F-35 „FulgeR” pentru RoAF – Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării – 11 aprilie 2023

Marți, 11 aprilie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum și în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene și al comunității internaționale pentru Ucraina.

România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre – o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Reperul fundamental de acțiune rămâne cel al asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securității României.

În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.

În același timp, menținerea unui sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, este de importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung.

Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul țării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse.

De la declanșarea războiului de la granițele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susținerea exprimată de cetățenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democrație și prosperitate.

În plus, Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic și responsabil în care aceste acțiuni au fost gestionate de autoritățile de la Chișinău.

În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova.

________________

Totodată, în cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale.

CSAT.presidency.ro

156 de comentarii:

  1. LanceR, SnipeR, VipeR…FulgeR.

    40
  2. ‘În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.’ . Deci gata ne apucam sa ne facem primul avion de generatia 5a? Cand o sa dea guvernul unda verde la proiectarea lui? Trebuie cat mai rapid ca ma uit la Turcia. Ei deja au ajuns la partea de finalizare la prototip si a luat ceva ani. Turcia s-a ridicat enorm tehnologic si se indreapta spre cea ce spun ca vor si conducatorii nostrii: independenta si securitate tehnologica si energetica. Problema la noi este ca inca nu facem mai nimic in practica.

    6
  3. I-au si dat nume, FulgeR
    Pana nu vad unul macar cu cocarde pe el pe la Borcelona, Campia, oriunde la noi unde e vreo baza care ii poate primi,
    Piloti de-ai nostri scoliti, tehnici cu sculele de care au nevoie intr-un hangar romanesc, cu certificari si scoala cum sa le intretina si sa le faca reparatiile care nu tin de fabrica, buget pentru achizitii si orele de zbor ale pilotilor
    O sa fie tot un mare pdf, mare scrisoare de intentie etc gen corvetele reloaded, fergatele reinarmate, sau ce programe de astea cu nume pompoase au mai gasit ei

    6
    • Asta e un nume „dat” p’aci, pe blog, de ceva ani… 🙂

      7
    • Fulgerica …
      Ce naiba , bre .
      Asta e numele comercial al unei marci de bere low cost , dupa ce o bei in cantitati mari , o mictionezi jumate pe cracul pantalonilor si jumate la gardul crasmei .
      Deci conform acestei logici mioritice bazata pe experientele istorice din epoca democratica , vom avea FE treiscinci doar in cantitati mici .
      Decat nimic ( ca turcii ) , mai bine cu bani luati in avans .
      Dincolo de misteaux , sa fie intr-un ceas bun !

      2
  4. Sunt curios care o sa fie numarul de avioane pana in final…sper ca am trecut de faza cu 12 aparate (adica mai mare de 12)..O sa coste frate….avioane , pregatire piloti si tehnici , infrastructura armament..Cred ca dupa 2030 o sa le vedem zburatacind prin ograda , asta cu conditia sa nu o lalaim cum am facut cu F 16.
    Daca am rezolva anul acesta si contractul corvetelor in sens pozitiv , adica inceprea constructiei , putem spune ca trecem la un alt nivel ..Big Boys League…

    12
  5. România operează practic F-16 din anul 2016, iar acum se uită la o achiziție de F-35 undeva după orizontul anilor 2030.
    https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26199245-romania-cumpara-avioane-f35-decizia-luata-csat-conditie-obligatorie-pentru-entru-apararea-spatiului-national-aerian.htm

    p.s. din 2017
    CSAT a aprobat o formă actualizată a programului de înzestrare a armatei
    https://www.europafm.ro/csat-a-aprobat-o-forma-actualizata-a-programului-de-inzestrare-a-armatei/

    6
  6. Da….in zece ani am trecut de la pilon de stabilitate la promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre. Te doare capul de la atata gargara.
    Pana nu apar contractele semnate e greu sa ne mai dam cu parerea.
    Si ar fi bine sa ne rugam sa nu aleaga cea mai proasta varianta, gen mli fara modul rachete si protecie activa, abrams fara munitie cu uraniu si autopropulsate luate cu 100 de lovituri pe gura de foc si fara linie de munitie in tara.

    14
  7. Vise umede!! Astia nu au piloti si mecanici ptr alea 32 de norvegience ce trebe sa vina si viseaza la f35 (i au pus si nume ***, cu R ul de rigoare in capat) . Nu mai vorbesc de piste si hangare cu clima controlata. Ficusul de la cotroceni actioneaza ca un robotel in continuare. Ce i se spune in casca, aia scoate pe gurita. Marioneta perfecta. Lesii au comandat pasaroiul de acum 3 ani(programul demarat acum 5) si abia anul viitor spera sa primeasca primul avion. In US, ca in polonia vor ajunge de abia in 2026. Asa ca daca fraierii din csat se misca with talent primul Fulgerica ajunge pe Borcea/MK/campia turzii prin 2031-2032.

    10
    • „hangare cu clima controlata”…bezna mintii continua…ai nevoie de niste hangare pentru intretinere care au anumite cerinte specifice.

      https://www.aerotechnews.com/nellisafb/2022/08/09/asfa-legends-weave-together-past-present-future/

      24
    • *** In primul rand, numele de FulgeR este o porecla data de catre oamenii de pe site, nu de catre vreo institutie guvernamentala.
      In al doilea rand, da, infrastructura nu este pregatita pentru F-35, de ce mama dracului crezi ca vrem sa le luam dupa 2030? Bravo, ai descoperit planul care se stia de 3-4 ani, F-16-urile sunt niste stopgap-uri pana cand luam si noi F-35.
      Ce, ca nu le luam ca polacii, foarte bine. Ei vor primii Block 3-uri actuale, care nu vor putea fi actualizate la Block 4 din cauza unor probleme cu airframe-urile avioanelor deja existente. Asta este o problema pentru toti utilizatorii de F-35 actuali, faptul ca o mare parte nu pot fi actualizate la standardul Block 4, ori asta este practic F-35 at its best, asa cum era imaginat cu ani in urma, cu software de zeci de ori mai performant, cu hardware de ultima generatie si cu cele mai noi sisteme de arme integrate.
      Tine minte, nu stealth-ul este cel mai mare avantaj al F-35-ului. Ori daca Block 4 este preconizat sa se termine prin 2028-2029 (si hai sa fim sinceri, vor fi intarzieri), numa bine luam dupa 2030 cu Block 4 deja integrat.

      38
    • Eu propun ca lui FulgeRică-35 să i se facă o nouă bază numită „Ascunzești” (undeva pe lângă Pitești) iar escadrila să fie botezată „Pitiți”…
      Bine că achiziția va fi de tip G2G ce ne va feri de veșnice licitații contestate.
      „Deie Domnu’ ” să nu rămână doar un superstealth (invizibil inclusiv în inventarele Forțelor Aeriene)

      Altfel, până îi vedem și penele în zbor, mai și glumim…

      P.S. – diminutivul „ică” adăugat, îl reprezintă „p’ăla micu”, uneori adăugat cu drag și nicidecum în mod depreciativ

      2
    • @ Strumpf
      https://youtu.be/atDXtvo6hIg
      Părerea mea, hâc…

      6
  8. Pariu ca vor fi second hand? O sa le cumpere pe cele cu probleme (din primele versiuni) de care alti vor sa scape si mai apoi se vor lauda cu ce afacere profitabila au facut.

    15
    • Eu nu am auzit pana acum de F 35 second hand la vanzare….a auzit cineva pe site de F35 second hand scoase la vanzare ??? eu cred ca vor fi brand new..

      16
      • Nici dracu nu-ti vinde F-35 la second. Astea si peste 10-15 ani vor fi considerate cutting edge. Ori in 2030, la mai putin de 20 de ani de la operationalizarea aparatelor in primele tari din programul JSF, cine crezi ca le baga la naftalina sau ca ti le da asa de mantuiala. Pe astea le luam noi noute, Unchiu le spune baietilor de la LockMart sa ne treaca pe lista si asteptam 6-7 ani pana cand e gata si lotul nostru de F-35. Asta ca sa inteleaga lumea ca nu ai ce sa te grabesti la F-35, nu asteapta cu nerabdare industria americana dupa noi, ea are in continuu comenzi de sute de avioane.

        Plus ca daca le luam dupa 2030, asta va insemna ca luam direct cu Block 4 upgrade si deja maturizate, adica vor avea timp sa repare problemele ce inevitabil vor aparea cand vine vorba de un asemenea upgrade. Vor fi mult mai performante, vor avea si mai mult spatiu de crestere pentru viitor, radar si mai bun, cu sisteme de razboi electronic si mai sofisticate si direct integrate cu cele mai noi arme vestice, ex Joint Strike Missile.

        18
      • Pana in 2030 o sa-si vanda versiunile vechi de F35 cel putin Australia, Italia si Marea Britanie, asa ca stai linistit ca vor fi disponibile destule.

        8
        • nu ai inteles nimic, sincer.
          1. Nu decizi sa cumperi F 35 ci ti se da voie sa dai banii pe el. Altii cu banii dati au primit flit.
          2. Nu se vinde decat la poarta fabricii + training in US, abia dupa asta vii cu ele acasa
          3. Nu se cumpara in 2030, vezi ce a spus acum o luna Incicas „trebuie sa ne hotaram acum daca vrem sa operationalizam dupa 2030, fiind un program foarte complex”. Deci decizia trebuia luata pentru a incepe negocierile de achizitie „in tipla” inca de acum si sa ne ocupam locul pe lista de asteptare.
          Cam ieftina mistocareala ta, vezi ca ce a venit din US a fost la tipla: Patrioate (ultima fitza), Himars cu ATACMS, NSM, Piranha. Pana si Abrams se zvoneste ca va fi refactorizat la sepv3.

          39
        • Si daca astia iti vand tie F 35 la mana a doau a ei ce zboara ??? Soimu Galactic ??? O sa vezi F 35 second hand cand o sa ai avioane de genaratia a 6 a deja vandute si zburate

          9
        • eu ti-am spus ca esti ***…adica mig-15 nu altceva pacatele mele.

          3
        • De unde stii? Esti foarte sigur. Ti-au zis ei?

          1
    • Daaaa, la fel ca si cand am cumparat Patriot din anii 90′ de la nemti la second in loc sa scoatem putin banul pentru cele mai noi. Sau cand am semnat contract pentru HIMARS ce si-au vazut zilele in 2003 in Iraq in loc sa contractam sa le faca noi.

      Oh, wait…

      19
  9. Era o mentiune despre apararea anti-racheta…Presupune cineva ceva mai mult decat a mea tabula rasa? Are legatura cu vizitele lui Dâncu in Israel si Iron Dome…?

    1
  10. mie mi se pare ca acest CSAT a fost mai mult despre Moldova 🙂

    de F-35 se stia, nu e nici o noutate

    22
  11. eu remarc asta „.. capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”.
    corect, F 35 nu este un avion pentru aparare aeriana a teritoriului, ci este un striker creat sa trimita un JSM, JASSM, LRASM catre ceva de valoare.
    Acum zic si eu, stim cu totii ca Germania a ales F 35 datorita bombei buclucase B61. Acum sa luam lista celor care au stocate aceste bombe: Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia. Nu se intreaba nimeni de ce noi si polonezii am fost trecuti pe lista de comenzi? Turcia poate fi exceptia care confirma regula 🙂

    9
    • F-35 este un avion multirol, suprematia aeriana fiind unul dintre motivele pentru care a fost creat. Da, poate sa-ti bage o racheta la 900 de kilometri in teritoriul inamic, dar sa reduci F-35 la un pur bombardier nuclear este pur si simplu gresit. Uite-te la restul utilizatorilor si tarilor care vor sa cumpere F-35 si spune-mi cate dintre ele au bombe nucleare americane stocate in bazele lor. Ce descrii tu este un B-2 sau B-21 (Raider-ul putand fi si o platforma de comand pentru drone sau o platforma anti-nava, cum vor australienii).

      10
      • Eu am spus ca nu este un avion axat pe apararea teritoriului, este scump si pretentios sa-l ridici sa faca politie aeriana, asta ca sa nu spun ca nu are logica stealth-ul.
        Asa daca vrei F15 e tot multirol si numai din prisma payload-ului e mai potrivit sa faci suprematie in curtea ta.
        Nu ma refeream ca cei care au F35 pot primi la o adica ok-ul sa care si un B61 ci doar de faptul ca cei care detin F35 au un atribut aditional care poate fi folosit la un anumit moment si ca asta poate fi un criteriu de acceptanta. Nu e mare scofala, in OPW si noi aveam Scud-uri cu incarcatura clasica la care se putea livra ogiva tactica de catre rusi.

        4
      • Now dog
        F 35 A duce bomba nucleara B 61 ( in ultima varianta ) in cala din burta avionului.
        Înlocuiește Tornado pentru bombardamentul nuclear.
        Americanos au și varianta de F 16 cu bomba nucleara .
        In Europa e sigur la Aviano Italia. Unde mereu sunt 20 F 16 americane care au și rolul asta. De atac nuclear. ( cindva erau 40 F 16 in baza asta )

        Și ca fapt divers, vezi că și F 16 poloneze au participat la ultimul program de instructie american dedicat celor autorizați să lanseze bomba nucleara B 61 .
        A- u- to- ri- zați de americani.
        Periodic se reînnoiește autorizația /echipaj. Prin zborul care simulează lansarea bombei.
        Americanos sunt foarte pretențioși. E multa munca să obții / reînnoiești autorizația lor.
        Polonezii de instruiesc pentru folosirea B 61 chiar daca nu exista nici o astfel de bomba nucleara in Polonia.
        ( și F 16 ” nuclear” e modificat. Are niste chestii dedicate in carlinga )

        2
    • Japonia si Australia cumpara rachete americane fix pt rolul pt care il negi ca pt acest avion,dar na noi vedem doar meteor si mica si rafale

    • Ai cam beut… ?

      1
  12. Ar trebui să vorbim de acum cu norvegienii să nu le zboare prea tare pe ale lor până in 2040 cand ni le vor da nouă. Să aibă mare grijă la motoare să nu le forjeze, deși ar putea să le pună chip și nos…

    12
  13. Sa fie într-un ceas bun – când am citit azi dimineața pe Biziday titlul știrii – România cumpara F35 – am zis in șoaptă : Ai de plm …

    22
  14. Luând în considerare următoarele ținte de PIB : 2026 400 mld euro, 2028-2029 600 mld EUR și 2.5% din PIB bugetul armatei și 30% pentru cheltuieli de capital. Pana in 2030 am avea buget de aprox 90 mld de euro și pana în 2035 180 mld euro, cu cheltuieli de capital de aprox 25 mld și respectiv 50 mld euro.
    Dacă sunt administrați cum trebuie ne permitem și F35 și Abrams și Himars și Patriot și marina națională etc

    6
    • esti ultraoptimist, ciclurile economice nu merg doar in sus… in plus 2026 e peste doar 3 ani.
      abia ne chinuim la 300 mld. $, nu euro…
      https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=RO
      https://tradingeconomics.com/romania/gdp

      8
      • În 2023 ne vom „chinui” la vreo 310 mld de euro, deci 400 mld este de atins. Cei 600 mld din 2029 sunt discutabili dar de atins

        7
        • In fiecare an PIB-ul o sa creasca cu o medie 2,6-2,9%…….. vor fi bani destui in 2030. O sa putem echipa o armata foarte moderna si eficienta, pentru ca vom avea mai multi bani decat grecii si ei cheltuie mult,ca i au dusmani pe turci si trebuie sa mentina numere mari de tehnica la toate sistemele de arme….

          3
          • Noi nu avem nevoie de 130 avioane,de 800 tancuri,10 fregate,12 submarine etc Valorile sunt aleatorii si incerc sa explic ca sunt tari care au sau vor avea un PIB mai mic ca noi in 2030-2032 si se caznesc sa mentina astfel de armate cu numere mari de tehnica…

            2
          • am mai zis, cresterea aia nu e liniara, si o mai ia si in jos

            2
            • Daca se termina razboiul in Ucraina, cresterea PIB poate fi mai mare de ce am spus eu mai sus. Ai nostrii au anuntat ca vor participa la reconstructia Ucrainei. Toti cei care au ajutat vor avea prioritate…… Asa a fost si in Irak…La noi vin investitii multe….. cand vor fi gata autostrada Moldovei si celelalte vor fi si mai multe investitii. In urma razboiului din Ucraina o spun ei nu eu….. americanii si au dat seama ca nu au investit de ajuns in Romania, economic si militar si ca noi si polonezii suntem baza pe flancul de est.Statul roman a recunoscut ca NE si SE Romaniei sunt cele mai sarace si cu cele mai putine investitii regiuni si vor sa atraga investitori si sa i motiveze sa investeasca si sa creeze locuri de munca !

              5
    • Super deci in 2030 stim sigur ca o sa stam bine!!!!. Doooaamne. Nu vad cum o sa stam mai bine in 2030 cand azi, in aprilie 2023, suntem gata sa intram in incapacitate de plata, economia sa intre in categoria de junk conform punctajelor firmelor de rating – si astea aranjate sa ne tine pe linia de plutire – si cu fermieri agricoli care se pling ca dau faliment – astia oricum se plingeau de ani de zile de treaba asta dar cred ca anu asta o sa fie pe bune.
      Mai vindem si 20 % hidroelectrica deci mai spunem pa pa la niste bani din profit care veneau pina acum gratis la buget – pentru ca de acum o sa trebuiasca ca dividentele aferente sa fie impartite cu alti actionari de pe bursa.
      Deci numai daca privim 2 sectoare: sectorul energetic si agricol, pilonii principali ai securitatii unei tari cum se clatina eu, zic azi, ca daca nu se schimba ceva in modul de organizare al tarii, in 2030 vom fi si mai praf. Asta cred si de abia astept 2030 sa vad cine are dreptate.

      9
      • Pai nu aștepta, pana în 2030 poți sa faci ceva astfel încât sa am dreptate. Hai sa punem cum toții umărul și sa vedem în 2030 dacă am reușit.
        Acum dacă nu credem, nici nu vom reuși.

        5
        • Mmmm cred ca nu ai intels bine cand am zis ca astept pina in 2030. Era vorba de prognoza lor nu de umarul meu sau de umerii nostri. Eu pun umarul in fiecare zi dar vad ca guvernatii nostrii nu fac nimic din ce vrem noi. Se ocupa de siteuri, pdf.uri mape si brosuri, de Ion – aplicatii din google play: dar cresterea capacitatilor de productie a energie a tarii nimic, de cresterea capacitatii agricole tarii nimic, cresterea invatamintului nimic. Am ajuns tara cu cel mai mare grad de abandon scolar din UE, datorii de 130 miliarde dolari. In 89 romania avea in conturi 3 miliarde dolari plus alte 3 miliarde dolari creante de recuperat. Deci un surplus de 6 miliarde care daca actualizezi la valoare de azi ajungi la 18 miliarde de dolari. Deci de la +18 am ajuns in 34 de ani la -130 miliarde de dolari. Asta spunem totul despre increderea care o am despre conducatorii nostrii.

          10
        • Chiar daca nu mai prind 2030, as pune umarul dar am tot un singur vot ca betivul satului si analfabetul care voteaza psd pt ajutorul social nemuncit si pachetul de 10 kg de alimente dat de UE ! Atata timp cat vor guverna cei care n-au condus nici 3 gaste la pascut…….

          9
      • Perfect sunt gata. Daca voi fi presedinte promit ca vom fi bine in 2030. :)))).

        5
    • Da, da in 2030 va fi super. Doar in 2023 este o mica problema dar dupa aia o sa fie bine de tot :))))

      5
    • Depinde de inflatie 😛 altfel dublare PIB in 6 ani cam imposibil, mai degraba in 10…spre 15…pe masura ce te dezvolti dublarea PIB dureaza mai mult, nu ca si atunci cand pornesti foarte de jos…
      Dar 48 F35 vom avea in 2040…daca se impute treba in est…chiar mai multe…

      5
  15. Bun asa, dar s-a vehiculat pana acum si vreun numar de aparate dorit?

    PS – Iarasi un rasnac face infarct pentr-o agentie militara de a Moscova! 🙂

    2
    • Dorite??? AAA asta este simplu. 100, 200 poate si mai mult. Depinde ce numar da mai bine pentru propaganda guvernului ca vine campania electorala. va ploua cu f35 dar dupa alegeri evident. Si daca avem rabdare si nu ne repezim poate luam F45.

      3
  16. Tristuț.. Adic, bravo, în sfârșit, dar tristuț contextul. Muricanii se pare că nu mai au încredere în unitatea NATO din UE și au decis să-și înarmeze direct aliații de pe flancul de est ca să se asigure că atunci când vor intra în horă cu China, să nu fie rușii tentați să deschidă un front nou.

    Interesante vremuri trăim. Acu să ajungem sănătoși să le vedem acasă.

    19
  17. La cum se misca astia cu inzestrarea, cand o sa dam noi prima comanda de F35, o sa spunem asa, cu juma’ de durere in glas – na, acuma noi am incercat, dar csf, ncsf, nu se mai fabrica…

    3
  18. Soldati cu copii dupa AK74, luptand din BTR80 si sustinuti de T55 si obuziere D20 vor primi sprijin de la F35 si HIMARS… clar doar Ro putea fi tara :))

    Chestia asta cu CSAT pare a fi doar o formalitate, era clar ca dupa F16 va veni F35, alta optiune nici nu exista.

    6
  19. FELICITARIII!
    Yuhuuuu….
    Altfel sta treaba , mai iese ala cu „Moskva ” de pe fundul marii ,sa lanseze rachete cand stie ca un F35 sta la panda…si nimeni nu-l vede…?

    Aaa scuze ,nu stiati, moskva s-a transformat in submarin ,se lucreaza la el non stop….Soloviov personal il va conduce.

    3
  20. DUPA 2030 tovarăși.
    E scris negru pe alb. Și dacă vor fi banii necesari.
    Pe declarații, frumoase pdf și memorandumuri, primești doar moneda Botswana. ?
    1- pina atunci cu F 16 înainte.
    2- tot pina atunci, Doamne ferește de taiere de bani la buget. Că vedem ciuciu. ?
    3- Nu uitați, guvernul musai sa reducă cheltuielile cu 20 miliarde lei. In acest an. Ministrul finanțelor citire.

    Și cum la MApN sunt 60 miliarde credite angajament, ghici de unde vor tăia in acest an ( pe lîngă clasicul de la investiții și amânări de returnare TVA. )

    Eu nu mă îmbăt cu apa rece. ??
    Bugetul e vraiște, pensile nereformate, comisia UE sta cu ochii pe noi.
    Pina in 2030, multa apa pe Dâmbovița va curge.

    13
    • F16 , l-ati vazut in actiune la baltici , ce echipat este!

      Pe surse ,cand s-a dat alarma si s-a trasmis ca este un Su a pornit singur , Pilotul a urcat la mansa din mers….
      Datorita profesionalismului pilotului s-a evitat aterizarea Su fara coada ….

      Nu mai lasati F16 singur,” cu cel mai bun avión din lume”…..stiu ei ukrainieni de ce il vor…..

      2
    • ?
      Păi cele 20 de miliarde oare nu sunt în fapt o treime din creditele de angajament pe care au fost (sau vor fi anul ăsta) nevoiți să le folosească? Sper să greșesc însă informația cu gaura de 20 miliarde a venit la foarte scurt timp după ce s-a anunțat decizia pt achiziția tancuri și MLI (iar dacă însumăm cele două proiecte, pe mine cam pe acolo mă duce / 20 mld LEI ~ 4 mld €)

      Sincer, sper să greșesc

      1
  21. In Lockheed Martin we trust.

    7
  22. Fritz Pleitgen, directorul Westdeutscher Rundfunk, despre criza din Ucraina din 2014: https://globalbridge.ch/wir-recht-er-doch-hatte-fritz-pleitgen-ueber-die-ukraine-krise-im-jahr-2014/
    Rușii desfășoară două armate de 350.000 de bărbați în Donbass și Herson – SUA sunt îngrijorate de prăbușirea ucrainenilor : https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ektakto-dyo-straties-350-000-andron-anaptyssoun-oi-rosoi-se-ntonmpas-kai-xersona/
    După prăbușirea Germaniei naziste, americanii au venit în Europa de Vest cu intenția fermă de a rămâne acolo pentru totdeauna și, ca să fiu perfect sincer, nu ne-au ascuns niciodată asta. https://uncutnews.ch/der-drohende-zusammenbruch-des-eurofaschismus/
    https://luminaadevarului.com/2023/04/11/ofiteri-nazisti-care-au-condus-nato/
    Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au filmat o coloană de vehicule blindate NATO arse, distruse după o încercare de atac asupra pozițiilor armatei ruse. Videoclipul a apărut pe canalul „Telegram” „Operațiunea Z: Comisarii militari ai primăverii rusești”.
    https://srbin.info/svet/kolona-izgorelih-nato-oklopnih-vozila-unistena-tokom-napada-na-ruske-trupe-video/
    Introducerea oficială a Finlandei în NATO a fost celebrată în sfera tehnocrației transatlantice ca o victorie pentru democrație și libertate. https://www.vtforeignpolicy.com/2023/04/nazi-skeletons-in-finland-and-swedens-closets-behind-the-helsinki-official-induction-into-nato/

    4
  23. Băi frate,

    Eu nu știu și nu înțeleg de unde au ajuns să comenteze atâta specimene pe teme tehnice. Bunul simț spune să mai discerni și analizezi un pic înainte de „a avea certitudini”. Să lucreze un pic sinapsele (cine nu le are „infundate”). Mă rog, suntem o țară liberă și e dreptul oricui să abereze pe stradă de unii singuri, dar totuși…

    Plin de „tata Omidu” pe aici, care „știu” ei ba că vor fi sh., ba că vor fi „din tranșa 1, cu probleme” (de parcă Patriot și HIMARS ar fi fost sh sau „gunoaie”, să înțelegem cam cum fac americanii afaceri cu niște parteneri).

    Eu am mai zis, din fericire conducerea politico-militară, indiferent de vremuri, a fost ceva mai răsărită (sau împinsă la spate de parteneri) decât media poporului din care provine, altfel eram Uganda, la ce citesc pe rețelele sociale (nu doar aici).
    ––

    La subiect:
    de urmărit afacerea poloneză: 32 pentru 4,6 mld. Probabil cam asta ne așteaptă și pe noi. Dar cele de după 2028 (când probabil se vor apuca de ale noastre) vor fi block 4 ceva mai matur, ceea ce un plus.

    Cam asta ar fi lista, din ce am văzut într-o publicație spaniolă: Grecia le va primi prin 2028, noi prin 2030-2032 (spaniolii se întrebau ceva de genul că „ai noștri ce fac, că se lungește coada….?”)

    21
  24. eu zic ca daca dupa 2030 vom avea o escadrila de F35 si trei de F16 e multumitor (nu ideal, nici optim, insa cat de cat realist / realizabil)

    numai bine faza de dezvoltare pt Block 4 ar trebui (dupa ultimul schedule) sa se incheie in 2029, asa ca dupa 2030 avem sanse sa luam F35 Bl.4 ( sa vedem si cu ce costuri pt TR-3 a avut costuri peste cele prognozate, si astea se vor rasfrange in pretul aparatului, intr-un fel sau altul) si eventual cu speranta ca pana atunci P&W va reusi sa scoata ceva mai multi kW din F135 si ca va fi un motor cu un management termic mai eficient

    in rest…cu idioti precum dancu, care la distanta de luni de zile dupa ce deal-ul cu norvegieni era facut, declara ca „poarta discutii” sa vada unde, cum, cu cine va forma pilotii, riscam sa avem aparatele in hangar si nimeni sa le piloteze sau intretina

    16
    • Vis a vis de perlele lui „dâncu” (lipsa majusculei este intenționată), idiotul anunța plin de el că poartă discuții cu Germania pentru pregătirea piloților, oligofrenul neînțelegând că teutonii nu aveau cum să ne școlească nouă piloții pt simplu motiv că ei au o altă dotare (altfel spus keiner F16)

      5
    • @iat

      N-o sa ai 3 escadrile de F-16, pentru ca insusi mare sef al SMA, to’arasu’ Petrescu a spus ca vor intra in dotare, dupa ce F-16 isi termina resursa de zbor.

      Probabil in stilul , specific, caracteristic mioritic, vom avea o escadrila, pardon… juma’ de escadrila de 12 zburatoare, folosite, probabil, pentru pulitie aeriana, chiar daca costurile cu operarea sunt mari.

      In acelasi timp, nu m-ar mira sa luam second ce or sa arunce astia care au luat block 1 si care vor trece la block 4 la momentul respectiv.

      2
    • E bine ca se are in intentie a se cumpara F-35 a Lightnin 2 de catre GuvRo si MAPN.Ro pt ArmRo/FARo dupa 2030. Problema este cate F-35 A se va dori sa fie achizitionate, sper 32, adica 2 escadrile si ca ce costuri?! Personal preferam poate pana in 2030 sa se achizitioneze pt ArmRo pe langa cele 48 F-16 AB Mlu Block 6.5 Falcon, 32 F-15 E Strike Eagle sh sau F/A-18 EF Super Hornet sh modernizabile de preferinta in Romania cu know-how USAmerican-Boeing. Ar fi mirific ca dupa 2030 FARo sa aiba in dotare 32 F-35 A Lightining 2, 32 F-15 E Strike Eagle sau F/A-18 EF Super Hornet si 48 F-16 AB MLU Block 6.5. Faza este ca nu stiu cat se va mai putea prelungi resursa celor 32 F-16 AB MLU Block 6.5 din Norvegia Dar astea ar fi posibile numai cu vointa politica a politurcilor romani si cu bani.

      1
  25. Pârț! Ma gandesc ca am avut contract de corvete semnat cu Damen si anulat de Dragnea si ma linistesc cu orice program de inarmare. Vine AUR la putere si se duce dracu totul… babaiete, asta e tara de hoti, ma!

    7
  26. Sa fim realisti: pe langa faptul ca nici SUA nu le are pe toate operationale, unora le rezolva bug-urile+schimba motoarele, mai sunt altii in fata noastra la rand. Nu cred ca se face transfer de tehnologie spre noi, nici la turci nu e treaba sigura. Pe langa astea noua ne trebuie piloti+personal la sol+chestii sofisticate de mentenanta+piste noi(modernizate)+camere de cazare pt avionase si armament.

    Deci 2035

    Ps : daca incepe razboiul SUA -China, colosii producatori de armament vir produce doar pt ei

    3
    • avioane tractorase masinute,vezi ca au emis in 2017 americanii un nou FM care din ce am mai citit pe ici pe colo pune accentul printre altele si pe operatiuni cu aliati care includ si unificarea tehnicii si provocarile aprovizionarii lor in cadrul operatiunilor comune aliate,in plus in ultimul timp fabricile de munitie si rachete au primit fonduri pt marirea capacitatilor de productie din fonduri destinate pt razboi la americani,asa ca nu numa unii se pregatesc si altii e mai fraieri,ca doar si Germania trage cu alianta ,asta e chiar daca mai e unii mai rataciti care si chiar daca au adus trupe la noi nu cred ca ne bazam asa tare pe ei ca ei e doar cocosei, pliscu mare fapte putine

      4
  27. Ca tot vine vorba de F-35, recomand foarte mult acest video despre avion:

    https://www.youtube.com/watch?v=YQgNwrtVoZ4

    Este in engleza, dar australianul care l-a facut clar stie despre ce vorbeste, puteti aflea niste informatii chair faine despre capabilitatile avionului.

    4
  28. As incerca un scenariu: 16 bucati sa nu ne puna bugetul pe butuci sau 32 in scenariul optimist. Semnare contract 2024, primele livrari 2029 in SUA unde vor pleca pilotii la pregatire si posibil 2031 – primul F35 cu cocarda noastra in RO

    3
  29. Asta inseamna ca la BSDA 2023 s-ar putea sa apara in tarcul aeronautic …ceva ?

    1
  30. Da 32 de avioane la 9 miliarde au crescut preturile la noi ?? ca de obicei da o sa vie si astea cum au venit si corvetele ???? vorba multa lauda asa de reclama ca doar vin alegerile

    1
  31. Eu nu pot decat sa sper sa fie intr-un ceas bun. Sincer, nu stiu cat mai puteam sa tragem de amaratele alea de Mig-uri 21. Si stiu ca nu e popular sa zici asta, dar nu ma deranjeaza asa tare sa suport un pic de recesiune daca avem grija de aparare. Dar sa avem grija cu adevarat…

    4
  32. Buna Treaba – BRAVO!
    In ce priveste livrarile, CSAT isi propune sa operationalize prima capabilitate dupa 2030 (deci vor fi mai multe escadrile).
    Asta inseamna ca primele 2 F35R romanesti vor fi produse si livrate ROAf pt training prin 2027-2028 si in anii urmatori pana prin 2030 prima escadrila v-a fi livrata acasa, dupa care urmeaza operationalizarea, care probabil v-a dura vre-un an.
    In acelasi timp timp vor continua livrarile pt a doua escadrila cu toate cele, escadrila care v-a fi operationalizata in 2033-2034 (depinde de comenzile celorlalti…)
    Romania v-a inchide umbrela protectoare (generata de aceasta capabilitate) peste UE – Grecia, Italia, Spania, Marea Britanie, BeNe, Norvegia, Finlanda, Polonia, Romania – oricare alte comenzi vor fi doar de completare/al doi-lea esalon

    4
    • Gândire corectă însă „după” 2030 în mintea perversă a politicianului român poate însemna oricând, inclusiv 4763.
      Trebuie să-i învățăm pe politicienii noștri să uite de această expresie și să gândească în termeni precum „înainte de…”

      1
  33. Ok au ajuns la o decizie dar hai să schimbe și cocarda să pună una unică gen cea regala, cocarda actoala se aseamana cu altele și se confunda. (zici că e țintă)

    9
  34. Bravo, era si timpul! Dar mai e mult pana departe. Sper sa incheie contractul anul acesta si sa demareze lucrurile. La noi, ca intotdeauna, aici e bataia pestelui! Bravo, un scumpic pasaroiul asta americanesc, si rau pe deasupra! Ce se mai bucura ruskii si adeptii lor…au inceput deja. Cea mai tare e aia cu „avion vechi” si Sugoiul-57 al mai da best pe cer, total invizibil…Atat de invizibil ca nici ei nu reusesc sa-l vada!?Hai MApN mai repede cu contractul…Multumim!

    8
  35. Ati vazut de ce avem gaura aia de 20 miliarde la buget? Oricum e bine ca vin, vedem noi cum le botezam.Ma gandesc cu invidie la bajetzii care le vor pilota…Sper sa se inghesuie multi la Bobocu si mai sper sa nu se dea spaga ca sa pilotezi asa ceva. Aviatia da senzatia

    2
  36. uimitoare dorinta de achizitie si se pare ca e foarte utila! alaturi de tancuri….si MLI-uri….si artilerie….se pare ca s-a deschis robinetul!dupa ce se termina ovatiile la adresa cumparaturilor facute cu ceva banuti (multi) poate sa imi spuna cineva cine va opera toate aceste bijuterii tehnologice?
    la cele 48 de f-16 avem piloti si personal de mentenanta? si parca F-16 era solutia stop-gap…pana vine F35. deci pe cale logica F35 trebuie sa fie tot 48? ca daca sunt mai putine iti scade puterea de lovire…..
    si daca pilotii de pe F16 trec pe F35 cine piloteaza norvegienele cat timp pilotii se vor afla in training pt F35? are Romania atati piloti experimentati??
    acelasi rationament l-as extinde si la tancuri….MLI …corvete…etc
    care e de fapt resursa umana??/ si cam cati sunt combat ready?
    din ce am mai citit pe site ….se cam pleaca din militarie din varii motive!
    sau centrele de recrutare sunt luate cu asalt de baietii si fetele de azi care se pare ca au o problema cu ei insasi , nestiind ce sunt de fapt si cum se identifica!??
    cred ca ar fi interesant ca cineva care cunoaste subiectul sa dezvolte un articol pe tema resursei umane din armia romana…
    revenind la F35 ….nu e cam pretentios pt piciorul de plai cu miorita? asta trebuie tinut in palme ….e mai sensibil!
    nu o sa coste Romania multi bani? …prea multi pt punguta tarii….
    si daca se vrea sa te joci cu baietii mari…..nu mai face tara un efort si adauga 10-15 de F-15 pe langa ele…sa fie treaba facuta bine pana la capat?
    oricum…..laudabila intentia si efortul ce trebuie facut….

    brgds,Gents!

    • F-35 nu inlocuiesc 1:1 F-16, cum nici F-16 nu inlocuiesc 1:1 MIG-21 Lancer.
      Majoritatea celor care au avut F-16, au luat semnificativ mai putine F-35

      2
      • Majoritatea celor care au avut F16 de pe vremea razboiului rece au luat semnificativ mai putine F35…
        Noi vom inlocui 49 F16 cu 48 F35…in cel mai rau caz…my 2 cents…

        2
        • pana atunci, as prefera sa avem +62 de F-16, ca sa putem opera si dincolo de 2034 macar doua escadrile de F-16. Si incet, incet sa adaugam F-35 in operational.
          Sunt inca multe misiuni in care nu ai nevoie de costurile unui stealth, iar pe timp de pace nu mai vorbesc… In plus cei de pe flancul estic vor mai opera niste decenii F-16, ca unii acum le cumpara de noi.

          9
          • O perioada le vom opera in paralel cu siguranta…dar cred ca in 2040 nu vom mai avea F16 de nici un fel in dotare…pt misiunile care nu necesita F35 probabil ca vom lua ceva mai usor care va inlocui si IAR 99…T-50 sau M-346, poate chiar un urmas al IAR-99 cu varianta simpla/dubla comanda (acum suna cam fantezist dar nu e chiar imposibil in 10-15 ani)

            1
      • Marius eu cred ca au renuntat la avioane la fel ca la orice alt tip de armament – la tancuri transportoare nave etc totul e in numar mai mic – nu mai sunt miile de tancuri sovietice din armatele sovietice (2nd Guards Tank Army, 3rd Shock Army etc, cum s-o fi traducand asta, Armata Sovietica de Soc si Groaza ??) care sa intre in campiile din fosta germanie de vest, nu mai e pactul de la Varsovia, rusii nu mai au nici pe departe numerele de avioane din anii 80, avioanele lor sunt mici imbunatatiri a ceea ce aveau acum jumate de secol, su27 si mig29
        Evreii de exemplu – ei reusesc si cu F16 lor Shoufa, cu „radioamatorul” pe locul din spate, prin cine stie ce metode, sa se strecoare printre chestiile rusesti, sa isi faca treaba si sa se intoarca la bazele lor, si totusi se arata fericiti de F35, nu doar ca e un singur om la bord si nu doi ca in F16-le lor
        O sa fie nevoie si de astea in numar mare, cand o sa aiba potentialul adversar un numar mare de avioane gen China, sau se prefigureaza un razboi de uzura gen asta de acuma din Ucraina care tine de mai mult de 1 an
        Nu ca ar face 1 f35 treaba la 6 f16, ci ca e mai putin treaba pentru aviatie ca in anii 80 de exemplu

        3
  37. Astia s-au uitat la Cars pe Disney si acum la Planes, tot pe Disney.

    2
    • care e diferenta intre gargara de acum si cea din 2013 despre F-35?

      2
      • Marius, nu ma intelge gresit, ma bucur insa vreau sa le vad in curte, daca va fi sa fie.
        Sincer, imi pare a fi direct varful unui templu asiatic si noi undeva in partea de 1/3 jos. Mai trebuie multe scari urcate. Nu stiu cu anume recuperam acel gap.
        Investitile pentru acomodarea unui astfel de tip de echipament trebuiau incepute ieri.
        Insa, inainte de f35, nu discutam poate si inlocuirea PM-ului, intreb si eu?
        In plus am grave probleme privind increderea mea in abilitatea mangeriala a ministerului de a derula cu succes mai multe campanii de achizitie de complexitate mare.

        3
  38. Presupun ca armata va fi mult mai atractiva pt noii recruti daca o se le ofere armament modern. Avem totusi o armata pe baza de voluntariat.
    Cat despre numarul avioanelor, nu cred ca iti dai seama cat de costisitoare e antrenarea pilotilor si a echipajelor tehnice, costisitoare in timp si in bani…in 10-12 ani o sa ramanem fara resursa de zbor pe F16, dar o sa avem piloti si echipaje pt deservirea a 49 de aparate. Toata resursa asta umana trebuie mutata pe altceva.
    O sa coste Romania multi bani? Da… E rezultatul direct al faptului ca ne facem ca ploua de vreo 20 de ani.
    Dar care e alternativa ?

    4
    • nu vor fi mutati toti pilotii pe altceva…
      deocamdata se cauta pilotii pentru 3 escadrile de F-16, ca nu toti cei de pe Lancer vor mai fi mutati…

      3
      • Nu are nici o legatura..nu vreau sa iau nimic din curajul absolut sinucigas de care dau dovada actualmente pilotii de pe migurile 21, dar cheltuielile cu antrenamentul pilotilor si tehnicienilor pe f 16 sunt intr-o cu totul alta categorie, ca sa nu mai vorbesc de cheltuielile imresionante care trebuie facute in bazele escadrilelor, 3 escadrile , 3 baze…discutam de miliarde doar in bazele militare pt trecerea la f 16.
        O sa dureze ceva timp dar sunt sigur ca vom avea tot 3 escadrile..F35 sau de ce nu completate cu F 16 viper. Discutam totusi de un interval de peste 10 ani.

        1
        • hai sa pastram proportiile. Poti spune curaj sinucigas la ce fac ucrainienii care se dau cu Mig 29 sau Su27 la o palma peste copaci cu avioane scoase din parcul rece, cel mai probabil cu resursa expirata.
          Asta cu Mig 21 e o marota aruncata in fata, adevarul e cu totul altul si e dat anchete. Marea majoritate a pierderilor a fost data de probleme de pilotaj sau nerespectare norme nu de defecte ale aparatului.
          Despre Mig 21 se poate spune altceva, ca este un aparat „dificil” care nu iarta greseli, daca suprapui asta cu numarul de ore mic ajungi la problema reala. Mig 21 e un avion bun in mainile unui pilot versat, cu un incepator la mansa se poate transforma in cosciug. Problema a fost numarul de ore alocate, nu aparatul in sine.

          12
  39. Să sperăm că până atunci, avioanele F-35 vor fi dotate cu noul radar AN/APG-85 de la Northrop Grumman! Ar fi o trecere extraordinară și pe deplin meritată pentru piloții noștri de top, de la un radar dezvoltat în zorii generației a IV-a de avioane la cel mai performant!
    Știu că în urmă cu ceva vreme se gândeau dacă să producă un motor nou pentru F-35 sau să îl modernizeze pe cel existent. Aveți idee care mai este situația?

    Dar eu nu înțeleg cum se achiziționează… nu trebuie făcută o licitație? Adică luăm direct de la americani cam tot, fără să mimăm o licitație? Nu este un lucru rău pentru că F-35 nu are rival, fiind singurul avion de generația a V-a disponibil țărilor NATO iar tancul Abrams este un tanc de top dar nu știu cum ne privesc ceilalți? Adică nu lăsăm o impresie proastă celorlalți producători de arme?

  40. S-a scăpat aseara G. Scutaru la Digi și a zis de 16 F35.
    Pe urmă, s-a aprins gen. Badalan. Prin prisma războiului din Ukr, vedem că aviația trebuie să susțină forțele terestre și că nu trebuie băgați bani doar în aviație ci și în forțele terestre, să fie un balance. Deh, rămași cu gândirea sovietică de aruncat piroane din avion deasupra tancurilor -Kursk style. Ai noștri generali cred că nici nu-și imaginează ce înseamnă aviație moderna + arme inteligente. Mucifici inamicul înainte să ajungă la contact cu forțele terestre.
    Concluzie: după ce vom avea F35 in curte – Aviația da senzația…
    Se taie pe lung generalii de iepurași, că nu vor mai prinde poziții de Șef Stat Major ?

    4
    • dupa 2030, F-35… o mai lalaim pana atunci cu studii, scrisori, pregatirea contractului, aprobare parlament, semnare contract, virare bani + cativa ani pana la primele livrari …
      10+ lui Adelin Petrisor 🙂

      6
  41. Aprobări peste aprobări. „Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea să cumpere un submarin militar si a unui vânător de mine”

    1
    • „Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea să cumpere un submarin militar si a unui vânător de mine”

      Eu aș zice mai degrabă să se de-a câte o jumătate „să ajungă la toată lumea”… în ziua de azi toți diletanții sunt „blonde” vopsite drept experți militari

  42. Indiferent de Himars sau F 35, mentiunea de anti-racheta tot nu se potriveste. Mai putin in situatia in care ai nostri bravi au incurcat iar borcanele de genul torpila anti-aeriana…?
    Deci, anti-racheta, anyone?

    1
    • Anti racheta se refera probabil la VSHORAD/SHORAD…racheta de croaziera etc…
      Daca era vb de rachete balistice ziceau antibalistice…pt care avem deja PAC 3…

      2
  43. Umila mea parere este ca o escadrila de F35 ne este de ajuns, folosita ca multiplicator pentru F16.
    Nu asi renunta la F16, ba chiar un pachet de o escadrila F35, cu inca 2 de F16 noi luate inainte de expirarea resursei celor actuale si norvegiencelor, poate fi o solutie buna.

    6
    • Oare o analiza cost beneficiu 1 avion f35 vs 2 avioane f16+f35 se face in toata documentatia care o pregateste MApN?
      Merita sa ridici f35 pentru airbus a320 sau mai bine sa avem f16 pentru politie?
      Oare logistica se complica, numarul de piloti/tehnicieni si atunci mai simplu cu f35 pentru politie si lupta?

      • ”Oare logistica se complica, numarul de piloti/tehnicieni si atunci mai simplu cu f35 pentru politie si lupta?”
        Asta nu inseamna si mai ieftin.

  44. Sa lasam cateii sa latre in pustiu si sa salutam aceasta decizie as zice istorica. Doar sa ne rugam sa finalizeze cat mai repede achizitia.
    https://www.youtube.com/watch?v=wfsmWcVHGR0&ab_channel=19FortyFive%3AMilitary%2CDefenseandPoliticsNews

    4
  45. In ipoteza ca luam F35 intr-un timp rezonabil, cel mai probabil, vor actiona vreo 15-20 de ani cu F16 pe post de weapon trucks.
    Din punctul asta de vedere, m-as gandi sa luam si niste A10, tot pe post de weapon trucks, purtatoare, in functie de misiune, de rachete aer-aer cu raza lunga, rachete antinava sau ce rachete de croaziera am putea avea peste 10-15 ani.
    Spre deosebire de F16, A10 decoleaza-aterizeaza folosind sosele sau chiar terenuri amenajate sumar.
    Intr-un conflict cu un adversar de talia Rusiei, trebuie luat in calcul ca vom pierde cea mai mare parte a bazelor aeriene.

    3
    • Intr un eventual conflict daca ai 7 baterii Patriot plus 24 Shorad sa zici NASAMS plus 48 F16 12 F35 plus ale aliatilor zici 18 plus SM3 deveselu….crezi ca Ar putea rade pistele? Vad ca productia de rachete croaziera a incetinit enorm la rusii….doar sa ia conponente DIN China…dar the Supreme Leader Xi ar fi disponibil sa intareasca Rusia oare…eu cred ca nu…

      1
  46. Se pare ca noul ministru mai citeste pe forumuri, isi formeaza o viziune asupra dotarii armatei RO si vad ca a demarat intr-un timp scurt mai multe programe prioritare – MTB, MLI, altilerie auto-propulsata, pusca de asalt, rachete pentru avioane si nave, modernizari navale, posibil achizitie de SUB-uri, etc.
    Fata de ce s-a facut in ultimii 3 ani, eu zic ca e de bine.
    Bun si F35, dar o sa fie cam scump de operat pentru noi, mai ales ca inca nu avem pilotii pregatiti pentru toate F16 din batatura.
    Daca mai rezolva si cu corvetele alea – intr-un fel – anul asta, eu zic ca a miscat ceva.
    Trebuie inceput de undeva, noi avem gauri si lipsuri peste tot in Ro-Army.
    Si eu as lua A-10, suport pentru tancuri si blindate.
    Nu pentru dog-fight, acolo avem F16.
    Hai ca se poate, incep sa se miste lucrurile spre bine.
    Daca mai reducem si cheltuielile bugetare, o sa fie chiar bine.
    Pacat ca am pierdut in fata polonezilor, multe pe parte de industrie, ca puteam sa laum Abrams mai de mult si sa devenim hub regional de mentenanta. Si nu numai pentru tancuri, puteam avea si elicoptere, MLI, etc…
    Asa o sa le reparam la polonezi.

    2
    • Hai s-o lasam mai usor cu autofelatia. Ideea ca oficialii de stat sau generalii ce au facut ani de studii la academii militare isi formeaza strategiile de aparare si programe de achizitie in valoare de miliarde de dolari de pe site-uri web ca acesta (si in principal acesta deoarece asta este cel mai mare forum militar romanesc) unde oricine poate spune orice este ridicola. Uita-te putin prin sectiunea de comentarii sa vezi cate minti cu adevarat luminate exista pe aici, fiecare cu propirul lui dieal de cum ar trebui sa arate armata romana si care cu siguranta stie mai bine decat persoanele a caror meserie este literalmente sa stie si sa hotarasca aceste lucruri. Sa nu mai zic de fel si fel de sub-standarzi ce-ti indruga toate cacaturile sau direct propaganda ruseasca pe aici, sau persoane care (sa dau doar un exemplu care mi-a venit acum in cap, dintre multe altele) se iau dupa canale aleatorii de youtube fara vreo relevanta in apararea sau politica romaniei in loc sa asculte de ce spun sursele guvernamentale atat romanesti cat si americane, aici referindu-ma la fantasticele 400 de K2.

      Asta este un site de amatori unde toata lumea crede ca stie el cel mai bine. Nu este un mediu profesional pentru studiu militar sau laurea deciziilor in acest domeniu. Ar fi ca si CDC-ul american luandu-si deciziile cu privire la COVID din sectiunea de comentarii de pe Facebook.

      5
      • de la un Forum Roman ce te astepti doar te duci in piata publica sa barfesti sau sa asculti pe altii cum te mint doar asta am mostenit

        1
        • noroc cu voi si ei ca ne mai ridicati nivelul,se vede expertiza cand te uiti la dotare ,echipament si mentalitate…general analfabet ,prim ministru.

          1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *