Adios, Arecibo!

Antes del 1 de diciembre 2020

 

Después  del 1 de diciembre 2020

19 comentarii:

  1. Mda, cel mai mare telescop radar s-a dus. Urat sfarsit pentru asa o realizare inginereasca, si un instrument unic.

    2
  2. Ma intreb de ce nu il reconstruiesc? Nu mai era util?

    5
    • Nu aveau bani alocati nici de intretinere,Radarul terestru este al NSF (desi are si NASA pe ale ei, dar le foloseste in alte scopuri). Din cate stiu s-a pus si problema inchiderii cand era inca functional, si solutia era transferul catre mediul universitar (care probabil era in curs).

      2
  3. Poate fi reconstruit, dar nu pot sa nu ma intreb, copacii aceia, care fac umbra, si practic deranjaza activitatea, ce cauta pe acolo???
    Copacii aceia nu au crescut intr-o zi..

  4. Un cablu de oțel ( tirant ) cu diametru de 7 cm . e cauza principala.
    Prin august a facut poc. Rupt a lovit suprafața reflectanta a radiotelescopului pe o lungime de 30 metri.
    A rupt și o ancoră a brațului superior care tinea ” focarul” deasupra parabolei.
    La acest punct radiotelescopul era inservibil.
    Se căutau soluții , finanțare și în noiembrie un alt cablu tirant a făcut poc. ” focarul” ăla aflat deasupra a căzut pe antena rupind tot.
    Așa toată structura a ajuns fier vechi.

    1
  5. Din ce am mai citit pe net, se pare ca l-au tot reparat dar problema este la cablurile si cei 3 piloni, care sustin in mijloc telescopul propriu-zis. Au schimbat cablurile la fiecare din cei 3 piloni, dar se deplaseaza stilpii, de aceea nu il mai pot repara. Telescopul urma sa se prabuseasca din cauza greutatii si a inclinarii din ce in ce mai avansate a pilonilor de sustinere.
    Problema s-a agravat in ultimii 2-3 ani, nu au putut face nimic pentru a stabiliza cei 3 piloni de sustinere ai telescopului. Pilnia era ok.
    Asta este, mai bine il coboara si poate o sa-l upgradeze si refoloseasca in alta parte, decit sa cada cind nu te astepti si sa se iroseasca materiale super scumpe si sensibile.

    A fost super OK.

    3
    • Tony,
      „Asta este, mai bine il coboara si poate o sa-l upgradeze si refoloseasca in alta parte, decit sa cada cind nu te astepti si sa se iroseasca materiale super scumpe si sensibile.”

      Pai tocmai asta e, telescopul, partea suspendată pe cabluri, a căzut, se pare că unul din cabluri a cedat …

      3
  6. Într-adevăr – păcat, dar nu e o pierdere mare pentru știință. Arecibo a fost mai mult un simbol decât instrument ultimii ani. În prezent dispunem de intrumente infinit mai performante dacă e să le comparăm cu Arecibo, ex. Event Horizon Telescope.

    1
    • Este o pierdere uriasa, Restul farfuriilor sunt pasive si depind de emisia sursei in spectrul EM. Adica vad departe emisiile puternice.
      Singura alternativa la Arecibo e Goldstone. Dar are putere la jumatate, si 10% din suprafata, (pe de alta parte este orientabil). Nu stiu cum se traduce asta in sensibilitate (dar vorbim de inversul distantei la patrat x 2). Aici Iulian se pricepe foarte bine, poate el sa ne spuna ce am pierdut si ce alternative avem.
      Sau cu scop similar cu mare parte din activitatea Arecibo, desi e in ir avem Neowise.

      3
      • Arecibo nu mai era main stream de mult. Locul lui a fost luat de VLA’s . Multiple radiotelescope mobile aflate in proximitate.

        1
      • Nu am cunoștințele tehnice necesare ca să pot discuta despre distanțe pătrate și suprăfeți, dar eu am analizat alte aspecte cu care pot opera foarte ușor – finanțări și descoperiri făcute în ultimii ani. Pe partea de finanțare era trist de tot, pe partea de descoperiri – era folosit pe post de detector de asteroizi și mai analizau chestii legate de ionosferă.

        Ținând cont că în ultimii ani interesul pentru spațiu a crescut considerabil, chiar dacă bugetele încă lasă de dorit, dacă acest rediotelescop era atât de important, cu sigurnață invensteau bani în mentenanța și renovarea lui (vezi Deep Space Antenna care a fost renovată recent ca să poată comunica cu Voyager).

        Da – a fost o construcție foarte faină, da – e un simbol al unei epoci, dar la fel da – momentele lui de glorie le trăise deja. Și la urma urmei este Tianyan (care e mai mare decât Arecibo btw), care poate fi upgradat ca să poată face tot ce făcea Arecibo. Deși, pentru deep space-ul care ne interesează pe noi atât Arecibo, cât și Tianyan îs prea mici.

        Și chiar cea mai cea mai din urmă – nu e piramidă construită acu câteva mii de ani. Dacă e chiar așa de important și vital – pot face altul nou pe același loc.

        Ca să nu mai pomenesc de instrumente mult mai performate care se construiesc acum:

        – SKA
        – TMT (ELT)
        – James Webb

        1
  7. Super pozele! Adio si Russian Woodpecker, ca au mai ramas doar cateva ramasite din el… cam azi se implineste un an de cand China Sky Eye (numit si Tianyan), cel mai mare telescop, este functional.

    3
    • Si Fastul e tot pasiv, nu are a face cu Arecibo. Si mai are pana demostreaza discriminarea, asa ca nu m-as entuziasma cu „functional”, desi presupun ca e doar o problema de timp. Un alt avantaj al chiezilor este puterea de calcul, presupunand ca isi vor aloca computerele puternice pentru activitati stiintifice. Pentru deep space este critica, si lista de asteptare pentru un slot este la fel de mare ca in cazul observarilor.

      1
  8. 57 de ani …..

    1
  9. Mie mi se pare ca nu stiau cum sa scape de el si n-aveau chef s-o spuna. Mi s-a cam parut bagare de picioare ce s-a intamplat. Daca era faza asta prin Romania sau R. Moldova ar fi fost oarecum normal. Mie-mi pare oarecum rau…citisem despre el inca de pe la 12-13 ani…Arecibo, Carl Sagan, Enigmele Terrei, samd

    2
  10. Mare păcat… Nu este doar Arecibo… E un simbol al întregii lumi, o mare realizare tehnologică la vremea respectivă!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *