CIA a facut publice 930 000 de documente (12 milioane de pagini) declasificate

O stire de interes: pe pagina web a CIA, in sala de studiu electronica a arhivei, cei interesati pot gasi si studia 6229 documente referitoare la aspecte romanesti.

Din 1999, CIA a dat publicitatii documente istorice catre sistemul CREST (CIA Records Search Tool) ce puteau fi accesate doar personal in College Park, Maryland, unde se afla NARA (National Archives Records Administration).

Declasificarea dosarelor vechi de 25 de ani este mandatorie datorita Ordinului Executiv 13526, ce obliga agentiile de informatii sa analizeze si sa reconsidere dosare similare ce cad sub incidenta Federal Records Act de declasificare. Ca urmare, CIA va furniza in continuare documente ce vor fi adaugate la aceasta colectie.

Arhivele Nationale ale Romaniei (cont FB)

36 de comentarii:

 1. Stire excelenta pt pasionatii fenomenului ozn!

  In alta ordine de idei sarbi se pregatesc sa-i viziteze pe vecinii kosovari cu un frumos tren al prieteniei sarbo-albaneze! De data asta Clinton nu i prin preajma sa aprinda artificii 🙂

  mai nou, Conform evz,MapN ul cica mai cumpara niste radare de 100 mil +niscaiva eurospike de 20mil de euro…

 2. https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP90-00965R000100120045-2.pdf

  Washington Post 7 septembrie 1985.

  Conform ambasadorului SUA în România socialistă între 1981-1985, Ceauşescu făcea jocurile Moscovei şi doar mima independenţa. Era un tiran pe care romanii îl urau.

  • Opozitia lui Ceasca’ fata de URSS a fost reala,anumite cercuri au incercat sa induca ideea ca doar mima independenţa.
   Partea proasta este ca au si reusit.

   • saracu’,cat a mai tras el pentru neamul asta….si oamenii rai nu l-au crezut.

    • @psycho,partea proasta este ca a avut de suferit un popor intreg.Cercurile alea de „preteni” inca nu au incetat propaganda la adresa noastra.
     ” saracu’ ” si-a meritat soarta cu varf si indesat….

    • Pisicu

     Dintr-un motiv sau altul Ceasca nu mima … Macar ca sa azic asa ptr ca aici dorea sa fie el jupan nu ….
     Acum observa data articolului – 7 sept 1985. Cozi mari cam ptr orice … incepusera sa stinga lumina 2 ore/zi , injuratura zilei era „bagate-as in acord global” , apa calda cam calaie.. iarna caloriferele erau cam reci din 1981-82. Din 83 „reasezarea” (azi ii zice „liberalizare”) preturilor crescuse cu cca 30% pretul vietii….
     Si sa fim cinstiti – asta era si ca urmare ca FMI (unde ghici cine rra mare si atre?0ne bagase mana in gat. Nu polonezilor , nu ungurilor ci noua …
     SI ca ma rog erau f intersati de „drepturile omului” – de fapt erau intersati doar de migrarea evreilor si a unor pastori neoprostetanti.

     De fpat dupa parerea mea titul ni se trage de la Pacepa si Orizonturi rosii …. cand Ronald (care nu era chiar cel mai bine mobilta la cap) a citit ceva in cartea aia si a fost convins ca in RSR era mai rau ca in URSS. Cum sa iti zic … in 1977 si 1979 am avut ocazia sa fac niste excursii in URSS. Excursii „particulare” nu „organizate” (mama , basarabenaca vorbea f bine ruseste. Ma rof cu un usor accent care o facea sa fie considerata ca ar veni din Riga, Relatiile erau ale ei) Cate o luna .. AM strabut Moscova si Leningradul (azi din nou Skt Petersburg) pe unde ma dorit cum am dorit . Am stat la oameni acasa. eciproc am avut invitati dinMoscova si Leningrad .. Poti sa ma crezi – in 78 era mult mai misto sa stai in Romania devat in URSS .. sa nu mai zic ca din UIRSS nu se permitea emigrarea nici macar a evreilor . Evreii au putur emigra de abia dupa 1990 .. si atunci cu escala la Bucuresti – sa ia de aici avionul catre Tell AViv
     Adica per total Re4gan a fugit dupa fenta…
     Si stici ce l-a socat pe Ronnie ? JUma d epagina.. Ceasca dupa ce s0-a intalnit cu unii, intamplator evrei, duopa ce s-a despartit de ei s-a spalat pe maini cu spirt. Ronnie a inteles ca sir Nae era violent antisemit. NU stiu daca Balconetti era antisemit insa din ce stiu era cam ticnit in ce priveste riscul contaminarii … (copii care ii dadau flori la trobuna, tinerele care ii inamanu flor .. erau „aprobati” dupa ce un medic facea rapid un control ORL . Ungat rosu sau ceva transpiratie .. basta !) Mai rau .. inainte sa intre ala pe undeva aparea unu si dadea cu un parfum (odorizant). La noi pe hol au dat cu atata parfum ca ne durea capul .. Sub aspectu asta Nae era complet ticnit – ma rog inca nu in halul in care a ajuns Howard Hughes …

     Si uite asa s-a schimbat atitidinea SUA fata de Romania … ptr ca Ronnie a avut impresia si ca si altii au plecat dupa fenta (Funderback era gaptist fiu de pastor baptist, Wolf era presbiteranina si apopiat de Tom Lantos… )

     A! Ar mai fi ceva .. generalul Jaruzelsky zicea odata ca cel care impingea cel mai mult catre integtraea economica a CAER era … Ronald Reagan!!! Refuzand colaborarea cu d’alde RSR, RPU, RPP samd facea ca URSS sa redevina furnizorul tehnlogic (si dupa ce am inceput cu elicopere Alouette am ajuns sa facem elicopere Kamov!)

     Era sa uit. Ronnie care ca cum zic nu era cel mai mobilat la cap credea ca Ceasca l-a tras in pept pe Carter .. De fapt noi am fost cel mai bine cu Nixon si Ford.

     • In mintea lui, nu, nu mima. Asta nu insemna ca mintea lui era buna. Dimpotriva. Doar gura. Asta merge la colt langa bloc, dar nu in relatii internationale.
      Pai, cine l-a pus sa incheie treburi cu FMI? La ce erau bune acele acorduri? Erau chiar asa necesare? Erau pe dracu…le-a facut pt ca nu avea rabdare… Mai ales ca chiar el era arhitectul distantarii de URSS. URSS avea leverage pt a proteja pe poloni si unguri, dar la noi a zis pas. Si logic, ca noi eram copii obraznici.
      Impuscatu nu s-a gandit ca daca ne pune in situatia de a fi la clementa FMI nu ne ajuta nimeni? Sau era prea mult pt a sa gandire cizmareasca?
      Si-a asumat un risc idiot, de dragul orgoliului personal, si a platit tara. Nu faci imprumut daca exista RISCUL (chiar si minuscul) sa mori de foame platind ratele. 20 de milioane. Nu te joci cu viata lor.

  • Domnu…. Te rog sa scri un articol pe aceasta tema. Sau alta. Mulțumesc.

 3. https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP87R00529R000100060043-1.pdf

  Zvonuri: Gorbaciov ar vrea ca Ion Iliescu sau ministrul apărării Olteanu să devină preşedinte după Ceauşescu.

 4. 1983
  Despre vânzarea către România comunistă a unei staţii Landsat terestre americane:

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP85M00364R001001540043-7.pdf

  1982
  Despre vânzarea către România comunistă si Iugoslavia a unui radar aeropurtat israelian EL/M-2021:

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP83M00914R000800170037-0.pdf

 5. 1984
  Analiză asupra Forţelor terestre ale armatei României comuniste: forţele terestre sunt prost echipate şi nepregătite pentru acţiuni ofensive. Armata este pregătită doar pentru acţiuni defensive.

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP84T00926R000200100004-8.pdf

  • ^ This one is an ass kicker! Merita citit tot.

  • Interesant. Dar exista cumva publicate si cifre oficiale, ca sa vedem cat de apropiate de realitate au fost estimarile americanilor? Sau e secretomanie in continuare? De exemplu, la pagina 16, ei estimeaza ca o divizie de tancuri romaneasca are vreo 8000 de persoane, in timp ce sovieticii au vreo 11000 s.a.m.d.

  • Acum nu mai sunt pregătite pentru nimic. Forțe de ‘mentinerea păcii’. Adică o laie.. .

  • Doctrina noastra era stict defensiva … INtelegi? Era o optiune politica : nu amenintam pe nimeni insa ne vindem scump pielea!~

   • Si cand venea vb de agentii operativi care erau infiltrati pe la noi…si care ne puteau sabota ”defensiva”? Eram asa bine pregatiti pt defensiva, ca ne-au bruiat de ne-au rupt la revolutie. Nici nu vreau sa imi inchipui ce s-ar fi intamplat daca chiar invadau rusii. Fara comunicatii ca lumea, ne-o trageau pe unde ne prindeau.
    Si e suficient sa auzi de povestile cu ce faceau recrutii la concentrare si pe perioada stagiului, ca sa iti dai seama ca ISIS are azi mai multa pregatire decat avea atunci Armata Romana.
    Si cum naiba ne aparam de rusi daca TOT echipamentul nostru era luat tot de la est? Crezi ca ei nu isi cunosc sculele? Macar de era cv high-tech, dar pt mult timp cel mai tare tanc al nostru era un T-55 glorificat….

 6. 1984

  Rata oficială a avorturilor în România comunistă era de 57 %, deşi neoficial putea fi mai mare. Din 742 000 de sarcini înregistrate în 1983, 420 000 au fost avortate. Rata avorturilor în SUA era de 30 %. În URSS rata avorturilor era de 60% – 70%

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP88T00528R000100010018-2.pdf

 7. 1983

  Analiză asupra situaţiei din Balcani. România comunistă regretă pierderea Basarabiei (atunci RSS Moldovenească) şi nu este de acord cu teza sovietică a existenţei naţiunii “moldoveneşti”.

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP85T00287R000501610001-0.pdf

 8. 1984

  Analiză asupra producţiei de tancuri in România comunistă. (document incomplet)

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP84T00491R000100550001-6.pdf

  • Daca extrapolam, foarte probabil ca rapoarte similare sa fie expediate de atasatii „culturali” de azi fie rusi, fie americani, catre Centrala. E de ras desi mai curand este de plans. Oare cum raporteaza acasa despre capacitatea noastra la nivel de arme intrunite? Mda, pe hartie romanii pot, au aparare AA, aviatie, tancuri, tot ce trebuie. In realitate stie toata lumea ca regele cam umbla gol pe strada.

 9. 1982

  Ordinul de bataie (dispozitivul de lupta) al fortelor terestre ale armatei Romaniei comuniste.

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP82T00709R000201130001-0.pdf

 10. Stiu ca e off topic dar tocmai il priveam pe domnu’ Trump cu discursurile lui dupa cum vad eu are o problema omul cu Nato nu prea e bine pentru noi cred ca iar o sa ne trezim singuri in gura ursului.

 11. De Klemm si steagul lui secuiesc mi se rupe, dar sunt curios in privinta ciumegului aluia de la Chisinau…

 12. Adio Nato,adio..
  Trumpovici tocmai si-anumit toti prietenii si rudele in aparatul prezidential si acum va face praf tot ce tine de Hamerica.
  Si Nato, iar rusii isi freaca ruchile de fericirr si gau din galavale satisfacuti,ca e bolsoi rahat.
  Acum, Armata romana rupta in fund va avea ocazia sa o guste maxim,cu maxim de eroi si infrangeri.
  De aia au cumparat doar radare 3d, fara AA,cavsa stue cand vin rusii.
  Repet: o sa ma kk pe mine de ras cand primele rakete putiniste vor zbura in floricelele eternitatii statele majore ale armatei romane cu toti jmekerii aia care nu au avyt barbatia sa se lupte pentru dotari moderne.
  o merita

  • Ai grija. Rachetele rusilor se vor indrepta intai catre populatie nu conducatori. Nu e nimic amuzant in asta. Conducatorii pot fi mituiti, dar populatie trebuie inspaimantata

 13. Extrem de interesante documentele. Radar indigen? Eu nu stiam de asta….
  Si ma intreb de unde au obtinut datele celea atat de precise referitoare la URA Bacau.
  Despre armata, nimic din ce nu stiam deja. Armata mare, nu foarte profesionista. Tendinte de independenta, dar fara a-i deranja pe rusi prea tare. Mai mult gura. Tehnica romaneasca bazata pe modele vechi rusesti.

 14. Sau cand in loc de „Romania” bagi „Dacia” la cautare, dai peste unele ca acesta:
  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP86M00886R001200070004-1.pdf (Ion Pacepa : The Big Reaping)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *