BTR 82A la Marea Neagra

Russian_Marine_Troops_to_receive_modern_equipment_and_enhanced_armored_vehicles_640_001

Zubr clss si BTR 82A

Nu este chiar ceva cu adevarat nou, am mai scris despre intentia rusilor de a dota Infanteria Marina din Crimeea cu BTR 82A, doar ca acum se pare, lucrurile se precipita.

Generalul Alexander Kolpachenko a declarat ziaristilor rusi ca trupele de sub comanda sa vor primi foarte curand noi echipamente militare pentru a asigura…linstea in regiune 😉 ! “New BTR-82A armoured personnel carriers are provided for the troops, and the Baltic Fleet has received them. The Black Sea Fleet has replaced BMP-2s with BTR-80s.”

BTR-82A

BTR-82A

Tot Kolpachenko ne lamureste asupra circumstantelor acesti bruste intensificari a modernizarii Infanteriei Marine din Crimeea, generalul rus declarand ca pana de curand era dificil ca trupele sale sa primeasca transportoare noi, nave de transport,etc, dar in actuala conjunctura politico-militara modernizarea se face foarte repede si fara rabat la calitate sau cantitate.

BTR-82AM_m02013092500021

BTR-82AM la exercitii de desant maritim

Astfel aflam ca rusii sunt oameni seriosi si au in vedere nu numai dotarea trupelor cu noul BTR 82A ci vor aduce si camioane noi – Kamaz si Ural, pana in prezent aproximativ 20% din totalul vehiculelor necesare fiind deja la unitati.

Trupele ruse au primit deja noi arme de asalt si echipament, inclusiv veste anti-glont Korsar…

Revenind la BTR-82A si versiunea sa navalizata BTR-82AM, acesta este doar o evolutie a BTR-80 care adauga motor de 300CP, spall-liner pe interiorul compartimentului, echipamente de vedere nocturna, un blindaj imbunatatit, sistem de pozitionare Glonass si un tun 2A72 cal. 30mm. Este practic echivalentul unui B-33 Zimbru imbunatatit, adica la nivelul lui Saur 1. Pentru rusi inclusiv acest nivel de dotare este suficient de modern, pe cand la noi se stramba din nas la SAUR 2 si viitorul TBT. Evident ca doctrinele sunt diferite, insa cu toate acestea se pare ca la unii de-ai nostri nu le mai ajungi cu prajina la nas. Sau poate din cauza ca Saur2 si TBT nu sunt de import?

1

SAUR 2

Saur 2, pe langa rolul de platforma de artilerie sau protectie antiaeriana, ar putea la fel de bine sa intre in inzestrarea infanteristilor nostri marini, usurinta cu care se descurca in apa si mobilitatea ridicata facandu-l ideal pentru operatiuni in Delta sau zona litorala, atat in rol de transportor blindat cat si de sprijin cu foc direct (prin montarea unei arme cal. 30/35mm recuperate de la sistemele Viforul si a unui lansator antitanc/multirol) de artilerie sau antiaerian. Acesta ar fi un prim pas in modernizarea echipamentelor Brigazii a 9-a mecanizate, in speta a batalioanelor de infanterie 341 si 911, dar si a celui de artilerie 345 si antiaerian 348. Automecanica Moreni oferteaza un pachet de modernizare si pentru B-33 Zimbru, care la motorizare, armament si electronica ar putea deveni comun cu Saur2.

Lasand la o parte justetea actiunilor Rusiei in Ucraina, modul cum Moscova trateaza situatia denota seriozitate, in timp ce noi, una dintre tintele indirecte ale expansiunii Rusiei spre Vest, anuntam senini ca nu cumparam nimic. De fapt anuntam ca modernizam fregate si submarine, de ani buni, in timp ce trupele noastre nu au nici macar camioane ordinare intr-un numar macar decent, daca nu suficient, iar atitudinea ca ne apara NATO, mie cel putin, imi provoaca doar greata si pare atitudinea unor iobagi lasi si lipsiti de coloana vertebrala care asteapta de la boier, nu a unor oameni liberi si demni.

Pai daca tomberonezii nostri cheama NATO sa le apere tara si familiile, apai sa cheme militari NATO si cand vor copii cu nevestele lor, ca barbati pot fi numiti doar aia care sunt in stare – sau macar fac tot ce-i omeneste posibil – sa-si apere familia…

Daca stai ca vaca, sa te apere altul cand iti intra hotul in casa, nu te mai poti numi barbat ci un soi de fraier care nu ar trebui sa aiba drept la urmasi…

GeorgeGMT

52 de comentarii:

 1. Ce Saur 2 domnule ? La ce ne trebuie ?
  Las ca avem TAB-uri verde fosforescent la Bacau:
  http://www.bg15mc.ro/?p=11669
  (al patrulea rand de imagini de jos in sus)

 2. hiihi hi …

  Pai „noi” credem ca daca am intrat in NATO .. EHE! E fraier ala Gicu a lu tantau Frieda .. „prostu” ala de la Stafor care nici bun de studinte la Stiinte Politice nu este!!
  In rest ehe .. truopele noastre fac ordine prin Irac asa ca cativa trusnaci dotatai cu Suhoiuri si T 90 ce o sa faca ?! Apospos ce nu vedeti ce ventilatoare au in prima poza? Pai se compara cu Pumele noastre (erau 16 .. oare azi or mai fi 14?)

 3. Aici asa e si sunt de acord „Daca stai ca vaca, sa te apere altul cand iti intra hotul in casa, nu te mai poti numi barbat ci un soi de fraier care nu ar trebui sa aiba drept la urmasi…”
  Ce ma deranjeaza e ca lingem fundurile la NATO si ii mai incarcam si cu bani,in loc sa bagam banii in industria noastra. In loc de F-16 mai bine mergeam e Grippen cu fabricare aici in tara.
  Tin cu Rusii ca si conceptie, ei investesc pe cand noi???????

  • E posibil ca Rusii sa gandeasca ca in trecut si sa fie un fel de T-34 din WW2?
   Se stie doar ce a patit A1 in irak cand il bubuiau aia.
   Acum stiu ca veti venii si veti spune ca A1 a rupt tunurile la T-72, dar si A1 a fost facut zob in cantitati destul de apreciabile.

   https://www.youtube.com/watch?v=CUvoaD6Vnkg

   • Aide sa intelegi suhoiule… Abrams a facut PRAF in lupta directa garla de T72. Din filmuletul acela de propaganda se vad destule tancuri M1A1 distruse de mine/ied-uri…E o diferenta mare deoarece T72-urile distruse au ramas distruse aka fier vechi pe cand o groaza de Abrams-uri au fost reparate (distrugerile nu par semnificative)… Plus cred ca unele slideuri cu Abramsurile reprezinta acelasi tanc (diferite unghiuri) e impresia mea. Nu uita de eroicele T64/T80 la asaltul orasului Groznai si posteaza si filmulete cu carcasele muuuuuuuuult mai multe (aproximativ 200) pentru fun macar 😀 ….

   • gogu de la pascani

    flankere, cum mama ma-sii ai facut scoala de confunzi litera A cu litera M sau si tu ai facut scoala pe alt alfabet si ai invatat caracterele latine la ff? Ca mai era zilele trecute un „coleg” de le spunea la nave „corabii” cum le spun rusii „corabli”. Cum sa confunzi A cu M? Pana si in chirilice sunt la fel, esti arab, chinez, ce esti man? Tancul ala e M-1 nu A-1, ai scris de doua ori gresit deci nu cred ca ti-a alunecat mana pe tastatura.
    Nu mai vorbesc de constructiile gramaticale si sintaxa total bizare pt. limba romana.

    • @Gogu, restul au inteles discutia numai tu nu ai reusit sa treci etapa asta, cine ar trebuii sa se abtina?
     Daca vrei subiect-predicat inseamna ca ai nevoi sa mai iesi cu capul din …

  • “Daca stai ca vaca, sa te apere altul cand iti intra hotul in casa, nu te mai poti numi barbat ci un soi de fraier care nu ar trebui sa aiba drept la urmasi…”
   Unii au ajuns si presedinti din pacate.

 4. Problema Romaniei (si nu doar – globalizarea si costul muncii prea ridicate, politici sociale gresite, structura economica cu prea multi asamblatori) este ca noi nu mai avem agenti economici capabili ca prin ceea ce produc sa poate combate eficient o criza economica, nu mai avem suficienti integratori care prin produsele lor sa creeze cerere in mare parte din economie. S-a vazut in perioda de criza.

  Politicienii si popoulatia trebuie sa intelega ca industria de armament este ultima parghie care o mai au si prin care mai pot incerca sa reporneasca economia. Daca nu se apuca „de produs produse” vor ajunge, in cel mai bun caz, ca si Basescu sa taie salariile si pensiile pt. ca nu exista alta solutie atunci cand tu nu produci, nu poti aplica teoria keynesiana a investitiilor (s-a dovedit „investitiile” si toate programele de stimulare a cererii care s-au facut si care se afac acum sunt ineficiente in perioda de criza) pt. ca acestea nu au ce producatori autohtoni sa stimuleze (poate doar producatorii ale caror produse le importam dar parca aia sunt din alte tari..). Ce s-a intamplat in Romania este un final fericit dar la fel de bine se putea intampla situatia din 1929 sa nu uitam ca „teoria keynesiana a investitiilor” a aparut si dupa experinta crizei din 29. Este suficienta o criza si sunt istorie, trebui sa invete sa fure, pardon guverneze, mai putin daca vor sa mai fure sau sa ramana cu ce au guvernat.

  In economia de piata exista cicluri de crestere urmate de cicluri de criza economica, pt. a prevenii, diminua sau combate efectele crizei trebuie implimentate politici anticiclice sau de combatere a crizei dupa caz. Dar cum nu prea ai economie…

  Mare atentie sa nu devenim doar asamblatori ca atunci am pierdut si acesta parghie pt. economie.

  Saur 2 trebuie sa intre in dotarea armatei si pt. ca este mai usor decat TBT-ul iar BTR80, in Ucraina, nu este chiar asa de rau dupa ce ii pui slat si ceva saci cu nisip se comporta.. nesparat de bine 😉 pe cand BMP, parca, nu a convins. Probabil si de aceea vor sa le inlocuiasca cu BTR-uri.
  Saur 2 ar putea fi folosit si de acele judete in care exista inundatii pt. interventie/ambulata amfibie pt. acordarea primului ajutor si transportarea sinistratilor sau ranitilor. Probabil se poate folosi si pt. interventii zapada/drum greu.

  Ne mai trebuie si un 4×4, pe model ABC 79M, derivat din Saur2 sau/si TBT pt. a reduce din costuri si folosi in zone in care nu se pot folosi cele 2.

  „in actuala conjunctura politico-militara modernizarea se face foarte repede si fara rabat la calitate sau cantitate „
  Hm, echilibru parca, acum, suna altfel.

 5. Am vazut ca se mai intreba lumea: Pt. cine intereseaza penetrare vs otel (ar fi interesant daca aveti alte valori desi posibil alte tipuri de otel):
  Cal – AP:
  7.62×39 – 6mm la 100m;
  12.7×99 – 21-22mm la 100m; 19mm la 500m;
  14.5×114 – 32mm la 500m;

  25×137 Oerlikon APDS – 30mm/60°/1000m (adica grosimea pt. glont este de app. 35mm pt. ca este inclinat la 60 grade => se comporta ca 35mm de otel inclinat’ la 90 de grade); 25mm/60°/2000m
  25×137 Oerlikon APFSDS – 36mm/60mm°/1000m (app. 42mm); 31mm/60°/2000m
  25×137 Alliant APFSDS FANG – 31mm/60°/2000m;

  30×173 Mk268 APFSDS – 55mm/60°/1000m (app 64mm);
  30×173 PGU-14 – 69mm at 500 meters 38mm at 1000 meters at 90°, presumbly, but the realy penetration is about 25% higher.

  30×173 Oerlikon FAPDS – 31mm/60°/1000m; 25mm/60°/2000m (app. 29mm otel);
  35×228 mm FAPDS-T on trials penetrated 2 steel plates, 10 and 30 mm (again, with 60 mm of free space between both), angle 45° and range 2000 m (adica 14 +43mm otel).

 6. Ironia, sau doar dovada prostiei imense de la noi, este data de faptul ca rusii isi inzestreza infanteria marina cu BTR 82A, o masina de lupta categoric buna, dar care este conceptual vorbind un pic inferioara SAUR 2, fiind in fapt o modernizare a BTR-80 (B 33 Zimbru la noi).

  Asadar avem o super-putere care dispune de tehnologii carora noi nici nu stim sa le scriem numele, dar care foloseste un TAB similar – sa spunem – cu SAUR 2, dar noi ne uitam chioras la acest blindat si sustinem ca este invechit.
  Acum ori rusi sunt condusi de incompetenti si tradatori sau noi?!

  Eu cred ca rusii au dreptate cu BTR 82 si la noi sunt prosti si tradatorii! B 33 Zimbru merita sa fie modernizat ( s-a si propus asta armatei refuzul fiind instantaneu „ca-i vechi domne!”) si SAUR 2 bagat in productia de serie (dar, zic baietii de „bine” de la noi, nici SAUR nu-i cine stie ce de capul lui)…

  Ghinionul lor ca ivanii nu-i citesc si-i vad linistiti de militaria lor, facuta cu cap si responsabilitate. Bravo ivanilor, streangul pt ai nostri.

 7. Intrebare intrebatoare:
  -Este posibil ca structura transportorului SAUR 2 sa fie creata din materialele testete recent pentru TBT 8×8? Avand in vedere ca ofera o protectie sporita pentru militari fata de actuala structura a SAUR 2? Asa am putea avea cum SAUR 2 mai bun ca protectie, dar mai ieftin fata de TBT-ul care se vrea mai modern dar si mai scump? Opiniile celor care sustineau ca SAUR 2 este o etapa intermediara in care nu se merita investiti bani pana la intrarea in serviciu a TBT-ului, punctau pe protectia de nivel 1(retativ mica) a acestuia, fata de 3 sau chiar 4 a TBT-ului. Asa am putea avea un transportor mai ieftin, dar cu o protectie mare……in functie de necesitati. Unde nu ai nevoie de performantele TBT-ului, poti achizitiona si folosi SAUR 2, daca reusesti sa-l scoti mai ieftin dar cu protectie ridicata. De exemplu pentru MEDEVAC. Astept pareri! 🙂

 8. ce sa faca saurul lui peste prajit contra un tun de 30 mm?

  • Pai ce face si BTR 82A. Se poate aplica si protectie suplimentara, TAB-ul fiind relativ usor si suportand o crestere de masa fara a-i afecta mobilitatea…

  • Ilie,
   Hai sa le luam in ordine :
   – pe un prototip RN-96 s-a montat turela OWS-25
   – pe prototipul Zimbru-2000 s-a montat turela OWS-25
   – pe un prototip MLVM s-a montat turela OWS-25
   – pe prototipul SAUR-2 s-a montat turela OWS-25
   Deci daca SAUR nu sta ” lemn Tanase ” are ce sa faca .
   Turela este echipata cu un tun de 25 mm si rachete antitanc ( Maliutka 2 M cu incarcatura tandem – Electromecanica Ploiesti sau Spike – import ) , aparatura de vedere pe timp de noapte si de conducerea focului . Intr-o vreme , erau destule turele de vanzare pe site-ul ROMTEHNICA . Acum nu mai exista , nu stiu, le-au vandut sau pana la urma cineva vede ce se petrece in jur si nu se mai vand .
   Va rog , ganditi mai mult inainte de a comenta . Altminteri, iasa comentariul ” lui peste prajit ” .

   • asa bine punem pe duster o turela din asta si am rezolvat cu „invazia” rusilor
    si atunci avem peste fume (ca doar dacia e frantizeasca :))))

 9. Bre, iarasi ca de obicei si as usual faceti confuzie, pt ca rusii au trebile lor, noi pe ale noastre.

  Si trebile-s total diferite: daca rusii or avea nevoie de ele repede ca sa debarce cu ele pe undeva, adica aia au nevoie de transportoare si punct, noi o labarim mioritic.

  Noi n-avem practic nevoie de TBTuri decat ca sa iasa o spaga mare mare mare, altfel prostii aia de trupeti de o freaca in armata pe un salariu de mizerie pot sa mearga si pe jos sau cu camionul-daca mai porneste.

  Nu vedeti ca nu se grabeste nimeni cu inzestrarea.

  Daca nu se grabeste inseamna ca nu e graba 🙂

  Mai au cateva TABuri si DACuri si le ajung.

  De la SAUR2 n-o sa le iasa spagile asa ca SAUR2 n-o sa pupe in dotare.

  Iar TBTul tot nu cred ca va fi facut aici, sau daca va fi facut se vor strange doar niste suruburi.

  TBTul ala de poveste o mai freaca 25 de ani pana baga ei in inzestrare 1-200 de bucati.

  Interesele sunt mari, atat dinafara ca sa ni se ingroape si ce resturi de industrie au mai ramas si sa ramanem o piata stabila de desfacere , cat mai ales dinauntru ca sa inchida dreacului fabricile alea mai repede, pt ca le stau in calea comisioanelor de la importuri.

  Deci legatura intre faptul ca rusii nu stramba din nas la BTR si ca ai nostri se caca pe domniile lor pretioase fata de Saur2 n-are nici o relevanta.

  Si daca tot o dam cu „ne apara NATO”, NATO o sa ne apere asa la vreun skirmish, cu cateva avioane si cativa soldati, ca daca se impute si incep sa vina incoa diviziile blindate sovietice NATO e plecat demult de pe aici si atunci schimbam tabara. Again 🙂 🙂

  Caz in care din nou n-avem nevoie de transportoare.

  Asa ca strategii nostri mioritici gandesc in perspectiva si nu baga ei banii in fiare, pt cacum am eggsplicat mai sus, pur si simplu n-au ce face cu ele.

  • Da bre, da cand s-or porni ivanii in drumetie spre noi, sa vina dracu’ macar cu BTR 82, sa vaza lumea ca SAURul nostru e bun 🙂 .
   Si poate nici n-ar fi un lucru rau sa vie ivanii, ca astia au bunul obicei sa omoare toti politicienii bastinasi, ori in acest caz io sunt cu ivanii, sa le arat pe unde locuiesc „elitele” noastre 🙂 🙂 .
   Sau macar sa mai facem un canal. Brasov-Bucuresti-Constanta ar fi necesar ca tot n-avem autostrazi si – stie tot poporul – rusii nu construiesc autostrazi (ca se termina prea repede) dar au o slabiciune deosebita pt canale navigabile. Sa mergi la Sinaia cu iola ar fi ceva… In loc de gara facem port si cu asta basta.

   Ma si vad trecand cu hidrobicicleta de Comarnic si pedaland voiniceste pe langa Posada -pe serpentine 🙂 – in drum spre Cota 1500. Vise taica, vise 🙂 .

   • @GeorgeGMT
    Da, macar cu atat de ne-am alege, sa mai scapam din ei si cu restul facem un canal mare si frumos. Daca tot l-ai dus pana la Brasov du-l si pana pe la Cluj – Oradea, sa facem coridor navigabil spre Budapesta, merem sa-i mitraliem cu fregatele 🙂
    Si avem si legatura mai buna cu Europa.

  • Este un text care l-am scris dupa alegeri dar nu am mai avut timp sa il termin:
   ‘Ghinion, ghinion poporul se poate trezi din somn’ am auzit ca este un nou hit prin politica romaneasca.

   Acesta este generatia care va face un Maidan si in Romania daca politicienii nu inteleg ca a inceput sa se formeze o masa critica de alegatori care nu mai accepta sa fie umiliti si mintiti pt. un 10 lei la alegeri, o generatie care are acees la alte surse de informare si nu mai inghite pe nemestecate tot ce vede si aude la tv, o generatie mai unita/solidara (nu cu mult).
   Da, generatia intoleranta incepe sa aibe impact, cea care nu a fost educta in aceptarea umilintei de catre comunisti, cea care nu va mai accepta asa de usor de ce trebuie sa plece afara ca s-a poata sa aibe un viitor decent, cea care vede ca in alte tari se poate doar la noi nu… si asa apar intrebarile, iar intrebarile + informatie sunt devastatoare pt. propaganda.

   Ca sa poti adormi la loc populatia nu mai merge doar cu televizorul si lozinci trebuie sa oferi mai mult de data asta trebuie sa invete sa produca. Or vor invata sa fure mai putin si sa dea sperante (prin fapte nu la tv) dar sa ramana cu averile si functii sau vor pierde tot. „Nu iti convine pleca afara” nu functioneaza cum au crezut ei nu este supapa perfecta, uite ce poate face in tara cineva care a plecat in strainatate si a cam vazut ce si cum.

   Vechiul mod de a face politica (dau zece lei in campanie si primesc contracte de 10000 cand ajung la putere cei sponsorizati) si controlul prin saraciere nu mai functioneaza cum trebuie pt. ca:
   -DNA-ul, Rusia si US nu ii mai lasa sa fure ca si pana acum trebuie sa fie mai inventivi si sa se multumeasca cu mai putin;
   -controlul prin saracire adica nedezvoltarea economica unei zone pt. ca aceea popolatie sa depinda de politicianul care conduce, de cei 10 lei care acesta ii da fidelizand pe cei nevoiasi si „ajutarea” celor nemultumiti, si care pot muncii, sa ajunga afara ca sa nu creeze presiune pt. a dezvolta nu prea mai functioneaza daca cel plecat vede/intelege cum functioneaza economia si societatea si poate sa ii influenteze pe cei ramasi + concurenta pt. munci prost platite devine tot mai mare => bani mai putini trimisi in tara =>presiune crescanda pe stat iar la un moment dat o sa faca poc. Solutia cinica este sa ii ti in tara;

   Generatia toleranta dispare incet, incet pe cale naturala iar in locul ei speram sa vina una cat mai intoleranta pt. politicieni, iar problema lor este ca nu mai are nici prea multa rabdare. In 2012 Ponta era fiul poporului in 2014 era huiduit sigur nimeni nu neaga ca au fost cu ajutorul opozitiei dar dragostea nu mai este in aer ba chiar opusul incepe sa ii ia locul.
   „Ginion, ghinion poporul s-a trezit din somn” (si da, nu sunt naiv stiu ca ei sunt sinucigasi).

   • faza cu maidanu’ nu ar fi datorita nemultumirii, ci provocarii lor de catre sorosisti hortisti pisati pe ei care lasa balti de voma si pahare de bere aruncate pe strada (e pe bune treaba… ecologistii aia „de dreapta”)

    se poate face circ pe buna dreptate, da’ nu la nivelu’ si cu consecintele dorite de avorturile alea…

 10. Da bre, da cand s-or porni ivanii in drumetie spre noi,?
  Cand s-or porni o sa le luom tehnica lor si ii batem cu mana lor.
  Pana atunci refacuta industria de armament romaneasca.

 11. Nici un SAUR nu va fi acceptat in inzestrare daca nu este propulsat de vre-un motor antigravitational alimentat de raze violet…
  Hai sa zicem ca ala e o ditamai hardughia complicata si greu de pus in productie ca nah… ne-au iesit niste bani din „fier vechi”. Daaaar nici macar noua pusca de asalt nu vad sa aibe vre-un viitor prea stralucit.
  Despre Duster am auzit ca e prea mic si prea „najpa” ca sa-l bagam pe undeva asa de scouting, patrula usoara sau transport de cururi grase pe langa cazarmi. Sa mai cumparam niste Massif’uri… daca tot am bagat ARO la fervechi 😀 .

 12. Sorry de off topic, dar uitati ce spune Dughin de cartitele lui din Romania:
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Ideologul+lui+Putin+ar+forma+un+grup+de+influenta+prorus+Lista+p
  Nu lipseste Iliescu….ce noutate! he he ehe ehe ehe……….mai important este ca el vede in Romania, a treia veriga in formarea Euroasiei….si zice ca in curand vom vedea cu totii! Mai vorbeste de unirea cu Moldova si integrarea Transnistriei in Ro! Cel purin interesante viziunile lui ideologice….

 13. Constructia TAB-urilor a fost probabil cel mai performant domeniu al industriei militare din Romania.N-am avut multa tehnica de lupta care sa fie acceptata in armate destul de pretentioase precum cea yugoslava sau cea est-germana.Deci exista o experienta vasta in acest domeniu, care a si fost „externalizata”, chinezii si turcii au invatat si de la ai nostri meserie.

  Problema nu este ca Saur 2 nu ar fi un TAB ok, ci ca Romania nu poate sustine financiar doua programe de constructie a TAB-urilor. Nici din punct de vedere logistic nu se justifica intrarea in dotare a doua TAB-uri.

  It’s that simple.

  • TBT inca e in faza de proiect, practic intrat in inghetare, dupa ce in ultimii 2-3 ani nu s-a alocat aproape nimic pentru program de catre MApN. Chiar si daca printr-un miracol din 2015 curg banii cu nemiluita si se alatura si un partener strain, pana sa ai primul produs de serie pe banda de productie mai trec minim 3 ani daca nu 4… adica ajungem in 2020! Pana atunci nimic?!

   Saur 2 poate intra in productie in cateva luni, poate si cu retrofit pe anumite chestii dezvoltate pt. TBT, poate chiar si motorizarea, suspensiile si transmisia, cand s-or decide pe o solutie!

   La un necesar de 800 de bucati, avand in vedere ca deja avem in exploatare in paralel modelele TAB-71, TAB-79, B-33 si Piranha, nu cred ca ar fi gaura in cer daca s-ar renunta la o parte dintre TAB-71 si s-ar inlocui cu Saur2 (nu ca misiuni).
   Un Saur2 cu aceeasi motorizare, transmisie, suspensie, electronica si sistem de arme cu un B-33 modernizat (69 bucati – singurele care mai merita), ar putea fi o alternativa interesanta. Si nu ma refer la sute de bucati, ci la dotarea a 2 batalioane de infanterie marina, la aruncatoarele de bombe si la sisteme antiaeriene (pentru aceste 2 misiuni a fost si gandit initial) precum si medevac.

   Am avea un parc de pana la 200 de bucati B-33 Zimbru + Saur2 cu componente similare mai putin carcasa, la care se vor adauga inca 600 + ulterior 69 (retragand B-33) TBT-uri 8×8… daca s-o finaliza candva proiectul, iar majoritatea acomponentelor ar fi similare, mai putin solutia particulara a carcasei. Deci care-i problema?

   • Mariuse, revenim la intrebarea principala: de unde bani? Pana nu se mareste bugetul apararii, nu se poate misca un pai.
    A trecut campania electorala, toti au promis luna de pe cer.Promisiunile nu costa nimic.
    Din vorbe si neamtul a zis ca o sa sustina cresterea bugetului apararii.Am oaresce dubii, vazand cine o sa-i fie consilier pe aparare.Scapam de un pafarist si dam de ta-so.

    • pai tocmai Vlad, de unde bani?! Cand ti-ai bagat picioarele si in putinul pe care l-ai avut, de unde bani?

     Cand au avut peste 40 mil. euro, i-au tocat pe 31 de Piranha. Cu banii aia, Saur2 sau TBT erau deja in productie! MApN, cand are bani, ii toaca prosteste si apoi se plange ca n-are!

     Moreni tocmai s-a angajat ca daca i se comanda 31 de Saur2, la o suma sub alea 40 de mil. euro (cam 2/3 din ea), finalizeaza si TBT-ul! Asta ca sa vina cu o oferta la faptul ca MApN le-a comunicat prin primavara ca n-au bani de TBT, dar nici de Saur2, si le-au cerut la Moreni daca nu pot finanta ei, dar fara sa se angajeze la comenzi daca TBT ar fi finalizat!

     Pai cum vine asta?! E ca si cand l-ai chemat pe unul sa-i zici ca faci ceva pe fata lui… scuza-mi expresia!

     • Cand i-am avertizat pe decidentii din MApN sa nu ia F-16 fara creditare si perioada de gratie ca sa lase bugetul sa respire pentru alte achizitii ce-au facut? Au mers inainte! Acum se plang ca n-au bani, ca rata de 200 mil.$ platita in avans ii sufoca pe achizitii!

      Domnia si prostia se platesc! Si de nu i-am avertizat! La simpozionul din martie 2012, cand i-am atentionat despre offset si cum te ajuta impreuna cu creditul sa-ti platesti rata, un ofiter de la Fortele Aeriene n-o zis nici pas, dar radea in pauza de cafea cum zicea Pambuccian ca ma feliaza pe mine imprimanta 3D cand ma printeaza…

      Cum era daca acum primeam avioane noi cu credit si plateam rate abia peste 3 ani, din care 50-70% se platea practic din colectarea la PIB in urma investitiei de offset… iar cei 200 mil.$ dati anual pe F-16 ii puteam cheltui in 2013, 2014, 2015 si poate si 2016 pe cercetare si alte categorii de tehnica noua, cu tehnologie autohtona sau importata prin investitia de offset!

      • Daca toate deciziile tale de achizitii arunca bani pe second-hand-uri de import, practic diminuezi PIB-ul tarii si nu beneficiezi de nici un transfer de tehnologie sau investitie in economia ta! Apoi te plangi ca n-ai bani!

       MApN, cu achizitiile fregatelor, Geparzilor, Piranhiilor, Hawk-urilor si finalizand in stil mare cu F-16, si-au tras singuri, sistematic, suturi in coaie, si acum sunt pe jos si se vaita ca-i metastaza!

      • Mai, o mare parte dintre contractele de achizitie sunt politice. Taxa de protectie pt exterior, daca vrei. Deci lucrurile nu sunt chiar atat de facile. Iti garantez ca oricine ar fi ministru al apararii sau sef SMG, inclusiv tu, din minutul +1 si-ar da seama ca nu poate schimba nici macar un bec fara sa i se permita de catre politicieni.

       • „o mare parte dintre contractele de achizitie sunt politice” … cred ca e inexact.
        TOATE CONTRACTELE MAJORE au devenit politice! Pai daca asta-i justificarea, sa le ceara Armata banii la politicienii care au decis asta, nu unor prosti ca noi care tot ne zbatem sa-i avertizam, le facem calcule, prezentari, le dam sute de solutii mura-n gura… si la urma ne si suprataxeaza si impoziteaza ca vezi Doamne armata nu are bani, dupa ce au aruncat cu banii pe care i-au avut, ca si manelistii la nunti!

        Pai sa-i caute unde i-au aruncat fir-ar sa le fie capul patrat!

        • 🙂
         Mariuse, tu esti tanar si idealist si este foarte bine ca esti asa.
         Ce am vrut sa spun (si este ultimul comentariu pe subiect), este ca exista o accentuata vointa de progres din partea militarilor de la varf, este vorba despre oameni care si-au petrecut mai multa vreme alaturi de camarzi decat cu familia.Multi traiesc in verde de la 14 ani.
         Daca aceasta mare dorinta de progres nu se traduce in fapte, nu este vina militarilor.
         Este vina politicienilor de la varf.
         Punct.

         • Bun Vlad,
          Sunt zvonuri ca vor mai exista niste achizitii (macar semnate contractele) de tehnica in urmatoarele luni, maxim un an, dar tot majoritar de import, foarte probabil tot SH si fara transfer de tehnologie sau mentenanta semnificativa in tara. Daca se confirma, isi vor taia iar singuri din plapuma si vor inchide si ce-a ramas din capacitatile autohtone, deja in agonie. Adica iar sute de milioane de euro catre alte tari, iar descrestere de PIB si inca o descrestere de PIB datorata desfiintarii altor cateva mii de locuri de munca specializate… Dupa care se vor plange ca si daca colecteaza 2% din PIB, tot n-au bani, iar mentenanta si modernizarea tehnicii SH achizitionate ii va costa ochii din cap!
          Si bucla se inchide!
          Mai vorbim daca se confirma, dar deja la cate am trait pana acum, sansele sunt aproape de 99% sa fie asa!

         • Inca un lucru! Nu poti plasa intreaga vina doar pe politicieni! De vina suntem toti!
          Societatea civila ca nu facem suficient (desi mai mult decat fac acum, as putea doar daca imi abandonez familia sau ies la pensie), majoritatea populatiei ca-i voteaza pe acesti politicieni si… Armata, care sub pretextul ca raman apolitici, nu indraznesc sa ia atitudine pe mizeriile impuse de politicieni!
          A
          lua atitudine nu inseamna sa ataci partidul X sau Y ci sa spui ca cutare solutie nu are nici o legatura sau nu corespunde cu cerintele Armatei si nici cu capacitatea de a opera corect si ieftin, in conditiile impuse, respectivul echipament!

          • Mai este o problema mentalitatea unei parti mare din populatie pt. care doar daca este din import este bun or cei care decid speculeaza asta. Cat timp nu exista o presiune suficienta pt. a se cumpara din intern, ce se poate, nu se va schimba nimic.

           Ce nu inteleg politicienii este ca nu mai poti folosi mult timp pe cei care pleaca pt. a trimite bani din strainatate si sutine astfel importurile pt. ca o sa creasca concurenta pt. muncile, traditional, prestate de romani. Un pic de rabdare ca va reveni criza si in EU si atunci sa vedem..

          • Bre, calmeaza-te 🙂

           Ti-a explicat Vlad, ti-au mai explicat si altii, contractele astea se dau pe criterii politice, aurolacii mioritici isi platesc niste favoruri, protectia sau pur si simplu isi platesc Domnia.

           Dupa aia, astora din ‘sistem’ li se rupe de ce povestesti acolo matale cu economie, industrie, PIB, resurse.

           Adu-ti aminte, pt Trofi UMB era furnizorul, aurolacul ala R.I. spunea undeva ca ei folosesc ce le pun la dispozitie civilii.

           Astia din ‘sistem’ se vad ca separati si nu-si prea bat ei capul cu investitii, economie, industrie locala, PIB.

           Nu-i intereseaza.

           Dupa cum ti-a explicat amabil Vlad, ei s-au spalat pe maini.
           Si n-am nimic cu Vlad si l-am citit mereu cu placere.

           Daca le dati arme moderne bine, daca nu, nu, stau cu ce au.

           Daca sunt din import bine, daca nu, iarasi bine.

           Eh, revenind la politicieni, astia executa ce ordine mai vin de afara ca sa cumpere pt armata.

           Industria locala tre sa dispara, ca asa-s ordinele.

           Au declarat in CSAT ca vor pastra un minim, gen pulberi, explozivi, munitie si ca renunta la prostiile alea grele din fier care nu mai sunt la moda si moderne, gen tunuri, tancuri.

           Si ca se vor concentra pe ceva aerospatiale, cibernetica, in general numai produse very high-tech 🙂 … adica practic pe nimic specific…

           Asa ca ce fieratanii mai visati voi ca se vor fabrica aici, TBTuri, camioane pt armata, artilerie, amarata aia de pusca de asalt, masini blindate sau neblindate, autotunuri, toate alea cel mai probabil se vor importa de la cine trebuie. Acu ca l-am votat pe Schumacher vedem ce s-o alege, insa in spatele lui sunt sinistrii cu care ne-am obisnuit, asa ca nu-ti fa mari sperantze.

         • @Vlad. „este ca exista o accentuata vointa de progres din partea militarilor de la varf”.
          Asa credeam si eu cu ani in urma, insa acum nu mai cred asa ceva, dimpotriva, am motive temeinice sa sustin ca o parte din vina apartine generaliilor.

          • George, am spus ca nu mai comentez. Anumiti generali au o mare vina.Ca exemplu, n-o sa ma transform intr-un avocat al generalului Zisu, s-au transformat alti politicieni, de toate culorile.
           Uscaturi sunt peste tot.
           Dar asta din cauza politicienilor.

          • @GSG In armata exista o cultura a datoriei fata de tara, suna pretentios, dar este o realitate pe care cei care au fost sau sunt militari o cunosc. Militarii nu s-au spalat si nu se vor spala niciodata pe maini, pentru ca un gatekeeper nu poate face acest lucru. Isi vor face datoria cu ce au la dispozitie, asa cum au facut intotdeauna in istorie. Iar acest fapt s-a tradus in mari pierderi de vieti.
           Dragoste cu forta nu se poate, daca politicienii si societatea decid ca nu au nevoie de instrumente performante pentru a proteja tara, atunci militarii ce pot sa faca?
           Intrebare retorica.

          • @Vlad
           Bre, daca se distrug si ultimele faramitze de industrie de aparare (de fapt discutam discutii de dragul discutiei, pt ca industria a fost deja distrusa) n-o sa va fie bine nici voua ca militari.

           Fara o economie care sa sustina apararea, fara industrie, fara PIB, fara resurse degeaba mai aveti voi cultura a datoriei fata de Tara, adica nu degeaba, dar cam fara rezultate palpabile.

           O sa ramaneti ca gatekeeperul cu pla in mana la poarta Tarii, in imposibilitate de a o apara si o sa muriti degeaba ca prostii. Acuma cu baioneta mai greu cand aia vin peste voi cu ultimele aparitii din Neckermann.

           „atunci militarii ce pot sa faca?”
           Ce ar putea sa faca militarii, nu stiu daca trebuie sa va spuna un zapacit din diaspora 🙂

           Poate nu ar trebui sa le bagati baioneta in grumaz si sa-i calcati cu senilele pe la Palate. Nu ca nu mi-ar face placere sa vaz asta 🙂

           Dar poate ar trebui sa va faceti vocea un pic mai auzita la laturile alea imputite din troaca politica.

           In mod clar le e frica de voi ca structura de forta cu oameni capabili.

           Daca doar asistati pasivi la ce se intampla in afara sistemului vostru militar, cand o veni CLIPA bine n-o sa va fie!

          • @Vlad. Militari activi nu prea au ce face, desi un general poate iesi in presa – sustinut de alti generali si amirali – si sa denunte distrugerea capacitatii de lupta.
           Insa ofiterii la pensie ar putea face mult mai mult si nu fac absolut nimic. Au iesit in strada cand le-au taiat din pensie – si am fost de acord cu ei – dar nu misca un deget pentru distrugerea Armatei.

          • uite, or luat pozitie cativa generali in retragere, dar cam tarziu si cam firav:
           http://adevarul.ro/international/europa/In-atentia-presedintelui-ales-romaniei-neglijarea-clara-aproape-criminala-capacitatii-aparare-tarii-1_547f2a9da0eb96501e546137/index.html

           Ioi ce iures ar merita unii prin MApN si la deciziile de inzestrare… nu ca retragere la pensie sau inaintare in grad… demisia acum, pe masa sau pierderea epoletilor plus… parca exista pe vremuri dar nu s-a mai auzit demult… ceva numit tribunal militar.

           Sa se uite militarii ce anchete de neglijenta si tradare a interesului national au inceput in Ucraina… tocmai pe inzestrare si subfinantarea achizitiilor armatei…
           Sa nu dea Domnu ca la anu’tavalugu’sa vina incoa…

        • Asta cu taxa de protectie e abureala in spatele careia se ascunde spaga. Nimeni din afara nu te obliga sa fi prost, drept dovada americanii ne ofereau 24 de avioane F 16 C/D modernizate la ceva mai mult decat am dat noi pe 12 jafuri antediluviene.
         Eurofighter oferea avioane noi, offset, etc, Saab la fel, asadar unde-i odioasa conspiratie daca nu in buzunarele lor si in prostia crasa care domneste si la MApN si in politic?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *