AK-ul … aerospace si alte „pimp my AK”

Chiar daca este mai mult o integrare de sine si elemente ultrausoare si totodata „fancy” pe un AK:

cred ca merita aruncat un ochi macar la solutia sinei… si la catarea (cu dispozitiv de ochire) care este montata solidar cu aceasta sina aflata pe blocul de recuperare a gazelor, lasand capacul cutiei mecanismelor sa se miste liber. Si pentru ca am inceput cu sinele, nu pot sa nu-mi reamintesc kit-ul celor de la Stimpex Pa-Ro Mod. 2018 (disparut apoi in neant, nefigurand nici pe pagina Stimpex)… la care ar merge de minune altoita o astfel de solutie.

Reversul medaliei, a face o platforma AK ultrausoara fara a adresa problema reculului specific pistonului cu cursa lunga, nu stiu daca este neaparat un lucru bun. Prin prisma faptului ca arma este carata in spate 99% din timp, clar ca e de dorit o solutie cat mai usoara si mai compacta. In plus, kit-ul de sina acopera cu totul regulatorul de gaz, care ar trebui sa pastreze un orificiu de reglaj, deci poate ar fi interesanta o solutie putin mai scurta a sinei, intermediara, pentru a lasa libera teava pana la orificiul de reglaj (si acces facil la demontare), sau macar un decupaj in partea superioara a sinei in acel punct. Poate ceva de genul:

Iar daca este sa vorbim de calibrul 7,62, atunci da, greutatea totala a armei este chiar importanta, mai ales daca luam in calcul si incarcatoare de capacitate mare sau versiuni gen arma de precizie (PSL) sau mitraliera usoara (ex RPD). Apropos de PSL si solutii pentru patul armei, incarcator si frana de gura, iata un VEPR in cal. 7,62x54R:

Prin SUA, unii au gasit solutii pentru regulatorul de gaz (importanta fiind optiunea de a regla deschiderea supapei de recuperare in functie de temperatura, cu cel putin 3 pozitii majore):

Tot pe piata din SUA este deja oferit un piston de gaze ajustabil, mai lipsind atasarea articulata a pistonului la portanchizator (nu solutia rigida specifica AK), ca ultim retus de finete… permitand o reducere a reculului si a stresului in cutia mecanismelor.

Alte modificari care pot fi incercate: diferite frane de gura care sa compenseze ridicarea tevii la tragere, sau modificari care sa reduca reculul fara a creste masa armei: absorbirea graduala a reculului pistonului prin buffer in patul armei, ranforsarea cutiei mecanismelor.

Se pare ca tocmai a aparut inca un concurent rusesc in categoria DMR, tot mecanism AK, dar cu piston scurt, ca la SVD: SVCh – capabil de a folosi atat munitia 7.62x54R cat si cea NATO 7.62×51 (mai exista o varianta SVCh-8.6 adaptata pentru calibrul .338 Lapua Magnum).

Intrebare-intrebatoare: oare noua noastra arma de asalt nu ar trebui sa vizeze mai intai calibrul 7,62 NATO? Si om mai vedea apoi care ar fi derivatul si in ce calibru inferior sa fie?

Sau daca e sa alegem calibru interschimbabil, ca nu ne-am hotarat inca, poate o fi si AK modular o solutie – pe modelul Molot Vepr VPO-302, cu diverse lungimi ale tevii in calibrele: 7,62×39mm, 6,5mm Grendel si .366 TKM.

Si ca sa nu uitam un aspect important la orice produs – CALITATEA executiei, finisajelor si accesoriilor (totul cu un pret suplimentar, desigur): de retinut ghidul pentru incarcator, sina de pe blocul de gaze, capacul cutiei mecanismelor, ansamblul catare-inaltator, frana de gura cu ascunzator de flacara, finisajul pentru evitarea marginilor taioase pe toate componentele.

Iar pana se decide una-alta in spatiul carpato-danubiano-pontic, in afara de importuri de loturi mici, poate niste kit-uri de imbunatatire (cu o parte dintre elementele prezentate mai sus) s-ar impune macar la o parte dintre antichitatile existente in dotare…

 

 

Marius Zgureanu

47 de comentarii:

  1. Deci nu numai eu ma uit saptamanal la AK Operatos Unit.

  2. Nu nu….nu doar tu…o zi frumoasa tuturor….

    Suntem pe aceasi frecventa….

  3. Doamne, astia trag mai multe gloate decat o unitate intreaga de la noi….prezentatorul si doamna de langa el…ocupa un Stat Major de la Noi in 15 min daca isi pun mintea…..

  4. E o prostie sa trecem pe x51 la pusca auto, la DMR si mitraliera, da, ar fi cazul
    Americanii experimenteaza cu 6.8
    Sunt unitati deja dotate cu PM kituite, cu optica pe ele, nu a inventat Stimpex gaura din covrig
    Daca scazi greutatea PMului creste reculul, e elementar, pui eventual diverse mecanisme de atenuare, dar asta creste mult pretul,nu merita
    AK a fost o platforma buna,acum e depasita,punct

    • Subscriu. Eu am mai spus ca as vrea H&k pt baietii nostrii. As vrea ce-i mai bun dar suntem de 100 si de ani blocati in Caragiale:
      Pristanda: Şi la mine, coane Fănică, să trăiţi! Greu de tot… Ce să zici? Famelie mare, renumeraţie mică, după buget, coane Fănică. Încă d-aia nevastă-mea zice: „Mai roagă-te şi tu de domnul prefectul să-ţi mai mărească leafa, că te prăpădeşti de tot!..

      • 416, clar
        Sau macar ceva pe platforma AR-15 facut sau asamblat la Cugir sau oriunde, suntem in 2019 poti face arme si in garaj, cu 3d etc
        Daca faci un calcul sunt cateva zeci de milioane armele plus munitia pe care ar putea s-o faca si Sadu cu o minima investitie
        Daaaaar apar mereu patriotii cu offsetu, sprijinirea industriei etc etc etc
        Blocheaza
        Idioti utili

        • 416 e mai mult bazat pe ar18 in interior si pe ar15 exterior.

          n-as merge pe ar15 pentru ca nu o sa luam ceva de calitate ce vezi pe youtube la americani ci probabil o versiune antica de prin vietnam la cum ii stiu pe ai nostri decidenti….m16 a1..
          doar cu o platforma moderna ai sanse sa ia ceva ok lesurile astea care ne conduc

    • @vlad 100% de acord

  5. https://www.youtube.com/watch?v=gXs-fhZlF_c
    Pt ca israielienii au mai cochetat cu AK…
    Norvegienii au mers pe HK 416 300BLK.
    Sadu face munitie de prin 2007 de 556 cit si 762×51.

  6. Nu înțeleg fetișismul ăsta la vechituri. Niște armament din sec. XXI https://www.youtube.com/watch?v=CASkgMiTZDc

  7. AK e bun așa cum e , limitat 🙂 .
    Dacă se putea imbunatati , deja se întâmpla minunea .
    Există și arme mai bune ( SIG , HK , Colt etc ) dar trebuie pornit de la începutul problemei : ce calibru este adecvat pentru WW3 ?
    Eu cred că 6.5 Creedmoor ( este un derivat din 7.62×51 ) ar putea fi viitorul calibru .
    Evident , mă refer la pusca soldatului , nu la torpile fotonice sau arme cu EMP .

    • A fost bun, acum e o arma superproasta in comparatie cu altele si munitia facuta la noi e popcorn
      Io-s satul de unii (nu ma refer la tine,ma refer la unii gen Cazacu) adormiti prin birouri in anii 80 care zic domne,dar rezista,e trainica
      E o pwla trainicam ea arma pt lenesi si tragatori prosti care cauta scuze
      Sunt fix aia care lauda Dacia dar ei conduc BMW

  8. M „FOuR”life!

  9. O sa ma contrazic acum iara cu o gramada de oameni dar asta e, imi place confruntarea uneori heh.

    AK-ul necesita intr-adevar ceva modificari si modernizari, nu vorbim aici de AK-47 din anii 50 ci de ceva in genul prototipurilor de la BSDA ori unora din cele prezentate aici ori le gasesti aiurea pe net. Odata facute astfel de modificari eu zic ca oa stfel de arma ramane regele armelor de asalt.

    HK-416 are cel putin aceeasi greutate cu un AKM, ultimul model am inteles ca se apropie de fapt de greutatea PSL, ceea ce e foarte mult. Precizia la foc cu foc nu are cum sa fie superioara la aceeasi lungime a tevii (de fapt ceva mai scurta la HK) si aceeasi munitie. Legat de reculul la foct automat (ori chiar in serii) e de discutat mai mult.
    Odata ca nu compari reculul de la un AKM in 7,62 cu unul de la o HK (sau M4) in 5,56, e la mintea cocosului ca munitia mai puternica va da un recul mai mare. La o PA md86 in 5,45 de ex reculul e aproape insesizabil.

    Apoi e de discutat si daca un sistem cu piston lung are intr-adevar un recul mai amre decat unul cu piston scurt. La unul masa mai mare pusa in miscare mai gradual poate de fapt atenua din recul, la celalalt pistonul de gaze izbeste violent inchizatorul care se misca apoi exclusiv in urma impactului si energiei primite.

    In plus la pretul unei HK (si aia luata din afara) poti cumpara un AK modernizat si adus la zi, plus optica (si IOR face chestii excelente) de pe el (posibil chiar si/sau un AVN) si ai o arma aproape la fel de precisa (diferente nesemnificative, si aici vorbim la arma goala, fara optica pe ea, AK-ul necesita ceva schimbari la aparatele de ochire mecanice poate), mai simpla, mai fiabila si mai usoara, facuta loca, si ai un soldat chiar echipat la standardele NATOl.

    Americanii vor sa renunte la M-4 de mai multa vreme (si deci la sistemul cu imprumut direct de gaze), asta dupa ce au adoptat arma (M-16 de fapt) aproape din nimereala (a fost gata de productie mai repede) in fata lui Stoner (arma cu piston lung, ca AK), arma preferata si de SEAL si de puscasii marini americani in Vietnam, atunci cand au reusit sa puna mana pe ea.

    Iar ce conteaza mai mult e omul si pregatirea lui, nu exista (cel putin nu inca) arma minune pe care o pui in mana unui civil neinstruit si ala devine un tragator de nivel olimpic cu ea, de la primul foc. Trebuie un pic de instructie (trageri cat mai multe de fapt) si chiar si ceva talent nativ

    • Nu cred ca-ti sare nimeni in cap, esti ca cunoscut ca pasionat al AK ului.
      For starters PMul 63 e printre cele mai proaste AK, mai proaste sunt doar alea din Albania,Sudan,Coreea de Nord si alte tari de-astea
      Pregatirea in secolul 21 e by default,ca nu mai iei cu arcanu militaru de la plug, dar asta nu inseamna ca poti sa-i dai o prastie
      Trei, un contract de pusti automate e insignifiant,e de ordinul zecilor de milioane, doar Bucurestiul are buget anual de peste 1 miliard euro
      La PA 86 munitia din Ro e superpraf, am avut si incidente la fiecare sector tras
      Si nu exista comparatie intre 416 si AKM, e, sau sa spui ca imprumutul de gaz cu pistonul lung e superior, hai sa fim seriosi

      • Sunt sigur ca stii ce vorbesti, dar prima dragoste nu se uita niciodata. Prima arma de asalt cu care am tras a fost un AK romanesc de prin anii „60, era veche, teava un pic stramba, tragea ca vai de ea (sau eu eram probabil cu totul inept), cert este ca a folosit-o in cadrul PTTAP si mi-a ramas sufletul la ea.
        Pt mine AK-ul este ARMA de Asalt desi stiu ca trebuie de urgenta inlocuite.

      • Mersi Vlad, ma pregateam deja pentru ceva rafale din mai multe directii.

        Legat de AKM-urile romanesti vs altele. Nu am experienta personala cu AK-uri straine dar intr-un timp citeam des ce se mai scrie pe site-urile americane de pasionati de arme, unde vorbeau de AK-urile (civile, semiautomate) personale, ca le ei e voie sa detina, nu ca la altii mai inapoiati.

        Din ce am vazut, treaba sta in felul urmator.
        – AKM romanesti au avut o problema intr-o anumita perioada de timp, cand in SUA s-a impus (ori Clinton voia sa impuna) interzicerea importurilor de arme, ceva de genul. Presupun ca aia de la Cugir s-au grabit sa vanda cat mai mult in scurtul timp ramas, asa ca au vandut la repezeala arme facute din piese disparate puse prin lazi si folosite ca piese de schimb, arme vechi ramase prin magazii, arme predate de Garzile Patriotice etc. Astea erau de o calitate mai slaba si de aici o anume reputatie mai proasta avuta la un moment dat (cred ca asta a fost problema si la niste loturi de arme vandute Georgiei daca imi amintesc bine).

        In plus o firma importatoare americana era responsabila de modificarile cerute de legea americana, si aia de acolo erau varza la asta, nu prea le ieseau doua arme la fel de bine prelucrate.
        Dupa ce problemele astea au disparut au disparut si problemele de calitate
        La fel de importanta a fost/e si propaganda rivalilor (alte firme care importa AK-uri din alte tari). Puteai sa iti dai seama destul de repede de aia, veneau cu ceva de genu „am avut o arma care etc etc, dar am dat-o si mi-am luat modelul X (al rivalilor) care e mult mai buna, prietenul meu a cumparat o arma romaneasca, cunosc un vecin al carui var are o astfel de arma si blablabla” urmau criticile. In aproape toate cazurile era vorba doar de …vorbarie, nimic concret (precum poze cu armele respective si problemele lor, altii postau cu gramada, astia deloc).

        Astia plus nelipsitii idioti utili (care exista peste tot, inclusiv in SUA, si cum aia au o populatie mai mare au si mai multi d-astia) plus unii ofticati ca au dat dublu/triplu pe alte modele criticau modelul „mai ieftin” (deci mai slab, dupa mintea lor) romanesc fie din cauza efectului de turma fie din snobism, si se contraziceau cu detinatorii modelelor romanesti, care fie le considerau foarte OK fie faceau misto de ailalti care plateau cel putin dubulu pentru o arma care avea doar vopseaua mai lucioasa si nimic in plus (multi oricum si le modifica de multe ori pe exterior, de la pat la uluc).

        Pentru ca daca te uiti la comparatii si critici serioase si obiective problema e ca ale noastre sunt mai slabe la fit and finish. Adica nu sunt la fel de bibilite, au un lemn ordinar la pat in loc de ceva plastic lustruit, vopseaua ori pilirea a mai lasat urme vizibile ici colo la unele arme, chestii d-astea. Cand e vorba insa de ce conteaza cu adevarat, adica fiabilitate si precizie, armele romanesti sunt cel putin la fel de bune, ba chiar bat mai toate celalalte arme cand e vorba de metalurgie, de ex la tevi (AK-urile sarbesti de ex nici macar nu au tevile cromate, cel putin modelele mai vechi).

        Despre pistonul lung vs imprumut de gaze, poti sa vezi odata la preferintele soldatilor americani din Vietnam, cand au avut de ales intre Stoner 63 (piston lung) si M-16 (imprumut de gaze) sau la faptul ca americanii vor sa renunte la M-4 si niciun inlocuitor propus nu mai foloseste sist cu imprumut de gaze.
        Da, arma e ceva mai usoara si are un recul mai redus insa fiabilitatea si durata de folosire e semnificativ mai mica, necesita mult mai des mentenanta, piesele se incalzesc si se uzeaza mai repede etc.

        Nu-nteleg nici de ce se insista (nu doar tu) cu ideea ca tre sa comparam HK-416 (sau chiar M-4, de obicei ultimele modele) cu AKM. Eu vorbesc de modernizari ale AKM, in genul celor postate aici si mai ales prezentate la BSDA, cu totul alta ergonomie, sist de ochire, modularitate.
        O arma din asta (care ar necesita fonduri minuscule pentru dezvoltare, ca tot ai adus vorba), plus o luneta tactica excelenta de la IOR, ar costa cel mai probabil mai putin decat o HK „cheala”, ar fi cel mai probabil mai usoara si mai fiabila, foarte aproape ca si precizie (pe acolo daca e sa punem ap optice pe arme) si ar putea fi si exportata foarte usor.

        • Comparatia Stoner 63 vs M16A1/E1 sau CAR-15 este cam trasa de par. Ce teste s-au facut au fost in comparatie cu M14.

          http://www.smallarmsreview.com/display.article.cfm?idarticles=2436

          De ce nu a fost selectata pana la urma? Foarte simplu: o arma prea complexa cu prea multe componente care necesitau prea multa intretinere.

          Un M16/M4 nu o sa aiba niciodata fiabilitatea mecanica a unui AK din cauza sistemului de percutie, dar pana sa o califici ca este un gunoi mai e mult pana e departe. Atata timp cat arma este curatata cum trebuie o sa te serveasca bine.

          In acelasi fel un AK nu o sa aiba niciodata precizia unui M16/M4 din cauza sistemului de percutie si a tevii care nu au tolerentele unui M16/M4, iar catarile sunt oribile. O luneta tactica de genul ACOG sau IOR cu magnificatie variabila nu te ajuta cu asa ceva. Iti pierzi BZO cu ea dupa mai putin de un incarcator. Esti servit mult mai bine de un sistem de genul „red dot”, preferabil Aimpoint sau catari mecanice de genul „ghost ring”. IOR nu cred ca fabrica asa ceva, iar Pro Optica idem. Nici asa nu o sa ajungi la un MOA similar cu un M4, dar cei care stiu sa se foloseasca de „Kentucky windage” (sunt foarte putini, inclusiv multi ciucalai in uniforma) se vor descurca bine.

          Asta cu mentenanta mai deasa si piese care se incalzesc si se uzeaza mai repede este de asemenea o afirmatie trasa de par. Inainte de 2010 piesele cu uzura cea mai mare si inlocuite aproape exclusiv si cel mai des erau garzile de plastic. Incidental yo zic ca dupa ce tragi 100 de fise cu un AK ai mari probleme cu trasferul termal pe care la un M16/M4 nu prea le ai. Dupa 2010 a fost o perioada unde dupa introducerea M855A1 in inventar au tot aparut fisuri in extractor si in cuiul de retentie al extractorului. Problema a fost remediata de mult, iar garzi de aluminiu sunt standard de mult.

          Vrei sa imbunatatesti un AK la nivelul unui HK416 este foarte simplu. Scoti 2000 de zbarati din buzunar si iti iei un Krebs Custom, dar la acest pret esti servit mult mai bine de un HK, LWRC sau un LMT, arme eminamente mult mai bine concepute, fabricate si la fel de fiabile. Asta ca Cugir ar fi capabil sa faca ce face Krebs o incadram la vise umede. Acolo lumina-i aprinsa, dar din pacate nu este nimeni acasa.

        • O luneta tactica de la IOR face cit un akm.

        • 1. Poti avea AK si in Romanica( semiauto)-300 Ron cel mai ieftin
          2. Israelienii,sirbii si altii imbunatatesc constant platforma si le vind in draci
          3.Ale noastre sint mai slabe pt ca au cutia mec. din tabla ambutisata fata de cele din bloc frezat ,dar cind devin slabe nici nu mai au resursa de teava

          • Bishop, sarbii au scos deja un 6.8 pe platforma AK
            Israelienii au baza industriala,nu ne comparam cu ei, noul Galil e ok dar Sayeret merge pe M4,Sig MPX etc
            Sarbii la fel, desi Zastava nu s-a stresat cu forjarea la rece,cromare samd

    • https://www.forgottenweapons.com/knights-assault-machine-guns-at-the-range/
      Uite cat de elegant si lejer se poate trage cu o arma moderna cu recul continuu (content recoil, nu stiu sa traduc mai bine) , chiar in 7,62×51, o mitraliera usoara de grupa de infanterie, sa zicem…
      Deci, hai sa ne facem ca uitam de tot felul de modernizari AK. Berylul polonez a fost in productie si deja l-au scos, spunind (polonezii) ca prin Beryl, AK – ul si-a atins limitele de modernizare, iar sa continue mai mult nu merita. Deja au vandut licenta Beryl Nigeriei, pare-mi-se… Ce facem, tinem sa le repetam experienta? (cu o intarziere de 15 – 20 de ani… )

      • Beryl a fost imbunatatit de finlandezi si copiat de israelieni
        E aproape varful gamei,nu se compara nici cu PA 90

      • Mitraliera de care pomenesti functioneaza pe un sistem adaptat pe sist cu piston lung, ca si AKM-ul si ca mai toate mitralierele de succes (de la PKM/mitr de companie de la noi la M249 belgiano-americana).

        Beryl nu e nicidecum varful modificarilor la AK, e o simpla PA in cal 5,56 caruia i-au pus o sina si un pat de plastic mai deosebit si la care au preluat de la romani (PA md 86) si germani (RDG, am uitat cum ii ziceau aia la AK-74 modelul lor local) posibilitatea de a trage foc in serii scurte (burst cum ii zice aliatu strategic), au pus si ei pozitia aia la selectorul de foc.

        Ai nostri au preluat la un moment dat (anii 80-90 cred) o alta varianta RDG-ista de AK, avea un alt fel de uluc si arata ceva mai diferit de orice AKM clasic, vazusem la un moment dat poze pe net

        • Radu, singura chestie inventata/insiprata de Cugir a fost manerul-uluc la PM
          In reste,ghinturi,forjare la rece,compensator existau toate

          • Au mai avut si varianta scurta de AKM, cu o anumita lungime a tevii, ceva mai mare decat a rusilor. La modelele noi rusii au adoptat si ei aceeasi lungime ca la varianta romaneasca, era vorba de ceva cu fiabilitatea armei si energia cinetica.

            Oricum, nu vreau sa fiu gresit inteles, nici eu nu-i sustin pe aia de la Cugir, la modul in care fac ei treaba acum e clar ca nu se pricep la designuri noi si e clar si ca trebuie mers mai departe fata de AKM clasic si PA md86.

            Ce sustin eu e o modernizare serioasa a armei, pentru a o aduce la zi. Ceva de genul

            https://i.pinimg.com/564x/73/8e/08/738e08a1fcf81b4702554b10ba440bc4.jpg

            https://i.ytimg.com/vi/BZI1_Xje1wY/maxresdefault.jpg

            deja prezentate la BSDA.
            Sigur, mai au de lucru la prototipurile alea dar daca ar avea ceva fonduri (minuscule oricum) eu zic ca ar putea scoate ceva foarte OK

            Exista si variante de inspiratie din afara, de la nelipsitii evrei

            https://modernfirearms.net/userfiles/images/assault/ISR/1467377607.jpg

            si pana la copilul AK si M-4 de la americani

            https://www.youtube.com/watch?v=8j_jMVynheY

            E evident ca cei de la Cugir nu prea au treaba cu design-ul si ideile mai noi, s-ar putea insa prelua ideile altora (de la noi sau de aiurea) si face ceva acolo, dupa model, banuiesc ca mai au ceva capacitate industriala.

            In plus ar fi cazul sa se schimbe si PSL cu ceva mai nou, iar daca se schimba si calibrele eu unul as merge pe 6,5×47 si pentru arma de asalt si pentru un nou PSL (DMR cum ii zic americanii la tipul de arma) si pentru o mitraliera usoara care sa tina loc si de pusca-mitraliera si de mitraliera de companie poate, sa inlocuiasca astea doua.

            Arma de asalt evident trebuie sa poata atasa la ea si un AG si aparatura optica si amortizor si baioneta cand e cazul (nu neaparat toate odata, sa nu fie confuzii hehe), de aici si ideea cu costurile, la o anumita suma iei mai multe chestii, nu doar arma simpla, in plus ai aici tot ce-ti trebuie, poti sa modifici ce, cum si cand vrei la arma.

            Implicarea in design a unor militari care poarta si folosesc zi de zi armele alea in teren ar fi foarte buna, de aia am apreciat (m-am si mirat ca a fost posibil) prototipul propus de caporalul acela, tot VMist daca nu ma insel.

            Dar da, sunt si eu intr u totul de acord ca trebuie mers inainte si AKM ala clasic trebuie inlocuit

            • Cred ca te referi la BB, care are ditai reculul pt ca e in 7,62 nu 5,45 cum au scos rusii. O tentativa de pistol mitraliera gen MP5,desi tehnic e carabina. Nereusita
              Nu mai vb de ce flacara la gura tevii are

  10. Pistol automat hitlerist adica german pus in circa unui maistoras inginer rusnac numit Kalasnikov care doar i-a curbat incarcatorul.Asa a fost si cu Katiusa,MIG Sabre,Concord TU,Columbia Buran acum aflam ca tot asa a fost cu marea infringere sovietica de la Kursk ,cu victoria trupelor ss din august de la Tirgu Frumos de care Mihaita in memorii….a primit medalia calcat romania in picioare de RASPOPITUL ORTODOX ISARION.

  11. @radu2: de acord cu tine in ce priveste mitraliera Knights, inteleg ca este o urmasa a Stoner 63, dar nu asta era ideea principala. Ce spune si arata McCollum in clip este ca mitraliera are ceea ce se cheama „content recoil”, eu l-as traduce cu recul continuu sau recul constant. Reculul ansamblului port-inchizator- inchizator-piston de gaze este transmis armei numai prin arcul recuperator. Asadar, impulsul mecanic este preluat de arma prin intermediul unui element elastic, si nu direct printr-un element opritor care stopeaza miscarea ansamblului amintit . Asta este motivul pentru care arma are un recul initial care se simte ca o apasare continua sau constanta, cat timp se executa foc. Spre deosebire de alte arme unde reculul se resimte printr-o succesiune de impulsuri care iti scot arma de pe linia de ochire. McCollum spune ca asta conteaza in esenta, felul in care impulsul elementelor in miscare se transmite la sasiul armei si mai departe la tragator, si nu atat calibrul sau greutatea armei. Uita-te la imaginile cu incetinitorul, cat de frumos sta arma pe linia de ochire, aproape ca nu-ti vine sa crezi…
    Cat despre Beryl, inca o data, reprezinta experienta unora care s-au miscat si au modernizat AK atat cat au considerat ei ca merita. De ce nu am tine cont de aceasta experienta? Si fata de Beryl, cu ce sa mai venim noi in plus, care sa faca diferenta? Vorbesc de: – reducerea consistenta a reculului
    -rezolvarea utilizarii ambidextre
    -aducerea iinapoi a inaltatorului prin care maresti distanta fata de catare, asadar precizia ochirii
    -blocarea port-inchizatorului in pozitie retrasa dupa ultimul cartus si rearmarea dupa schimbarea magaziei prin apasarea unui buton de deblocare, fara sa mai actionezi direct port-inchizatorul, samd.
    Pe mine nu ma emotioneaza un pat reglabil care in pozitie rabatata tot iti scoate arma din functiune, sau un uluc reglabil, sau nastrusnica idee a fixarii unei sine Picatiny pe capacul cutiei mecanismelor care NU e o baza fixa. Astea-s praf in ochi. Nu modernizari.
    Tu ce zici?

    • Ce zici tu deja e SF pt Cugir, am facut experimente,nu se potriveste capacul cutiei mecanismelor de la o arma la alta. Nu doar de la o arma la alta, de la nicio arma din unitate la alta. Amavut probleme inclusiv la incarcatoare, ca celebrii meseriasi le ciocanesc probabil ca intre pe prototip
      O fabrica de kkt Cugir, i-as trimite pe toti de-acolo cu armele produse de ei in shit land

  12. Grozava misiunea dumneavoastra de a-i impulsiona pe ai nostri sa faca ceva

  13. Nu am absolut nimic fata de Cugir, imi doresc sa fabrice armament. Radu e un tip superok.
    Imi doresc doar sa inteleaga si cei din industrie ca viata militarilor e si in mainile lor
    La propriu.
    Hai sa facem pasul in secolul 21

    • Vlad , respect total pentru comentariul de mai sus, asta-i adevarul avem nevoie de armament fabricat in tara dar de calitate, aici nu ne putem juca este vorba de viata oamenilor si pana la urma de îndeplinirea misiunilor pe care le au iar armamentul de baza si cea mai mare parte a muniție e strategic sa fie made in Ro.

  14. Claudiu D,

    NAT1 exista in stare de prototip sau prescrie doar ca cei din MAPN pe bună dreptate n-au înghițit de această dată galusca și repet pe bună dreptate!…..este o ciorba reincalzita și de proasta calitate după spusele celor care au tras cu această armă, nu are nimic evolutiv și inovativ și nici la calitatea fabricației /finisajelor nu exceleaza.

    Pe de altă parte vina situației celor de la Cugir nu este 100% este exclusiv a lor, principalul vinovat este conducerea Min. Economiei deci Guvernul României sub subordonarea caruia se afla Romarm, acum ca ar fi in cardasie cu conducerea armatei sa puna pe butuci sau sa tina doar pe linie de plutire pe Romarm nu ma pot exprima, dar un lucru este cert , produsul lor n-are nicio legatura cu secolul in care trăim, macar dacă ar fi excelat la calitate.

    Uite aici hal de ,, expert ” care prezintă armă, are nevoie de întrebări ajutatatoare ca la repetenți sa poata debita ceva informații delic tehnice despre produs, nu același lucru putem vorbi de cei de la Stimpex vezi mai jos comparatiile:

    UM Cugir: https://m.youtube.com/watch?v=fWEWaBclEXQ

    Vs

    STIMPEX: https://m.youtube.com/watch?v=aE_i3P21SfY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *