Canada, se zvoneste, ar dori si ea submarine

USS Nautilus, primul submarin cu propulsie nucleara

Dar deocamdata totul este la nivel de zvon sau, altfel spus, de dorinta nu de plan pus la punct cu finantare aprobata, iar daca ne luam dupa saga ridicola cateodata prin care canadienii au plecat de la F 35A (program in care aveau statutul de partenerii) au lansat tot felul de competitii, a ras lumea de ei si pana la urma tot la F 35A au ajuns, putem deduce ca nici cu submarinele nu le va fi mai usor.

Se vede treaba, diferente mari intre supusii regelui din Australia si canadieni, nu neaparat in detrimentul “cangurilor”.

Asadar si prin urmare, baietii din Tara Frunzei de Artar se gandesc la submarine noi, chiar 12 bucati, cu care sa inlocuiasca cele patru submarine Victoria-class cumparate de la britanici la mana a doua (cu care ocazie si-au luat o teapa de povestit nepotilor).

12 nave diesel-electrice cu AIP pentru suma care variaza, in functie de povestitor, de la 60 de miliarde de dolari canadieni pana spre 100 de miliarde. In cazul canadienilor suma in sine n-ar trebui sa ne mire, astia au bunul obicei sa cumpere la niste preturi de ramai pe doua randuri.

In fine, deocamdata nu se stie mai nimic, nu este absolut nimic bugetat, totul se invarte in jurul nevoii de submarine functionale pentru marina canadiana. Tot deocamdata, cei mai nordici membri ai Imperiului au in derulare doua programe foarte scumpe: F 35A si noile fregate Type 26, dar nu putem sa nu ne intrebam daca canadienii, cu un ochi la australieni, nu vor merge si ei tot pe varianta submarinelor nucleare, mai ales ca in tara lor au industrie nucleara proprie si foarte dezvoltata, in plus de asta, sunt la doar o cascada distanta de americani cu zecile lor de submarine nucleare, industrie, santiere etc, adica tot ce-i trebuie unui om gospodar pentru a avea pe langa casa o flota de submarine nucleare de atac de ultima generatie.

Adevarat ca in cazul Canadei, necesitatea unor astfel de nave nu se intrevede chiar de la prima privire, dar daca ne uitam mai indeaproape, vedem ca a doua cea mai mare tara din lume (Canada) se invecineaza peste Polul Nord cu prima cea mai mare tara din lumea (Rusia) si cand ai asemenea vecini, cand zona de nord a planetei devine din ce in ce mai interesanta, bine ar fi sa ai ceva nave de lupta care pot patrula Oceanul de Nord pe sub gheata timp indelungat. Iar cand rusii au submarine nucleare, bine ar fi sa ai si tu…

Pentru ca este al naibii de greu sa te invarti pe sub calota cu un prapadit de sistem AIP si sa fi nevoit sa scoti capul la suprafata din doua-n doua saptamani, sau sa stai cu urechea pe un submarin rusesc nuclear cand tu mergi pe pile de combustie.

Doar ca, dupa cum observam in cazul australienilor, submarinele nucleare nu se fabrica pe stoc, nu poti merge sa le alegi de pe raft si este nevoie de un plan de achizitie bine pus la punct pe o perioada lunga de timp. Iar daca canadienii se mai gandesc mult, risca sa aiba submarine noi spre mijlocul secolului XXI, cand – cel mai probabil – nu va mai fi gheata deloc pe timp de vara la Polul Nord.

GeorgeGMT

12 comentarii:

  1. „Supusii Reginei de pe malul vestic al Atlanticului au cumparat de la britanici patru submarine diesel-electrice la mana a doua. Defecte, si cu probleme structurale grave, inca de la aducerea lor in Canada, nici astazi nu sunt chiar ok desi s-au bagat bani cu nemiluita in reparatia lor. Achizitionate in 1998, au reusit performanta ca pana in 2012 sa fie operationale doar trei ani. ”

    De aia nu e bine sa te complici cu armament cu probleme, riști să bagi o căruță de bani după ce l cumperi și nici să te folosești de el.

    6
  2. mi-a plăcut aia cu casccada?fiind tot de partea bună a forței împreuna cu vecinii de la sud și cu cei de ‘imperiu” poate vor mai tăia din timpii morți.
    si în viața de zi cu zi contează vecinii fie ca stai la casa sau apartament…dacă nimeresți între gospodari fie si inerțial vei fi și tu molipsit de bunele practici și iti vei creste sansele cu un climat pozitiv-sanatos-civilizat.
    dacă esti inconjurat de puturosi,lenesi,scandalagii atunci vei fi intr-o continua luptă de uzură cu ei ..psihic si fizic nu poti trai așa si vei deconta acest stres.
    ce bine ne-ar fi prins si nouă niște vecini asa mai iesiți prin lume și utilizatori de tacâmuri la masă….mai greu doar cu râul,ramul,muntele și marea?destinul dom’le.

    10
  3. Dati-le numarul lui Macron. Si apoi asteptam sa vedem cum isi trag 3-4 Virginii…

    5
  4. „Continentul” Canada este marginit de trei oceane si chiar are nevoie de cateva sub-uri nucleare. sa-i patruleze apele. Sunt potenti industrial si financiar si chiar ma mira ca nu au mai multe submarine si mai moderne. Furnizori pe diesel sunt.

    7
  5. la cat ocean au in jur ar fi normal sa ceara nucleare.

    dar de la cine? UK si US sunt blocati cu nevoile lor si cu cele australiene.

    de la ceilalti constructori de sub-uri nucleare NATO, francezii, nu prea ar fi intelept in lumina ultimelor declaratii ale lui Macron.

    Ce variante realiste raman pe termen mediu?

    4
    • nu macron a sabotat afacerea in australia. are toate motivele sa fie sictirit pe aukus.

      • de aia semnam noi contractul de corvete de 6 ani incoace in fiecare an ?mai ales cand ne spune ambasadorul francez,in orice alta tara normala contractul ala deja era in curtea Damen, dar nu la noi, ca la noi bosanceanu are putere in psd si poate se gaseste o chichita ca sa poata aloca cati bani cere ng la pretul real al 4 corvete frantuzesti facute in Romania care nu era nici in 2017 1,2 miliarde de euro si sa mai ramana niste bani si pt partid la alegerile din 2024

  6. Apropos de tepe, fregatele, securizarea frontierelor, Hawk XXI, etc au reprezentat taxa pentru intrare in NATO. Si acum pt intrarea in Schengen trebuie platita o taxa: corvete, MLI, etc. Vom vedea! Si ceilalti care au intrat au platit: Bulgaria, Croatia…

    2
  7. O sa fie un proces de achiziție mai urât decât cel al F-35lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *