Cehii vând avioane de luptă în valoare de 1 mld. USD Irakului

Asa cum va anuntam zilele trecute, delegatia irakiana care a facut cumparaturi de peste patru miliarde de dolari la Moscova, a sosit si la Praga, iar negociereile s-au incheiat, triumfator as spune pentru cehi. Bravo lor! Asadar industria militara nu doar consuma resurse, ci dimpotriva, daca esti destept, produce mult mai mult decat consuma.

Astfel Irakul va cumpăra din Republica Cehă 28 de avioane subsonice de luptă şi antrenament L-159, valoarea contractului fiind de circa 1 miliard de dolari, a anunţat vineri Ministerul ceh al Apărării, citat de agenţiile AFP şi Reuters.

Tranzacţia a fost încheiată în timpul vizitei premierului irakian, Nouri al-Maliki, la Praga. Din cele 28 de aparate, 24 vor fi noi, iar 4 sunt în prezent în dotarea armatei cehe şi vor fi oferite Irakului gratuit.

Avionul L-159 a efectuat primul zbor în anul 1997. Poate fi folosit pentru misiuni de atac la sol, de luptă aeriană, de recunoaştere şi antrenament. Este un aparat compatibil cu standardele NATO, iar 80% din componentele sale sunt importate, mai ales din SUA. În ciuda negocierilor cu mai multe state, Republica Cehă nu a reuşit niciodată să-l exporte, astfel că acordul cu Irakul reprezintă un succes major pentru industria sa de apărare.

Premierul irakian a declarat la Praga că ţara sa negociază cu SUA o eventuală achiziţie a unor aparate supersonice F-16. În prezent, Irakul nu dispune de forţe aeriene capabile să-i protejeze spaţiul aerian. Tranzacţia cu Republica Cehă survine în contextul în care SUA exercită presiuni asupra Bagdadului pentru a obliga avioanele iraniene care îi survolează teritoriul în direcţia Siriei să aterizeze şi să le percheziţioneze pentru a verifica dacă transportă arme.

Autorităţile de la Bagdad au semnat în acest an şi mai multe contracte pentru achiziţia de armament rusesc, valoarea acestora fiind de 4,2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat emis marţi după întâlnirea pe care premierul irakian a avut-o în oraşul Gorki cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, Irakul devenind astfel cel mai mare cumpărător de arme al Rusiei.

 

Sursa: Capital

 

 

 

Un comentariu:

  1. Cehii au mers cu americanii si europenii in dezvoltarea trainerului. A fost greu sa-l exporte pentru ca au nevoie de aprobari americane care nu prea s-au dat pe unde aveau ei sanse – Libia, Siria, etc. A venit momentul insa si beneficieze – avionul nu e rau pana la urma.

    Romania a mers pe mana israelienilor, o alegere care o exclude de la piata mondiala musulmana – cam toata piata in acest moment, ca numai astia cumpara produse militare, acolo sunt banii. Macar sa faca ceva pentru piata interna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *