CARBON – Ziua Iиdepeиdeиtei

Fusei la premiera filmului CARBON (2022), doar 4 oameni in sala, dar vi-l recomand. Co-productie Republica Moldova, Romania, Spania.

_____

Republica Moldova, satul Frumusica, anul 1992, in ajun de sarbatorirea unui an de la Ziua Iиdepeиdeиtei.

Tanarul tractorist Dima (nu dintr-a 7-a), fortat de imprejurari (iubirea vietii lui e pe cale sa plece la oras), decide sa se inroleze in Armata Nationala, pentru ca la televizor s-a anuntat ca veteranii vor primi apartament in blocuri noi de locuinte, construite in fiecare raion.

„Condus pe ultimul drum” al civiliei de bunul sau prieten Viasok (un hatru si sictirit veteran al razboiului din Afganistan) catre cea mai apropiata unitate de lupta din campul tactic, eroul nostru simte chemarea naturii si coboara din tractor pentru a-si satisface nevoile fiziologice in niste tufe de maces, insa descopera cadavrul carbonizat si dezmembrat (doar de… membre) al unui necunoscut, nu departe de ramasitele – si ele carbonizate – ale unei taraboante de aftomobil sovietic.

La insistentele lui Vasea (care vrea sa-si onoreze camarazii pe care i-a lasat prada sacalilor prin muntii Afganistanului), ei decid sa-l ingroape crestineste pe necunoscut, insa decizia lor declanseaza o serie de evenimente tragi-comice, care pun in pericol stabilitatea regionala, toti actorii globali de pe ambele maluri ale Nistrului fiind implicati in tarasenia Transnistreana: primarul, viceprimarul, sefu’ de raion, popa, poli…militianul, doctorita, traficantul local, Armata Nationala, separatistii, GRU…pardon KGB, dracu sa-i chiectane, l-au accidentat pe ala micu’ in ghips!

Dupa cateva peripetii, gheroii nostri si localii sunt pe cale sa aiba un destin tragic, datorita unei informatii de ultim moment cu privire la identitatea necunoscutului, persoana importanta, nu spunem cine, care conteaza in balanta balalaikai politiko-militare. Vor supravietui ei, Tractorul Tutunului si Mercedesul Traficantului de Ajutoare Americane si Kalashnikoave, prin cenusa imperiului rezervatiei URSSilor si a… Sfantului Euctarian, patronul spiritual al alora cu capul?

PS – desi vorbit in „moldoveneasca” si ceva rusa, filmul este titrat, pentru savoare, in varianta Oxford-gentila a dictionarului Moldovenesc-Roman. Adica in Limba Romana, asta din dreapta (inversul stangii) Prutului.

PPS – le urez ucrainenilor sa faca filme din astea peste 30 de ani, daca nu cumva s-au si apucat.

PPPS – steagul din „unghia degetului mare” a articolului are legatura cu filmul, nu v-o spoliez.

28 de comentarii:

 1. Oare e ceva mai stereotip decat inversarea N-ului intr-un text care se vrea cu „russian flavour”? „Dacat” ca N-ul ala inversat e echivalent cu I-ul nostru, ceea ce-s sigur ca stie toata lumea 🙂

  9
 2. Ucrainenii au zis hop inainte sa sara, aveau si ei un film de genu’
  https://www.imdb.com/title/tt10276554/
  A fost si pe la TV-urile noastre.
  Daca stiau ei ce-i asteapta..

  1
 3. A fost anul asta la Tiff, toate proiectiile fiind cu casa inchisa, din pacate n-am prins bilet.

 4. Steagul li se potrivește perfect basarabenilor, vor să tragă și de la UE și de la „Mama Rusie” fără jenă. „Bonus” și de la fraierii de „frați” români…

  7
  • Basarabeni sunt la tine la Tiraspol, in Republica Moldova sunt majoritar moldoveni, ruși și români…
   Și că să îți dau apa la moara: de la UE „trag” bani de țigări, de la Romania abia dacă își cumpără un chibrit cu banii primiți iar de la Rusia trag praful de pe toba.

   7
   • Cu cât ești mai departe de graniță și nu ai de-a face cu basarabenii cu atât mai idilică devine imaginea…
    Din păcate pentru tine stau la 10 km de „republică” și-i știu bine!
    MOLDOVA e doar în partea noastră, dincolo de Prut e doar Basarabia rusificată și oportunistă!
    Restul prostiilor nu mă deranjez să le comentez, nu denotă decât îngustime în gândire să-i ataci orbește pe cei a căror idei nu-ți plac sau nu urmează linia oficială a propagandei!

    11
    • :)))păi am „atacat” și UE și Rusia și România (nu că România ar face vreo propagandă pe subiectul asta), ce idei de propagandă nu urmez? I-am omis pe americani și chinezi, zic ceva de dulce și de ei?
     Zici că nu te deranjezi să comentezi „restul prostiilor”, dar totuși scrii 3 rânduri despre ele :)))
     Cât despre MOLDOVA… nu te apuca tu sa scrii istorie acum, Moldova e aia a lui Ștefan…de fapt nu e nici a lui, nici a noastră ci a… continuarea e în manualele de istorie

     2
    • M-am prins mai târziu de ce nu ai înțeles aluzia mea. Când am spus că UE dă Moldovei bani de țigări, mă refeream că dă puțin, dar la Tiraspol probabil rublele vă ajung doar pt țigări și de aia nu ai înțeles că eu fac mișto inclusiv de UE :)))
     Și noi românii (cei de rând) până să intrăm în UE munceam pe bani de țigări, dar acum nu mai e chiar așa (chiar dacă nu e roz). O să vedeți și voi că după ce intrați în UE, pe lângă țigări o să vă rămână și de o bere :)))

     4
    • Răzvan Rotaru

     Din păcate The_Visitor are dreptate. Mai ales cu vb Moldova rusificată și oportunistă. Sunt din Iași și mi-e dor de basarabenii care veneau în vizită (și la nițel comerț, natural) în anii 1990-1992. Am vreo 3 colegi basarabeni la servici, căsătoriți aici, cu acte românești, cu locuințe la noi. Evită discuțiile despre unire sau mai rău se uită lung la tine. Iar până în februarie 2022 vb cu respect de Rusia și forța ei armata. Chiar mă enervau. Probabil că ei chiar credeau ce spuneau. Acu mai tac din gură dar despre unire tot la fel, evită orice discuție, ceva de genul că nu-i momentul acuma. Câteodată mai citesc știri.moldova un grupaj de articole cam cum e Mediafax la noi. Și nu articolele ci comentariile. Sunt împotriva rușilor acuma (majoritatea nu toți) dar evită comentariile despre români și România. Iar dak e vb de unire cam s-ar de fund în sus chiar și cei mai patrioți. O fi vina noastră nu știu ce să mai zic…

     4
     • Basarabia nu are constiinta apartenentei la statul roman, mai mult de 100 de ani de tarism, colonizare, transmutari de populatie, grad extrem de mare de analfabetism, urmat de aproape 50 de ani de sovietism , timp in care Romania a fost vilificata inclusiv in manualele scolare de istorie, fiind prezentati ca fascisti si invadatori a patriei sovietice, interzicerea grafiei latine, toate astea puse in balanta cu 22 de ani de apartenenta la Romania Mare si o administrare romaneasca cel putin spus deficitara, urmata de abandonarea fara lupta a provinciei si implicit a locuitorilor.
      Toate astea au dus acum la o scindare aproape pe mijloc a populatiei, jumate ar vrea unire, cealalta jumatate nici nu vrea sa auda de Romania, inclusiv peste granita in partile desprinse din Basarabia istorica, lumea in majoritate covarsitoare se declara moldoveni si nu romani, spre deosebire de locuitorii din Bucovina de nord la care situatia e inversa, majoritatea declarandu-se ca fiind romani.
      Situatia nu se prezinta de loc bine si singura cale ramasa spre unire e in o noua generatie neatinsa de pacatele mentalitatilor comuniste si de influenta ruseasca, macar cat sa deschida ochii suficient incat sa se uite bine in jur. Acum e ca in tara orbilor.

      10
      • Nu cred ca situatia nu se prezintă chiar deloc bine.
       A fost postat un sondaj in care 40% dintre moldoveni ar vota pt unire, iar astia 40% ar fi cam 60% dintre moldoveni (fara gaguzi, bulgari, ucraineni, ruși – dintre ăștia poate 1% ar fi pro).
       Deci majoritatea se declară moldoveni si tot majoritatea vor unire. Unii vor zice ca vor pașapoarte de fapt, va raspund din start ca pașapoarte au deja.

       3
      • Se răsucește Ștefan în mormânt când vă aude cu Basarabia. Chiar nu reușesc să înțeleg cum de faceți jocul rușilor. Măi oameni buni, Basarabia e o denumire dată de ruși regiunii de la est de Prut a Moldovei, pentru a șterge identitatea culturală. De ce se cheamă Republica Moldova? De ce nu se cheamă Republica Basarabia? Cum să dorească moldovenii aproprierea de români când românii ii numesc altfel decât sunt? V-ar placea sa vă spună cineva vlahi sau altfel decât români? Moldova e numai una și la est si la vest de Prut, iar într-o zi Republica Moldova va fi parte a României!

       5
       • Cantemir scria cu 100 de ani mai devreme de raptul teritorial : „În vremurile de demult Moldova era împărțită în trei părți: cea de jos, cea de sus și Basarabia…” Denumirea nu are nimic de-a face cu rusii, astia doar au extins o denumire existenta in sud asupra intregului teritoriu. Pe baza rationamentului tau RM poate sa ceara retrocedarea restului Moldovei.
        O imbecilitate a politicienilor romani care au acceptat ca o parte a unui teritoriu sa poarte denumirea intregului. Trebuia acceptata denumirea de Republica Moldoveneasca, pe sensul avut de Republica Democratică Moldovenească in 1918.

        3
        • Ai spus-o cat se poate de clar: Basarabia e o regiune a Moldovei.
         Daca tot dai citate din Cantemir, de ce nu îl dai pe ăla care spune exact care e Basarabia: „Bugeac, Akerman, Chilia și Ismail”??? Cate din teritoriile astea fac azi parte din Republica Moldova???
         Noi suntem dobrogeni, sau români? Ți-ar plăcea să îți spună un străin că ești banățean daca tu ești român din Alba Iulia?
         Las-o extrapolările cu raționamentul. Si eu pot spune în baza aceluiași raționament, că putem cere alipirea Moldovei…nu e chiar asa
         Macar pe site-ul asta NU MAI FACETI JOCUL RUSIEI!
         MOLDOVA e Moldova, cel mult ii putem spune Moldova de est, dar în nici un caz nu e Basarabia!!!

         4
         • Pana acum sustineai ca denumirea de Basarabia e inventata de rusi .Ti-am explicat ca astia doar au extins o denumire existenta in sud asupra intregului teritoriu anexat in 1812. De aici denumirea de basarabeni folosita inclusiv in perioada Romaniei Mari pt a-i diferentia de cei din Iasi sau Suceava. La fel cum e folosita si denumirea de dobrogean sau ardelean, pt a diferentia geografic. Nu are nimic peiorativ in ea.
          Si chiar nu te inteleg din ce cauza le tot ei apararea, ai senzatia ca vor sa se uneasca cu noi si ca noi nu vrem ?
          Daca esti din RM si esti pt unire , tot respectul, dar nu e inca timpul, din cate se pare.

          2
       • Răzvan Rotaru

        Da, e corect ce spui Basarabia e doar o bucată din sudul Moldovei. Dar trebuia să facem o deosebire între moldovenii români și cei pierduți în 1812. Și nu am făcut-o noi acuma ci chiar istoriografia românească între 1859 și 1944. Că între 1944 și 1989 nici nu se mai vb de ei, darăminte să se mai scrie. Iar după 1989 în multe cărți sau lucrări românești tot termenul basarabeni am găsit. Putem spune moldovenii din stânga Prutului și cei din dreapta. Deși normal ar fi să spunem românii din stânga Prutului. Întrebarea este dak ei se consideră români…

        2
     • Vezi că te atacă și pe tine tavarășul pe principiul „cine nu zice ca mine, e putinist”! Ironic, nu pare să știe originea bolșevică a practicii…
      Eu sunt din Galați și am trecut prin toate etapele, de le entuziasmul podului de flori și a vânzătorilor de „pastet” și „râbă”, la primii colegi de facultate basarabeni bursieri ai statului român care începeau să cânte în rusește când se îmbătau și să ne explice tot în rusește ce fasciști suntem noi că „i-am invadat” în ’41. După legea lui popeye, când te duceai la pașapoarte ziceai că ești la Volgograd! Prin perioada de glorie a O-zone Dan Bălan, intervievat de TVR, întrebat fiind unde sr simte cel mai bine, la Chișinău sau la București răspundea „la Moscova”…
      Cel mai recent, mult lăudata Maia ne reproșa că nu ne reducem consumul de energie ca să dăm mai multă în republică, în timp ce dădea tot gazul Transnistriiei…
      Etc, etc

      8
 5. Când exista Republica Sovietica Moldovenească, am citit un ziar de la Chișinău.
  Evident scris cap- coada cu litere rusești.
  Rămas extaziat dar și perplex.
  – Cum dracu pricep tot ce citesc când mai mult de nota 5 nu am luat veci la limba rusă în socialism ? ?
  – Al dracului rusnaci. „sovietizarea” moldovenilor se făcea și prin presă. Adică era scris cu litere rusești dar se citea exact că în românește. ☹️
  Atunci am început să pricep ce „vecin” aveam la est. Adică CCCP.
  Un jeg d.t.p.d.v. ???

  19
 6. Măgăria clanurilor stăpâne pe azilele din orașul tov. Pandele pică tare bine la propaganda sovietică din RSS Moldova
  La subiect. Școala încă da rezultate peste Prut. Nu prea au bani, și nu prea ii ia nimeni în seamă, dar actori, regizori, scenariști, cu talent, imaginație, orientați în teren, au peste români, de multe ori. Un exemplu, campania ministrului turismului de la Chișinău, care se folosea de un turist ce semăna cu Brad Pitt. Cu bani puțini, efect maxim. La noi Udrea dădea milioane de euroi pe o frunză ?.

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *