Buletin naval. Submarine. Vânătoare de mine. Modernizare NPR-uri

Conform unui document publicat de HotNews, MApN-ul a cerut aprobarea Parlamentului pentru inițierea a trei programe de înzestrare/modernizare a Forțelor Navale Române:

  1. Programul „Vânătorul de mine” are în vedere achiziția unor nave vânătoare de mine, cel mai probabil este vorba de cele două nave care vor fi achiziționate din Marea Britanie despre care am scris pe larg aici și aici;
  2. Programul „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” are în vedere achiziția unor submarine, nu se precizează numărul, dar ideal ar fi să fie trei unități. În spațiul public a fost vehiculată opțiunea dotării cu două submarine de tip Scorpene, produse de compania franceză Naval Group (declarațiile fostului ministru al apărării, Vasile Dâncu). De reținut din nota de fundamentare: „obținerea unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ – strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea fortelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.”
  3. Programul de modernizare a celor trei nave purtătoare de rachete din clasa Tarantul. Se are în vedere „modernizarea sistemelor de luptă principale și actualizarea capabilităților operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual și asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de luptă proprii și ale altor state membre NATO.” După cum spuneam într-un articol mai vechi ce poate fi recitit aici, într-o primă fază se vor moderniza sistemele de propulsie ale celor trei nave, turbinele de origine sovietică fiind înlocuite cu unele de proveniență occidentală, pe modelul modernizării sistemelor de propulsie de la fregatele T22R.
programe de inzestrare fortele navale romane

NPR 188 – Zborul, la intrarea în portul militar Mangalia

Ceea ce mi se pare îmbucurător este că, cel puțin în opinia mea, începe să se contureze un concept coerent de dotare cu mijloace tehnice a Forțelor Navale Române. Concept din care corvetele nu par sa mai facă parte având în vedere că fregatele vor primi sonar remorcat cu adâncime variabilă iar NPR-urile vor asigura o forță de lovire semnificativă după ce vor fi dotate cu rachete navă-navă moderne. Totodată, NPR-urile se încadrează cât se poate de bine în conceptul de „mosquito fleet” pe care britanicii îl aveau în vedere pentru marina ucraineană. Despre acest concept am scris mai pe larg într-un articol mai vechi care poate fi recitit accesând acest link.

Rămâne de văzut dacă se va mai semna contractul pentru cele patru corvete sau nu, eu înclin către ultima variantă. Însă, în acest caz, ar trebui avută în vedere dotarea fregatelor T22R cu senzori și mijloace de luptă antiaeriană moderne. Și înlocuirea Mărășeștiului. O variantă la renunțarea la corvete ar fi achiziția a încă două fregate similare cu T22 și reamintesc că Marea Britanie are listate fregatele de clasă Type 23 la vânzare. Mai multe detalii în articolul de aici.

În final, vă las în compania Zborului și sunetului superb produs de turbinele sale:

105 comentarii:

  1. Ni am adus aminte de acel forum maghiar in care se spumega despre achizitiile Romaniei. Acum îl închid? Mai stie careva numele forumului?

    14
    • Inginer Proiectant

      Htka.hu

      Au intrat in depresie dupa achizitia de f-35

      44
      • asta ieri :)) azi au din nou puseuri de optimism cand au auzit de submarine si cer inca 200 de Leo A7 si Rusia la granita cu ei in Zakarpatia.

        21
        • Am vazut si eu, astia nu sunt sanatosi la cap sa isi doreasca Rusia la granita!

          16
        • Ai un link? Cautai cam prin toate categoriile si nu gasii nimic relevant.

        • ungur pungur/nas in cur

          9
        • LOL..comentariile voastre au ajuns pe situl unguresc..Asteptam meltdown-ul )

          10
          • Ellenünk sok, Oroszország ellen pont semmire sem jó.
            Sajnos a mi bölcs vezetőink ezt sem veszik komolyan és tovább öntik a pénzt hülyeségekre. Máskülönben 7 évre elosztva, GDP arányosan, még nekünk sem lenne sok ez a 10 milliárd dollár (tíz év alatt ennek sokszorosát költötték el nem igazán építő dolgokra).
            DE nem látok semmi törekvést, mint a mutogatáson kívül semmire sem jó, operettsereg létrehozására. Végül is azt gondolják, mint Mátyás királyt látogató egyszeri lány. Csináltak is valamit, de mégsem csináltak semmit. Ezzel a mostani honvédelmi bájgúnárral, aztán végképp nem lesz haderőfejlesztés. Csak ne csodálkozzanak, ha a románok – ne adja a Jó Isten – eljönnek a Tiszáig.

            Nem mellékesen ennek a román fegyverkezének az is lehet az oka, hogy az USA arra az esetre ha Ukrajna elesik, jobb híján, NATO (vagy ami lesz utána) déli bástyát akar belőle csinálni.
            De ez minket pont nem vigasztal, ha ukrán területekkel és Moldvával kikerekített románok lesznek a keleti szomszédaink, akik adott esetben az USA-nál azt is kisírhatják, hogy adja oda a Tiszáig a területeket.
            Akkor lennénk valamennyire védve, ha az orosz eljönne a magyar határig.

            Google translate nu vreau sa folosesc mai mult spatiu.
            Mi-e si frica sa ma uit mai departe , au astia niste idei…

            5
            • Indirect recunosc ca „de la Nistru pan la Tisa” 🙂 🙂 🙂 sunt niste idei bune as zice 🙂 🙂 🙂

              14
              • Au uitat de 1956.

                6
                • E mult mai rau de atat..spera in victoria Rusiei asupra Ucrainei si se gandesc ca in cazul prabusirii acesteia vor anexa Transcarpatia. Si daca americanii ne vor abandona spera ca vor obtine Ardealul sau macar o parte a lui. Indiferent de situatie, chiar nu inteleg ce mai cauta in NATO.
                  Se pare ca se gandesc achizitile nostre o sa le puna bete in roate, mai ales ca sunt constienti ca probabil americanii nu ii vor aproba lui Orban echipament similar cu al nostru.
                  Doar ai rabdare sa adaugi in google translate. E nebunie curata ce e pe situl ala. Am luat o pauza ca au inceput sa mi se ofileasca neuronii…

                  21
                  • Lmao, marea armata maghiara ce va cuceri Transilvania, cu toate cele 2 (doua) brigazi de infanterie pe care le au.

                    4
                    • Cineee!!?? Marea armie hungara? Astia da, mari luptatori, si inca din timpuri imemoriale! Toata planeta stie cat le place la bum-bum?Pe unde au fost, cand au fost si cat au fost, au atras „admiratia” tuturor pentru…nimic. Sunt experti in a sta ascunsi si cat mai departe de razbel! In timpul WWII, ei si italienii erau considerati de rusi si germani ca fiind „slabutii slabutilot”. Si astazi au mentalitatea „omoara-i Doamne p-aia sa castig eu”…Asteapta Rusia ca poate le pica si lor un os de ros! Ceva tot le va pica in caz ca devin belicosi, le vor cadea dintii care si asa sunt mici!

                      12
                  • Eu urmaresc site-ul de ani de zile, am citit tot topicul ala. Il traduc cu google translate, click dreapta si translate to English. E mai simplu asa

                    not suntem Mordor, Romulani, tigani, in toate felurile ne zic. Au programul ala Zrinyi, cu un batalion de tancuri si IFV-uri pentru vreo 2 brigazi cu totul; mai iau si NASAMS. nu e rau dar nu-i mare lucru. din cate stiu au fost refuzati pentru Himars.

                    Ei vorbesc de ani de zile de caderea Ucrainei si ajutor de la rusi, realizeaza ca singuri n-au nici o sansa. Jubilau la ideea ca Ucraina o sa cada si o sa aiba pe prietenii rusi aproape si Serbia in sud.

                    De fapt s-a discutat aici pe site inainte de razboi chiar ca ar fi fost o situatie foarte nasoala pentru noi.

                    17
                    • Daa, am citit si eu pe la ei! Niste idioti care se inimeaza in grup „ce tari au fost candva, si vor fi din nou candva”! Tare mi-a placut cum radeau de Mig-21 si cumva fi el zburat de pe cer de cele 14 Grifoane?Cand au aflat ca luam F-16 in uz au ras tot asa…De cand au aflat de modernizare si de ceea ce pot face au uitat sa mai rada!?Cu norvegiencele au latrat…mai vrem Gripen ca sa castigam?Acu’ cu F-35 pot zice „vrem Su-57”!?Ca altceva nu pupa!

                      15
                    • Si cica suntem aliati..
                      Imi aminteste de un banc de pe vremea razboiului.
                      Declara razboi Ungaria Statelor Unite, merge ambasadorul Ungariei in audienta sa inmaneze declaratia de razboi.
                      Americanii mai nestiutori din fire
                      – Unde e Ungaria ?
                      – In Europa
                      – Sunteti regat sau republica ?
                      – Regat.
                      – Aveti deci un rege ?
                      – Nu, avem un amiral.
                      – A, aveti deci o flota ?
                      – Nu, nu avem nici macar iesire la mare.
                      – Si cu cine aveti voi probleme ?
                      – Cu Romania
                      – Pai declarati razboi si Romaniei ?
                      – Nu, noi suntem aliati.

                      32
              • Vash the Stampede

                O „mica ajustare” daca-mi permiteti…

                Mai corect spus ar fi… „Toti Romanii dintre Nistru, Vag si Dunare!”

                Da.. ma refer la Dunarea ce taie HUNgarea in doua si la Vagul din nord(Slovacia) ce taie Slovacea-n doua…!!! ?

                1
        • Am citit pe forumul lor ca ne tin pumnii sa cheltuim cat mai mult cu flota la Marea Neagra ca sa nu mai avem bani de investit in armament cu care sa-i putem lovi pe ei, LOL. M-am cracanat de ras.

          23
  2. Dorelul initial
    12 aprilie 2023 la 13:32
    Cica ne tragem si submarin militar

    https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-cere-parlamentului-aprobarea-sa-cumpere-un-submarin-militar.html

    Eu cred ca s-a primit lista de cumparaturi pentru perioada urmatoare.

    1
    Răspunde
    LaCuscaPsd&Pnl
    12 aprilie 2023 la 13:33
    Cica „cumpărăm” Un submarin… 1…
    https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-cere-parlamentului-aprobarea-sa-cumpere-un-submarin-militar-document.html

    Răspunde
    Claudiu
    12 aprilie 2023 la 13:43
    https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-cere-parlamentului-aprobarea-sa-cumpere-un-submarin-militar-document.html

    Sa aibă cu ce sa tracteze Delfinul.

    Răspunde
    sharky
    12 aprilie 2023 la 13:47
    https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-cere-parlamentului-aprobarea-sa-cumpere-un-submarin-militar-document.html?source=biziday
    Na, că vine și submarinul. Asta să fie escala lui Macron?
    Părerea mea, hâc…

    3
    Răspunde
    AlexandruP
    12 aprilie 2023 la 13:51
    Cererea este pentru 3 programe, nu doar pentru submarin. Desi G4Media zice de 1 submarin, nu am vazut in document sa mentioneze cate nave vor sa cumpere. In cerere se zice de nave vanatoare de mine si nave de tip submarin. Pot sa fie si 2 submarine acolo, cred. Poate n-am citit eu atent, dar nu vad numarul de nave ce urmeaza sa fie achizitionate la submarine si vanatoare de mine.

    1. Vanator de mine
    2. Submarin
    3. Modernizare nave purtatoare de rachete (navele din clasa Tarantul)

    https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2023/04/MApN-SUBMARINE.pdf

    9
    Răspunde
    Mihai
    12 aprilie 2023 la 14:00
    Uite si urmasul Delfinului: https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-apararii-cere-parlamentului-aprobarea-sa-cumpere-un-submarin-militar-document.html
    Iepurasul de paste lucreaza ore suplimentare anul asta. ?

    Răspunde
    Marius Zgureanu
    12 aprilie 2023 la 14:08
    nu scrie niciunde in clar „un singur submarin”, ci „nave de tip submarin”

    5
    Răspunde
    Mihai
    12 aprilie 2023 la 15:08
    Pai sa fie mai multe atunci, desi la mai mult de doua nu as spera, realist vorbind. Se confirma (si ma bucura asta) si modernizarea NPR-urilor

    1
    Răspunde
    nicolae
    12 aprilie 2023 la 15:47
    Ideal ar trebui sa fie 3 submarine pe principiul ala sanatos – unul in larg, unul la mal in pregatire si unul la intretinere.
    In sfarsit, se contureaza o structura si un concept cat de cat coerente la FNR. Inclin sa cred ca, pentru moment, putem pune cruce corvetelor avand in vedere ca fregatele primesc sonar remorcat cu adancime variabila. Totusi n-ar strica ceva antiaeriana mai de Doamne-ajuta pe fregate. Si pe NPR-uri de asemenea…

    4
    Răspunde
    John Doe
    12 aprilie 2023 la 16:02
    Poate renunță frantujii la corvete în locul submarinelor.

    Răspunde
    Marius999M
    12 aprilie 2023 la 16:38
    DACA am Inteles bine, modernizeaza si NPR-urile.

    Răspunde
    Mow_dog
    12 aprilie 2023 la 15:20
    Asa, sper sa fie trei. Pacat ca vor fi Scorpene si nu niste sub-uri Germane.

    2
    Răspunde
    ZALMOXIS
    12 aprilie 2023 la 15:24
    N-a zis nimeni ca e frantuzesc. Tre’ sa fii talamb sa cumperi un submarin despre care inamicu stie tot.

    1
    Răspunde
    Mow_dog
    12 aprilie 2023 la 16:25
    Luand in considerare scrisoarea de intentie prin care spunem ca vrem sa achizitionam submarine Scorpene, dar si faptul ca exista un mare total de 0 (zero) informatii despre discutii cu alte tari pentru alte tipuri de submarine, as spune ca cel mai probabil vor fi submarine din clasa Scorpene.

    Răspunde
    Anla’shok
    12 aprilie 2023 la 17:06
    Rusii nu-s in stare sa anuleze folosirea de ucraineni a unor arme de productie proprie pe care le cunosc ca pe propriile buzunare in schimb stiu tot despre un submarin despre care s-au scurs unele informatii.

    Răspunde
    Nicu_4
    12 aprilie 2023 la 15:31
    Pai numa macron a venit in vizita,Scholz a trecut sa stabileasca dor unde se intalneste cu Johanis la ski

    Răspunde
    ZALMOXIS
    12 aprilie 2023 la 16:17
    @Nicu_4

    micronu a fost in vizita si la Moskva si la Beijing, probabil urmeaza Phenian. Ii plac astia cu secera si ciocanu pe steag.

    Cu atat mai mult n-as cumpara de la astia nimic.

    3
    Răspunde
    Marius
    12 aprilie 2023 la 16:26
    Naval Group ? Astia ar trebui sa fie descalificati din start de la toate licitatiile noastre pana cand nu semneaza contractul pt corvete.

    Răspunde
    DanIL
    12 aprilie 2023 la 16:41
    nave adica plural

    Răspunde
    Kata
    12 aprilie 2023 la 15:42
    Ori Min Apararii a gasit comoara lui Decebal, ori s-au deschis linii de finantare in virtutea noii strategii americane la MN. Altfel nu stiu de unde vor face rost de banii necesari pentru toata tehnica dorita. Basca, pentru F35!
    Ramane de vazut!

    1
    Răspunde
    John Doe
    12 aprilie 2023 la 16:00
    Da stai frate liniștit, astea-s programe mulți anuale. Nu dai banii înainte ca la curve…

    3
    Răspunde
    Gabriel
    12 aprilie 2023 la 15:51
    Soryu cu baterii Li-ion e pariul meu.

    Răspunde
    John Doe
    12 aprilie 2023 la 16:07
    Strategia lui unchiu la MN începe sa prindă contur… ???

    3
    Răspunde
    Oleg Olkha
    12 aprilie 2023 la 16:59
    It is, I’d rather U-212NFS… (smiley)

    1
    Răspunde

    P.S. Cam astea erau comentariile de la Permiteti sa raportez. Sper ca n-am ratat nimic, daca totusi am facut-o, imi cer scuze si rog ca „pagubitul” sa reposteze.

    8
  3. „Cel mai ieftin ar fi dacă am moderniza cele trei nave purtătoare de rachete. Sunt nave mici, foarte rapide și care corect echipate din punct de vedere al sistemelor moderne de armament pot fi letale la Marea Neagră. Sunt nave intrate în servicul relativ recent, în anii 1990-1991. Sigur, acum ele au radare și rachete rusești, care nu mai sunt eficiente mai ales în contextul actual. Rușii știu, evident, performanțele echipamentelor și le pot anihila imediat, dar navele pot trece printr-un proces rapid de modernizare. În cel mult un an, chiar din șantiere navele din România care au experiență, ar putea ieși prima navă purtătoare de rachete modernizată gata de luptă”, a subliniat contraamiralul Constantin Ciorobea
    https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/fortele-navale-isi-cumpara-vanatoare-de-mine-si-2258004.html

    7
  4. Sper sa nu se renunțe la cele 4 corvete. Poate francezii vor renunța la contractul corvetelor pentru submarine. Sau poate ai noștri vor pune condiția asta și vor da contractul celor de la Damen. Oricum părerea mea este ca ar fi o greșeală imensă sa se renunțe la 4 capabilități de ultimă generație mai ales ca cele trei fregate sunt foarte vechi și vor trebui înlocuite nu peste mult timp

    9
  5. „Vor fi înlocuite sistemele de radiolocație și comunicații, iar masivele hangare pentru rachetele rusești anti-navă vor fi demontate pentru a face rost celor de producție occidentale care sunt mai puțin voluminoase. Apoi, sunt obligatoriu de montat echipamentele noii centrale de lansare și niște sisteme antiaeriene performante. Lucrările ar mai include revizii la partea de propulsie și poate suplimentarea echipamentelor de navigație. Repet, acest proces poate dura numai un an, dar cu niște costuri controlabile am avea nave care vor face față cerințelor cel puțin 15 ani. Oricum, până la deblocarea contractului pentru corvete și modernizarea fregatelor Tip 22 se mai poate trece și la modernizarea fregatei «Mărășești» printr-un proces asemănător celui pentru navele purtătoare de rachete, dar, evident, mai complex. Alte variante pentru a trece de acest hop al slabei dotări a Forțelor Navale Române nu există. Am putea lua de la Aliați nave din anii ’80, care sunt pe piață, dar și acestea ar necesita modernizare, așa că nu are rost un astfel de demers. Cât despre dragoare sau vânătoare de mine, nave necesare în context, acestea sunt pe piaţă și pot fi relativ ușor identificate și achiziționate”

    4
    • Cred ca 1 an e un scwnariu optimist. Banui, de fapt, sper , ca ai nostri nu vor fi tălâmbi sa puna rachete AN altele decat NSM deja comandate. Iar programul NSM mi se pare FOARTE LENT!!!(scuze, dracii ies afar de saptamana Pastelor).
      Deci, pana ar echipa cu nsm acele nave ar trece multa apa pe Dunare

      1
    • Nu se va retrage Marasesti, si nici alte nave, vor fi modernizate toate,10 ani vor mai fi folosite minim…

      4
  6. tactica ce ai in mana nu-i minciuna pare solutia ee moment la fortele navale de suprafata.
    npr-urile si fregatele odata inarmate si modernizate iti cumpara timp suplimentar pentru solutionarea telenovelei de la corvete.cu antinava pe mal si pe f16 se inchide si mai bine cercul.
    submarinul e cu bataie pe termen lung si ceva mai de finete treaba…

    11
    • submarinele le cere NATO pentru a avea capabilitati de intelligence/surveilance in MN permanent.

      7
    • Rablele, dărăpănăturile, șoselele îs mană cerească pentru toate partidele!! Bagi bani în modernizare cât nu ți-e rușine, apoi o iei de la început…
      Mîncă gura la mulți de acoló…

      2
    • daca ai 3-4 fregate inarmate bine si modernizate si niste NPR modernizate, evtl. inca 3, sa ai 6, plus submarine, care cred ca vor fi 2, nu 3, apoi eu zic ca nu mai ai nevoie de corvete neaparat. mai bagi niste bani in drone marine destepte si esti ok. fregate cu capabilitati sporite AA, la asta visez eu si imi curg balele de pofte

      3
    • 15-20 de ani pana o sa stim ca lumea ce sa facem cu submarinele…

      2
    • Da ai mare dreptate @psycho ce spui, dar fara sa fie cu suparare saga celor 4 corvete Gowind class de la Naval Group trebuie solutionata cat mai repede si finalizata pozitiv dtpdv (relatiile isorice si contemporane cu francezii, crearea de locuri de munca in Romania, poate un pret mai ieftin pt viitoarea achizitie de 3 submarine Scorpene class, etc), cu producerea lor in Romania, de preferinta pana in 2030.
      Sper sa fie bani si sa se cumpere si de la USAmericani cel putin 2 Independence class sau/si 2 Freedom class, ca deh e parteneru Romaniei strategic principal, si personal banuiesc ca asta cam se vrea cu Ciuqa in frunte.
      Mergand pe principiul : „ce ai in mana nu-i minciuna”, se pot moderniza si srenarma si cele 2 Tetal 2 class + cele 3 Epitrop class, de exemplu cu Damen sau cu Fincantieri ca tot au shantiere navale in Romania? In timp nu ar fi rau sa se adopte si construiasca o clasa de vedete rapide de atac-mini corvete pt a inlocui cele 3 Tarantul class si cele 3 Epitrop class. Damen parca avea niste modele si au fost niste articole aici pe site depre mini-corvete.
      Flota de lupta fluviala a FNRo se va moderniza si reinarma + cea auxiliara maritima a FNRo?

  7. in toata povestea asta a contractelor directe pe banda rulanta din ultima perioada (tancuri,avioane,nave,submarine,etc.) ceva lipseste…nu mai apare offsetul dom’le .

    9
  8. Nu știu ce e cu MAPN-ul de ne da vesti din astea la 2 zile!? Sa scuipam in…. 🙂

    4
    • Ce să fie cu meapeneu….și cu politicienii de mânuțe…le-a intrat morcovul, cu iepure…

      3
    • ce sa fie?…eu as merge pe varianta ca echipa a primit indicatii precise de pe banca despre cum sa joace pe teren!
      nu stiu cat le place …..dar cand e ordin….cu placere!

      brgds,Gents

      7
  9. Este clar cel putin un lucru vom avea NPR aduse la zi cu mult inaintea corvetelor. Care corvete inteleg ca nu prea vor mai fi. In schimb se prefigureaza o flota cu 4 fregate… Interesant… in mod clar precipitarea alor nostri cu aprobarea programelor de achizitii are legatura cu anuntata strategie a SUA in zona MN de acu cateva saptamani cand croncanea coloana a V a ca isi fac americanii baza in delta.

    13
  10. Mi-e teama ca ne-am trezit cam tarziu si suntem cu chilotii in vine.

    2
    • Pe la sfârșitul săptămânii cred ca bagă shorad/vshorad. Vine iepurașul de Paște…

      9
      • Si acum cativa ani „bagau” in parlament shorad/vshorad. Da-i in mm de jigodii. De vreo 4 ani de cacaie sa faca o achizitie de drone, trecute si para trecute prin parlament. Nici in ziua e azi nu avem un contract semnat si vorbim de un program minuscul in comparatie cu ce bombe s-au dat zilele astea. Va propun sa vorbim peste cativa ani sa vedeti ca vom fi cam in acelasi stadiu. Nu vedeti ca au facut pulbere bugetul tarii, cei mai multi bugetari pe cap de locuitor di europa

        12
      • Mda, il baga, il scot, e un du-te-vino cu SHORAD-VSHORAD, mai ceva ca la alba-neagra… de cati ani?

        2
        • momentan altceva decat PR nu este!
          daca F35 e un proiect cu termen lung, apoi submarinul este de doua ori pe atat!

          nu poti nici macar sa te bazezi pe cei care fac planton pe Delfin. pentru ei un U212 este Enterprise . dincontra e preferabil sa iei tineri si sa ii formezi de la zero. poricare din solutii, formarea asta ar trebui sa incepaat cu ani ianinte de a, avea submarinul la cheu, ori problema cu NG este ca nu t-i va forma pt ca ei nu le exploateaza (le vand la alti, ca sa nu zic fraieri)
          solutia optima ar fi sa ii selectezi riguros, sa ii trimiti la Kriegsmarine sa munceasca efectiv pe un U212, si cand incepe producati la al tau, acestia vor fi aproape gata pregatiti

          10
  11. A fost ministrul apărării în USA ?
    A fost. Întâlnire cu ăla mare, înalt și negru care e șeful Pentagonului.
    Când te stringe ăla de c..ie, promiți că cumperi și nave galactice. ?

    Altfel nu se explică cum de a dat strechea in ei când eram fruntași doar la memorandumuri, scrisori de intenție, bla, bla, bla.

    Prea au venit rapid cu necesarul urgent.
    -Tancuri Abrams
    -Obuziere autopropulsate calibru 155 mm.
    – Piranha V in plus.
    – F 35.
    – Acum submarine.
    – Nave lansatoare de rachete.

    Sau au aflat cu întârziere că avem un război la granița și Marea Neagra e devenită lac rusesc ?

    Vom trăi și vom vedea ce contracte se vor semna. Când și cu primele rate achitate.
    Răbdare și tutun.

    23
  12. Nu stiu de ce, dar goana asta subita seamana mult cu valul de contracte semnate inainte de wwii, din care nu s-a materializat decat o portiune infima.
    Tarile producatoare au dirijat productia catre armatele proprii sau au fost ocupate de nemti.
    Sper sa nu fie acum situatia.
    In rest, pentru NPR-uri s-au apucat sa faca ce spunem noi pe aici de vreo 10 ani.
    In privinta Marasestiului, nu vreau sa ma apuc sa traforez din nou.
    Clar, trebuie debarasat de o buna parte din suprastructura, de sistemele radar sovietice, turela a doua de 76mm eliminata si inlocuita cu un Mk 41 sau similar, inlocuite rachetele antinava cu unele moderne, 2 RAM, schimbate torpilele, sonare etc etc.

    24
  13. Marasestiul este de peste 1 an in revizie, deci e clar ca va mai fi folosit ani buni. Daca dau jos termitele de pe NPR uri, e clar ca merge si pe Marasesti. O singura intrebare am, ce rachete se pot pune care sa fie disponibile in mai putin de 2 ani?
    Harpoon?

    11
  14. Parca nu m-as entuziasma prea mult. Pe de o parte, aprobari in parlament pentru achizitia de diferite sisteme au mai fost, pe de alta parte, sumele aruncate in piata sunt enorme, in al treila rand majoritatea acestor achizitii vor avea la baza competitii deschise si stim bine cum ne-au iesit nou acest tip de achizitii.
    Si in al patrulea, dmdv, majoritatea acestor posibile programe au la baza cei 2,5% din PIB pentru aparare, un procent foarte optimist tinand cont de situatia financiara a Tarii, de problemele cu PNRR etc.

    Prea multe programe intr-un timp foarte scurt aduce mai mult a gargara decat a intentie serioasa. Sa ne mai aducem aminte ca programe trecute deja prin parlament lancezesc linistite: SHORAD/VSHORAD, modernizare GDF 003 si mai sunt cateva.

    Dpdv financiar este foarte clar ca toate aceste programe nu pot fi lansate simultan, ori in acest moment nu avem nici macar unul semnat ori aflat macar in curs de negociere.

    10
    • Nici eu nu ma entuziasmez prea mult. Doar ca la programele astea lucrurile par deja antamate, cel putin in cazul vanatoarelor de mine si al NPR-urilor. Chiar si la submarine, e scrisoarea aia cu francezii…

      6
    • la fel de sceptici erau si polacii si uite ca au inceput sa receptioneze sisteme la multe arme. Oricum, e acelasi shopping spree atat in Polonia cat si in Romania, cu diferentele de rigoare…

      2
  15. Ce variante am putea avea pt submarine in afara de francezi ?
    Ma refer la faptul ca atata timp cat Naval Group nu semneaza contractul pt corvete , legal va fi descalificata de la participarea la orice licitatie publica. Chiar daca nu o sa o faca ai nostri , e un motiv ca orice firma care va dori sa participe, sa poata ataca in instanta participarea NG.

    1
    • Solutii pt submarine sunt cateva: Saab cu A 26, germanii cu U 212/U214, doar ca din toate programele de dotare vehiculate, acesta ar fi cel mai complex, alaturi poate de F 16/F 35A. Complex, scump si greu de implementat.
      Cu o singura nava nu facem mare lucru, trei unitati inseamna foarte multi bani atat la achizitie cat si la implementare, nemiavorbind de operarea a trei submarine.

      5
      • Cred ca valul de achizitii sau ma rog, deocamdata doar de intentii, tine de programul de aparare pana in 2040. Tot nu il gasesc online, probabil e secretizat. 3 submarine in interval lung de timp e totusi plauzibil. Si bani, cu o crestere economica macar de 2% pe an si o crestere reala a bugetului la 2.5, in 10 ani sper sa stam mai bine.

        4
        • …la deficitul bugetar existent, finantat pe credit, corelat cu tendinta de crestere pe termen mediu si lung a cheltuielilor cu protectia sociala (ce asigura voturile politice), ma cam indoiesc ca se va achizitiona ceva nou. Probabil vom cauta ceva submarine de buzunar sau un sh, doua.
          Eu as da delfinul-muzeu ucrainenilor sa-l surubareasca ei si in schimb sa primesc ceva similar de la cine are si poate prisoseste..

          4
      • Mai este o varianta George, chiar pe maul Begai.
        Nu a zis nimeni ca ne luam submarine mari. Italienii aia au in gama si submarine mai marisoare care s-ar potrivi la fix cu ce avem noi nevoie. In plus am putea sa antrenam si echipajele si apoi sa ne gandim si la ceva mai mare

        6
        • Mai uitate la cerinte,crezi ca faci vanatoare de submarine cu 2 torpile cand altii cara 20

          2
          • au mai mult de 2 torpile, dar nu asta e problema. e vorba de submarine costiere, care au ca scop sa apere ZEE si coasta noastra. ar fi mai usor, mai ieftin si mai rapid de introdus in serviciu

            3
            • Mai uitate la cerinte si intelegele ca una e imersiune 3 zile alta 3 saptamani crezi ca ajungi cu alea la litorale straine

              4
              • Exact. Cerintele spun totul. Plus ca par sa vrea sa dea si cu torpile si cu rachete anti-nava. Poate de aici Scorpene, ca stiu ca ala poate sa dea cu ambele.

                6
                • 214 elen sa ales ceva de el era vorba sa dea cu harpoon

                • dar navele de suprafata sunt angajate de submarine doar cu torpile din zorii operationalizarii utilajelor de genu asta in lupta

                  • Cred ca nu au avut inca ocazia. Totusi, dupa ceva ani (mai multi), americanii au inceput sa exerseze si cu Harpoon tras de pe LA, USS Olympia, la un Sinkex parca, acum cativa ani.
                    Ca efect pe tinta, torpila scufunda, racheta avariaza. Dar cu racheta poti angaja mai repede si de la distante mai mari atat timp cat ai informatiile necesare.
                    Chestiile astea nu prea ajung in public, e greu sa-ti dai cu parerea pe subiect daca nu ai activat pe un submarin.

                    3
      • It’s not perfect but it is a real option for Romania – Type 209 TkMS. In the NATO version, no simplification for other countries. 250-300 million euros in unit. Despite the short construction period of the sub (18-20 months, like hotcakes!) it is distinguished by well-thought-out engineering solutions. 14 torpedoes, or up to 24 min, sub „Harpoon”. It’s everything else is problematic, timeline… IMHO! Regards.

        4
        • I think the main problem for Romania is finding a sub whose capabilities are not already known to the Russians. Type 209, Scorpene, the Russians probably already have the blueprints for them.
          A Gotland class submarine would probably be the best solution, but they are extremely expensive.

          1
    • Gotland de la Suedezi cred ca este cel mai bun .

      4
  16. Bai zici ca-i nunta cu strigare aici. Nasu’ maree-re-re-re, da un submarin-in-in-in. Nasu mic-ic-ic-ic, da Abrams-ams-ams….

    15
  17. @nicolae, in ce stare sunt NPR-urile? sa lasam un pic dotarea, navele in sine in ce stare sunt? mai tin 10-15 ani?
    e pacat sa punem toate bunatatile pe ele si sa iti dai seama apoi ca te lasa tabla

    1
    • Nu stiu in ce stare sunt acum, dar sigur vor trece prin raparatii capitale si remotorizare inainte de instalarea noilor senzori & armament.
      Oricum, ies destul de mult pe mare.

      6
  18. Cica ungurii au fost in vizita de lucru la moskva – nu ala scufundat …
    Sau au fot chemati la ordin, ca le taie gazu’ daca tot continua cu NATO-UE…

    Oricum, de bine cred … pentru noi.
    Nu cred ca mai au mult pina ies din UE, daca tot tin cu dintii de relatia cu rusia…(cu r mic, ca nu merita cu r mare, a fost odata …. mare).

    Ala negru de la Pentagon le-a zis: mai tovarasi, gata joaca, treceti la treaba, inarmare, reducere cheltuieli bugetare, etc… ca nu mai facem baza la voi daca nu va bagati mintile in cap.
    Hai, luati ce trebuie: Abrams, F16, F35 in viitorul apropiat, MLI, rachete AA shorad/vshorad, etc…
    Treaba e groasa in zona, la voi… Va dam si ajutor la achizitii.. poate si 2-3 LCV-uri, ca tot le retragem… nu mai semnati pdf-uri cu francii… ca nu iese nika.

    De aia graba. Dar lasa ca e bine, ii scoate pe ai nostrii din amorteala …
    O palma data bine, cind trebuie, face minuni cu caracterul omului … 😀 😀 😀

    17
  19. Eu zic sa nu va entuziasmati prea tare – asta este un fel de lista cu jucari pe care o vrei de Pasti – nimic in plus.
    Corvetele trebuie facute ca sa putem sa inlocuim vechile corvete Tetal 1 si Tetal 2 – ast adaca vrem sa fim relevanti la marea Neagra.
    NPR-urile -pe langa rachete antinava le trebuie un sistem integrat de ducere a luptei, mai le trebuie si aparare antiaeriana mai buna, Link 16 (oare) capabilitate de cooperative engagement cu descoperirea tintelor de catre drone/ alte asseturi.

    8
  20. Multe programe , motive sa se tina de ele sunt berechet.
    Bugetul e prastie dar e vina noastra, crestere economica avem dar e ca si cand ai salariu de 5000 de lei si tu te insisti sa cheltui 6000 ca asa vrei tu. Sistemul bugetar e capusa de ani de zile, treaba de 5 angajati facuta de 8, cu putine taieri se rezolva si asta.
    Partea buna e ca datoria externa e la 47 % din pib, si facand abstractie de cresterile economoce viitoare o marire a datoriei cu 10% pt aparare nu o sa scufunde barca, si pe langa cate idiotenii am marit noi datoria pana acum, o investitie in aparare e chiar utila. 30 de miliarde ar face diferenta in dotarea armatei. Ceva conditii speciale pt un imprumut s-ar putea gasi.

    6
  21. Ar trebuie să ne uităm la Germania, care, a dat din gură 1 an cu alea 100 de melearde și nu a făcut mare lucru, după cum ar trebui să ne uităm, de asemenea, cum mulți prin NATO se jurau cu mâna pe chept că o să mărească bujetul la 2 % și peste. Faza e că atunci când a fost să fie Revelionu’ și s-a calculat treaba, a ieșit la abac un canci.
    Între timp, Macaron iar s-a apucat să reîncălzească autonomia europeană care autonomie e sublimă, dar lipsește și încă mai are visel umede agățate de Nord Stream 1 și 2 (cică unii se gândesc deja să le peticească), în timp ce își pune bocancii în dulapul gazului venit prin Turcia. Oricum ai da-o, pur și simplu nu iese de fel la calcule, așa că io aș zice să nu visăm frumos.

    2
  22. adica achizitia de F35 si Arrow 3 e nimic

    3
  23. La obiect – Romania is prepared for any outcome of the war in Ukraine – aici: https://www.crossbordertalks.eu/2023/02/24/romanian-fp-war-in-ukraine-en/

  24. Nu stiu cat e datorita faptului ca sunt impinsi de la spate de americani sau e realizarea situatiei deloc de invidiat in care ne aflam.
    In est avem o Ucraina care rezista inca ,dar cu greu, in sud o Bulgarie in meltdown politic si cu vadite simpatii proruse, la vest o Ungarie care in cativa ani probabil ca va fi perceputa de noi ca un inamic real si nu doar ca unul potential.
    Un sir de probleme nerezolvate cu Ucraina pe care desi o vad ca un stat prieten, totusi sunt lucruri care inca nu au rezolvare, ca situatia minoritatilor, deficil de rezolvat de Ucraina pt ca se aplica si minoritatii ruse nu doar celei romanesti.
    O legatura cu restul tarilor NATO pusa in pericol de atitudinea Ungariei si de degringolada din Bulgaria, legatura cu Polonia prietenoasa trece prin Transcarpatia ,situatia de la MN, si peste toate astea un buget capusat de interese politice cu un an electoral care se apropie.
    Nu cred ca am avut in ultimii 50 de ani o situatie atat de complicata.
    Si da, sunt de parere ca se merita orice, inclusiv sa ne imprumutam masiv ca sa avem o forta de descurajare, inclusiv sa ne milogim de americani sa ne garanteze niste imprumuturi externe in schimbul unor contracte cu dedicatie.
    Asa ca imi doresc semnarea rapida a contractelor care au deja aprobarea parlamentului, in momentul in cre ai niste termene de respectat o sa se miste si politicul sa gaseasca banii pt ele.

    5
  25. Ma uitam la problemele Freedom class si majoritatea nu se aplica la modul de operare in Romania. De ex nu pot primi provizii decat cu elicopterul. Cam irelevant cand operezi langa coasta, cateva zile.

    1
    • problema principala a freedom class este ca sunt gandite pt operare de Us Navy ,nu pt Marina Romaniei adica sunt gandite sa fie integrate in marina SUA care are si alte mijloace in dotare cum ar fi fregate distrugatoare cuirasate ,prin urmare sunt gandite cu un anumit tip de pachet de armament care pt noi se pare ca ar fi insuficient avand in vedere amenintarile din Marea Neagra

  26. Nu rezolvă prea mare lucru achiziția de armament, sincer… La capătul unui băț se află oameni și ei sunt cei care contează, mai mult ca bățul, fie el și superbăț. Problema este în primul rând politică și economică, iar faza cu împrumutul masiv nu duce de fapt, nicăieri. Da, trebuie cheltuiți bani într-o forță de descurajare credibilă, dar în absența unui mediu de securitate regional compatibil și coerent, această forță de descurajare ar fi doar o picătură într-un ocean. Până una alta NATO a trecut de perioade mult mai grele în anii 1950-1960 și se află în expansiune, așa că nu văd de ce nu ama vea un pic de încredere în viitor.

    Să nu uităm că în baltica se betonează rolul de mare interioară NATO al Balticii, iar în sud, de nevoie, Sultanul revine la sentimente mai bune și asta va conta masiv, pentru Bulgaria.

    Un pic de încredere, domnilor!

    5
    • Nu e nimic rau in a recunoaste gravitatea situatiei si in a-ti fie frica de ce poate sa urmeze. Dupa toate aparentele avem cati ani la dispozitie in care sa ne tragem nadragii si sa nu mai umblam in fundul gol.
      Toata discutia asta despre pilonul de stabilitate si ajutorul americanilor incepe sa semene cam mult cu cercul de foc si fier despre care spunea Carol al II – lea ca ne apara tara in 1939.
      La capătul unui băț se află oameni și ei sunt cei care contează, e adevarat, dar cu conditia sa aibe un bat la dispozitie si nu doar vorbe si gargara ieftina.

      2
  27. Multe sunt supralicitate de politicienii români din motive de politică internă, realitatea fiind mai puțin convingătoare (e.g. procentul de 1.75% din PIB din 2022 și statusul de a fi o țară în care al doilea an consecutiv se cheltuie mai puțin de 2% din PIB pentru armată). Nu știu cum să o spun mai bine, dar mentalitatea societății este alta decât declarațiile sforăitoare și decât ceea ce scot pe gură și din pix diverții analiști, care mai de care. De aceea, în logica mea, ce se întâmplă acum cu armata Rusiei are, în oglindă, un echivalent în societatea occidentală (căreia noi deocamdată doar ne închipuim că îi aparținem), dar într-o altă formă. Și da, sunt și eu de părere că trebuie făcut precum în parabola cu creștinul, care, ajuns noapte în pădure cu căruța s-a așezat în genunchi, s-a rugat Celui de Sus să-l păzească de lotri, iar după aceea a aprins un foc mareș și-a încins chimirul, a luat pușca și s-a pus de și-a păzit căruța toată noaptea.
    Cu toate astea, deși pușca, chimirul și amnarul sunt esențiale, nu ajung. Mai trebuie și ca oamenii, după ce se roagă, să fie conștienți că nu ajunge asta și să vrea să păzească căruța.

    4
  28. 2 scoprene la 1 miliard bucata… la o cautare rapida apare ca indienii au luat submarine la jumatate de pret, cu asamblare la ei; diferenta e AIP sau doar „taxa de protectie”? si, daca ramane scorpene, in ce masura ne afecteaza scurgerea de informatii de acum 8 ani cu informatiile critice alte sistemului?

    imi place ideea de modernizare a npr-urilor, o asteptam de zece ani, dar mi-ar fi placut mai mult daca se mergea pe mai multe rachete pe unitate , NSM vine cu lansatoare de 2,4 sau 6 rachete si rusii au aratat ca se pot inghesui 16 kalibr (4 lansatoare x4) pe unitati derivate din tarantul; mai multe rachete, mai multe sanse de saturare a apararii inamice.
    aici ar fi misto daca ar pregati cineva si inlocuirea lor in viitor, poate undeva spre clasa skjold (sistemele deja achizitionate se pot muta de pe o platforma pe alta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *