Americanii se instaleaza la Campia Turzii mai pe termen lung

Primele sosite: dronele MQ-9 Reaper

Conform unui comunicat oficial al US Air Forces Europa, dronele MQ-9B Reaper au fost dislocate pe Campia Turzii cam pe termen lung, sa nu spunem ca au venit aici si nu mai pleaca.

“U.S. Air Force establishes enduring presence in Romania.” Spune comunicatul USAF Europa si ne asigura ca cei 90 de militari americani si dronele lor se vor statornici pe la noi. Nu ni spune despre cate drone au fost dislocate in Romania, stim doar de ce au venit: ”to conduct intelligence, surveillance and reconnaissance missions in support of NATO operations.”

Si ni se explica mai cu amanuntul ce si cum: ”In addition to exercising ISR capabilities, the MQ-9s will support Agile Combat Employment concepts, fly freedom of maneuver missions and integrate with joint and coalition forces in the region. While in theater, the MQ-9s may also participate in exercises that ensure interoperability with allied and partner nations.”

Iar generalul Jeff Harrigian, comandatul U.S. Air Forces in Europe si Air Forces Africa ne lamureste: ”The forward and ready positioning of our MQ-9s at this key strategic location reassures our allies and partners, while also sending a message to our adversaries, that we can quickly respond to any emergent threat.”

Din cate se pare, detasamentul dislocat in Romania va apartine, de 31st Expeditionary Operations Group Detachment 1, cu baza la Aviano, Italia.

Drona MQ-9 Reaper „poloneaza” cu containerul L3 si antena sub aripa dreapta. Minsterul apararii din Polonia via The Aviationist

MQ-9B Reaper au mai fost la Campia Turzii (vara lui 2019) dar atunci erau drone care apartineau de baza aeriana Miroslawiec din Polonia, fiind dislocate in Romania datorita lucrarilor de constructia la baza aeriana poloneza.

De aceasta data nu vorbim doar despre o dislocare sezoniera ci despre una permanenta.

Ce fac dronele astea? Pai multe, dar in principiu se ocupa cu culegerea de informatii SIGINT si vor sta cu ochii pe rusii din Crimeea, folosind probabil containerul L 3 SIGINT carea  fost integrat pe MQ 9B in 2019 si vazut pe dronele din Polonia.

GeorgeGMT

Aeronave MQ-9 Reaper la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

47 de comentarii:

 1. O veste minunata pe ziua de azi

  1
 2. Cool, inseamna ca nu mai trebuie sa luam drone. Ne-au scapat americanii de o cheltuiala in plus.

  7
 3. bune vesti!!! deci inseamna ca ai nostri au lasat-o cu achizitia de drone adevarate, raman la jucarioare.

  1
 4. Mie mi se pare absolut normal sa existe o baza de drone la noi care sa execute misiuni specifice. Si ma refer la faptul ca in scurt timp o sa avem HIMARS si NSM care fara drone nu ar putea functiona la capacitate optima. Ingrijorator ar fi fost sa ajunga HIMARS si NSM si sa nu existe deloc drone care sa sustina nevoile acestora ;). Speram ca o sa avem si dronele noastre in curand iar cele americane vor fi doar complementare.

  10
 5. Vești bune ❤️❤️❤️

  2
 6. Daca tot nu ne mai preocupa achizitiile, eu vreau permutari si cu:

  – 4 batalioane de Abrams
  – 4 batalioane de Ascod 2
  – 2 escadrile de F16 si 1 de F35
  – 2 AB
  – 2 verginele din alea de innoata adanc
  – (……) fill in the blancks.

  13
 7. Sa fie primit ??la cat mai multa tehnica americana pe teritoriu nostru asa sa moara ursu sa aibe insomnii si cosmaruri zi de zi ?????. Ai nostri ce sa faca cu drone parca si vad un soldat roman in costumatia aia comunista si cu casca aia care a purtato si la revolutie operand drone ?????✋✋

  10
 8. https://m.hotnews.ro/stire/24538520 bine ca macar pentru astea se misca lucrurile. Din păcate prea putine… cam tarziu 🙁

 9. SIGINT și iar SIGINT.
  La Marea Neagră , Transnistria și sudul Ucrainei e nevoie strategic de așa ceva.
  Să știm și ” noi” ce emite fratele rus în spectrul electromagnetic, să facem poze in vizibil , infraroșu, ultraviolet ,unde radio , la flota rusă pe mare. Așa au și viitoarele rachete antinava , HIMARS , niste bănci de date proaspete cu potențialele ținte plutitoare a pretinului din est.
  Că și el face ” poze” la ” ai noștri” din NATO. Evident ei doar pe motive strict de apărare. ?

  2
 10. Utlima oară când ne-am bazat pe tehnica patronului au murit o sută cincizeci de mii de băieți.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *