„Romania, Poland and the Unites States. This is NATO today!”

Va recomand mai jos o expunere (sa-i spunem) a situatiei geopolitice actuale din punctul de vedere al Washingtonului. O explicatie mai larga despre cum este vazuta lumea astazi de pe malul vestic al Atlanticului.

La pupitru George Friedman si va recomand sa-l ascultati cu atentie pentru ca desi vorbeste despre politica externa si de securitate americana, lucrurile sunt surprinzator de importante pentru noi, numele Romaniei fiind foarte des rostit.

Expunerea a avut loc anul trecut la Budapesta.

Asta nu inseamna ca Romania este un aliat ferm si puternic al Statelor Unite sau ca americanii se prapadesc de dragul nostru, arata doar ca, in acest moment, interesele noastre si cele americane coincid foarte mult. Americanii sunt direct interesati ca Bucurestiul sa fie piatra de bolta a politicii lor de securitate in Europa de sud-est iar acest lucru este foarte bun pentru noi. Este pentru prima oara in istoria noastra cand faptul ca suntem tara de granita (NATO/UE) vine in avantajul nostru direct.

Din pacate, noi nu avem o clasa politica macar decenta (nu mai spun de una foarte buna) si nu putem exploata aceasta pozitie unica si, potential, foarte profitabila. Nu ne putem folosi de incertitudinea din Ucraina, de picajul Turciei, de degringolada europeana pentru a exploata interesul american intru dezvoltarea noastra economica si militara.

In acest context, Romania ar putea deveni usor polul de influenta economic si politic in regiunea Balcanilor, am putea sa ne intarim puternic economia si influenta in regiune, am putea deveni cel mai puternic stat din punct de vedere militar si economic din Balcani.

Am putea multe daca n-am avea o clasa politica (ma refer la absolut toti) configurata din prosti, tradatori, interlopi si, in general, din imbecili.

Acest moment este cu totul unic, este pentru prima oara cand Bucurestiul chiar ar putea deveni un actor important in UE si un lider de necontestat – militar, dar mai ales economic – in partea noastra de Europa. Avem toate atuurile in mana: marimea tarii, resursele naturale, pozitionarea geografica excelenta, un popor pro-european si pro-american, iar istoria ne serveste pe tava tronul Balcanilor si coroana Europei de sud-est. Avem o pozitia chiar mai buna decat a Poloniei, mai ales datorita derapajelor de la Ankara. Este pentru prima oara in istoria cand vecinatatea Rusiei (impreuna cu vejnicele tulburari de prin Balcani) ne pot aduce mari beneficii si nu obisnuitele probleme.

Dar noi avem premier o imbecila, o demna reprezentanta a clasei politice romanesti de dupa 1989, o incununare a acestei clase politice si lasam sa ne scape printre degete o oportunitate care ne-ar putea face mari, foarte mari si foarte bogati.

GeorgeGMT

P.S. Multumiri @kata pentru link. Ca orice lucru bun, a trecut neobservat.

157 de comentarii:

  1. Cine să facă ce trebuie pentru țară? La noi s-a dus dracului ”dragostea de țară”. Toată clasa politică este ”o apă și-un pământ”, dar din păcate și noi poporul avem o parte din vină. De ce-i acceptăm în continuare la conducere?
    Articol foarte interesant, dar păcat că ați scris ultimul paragraf. Viorica o fi ea ”imbecilă” cum ați caracterizat-o, dar Iohanis este 10 clase … sub ea. Nu pot înțelege sub nici o formă nu cum au ajuns asemenea oameni la conducerea țării, ci cum sunt absolvenți de … studii superioare. O să spuneți că învățământul a ajuns ”praf și pulbere”, dar cel puțin cei doi au absolvit înainte de 1989. Oare cum? Păcat că atunci când se candidează pentru o funcție publică (politică) nu se cere examen psihologic.

    1
    • Hai sa zicem ca va cred.
      Imi dati si mie niste exemple de gafe facute de Iohannis? Ca de gafe facute de Viorica avem parte in fiecare zi. Mutarea ambasadei Romaniei in Israel va spune ceva? Sau macar limba romana vorbita de doamna, ca sa nu spun de engleza?

      Inteleg ca avem favoriti, inteleg ca suntem troli si spunem ce suntem platiti, dar totusi… nu suntem toti niste tampiti. „Mama intre mame”? Serios???

  2. Foarte buna prezentarea. Nu sunt de acord cu tot ce a spus de-a lungul timpului domnul Friedman, dar de data asta suntem pe aproape exact aceeasi unda (unele chestii le mai rateaza, cum e aia ca americanii ne-au oprit sa intram in Rep. Moldova… mda,vezi sa nu. A fost ceva gen „tine-ma sa nu-l bat”, sau ce?)
    M-a luat cu frisoane cand a vorbit de destabilizarea Ucrainei si Belarusului (oare ce va fi acolo dupa Lukashenko?). brrr…
    Ma uimeste insa naivitatea si iresponsabilitatea vesticilor, mai ales a Germaniei, care nu isi dau seama pe cine ajuta.
    Iar concluzia absolut maiestrala!

    • Sper ca mister friedman se greseste cand zice de Moldova( sau doar a vrut sa fie amabil cu bozgorii de lea xis de Tansilvania si nu a vrut sa ii mai streseze cu Romania care se poate reuni cu Basarabia ) Sperr ca Americanii nu sunt prosti in privinta Basarabiei , pentru ca sigur nu sunt Tradatori cum sunt nemtii si altii care le-o rusilor si vor acceota federalizarea republicii ” sovietice moldovineati ” dupa planul lui kozak si visele umede a lui Dildon.

      1
  3. muierea asta nu e talamba de acum sau de ieri…asa a fost ea de la inceput…de prostalai e plina gradina domnului…problema e ca o iresponsabila de invatatoare a trecut-o clasa cand era intr-a 4, un alt iresponsabil de profesor nu a lasat-o repetenta si ea a ajuns de si-a manarit pe urma bacalaureatul si a intrat la facultate unde niste nulitati de profesori universitari i-au dat examenele pe spaga…si uite ca acum e sefa la guvern…
    dezinfectati sistemul de invatamant si atunci nu o sa mai aveti de a face pe urma cu toate scursurile lui in pozitii de putere…ca atunci deja costa…si e pe bani multi….anul asta 10 miliarde de dolari…pentru ca niste cadre didactice nu au dat gunoiul afara ci l-au ascuns sub pres…

  4. Interesant ..mai putin chestia cu Transilvania . Aici a dat cu nuca in perete . Daca sunteti in stare sa o luati….dar nu o sa-i lasam pe romani sa ia Moldova ..Curios pentru un analist politic ca el…

    • „Gluma” cu Transilvania o privesc ca pe un avertisment dat Ungariei.

      • @GMT , esti sigur ca e un avertisment ? Nu vreau sa fiu inteles gresit dar se pare ca nu prea ai fost in ARDEAL care e controlat economic in mare parte de ungaria

        • Asa cred, pe de alta parte ai date economice care sa sustina ideea ca Ardealul este controlat economic de Ungaria?! Ardealul si nu Crisana, Banatul sau Maramuresul?

        • Serios, eu sunt nascut, crescut si trait in Ardeal, bat saptamanal Bistrita – Cluj si lunar Timisoara. Zi-mi si mie te rog la cine trebuie sa dau eu buna ziua in maghiara ca imi este neclar.
          Deci investiori principali in pe zona Ardeal, pe langa astia cu festivalurile care au facut o lopata de bani, romansi find (bravo lor) ai banca transilvania(romani), Bosch(nemti), Continetal(nemti), NTT Data subsidiara japoneza
          Ungurii nu vor ca nici o investitie straina sa treaca granita lor, chiar de o luna au dat hectare de teren gratis la bmw sa nu-si faca fabrica in Romania. Mai mult de protectionism economic legal nu-i poti acuza.
          https://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=9403 – pe date BNR deci vorbim nu pe manele:
          Top investitori straini in RO:
          TOTAL 81 124 100,0
          Olanda 19 389 23,9
          Germania 10 298 12,7
          Austria 9 915 12,2
          Italia 7 669 9,5
          Cipru 5 015 6,2
          Franța 4 919 6,0
          Elveția 3 641 4,5
          Luxemburg 3 439 4,2
          Belgia 2 276 2,8
          Marea Britanie 1 711 2,1
          Cehia 1 639 2,0
          Spania 1 634 2,0
          Ca Ungaria sa fie jucator principal in ardeal trebuia sa se claseze macar pe locul 4. Si care imi spune, da prietene dar asta-i pe Romania in Ardeal sta altcumva treaba in trec in registru direct la capitolul „vobesc sa ma aflu in treaba”. Datele INS provin central iar directia marilor contribuabili este una singura la Bucuresti.
          https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/ordin_mari_13122016.pdf
          Art. 2 – Condiţia generală de eligibilitate
          Se consideră eligibili contribuabilii care se încadrează în una dintre următoarele
          categorii:
          a) contribuabilii prevăzuţi la art. 4 alin. (2);
          b) persoanele juridice române înfiinţate potrivit prevederilor Legii societăţilor
          nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv entităţile rezultate în urma fuziunii cu alţi contribuabili;
          c) sucursalele contribuabililor persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea
          pe teritoriul României;
          d) regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile cu capital majoritar sau integral de stat;
          e) institutele naţionale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor
          Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

          De unde scoateti aburelile astea? Gata fratilor, pe Vadim ii tarana de 2 metrii de mult, Cumpanasu ii un nemernic dovedit. Gata cu nationalismele.
          @Geroge Scuze de offtopic.

          • Sunt multe firme romanesti,unele de top, care sunt inregistrate in Olanda sau Cipru
            Ca,deh,inginerii fac inginerii,depinde pe ce vocala pui accentul

        • @typhon, cu cateva magazine ABC si cateva statii de benzia MOL, plus ceva investitii marunte prin Harcov nu controlezi cea mai dinamica provincie romaneasca.
          Eu cred ca tu nu ai fost prin Ardeal prea mult. Haide sa vezi investitiile greenfield de langa Brasov, Cluj sau Sibiu. Nici una nu e ungureasca. Or fi vrut ei, dar nu au forta financiara sa faca asta

        • Si cam de unde ati ajuns Dvs. la concluzia asta? Si ce inseamna „de ungaria” – firme private, statul maghiar sau… ? Si ce intelegeti prin Ardeal?
          Am batut drumurile Ardealului in lung si-l lat iar concluzia asta mi se pare scrisa ca sa va aflati in treaba.
          Daca aveau macar o minima intentie de control pe criterii „de steag” faceau ceva sa scoata din saracia si izolarea penibila in care traiesc cei din asa zisul Tinut Secuiesc, acel teleorman al Transilvaniei, una din cele mai sarace zone populata cu vorbitori de maghiara.

      • Sau doar o gluma sa mai destinda publicul sa nu le vina rau ca vorbeste prea mult de Romania 🙂

      • Asta cu Tansilvania e dooar o limba de amabiltate data intre fesele umede ale gazdelor bozgoricesti..
        Nimeni nu mai crede ca se pot bozvorii baga aici nici chiar ei.

      • Avertisment sau invitatie !? … Indiferent din ce unghi analizam grairile lui G.F. politica americana este cat se poate de pragmatica … Americanii stiu foarte bine ca ungurii nu numai ca nu sunt in stare sa ia Transilvania nici militar nici economic si nici macar prin manipularea abjecta a minoritatii maghiare din Ardeal nu isi vor putea pune in practica revizionismele … Ce pot face insa, pe baza dihoniei care macina socitatea romaneasca de ceva vreme este sa provoace jene care in final vor fi contraproductive pentru ei. In primul vrand nevrand aceasta atitudine provocatoare fata de Romania pe care o promoveaza V. Orban si camarilla fidesz va forta Romania sa-si inaspreasca reactia la adresa Ungariei cu toate consecintele care decurg de aici … mai mult daca se vor depasii anumite limite in materie de politica externa vor ajunge sa irite Bruxellul in si mai mare masura decat pana acum fiindca Europa nu isi mai poate permite ” luxul” unui alt conflict cu conotatii entice. Ar fi nu numai o iresponsabilitate de proportii in conditiile in care batranul continent este garnisit cu o multime de conflicte inghetate care se pot oricand incalzii global, ar fi un dezastru pentru toti … insa nu in utimul rand provocarile repetate ale Budapesteti la adresa Romaniei pe fondul instabilitatii la granita de est a NATO, vor enerva America. Mai mult ca oricand SUA nu au nevoie de aliati instabili in usa Rusiei … acum cand un conflict global de proportii ne sfla tuturor in ceafa.

      • Asa e George! Si eu o vad ca pe o gluma cu taisul spre ei.

    • Cine să pună mîna pe o regiune în care se afla o bază americană?! Ungurii?! E o glumă sinistră…

  5. Vorbeste bine si ca fond si ca formà (o englezà clarà cu un accent plàcut).

    Efectiv George, este o conjucturà foarte favorabilà României, dar degeaba cu tagma politicà actualà.
    Din pàcate, este o responsabilitate colectivà. Francezul spune „popoarele au guvernele pe care le merità”.

    În schimb, la minutul 13, povestind de o bazà americanà în Transilvania, spune audientei maghiare cà stie cà nu le convine apartenenta ei (a Transilvaniei) României si cà n-au decât sà o ia înapoi si asa baza va fi în Ungaria.

    Domnul este evreu ungur la bazà (nemilitarà).

    • L-or fi „prelucrat” ungurii inainte sa-i dea drumul in America,m-ai stii……..
      Apropos,aia care fugeau de la noi erau „prelucrati” iar in ’89 unii au fost activati.

  6. De vreo 10 ani urmaresc ce zice nenea asta, dar e mai mult „wishful thinking” din partea lui, decat politica reala a SUA.
    In fine, poate sa fie si politica reala a SUA, dar daca noi nu ne miscam, nu prea au ce sa ne faca.
    De Larry Watts nu prea am mai auzit nimic in ultima vreme…

    Inca astept investitiile alea imense ale SUA in Romania… dar sosesc tot picaturi:
    https://en.portal.santandertrade.com/establish-overseas/romania/investing
    https://www.romania-insider.com/foreign-investors-profit-investments
    https://tradingeconomics.com/romania/foreign-direct-investment

    • Veniamine Franqueline

      Care este treaba cu investitia (romanească) de 6 mld lei pentru transformarea MK intr-o baza NATO adevarata, pentru a deveni un Camp MK? Am citit pe adevarul.ro stirea asta, dar acolo scria si ca investitia va fi finalizata peste 200 luni, adica la sfantu asteaptă…

  7. We dod not let the Romanians go into Moldova… Buffer

    • … because they are already there 🙂

    • Aici cred ca deja e treaba Romaniei sa ceara rusilor sa plece dracu din Basarabia.
      Coaie .asta trebuie in lupta cu rusii.
      Romania deja e la Chisinau si de mult e aici si zi de zi e mai mult presenta programe incestitii reforme, granturi .gradinite ., carti , biblioteci, smurd, exercitii military comune ,
      Dar ca sa fugaresti rusii de aici trebuie sa joci murdar nu deschis, e necesar sa lupti in forta si murdar joc de glezne propaganda , cohones, TV .reforme .presiune , investitii strategice -energie gaze si finantarea mai multor jucatori politici ..
      E ff sipplu rusii au mai multi jucatoti politici Romania nu are pe nimeni doar poze in campanii eletorale iar la cum ioca rusii cu Dodon treaba devine testiculara – si riscam sa ne trezim cu o federalizare..

  8. Germania e la fel de des pomenita…in sens invers fata de Romania

  9. belarusul a transmis niste semnale ciudate in ultima perioada dar vor reveni la patria mamă,cccp trăiește.
    cu ucraina e mai greu,au luat crimeea si estul ei cumva dar cu costul rupturii totale dintre cele două părți….si-au reinventat un dusman de moarte.
    la noi e altă treabă,eu unul nu vad politicieni capabili sa poarte o discutie pe teme geostrategice si de securitate la nivel inalt.avem o adunatura de incapabili,inculti,analfabeti ajunsă pe holurile parlamentului pentru decontat beneficii personale si de grup.

  10. Buna dimineata,

    Extraordinar discurs……

    Acest discurs ar trebui vazut de toti politicienii nostri, de toti ofierii superiori, de toate structurile de securitate din tara asta……am uitat insa ca pe ei ii doare in cur maxim de tot exceptand interesele lor private….este o realitate……

    Doar o minoritate dintre cei enumerati mai sus au dorinta sa faca ceva in tara ptr securitate…..pe marea majoritate ii doare la patina….
    In anii acestia de dupa 2014 puteam sa ne intarim pozitia astfel incat la 100 de ani de l amarea Unire sa ne unim deja cu Basarabia…..dar am uitat…cum spune si Puia….”nu o sa salvam nici un atac aerian caciarmata se uita la Inima de Tigan”….etc etc

    Si…in momentul T zero vpr face toti spume la gura si vor trimte cereri de volunatariat sa aparam tarisoara asta si eu am sa ma duc la ei si o sa-i scuip……Si in fata o sa le spun JAVRELOR

    • Minoritatea aia de care vorbesti a cam fost adusa si folosita de principii valahi si moldoveni(boloveni adica tot valahi).Minoritatea aia o regasesti in zona bacaului corcita cu bolovenii lui Stefan rezultind ceangaii…deci nadia comaneci.-In momentul Tzero armata te va trimite in linia intiia,unde vei avea jandarmul de rigoare cu arma pregatita in caz ca vrei sa dezertezi de frica,neintruire,proasta conducere sau armament deficitar,apoi vezi padurea lui rebreanu.

    • buna gluma asta cu unirea cu basarabia,o tot intalnesc pe aici pe site.oare va ganditi vreunul de unde luam banii necesari sau aveti impresia ca o facem asa ca la 1859,semnam niste acte,desfiintam granitele si gata.mai baieti,reunificarea germaniei a costat intre 1,3 si 1,5 TRILIOANE $ din care doua treimi au fost cheltuieli sociale!!! si cam o treime au fost contributii ale vest germanilor prin taxa de solidaritate de 5,5% care anul trecut a totalizat 19 miliarde euro.cu toti banii astia decalajul est-vest inca exista(venituri cu 85% mai mici ,rata somajului mai mare).in studiu facut de FUMN in 2014 arata ca ne-ar costa vreo 200 miliarde$ in urmatorii 20 de ani.numai surplusul ptr salariile din administratie si pensii era estimat la 2miliare$/an(cu maririle din ultimii ani cred ca ajung la vreo 4-5 miliarde acum).privind la costurile germaniei cred ca ar trebui dublate alea 200 miliarde.de unde iei 20 de miliarde suplimentari/an? esti de acord sa iti dai pe urmatorii 20 de ani vreo 10% din venitul familiei ptr asta? eu nu.

      • S-au facut studii la BNR iar sumele sunt suportabile. Basarabia vine si ea cu economia ei si una peste alta nu cred ca banii ne stau in cale. Cum ne-am descurcat in 1919 ne-am descurca si acum.
        In privinta taxelor, astazi bugetul consolidat al statului abia strange spre 27% din PIB, daca ne-am duce spre un rezonabil 35% (desi un procent foarte mic in UE) doar prin reforma ANAF, nu cred ca am avea mari necazuri.

        1
        • Dap si o regionalizare cu cap, fond interegional de solidaritate si fonduri UE. Zic ca nu ar fi nici o problema. Informatizare, reduceri de personal in sectorul public, investii la greu in primii 10 ani doar in infrastructura.
          A da si obligatoriu pedeapsa cu excutare 10+ pentru furtul si a unui leu din banii publici.
          Am fi in 20 de ani peste Spania.
          Ok, gata, mi-am dat doua palme si m-am trezit.

          • la vid-ul de putere si fermitate institutionala care atarna de gatul acestei tari (ma refer la Romania), asta ne-ar mai trebui… o noua provincie de jungla oligarhica si interlopism slav, scapate din mana. Reteta perfecta pentru un stat esuat. Si da, nu de bani este vorba.
            Nu vorbesc cu inima ci cu capul ca acolo mi-am dat si eu palmele.
            Si nu 10+ cu executare. Lasati in papucii dincolo de granita, dupa confiscare extinsa a averilor.

          • Singura „regionalizare” pe care o accept sunt „Brigazile Regionale Mecanizate” (sau/si „Brigazile Regionale ale Garzii Nationale”).
            De cate ori sa te avertizez ca – procentual vorbind de suprafata si demografie – la noi regiunile sunt un pericol pentru integritatea teritoriala?
            Traiasca Judetul!

            • De acord. Cu cât sunt mai multe, cu atât e mai bine (la județe mă refer). Deși, atunci când s-a mai pus problema, unii baroni locali au salivat instantaneu – altfel sună baron de regiune!
              Vise umede…

            • Si de ce ma rog ai ramas blocat in regionalizarea din ’68 care-i problema dacă unim mai multe județe la nivel de ținut/regiune după modelul 1938-1940, mie personal mi s-a parut cea mai interesantă forma de administrare teritorială a României de până acum……macar sa facem din două județe unul și să creștem puterea municipiilor acestea fiind următoarea unitate unitate dpdv administrativ ca importanță după ținut/judet ……dar cel mai important 2/3 tin biruri la local și doar 1/3 la centru.

              • Regionalizarea in tinuturi carliste e exemplul perfect de slabiciune institutionala la nivel national al acelor vremuri, „prezicand” („incitand” chiar, as spune) dezastrul din WWII. Urmata fiind de regiunile sovietice ale RPR, post-razboi, pana in ’68.

                Unii nu invata din istorie deloc. La nivel „civil” teritoriul, geografia, demografia, chiar si economia, dar mai ales istoria noastra nu ne permit 8-9-10-11 „voievodate/tinuturi/regiuni de dezvoltare”. Polonia – folosind aceleasi elemente amintite mai inainte – isi permite…16.
                Noi nu.
                Insa la nivel militar – ca legatura intre national si local – da.

            • Corect ! Asa gandesc si eu ! Regionalizarea este un proiect imbecil si ungurii au sesizat asta > Ar insemna sa revenim la situatia de dinaintea unirii Principatelor < Ba si mai rau. Insa sunt de accord ca trebuie crescuta autonomia judetelor pe anumite directii …

              • Razvane, pai nu vorbit-am noi odata? Nu tu ai scris:
                –––––––––––––––––––––––––
                Concluzie: daca Romania transforma NUTS 2 in unitati administrativ-teritoriale…dracu ne-a luat!
                Avem doar doua posibilitati, daca intr-adevar vrem “sa reformam”:
                1- dublarea populatiei/suprafetei judetelor, deci din cele 41 sa avem (prin alipire a cate 2) doar vreo 20. Asta-i solutia simpla…insa ar ramane de dezbatut daca atunci comunele se pot apara, fiind nevoiti sa readucem…plasele/plasile.
                –––––––––––––––––––––––––
                Am mai spus, daca as lucra la consiliul judetean exact asa as pune problema. Nu hefe, fara mine, vin ungurii peste tine si iti baga eros pishta in ochi.
                Ne pisam de ani de zile contra vantului si suntem si mandrii de asta. Concret, cu ce contribiue faptul ca ai 41 de pres de judet, 41 de vice, 41 de consilii 41 de prefecti si posibilitatea de angaja orice curva si amanta pe post de consilier in aceste aberatii, la unitatea statala.
                Repet ce insemna regionalizare, insemna desfinatarea structurilor de conducere la judet, comasarea a 3-4 judete la un loc si crearea unei personalitati juridice. Asta nu se face de la sine putere asta se face prin lege de la parlament, se stabilesc domenile de competenta ale regiunii. Nu apar „autonomii” de la sine.
                In mod evident toate servicile de la judet raman, ca-i nevoie de agentie de plati in arg, ai nevoie de permise inmatriculari bla-bla. Problema este cloaca de conducere de la judet. Si degeaba marim competenta judetele poti sa le dai si pers. juridica sa nu mai stea dupa minister, ca orice leut EU trece prin Ministerul dezvoltarii, dar daca ramane atat, ai putea face cel mult o autostrada de la Colibita la Beclean. Ai nevoie de proiecte care sa lege judetele deja existente care trebuie sa ramana dar fara structura de conducere. Ai nevoie de regiune + conducere la regiune sa iti reduca birocratia si sa poata traga fonduri UE la sine. Pe langa asta la capitalele de macrojudete sau cum dracu vrei sa le numesti, omul sa poata sa-si rezolve orice problema. Pai numai eu am fost trimis la Bucuresti la Anaf(am povestit pe site) de cate ori.
                Bun si cu armata, dar aia de la MAI, ca acolo ii baiul. Armata romana ii regionalizata de mult. Deci ai 41 de functii de chestor, 41 de functii de gral de brigada la pompieri si 41 de functii de general de brigada la jandarmi. Efectivele, unde mai cunosc si eu oameni, deci la mine la judet vorba lu Nea Iancu, sunt asa: batalion la pompieri, batalion la jendari deci functii de lt-col si „regiment civil” la politie. deci comisar sef/colonel. Daca tu faci o structura de ordine publica la regiune si pui acolo 10 generali pe Romania, atunci da mai semana a brigada 4 batalione, dar acum, la judet cu efective de batalion si functie de general. Mna, bravo.
                Stati ca va mai spun, cu famelia muncitoare la sistemul de santate. Ce spitale regionale vreti fratilor? Se vor face alea cand mi-oi vedea eu ceafa.Uitati-le. ministerul nu vrea sa-si asume costurile de operare se ascund elegand dupa lege: spitalele sunt in subordinea autoritatilor locale si nici o autoritate locala nu vrea sa isi asume costurile functionarii unui mastodon econimic absolut necesar.
                Si cei mai mare adversari ai regionalizarii au fost tot ungurii. Comasarea a 3-4 judete insemna ca din 2-3 judete unde consilile judetenete sunt de le 60-90% reprezentati udmr, ajung la o structura administrativa unde ei sunt 30-40% deci votul find proportional vei avea un cosiliu de macro judet in care ei nu vor putea sa ocupe mai mult din 40% din locuri.
                Da serios ma, vorbim asa filosofic si eu ca boul stau la coada imi trebuie fiscal si de la domiciliu „BN” si de unde imi desfasor activitatea comerciala. Da frate hai sa stam la cozi in 4 judete daca ai activitate economica serioasa, ca daca nu ne rupem
                Si ho mai fratilor cu federalizarea, asta-i o porcarie. Regionalizare egal taiat federalizare. Toate statele unitare sunt regionalizate. Toate. De la unitara Franta, la unitara Italia, la unitara Polonie, la unitara Cehie, la unitara care vreti voi.
                Ca sa insumez. Noi, ca stat suntem uniti, nu ca ne leaga niste valori ci ca avem 41 de judete. Si serios, deja devine prea mult de platit. Voi chiar asa bine stati cu banii, ce naiba?
                Dar oricum stati linistiti, credeti ca cineva dintr-un pragmatism extraordinar indrazneste sa se atinga de acest sistem? No way, ii bine cu birocratie ucigatoara. Chiar auzeam pe careva spunandu-ne ca ar fi bine sa fie mai multe judete. Faceti, faceti ca le platesc eu pe toate.

                • „The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots.”

                  „… and tyrants.” *That’s* the *end* of the quote!

                  Citatul integral de la sfarsit:

                  „Concluzie: daca Romania transforma NUTS 2 in unitati administrativ-teritoriale…dracu ne-a luat!
                  Avem doar doua posibilitati, daca intr-adevar vrem “sa reformam”:
                  1- dublarea populatiei/suprafetei judetelor, deci din cele 41 sa avem (prin alipire a cate 2) doar vreo 20. Asta-i solutia simpla…insa ar ramane de dezbatut daca atunci comunele se pot apara, fiind nevoiti sa readucem…plasele/plasile.
                  2- daca mergem pe NUTS 2, automat le dam autonomie care tinde spre federalizare. Asta fiind carrot. Totodata, le dam si niste stick, prin acele plasi, pastrand insa si comunele! Ceea ce e o nebunie stufoasa totala.
                  ___________
                  Nu trebuie schimbat nimic la nivel administrativ. Nu acolo este problema ci doar de legislatia actuala cu privire la buget.
                  Judetele actuale sunt perfecte pentru noi.”

                  ………..

                  Nu stau deloc linistit. Stufosenie si imbecilitate, oricum a-i lua-o. Si acum si mai ales dupa „Reforma”.

                  • Da colegul, asa este. Eu am inteles din ce am vb ca pt tine este ok varianta cu 10 judete. Nu trebuie schimbat nimic administrativ in sens de judet sub ce ai propus tu care hai sa-i zicem nuts2, desi nuts 2 cred ca-i un pic mai mare la nivel de structura
                    Deci judetele raman, nu mai schimbam numere la masina, buletine bla-bla. Idea e „doar” sa facem ceva cu 4 judete si conducta de bani directa de la UE. Si competente date de parlament prin lege: ii dai pe dezvoltare, agricultura, infrastructura si apoi grupezi MAI-ul pe regiune. Acum nu se poate ca legal nu poti face pe unul chestor pe judetul BN si CJ. Ca intre judet si centru nu-i nimic.
                    In toata crectitudinea, nu mi se pare normal sa poti face ceea ce au facut cu Nechita la Iasi.Si ala-i un nemernic, no doubt dar pe dispute de genul sa-i tai conducta cu bani, la fonduri eu, ca s-a sfadit cu un gunoi precum Dragnea.Iti bati joc de Iasi, centru al culturii romanesti.
                    Uite cum facem, orice varianta facem dar zi-mi te rog cum scapam de cloaca asta. M-am gandit pragmatic mai bine 10 baroni decat 41. De baronet integral nu ne scapam ca astia suntem, ne plac Regii menelelor la evenimente precum TIFF ( https://tiff.ro/film/regii-manelelor ), ne plac baronii… dar nu ne-a placut de Rege.

                    • Dar o sa ai ceva intre judetele marite si comune: kraine/raioane…plasi (chiar supradimensionate)!

                      Nu reduci nimic (doar pentru ca maresti suprafata judetelor de 2-3-4-5 ori) ci din contra, maresti de cateva ori institutiile (si personalul aferent lor)…sub ele!

                      Comunele nu dispar orice ai face. Degeaba dublezi suprafata lor in cateva zeci de cazuri (sunt totusi mii, vreo 2800), nu ai cum sa le maresti la ditamai plasi oricat te-ai screme.
                      In perioada interbelica Romania Mare avea cam 6 plasi pe judet: ajunsese la 71 de judete si cu mult peste 400 de plasi.

                      Sovieticii timp de vreo 2 decenii au facut praf administratia,intre ’50 si ’68. Au inceput in primii 2-3 ani cu desfiintarea judetelor si ne-am pomenit cu vreo 28 de regiuni (in teritoriul actual, fara cele pierdute in WWII) care erau cam de 1,25-1,5-2 ori mai mari decat judetele actuale. O tampenie totala, au renuntat rapid si ne-a udat in cap cu alea 18 intre ’52-56, apoi 16 pana in ’68. Cacat! Si unii vreti sa reveniti la ceva similar, acum! Dzeule!

                      Cehia, Polonia, Romania, ca tot le amintim…au unitatile admin-teritoriale actuale ca urmare a unor secole. Nu secol ci secole. Care au dus la o relatie „normala”, traditionala, de evolutie/dezvoltare sociala/economica intre sate/comune/orasele/orase/municipalitati samd. Judetele actuale ale noastre sunt pe felie ca suprafata, iar municipiile resedinta de judet pozititonate cat de cat central. Legenda cu judetul ca rezultat al unui cal ce trebuie sa ajunga din centru la margine (sau viceversa) de la rasarit la apus nu e o gluma.

                      Faci totul imprastiat daca o dai pe germano-slavismele/sovietismele tale administrative.
                      ________
                      ________

                      Eu v-am mai spus una din solutiile majore impotriva balcanismului politico-administrativ care ne manca ficatii: taxele nationale si locale sa fie create/schimbate doar prin referendumuri nationale/locale! Loviti unde-i doare mai tare: in puterea lor dumnezeiasca de a crea si mari/schimba taxe in mod unilateral, deoarece Constitutia actuala (ca si cea a SUA – de exemplu) nu ne da voie sa ne exprimam prin referendum cu privire la „probleme fiscale”.

                      DA, sa facem ca la elvetieni, intr-un fel cat de cat similar.
                      Direct – prin Referendum local/national pentru cod fiscal local/national (sau schimbarea unei componente in acel cod) sau/si…
                      Indirect – prin Referendum pentru prelungirea mandatului (de „x” numar de ani stabiliti ca standard in prealabil) institutiilor de a face ele taxe!
                      Dar aplicabile numai pe timp de pace.

                      Iar daca va e frica ca astea ii vor obliga pe mafiotii /locali/statali sa (ne) se imprumute si mai si pentru ca nus’ capabili sa se descurce si sa mareasca „antreprenorial” ce au, e de ajuns o prevedere legala sau constitutionala ca statul – tot pe timp de pace – sa nu se poata imprumuta „peste x% din PIB” sa zicem. (sau orice alt sablon preferat, la indemana…per capita sau consum…etc). PIB-ul ramane favorit, cel putin la nivel national.

                      Cat sa fie X-ul? 1% din PIB cum va suna?
                      Cat a fost pe 2018? Conteaza? Hai sa-l duc la 1000 de miliarde de lei – nr. rotund – pe unul din urmatorii ani.

                      1% din 1000 = 10 miliarde. Spre 2,5 miliarde euro. Hai sa zic 3. Macar sunt doar 3 miliarde, nu 12 miliarde ca-n primele 8 luni ale lui 2019!!! La dracu 12 miliarde de euro au fost imprumutate de la FMI in 2009 (dintr-un total de 19 miliarde) si ala a fost Anul Crizei! Dar acum…ce dracu sa mai zic?

                      Sau il corelezi si cu deficitul, imprumutul sa nu depaseasca deficitul…sau ceva prin apropiere. E clar o solutie nu de garantare a vreunui succes (boala tuturor cretinitatilor socialiste) ci de pastrare a unor norme de competitie economica veritabila, fara a exista riscul major de „duduiala pe datorie” (mama tuturor gafelor).

                      Si chiar daca PIBul poate fi masluit…acel „imprumut anual echivalent cu doar pana 1% din PIB-ul anului precedent” tot iti asigura o plasa de siguranta pe cinste!

                    • Eu am mai spus cate ceva pe subiect dar mai repet, asa pe scurt. Comune mai putine, din alea 2800 sunt o multime cu sub 1500 locuitori, un post politie, o primarie, un dispensar, o scoala. Avantaj, mai putini bugetari, eficienta, merge schema pentru o localitate de panala 5000 de suflete. Zone metropolitane reale : Bucuresti – Ilfov, Constanta- Litoral, Galati-Braila, Iasi, Craiova, Cluj, Timisoara-Arad. Avantaj, eficienta, poli economici puternici (investitii, forta de munca, dezvoltare urban). Judete mai putine, la jumatate, (HarCov se pot alipi cu judete din Moldova, sa vezi ce sacad procentele honvezilor) ce vor reduce din angajatii la diverse deconcentrate si agentii nationale. Asa ai un buget mai mare si te poti angaja mai usor la proiecte de infrastructura. Sunt pentru referendumuri locale si alegerei locale in 2 tururi.

                    • Razvane, fara suparare, aici tu o dai pe reminescente de slavisme, ca doar legea cu judetele ii din 68. Ca au folosit termenul istoric de judet, asta este nu are relevanta in raport cu structura si destinatia lui. Am mai scris si ma repet, logica in interbelic la 71 de judete era alta, functionalitatea era alta. Discutia centralizare, descentralizare au avut-o si ei in interbelic si poate prindea ceva contur daca nu era pusa in opera intr-un regim disctatorial. Ca asta ii problema, noi lucram cu varinate regionale din perioada dicatoriala si cu varinate judete din perioada… tot dictatoriala.Normal ca nu vreau sa revin la nimic sistemic ce a ajutat la ingroparea Romaniei care au scos-o altii cu sange din groapa dupa 43 de ani. Vreau un sistem debirocratizat, compatibil cu banii de la UE si functional. Am avut 30 de ani facem sistemula asta functional. Eu cred ca in structura asta nu se poate. Umanum imposibilum.
                      Cu sutele de ani, aci nu suntem de acord, ca Cehia a iest din acelasi imperiu cu noi, Polonia a disparut de pe harta de 3 ori. A se citi deci suta si nu sute.
                      Sistemul elvetian ne-ar coafa bine. Daca am fi ielveteni. Cum nu suntem sistemul ne poate duce la colaps.
                      In rest nu am nimic de obiectat, dictatura ne-a facut praf in general, ca a fost carlista, antonesciana, dejista sau ceausista.
                      Tare as vrea sa sa fac pariu cu tine pe o bere la modificarile astea constitutionale sau in legile ordinare:
                      1. Regiune, 4-5 judete la un loc. Judetele raman cu totul, numarul de personal in toate se stablieste prin lege a Parlamentului in functie de numarul de persoane din regiune. Poli de dezvoltare oligatoriu si musai.Judetul va fi in continuare intre comune/orase si macrojudete diferenta va fi ca nu vei avea atata personal, limitarea facandu-se prin lege.Tu ai judet si centru acum, cu 41 de smecherasi secondati de inca 41(nu reiau toata enumerarea, dar am uitat secretarii de la judet si administratorii deci inca 41×2, poftim: https://realitateadebistrita.net/ce-salarii-sunt-la-consiliul-judetean-bistrita-nasaud-institutia-a-publicat-lista-privind-indemnizatiile/).
                      2. Perosnalitate juridica, tinta de investiti, nu o atingi esti demis de drept
                      3. Plafon de chetuieli
                      4. Plafon la salarii in functie de numarul de oameni din microstructura/macrostructura
                      5. Puscarie 10ani+ cu executare orice leu ai furat.
                      6. Defeicit bugetar mai mare de 3% din pib, guvernul demis de drept. Deficit mai mare de 3% din bugetul regio, adminsitratia demisa de drept
                      Cum faci tinta de investitie din fonduri UE cand judetul solicita fondul nu la Ue ci la MD si MD in functie de culoare politica zice da sau ba. E ok stiu ca nu-ti place UE nu tre sa-ti placa, tu trebuie doar sa-mi spui cum luam muntele ala de bani, sa ne facem drumuri, scoli, spitale alea asa-numit regionale.
                      Ce vedem noi este maximul potentei acestui sistem. proiectat pentru cu totul altceva si nu pentru dezvoltare.

        • Chiar daca faci unificare („daca”) si poti plati pt ea („daca”) si iti rezolva problemele (un mare „daca”; vezi RDG) tot nu poti salva Romania si RM. Fara oameni, cel mai reavan si bogat pamant nu inseamna mai mult decat desertul Gobi.

        • care economia basarabiei ca aia sunt pamant de flori.toata economia lor se bazeaza pe agricultura si industria alimentara(o seceta pelungita ca in siria si sunt in faliment).industrie care trebuie sa creasca destul de rapid salariul mediu de la 300euro spre 900(Romania) ca ramane fara angajati.fara sa mai vorbesc de coruptia generalizata de la ei(cred ca mai mare ca a noastra) saude procentul celor ce se declara moldoveni(75%),rusi, ucraineni si gagauzi(15%)vs romani(7% deci vreo 200k din 3 mil.).adica au capatat identitate nationala proprie in 180 de ani de ocupatie.in momentul de fata facem echilibristica pe marginea prapastiei,o unire cu moldovenii ne-ar arunca fix in ea.

          • Herr Von Renn Weg

            @strumpf, de ce te exprimi: „noi” pt ca tu nu esti roman! esti trol rus! Am ochii pe tine si pe veniamine de multa vreme! Cat vine vorba de unificarea Romaniei repede sari cu date, cifre… dar a la Teleorman… prezinti aspecte trunchiate… Germania de vest la ce nivel era fata de est, si care e nivelul nostru acum? Cetatenii moldoveni primesc cetatenia romana usor si chiar o si iau, iar nu vedem o invazie cataclismica de moldoveni care sa ne sece economia; mai e si UE cu fondurile de coeziune si norme legislative sanatoase; nu e ca si cum din momentul unirii toti moldovenii lasa ce faceau si incep sa traiasca pe banii nostri; aparatul administrativ se simplifica; am avea avantajul unui plus de forta de munca, la care suntem deficitari, dar si o economie mai mare si posibilitati mai multe; nu trebuie sa arunci bani direct la Chisinau din bugetele personale ale familiilor, cum ai prezentat tu spre a speria oamenii, integrarea se face treptat iar cheltuielile din bugetul statului se pot acoperi si din eficientizarea colectarii taxelor, cresterea economiei spatiului moldovenesc prin norme noi sau accesul la piata europeana, mai avem si zacaminte naturale, potential turistic… nu o sa fie in nici un caz un dezavantaj, din potriva, un stat mai mare are mai multa putere si posibilitati!

            • ai pus ochii pe mine? vai,mor de frica.pe moldoveni i-ai intrebat daca vor unirea asta sau o facem gen voda lapusneanu: daca voi nu ma vreti,eu va vreau?daca doreau cu adevarat aceasta unire,votau in draci la alegeri un partid unionist,aia organizau un referendum,iesea favorabil cu peste 51% si demarau procedurile de unificare.dar ce sa vezi,in 31 de ani nu s-a intamplat asa ceva.stai linistit,sunt mai roman decat tine.si chiar 25% moldovean din basarabia(dupa bunicul matern).

              • Herr Von Renn Weg

                La ei e ca la noi… lumea voteaza aiurea pt o punga de zahar! Tu crezi ca ei nu ar vrea sa traiasca mai bine, intr-o tara UE, mare, cu o piata de desfacere si a muncii mult mai mare? Dar cu armata de troli rusi ca tine, infiltrati nu numai pe facebook, dar si pe site-uri de nisa ca acesta cum ar putea vedea toata lumea adevarul? „bunic matern” :)))))) incep americanii sa va puna embargo si la google translate? „bunic matern…”!

      • strumpf, studiile alea nu arata si impactul acelor cheltuieli. Banii aia s-au intors inapoi in mare proportie. Germania a avut si are un boom economic de multi ani si din cauza asta.
        doar la capitolul infrastructura, firmele germane au avut mult de munca si de castigat.
        In plus ai fondurile europene, si noi daca am invata sa accesam acei bani am putea sa sustinem acele cheltuieli in mare parte din fonduri europene

        • s-au intors o duda.nemtii din vest au cotizat 30 de ani la fondul solidaritatea cu 5,5% din veniturile proprii(19 miliarde anul trecut).daca faci un calcul observi ca vreo juma de trilion au fost banii lor.sincer,nu imi surade ideea sa muncesc o viata cotizand ptr asa ceva.

      • Si ce faci ? Stai te uiti ca in ’40 ??
        O sa unim BASARABIA si vom plati toti taxa de splidaritate de contribuinta de ce vreai tu. Oentru ca rFGsi RDg e alta treba iar in cazul nostru Paitatea e 6 la 1deci e mai bine decat la nemti.
        Suntem sortiti sa rescriem istoria e datoria care sta pe umerii nostri.

        • Strump esti si prost informat si rau iintenționat..
          Un cacanar cae ne vorbește de bani dar nu stie situatia d ela Chisinau. Asta cu 7% Romani e facatura politica.
          In ttansnistria din 400-440.000 de cetateni deja 300.000 ai cetatenia Romana .
          In general doar Dodon in prezent vibe cu mitul moldovenist limba moldoveneasca – pentru ca majoritatea pwst 50% declara ca subt vorbitori de limba româna iar de aici pina a se declara Romani e un mic pas.
          E o mica facarura comunista omenii contientizeaza ca vb limba romana dar nu fac diferenta dintre etnie si cetatenie e o facatura comunistă care incurca lumea ..
          Daca eu as avea toate televiziunile ruse din Basarabia in 2 ani scot 70% romani la orice recensamant..
          Mai informativă cand vb despre Moldova.
          Nu fiti cacanari si scoate capul din cur.

          • tu ,in primul rand, invata sa te exprimi in limba romana pentru ca vad ca folosesti google translate.in al doilea rand ,ca fapt divers,bunicul din partea mamei era moldovean din chisinau.am o gramada de rude pe acolo.nu am auzit pe vreunul ca vrea unirea cu Romania.se considera moldoveni ce vorbesc limba romana.si nu le-a pus cineva pistolul la tampla la recensamant sa se declare moldoveni.asa cum aia 7% au avut libertatea sa se declare romani la fel puteau declara si aia 75%.dar nu au facut-o si asta arata ca se considera moldoveni.nu stiu de unde ai informatia cu 300000 transnistreni cu pasaport romanesc,dar daca e adevarat cred ca stiu motivul.cu pasaport romanesc pot intra fara probleme in toata ue.in al treilea rand atentie la limbaj.nu am facut armata impreuna.oricum tu daca ai facut-o,dupa nickname si romana pocita pe care o folosesti,ai facut-o in armata 14 la tiraspol.

            • Herr Von Renn Weg

              @Strumpf Nu incerca sa il discreditezi pe Igor pentru ca tu esti trolul rus! Tu esti cel rau intentionat care impinge fix ideile care prind la oamenii neinformati sau neinteresati… adica banii proprii! Iar asta cu un bunic de pe partea mamei e o vorba gratuita care sa iti dea legitimitate dar care noi nu am putea sa o verificam… sunt foarte evidente tehnicile tale de dezinformare, fapt pentru care cer moderatorilor sa considere blocarea comentariilor tale!

              • pustiulica(cred ca esti ala cu nickname hitlerist) vezi de treaba ta.ai auzit in viata ta de termenul debate?daca nu,cauta pe google translate ca igor/serghey.nu imi impui tu ce sa comentez,asa cum nici eu nu o fac.in caputul ala mai ai si alte argumente decat trol rus?

                • Herr Von Renn Weg

                  @strumpf Nu iti faci meseria de trol prea profesionist… sari ars cand auzi de ban! procentajele care le-ai prezentat tu sunt distorsionate si fara o sursa, un link… 7% romani s-au declarat cei care au cetatenia romana. Restul nu s-au declarat etnici romani pt ca traiesc intr-un stat numit Republica Moldova si probabil nu le e la indemana sa se declare romani, pt ca Romania e putin mai incolo.. si diferenta intre etnie si cetatenie poate sa nu fie clara pentru toata lumea… Pe de alta parte, ai grija la atacul la persoana pentru ca nimeni nu tolereaza asaceva pe aici!

                • Ouchhhh 😀 …. Dar venind de la un neica nimeni din tabara ciolovecilor cu 4 clase (si alea la seral) ma repet: si tu si altii pseudo-intelectuali care o ard cu mizerii de pe rt/sputnik/vk; macar incercati sa va apropiati de stu la capitolul comentariilor 😀 . Nu mai preluati copy/paste; mai ganditi un pic (inteleg ca pentru neo homo popo sovieticus e greu, dar incercati, nu doare). Si nu fi imbecil aruncand cuvinte gen debate; nu de alta dar mujicii DOAR inghit ce li se serveste de la toarshii marx&lenin.
                  P.S. : se face un an de cand 21.4% < 41.3 %. Asta arata ca Romania deja merge catre vest. In ciuda nationalistilor de sorginte putinista, mizeriilor neo-comuniste si mizeriilor pesediste; romanii au ales altceva.

          • Pai asta e problema
            Romania trebuie sa „faca unirea” prin chestii simple ce le are la indemana , nu cum viseaza unii ..cu tunul si bocancul , astea tot timpul aduc repercusiuni , pe termen mai lung
            Cu chestii normale , programe de infrastructura sa lege mai mult moldova , aducerea in ue a problemei moldovei , militarea ptr ceea ce se doreste , accesarea de fonduri ptr zona moldovei ..care poate deservi si basarabia ..intr-o anumita forma , ptr a atrage oamenii ..favorizezi libera circulatie , comertul samd
            Exista deficit de forta de munca in zona moldovei ..sunt multe ce ae pot face
            Sprijinirea directa a proromanilor din reprezentantii politici , unirea cu orase din romania ..sub metode de a forma in a administra , chestii ce sunt in ue , accesare fonduri …un fel ee preparare …cursuri , etc
            Mi se pare o chestie foarte ok si recentul exercitiu cu sarbii ..noi ar trebui sa atragem toti vecinii si sa ii sprijinim in demersuri spre ue ..chiar de sunt in curs de aderare ..sau sunt doar metode de administrare mai eficiente( nu ca am fi noi cei mai ..dar se poate)
            Eu sunt de parere ca proportional se dezvolta zona noastra …crestem si noi ….mai multi bani ..mai multe posibilitati de dezvoltare , etc , noi cu mentalitatea de ca trec altii in fata ..nu ajungem departe
            Si in moldova ca si la noi inca sunt multi „nostalgici” , daca nu insotesti de bunastare ..si chestii pozitive ptr cetateni..dificil atragi masa critica de „indecisi” spre ce vrei

      • Tot tu ești ăla care susții că nu trebuie să ne temem de ruși, că rușii sunt la mare distanță de noi. Ăștia ca tine se numesc în limbaj de intelligence „agenți de influență”. Unul din cele mai antiromânești comentarii pe care le-am întâlnit pe internet.

  11. Interesant, dar foarte proasta gluma cu Transilvania. Sa-si ia britanicii New Yorkul inapoi, spor la secesiunea sudista ca no, South shall rise again Ya’all daca tot vrea Georgica glume de birt.

    • Si mai am o completare la ce zice Nea Friedman. Nu au de ce sa se smiorcaie americanii ca nemtii sunt niste hipioti pacifisti. Asta face ani de educatie stangista sustinuta de americani.

    • Olandezii, te rog 😀

    • …cum? ..”Sa-si ia britanicii New Yorkul inapoi”?…pai si olandezii?

      • Si chinezii sa-si ia inapoi Siberia !!!!!
        Cu dobanda bre @stu wilson,sa zicem ca daca Natasele voastre ar naste vreo trei generatii de bambini cu ochi oblici ,ar fi chit….
        Ce spui ?

        • A fost vreodata Siberia chinezeasca?

          • A fi sau a nu fi, Cornel….,aceasta-i întrebarea!
            Cornel,da’ Crimeea a fost ruseasca ?
            Cornel,da’ Moldova a fost ruseasca ?

            • https://thediplomat.com/2019/06/the-myth-of-a-chinese-takeover-in-the-russian-far-east/ Ambele au fost rusesti cateva sute de ani si populatia majoritara, rusa in Crimea si romana in Moldova e libera sa-si aleaga calea singura..sper da duca spre Romania in cazul ultimei…

              • Sa inteleg ca daca Yermak, atamanul cazacilor a cucerit Siberia,propietarii de drept sunt deposedati pe veci de teritoriile lor. Pe veci.
                Amin !!!
                Nu Cornel,orice bun furat trebuie sa se intoarca la propietarul de drept.
                Logica d-tra este extrem de „interesanta” au trecut cateva sute de ani,deci ramane a rusilor. Ca si cum d-tra vi se fura masina,daca politia descopera hotul dupa cativa ani nu se mai poate face nimic,deoarece hotul este foarte atasat de masina d-tra. A investit si bani poate,in diverse reparatii,unde mai pui ca s-a laudat la prieteni cu noua lui masina…..Deci,masina ramane a hotului!
                Spun ca logica d-tra este „interesanta” fix aceleasi argumente le-am auzit de la Valeri Kuzmin,referitoare la Basarabia si pretentiile lor referitoare la acest teritoriu romanesc.
                Chiar asa s-a exprimat jigodia „A fost vreodata Moldova (a se citi Basarabia) romaneasca ? „

                • Siberia nu are cum sa se „intoarca” la chinezi pentru ca nu a apartinut Chinei niciodata, nici nu a fost populatia de etnia Han. Europenii au colonizat Americile, englezii Australia, rusii Siberia, migratorii s-au stabilit prin toata Europa.. Polonia s-a mutat ceva mai la vest..albanezii s-au inmultit in Kosovo..daca at trebui CA toti „hotii” sa returneze teritoriile s-ar intoarce lumea cu curu in sus.Ce argumente am in comun cu Kuzmin CA nu inteleg..

                  • O sa apartina,in maxim doua decenii,compensatie pentru ce au furat de la chinezi .China este pe val,Rusia este o biata umbra a ce era odata Urss.

        • Stu, ce va faceti daca vine unu cu niste acte de mostenire si revendica Alaska pt Rusia?
          Poate un baiat destept din Franta revendica New Orleans
          Si spaniolii Amsterdamul, marocanii Ceuta, eskimosii Gibraltarul (why not) si Trump Groenlanda

        • …hmmm…hai „sa-ti spun”… Daca ne uitam la tatarii de pe linga Astrahan s-ar putea sa iasa toti blonzi si cu ochi albastrii! Si s-ar putea sa-l citeasca pe urma toti pe Pushkin cum s-a intamplat cu coreeni sovietici! Si mai clar vedem ce se-ntampla in Kazahstan unde toti urmasii rezultati din intalnirile aprige cu Natasele au toti 1,83, parul blond si nu gavaresc decat po-russki! Ce spui de asta ba seba ba ? Greu cu Siberia aia. Ce spui?

  12. sleahta de doctoranzi,masteranzi,absolventii facultatilor de carton ,plagiatorii care inundă institutiile statului nu pot comunica coerent pe aceste subiecte de interes national care presupun altceva decat gradele de rudenie la angajare.

  13. Imi permiteti sa va explic dupa parera mea ce insemana treaba cu Transilvania si Moldova?
    In primul rand tipul acesta este portavocea Americii …el spune lucruri ca sa priceapa prostul……in acest caz…europenii si in special Ungaria care e mare Fan Rusia…le-o spune pe sleau dar fara implicare politica…..
    Legat de Transilvania, dac va uitati la maini in timp ce vorbeste defapt spune …daca va apropiati de Romania v-am ars …..
    In unele domenii ce spui nu coincide cu ce gandesti…..iar ce gandesti este tradat de pozitia corpului….
    Legat de Moldova a spus exact invers ….Daca cumva Rusia face 5 m un pas spre vest Romania va intra in Basarabia si va da de pamant cu Armata 14 si cu toti rusofonii moldoveni…..
    Va rog sa imi spuneti daca gresesc…accept si alte opinii.

    • Sunt absolut de acord cu ce spui, zic doar ca a fost o gluma proasta. Nu faci glume cu funie in casa spanzuratului sau geopolitic nu faci glume cu nemti in Polonia de vest.

      • Eu consider „gluma” respectiva ca pe o atentionare a Budapestei sa stea la locul ei, loc care i-a fost indicat foarte clar: „Un tel. foarte scurt” si sute de avioane americane vor tranzita Ungaria spre Romania. De acord cu privire la Basarabia…

        • E normal ca SUA să facă astfel de atentionari. Nu neaparat ca ne-ar iubi mai mult pe noi fata de maghiari, ci pentru ca nu are nevoie de probleme intre aliații săi.
          Ref la Republica Moldova, singurul si cel mai bun aliat este SUA pentru ca UE nu prea isi doreste o astfel de unire. De la unirea celor două Germanii, in Europa s-a promovat scindarea statelor vezi Cehoslovacia si Iugoslavia deja întâmplate si altele ca Scotia, Catalonia, Țara Bascilor in curs.

          • Te rog sa nu uiti ca Romania a pierdut sange in Afganistan alaturi de Ami, singurii care au activat cinciul pana acuma, iar pentru Ianchei asta inseamna foarte mult. Cumbspune si Friedman in video, ei au o societate care respecta sacrificiul de sange.

      • @lt(rez)
        Cred ca gresesti. Daca facea gluma in Transilvania, atunci era nediplomatic. Facand-o in Ungaria, consider ca a fost o amenintare pt ei.

  14. George, îmi spui și mie unde am lăsat comenteriul ăla în care spuneam că singurii aliați ai americanilor în Euroa sunt polonezii, țările baltice Ucraina și România (ultimul stat NATO, cu ieșire la Marea Neagră, loial 100% americanilor). Mai ales, în contextul politic actual din Ucraina, România are potențialul de a devenit ”cel mai bun prieten” al americanilor pe MN și are șansa de a accesa ajutoare de la ei pentru ași consolida poțizilie (pe care nu le are) pe mare.

  15. cand oare am avut noi o clasa politica „patrioata” de la 1700 incoace??de la jegosii aia de fanarioti(greci sau aromani hoti la origine) in principatele romane au fost aduse la rang de politica de stat furtul,pupincurismul,bacsisul,inselatoria,coruptia in general.care mai tarziu au ramas in structura genetica a tuturor politicienilor care au urmat.ca au fost parlamentari romani(desi multi erau urmasi din marile familii fanariote,deci cu naravul bine fixat in sange) sau membrii ai familiei regale germane,majoritatea au furat de au rupt,au mintit alegatorii in fata si au executat ordinele marilor puteri sau ale marilor concerne.am ajuns la concluzia trista ca in ultimii 300 de ani singurul „patriot adevarat” a fost cretinul de ceasca(in comparatie cu restul gastii).sansa noastra de a scapa de nenorocitii astia a fost decembrie”89 cand lovitura aia de stat trebuia sa se transforme intr-o revolutie adevarata ca cea franceza cu tot tacamul de rigoare:executii,condamnari ale nomenclaturistilor,legea lustratiei,etc.in privinta lui nea caisa asta ungur care bate campii cu gratie:1.suntem prea departe de granitele rusiei(min.400 max. 1000km) si 2. in MN nu prea avem cum sa influentam situatia nici daca inlocuim „altetele” cu AB-uri din cauza pen. crimeea(odata iesite din apele teritoriale pot fi atacate cu n+1 rachete AN(mai vechi sau mai noi) relativ ieftine, subsonice,supersonice,hipersonice,de la sol,de pe mare,de sub mare,din aer).singurul rol important ce il putem juca este cel de baza ptr viitoarele irbm-uri nucleare americane ce vor apare dupa decesul INF ului,irbm-uri pe care occidentul si o parte din tarile fost comuniste(ungaria,cehia,slovacia,bulgaria) nu le vor accepta

    • Ma esti nebun ? Brancoveanu, Cantemir, Cuza, Carol, Ferdinand, Antonescu, sa numesc doar liderii, nu erau patrioti ? Ok, Ceausescu era patriot, insa la fel se poate spune si despre Dej. Poate ar trebui lamurit ce inseamna patriot si „patriot adevarat” in opinia ta.
      1. 400 km inseamna mult doar pentru tine.
      2. Sigur ca da, si marmota stergea ursul la fund. Ia sa aiba Romania macar 1-2 submarine, cateva fregate/corvete si baterii de coasta moderne sa vezi atunci ce iti vor chitaii votcarii. Nici nu e nevoi, mai bine pentru noi, le acceptam noi si polonezii.

      • Ceasca? Nu stiu ce varsta ai, dar iti sugerez urmatorul tratament: Te duci la pompa si bagi 13 Litrii de benzina pe luna. Nu conduci alta maisna decat dacia, si de asta noua moderna facuta cu jefuitorii capitalisti de frantuji.Te uiti 2 ore la tv pe zi si doar la TVR, sau sarbi.Te pui la magazin in fata pe la 5 dimineata si iti imaginezi ca-i o coada afara. Mananci carne de doua ori pe spatamana. Iarna mai iei o geaca pe tine in casa si nu dai drumul la incalzire. Si apoi iesi in strada si canti „Multumim partidului” din toti ranrunchii.

        PS: Noi mare trecere nu prea am avut la straini si in parte datorita educatiei astea „antistraine” pe care am primit-o timp de sute de ani, captata perfect de aromanul(subliniez aroman) Caragiale in „Romanii verzi”.Nu stiai ca a fost aroman asa-i? Nu stiai ca a vut doi frati nascuti la Constantinopol. Pe de alta parte englezoaica regina a Romanilor si neamtul cavalerist Rege la Romanilor au avut trecere si au pus-o de un „vis secular” adica Romania Mare.
        Istoria asta nu-i chair atat de simpla, si nu se imparte in noi romanii si restul.
        PPS. Las-o naibii cu „puterili” straine. Ma lipsesc agenturili.
        PPPS: Cu Simona ce facem? Hagi? Sau chiar cu tembelul de Becali, care pe cat ii de tembel, pe atat de multi oameni simpli a ajutat. Aromani. Mai hai spre lumnina prietene: https://www.youtube.com/watch?v=zUVkrBLPZ9c

        • pe 23 aug 1989 aveam 22 de ani si priveam defilarea armatei romane.si am fost f. mandru cand au defilat noile complexe ila-95(actualele ca-95) la a caror realizare am participat.am mers in anii”80 pe strazi neiluminate,am stat la cozi cu orele ptr alimente,am invatat la lumina de felinar si in frig.mai putin faza cu multumim partidului(nu am fost membru pcr)dar intr-un final am trait un an intr-o tara fara datorii externe(ca ptr asta au fost toate sacrificiile alea) care nu asculta de ordinele cuiva.acum stam in pozitia ghiocelului in fata oricui.eu zic sa mai citesti postarea mea odata poate vezi ghilimelele de la -cretinul de ceasca a fost”patriot adevarat”.

          • Herr Von Renn Weg

            @strumpf iarasi povesti pe care nu le putem verifica! Iar sacrificiile din anii 80′ nu au fost necesare pentru ca noi am platit aceeasi dobanda chiar daca am platit in avans creditele! Dar spune-mi te rog, daca de asta au suferit oamenii, de ce nu a aparut mancarea in alimentare, ca doar Ceasca a anuntat plata integrala a datoriilor in aprilie 89′? Sau de ce nu a pornit caldura spre sfarsitul anului 89′? El avea fantezii sa faca el o banca, nebunul! Dar de ce nu spui de unde erau datoriile astea? Pt ca tot Ceausescu le-a facut, folosindu-le la investitii paguboase care au dus in final in 90′ la o industrie disfunctionala, bazata pe un circuit inchis unde nu aveau loc plati in bani, ci toate interprinderile isi livrau bunuri „pe datorie”, datorie care era anulata de faptul ca toate unitatile apartineau statului… Iar cat timp toate structurile administrative erau pline de incompetenti, fabricilee rau ale statului, deci a nimanui care sa aibe interes sa le pazeasca/supravegheze, cum ar fi putut supravietui ele pe o piata capitalista, concurentiala? Iata situatia intr-o forma usor de urmarit: https://www.youtube.com/watch?v=PE13khxFD3g
            Din nou esti rau intentionat si cauti sa dezinformezi! Ai argumentat ca am murit de foame si frig si frica, dar nu mai aveam datorie externa… spune-mi, dupa tine a meritat pretul? pentru ca asta spui de fapt!

      • @RTI, sa te auda Dumnezeu, macar atata sa avem nou-nout ce ai scris la punctul doi.

      • @rti.ia de citeste istoria taticu.perioada fanariota a inceput in 1711/1716 si a durat pana in 1821.brancoveanu a domnit intre 1688-1714(desi si el a platit averi sultanului ptr tron precum fanariotii),cantemirii(constantin si dimitrie) au domnit intre 1685 si 1711.citeste mai atent postarile.am spus MAJORITATEA politicienilor si membrilor familiei regale,deci au existat si exceptii.

        • Pana sa te apuci sa dai lectii ia si recita pana devine logic : „cand oare am avut noi o clasa politica “patrioata” de la 1700 incoace??de la jegosii aia de fanarioti(greci sau aromani hoti la origine) in principatele romane au fost aduse la rang de politica de stat  „. Sunt cei enumerati de mine dupa anul 1700 ? „Majoritatea” nu se regaseste in fraza ta. Apoi faza cu nemtii, ce majoritate ? 2 au avut realizari si 2 nu. Astept sa detaliezi afirmatia cu departarea granitelor rusesti si influenta la M.Neagra.

        • Herr Von Renn Weg

          @strumpf, nu numai ca exemplele lui se incadreaza in perioada 1700-prezent, cum ai spus: „pana in 1711”, dar perioada aleasa de tine este complet aleatorie! Asa pot spune si eu, uita-te la ce conducatori am avut intre 1400-1921…

    • Herr Von Renn Weg

      @strumpf Termina cu aruncatul de noroi! Eatat de evident ca esti agent rus!!! Discreditezi Poporul Roman, spui ca doar Ceausescu a fost un conducator bun si ca din punct de vedere militar totul este fara speranta! Fix propaganda sforaitoare care sa prinda la masele neinformate! Ei bine, raspunsurile sunt: Regele Ferdinand si Regina Maria au fost conducatorii excelenti pe care i-ai omis tu intentionat! Ceausescu a fost un criminal care a tinut lumea in frig si in foame si in conditii de munca unde nu se dadea doi bani pe sanatatea lucratorului; iar armata noastra trebuie sa fie pregatita sa va faca fata voua rusilor pana apar aliatii… trebuie sa avem nave si submarine la Marea Neagra pt ca SUA nu poate ajunge repede sau sta mult aici, trebuie sa avem platforme de lansare si radarele aferente pentru armamente cum ar fi artilerie reactiva, aparare aeriana, baterii de coasta anti nava, transportoare de trupe, camioane, etc… pentru ca ulterior vin americanii cu munitie pentru ele, alte materiale pe care trebuie macar sa le caram de la avion pana in teren, trupe care si ele trebuiesc transportate in siguranta, avioane capabile f-35 si f-22 pentru care trebuie sa avem baze aeriene care sa le poata sustine logistic si tehnic…

      1
      • fugi la doctor baietel.din aia doi neuroni,unul a inceput sa palpaie.esti in pericol de moarte.

        • Herr Von Renn Weg

          Atac la persoana! si tocmai tu imi spuneai ca nu stiu ce inseamna o dezbatere… George sau Marius z, Razvan sau Nicolae, cred ca e timpul sa blocati acest individ! Si nu constat doar eu atitudinea malitioasa a lui!

      • Carol I a fost cel mai bun șef de stat pe care l-a avut România.

        • Hai sa discutam putin si cu maretul Ceasca si legenda platirii tuturor datoriilor. Secolul 19 a fost specialitatea casei la mine si lucrarea de masterat mi-am facut-o din perioada respectiva insa ajungi cu materia si la contemporanism ca nu ai de ales.
          Maretul Ceasca si cum a platit el datoriile ca sa nu fim noi la cheremul „strainilor”. Mda, asta face parte din lungul sir de spalaturi pe care noi-vechi neomenclaturisti aplica acestu cadavru astfel incat sa isi justifice existenta si ei dar mai rau sa gasasca un scop nobil dramelor prin care a si-a trecut poporul acest dictator. Ironia si mai mare este ideologia asta a occidentului câh, dar orice iti rezolvai pe vremea respectiva cu kent si whiskey.Pai stai tati si fumeaza marasesti, ca vorba lui Arghezii fata in fata cu Dej: una vorbim si alta fumam.
          Bun, deci in anii 70 Ceasca era „Golden boy”-ul blocului comunist si pana la un anumit punct putea sa brokereze niste relatii intre capitalisti si cei cu Marx in suflet. In virtutea unei relatii bune cu occidentul, prostanul a primit si niste credite la dobanzi foarte avantajoase din occident. In acelasi timp, Maurer, un om cat de cat inteligent is spune pantofarului cu 4 clase: tov. idiot, nu creste economia intr-un mod incontrolabil pe credit, ca va trebui sa dai banii inapoi si comunismul nu-i proiectat ideologic vorbind sa produca bunuri competitive ci doar sa multumeasca nevoile populatiei pana la un animit punct. Desigur ca a formulat intr-un mod lingau ca acesta adevar putea sa-i aduca un glont la Maurer. Vin anii 80 si o devlaroizare a dolarului (schimbarea etalonului aur ) plus o recesiune. Mai vine si scadenta bomului econoic. Cum doctorul in economie CEasca nu a priceput nici macar faptul ca trebuie sa dea ni ste bani, nici faptul ca leul nu este convertibil- adica nu poti plati datoria in lei, nua produs sa macar sa fi generat niste sume de rezerva in perioada cresterii econimice Ceasca s-a trezit presat sa dea banii inapoi si cu porduse ale maretii economii romanesti care nu erau comercializabile decat in blocul comunist. Dar ce pretentii sa ai de la un om care a sustinut constructia unor mastodoni industriali ilogici, cu mii de angajati, care produceau stoc. Am avut cea mai mare uzina de apa grea din europa. La ce folos cand ai o singura centrala nucleara. Poftim logica.
          Revenind, cum el nu a priceput ca cea mai simpla schema economica este ca datoria fie sa o lungesti cat poti de mult fie sa iti maresti bugetul(stenabil!!!) incat datoria sa devina insignifiata ce s-a apucat prostul sa faca, in mintea lui limitata de pantofar cu 4 clase: pai sa platim datorii vanzand in exterior orice la orice pret, doar valuta sa fie. Zis si facut si incepe rationalizarea. Intr-un moment de slabiciune, Ceasca a ascultat sic e i-au spus consilierii sai economici, unii chiar buni, si a ignorat flagrant ce i-a zis FMI-ul. Este vorba de investitii. FMI-ul i-a spus s anu faca investitii pe timp de recesiune, consilierii economici i-au zis da. Aia de la FNI au fost idioti si atunci si acum(2008). Da, ii bine s afaci investitii in recesiune dac apoti face rost de bani. Consilierii sai economici au rasuflat timp de 3 secunde pana si-au dat seama ce a inteles prostul satului din „investitie”. Nu s-a gandit sa faca cel mai mare port, o investie intr-u produs care chiar putea fi cumparat in exterior, ori o fortare contra-coste a pozitiei in lumea araba ceva, dracului. Nuu…. a facut casa poorului, o hidiosenie fara nici un rost economic. Dupa anii 85 situatia se inrautateste problematica ratilor devine grea. Recesiune desi estimata intai la 5 ani se prelungeste iar Romania ci carmaciul stateau si se uitau la populatie cu degetul in nas, fara o solutie reala la lipsurile uriase din societatea multilateral dezvoltata.
          Asadar marele patriot care a platit datoriile Romaniei, nu a facut-o ca pare unui mare plan, nu afacut-o ca dupa 90 sa avem „aur si paine”, a facut-o de prost ca nu a inteles nici macar elementar lumea in care traieste.
          citire dupa:
          Tiu Ilarion(economist, academia romana), petre opris (istoric)
          http://www.nos.iem.ro/bitstream/handle/123456789/255/Tiu%20Ilarion.pdf?sequence=1&isAllowed=y
          http://www.edituratrei.ro/carte/petre-opris-aspecte-ale-economiei-romanesti-in-timpul-razboiului-rece-1946-191/3379/
          Arhiva BNR:
          https://www.bnr.ro/Catalogul-Bibliotecii-BNR-10393.aspx?p=3&s=Economie%20socialista
          Adaptare si rezumare: al vostru lent.

  16. „Am putea multe daca n-am avea o clasa politica (ma refer la absolut toti) configurata din prosti, tradatori, interlopi si, in general, din imbecili.”
    100% de acord cu tine. Daca ar disparea toti gogomanii astia care saboteaza tara, Romania ar fi cu totul alta tara din toate punctele de vedere.

  17. E un tip destept,dar in State nu e vreun lider al think tankurilor,e in grupa mica
    PS nu suntem in Balcani si oricum uitati-va ce dotare are Grecia, trec 50 de ani pana sa-i intrecem, asta daca dam pesches turcilor

    • Suntem in poarta Balcaniilor. Grecia este economic o fundatura: nu are unde creasca, din ce sa creasca, Romania este din o cu totul alta clasa, mult superioara, sau macar am putea fi. Nu discutam despre nr de tancuri ci despre relevanta politico-economico-militara a Romaniei in actualul context.

    • Da,dar Grecia are multe probleme,in primul rand geografic e o nebunie sa iti aperi insulele alea,de asta Grecia e obligata sa investeasca enorm in aviatie,o economie problematica care incearca sa isi revina dupa colaps,fara mari resurse,cu terenuri proaste pt agricultura in general si cu o problema care incepe sa redevina extrem de stringenta pt ea si anume Turcia care chiar si cand era sub egida Nato au intrat in Cipru,acum cand Erdogan schimba total macazu,situatia s-ar putea sa fie chiar si mai rea decat in trecut.Iar economia Greciei nu o vad facand fata si la dezvoltare si la un conflict care sincer e mult mai aproape decat al nostru cu rusii.

      • Dan, tu chiar ti-i inchipui pe greci sa-si faca probleme? Stau cu burta la soare 8 luni pe an si sug de la nemti fonduri pe care le folosesc pt inarmare
        Sunt aliatii aia care ajung a doua zi dupa orice batalie, se pierd pe drum de obicei,cu toate ca au tehnica de top

        • NU prea mai sug nimic,nemtii nu dau bani moca nimanui si asta s-a vazut in urma crizei ,au probleme majore la orizont,ei au avut probleme cu Turcia cand aceasta chipurile mima drumul european,acum sub Erdogan ,Turcia o sa devina din ce in ce mai agresiva in zona,banii nemtilor s-au cam dus si vin cu un pret destul de mare,de cedari de sectoare economice strategice etc care raneste enorm demnitatea unui popor caruia i s-a cantat in struna secole de-a randul ca ei sunt parintii civilizatiei europene.Problema lor e directa,nu au unde sa intarzie si sansele cele mai mari de conflict in zona in viitor ei le au.Erdogan nu prea poate juca alte carti decat cele ale razboiului daca vrea sa isi tina puterea sau de a provoca diferite conflicte,ca le ingheata sau le intensifica vom vedea,dar de la Turcia nu mai trebuie sa ne asteptam la nimic bun.

          • Stii cum e vb aia romaneasca, daca nu curge,pica.
            Asadar si prin urmare grecii o … comerciau pe mare.Prin urmare si-asa deci etc
            Grecia de azi n-are nimic in comun cu aia Platon, Socrate,Scoala de la Atena
            Au ajuns niste fitosi politicienii lor

    • @Vlad
      Da-ne si tu exemple cu aia din grupa mare, ne mai diversificam si noi oamenii pe care ii urmarim 🙂 Ca idee, ce-o fi lucrat baiatul asta inainte de Stratfor? 🙂
      Cam tot ce-a spus el s-a cam intamplat intr-o forma sau alta, o fi din grupa mica da’ le-a cam nimerit…
      Intre timp, in cca. 7 – 8 ani o sa avem inca trei fregate la Marea Neagra, Gorskov M de data asta. Iar daca Iranul insista o sa avem si alt pret la petrol. Unul mai mare, ceea ce nu ne va ajuta deloc.
      P.S. Indraznesc sa afirm ca provocarile Greciei sunt destul de diferite de ale noastre, din foarte multe puncte de vedere.

    • Este un prost care incearca sa-i prosteasca pe alti prosti. Prin anul de gratie 1990 imi aduc aminte ca prevedea un posibil conflict armat intre Japonia si Statele Uimite. Go figure that shit out. Un tip mult mai despt, cu mult mai multa circumspectie si perspectiva este Walter Russel Mead, dar din pacate asta nu prea face circuitul european de simpozioane stufoase.

      • In cartea Urmatorii 100 de ani, publicata in anul 2009, Friedman anticipa in jurul anilor 2030-2050, un posibil razboi intre SUA vs Turcia si Japonia, si tot in acea perioada un razboi intre Polonia sprijinita de SUA vs Germania care s-ar baza pe o alianta cu Rusia.Pentru Rusia estima ca se va intari militar, va dori sa creasca ca influenta politica si teritoriala iar in perioada 2025-2030, cel putin statele musulmane din Caucaz dar si din alte zone ale Rusiei sa devina independente.

    • Cand da interviuri in mod regulat la Bloomerg – sigur e in grupa mica. La muciosi

    • Pt ca Grecia este de 50 de ani peste noi, pt ca Grecia nu a trecut prin 50 de ani de comunism si postcomunim, eu unul cred ca Grecia este o oglinda care ne arata cum ar fi aratat Ro daca nu era comunizata.

      • Grecia are mare si masline
        Si au fost pe o pozitie mult mai sus pe servetelul ala celebru
        Cate lovituri de stat au avut? Ca m-am plictisit sa le numar
        Razboiul ala din 46 nu se pune

        • Si nici una dintre loviturile alea de stat nu au distrus tesutul social si elita politica atat de rau cum a facut-o comunismul la noi.

          Grecia la sfaristul perioadei interbelice era o tara vai mama ei, Ro era un pic mai rasarita, dar in ’89 se cascase ditau haul intre noi si ei.

          Chiar si acum, dupa ce grecii au trecut printr-un deceniu de criza iar Ro a ajuns la cel mai inalt nivel de dezvoltare economica din istoria sa, vreo 50 de mii de romani muncesc in Grecia, in schimb grecii sunt investitori la noi..

  18. 41 de minute,wtf?
    Face careva care n-a adormit la film un rezumat?

  19. Voi aveti impresia ca aparitia „peste noapte” a unor partide noi e o intamplare?Stiu ca suntem un popor de nemultumiti,dar vedeti ca suntem singurii care chiar schimba clasa politica,in Bulgaria e vesnicul Bosko,in Ungaria e mafia de tip KGb orbanista,in Serbia e VUcic care se doreste si viseaza si el sa fie un mic Orban,in Ucraina inca e destula ceata ,nimeni nu prea stie de unde sa il ia pe actorasul asta,de ce parte este si ce jocuri face,dar sunt departe de o situatie ok.
    EU zic sa avem rabdare,cele doua vizite ale lui Johannis in State nu sunt aflare in treaba,e un lucur total neobisnuit si asta inseamna ca se intampla ceva mare dpdv strategic.Nu te cheama de doua ori pt a bana un 5G de la Huawei sau pt energie electrica,aia se rezolva cu un telefon.
    Sua nu isi face planuri de azi pe maine,Star Wars-ul sau SDI-ul cum e cunoscut a aparut oficial in politica de stat americana sub Reagan si de atunci au trecut aproape 40 de ani pana la ce avem astazi in Romania si Polonia.Au rabdare si stiu sa isi atinga obiectivele mai bine ca restul lumii.

    • Da, dar clasele politice din celelalte state nu au esuat la fel de spectaculos ca la noi …

      • E na,clasa politica bulgareasca o fi vreun real succes sau nu stiu eu,acolo de abia de cativa ani s-a incetat cu crimele la comanda intre politicieni,nu a existat nici o lupta anti coruptie si nici nu o sa fie si nici semne de o noua clasa politica la orizont nu exista.Ungaria e un stat capturat 100%,e mafia orbanistana ,nu o mai dai jos decat prin lovitura de stat,prin vot democratic nici o sansa.Serbia e si ea sub un regim totalitar si fara nici o perspectiva.In Ucraina s-a ajuns la razboi civil din cauza ei.Clasa noastra politica asa cum a fost ea,tot nu a creat un jupan suprem cu toate ca a avut incercari prin Nastase si mai nou Dragnea,si nici nu si-a consolidat puterea,ceea ce e bine,e usor de indepartat.

  20. nu știu de ce vă mirați de politicieni când noi avem asta:
    https://youtu.be/e6dgfhxBK9Q

  21. Kakaya oportunitate ?

    Scuze George dar articolul tau utilizeaza excesiv conditional-optativul in stilul „n-ar fi rau sa fie bine”….
    Cestia este ca atunci cand 2 parti se pare ca sunt de acord.. fiecare poate avea niste interese nitel diferite. Eu il cam urmaresc pe Gicu al Friedei de ceva ani .. este extem de interesant insa imi este frica ca uneori una zice el si lata se intelege pe la noi ..
    El zicea ca „România va trebui să se apere singură de ruşi la Marea Neagră” (2018, https://stirileprotv.ro/stiri/international/analistul-american-george-friedman-romania-va-trebui-sa-se-apare-singura-de-rusi-la-marea-neagra.html ) …. Sau tot Gicu zicea ca NATO a ajuns cam simbolic si mai dadea nsite sfaturi – insa profesorii nostri politoligi de la SNSPA oftau „daca asta ne-ar fi student!!!” (http://www.contributors.ro/editorial/stratfor-rusia-si-puterea-simbolurilor/)
    Asa ca sa nu ne plaNgem doar de polis p’tits chiens ci sa aducem o calduroasa multumire si alora de ne invata sa „gandim” negand orice avertisment… in genu „nu ne lasa ei anglo-americanii” (si i-au lasat! Da nu nu e adevarat!! eXCACT CA IN Imnul inecatilor in Atlantida)

    Cestia nu este cat de „PRO” suntem noi … ci cam ce idei au „analistii” americani…. Sa zicem acest tiz al meu. Ptr urechile unora zice dde bine .. insa mie nu prea imi place . El, Gicutu amero-pestanu’, zoce ca ma casm baga in buda…are el un fix – Roamnai trebe sa suplineasca, dacfa sa nu inlocuiasca Rusia in ce pr5oveste gazele naturale in zona!!!
    Scujze eu ma nitse dubii ca avem gaze cat are Rusia sau Turcmenistanu. Si am dubii ca Ucraina este un client dezirabil .. imi este frica ca ne voe arde de cateva mld $$$ ….
    Si am si dubii ca este in onteresul nostru sa ajutam Ungaria sa devina „hub” cu gazele din Marea Neagra. A da aceiasi Ungarie care are 80 % din locuinte cu gasze naturale mai termiona si contrictia uneci capacvitai gazochimice in val de 1,2 mld euroi.. asteotand nerabdatoare gaele din Marea Neagra! Ca apoi sa ne exporte niste produse chimice .
    In acelsi timp Klema lu EXXON zice ca sa lauam cat mai putini bani ptr gazele ce vor fi explpatate ..

    Pricepeti? Frate frate da branza e pe bani! Fiecare cuinteresele sale sau cum zice americanu „ai grija de no 1 cva nimenim latu nu va avea grija!” .. Asta este voata si daca iti place sa fii fraier nu da vina pe altii!
    Da.. insa pe la noi crsc unii ciudat deinteligenti. Ca daca zic ca vreau si eu un ban de o bere si o tigara (sau nsite … ? M1 Abrams, sau F 16 sau.. ) dimn gazele alea der la Marea Negara .. gata sunt cica „xenofob” ba chiare vandut muscalilor!

    Si vedeti voi .. maie micsa cioacsa. Gicutu asta este de fapt Ghiury…. si prima dragoste …

    Adica cum sa spui tocmai oerdem resursele din traista noastra si cu ele se vor ingrasa gastele altora!

    si nu ajuta deloc cestia ca destui de pe aici traiesc facand propaganda „romanii tradeaza!! romanii vor cu rusii!!”

  22. Din cunostiintele mele si din ce am citit, americanii intotdeauna au fost pragmatici, nu s-au complicat prea mult, au ales solutia cea mai simpla si mai usor de implementat, disregarding the costs – intre anumite limite, desigur.
    Ce au ales ? Pai au ales sa traga linia de granita la marea Neagra, deci ne includ pe noi. Si in nord, finlandezii sint sustinuti, poate nu atit de fatis, de americani, doar au granita cu Rusia.
    Americanilor nu le trebuie 10 comandanti militari, ci unul si bun, care poate coordona toate actiunile militare, si sa tina cont de strategie si nu de interese economice, asa cum este astazi. Cine comanda fortele NATO, ce general ?
    Deci ce vorbeste nenea asta are dreptate. Cind s-or schimba granitele EU si interesele US, atunci ‘om mai vedea…. Ca sintem incapabili, asta e clar, liderii nostrii sint numai dupa ciolan si cumetrie …. Si fiind un popor de ciobani, se stie ca stim de frica „bita” … pacat ca nu are cine sa o foloseasca in parlament …
    Deci ne ramine sa speram ca se va schimba ceva in parlament , cit de curind, si sa incepem epurarea politicienilor care nu au ce cauta acolo – oricum nu reprezinta decit grupuri de interese si familia/neamurile, nu au nici o legatura cu alegatorii … – multumim lui nastase pentru votul pe liste …. si lui base pentru ca se pot alege niste oameni cu cu 50+1 din minim 1/3 din totalul voturilor … adica din – sa zicem – 15milioane de votanti, daca voteaza 5 milioane, iese cel care are 2.5 milioane +1 vot.
    Adica din 15 milioane, doar 2.5 milioane au ales, restul nu conteaza ….
    Asta da democratie. Si trebuie protejata, cu imunitate parlamentara …. NU ?
    Ca a devenit om sfint, nu-l poate atinge legea – trebuie aprobare de la parlament pentru investigare deputat/senator … Cit de dusi sintem cu capul ?!?!?
    Inchei zicind: „God bless USA” – ca fara sintem in plop si plopu’n aer …

  23. „tronul Balcanilor si coroana Europei de sud-est” era o metaforă sau….

  24. Herr Von Renn Weg

    Are sens ce spune speakerul! Noi ar trebui sa devenim mai seriosi, sa ne inzestram,, mai ales naval, ca sa pastram increderea de aliat si prin urmare sa ne putem baza pe ajutorul american in cazul unui conflict. Doar prin aceste doua componente putem avea securitatea nationala! Cat timp Polonia are Belorusia ca buffer, noi avem doar Marea Neagra, ceea ce ar trebui sa ne preocupe! mai ales ca americanii nu n-ar putea ajuta in sensul maritim intr-un mod rapid sau de durata! Asa ca hai cu USR-ul la parlamentare!

  25. Va invit sa urmariti si acest discurs care a avut loc in Arabia Saudita.
    Este extrem de interesant. A mentionat Ungaria de 3 ori super negativ si de cateva ori Ponolia si Turcia ca viitoare puncte cheieale Europei. Rusia la fel.
    Dureaza doar 22 min si este extrem de interesant ……

  26. The NAREW program is expected to start next year. It is difficult to assess how much truth it is..
    https://www.milmag.eu/magazines/htmlissue?issue_id=28&page=32

    • What are the latest plans about the future of the Polish Navy regarding the large surface ships?
      At some point it was that bad idea to buy Australian OHP frigates but the plan was quickly abandoned.

      If I remember correctly, the latest news was that Polish Navy wants in the future three new frigates. Is this true? And most importantly, this news came officially from Polish Ministry of Defence?

  27. Din pacate nici Romania nu actioneaza serios nici SUA nu ne trateaza serios. E suficient sa te uiti la o chestie simpla precum vizele. Presedintele polonez s-a dus in SUA, a vorbit cu Trump si acum ala le ridica vizele. La noi presedintele s-a dus, a vorbit cu Trump si a primit in schimb o sapca si nicio viza, nu mai vorbesc de investitiile alea masive despre care s-a tot vorbit dar n-au aparut niciodata. E ca-n filmele cu prosti, si toata vorbaraia asta va inceta sa mai pacaleasca pe cineva cand lumea va realiza ca nu apar de fapt rezultate concrete, si din pacate pro-americanismul romanesc si care exista in primul rand la nivel popular, scade incet incet din cauza asta. Mai pui propganda ruseasca si aia pro UE (care de destule ori e mai subtil ori chiar mai pe fata si anti-americana) si lucrurile se pot schimba destul de mult in viitor.

    Si mai din pacate, nici nu ai cu cine in tara, singurul care a miscat ceva a fost Ciolos, care a batut (la figurat vorbind) cu pumnul in masa in relatia cu Canada (profitand si de trataul EU-Canada care trebuia semnat de toate tarile UE) si aia au scos vizele, in rest niciun politician roman nu are tupeul sa ridice glasul in fata nimanui in relatiile externe. Clasa politica, in totalitatea ei, e varza, corupta, incompetenta, prinsa in tot felul de mismasuri si manareli personale. Autoritatile sunt la fel de praf, Diicot, teoretic crema in domeniu, il acopera pe criminalul si traficantul de carne vie Dinca din Caracal (probabil tocmai pentru a nu se afla dimensiunea coruptiei din domeniu, intinsa si printre autoritati si printre politicieni), ori il aresteaza pe Berbeceanu, care a prins niste procurori de la ei mana in mana cu interlopi. Alti interlopi se razboiesc fara jena in fata unora din cele mai importante institutii ale statului.

    Armata, desi teoretic primeste 2 la suta la inzestrare, e tinuta cvasi dezarmata si fara o minima baza industriala locala care sa asigure macar lucruri simple, de baza in inzestrarea ei, nu mai vorbesc de chestii mai sofisticate.

    • N-are niciun sens sa ne comparam cu polonezii la nivel de lobby in State, noi suntem in pantaloni scurti
      Au comunitate mare, au Arnhem, Monte Cassino, un Papa, un consilier de top etc
      Ei apreciaza Romania foarte mult si sunt aliati extraordinari

    • Rabdare fiule ! Va veni si vremea romanilor sa calatoreasca fara vize in America ! Intr-un fel e dupa scenariul cine a intrat in NATO prima, Polonia sau Romania? A intrat Polonia dar la cativa ani distanta a intrat si Romania. Sa nu uitam ca politica proamericana a avut continuitate la Varsovia pe cand noi l-am avut pe teleormaneanul de dragnea care a pus bete in roate acestei continuitati. dragnea a crezut ca merge cu santajul la americani, imunitate pentru coruptie la schimb cu, ….. Cum americanii nu au dat curs invitatiei, infractorul teleormanean si camarilla au amenintat ca o dau cotita, acum a mai ramas de rezolvat problema cu veorica care ca sa demonstreze cat este de tampita a facut aceeasi eroare ca si livache atunci cand s-a dus la investitura lui Trump. Se pare ca pesedracii n-au inteles inca cam care sunt interlocutorii Americii din politica romaneasca si ca sa se dovedeasca cat sunt tampitii absoluti si-au acutizat si relatiile cu bruxellul care si asa erau proaste ca sa nu mai spun ca herr Klaus face legea pe aceasta directie . Acum ca sau fiu cinstit americanii ne fac un bine si dovedesc ca iubesc Romania. Interesat sau nu dar o iubesc. Imagineaza-ti ca dupa acceptarea in UE , Romania a pierdut aproape 4 mil de inhabitanti, definitiv sau temporar. Deci daca SUA ar liberaliza regimul vizelor azi ar fi un dezastru. Asa ca decizia Congresului si a lui Trump este cea corecta pentru acest moment. Mai intai trebuie sa ne ridicam nivelul de viata , sa ne facem temele si americanii pe ale lor,adica sa-si definitiveze strategia antimigratie printr-o lege sustenabila, apoi putem vorbi si de viza. Situatia din Polonia economic vorbindeste incomparabil mai buna decat cea din Romania la fel si politica externa …. insa asa cum am zis vine si vremea noastra. Ba mai mult fac un pariu … relatiile bilaterale dintre SUA si Romania vor fi daca nu peste cel putin comparabile ca si greutate cu cele dintre America si Polonia. Viitorul apartine aceste trilaterale , Romania-SUA- Polonia

  28. Total de acord cu radu2…..si ne vor chema la alegeri sa ne arate zaharelul care insa e doar ptr ei……

    Niciunul dintre politicieni, sefi ai structurilor de aparare, servicii, politie etc etc etc nu se gandeste la popor sau la tara…doar la avantajele lor financiare,…cazul Caracal este doar varful aisbergului….doar varful…..

    Toate hartiile lor , documentele lor, informatiile , crestere economica, statistica, inzestrare….toate sunt zero. Nu dau doi bani pe ele…numa bune de sters la fundul lor jegos….

    O spune pana si Friedman in interviu…politicians and tehnocrats are stupid..the reality is totaly different..si ii dau dreptate….

  29. Offtopic
    Cred ca e cazul de facut o pagina stil ”te provoc la duel,alegi tu armele” bineinteles cu glumele de rigoare 😀
    Doar pt oameni care au umor

  30. Foarte interesanta semnalarea.Multumim!
    SUA ne pot oferi securitate si prosperitate. In privinta primei contributii nu am alte informatii afara de cele de pe RM; cat priveste prosperitatea, ambasadorul SUA si AmCham repeta mereu, peste tot, aceleasi doua elemente: coruptie si infrastructura. Nu prea adauga si altele (din cate am vazut eu, desi sunt convins ca si-ar dori), nu le schimba functie de context sau de locul unde are loc discursul. Doar 2… Si pe buna dreptate, pentru ca astea doua ingrijoreaza de fapt orice investitor care muta o parte din banii sai in Romania. Imi si inchipui actionarii unei companii primind vestea unei oportunitati de dezvoltare in Romania si cautand pe net sa afle mai multe despre noi. Mixed feelings cum s-ar zice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *