Cassidian-EADS, anunta ca in curand va putea detecta avioanele stealth

Compania europeana a anuntata ca a pus la punct un nou sistem radar, care poate „vede” chiar si avioanele de generatia a cincea, care incorporeza tehnologie stealth.

Principiul acestui nou radar, este unul foarte vechi si cunoscut, spun cei de la Cassidian si are la baza asa-zisul radar pasiv.

Acest tip de radar nu emite absolut nimic, fiind invizibil pentru orice inamic,  imposibil de bruiat si se pare mult mai ieftin de  operat. Principiul pe baza caruia acest tip de radar pasiv functioneaza, este detectia emisiilor diferitelor obiecte, emisii in diferite spectre electromagnetice, de la unde radio, la radiatii de inalta frecventa, prin analizarea acestor la intalnirea cu obiecte straine.

Mai clar radarul pasiv analizeaza reflectia undelor radio, televiziune, posturi de radio, etc, si le poate cataloga in functie de diferiti factori pre-programati, obtinand astfel o imagine clara a unei anumite zone.

Utilitatea militara este evident foarte vizibila, dar producatorul are in vedere si piata civila a aviatiei, printre avnataje numaradu-se micsorarea emisilor in zona de supraveghere, in zone care oricum sunt suprasaturate de diferse emitatoare radoi pe diferite frcvente.

Si se pare ca radarul pasiv este o întreprindere serioasa, atata timp cat Guvernul german l-a luat in considerare pentru dotare, un demonstrator aflandu-se deja in teste. In principiu un astfel de sistem se compune din mai multeb receptoare, montate pe camioane, imparsitate pe  o aumita arie geografica.

Cassidian declara ca acest tip de radar se preteaza foarte bine la folosire in zone extrem de dificile, pentru radarele conventionale active, cum ar fi zone muntoase si este practic cu totul nedetectabil.

Facm precizarea ca radarul pasiv, dezvoltat de EADS, nu este aceeasi mancare de peste cu cel dezvoltat de Ucraina. Radarul Kolchuga, care de fapt nu prea este radar, are capacitatea teoretica de a detecta emisile proprii ale obiectelor urmarite si interferentele elctromagnetice generate de acestea, cum ar fi de exemplu, interferentele generate de un avion prin frecarea cu aerul, energia statica fiind o problema majora pentru tehnologia stealth, sau interferentele generate de motoare.

Kolchuga

Are la baza tot un sistem pasiv, insa tehnologia si filosofia sa sunt diferite fata de sistemul propus de EADS.

 

Sursa: defencetalk

 

GeorgeGMT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *