Au început pregătirile pentru paradă în noua ţinută combat

Militarii Forţelor Terestre Române la paradă militară de Ziua Naţională a României din Bucureşti 2017

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, precum şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

În acest an, Forţele Terestre Române participă la Parada militară cu aproximativ 800 de militari şi peste 100 echipamente tehnice şi mijloace de luptă.

Vor defila 9 detaşamente de militari din unităţi de luptă şi de învăţământ, astfel: Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”, Batalionul 495 Infanterie „Ştefan Soverth”, Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, Batalionul 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Şcoala Militară de Maiştrii Militari şi Subofiţeri „Basarab I”, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Blocul de paradă cu tehnică militară al Forţelor Terestre Române cuprinde: transportoare amfibii blindate – Piranha III, B-33 „Zimbru”, TABC-79, maşina de luptă a infanteriei MLI-84 M „Jderul”, tancuri TR-85 M1 „Bizonul”, sisteme de artilerie – GEPARD, OERLIKON şi LAROM, vehicule blindate – HMMWV şi VAMTAC, tehnică specifică poliţiei militare – HATEHOF, motociclete Enduro şi Dacia Duster, autospecialele specifice EOD – MRAP şi VAMTAC, autospeciale de transmisiuni HARISS, tehnică de recuperare-evacuare şi de transport echipamente grele şi agabaritice.

Alături de militarii români vor defila şi peste 300 de militari străini din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Tot în Bucureşti va avea loc vineri, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, militarii Forţelor Terestre Române din ţară şi din teatrul de operaţii Afganistan vor organiza  ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament.
De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul Naţional va fi arborat în toate unităţile militare din ţară, iar la bordul navelor fluviale ale Forţelor Terestre Române se va ridica Marele Pavoaz.

* * *
• Repetiţiile pentru Parada militară deschise reprezentanților mass-media vor avea loc după următorul program:

– miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00, la Terenul de instrucție Ghencea (acces din Șoseaua Antiaeriană nr. 6-8, începând cu ora 9.00).Jurnaliștii care doresc să asiste la repetiție sunt rugați să transmită până astăzi, la ora 18.00, datele personale la adresa de e-mail relatii.publice@forter.ro;
– sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, antrenamentul va avea loc duminică, 26 noiembrie, de la aceeași oră. Data exactă a acestei repetiții va fi comunicată în timp util.

• Accesul carelor de transmisie (DSNG-uri) în Piaţa Arcul de Triumf se va face doar joi, 30 noiembrie, între orele 15.00 și 20.00.
• Jurnaliştii acreditați la eveniment vor avea vineri, 1 Decembrie, acces pietonal doar prin Bulevardul General Constantin Prezan (Piaţa Charles de Gaulle) până la ora 10.30.
• Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.
• Pentru buna desfăşurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 25 (26), 30 noiembrie și 1 decembrie.

ForTer

Au început pregătirile pentru paradă în noua ţinută combatÎn acest an, Forţele Terestre Române participă la Parada…

Posted by Forţele Terestre Române on 21 Noiembrie 2017

 

Cel.ro

136 Comments:

 1. Fortele Terestre – maro inchis, maro deschis, verde, kaki-bej (verde oliv) si bej deschis. Tricou bej cu mozaic specific. Pulover polar si fesul kaki. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere kaki.

  Fortele Navale – albastru ultramarin, bleumarin, bleu, albastru si negru. Tricou bleu cu mozaic specific. Pulover polar si fes negre. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere negre.

  Fortele Aeriene – albastru ultramarin, albastru aviatie, bleu si verde. Tricou kaki cu mozaic specific. Pulover polar si fes bleumarin. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere negre.

 2. Pe langa balciul care a devenit traditie datorita implicarii MAI (chiar nu ii inteleg pe astia de ce denatureaza Parada Militara de Ziua Nationala) nu inteleg care e treaba cu participarea militarilor ucraineni, daca veneau oficialitati la ei (din duma, presedinte, PM, min de externe era una, dar militari ucraineni? Moldovenii nici ei nu sunt in NATO, dar aici avem un numitor comun, suntem doua entitati statale romanesti.

  • Balci este, dar nu datorita participarii MAI. Este Ziua Nationala, nu Ziua Paradei Militare. Daca ne uitam la francezi de exemplu, nu au nici un rictus sa puna in coloana pompieri, jandarmi, politisti. Iar armate invitate sunt…armate invitate, nu spune nicaieri ca trebuie musai aliati.

   • Gresit
    Este o parada de Ziua Nationala, iar numele paradei este Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei. Daca se numea Parada Nationala puteau sa vina oricine, puteau fi si calusari sau alte cete folclorice, ori alte institutii asa cum a enumerat psyho.
    Daca nu e o problema sa fie „musai aliati” atunci sa-i invite Dragnea si Tariceanu pe RUSI, CHINEZI, KAZAHI si alte popoare dragi lor. Poate din exemplul meu acum realizezi gresala facuta si ca alte state din afara NATO nu au ce cauta, cu atat mai mult cu cat noi si ucraina suntem precum apa si uleiul.

    • Dap, dar militar e nenea ala care poarta o arma…militara, inca o data nici un stat civilizat nu are rictusuri in a „defila” structuri de protectie civila de exemplu, inclusiv politia nationala. Nu inteleg rationamentul tau, poate poti sa argumentezi cumva.
     Ca armate invitate, parca nu vorbeam de Dragnea sau alti asemenea lui. Ca principiu, inviti pe cine vrei, nu e obligatie sa fie NATO. Asta iarasi te rog sa argumentezi, de ce ar trebui sa fie musai NATO. De ce nu ar defila de exemplu…israelienii??? Parca avem ceva cooperare cu ei, nu? De ce nu ar defila in Paris trupe din…India??? Ce, sunt aliati? Ai auzit de…diplomatie militara?

 3. Mai participa probabil datorita jandarmilor. Jandarmii sunt militari. Ceilalti din MAI sunt personal civil cu statut special.
  Iubesc denumirile astea. Calugareni, Mircea, Posada…
  Sper din tot sufletul sa nu se treaca la porcariile alea gen Scorpioni, Caini, Lupi sai alte lighioane…

 4. Ahh.. parca si pompierii sunt militari. Sau erau?
  Scuze de dublu post…

  • Cand am facut armata in 2004-2005 la pompieri erau eram denumiti pompieri militari, dar incadrati la MAI, iar in caz de mobilizare 1/2 din pompieri ar fi mers la infanterie, asta era atunci, dar eu tot nu i-as baga la parada pe motiv ca nu vad cum ar sustine pompierii cu tehnica lor de stins incendii armata pe front. Cand aveam incendii de vegetatie de exeplu era foarte dificil sa intri cu masinile pe camp – au peste 20 tone si nu le deplasezi unde vrei pe orice camp ca ramai cu ele in mijlocul campului.

   Alte categorii participante de la MAI sau Min Sanatatii au echivalente in armata, deci baietii ar trebui sa se doteze corespunzator si sa spuna STOP, aici e felia noastra si parada se numeste Parada Militara de Ziua Nationala a Romaniei. Daca vreti sa luati parte la o manifestatie cereti aviz de la primarie si faceti-va parada voastra.

   • Pompierii nu merg pe front ei fac parte din apararea civila; se ocupa de protejarea populatiei civile si a bunurilor in caz de bombardamente si sunt militari pt ca poarta haina militara, nu conteaza ce culoare, asa ca au ce cauta la parada. Armata are propriile subunitati de pompieri…
    Politia in schimb chiar n-are ce face pe acolo, mai ales analfabetii aia de comunitari… Ma rog eu as evita trecerea pe sub Arc…

    • @George
     Ai spus ca armata are propriile unitati de pompieri.
     Daca are proprii pompieri atunci de ce nu defileaza acestia si defileaza cei de la MAI?

     Eu asta am incercat sa atrag atentia, desi unii au inteles ce au vrut.
     -Nu vreau sa vad SMURD la defilarea militara pentru ca armata are si ea ramurile sale care se numesc CSAR si MEDEVAC.
     -Nu vreau sa vad salvarea la defilarea militara pentru ca armata are propriul personal medical.
     -Nu vreau sa vad pompieri MAI pentru ca armata are pompierii sai (afirmatie facuta de tine George – eu nu cunosteam acest lucru)
     – Nu vreau sa vad SRI si alte structuri de informatii la parada militara pentru ca armata are DGIA.

     In concluzie toate celelalte ramuri care nu sunt ale MAPN sa stea acasa pentru ca si armata are echivalente pentru acestea, cele de mai sus au fost doar cateva exemple (sa poata intelege si altii care nu au inteles sau ii mananca degetele si vor sa faca completari ca nu am dat exemplu de alte ramuri), iar daca noi vrem parada militara, atunci parada militara sa fie, daca vrem parada diversitatii atunci sa-i schimbam numele si sa vina toata lumea.
     Balciul anual de 1 decembrie nu este altceva decat o treaba facuta romaneste, lasati onoarea armatei sa-si faca defilarea si sa fie mandra de ceea ce face si nu-i mai furati momentul ei bagand alte structuri printre armata, este doar un balci tipic poporului roman care nu este in stare sa faca ceva profesionist cap-coada.
     E blog militar si ar fi trebuit ca administratorii acestui blog sa traga acesta atentie asupra ce se intampla la Parada Militara (nu sa vina si sa spuna ca si celelalte structuri au si anumite roluri si pentru asta trebuie amestecati cu militarii MAPN).

     • Nene confunzi lucrurile, la paradele militare participa toti cei care sunt implicati, si care fac parte, din sistemul national de aparare, adica MApN si MAI in principal, MAIul atat cu trupe efectiv – jandarmii, cat si cu unitatiile de aparare civila, care si aia tot militari sunt..
      Armata are proprii sai pompieri, fiecare unitate are oameni desemnati nu stiu daca mai au si masini, inainte vreme aveau masini de pompieri adevarate.

      Eu ce am cu civili care defileaza, am mai spus, in uniforme militare si cu drapele de lupta, cu politia, mai ales aia comunitara.

      • Sa nu se inteleaga ca am ceva cu celelalte structuri ale statului, le apreciez la fel de mult si fara acestea nu poti avea un sistem national functional.
       Problema mea e numele paradei, i se spune Parada Militara si nu e profesionist ce se intampla acolo, e un travestit, nu este profesionism.
       Daca vor sa defileze si alte structuri acolo, foarte bine, sa-i schimbe numele, sa nu mai i se spuna Parada Militara. Pot sa-i spuna parada diversitatii, parada nationala, parada structurilor nationale combatante, etc ca sa-i implice pe toti care defileaza.

       Nu mai comentez pe aceasta tema, ma retrag in acest punct.

     • Prietene, din data de 13 septembrie 1848 pompierii militari și-au ”căpătat” dreptul de a purta arme și de a defila cu ele pe sub Arc. Jandarmii și-au ”căpătat” acest drept la Podul Jiului, mai tarziu, la 16 noiembrie 1916.

   • Ne-a aratat dl. Zaganescu cum sprijina pompierii trupele.
    Pe Dealul Spirii…
    Respect.

 5. Hmm, ceva noutati?
  Un Piranha V? 🙂
  Daca nu, as vrea sa vad SAUR2 din nou 🙂

 6. eu zic sa mai vina si politia locala,sanepidul,protectia consumatorului,ocoalele silvice,itm-ul,anaful si tot neamul lor bugetaro-functionaresc…madamele musai strident coafate si machiate gen rovana plumb.
  in fine,eu mi-am mai scris opinia despre defilarea de Întâi.vreau sa vad fos,vm,parasutisti si veterani plus contingente din tari aliate pe bune.
  fierataniile actuale ma lasa rece,la fel mai-ul.
  ps.m-am ingrozit cand am văzut filmari de cativa ani in urma pe youtube cu parasutistii nostri…fiecare cum putea si ce putea folosi.

 7. Poliția locală defilează de ani buni. Mi-e greață când văd indivizi cu dantură incompletă și burta peste curea trecând pe sub arc.
  Parasutistii nu cumva „se descurcă” și acum? Acum 3 ani știu că încă își mai cumpărau băieții diverse de pe site-uri sau chiar din teatrele de operații.

  • mda,fostii gardieni publici care vaneaza cu caracatite masini fara locuri de parcare…asta e romania lor.

   • analfabeti fuctionali care poarta insemnele statului pe piept.
    politiile particulare ale primarilor.

   • Mai stii ce scandal a fost cand li s-a impus sa aiba Bac-ul ?

    Am trecut atunci pe langa o mica demonstratie a nenorocitilor alora in care niste cretini imbracati in uniforma si angajati ai statului roman huiduiau ceva de genul cum este posibil sa ceri bacalaureatul pentru slujba asta 🙂 🙂 Eram cu un amic si am zis ceva urat chiar cand eram printre ei, nu mai stiu ce-am zis, ceva de genul „ia uite si la analfabetii astia, cat tupeu au”. Nu era o demonstratie mare, era ceva ad-hoc, cativa oameni poate vreo 10-20 dar stiu ca s-au uitat urat dar n-au zis nimic 🙂 🙂

    Uite aici, amintiri din trecut:

    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-02-05/gardienii-fara-bac-din-arad-protesteaza.html

    „Angajatii sunt revoltati”…

 8. Moama cit am alergat pe terenul de instructie din Ghencea. Cindva cind apartinea regimentului 1 mecanizat din divizia 1 infanterie . ( Tudor Vladimirescu)
  Ba ne ataca divizia 1 aeropurtata americana , ba veneau beretele verzi sa ne cucereasca.
  Noi eram mereu victoriosi.
  Compania transmisiuni ( 28 eroi mari si lati 🙂 ) puneam pe fuga 10.000 parasutisti americani.

 9. Arata bine noile uniforme

 10. Nu inteleg ce cauta ucrainenii la parada. Dpmdv nu au ce cauta pe pamant romanesc!!!

 11. se incearca o apropiere de ucraina. eu zic ca ar fi bine si in interesul nistru cu conditia sa respecte minoritatea noastra de acolo. si de ce nu sa ne retrocedeze tinutul herta ca pe ala l au primit fara sa il ceara…vina creionului prea gros cica.

  • La urmatorul clinci cu rusii vor face la fel. Mobilizati primii, romanii, in timp ce jegosii vor sta cu p..a in sus in Kiev si vor sarbatorii cu vodca, ca au scapat de mobilizare, pana pica sub masa.

   Niste jigodii. Ma simt chiar jignit de prezenta lor aici.

 12. Fostele uniforme erau mizerabile calitativ vorbind. Înghețai pe timpul iernii și te sufocai vara. Chiar dacă nu îmi plac cele noi sper să fie bune măcar. E cineva care a purtat noile uniforme pe aici? Sau măcar să aibă cunoștințe în armată?

 13. Nu se poate aranja sa defileze cu incarcatoarele pline?. Poate prezinta onorul la tribuna aficiala aia plina de „patrioti”….ori dupa defilare se continua defilarea pina in centru :))

 14. Noua tinuta e facuta in Ro?

 15. Din toata insemnatatea si motivul pentru care se organizeaza aceasta parada militara indivizii Raptor si Psycho au concluzionat ca pompierii nu sprijina infanteria in caz de conflict armat de aceea nu au ce cauta in parada si ca e deranj mare ca cei de la locala defileaza calare ,cata profunzime in gandire e clar ca va aflati pe acest site din marea pasiune ca pusca face pac pac si tunul bum bum si e marfa tare si se vede frumos

  • baietii astia, ca de obicei, nu stiu ce vorbesc! Cum, Doamne iarta-ma, sa sprijine infanteria, cind treaba lor e apararea populatiei civile? Cine ar mai stinge incendiile cauzate de bombardamente, etc…
   Asta cu sprijinul infanteriei e treaba jandarmilor, care au si ei misiunile lor, in caz de …
   Parerea mea, hic…

   • Si, doar asa, de paregzanplu, la francezi si la rusi, de ce participa pompierii, politistii etc. la defilarea de ziua nationala??? Or fi aia mai prosti ca noi, banuiesc…
    Tot parerea mea, si tot hic…

   • toata lumea, raul&ramul, trebuie sa sprijine infanteria, asta-i moda 🙂

    • E un sistem intrunit. Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala! Daca nu-s in stare sa inteleaga atita lucru, au pierdut timpul degeaba pe aici atitia ani!
     parerea mea, hic…

     • Hai bre ca ma bag si eu in discutie, desi am fost de la inceput :), la parada tre sa fie urmatorii: militarii, adica toti militarii si cei din MApN si cei din MI ca tot militari sunt.
      Hai ca pot fi de acord si cu politia dar cam atat. Fara politie comunitara si fara asociatia aia de nus ce traditie, care marsaluiesc in uniforme de epoca cu drapele de lupta.

      Ca sa priceapa lumea Jandarmeria merge si ea la razboi alaturi de restul armelor, asigura spatele frontului, lupta impotriva sabotorilor si infiltrailor, asigura paza obiectivelor importante si de multe ori lupta in prima linie. Multi jandarmi au murit pe front si in WW1 si in WW2…

      Pompierii saracii lupta ei si pe frontul de acasa si lupta din greu aparand populatia in fata catastrofelor, a atacurilor aeriene, chimice, etc

  • induci in eroarea opinia publica tovarase impreuna cu stimabilul de mai jos/sus ,citeste mai atent inainte de a infiera cu manie proletara.
   dar da,nu vreau sa vad internele defiland…cum nici toata armata.

  • #tarabostes, concluzia respectiva a fost a lui Raptor nu a lui psycho

 16. Pompieri au participat de la infiintarea „roatelor” ca trupe de infanterie sau artileristi in diverse razboaie. Lupta din Dealul Spirii este doar una din acestea (nu erau singuri in fata turcilor, dar in neta inferioritate numerica au demonstrat ca Pompieri nu trebuie jigniti). Ca fapt divers, cei care vor sa vada prima medalie militara Romaneasca o pot gasi in Muzeul Pompierilor. Au trecut de la Ministerul de Razboi la cel de Interne in 1945 dar primea militari in termen de la MAN. Tot in acel an s-a pus, pentru prima oara, problema demilitarizarii. In caz de necesitate efectivele veneau coordonate de Protectia Civila din MAN. La razboi trebuiau sa ramana, daca teritoriul era ocupat, in zona de ocupatie pentru misiuni specifice in sprijinul populatiei dar si cu caracter militar. Nu este cazul sa intru in amanunte. Dupa revolutie a fost pusa problema reorganizarii si profesionalizarii. Protectia Civila a fost inglobata in Grupurile de Pompieri acestea devenind Inspectorate pentru situatii de urgenta, iar personalul „functionar public cu statut special”.

 17. Ce nu pot înțelege nici după 31 ani de armată este de ce din 4-5 ani se tot schimbă ….ținuta. Chiar sunt atâtea fonduri și toate sunt ok încât numai în ținută ne oprim? Nu cumva iarăși sunt unii care au nevoie de banii militarilor, știind că se primește o sumă de bani pentru echipament dar în realitate el costă mult mai mult?

  • Cred ca e invers. Se primeste o suma de bani, dar echipamentul in realitate costa mult mai…putin. Adica 80 de lei o camasa, cat da nenea jandarmul de exemplu la prima echipare din…banii de echipare, cred ca nu mai e nimic de comentat…ca sa nu spun de echipamentul dat la scazamant in teatre de operatii care…se platesc din banii de echipare….

 18. Citind comentariile realizez ca lumea nu prea intelege ce este cu parada „militara”.
  Doar de curiozitate, cati dintre voi s-au uitat la parada din Franta?
  Nu numai ca au defilat pompierii, dar si ambulantele au defilat si chiar si unitati germane au defilat acolo.
  La parada de la Moscova a defilat inclusiv o unitate britanica. Asta referitor la parada

  Parada nu este doar o imagine de caft sau de exclusivism a unitatilor militare ci de simbol a suveranitatii unei tari prin prezentarea serviciilor care deservesc tara.
  Pompierii MERITA sa fie acolo!
  Medicii MERITA sa fie acolo! Sunt si oameni cu probleme dar nici padure fara uscaturi nu exista.
  Asistentii medicali MERITA sa fie acolo!
  As mai pune chiar si profesorii sa defileze.
  As pune chiar si primarii care merita sa defileze in fata oamenilor.

  Referitor la unitatile militare straine care defileaza in alta tara este un semn de respect al acelor tari fata de tara in care defileaza.
  Am fi pur si simplu nepoliticosi daca Rusia s-ar oferi sa trimita o unitate militara sa defileze de 1 Decembrie iar noi sa ignoram gestul sau sa raspundem grosolan. Este totusi un gest de respect chiar daca il putem interpreta in „tz” feluri. Eventual putem multumi pentru gest si refuzam politicos justificand fie cu situatia sau cu momentul neprielnic datorata animozitatii pentru prezenta unei unitati militare ruse in tara sau chiar cu contra-oferta de defilare a unei unitati militare romanesti de ziua nationala a Rusiei. Asta se numeste diplomatie si in nici un caz nu o sa fie considerat gestul ca fiind caciuleala.

  Parada nu inseamna doar armata.
  Cele mai faine (parerea mea) sunt paradele americane unde pana si orchestrele liceelor participa.
  Parada este totusi un eveniment de care se bucura toata lumea pentru ca este o zi de sarbatoare pentru toti cetatenii acelei tari.

  • nu colegule,contribuabilul de rand merita sa defileze.
   ala pacalit si batjocorit in spitale,scoli,primarii,etc.
   momentan pe sub arc defileaza in mare masura o parte a sistemului public care din ’90 incoace cere,primeste si nu ofera nimic refuzand sistematic orice reforma si schimbare de substanta nu de forma.
   daca vrei o insemnatate speciala acestei manifestari chemi oamenii care inseamna ceva pentru tara asta,care sunt un exemplu nu lantul de nea,uri si rubedenii din aparatul central si teritorial…nu fieratanii ruginite care ne fac pe toti de rusine.
   rusia si franta au ce defila chiar daca eu nu agreez acest model de festivitate.
   numai intru in subiectul medicilor,asistentelor,politienilor si „merita” sa participe ca e tarziu si mi se umfla vena.
   cand vom cauta continutul si nu forma o sa devenim ce ne dorim toti…cred.

   • Te-ai radicalizat, inainte erai mai amabil…

    • deloc,nu e nimic nou in ce scriu doar ca nu am mai interactionat in ultima perioada cu subiectul „sector public” aici.nu incerc sa conving pe nimeni de nimic dar nimeni sa nu-mi spuna ca albul e negru si viceversa.sa inchine osanale cine vrea si cui vrea ,de asta si sintem unde suntem…in loc sa mergem la cauza si sa operam noi o tinem cu lacrimi de crocodil si telenovele siropoase ca ce grea e viata unora.
     in fine,divaghez si nu vreau.

  • La italieni de ziua republicii defileaza toti . Armata cu fortele terestre , aviatia , marina , forte speciale. Defileaza si politia inclusiv cu grupurile speciale.
   Carabinierii defileaza si ei precum si politia financiara cu grupurile speciale antidrog . Pompierii sint si ei prezenti alaturi de protectia civila ( specialazata in interventii alaturi de pompieri la cutremure , inundatii , incendii) + crucea rosie + organizatile de veterani ( aia care au participat la razboaie )

  • Lucianai dreptate,si apreciez felul in care gandesti,dar parada militara trebuie sa fie militara,si sa defileeze numai structurile militarizate.Celelalte structuri si forte care concura la efottul de aparare ,incluziv simpli cetateni pot face parte din program separat,ca pe vremea lui ceasca.

 19. iulian laurentiu

  Sunt Militar pompier de 27 de ani, Pompierii sunt MILITARI nu functionari publici cu statut special ,dl.Vasile.

  • Eeee multa lumea vede putina pricepe, cum dracului sa fie pompierii functionari publici cu statut special cand ei poarta uniforma militara si au grade: sergent, plutonier, locotenent, iar comandantii lor sunt colonei si generali?
   Functionari cu statut special sunt politistii, de exemplu. Pompierii au acelasi statut cu jandarmii si militarii MApN, cu totii militari 100%.

   • Domnule George, uiti ca si politistii au uniforma si grade echivalente celor militare, iar juramantul fata de patrie este acelasi. Ei sunt functionari doar pt ca asa e si in UE, dar cand ies din sistem sunt militari in rezerva cu gradul militar aferent.

  • Imi cer scuze pentru greseala din ultimile 2 randuri.

 20. Asta nu e radicalizare este necunostinta de cauza si indolenta…cer si nu ofera nimic..ee..asta este, armata sau politia material nu produc nimic,ceea ce produc sau asigura ei…daca nu ti-ai dat seama inseamna ca este peste puterea ta de intelegere,cat despre cine participa la parada ..e ..iti dau alta veste soc…despre asta este parada militara despre armata si cadre militare sau cadre ale sistemului national ordine publica si siguranta nationala…cu tot respectul pentru celelate ramuri de activitate sau profesii…dar ce vrei sa defileze arhitecti ,it-isti , contabili si functionari de banca?Nu generalizez si nu jignesc dar pe acest subiect ori esti rau intentionat si vorbesti aiurea ori esti pe dinafara de subiect…poate la altele esti mai informat.

  • Oameni buni, nu va mai bateti capul. Omul sufera de un complex de inferioritate masiv, si nu pierde nici o ocazie sa arunce cu noroi in toata lumea care-i depaseste posibilitatile. lasati-l in lumea lui. Nu iese de acolo.
   parerea mea, hic…

  • stiu foarte buni ce ofera fiecare in parte,numai serviti lectii la ceas de seara.
   vizionare placuta de Întâi.

 21. revenind la subiect, ca tot ma tine tensiunea treaz, 170 cu 110 acum, hai sa vedem uniformele alea si sa vedem daca arata mai bine decat uniforma pe care am folosit-o in 1998. Era camuflaj total pentru ca nu se vedeau cele trei randuri de petece de pe ea si chiar te pierdeai intre frunzele din parcul unitatii.
  Nu prea stiu ce sa zic de pattern. Parca ar fi o incrucisare intre Multicam si Flecktarn la care s-a renuntat la negru, probabil ca sa nu se vada cand iese culoarea la apa :).
  Mie, sa fiu sincer, imi place cel mai mult Flecktarn dar realizez ca ar trebui platita o suma serioasa daca se foloseste.

  • Arată a încrucișare de multi terrain britanic si operational camouflage pattern americanesc, cu mai mult verde și olive.
   Flecktarn -ul e departe de ceea ce e noua ținută a RO, inclusiv de cele menționate mai sus, dacă îmi e permis să te contrazic 🙂
   Dacă aș fi militar la „uscat” aș alege cu ochii închiși, să zic așa, pe un amestec între al nostru și multi terrain- ul britanic sau MultiCam-ul yankeu.
   Al nostru are prea mult verde, ale lor prea mult crem / maro.
   Așa cred ar fi cel mai aproape de toate tonurile pe care le poți întâlni din primavară până în iarnă.
   Cel puțin așa cred eu….
   Speram să facă un pattern cum trebuie din prima….. sau din a treia dupa cele din ’90 și ’94. Cel în uz nu se pune, că e luat de la britanici ca atare.
   Poate data viitoare….

  • Al nostru seamănă mai mult spre oprerational camouflage pattern yankeu…

  • Aduce cu patternul italian. ala are insa doar 3 culori.
   Modelul din 90 a fost prost, cel din 94 a fost mai ok, materialul uniformelor era mai bun, aveau si bumbac, erau si mai ingrijit croite, aveau nasturii mascati etc.
   DPM-ul autohton nu mi-a placut niciodata, diferente mari fata de cel englezesc, atat la culori cat si la material. Noi am facut o copie de DPM si inainte de 89, s-a exportat la arabi si o parte a ajuns in tara la parasutisti, insa se decolora rapid.

  • @lucian74: Exista un biomarker care reflecta eficienta sistemului nevos autonom, mai exact a partii parasimpatice a cestuia, in a-si reveni dupa un stresor major. Acest biomarker se cheama ton vagal (vagal tone), dar in lucrarile de specialitate il mai gasesti si sub denumirea de RSA (Respiratory Sinus Arrhythmia) sau HRV (Heart Rate Variability). Despre tonul vagal mult timp s-a crezut ca este innascut si nu poate fi modificat, insa el se poate ameliora prin antrenament (biofeedback) si probabil ca ar fi o idee buna sa iei niste masuri acum, inainte sa devina o problema serioasa. Procedura asta e relativ noua si de aia o sa mai treaca ceva timp pana o sa ajunga mainstream, insa te asigur ca da rezultate in depresie, anxietate, probleme ale aparatului cardiovascular, astm si in general in afectiuni generate de disfunctii ale SNA (sistemului nervos autonom). Nu doar atat, chiar si sportivii de performanta folosesc din ce in ce mai des aceasta procedura pentru a detecta cand sunt pe cale sa se supraantreneze. Messi de exmeplu nu intra la antrenament pana nu ii spune echipa medicala antrenorului cat se poate antrena in ziua respectiva fara sa existe pericolul unui spraantrenament. Efectele HRV Biofeedback asupra organismului sunt similare cu cele ale meditatiei. Iti recomand sa incerci una din aceste aplicatii: Elite HRV (gratuita) sau daca vrei sa dai bani cauta aplicatia HRV4Training (care e mai buna) impreuina cu unul din acesti doi senzori https://www.amazon.com/Polar-Bluetooth-Smart-Heart-Sensor/dp/B007S088F4?tag=bmuscle-20 (masoara mai exact) sau acesta http://www.complete-coherence.com/shop/kyto-bluetooth-ear-clip/(mai portabil). Pentru mai multe detalii lasa-mi un mail si iti pot impartasi din studiile pe care se bazeaza aceasta procedura. Ca fapt divers, rusii au folosit prima data treaba asta la atletii lor olimpici prin anii 70 si de acolo a inceput sa le mearga vestea ca ar fi cyborgi. Eu as pregati FOS noastre cu asa ceva, poate aude cineva… Scuze de off-topic.

 22. Haideti sa facem deosebirea intre o parada militara si o defilare. Defilare se facea si la noi, de 23 august, ieseau pionierii, soimii, UTC-istii, PCR-ul etc.

  Strict tehnic, la o parada militara nu au ce cauta institutiile unde nu exista un regulament pentru instructia de front, sau care nu sunt formate din militari care au fost in structuri unde exista un astfel de regulament. Ca se mai practica si prin alte tari, pentru ca „merge si-asa”, e altceva.

  Adica daca nu stii macar ce-nseamna „V-aliniati”, nu ai ce cauta la o parada militara.
  Si ar trebui s-o mai rarim cu Arcul de Triumf, ai zice ca in fiecare an am castigat cate un razboi.

  Americanii, nemtii si englezii nu au parada militara de ziua nationala, acolo se sarbatoreste altfel, in schimb la rusi, chinezi, nord-coreeni si francezi se cheltuiesc zeci de milioane anual, pentru ca e un instrument de propaganda.

  Cat despre pompieri, ei sunt si au fost intotdeauna militari la noi, mai mult, protectia civila (de ex cei de la Ciolpani) a facut mult timp parte din MApN.
  in Franta Brigada de pompieri din Paris face parte si acum din fortele terestre, iar rusii la EMERCOM au chiar o unitate FOS, ai carei militari sunt brevetati ca scafandri si parasutisti, au actionat si la Beslan.

  • Corect, deci ar fi cum zicea George mai sus, fără poliție locală, voluntari Crucea Roșie, și alții care nu au structură militară.

   Și mai ales fără păcălicii ăia care defilează în uniforme de epoca cu ditamai burțile, unii din ei cred că nici n-au făcut armata – ăia sunt acolo doar să se dea în spectacol.

   În locul lor aș vrea sa vad veteranii, în uniforme, cu medalii. Nu puțini, cum sunt acum. Să fie aduși cât mai mulți, să li se pună la dispoziție transport și uniforme. Nu să defileze, la vârsta lor, ci să treacă defilarea prin fața lor, să primească onorul

   • Politistii sunt civili, dar in perioada de scolarizare baga la fel ca in armata instructie de front, cunoasterea armamentului etc, ii alearga destul de bine la Drajna. Sri-istii la fel (ei sunt insa militari), la Bran, i-am prins de cateva ori in poligon si erau terminati saracii.
    Politia Locala habar n-am daca face pregatire sistematizata.
    Cei cu uniforme de epoca sunt pasionati de la o asociatie de traditie militara.

    • Pasionati or fi n-am nimic cu ei dar n-ar trebui ca simpli ONGisti sa treaca pe sub Arc cu drapele de lupta. Drapelele alea ar trebui sa aiba un regim mai serios, sub ele au murit mii de soldati.
     Ca se imbraca ei in uniforme de epoca si fac pac!pac! prin parcuri si muzee treaba lor, Arcul si drapelul de lupta ar trebui sa-si pastreze o anumita sacralitate. Dar este doar punctul meu de vedere.

     • Categoric ca drapelele de lupta si Arcul de Triumf au o anumita sacralitate.
      Cu drapelele de lupta de epoca trec cei din Regimentul de Garda, baietii din asociatie nu cunosc cu ce drapel trec, nu cred ca e drapel de lupta „original”, cum nici uniformele si echipamentul nu sunt in intregime originale.
      Drapelele de lupta ale unitatilor desfiintate se retrag la Muzeul Militar, tot acolo sunt si cele de epoca.

      • . Ce fac baietii aia este circ in nici un caz reconstituire istorica. Ok pt copii dar cam atat.
       Cum am mai spus Armata este cea mai simbolica institutie a unui stat, ia nastere cateodata chiar inaintea statului respectiv, iar daca armata cade, cade si Tara. Noi avem prostul obicei sa ducem in derizoriu cam toate simbolurile nationale, Arcul de Triumf fiind unul dintre cele mai pregnante…
       Vrem uniforme de epoca, avem soldati si ofiteri, sa se imbrace ei in uniformele de epoca ale buncilor si strabunicilor lor, ce poate fi mai onorabil?!
       Totul mai tine si de dreptul moral de a purta ceva intr-o anumita ocazie…
       Pe sub Arc sa treaca ranitii si invalizii din TO, veteranii de razboi cati of mai fi, vaduvele si copiii ramasi fara tata, pe ei sa-i onoram nu pe toti pacalicii!

       • Din cate imi amintesc prezenta lor la parada e relativ recenta. Nu stiu cine i-a inclus si din ce motive.Posibil Oficiul National pentru Cultul Eroilor.

       • Am mai zis si cu alte ocazii:
        Pe sub Arcul de Triumf defilezi cand ai incheiat o campanie militara, ai castigat o batalie, un razboi.
        Altfel nu ai ce cauta pe acolo.
        Defilarile de Ziua Nationala se pot face, foarte bine, in Piata Constitutiei.
        S-au mai facut acolo si ai loc sa aduci tehnica mai multa, nu te chinui sa strecori tancurile, unul cate unul, pe sub Arc.

        • Si eu sunt de parere ca ar fi mai bine sa se desfasoare parada in fata Palatului Parlamentului. Daca tot facem parada, macar sa arate mai grandios evenimentul. Tehnica desfasurata pe doua coloane, mai multe blocuri de soldati aliniate pe margine, ar fi mai impresionant decat la Arcul de Triumf.

       • gogu de la pascani

        Fara suparare dar armata s-a dus singura in derizoriu cand a acordat grad de general unora precum Ilie Nastase sau Anghel Iordanescu sau Gheorghe Turda, samd.
        Hai sa va povestesc niste scheme:
        – John Glenn a fost primul astronaut din America si n-a izbutit sa salte mai sus de colonel
        – Neil Armstrong a calcat primul pe Luna (pt incalzire a stabilit si niste recorduri cu X-15) dar a plecat din USN cu rang de locotenent si nu l-a facut nimeni onorific…ba…ej’ nebun…primul om pe Luna…locotenent
        – John McCain – pilot pe Skyhawk, combatant in Vietnam, prizonier 6 ani, senator, l-au facut erou, Marina a dat numele unui distrugator dupa el dar nici de-al dracului nu i-a saltat gradul mai sus de capitan.
        – Nici macar cu apetenta lor pt kile de medalii si decoratii nu l-au saltat pe Gagarin mai sus de colonel
        Mai are rost sa spun ca pana si Chuck Norris e un un fel de maistru militar? In Ro si asta era general.
        Ca sa inchei…mai de kkt decat te faci singur nu te face nimeni.
        Aia de la „traditii” is ingerasi fatza de primii trei numiti la inceput si de multi altii.

        • Ai uitat pe Oprea, Ontanu,Bejenariu si gasca avansata de Oprea…….Turcescu,Blejnar, Olteanu etc.

        • Toti cei de la cluburile sportive militare primesc grade militare pentru ca fac parte din arma sport. Si la Dinamo era asa. Deci Iordanescu si Nastase pe baza asta au primit grade, ca angajati MApN. Si Hagi si Lacatus si restul aveau.Turda probabil facea parte din ansamblul ala al armatei, la fel ca Oana Sirbu. Tiriac era maior la Dinamo.
         Ca Nastase e un clown si se ducea in uniforma la Wimbledon la limita legii, aia e altceva.
         Cu aia de pe lista lui Oprea e alta speta, unora de acolo li s-au dat grade (in rezerva) fara sa aiba macar o zi de armata si fara sa fi fost angajati MApn, gen autointitulatul acoperit Turcescu. Li s-au luat gradele.
         Si mai sunt cei care au primit grade onorifice, gen Duda.
         Numarul de generali activi din MApN e conform standardelor NATO.

         • Mi se pare o prostie ca militari in rezerva sa urce in grad, nu stiu daca si altii se practica, dar este o prostie, in rest, asa cum spunea si Vlad, avem o mostenire idioata de dus in spate.

          • Se practica si in alte tari, spre exemplu englezii au o parte semnificativa din unitatile lor din teatre formate din rezervisti, inclusiv la SAS. La brigada 77, aia recent formata cred ca sunt peste 50% rezervistii, fiind vorba de specialitati mai greu de format in sistemul militar (lingvisti, psihologi, IT-isti, specialisti in marketing etc.).
           Problema e ca la noi au fost avansati in special frecatorii de menta din rezerva pe criterii de cumetrie.

          • La unii exista rezerva combat ready.
           Gen garda nationala US unde avem chiar tancuri , aviatie.
           Cu rezervisti. Sint folositi regulat peste tot.
           Deci e just sa avanseze in grad.
           La noi e aiureala totala deoarece rezervistii astia pensionati la 45 de ani , reintra in sistem ca bugetari si nu in o garda nationala complementara trupelor active.

         • gogu de la pascani

          @vlad, da tati, da uite ce lista e acolo. Si apoi gradul e grad, crezi ca te intreaba aia daca e onorific sau „pe bune”? Asta pe langa faptul ca aud prima oara de arma „sport”, bine ca altii au aviatie, infanterie marina, samd. La noi unii cred ca avem arma „sport”. Realitatea e ca bugetul acestei tari e o bataie de joc, o autoservire daca vrei, si nu de ieri de azi.
          Intr-o armata care se respecta primesti grade pe baza performantei militare si cam atat. Pe langa cheltuiala inutila la buget cu toti graduitii astia cam ce moral crezi ca are unul care munceste o viata ca sa ajunga „doar” lt. col. sau col. cand vede un putzoi ca Turcescu cu acelasi grad la sub 40 de ani? Sau pe „generalul” Iordanescu. Ca general ai mii de oameni in subordine. Luand in considerare ca are si studii superioare de specialitate, unul care a antrenat echipa armatei (sa zicem 100 de persoane cu tot cu rezerve, preparatori, medici, economist, samd ) asta e echivalentul unei companii, care e motivul sa fie mai sus de capitan? E la fel ca si in firmele de trei lei in care si sunt de toti 15 oameni si au „director general”, „director calitate”, „director economic”, „director nush de care”, samd si ei 4 „directori”, niste sulifrici care nu-s nici macar junior manageri, au 4secretare si hamalesc 5-6 muncitori, un sofer si o contabila.

          • Toate tarile comuniste aveau arma sport, cluburi militare samd, nu e o inventie romaneasca.
           Si in interbelic exista ceva de genul asta, de ex la hipism. Felix Topescu era ofiter, insa facea parte dintr-un regiment normal de cavalerie.
           Predealul are lot sportiv, Buzaul la fel, insa e vorba de sporturi care au legatura cu meseria.

          • gogu de la pascani

           @vlad, mda, daca stau sa ma gandesc bine inca suntem si putin interbelici si putin comunisti…

   • Serviciile in Uniforma: combatante si necombatante.
    In caz de razboi cele necombatante devin militarizate si sunt tratate ca atare, de exemplu, membrii acestora sunt considerati prizonieri de razboi cand sunt capturati de inamic.

    • Da, medicii militari sunt necombatanti ( desi prin anii 90 purtau si ei pistoale la noi), la fel marinarii si aviatorii.
     Cu uniforma… La italieni au unitati speciale de interventie si la Garda Financiara si la padurarii lor. Dar la noi ANAF-ul si Garda Forestiera chiar daca au uniforma si arme, nu au treaba cu razboiul.
     Iar cu proliferarea razboiului „hibrid” mi se pare usor depasita Conventia de la Geneva si impartirea in combatanti-necombatanti.
     De ex e greu sa discerni intre aia care se bat prin Libia sau Siria si au lant de comanda, semne distinctive samd, care e combatant si care e pur si simplu insurgent/terorist.

 23. Ca sa inchei ideea ca deja e prea mult , alt destept care a cugetat el cam cum e cu parada/defilarea militara…acum problema e ca nu toti care defileaza fac si instructie de front in general si mai nou si locatia arcului de triumf e o problema ca ce parca am castigat in fiecare an un razboi …. sunteti de tot rasul cu gandirea voastra si logica pe care o afisati incercati bai limitatilor sa priviti si la insemnatatea evenimentului si la ce a insemnat pentru tara asta si nu ca tab-ul al treilea din parada avea putina rugina la evacuare….nici un partid politic oricat ar fura nu ar fi in stare sa distruga o tara cum reusesc oameni care traiesc in ea si care gandesc precum specimene ca psycho vlad sau raptor…ramaneti sa fiti de ras ca de plans ati fost toata viata

  • Du-te frate si ia-ti un distonocalm si dupa aia poate dai si pe la Obregia. Si mai deschide o carte, nu face rau, „nelimitatule”

 24. Pacalicii aia incearca sa v-a aduca voua aminte indolentilor ca au fost unii cam acum 100 de ani care au luptat si datorita carora inca vorbim romaneste si da ,nu au luptat doar cei care aveau „patratele” sprancene pensate suvite blonde si epilati caricaturilor ce sunteti sa pui mana sa te interesezi ce e cu „aia” in uniforme vechi si cu burti si ce vor ei sa reprezinte …

 25. editat si spam.

  • Oh, te-ai suparat? Ce rau imi pare…Vii si jignesti de parca ai fi luptat in 1918, dar nu-ti convine cand ti se raspunde la fel.
   Mai usor cu aerele astea de primadona, ca in caz ca ai depus un juramant, nu esti singurul care a facut-o si chiar nu esti in masura sa ma educi in materie de patriotism si traditii militare.

 26. Sa depui un juramant e una sa faci o cariera dintr-un crez e alta , nu te contrazic ca esti „beton” in materie de patriotism si traditii militare numai ca verifica a carei tari traditii ca a Romaniei sigur nu,garantat asta…te las sa ai ultimul cuvant patriotule depunator de juramant ,site-ul asta e prea plin de patrioti care ar fi bine sa verifice din cand in cand si pentru cine .
  *spam

 27. Parerile pot diferi. Modul cum vedem lucrurile pot diferi. Dar, oameni buni, sa ne certam noi despre cine trebuie sa defileze si cine nu, devine caraghios! In primul rand, altii stabilesc asta! Hai sa nu ne transformam in țațe si sa stricam imaginea de ansamblu: o parte din aparatorii acestei tari, cu ocazia Zilei nationale- aniversarea Marii Uniri- defileaza pe sub Arcul de triumf, expresie a faptului ca in ciuda multor neprieteni am reusit sa raminem intregi, uniti, puternici (daca asta credem) si veseli (cind nu ne mai gindim la rau si rele). Deci am invins istoria care de multe ori ne-a condamnat la disparitie! Asa suntem noi, neam de ,,pusca-n luna”, zurlii, dar harnici, vrednici da` si buni de gura!

 28. „Last Ship” fashion.

  • Au inceput deja s-o inlocuiasca din octombrie 2016 cu Type III (woodland mai apropiat de MARPAT), in 2 ani de zile se termina operatiunea. Pur si simplu ai nostri au copiat ceea ce nu trebuia, trendul e pe sfarsite, s-au gasit la spartul targului.
   La repetitia pe sub Arcul de Triumf din urma cu cateva ore, cei din BiM 307 purtara noua varianta woodland/ForTer in timp ce baietii astia din poza p-asta.

   • Personal nu am inteles niciodata de ce ar purta mozaic pe mare, nici la americani, dar poate or fi stiut ei mai bine.

    • Au stiut pe dracu.

     De vina sunt mafiotii aia obsedati de „air-centric” din esaloanele superioare ale USMC care i-au tampit pe idiotii din esaloanele superioare ale US Army ca sa inventeze gogomania aia de Universal Camouflage Pattern (UCP) in nuante de gri pentru ca „daca avioanele se camufleaza in gri, te pomenesti ca merge si pe pamant”! 🙁 🙂

     Asa ca imbecilii din esaloanele superioare ale US Navy n-au putut sa stea pe margine si si-au zis, „hei, vrem si noi camo dar cu ceva identitar, pe bleumarin”! 😀 „Dupa aia gasim scuza ca e necesara pentru a acoperi petele de ulei”..si asa a parut tampenia monumentala albastruie „Last Ship” de Naval Working Uniform Type I, poreclita dragastos „blueberry” (afina) sau „aquaflage” (ca daca ai cazut de pe punte dracu te mai gaseste)!

     Next, Enter the Dragon, stupid liberated people of China, coprofagi-copiatori de tot ce e american, au zis „Tzomping Shaolin, hai si noi, or sti yankeii ceva-ceva”, asa fortele lor navale s-au procopsit cu o chestie similara de la US of Navy…asezonata cu un putinel sparc de verde.

     Si acum noi…tocmai cand principalii vinovati, US Navy renunta la ea! 🙂

 29. Detaliii care le-am observat in ultimele zile, vesta si casca sunt in nuante mai reci decat uniforma, trebuie remediata chestiunea:
  https://www.facebook.com/B265PM/posts/1763237457310841

 30. zic si io .. unde se pozeaza toate miresele poa sa treaca si armata , cu toate ca . mai normal ar fi sa defileze prin fata parlamentului ,dar si cu munitie pe teava :)) . locatia defilari nu prea corespunde ,organizatori .nu se preocupa sa intaleze tribune mobile . cred ca 6 lei de adult si 0 bani pt copi nu-i mare castig dar asa formam ostirea de maine 🙂 un loc de unde copii pot vedea clar fara sa fie strivit” inbulzit in multime , cat despre uniforma , :))0 luptam si-n p..a goala daca luptam pt tara si nu pt nevolnici si venetici . la marasesti so consemnat izmana . la budapesta opinca :))) ce ma deranjeaza este ca pasul nu mai este de defilare si este de mars tipic american . arma nu se mai tine pe umar ci la subtioara , tipic american onorul nu se mai da cu bataie la uluc, ci cu ridicat arma de la picior, tipic american ..ofiteri is tipici americani vb de aia romani , .. uitasem ..acel copy/paste show de jonglerie cu arma :))) majoretele barbati de ce nu poarta dres si fetele poarta pantaloni :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *