”Darul” de la Răsărit: Nihilismul

Războiul din Ucraina este însoțit de alt război, în planul ideilor, care determină apariția, în spațiul românesc, a unor elemente de ideologie radicală cu totul străine, provenind de pe spațiul rusesc. Scopul? Același ca în Decembrie 1989: ridicarea unor ținte false, învrăjbirea, războiul fratricid, auto-sabotarea.

Filosofii ale urii

După două războaie mondiale și un război ”rece”, astăzi știm: ideile pot ucide. În trecut însă, gânditorii aveau un mod mult mai degajat de a se raporta la ideologie. Iată, spre exemplu, în anii 1840, gândirea radicală, anti-liberală era reprezentată de Karl Marx, care își întemeia viziunea pe ura de clasă, și de Pierre-Joseph Proudhon, care critica liberalismul (”pseudo-democrația liberală[1]) din punctul de vedere al urii de rasă[2]. În opinia sa, capitalismul se bazează pe proprietate, iar proprietatea este acaparată de evrei, „pe care-i asociază cu banii, specula și exploatarea, în lucrările sale Qu’est-ce que la propriété ? (1840), Résumé de la question sociale (1848) și Manuel de spéculation à la Bourse (1853)”[3].

În ambianța liberală a Occidentului, încărcătura de ură a acestor două doctrine radicale s-a atenuat rapid. Filosofia marxistă a evoluat spre socialism, apoi social-democrație. Filosofia lui Proudhon a evoluat spre libertarism, apoi sindicalismul modern. Nu la fel s-au petrecut însă lucrurile în ambianța iliberală a Rusiei.

”Darul” de la Răsărit

Filosofia lui Marx, fertilizată cu sămânță rusească de către Lenin, a evoluat spre comunismul bolșevic care, hrănit inițial de spionajul Imperiului German, a devastat Rusia, apoi întreaga Europă.

Filosofia lui Proudhon, fertilizată cu sămânță rusească de către Kropotkin, a evoluat spre nihilism; negăsind sponsori, până de curând a vegetat așteptând să-i sosească ceasul, pentru a devasta la rândul său lumea. Acum pare să se fi trezit…

Dar cine a fost acest Kropotkin, părintele nihilismului? Născut la 1842 într-o familie princiară, Piotr Alexeievici Kropotkin a urmat școala militară, apoi a fost selecționat de Țar să facă parte din suita imperială. Trimis în misiune cartografică în Siberia, a descoperit cercurile exilaților politic, a intrat în contact cu teoriile lui Proudhon: „Capitalul (…) în sfera politică este totuna cu Guvernarea. (…) Ideea economică de capitalism, politica Guvernului sau a oricărei autorități și ideea teologică de Biserică sunt trei idei identice, îmbinate în diferite forme. Să ataci una dintre ele înseamnă să le ataci pe toate trei. (…) Asuprirea muncii de către capital, asuprirea libertății de către Stat și asuprirea spiritului de către Biserică: aceasta este Treimea absolutismului, la fel de dăunătoare în practică, ca și în filosofie. Cea mai eficientă metodă de a asupri poporul este înrobirea simultană a trupului, voinței și rațiunii.

Sedus de această viziune radicală, prințul Kropotkin s-a dedicat în anii care au urmat „abolirii Statului și a camătei”, devenind un exponent de frunte al curentului nihilist, care începuse să se manifeste rândul tineretului intelectual rus – aspect surprins de Ivan Turgheniev, în romanul său Tați și Fii. Din acest moment, eforturile sale vor viza abolirea moralei (”viața în comun”, cum i se spune azi în unele cercuri din diasporă), abolirea religiei și a Statului. Astăzi o stație de metrou din Moscova îi poartă numele, iar opera sa este din nou la modă: în mod ciudat, deși numele lui Proudhon și Kropotkin sunt astăzi practic necunoscute românilor, precum vom vedea, ideile lor par să fi reînviat chiar și la noi, în România, unde n-au fost niciodată prezente!

”Proprietatea înseamnă furt”

Principala idee preluată de la Proudhon de nihiliștii, dar și de bolșevicii ruși trimite la presupusul caracter imoral al proprietății: ”Proprietatea înseamnă furt!” Din moment ce orice proprietate provine din furt, este ”legitim” să furi de la hoți: este ceea ce Lenin numește ”exproprierea expropriatorilor”. De-a lungul a mai bine de un secol, acest principiu nihilist a constituit axa practicii politice rusești: exilat în Elveția, Lenin s-a întreținut din sumele ”expropriate” de complicele său, spărgătorul de bănci Stalin; ajuns la Putere, Lenin a ”expropriat” Tezaurul României, alături de multe alte bunuri, invocând aceeași idee nihilistă proprietate = furt.

Ulterior, Imperiul Rus a extins la domeniul politicii internaționale această practică nihilistă. Ignorând cu cinism Dreptul Internațional, a cotropit, a ”expropriat” sistematic teritorii ale altor State: în 1939, de la Polonia; în 1940, de la România și Finlanda, în 1945 de la Japonia și Statele Baltice, iar în zilele noastre, de la Ucraina.

Nihilism 2.0

Demn de reținut: astăzi, viziunea anti-liberală, neo-nihilistă a propagandiștilor putiniști îmbină rasismul antisemit al lui Proudhon cu nihilismul bolșevic, în încercarea de a ”justifica” raptul teritorial și crimele de război comise în Ucraina. Iată, spre exemplu, un text amplu vehiculat de mass media electronică de limbă română, semnat ”Gabi Luca Valică”:

Ce s-a petrecut în Ucraina? În contul datoriei foarte mari acumulată de statul ucrainean, președinții evrei-khazari Poroșenko și Zelenski au predat familiei Rothschild toate activele statului ucrainean prin fondul de investiții Franklin Templenton, (care deține și Fondul Proprietatea din Romania) fond care aparține familiei Rothschild. Și, ce să vezi? Când a început războiul, armata rusă a bombardat din start, bucată cu bucată, proprietățile familiei Rothschild! Perla familiei Rothschild a fost uzina de avioane Antonov, de lângă Kiev, cea mai mare uzină de avioane (civile și militare) din Europa. În locul ei au rămas în urma bombardamentelor ruse doar niște cratere adânci de 50 de metri. Nu a mai rămas nimic din uzină. De ce? Pentru că erau acolo mari interese strategice ale familiei Rothschild, care este cea mai influentă de pe glob. De altfel este destul de bine cunoscut că această familie îl dirijează și pe actualul președinte al SUA, Joe Biden.

Obsesia antisemită a propagandiștilor putiniști nu se diferențiază de paranoia rasistă a lui Proudhon, care la 26 decembrie 1847 scria: „Evreii sunt dușmanii omenirii. Trebuie trimiși înapoi în Asia sau exterminați. H. Heine, A. Weil și alții nu sunt decât spioni ascunși; Rothschild, Crémieux, Marx, Fould [sunt] niște vicioși, plini de ură, invidie amară, etc. etc. ființe care ne urăsc. Evreii trebuie să dispară…[4]

Dar înainte de a ”dispărea”, neamul Rothschild trebuie jefuit temeinic. Întrucât Ucraina a fost ”furată de Familia Rothschild”, care a cumpărat-o cu bani ”fără valoare reală”, în viziunea putinistă cotropirea Ucrainei constituie o ”justă” expropriere a expropriatorilor, în stil leninist. Ne explică ”Gabi Luca Valică”: „Este semnificativ să mai știm un lucru: trei companii americane au cumpărat 17 milioane de hectare de teren agricol în Ucraina. Au cumpărat cu bani fără valoare bunuri și valori reale. În ultimii doi ani lucrurile au luat-o de tot razna: Federal Reserve Bank a tipărit enorm de mulți bani fără valoare reală. Acum țările care se opun Globalismului khazar urmăresc de-dolarizarea, ceea ce pentru SUA înseamnă o înfrângere extraordinară. Vladimir Putin este cel mai mare președinte de pe pământ și va izbăvi lumea de naziști, globaliști și sataniști! Forța Rusia! Forța Putin!

Observăm faptul că, în delirul lor antisemit, propagandiștii neo-nihiliști consideră că naziști sunt ceilalți, anume … chiar evreii, în frunte cu  „președinții evrei-khazari Poroșenko și Zelenski”. Inversând cu nerușinare realitatea, neo-nihiliștii pretind că agresiunea împotriva Ucrainei reprezintă … o ”eliberare”. Este de fapt relansarea acelui slogan cinic al anilor 1946 – 1947, prin care corifeii nihilismului bolșevic încercau să-i convingă pe români că ”Stalin și poporul rus / Libertate ne-au adus”…

Exportul de nihilism

Precum am văzut, nihilismul este un fenomen specific Rusiei, răsărit din fertilizarea cu sămânța rusească, de către Kropotkin, a filosofiei lui Proudhon. Dar, așa cum spune domnul Vladimir Putin, „Rusia nu are granițe, ci orizonturi”. Dacă în urmă cu un secol Imperiul Rus se străduia să extindă în lumea întreagă cealaltă ideologie rusească radicală, bolșevismul comunist, în prezent propaganda Kremlinului se străduiește să contamineze Europa în general și România în particular cu virusul neo-nihilist.

În ce-i privește pe români, propagandistul neo-nihilist ”Laurentiu Primo” se străduiește să argumenteze că, din moment ce Rusia fură teritorii de la Ucraina, ar trebui ca și România să procedeze după exemplul Moscovei. În viziunea sa, toate statele procedează astfel, integritatea teritorială fiind, ca și proprietatea, bazate pe furt: „Câteva întrebări pentru „partenerul strategic” și pentru toți lacheii rotschildienilor: De ce Ucraina e îndreptățită să solicite recuperarea Crimeei și tot occidentul o sprijină, iar România nu este îndreptățită să solicite recuperarea Basarabiei, a Bucovina de Nord și a Bugeacului, iar patrioții care cer acest lucru sunt puși la zid ???

Astfel, furtul de teritorii devine ”patriotism”, prin același mecanism nerușinat prin care, în anii 1945 – 1958, una dintre structurile colaboraționiste cu ocupantul sovietic s-a numit, de-a dreptul, ”Uniunea Patrioților”! De fapt, încă de la Proudhon patriotismul, cel adevărat, a constituit o țintă majoră pentru agresiunea nihilistă. Că doar nu degeaba Proudhon scria, în Idée générale de la révolution au XIXème siècle (1851), că „nu va mai exista naționalitate, nu va mai exista Patrie, în sensul politic al acestor termeni: va exista numai un loc în care te-ai născut[5].

De fapt, internaționalismul nihilist este mult mai profund: scopul său este dizolvarea Ordinii Mondiale (”pseudo-democrația liberală”) printr-un mecanism pe care Proudhon l-a explicat la 1851 și pe care Vladimir Putin îl aplică în 2023: „Care ar mai putea fi scopul relațiilor diplomatice între națiunile care au adoptat programul revoluționar (n.n. – nihilist)? Nu vor mai fi guverne. Nu vor mai exista cuceriri. Nu vor mai exista vămi. Nu va mai exista o Poliție internațională...” și, evident, nu vor mai exista nici o Curte Penală Internațională sau o Organizație a Națiunilor Unite, care să condamne agresiunea.

Satanizarea ordinii liberale

Dar pentru cetățeanul european de astăzi nu este deloc evident de ce ar trebui răsturnată actuala Ordine Mondială. Sesizând situația, promotorii Globalizării nihiliste au scotocit prin lada de gunoi a istoriei Rusiei, de unde au recuperat acel fals infam, Protocoalele Înțelepților Sionului. Apoi au elaborat o versiune actualizată a pretinsului ”document”, intitulată ”Rezoluția Conferinței Centrale a Rabinilor din America, 1956”, amplu difuzată de trompetele Kremlinului în medii extremiste de Dreapta, inclusiv din România.

Falsa ”Rezoluție” reia, de fapt, ideea de bază a conspiraționismului lui Proudhon: „El considera că evreii controlează presa și acționează în secret ca stăpâni ai politicii mondiale[6]. Reluând paranoia antisemită a lui Proudhon, această făcătură ”demonstrează” că actuala Ordine Mondială (”pseudo-democrația liberală”) ar fi produsul unui ”complot iudeo-masonic” care ar înlocuit, încă din anii 1950 -1960, democrația cu „socialismul de Stat guvernat de evrei”. Ca atare, distrugerea în folosul Moscovei a instituțiilor statale și mondiale ”corupte”  este prezentată ca un act ”patriotic”.

Asmuțire și anihilare

Cei care au avut stomacul suficient de tare ca să parcurgă textul au remarcat deja: principala strategie preconizată este „întoarceți o clasă socială împotriva alteia (…) creați prin orice mijloace neliniști” (7, 15). Ca de obicei, ”hoții strigă hoții”. De fapt aceasta nu este strategia ”iudeo-masoneriei”, ci a celor care, în tradiția rusească bine cunoscută,  au ticluit acest fals: pretinzând că Mass Media, Guvernul, Armata și Justiția ar fi fost corupte prin „plasarea de evrei” (1;13; 6), promotorii din umbră încearcă să impună ideea ”necesității” anihilării Ordini naționale și internaționale.

În România, pentru asmuțirea „unei clase sociale împotriva alteia” s-au folosit succesiv două căi de atac: ”Statul Paralel” și ”Pensiile Nerușinate”. Ideea că Mass Media, Guvernul, Armata și Justiția, într-un cuvânt întreaga ”pseudo-democrație liberală” ar fi fost corupte și subordonate unui Centru de putere secret – ”Serviciile” – s-a născut în medii politice compromise în cursul campaniei anticorupție din anii 2008 – 2016. Cum la noi în țară ”Familia Rothschild” e un subiect practic necunoscut, în rolul de Mare Maestru al Complotului a fost repartizat Georg Soros, prin bursierii săi: Monica Macovei, Eduard Hellvig etc. Soros fiind cetățean american, a apărut astfel prilejul ca în ecuația ticluită la Kremlin să fie introdus și antiamericanismul: noul strigăt de luptă al nihiliștilor, pentru publicul românesc, este „Aviz pentru partenerul strategic și pentru toți lacheii soroșiștilor”!

Strategia a dat roade: pe fondul erodării partidelor politice tradiționale, în Parlament și chiar la Guvernare au pătruns forțe politice imature, contaminate de virusul nihilist, care au trecut deîndată la realizarea programului Moscovei: lupta împotriva Bisericii Ortodoxe Române și în special împotriva Catedralei Mântuirii Neamului („…finanțarea religiei de către Stat duce la siluirea conștiințelor”, chiar așa zicea Proudhon[7]), apoi lupta împotriva Familiei („Familia înseamnă viol”) și, în fine, afișarea unor atitudini cu iz satanist, cum ar fi refuzul de a atinge Biblia, în ceremonia de investire în funcții publice (fiindcă „unii anarhiști, precum Pierre-Joseph Proudhon … au avut simpatii față de Diavol și i-au integrat figura în întreprinderile lor[8]).

Astfel au fost create condițiile ca, folosind mecanisme legale, neo-nihiliștii români să aplice lovituri devastatoare principalelor ținte, stabilite acum aproape două secole de Proudhon și Kropotkin și reluate în falsul neo-nihilist intitulat ”Rezoluția Conferinței Centrale a Rabinilor din America, 1956”: Statul, Armata, Justiția.

”Armata e gunoi”

Abolirea Statului era scopul final al lui Proudhon și Kropotkin, dar prioritară, pentru ambii, era desființarea Armatei: „anihilarea militarismului este misiunea secolului al nouăsprezecelea[9]. Concret, proto-nihilistul francez propunea „abolirea imediată a incorporării … cetățenii vor fi obligați să facă serviciul militar timp de un an sau doi, sub forma serviciului administrativ și a muncii în beneficiul comunității[10]. Acesta este contextul ideologic în care adepții români ai neo-nihilismului au realizat o premieră pentru Parlamentul României, lansând în discuție inițiativa desființării Armatei și a înlocuirii acesteia cu mercenari străini.

Tentativa nu a avut succes, așa că strategia a fost schimbată: în ultimii ani, instituția militară a fost supusă unei defăimări sistematice, sub pretextul fals al ”salariilor și pensiilor nesimțite”. Agenți de influență ai curentului neo-nihilist, care precum am văzut are surse rusești, au atacat sistematic subiectul, deși realitatea faptică este cu totul alta. S-a ajuns la ”soluția” desființării sistemului de pensii militare, care există în toate statele NATO și non-NATO (inclusiv Rusia). La noi, sistemul pensiilor militare, copiat după legislația franceză și astăzi în vigoare, datează de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Evident, sponsorii putiniști ai acestor atacuri știu că, astfel, România este împinsă să nu respecte angajamentele luate la intrarea în NATO.

Și de această dată, instrumentarea mediilor neo-nihiliste în vederea îndepărtării României de NATO a eșuat. Totuși, interminabilele scandaluri legate de pensiile militare au determinat numeroși militari să se pensioneze deîndată ce au realizat condițiile cerute de lege. Ca urmare a plecărilor masive din ultimii ani, în prezent sindicatele apreciază, în documente oficiale cu caracter public, că deficitul de personal al Armatei Române este de 40%: minge, set și meci pentru Kremlin…

”Justiția e silnicie”

În mod evident, anihilarea Statului presupune, mai-nainte, blocarea capacității de ripostă a Justiției. La 1851, Proudhon scria: „A fi guvernat înseamnă să fii notat, înregistrat, numărat, taxat, ștampilat… iar la cea mai mică tentativă de împotrivire, la prima plângere, să fii reprimat, amendat, înjosit, hărțuit, vânat, înșelat, bătut, dezarmat, deținut, judecat, condamnat, împușcat, deportat, sacrificat, vândut, trădat… Aceasta este Guvernarea, aceasta este Justiția.”[11]

Deloc de mirare, după două veacuri neo-nihiliști români (sau, în fine, din România), deîndată ce au ajuns la Putere, au luat la țintă Justiția. Strategia a fost aceeași cu cea aplicată Armatei: scandal public pe tema pensiilor ”nerușinate”. Nici de această dată nu s-a înregistrat un rezultat direct (desființarea pensiilor magistraților), dar pe fond de defăimare și compromitere, s-a intensificat rata plecărilor din magistratură. Urmare a deficitului de personal, rezolvarea dosarelor penale va trena, cu risc de prescriere – iar creșterea ratei prescrierilor va crea condiții pentru permanentizarea scandalului creat și întreținut profesionist, în vederea acutizării crizei Puterii Judecătorești. Din nou, minge, set și meci pentru Kremlin…

Steag străin

Folosind cu pricepere, sinergic, punctele de sprijin din Guvern și cele de la nivelul Reprezentanței Comisiei Europene la București, neo-nihiliștii din România au reușit să includă în PNRR câteva prevederi care permanentizează scandalului pe tema pensiilor: românii nu au șosele și căi ferate, spitale și școli fiindcă nu au desființat încă pensiile militarilor și judecătorilor! Se scontează astfel, de către sponsorii de peste hotare, că va continua procesul de ”măcinare” a instituțiilor  ”pseudo-democrației liberale”, care vor sfârși prin a se prăbuși, odată cu Statul Român. Iar atunci vom cunoaște acea ”fericire” pe care ne-o promitea, deunăzi, un influent ideolog neo-nihilist din diasporă: renunțarea la proprietate privată, renunțarea la agricultură, traiul în comun, și mai ales, în special, renunțarea la proprietate privată – fiindcă, în viziunea sponsorilor din umbră ai neo-nihiliștilor, „ce-i al tău e și al meu, ce-i al meu e numai al meu”. Sau, în traducere, „Davai ceas, davai palton / Davai casă și soție / Harașo tovărășie!”

De noi depinde dacă ne vom lăsa în continuare amăgiți cu asemenea minciuni răsuflate.

Păcuraru Tudor

[1] Henri de Lubac – The Un-Marxian Socialist: A Study of Proudhon, New York, Sheed & Ward Ed. pp. 28–29, apud https://encyclopedia.pub/entry/34691

[2] Vezi Frédéric Krier – Sozialismus für Kleinbürger: Pierre-Joseph Proudhon – Wegbereiter des Dritten Reiches. Köln, Böhlau Verlag, 2009.

[3] Idem, p. 179 et passim.

[4] Apud Pierre-Joseph Proudhon – „On the Jews”. In Carnets de P. J. Proudhon. Translated by Mitchell Abido, Paris, Editions M. Rivière, via https://www.marxists.org/reference/subject/economics/proudhon/1847/jews.htm

 

[5] Apud https://www.panarchy.org/proudhon/revolution.1851.html

[6] Frédéric Krier – Sozialismus für Kleinbürger: Pierre-Joseph Proudhon – Wegbereiter des Dritten Reiches. Köln, Böhlau Verlag, 2009, p. 179.

[7] Apud https://theanarchistlibrary.org/library/pierre-joseph-proudhon-god-is-evil-man-is-free

[8] Per Faxneld – Satanic Feminism, Oxford University Press, 2017.

[9] George Woodcock – Anarchism: A History of Libertarian Ideas and Movements, Meridian Books,

Cleveland p. 233.

[10] Programme révolutionnaire in P-J Proudhon – Mélanges. Paris, Ed. Lacroix, 1868, vol. I, p. 72, SCRIBD.

[11] P-J Proudhon – What Is Government? in General Idea of the Revolution in the Nineteenth Century apud https://encyclopedia.pub/entry/34691

148 de comentarii:

 1. Buna dimineata. Excelent articol!! Si neasteptat,avand in vedere aria preocuparilor acestui site. Bravo! (cu majuscule).

  26
  • Asta înseamnă să fii analist:

   https://evz.ro/paiul-si-camila.html

   Thumbs up, colonel Păcuraru!

   12
  • e plin de rusi la coada la votare ? milioane de rusi voteaza mizeriile astea politice ?
   rusii nu ies la proteste cand astia deraiaza tara ?

   articolul asta e nu va uitati la sistem ci uitati-va la est ca acolo e dusmanul. fara noi sistemul sa va aparam va mananca rusii…

   o mare vrajeala securista ascunsa dupa cuvinte fancy pe care autorul nu le intelege.

   uitate acum care e propaganda rusa in razboiul din ucraina. ca au distrus sute de himarsuri si ca de nu stiu cate luni au luat bakhmut. ala e nivelul propagandei ruse nu sunt in stare de mai mult.
   cate televiziuni si site-uri de stiri de propaganda rusa au oprit pana acum serviciile ? raspunsul e 0. astea cateva inchise anul trecut au fost inchise de ue.
   cati jurnalisti au fost prinsi ca erau colaboratori ? raspunsul e 0.

   serviciile sunt vai morti lor pline ochi de nepotism si generali pusi pe facut bani si afaceri si ti-o spun din interactiunile mele cu ei nu din basme.

   intre timp serviciile incearca sa dea legi prin care sa fie deasupra legii sa manance si ei o friptura pe langa ciorba obisnuita linistiti.

   avem politicieni care se plimba toata ziua buna ziua la moscova si nu le zice nimeni nimic. serviciile ? serviciile sunt in pat cu ei. asta e adevarul si nu vor sa se deranjeze unul pe altul. ca si diicot care a avut sef corupt dupa sef corupt….

   19
 2. Concluzia este sa lăsăm pensiile speciale și salariile smecherilor,altfel distrugem statul roman din temelii.
  Sunt abordate mai multe subiecte și încadrate intr-unul,sub forma de a ne trezi din somnul cel adânc.
  Dacă fiecare individ ar face corect ceea ce este pus sa facă,și ar avea onoare,demnitate,respect și educație,România ar fi Mare.
  Tema cu evreii,nihilismul..e prea mult pentru noi atâta timp cât populația este în scădere,ai cel puțin 6 milioane plecați în alte tari,educația e la pământ,pilele sunt la putere,munca la stat este răsplătită boierește în timp ce se prefac ca muncesc.
  Sunt de acord,Armata trebuie sa fie întotdeauna piatra de temelie a Tarii Românești,dar când vad un Ciuca prim ministru și cum merge tara..

  42
 3. Partea de final mi-a lasat un gust amar. Adica cine pune la indoiala si numeste „nerusinata” pensia de peste 10.000 lei a unui magistrat este un nihilist putinist si pune in pericol justitia?
  Pana la urma scopul articolului este sa combata nihilismul sau sa puna privilegiile unora sub umbrela rezistentei contra imperialismului rus?
  Citiind articolul ma gandeam la alt final cand colo vad doar un ocol serios care in final ajunge la tinta pensiile nerusinate ale magistratilor care din nou sunt legate de cele ale militarilor desi sunt planuri de activitate diferite.

  49
  • Nihilist nu cel ce ” pune la indoiala” ci cei ce tot aduc acest lucru in discutie fara sa-l rezolve odata pentru totdeauna. Pensiile acelea sunt magaresti de-a dreptul, dar situatia trenezeaza de ani de zile, nu se rezolva si astfel cangrena merge mai departe iar in societatea romaneasca tot cresc fracturile.

   18
   • Se știu mânjiți și nu au tupeu să la rezolve, cum să taie pensiile unora care îi pot băga apoi lejer la pușcărie?

    6
   • Mda plecari din justitie…. nu pleaca un caine de la macelarie. Imi ziceti voi mie ca au astia criza de personal cand pe absolut toate posturile de la buget scoase la concurs este bataie si sunt suspiciuni intemeiate de spaga si pcr. Mai putin in educatie unde cred ca doar la invatatori-educatori este excedent de personal in rest incepe sa bata vantul. O fi sutorul bine intentionat dar finalul nu ma poate indeparta de ideea ca incearca sa traga spuza pe o anumita turta.

    8
   • @George GMT si care e solutia ? daca nu se pot schimba sa le lasam asa nu ? sa le acceptam ? hai ma lasi ! poate societate are nevoie de niste fracturi poate asa se trezeste din prostie. poate chiar ar fi cazul sa le ajunga morcovul in cur romanilor altfel ajungem ca rusii ca societate niste momai amortite.

    daca vrem sa acceptam sa fim sclavi in propria tara unde sa tinem pe altii pe bani doar ca sa nu faca nimic ba chiar sa mai si fure pe langa banii aia pe care ii dam ca salarii si pensii atunci ce cacat merita sa aperi in tara asta ?
    daca aia sunt specialii si conduc noi ce devenim ? taranii legati de glie ?

    p.s. asta vine de la unu care a zis de multe ori pe site-ul asta ca militarii in special la nivel mic au salarii mici si ca trebuiesc platiti bine daca vreti calitate. fac diferenta intre pensii speciale si pensii de servici.
    dar sa accept sa isi traga astia si justitia si amantele si secretarele si soferii si chelnerii pe pensii speciale….niciodata !

    5
 4. Karl Marx si ura de clasa? What da deal yo? Autorul necesita sa studieze Manifestul Comunist inainte sa inceapa polologhia asta cu o astfel de afirmatie. Marxismul este o ideologie a individului nu a unei clase aparte.

  „Filosofia lui Marx, fertilizată cu sămânță rusească de către Lenin” Serios acum? Marxismul clasic si cu marxism leninismul au cam la fel de mult in comum precum taoismul cu onanismul.

  Restul este un talmes balmes de ifose de bauxita filosofica pe care autorul reuseste sa-l incoroneze cu afirmatia ca mall-ul ecumenic din spatele parlamentului este o victima a nihilismului modern, cand de fapt imobilul respectiv este apoteoza nihilismului. Deci ce putem sa concludem din pologoghia asta?

  43
  • Ce ai citit?Manifestul Comunist,ediția revizuita și adaugita pt micul democrat american?

   Tot textul ala e despre mase,nu despre indivizi și despre cum or sa ia ei bunurile burghejilor și le vor pune nevestele ăstora la uzul comun.Si scrie negru pe alb ca aia rebelii care se vor opune noului paradis vor fi eliminați.

   To hell with that shit.

   Nu e nici o diferență de esența între soiurile de comuniști,doar de forma.

   Or fi pe la voi spălători ai marxismului,dar e revizionism de 3 lei și rea voința sa interpretezi kkt-ul ala ca fiind despre indivizi și restul balariilor.

   16
   • Pufi nu stiu ce editie a fost, dar l-am citit la Canoe U ca o cerinta a cursului Modern Political Thought and Ideology. Asta cu eliminarea de clase si indivizi nu exista in textul asta, ca drep dovada se vede ca nu ai citi textul respectiv. Spor.

    7
    • Cred ca ai cam uitat ce ai citit sau confunzi textul.Tot manifestul comuist e DOAR despre cum se lupta proletarii cu burghejii,culminând cu lupta finala ce dărâmă prin violenta ordinea sociala și va produce o societate fără clase.

     Nu ma fa sa citez mizeria aia.

     13
     • ” lupta finala ce dărâmă prin violenta ordinea sociala”

      Nu stiu ce ai citit, dar astea nu sunt cuvintele lui Marx. Manifestul comunist publicat pe la 1848 sau cand a fost nu contine asa ceva. Iti recomand o lectura mai aprofundata impreuna cu baiatul de deasupra EDITAT… si faceti un colocviu sa va dumeriti despre ideiile lui Marx.

      https://www.libris.ro/manifestul-partidului-comunist-karl-marx-vic978-606-8541-64-8.html

      10
      • Te sfatuiesc sa iti moderezi limbajul Alex, jignesti cam mult si gratuit pe aici. Contributia ta e 0 pe acest blog, doar vorbe urate. Ma mir ca te mai suporta editorii Rumaniamilitary. Ti-as zice bancul despre sluga la darloaga, dar e cam mult pentru tine. Ma abtin

       11
       • Călugărul Sofronie

        @Mihai: niciun îndemn la moderare pentru Mihais? Nu de alta, dar el a fost cel care a cam sărit ca musca-n… ştii tu unde. Bonus pentru limbajul suburban.

        @Mihais: ia zi-ne, cu subiect şi predicat, unde scrie Marx despre punerea la comun a nevestelor şi alte aberaţii de genul ăsta. Aşa cum te-a îndemnat şi Alex, dacă tot vrei să te dai cocoş şi să combaţi ceva, măcar fă efortul să te informezi despre adversar, nu te repezi cu capul în perete. Înainte să sari din nou, da, am citit şi Manifestul, şi Capitalul, tocmai pentru că eram anticomunist şi am vrut să am o idee despre ce vorbesc. Şi am rămas în continuare la părerea mea, atât că apoi am avut o idee mai bună despre de ce a eşuat şi va eşua întotdeauna, tocmai pentru ca, atunci când încerc să-l combat, să fiu capabil de mai mult decât „comunismul e rău, dacă întrebi de ce e rău înseamnă că eşti comunist”.

        Tu faci exact ce fac antivaxxerii: n-au nici cea mai vagă idee despre ce e un vaccin, dar ştiu ei foarte bine că te sterilizează pe trei generaţii şi-ţi cresc coarne-n frunte.

        7
        • Sigur,poftim.

         „Burghezul vede în soţia lui o simplă unealtă de producţie. El aude că uneltele de producţie urmează să fie exploatate în comun şi nu poate, fireşte, decît să-şi închipuie căsoarta comunizării va lovi şi pe femei. El nici nu bănuieşte că este vorba tocmai de a desfiinţa această poziţie a femeii de simplăunealtă de producţie. De altfel, nimic nu este mai ridicol decît indignarea ultramorală a burghezilor noştri în faţa pretinsei comunizări oficiale a femeii de către comunişti. Comuniştii nu au nevoie săintroducă comunizarea femeii; ea a existat aproape întotdeauna. Burghezii noştri, care nu se mulţumesc că au la dispoziţie femeile şi fiicele proletarilor lor, fără să mai vorbim de prostituţia oficială, îşi fac o plăcere din a-şi seduce reciproc soţiile. În realitate căsătoria burgheză este comunizarea femeii măritate. Comuniştilor li s-ar putea imputa cel mult că, în locul comunizării făţarnice, ascunse, ar voi să introducăcomunizarea oficialăşi pe faţă a femeii. De altfel se înţelege de la sine că prin desfiinţarea actualelor relaţii de producţie va dispărea şi comunizarea femeii, izvorîtă din ele, adicăprostituţia oficialăşi neoficială…”

         Măritișul fiind prostituție în opinia stimabililor,iar asta fiind o afacere în care unii dau,iar altele oferă,e oarecum subînțeles ca în comunism femeile vor oferi ,dar nu vor primi.Ca doar au fost ele la comun dintotdeauna, iar ei restabilesc situația naturala,toată lumea cu toată lumea.

         De ce e asta o cretinatate,sper ca nu trebe sa argumentez.

         .

         6
         • Călugărul Sofronie

          Păi şi unde zice că vor pune femeile la comun? Din contra, chiar zvonul ăsta îl combate. Capitolul 2 din Manifest, din care citezi, se ocupă de mai multe mituri lansate despre comunişti pe atunci (adică în anii 1840). Fraza exact de dinaintea pasajului citat de tine este asta: „Dar voi, comuniştii, vreţi să introduceţi comunizarea femeii — ne strigă în cor întreaga burghezie.” Aşa că aici, Marx combate mitul ăsta: „El aude că uneltele de producţie urmează să fie exploatate în comun şi nu poate, fireşte, decît să-şi închipuie că soarta comunizării va lovi şi pe femei”.

          Deci departe ideea de a promova o comunizare a femeii: „De altfel se înţelege de la sine că prin desfiinţarea actualelor relaţii de producţie va dispărea şi comunizarea femeii, izvorîtă din ele”.

          El vedea căsătoria „tradiţională”, religioasă, drept o limitare a drepturilor femeii, ceea ce şi era pe atunci. În contextul istoric, adică în anii 1840, cele mai multe femei erau într-adevăr mijloace de producţie, inclusiv în statele dezvoltate (nu mai vorbim de regiuni cu „culturi diferite” în care sclavia se practica pe faţă).

          Iar prin prostituţia oficială nu se referă la căsătorie, ci la prostituţia legală, care exista pe atunci în multe ţări occidentale şi care era, ca şi acum, o soluţie disperată pentru multe femei sărace.

          Marx a fost filosof, nu economist. Problema a fost că mulţi i-au luat teoriile ca pe axiome, ideile ca pe lucruri concrete. Este exact ce se întâmplă în zilele noastre, din fericire încă la scară mult mai mică, cu d-alde Jacque Fresco. Iar cealaltă problemă este că extremiştii de stânga, ca orice fanatici religioşi, nu sunt capabili să se adapteze şi să înţeleagă că sfânta lor scriptură nu mai e „la zi”, aşa că ei mai cred că teoriile din 1840 se pot aplica identic la condiţiile din 2023. Diferenţa dintre sistemul occidental, bazat pe democraţie liberală şi economie de piaţă, şi comunism este că primul a fost capabil să se adapteze la schimbări.

          Marx a făcut destule greşeli şi mulţi idioţi s-au inspirat din el, deci există arhisuficiente materiale pentru combaterea ideilor de extremă stânga cu argumente concrete, nu cu chestii inventate sau auzite. Folosind din astea, nu faci decât să le dai apă la moară; când se dovedeşte că o acuzaţie este falsă, acuzatul capătă credibilitate şi acuzatorul o pierde. Iar când spui că Marx zicea să se pună nevestele burghezilor la comun, oricine cu doi neuroni şi acces la internet va putea găsi în 5 minute textul original şi-l va putea compara cu afirmaţia ta.

          8
          • Sfinția ta,faci aceasi eroare ca alții,iei doar partea care pare ca suna ok.

           Paragraful cu femeile vine după ce explica cum elimina ei familia și cum fac și dreg ei cu copiii.

           Marx elimina doar ce numește el comunizare izvorata din relațiile de producție burgheze.Aia de o ironiza.Tovarasii însă admit ca adevărată ideea ca femeile au fost comunizate mai mereu.Nu specifica când anume considera ca nu au fost puse la comun.Iar prin comunizare e clar ca nu se refera la maturat sau făcut cartofi prăjiți , băieții menționează expres seducția.

           Ei elimina proprietatea,moștenirea,familia.Ar fi total incoerenti dacă ar lasă în pace relațiile fundamentale care conduc la ce vor ei sa elimine.De altfel,după ce le eliberează,nu explica cum vad ei organizarea relațiilor între sexe altfel decât comunizate.

           În ce privește combaterea marxismului prin argumente,ti-ai pierdut vremea.Mai bine studiai balistica,e un argument mult mai util în discuția cu eliberatorii.

           2
          • Călugărul Sofronie

           @Mihais: Nu vorbim acum despre ce au făcut sau zis alții, discuția era strict despre ce scrie în Manifesul Comunist. Și tot nu poți să-mi arăți un citat în care zice exact punerea la comun a femeilor. Da, voia să schimbe ordinea existentă, inclusiv cea socială. Incidental, societatea de la jumătatea sec. XIX avea destule probleme, iar „sfânta” instituție a căsătoriei era chiar una dintre ele. Avea nevoie de reformă, dovadă că asta s-a și întâmplat. În ziua de azi, avem chestii care în alte vremuri ar fi fost de neconceput: femeia are voie să-și aleagă singură partenerul, are voie să rămână necăsătorită, are voie să facă copii în afara căsătoriei sau să-i avorteze, are voie să-și păstreze propriul nume sau, culmea păgânismului, să divorțeze. Toate chestii care merg împortiva ideii de căsătorie „tradițională” pe care nu doar Marx o critica. Nu înseamnă nici pe departe „punerea la comun” a femeilor, asta o cred doar ăia care consideră că dacă o femeie nu „aparține” unui bărbat atunci înseamnă că e la liber.

           În caz că nu ai înțeles încă, principalul pericol nu e adversarul extern. Nu Rusia sau China, ci adversarul intern. Și aici nu mă refer la cozile de topor, ci la oamenii de rând care pot fi ușor prostiți sau intimidați. Pune-te în situația ăluia care lucrează și câte zece ore pe un salariu de mizerie și apoi, când ajunge acasă, vede la poștă factura de gaze și la televizor pe Câțu care evită să pape pituță pentru că probabil gluten. Cam la ce-o să se gândească ăla? La cum să-și bage și să-și scoată din gâtul lor și al familiilor lor.

           Și apoi,de năduf, dă pe A3/România TV/Realitatea și-l aude pe vreunul d-alde Georgică Simion, care îi șoptește dulce rahaturi naționaliste, dă vina pe ateiștii occidentali și Soroș, îi vorbește despre ce bine am duce-o cu Rusia, că „am avea pace, gaze ieftine și tehnologie nucleară de primă mână și n-am mai fi sclavi și colonie” (citat exact auzit la vecini). Și de-acolo până la „era mai bine înainte de ’90” e doar un pas. Cum combați asta? Cu balistica? Punem la zid toți nemulțumiții? Mai știi cum i-a mers planul ăsta lui Ceașcă, nu? Sau o facem ca tefeliștii, țipăm la ei că-s niște retrograzi necălătoriți și necivilizați și că-și merită soarta pentru că n-au învățat să codeze?

           Cum combatem curentele extremiste dacă habar nu avem ce spun de fapt? Ca să vindeci o boală, trebuie să o înțelegi. Așa că pui mâna și citești Mein Kampf, Capitalul, Manifestul Comunist și mizerii din astea tocmai pentru ca să poți explica DE CE sunt mizerii.

           9
          • Călugăru’ Sofronie,spre deosebire de tine chiar ma străduiesc sa ma țin strict de textul ala.Unde,pt ultima data,(devine plictisitor),Marx vorbește negru pe alb despre câteva idei.Nu trebuie sa interpretezi nimic,sa faci un studiu despre cum era căsnicia atunci și acum.Pur și simplu citești ce scrie ala.

           1.Burghejii ii acuza pe comuniști ca vor sa le comunizeze femeile.
           2.Marx ii acuza pe burgheji ca le considera pe femei unelte.Nu spune ce fel de producție,putem presupune,dar nu ma bag în asta .Iau de bun doar ca O femeie produce ceva OBLIGATORIU pt UN burghez.
           3Burghejii nesatui își seduc unii altora nevestele,basca pe ale proletarilor.In mod neoficial,adică nu în văzul lumii,ăștia toți trăiesc o viata în promiscuitate
           4.Marx considera ca asta a fost regula,el cel mult ar oficializa viata asta în promiscuitate.
           5.Marx spune ca eliberează femeile de relațiile de producție burgheze. Adică o femeie nu mai e obligata sa facă ceva OBLIGATORIU pt UN bărbat .

           Matematic vorbind, dacă pct 5 anulează pct 2,rezulta ca ramqn în picioare doar ideile lui Marx legate de relațiile intime cu mai mulți parteneri/e.
           Marx e un adept al poliamoriei,nu ce ai interpretat tu.

           Critica societatii de secol 19 ,a căsătoriei religioase si ce ai mai discutat tu sunt subiecte pe care nu ma interesează sa le dezbat.

           Legat de ce zici tu,da merita sa citești de cultura.Sa crezi ca influențezi masele prin explicații savante mi se pare o naivitate,însă e o lume liberă,cel puțin e liberă pana da cu capul de tavanul realității.

           Și nu e necesar sa împuști mari mase de idioți.

           2
          • de ce catzu (care este o nulitate fara doar si poate ) si nu altcineva de la socialisti poate ?!…macar asa sa salvezi niste aparente docte cu manifestul si kapitalul la baza.

          • Călugărul Sofronie

           @Mihais: Unde ai văzut tu că Marx promova acolo poliamoria, doar tu știi. Iar la mijloace de producție, te-ai gândit doar la plozi. Nu, Marx se referea la absolut toate muncile casnice care, de obicei, cădeau în seama femeii, care chiar era considerată mijloc de producție. Întregul lui discurs se învârte în jurul relațiilor de producție, nu-l arde pe el grija de sex. Emanciparea despre care vorbea nu era legată de sexualitate, asta o înțeleg numai ăia obsedați de sexomarxism (vezi, dom’le, au inventat marxiștii ăia răi idei aberante, gen viol conjugal, când toată lumea știe că nevasta tre’ să desfacă picioarele, iar dacă n-o face, câta persuasiune tradițională îi bagă repede mințile-n cap).

           Exact ce spuneam, băgatul de lucruri inventate, care nu au nicio legătură cu subiectul. Dacă întreabă unul câți de la SRI sunt implicați în afacerea cu asigurările obligatorii, vine altul care-l acuză de marxism, deci vrea să vă pună nevestele la comun, bă!!! Așa că hai să discutăm despre poliamorie, nu despre hoție.

           la fel și despre pensii speciale, înzestrarea armatei, explozia prețurilor, munca la negru, evaziunea fiscală, salariile, inflația etc.

           5
      • Pai hai sa vedem cum se termina hârtia aia igienica.

       „In short, the Communists everywhere support every revolutionary movement against the existing social and political order of things.

       In all these movements they bring to the front, as the leading question in each, the property question, no matter what its degree of development at the time.

       Finally, they labor everywhere for the union and agreement of the democratic parties of all countries.

       The Communists disdain to conceal their views and aims. They openly declare that their ends can be attained only by the forcible overthrow of all existing social conditions. Let the ruling classes tremble at a Communistic revolution. The proletarians have nothing to lose but their chains. They have a world to win.

       Working men of all countries, unite!”

       Tu,ca să te dai original ,poți sa interpretezi cum vrei,sa cauți o fraza unde apar cuvinte ca pace sau individ,dar idioții planetei au respectat faza cu forcible overthrow și nu au avut vreun dubiu cu ce înseamnă.

       10
       • „We have seen above, that the first step in the revolution by the working class is to raise the proletariat to the position of ruling class to win the battle of democracy.
        The proletariat will use its political supremacy to wrest, by degree, all capital from the bourgeoisie, to centralise all instruments of production in the hands of the State, i.e., of the proletariat organised as the ruling class; and to increase the total productive forces as rapidly as possible.”

        „lupta finala ce dărâmă prin violenta ordinea sociala”

        Unde-i violenta? Haidi pa!

        3
        • Am un pod de aur de vânzare.Interesat cumva?

         Deci,puletii aia zic pe larg cum vor aboli proprietatea,vor elimina dreptul la moștenire,distrug familia,copiii devin ai statului,societatii,plm ,”elibereaza” femeile transformandu-le în bunuri de uz comun.Mai zic și cât se poate de clar la final,ca să retina toata lumea ,ca vor face asta prin forță.

         În toată elucubratia aia ai găsit ceva ce suna ok,ca e cu democrația.
         No amu,poate nu e prea întâlnit pe la voi pe Miami Bitch, dar pe atunci tot omul avea o nevasta și copchii.Cat era el de amarat.
         Ca sa își piardă lanțurile,proletarul trebuia sa voteze,(presupunând ca era vot universal) sa fie de acord sa abandoneze ce avea,sa ia prin forță politica,adică în ultima instanta prin violenta,tot ce aveau ăilalți,sa intre de bună voie în armata muncii(nu zic istetii cine e soldat și cine general).Tovarășa proletara trebuia sa fie de acord sa fie folosita de toată lumea.

         Succes cu asa program electoral.

         Puletii de mai târziu s-au prins ca nu merge asa,a.i n-au instaurat comunismul.Erau cu socialismul și lucrau neobositul la construcția comunismului visat de boii aia de la 1848.

         6
  • „Marxismul este o ideologie a individului nu a unei clase aparte.”

   Majoritatea lucrarilor lui Marx sunt o critica a filozofiei lui Hegel si nu o ideologie.
   In schimb lucrarile lui Das Kapital si Manifestul cacacios stau la baza ideologiei comuniste.
   Marxismul clasic de care vorbesti dar care nu e o ideologie la propriu e chiar mai rau decat marximul rusesc care este bine conturat ca o ideologie pentru ca este in esenta anarhie post statala de tip sociala.

   De ce marxismul clasic nu e o ideologie ? Pentru ca sunt doar o serie de lucrari filozofice cu caracter critic. O ideologie este preponderent un plan de solutii nu doar critica.

   Ceea ce multi oameni nu stiu sau aleg sa ignore este ca Marx spre sfarsitul vietii dupa evenimentele din Comuna din Paris in timpul razboiului franco-german scrie un pamflet bazat pe ce s-a intamplat acolo si cum a esuat complet comuna din paris. Se numeste The civil war in France. In aceasta carte isi revizuieste parererile anterioare dar se pare ca istoria si in general comunistii aleg sa ignore treaba asta.

   „Restul este un talmes balmes de ifose de bauxita filosofica”

   Cam da…

   Mai mult autorul sigur nu stie ce e ala nihilism daramite absurdism sau existentialism.
   Nihilismul nu e filozofie urii ci respinge ca exista un sens al vietii. Inexplicabilitatea mortii la kierkergard. Este in general strans legat de celelalte 2 filozofii mentionate.

   Eu cred ca el a citit carti de „filozofie sovietice” in speta propaganda scrise de vreun agarici si nu filozofie reala sau ca sa nu fiu rau a inteles diferit textele fata de ce am inteles eu.

   13
   • Marxism rises? What the fuck is that? Intellectual Marxism Leninism care nu are mimic de a face cu polologhiile lui Marx. Ai citit in lucrările lui Marx despre revoluții violente și cadre de revoluționari “profesioniști” care sa ducă revoluția asta la scara mondiala? Niet Tatiana.

    3
    • ce !? nici nu inteleg raspunsul.
     iar imi raspunzi la ceva ce nu am zis ?

     ti-am zis doar ca nu e o ideologie ci doar o serie de lucrari cu caracter critic si ca ala s-a sucit cand era bosorog.

     4
     • Marxism rusesc? What the fuck is that? Stiu si inteleg Marxism Leninism care nu are nimic de a face cu polologhiile lui Marx. Ai citit in lucrarile lui Marx despre revolutii violente/cinetice si de cadre de „revolutionari „profesionisti” care sa duca revolutia la scara mondiala (Lenin, Trotki, na eventual si un bulgaroid din Romania Rakovski)? Niet Tatiana.

      9
   • Călugărul Sofronie

    Începând să citesc ghiveciul de mai sus, iniţial m-am întrebat dacă tov. col. (r) SRI Tudor Păcuraru (adică autorul ghiveciului) are habar ce vorbeşte, sau foloseşte nişte săruri de baie cu totul şi cu totul speciale.

    Omul a auzit şi el de nihilism şi că era la modă în Rusia prin sec. XIX, ştie el de undeva că „e rău”, şi-i dă înainte cu asta, aplicând-o la ideile lui. „Ruşii e răi” plus „nihilismul e rele” egal „nihilismul a venit de la Răsărit”. Exact ca ăia cu ateismul vine de la comunişti, deci dacă eşti ateu eşti şi comunist.

    Dar avansând prin ghiveci, îmi dau seama că nu e decât un atac de frustrate în apărarea pensiei dumisale (probabil una „decentă”, pe măsura eroismului său din cadrul SRI pus, fireşte, în slujba naţiei…)

    „în ultimii ani, instituția militară a fost supusă unei defăimări sistematice, sub pretextul fals al ”salariilor și pensiilor nesimțite”.”

    Nu, dragă tov. colonel (r). Problema noastră este cu puhoiul de inutilităţi cu stele, nu cu armata sau soldaţii. Mulţi oameni susţin înzestrarea armatei şi salarii pentru soldaţi, dar le este scârbă de pensiile voastre. Iar legarea acestora de onoarea armatei este încă o dovadă de nesimţire crasă.

    „Agenți de influență ai curentului neo-nihilist, care precum am văzut are surse rusești, au atacat sistematic subiectul, deși realitatea faptică este cu totul alta.”

    Ca astfel de agent, primesc şi eu de-o ciorbă, ceva? Încă aştept ăia 50 de lei pe care trebuia să-i primesc acum 6 ani de la Soroş.

    „S-a ajuns la ”soluția” desființării sistemului de pensii militare, care există în toate statele NATO și non-NATO (inclusiv Rusia).”

    Din nou minciună gosolană (sigur nu lucraţi part-time pentru FSB? Calitatea dezinformării e aceeaşi; nici nu e de mirare, probabil încă mai folosiţi manuale comune). Poate ne spuneţi şi cam câte ţări NATO au aceeaşi raţie de generali/soldaţi ca România. Anul trecut, existau circa 1.300 de ofiţeri cu grad de general/amiral în MApN, plus peste 300 în MAI şi, fireşte, cei circa 150 de colegi de-ai dvs. din SRI printre care, fără-ndoială, speraţi în câţiva ani să vă număraţi. În total, anul trecut erau activi 85 în MApN, 30 în MAI, 28 în SRI, deci România avea 143 de generali activi şi încă vreo 1.600 în rezervă. Date pe 2022, luate de pe cunoscutul site antioccidental şi pro-Kremlin europalibera.org Puteţi să ne spuneţi cam câţi generali au forţele armate americane la câţi soldaţi?

    12
  • Coane Alecu’ ai o atitudine sfidătoare de stăpân, sau, o împrumuți pe cea a stăpânilor tăi. Dai impresia că ești mai ‘merican decât ei; în stilul lui Andrii Bulba fiul de cazac trecut în tabăra leșilor, sau a fantomei Pacepa.

   Nu vezi sau te faci că nu vezi esența lucrurilor: Problemele care vin de la Moscova, ascunse sau nu.
   Te-mpiedici în detalii mărunte.
   Sau te deranjează pe tine și ai tăi personajul Păcuraru, și cărțile sale despre intervenția sovietică în România în 1989 ?! Omul e contestat de unu’ de se pretinde fostul șef al Antenei CIA de la București și acționează sub pseudonim… că cică n-au fost sovieticii în ’89 pe la noi, ci în vis.

   Îți apreciam uneori comentariile, dar de multe ori ești ”kinda rusticated”.

   8
   • „Nu vezi sau te faci că nu vezi esența lucrurilor: Problemele care vin de la Moscova, ascunse sau nu.”

    Serios acum? Cand majortiatea clasei politice si a aparatului administrativ din Romania este format din tarani prosti si tarani prosti ciorditori problemele vin de la Moscova?

    Nu cred ca nimeni il contesta pe fraierul asta cand el are probleme cu cunostiinte de baza pe care orice student din anul I la „political basket weaving” le stie. Numai de curiozitate dar ce sau cine pm este seful Antenei CIA? Stiu de un CIA Station Chief si cam atata tot. Asta cu sovieticii in Romania este fumata de mult, la fel ca si activitatile lor in Romania in ultimii 30 de an. Este tot folosita ca o carje pentru problemele reale ale tarii pe care romanii si le-au facut cu mana proprie. Daca interveneau aia in Romania in 1989 va striveau precum un gandac de bucatarie pe fata unde chiar aveau antecedente.

    21
    • Corect, vorba lui Brâncuși:

     „V-am lăsat săraci și proști, v-am găsit și mai săraci și mai proști.”

     11
    • Eu incerp sa cred ca o mare parte a aparatului administrativ din U.S. e fosrmata din „stupid rednecks” :))).In 1989 Uniunea Sovietica era pe la sfasitul vietii,daca ar fii intervenit in loc sa ne „striveasca ca pe un gandac” ar fi fost prinsa in alt razboi lung si istovitor,care ar fi durat pana in 1992 cand Uniunea Sovietica s-a prabusit.Daca ar actionat asa rusii nu mai ramaneau cu Republica Moldova de partea lor pana de curand.Cred ca faci parte din parrea aia a ‘us inteligence” care preconizau o victorie rapida a rusilor in Ucraina,adica aia care ii spuneau lui Dancu ca trebuie ‘sa ne obisnuim sa traim cu rusii la granita’.

     7
     • „Cred ca faci parte din parrea aia a ‘us inteligence” care preconizau o victorie rapida a rusilor in Ucraina”

      Crezi gresit. Ia-te de mana cu ciucalaul de mai jos si poate faceti jumi-juma la lozul castigator.

      3
    • LaCuscaPSD+PNL+UDMR

     Mai lasă omule cărțile despre gender theory, și despre softball, mai apleacă-te și asupra cărților scrise în limba română pe care o cam gângurești.
     De exemplu, nu o face Cartianu duș de două ori pe zi ca ‘mericanii, dar investigațiile lui sunt de calitate despre „revoluția” română. Dar dacă luminița nu vine de la ai tăi (care or fi ei) atunci nu e bună.

     Oh wait! Dar tu ți-ai dat demisia din calitatea de român sau n-ai avut-o niciodată? ‘merican nu pari la origine și nici evreu emigrat (nu am întâlnit vreunul în Israel să vorbească atât de urât de fosta lor țară), să fii ungur, Șoni ?!
     Darn it! Sándor bácsi

     6
     • Pufi n-ai ghicit. Hai mai incearca inca o data. Poate ai noroc si bagi lozul castigator.

      1
      • LaCuscaPSD+PNL+UDMR

       Îi fi parte din experimentul de la Pitești? Dacă n-ai auzit de el, întreabă-ți stăpânii, sau ibovnica Tatiana pe care ne-o tot pomenești aici.
       Îi fi vreun hillbilly ? Ăștia n-au atitudinea ta de vechil față de un popor amărât.
       Îi fi vreun grey-collar care n-are unde să-și bălăngăne ursul la pensie?
       Îi fi tu de la factorul CIA – Cămăși, izmene, alimente ? Cum îi zice logisticii poporul ăsta de „țărani” de-l tot batjocorești atât.
       Îi fi oare unul din prostănaci sau poate … „Prostănacul” însuși? Să te aud: „Mihaela Dragostea Mea, Am Învins”

       3
 5. The hatred of the Jew like the hatred of the English should be our first article of political faith.

  Avea Proudhom păsăricile lui, înfrângerea lui Napoleon a dus probabil la ură împotriva englezilor.
  Franța a avut multe convulsii sociale, unele din ele au dus la înfrângerea din 1940.
  Soldații germani descopereau cu uimire în mai 1940 afișe franțuzești care îndemnau muncitorii francezi sa nu tragă împotriva germanilor.

  3
 6. In opinia mea umila , articolul suprinde si unele lucruri adevarate – puterile ostile vor cauta sa alimenteze si sa stimuleze disensiunile interne, sa intarate clasele sociale una impotriva celeilalte, sa ne infecteze mintea cu diverse scenarii care sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa ne uitam in alta parte decat in locul unde se petrece actiunea reala – DAR si trece cu vederea altele si anume ca fiecare dintre noi este vulnerabil la „mita” chiar daca ea nu este data sub forma unui plic bagat in buzunar …ci in forma oficiala sub forma unui salariu mult mai mare fata de ce face persoana respectiva sau ca sa saboteze tara, sau a unei pensii cu mult mai mari decat a majoritatii celorlalti cetateni. Mita ar putea fi data si de exemplu prin dublarea salariilor medicilor daca „este pandemie” …si atunci in cazul cand nu ar fi cati medici ar striga nu este si astfel sa renunte la privilegiile nemeritate ? Sau mita ar putea fi data si printr-un „plan fantezist de imbogatire si implinire” care ar prevede ca vom primi fiecare bani sa stam la hotel 1 an cu conditia sa ne dam foc la case …si care odata trecut anul nu specifica unde vom mai locui dupa aceea daca casele au ars deja. Referitor la armata DACA intelegerea oculta a fost de fapt … va dam „pensii nesimtite” DACA o lalaiti intr-una cu inzestrarea armatei si aduceti armata la nivelul de t55 si mig 21 ?!? Nu ma intelegeti gresit ….eu sunt de parere ca , chiar si acum ar trebui crescute salariile militarilor DAR si bine inzestrata armata si transformata intr-o forta luptatoare, gata de lupta in orice moment , nu intr-o clasa de birocrati grasuti si plini de privilegii care sa nu poate face fata singura nici unei situatii reale de razboi . Adica salarii si pensii occidentale pt o armata bine pregatita si gata de lupta oricand ….nu salarii si pensii mai mari pt o armata de pdf-uri si de burtosi…. Suntem oare fiecare dintre noi capabili sa recunoastem daca este cazul ca nu meritam un privilegiu …in situatia cand nu il meritam ? DACA nu putem face acest lucru atunci asta reprezinta o vulnerabilitate majora la MITA oficiala …. oricand va trebui sa cumparam orice sistem de arme mai scump …va iesi un „om al Moscovei” sa zica …de ce sa il luam pe asta ca uite dom’le saracii militari au salarii mici (evident mereu vor avea salarii mai mici decat in occident pt ca tara este mai saraca) si astfel sa fie anulate orice achizitii .

  28
 7. Articolul are unele puncte bune, iar ideea desfintarii armatei e de la Dan Diaconescu, cel cu problemele minore. Asadar survine din zona otevista recuperata de rtv insa acum se poate observa o schmbare de macaz.
  Sunt si anumite puncte criticabile, cum ar fi problema pensilor militare unde unii incerca tactica ametitului audientiei.
  Sistemul nostru, nu este o copie a celui francez, are puncte comune, dar nu este nici inspirat de acolo:
  The French military: the average retirement age is 45.7, if the employee has achieved 40 years of payments he is entitled to a pension equal to 75% of the salary of the last 6 months. If the 40 years have not been achieved, there is a system to calculate the allowance based on the numbers of annuities paid. However, military pension cannot fall beneath a certain minimum (€500 per month for an adjutant, for example);
  Un colonel francez are aprox. 62000 de euro pe an, deci aprox. 5200 de euro pe luna insemnand o pensie de aprox 3800 de euro dupa 40 de ani, din care se tot scade daca nu sunt cei 40 de ani.
  Problema este diferenta exorbitanta intre mediana pe economia reala si buget, respectiv mediana pensiei si aceste pensii, ale unora, caci repet, prin astfel de porcarii a ajuns un adj. de para sa aiba mai putin decat un militian de la sat. Mai grav bagam in aceeasi oala pe cei cu 5000 pensie du ani si ani de armata vs seful ala de la isu, angajat la 31 de ani pensionat la 48 cu 8000. Asta zgarie pe oameni pe ochi nu faptul ca un aviator are 9000 sau ca un infanterist are 4000/5000 dupa ce inca mai cauta nisip prin orficile corpului sau.
  Si intentionat se amesteca aici discutia ca si in articol astfel incat sa nu mai putem diseca problema, caci nu ai o problema cu pensile militare ori ale magistratilor, ai o problema cu cat reprezinta ele din pib si banii aceia nu-i primesti pentru cheltuieli sociale.Oricat o freaca in sus si in jos, problema ramane, nu primim bani europeni pentru altceva decat investitii.
  Mai departe „mall-ul ecumenic” este cel putin o problema de imagine si perceptie in societatea care sa cacat pe dansa in 30 de ani sa faca doua spitale noi. Doua. Unde mai pui ca-i mai mare decat Notre-Dame. Atacurile la adresa bisericii vin din pacate din mijlocul ei si scarba in societate este generata de inactiunea fata de comportamente deviante ale unor reprezentanti ai institutiei. Amestecul politic nu este sanctionat ci aplaudat iar ani si ani mai traziu socitatea inca asteapta un tabel al celor in sutana care au deservit ocupantul rosu. Cand incep primele actiuni de curatenie generala, sunt sigur ca si perceptia in societate se va schimba. Intre timp, tot din vina multor reprezentati ai bisericii, pierdem credinciosi pe capete in favoarea cultelor neoprotestante.
  Dezbaterea si critica sunt necesare in societate atat timp cand o facem pe argumente, oneste.

  24
  • „Sistemul nostru, nu este o copie a celui francez, are puncte comune, dar nu este nici inspirat de acolo:…entitled to a pension equal to 75% of the salary of the last 6 months”

   LOL! S-a iesit pe timpul lui Oprea, parca… si cu 3 luni (la alegere), daca nu ma insel.
   Asta e din seria..plafonarile la RCA pe 6 luni, subventionarea pretului la benzina pe 2-3 luni…etc..

   Mai oameni buni, fiecare luna a anului are anumite caracteristici de salarizare..cand se fac dracovenii de genul asta ar trebui facute pe 1 an intreg…sau multipli de 1 an…nu luni.

   De exemplu, am mai zis eu p’aci…lunile de sarbatori (decembrie/Craciun si cu aproximatie aprilie/Paste) sunt cele cu salarizari maxime.
   Minumul il constituie imediat dupa ele…ianuarie fiind cea mai prost platita luna.
   Media fiind data de iulie-august.

   6
   • Dap, cu 3 luni la alegere. Perioada lui Oprea a fost… imposibil de inteles rational vorbind.
    As nota fatul ca fancezii pleaca mai repede din sistem, chiar cu o pensie mai mica. Lucreaza apoi in privat, unde sunt alte cifre si alti bani. La ei e fix invers. Na’ c-am si fluierat in biserica.

    6
    • Hai sa o spunem și pe aia dreapta. Cu 2500 euro pe lună ești în pragul sărăciei la francezi. Așa că sunt obligați să muncească să obțină ceva extra pe lângă pensia militară. La noi 5000 pensie neta este peste salariul mediu pe economie. Aici zgârie rău de tot. Adică ai 2 in câmpul muncii care trag să obțină din munca pensia unui militar. Ar veni 4 in câmpul muncii care muncesc doar sa cotizeze pentru cei 5000 Ron pensie. Așa ceva e nesustenabil în condițiile în care nu ai raport angajați/pensionari de 4 ci e puțin peste 1. Deci, în condițiile actuale ești obligat să te împrumuți în perpetuitate că sa acoperi pensii. Ce pasam urmașilor noștri? Datorii tata, bunicule străbunicule…am beut și distrat mai mult decât a fost plapuma și am pus nota de plata in contul vostru. ?

     12
  • ‘tenente – „Un colonel francez are aprox. 62000 de euro pe an, deci aprox. 5200 de euro pe luna ” – scade taxele și asigurările de acolo. Ajungi pe la 3 mii și ceva spre 4 mii… cei din Franța știu mai bine sistemul de impozitare.
   Am mai citit p-aici că la 2500 pe luna ai fi in pragul sărăciei. Golul de informații face loc la speculații și imaginea caprei vecinului sa ni se para Miss univers! Ăla cu 2500 are brut sau net? Plătește chirie sau nu?
   Dar, bineînțeles că astea sunt niste amănunte fără valoare….numai eu sunt cârcotașul ?

   6
 8. adică reforma și restructurarea statului și a sectorului public civil și militar și reasezarea acestuia pe temelie solida si occidentala este nihilism?!
  DA…sunt nihilist,fraier si prost am fost de prea multe ori.
  aceași manglă obosită folosita de emanatii si urmasii securistilor,apevistilor ,militienilor si peceristilor de la conducerea țarii cu drobul de sare al disolutiei statale daca se trece la reformarea din temelii a statului si a categoriilor speciale civile si militarizate.
  directia e clara,”militarizarea “statului este o prioritate pentru ei si singura cale de a ramane vesnic la butoanele tarii si controlarea societatii.
  acest sector public este incubator de coruptie si ventilatorul rahatului nationalist-ceausist,antioccidental si al extremismului de orice fel.

  19
  • Autorul este „rezervist” – colonelul de informații Tudor Păcuraru, fost șef al Biroului de Analiză Sinteză al SRI…hehehe…

   24
  • Coane Psycho,
   desființarea pensiilor militare nu înseamnă restructurarea statului, înseamnă distrugerea lui.

   „reasezarea acestuia pe temelie solida si occidentala este nihilism?!”

   USA dă bonusuri până la 450000 USD la piloți și până la 50000 USD la forțele terestre la prelungirea contractului.
   Pensiile militare există în toate armatele moderne.
   Vorbeam cu colegii înainte de pensionare și toți realizam că actualul sistem de pensionare, cu 6 luni la alegere, e incorect, că trebuie modificat.
   Nu e normal sa tragi că nebunul ture de noapte și sâmbete și duminici lucrate in astea 6 luni pentru 2-300 de Ron in plus la pensie.
   Dar așa a legiferat Parlamentul, nu e vina pensionarilor militari.
   Așa este o armata profesionistă, costa.
   Sau mai e varianta unei armate populare, atunci vă aștept pe toți criticii pensiilor militare sa băgați aplicații în munții noștri cei frumoși, personal am avut colege care se ocupau cu munca de birou și și au rupt picioarele la propriu noaptea în munți, pe o ploaie torențială, la o aplicație cu vânătorii de munte.
   Așa era acum 20 de ani, primeai ordin și îl executai.
   Dacă nu îți convenea, ți se spunea că sunt 1000 de oameni la poarta care așteaptă să ți ia locul.
   Acum sunt militari care și dau demisia în prima lună de serviciu, nu le convine serviciul.

   7
   • exista exemple functionale in lumea libera , trebuiesc adaptate realitatii fiscale si economice romanesti si aplicate.PUNCT.
    si ca tot te arunci la comparatia extrema cu americanii…majoritatea militarilor pe care i-am auzit vorbind sunt profund anti americani(ce se tot baga astia peste tot),politia-jandarmeria-igsu sunt un amestec conspirationist-exxtremist-nationalist plus ceausism, ,popimea si sistemul medical si univesrsitar e doar despre bani multi(daca intra fiscul aici scoatem toata europa din criza) iar cei mai zen sunt cei din educatie …concediu pe viata.
    tu traiesti in gradina edenului,eu in romania.

    22
    • Fiind pensionar militar, cunosc foarte bine despre ce vorbești.
     Poți să adaugi antisemitismul.
     Dar concret, cum îți crezi că vor urma tinerii cariera militară în condițiile actuale.
     Am avut colegi care au renunțat la cariera militară și au plecat sa lucreze șoferi în străinătate , unii dintre ei cu perspective promițătoare in cariera militară.
     Că dacă nu există profesioniști în armată, veți băga plantoane și gardă voi , cei care stați pe tastatura acum.
     Și cerințele sunt aceleași și la americani și la noi.
     Banii și dotarea sunt diferite, cu PNRRul se dorește să se diminueze drepturile militarilor, mai e și conflictul din Ucraina,
     ce faci, iei cu arcanul oamenii la oaste ca acum 200 de ani?

     7
     • „Dar concret, cum îți crezi că vor urma tinerii cariera militară în condițiile actuale.”
      Din vocatie?…. Eu nu m-am facut inginer de aviatie pentru salariu (dimpotriva…).

      6
      • Hai sa nu fabulam ,ca ajungem la „sarac si cinstit”
       Oamenii cu adevarata vocatie se gasesc greu, pregatirea lor costa foarte mult.
       Vocatia e una, salarizarea si pensia militara corespunzatoare nu se exclud.

       https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/12ivg81/removed_by_reddit/

       Videoul a fost deleted, dar l-am vazut, era un rus care taia capul unui soldat ucrainian cu cutitul si ucrainianul striga ceva, ca-l doare , am vazut pe comentarii.
       Vocatia inseamna sa privesti asa ceva si sa te pregatesti sa lupti cu indivizi care fac asa ceva.

       „Eu nu m-am facut inginer de aviatie pentru salariu (dimpotriva…).”

       Asta te priveste, daca tu crezi ca te faci militar doar din vocatie fara sa-ti pese de bani, insemna ca traiesti in alta lume, alta tara , etc
       Eu iti spun realitatea, suntem o tara libera si oamenii au dreptul sa lucreze unde vor.
       Iar astia mai tineri nu urmeaza cariera militara.
       Restul sunt vorbe fara rost.

       https://alba24.ro/angajari-in-armata-fara-studii-de-specialitate-masuri-mapn-pentru-reducerea-crizei-de-personal-961125.html

       Potrivit sursei citate, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal.

       MApN mai amintește că între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militari, chiar dacă testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate în funcție de nevoi și posibilități. Mai mult, populația rezidentă este în scădere (peste 2 milioane de persoane în ultimii 15 ani, potrivit INS).

       În proiect se mai arată că tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații/gradații profesioniști aleg să părăsească sistemul militar, dat fiind oferta mai atractivă din mediul privat. Numărul demisiilor s-a dublat din 2020 până în 2021 (de la 500 la peste 1000), iar în primele trei trimestre din 2022 a fost de peste 2000.

       9
       • „dat fiind oferta mai atractivă din mediul privat”
        Muti alea 5 mld RON de la pensii din buget la salarii si faci oferta MAPN mai atractiva…si dai pensii pe contributivitate…ca la vecinii unguri (lucru care sincer imi displace pt ca asta inseamna ca pot orefi salarii mai mari si atrag oameni mai performanti in armata)
        Daca oferi salarii mari & tehnica moderna etc se va schimba profilul celor care isi doresc o cariera militara…

        2
       • Hop, stai-stai-stai ca le amestecam aici. Nu am auzit in viata mea pe platou la Academie, sau la admitere in institutii discutia despre pensie. Adica mucea de 18-19 ani prima lui problema este pensia. Pe naiba, nici nu te gandesti al asa ceva ci te crezi zemeu, vrei sa ajugi mama si tata lu spec ops, vrei evetual sa ajungi general, sa ajungi dita mai ofiterul prin te miri ce structuri, vrei sa zbori in spatie ca gen. lt.(rtr) Prunariu. Te gandesti la activitate si nu la pensie, gandurile de pensie iti incep undeva la 40 de ani, asta da nu ai tot felul relatii in sistem care te educa in formatul asta, baga anii si iesi la pensie, apoi te bagam noi pe te miri ce, faci un cumul, si pac, esti „realizat”, si te poti lauda la tot cartierul ca ai fost mare „meletar”. Reversul medaliei sunt unii oameni din sistem, chiar cunosc un sef de CMJ fara un picior. Cred ca este clar ce s-a intamplat, si cred ca si cunoasteti pe acest om exceptional. Nu iasa nici batut la pensie.
        Insa aici iarasi este o falsa tema, cea a mutitutdinii de locuri de munca, disponibile. Fals, singurele locuri de munca, mai multe la numar sunt de sgp, iar statutul prost si faptul ca poti ramane blocat acolo il face neatractiv. Lipsa de bonificatii pentru anumite specialiti date, la fel ca in sua de asemnea il face neatractiv. Vad ca atractivitatea asta se masoara strict in cati bani iei, ori asta este o procarie. Ce fel de om este ala carui legislatia ii poate oferi o cariera militara si o evolutie in cariera, si este nevotivat de $ dar daca mai bagi niste $ si o pensie obscena, e megamotivat omul. Sare pe grenada ca l-ai facut multimilionar. Si profilul psihologic este diferit iar raurile de incompetenti pe care ii vedeti sunt fix aia finaciaro-motivisti, ca pana la urma atragi sinecuristi si atat.
        Si anii trecuti, am povestit cand am mai fost la niste cursuri de cand m-am reapucat de treaba cu o asociatie, ofiteri activi si rezervisti vol. care nu leaga 4 cuvinte in engleza iar pe partea cealalta multi din cei selectati pentru rezervisti anul trecut nu au primit repartitii.au trecut, cu broi toate probele, au trecut pe foaie optiuni subofiter, maistru, ofiter si s-au trezit repartizati complet aiurea la sgrv si geografic de parca prima nu a fost destul. Stiu si acolo niste detalii de o magarie incomensurabila si de o incompetenta ridicola, dar nu le pot imparasi ca ii bag in rahat pe oamenii care au incercat din rasputeri sa le evite. Am mai mentionat razant ca este intradevar o speta extraordinara ce mi s-a dat vad si sa aud. Deci pe de o parte ne smiorcaim ca nu „ie” oameni, insa in partea cealta incadram oameni „cu recomandari” si relatii in detrimentul oamenilor care au vocatie sunt tinuti pe la usi sau unor profesionisti din civil, buni, le oferim posibiltatea de a deveni sgp sau sgrv, intendenta, cizmar.
        Nu exista oferta „mai atractiva din privat”, ci exista posibilitatea sa lucrezi in privat punct unde macar abilitatile tale minime sunt puse in uz. Vorbesti 4 limbi straine, esti traducator autorizat si armata zice, bine boss, sgp, politie militara, conducator caini.
        Oricat de prost era sistemul inainte de profesionalizare, si era prost, nu trimiteai un medic sa spele senila la t55. Caz real, tot rzv, in 2021.
        Hai ca m-am enervat acum, mai manca si cacat ministerul, pai cum plm spui ca pleaca inginerii militari si stiti cate locuri de ingineri militari au socs pe indirecta sa acopere deficitul? Zero. In statele civilizate, alea la care numai in pensii vrem sa ne comparam, in statele alea direct commision pentru IT exista din 2016. Spui c apleaca sgp, dar nu ai modificat legea, ca am lucrat si eu ca mebru a unui grup de lucru la un proiect inca din 2008 de moificare a statului, sa fie integrati sgp in randul cadrelor militare. Nici poveste sa faca asta, ca orgolii si pul@-lela. Si la sfarsitul zilei, societatea este de vina si carpitul problemelor sistemice se face cu lefuri mai mari.
        Nu merci, minciunile astea sa le zica celor care inca mai cred in onestitatea institutionala, profesionalism desavarsit si mos craciun.

        10
        • N ai idee câți tineri și tinere de clasa a XII a aleg cariera militară sau de poliție cu gândul că vor ieși la pensie la 45-50 de ani, câți părinți se bucura că odraslele lor vor ieși la pensie la 45-50 de ani , că vor avea un salariu și o pensie sigură.
         Dacă umbli la pensiile militare, sau mai rău, le desființezi, impactul negativ va fi uriaș, oricum vin puțini in armata, vor fi și mai puțini, vor pleca după 10-15 ani de serviciu, că nimeni nu vrea sa alerge prin poligoane de nebun pe la 60 de ani.

         „Nu exista oferta „mai atractiva din privat”, ci exista posibilitatea sa lucrezi in privat punct unde macar abilitatile tale minime ”

         Ba exista, sunt oferte în străinătate pentru cei pricepuți în meseria armelor, de aia tinerii din armată și poliție cunosc foarte bine engleza, au in cap să plece din țară chiar de la angajare.

         5
         • Deci sunt, sa nu sunt? Acum ministerul spune ca nu sunt doritori, si tu spui ca sunt. Dupa aia, tu spui ca daca se reasaza pensia militara, ca de desfintat nu o definteaza nimeni, gata, nu mai avem maine militari.
          Eu, personal nu m-am gandit nici la pensie nici la iesit mai iute, ca ma intrebam find un om activ, cum mama naibii sa-i spun cumva ca sunt pensionar de 45 de ani, mi-ar fi crapat obrazu si mi-ar fi carpit mama o bucata, mama s-a pensionat dupa 42 de ani de activitate avand studii superioare si activand doar in domeniul in care s-a pregatit. Pentru mine scopul a fost, atunci cand am intrat pe poarta, sa reprezint Romania la cel mai inalt nivel posibil. M-am dus la toate cursurile unde am putut, mai ales pe dincolo si imi faceam pregatire dinainte cu saptamanile daca era sa prezint ceva, repetam pana memoram totul la virgula, la pronuntie la tot si in fata oglinzii. Bucuria mea a fost munca insasi, nu ruptul usii la 4 sau la ce ora mai era. Eram mandru cand stiam ca vrobesc engleza bine, sunt inteles si respectat de toti participantii la curs, workshop sau ce mai era.
          Cum sa intrii in academie la 18 ani cu gadul pa pensie. Tre’ sa fi, nu stiu, facut din altceva. Ce spun eu este ca ministerul minte si nu adreseaza probelmele reale care ar rezolva multe situatii stringente. Insa problemele acestea sunt oportunitati pentru ei, au darul si psyopsul de pe urma de a transforma aceste probleme in oportunitati de a genera si mai multe privilegii. Sa nu uitam propunerea incadarii civilor in conditii similare de pensionare, bagata pe naspa pe ordinea de zi, ca poate-poate o rezolvam.
          Revenind, si lipsa asta de pathos si vocatie spre domeniu, cum se traduce in caz de razboi? Logica mea ar spune ca s-ar traduce prin blocarea rolului tribunalelor militare care dintr-o data primesc mii de sesizari cu privire la infractiunea de dezertare.
          Si tot in cultul asta extrem de periculos al banului, daca e razbel, trebuie mobilizata populatia, aia cum o faci?
          Plecatul din tara este o optiune, dar aia nu o faci strict pentru bani daca provi din domenii educate si ai o profesie. Daca ai 8 clase, lucrezi te miri pe unde cu ziua, da, pleci pentru bani. Daca nu, este un amalgam acolo si punctul principal si nenegociabil pentru oricine pleaca ca om instruit acolo este exercitarea profesiei intr-un mediu cu adevarat profesionist unde abilitatile tale sunt apreciate si prostia, pilele si oportunismul ordinar sunt exceptii nu reguli.
          Bine, mai e si varianta numarul 3, porstie crunta, ca a mea, ca am refuzat sa plec in Elvetia acum cativa ani ca recrutor pentru o subsidiara a unei mari firme tech. De atunci am mai avut oferte, in Europa, bune si tot prost am ramas. Dar, aici mi-s ingropate 6 generatii din familia mea, proabil si restul dinainte, drept urmare, in pamantul asta intru si eu, cand a fi sa fie, mai devreme ori mai traziu.

          12
          • Uite cum stă treaba.
           Sunt tineri, unii din academii, foarte bine pregătiți.
           Sală, forță, engleza, trageri, băieți super bazați.
           Problema e că sunt puțini și deja au in cap să plece în afară, 10000 parai pe lună.
           Pe ăștia nu i mai prinzi in țară dacă nu le oferi respect, salarizare bună, opțiunea sa iasă la pensie mai devreme și să lucreze în străinătate.
           Și sunt luptători excelenți, se descurca cu procedurile occidentale, își găsesc ușor de lucru în afară.
           Restul care inca nu au de gând să plece în străinătate, din ce in ce mai puțini, din ce in mai slabe standardele de angajare,
           garantat că dacă apare nesiguranța pensiei și să lucrezi până la 60 de ani, dispar și ăștia.
           Iar de venit unii sa se angajeze, sa lucreze până la 60 de ani,
           nici nu poate fi vorba.
           Așa că am dubii că și numărul actual de militari se poate menține, despre mărirea numărului la 120000 de militari, basme de adormit copiii.
           Și da, pensia militară e o motivație foarte importanta in păstrarea militarilor în serviciu.

           2
          • „Uite cum stă treaba.
           Sunt tineri, unii din academii, foarte bine pregătiți.
           Sală, forță, engleza, trageri, băieți super bazați.
           Problema e că sunt puțini și deja au in cap să plece în afară, 10000 parai pe lună.”

           Piata asta nu ma exista de mult „in afara”. In momentul de fata asta este un club destul de exclusivist unde cei cu experienta multa fac bani buni. Taranusii astia mai spilcuiti la care faci aluzie in cel mai bun caz se duc sa fie gheretisti si in orice caz nu pe 10.000 de zbarati pe luna.

           6
          • Stiu la ce te referi cand spui „:gheretisti” , insa sunt niste zone nenorocite unde nu se prea inghesuie lumea, romanii se duc.
           Se duc si la gherete, dar oricum sunt mult mai multi bani decat in tara, pentru pensie isi platesc o suma minima la CASS si tot o vor obtine.
           Iar astia tineri, sunt unii care invata de zici ca dau admitere la facultate, iau niste note la examene ,zici ca sunt genii.
           Oamenii s-au desteptat, stiu ce vor, daca sunt si necasatoriti exista si varianta unei neveste din strainatate care te trage dupa ea, stiu baietii sa se descurce.

         • tocmai de asta trebuie reasezat tot sistemul pe alte norme,oricat de tare doare pentru SISTEM.

          6
   • Io, ma friend. Se baga onor militarii români la examen pe bune de limba engleza scris, citit, vorbit fluent? Macar asta să fie susținerea pentru care se tot compara cu americanii.
    Cu engleza lu nea Ilici, toți vor sa se compare cu americanii.
    Puțin rezon, obraz aveți și voi?
    Ia compara buget apărare SUA și pib sua cu cele din Ro și fă echivalenta.
    Tare îmi e că o să vă dea pe la 3000 Ron in loc de 5000 Ron.
    Iar pt faptul că nu vorbiți engleza cursiv v-as mai arde de 1000 Ron la pensie. ? Za dacs cam from za tracs.

    6
    • Dom’ profesor, din cate imi amintesc nu locuiti in Romania si nu cunoasteti realitatea.

     „Iar pt faptul că nu vorbiți engleza cursiv v-as mai arde de 1000 Ron la pensie. ? Za dacs cam from za tracs.

     Cum sa va explic ,conversati cu cineva care a sustinut examene de engleza cu instructori straini si a trecut testele, ba chiar vorbeam mai bine engleza ca unii din ei , ca nici ei nu aveau ca limba materna engleza..
     Ba pot spune ca engleza pe care o cunosteam ma ajutat foarte mult.
     Acum am imbatranit , Alzenheimerul lucreaza, am mai ruginit.
     Pot sa va spun ca tinerii care au venit in sistemul militar cam atunci cand m-am pensionat cunosteau foarte bine engleza, unul din motive e ca au deja in cap sa plece din sistem si sa lucreze in strainatate, tot in domeniul armelor, asa ca nu se pune problema sa o scalde cu engleza.

     6
   • „Dar așa a legiferat Parlamentul, nu e vina pensionarilor militari.”
    Și bănuiesc că au ieșit să protesteze impotriva profundei inechități generate de Parlament, nu? Mă refer la pensionari nu activi.

    6
    • Că sa fiu mai exact, s a legiferat de Ponta și Oprea înaintea unor alegeri, s a votat de Parlament cu entuziasm, după alegeri a venit Dragnea și cu Olguța și au spus că nu au bani pentru legea
     223/2015, Dragnea chiar a spus că votarea legii a fost ceva electoral.
     Personal am pensia cu 3000 de Ron mai mica decât ce mi se cuvenea pe legea 223/ 2015.
     Și nu e vina mea că politicul a făcut o lege pe care nu e în stare să o respecte.

     1
     • Deci doar diferenta dintre ceea ce ti-i se datoreaza si ceea ce primesti este aproape dubla fata de pensia medie in Romania? Iti pare…. echitabil ?
      Dar pensia lui Ciuca este echitabila? La cate proteste ai participat?

      14
      • Nu mi se pare echitabil sa mi se calculeze un spor de 20% conform legii si sa nu beneficiez de el.
       Am muncit pentru el ,nu l-am furat si oricum nu mi s-au calculat nenumaratele ore muncite in plus, lucram si 300 de ore pe luna si nu primeam decat 100 ron in plus.
       Asa ca mai incet cu pianul pe scari, nu mai vorbiti despre lucruri pe care nu le cunoasteti .
       Cand veti umbla surzi de o ureche pentru ca un coleg iti trage cu PDW-ul langa ureche, mai vorbim.
       Sau sa-ti pui problema daca sari in aer, garantez doritorilor de cariera militara ca nu e senzatie placuta..
       Nu se angajeaza nimeni doar din vocatie ca sa fie cules cu penseta dupa o explozie.

       7
       • Ti se pare echitabil la un spor….
        Toti ceilalati angajati din civilie atat de la privat cat si la stat fac o munca la fel de utila social ca cea pe care ai facut-o tu. Unii isi rup picioarele pe aplicatii dar de cei din sistemul medical care sunt expusi zilnic diferitelor boli, cei din educatie care ajung sa vorbeasca singuri pe strada, cei din santierele navale de exemplu care de la 50 de ani sunt mai mult pe la medic, ala din agricultura care vara-i copt la soare sau se mai rastoarna cu tractorul daca nu-l loveste un trasnet plus multe alte situatii… nu doar cei din sistemul de ordine publica si aparare au parte de episoade dificile.
        In 2008 cand salariul mediu era undeva la 1400-1500 lei am vazut talonul de pensie al unui fost colonel de politie. Daca imi amintesc bine avea 5000 lei. Sa zicem ca ma lasa memoria si poate era de fapt 3000 desi sunt mai mult ca sigur ca era prima varianta pentu ca socul pe care l-am avut cand am vaxut suma este greu de uitat. Puii mei multi traiesc cu impresia ca doar ei au avut job greu iar ceilalti sunt datori sa plateasca pentru ca ei sa se lafaie.
        Si ca tot o dai cu situatia de razboi stai linistit atunci grosul carnii de tun vor fi tot astia care se uita piezis la pensiile voastre luati cu arcanul dar asta se uita. Aveti imoresia ca doar voi..

        14
        • „Si ca tot o dai cu situatia de razboi stai linistit atunci grosul carnii de tun vor fi tot astia care se uita piezis la pensiile voastre luati cu arcanul dar asta se uita. ”

         Asta e probabil o glumă pe care nu o înțeleg eu.
         O situație de război va fi foarte greu de rezolvat de către militarii profesioniști, ăștia care se uită pieziș la pensiile militare vor fi greu de prins pe la avioane.
         Mie mi-a luat ani de zile că sa trag la nivel occidental și tu vorbești de oameni care n au tras în viața lor un cartuș

         1
         • Oh serios? In primul rand ca majoritatea nu vor pleca vor fi acolo sa sangereze. In al doilea rand un sistem care atrage personal cu tentatia pensiei timpurii si consistente peste media prostilor care cotizeaza este un sistem injust atat din punct de vedere social cat si legal. Toate incercarile de reglementare a problemei incheiate la CCR nu arata decat faptul ca mereu corb la corb nu scoate ochii.

          11
          • Băă, voi care sunteți civili nu sunteți proști.
           Sunteți cei care ne plătiți nouă pensiile și salariile, militarii români există pentru apărarea țării, nu înseamnă că dacă eu am pensie militara sunt mai deștept decât civilii.
           Înseamnă că am lucrat 25 de ani in uniformă și merit pensie militara, așa e in orice stat civilizat.

           3
          • Caudillo nu vreau sa dau senzatia ca am ceva impotriva ideii ca militarii romani sa aiba pensii decente. Acum depinde de ce intelege fiecare prin decent. Vorbim de un sistem de pensii dustinut de un numar relativ scazut de salariati si un nunar totusi mare de pensionari. Ti se pare normal ca un amarat muncit pana la 65 de ani primeasca o pensie de 1400 de lei? Adica marea masa a contribuabililor ajunsi la pensie trebuie sa indure numeroase privatiuni ca sa asigure pensii ce merg de la 3-4000 lei (pentru f. multi angajati asta-i salariul net lunar unii il au chiar mai mic) pana la 17000 lei unei minoritati speciale de cca 200000 de persoane? Adica vreau sa spun resursele astea limitate n-ar trebui impartite intr-un mod mai echitabil. Poate nu trebuie luat de la militarii pensuonari cu oensii de 3500-4000 de lei dar de la 5000 de lei in sus deja nu mai vb de decenta. Adica da-o in mm ei de decenta sunt familii cu venituri cumulate ale parintilor de 9000 lei cu 2 copii si tot reusesc sa traiasca onorabil incluzand aici si macar un concediu pe an cateva zile la munte sau la mare, iar specialii care ne apara considera ca nu pot trai decent cu pensii mai mici de 6-7000 lei? Deja nu mai vorbim de decenta cat despre lafaiala. Trai in lux pe spinarea fraierilor care platesc.

           16
         • nimeni nu tre sa traga la nivel occidental,tre sa traga sa nimereasca tinta ,iar pt asta cineva trebuie sa ii invete sa traga ,daca acel cineva vei fi tu pierdem razboiul sigur

          4
          • Cel mai bun exemplu de dat cu părerea aiurea.
           Din experiența proprie : când am început să mă pregătesc cu instructori școliți in Vest, mă certam cu ei pentru că nimeream ținta 10 și ăia erau nemulțumiți.
           A trebuit să mă rog de un instructor sa mi explice unde greșesc și am înțeles că tot ce este învățasem până atunci era greșit.
           De asta e foarte importanta instruirea ucrainenilor in Occident, că numai așa ai șanse să supraviețuiești in luptă, toată pregătirea de tip sovietic e greșită, mori garantat in luptă cu concepțiile de dinainte de 1989.
           De asta au plătit rușii la Rheinmetall 100 de milioane euro pentru un centru de pregătire.
           In USA s a considerat că anexarea Crimeii a fost rezultatul pregătirii superioare a trupelor rusești făcuta de Rheinmetall.
           S a considerat trupele rusești s au mișcat prea bine.

           2
          • pt ca nu poti sa concepi ca o persoana tanara este capabila sa invete sa tina arma in mana mai bine si mai eficient ca tine ,de ce pt ca deja ii consideri prosti fraieri si dezertori ,iar ce descrii tu e doar o modalitate de antrenament pe care o consideri ceea mai eficienta doar pt ca e occidentala si ca ai invatat-o tu si vezi doamne e superioara,pt ca ce, ca ai consumat multa munitie la antrenament,eu in civilie inainte de armata am tras de 100 ori mai multe gloante in ritm mai alert in 3 luni decat in armata intr-un an ,aia nu inseamna ca in armata nu am invatat altceva care probabil sper sa nu folosesc niciodata dar na fiecare cu filozofia lui

           2
         • Zi și mie,ce-s alea trageri la nivel occidental?Cum arata ele?

          Da’ te rog,nu îmi da cu google translate sau cu youtube.

          3
          • Modelul sovietic de pregătire se baza pe trageri statice și de precizie.
           Era o mândrie să tragi cât mai multe gloanțe în 10.
           Modelul occidental se bazează pe trageri de viteza, in condiții cât mai reale de luptă, contează viteza de reacție, între altele.
           Pentru asta ai nevoie de ceva instructori occidentali sau instructori pregătiți în Occident și de un consum uriaș de muniție.
           Că să faci o ședință de tragere că lumea ai nevoie de sute de cartușe de om.
           De unde atâția bani?
           Generalul Crăciun a spus în interviu că americanii au venit și cu muniția necesară FOS românești când au instruit militarii români, știau bine unde au venit.

           5
          • #Caudillo Tu sigur ai citit măcar un ITAI?

           2
       • cand te-ai angajat stiai (sau ar fi trebuit sa stii) la ce te inhami!
        nu stiai, greseala ta! daca ai priceput mai tarziu, nici o problema, puteai sa iesi din sistem!
        nu ai iesit din sistem, fie ca nu ai avut alternative, fie ca nu te duce capul, fie ca te-ai dat pe brazda si te-ai obisnuit, problema ta!
        pensiile ar trebui corect si pt restul membrilor societatii sa fie corelate cu cotizatia:
        importanti sunt si profesorii, doctorii, invatattorii, asistenti medicali, samd

        inteleg pensiile speciale pt cei care au fost ACTIVI in treatele de operatiuni. pt acestia jos palaria, merita pt ca ei DEJA si-au pus pielea la bataie

        restul…in cazarmi, prin aplicatii si exercitii nu prea vad cum se deosebesc de orice alt anjagat la stat

        societtea trebuie sa fie echitabila, si cred ca multi militari nu inteleg ca se va intoarce impotriva lor orice privilegiu dobandit facil si nemeritat: ca PR si imagine, ca acceptare din pareta societatii (care in definitic contribuie real la salarii si pensiile lor producand ceva)

        asa ca las-o incet cu painu’ ca scartaie rau !

        repet: interesul militarilor ar trebui in primul rand sa fie dotarea lor corespunzatoare, altfel nu isi pot prcatica meseria cum trebuie. vezi tu un doctor sa te btaie cu cutitul de bucatarie? un mecanic sa-ti repare masina cu un bolovan in loc de ciocan? armata romana cu T55, fregate luate de la fier vechi si AK invechite acolo este

        13
       • Nu se angajeaza nimeni doar din vocatie ca sa orbecaie prin aripa unui avion cu un furtun in gură, pe burtă, câteva ore, căutând fisuri pe intuneric, in vapori care îi fac praf plamanii.
        Nu se angajeaza nimeni doar din vocatie ca sa umble prin intuneric, cu sute de metrii de rocă deasupra cspului, susținută doar cu câteva barne, ca sa caute cărbune cu picamerul.
        Mai dorești?….

       • Și eu tot nu înțeleg de ce ar deranja un salariu peste medie, doar fără artificii și cu contributivitate….?

   • Pensiile militare /pensie de serviciu ,sunt un stres pentru USR si multi din cei care nu au facut armata……Habar nu au cu ce se manaca armata…. Problema e „pensiile speciale „, adica cele ale magistratilor care au salariu 12000le si ies cu pensie 20000, a celor care vin din alte zone si intra in magistratura si dupa 2-3 ani ies la pensie cu pensie de „magistrat” In armata si alte structuri similare daca nu ai 25 ani zi la zi cu grupa nu poti iesi decat pe medical. in general se iese dupa varsta de 47-48 ani,cei ce nu au grupa ies la peste 50 ani. Si mi se pare normal ca cei care ies sa bage 6 luni la greu serviciu sa mai ia 3-400 lei la pensie, deoarece muistii din guvern nu au aplicat legea salarizarii pentru militari si au tot amanat si prorogat,marirea salariilor ,altfel ar fi avut si ei un salariu mai mare si o pensie corespunzatoare.

    7
    • Se iese cu 65 % si nu se depaseste salariul net in plata !

     5
     • Ca sa fim exacti:
      „Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, începând cu 65%, pentru o vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, la care se adaugă 1% pentru fiecare an care depășește această vechime, dar nu mai mult de 85%.
      Această limită poate fi redusă pentru perioada în care militarii şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de muncă deosebite, speciale sau alte condiţii cu perioade corespunzătoare. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani.
      Prin aplicarea acestor reduceri, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani, pentru cei născuți până în 1959, respectiv 47 de ani, pentru cei născuți după 1970. ”
      Din articolul din presa militara de unde am preluat informatia, mai apare si urmatorul text:
      „Miturile referitoare la pensionări anticipate sau pentru limită de varstă în jurul a 40 de ani, cu pensii uriașe, sunt, evident… mituri”

      3
    • Normal ca bagi la greu 6 luni, dar pensia ar trebui calculata altfel, iti risti sanatatea alea 6 luni, plus ca trebuie sa te inteleaga colegii pentru asta.
     Dar unii de prin magistratura stiu ca au profitat la greu, au primit niste plati restante si s-au considerat venituri luate in consideratie pentru pensii, s-au umplut aiurea de bani .
     Cand vorbesti de pensii trebuie sa cunosti toate amanuntele, cum se zice „Sa te fereasca Dumnezeu de prostul harnic”

     8
   • Ai dreptate !

    3
 9. Am citit alte articole ale lui T Pacuraru, parea la locul lui si le-am apreciat pt pozitie idei si exprimare. Interesant, n-am gasit articolul publicat in alta parte sau poate inca n-am cautat destul.

  Ori e alt TP ori s-a spart coaja si a iesit la iveala adevaratul TP ori vrea sa ne puna mintea pe moate ?!
  E perfid !

  8
 10. A da si bouns/completare, apropo de justitie in extenso ca si concept respectv justitia institutionala si institutile de forta cu atributii in domneiu, intreb:
  De Sebi Ghita, mai stim ceva? De Alina Bica? De Oprescu? De Gino Iorgulescu? De… mai zic? Cum anume esti nihilist daca cer o minima socoteala care oricum iti este fix cat o besina langa uragan si nu se materializaeaza concret in nimic.

  18
  • Tenente, domnia ta care scrii asa articole frumoase despre eroi romani (unii chiar trecuti prin armata Imperiului Austro-Ungar), si esti ardelean la origine, de ce nu scrii matale si un articol despre bataia de joc la care sunt supuse monumentele/simbolurile romanesti din Transilvania (statuile romanesti si Crucea eroilor din Cluj), si inaugurarea de oficiali unguri cu maare fast a simbolurilor acestora la noi?

   12
   • Trebuie sa-mi spui un pic exact la ce te referi, ca da sunt monumente batjocorite oarecum de catre administratii locale incompetente.Vezi monumentul Scolii Transilvanene. Din alta perspectiva insa, mutarea unor statui(Mihai Viteazul, par exemple), chestie la care toti tembelii nationalistii de brit au sarit de cur in sus, reprezinta o restitutio istoriei, caci pe acel soclu a sezut Ferdinand I Intregitorul, dat jos de comunisti, parte din procesul de stergere a memorie colective romane.
    Insa, nu pot scrie articole asa paușal, cu ungurul e rau, romanul e bun. Am lucrat ani de zile in secuime, cunosc cetateni romani de etnie maghiari ofiteri si subofiteri ai Armatei Romane, ai MAI arma jandarmi si politie.
    Ultima data cand am fost la Crucea Eroilor pe cetatuie, am fost cu niste clienti din Germania sa le arat arat orasul ca privelistea de acolo e exceptionala. Cineva s-a gandit sa deseneze pe postament cu spray-vopsea o swastica si niste injuraturi in limba romana.Deci m-am facut si eu de rahat. Prin urmare estimez ca ponegrira acelui monument este tot o opera a noastra.
    Si nu stiu ce anume monumente inagurate de unguri, pentru ca monumentele de regula sunt legate de o comunitate respectand desigur anumite sensibilitati. Adica statuia generalului Danilo Pop nu este de mare importanta in Constanta poate, dar este de importanta pentru Cluj, a fost comandantul Armatei a 4-a Transilvania. La fel si cu monumentele unguresti, Gheorghe Doja este important pentru unguri dar si pentru noi, Iancu de Hunedoara la fel. Matematicianul si ofiterul clujean Bolyai este desigur important pentru ei mai mult, dar si pentru noi insa este un matematician de baza al omenirii.

    4
     • Am inteles, cat timp nu este un criminal sau o persoana care sa fi adus prejudicii poporului roman, ceea ce au facut idiotii nostrii ramane o mizerie.
      Astept acum ca si idiotii lor, cand o fi sa viziteze mutu’ Budepaesta sa-l injure si sa urle. Astept de asemnea sa scuipe si pe monumentele noastre la ei.
      Aaaa, stai ca acum am inteles, voi nu stiati ca-chestile astea se fac pe baza de un grad de recirpocitate si proportionalitate, ca no’ romani in Ungaria sunt cam 25.000.
      https://www.ziarelive.ro/stiri/placa-a-lui-eminescu-dezvelita-in-orasul-ungar-gyula.html
      https://bibliotecaromaneasca-hu.ro/monumente-si-placi-romanesti-in-ungaria/
      Ah si acum intrebarea ar trebui sa fie, bai bine bossule dar ai nostrii de ce nu merg peste granita cand se dezvelesc monumente prin aplte parti. Raspuns: ca au chestii mai importante de facut, nu mizilicuri de genul.
      Stiu ca am mai fost si pe acolo, cu o trupa de rezervisti, pe reciprocitate, am curatat alaturi de unguri mormintele militarilor romani cazuti in al II-lea Razboi. Cu slujba, cu popa ortodox, cu tot tacamul, ca suntem civilizati nu ca boii si vitele din linkul ala de mai sus.
      Ps
      Bravos, eu, din timpul si banii mei fara un leu sprijin de la nicio autoritate din Romania, impreuna cu militari romani in rezerva mergem in Ungaria, curatam niste mormite relativ bine intretinute si in contrapartida niste puleți auriferi se dau in stamba si strang aprobari si admiratie. Ti-am dat si eu un like, sa fie bine, sa fim fericiti duomnu Simion sa ne conduca, fix dumonu Simion ala care il lingea scarbos in fund pe vecinu Vicky, in presa lor, si citez:
      „George Simion (AUR): „Sunt Viktor Orban al României”- https://www.digifm.ro/stiri/george-simion-aur-sunt-viktor-orban-al-romaniei-107739
      Caci dragostea e mare acolo unde rubla dicteaza.
      Ne-o mai si meritam…

      12
      • Mie personal nu mi se pare normal ca oficialitatile lor de rang inalt sa se plimbe toata ziua pe aici ca „persoane fizice in vizite private”…cand duamna Katy isi termina mandatu sa vina in vizita daca vrea…cat timp e presedinte ar fi normal sa astepte sa fie invitata de prezidentul nostru…iar daca Neamtu nu considera oportun s-o invite, sa stea acasa…
       Iar daca tine neaparat sa vina in vizita „privata” in timpul mandatului atunci sa nu ia parte la evenimente publice…
       Si tot personal nu am nici o problema cu 99.99% din maghiarii de la noi, am copilarit cu ei, am ramas prieteni…

       3
       • Da prietene, 99% suntem in asentiment. Ca se plimba sefi de stat prin Romania, sa fie sanatosi de la Charles, la Maia, la care a mai fi poftind, cu bun simt si respect.
        Am dat si eu un telefon la un prieten jandarm de pe acolo, este vorba de un poet de-al lor, nascut acolo, critic literar pe la 1800. A murit in 1832.
        Actiunea lu’ astia face parte din multe-multe precampanii electorale ca jindarii deja sunt pe fir.
        No’ nu-i mai cald afara si ne-a scazut factura la curent ca astia au injurat?

        1
      • p.s. Nici eu nu consider ca ce s a intamplat acolo e solutia. Extremismul nu e OK. Dar nu e OK nici politica asta a lor. Daca primarul din Carei vroia invitati din Ungaria putea invita primarul si cativa consilieri dintr un oras maghiar similar Carei, de pe partea cealalta a granitei si nici nu mai aparea eveniment in presa centrala…

       6
      • Bravo ungurilor că își apără și își propovăduiesc simbolurile naționale, dar rușine românilor că nu o fac. Ei au înțeles ceea ce noi am uitat, căci așa cum spunea Octavian Goga, Ministrul Culturii României Mari la dezvelirea primului monument Eminescu din Transilvania revenită la patria mamă:

       “O graniţă se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet alături de inimile tuturora. Aţi ales pe cel mai tare, aţi ales poetul.”

       E admirabil gestul domniei tale de a îngriji cimitire de eroi români care au luptat pentru eliberarea patriei noaste, dar și unguri (probabil considerați eroi pentru minoritatea lor din Transilvania, teritoriu românesc ocupat în urma Diktatului de la Viena) .
       Preferințele dumitale politice și faptul că domniei tale nu îți place G. Simion nu îți scuză deloc limbajul pe care îl folosești. Păcat că spectrul politic naționalist este ocupat acum de un fost șef de galerie, dar nici cu adversarii și contestatarii dumnealui nu ne este rușine.

       6
       • „Patriotul” tău umbla cu serviciile muscălești. E patriot ca Ana Pauker…

        5
       • Nu vreau sa mi-l scuze, nu am ce sa-mi scuz, si am fost chiar decent. Si sunt satul de puleti care pe DEX-ul limbii romane, chiar si ala online, nu fac diferenta intre nationalism si patriotism. Deci nu cunoastem definitii, dar stim ca nu avem loc sub soare de altii.
        Mai grav sunt arhisatul ca alti puleti sa-mi spuna mie, la mine in curte cu cine am eu scandal sa nu.
        Inca ceva, nu exista „minoritatea lor”, exista cetateni romani de alta etnie, deci minoritati nationale asa cum zice constitutia.
        Ai mai facut si un viraj in cristiana aici, la slalom urias logic, de ar fi Alberto Tomba mandru, tu ai monumente la ei, dar ei la tine sa nu aiba.
        Preferintele mele politice nu pot fi legate de o ideologie falimentara, resuscitata periodic de nimeni-nimicuri ale vremurilor, ba lautari de curte a lui Ceausescu ba, ciumeti din galerii. O ideologie opioida a maselor, ca oricarui prost de-i curge scuipatul din gura daca ii poti indica un grup de persoane drept justificare pentru starea precara intelectuala si materiala pe care o are, o va accepta si asuma in cel mai scrut timp. Munca necesita ani si nu poate fi substitutita prin povesti, povesti unde nationalismul exceleaza. Optiunile mele pot fi legate de conservatorim si crestin-democratie. De ierahie sociala bazata pe munca, pe valori crestine sau filosofic intersectia dintre etica valorilor crestine si democratia ateniana.
        Patritosimul inseamna munca intr-un scop comun, valori comune, si promovarea unor valori. Noi inlocuim munca cu scuipatul la gard, si credem ca suntem mari smecheri.
        Cand terminati cu porcariile astea, va astept la sapa… noi restul, suntem la munca.
        Personal am o ura profunda pentru nationalism, am pierdut 10 ani in Cluj din cauza unui prost, asta nu se va mai intampla niciodata.
        Simplu si scurt, tambelii aia ne-au facut de cacat, nu fata de un pekinez de la granita irelevant ci fata de lumea cu apa calda permanetnta, fara buzi in fundul curtii, unde asa ceva nu se face.
        „Nationalismul este ultimul refugiu al unei canalii”… te las pe tine sa aflii cine a scris asta, si poate si de ce omul a ramas in istorie ca un mare teoretician al conservatorismului. Luati mai si cititi Ioan Stanomir macar…
        P.S.
        Hai sa nu-l mai tot bagam pe Eminescu la inaintare, Eminescu a fost un geniu al cuvantului romanesc, educat si format in Germania. Azi de traia, era primul scuipat de alde cei indicati mai sus, ca find „vandut la straini” si „filogerman”.Il scuipa apoi si talibanii nostrii car au transformat religia ortodoxa in ideologie, ca mai era si un ateu notoriu. Iar aia de azi de sunt in gura cu Eminescu si maine pupa rusnacii in bot, citam, ca eu stiu ca ultima lor lectura a fost Gaina care naste pui vii a „maestrului” Cristoiu:
        „Europa le pare astăzi în starea în care era Bizanțul la aparițiunea unui neam asemenea mongolic, a turcilor.

        În locul civilizației grece înflorit-au în Bizanț o cultură turcească? Deloc. Tocmai așa nu va înflori o cultură moscovită pe pământurile supuse rușilor, pentru că lipsește rădăcina subiectivă a unei asemenea culturi. În Rusia chiar miezul culturii e în Ingermanland și în cele trei provinții baltice, în mâinile și capetele a poate două sute de mii de oameni de origine germană, pe când populațiile străvechi a acelor provinții, leții, livii, crevinii și cum îi mai cheamă, nu se vor fi aflând cu mult mai sus decum îi va fi găsit episcopul Albrecht la anul 1200.

        Astfel misiunea istorică de care se face atâta vorbă nu-i o misiune care-și are originea în afară, ea e rezultatul unui gol sufletesc, a unei barbarii spoite cu frac și mănuși, a unui deșert care, de-ar stăpâni pământul, tot nu s-ar umple.

        Cerul deasupra-l schimbi, nu sufletul, marea trecând-o.

        Pot să treacă și Dunărea și Carpații și Adrianopol, să ia Roma veche, precum amenință pe cea nouă, pot să presure Europa întreagă cu cenușă și cadavre, nu se va naște din milioanele de oameni nici un Rafael, nici un Bethoven, nici un Kant, ba tocmai lipsa unor asemenea spirite de adâncă înțelepciune și de un adânc sentiment pentru bunurile ce înnobilează omenirea este cauza acelui gol sufletesc care-și caută compensație în glorii sângeroase și în cuceriri.

        Mihai Eminescu (Timpul, 7 aprilie 1878)”
        In plus, in Ardeal, Eminescu este Luceafarul care a studiat la Blaj, el a facut parte din sufletul ardelenesc unde el a ales sa se formeze, nu a fost „ales”, ca nu-i primar de Ciumafoaia.

        5
 11. Das{ such dir ein anderes Pseudonym }

  cand o sa va treziti , v-a fi prea tarziu !
  Doua proiecte de lege sunt trecute prin parlament, pe șest, fără dezbatere publică. Nimeni nu vorbește nimic! Este vorba de un proiect prin care TOATE Regiile Autonome se vor privatiza!Hidroelectrica, Romsilva, Salrom (regia sarii) etc, 240 în total.
  Al doilea proiect, modifica legea executorului judecătoresc, permițând ca aceasta funcție sa fie îndeplinită și de cetățeni ai UE, Spațiul Economic European și din Confederația Elvețiană! Mai mult, toate actele emise de aceștia vor fi semnate electronic! Tot ce înseamnă facturi de utilități au titlu executoriu.
  Cedând toate resursele corporațiilor străine, prețurile vor creste atât de mult, încât ne vor lua proprietățile cu ajutorul factorului extern (austrieci – că ei au gazul, germani, elvețieni etc) și executori, care vor fi străini.
  Au adoptat Legile Justiției, prin care Legile UE au întâietate asupra Constituției. Și uite așa, pțnă la următoarele alegeri Regimul Johannis va termina ce a făcut Năstase cu Petromul, Ciorbea si Radu Vasile cu minele, Băsescu cu flota, Ciucă, acum, cu pădurile, sarea si energia electrică. Astfel vom ajunge in 5-6 ani sa nu mai avem nimic, nici măcar casa în care locuim.
  –––––
  Bre, cauta alt pseudonim, ca aici nu facem apologia unor divizii, fie ele SS sau sovietice.
  Care lege, bre? zi acolo proiectul sa-l citim si noi, astia practicanti ai sportului extrem numit „citit in Romania”.
  Si surprize-surprize cu Andrea Marin, toate facturile sunt executorii de cand ai semnat tu in contract sa-ti dea curent si tu le dai bani. Mai multe functii din statul roman pot fi ocupate de persoane si cu alte cetatenii, la fel cum noi romanii putem conduce orchestre la Viena, spitale in Germania sau sectii de politie in Detroit si mai si avem membrii in parlamente spaniole.Ca se numeste reciprocitate. Ai amestecat intr-un malaxor niste informatii necorelate, de la legi pe care le asteptam la puricat, la semnaturi electronice si executori judecatoresti, adica un talmes-balmes in capul unui vajnic purtator de coif din staniol.
  Ai venit aici cu o mangleala de clasa a doua, ori noi boxam in categoria grea de mult, de cand rusii ne-au faultat site-ul de cateva ori.
  Si auzi, cat iei de la hAUR pe trolaj/postare?
  Completare: bre, ca nu mi s-a dat sa vad inca nationalistul sau conspirationistul care sa stapaneasca limba romana cu o medie abilitate… zi-mi si mie de ce scrii „v-a” cu cratima, chiar in prima fraza?
  Timpul viitor al modului indicativ se construiește cu auxiliarul a voi și infinitivul verbului. Exemplu: va fi, va veni, va citi, va scrie, va cânta, va vedea, va merge…
  Uite bre si baietii de la Trei sud est in 2002 stapneau limba romana mai bine ca voi: 3rei Sud Est – Va fi prea târziu (2002)

  12
  • Sovromurile ar fi fost mai pe placul tau pare-mi-se.

   10
  • Pai, ai grija pe ce dai rublele (se devalorizează vazand cu ochii). Daca bei Cardhu in fiecare zi, e posibil sa ajungi sa ramai fără casă. La fel daca intri in cazino sau păcănele. Fiecare om e răspunzător de acțiunile lui nu trebuie sa vina un tătuc salvator. În USA și în Rusia sunt destui homelesi, mai mulți că în Ro. Poate ar trebui sa avem mai mulți că sa se dezobișnuiască lumea de așteptat para mălăiață.

   2
 12. „Din nou, minge, set și meci pentru Kremlin…”

  corect, Kremlinul a marcat multe puncte, uneori cu ajutorul unor nepricepuți, parcă Stelian Tănase spunea că la noi au ajuns miniștri unii care în Occident n ar fi ajuns nici măcar portari la ministerele respective.

  „Folosind cu pricepere, sinergic, punctele de sprijin din Guvern și cele de la nivelul Reprezentanței Comisiei Europene la București, neo-nihiliștii din România au reușit să includă în PNRR câteva prevederi care permanentizează scandalului pe tema pensiilor: românii nu au șosele și căi ferate, spitale și școli fiindcă nu au desființat încă pensiile militarilor și judecătorilor! ”

  Hai să numim responsabilul cu includerea pensiilor militare în PNRR : Cristian Ghinea, USR.
  Tot din USR face parte și ministrul Năsui cel care spunea

  „Ne uităm cum industria de armament din alte țări merge bine și ne întrebăm de ce nu e la fel la noi? Răspunsul e simplu. La ei, armele sunt produse de companii private, interesate să meargă lucrurile bine, care dacă nu sunt competitive, nu fac bani. Pe când la noi sunt produse de companii de stat care stau pe banii contribuabililor. “

  afirmație falsă, recent Ucraina a cumpărat 100 de Rosomak din Polonia

  https://www.defensenews.com/global/europe/2023/04/03/ukraine-to-buy-100-rosomak-armored-vehicles-from-poland/

  „The factory in Siemianowice Śląskie is operated by local company Rosomak S.A., a subsidiary of Poland’s state-run defense giant PGZ. The group produces the Rosomak under a license from Finland’s Patria. ”

  Patria, altă companie cu capital majoritar de stat.

  „Ca urmare a plecărilor masive din ultimii ani, în prezent sindicatele apreciază, în documente oficiale cu caracter public, că deficitul de personal al Armatei Române este de 40%: minge, set și meci pentru Kremlin…”

  Una este o ajustare a pensiilor militare și ale magistraților, dar și în cazul acesta trebuie procedat cu multa grija, alta este desființarea lor.

  Cât de nesănătos la cap poate fi cineva care susține desființarea pensiilor militare când există un conflict la granița și cei care vor să urmeze o carieră militară sunt din ce in ce mai puțini?
  Când la școlile militare de subofițeri nici nu se mai dă examen, se intră pe baza mediei de bacalaureat.
  Dacă se desființează pensiile militare chiar nu mai vine nimeni în armată, sau se va pleca după 10 ani, că nu e nimeni nebun să dea proba de rezistenta la 60 de ani.
  Sau poate chiar asta se urmărește, desființarea armatei din lipsa de personal.

  2
  • Maestre, USR nu sustine desfiintarea pensiilor militare, ci calcularea lor pe baza de contributivitate! Si, as pune de la mine, daca iese din serviciu dupa 20 de ani vechime, sa ia 30%, dupa 30 de ani 75%, si daca iese ca toti prostii ailalti, la 65 de ani 100%! Merge?

   8
   • Tovarus usr-ist Ghinea de ce nu a introdus în pnrr și „pensiile speciale” ale ziariștilor de doar 50% in plus după 15 ani de scris la arici pogonici?
    Dar cele ale europarlamentarilor după doar un mandat?
    Că beneficiază cumva de amândouă?
    La 65 ani? Cine?
    Grupele de munca nu le-a inventat armata. Urs-ul a votat de curând legea prin care balerinii și dansatorii ies la 40 ani la pensie? Dacă da, cum justifică?

    6
 13. fara suparare, atacu rusesc exista si nu de azi de ieri ci mai demult,
  n-am avut conducatori care sa constientizeze acest atac,
  conducerea serviciilor secrete era cu pantaloni jos si cu vaselina in mana,

  de aia aluminiu la rusi,
  aia cu petrolu negociat personal de nastase,
  industria sarmei si restu cumparate de rusi si inchise,
  cesere luata tot de rusi,
  padurile, apele si restu,

  la noi problema e ca se fura mult,
  mult prea mult,
  iar autoritatea legiuitoare ce-si spune palavrament impreuna cu instanta competenta in domeniu contenciosului constitutional a dat liber la furat,
  pune osu si autoritatea judecatoreasca,
  ca de aia au pensiile speciale,
  mai ingroasa randurile si jenerali si chestori facuti la 40 de ani si proaspat pensionati si aia e,

  si paradoxal daca furi mult iei putin, sau scapi de pedepsa penala,
  ca se trudeste mult la palavrament si la salile de judecata,

  dar daca un amarat nu isi plateste taxele, utiltatile, ratele la banca, atunci vin dobanzile penalizatoare aduse de nou cod civil la proportii camataresti si il umfla pe ala de jos, ala care traieste de azi pe maine,
  aia multi cu salaru minim pe economie,

  nihilismu, atacu rusesc exista

  da e mai apropiata hotia care o vedem in fiecare zi,
  hotia care puna tara jos in fata inamicului potential rusesc, unguresc sau de care o fi
  triplarea pretului alimentelor de baza de la producator la raft,
  goana conducerii companiilor de a vedea cum cresc conturile mai repede si mai repede,
  pe cand omu de rand saraceste pe zi ce creste,

  sa fi mare nu-i mirare,
  sa fi om ii lucru mare,

  omu sfinteste locu,

  5
 14. Ca sa n-o lungesc, omu’ se vede ca a fost securist. In stilu’ specific, iti zice niste adevaruri, pe 3 pagini, bine documentate dupa care iti baga soparla si cate o fraza de genu ce de treaba a fost securitatea de fapt, iar acum asta cu „neo-nihilistii” USR care vor dom’le sa distruga tara asta ca vor sa taie pensiile date prin legi speciale, pe care culmea, nici macar magistratii nu le vor (mai putin fosilele ramase in sistem din vremuri de mult apuse).

  Individu-i periculos. Poate-i tine cu prostii…

  23
 15. Problema cu texte de genul asta e aceasi,indiferent cine e raul blamat.Fie sunt masonii,bubulii,evreii,sorosistii,neomarxistii,rusii,mereu sunt unii undeva departe,dar care învârt ei lumea trăgând de sfori.Si-s puternici,malefici,astfel încât nea Ghiță din Cucuieti,dar și tanti Mioara de la primărie nu le pot face fata răilor.Noroc cu cei înzestrați cu simțul observației,care explica ei poporului cum sta de fapt treaba.Phiuu!

  Nea directorul din minister,dar și domnii din politica etc… nu au auzit vreodată de raii ăștia,dar sunt negreșit uneltele acestora.Sunt simultan unelte oarbe ale naționalismului ceaușist, ale globalismului neomarxist homosexual,ale neolegionarismului și,iaca,ale nihilismului.Ca putiflenderii noștri slujesc unor contradicții nu e vreun obstacol,oricum nu observa,asa ca își duc zilele mai departe între cafele,grătare și schizofrenie.

  Străvechea înțelepciune zice ca toată politica e locala,adică dacă se întâmplă ceva undeva,ala e mai degrabă rodul situației concrete de acolo și al relațiilor directe între indivizii băștinași.-Ismele de peste mari și tari sunt prostii pe care eventual una din factiunile locale le adopta sau nu în cadrul luptei locale pt putere,dar în principal adopția asta e o eticheta,nu o intelegere sau aplicare a vreunei dogme.

  Ca deseori un -ism devine o doctrina oficiala e drept,cum a fost pe vremea comunismului,dar sub nivelul oficial se revine rapid la specificul local, unde X se cearta cu Y,Z e om de treaba care face sa meargă lucrurile bine,W e un gunoi oportunist care ar fi la fel indiferent de regim etc…

  Morala e ca la nou,pana la rusi,americani și alte zeci popoare ce ne vânează, avem de rezolvat propriile hibe interne legate de modul cum se exercita puterea în societate și stat și cum sunt controlate si administrate resursele.
  Ca avem calități,dar și defecte ce se regăsesc indiferent ca regimul a fost cel fanariot, regalitatea,comunismul sau actuala republică.

  Pana la Kropotkin,Derrida și alții ca ăștia ne faultam singuri furandu-ne căciulă proprie .

  15
 16. @all. Felicitări tuturora pentru comentarii ! Rar găsesc câte un articol la care absolut toate comentariile să fie relevante ideatic și să completeze reușit articolul principal cu câte o idee sau informație. Disclaimer : aprecierea e pentru comentariile apărute până acum, până nu se trezesc agramații cu diplomă de doctor în Goagăl, troglodiții cu aere de academician și trolii cu piept de patriot …
  @George GMT. E un curaj apreciabil din partea ta să abordezi teme grele, da’ … vezi c-ai cam zbârcit-o acum. E doar o opinie, posibil chiar și eronată – discutăm despre o temă pentru care nu există adevăr absolut, ci doar adevăr subiectiv. Nu mă înțelege greșit – deși eu sunt ăla din audiență care strigă *your music sucks*, tot eu vreau să fiu și cel care strigă *don’t shoot the piano player*. A propos – ți-ai luat deja ceva gloanțe pentru băgatu’ pensiilor speciale în ciorba nihilistă … vezi că le meritai …
  Ideea princeps a articolului s-a dorit să fie extraordinarul succes al armatei / securității ruse pe frontul mediatic, front perceput nu strict propagandistic (acolo gherlele lu’ Peskov, elucubrațiile lu’ Soloviov sau delirurile lu’ Medvedev sunt mai degrabă autogoluri) ci mai degrabă ca *front for hearts and minds* dar nu în accepțiunea occidentală a termenului, care înseamnă câștigarea unei aderențe publice ci în accepțiunea kaghebistă de subversiune, de distrugere sau pervertire a modului de a gândi a unuor segmente cât mai mari din populația statelor inamice – a fost public definită ca *soviet subversion model* sau ca *demoralizare* de un defector sovietic în 1985 printr-un interviu celebru https://www.youtube.com/watch?v=KBs-i1dc3mc .
  Treaba cea mai simplă e cu istoria – în Rusia sec. XIX au apărut destui nihiliști sau anarhiști ca formă de revoltă împotriva absolutismului țarist care era cam caduc în vest de prin sec. XVIII și cam barbar chiar și pentru sec. XVI din vest – ce să zicem, ghinion de istorie pentru ruși și neșansă pentru popoarele de pe lângă ei … Între acești nihiliști și anarhiști majoritatea și cei mai de seamă erau pro-occidentali – anti-occidentalul Kropotkin era un tiriplici pe lângă un Bakunin care era pro-occidental și amândoi oricum se uitau la pro-occidentalul Turgheniev ca la icoană (mda, și Turgheniev avea o problemă cu adecvarea la contemporaneitate în sensul că se uita cu vreo sută de ani în urmă la iluminismul occidental al sec. XVIII, da’ hai să zicem că avea și el partea lui de dreptate conform căreia soluția de rezolvare a celor 200 de ani de înapoiere și de apropiere a Rusiei de restu’ lumii era scurtarea epocilor istorice nu sărirea lor).
  Cam la fel de simplu e și cu filozofia urii – deși o au bine înrădăcinată din sângele strămoșilor înghețat prin gulagurile Siberiei, rușii nu o implementează pentru că așa sunt ei, ci pentru că este singura eficientă – atunci când vrei să dezbini o nație, nu te-apuci cu kumbaya, panseluțe și-ntors obrazu’ – o dai direct pe sentimente negative – ură, frică, pizmă, egoism, și asta o faci pentru simplul motiv că orice om returnează în societate sentimente similare celor pe care le primește. De ce sunt foarte puțini oameni buni între cei crescuți cu răutate și de ce puțini răi între cei crescuți în sentimente real pozitive și de ce cei care răspund diferit sunt cazuri din afara normalului – post-traumatic, nivele superioare sau inferioare de inteligență, tulburări psihiatrice ? Mde, filozofenii …
  În articol se încearcă asocierea ideii de nihilism anti-occidental pro-stângism cu tradiția rusă imperială. Chiar dac-ar fi așa, deși nu e, n-are legătură – propaganda rusă actuală încearcă prin ORICE metode cu ORICE fel de argumente să submineze Occidentul, principalul susținător al efortului militar și diplomatic al inamicului său din acest război – Ucraina. Când s-o război cu o Mongolie sau un Kazahstan susținute de China (exemple ipotetice), aceeași propagandă rusă va ridica în slăvi europenismul rus și va mătura podelele cu confucianismul sau cu comunismul. Kaghebiștii n-au nici Dumnezeu, nici ideologie, nici morală, nici mamă, nici tată. Au doar interese.
  Și uite că interesele lor în momentul actual reușesc să se plieze cu succes pe angoasele filozofice occidentale de antisemitism, pro-stângism, nihilism, anarhism, naționalism, iredentism, identitarism, și ce-or mai fi. Noi suntem proști că ne uităm în gura lor și ne-apucăm să combatem vehement, să ne luăm de unii de alții de guler și să filozofăm pe-o șpârlă aruncată-n media în loc să aruncăm din prima la gunoi orice idee venită dinspre Urali.
  Problema e că nu ne putem da seama dacă ideile vin de la Moscova, din buzunaru’ ălora de le aruncă-n agora, din prostia noastră sau chiar sunt probleme reale. Aici devine problema noastră – dacă înțelegem că nu putem discerne sursa ideii, putem reduce impactul eliminând temporar pe durata războiului ideile care sunt favorabile inamicilor noștri, păstrând din cele favorabile lui Putin doar pe cele obiectivate ca fiind reale.
  Exemplificare – Bâstroe. Ce ușor ne-am inflamat … * … fu…u-le mânătarca lor de haholi nerecunoscători, ia uite-i ce ne distrug Delta-naintea șmecherilor noștri … *. N-am văzut că scandalul a pornit și a fost ațâțat de Grindeanu și gașca pro-est, n-am văzut că scandalul subminează în primul rând încrederea noastră în stat, n-am văzut că scandalul folosește rușilor din mai multe aspecte – diminuarea atașamentului emoțional față de ucraineni, reducerea oportunităților ucrainene de transport fluvial, etc. … N-am văzut … pentru că eram orbiți de ură … Ok, problema e că nici vestalele vestului n-au dreptate zicând *nu există problema* când problema există – au arătat cei de la ProTV cu o barcă pneumatică și un sonar mobil cum adâncimea pe Bâstroe și Chilia e minim 7m – cu alte cuvinte da, ucrainenii ne-au tras-o pe la spate. Dar n-au făcut asta după invazia lui Putin, ci de ani întregi când tot dragau încetu-cu-ncetu’. Ani în care mirobolanții noștri securiști n-au văzut nimic sau integrii noștri politruci n-au ciripit nimic … Și asta da, e o problemă cât Casa Poporului, da-i a noastră – cam ne dă apă la moară în neîncrederea în stat ….
  Alte probleme –
  1. „Filosofii ale urii” – am găvărit
  2. ”Darul” de la Răsărit – și despre asta
  3. ”Proprietatea înseamnă furt” – e doar o marotă propagandistică
  4. „Nihilism 2.0 îmbină rasismul antisemit al lui Proudhon cu nihilismul bolșevic” – poate să îmbine și cromozomii lu’ Maica Tereza cu ai lu’ Bin Laden – dacă unealta propagandistică merge la fazani, merge …
  5. Exportul de nihilism / internaționalismul nihilist – rușii vor doar să-și exporte prostia generalilor lor în capu’ occidentalilor – puțin îi pasă că se numește nihilism sau altceva. A propos – nu prea e nihilism, e mai mult anarhism, dar oricum nu contează
  6. Satanizarea ordinii liberale – e firesc – ei sunt bunii noi suntem răii, și răii sunt conduși de o ideologie satanică …
  7. Asmuțire și anihilare – de asmuțit o facem noi între noi – da, o facem mai abitir când suntem nervoși, da’ eu eram asmuțit pe pensia ta dinainte de război și propagandă. Anihilare – nici eu nu te anihilez pe tine dacă îți recalculez pensia nici tu nu mă anihilezi pe mine dacă-mi iei plicu’ din halat … A propos de ce tratează ăia-n halat – care-i treaba cu *forțe politice imature, […], care au trecut deîndată la […] lupta împotriva Bisericii Ortodoxe Române* – adică spălații pe creier de la USR s-au luat de BOR la comanda neconștientizată a Moscovei ? S-au luat pentru că sunt aproximativ atei nu că așa i-a determinat Moscova să fie …
  8. ”Armata e gunoi” … păi … cam are dotare fix de la tomberon … da’ și idioții utili sau trolii ruși o cam prea umplu de maro. Dar asta n-are legătură cu pensiile decât prin resurse mai mici pentru a lua damful anilor ’50. De acord că armata are nevoie de valorizare și apreciere, da’ cum dracu’ s-o primească dacă ascunde în spatele ei trei sferturi de MI plus gardieni plus plus … ? De ce armata nu se dă de-o parte-n scandal … *bă nene, noi avem pensii militare c-am fost militari … milițienii au fost doar acu’ 30 de ani, grefierele niciodată și nici secretarele din MI …* ?
  9. ”Justiția e silnicie” – de acord cu pensionările anticipate de teama dispariției privilegiilor, dar asta a făcut-o nepotu’ lu’ Marin Dragnea, generalu’ venit călare pe T-34 direct din Siberia, nu cei care contestă discriminarea în sistemul de pensii …
  10. *Steag străin* – da, operațiunile preferate ale rușilor sunt cele de tip *false flag* – * … neo-nihiliștii din România au reușit să includă în PNRR câteva prevederi care permanentizează scandalului pe tema pensiilor … * – nu știu cât de neo-nihilist o fi Orban, da’ el i-a dat mână liberă lu’ Stelian Ion să facă ce vrea cu mâna aia liberă – tu crezi că din cauza nihilismului inoculat de ruși s-a masturbat Stelian Ion în timp ce scria în PNRR și de-asta sunt pensiile speciale în corzi … hmmmm ….
  Nu dau sau nu mai dau exemplificări despre ura din societate generată de statutul specialilor că-mi iau castane …
  P.S. George, consideri moral un sistem în care orice om să aibă ca recunoștință a societății sub titulatura de pensie o valoare proporțională cu activitatea sa, nu neapărat contorizată în bani ? Ți s-ar părea firesc ca un militar care a fost 10 ani soldat, 10 căpitan și 10 general să primească o pensie egală cu o treime de pensie de soldat, una de căpitan și una de general ? Ți se pare firesc ca un om care a lucrat o juma’ de viață în sistemul obișnuit apoi a fost șef de pușcărie 3 ani să primească de la pensionarea la 47 de ani până o crăpa pensie de magistrat de curte de apel ? Asta-i pro- / anti- PNRR …cum o fi ?

  14
  • @GeorgeGMT. Mea culpa, n-am observat că articolul e realizat de acel Păcuraru. Crezând că e scris de tine, m-am gândit că te-ai țicnit bine de tot și de-asta te-am luat la bălăcăreli. Încă o dată – mii de scuze !

   8
 17. Nu trageți în Tudor Păcuraru!

  Este singurul analist militar și de intelligence adevărat. Restul sunt o adunătură de pe la tot felul de kakademii autointitulate care de care mai pompos, sau dacă vreți (și se pare că vreți!) handicapați intelectual gen Cristoiu, Tucă, Gușă, Hartmann, și alte conserve putiniste.

  19
  • Si mie imi pare Pacuraru printre putinii analisti pro-occidentali credibili (sau singurul?!).
   Posibil sa nu le aiba el cu filozofia, spre deosebire de regretatul sau tata, un diplomat de exceptie, dar concluziile sunt clare despre raul venit din Est.

   Nu sunt de acord cu el referitor la pensiile speciale ale magistratilor, par exagerate, spre deosebire de cele ale militarilor de rand care par de mizerie (exceptie ai mari gen Ciuca) fata de ce raspundere au acesti oameni pentru tara lor.

   16
 18. Mulțumim pentru articol!!
  Definiția comu’iștilor era statul este un instrument al unei clase împotriva altei clase!!
  Am învățat asta in clasa a șaptea, la ‘Constitutie’… 1982…
  Rămâne cum am stabilit!!

  3
 19. Unii de aici loviti in autor ca in hotii de cai, indiferent ca sunteti liberali, USR-isti, sau sau ce veti mai fi (ca PSD-istii aici tac sau se ascund).

  Ar trebui sa primeze interesul national, indiferent de culoarea politica si de preferinte, ca sunteti religiosi sau preamariti LGBTQ+, indiferent ca aveti o pensie de militar de mizerie sau pe-a lui gogoasa Ciuca, sau ca sunteti filosofi intr-ale lui Hegel sau il admirati in secret pe Putin sau Xi samd.

  Romania = o semi-colonie. O stiti toti, o simtiti toti, desi orgoliul nu va lasa sa o recunoasteti. Am sarit din lac in put, din lagarul ghimpat sovietic si biciul cizmarului si nevestei semi-analfabeti si stalinisti, sub capusa nesatula a sublimului Apus.
  Suntem tinuti la poarta UE prin diferse artificii (Schengen, MCV, PNNR etc.), suntem contribuitori la bugetul marilor corporatii americane din industria de razboi (egiptenii sunt sprijiniti financiar de SUA dar se gandeau sa mai vanda ceva pe sub mana rusilor…) fara a primi nimic in schimb (dar mai vopsim o Piranha 5), ne bat de tureac si micii sovietici/ucrainienii ca fii ploii ce suntem, ne mai freaca la melodie si marii sovietici/rusii prin diverse tertipuri si conservele lor din presa si politica, si sa nu mai zicem ca si propriul gaz sau curent ni-l vand noua insine corporatii straine etc.
  Carpa carpelor de unguri ne cumpara la metru patrat in Transilvania (cladiri si terenuri) si ne darama simbolurile nationale prin interpusi si tradatori, si le impun pe ale lor.Se erijeaza in hub-ul chinez sau rusesc in Europa, in depozitul lor comercial, de gaze, de energie electrica etc.

  In Romania ultimilor 33 de ani ce aeroport s-a construit din fondurile Uniunii Europene? Ce spital nou? Ce autostrada noua? Ce cartier nou de locuinte la preturi decente pentru tineri? Ce hidrocentrala noua? Ceva pentru ai multi … Nimic…

  Dar din fondurile SUA sau ale Rusiei sau ale Chinei ? Tot nimic…
  Suntem ca un lan de grane pentru lacuste.

  Pana nu vom avea un proiect national, pana nu se vor ridica niste oameni de calitate, care sa aiba si caracterul de patriot (indiferent din ce partid, si indiferent de preferintele lor religioase sau buzerante) vom ramane nimeni in drum.

  Pana nu se miluieste cineva de noi (ca o fi vreun dzeu, de mai exista, sau colonistii din cei ce trag sforile in tara) si ne lasa sa avem oameni de calitate, vom ramane cu aceiasi in conducere: plagiatori, semi-analfabeti, gangavi, docili, ipocriti, hoti, si tradatori de neam si de tara.
  Vom avea rude si prietenii vindecand pe altii in spitale din afara, culegand legumele si fructele altora, spaland budele altora, si stergand si pudrand la fund batranii altora in timp ce alor nostri li se stinge lumina in ochi de saracie, tristete si singuratate…
  Paste fericit!

  „Doamne, vino Doamne, Sa vezi ce-a mai ramas din oameni.” Vali Sterian

  31
  • Din moment ce matale iti permiti sa dai cu presupusul in legatura cu orientarea politica a oamenilor de aici (citez: „indiferent ca sunteti liberali, USR-isti, sau sau ce veti mai fi (ca PSD-istii aici tac sau se ascund)”) am sa fac la fel si am sa presupun ca matale esti ori AUR-ist ori sosocar (ca, ce sa vezi, nu pui mai multe vipere la un loc, ca-s animale teritoriale).

   „Romania = o semi-colonie”
   Explica-mi ce intelegi prin semi-colonie.

   „O stiti toti, o simtiti toti, desi orgoliul nu va lasa sa o recunoasteti.”
   Gaslighting. Nu-mi spui mie ce simt si ce ma trece.

   „Suntem tinuti la poarta UE prin diferse artificii (Schengen, MCV, PNNR etc.), ”
   Problema Schengen e un kkt rezultat dintr-un amestec obscen de politica europeana si profesionalism autohton. Eu am mai spus: cand stiu cum e prin vamile noastre, nici eu nu ne-as primi in Schengen. Debilul acela din Austria doar si-a ales tinta foarte prost.
   MCV era un mecanism menit sa ne spuna cum o duce justitia noastra. Si o duce prost.
   PNRR (nu PNNR, macar scrie corect) e un program de fonduri. Noi l-am legat de niste masuri socio-politico-administrative (cruciale pentru viitorul statului roman). Si bine am facut. Nu trebuie decat sa urmam jaloanele, si vom primi un maldar de bani. Ce-i asa greu? Ah, e greu politic. Noroc ca ma doare la stiulete de greutati politice.

   „In Romania ultimilor 33 de ani ce aeroport s-a construit din fondurile Uniunii Europene? ”
   Ala pe care la- vrut statul romana. Ca nu ceri fonduri fara un plan. Ti-i se pare incorect?

   „Ce spital nou?”
   Idem ca la aeroport.

   „Ce autostrada noua?”
   Idem ca la aeroport si spital.

   Nu mai comentez restul elucrubratiilor. Zic doar atat: vina pentru cum e statul roman e a ta. Nu, nu a noastra, a TA personal. Uita-te in oglinda, si fa mai mult.

   12
   • Imi cer scuze ca l-am deranjat pe stimabilul checkmate si pe al sau „stiulete” pe care si-l pomeneste cu mandrie in comentariu. Cand ceva nu convine se arunca cu acuze si invective.
    Aleg sa nu particip la discutii birjaresti.

    5
 20. O surpiza placuta, nu ma asteptam ca colonelul Pacuraru sa scrie si pe acest blog. Ii citeam articolele de opinie pe EVZ, probabil cele mai serioase analize despre razboiul din Ucraina de la noi.
  Articol documentat, citari in stil IEEE, peste ceea ce se scrie in presa romaneasca de consum.
  Cartile sale despre revolutia romana si evenimentele de la Targu Mures, si cea despre Viktor Orban merita citite.
  Multumiri lui GeorgeGMT pentru initiativa.

  16
  • Călugărul Sofronie

   @Dare: dacă tot îţi plac fabulaţiile, citeşte Coruţ, măcar ăla e amuzant (fără să vrea să fie). Alt colonel sereist cu prea mult timp liber şi prea mulţi bani. Da’ e bine, ăştia apără ţara.

   Cel mai amuzant e când se află, după ani şi ani, că exact patrioţii pur-sânje de genul ăsta erau de fapt finanţaţi din Rusia. Vorba aia, ştia el Vasile Roaită de ce a tras sirena…

   11
 21. De când citesc RuMil e prima oară când îmi este scârbă și frică în același timp. Scârbă că a scăpat așa articol imbecil la publicare, frică când am văzut like uri destule la aberațiile unora, nume noi.

  23
 22. Mda, problema incepe si se termina cu educatia.
  In prezent copiii invata la scoala doar 2 pagini despre comunismul din Romania, din care doar 20 de randuri despre Revolutia din 1989.
  Vai si cum ne-am c…t noi, singuri in norocul nostru si simpatia tuturor, cand ne-am dat arama pe fata cu mineriadele si reportajele cu cei care plang pe la mormintele impuscatilor: Daca dadea mai mult parizer si portocale si de Paste, nu doar de Craciun – mai traia mult si bine.

  Problema e ca cei care inainte conduceau Dacii negre cu 13 B, acum au urmasi si au reusit sa-si ia Tara inapoi (PSDPNLUDMR).

  Ar trebui lectura obligatorie la scoala: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom – de Yeonmi Park.

  ” Sa nu faci caca la scoala. Sa faci doar acasa. Si nu din pudibonderie. Era cota de ingrasamant a fiecarei familii” – povesti cu inchisul budelor cu lacatul sa nu vina cineva sa fure pretioasa cota sau cum se bateau oameni in toata firea pe strada, cine sa stranga rahatul dupa caine. Sau cum ca sa scape din iad, mama se lasa violata de traficanti doar sa nu se atinga de copila de 13 ani. Cum visau ca mananca si plescaiau in somn, sa-si astampere foamea crunta.

  Asta ne astepta daca mai traia Ceausescu.

  Asta vom ajunge sa traim, cu cei care au doar drepturi fara fundament economic, doar pe faptul ca i le-a dat su**ca din parlament, sprijinit de baietii smecheri din umbra.

  Ce nihilism, Ce anarhism, sunt praf in ochi. Strict pe fata, cu totii sunt niste „Dinu Paturica” iar noi prostii din Ciocoii vechi si noi.

  In incheiere, ca tot se bat cu legea in mana, citam din Constitutia Romaniei:

  Titlul II: Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale
  Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  .
  .
  .
  Contribuţii financiare ARTICOLUL 56
  (1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

  Deci, toate drepturile speciale daca nu ar fi pusi oameni din birt la acel CCR – ar pica pe aviz de neconstitutionalitate: 1. pe discriminare intre cetateni si 2 pe contributivitate.

  Ce justete asigura o pensie speciala luata dupa ureche, cand marea masa a contribuabililor, dau 50% din ceea ce castiga la stat din care 25% doar pentru pensie si inca pana la 65 ani? Unde e asezarea justa a sarcinilor fiscale?

  Sa mai intreb de ce nu ghiraie niciunul ca nu au dotare? Dau vina doar pe politic. Dar cand e vorba de bani, cand e de primit, e bun politicul dar cand e de dat, dintr-o data toti au voie sa mormaie si sa dea cu sapca de asfalt? Eu inteleg, asa mai oblu, n-ai voie sa vortbesti, nu vorbesti. taci si inghiti orice ca asa e ordinul sau consemnul.
  Politicul ori e bun ori e prost, nu cum iti convine tie sau e grele domne, pt tzivili: e bun politicul ca ne da bani sa ne inchida gura dar e prost ca nu da bani sa ne doteze dar nu-i bai ca ne descurcam si cu ce avem, noi ne facem ca muncim si acusi vine pensia la tinerete.

  Q.E.D

  12
  • „Sa mai intreb de ce nu ghiraie niciunul ca nu au dotare?”

   Dotarea incepe cu uniforma și echipamentul pe care l porți pe tine, incepe cu ripstopul p….i care se decolorează după prima spălare și trebuie să ți cumperi alta uniforma.
   Incepe cu tocul de pistol pe care ți l recomanda instructorul sa ți l cumperi, sa dai câteva zeci de roni sa ți cumperi un toc rapid de pistol că sa ai rezultate mai bune la trageri.
   Incepe cu pistolul pe care l cumperi că sa tragi mai multe cartușe in particular, că la serviciu ți se spune că nu sunt bani de cartușe.

   Și să știi că în WW2 Hitler a dat bani grei către generalii săi , nu ajungea doar vocația.

   https://military-history.fandom.com/wiki/Bribery_of_senior_Wehrmacht_officers#cite_note-FOOTNOTEGoda115-20

   8
 23. Cine sunt cei care….”ca în Decembrie 1989: ridicarea unor ținte false, învrăjbirea, războiul fratricid, auto-sabotarea.”?
  Cine a câștigat deci, acest război, cum? fratricid…
  Cine a(și-a) dat apoi pensii?
  Cine sunt cei dispuși să … propage aceste ideologii nihiliste?
  Stați liniștiți la locurili voastri, toarăși. A-lo! Știam că proprietatea e moft. NU, proprietatea e furt!
  Dai în mine? Dai în tine! Dai în fabrici și uzine.
  Așa că, lăsați pensioarele să vină la mine, că vă ia mama nihili..dracului.

  5
 24. spetzialii au inceput spalarea la fata…au dat ordin gulerelor albe academice sa ridice si mai sus drobul de sare si au inundat mass media cu apocalipse consecutive si la rand daca se fac reformele pnrr care le afecteaza statutul de clasa conducatoare.
  intre timp faraonul bugetarilor de la cotroceni ne asigura pe cuvant de onoare ca stam bine de tot economic,probabil suntem noi prosti si nu stim sa citim un bon fiscal.
  #locdescuipat

  20
 25. E Tudor Pacuraru acum pe Romania TV…ne citeste lumea..ne citeste…

  12
  • Tov colonel Pacuraru are agenda sa. Citesc ceea ce scrie dar sunt rezervat in a-l crede pe cuvant. E un Pavel Corut mai credibil dar tot securist a ramas

   7
 26. Aia cu Gabi Luca Valica e cea mai tare 😀

 27. Din cand in cand, stelele se aliniaza si pe rumaniamilitary iese cate un articol de exceptie. Sunt multe articole care contin elemente bune si rele, concluzii fericite si nefericite, au petece de lumina si intuneric. Mai rar sa vezi unul care sa fie o simfonie de la un capat la altul. O simfonie a confuziei grave de idei, erori de judecata, mistificari de concepte, o perfecta cacofonie a analfabetismului functional. Ei bine, acest articol prezinta toate aceste specii diferite de cangrene intelectuale intr-un veritabil Ness cafe editie limitata „metastaza mintii”. Wow. Remarcabil.

  Colectia de articole cringe de pe acest nobil site este una de exceptie. O sa amintesc numai ca expresia „stat articifial” (cu referire la Ucraina, binenteles) revenea in discutiile de pe acest site cam o data la doua paragrafe acum vreo 2,3 ani. Observ ca prostia este in crestere, si este probabil sa faca gheata la mal.

  Cand mi se face dor de tara deschid rumaniamilitary si citesc ultimul articol din asta de sinteza, si brusc imi trece dorul de casa. Multumesc, Romania Military, multumesc administratorilor acestui site !!!

  9
  • E doar un articol in care se exprimă opinia autorului. A creat reacții, ceea ce a dorit și autorul și nu are importanta că autorul gândește bine sau rău, ci că gândește. Dintr-un singur articol nu-ți poți face o imagine despre un om, cu atât mai puțin despre un site.

   2
 28. ma socheaza ca puteti sa publicati asa ceva. Un articol tipic pt propaganda ruseasca, care iti livreaza niste adevaruri la inceput, apoi incepe sa amestece lucrurile, ca la final sa livreze adevaratuş mesaj, UE e rai, pensiile speciale si BOR sunt stalăuş societatii.
  De aici pana la Putin e un om mare mai e un pas jumate

  8
 29. E bine ca mai publica si texte de astea d-l. Pacuraru ca sa nu cumva sa ajungem sa luam tot ce scrie de bun, pentru ca intr-adevar scrie bine si are si ce scrie.

  Personal nu l-as fi citit tinand cont de cercurile pe care le frecventeaza (Ciutacu, Turcescu) insa imi place sa acord prezumtia de nevinovatie, o chestie progresista de altfel, pentru cei care uita constant ce concepte siluiesc cand injura aceste idei politice.

  Si nu cred ca omul e rau intentionat pe fond. Dimpotriva cred ca se descurca bine in emisiunile respective, ii mai pune cu picioarele pe pamant cand debiteaza tampenii.

  Dar articolul asta e o manipulare ordinara. Nici macar USR (Satana pentru unii) nu sustine reducerea pensiilor militare sau a varstei de pensionare, cea din urma fiind adeseori scoasa de tot din context in discutia despre pensie.

  Personal cred ca militarii ar trebui sa beneficieze de pensii speciale si varste de pensionare mai mici; ce ne facem insa ca MApN a propus ca asta sa se aplice si la angajatii civili din armata?

  Sau, mai nou, cum ziceam si zielele trecute, orice contzopist a ajuns special:
  https://defapt.ro/ignorand-pnrr-psd-mai-propune-o-categorie-de-pensionari-speciali-personalul-curtii-constitutionale/

  Avem, pe de o parte, pensii nesimtite pentru politisti, jandarmi, judecatori, servicii, care sunt toti de fapt civili; avem pentru aceleasi categorii si varsta de pensionare substantial mai redusa (20 de ani e infim)

  Consecinta va fi asta, taxe peste taxe si lipsa de bani pentru investitii, inclusiv pentru armament.
  https://adevarul.ro/economie/prea-multe-zile-libere-in-mediul-privat-ce-2258299.html

  E o problema de economie si mi-e greu sa cred ca d-l Pacuraru nu cunoaste acest lucru si nu ii da importanta cuvenita. Asa ca interviul e dezamagitor.

  Mai e mai sus o discutie caraghioasa intre doi colegi de forum altfel foarte respectabili, pe care vreau sa o punctez, despre poliarmonie. E un termen aparut mai recent, nu e de la Marx. Si oricum dezbaterea pe tema asta e mai veche de Marx, de pilda:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Polygamy_in_Christianity

  Asa ca treceti peste :))

  De aia zic ca e o manipulare ordinara, metoda principala fiind cherry picking.

  S-a creat un curent periculos de a pune la zid orice idee progresista. Personal ma consider liberal (alt termen preluat pe nemestecate din politica americana) in primul rand dpdv economic (nu libertarian) si probabil pentru unii intru la curentul progresist.

  Sunt de acord ca sunt exagerari ale progresismului precum curentul woke, absolut condamnabile. Insa sa preiei pe nemestecate de la americani particularitatile societatii de acolo si sa le transpui aici fara a le gandi, prin filtrul retoricii trumpiste sau putiniste care, la randul ei, niveleaza societatile si problemele lor, prin identificarea unor inamici facili, general vizibili in orice societate (e.g. LBGT acum, candva erau evreii sau burghezii) si apelul la niste valori difuze, de multe ori rare in practica (familia traditionala). ce facem de pilda cu familiile monoparentale ajunse asa prin forta imprejurarilor, de pilda vaduvele de razboi? cum sa ajungem sa sustinem teme atat de conservatoare intr-o tara in care violenta e la ordinea zilei in familia traditionala?

  Puneti carul inaintea boilor, ca sa ma exprim in modul in care inteleg unii, traditional asa. Societatea noastra n-a ajuns acolo unde sa fie sufocata de progresism ca in alte parti si fara curentul liberal de care tragem de 20 de ani sa mai schimbam tara asta, multi ati fi chibitat pe margine alaturi de pensionarii militari care astazi ii ridica osanale lui Putin.

  13
 30. Cristi Tanase

  Si eu care credeam ca ideologia „woke” vine la pachet cu nihilismul.

  Mai sa fie, habar nu aveam ca Rusii au pus la cale si pe asta!
  Asta explica totul frate…

  Sa fim seriosi, nu exista nihilism mai mare decat „consuma si mori” „nu fa copii ca omori planeta” „exista de pomana” „granitele sunt de forma, rasist imputit” „cultura e de forma, rasist imputit” „familia e de forma, rasist sexist jegos imputit”….

  Poate ca ma insel eu. Cine stie, poate ca simbolurile lumii noi din Vest sunt iluminate si toata planeta e plina de prosti, mai putin California si Londra.

  Gresim si noi boierule ca suntem needucati in cele corecte. Sa fie cu iertare de la Imparatie.

 31. @Cristi Tanase

  in cazul asta Cristi Tanase eu zic sa te grabesti si sa pleci in ultimul bastion al umanitatii si al crestinitatii, al dreptatii si echitatii: in rusia !

  Ce mai astepti ?!

  Noi astilalti ne-am compromis cu Vestul decadent si imoral, suntem fara de scapare.

  Tu inca mai ai scapare, fugi in rusia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *