Bălţiul, primul judeţ din Basarabia care a votat unirea cu România, acum 100 de ani

La 3 martie se împlinesc 100 de ani de la momentul în care Zemstva (Consiliul judeţean) din Bălţi a decis în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Ţării, în numele reprezentanţilor din tot ţinutul, în care îşi manifestă dorinţa de revenire la patria mama.

”Ştiind prea bine că acum o sută şi şase ani am fost furaţi cu de-a sila de la sânul dulce al mamei noastre scumpe cu care am făcut un trup şi un suflet; Ştiind prea bine că în vremurile acestea grele, când după ce ne va izbăvi Dumnezeu de tirania rusească, care ne-a apăsat, batjocorit şi întunecat atât amar de vreme, era să ne prăpădim în focul anarhiei bolşevice, iar România ne-a dat ajutor frăţesc în zile de grea primejdie, curăţindu-ne ţara de duşmani, dându-ne scutul, liniştea şi rânduiala pierdută; HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.” se arată în moţiunea semnată, în unanimitate, de membrii Zemstfei de la Bălţi, transmite Radio Chişinău.

„Cine citeşte atent acest act emis de Zemstfa din Bălţi înţelege exact motivele pentru care s-a făcut Unirea şi condiţiile care existau în acel moment în Basarabia”, susţine profesorul Mihai Bărbulescu, doctor în areheologie şi autorul volumului monografic Bălţi 1918-1944.

”În judeţul Bălţi a fost mai întâi o cerere a ţăranilor adresată Zemstfei, care a discutat-o, a aprobat-o, şi în 3 martie a făcut acea scrisoare adresată Sfatului Ţării în care se cereau Unirea cu România. Este primul organism care vorbeşte şi cere unirea, cu trei săptămâni înainte ca aceasta să fie votată de Sfatul Ţării” menţionează Mihai Bărbulescu.

Balţiul, unde şi-a desfăşurat activitatea mai mult de un deceniu părintele mişcării de eliberare naţională a Basarabiei, Ion Pelivan, era un puternic centru naţional, potrivit istoricului Ion Negrei.

”În judeţul Bălţi, proprietarii ţăranii avea un cult pentru cultura românească. În condiţiile războiului civil care venea peste Basarabiei din partea Rusiei Bolşevice, la începutul lunii martie Zemstfa din Bălţi votează o primă declaraţie de unire cu România. Declaraţia a fost semnată de ţărani, intelectuali, medici şi profesori şi chiar de primarul oraşului Bălţi. În declaraţie se menţiona comunitatea de limbă, de istorie, de cultură, a populaţiei din judeţ şi din întreaga Basarabie”.

Unirea plutea în aer peste întreaga Basarabie aşa încât după declaraţia de unire de la Bălţi a urmat votarea unui document asemănător, la 13 martie 1918, de către Zemstfa de la Soroca. Întreaga populaţie îşi dorea, şi situaţia dicta necesitatea luării unei asemenea decizii de către Sfatul Ţării, potrivit istoricului Ion Negrei. Astfel încât, luând act de dorinţa majorităţii populaţiei şi ajutaţi de condiţiile internaţionale favorabile, la 27 martie Sfatul Ţării votează Unirea Basarabiei cu România.

 

Scrisoarea aprobată de Zemstfa de la Bălţi la 3 martie 1918

În ziua de 3 martie, ceasurile de dimineaţă, 20 reprezentanţi ţărani din Zemstva ţinutală (consiliu judeţean) a ţinutului Bălţi a prezentat la birou în numele reprezentanţilor din tot ţinutul următoarea “moţiune” sau dorinţă scrisă:

„Noi, mai jos iscăliţii ai Zemstvei ţinutului Bălţi, cu cinste vă rugăm să aveţi bunătatea ca, înainte de a intra în rânduiala zilei hotărâte pentru adunarea de astăzi a zemstvei, să puneţi la glăsuire dorinţa noastră arătată mai la vale, de a ne uni cu ţara noastră mama România.
Ştiind prea bine că acum o sută şi şase ani am fost furaţi cu de-a sila de la sânul dulce al mamei noastre scumpe cu care am făcut un trup şi un suflet;

Ştiind prea bine că în vremurile acestea grele, când după ce ne va izbăvi Dumnezeu de tirania rusească, care ne-a apăsat, batjocorit şi întunecat atât amar de vreme, era să ne prăpădim în focul anarhiei bolşevice, iar România ne-a dat ajutor frăţesc în zile de grea primejdie, curăţindu-ne ţara de duşmani, dându-ne scutul, liniştea şi rânduiala pierdută;
Ştiind prea bine că singuri sîntem şi prea puţini şi prea neputincioşi, pentru a ne putea ocârmui şi apăra singuri, fără a cădea din nou sub alt jug străin, care să ne facă iarăşi robi;
HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.
Această hotărâre nestrămutată şi sfântă a noastră rugăm să fie trimisă fără întârziere Sfatului Ţării din Chişinău, pentru ca acesta, ascultând glasul nostru, să hotărască în grabă în numele întregii ţări: sfânta, mântuitoarea, mult dorita şi veşnica noastră Unire cu ţara noastră mamă România, în care ne punem nădejdea, căci ca bună mamă ne va garanta frăţie deplină şi drepturile căpătate de norod prin revoluţia din 1917.

Bălţi, în 3 Faur 1918.Urmează semnăturile…”

Preşedintele adunării Zemstvei, Costache Leancă, punând la vot, dorinţa celor douăzeci de reprezentanţi a fost aprobată în unanimitate.

Şi adunarea s-a transformat într-o sărbătoare improvizată. Deputaţii au strigat urale, „Trăiască Unirea şi România Mare”. Au cântat „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

Sursa: Radio Chişinău via TVR Moldova

 

3 raioane și 85 de comune au semnat pentru unire până ieri, iar dinamica, spre 27 martie, e în creștere! #UnireaFacePuterea #unire2018 https://www.facebook.com/basarabiapamantromanesc/

„Se întâmpla acum 100 de ani”

129 de comentarii:

  • Tara lui Andrei

   … si Canada cu Franta, nu ?

   Muntenia se poate uni si ea cu Bulgaria ?

   • Sa se implice cat vor numa sa scapam de jegurile alea PCRiste.

   • Din ce scrie in articol, nu reiese ca SUA ar prefera ca Transilvania sa fie desprinsa de Romania si alipita Ungariei sau sa devina stat independent, se intelege doar ca se doreste intarirea fortelor democratice adevarate pe intreg teritoriul Romaniei si scoaterea la suprafata a adevarului si biruirea bolsevismului(PSD) odata si pentru totdeauna!

  • „Propiganda” ieftina… Transilvania nu se va uni cu absolut NIMENI! VA RAMANE UNDE ESTE ACUM!

  • Ba de unde le scoateti mai? Serios, pleci cu o idee de acasa si atata cauti pe net pana iti apare un articol care sustine ceea ce to oricum stiai cu mult inainte. Au zis Illuminati ha? Sau poate iezuiti? Sau masoni? Sau chinezii?
   Ba frate, eu sunt din transilvania, toata lumea de aici se minuneaza de unde dracu apar porcariile astea?
   Sarbatorim centenarul, ar fi beton de am avea si macar o autostrada care sa ne uneasca dar in rest ne vedem de munca, de treaba noastra la fel ca si moldoveanul, ca si olteanul ca si ungurul din secuime.
   Am inteles clar unde bate articolul, americanii sustin pe ungurii, ungurii rup transivania de „tarisoara”. Concuzie: uite ce bine spune dl Dragnea. Inca un pic si primim linkuri de pe sputnik, ca si aia zic tare bine.
   Usor cu pianul pe scari, ca la un moment dat si la ardelean si la moldovean si la oltean i se va acri de voi. Atunci sa vezi distractie. Pana atunci poate va iasa cu divide et impera, sau poate nu.

 1. In cel mult 5 ani va urma iarăși o noua unire a Basarabiei cu România …. ca o vrem … ca nu o vrem … ca o vor … ca nu o vor … Moldova ca stat independent nu mai poate exista … este un factor de instabilitate … iar cine alții decât noi o poate îngloba?!? Ceea ce se întâmpla astăzi cu dotarea armatei este un preambul a ceea ce va urma … oricum nu noi am hotărât!!!

  • Crezi ca rusii vor fi de acord? Politica e mai complicata decat credem noi, NATO are niste tratate semnate cu rusnacii…
   Nu stiu cat de mult se poate apropia NATO de rusia, trebuie sa existe o zona tampon.

   • Tara lui Andrei

    Poate ca vine vremea sa nu ne mai intereseze ce „vor rusii” si ce nu vor. Zic si eu… Ne-am comportat ca slugile in trecut si nu ne-a fost prea bine… Altii sunt mai varza decat noi si totusi lupta pentru idealurile lor

    • Bravoooo … ca rușii tare se gândesc la noi sa ne fie bine … trebuie sa depășim mentalitate : dar ce o sa zică tata, mama, Rușii … etc. Suntem popor mândru și puternic sau ce suntem?!? Ce vor alții ?!? Haideți oameni buni sa gândim ca un Burebista, Decebal, Stefan, Mihai nu ca cei care ne conduc astăzi!!!

     • Tara lui Andrei

      Mai mult de atat Rusia are si va avea o gramada de probleme: interne, externe. Nu se gandesc ei zi si noapte la noi si doar la noi.

      P-aia ii doare in cot de partea asta a lumii, ar avea ei zone mai importante strategice, mai ales ca acum au pierdut Ucraina care as zice ca era „perla coroanei” numai cate resurse si industrie au pierdut din cauza arogantelor facute de Putin…

      Rusii sunt un tun de sticla dar merg la bluff. Daca esti fraier crezi si bagi capu la cutie.

      Ei cu orice ocazie, oriunde in lume incearca si ei sa sperie lumea si, poate, sa mai destabilizeze pe ici pe colo cu resursele pe care le au dar asta nu inseamna ca gata daca se face REunirea (cand ai 2 corpuri care au fost separate, le reunesti) o sa ploua cu nucleare de deasupra.

      Rusii se bazeaza pe frica si forta numerica dar daca iti pastrezi pozitia si le arati ca esti determinat sa lupti si ca nu te muti din calea lor lucrurile stau un pic altfel…

      • Exista un agreement intre nato si rusia, care trebuie oarecum respectat. O fi rusii un bibelou de sticla din punct de vedere economic, dar mai au prin ograda niste rachete. Si la o betie nu poti sti ce le poate mintea. Realistic vorbind, fara visuri si sperante, unirea s-ar putea face doar cu acordul echipelor din liga mare. Daca unchiul sam iti spune ca nu si tu te apuci de astfel de lucruri s-ar putea sa te trezesti cu cateva palme din toate partile. Eu spun ca momentan, e un lucru irealizabil si daca Romania va face ceva in privinta asta, fara acordul celorlalti, vom iesi sifonati rau.

       • Tara lui Andrei

        Atunci Unchiul Sam trebuie sa invete putina istorie si geografie si o sa afle niste lucruri interesante care ar putea fi in beneficiul NOSTRU pe termen lung.

       • Nu-mi vine sa cred ce citesc… Americanii, sa nu doresca unirea Basarabiei cu Romania? :O Hai mai napustorcule, fugi de aici! Adica americanii insisi baga bani in curul nostru, asa ca, altceva mai bun n-au ce face…?!

       • A fost semnat după ce au ocupat Crimeea?!?

     • Mai Ion, eu sunt din Iași, iar sintaxa frazei tale îmi spune că ești din stânga prutului. De unde ești?

  • „In cel mult 5 ani va urma iarăși o noua unire a Basarabiei cu România ….” FIINDCA NOI ROMANII CU TOTII O DORIM!

  • nu visa! realitatea este alta! AIA din basarabia sunt spalati pe creieri + oportunitatile unui stat corrupt ca rusia aunt imense

   • „+ oportunitatile unui stat corrupt ca rusia aunt imense” Oportunitatile sunt imense pt. cine? Doar pt. cei de la varf?? Restul? „Sunt spalati pe creier”-presupun ca ultimii ani, ti-au dovedit ca nu vor ramane o eternitate asa!

 2. @ m3mnon

  Ai dreptate!!!

  Indraznesc sa lansez o intrebare pentru membrii si administratorii acestui blog:

  CE APARAM IN CAZ DE RAZBOI?

  https://www.youtube.com/watch?v=Bp68MNVhyIk

  • Nu ma promovați toate petardele … când Ceaușescu a ținut totul sub tutela României nu a fost bine și l-au împușcat … când au venit investitorii nu e bine ca nu mai avem ce apăra … haideți sa punem osul la treaba și sa ne alegem conducători serioși și ne va fi bine!!!

   • Tara lui Andrei

    P-ala daca il trimite nevasta-sa sa cumpere un copac puiet sa-l planteze in fata casei sau a blocului o sa zica „De ce sa plantez eu puietul asta cand oricum o sa-l distruga rusii cand ne invadeaza? Daca mi-l fura Soros din fata blocului ?!”. :)))

   • @Ion
    Sunt perfect de acord cu „sa ne alegem conducatori seriosi”..
    De asemenea am tot respectul pentru membrii si administratorii acestui blog…

    De aproape 30 de ani romanii tot incearca sa aleaga „conducatori seriosi”..
    Au ales PDSR (sau PSD), CD, etc,etc… Rezultatele se vad…

    Intrebarea care mi-o pun este:

    „Petarda” pusa de mine are sau nu dreptate?

    A doua intrebare care o pun este:

    Cum putem sa alegem „conducatori seriosi”?
    Sincer m-am saturat sa aud „iesiti la vot!!!”

    • Dacă vorbea pe vremea comuniștilor avea mare dreptate … acum el vorbește total in afara contextului economic … geopolitic … social … etc. Nu mai putem fi “o națiune de sine stătătoare “ … dacă nu ești prins in fluxurile economice și financiare ale lumii nu exiști … îți pun o întrebare : crezi ca pe mine ma interesează a cui este petrolul, pământul, pădurile, otelul, apa atât timp cât am acces la o educație de calitate, la un sistem medical performant, la o justiție corecta, dacă am o administrație publica in sprijinul comunității … tu ce crezi?!?

     • Ioane

      ar trebui sa te intereseze daca vrei am acces la o educație de calitate, la un sistem medical performant …caci daca resursele sunt ale altuia de ce sa il doara-n ### de tine cand trebe sa aiba grija de ai lui?

      • Pai ca statul sa-mi asigure tot ce-mi doresc i-i trebuie bani … și atunci ar trebui sa încaseze taxe și impozite declarat cei au controlul resurselor …. fără sa-i lase sa-și externalizeze profiturile fără sa plătească mai nimic … și apoi s-a demonstrat ca noi nu suntem manageri buni … CE Oltenia, CFR, Posta Romană ,Tarom sunt găuri negre pentru buget … in loc sa aducă beneficii.

  • noi si familiile noastre in primul rand.
   Crezi ca in primul razboi mondial si al doilea situatia noastra cu privire la investitorii straini a fost mult diferita?
   Si atunci am luptat, pe aceleasi motive simple, altele decat demagogia cu „de ce sa mai luptam”.

  • Scârboasă nație de troli mai sunteți unii…
   Deja doi la postarea asta (care, evident, vă bateți pe burta unul pe altul – sau o fi același?)

   Mai sunteți multi acolo unde se nasc trolii?

   • Trollandia nu este Finlandia, desi nici prea departe nu este.. 🙂 Glumesc, desigur.

    • @Tedy, să nu se interpreteze, eu mă refeream la cei doi cu „ce să apărăm?” în gură…

     • Mie doar mi s-a parut funny intrebarea. Chiar asa, de unde vin trolii? Buna intrebare. Poate raspunde admin.. 🙂

      • Puii mei, mai mereu unul din primele comentarii la articolele mai cheie e cate un trollaj care sa seteze direcția discuției unde le convine unora (ca și la articolul cu Patriot, ăla care a apărut rapid cu „Patriot = shit”).
       Fiecare are dreptul la orice părere, mie doar mi se pare ciudat, atâta tot.

 3. Daca noi privin mereu la altii ( la rusi sau unguri ) intodeauna vom fi ca altii si nu vom fi niciodata ca noi . Avem un scop in aceasta viata UNIREA cu toate teritoriile istorice ale patriei noastre , Moldova de peste Prut este unul din acestea. . Tinutul Odesa, Basarabia, Tinutul Herta, Bucovina de Nord, Pocutia, Tanscarpatia , Crisana de vest pana la Tisa, Banatu Sarbesc,Timocul ,Tinutul Vidinului ,Cadilaterul sunt o parte din teritorii ciopartite din trupul patriei mama , dar si cele mai apropiate, care insumeaza peste 10 milioane de locuitori si peste 100 miii de kilometri patrati. Toti romanii din aceste tinuturi privesc cu spernata ca Roamnia si romanii din aceasta tara vor fi salvarea lor. De ce Doamne este altfel …? Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

  • nu putem spera la unele din teritoriile de mai sus din mai multe motive. unul din ele este structura etnica si procentul de romani. in pocutia mai sunt 500 de etnici „moldoveni” si astia migrati economic. hutulii de acolo nu au fost atrasi de si spre romania vreodata. apoi in crisana de vest sunt putin peste 30.000 de romani la o populatie de aproape 1,5mil de unguri, in cadrilater in afara de turtucaia cu probabil 20-30 la suta romani neoficial, nr romanilor e insignifiant, fiind cateva mii cel mult in silistra, aidemir, varna si balcic. in maramuresul de nord avem cateva procente de romani(32.000)si cateva sute de mii de ucrainieni, hutuli si ruteni. in banatul sarbesc nr romanilor a scazut de 4 ori in ultimii 100de ani si sunt o minoritate aflata pe licul 4 in distributia etniilor. in timoc sunt multi romani sarbizati, colonisti sarbi…, in vidin nu se mai vorbeste aproape deloc romaneste, in odesa ucrainienii sunt cea mai mare etnie, plus multi bulgari, gagauzi, rusi. cazul bucovinei de nord e unul mai avantajos. romanii sunt concentrati in mare parte de-a lungul frontierei in zonele adancata, storojinet si herta. deci sunem asimilati si in dezavantaj cam peste tot.

   • Pai taman de asta, trebuie sa luptam si sa recuperam acele teritorii!!! Taman pentru a opri procesele de dezetnicizare si taman pentru a le inversa! Majoritatea locuitorilor din jurul frontierelor Romaniei actuale(cu exceptia Rep. Moldova) sunt etnici romani, ce cu trecerea timpului si-au pierdut identitatea!!!
    De exemplu, cum de se face, ca in estul Ungariei(cam pana la Tisa, plus-minus), majoritatea populatiei nu este rit Romano-Catolic?? Majoritatea declara ca nu au nici o religie(dar poate practica ortodoxia in secret)… si pe ici, pe colo, mai un calvinist, mai un greco-catolic(fost ortodox), mai un luteran, alte culte…
    Uite aici harta… https://www.google.ro/search?q=Hungary&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjK-uHU3tDZAhXNalAKHWbVAyAQsAQIOw&biw=1920&bih=966#imgrc=ke6fbBP5jSyRVM:

    Nu ti se pare cam suspecta situatia??? Oare acei oameni au ales sa declare ca nu au nici o religie sau au ales sa adere la alte culte crestine, poate fiindca, din simplul motiv, ca acea optiune a fost ultima reduta, in fata dezetnicizarii fortate???

   • Daca, nu vom lupta… sa invingem! Si sa recuperam, tot ce am pierdut in fata barbarilor invadatori… asta insemnand o Romanie ce va avea frontierele, pe Nistru, Tisa-Dunare, cu Timocul si intreaga Bulgarie, alipita unei noi Romanii super-mari… atunci, va insemna ca pe viitor, cu trecerea veacurilor, barbarii din jurul nostru, ne vor cioparti bucatica cu bucatica, din teritoriul ramas… pana ce nu vom mai exista ca neam si identitate culturala pe acest glob!!!
    Deci… LA LUPTA! 🙂

    • capatu` satului

     ce sa recuperam ?

     am pierdut vorba aia prin neprezentarea conducerii,

     o tara mare nu inseamna o tara puternica, decat atunci cand ai conducere, servicii, justitie – iar chestiile astea pot produce si o armata care sa descurajeze orice potential agresor,

     altfel un stat mare fara conducere poate insemna un bun prilej pt. ca vecinii sa isi mareasca teritoriile,

     avansu/recuperarea spatiului de catre servicile sovietice in estu evropei este foarte pronuntat,
     si se vede in atacu la autoritatea judecatoreasca,
     o tara fara justitie este o patrie in care fiecare face ce vrea fara a avea o raspundere pt faptele sale penale,
     cam ca in evu mediu: fiecare care are avere face ce vrea, iar cel de jos suporta consecintele,

     au inceput ungurii, urmeza polonezii si rumanii in timp ce cehii se incalzesc pe margine,

     nu vezi ca suntem pe locu doi dupa Siria la populatii care isi parasesc domiciliu,

     s-au facut ceva dotare nesemnficativa si deja toata lumea aplauda psd, uitand ca 2 % din pib nu a fost o deczie psd ci rezultatu unui consens intre toti ratatii de la conducere,
     nu care cumva sa spui ca nastase si dragnea sunt infractori : in intelesul legii penale persoane condamnate definitiv pentru savarsirea unor infractiuni,
     fregatele regale vor ajunge monumente ale naturii la cati bani se vor baga in ele

     normal am reusit sa nu ajungem nici la 2 % la inzestrare ca pensile trebuie marite, investitiile oprite,

     unirea cu rumani de peste Prut trebuie facuta ca un act de dreptate fata de cei care au fost batjocoriti/omorati/deportati pt simplul fapt ca erau rumani,
     ei au platit un pret foarte mare pt. limba pe care o vorbesc,

     intrebarea care se pune este alta,
     poate conducerea de somn si smen ce o avem sa mentina tara asta in continuare in granitele ei sau face-m un smen ceva si ne vindem si copii pe 2 lei la straini,

   • Herr Von Renn Weg

    Nu as fi de acord… chiar pe aici pe site era un articol despre etnicii romani din sudul Dunarii, 600.000 la numar, carora se voia sa li se stearga identitatea prin schimbarea numelui lor in „vlahi”. Si altceva, am fost personal in Vidin acum vreo 10 ani si cu toata lumea ma intelegeam in romana, cu engleza nu aveai ce face pe acolo! Nu mi se pare corecta abordarea asta strict matematica in cazul acesta in care discutia sunt oameni, teritorii istorice, cultura, traditie si nu numai!

  • Tu ești conștient ca din aia 10 milioane de care zici, minim 4-5 milioane nu sunt români, ba mai mult străinii aia sunt la ei acasă în acel teritoriu?
   La 1930 românii erau al 5 lea (!) grup etnic ca număr, situații similare se întâlneau în multe alte nări zone, Timișoara, Cluj etc..
   Când a fost Odessa românească, sau Pocutia, sau chiar Cadrilaterul ???

 4. slaba miscarea pe „centenar” in toată țară,practic acest subiect nu există.
  ne batem joc de un eveniment esențial in istoria noastă.
  la ministerul culturii si al educatiei se doarme in stilul nostru clasic.

  • Tara lui Andrei

   Cultura nu-ti aduce bani si spagi… De ce sa ne complicam ? :))

   • Pentru ca multi nu prea vor, cand se uita la saracia de-acolo isi pun o intrebare simpla, daca se merita sau nu.

    • Tara lui Andrei

     Daca e sa-i intrebi p-aia „multi” o sa afli ca oricum nu-i duce capu la nimic si ca ei nu vor nimic defapt. Comunismul i-a facut varza din multe puncte de vedere. Si trecutul, si prezentul si viitorul.

 5. Serviciile de forta sunt de vina pentru asta. Au tocat miliarde pe echipamente de control al populatiei , in loc sa se ocupe de problema emigratiei si de combaterea propagandei anti-romane. Romanii in loc sa aiba incredere in institutii gen SRI,Politie…etc ,se feresc de ele ca dracul de tamaie.
  Coeziunea unei natiuni se creeaza nu este un „dat”.

  • @Alexander
   „Au tocat miliarde pe echipamente de control al populatiei , in loc sa se ocupe de problema emigratiei si de combaterea propagandei anti-romane.” – da un singur exemplu! Cum te controlează pe tine SRI? Ti-a pus cip?

 6. nu stiu daca pocutia a facut parte din ro. dar rep moldova a fscut si trebuie sa fie din nou a noastra ca sunt fratii nostri. iar pt. asta o armata puternica e indispensabila. deci musai rachete at spike pe piranha 5:)

 7. cu riscul de a fi din nou injurat, eu nu as pune accentul pe „noi”.
  Ce-nseamna „noi”? E un fel de a NE da de dupa cires.

  Important e „Eu”, daca multi, f. multi „Eu” sunt tari, de abia atunci si „NOI” e ceva.

  • Subscriu. ”Noi”, fara ”eu” plus fiecare alt ”eu”, nu inseamna nimic. Doar pura propaganda.

   • Un stat cu multi ”eu” educati, sanatosi, cu bun simt si responsabilitate, e un stat puternic si sanatos. ”Noi” reprezinta o forma subtila de a te exonera pe tine insuti de anumite responsabilitati, proiectandu-le, oarecum, in afara sferei personale.

    • Whoa, calumea spus.

     Din seria ”s-a stricat…”, ”s-a spart..”, ”s-au cheltuit”

     Noi nu prea le avem cu responsabilitatea personala.

  • Corect! Cu ‘noi’ fără un ‘eu’ puternic se aude doar ‘cineva să facă ceva’.

  • @ n t
   Absolut fals! Un exemplu cunoscut si usor de inteles: o echipa sportiva de *** (puneti ce preferati: fotbal, baschet, volei, polo, hochei, etc) plina de stele care pun EU-ul pe primul loc in dauna echipei este infranta de o echipa formata din jucatori fara mari pretentii dar care pun echipa pe primul loc. In loc de sport se poate pune batalie militara, competitie economica, samd.
   Omul este un animal social si isi datoreaza evolutia spectaculoasa in buna parte si caracterului sociabil al membrilor speciei. Precum in mai toate, trebuie sa existe un echilibru intre individualism (EU) si sociabilitate (NOI), intre cat da individul pentru societate si cat primeste inapoi de la aceasta. Societatea sau grupul nu trebuie sa sufoce individualismul creativ (productiv sau artistic) al membrilor dar in acelasi timp acestia trebuie sa se supuna unor cutume acceptate, unor reguli morale si etice care ghideaza si dau coeziune grupului.
   Nu mai continui cu teoria si revin la subiectul in discutie. Putem sa avem cele mai tari companii din lume, cei mai grozavi intreprinzatori, cei mai buni sportivi, cele mai frumoase femei, daca in constiinta nationala nu exista ideea de apartenenta la aceeasi natiune, nu exista dorinta de unire aceasta nu se va infaptui indiferent cat de grozavi suntem. Unirea de la 1918 s-a facut intre provincii super dezvoltate economic?
   Ca ultim aspect, sa nu confundam individualismul, EUL, cu leadershipul. Leaderul este o personalitate care se distinge clar de grup dar care este dedicata in buna parte intereselor grupului.

  • Herr Von Renn Weg

   Neamtu Tiganul, sant intr-un gand cu tine! Fiecare individ ar trebui sa se gandeasca ca ar putea face el, ce lucru, cat de mic? Asa s-ar putea vedea putina miscare! Poate cel mai folositor lucru ar fi sa incercam sa ne convingem apropiatii nostri mai sceptici, de ce ar trebui sa realizam unirea…

 8. Cu riscul de a fi injurat , aici este o discutie legata de „noi” ,romanii. Aceasta tara ,numita Romania ,a fost creata in jurul neamului romanesc. La acest nucleu ,au fost adaugate ,de voie si de nevoie, neamul tiganilor,neamul secuilor,sasilor,tatarilor,evreilor,armenilor,grecilor,rusilor,turcilor si asa mai departe. Fiecare dintre aceste neamuri au avut propriul aport pozitiv sau negativ la creearea si evolutia statului Romania.
  100 de ani in istorie,e nimic.Inca suntem natiune in formare.

  • Aceasta tara, Romania, ar trebui/trebuie sa fie un spatiu de prosperitate, de libertate, de sanse, de bine, de echitate, pentru fiecare persoana care traieste in acest loc. Nu trebuie sa ii judecam pe cei care pleaca, dar nici sa ii suspectam pe altii care aleg sa vina. Natiunile puternice sunt deschise si libere.

   • natiunile puternice sunt deschise si libere..corect dar unde domneste legea..legea fiind nr 1 intr un stat democratic puternic.vorbim despre moldova in principal..dar din cate urmaresc eu politica lor interna..nu prea sunt de acord cu ro si ue..majoritatea de aprox 60% fiind impotriva.mai degraba trag spre uninea euroasiatica si rusia de undee spera ca vor primii pomana si protectie.nu uitati de gagauzia.si ei sunt impotriva unirii.asa ca..democratia cu forta nu se poate.pana nnu vor fi constienti ca e bine sa lase trecutul in istorie..dragoste cu sila nu va iiesii bine.uitati va la ultimele declaratii..vom apara gagauzia cu arma in mana daca se va face unirea….deci..cu astia ce facem?

  • noi romanii avem o structura genetica europeana in proportie de 98.5%,aceasta structura o au toate statele europene deci concluzia este ca marile migratii galbene nu exzista….apropo ,galbenii nu au glande sudoripare,nu folosesc deodorant…deci citi din maghiari transpira la subrat???stiind ca atila era de rasa galbena….tiganii vrem nu vrem sunt indoeuropeni deci neamuri apropiate ale noastre…structura genetica a poporului roman este de 45%gene nordice(lituanieni)si 45%gene sudice grecesti care se divid in 22%greci continentali si 22%greci ciprioti.

   • @mocanu dan
    Care e bre structura aia genetica europeana unica si de unde ai scos procentul ala cu virgula?
    Maghiarii din familia galbena? Poate turcica! Cu hunii nu prea e clara treaba dar oricum influenta lor in genomul maghiar, desi mult cantata si invocata, e aproape nula.
    Tiganii sunt inruditi cu indienii dravidieni care, surpriza, nu fac parte din familia indo-ariana (indoeuropenii)!

   • Omule, nu mi-o lua in nume de rau, dar cititul comentariului tau e ca o serie de scatoalce in gura….si-nca una, si-nca una, ca la box contra lui Mayweather…

  • „Alexandrion”(votka) fratila… tu ai habar cate fete(mime) de daci autentici, vad eu in fiecare zi pe strazile Romaniei?? Si asta inclusiv in interiorul secuimii?? Ca s-au mai aciuat pe ici, pe colo cate un parvenit fiecare din ce directie a venit, nu mi se pare un dezastru! Este un lucru foarte benefic pentru „sanatatea genetica” a neamului!
   Dar dacii cei antici autentici(aia ai lui Burebista si Decebal), compun inca, cel putin 60%(dar sigur ceva mai mult) din acest neam! Ei au fost intotdeauna baza!
   Apropo de ce faci tu aici, prin comentariul tau… nu incerci cumva sa ne insufli un anumit sentiment de vina, fiindca suntem corciti?? Si ce daca dacii s-au amestecat cu alte popoare ce au migrat spre zona acesta a lumii, in trecut?? Repet si reiterez inca odata! Asa ceva a fost si inca este foarte sanatos d.p.d.v. genetic! Deci pe mine unul, nu ma deranjeaza absolut deloc! Doar romancele au fost votate acu` un an-doi in urma, femeile cu cele mai atragatoare forme corporale din toata Europa! Deci nu rusoaicele voastre, sunt considerate cele mai atragatoare!!!
   La fel faceti si cu restul lumii, am observat! Ca vai Doamne… ca americanii sunt amestecaturi de toate celea… problem? Fiindca eu personal nu vad absolut nici una!!! Sunt in stare sa produca tehnologie mai avansata, decat sunteti in stare voi rusii sau nu?? Deci SUNT! Unde este problema??
   Dar in „krasnaya” Rassia a voastra cate corcituri dintre popoare mongoloide si albi sunt?? Poate mai bine de 50-60%???
   Repet inca odata!!! Uitati-va ceva mai atenti, la voi in oglinda in P.L.M…. fiindca n-are ce sa va strice!!!

 9. Uniunea euroasiatica e o himeră, o promisiune vaga a unei noi uniuni sovietice după care multi din stânga Prutului sunt inca nostalgici. Asta spre deosebire de Uniunea Europeană care în decursul existenței sale de jumătate de secol ă funcționat ca un organism real de ajutorare a statelor sărace. Păi voi stiti cum era Spania în 1971? Sărăcie lucie, subdezvoltare și lipsă de perspectivă. Cu ăștia, Irlanda, Portugalia, Grecia și alte state sărace UE i-a ridicat din glod, i-a spălat, i-a îmbrăcat și i-a învățat să muncească. Sa vina aia cu strutocamila lor euroasiatica sa-mi explice realizări similare -macar un exemplu sa-mi dea. Deci deocamdată aceasta himeră promovată de mass media rusească e doar ca un păhărel de votcă pentru nostalgicii URSS.

 10. Cred ca si rusii vor asta. Nu toata Moldova va fi unita cu Romania ci partea majoritar romaneasca. Nu stiu daca in 5 ani dar cred ca in viitorul destul de apropiat. Si va fi primita cu mult entuziasm unirea si la noi si la ei.

  • Populația prounionista reprezintă sub 20% din totalul populației din Rep. Moldova.
   În 2017, Moldova PIB/ capita 5700 USD, România PIB/ capita 24000 USD, cu alte cuvinte, PIB/capita din cele mai sărace județe românești e mai mare decât media PIB-ul lor… Nu comparam PIB-ul Bucureștiului care se ridica la nivelul mediei din UE. Iar legat de populație, teritorial sunt concentrari ale rusofonilor, gagauzilor, ucrainenilor…
   Al cui fief electoral e Baltiul acum, stiti?

   • Ți-a spus Dodon toate astea?!? Ai fost vreodată in Moldova??

    • Ioane, Ioane!
     Ce au votat băi aia din Balti?
     Sau cum de a ajuns Dodon președinte???
     Ca de PIB sigur nu ai ce spune, sau de gagauzi, sau de rusofoni…

     • Ce tot bati apa-n piua, atata cu P.I.B.-ul asta??

      • Voi sunteți doi? 🙂
       PIB- ul ala îți arată nivelul tarii, de unde trebuie sa îi iei si unde sa îi aduci. Tu nu înțelegi că cel mai sărac județ din România e mai bogat decât media lor, iar voi ăștia, „românii verzi” ce credeți ca Unirea se face din gură cu poduri de flori la Prut…
       La 1918 una era situația democrafica, acum e alta, nici cei 20 de ani de administratie românească. Nu au făcut în mod eventual bine…
       Singurul lucru ce poate avea un rezultat cert pozitiv e sa îi aducem alături de noi economic, dar România ca stat nu face nimic în sensul ăsta.
       Când îi aud pe unii aici ca trebuie sa ne întărim armata ca sa facem fata rușilor în Basarabia ma îngrozesc, asta e argumentul „statalistilor moldoveni” când îi condamna pe „fasciștii români”
       Fapte, nu vorbe, nu cărămizi bătute-n cheptul de aramă așteaptă românii basarabeni, atâti cati au mai rămas….

       • Nu, eu sunt doar unul! Nu doi!

        Te citez: „La 1918 una era situația democrafica, acum e alta, nici cei 20 de ani de administratie românească. Nu au făcut în mod eventual bine…
        Singurul lucru ce poate avea un rezultat cert pozitiv e sa îi aducem alături de noi economic”

        Bai frate… cine te-o fi invatat lb. Romana, a facut o treaba dezgustatoare… :/

 11. Ma intreb in caz de conflic intre Moldova si Trasnistria va ajuta Romania Moldova??? (cu arme+soldati) Si ce sanse are Moldova in fata Trasnistriei ??!

  • nu, nu va ajuta..o data nu ne ar lasa nato..si a doua oara..daca noi am spune ca ne aparam cetatenii romani..asa vor zice si rusii..doar stim bine cum au actionat in ucraina.si daca rusii ar intra in moldova..nu cred ca ar mai pleca de acolo..acum sunt prezenti cu armata simbolic in transnistria.nu cred ca si ar dorii cineva asa ceva..

   • Tara lui Andrei

    Acum ca Ucraina nu mai e de partea lor, lucrurile stau altfel un pic. Cred ca ei au tot interesul sa nu-i lase pe rusnaci sa faca ce vor in tarile din jurul lor.

   • NATO nu-ti interzice sa actionezi, doar ca nu te sprijina. Te sprijina numai in cazul in care teritoriul tau este atacat.

 12. Ce frumos sună dulcea limbă românească sub condeiul basarabenilor !
  Vom fi din nou întregiți !

  • nu mai visa! basarabenii sunt spalati pe creieri + rusia ofera oportunitati immense pentru ca este corupta !

   • Egal cand se fac sondajele in R.M., toate au cam acelasi rezultate . In jur de 40% vor Unirea, cam la fel 40% nu vor unificarea ( Moldoveni rusofonizati), iar restul de 20% nu le pasa…Propaganda rusa functioneaza exceptional de bine. Am avut o prietena din Chisinau, SI totusi la mici certuri intre noi, se mai scapa Domnisoara cu comentariile ….,, voi romanii ” sau ,, e adevarat ce se zice despre voi ca … ” . Pe scurt majoritatea nu prea au pareri bune despre noi. Daca va avea loc Unirea, cel mai dificil lucru va fi cu schimbarea mentalitatii a majoritatii de peste Prut si acest lucru va dura ani de zile..

    icarea

 13. Cu ocazia asta am gasit si eu singura parte buna din debandada economica si cheltuielile nerusinate pe care le face p$d-ul: n-o sa ne mai permitem in veci sa inglobam cateva sute de mii de functionari si vreo 700 000 de pensionari. Parca-l si vad pe medicul din Balti cu salariu de 2000 de euro net de o sa-l invidiezii pestii locali si o sa-i rapeasca familia raketii. Si pe primarul de satuc uitat de vreme cu 1000 de iepuroi in mana.

  Pe de alta parte, istoria spune ca pe masura ce un regim autoritar scapa din haturi fraiele economice si situatia cetatenilor incepe sa se deterioreze va incerca sa apese din ce in ce mai tare pedala nationalista si sa caute „dujmani” interni si externi care „saboteaza” si din cauza carora nu merg lucrurile bine. Din fericire pentru noi nu exista tractiune nici in clasa conducatoare si nici in electorat dincolo de Prut ca altfel cine stie ce ni s-ar mai fi propus cand o sa ajunga funia la par si sacul cu banii de imprumut la fund.

  Apropos, rezerve de aur la bnm nu stiu sa aiba, ala poate ca a fost scos primul cu valiza, iar bani „de-adevaratelea” au cam 3 mld de dolari. Cam astia sunt banii pe care i-ar putea converti din leu moldovenesc in leu romanesc ca sa fie pe bune, restul o sa fie inca o gaura pentru noi.

  Inca ceva, placerea mea nevinovata de cate ori vin patriotii cu unirea pe aici: bre, cum facem cu ce ne-a luat Ucraina? Sau aia e jmecheri si nu ne bagam? Si cum facem cu ce nu a fost niciodata la noi?

 14. Daca Romania reuseste sa acapareze economic Rep. Moldova atunci exista sanse pentru unire. Daca se va face si o autostrada si cale ferata cu ecartament normal catre Chisinau va fi si mai bine.

 15. Egal cand se fac sondajele in R.M., toate au cam acelasi rezultate . In jur de 40% vor Unirea, cam la fel 40% nu vor unificarea ( Moldoveni rusofonizati), iar restul de 20% nu le pasa…Propaganda rusa functioneaza exceptional de bine. Am avut o prietena din Chisinau, SI totusi la mici certuri intre noi, se mai scapa Domnisoara cu comentariile ….,, voi romanii ” sau ,, e adevarat ce se zice despre voi ca … ” . Pe scurt majoritatea nu prea au pareri bune despre noi. Daca va avea loc Unirea, cel mai dificil lucru va fi cu schimbarea mentalitatii a majoritatii de peste Prut si acest lucru va dura ani de zile..

 16. Musoiu…..De ce Romania trebuie sa acapareze economic R.M.?? Si Chisinaul nu are nici o tema de casa ? Sa nu ma intelegi gresit. Doresc din toata inima Unirea, dar efortul sa fie reciproc sa nu ajunga Romania o vaca de muls..

  • „Si Chisinaul nu are nici o tema de casa ?”

   Tema Chisinaului este sa romanizeze cat mai mult societatea moldoveana: mass-medie romaneasca, limba romaneasca, invatamant in limba romana cu grafie latina.

 17. Herr Von Renn Weg

  Pe mine ma ingrijoreaza cateva aspecte:
  -Oare cati din romani isi doresc unirea? cred ca noi de pe aici suntem putin mai predispusi sa fim patrioti… dar cati dintre romani nu sunt interesati de subiectul asta si stau cu capul bagat in smartphone, care la randul lui e bagat in dos? Stiti de ceva sondaje? Prin Cluj am dat de persoane care consider ca au minte in cap, ce totusi isi pun probleme de genul „o sa ne afecteze economic”…
  -Apoi, cat timp noi suntem in UE si NATO si ei nu, la unire, ce se intampla? se transmite si la ei statutul de membru? nu as crede… mi-e frica totusi ca unchiul si verisorii ar avea ceva de spus cu privire la tipa pe care vrem sa o aducem la cina… 🙁

 18. Mihai Cristian

  @Verde, du-te acas

 19. Dacă începem sa despicam firul in 4…8… 10 etc. realizam intr-adevăr multitudinea de probleme din Moldova. Pai oameni buni asta e și ideea … pai dacă toate erau la locul lor, roz și aranjate nu se mai lega nimeni de ei … rămâneau suverani pana la adânci bătrâneți … dar nu e așa … și unchiul Sam are nevoie de stabilitate in zona aceasta … cât despre Rusia … chiar ea a înaintat contra-oferta Moldova, Bucovina pentru România contra estului Ucrainei … bine acum au și ei un interes … sa nu-i credem pe cuvânt !!!

 20. http://m.zf.ro/eveniment/exodul-romanilor-confirmat-romania-pe-locul-doi-in-lume-dupa-siria-in-ceea-ce-priveste-emigratia-milioane-de-romani-au-plecat-din-tara-in-ultimul-deceniu-17047529

  Din păcate ,,realitatea” ne-a cam tras un pumn în freza!….vin și eu cu o intrebare, FACEM ceva domnilor? …că de ne-o FUCK alții atunci înseamnă că suntem prosti iar de ne-o FUCK-em noi …,.atunci nu mai am nimic de zis!

  Sa aibă Dumnezeu milă de noi și să ne dea mintea cea de pe urma!

  • Este prea tarziu pentru Romania, milioanele de romani plecati nu se vor intoarce. Romania si-a pierdut definitiv independenta economica, indiferent cate revolutii s-ar face aici.

   • capatu` satului

    exact, fara conducere, servicii, justitie, nu poate exista o tara,
    poti sa faci armate cata frunza si iarba ca daca nu ai reguli si o pregatire temeinica e degeaba,

    orice armata fara un departament de contrainformatii serios nu face doi bani,
    te invinge adversaru inainte de a deschide focu,

    daca ai conducere, servicii, justitie poti avea si o armata ca o consecinta a acestora,
    altfel ne indreptam in directia corecta pe care o stim,
    inzestrarea a inceput dar suntem pe locu doi dupa Siria la natiuni care isi parasesc teritoriu,
    aici ne-au adus reducerea investitiilor publice si atacu reusit la servicii si autoritatea judecatoreasca

  • De asta pune blocaj la comentarii Fifor pe contul sau de FB cand se lauda cu cel mai mic somaj din ultimii 10 ani… 😉

 21. Tot nu inteleg de ce trebuie sa strigam toata ziua peste Prut ca o sa ne unim.Ce se intampla daca exista 2 state romanesti?! RM are alta structura etnica. Sa luam si avantajele neunirii: rusii si ungurii nu vor forma alianta sa fie in permanenta la guvernare, nu-ti place Dracnea (sau altul ca el) te muti dincolo, nu-ti place Dodon (sau altul ca el) te muti dincoace, sportivii care nu intra in lotul unei tari se pot duce in partea cealalta….samd. In loc sa ii speriem cu unirea, mai bine ii atragem cu locuri de munca, investitii…

 22. Pentru că: ,,Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva.” Emil Cioran….d’ai trebuie înfăptuită unirea Gabi S daca nu ești pe deplin convins!…

  Nici la 1918 când s-a înfăptuit Marea Unire structura etnică nu era chiar omogenă in toate provinciile românești și asta nu din cauza noastră a românilor, nu are rost sa mai vorbim de epurările etnice la care au fost supuși romanii, asta ce ar însemna după tine să-i lăsăm pe frații noștri să fie batjocoriți la nesfârșit?…..vezi că e unul la Putna care se zvârcolește in mormânt la auzul celor spuse de tine!

  • Probabil se invarte din alte motive, daca are cumva televizor si se uita la stiri. Unirea se face pas cu pas. Cu program, cu armonizare legislativa,cu investitii, cu cointeresarea rusofonilor. Daca il lasam pe unu’ ca Basescu sa se latre ne facem un deserviciu.

   • Pai se învârte din foarte multe motive, dar cel mai mare e ca tara nu-i intreaga asa cum a lasat-o el, se mai învârte pentru ca unii chiar cred ca cei din stanga Prutului vorbesc alta limba decat limba romana, se mai răsucește odata din motiv ca trădătorii s-au înmulțit si nu vor binele acestei nații si mai sunt cu sigurantă si altele pe care nu mi le-a spus poate fiindcă sunt prea greu de cap si nu a vrut sa-mi umple capul cu lucruri pe care nu le inteleg dar mi-a spus ca am facut un lucru mare la 1918 ca ne-am unit pentru ca daca n-o faceam astazi poate vorbeam alta limbă si nu cea romana, cine stie cum i-or fi zis stăpânii si ca ar fi bine sa perseveram si sa#i ajutam pe românii de peste Prut ca s-ar putea sa nu mai aiba mult.

  • Vezi ca Stefan cel Mare avea o constiinta a „moldovenitatii” mult mai apropiata de ce profereaza acum bidon decat de ce pari sa crezi tu! In niciun caz el (si nici Mihai Viteazul) nu au vazut o natiune romana asa cum v-au invatat istoricii pcr si sergiu nicolaescu.

   Eu stiu ca e greu dar oricare discutie ar fi bine sa inceapa de la realitate si nu de la diverse fantezii. Care sunt epurarile etnice care afecteaza romanii in RM azi? Care sunt dificultatile impuse de o parte externa si nu doar de propria lor inadaptare la situatia data. Ce aport ar aduce provincia aia la Ro? Inca niste sute de mii de oameni in putere care ar capata pasaport romanesc sa poata pleca in UE?

   Voi chiar nu realizati ca unirea dintre doua entitati se poate face numai si numai de pe baze relativ egale, altfel este un fel de anexare care creaza resentimente in partea „cucerita” si costuri disproportionate pentru partea „cuceritoare”?

   Nu realizati faptul ca noua ne lipsesc atat banii cat si vointa/priceperea de a investi aici, acum, visati autostrazi si cai ferate la mama dracului cand noi pierdem miliarde anual pentru ca nu putem exporta suficient de repede catre Vest? Cand ati mers ultima data cu trenul, daca scoti B-Cta si inca vreo 2 rute suntem la nivel de secol 19!

   Sincer, chiar nu va dati seama ca exista multe diferente culturale intre societatile noastre, diferente foarte importante care ar afecta in plus dezvoltarea unei eventuale „provincii Basarabia” ca parte din Romania? Ce facem si grupurile minoritare unele grupate foarte compact si care nu am de ce sa ne vrea (in afara de ce am scris mai sus adica un pasaport mult mai bun)?

   In final, mai intreb o data, cum ramane cu teritoriile la fel de romanesti care sunt acum la Ucraina? Cum ramane cu teritoriile neromanesti care sunt acum la RM?

   • Teritoriile romanesti din Ucraina sunt definitiv ale Ucrainei fie ca ne place fie ca nu. Iar teritoriile neromanesti din republica (Transnistria) vor deveni parte a Romaniei, asta daca nu cumva Rusia va interveni militar la Odesa pentru a salva Transnistria si pentru a rupe Ucraina in doua.

    • „asta daca nu cumva Rusia va interveni militar la Odesa pentru a salva Transnistria si pentru a rupe Ucraina in doua.”
     pai daca se rupe Ucraina, atunci am putea spera si la celelalte.

     • Se poate, dar asta ar face din Romania oficial un stat agresor cu consecintele de rigoare, indiferent cate dovezi ar aduce avocatii Romaniei pentru apararea deciziei de a anexa Bugeacul si nordul Bucovinei. Ne putem asuma acest risc?

      • si la caderea Rusiei tariste cum a fost?

       • De acord, dar atunci Basarabia era intreaga si a existat si decizia oficiala a Sfatului Tarii de la Chisinau care a dat legitimitate unirii intregii Basarabii. Deocamdata nici la Cernauti nici la Cetatea Alba nu exista asociatii care sa lucreze pentru unirea cu Romania, si chiar daca ar exista Kievul va cauta sa le zdrobeasca.

 23. Stefan cel Mare si Mihai Viteazul erau oamenii timpului lor, iar in acel timp ei au facut totul pentru țările lor nimic mai mult nimic mai puțin!, crezi ca s-ar fi împotrivit unirii asa cum face bidon cu i-i zici tu?….Stefan nu de putine ori si-a extins influență in Tara Romanescă impotrivindu-se domnitorilor slugarnici Porții iar despre Mihai nici n-are rost sa mai vorbim el a înfăptuit prima unire a țărilor române chiar daca pentru putin timp……si surpriza pare-se a avut aceeasi opozanți ca si astăzi.

  Realitățile sunt altele dar soluțiile sunt vechi!…..sa nu ne mai ascundem, ori vrem sa fim o nație puternică fara a fi aroganți si mândri ori hai da fim lingai vorba aia, capu’ plecat sabia nu-l taie.

  Nici prin cap sa-ti mai treacă sa-i compari pe Stefan si Mihai cu bidon!

  • Daca tu ai inteles ca ii pun alaturi pe cei 3 nici nu ma mai mira ca n-ai inteles si restul. Problema este ca, exact cum bidon ia din actiunile lui Stefan cel Mare ce ii convine si tu faci exact la fel, extrapolezi fara nicio baza cum ti-e tie bine. Asta apropos de ce ziceam in mesajul precedent ca ar fi bine sa plecam de la realitate si adevar si nu de la fantezii si ce ne convine noua.

   Eu te mai intreb ceva: de ce imensa majoritate a acelora care obtin usor pasapoarte romanesti in RM nu vin aici sa construim o casa comuna si se duc in Vest? De ce noi platim mii si zeci de mii de burse anual pentru elevi si studenti si nu ne alegem cu mare lucru din asta? Tie ce-ti spune situatia asta despre dorinta reala versus interes? Si cum crezi ca ar evolua treburile daca oricare cetatean actual al RM ar avea de maine pasaport romanesc si drept de libera rezidenta oriunde in UE?

   Poate plecam de la „aici si acum” in loc sa le punem in gura stramosilor vorbe pe care nu le-au rostit vreodata.

   Pe bune acum, zi-mi si mie care e „solutia aia veche” pe care o vezi tu ca eu nu-mi dau seama care ar putea fi!

   P.S. Vezi ca anii de „unire” sub Mihai Viteazul au fost cu totul altceva decat ce crezi tu. Ca sa nu mai zic ca, „oroare maxima”, Mihai Viteazul a fost, de fapt un vasal al Imperiului Habsburgic, nici nu se punea problema ca asa zisa „unire” sa fie facuta in spirit romanesc ci a fost un sir de cuceriri inchinate Imperiului!
   Si e chiar pacat ca in ziua de azi cand exista acces liber la informatie si sunt zeci de carti care prezinta istoria cat mai aproape de „cum a fost” sa ramanem cramponati in falsificarea trecutului!

   • „de ce imensa majoritate a acelora care obtin usor pasapoarte romanesti in RM nu vin aici sa construim o casa comuna si se duc in Vest?”

    Deoarece in vestul Europei „moldovenii” pot sa castige mai multi bani decat in Romania. In plus piata muncii din Romania nu se arata deloc interesata de atragerea de muncitori „moldoveni”

    „De ce noi platim mii si zeci de mii de burse anual pentru elevi si studenti”

    Pentru ca elevii si studentii „moldoveni” sa invete mai bine romaneste, sa se integreze in cultura vest-europeana si sa emigreze apoi in restul UE. Indirect este sabotat statul independent „moldovean”.

    • Asta e o versiune, eu cred mai curand (li se aplica si romanilor, de altfel) ca neavand specializari cerute de piata e mult mai avantajos sa muncesti „slab/ne/calificat” in Vest sau sa furi, sa te prostituezi, sa fii peste. De ex, in partea de Est a Ro sunt multi medici stomatologi din RM si o duc foarte bine, ajung acasa in cateva ore cu pretul a 10-15 litri de carburant. Dar daca e sa fii centurista, in mod sigur e mult mai profitabil daca esti in Paris decat in Galati.

     La partea a doua e ca si cum am zice ca noi dam carbune gratis Chinei ca sa arda mai mult in termocentrale, sa creasca CO2-ul din atmosfera, prin asta sa creasca nivelul oceanelor si sa ne scufunde inamicii din Tonga! Sper ca va dati seama ca asta cu „sabotarea statului moldovean” e numai si numai in mintea dumneavastra, nu? Trebuie sa fii inconstient ca politician sa-ti mai legi o piatra de moara de gat, cum ar fi ca noi sa le dam ajutoare alimentare sau gaz pe gratis?!

     • Si totusi indirect republica este sabotata, deoarece studentii moldoveni odata ce se acomodeaza cu traiul si posibilitatile din UE cu greu vor mai ramane in republica.

       • Nu stiu la altii cum este, dar la noi in Moldova basarabenii dau navala la tratament. In centrele de dializa din Iasi sunt cam 8 – 10% din pacienti sunt navetisti din RM. Adica vin, fac dializa si pleaca inapoi spre granita. Si aici alta problema. Desi drumul cel mai scurt ar fi Iasi – Ungheni, nu este pod rutier peste Prut ( si ce cratere sunt pana in satele de pe granita).

   • Radule plecasem de la ideea de unire nu de la altceva , nu cred că are rost sa facem judecati de genul te citez :

    ,,Vezi ca Stefan cel Mare avea o constiinta a „moldovenitatii” mult mai apropiata de ce profereaza acum bidon decat de ce pari sa crezi tu! In niciun caz el (si nici Mihai Viteazul) nu au vazut o natiune romana asa cum v-au invatat istoricii pcr si sergiu nicolaescu.”…..nimic mai fals, Stefan cel Mare avea o conștiință a apartenenței la creștinism și asta nu găsim în prea multe cărți de istorie, dar faptele o dovedesc, multitudinea de biserici și mănăstiri sunt un exemplu edificator, sa nu mai vb de documentele Vaticanului in care Papa i-l numea Arhleta Cristi, deci dumnealui lupta pt întreaga creștinătate nu doar pt moldoveni dar m-a enervat la culme faza cu ,,moldovenismul”, crezi oare că erudiții și după ei domnitorii nu-și dădeau seama de apartenență comuna a locuitorilor din cele trei provincii ținând cont de limba vorbită ?….eu nu cred că erau chiar atât de necunoscători !

    Eu nu extrapolez nimic domnul meu, eu pur și simplu cer conducătorilor mei actuali ca proiectul de țară pe următorii 20 de ani sa prevadă și unirea cu rep. Moldova.

    Hai sa nu emitem teorii care nu-și au rostul, știm bine că statele naționale deci și ideea de conștiință națională apare în Europa mult mai târziu cu Italia lui Giuseppe Garibaldi , alte state mari luând ființă pe ramasitele unor mari imperii.

    Iar despre Mihai ce sa zic , da vasal al habsburgilor dar de bine ce le-a ascultat ordinele a pățit ce a pățit.

    Mai bine sa cinstim cum se cuvine evenimentele de la 1918 atunci când și Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea.

    • Trec peste prima parte care, din nou, este un model de istorie din care se selecteaza doar partile bune si se omit cele negative. Dincolo de convingerile tale, da in vremea aceea oamenii se identificau in primul rand prin religie si aproape deloc prin nationalitate (in special intr-o forma extinsa cum crezi tu ca romani), ar fi bine sa intelegi ca interesele nu erau catusi de putin atat de altruiste (cum zici tu ca lupta pentru „intreaga crestinatate” si ca fiecare domnitor se lupta (la propriu) sa ramana pe tron si sa domine un areal geografic, politic si economic cat mai intins.

     Las la o parte tarele de caracter imputate de cronicari mult mai apropiati in timp de acea domnie, las la o parte faptul ca sfarsitul domniei l-a gasit pe Stefan cel Mare platind tribut otomanilor si a luptat chiar alaturi de ei (eu zic ca un super-mega-crestin lupta pana la moarte doar sa nu se inchine musulmanilor, nu?) si sper ca stii pe unde e sabia lui acum? Ca la Putna sau Suceava iti zic eu sigur ca nu e!

     Sunt de acord sa cinstim anul 1918, face parte din istoria noastra, este un moment foarte important.

     De asemenea, asa cum tu ceri conducatorilor nostri actuali un proiect de tara in care sa fie inclusa unirea, este dreptul meu sa cer un proiect de tara prin care resursele noastre sa fie folosite pentru modernizarea societatii noastre. Inclusiv daca aceasta modernizare NU include unirea.

     • @Radu
      Îți mulțumesc pentru comentariu.
      Ce uită să zică anumite cărți de istorie e ca Stefan a plecat genunchiul ( a depus jurământ de vasalitate) de mai multe ori, fără ca acest lucru s-a fie rușinos, era un standard în epoca. Cuvintele alea „Moldova nu e a noastră…” i – au fost puse în gură în epoca romantică…, eu cred ca mai iute a fost un „degrabă a varsa sânge nevinovat”, iarăși lucru normal într-o societate medievală, bazată pe vendetta.
      Iar legat de Mihai, i-a legat pe tarani de glie, pierzându-le sprijinul, armata lui „națională” fiind una de mercenari. Actul unirii s-a pierdut mai apoi, dovada impactului redus avut la nivelul maselor, si a fost redescoperit de Nicolae Bălcescu în a sa „Istoria românilor” .

      • Domnilor,
       Va rog eu nu mai cititi istorie, ca vad ca o cititi de unde trebuie. Chiar e bai in prezent ca intelegeti corect aceste lucruri ca nu va poate cumpara cineva cu nationalisme ieftine.
       Daca ati ajuns cu istoria acolo unde aflati ca garda de corp a lui Mihai Viteazul au fost secui si sarbi, veti supara si mai multi oameni. La romani aceste aspecte provoaca acelasi soc ca si afirmatia „Isus a fost evreu”…
       Si istoria asta protoromanizata i-a trecut cu vederea pe niste oameni extraordinari care au scris istoria aia mare, europeana, scurt amintesc pe Ioan de Hunedoara, Maresalul Leonida Pop si Maresalul Baron Ioan Boeriu.Cu militari romani de anvergura europeana nu ne falim dar cu greci veniti de la Istambul prin 1700 da…

 24. Intre timp pana ne intrebam noi daca va fii sau nu UNIRE, numarul localitatiilor care au semnat declaratii de unire simbolice a ajuns la 90! Dintre care: 87 de sate si/sau comune si 3 raioane. Cu cat ne apropiem de 27 martie 2018 numarul lor o sa creasca tot mai mult, depasind cu mult 100 de localitati in data de 27 martie! Unificare se intampla deja, este in proces de desfasurare si nu poate fii oprita! Procesul este inevitabil si ireversibil. Ramane intrebarea: cand si cum v-om realiza aceasta unire?!!

  Problema cea mai mare dupa Unire va fii reactia Ucrainei, care automat se va simti „amenintata” de eventualele pretentii teritoriale ale noul stat: Romania Unita. Deja se „agita” spiritele in presa de la Kiev. Ramane de vazut ce v-om face cu Transnistria?!

 25. Mulțumesc de informații Din Sibiu și Doamne ajuta!…

 26. Update! Numarul localitatiilor care au semnat declaratii de UNIRE cu Romania a ajuns la 92! Dintre care: 89 de comune si/sau sate si 3 raioane. Din surse sigure, se aude ca pana la 27 martie 2018, inca cel putin 2-3 raioane vor mai semna declaratia de Unire cu Tara-mama! Inca ceva domniilor, sa nu uitam ca sunt aproape 1/3 moldoveni care detin dubla cetatenie: moldoveneasca si romana. Adica aproape 1 milion din 3 milioane cat are populatia Rep.Moldova are dubla cetatenie. Vor nu vor, recunosc sau nu dar ei prin simplul fapt ca si-au DOBANDIT/REDOBANDIT cetatenia romana au recunoscut ca acel teritoriu trebuie sa „revina” inapoi la Patria-Mama.Eu m-as orienta si mai mult la cetatenii romani din Ucraina, care si ei merita sa traiasca in noul stat – Romania Unita. Asa sa ne ajute Dzeu. Unificarea nationala a romaniilor se va face, indiferent de toate restrictiile si obstacolele puse de dusmanii poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *