Atac cu drone în Arabia Saudită. Mike Pompeo: Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului

Foto: BBC World News

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat la rândul său Iranul, transmite AFP, conform Agerpres.

Sursa: TVR

___________

Aaand that’s all folks!..Yeah, right! Dayuuum! Mamă, ce i-a pălit! Păzea, cică se scumpește uleiul!

Detalii: The Aviationist  Strike Has Strategic Implications, Amplifies Asymmetric Drone War Relevance.

145 de comentarii:

    • e suficient sa strapunga un rezervor de petrol de mare capacitate si rezulta un mega bum care apoi se tot extinde. La cat gaz/petrol musteste in zonele alea nu iti trebuie foarte mult explozibil sa faci ravagii. Poate face si un chibrit, daca trece…. Cu toata aa a lor, sauditii au atatea instalatii vulnerabile incat pot fi loviti unde nu se asteapta. Fara petrol le trece cheful de bombardat amaratii din Yemen.

      • Amaratii de insurgenti, respinsi de majoritatea populatiei Yemenului care distrug infrastructura portuara din Hodeidah numai ca sa dea vina pe arabi pentru foamete ?

        Finantati, coordonati si probabil organizatorial integrati cu Iranul ?

        Amaratii de Houthi care vor sa tarasca tot Yemenul sa-i ajute la implinirea viselor genocidale de razboi mondial si distrugerea Israelului ?

        STEAGUL SI IMNUL HOUTHI :
        https://en.wikipedia.org/wiki/Slogan_of_the_Houthi_movement

        ”’allāhu ʾakbar
        Moarte Americii
        Moarte Israelului
        un blestem peste j*dan
        victorie pentru Islam””

        Si Sauditii nu au voie sa bombardeze 80% din teritoriul Houthi, desi ei sunt atacati direct si indiscriminatoriu.
        Toata lumea tre’ sa stea cu mainele legate de dragul opiniei publice a hipiotiilor americani si jocurilor politice din Washington.

        Conflictul poate (putea…) fi incheiat si nenumarate vieti pot fi salvate cu o sutime din cruzimea manifestata in operatiunile Siriene.

  1. Astia nu au Patriot? Sau daca esti atacat cu obiecte zburatoare mai mici, esti facut praf cu Patriot cu tot?

    • Dronele pot urma foarte usor terenul la joasa altitudine, acolo unde evident, Patriotul n-are nici o treaba de facut. La joasa si foarte joasa iti trebuie sisteme V SHORAD si C-RAM.

      • @Yilmaz,
        Nici de data asta Patriotu’ n-a avut ora setata (ceasu’) asa cum trebuie, (o fi din cauza schimbarii de ora’), si n-a apucat sa se intalneasca cu nici una din fermecatoarele drone, a ratat penetrarea. ?
        @George, da pe brosura Pac-ului scrie asa:
        „Patriot (MIM-104) is a long-range, all-altitude, all-weather air defence system to counter tactical ballistic missiles, cruise missiles and advanced aircraft.”
        Ia uite ce spun astia:
        https://www.theguardian.com/world/2019/sep/14/major-saudi-arabia-oil-facilities-hit-by-drone-strikes
        „The rebels have flown drones into the radar arrays of Saudi Arabia’s Patriot missile batteries, according to Conflict Armament Research, disabling them and allowing them to fire ballistic missiles into the kingdom unchallenged.”
        desi in trecut se laudau ca Patriotu da de pamand cu dronele, doar ca nu e chiar economic si nu se merita deloc..
        https://www.theverge.com/2017/3/16/14944256/patriot-missile-shot-down-consumer-drone-us-military

      • Veniamine Franqueline

        Adica la fel ca Tomahawk-urile, nu? Măi, sa fie, sunt dati dracu houthi astia desculti. Pai, n-am putea cumpara dela ei niste Tomahawk?

      • Adica cum? Nu se stie ca arabii duduie de arme americane!? Cine a spus ca nu au V Shorad si C-Ram?
        Acesta este razboiul hibrid la care putini se pricep. Si atentie, Yemenitii umbla desculti si trag cu Ak – 47. Tancurile MIA1, M1A2 sar in aer. De Leclerc nu am auzit.

      • Nu-i chiar asa. Nu stiu ce au sauditii.. PAC2 GEM+ sau altceva dar sistemul e unidirectional. Nu-i ca S-urile rusesti, erecte la 90 de grade cu posibilitatea lansarii la 360.
        …de exemplu…

        Sauditii au Patriot pe doua directii principale..Nord-vest unde sunt eternii dusmani (evreii) si nord-est unde sunt eternii rivali (Iranul) . La vest si est se apara cu SAM-uri cu raza scurta (in principal Crotale frantuzesti resapate si revopsite cu raza max vre-o 10-11 km) In cazul asta (pentru mine a fost cel mai plauzibil) chiar daca au descoperit dronele, Patriot nu a avut timp de reactie caci lansatorul trebuie repozitionat..Anul trecut in Siria (iulie) un Patriot evreu a ratat o drona. Iar acum trei ani au lansat doua Patriot catre o drona ce venea dinspre Liban (probabil tot siriana) si au ratat-o si pe aia. Ce e de mirare cu sauditii este completa absenta a sistemelor AA cu raza medie pe directiile est-vest..desi este directia principala operativa pe Yemen unde ei conduc ditai alianta. Totodata Arabia Saudita opereaza din cate stiu cateva AWACS..10 buc?…11buc? Nu mai stiu.. Ce faceau astea? In cazul rachetelor de croaziera ghidate TERCOM (presupus sovieto-ucrainiano-iraniene) sauditii ar fi avut suficiente mijloace sa le anihileze cu aviatia daca aveau AWACS-ul in aer. Oare unde erau astea?.
        …in orice caz evenimentul cade foarte prost,… cand ai ditai bugetul pentru inarmare… sa ramai fara juma din exporturile de petrol din cauza unor fieratanii din preistoria rachetelor de croaziera sovietice.

    • Ba da au Pac3…pe deasupra au mai luat anul asta si Thaad….numail ultimu i a costat 15 miliarde de dolari….degeaba.

  2. Mda…pisica a scapat din sac. Asta e viitorul! Marii fabricanti din Occident au dormit pe lauri si salarii grase 30 de ani reincalzind (cu mici exceptii) masinariile din anii ’70-’80. Flamanzii si-au dat seama ca tehnologia a evoluat si pot gandi „out of the box”.
    Tehnologia comerciala pt. un AI capabil sa navigheze prin sinteza unor date independente de mijloacele de bruiaj (de exp dupa astre combinat cu inertial si cu terrcom) o drona/proiectil de croaziera e dupa colt sau deja disponibila. Prin microminiaturizare, un telefon din zilele noastre are specificatii comparabile cu un workstation de-acum 10 ani sau cu un regiment de figtere din anii ’90. In domeniul fabricatiei s-au facut progrese f mari, in ziua de azi exista disponibile comercial materiale comparabile cu ce era inalta tehnologie aerospace in anii ’70-’80, CNC-uri sunt pe toate drumurile aproape la fel printarea 3D in metal, samd. Pt. o drona viabila nu e nevoie sa ai tehnologie a’ la Rafale sau F-35, tehnologia auto e absolut suficienta. La un moment dat un destept o sa se prinda ca poti fabrica eficient drone in tehnologie auto low-tech….Logan like. In loc de complexele piese aeronautice facute din corpuri ambutisate din tabla ordinara de otel, aripi din spuma poliuretanica invelita cu fibra de sticla si un motoras gen JetCat in spate. Si atunci o drona o sa coste in jur de 5-10.000$ si va putea fi fabricata in mare serie, adica de ordinul zecilor mii de bucati pe an, facand absolut fezabile atacuri de mare saturatie cu sute sau mii de drone. La ora actuala NU exista nici un fel de sistem care sa respinga un astfel de roi de muste iar infrastructura industriala, de transporturi, samd este extrem de vulnerabila.
    Astfel incat americanii se marginesc sa „condamne” actiunile iranului. Asa s-a ajuns…

    • Phalanx CIWS ar fi poate solutia potrivita , atunci cand dronele au trecut de sistemele de aparare AA formate din baterii de rachete sol aer.
      https://www.youtube.com/watch?v=Zsf38NYzo5Q

      • Phalanx are raza foarte scurta, nu poti sa impanzesti toata tara cu ele. In plus sunt periculoase in zone populate, altceva e pe mare…

      • @sorin..phalanxul poate gestiona cateva drone per arma…nu-si permite nimeni sa-si organizeze apararea cu zeci de phalanxuri.

        • Poate nu ai vazut ce poate face un tun AA. Nu trebuie sa ai milioane de tunuri AA, te descurci cu cateva sute, avem pana si noi, dronele mici le faci praf cu orice tun AA sau mitraliera grea, mai ales cu o bila optoelectronica buna, iar pe cele grele merge sa le dobori si cu ceva gen HAWK ca nu sunt OZNuri. La cat de idioti si mincinosi sunt arabii nu este exclus sa fie doar o mare eroare de abordare, poate dronele au fost momeala si rachetele adevaratul vinovat. Nu putem sa excludem nici varianta unui atac tip comando, este clar ca cineva a a facut recunoastere si ghidare de la fata locului, mizand pe prostia arabilor si autosuficienta bazata pe o tehnica superioara, pe care am vazut, de mai multe ori, ca nu o stapanesc. Clar dronele au viitor dar depind, ca toate armele, de modul de utilizare. Nu trebuie sa uitam ca nimic nu este de neoprit, chiar persii au aratat cum se doboara drone chiar mai performante ca cele folosite de ei. Daca cunosti cum sa le folosesti eficient, tunurile AA si rachetele AA ieftine inca au o paine de mancat in razboiul modern. Cel mai nasol este ca barilul se scumpeste si rusia face bani, altfel paruiala islamica este haioasa.

          • La fata locului cica au avut ajutor de la „honourable men inside the kingdom”, zice spokespersonu lu houthi.

          • cateva sute de tunuri A-A sau cum mai zicea careva o brigada de blindate ca sa aperi o rafinarie :))? De unde atatea resurse? Pai aia o sa-ti atace dupa aia o uzina de desalinizare sau un o centrala electrica…de aia spun. Din nou revine de actualitate doctrina interbelica „the bomber will always get through”

            • revenim la zidurile de baloane? ? 🙂

              • Stelian. Am impresia ca in mintea ta o drona, de tipul celor folosite de iranieni, costa cateva sute de euro si roiuri de sute de drone sunt ceva uzual, poate e cazul sa te trezesti. Nu e nevoie de cateva sute de tunuri sa aperi o rafinarie de drone, e suficient sa ai 3-4 unitati de tragere in calibru 20-40mm completat cu 1-2unitati de genul AVENGER si un HAWK sau SPYDER. Merita cu prisosinta sa iti aperi cele mai importane bunuri, mai ales ca nu ai sute de obiective strategice. E posibil, ca idiotii aia de arabi, sa nu fi avut nici un fel de aparare AA in zona, daca aveau macar ce zic eu, desi merita mai mult un asemenea obiectiv, nu se gandeau acum la pompieri. Dronele nu sunt arme minune iar cele de precizie si cu ceva incarcatura de lupta nu sunt ieftine sau usor de produs.

                • @RTI…daca le produci cu tehnologie de-acum 60 de ani si cu dividendele actionarilor in minte, nu-s nici ieftine nici usor de produs. Daca folosesti tehnologiile comerciale disponibile la ora asta lucrurile se schimba radical. Vezi cazul rachetelor purtatoare de sateliti unde Falcon 9 a ras in 2-3 ani jumatate din piata lansarilor scazand preturile chiar si la 1/10 in unele cazuri https://pbs.twimg.com/media/Dz8U4ScVAAAW7Am.jpg.
                  O drona ieftina poate sa insemne in zilele noastre ceva gen V-1 adusa la zi ca tehnologie de fabricatie, pe care montezi aparatura de ghidare comerciala. Ca orice arma, dronele nu-s arme minune dar sunt o provocare mare de tot in anii care vin. Mai ales prin potentialul de arma „de gherila” pe care il au fata de aviatia clasica. Iar iranienii nu-s geniile planetei in materie de tactica aeriana. Ca sa inchei…nush ce e in mintea mea dar deja petrolul e mai scump. Iar smecheria ca arabii is tampiti nu e 100% raspunsul, KSA foloseste la greu mercenari competenti si cele mai bune sisteme americane. Evident…putem dormi in tot acest timp.

                  • Problema e ca as we speak un nebun nu are prea multe mijloace de a face distrugeri masive, in tarile cu arme ia pusca si trage in oameni,dupa aia e neutralizat de first responders.
                    Dar acum orice fanatic tech savvy poate cu un buget redus sa produca lebede negre.
                    Si asta e deja greu de contracarat.
                    Chiar ma intreb in ce oras va fi primul atac terorist cu drone-kamikaze DIY.

                  • Te rog sa te mai uiti la cum au fost dezvoltate alternativele private de lansari spatiale, programe gandite de stat ca sa scada costurile, creand competivitate prin adoptare unor masuri ce a facilitat implicarea privata. Sa faci drone este mai ieftin, fata de fabricarea unor rachete sau avioane, dar sa faci unele performante cu capacitati de lupta reale nu este ca si cum ai face oua in tigaie. Iranienii le fac cu alocare substantiala de resurse, exista totusi un program national, cumparare de tehnologie, capturare de drone inamice pe care le copiaza, etc. nu sunt facute de niste rebeli prin corturi sau garaje. Sa nu exageram, din ce a transpirat prin presa despre acest atac, e vorba si de rachete implicate in atac, alea au facut grosul, si proverbiala prostie araba in materie de aparare. Ghidarea „comerciala” este egala cu zero daca ai un ciuhab ce a auzit de aparatura de bruiere si razboi AA. Am zis ca singurii ce se bucura de pretul ridicat sunt votcarii si persii, doar ei au de castigat. Ai sa razi, dar chiar e vorba de prostie, mai ales cand cunosti importanta obiectivului aparat si vezi modul de paza, idiotii aia au tras in ele cu armele de asalt pentru ca nu au avut un amarat de Stinger sau o mitraliera grea!?!. Noi dormim de 30 de ani iar cand nu dormim ne gandim cum sa ne folosim de programele de inzestrare sa mai ciupim ceva. Pe scurt, nu o sa vezi roiuri de drone capabile sa care suficient armament pe distante mari si cu un ghidaj performant, facute de te miri cine pe te miri unde, facand praf o aparare AA, in mintile ei, si distrugand tinte strategice. Repet, a fost un atac cu drone iraniene, nu printate prin hambar, combinat cu rachete ghidat local a unui obiectiv cercetat si foarte prost aparat. Poate ar trebui sa vezi si ciuhabul ala caruia i-a explodat drona pentru ca a ramas fara baterie si se intorcea la baza, dar este ca evident ca putem sa visam.

        • In atac au fost implicate, se zice, 10 drone.Cu cateva Phalanx CIWS, amplasate in pozitiile potrivite, acoperi rafinariile.Sauditii isi permit sa cumpere asemenea jucarii cum sunt Phalanx CIWS.

    • O brigada de blindate cu ca 50 sau 12,5 care trage coordonata cat de cat de un radar si vreo 500 de pifani cu ak care fac foc de baraj in aceasi directie opreste pasaricile astea fara probleme. Doar sa le vada. Vom ajunge din nou la santinele in cercuri concentrice is cu binoclu sa alarmeze. Aia vad si stelthul.

  3. Probabil ca dupa ancheta se va stabili cu exactitate ce drone au fost folosite si ce provenienta au

  4. Probabil iraniene sau chinezesti ajunse in Yemen via Iran

  5. Este foarte clar ca Pasdaran a initiat aceste atacuri aeriene asupra rafinariilor saudite.Oficial, atacul a fost revendicat de catre houthis.Doar naivii cred aceasta versiune.
    Iranienii nu se linistesc pana ce nu vor fi pusi cu botul pe labe.Daca sauditii ataca rafinariile iraniene, asa cum ar trebui sa o faca, se va ajunge la razboi in Golf.

  6. Exista deja o gramada de sisteme anti-drona, de la sisteme de bruiaj la vulturi dresati si shotgunuri, insa niciunul nu e complet eficient.
    Houthis au folosit si rachete de croaziera produse cu ajutor iranian.
    Luna trecuta a mai avut loc un atac la o parada militara in Yemen unde iar au facut prapad.
    Sauditii au o armata de opereta, au adus pakistanezi ca intarire.
    La capitolele rachete balistice si drone iranienii sunt de top,sauditii pe nicaieri.

  7. Americanii au declasificat fotografiile rezultatului atacului :
    https://twitter.com/hashtag/Abqaiq?src=hash

    Dupà impacte, ar fi un atac cu o serie de drone, foarte precise.

    Posibil douà tipuri de drone sà fi fost folosite :
    https://en.wikipedia.org/wiki/HESA_Ababil – încàrcàturà explosive de 30 kg – raza de actiune de 100 km ar implica o pàtrundere de 1000 km cu mai multe camioane sau lansàri de pe salupe.

    Shaded 129, purtând patru bombe ghidate de 34 kg. Autonomie 1700 km.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shahed_129

    • Drone plus rachete de croaziera
      Le-au dat cu terenu-n cap

      • Iranienii le au cu razboiul. Excelenta operațiune, nu trebuie sa ii iubești ca sa ii apreciezi. Chiar dacă au folosit Shahed 129 tot au fost nevoiți să intre adânc pe teritoriul saudit. Prin centrul de comanda de la sol drona nu poate fi controlată la o distanță mai de 1700 km cat are ea raza, ci cateva sute de. km. Pe pilot automat nu cred sa fi avut precizia asta.
        Pe de altă parte mi se pare incredibil cum sauditii nu sunt in stare sa isi apere cele mai importante facilitati – nu e neapărat o surpriza, dar asta arata ca degeaba ai bani cand nu ai cunoștințe minime de tactica si strategie militară.

  8. Pe de altà parte Arabia Saudità anuntà cà i s-a redus capacitatea de productie de petrol cu 50% timp de mai multe sàptàmâni. Dacà nu este o minciunà, lovitura a fost bine studiatà si realizatà. Iranul via proxy a aràtat cà poate fi o amenintare credibilà.

  9. Veniamin Franqueline

    Nu au cumparat sauditii armanent de sute dw miliardw USD din State, din UK, Franta…? Si nu pot doborı doua drone amarate? Mie mi se pare un casus belli montat de Israel impotriva Iranului, un Gleiwitz Incident in Arabia.

  10. Gheorghe Inocentul

    Curios,tare curios ca atacul are loc cu câteva zile,înaintea alegerilor din Izdraiel,la fel ca astă vara.

  11. Sauditii dovedesc inca o data ca sunt niste vai mama lor, au banii de n-au ce face cu ei. Zeci de Phalanxuri, ei isi pot permite astfel de extravagante, desi nu cred ca erau necesare.

  12. Pe de alta toate au o limita si daca Iranul ameninta aprovizionarea cu petrol, daca produce cresterea pretului prin actiunile sale, nimeni nu-i va mai tine partea.
    Se indreapta singur spre razboi, dar se pare ca asta vor pana la urma.

    • Iranul este strâns de gât. Americanii au reusit sà intimideze Europa, Japonia si China dacà ar continua sà comercieze cu Iranul. Iranului nu-i ràmân multe alternative, reactioneazà cu singura strategie care îi ràmâne, amenintarea cà va întrerupe exporturile de hidrocarburi din Golf. O strategie aleatorie, care poate sà declanseze un conflict la scarà mare, dar este strategia omului sugrumat pe margine de pràpastie. Este si o graduare. Pentru mine joacà inteligent în situatia lor.

      • daca initiaza americanii o campanie de bombardament aeriana mai vedem cat sunt de inteligenti

        • Ar da dovada de prostie. Iranienii au făcut dovada X-a pot sa blocheze exportul de petrol din zona, cu sau fără campanie americană.

          • Nu pot sa-l blocheze, au mai incercat prin anii „80, problema lor este insa petrolul american care navaleste bine-merci din State. O coalitie vestica masiva le taie aripile rapid chiar cu ceva pierderi la inceput.

            • Stramtoarea Hormuz o pot bloca (un singur vas scufundat chiar si numai pe sensul lor, al Iranienilor e suficient)
              Arabia Saudita mai are terminale in Marea Rosie (insa acolo tancurile petroliere mai au o stramtoare de trecut: Bab al-Mandeb) prin care pot exporta cca 5 milioane de barili pe zi (conducta ce traverseaza Arabia Saudita are cca 1200 km)
              Mai exista doua conducte cu terminale in Al Fujairah (UEA) si Muscat (Oman) care se afla in golful Oman, insa in sudul stramtorii Hormuz, astfel incat livrarile prin aceste doua conducte nu sunt afectate de blocarea stramtorii
              Mai exista inca una care ajunge in Yemen, insa aceea iese din discutie

              • Stramtoarea Hormuz o pot bloca (un singur vas scufundat chiar si numai pe sensul lor, al Iranienilor e suficient)

                Vezi sa nu. Senalele de navigatie sunt doua si au o latime de 2 mile marine fiecare. Adancimea medie este undeva pe la 16 metri. Succes cu scufundarile.

              • Corectie. Adancime 60 metri

      • Depinde din ce unghi privesti problma:
        -Pt. clasa conducatoare din Iran o fi inteligent ca deh nu prea au alta optiune decat sa le serveasca locuitorilor tarii vechea placa a razboiului pt. apararea tarii/religiei bla bla
        -Pt. restul tarii nu e prea inteligenta chestia ca in ritmul asta o sa fie razboi. Si nu ii vad bine deloc in cazul asta. Una e sa reusesti niste lovituri prin surpriza impotriva unora ca sauditii si alta e sa fii in stare de razboi cu USA si restul…

        Nu e deloc inteligent faptul ca s-a ajuns in situatia asta in primul rand, doar pt. binele unora de la conducerea tarii. Inteligent cu adevarat era ca Iranul sa renunte la programul nuclear si sa inceapa sa faca comert cu restul lumii. Asta ar fi fost cu adevarat inteligent!

    • Ba da!!! …..nu uita , Russia are motive serioase să facă asta.

  13. Salut,
    Cred ca aici se potrivesc niste lasere specializate pentru drone si altele. Sauditii au bani multi si energie ieftina iar laserul daca are energie electrica nu ramane fara munitie si este mai ieftin la trageri decat orice tun sau racheta cam la10 $ pe tragere.
    https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/public_relations/themen_im_fokus/rheinmetall_hel_live_fire/

    https://www.google.com/amp/s/www.popularmechanics.com/military/weapons/amp28636854/powerful-laser-weapon/

    • Daca au fost yemenitii Sammad-3 UAV 🙂 (1700km), pe care l-au mai folosit si sa atace aeroportul din Abu Dhabi iar magaoaia se pare ca este greu detectabila sau cel putin de doborat (poti sa o dectectezi dar nu si sa o dobori, cam cum face si P18 detecteaza avioanele invizile dar nu poate furniza date suficient de exacte incat sa le folosesti sa le dobori).
      https://imgur.com/gallery/UmBTCfu

      Cica a fost un mix de rachete si drone. Avand in vedere precizia si avarile reduse cu un punct de intrare si iesire nu cumva o parte din rachete au fost de tipul AGTM montate pe drone Sammad-3?. La fel de bine pot sa fie rachete carora li s-a scazut capul de lupta pt. a creste raza.

      Din info de pana acum Irakul este exclus ca punct de lansare si se inclina spre Iran.

      Distrugerile sunt foarte importante iar precizia stelara, reparatiile o sa dureze luni de zile daca nu o sa mai vina si alte atacuri deci pretul petrolului o sa creasca chiar daca americanii si sauditii mai dau drumul la rezerve.

      Nu cred o secunda ca Iranul (ca si Trucia) a atacat de capul lui si nu exclud ca cineva sa incerce o recesiune (prin cresterea pretului la titei) sau/si un conflict pt. a scade sansele de realegere ale lui DJT (alta sansa nu prea este pt. ei nu prea este). US nu prea mai este mult dependenta de importul de petrol dar poate fi afectata indirect.

      “Saudi officials are considering delaying Aramco’s IPO. “

      Iranienii au sechestart un vas sub pavilion UAE care transporta petrol iar houthi amenta cu noi atacuri.
      Incerca sa cresca presiunea, poate mai ridica pretul petrolului si al gazelor.

  14. Sa fie doar o coincidenta aceasta intalnire trilaterala?
    https://www.bursa.ro/liderii-turciei-rusiei-si-iranului-intalnire-pentru-a-asigura-un-armistitiu-in-nord-vestul-siriei-41399732
    „Liderii Turciei, Rusiei şi Iranului se întâlnesc, luni, pentru a încerca să asigure un armistiţiu durabil în nord-vestul Siriei, în urma atacurilor guvernului sirian, care riscă să agraveze conflictele regionale şi să declanşeze un nou val de migranţi către Turcia, transmite Reuters.”

  15. Asta a fost o lovitură gândită la Moscova. Ei sunt cu șahul.
    Yemen interfața, Iran executantul…Rusia proiectantul.

  16. se pare că americanii intocmesc dosarul pe baza căruia îl vor lovi pe ayatolah.

  17. Impresionant totusi rezultatul. Din punct de vedere militar este un succes prin precizia loviturilor. S-au gàsit resturi de rachetà de croazierà gen Kh-55 (retro-inginerie a iranienilor – poate un Hoveyzeh – de la un lot de rachete livrate de ucrainieni) :
    https://s3-us-west-2.amazonaws.com/debka/wp-content/uploads/2019/09/15215745/Abqaiq-wreckage-of-a-Houthi-Qods-cruise-missile-C-14.9.191.jpg

    Si o imagine de la foarte mare altitudine (peninsula din dreapta este Bahrein) :
    https://cdn1.spiegel.de/images/image-1469398-900_breitwand_180x67-mklx-1469398.jpg

    • Dupa circul cu WMD al americanilor, sunt circumspect cu orice fotografii „aruncate” asa usor si rapid prin mass media la mai putin de 2 zile de la atac.
      Inaintea oricarui tip de conflic real, „razboiul” mediatic va devenii foarte acerb, asa incat toate partile implicat vor incerca sa „ajusteze” adevarul in favoarea lor
      Cat despre precizie…daca nu ai fost acolo sa vezi cate instalatii sunt in desert, si cat de izolate sunt,! Nu ai nimic imprejur, sunt usor de gasit cu tehnologii rudimentare, usor de identificat pt ca sunt masive (rezervoarele de titei brut sau produse finite sunt relativ simplu de identificat, ori se pare ca le-au vizat tocmai pe cele de produs finit)

    • Erata Nu Bahrein (care este insula pe stânga) ci Qatar

  18. Iranul are experienta unor conflicte, insa dupa atatia ani de embargou, tehnologic sunt mult in urma.
    Arabia Saudita, tehnologic este la nivel de top, insa nu au experienta unui razboi clasic.
    Nici una din cele doua tari nu are capacitatea de a o invada cu succes pe cealalata (de a se angaja intr-un razboi conventional)
    Omanul dupa parerea mea este cheia in zona: are pozitie strategica (datorita exclavei gestioneaza stramtoarea Hormuz impreuna cu Iranul, are granita terestra comuna cu Arabia Saudita, sunt neutri si sunt vazuti ca un fel de Elvetie a peninsulei arabe, religios nu sunt nici siiti nici suniti (sunt o a treia ramura a Islamului: Ibadi), datorita fostelor teritorii cedate Pakistanului si Iranului are legaturi bune cu acestia, insa datorita invecinarii cu Arabia Saudita si cu UEA este in relatii diplomatice bune cu restul tarilor din Golf. Au fost utilizati de catre administatiile USA ca mediatori, si sunt inarmati si antrenati de UK

  19. Daca America intra in Iran….pe termen lung au pierdut. Asta asteapta Rusia, ca SUA sa se impotmoleasca in Iran…si vor veni rusii frumuseii si cu aliatii nostri in cacatt cu Iranul vor ocupa Europa de Est ca pe vremuri…..Inclusiv Romania…
    Rusia se ocupa acum cu Anexarea Bielorusiei si uite asa au granita cu Polonia fara sa traga un glont….
    Rusia este la butoane in chestia cu atacul asupra Arabiei Saudite. Si uite asa nu vor mai putea trimite intariri NATO spre Romania prin nord. In Sud Turcia blocheaza stramtorile iar noi vom fi carne de tun.
    Va rog sa ma contraziceti cu argumente.

    • Daca se va ajunge, ipotetic vorbind, la un razboi intre SUA si Iran, americanii fiind pragmatici, se vor limita doar la atacarea principalelor obiective militare, politice si economice din Iran, folosind aviatia, marina si bateriile de rachete sol sol, si vor sprijini cu arme, bani si consilieri militari, pe cei opozantii actualului regim.
      SUA are potentialul militar sa ocupe terestru , total, Iranul, insa acest efort militar nu se justifica.

  20. https://www.channelnewsasia.com/news/business/oil-price-surge-saudi-arabia-attack-11909002

    principalii importatori de petrol saudit sunt china,india,japonia si coreea de sud

  21. Cu acest atac se poate intampla orice acum. O riposta va veni dar sub ce forma vom vedea. Iranul a întins coarda prea mult, nu vor avea nici o susținere din partea nimănui.
    Cred ca Trump ii va indemna pe sauditi sa mai bage mana in buzunar pt alte echipamente. Ii posibil ca si kurzii din Iran sa se înceapă sa se revolte…… Strategia americana de acuma e mai subversiva decat a lui Bush sau Obama care milita pt schimbari de regim.

  22. Nu exclud posibilitatea ca trupele speciale iraniene sa se fi infiltrat, in timp, pe teritoriul saudit si sa fi actionat cu dronele, de aproape, de la cativa km distanta de rafinariile vizate.

  23. Din punctul meu de vedere Iranul parca implora sa fie bombardat.

  24. Sauditii si compania: armele folosite sunt iraniene.

    Ce a atacat se pare ca zburat atat de jos si incet incat garzile rafinariilor au tras asupra lor cu arme automate in incercarea de a le dobori dar nu au reusit.

    Germany Rejects US Anti-Iran Maritime Coalition. Will Other EU Member States “Follow Suit”. Soc, soc iar Spania natural ca nu va participa 🙂 .

    @Smaranda Florin
    Tehnologia laser nu este suficient de matura si inca ineficienta:
    – in fata unui atac de saturatie (trebuie sa se ajunga ca in filme 1 sec si drona este distrusa);
    -acolo este mult nisip si praf care pot creea probleme.

    Tunuletel AA si poate EW sunt posbilitati acum desi nu prea sunt asa cum trebuie. ca sa faca fata unui atac de saturatie.

  25. De pe FB, Radu Burnete:
    „Oare ne putem trezi într-o dimineață cu știrea că o dronă cu proprietar necunoscut, dar bănuit, a lovit centrala de la Cernavodă așa cum vedem că s-a întâmplat la Saudi Aramco? Ne dotăm cu avioane de vânătoare, fregate și tot felul de blindate și nu zic că asta este rău, dar poate nu ar strica să reflectăm mai mult la natura războiului în secolul care urmează. Suntem siguri că el va arăta ca în trecut?

    De la Alexandru și până la Napoleon războiul și tehnologia care îl alimenta au rămas aproape neschimbate. Ne putem imagina o confruntare dintre falangele lui Alexandru și orice cavalerie pre-napoleoniană fără a putea ști cu certitudine învingătorul chit că combatanții erau despărțiți de două milenii.

    Revoluția Industrială a dat totul peste cap. Armatele din Războiul Civil American i-ar fi împachetat cu ușurință pe victorioșii de la Austerlitz și o armată din Primul Război ar fi nimicit fără drept de apel armatele germane care au învins Franța în 1871. Același raport dintre armatele celui de-al Doilea Război și Primul. O brigadă americană modernă ar face franjuri o armată americană dotată la nivelul războiului din Vietnam. Tehnologia militară și natura războiului se schimbă radical la fiecare câteva decenii.

    Ce vedem în ultima vreme este un amestec de război și pace din care este greu să deslușești ceva. Dezordine durabilă o numea un fost general american. China în Marea Galbenă, Rusia în Crimeea sau Siria, Iran-ul în Orient și câte și mai câte exemple că nu mai avem parte de războaie clare și delimitate în care două sau mai multe state își măsoară forța militară, ci tot felul griuri care sunt greu de gestionat de filozofia de război a Occidentului. Alianțele, armatele și gândirea strategică ale Vestului sunt construite pe experiențele celui de-al doilea Război Mondial și a Războiului Rece, dar vedem că aceste armate cu super-tehnologie și cu putere de foc net superioară au obținut rezultate dezastroase în Afganistan, Irak sau Libia în ciuda succesului inițial.

    România cum tratează acest tip de război hibrid, dezordine perpetuă care pare să devină normă? NATO și America ne garantează securitatea în cazul unei confruntări majore cu un inamic vizibil și cunoscut, dar mă îndoiesc că vreun portavion din Mediterana o va lua spre Marea Neagră dacă o explozie dubioasă ne lasă fără capacitatea de a rafina petrol sau dacă niște nave militare rusești blochează coridoarele comerciale care ajung în portul Constanța sau dacă sistemul nostru bancar este ținta unui atac cibernetic. Iată o temă demnă de candidații la președinția României.

    În pauza dintre mizeriile lui Cumpănașu și chinurile gramaticale ale cine știe cărui ministru cred că trebuie să ne preocupe destul de tare natura războiului în secolul XXI. Lumea din jurul nostru a devenit, aproape pe nepusă masă, infinit mai periculoasă decât era acum un deceniu sau două. Nu ne ajută deloc să ne prefacem că nu este așa.”

    • Da, acum tot facebookul se pricepe la drone, swarm, tactica, fotbal, politica, mecanica cuantica, la orice.
      Sunt studii facute deja din anii 90 in MApN, actualizate mereu, s-a trezit asta sa invete abecedaru in 2019.

      • Da, Vlade, MApN-ul ne va apăra cu studiile alea, actualizate.
        In ce format sunt, .pdf? Vreau sa le vad și pe alea pentru corvete sau F16…
        In loc sa te bucuri că un civil destul de citit de alții are o altă opinie decât majoritara ” cine ne ataca pe noi?”, tu o dai cu….
        PS nu ai avut nimic de zic când „comunicatorii” au dat-o urat de tot în bară cu poze in prim plan cu familia militarului ucis în misiune. Mai bine tăceai și aici.

        • Ce fac comunicatorii e treaba lor
          La fel si aia de la inzestrare
          Acum poate ma pui si sa-ti cer tie voie cand scriu ceva
          Aia cu Cernavoda e vax, pistol cu apa,e construita solid centrala, mai problematic e daca ii trece unuia prin cap sa atace un obiectiv gen aeroport Otopeni si mai sunt si altele vulnerabile,nu le scriu sa nu dau idei
          E necesar sa fie achizitionate sisteme antidrona si asta ieri
          Altfel,sunt sceptic ca se vor achizitiona,doar SPP are pe lista

          • Aici nu sunt de acord cu tine, nu e doar treaba lor, câtă vreme sunt plătiți din bani publici și o dau magistral in bară.
            Și nu doar la comunicatori și înzestrare sunt probleme.
            Iar pe faza cu opinia, și civilii au dreptul la așa ceva, nu?

    • Reactorul de la Cernavoda este bagat intr-0o anvelopa de beton cu grosimea de 1m.
      E greu si cu racheta de croaziera sa dai gaura in ea, de drona ce mai zic …

      • Acord cu Vlad si C3PO…..
        De fapt ar trebui sa reziste la un avion mare, de linie, cazut pe anvelopa aia de protectie, de un metru grosime….

        Spunea cineva, parca la discutia cu bomba atomica turceasaca 🙂 ca a fost darmat odata…..
        Fundatiile, inceputul….. In loc de balast era un calcar local, plin de fosile….
        Control CTC canadian, darmat, reconstruit, pietris „normal”, adus cu trenul, de peste Dunare….

      • Pe langa reactoarele de la Cernavodă mai sunt și alte angarale, ce scoase din uz opresc centrala. Și ghici ce, se poate și cu o drona….

        • cea mai vulnerabila cred e alimentarea cu apa, ceea ce ar afecta racirea reactoarelor si ar duce la oprirea automata a lor

          • Se poate o laie, drona nu e nici bombardier nici racheta.

            • O laie? -urla competenta in tine…

              Astia s-au gandit: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/kalashnikov-rifle-drone-ak47-suicide-kamikaze-war-russia-a8794686.html

              Au facut-o si cei de la DAESH, home made, de mai multe ori.

              Never say never.

              • Mai bagi o fisa sa incerci iarasi ? Centrala nucleara+sarcofag de beton+o poza cu o ragalie ce cara cateva kg/sau alternative mesterite in garaj=buhuhu, Apocalipsa dronelor, asta fara sa mai punem in scenariu : aparare AA, bruiaj, etc. Nu mai vorbi cu reflectia din oglinda, deja ma dor urechile de cata competenta ai emis.

                • Sarcofag e la Cernobîl, dar na, atât poți, are altă denumire la Cernavodă, te las sa o descoperi.
                  Pe langa reactoare, mai sunt ceva construcții, una in care lucrează niste operatori, ceva stații de transformare, pompe,etc, facilități fara de care te uiți la reactor și îți bagi curentul in c..
                  Dream on legat de apărare și bruiaj.
                  Și ultimele nu au „sarcofag”.

                  • Hai ca te pierzi in semantica, ai priceput despre ce vorbeam, reactorul nu e acoperit cu o panza de cort, sau na, poate doar atat poti. Centrala are mai multe moduluri de protectie in caz de avarie si a fost gandita sa reziste inclusiv unui atac, unul mai serios nu cu drone de magazin. Acareturile nu sunt machete, nu le distrugi cu o rapandula surubarita in garaj ce cara cateva kg de explozibil, poate doar in imaginatia ta. E stupid sa vezi o rafinarie incendiata partial de rachete si drone si apoi sa ajungi la concluzia ca o centrala poate sa fie scoasa din uz doar de cateva drone artizanale. Nu visez nimic, e domeniul tau sa zburzi pe taramul oniric, la Cernavoda exista dispozitive de aprare, invlusiv AA. Hai da repede fuga la buncar, e un spatiu sigur, nu uita de hrana, apa, lanterna, etc. vine sfarsitul, doar ai citit o analiza pe facibuci.

                    • Nu mă pierd în nimic, pronunța pe silabe, sarcofag. Adaugă apoi, nu la Cernavodă. Repetă, din nou. Hai că ai învățat ceva!
                      Nimeni nu credea că Gemenii pot sa cadă, dar totuși s-a întâmplat.
                      Repeți cu obstinație faza cu dronele artizanale. Dacă atacul va fi de genul omuleți verzi, cu drone nerevendicate??? Da unele pe bune, nu făcute în garaj.
                      Auzi la el, protecție AA la Cernavodă! Volhov, Hawk, manpad, sau sta jandarmul cu lisa pe umăr ( pusca aia cu doua țevi, cu țeavă neghintuita, pentru ăștia mai puțin școliți) încărcată cu alice de 6????
                      Continua să visezi, auzi la el, domeniu oniric!
                      Și da, îți dau și ție dreptate, sfârșitul vine, mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare.

                    • Priam, tu nu te pierzi doar in semantica ci inclusiv
                      in banala si elementara deductia logica. Macar de erai original in acest puseu panicard, insa mai este unul de viseaza drone printate prin garaje ce vor ajunge, in opinia lui, noile arme preferate (imposibil de doborat) pentru loviturile strategice. Ca acum iarasi aberezi si exagerezi, comparand Gemenii si avioanele de linie cu dronele si obiectivele stategice, nu este pentru tine ceva anormal ci doar iti evidentiaza interventile halucinante pe acest subiect. Adevarat, pot sa mai repet de o mie de ori ca tot nu pricepi, dar chiar si asa, tot este o diferenta uriasa intre atacul cu echipamente militare dedicate, ce au alta performanta, fata de ce ar putea sa foloseasca niste desculti. Nu eu, tu ai facut o paralela intre atacului iranian si DAESH, manufactura artizanala a unor drone, asa ca nu te plange. Chiar si pentru acareturile de pe langa, care nu sunt proiectate sa reziste unui bombardament, tot iti trebuie minim cateva zeci de kg de explozibil ca sa produci avarii serioase. Centrala nu se poate incendia cu drone ce cara cateva kg, nu este o rafinarie si, repet, dronele nu sunt nici 3M-54AE nici GBU-43. Chiar daca produci avarii la echipamentele de transformare sau transport, tot nu exista pericolul unei deflagratii ce poate pune reactoarele in pericol. E normal sa ne ingrijoreze noile forme de razboi, hibrid, asimetric, proxy, etc., ce nu este normal este comparatia halucinanta si deductia eronata ca razboiul va ajunge un fel de duel intre gasti ce au echipamente printate prin garaj si executa lovituri strategice. Sunt obiective mult mai facil de atacat si avariat, inclusiv cu mijloace artizanale, ce pot produce perturbari semnificative. Nimeni nu poate sa isi protejeze toate zonele vulnerabile de eventuale atacuri, tocmai din acest motiv unele sunt clasificate ca strategice si altele nu, asa ca in orice tip de confilct exista pierderi asumate inca din start. Pentru mine nu folosirea unor drone militare iraniene, printre altele, in acest atac este punctul cheie ci cum au reusit sa fac cercetarea si executia, tinand cont ca este mai mult de un simplu obiectiv strategic national. Atacul, in opinia mea, ridica semne majore de intrebare fata de capacitatea arabilor de a supraveghea si controla campul informational, puterea lor de disminarea si prioritizarea a informatiei, capacitatea de a utiliza echipamentele disponibile, etc. Toate acestea ducand la impotenta vadita de a gandi si aplica o strategie viabila prin mijoacele tactice potrivite, plan strategic si executie tactica bazata pe informatia si echipamentul, chiar au echipament, disponibil. In final totul duce la primordiala problema a competitiei, prin extensie si a razboiului, calitatea bunului principal, omul. Continua, ai asa un mod fudul si comic de a semnaliza incat e pacat sa te opresti acum. Despre silabisit si invatat ce sa zic, este evident ca ai o problema in a trece de perioada infantila a existentei.

                    • RTI,
                      Iar ți-ai tocit tastatura, e atât de simplu de generat astfel de reacții la tine.
                      Răspunde cu subiect și predicat, ce AA avem la Cernavodă, că asta a fost afirmația ta.
                      Și dacă tot vorbești de infantilism, admir dorința ta de a avea de fiecare data ultimul cuvânt, in disputele cu mine sau aiurea cu alții.
                      PS dronele sunt considerate factor de risc, oriunde in Europa, de la centrale electrice, nucleare, etc până la aeroporturi. Că tu nu le vezi așa, e problema ta.

                    • Cand te incurajam sa continui speram sa emiti un raspuns cat de cat inteligent si sa argumentezi pericolul dronelor „home made” pentru siguranta energetica nationala. Chiar m-am abtinut, insa ai asa un talent natural in a te face de ras incat acum chiar nu pot sa ma abtin sa nu rad in hohote. ? Asta este reactia principala pe care rusesti sa o starnesti cu raspunsurile tale puerile. Cand incerci sa pari autoritar si sa pretinzi ceva incearca sa nu bagi clisee ieftine de genul „subiect si predicat”, mai ales cand ai aberat la greu (drone, DAESH, home made, Gemenii, Cernavoda, asa asa ca sa nu uiti care iti este nivelul). Nu cumva vrei si un plan, poze, diagrame, eventual cu toata organigrama de aparare si dispozitivul AA ? Crezi ca te ajuta daca iti postez si CNPul angajatilor ? Pe bune, tu macar incerci sa gandesti sau te trezesti flatuand fudul diverse baliverne ? Bibicule, tu ai alte griji mai presante, sa nu lanseze vecinul dronele si sa iti atace transformatorul ori reteau de fibra, sa vezi atunci panica dracu. Hai nu te ofili asa ca ma intristezi, daca treci de perioada prescolara vei avea sanse sa iti argumentezi opinia. Bine, asta e mai mult o posibilitate nu o certitudine. Dispute ? ? Nu te flata singurel, nu ai ajuns la nivelul asta, cu tine doar chibitez, ti-am mai spus si alta data. Apropo, credeai ca daca amintesti si de alte conversatii, in care au mai fost implicate si alte persoane, opinia exprimata de tine este mai bine argumentata ? ? Ti-am mai spus ca nici psihologia si nici retorica nu te avantajeaza. PS. Incearaca sa gandesti, stiu ca iti cer mult, poate treci de blocajul cu aeroporturi si centrale si realizezi ca sunt alte facilitati ce chiar pot sa fie atacate facil si sa produca deranj. Dronele reprezinta un pericol, nimeni nu neaga asta, dar unele capabile nu conserve de 500$ „militarizate” de utilizator.

                    • Alo…redactia, vedeti domnilor cum este cu moderarea pe acolo, ati pierdut un raspuns. @ Priam. Nu te umfla in pene, esti doar o inepuizabila mina de afirmatii amuzante, tot ce reusesti e sa provoci hohote de ras. Nu vrei si organigrama dispozitivului, asezare, echipamente, poze, CNPul angajatilor, etc ? Fara caterinca acum, tu macar incerci sa gandesti sau asa este starea ta normala, te trezesti flatuand fudul diverse aberatii ? Am inteles ca nu ai argumete si o dai in intepaturi puerile, doar doar reusesti o eschiva, insa esti subitre rau. In ciuda evidentei continui sa te afunzi in penibil si sa emiti cretinitati, ai inceput cu DAESH si drone home made, ce pot avaria instalatii strategice pe la Cernavoda, apoi ai ajuns la Gemeni si avioane de line iar acum doresti sa vezi mataluta cum e cu apararea la Cernavoda. Da, esti penibil dar asta e nivelul tau. In lumea ta imaginara, dronele mesterite in garaj sunt suprema tehnologie de lovire a obiectivelor strategice. Ce rost mai are sa faci drone militare, cheltuind atata banet, cand poti sa mergi sa iei drone de la Emag si dispozitive explozive de la Dedeman. Ramane doar sa le bricolezi acasa si apoi sa mai gasesti cativa ciumeti ca sa faci de un roi ce va schimba echilibrul strategic. Vericule, din partea mea poti sa bati campii linistit, dar prea o dai in diverse balari panicarde si am asa o temere (oricat de hazliu esti, excesul este exces, chiar si prea mult umor strica) ca vei ajunge la urmatorul nivel al paranoiei, atacul pelicanilor ucigasi.

                    • RTI,
                      Ai neuronii copți, exact cum spuneam, vrei sa ai ultimul răspuns, și când nu îți apare, îl mai dai odată.
                      Răspunde dracu’ la întrebare, care e AA-ul de la Cernavodă?
                      PS erai mai simpatic pe subiectele cu BOR. Macar acolo se vedea școlarizarea lu’ tata- socru.

        • In armata se face curs de distrugeri unde se invata cum poate fi distrus absolut orice obiectiv militar sau civil, care sunt punctele vulnerabile, ce cantitate de explozibil trebuie folosita samd,nu intru in detalii din motive evidente. Am facut cursul ala si cam am idee in detaliu in legatura cu vulnerabilitatile unor centrale electrice sau nucleare.

          Dar diferenta este ca obiectivele din infrastructura critica sunt proiectate sa aiba sisteme redundante. Pana si un spital are grup electrogen in caz ca pica reteaua electrica.

          Iar la centralele nucleare se organizeaza periodic exercitii, americanii au chiar o unitate speciala in DoE care testeaza vigilenta, la noi e o unitate intreaga de jandarmi care pazeste centrala.

          Un atac cu drone e posibil in teorie, insa gradul de vulnerabilitate al unei centrale nucleare e mai redus, chiar daca ataci acele angarale,iti trebuie un cap de lupta si explozibil militar, nu de-ala preparat in bucatarie, si alea nu se gasesc pe toate drumurile.

          Sunt multe obiective banale mult mai usor de atacat, care ar provoca daune semnificative, repet,nu le e numar ca sa nu dau idei.

  26. Stramtoarea Hormuz o pot bloca Iranienii (un singur vas scufundat chiar si numai pe sensul lor, al Iranienilor e suficient), insa nu este in interesul lor: singurii care nu vor putea sa mai vanda ceva va fi Qatarul (LNG – gaz natutral lichefiat), ori Iranul si Qatarul exploateaza cel mai mare camp gazeifer din lume impreuna. Qatarul tocmai din cauza relatiilor mai stranse cu Iranul este supus unei blocade (granite terestre inchise, spatiu aerian interzis) de catre Arabia Saudita si UEA, asa incat Iranul va bloca Hurmuz cand si daca nu va mai avea alte tinte strategice
    Arabia Saudita pe de alta parte mai are terminale in Marea Rosie (insa acolo tancurile petroliere mai au o stramtoare de trecut: Bab al-Mandeb) prin care pot exporta cca 5 milioane de barili pe zi (conducta ce traverseaza Arabia Saudita are cca 1200 km)
    Mai exista doua conducte cu terminale in Al Fujairah (UEA) si Muscat (Oman) care se afla in golful Oman, insa in sudul stramtorii Hormuz, astfel incat livrarile prin aceste doua conducte nu sunt afectate de blocarea stramtorii
    Mai exista inca una care ajunge in Yemen, insa aceea iese din discutie
    Am vazut fotografii mai detaliate: indiferent cine a fost, au ales cu grija tintele, acestea fiind instaltii de desulfurizare si de cracare

  27. Trump a zis: Iran nu a câștigat nici un război dar nici nu a pierdut vreo negociere.
    Concluzia e clară. Jucătorii isi arată cărțile.

  28. Dupa mine sunt 3 scenarii posibile:
    1. O inscenare de-a US & Co ca sa atace iranul, gen Irak reloaded
    2. Un motiv de-a iranului de a arata arabetilor ca le pot da o leapșă cand nu se asteapta
    3. Un alt joc murdar de-a ciolovecilor sa creasca pretu la petrol ca sa mai faca niste $ ca mai vrea tzaru’ o jucarie si n-are destui bani

    In asteptarea rezultatului final io mi-am facut plinul la tot ce are motor cu combustie interna (ca de alea cu externa n-am), ca in realitatea in care traiesc io la orice motiv se scumpeste carburantu’, si odata cu el si celelalte. ?

  29. Dronele puteau fi controlate prin satelit?

    Daca da, ce sateliti se aflau prin zona?

  30. Iranul este o putere regionala si tara musulmana cea mai educata.
    Dpdv militar au atat experienta de lupta (ei au eliberat Irakul si partial si Siria, cu rusii, au consilieri si-n Yemen si Liban) cat si echipament de top, sunt printre liderii mondiali la drone si rachete balistice sau de croaziera.
    Nu poate fi cucerit cu usurinta, nu e Libia sau Irak,cu armate de carton, e si relieful dificil, au si un enorm rezervor uman.
    In plus Qasem Soleimani face toate jocurile din zona, are retele peste tot, este un general de temut.
    Arabia Saudita pe de alta parte e dupa o lupta pt putere intre pretendenti la tron si desi are cel mai bun armament din vest militarii lor sunt sitting ducks.
    Un razboi generalizat nu e o optiune, ar necesita un efort urias si mari pierderi umane.
    Poate niste atacuri limitate asupra unor tinte gen rafinarii, dar cred ca iranienii ar riposta.
    Tinand cont si de ce se intampla in Turcia si Afghanistan, de Libia nu mai spun, diplomatia ar fi solutia, eventual mediata de Oman,cum spunea un baiat mai sus, sau chiar EAU, Iranul face afaceri acolo, au canale de comunicare.
    Oricum, un ghem greu de descalcit.

  31. partenerulstrategicevarza

    Rusii au Pantsir si se apara bine in Siria, se pare ca partenerul nostru strategic le ia banii degeaba arabetilor.

  32. tiii ce cântă analistii geostrategici de pe aici prohodul americii din cauza de iran?desene animate.
    când si daca americanii vor hotărâ sa lovească o vor face la momentul ales de ei….it-s raining „bombs” ?

    • Cum sa nu, au facuto si in siria, rusii sau retras in mare si au admirat cum tomahawk au zburat sau mai putin fara nici o lovitura triumfatoare, plus ca unele au fost luate din camp intregi.
      Ce vorbim aici, rusii acum nu se mai implica fizic ci prefera sa ofere suport si sa priveasca de la distanta ca vad mai bine.
      Acolo un razboi cu iran aprinde fitilul si cu irak iar sauditii vor incepe sa se intrebe daca merita.

  33. SOLUTIA… AN/TPS-80 + Block 40 RQ-4B Global Hawk’ cu radarul (MP-RTIP) + JLENS blimp + AN/TWQ-1
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/13284/americas-gaping-short-range-air-defense-gap-and-why-it-has-to-be-closed-immediately
    China …sa nu zic de Pantsir :-))))
    https://www.ausairpower.net/APA-PLA-Div-ADS.html

  34. Si americanii niste retarzi similari arabilor sauditi. Daca aveau cohones ii petardau prin proxi de le sarea ciorba din farfurie.

    PS Degeaba ai arme daca esti lemn si nu stii sa le folosesti!

  35. principala problema a sauditilor si americanilor nu sunt pagubele, ci faptul ca lasa Iranul sa loveasca cand, unde si cum vor ei. Asta e un razboi nedeclarat, iar ofensiva si nu defensiva ti-l castiga. Cat timp tot incasezi si nu livrezi si tu nu ai cum sa castigi

  36. Mr Putin to the rescue: [Russia Offers Saudi Arabia Same Missile Defense It Sold Iran After U.S. Systems Fail to Stop Attack] http://va.newsrepublic.net/al/pbvfrc
    Asta legat de ce zice Reis cu intalnirea Turcia Rusia Iran.

  37. Pana nu se alege noul presedinte murican persii isi vor face de cap, apoi avem 2 variante : 1. muricanii cu perciunatii si ciuhabii vor trece la lucruri serioase 2. muricanii ii vor lasa sa devina putere nucleara, totul depinde de cine ajunge la cocioaba varuita, Trumpache sau un dobitoc in genul lui Olaba.

  38. Încă o data se confirma teoria mea. Unor retardați precum sirienii sau sauditii de pomana le dai pantsir, s300, patriot sau thaad. Sunt atât de idioți ca orice ar avea în dotare și o iau în freza. Ăștia mănâncă bătaie chiar dacă au torpilele fotonice de pe uss enterprise sau warbirds uri klingoniene. Sa ai 65 miliarde buget militar și sa ți o iei de atâția ani de la niște desculți??? Penibil!!!

  39. Au facut conferinta de presa
    18 UAV-uri kamikaze de un model cu aripa delta prezentat in 2014,nu se stie cum se numeste
    7 rachete de croaziera probabil Soumar, nu Quds, 4 au lovit obiectivele, 3 s-au prabusit
    Rafinaria de la Abqaiq era aparata de o baterie Patriot, o baterie Shahine (Crotale) si 3 baterii 35 mm Oerlikon Skyguard
    Sauditii au si 17 radare AN/FPS 117, cum s-au plimbat pe-acolo nedetectate dronele si rachetele alea e greu de inteles, totusi e desert,nu teren framantat

    • Ca regula generala este mult mai usor sa detectezi si identifici tinte care zboara sus si rapid decat cele care jos si incet.
      Ce “raza” au radarele de la Croatale si Oerlikon Skyguard max. 30km in condtiile in care tintele ar zbura “sus” cand zboara “jos” detectia este mult redusa.
      Mai intervine si factorul viteza si amprenta radar, dronele cam au aceeasi amprenta ca si pasarile sau anumite anomalii meteo. Vand in vedere si viteza redusa pot fi confundate (pana la o distanta) cu pasarile deci excluse de softul radarelor?.

      Cand ai sisteme AA nu prea mobile, astazi este usor sa sti unde sunt amplasate iar stiind caracteristicile lor poti programa un atac care sa nu fie sau sa fie tarziu detectat.
      Unui sistem Oerlikon ii lipseau niste tunuri, posibil sa fi “intrat”, pe acolo iar bateria Patriot era cam departe pt. a putea indentifica tintele care zbora la joasa inaltime, pt. asa ceva erau Oerlikon si Crotale care …

      Am tot spus dronele si baloanele au schimbat total modul de a duce un razboi si deci si balanta de forte. Astazi cine le intelege stapaneste campul de lupta, chiar si un inamic mai “slab” poate distruge rapid unul puternic. In Ucraina 1 brigada mecanizata a fost distrusa in 2-3 minte de MLRS + drone (2 batalione tot asa).

      Sauditii au nevoie, ca masura imediata, de radare mai puternice acolo iar in timp de baloane cu radare (poate si optice) nu se poate fara ele.
      Singurele combinatii care sa fie practice impotriva dronelor tunulete AA coordonate de radare/optice, EW (dar sunt drone care nu le poti face nimic cu ele) si microunde (dar nu este inca prea matura tehnologia si este o limita unde o poti folosi si ce putere sa aibe).
      Pt. rachete Patriot. Le mai trebuie noi baterii care sa mai acopere din goluri si inca rapid.
      Orice altceva va avea eficienta redusa.

      Trebuie sa aibe si ceva foarte mobil care sa fie mutat de cateva ori pe zi astfel incat sa fie foarte greu sa se stie pozitia lui. Ideal ar fi sa in genul ZPU4 (4 tevi) care creeze o adancime a slavei trase si este usor depalsabil din pacate pt. 14.5mm raza este cam la limita eficientei pt. tintele lente pt. rapide, nu mai ce face cu el.

      @Anla’shok
      Microundele sunt un raspuns dar vezi mai sus limitarile oricum merita investit in ea.

  40. * gap filler … dublat de senzori pe infrarosu …
    https://ops.group/public/OpsGroup%20Note%2031%20-%20Eastern%20Med%20Airspace%20Risk%2021SEP2018.pdf

    ** un filmulet….apa da reflexii „naspa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *