Cottonmouth ARV

Eh, numele nu pare prea inspirat, dar e de la Textron, e 6×6 si e amfibiu (marinizat) – mai exact – next generation recon vehicle:

Dupa cum se observa in imagini, este echipat cu un modul teleoperabil  Kongsberg RS4-J. Prototipul a inceput testarile de validare din partea USMC inca din luna februarie.

Este propus ca posibil inlocuitor al LAV-25 in cadrul USMC, in categoria Armed Reconnaissance Vehicle, dezvoltarea, realizare prototipului si testarea sa costand pana acum 6. mil.$.

Ceilalti competitori sunt GDLS, care au anuntat ca au depus o oferta, BAE Systems-Iveco, care e posibil sa fi depus si ei o oferta. Cerintele USMC specifica un vehicul cu masa maxima de 18,5 tone.

SAIC si GDLS au primit din partea Office of Naval Research (ONR) o oferta separata de finantarea a dezvoltarii si testarii unor prototipuri ARV in 2019. SAIC au anuntat ca nu vor concura in aceasta faza.

Programul USMC va alege doi finalisti iar productia va trebui sa demareze in 2024. Costul programului este estimat intre 1,8 si 6,8 mld.$ pe o perioada de 5 ani, cuprinzand aproximativ 500 de vehicule.

 

RN-94, unde esti tu?

 

Marius Zgureanu

Surse:

Major players bid for chance to build US Marine Corps’ next recon vehicle (defensenews.com)

Textron Systems unveils prototype of new armed reconnaissance vehicle (defence-blog.com)

Major players bid for chance to build US Marine Corps’ next recon vehicle (defensenews.com)

 

32 de comentarii:

 1. capatu satului

  Arată frumos
  Protecție ?
  Tehnica de lupta montata pe ele ?!
  La mintea mea,
  Dacă nu are minim stanag 6 plus protecție activa e degeaba

  1
  • Io zic sa aibe protectie te tanc, cu plasa de titan peste placa de uraniu saracit, ca sa fii multumit tu 🙂 Si dupa aia, sa ne spui cum pluteste

   29
   • capatu satului

    io nu iubesc rusii,
    la wiki spune ca BTR 90 rezista in arcu frontal la 14,5
    https://en.wikipedia.org/wiki/BTR-90
    o fi bine, o fi rau daca rezista la 14,5
    mai ieste boomerangu apc care si ala zice ca rezista
    nu stiu daca e folclor

    la americani este M 1117
    care probabil se vrea a fi inlocuite de astea din articol,

    protectia este importanta, foarte importanta,
    iar capacitatea de lupta este si ea importanta,

    la mintea mea, este gresita strategia de lupta care viseaza doar atingerea obiectivului, traversarea apei fara a lua in considerare capacitatea de supravietuire in lupta ca element al atingerii obiectivului si capacitatea de riposta in lupta

    plutirea este un element necesar dar nu suficient pt un vehicul de lupta

    3
  • Cottonmouth e vehicul de recunoastere si razboi electronic proiectat pentru USMC, deci e normal sa fie amfibiu (ar fi probabil foarte util in acelasi rol si in brigazile Stryker). Asta penalizeaza bineinteles blindajul de baza si armamentul, dar nu e vorba de un vehicul cu misiune principala lupta, iar sasiul poate fi proiectat cu o rezerva de greutate care sa-i permita protectii aditionale (evident cu sacrificarea capacitatii amfibii). Prin Europa capacitatea amfibie a cam fost abandonata in ultima vreme (prosteste, cred eu) chiar si la recunoastere (ex. Fennek-ul german, programele Scorpion si FRES etc), desi ceva pe model K-21 sud-coreean cu jupe gonflabile merge si la vehicule grele, eventual jupe demontabile, inlocuibile cu caramizi de blindaj.
   La noi vehicule blindate amfibii de recunoastere si lupta sunt absolut necesare in opinia mea, luand in calcul terenul, clima, reteaua hidrografica si vulnerabilitatea infrastructurii de traversare a fasiilor umede. Asta nu exclude dotarea cu vehicule blindate grele neamfibii dar dotate cu capacitati sporite de traversare si dezvoltarea capacitatilor genistice specifice.

   5
 2. in locul lui tab c

  4
 3. De ce zici ca numele nu este prea inspirat? ” Cottonmouth” este o alta denumire populara ( se pare ca a fost data de sclavi ) pentru „mocasinul de apa ” o specie de sarpe veninos care traieste in principal prin Florida. Probabil ca in imaginatia constructorilor se vrea ceva la fel de periculos

  15
 4. Este o struțocămilă useristă ??? .
  Dacă plutește , are blindaj insuficient .
  Dacă nu plutește , e inutilă și degeaba pentru relieful nostru .
  Ce contează ?
  Prețul și cantitatea .
  Restul e poezie …

  5
 5. Ar merge o drăcie de genu 6×6 în loc de TAB-C da făcut cât de cât la noi în bătătură

  3
 6. Este foarte fain si cred ca ar trebui sa ne uitam in directia aia pentru modele amfibii. Exact, RN98, 0 comenzi de la mapn care s-a multumit sa traga de vechiturile alea pana la urmatoarea epoca graciara.
  Cottonmouth? Adica s-au gandit la Marlon Brando in Godfather?

  1
 7. nope,o specie de sarpe….mocasin de apa.

  4
 8. Arata fain , As fi zis si eu pacat de nume ca are fata de soparla . Dar de fapt Cottonmouth e numele unui sarpe [mocasinul de apa ] singura specie de vipere semiacvatica din cate ne zice Viki …

  https://en.wikipedia.org/wiki/Agkistrodon_piscivorus

 9. Nu prea inoata nici in video in realitate speram sa nu se inece?????

  2
 10. Astia ori nu au ce face cu banii, ori sunt dusi cu caputul. Adica iese castigator iveco super av la programul de dotare a usmc cu un nou transportor. Ok. Se trezesc ca vor si unul 6×6 ptr recon. Bravo lor. Nu apeleaza la versiunea 6×6 al super av ului(brazilianul guarani) care practic e identic cu ce vor avea in dotare(mai putin doua roti) se reped sa faca alta competitie la care participa textron. Pe care nu prea ii recomanda portofoliul cam golas in domeniul amfibii. Ce mai conteaza ca guarani e amfibiu, are vreo 17 tone si e 6×6.sa fie competitie. Si daca va castiga textron? Fericire ptr aia de se ocupa de logistica! Mare e gradina Domnului…

  6
 11. Interesant… asemanator cu LAZAR sarbesc.
  Da noi de ce nu dam la saiba cu evreii la EITAN 8×8..?
  Ceva gen cu dronele la Craiova..
  Este un concept nou de IFV adaptabil si la noi…
  Nu cred ca ar zice nu… macar de am intreba…?!
  IN rest daca ai bani… infinitul se deschide si incerci orice…

 12. As vrea sa-l vad cu TAPV side-by-side…doar asa, de curiozitate. 🙂
  In rest, nu mai zic nimic, ca Cercetas ma oftic si mai mult…pe noi.

 13. ar fi perfect pentru cercetare, VM si infanteria marina

 14. Deși nu mă pricep, mie și Storno mi se pare drăguț
  https://youtu.be/7U8CMU20V80

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *