Cât costă rachetele?

Prețurile estimative le găsiți în tabelul de mai jos, dar ele trebuiesc luate în considerare cu atenție, pentru că cel mai probabil nu sunt doi clienti care să plătească acelasi pret, în funcție de multe criterii. Sursa: AICI.

Dar este un punct de plecare și sunt unele prețuri care șochează un pic.

– Meteor vs AMRAAM – 2,4 milioane $ vs un million $, adevărat că Meteor are o singură variantă pe când AMRAAMul mai multe. Noi am cumpărat AMRAAM C 8 cu aproximativ 3 milioane de $ per bucată.

– RAM (RIM-116C? / Block 2? – Rolling Airframe Missile), un preț destul de piperat pentru o Sidewinder 9L modificată (cap de luptă, motor și detonator… însă capul de căutare IR – infraroșu – inițial de la FIM-92 Stinger) pentru sistemul anti-rachetă AN RAM – 921 de mii de dolari. Adică un plin de 21 de rachete se duce la peste 19,3 milioane de dolari. Dacă ai două sisteme per nava, 36,5 milioane. Asta dacă nu cumva vrei un SeaRAM, care are 11, nu 21 de rachete. Însă, revenind la prețul de 921 de mii de dolari, putem compara cu achiziția preconizată a americanilor în 2025 a 148 de bucăți, la prețul mediu de 1,1 milioane per bucată (ținând cont de cele 4 bucăți Block 1 cu 2B Ordnance Alterations – ORDALTS și 70 bucăți Block 2 cu 2A ORDALTS).

– ESSM, probabil Block 1, peste două milioane de dolari. Scump al dracului.

– IRIS T, în schimb, pare ieftină ca braga la doar (fără ghilimele) 450 de mii de dolari (nu știm ce variantă: aer-aer, SLS, SLM), mai ieftină decât Mistral 3 – 545 mii de dolari.

Un alt element șocant este, de această dată, nu prețul ci numărul de proiectile C-RAM (se referă la tunuri rapide, probabil de 35mm) necesare (estimate) pentru a dobori o țintă: 300 de lovituri x 27$=8100. Dar aici discutăm probabil de proiectile chioare, pentru că știm deja că proiectilele AHEAD costa mult mai mult de atât.

Per total prețuri de prețuri, costuri enorme doar pentru un plin de rachete pe mașinile de lansare sau în silozurile navelor. Despre rezerve discutăm doar dacă întorci bani cu lopata.

____

În cazul americanilor – ca să fim mai siguri – am găsit o listă oficială de prețuri valabilă în 2025 (pg.71 – pg.92), dar este măcar de uitat pe ea ca să ne facem o idee despre raportul prețurilor între diferite tipuri de arme și credeți-mă, că o să fiți suprinși.

  •  AIM-9X Sidewinder – 534 mii $;
  • AIM-120D AMRAAM – 1 milion (1,12 milioane de dolari cu RDT&E), efectiv dublu față de AIM-9X;
  • GM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER) – 1,48 milioane $; dar USAF are costuri RDT&E mari de 375 milioane (de cel puțin de 10 ori mai mult decât USN) pentru testarea/integrarea pe F-35A prin comparație cu folosirea pe F/A-18 Super Hornet; dacă le luăm în considerare, atunci prețul mediu al unui AARGM-ER pentru anul fiscal 2025 ar fi de… 2,9 milioane dolari!
  • AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) – 1,8 milioane $;
  • AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) – 3,32 milioane de dolari bucată (de precizat că LRASM și JASSM au în comun aceeași line de producție, dar majoritatea covârșitoare a costurilor RDT&E e la JASSM, care-i mai ieftină cu vreo 45%);
  • Joint Direct Attack Munition (JDAM) – 68 de mii de dolari în medie (interesant e că pentru USAF pare cam scumpă la 83,5 mii bucata, în timp ce USN dă doar 51,4 mii  pe bucată), merită s-o punem și pe ea aici, printre rachete;
  • FGM-148F Javelin – 370 mii de dolari cu aproximație;
  • NSM – 2 milioane $, una.
  • PAC-3 MSE – 4,2 milioane… curios lucru, in 2024 era 5,27 milioane una, la aceeași cantitate de 230 de bucăți, dar e un Program Multianual MYP începând cu 2023 (252 de bucăți cu prețul mediu de 4,12 milioane). S-ar putea să fie o eroare în documentul pe 2025  – pagina 70 – folosit până acum, cu privire la anul 2023, pentru că apare un neverosimil preț de… 9,8 milioane pe bucată, spre deosebire de documentul din 2024, unde pe anul 2023 avem – cum am spus câteva rânduri mai sus – 4,12 milioane. Dacă vedem documente din anii premergători, prețul de 4,12 – 4,2 – 4,3 – 4,6 milioane constituie media. Adaug o glumă: se cam ferește lumea să consume PAC-2 GEM-T (contractul inițial al României per total 7 sisteme era de 56 de bucăți de PAC-2 GEM T și 168 de PAC-3 MSE).

Și două trufandale:

– PrSM – 2,94 milioane bucata, cu RDT&E cu tot, pentru că încă e în teste pentru integrarea pe HIMARS și evoluția sa față de ATACMS, pe care vrea s-o înlocuiasă; fară RDT&E: 2,14 milioane de dolari.
Trebuie adăgat că ATACMS are raza limitată la 300 km / 190 mile (așa cum a fost stabilit prin MTCR – Missile Technology Control Regime – la sfârșitul anilor ’80, a se vedea cazul războiului din Ucraina și scandalul cu Rusia în privința aceste ”înțelegeri”;  apropo, România n-a semnat așa ceva dar s-a conformat, oare până când… dacă ne uităm la Polonia cu racheta de croazieră – nu balistică – JASSM-ER), dar PrSM este clar înlocuitoarea lui ATACMS, ținând cont de raza sa de cel puțin 500 km / 310 mile.

– SM-6 – aproximativ 10 milioane per bucată din cauză ca RDT&E e constant în ultimii ani și foarte scump datorită evoluției acesteia; fără RDT&E prețul de procurare ”e doar”… 6 milioane $.

Te uiți, îți faci Sfânta Cruce, te cauți prin buzunare și cumperi de câți bani ai sperând să n-ai nevoie de ele, sau dacă ai să se termine totul mai repede decât rămâi tu fără munitie, adică 1-2 schimburi de focuri și cineva trebuie să plece acasă.

În condițiile acestor prețuri extrem de mari, războiul nu prea mai are cum să fie unul lung, măcar și pentru că, indiferent de cât de precisă este muniția pe care o folosești, o lovitură nu este întotdeauna suficientă, iar inamicul poate să-și disperseze forțele, cu cheltuieli ridicol de mici față de cât te costă pe tine muniția.

PS Exemplul Ucrainei nu este, cred eu, elocvent – cu excepția particularității cazului specificat mai sus – deoarece Kievul este sustinut de intregul NATO, plus Australia si Japonia, iar Rusia luptă inca pentru că NATO nu sustine Ucraina la un nivel major. Dacă Rusia ar fi luptat impotriva NATO, lucrurile s-ar fi terminat rapid pentru rusi.

GeorgeGMT

74 de comentarii:

  1. pfoa😳la banii ăștia în caz de bubuială o arzi sofisticat două zile până termini stocul și după revii la săgeți ,arc,bolovani …posada style😁

    33
  2. https://www.arcaspace.com/post/arcaspace-announces-arcafashion-luxury-brand

    Acum intelegeti voi de ce s-a reprofilat ARCA SPACE pe rachete militare?

    Vad ca baietii cocheteaza si cu industria porno! Probabil urmeaza modele de dildo in forma de racheta! 🙂 Orice numai banul sa vina!

    16
    • S-au reprofilat pe militare – vorba vine – cam tarziu.
      Trebuiau sa se orienteze inca de la infiintare pe asa ceva, in loc sa sifoneze ani si ani de zile cu tampenii (de parca acum ar fi diferiti)

      11
      • Mare lucru….se transforma si in Sex Shop spatial. Numai BANUL sa iasa! 🙂

        Redevenind seriosi, prosteala a fost in ADN-ul lor de la bun inceput. Cautau sponsorizari din spatele aplauzelor naivilor entuziasmati(ma includ aici si pe mine) si au cazut nume mari in plasa lor, banci de renume si multe alte firme si persoane private. Pana la urma si-au dat si aia seama si au facut un pas in spate. La un momentdat, dupa ce am renuntat sa mai cred, cand au plect in State mi-am facut curaj si le-am scris doua vorbe pe Facebook. Le-am scris … copilul minune al tarii s-a facut mare si a emigrat. S-a ofuscat atat de tare Mr. Dumitru Prostescu incat mi-a raspuns in persoana plin de spume la gura dupa care m-a sters si de la prieteni si de la ‘suflet’! 🙂 Ghinion de ne sansa….cum ar spune unii! 🙂

        Revenind, vad ca au aceeasi vrajeala in ei, doar prostii sunt mereu altii. Scot abonamente la vanzare pe internet pe o carca de bani, sa ii invete pe altii cum se construiesc rachetele. De parca plateste dracu sa vada cum toarna ei diverse fibre pe o matrita sa iasa siluieta unei rachete care ulterior zboara in linie dreapta, dracu stie cat ca nu spun si nici probe nu prezinta. Parca ii vad pe rusi, chinezi si israelieni cum fac abonament ca la Nteflix si asteapta cu sufletul la gura un nou episod. Hai sictir! Tot prostimea le da mabi sa vada ce odata postau gratis. Pentru cine isi mai aduce aminte de serialele de pe youtube cand se apucasera de construit supersonicul ala minune, drone s.a.m.d. Si mai e ceva….ca e multa vrajeala si putin continut o arata vrajeala asta cu hainele spatiale al sufletului. Ar face orice dupa o bruma de bani.

        PS Ori cineva la noi in tara face cercetare serioasa in domeniul aerospatial si isi acopera urmele perfect in spatele gogomaniilor astora, de care rade orice om serios, ori inca sunt multi prosti ramasi in lumea asta a nostra cu statut de cotizant! Baza e clar pulimea, dar parca e prea de tot! Dumitri Prostescu asta e un fel de Musk dar cu mustata lui Dragnea si zambetul lui Iliescu. In spatele lui se ascunde viitoarea arma mortala a Romaniei, anume bomba murdara….mai exact MARO la culoare!

        15
  3. Din acest motiv ar trebui sa fie o prioritate pentru Mapn/Guvern un program „racheta romaneasca” sa ii zic asa de la rachete proaste si ieftine pana la sky ceptor pentru Patriot?

    9
  4. Nu pot sa nu constat diferențele enorme de preț intre produsele americane si cele israeliene si aici exemplul cel mai concludent este diferența enorma intre prețul Stunner-ului (aprox 1M coco) si PAC-3 (sare de 3,7M), pt a da un exemplu de scule cu aceeași finalitate operaționala. Si asta e doar un exemplu, proporția păstrându-se cam la toate produsele echivalente. Singura excepție e Arrow-3 care te ia cu amețeala ce scor are, doua rachetute ducându-se in prețul unui OPV din asta amarastean cu care vor să doteze si așa leșinata marina Ro.
    Înțeleg ca R&D in State e scumpa tare, ca trebuie sa-i plătești regește pe oamenii aia pt ca daca nu-i plătești ți-i iau ciainizii si ii plătesc ei masiv ori își iau jucăriile si pur si simplu trădează. Înțeleg de asemenea ca si costurile asociate R&D in State e mai mare ca in alte parți.
    Ce nu prea înțeleg e cum poate Israelul (lăsând la o parte subvențiile masive venite din aceleași State) sa-si tina acasă toți oamenii de știința renumiți si grei in materie de R&D militara. Cum pot ei sa mențină preturile alea așa de jos in comparație cu cei din State? Cum pot ei (cu foarte mici excepții) sa rămână in Israel, sa nu trădeze si sa vândă dușmanului secrete militare sensibile.
    O fi si altceva pe acolo? O fi ceva patriotism? O fi ceva ambiție de a răzbi când ești înconjurat de dușmani? O mai fi si ceva mândrie?
    Cine poate sti…

    17
    • Mai stii cum se impuneau oamenii de afaceri si bancile evreiesti in Europa pe vremuri? Comisioane, dobanzi si tarife mai reduse… Conta sa castige cat mai multi clienti si sa ii fidelizeze, si nu se imbogateasca neaparat cu prima comanda a unui nou client.
      in plus, la tehnologia lor contribuie si fonduri americane si poate si refolosire de tehnologie deja dezvoltata, astea te ajuta sa mai reduci din costuri.
      Apoi poate conteaza si solutia implementata, poate realizeaza altfel si nu chiar la acelasi nivel functionalitatea ceruta, sau e complementara.

      10
      • Ce ai spus e adevarat Marius. Ai omis insa ceva mai important
        care era in Europa din trecut:
        A fost interzis evreilor sa ocupe locuri de munca si asta
        a fost cauza ca ei sa se ocupe cu bani si lucruri pretioase.
        Invatand faptul asta, boierii si bogatii au folosit acesti evrei
        iscusiti in finante si i au facut trezorieri. Dintr o parte faptul
        era foarte rentabil pt acei evrei dar din alta parte a provocat
        invidie si ura intre popoare contra lor.
        O ramasita din acei asi ai banilor poti vedea acum in
        familia de bancari Rotschild dar si in Soros. 🙂

        12
      • In Romania din zilele astea Israelienii printre altele
        se ocupa cu sisteme eficiente de irigatie, ape de canal
        si controlul acestora prin software.
        Aceste lucruri trec cam in umbra acelor armamente care
        sunt acum la moda. 🙂

        4
      • Dupa criteriul asta ar trebui sa nu mai existe cercetare militara in alte parti ale lumii iar armenele trebuiau sa ramana la acelasi pret cu care au fost lansate pe piata.

        Diferenta vine din felul in care managementul vede valoarea-adaugata.

        In SUA singurul criteriu in stabilirea pretului cat sunt dispusi clientii sa plateasca. Daca e client statul, buzunarul e atat de adanc pe cat au disponibilitate sa se indatoreze. Daca e vb de restul lumii e vb de cat de mare e riscul pentru aia care nu au de unde sa ia solutii alternative. Asta presupune inclusiv posibilitatea de intelegeri pe sub masa cu inamicii pt razboaie care nu se duc mai departe decat e nevoie sa creasca frica atat cat sa cumpere lumea armele cele mai scumpe sau sabotarea cooperarii dintre tarile care ar putea sa pericliteze profitul complexului militar-industrial care de fapt isi cam alege presedintii cel putin de la Kennedy incoace.

        Unul din motivele pt care Europa e astazi fara SUA practic in curul gol in fata dusmanilor e politica consecventa americana de castrare a Germaniei dupa WWII si incurajarea tensiunilor de pe continent. Orban a fost incurajat de SUA sa devina tiranul de azi, paradisurile fiscale de prin toata lumea, pe care se bazeaza de atatia ani coruptia care macina Europa tot de ei au fost sustinute. Dependenta militara a estului european fata de SUA a fost construita in generatii de complexul militar-industrial care vinde azi avioanele si rachetele si va produce inca si mai multe generatii probleme de coeziune in UE.

        Europa e unita de valorile sociale promovate de legislatia tarilor din vest, peste ocean singurul element de coeziune sunt banii. Cu Trump reloaded ca emblema a sistemului care stoarce bani din coeziunea societatilor de peste tot de pe unde poate, problema asta a devenit cronica si va scadea rezilienta si asa precara a umanitatii pt foarte mult timp.

        Cata vreme Europa nu lupta sa isi castige autonomia strategica fata de SUA, modelul social e condamnat la o moarte lenta iar cresterea pretului armelor si a dependentei fata de americani e doar cea mai mica dintre probleme.

        4
    • Eu stiu partial dar mai mult.
      Toate ce ai spus si inca:
      Contributii si investitii masive de la evreii din diaspora, nu chiar aceeiasi care au emigrat din Israel.
      Investitii masive de la companii superioare din lume
      e.g Intel, Microsoft, Nvidia.
      Cu toate ca toti holbesc la sumele donate de US pt
      aparare, acestea sunt minore fata de sumele israeliene investite in aparare si care in majoritate sunt recuperate din vanzari de stiinta si inovatii.😉

      Nu ! Eu nu lucrez pt nici o organizatie de public relations. Eu sunt pur si simplu un cetatean devotat
      intr o tara democrata, tumultoasa cu multe peripetii 🙂

      9
      • Nu uita ca aceasta tara acum un an jumate, in timp de
        atac a reusit sa mobilizeze 300000 de rezervisti in 4 zile.
        Faptul asta numai, face cat o jumatate de armamentul din
        posesie.😉

        21
    • Stunner-ul exact asa a fost conceput, sa fie mult mai ieftin decat vectorii similari Patriot (tinta initiala fusese 20% din pretul unei rachete Patriot).
      Proiectul a plecat de la o simulare financiara, in care Israelul trebuia sa se apere de ploaia de rachete balistice iraniene, plus ce mai trageau hezbolacii.
      Rezultatele simularii aratau ca-si beleau bugetul, incercand sa traga cu Patriot, de aici obiectivul de a produce o racheta cu performante similare dar mult mai ieftina.
      Nu le-a iesit 20% dar 26-28% din pretul unui Patriot tot arata foarte bine.

      10
      • Ok, pretul este la super-oferta dar aici avem doua variante: americanii sunt niste magari calici care fac rachete scumpe, sau israelienii au mai facut ceva compromisuri pe ici pe colo.
        Patriot PAC 3 MSE este clar eficienta, am vazut-o in Ucraina, inclusiv cu Kinjalul rusilor in dinti, dar Stunner?

        6
        • Cand au facut analiza, PAC 3 abia aparuse si era cotat la 3 milioane$ iar PAC 2 la 2 milioane.
          De acolo si Stunner si PAC-urile au evoluat, la PAC 2 a aparut GEM-T cu capacitati antibalistice, PAC 3 a scos si el MSE. Stunner a avut si el evolutiile lui desi e greu de zis cum a evoluat ca performante, avand in vedere lipsa aproape totala de informatii privind interceptiile, la ultimele atacuri balistice iraniene.

          3
          • Faptul e ca in ultimul an Patriot nu a fost folosit in Israel.
            O interceptie balistica a fost cu THAAD, asa ca restul
            a ramas ARROW si Stunner. Asta e deductia mea cu
            ajutorul sistemului de eliminatie. Cineva ?

      • Stunner adica David s Sling a fost facut operational mult
        inainte de atacul iranian si atacurile Hizballa cu rachete
        care doresc interventia unui Patriot sau Stunner.
        Stunner e foarte diferit de Patriot, cu viteza, fiind bi trepte,
        distanta cam dubla si prin sistemul de achizitie, e.g
        tv .

        https://armyrecognition.com/military-products/army/air-defense-systems/air-defense-vehicles/davids-sling

        3
  5. „sunt mai mari” … undeva in text

    2
  6. Asa dintr o privire fulger pe tabela vad ca ARROW 3
    s a scumpit ingrozitor si nu mai pot sa l vand aici 😂
    Faptul imi face o mare gaura in buzunar la care nu exista deajuns ata in lume sa l coasem.😂

    https://en.globes.co.il/en/article-arrow-3-intercepts-second-houthi-missile-bound-for-israel-1001462524

    2
  7. Stinger 480 mii $ ?????????

    Credeam că e mult mai ieftină.

    2
  8. F bun articolul, multam.

    Ar fi util un articol similar si pt proiectile/rachete de artilerie, sa-avem o poza mai intreaga pt consumabilele de artilerie + AA.

    Asa ne-aducem si noi aminte de ce e bine sa producem in tzara cat mai mult, la 1/5-1/10 din pret. Desigur cu rabat de calitate considerabil, dar sa patram bibelourile externe pt. nevoi un pic mai speciale si pt. volum sa-avem productie in tzara.

    Pt ca razboiul din UA ne-a adus aminte ca ‘cantitatea e calitate’ (cacofonie intentionata).

    Weekend bun sa-aveti.

    8
  9. Arsenie Breahnă

    Arrow 3 costă stupefiant! 62 de milioane?! Sigur nu s-a strecurat o greșeală de redactare?

    Pe de altă parte, privind prețul oricăror altor rachete prezentate în articol, realizez că nu e etic să gândesc zgârțoman. Dacă pun în balanță că salvez vieți omenești și infrastructură cu ele, parcă nu mi se mai pare așa de scump, oricât de scumpe ar fi…

    • Clar ca este o gresala, nu are cum sa coste $62mil aproximativ cat GBI care e la alt nivel. SUA are in jur de 50-60 de interceptori GBI cu un cost de $70 milioane bucata.

      Pe net se zice ca un interceptor Arrow 3 ar costa $2 milioane

  10. sa mai amintesc cand ziceam de CIWS artileristic ca nu indeajuns cu MICA + Mistral ? 🙂

    adevarul e ca acum exista niste sisteme moderne gen OTO Melara 76mm Super Rapid care cu munitie Volcano poate ameninta cam orice drona. Ma gandesc ca ar putea fi luat in considerare si pt o solutie pe uscat pe un trailer ceva, are 7 tone

    Bofors-ul de 57 e si el foarte perfomant

    Mi-a placut solutia de pe OPV-ul italian multimisiune cu MLRS, pentru MN ar fi foarte util; cel din film parea GRAD dar ar putea fi cu munitie ACCULAR 122.

    costa rachetele, asta e adevarul 🙂

    8
  11. Strict din perspectiva licitatiei VSHORAD/SHORAD se pare ca e mai rezonabil un sIstem IRIS decat NASAM (facand abstractie de SPYDER unde pretul pt Python-5 si Derby-I sunt dificil de evaluat din comunicate existente – cehii au cumparat 48 de bucati Derby-I pt 120 mil USD, insa nu stie nimeni ce altceva mai include comanda). Si fiind mai scump sistemul in sine (lansatoare, radar, optronica, BCS, etc) din diferenta de prêt pt rachete costul total (TCO – total cost of ownership si nu doar TOC – total operational cost) pare mult mai rezonabil (facand abstractie de performantele rachetelor si sistemelor aflate in competitia pt licitatia VSHORAD/SHORAD, gen tip de ghidaj, altitudine, raza, manevrabilitate aero vs thrust, etc)

    12
  12. La costurile astea mai bine le lasi sa cada – „da-o naibii de gioarsa, nici nu-mi trebuia!”

    1
  13. @george gmt

    Foarte interesant mai ales printre saraci. decat 100 de Leoparzi mai bine 200 de CV 90 in care industria lor locala chiar lucreaza.

    „Bratislava considering CV90120 instead of Leopard 2A8”

    https://x.com/praisethesteph/status/1877637940223828390/photo/1

    5
  14. Conform articolului asta Draco si Porcupino ar fi in dotarea armatei italiene..

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/C-RAM

    Dar ceva e putred cum zice @Sharky.. că Esercito a comandat chiar luna trecută parca..Skynex de la Rheinmetall (cu 4 turele fixe Skyshield).

    Se pare că nu e așa ușor sa adaptezi un tun naval (probabil cel mai bun din lume pe felia lui) pe aplicatii terestre..

    Aspide e ok ca preț. Dar oare ca eficienta..

    https://www.eurasiantimes.com/ukraine-loses-its-only-skyguard-aspide-air-defense-system/?amp

    Ce mi se mai pare interesant la italieni ca soluție low-cost este SIDAM – 25 cu 4 Oerlikoane.. dacă îl știți..

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/SIDAM_25

    A existat și o variantă cu 2 tuburi de Mistral..

    https://tank-afv.com/coldwar/Italy/SIDAM-25.php

    Desi vechiut..și fără radar..pt FPV uri ieftine ar merge oare?..zică-se c-au fost trimise în Ucraina din cele ramase în conservare deși am găsit articol că rușii râd de ele..

    https://en.topwar.ru/195463-ustarevshaja-pomosch-italjanskie-zsu-sidam-25-dlja-ukrainskoj-armii.html

    Totuși..cum ar arata un SIDAM din asta pe șasiu de Jder? (daca merge „filetul” desigur..și poziția magaziei de muniție etc)..ar fi interesant un Photoshop de a lui Marius..

    Pt cei care se pricep..fara radar..doar cu optometric/ și laser rangefinder (din care înțeleg că merge doar ziua pe vreme buna nu?)..e ceva de capul lui?

    La o adică nici dronele FPV cheap pe ceață/întuneric nu sunt folosite..

    Referitor la articol..il știam c am trimis link la articolul cu Mistrale pt Romania și mă șocam ce scoruri exista..comentam și acolo că tot C-Ram e cel mai ok..și/sau improvizații gen Sidam..sau Gepard-uri..la cojoc ieftin trebuie ac tot ieftin..

    Multe drone sunt la mișto..fake..sa ți epuizezi muniția..cum sunt camerele alea de supraveghere de plastic sa descurajeze..cu alea ce faci? Tragi cu rachete de sute de mii de euro? Iron Beam e costul inițial foarte mare parcă..pt Romania posibil sa fie prohibitiv (și creca nici nu se vinde la export oricum)..degeaba aia cu 3.50$..deci Spaag/C-Ram improvizat ceva..cea mai buna soluție..

    ..și pacea in lume! E gratis dacă se vrea..

    1
  15. * Daca tot suntem la meniu :-))))
    HARM [The AGM-88 HARM or high-speed anti-radiation missile, is an air-to-surface tactical … Unit Cost: $200,000]
    https://www.armadainternational.com/2025/01/stand-in-attack-weapons-to-target-iskander-electronic-warfare/
    KRASNOPOL[ It is by Russian standards an expensive munition costing around $35,000 a copy …nu avem asa ceva ]
    https://en.topwar.ru/257214-o-protivotankovyh-vozmozhnostjah-snarjadov-po-tipu-krasnopolja.html

    2
  16. Tot apropo de soluții ieftine (sau accesibile)..

    Ce se mai știe de programul STAR-80? Racheta autohtona multirol colaborare cu Elbit.

    Ce șanse credeți că are contra UAV-urilor si dronelor ieftine FPV? Și cât ar costa azi comparativ cu ce e pe piața?

    Avea raza 6 km cu ghidaj laser pt ținte sol-sol dar era proiectată multirol..creca nu ar fi de prisos și pe sol-aer.

    https://www.rumaniamilitary.ro/star-80l-descriere

    https://www.rumaniamilitary.ro/consideratii-privind-utilizarea-rachetei-star-80l-la-bordul-elicopterelor

    https://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

    Mulțumesc anticipat.

    1
    • a avut un client in regiune si s-a exportat. MApN nu e interesat pana acum.

      2
      • STAR 80 mi se pare și mie chiar o jucărie cu analiza cost/ beneficiu foarte bună. De ce nu s-a introdus în RoArmy??!! Mulți alții au sisteme foarte asemănătoare și tot pe principiul refolosirea bătrânelor rachete neghidate… în fine -gândire românească.
        Referitor la rachetute concluzia mea e următoarea: dai un ban ( gros a naibii) pe ce e mai bun și mai performant, mai steath, mai cu moț… iti faci o rezerva decenta și în caz de atac trimiți roiul sa ologeasca inamicul – ori cele mai importante aerodromuri militare, ori toate podurile importante care duc direct tine, ori toată flota militara, ori orice altceva din categoria high value Target. Adică dai un ban da stai în fata în caz de bubuiala. Aici nu e loc de tiganie.

        3
  17. Io va spun de ani de azile ca armele astea sunt muuuult prea scumpe. Exista valoare in a trage la hectar si in drone facute din polistiren.

    2
  18. Salut, dar ca aparare antiaeriana va fi altfel ca Ucraina. Romania avand 3 escadrile f16 + sprijinul aliatilor fiind in NATO , apararea antiaeriana nu ramane doar pe sistemele patriot, scutul de la deveselu, sau sisteme vshorad.

  19. 1. O drona de mici dimensiuni (putin detectabila) poate ilumina laser o tinta/ mai multe tinte concomitent?

    2. Sistemul de ghidare … de pe Star 80 poate fi montat pe rachete ptr APRA? Sau adaptat ptr. APRA – star 80 + inca o treapta?

    3. Daca da, cat de eficient si ieftin ar fi un astfel de sistem? Presupun ca acum cu noile tehnologii sistemul de ghidare poate fi imbunatit.

  20. SM 3 e 27 de milioane si Arrow 3 e 62 de milioane. Ceva da cu minus aici.

    3
  21. * Astea costa cat costa ..DAR sa vedem …astea 🙂
    https://www.twz.com/air/air-force-predicts-enemy-anti-air-missiles-with-1000-mile-range-by-2050
    ** TOR According to a Ukrainian official each missile was worth „about 30 million hryvnias (about $811,000).
    https://www.twz.com/land/north-korean-air-defense-system-revealed-in-ukraine-by-russian-friendly-fire-strike
    [Cred ca plange micutul kim jong base …The Russian anti-aircraft missile system TOR is priced at approximately $24 million, with some variations depending on the exact specifications.]

  22. E apa de ploaie, strict orientativă lista aia.
    Interesant ar fi să știm cât costă producția.
    Preturile de vânzare depind de o gramada de factori, pornind de la salariile angajatilor si cererea pe piata dintr-un moment la prețul materiei prime, al tehnologiei utilizate, strategia de vânzări (dumping, premium etc), existenta sau nu a concurenței, oferata concurentei samd.
    Acum e jaf la drumul mare cu preturile.

    Care vrea să-și formeze o idee mai apropiată de realitate decât un tabel scos din burta, de ex Mistral, luați 3 contracte din tari diferite, vedeți nr instalațiilor achiziționate, in ce configurație (pot fi instalate pe autovehicul, de ex Unimog) și nr rachetelor și cu o aritmetica de ciclu primar găsiți niste preturi mai aproape de realitate și mai ales concrete.
    Când în contract sunt și alte elemente (training, transfer de tehnologie in diverse grade, licență), prețul crește în diverse grade. Și mai sunt și limitări pt export, producătorii nu-s tâmpiți sa dea oul de aur unuia pt a fi concurați, asa că pun condiții dure, care uneori sunt evitate prin diverse tertipuri, dar asta deja e altă discuție, e singurul domeniu în care industria militara autohtonă a excelat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *