Bulgaria a primit patru oferte

Si bineinteles ca va relua candva competitia. Am fi absurzi sa credem ca tocmai acum vecinii nostri vor pune banii jos, tocmai acum cand au pe masa trei oferete pentru aparate noi.

Acum, pe langa F 16V, bulgarii mai au oferte – tot avioane noi – de la Boieng cu F/A – 18E/F Super Hornet, Saab cu Gripen C/D si aparate la mana a doua Eurofighter Tranche 1 de la italieni, dar cu precizarea ca aparatele oferite de Roma chiar sunt aproape noi, majoritatea nedepasind 1000 de ore de zbor.

Asadar numai bunatati, numai oferte una si una desi ma cam indoiesc ca cineva chiar crede cum ca bulgarii vor pune si banii jos de aceasta data, cu atat mai mult cu cat oferta celor de la Boeing si Lockheed depaseste cu strigaturi bugetul presupus a fi disponibil.

Dar au oferte pe masa, comisia lucreaza, asteptam un rezultat palpabil, probabil o amanare sau o reluare a discutiilor cat de curand.

De remarcat ar mai fi, ca de aceasta data propunerile sunt analizate de doua comisii (!?), fata de o singura comisie data trecuta, cand Saab cu C/D noi au fost declarati, pentru foarte scurt timp, castigatori. De ce doua comisii?!  Pai prima evalueaza si apoi trimite rezultatul catre a doua, care la randul ei evalueaza si ea cat poate, mai apoi transmite rezultatul catre ministrul apararii, Krassimir Karakachanov.

Domnul ministru citeste evaluarile, isi da si el cu parerea, apoi ia o decizie. Prevazatori, bulgarii nu au pus si un termen limita pana la care castigatorul sa fie anuntat.

Bugetul pentru aviatie se ridica la 1,8 miliarde de leva (cam 900 milioane de euro) si de aici dilema mea: cum sa cumpere 8 F 16V la jumatate din pretul pe care slovacii ar urma sa-l plateasca?! Nu-mi este insa clar daca cele 1,8 miliarde de leva sunt pentru primele opt aparate sau pentru toate cele 16 pe care Sofia intentioneaza sa le cumpere intr-un final. Ar fi probabil suficienta pentru Saab Gripen C/D.

Nu-mi este clar si nici n-am chef sa caut, suma fiind ridicol de mica in primul caz (opt aparate noi), neverosimil de ridiola pentru 16 bucati, dar optimisul este gratuit si eu le urez numai bine.

PS Da, stiu, stirea este relativ „batrana” dar la noi abia acum i-a venit randul la publicare, sta probabil in folder de peste o luna. Avem articole care stau chiar mai demult, gata de publicare, dar vremurile vin peste noi si ne strica bunatate de programare 🙂 …

PPS Ca sa va dau si o stire ceva mai proaspata, tot „bulgareasca”, aflati ca Belarusul ar putea sa refaca resursa de zbor a aparatelor Suhoi Su 25 bulgaresti.

GeorgeGMT

[addtoanybuttons=”facebook,twitter,google_plus,pinterest,linkedin,reddit,tumblr,whatsapp,skype,email”]

58 de comentarii:

  1. Salut. Daca bulgarii vor deveni seriosi si in final vor alege f 35 asa ca sa faca in ciuda vecinilor de la nord de dunare.

    • Sa fim seriosi cand or sa isi ia ei f 35 noi o sa ne luam XWING din Star Wars…..tarisoara aia penibila o sa mai tina alea cateva mig 29 cel putin 5 ani,,,,in fapt nu prea ar avea nevoie de aviatie,,,,

      • Vezi ca tarisoara aia penibila ne bate la cur la multe capitole. Ce ne face pe noi asta?

        • Nu ne bate la nimic..stai linistit. Au PR mai bun, atata tot

        • Un exemplu concret te rog, inafara de turismul litoral.

          • Iti dau 2. Sanatate si autostrazi. Si probabil in curand ne intrec si la cai ferate reabilitate.

            • robu si cu Adrian, doi troli de la Skt. Pertersburger, repede vai draga… nu cumva Romanii si cu Bulgarii sa se infrateasca, ca deh… pierde Rusia prin Balkani…

              Daca intr-un oarecare viitor Bulgarii si Sarbii isi vor da seama, ca defapt ei sunt doar Romani(Traci) slavizati, Rusia ramane izolata in nord FOREVER! 😀

              Muritori de foame eterni! 😀

              • Ce vorbesti domne, dupa o postare care nu iti convine tie, ca nu-ti vezi barna din ochi, sunt troll rus. editat

                Edit: atentie la limbaj.

            • Autostrazile lor sunt de cacao..Cu sanatatea nu stiu..

              • De cacao, ne de cacao, le au. O reasfaltare se face intr-o luna. Cam cat dureaza sa faci o autostrada la noi?

                • Am venit din Turcia (apropo, daca vreti sa vedeti autostrazi), pe la Edirne si am vrut sa vad litoralul bulgaresc, asa in trecere. Cea mai mare greseala! Un drum ceva mai obosit de un drum judetean de la noi, se merge bara la bara, nu se pot face depasiri, n-am vazut mai nimic, nici macar nu se apropie de mare.Nici urma de autostrada. Abia de la Varna, pesemne apropierea de Romania, teritoriu fost romanesc, s-a mai luminat drumul. Cand am intrat in Romania , de la Mangalia spre Constanta, parca intrasem in vest. Asa ca lasati-o mai usor cu bulgarii!

                • De cacao, de necacao(nu,”ne de cacao”)… degeaba le au, daca se practica cultul punerii capcanelor pe „avtostradela”, cum au facut vara aceasta pe drumul, Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Dimitrovgrad-frontiera greceasca… practic puneau capcane cu cuie, pentru cauciucuri la masini, ca sa ramana omul in pana la marginea drumului, dupa care alergau dupa masina si omul era jefuit sub amenintarea batelor, rangilor si pistoalelor…

                  Halal „cevilizatie”… parerea mea hic!

                  Ca sa nu mai spun de numerosi tursiti din vest, care se plangeau de faptul ca nu pot merge linistiti in vacanta in Bulgaria, fara frica de a fi impuscati in cap!

  2. Poate ca le vor da muscalii bani, aparate noi tehnologie noua….de aici doua comisii….una e a fratelui….Ps. Pare neverosimil ori sf…dar e posibil…!!!

  3. Parerea mea este ca bulgarii au comanda la Berlin.

  4. N-am avut de lucru si am intrat pe Wiki la fortele aeriene bulgare.
    Am aflat ca in ’90 bulgarii ar fi maturat cu noi. Nu ma refer la sutele de Mig 21 dar aveau, peste noi: 22 MiG-29; 23 Su-22; 35 Su-25; 54 Mil Mi-24 (!!!) .
    Lasam Mig-29 …. Dar chiar cu avionica depasita cativa ingineri buni pot incropi 5 Su -22 si inca 25 de Su-25(cu resursa refacuta) care sa zboare si chiar sa lupte ! Nu cred ca mai putem rade. In aceste conditii, dece sa cheltuie ?
    Din 54 Mil Mi-24 mai pot scoate macar 12 !!! Noi ?

    Tot bulgarii mai au 1 battalion de S-200 si unul de S-300 !!!
    Interesant de vazut si : „Bulgarian Land Forces” (sute de T-72 si sute de BTR) si „Modern equipment of the Bulgarian land forces” Nu cred ca Wiki are un interes.
    Prin comparatie, eu nu mai rad !

    • si asta era unul din motivele pentru care spuneam si spun inca ca noi suntem aproape in curul gol cu echipamente bune de muzeu si ne trebuie un program masiv de inarmare si dezvoltare a industriei de profil gandit nu pana in 2020, ci continuu.
      Numai ca sunt foarte multi in Romania care inca cred ca suntem inarmati pana in dinti si suntem perfect pregatiti pentru orice. Printre astia multi sunt inclusiv militari!
      Eu zic doar atat:
      In 1999 la Cincu am tras cu M-30 122mm facut in 1939.
      La Cartisoara am tras cu D-44 85mm facut in 1944.
      Sublocotenentii dadeau examen tragand proiectile de 122mm fuzante.

      Am apucat sa tragem si cateva lovituri de 152mm si 100mm dar alea au fost mai mult ca sa asistam la tragerea facuta de alte unitati.

      Eram atat de obsoliti (!) incat la Cartisoara cand s-a gasit partea din spate de la o Maliutka (practic bobina) locotenentul care era cu noi era extaziat ca si un copil si ne povestea ca asta este viitorul. …. Maliutka si-a inceput cariera in 1963….

      • din nefericire asta e situatia,
        din pacate, pe aici, critica conducerii armatei şi a conducerii statului, nu place si ajungi la moderare sau cu comentariul exclus,

        5-7 patrioate, 4 corvete in serviciu peste mai multi ani, submarine peste minim 10 ani nu pot umple golurile care există,
        fara aviatie militara, cu politie aeriana facuta de spanioli, canadieni, englezi, etc.

        paradoxal populatia are incredere multa in armata,

        este de la imaginea deformata prezentat de multele prezentari de 1 decembrie si ziua marinei,
        la care toata lumea vede vechiturile proaspat vopsite si isi spune ca nu poate fi chiar atat de rau cum spun unii,
        pai dac avem atatia generali, contramirali, comandori astia lucreaza ceva,

        la mintea mea, conducerea armatei care prezinta faptul ca avem inca aparare si capacitate de riposta ar trebui demisa pe loc,

        dar atat conducerae armatei cat si tarii a uitat ce insemna demnitatea si cu atat mai putin rusinea

        • nu cred sa se lege cineva de tine daca critici si ai si niste argumente.
          La noi populatia are incredere in armata pentru ca populatia nu a vazut armata ca fiind armata ci ca mana de lucru care suplineste administratia locala.
          Deszapeziri – armata! Nu ar trebui sa fie MAI si cu firmele alea care sunt platite gras indiferent de vreme?
          Inundatii -armata! Tot MAI, inclusiv cu amenajarile hidrografice si cu impunerea legii sa nu se mai construiasca in luncile inundabile sau macar sa nu-i mai despagubeasca pe idioti/mi se rupisti. Nu vad de ce trebuie sa suport eu faptul ca el nu respecta legea si apa i-a luat casa.
          Pe timpul lui Ceausescu,, constructii – armata! Hai sa zicem ca as accepta asta pentru cei de la geniu ca sa aibe facuta mana dar asta nu inseamna ca la absolut tot! Apropos, si azi in Spania armata participa la licitatii publice pentru anumite proiecte de constructie.
          Tot pe timpul lui Ceausescu, agricultura – armata! Au ajuns unii cap-isti sa nu le mai pese de plan ca le venea armata si elevii sa-i ajute la recuperarea de plan.

          Armata in Romania a fost si este folosita la orice, dar ca forta bruta, astfel incat lumea nu mai realizeaza ca oamenii aia, desi pot sa mai jute din cand in cand, treaba lor reala este sa se pregateasca de lupta si nu de defilari sau inundatii!
          La noi Armata este un fel de factotum cu exceptia pregatirii de lupta. Cele mai „bune” au fost reactiile, inclusiv din MApN, ca NATO ne-a papat banii cu atatea exercitii. De parca nu asta ar fi scopul armatei: sa se pregateasca permanent de lupta si preferabil nu cu armament mai in varsta decat seniorii din armata.

          • # Lucian. In primul rand, motivele pt care romanii au incredere in armata exced cu mult ce ai insirat tu acolo. Incredere in Armata este o chestie foarte veche si are legaturi cu multe alte lucruri decat cu inundatiile si deszapezirile. Sa nu ducem in banal un sentiment sanatos care tine si de identitatea noastra nationala…

            In al doilea rand, pregatirea de lupta era cum ai scris tu, dar nu peste tot la fel, astazi lucrurile s-au schimbat in bine, odata cu noile generatii de ofiteri, cu americanii etc.

            Lucrurile nu sunt chiar atat de gri pe cat le vedem noi, dar nici atat de bune cum ar trebui sa fie.

            #Capatul satului. Ai comentarii kilometrice, cateodata fara obiect si fara legatura cu articolul. Nu sari parleazul, RoMilitary a criticat (cam singurul site) si conducerea armatei dar mai ales conducerea statului. Nu te da victima segregarii politicce, pur si simplu m-am plictist de … kilometrice.

            • nu zic ca nu s-au mai imbunatatit lucrurile, doar ca ma ia disperarea cand vad cat mai este de facut si nu se prea vede ceva coerent pe termen lung.
              Am trecut de la cele 12 bucati la shopping spree… dar ceva pe viitor de lunga durata?

              Bulgarii fac cam la fel.

              • Eu cred ca toate programele de achizitii anuntate sunt pe termen lung. Corpul de ofiteri ai Armatei Romane se schimb si el, mentalitatea la fel, lucrurile evolueaza.
                Nu atat de repede pe cat ai vrea tu sau eu, dar asta-i viata.

                Nu exista termen de comparatie intre Ro si Bg la nivel de armata.

                • Problema este in mare parte lipsa de capital uman adecvat. Fortele armate ale Romaniei nu au la mai bine de un deceniu de la „profesionalizare” un corp de subofiteri fiabil si profesionist, care in circumstante normale are trebui sa fie coloana vertebrala a fortelor armate. Romania are in continuare forte armate care se bazeaza in continuare pe ofiteri ca sa asigure cat de cat „buna functionare”, dar si aici capitalul uman lasa destul de mult de dorit. Nu poti sa ai forte armate fiabile cu caporali trecuti de 40 de ani, cand ei are trebui sa fie undeva pe la jumatatea aceste virste. In general Romania nu este pregatita pentru a contracara sau sa sustina un conflict mai generalizat. Dar, nici tavalugul rusesc/sovietic nu mai este ce era. Oricum cand vorbesti de siguranta nationala nu ar fi bine sa te bazezi prea mult pe noroc. Sa nu mai vorbim de faptul ca fortele armate ale Romaniei are mai multi generali si amirali activi decat USMC are generali activi la efective care sunt mai putin de jumatate decat cele ale USMC.

                  • Lipsa unui corp de subofiteri capabil sa sustina armata este boala veche la noi. Am suferit cumplit de pe urma ei si in primul si in cel de-al doilea razboi mondial, n-am rezolvat-o nici in perioada comunista si nici acum.
                    Avem spatele rupt dapdv…

                    La ofiteri, mai ales cei tineri, nu stam chiar atat de rau, doar ca pleaca pe capete, mai ales cei care termina Academia Tehnica.

                • Cum e armata la bulgari nu am de unde sa stiu
                  Din nefericire stiu ce a facut conducerea noastra după 90
                  Multi subofițeri avansați in 10-20 de ani pana la gradul de colonel, ca aveau fiecare o sotie, prieteni sau cineva care sa puna o vorba buna pt ei
                  Sau dacă nu aveau pile de astea se apucau sa faca facultăți prin corespondenta sau doctorate – după modelul cunoscut
                  Iar astea aduceau avansari

                  Sau persoane ciudate avansate direct la gradu de general: primari de sectoare, soferi de sefi de sindicat, etc

                  Nu spun ca avansarea nu trebuie sa aiba loc sau ca nu sunt persoane care merita – dar ăstia sunt prea putini
                  Ca in anii inainte de anii 40 prea multi dea valma au fost făcuți ofiteri superiori si generali : fara nici un merit militar real

                  Asa ca grosul armatei cand vede toate specimenele ajunse general incepe sa isi puna diverse întrebări
                  La MAI este chiar mai grav

                  Asa ca realitatea este mult mai sumbră

                  La mintea mea, fiecare meserie trebuie facuta de specialisti
                  Iar militaria este o meserie ca oricare alta, care presupune sa te pregatesti ca nu se stie cand suna alarma de lupta

                  Nu zic mai sunt oameni dedicați meseriei de militar
                  Si probabil sunt si generali care merita funcția asta
                  Dar senzatia mea este ca prea putini merita gradele de ofiter superior si general
                  N-am invatat nimik nimic din 1940

    • Spre deosebire de restul tarilor foste membre ale Pactului de la Varsovia, noua sovieticii nu ne prea dadeau arme de ultima generatie pe mana. Si daca ne dadeau ne dadeau putine cat sa nu conteze. Vezi cele 30 de T-72-uri. Polonezii, bulgarii si cehii le-au produs cu sutele la ei in tara. Ma mir ca ne-au dat MiG-29 si submarinul Kilo.

      Inainte de 89 toate tarile astea estice, aveau armate supradimensionate. Bulgarii chiar stateau mai bine ca noi la tancuri dar e exagerat sa spui ca in 90 ar fi maturat cu noi. Nu ar fi putut sa ne invinga, si nici noi pe ei, armatele erau cam trase la indigo si la cantitate si la calitate.

      In 1990 la aviatie lucrurile stateau cam asa, cu aproximatie:
      MiG-29 – Romania: 21 bucati / Bulgaria: 19 (in alta parte vad 16)
      Nota: primele 4 MiG-29 le-am primit in decembrie 89, restul au sosit in 1990 asa ca nu stiu daca erau pe deplin operationale. Dar pe vremea aia, si intr-o tara cu sistem militar de tip estic, operationalizarea avioanelor sigur era diferita de operationalizarea F-16 din prezent de exemplu.
      MiG-21 – Romania: 277 / Bulgaria: 224
      MiG-23 – Romania: 46 / Bulgaria: 90 (aici stau mai bine)
      Si cum ai spus si tu ei aveau Su-25 si Mi-24 pentru atac la sol, noi aveam 88 de IAR-uri 93.

      Cat despre prezent, probabil mai pot sa ridice 2 Mig-uri 29 de la sol si 4 Su-25. Cat despre cele 270 de T-72 din inventar si cele 500 din rezerva cate crezi ca sunt gata de lupta sau ca functioneaza? Si in caz de razboi, Bulgaria nu are capacitatea sa readuca in stare de lupta un numar considerabil de tancuri. Probabil nici macar 8 tancuri nu cred ca mai pot. Si ei si-au fabricat tancurile, dar ca si UMB-ul nostru pun pariu ca si fostele lor uzine sunt pe butuci. Daca or mai exista.

      La exercitii in anii trecuti Lancerele noastre au doborat MiG-urile lor 29. Avionica tevilor noastre e net superioara. Ei cand au mai umblat la avioane doar s-au asigurat ca sunt in stare de zbor adica le-au mai prelungit resursa. Au ramas cu aceeasi avionica de cand le-au primit de la sovietici.

      La fel cred ca sunt si T-72-urile lor. TR-85M1 al nostru chiar daca avem doar 54 bucati are echipamente mai performante.

      • Hai sa o luam altfel:
        <1990
        Bulgaria avea voie 1500 tancuri
        Romania avea voie 1200 tancuri

      • Ba aveau ce pune pe masă. Tu numeri la toptan MiG-urile 21, dar ei aveau și varianta Bis fațâ de noi care aveam doar MF. La atac la sol nici nu are rost să vorbim, ei chiar aveau aviație de atac la sol. Avioane și elicoptere făcute pentru așa ceva.

    • #Serban. Nu te mai uita pe Wiki, n-are aproape nici o relevanta. elicoptere Mi 24 abia daca au gata de zbor 2-3 bucati, Su 25 cam la fel, Su 22 nu mai zboara de mult.
      Iar din sutele de tancuri si transportoare daca mai au cateva zeci ar fi bine…
      S 200/S 300 nu stiu sa mai fie operationale.

    • Serban, in caz de razboi, daca se urca si dau drumul la toate sculele astea s-ar putea sa aiba mai multe pierderi pe accidente decat din partea inamicului. Toate avioanele si elicopterele alea sunt mai periculoase pt echipaj decat pot inamic.

      Una inseamna stocate si altceva e gata de folosire. Eu as paria pe ai nostri in caz de confruntare

    • Bulgarii erau „frontline” cu Turcia si Grecia, ba chiar si cu tradatorul Tito…normal ca fusesera mai dotati.

    • nu uita că erau la granița nato plus că practic erau republică sovietică.
      rușii nu au avut niciodată incredere in noi și viceversa de asta am primit doar majoritar tehnica „sigură” pentru sovietici și pe sponci tehnică modernă.

  5. Eh, nu au bani decat de niste avioane second-hand. Parca vad ca le esueaza iar licitatia si mai dau o tura de resapare la MIG-29 in Ucraina, Belarus sau Polonia (asta daca nu se mai aranjeaza cu rusii) si eventual cateva MIG-21 (astea pot si la noi, la Bacau) si SU-25 (Ucraina + Georgia?).
    https://www.rumaniamilitary.ro/mig-21-unguresti

  6. Nici eu n-am ,,sperante” ca bulgarii vor face un lucru bun si se vor dota cu armament modern, totusi situatia in care ne aflam nu ne da motive serioase sa radem de altii, suntem doar cu un pic mai ,,modernizati” ca bulgarii asa ca stie careva cand va fi operationalizata prima escadrila de F16 , celelate doua mai vin sau luam direct F35 second prin 2040?…

    • Serghey, s-a tot explicat ce inseamna operationalizarea conform normelor NATO. Trebuie sa acumuleze niste sute de ore de zbor in toate misiunile posibile. asta dureaza, probabil in 2019 vom avea. Asta nu inseamna ca nevoie nu pot sa zboare in misiuni de lupta

  7. Stiu Dinule, doar ca-s enervat la culme de felul cum merg lucrurile, nu-i posibi ca de aproape un an sa nu se vb nimic concret de restul de aparate F16, mai luam nu mai luam, or fi A/B-uri or fi C/D-uri or fi noi, asa ca ma doare in cot de bulgari, pe mine ma intereseaza ce-i in gradina mea nu a altora!

    • @Serghey
      Probabil ca nu sunt bugetate anul acesta. In mod normal, nici nu au cum sa fie. Asa ca, cel mai probabil vor fi achizitionate in 2019. Probabil se va adopta o lege sau un oug in acest sens..
      Stay cool man. 🙂
      F-16 va fi..

      • F 16, cel mai probabil vom auzi vesti anul viitor.

      • Stii ce ma ingrijoreaza Tedy? Nici nu era nevoie sa fie bugetate anul asta, pt ca se putea face usor o intelegere cu plata incepand din 2019 sau poate chiar din 2020, mai ales daca luam din desert ceva, direct de la unchiul Sam. Se putea face un antecontract, ceva sa rezervam niste avioane de uneva. Asa nu e clar, mai au portughezii, luam de la americani, cand? Cate?
        Linistea asta ma face sa cred ca se trage de timp, si de fapt avioanele astea sunt pt urmatorii ani. Sper foarte mult sa ma insel

  8. Pana una alta noi vom avea 7sisteme PATRIOT,sisteme HIMARS(chiar si 54 ATACMS),227 „Pirande”,camioane IVECO M250 (apropo,ce se mai aude de presupusa comanda de 3000 de camioane?).Speram si la corvete+elicoptere de transport si de atac noi.Sigur,mai sunt multe de facut dar daca ne uitam cu cativa ani in urma nici nu am fi visat la multe din ce am scris aici.

  9. Sa dee Domnu’ sa aveti gura aurita, dar eu is oleaca sceptic, ma ingrijoreaza ca nici de Agilis nu se mai vb nimic, de arma de asalt nici atat…. P5 nu reusim sa asamblam, pana si tinuta de lupta n-am reusit s-o facem acatari’, ….astea-s toate lucruri normale la ce guvern de ospatari si secretare avem.

    Pe anul asta la Patriot sa speram ca vom avea si corvete in cea mai buna varianta de echipare, poate ca Sigma-i cea mai buna cu toate ca nu-i vrau pe holenderi, ca nici ei nu ne vor.

  10. De ce am vrea noi o Bulgarie puternică ? La fel si vis-a-vis de Ucraina si Ungaria.

    • pt ca o Bulgarie decenta ar insemna sa stam fara griji macar din partea aia. Asa, un atac rusesc ar putea veni lejer din sud-est sau chiar sud, pt ca astia nu-s in stare sa-si pazeasca spatiul aerian. La Ungaria sunt de acord, dar la Ucraina si Bulgaria nu. Noi am putea, dupa ce terminam cu investitiile, sa ne aparam litoralul, dar ar fi rau daca ar trebui sa ne aparam si granita de sud

      • Nu imi amintesc ca Bulgaria sa ne fi apărat vreodată interesele. Ba , atunci când au avut ocazia, ne-au si „faultat”.
        Bulgaria contra Rusiei pentru România? Si cand o spui, sună ciudat.
        Ganditi-va la interesul asupra Dobrogei.

        • Bulgaria dupa Tratatul de la San Stefano din martie 1878 cu iesire la Marea Egee…inca imi da fiori pentru ce ar fi fost secolul XX!
          Probabil acum Rusia ar fi avut un Kaliningrad in Macedonia de Est-Tracia. Iar Dobrogea…
          Noroc cu Tratatul de la Berlin cateva luni mai tarziu.

        • Nu cred ca m-am facut inteles. Bulgaria desi e rusofila, e totusi o tara UE si NATO. Eu prefer o Bulgarie inarmata decent, care sa-si poata apara granita aeriana. La ora actuala un atac rusesc ar putea veni foarte usor peste granita de sud, pt ca Bulgaria nu prea are avioane in stare de lupta.
          Da, stiu de visele lor umede, dar ei au vise umede fata de toti vecinii, si cand si-au umflat muschii au incasat-o de la toti vecinii, vezi razboiul din 1913. Nici macar sprijiniti de rusi nu ar avea forta si vointa sa cucereasca si sa mentina teritoriile visate.
          Rusii sunt inamicul real, cert si cu posibilitate de conflict, nu bulgarii

  11. Iarta-ma Dinule chiar daca-s cu doua beri in cap, chiar nu voiam sa-ti raspund dar in afara de Marea Neagra zonal noi nu avem prieteni si chiar nu vreau sa detaliez…….sa ne rugam Domnului sa-i avem aliați reali pe americani si pe evrei, as vrea un acord cu evreii asa cum avem cu americanii dar poate ar fi bine o colaborare mai stransa cu polonii in rest pe care-i vad eubun exwmplu chiar daca au mai dat si rateuri 8n rest nothing!

  12. Vedem dusmani si acolo unde nu sunt
    La margine de asta orice „organizatie” cu 70000 plus trebuie sa fie coordonata
    Ce au buldozerele si migurile de bun daca nu stiu ce sa faca???
    Ce au bulgarii pe sectorul asta????
    Ce aveau ucrainienii ???
    Daca nu ai capacitati de comanda control actuale si cercetare actuale esti cam degeaba
    Chiar de se critica ..la noi s-a cam inceput de la cap ..contrar a ce cred multi
    Numai ca mai trebuie sa ii dai si contribuabilului ceva sa ii creasca increderea sau moralul
    Daca rusii nu ne „inarmau” ptr ceva era
    In zona nu au fost vecini ..in afara de pestii mari sa transforme romania in teren de „joaca”
    De o banda sau alta am luptat si mai la sud si mai la vest si mai la est de granitele actuale

  13. Bulgarii mimeaza modernizarea armatei. O vor taragana până la calendele grecești.

  14. Lockheed si Boeing i-au luat la perpulix, stiind ca sunt neseriosi. Le-au zis ceva in genul „Costa o caruta de bani, cand aveti banii, dati-ne un telefon.” E clar ca n-au chef sa-si piarda timpul in negocieri pe maruntis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *