JEDI in armata italiana

6

Inrolat, fara sabia laser, dar totusi beneficiind de ceva super-puteri ( Forta e cu el! ), armata italiana tocmai s-a imbogatit cu nou sistem de razboi electronic (EW),  de la firma EMI.

JEDI (Jamming and Electronic Defense Instrumentation), a fost dezvoltat de catre compania italiana intr-un an, avandu-se drept referinta experienta acumultata de italieni prin deserturile afgane. Principala caracteristica a noului sistem de razboi electronic este faptul ca poate fi paletat, in acest moment se fac teste pe C-27J Spartan, poate fi extrem de repede dislocat si in principiu el poate fi adaptat sa functioneze la bordul unui avion obisnuit de transport, cu minime si foarte rapide modificari. Astfel, pentru a functiona la bordul Spartanului sunt necesare doar cateva aranjamente: cateva antene sunt montate pe “burtica” avionului si conectate direct la containerul JEDI, container care include deja posturi pentru doi operatori.

Sistemul cu nume de star TV ofera capacitati extinse de supraveghere si razboi electronic. Astfel daca in zona considerata posibil ostila sunt detectate emisii radio, telefoane, comunicatii, JEDI poate bruia imediat intreaga zona, pe un spectru foarte larg de frecvente, facand astfel imposibila comunicarea sau detonarea de IED-uri.

Noutatea adusa de EMI, consta in capacitatea sistemului de a opera de pe orice platforma, terestra sau aeriana, mobilitatea foarte ridicata, si in acelasi timp, un pret foarte competitiv, cuplat cu paletarea dimensiunilor sistemului si posibilitatea lui de a fi folosit practic pe orice tip de aeronava, fara facilitati speciale, face ca JEDI sa fie, asa spera EMI cel putin, un succes comercial de casa.

Daca JEDI este la fel de rau ca mult mai titratul sau tiz cu sabie laser, doar timpul si talibanii de pe cealalta lume, ne pot spune, deocamdata, pustiul are, se pare, un viitor in fata.

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *