Aruncator Cardom 10 pe Piranha V… daneze

E vorba de cal. 120mm, cel pe care noi nu il avem pe nimic mobil, deocamdata:

.

.

39 de comentarii:

  1. Utila scula si utilaj… Vrem 100 bucati de inceput… !!!

    3
    • Gogu de la Stina

      Daaaa …. e frumoz rau si extrem de eficient . Este ideal pt ambuscade in zone (semi) impadurite.

      Are insa si un (mare) neajuns – focul inamicului cu arme usoare poate sa gripeze si sa blocheze pistonul mecanismului de incarcare .

      • @Gogu de la Stina
        Daca ajungi cu aruncatoarele de 120 in bataia armelor usoare, apuca-te de alte sporturi…

        9
      • Si unde ai vazut tu mortiere care sa opereze in raza de actiune a focului inamicului?

        Ma refer la actiuni planificate, nu la ‘ne-au prins in ambuscada, asa ca am dat si noi cu ce am avut’ – in cazul asta si operat manual ai probleme daca intri in focul inamicului.

        1
        • Gogu de la Stina

          Bine bre …. cum ziceti voi …. doar ca …

          Cum eu sunt adeptul infratirii intre popoare imi aduc aminte de 2 vorbe – na vaine kak na vaine …. si …. socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg….

          Haideti sa va dau un exemplu din viata reala cum poate sa si-o fure mortierul asta autopropulsat – un exemplu chiar de acolo din zona de unde vine el .

          Sa zicem ca sauditii cumpara pirandele astea ca sa ii extermine pe baietii aia rai de houthi …. daaa ? …buun….. si dau de o coloana de infanteristi houthi sau ataca o pozitie fortificata …. si incep sa traga cu mortare de 120 peste ei de la 5 km distanta …. numai ca un baiet din asta de houthi – rau de tot in cerul gurii – si care nu stie ca alphatango nu ia dat voie sa traga atit de aproape de mortier trimite de pe un acoperis sau de printre stinci de la 1,5 km distanta o rafala de 12,7 mm cu un Kord sau cu un NSV . In 3 secunde 35 de gloante pleaca spre mortier adica aproape 1 metru de banda.

          Acum zic si eu ca cam aveti asa o idee ce inseamna calibrul 12,7 mm – un proiectil din asta daca loveste pistonul rupe din material cel putin 4-5 mm – metalul extrudat de forta impactului poate chiar sa rupa (crape) camasa pistonului . Iar daca te lovesc 3-4 proiectile in piston poti sa iti iei la revedere de tot de la mortier.

          Sa zice ca evreii sunt cel mai destept popor din lume ….. asa o fi … doar ca mai au si ei mici scapari.Eu puneam pistonul ala sa traga dupa el fie un tub ceramic ranforsat ultra-usor din fibra de boron si alumina fie un ciorap pliabil din kevlar.

          Deasemenea faptul ca servantii sunt protejati de foc direct arata ca proiectantii au luat in considerare foarte serios posibilitatea ca piranda asta sa intre in focul infanteriei.

          Eu prefer totusi pe asta versus Nemo – pentru ca asa cum zice si Marius mai jos … 5 mil ? …. pe bune ? …. pai de banii astia imi iau un tanc bun ….. un T-90 evident !

          1
          • De la 1500m vede ala negru de respira greu o piesa de cativa cm. care apare cand si cand si o mai si nimereste cu mitraliera de 12,7! Da’ ce e houti ala, frate cu Superman? La cum arata piesa aia mai mult ca sigur o poti schimba pe teren in 10-15min. In plus poate nu ai observat teleoperata de 12,7 de langa trape. 🙂

            7
          • :))))))))))))) tare basmul asta. Da de ce trage in teava sa loveasca pistonu si nu in munitie direct? munitia era ramjet ?

            3
    • L-am avut pe M.L.A. (mașina de luptă a artileriei), la începutul anilor ’90, dar se pare că nu puteam intra în N.A.T.O. având așa ceva în dotare. Sau cel puțin așa pretind cei care au condus destinele țării și armatei în acea perioadă.

      2
  2. Nu îl avem mobil pe nimic dar nu va fi una din variantele derivate din programul Piranha V ? E o chestie foarte utilă, mai ales pt noi.

  3. Macar cu dorei putere si tot ar fi bune, nu mai zic de asta automate. Nato foloseste mult mortiere d’astea pt suport.

  4. Imi pare investitia prea mare pt munitie oarba. Ar fi mai efficient cu munitie inteligenta

    1
  5. E mai inalta decat o autogunoiera…

    1
    • Intradevar nu e nevoie de o magaoaie ca sa pui un mortar fie el si de 120 … Un vehicul usor blindat e mai mult decat decent pentru aceasta scula. Piranha V e destinata in principal deplasarii in teren a grupei de infanterie, e un vehicul scump si n-are nici un rost sa-l transformi intr-o simpla ” prastie”.

      2
      • da si nu.
        Cu un vehicul mic, in primul rand nu poti cara destula munitie, alaturi de echipaj.
        La o adica, poti sa iei si o remorca, dar in conditii de front, cum un astfel de aruncator nu bate la mai mult de 8-10km, cam trebuie sa prevezi un vehicul mai protejat, ca intri in raza artileriei inamice. Sa zicem ca esti mai putin expus la tragere directa, ci doar la indirecta, dar mai nou inclusiv rachetele antitanc mai grele bat pe la 6 km sau mai departe… Iti iei o lovitura in munitia neprotejata si te transformi in artificii.

      • N-am probleme cu P5 sa care asa ceva, se preteaza pe felie, pur si simplu am facut un comentariu pe alaturi cu privire la autobuz.
        Biiig bus!

  6. Am avut si noi, pe TAB-71, existau in organica regimentelor de infanterie. Eu le-am prins foarte putin active, apoi au fost trecute in parcul rece, la mobilizare. Toata lumea prefera aruncatorul de 82, pe TABC-79.
    Părerea mea, hîc…

    2
  7. ….sa ramanem la Patria….sunt mai discrete
    ….asta e imens….si parca luptatorul finlandez se misca mai cu telent….
    …zic si io.

    1
    • care Patria, te referi la Nemo?
      Doar sistemul costa vreo 5 mil. $, fara vehicul, daca imi amintesc corect.

      1
    • „Luptatorul finlandez” se misca cu talent pana nu se mai misca dupa care o sterge ata la reparatii. La versiunea cu trapa poti sa mestersti mai usor la aruncator in caz ca merge ceva prost si mai ai si ceva comenzi manuale. In plus mai usor schimbi aruncatorul prin trapa decat turela.
      Cu trapele inchise nu este mai mare ca Patria+Nemo. Nici cu ele deschise nu sunt sigur ca e mai mare. Mai mult pare imens din cauza turelei Elbit Dragon 12.7 RCWS. Asta este un alt avantaj al versiunii cu trapa: permite o turela teleoperata de 12,7.

      2
      • Caz concret pe care il stiu personal,nu din wiki.
        Norvegia, tara civilizata, tot se face online sau cu card
        Trebuia sa vina o anumita piesa din Oslo tocmai sus pe harta,gen Capu Nord
        Logistica trimite, dar ce sa vezi incepe sa viscoleasca
        A ajuns,dupa cateva zile, dar too late

  8. https://tanks-encyclopedia.com/romania/mli-84m-120mm-cardom

    Da de proiectul asta mai stie careva ceva si de ce nu s-a pus in practica?……

    1
    • Subscriu la ce spune Sharky. De obicei industriile de aparare scot un prototip fie la propunerea armatei fie ca sa-l propuna ei armatei. Si foarte putine proiecte ajung in productie de serie pt ca bugetul in orice armata nu e infinit.
      Nici macar americanii nu produc tot ce e propus si au cel mai mare buget
      Sunt aruncatoare pe TABC-79

      1
  9. Vlad, Sharky….

    1
  10. Francezii fac raiduri cu elicopteru cu Brandt 120 Concret fal fal fal,aterizeaza, trag, zboara inapoi
    Pe de alta parte nemtii si englezii au renuntat la 120
    Rusii mentin 160
    Greu de tras o concluzie

  11. In timp ce noi ne scarpinam la oo si vizionam videoclipuri polonezii isi vad de „gunoierele” lor RAK (40+):

    https://www.youtube.com/watch?v=IyGA_Jw6S8k

    https://www.defence24.com/fortieth-of-the-rak-mortars-in-service

  12. Merita pomenit si sistemul austriac ESLAIT A3MS (Advanced Automated Autonomous Mortar System) din care CARDOM 10 face pare pentru ca asta au achizitionat de fapt danezii pentru P5:

    http://www.eslait.at/index.php/en/mortar-systems

    Repostez link-ul cu detaliile despre contractul danez cu ESLAIT:

    https://militaryleak.com/2019/06/10/royal-danish-army-piranha-5-advanced-automated-autonomous-mortar-system/

    1
  13. Stie cineva unde au mutat tancurile T-72 din curte de la Faur SA Bucuresti? Ca nu se mai vad acum acolo din imaginea de satelit. Erau parcate intre hale la Faur. Nu se vedeau pe Street View. Merci anticipat de raspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *