CH-53G Stallion nu se lasa dus…

Desi batran de 45 de ani elicopterul greu de transport al armatei germane – CH-53G Sea Stallion pare, daca nu greu, macar foarte scump de inlocuit.

De-a lungul timpului Germania a cumparat numai putin de 70 de aparate care intre timp si-au trait traiul si-au mancat reursa si uite-asa au inceput nemtii discutiile cu Sikorski pentru achizitia a 40-60 de CH-53K King Stallion, aparat dezoltat pentru USMC, doar ca pretul i-a bagat pe germani in sedinta. Practic, suma pusa la bataie pentru achizitie este undeva pe la 5,6 miliarde de euro, doar ca oferta este aproape dubla si includem aici si Boeing cu al sau CH-47F Chinook.

Cele doua companii americane au depus ofertele la sfarsitul lunii ianuarie 2020 iar cand Berlinul a vazut cat cer americanii pe elicoptere au ajuns la concluzia ca discutia chiar n-are rost sa continue.

Lockheed & Boeing, pe de alta parte, au spus ca vina pentru pretul cam maricel apartine in totalitate cerintelor germane (care oricum sunt dificil de indeplinit si care necesita modificari costisitoare ale aparatelor) care includ implicarea industriei germane in program la un nivel foarte costitistor pentru bugetul pus la dispozitie.

Astfel, germanii solicita ca intretinerea, precum si adaptarea si dezvoltarea ulterioara a elicopterelor (inclusiv componente foarte importante) sa aiba loc local.

Germanii au si ei dreptatea lor, Berlinul nu doreste sa fie prizonierul Statelor Unite in cazul in care Washingtonului ii vin idei ciudate cum ar fi unele sanctiuni pe motive diverse, de exemplu Nord Stream II, luam si noi un caz la intamplare.

Cele doua companii americane sunt de acord cu transferul de tehnologie dar nu pe banii pe care germanii i-au pus pe masa. “Mai trebuie dolari,” par a spune Boeing si Lockheed in cor aratand cu degetul spre buzunarul doldora de euro al guvernului german.

Iar bietul guvern sta in cumpana: are nevoie de elicoptere grele, cele pe care le are in curte – CH-53G/GS –  vor mai putea zbura pana prin 2030 maxim-maximorum.

Iar nemtii sunt grabiti, ei doreau ca contractul sa fie semnat cel mai tarziu in 2021, livrarile sa inceapa prin 2023 pana prin 2030. De remarcat cum se face o planificare inteligenta, livrarea noilor aparate ar trebui sa inceapa cu circa sapte ani inainte ca elicopterle vechi sa iasa din uz.

Acum ramane doar sa se inteleaga intre ei, sa puna banul jos si fie fericiti pentru ca daca ne uitam asa, prin lume, nu prea sta nimeni la coada Lockheed in poarta sa cumper un elicopter de 100 de milioane de dolari cum este CH-53K King Stallion. Boieng mai vinde ce-i drept CH-47F Chinook dar nici aici nu se fac liste de asteptare ca de, elicoptere grele, scumpe la achizitie si mai scumpe la operat, asa ca se vor intelege pana la urma, oferta, ca si cererea, pe acest segment fiind foarte redusa.

Socant, in acest caz, este pretul unei astfel de aeronave, cum din ce in ce mai socante sunt in general preturile pentru sisteme de arme moderne.

GeorgeGMT

44 de comentarii:

  1. Preturile sistemelor de arme moderne au ajuns enorme din vreo trei motive:
    – situatie de oligopol din partea fabricantilor si aliante de tip trust
    – alocari politice de contracte (pork-barelling) din partea guvernelor
    – stagnare tehnologica
    – fluctuatii ale cerintelor tehnice si numerelor comandate (capricii de-a dreptul).

    Pe de alta parte, germanii sunt smecheri si vor practic sa cumpere fabrica de masini la pret de masina dar nu si-au gasit fazanii in persoana americanilor. Aviz si altora care viseaza la blindaje compozite, radare 3D si supersonice „facute aici”.

    30
  2. Si uite asa ajungem iar la vorba mea. Nu e prost cine cere, prost este cine da(meleardele). Pe de alta parte si nemtii stiu ei ce stiu. Alea vechi, ch53G( peste 100 buc) si le au construit singuri la fokker si tot singuri le au upgradat de cateva ori cu ce a vrut muschiul lor. Nu stiu ce vor face cu matahalele K dar in caz de ceva se pot infige in oferta proprie si sa isi ia H225. Mai putini trupeti(28 vs 38 la alea vechi) dar sarcina interna in kg aproximativ egala. Si in loc sa ia 60-70 de „balenute” le inlocuiesc pe cele vechi 1 la 1.

    5
    • „dar sarcina interna in kg aproximativ egala”

      Si asta se intimpla pe planeta Talaforme, nu? Sarcina interna la Airbus este de 5.400 kg iar la Jolly Green Giant este de 16.600 kg. Hai sa vedem unde bagi doua Wiesel in cala interna de la un H225.

      11
    • Concluzia este ca mai bine se oun si reinoiesc licenta pentru G si pot sa si-l faca cum vor ei.
      Pe de akta parte si USA stramba din nas la K fii dca chiar are pret de fighter si putin peste.
      Eu pana nu apare un design to ost nu ii vad nici pe Marines dotati cu asa ceva.

      3
      • Nu o nimerisi. Il primira pe primul in primavara lui 2018 iar anul trecut mai urmau sa primeasca aproape 20 din comanda de 200.pentru 25 miliarde(pret ptr americani).

        • Big shef @Strumpf am si eu o intrebare pt tine si alti mai cunoscatori decat mine! Nu ar fi bune si pt ArmRo macar 6 CH-53 E Super Staillon sh pe care sa le luam din rezerva US Marines? Asa ca sa le avem acolo in batatura la nevoie. Nu cred ca ar costa o avere achizitia si nici operarea+intretinerea. Sincer acum nu poti compara H-225 M si EH-101 cu CH-53 E sau cu CH-47 D/F Chinook la cat pot duce. Mai e la categorie elicopter greu si MI-26 russul.

  3. Scump doamne scump, dincolo era mai ieftin… Pana la urma care sunt producători de elicoptere grele din lume exceptând Rusia și SUA mai sunt și alți?

    2
  4. Ch-53 k nu prea are rival in lumea vestica in materie de tone ridicate. E adevarat ca e intrecut de rivalul sovietic Mi-26. Dar, ch-53 este mai versatil, este o bijuterie.
    Pretul, pai aceasta discutie este in continuarea celei de ieri.
    Zilele trecute m-a mirat o stire: China cumpara 100 de Mi-17 in mai multe variante. Iti da de gandit, marii copiatori nu sunt in stare sa isi faca un elicopter de transport al lor.

    9
  5. Mie nu imi este foarte clar la ce are nevoie Germania de elicoptere grele…la intern au poate cea mai buna infrastructura de transport din Europa…la extern…nu prea se baga fiind pacifisti din fire…nu au forte expeditionare…ce vor sa faca cu ele ?

    Iar daca nu vor sa fie „prizonieri” la americani, sa isi proiecteze singuri sau sa cumpere de la rusi / chinezi :)…solutii sunt…

    1
  6. Nu inteleg de ce airbus nu are nimic echivalent nici pana in ziua de azi

    3
  7. Nu prea e cerere… Franta de exemplu are ca cel mai greu elicopter EC725 Caracal, si ii sunt suficiente vreo 8 bucati. Elicoptere mari sunt necesare atunci cand te astepti ca armata ta sa lupte in stil expeditionar, la mii de km de casa.

  8. Tinand cont cat de complex e un Super/Sea Stallion…are 3 motoare, rotoarele…se fabrica in numar mic….e oare suprinzator pretul comparativ cu al unui jet-fighter de genu’ F-16, F-18…F-35?

    5
    • 4 motoare: 3 x General Electric T-64-GE-416 si un APU (Solar T-62T-27 Gas Turbine)

      5 cutii de viteze: 2 x motoarele #1 (babord) si #3 (tribord); 1 auxiliara cuplata la APU ; 2 x elice anticuplu (1 x cutie transfer intermediara si 1 x pt elice); 1 x cutie principala la care se „leaga”toate celelalte motorul central #3 si axul rotorului

      Germanii denumesc CH-53G (cu toate sub-tipurile / variantele sale) Mittlerer Transporthubschrauber (si Eurocopter EC725 este in aceasi categorie, insa asa cum 30 mm sau 120 mm sunt tunuri, asa si aici…tot elicoptere medii se numesc) ,ori licitatia este / fusese pt Schwerer Transporthubschrauber

      Fabricand modelele CH-53G sub licenta la VFW si modernizandu-le (EADS Deutschland) si aducand inovatii de care ulterior si Sikorsky a beneficiat (cutii de viteza „In Fligh Tuning” de la ZF) crescandu-le durata de viata de la 6000 la 10000 ore de zbor, este cert ca nemtii au o vaga idee despre costuri

      Una din probleme este ca CH53K este de abia in Low Rate Initial Production (LRIP), pt Marine Corp din 200 de bucati prognozate au fost produse 24, si programul si procedurile de testare pentru Initial Operational Test & Evaluation (IOT&E) se aproprie de finalizare
      Alta problema: implicarea firmelor germane in proiect

      Teste trecute cu success pana acum:
      Air-to-air refueling with a 27,000 lb external load
      Max. weight single-point cargo hook sling load of 36,000 lb (16,329kg)
      Forward flight speed >150kts
      60° angle-of-bank turns
      Altitude of 18,500ft mean sea level (MSL)
      12° slope landings and takeoffs
      External load auto-jettison
      Gunfire testing

      2
    • Pai a fost alegerea lor sa pastreze configuratia aia de strutocamila hipercomplexa cu 3 motoare si nush cate cutii de transmisie.
      Nemtii la randul lor, daca chiar au nevoie de un heavy-lift, ar putea sa se cupleze cu frantujii si ce doritori mai gasesc si sa le arda o nuia la c..rurile alea grase celor de la Eurocopter care tot trag de hoasca aia Puma de vreo 50 de de ani, ca Boeing de 737, si sa puna de un heavy-lift bazat pe motoarele de la A400M. 11000 CP bucata, in configuratie bimotor ar avea o capacitate cel putin similara cu Mi-26.

  9. daca tot vor heavy vertical lift, sa se bage la un tilt rotor, Valor sau Opresy, dupa nevoie si completeaza cu medii la ce nevoi au

    nu vad sensul unei astfel de achizitii, aproape o licenta de productie, pentru un elicopter proiectat acu 50 de ani. daca tot vor tehologia, sa ia ceva recent.

    dar nu i-am banuit niciodata pe Bundeswehr de mare capacitate de inovare si viziune

  10. Si F15, F-16. Leo 2, Abrams sunt proiectate acum 50 de ani. Si sunt inca valabile.

  11. Automobile? De ce crezi că F. Porsche sa tot consultat cu H. Ford?

    • Pt ca primul motor in 4 timpi pe benzina a fost creat de unul numit Otto, pt ca primul motor diesel in 4 timpi a fost creat de unul numit Diesel, pt ca primul motor in 2 timpi a fost creat de Dugald, pt ca primul automobil a fost creat de Benz, pt ca prima turbina pe gaz a fost realizata de Guillaume, prima masina hibrid (electrica + motoro cu combustie) a fost realizata de unul Porsche, si pot continua
      Ford a revolutiona linia de productie si productia in masa, insa nu a fost nici macar pe aproape de Porsche ca inovator in tehnica

      2
      • O fi fost, numai că Porsche a învățat se construiască mașini de la Ford și nu vice versa. Faptul că ai conceput ceva in premiera nu însemna că era și viabil. Vezi exemplul Diesel.

        • stiu ca Porsche a lucrat pt Benz, Audi, Steyr, Mercedes ( in afara de propria-i companie)
          astept sa vad unde scrie ca Porsche a invatat sa faca masini de la Ford
          cat despre Diesel, nu vad unde este problema, atat timp cat autovehicule, vapoare, trenuri, utilaje grele samd (pana si avioane) folosesc inventia lui (fyi compania care a pus in practica inventia lui pt prima data inca nu a urit si se numeste MAN)

          1
          • Poți să-i citești cartea lui Walter Henry Nelson: Small Wonder: The Amazing Story of the Volkswagen Beetle.

            O fi fost invenția lui Diesel dar nu a fost singurul care a brevetat motoare „Diesel,” concepția lui ne fiind nici pe de departe una fiabila din punct de vedere tehnic.

            • Volkswagen – ISBN 978-3-935112-11-6 (istoria firmei VW)

              “Reich Association of the German Automobile Industry commissioned Ferdinand Porsche to design a Volkswagen on June 22 1934”
              “On May 28, 1937, the ”Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens GmbH“ (Company for the Preparation of the German Volkswagen Ltd.) was established in Berlin. The name was changed to ”Volkswagenwerk GmbH“ on September 16, 1938 and was entered into the CommercialRegister on October 13”
              “Construction of the Volkswagen plant near Fallersleben began in early 1938. It was conceived as a vertical, primarily self-sufficient model factory. Size, essential l technical equipment and production depth were closely modelled on Ford‘s ”River Rouge“ plant in Detroit, which was then considered the most modern automobile factory in the world”

              VW a replicat sistemele de productie, nu Porsche.

              Atat Ford cat si VW produc masini in volum mare, pe cand Porsche ca si masina, a fost un autovehicol de nisa cu volume reduse, de unde si sisteme de productie diferite
              Porsche AG a devenit cel mai mare actionar al VW in 2005

              Cat despre ce spui despre Diesel…e o gluma de prost gust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *