Cumparam obuziere? Nu, doar lansam licitatii…

Intr-o situatie cu totul periculoasa la granita noastra de est, noi lansam licitatii: sa vina lumea, sa discutam, primim oferte, negociem participare industriala, obtinem cel mai bun pret si cele mai bune scule. Cam asta-i fraza oficiala, doar ca eu stiu ca absolut NICIODATA Romania nu a cumparat vreun sistem de armament important in urma unei licitatii publice.

Ba dimpotriva toate licitatiile s-au dus fix dracului. Iar noi mai facem una.

Ar mai fi de amintit ca absolut toate achzitiile de sisteme de armament importante s-au facut prin contracte guvern-guvern, in general de la americani: Patriot, HIMARS, chiar si F 16, NSM, in timp ca pentru Pirahna 5 s-a negociat direct cu compania si a fost un contract atribuit direct, fara licitatie, slava Domnului.

Asadar, ce doreste MApN si ce ofera?!

In primul cel mai bun pret castiga, in al doilea rand se ofera 4,18 miliarde lei pentru 54 de obuziere autopropulsate, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire), conform AGERPRES.

5 ani de la semnare pentru livrare.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente, potrivit Agerpres.

Ofertele pot fi depuse pana pe 11 septembrie.

Si daca tot suntem la capitolul „Achizitii prin licitaie”, sa spunem ca procedura pentru achizitia de sisteme anti-aeriene mobile de tip MANPADS a fost anulata (valoare achizitiei era de maximum 677 milioane de euro + TVA pentru un maximum de 321 de sisteme) pe motiv ca este neconforma si s-a prezentat o singura companie, sustine autoritatea contractanta. Dar stie respectiva autoritate ca in NATO sunt doar doua tari care produc MANPADS? Nu cred ca au habar pentru ca atunci s-ar negociat direct cu producatorul.

„Stinger”, cel mai cunoscut sistem MANPADS este fabricat de americanii de la Raytheon – care nu cred sa fi depus vreo oferta – macar si pentru ca in acest moment nu fac fata comenzilor propriului guvern si aduc oameni de la pensie pentru a reincepe productia de rachete.

„GROM” este polonez si se afla in fabricatie, chiar si americanii au comandat de la polonezii acest sistem.

Eu nu stiu ce oferta a avut autoritatea contractanta dar o informam pe aceasta cale sa nu se faca iar de ras ca in cazul bateriilor de coasta plutitoare, care din licitatie cu strigaturi a ajuns tot la incredintare directa: NSM via guvernul american.

Asadar, draga si stimata autoritate, pe langa cele doua tari membre NATO, mai fabrica sisteme MANPADS si Rusia – Igla S si Verba plus China cu ceva clone rusesti, in rest pauza si liniste mormantala.

De mentionat ca Mistral 3 si RBS 70 nu sunt MANPADS ci sisteme VSHORAD cu raza mai mare, Romania impartind achizitia de sisteme VSHORAD in doua: MANPADS si rachete cu raza ceva mai mare dar mai grele si care necesita un vehicul de sprijin.

Acum asteptam minunea-minunilor, sa vedem un contract semnat prin licitatie publica pentru ca pana acum eu nu-mi aduc aminte ca asa ceva sa se fi intamplat. La noi prin „licitatie” se intelege „inmormantare” pe vecie, la fel ca si in cazul celor deja faimoase patru corvete.

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. mai este si starstreak fabricat in uk tara membra nato care poate fi lansat de pe umar
    https://en.wikipedia.org/wiki/Starstreak

    8
  2. LaCuscaPsd&Pnl

    La ce dracu licitație cu războiul la poartă?… Ce tâmpiți!

    16
  3. Diavolul e în detalii.Daca e ceva ce poate fi separat e achiziția de tunuri și restul acareturilor de a muniției.

    Cu o geana pe numere,vin cam 6 zile de acțiuni mai sportive.In cazul fericit.Dupa care,pauza.

    E în ton cu restul pregătirilor.Prin designul forței,înalții noștri șefi militari preconizează ca armata noastră va fi capabila sa ducă actiuni de lupta pt 5-6 zile.Deci,măcar la muniție nu risipesc banul public. 🙂

    Și în cazul în care e vreun bou care sa comenteze ceva cu secretele dezvaluite,probabilii noștri inamici știu și ei sa citească comunicatele și mai știu,chiar din experienta,cât de repede se consuma munițiilor și capacitatea de lupta a batalioanelor de manevra.

    Mai degrabă pot fi blamați aia care gândesc astfel apărarea tarii.Daca nu ziceau cata muniție vor sa ia ,nu tradau secretul nepregătirii pt lupta.

    Apropos,Băbeni știe sa facă DPICM,WP,HE și RAAM în 155mm.Daca nu ma inseala memoria.

    20
    • totusi e o evoluyie de la 24-48 de ore…

      5
      • Niciodata nu a fost vorba de 48 de ore,eventual in Sputnik si in prostiile rusnacofililor cu simbrie.

        Si mai e o clarificare.Alea 6 zile pot fi suficiente pt o victorie.Sau nu,dar nu e batut in cuie.Eu am o problema de principiu cu faptul ca rezerva noastra,daca cumva nu castigam repede,e NATO.As prefera ceva cu tricolor.Nu pt ca sunt anti-NATO sau cred ca ar fi inutili astia.Dimpotriva,ar avea multe de dat si chiar dau multe,pt ca victoria aia sa vina repede.

        Dar ma gandesc ca citoyenii rasculatii poate nu vad asta,se gandesc ca 6 zile e nimic in vant fata de 500 de zile cat e Ucraina.Ceea ce ar fi corect,doar ca armata rusa putea fi invinsa in batalia Kievului de sa le zboare fulgii mult mai rau decat s-a intamplat,lucru care putea fi facut in cateva zile.Ceea ce ar fi schimbat radical situatia.Si nu se lungea atunci un an jumate.A lipsit insa curajul si abilitatea,precum si sustinerea NATO pe niste paliere critice.

        Si am o problema si cu faptul ca climatul politic si social e de asa natura incat aia care fac planificarea trebuie sa se gandeasca la un singur curs de actiune -sa castiga super repede cu sprijin NATO.Imperativul politic e asta,asa ca degeaba vin aia din armata si cer munitie pt 6 luni de razboi.O data nu vor primi nimic.Apoi se opareste opinia publica .Adica cum,sa devenim noi teatru de razboi o juma de an??Valeu muica!

        Prostovanii astia vor trebui sa priceapa ca apararea tarii tine de toti aia care fac umbra pe acilea.Nu doar de aia in uniforma,care sunt doar unii cu ceva mai mult habar decat restul cu privire la domeniul asta.Si atunci cand va fi o tema de alegeri si chef sa se apere glia strabuna,atunci va fi si presiune sa se faca rezerve de orice fel.

        Vina e deci undeva 50-50.

        10
    • UM plopeni face cargo cu BB de 155 in prospect partial

      4
  4. Sper sa n ai dreptate cu „succesul” licitatiei…
    Pare croita dupa chipul si asemanarea familiei K…9…10…11…

    2
  5. Nu ma mira daca se bate palma cu South Korea. Buba este la proiectile , acolo e criza mare. 17-18.000 de boabe nu iti ajung nici 3 saptamini daca tragi in ritmul traditional vazut la vecinii nostri.

    7
  6. Răzvan Rotaru

    Prin licitație, în afară de înmormântare se mai poate înțelege acoperire cu hârtie, în acte, că uite noi am vrut dar nu sa putut. Că nu ne-or dat nimeni ce bâzdâgănii am scris noi, adică tanc să zboare, avion să înoate, obuziere să mai facă nu știu ce și la un preț nu știu cum…

    4
  7. Bănuiala mea e că doar polonezii cu GROM s-au prezentat la licitație. Un sistem decent, testat in luptă în Ucraina și care nu s-a făcut de râs.
    Dar, George, fă un exercițiu de imaginație:
    – achiziție încredințată direct polonezilor (cum a făcut guvernul norvegian, de pildă).
    Vai, ce jale, ce nebunie, ce poale-n cap prin corul bocitoarelor. Ce funduri de pământ (virtuale) și ce „botic” ar fi pus pe aici. Au făcut ei asta când polonezii au câștigat o licitație (și a fost licitație, reluată de două ori) cu elicoptere din fonduri europene (care nu implică cu costuri Romania), dara-mi-te sa li se fi încredințat direct manpad 🙂

    Părerea mea? Ar trebui negociere directă cu producătorul polonez pentru acordarea contractului cu câteva clauze de transfer tehnologic: de la numărul X în sus de rachete fabricarea in țară. Daca s-a reușit asta cu Elbit in ceea ce privesc dronele nu vad de ce nu s-ar face cu polonezii.

    9
  8. C-27 Spartan nu s-a luat cu licitatie?

    5
  9. De pe site-ul SAAB
    In addition to superb Man-Portable Air Defence System (MANPAD) benefits, RBS 70 NG’s sight has been specially designed for even greater flexibility and modularity. The system’s cutting-edge design also means that it can integrate with various vehicles, and has networked and remote-control compatibility.
    https://www.saab.com/products/rbs-70-ng?_t_id=kTmLmybx1oDXKQxYA2ScYQ%3d%3d&_t_uuid=FmIUfk7hQRqodYkwsJ5U4Q&_t_q=manpad&_t_tags=language%3aen%2csiteid%3a672656d7-173c-400d-bb94-81534fc5e3e9%2candquerymatch&_t_hit.id=Corporate_Web_Cms_ContentTypes_Pages_ProductPage/_4f21a82c-52d0-4618-a105-62884d6f890a_en&_t_hit.pos=1

    De pe site-ul MBDA
    MISTRAL MANPADS is a very short range air defence weapon system, firing the MISTRAL, latest generation fire-and-forget missile.
    https://www.mbda-systems.com/product/mistral-manpads/

    Cel mai probabil este ca cei de la MAPN nu s-au pus de acord ce sunt VSHORAD, sau MANPAD, asa ca au decis sa nu ia nimic pana nu lamuresc dilema.
    Mai bine ne batem in acronime!

    6
  10. Intrebarea este: cei care se ocupa de achizitii sunt doar incompetenti dincolo de limita prostiei sau sunt tradatori ?
    L.E.
    Dar cei de deasupra lor, pana la ministrul apararii si premierul, care primesc salarii grase ca sa-i controleze si sa-i verifice, de ce nu au nicio reactie cand vad rateu dupa rateu ?
    Sunt si ei prosti ? Sau apara interesele unor competitori de pe piata armamentelor ? Sau sunt si ei tradatori ?

    24
    • Chestia cu prostia este ca chiar daca esti talamb cateodata tot poti avea noroc si-ti mai ies lucrurile bine, dar cand totul merge aiurea nu mai discutam doar de prostie.

      17
    • Răzvan Rotaru

      Probabil că le frică să nu-și piardă scaunele și nu au inițiativă nu au hotărâre în ceea ce fac…

      3
      • Pai initiativa trebuie sa vina de sus, printr-o lege. Cate achizitii a facut Polonia in ultimul timp prin licitatii? Zero! Si cumpara de miliarde de euro odata…
        Dar se poate si la noi: Patriot, HIMARS, NSM, se poate cand se vrea, cand nu se vrea se face licitatie.
        Licitatia este cel mai clar semnal ca nu se cumpara nimic.

        18
        • Slava Domnului ca se misca ceva, ca putea sa fie liniste ca la Bulgari…

          Cred ca licitatiile noastre sunt doar liste de dorinte catre Mosu’…

          Daca ne-am fi pastrat industria militara, cu Israel am fi facut toata treaba de retehnologizare. In cantitatile necesare, conform calendarului nostru. „Dar noi suntem! Si de aia!”

          1
        • NSM a fost tot dupa o licitatie ratata.

          1
  11. Răzvan Rotaru

    Sau poate îi mai complicat traseul birocrației. Adică cineva dă banii, altcineva hotărăște ce trebuie cumpărat, altul organizează pdf-uri pt licitație și altul aprobă. Dacă nu cumva mai sunt câțiva cu alte roluri și nu le știu. Și la fiecare le e frică să nu greșească ceva că la urma urmei e mai important scaunul pe care stai decât siguranța tării tale. Eu îmi închipui că ar fi mai ușor să dai o sumă pt un compartiment al armatei și să-i lași să facă singuri achizițiile, controlul făcândul la urmă
    Dar dacă, de exemplu marina vrea 4 corvete și se ocupă politicul de licitații (Dragnea sau alții că el) apăi așteaptă mult și bine. În mod normal, după mintea mea, dai paralele marinei ăștia cumpără și policul ar trebui să văd dacă sunt ok…

    5
  12. Tare ma tem ca au primit ordin sa umble cu frana de mana trasa pana dupa alegeri. Obuziere, MLI si 4×4. Testeaza pana se plictisesc, timpi animalici de lungi intre etapele licitatiilor. Urmeaza mai mult ca sigur si anularea licitatiei pt corvete .
    Totul pt amanarea semnarii contractelor ca sa nu explodeze jigodiile din AUR ca se iroseste avutia tarii pe prostii si fieratanii cand ei nu au ce manca etc. Deja e bine cunoscuta placa. Aceeasi veche traditie a luptei de clasa in care au fost indoctrinati atatia votanti.
    Asa ca mai ramanem inca 10 ani in curul gol. Si in 10 ani se intampla multe.

    11
  13. Nu pot sa inteleg ce naiba de strategie au astia in cap te dai in stamba cu coreenii pentru K9 aia iti ofera si transfer de tehnologie si investitii in industrie si tu lansezi licitatie sa ce ?
    Sa mai pierdem un an de zile si dupa care anulam licitatia ca asa e poezia si o dam din nou pe negociat cu coreenii mai semnam odata niste memorandumuri si poate prin 2025/26 semnam si noi un contract pentru autopropulsate.

    8
  14. 2ani jumate dupa ce se acorda contractul livrarea primul lot ce poate fi, oare se pregatesc de xm 1115 tras din 155 mm XM907E2 58 calibre cum zice BAE ca va avea M109 A8?

    4
  15. fumigene si inerte puteți să tăiați de pe listă că avem stocuri pentru toată planeta

    10
  16. Îi doare pe ăștia fix în moțul de la bască de dotare, ceva producție locală, muniții șamd

    „Mircea, fă-te că lucrezi !”

    9
  17. Rog rectificați.
    Unica licitație de anvergură din Romania post 1989, a fost „avion tactic de transport”.
    Câștigător C 27 Spartan in detrimentul ofertei CASA 295.
    Avem 7 Spartane in dotare.

    Restul achizițiilor, ori prin procedura de urgenta ( ca Piranha III ) ori guvern- guvern ( ca cele 12 F 16 portugheze la mana a treia. )
    Alte exemple de contracte guver- guvern, radarele din dotarea RO , HiMARS, PATRIOT.

    PS.
    Licitație a fost și pentru cele 4 corvete. Cu banii pusi deoparte anticipat de guvernul Ciolos.
    A venit patriotul Dragnea și a anulat tot iar mega generalul Ciuca a transferat banii la plata ratelor pentru cele 4 sisteme Patriot. ( alte 3 sunt in plan dar nu se știe de unde sa se scoată banii necesari )

    7
  18. Revin.
    Nu sunt bani.
    Cu anularea licitației pentru rachetele AA portabile , au economisit valuta.
    Acum din banii aia vor obuziere ( pe roti, senile, nu am habar.
    Dar reamintesc,
    Un regiment de artilerie ar trebui sa aibă :
    Un batalion HIMARS
    Un batalion LAROM
    Un batalion obuziere autopropulsate.
    ( nu mai menționez restul batalioanelor și/ sau companii necesare )
    Se vede că vor un prim regiment de artilerie complect și funcțional.

    PS.
    La cadența de foc a ucrainilor, muniția ce o comandam noi se consuma in exact 3 zile.
    Da o fabrică de muniție, pulberi , nu e necesară ?

    PS II.
    Ciolacu știe ? ?
    Azi a apărut lista ” reformelor” la slăbit deficitul.
    Dacă citiți atent, printre alte măsuri , și creditele de angajament se taie.

    4
    • Mai degraba vor abct sau panzer brigade

    • nu exista regiment de artilerie.

      E o brigada HIMARS, unde vor fi alocate cele 54 de lansatoare, pe 3 batalioane.

      Larom-urile vor fi probabil distribuite la brigazile mecanizate/infanterie/blindate, alaturi de obuzierele autopropulsate

      1
      • @steppewolf , nu exista regiment de artilerie. Dar regimentul 69 ce e ?!

        1
      • @steppewolf , nu exista regiment de artilerie. Regimentul 69 iti suna ?!

        • Da ai dreptate, mai e si cel de la Barlad. Uitasem de ele, eu numaram 7 batalioane de 155 mm la brigazile mecanizate/infanterie/vm/blindate si 3 batalioane la bg de rachete operativ tactice de la Focsani.

      • @ steppewolf
        Există regimente de artilerie mixtă, fiecare divizie are câte unul în subordine.
        Părerea mea, hâc…

        4
        • Cu un btn LAROM și ce mai e pe lângă,rgt astea ar fi,în sfârșit,ceva .

          Dacă e ceva de învățat din vecini e ca artileria care nu e concentrata nu e artilerie,doar artificii.
          Și fără contrabaterie rapida,iar nu e bine

          Ce nu am prea văzut în Ucraina e MLRS folosit conform doctrinei,pt contrabaterie. Dacă îți pare ca la coordonate XY ar fi artilerie,atunci nivelezi cu rachete cu submunitii un km în jur.

          La vecini e mai degrabă o vânătoare cu drona ,probabil pt a confirma ca e o țintă încă,apoi asta e lovita cu ce arme de precizie au la îndemână. Treaba bună,dar nu prea rapida,iar când ai de vânat câteva sute de piese pe sute de km,se cam lungește.

          7
          • @Mihais
            Maître, la o căutare rapidă, se pare că chiar ar fi ceva.
            Cât despre chestiile celelalte, contrabaterie &stuff, chiar zilele trecute am participat la o activitate prin zonă, unde erau și niște tineri artileriști de la o unitate din zonă, și am discutat despre lecțiile din Ucraina.
            Partea bună e că băieții, destupați, le-au sesizat, și proiectează scenarii pe tema asta, cu ce au la dispoziție.
            Partea proastă e că nu e ceva venit de sus, ci doar o inițiativă locală.
            Rămâne cum am discutat mai demult, adaptare și improvizare.
            Părerea mea, hâc…

            11
            • Chief,ma gândeam la vechea organizare americana,unde aveau
              și un un btn de M270 la divizie.DivArty ii dădea d-lui general ocazia sa intervină precis in adâncimea adversa un 30-40km (la nivel de ani 80-90 era mult),basca sa susțină efortul principal.Cu modelarea premergătoare zisului efort principal.In principiu SEAD/DEAD,contrabaterie și HVT,dacă ai ocazia.

              Rgt actuale,oricum le intorci,nu au posibilitatea de a face asta.Sa susțină direct efortul principal în schimb pot și viata devine mai plăcută când liziera unde ascund forțele rosii Kornet beneficiază de atenția câtorva btn eliberate de alte sarcini în loc de câteva baterii.

              Ce a fost surprinzător e ca artileria tratata nu a fost distrusă în masa în vecini.Adica pe de o parte dispersia practicata de ambele părți funcționează,combinata cu lupta în rețea.Pe de alta ceva nu merge atât pe cât se credea în legătură cu detecția și contrabateria.M777 și jucăriile vechi sovietice sunt vioaie.Mai pica,dar nu mai des comparat cu piesele autopropulsate.

              4
          • Da, se pare ca ucrainenii nu prea folosesc drone si radarele cu MLRS, pentru contrabaterie.
            Se mai pare, dupa unele surse ucrainene ca ucrainenii nu folosesc MLRS-urile si artileria cu propriile lor drone integrate. Posibil doar sporadic, ca urmare a initiativei de jos, locale.
            Rusii folosesc in multe cazuri bateriile lor integrate cu Orlan, in diverse versiuni, mai nou inclusiv cu iluminare laser integrata pentru Krasnopol.

  19. Eu v-am zis ca licitatiile astea sunt o pierdere de timp..Ori nu stiu sa le faca , ce sa ceara ori sunt prosti bata si cer ceva dupa isi dau seama ca trebuia sa ceara altceva..
    Drone – anulam licitatia ca dupa sa o reluam si sa acordam contractul tot producatorului cu care negociasem in prealabil…ca altii nu s-au prezentat
    Corvete – licitatie , castigatorul nu poate indeplini termenii contractuali si probabil ne vom intoarce tot catre Damen dar dupa niste ani pierduti in care puteam sa avem corvetele daca mergeam pe contractul direct atribuit de Ciolos …Waste of fucking time…
    Nu au invatat nimic …
    Probabil exemplele pot continua
    Sunt curios polonezii cate licitatii au facut cand au cumparat armament cu gramada , mai ales de cand a inceput balul in Ucraina sau cehii sau slovacii…
    Contractul adevarat este cel cu GDLS..Vazut scula . placut , negociat termenii contractului ( acolo daca ai niste baieti destepti poti sa scoti multe ) , transfer de tehnologie si cu timpul trecut la productie totala in tara ( daca ai unde , cu ce si cu cine )

    4
  20. Eu am impresia că se fac licitații care se termină fără contracte doar pentru a putea al putea atribui apoi direct:

    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 114 din 21 decembrie 2011

    PARAGRAFUL 6 – Negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare
    Articolul 102
    Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare numai în următoarele cazuri:
    a) atunci când, în urma aplicării licitației restrânse, negocierii cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare, dialogului competitiv sau cererii de oferte, nu a fost prezentată nicio ofertă sau au fost prezentate numai oferte necorespunzătoare, datorită faptului că acestea sunt complet irelevante în raport cu obiectul contractului. Aplicarea procedurii de negociere în acest caz este posibilă numai după anularea procedurii inițiale și numai dacă cerințele inițiale prevăzute în documentația de atribuire nu sunt modificate substanțial (…)

    4
  21. teoretic si rbs70 si mistral3 sunt manpads.amu,ca practic e nevoie de vreo 3 oameni sa le care,este alta poveste.

    1
  22. Ăștia n-au bani de nici un tun, măi oameni buni. Uitati-vă că ne cocoșează iar cu taxe, ca să astupe găurile bugetare tot de ei făcute.

    Așa că l-au pus pe Angelică s-o mermelească cu licitații la o-ha; păi de unde bani de tunuri noi când au ajuns, de foame, să se alunge chiar și între ei – a se vedea că cică mai reduc dintre distinșii domni secretari de stat.

    Ca să nu mai zic, la momentul ăsta trebuia să avem măcar 80-100 de Archer operaționale…

    8
    • „Nu sunt bani.” – E fals.
      In Romania sunt bani, multi bani. Problema e ca se fura.

      Nu avem nevoie de mai multi bani, avem nevoie de mai putin furt. Oricati bani ai avea, tot degeaba, daca totul se fura.

      3
  23. Uneori tehnologia face ce vrea ea nu ce dorim noi,?
    … doar pentru a le atribui apoi direct.

    3
  24. Va reamintesc ceea ce Guvernul si presa ne transmit ne-ncetat:

    „Facem parte din cea mai puternica alianta militara ,NATO”

    „Niciodata in istoria noastra, n-am avut garantii de securitate mai puternice ca acum”

    Si se repeta, repeta ….Este o crima,” sa te culci pe-o ureche”….parca yragem a paguba , delasare.
    Numai avem incredere, dorinta sa mai aparam Romania , prestigiul nostru….

    Vedeti ce se intampla prin azilurile de batrani, femei lasate sa nasca pe trotar….Ceea ce te ingrozeste sunt :scuzele ,explicatiile ulterioare…..IMBECILITATI spuse fara rusine si responsabilitate!

    6
  25. Oare chiar nu vedem ca politica gunoaielor care ne conduc, este sa fiim vesnici slujitorii si la mila aliatilor NATO, tot ce „se cumpara” vine peste 10 ani! La naiba ca pana atunci ce luam e invechit iar razboiul cine stie cum ne prinde … Daca maine s-ar termina razbelul cu victoria Ucrainei…tot ce s-a vehiculat despre achzitie s-ar anula!

    4
  26. Opinia mea legata de tandemul licitatie anluata apoi g2g, este ca ar fi o mare schema romaneasca

    Faci o licitatie sa vezi cum e fiecare la bani, iar apoi avansezi un g2g dar in pretul de la licitatie. Diferentele sunt majore de ex in cazul corvetelor unde Damen ceruse 1.6 miliarde la g2g si 1.2 la licitatie

    Sau cel putin sa speram

    Legat de manpad, stinger este un no-brainer de la raspandire in nato, integrare pe elicoptere, vehicule,are si 3 fabricanti (turcia, germania, sua)i. Nu are rost sa ne legam la cap cu Mistral sau Grom. Dar evident in situatia transferului tehnologic masiv, nu ambalare.. atunci ecuatia se schimba

    3
    • Daca vrei sa ai o oferta buna, n-ai decat sa deschizi un dialog competitiv. Fiecare vine cu o oferta, se negociaza fata-in-fata, apoi alegei cea mai buna solutie. Asa fac toti…
      Mistral si Stinger nu sunt din acceasi categorie, iar Mistralul este o racheta foarte buna pe nisa ei.

      7
  27. Citeam ieri pe undeva ca cela 54 de obuziere reprezinta jumatate de contract si ca urmeaza apoi cealalta jumatate. Nu ii inteleg pe cei din MAPN, parca pur si simplu nu vor sa cumpere.

    2
  28. Si cica am alocat 2.5 % pt armata. Si cel putin 20% din ei pt achizii.
    A facut cineva o socoteala ce plati s-au facut anul acesta ? Am atins macar 500 mil pana acum ?
    De curiozitate, de Abrams se mai aude ceva ?
    Su ne trezim cu o licitatie si la tancuri ?

    3
    • Defapt mult peste 20% pentru achizitii dar executia e dezastruasa pana acum…
      Gasesti datele cu alocarile si executia pe site mapn la sectiunea buget…

  29. Sa se si finalizeze cu ceva zic eu.

    3
  30. Este evidentă o totală incoerență, programul ăsta de înzestrare militară pare sa nu aiba nici o noimă, eu unul constat numai achiziții disparate de genul hai să multumim cu câte puțin pe toată lumea – si in final fiecare se alege cu mai nimic.

    Plus fumigene care nu se concretizează.

    In naivitatea mea de plătitor de taxe, mi-aș fi dorit să văd publicată o planificare concretă, limpede, pe căprării și cu termene. Care să fie actualizată la fiecare 3 luni. În schimb, ne amețesc in continuu: cand corvete, cand cateva tancuri, apoi cateva tunuri, ceva camioane, submarine, etc.

    Poate că totul e de fapt o complexă operațiune de derutare a inamicului și nu m-am prins eu….

    1
  31. Apropos,Băbeni știe sa facă DPICM,WP,HE și RAAM în 155mm
    Le face pe toate… la capacitatea de productie..
    Nu de linii de productie, cat de oameni. A stat pe bara uzina 10 ani…
    Oamenii s-au pensionat sau i
    Acum pornesti liniile conservate, dar nu ai oameni sa le opereze 1 schimb pe toate, dapai 3-4 schimburi…

  32. REpet ca nu am pblicat tot, rog a se sterge postarea anterioara.

    Apropos,Băbeni știe sa facă DPICM,WP,HE și RAAM în 155mm
    Le face pe toate… Capacitate de productie exista… Oameni nu sunt.
    Nu de linii de productie, cat de oameni. A stat pe bara uzina 10 ani…
    Oamenii s-au pensionat sau relocat.
    Acum pornesti liniile conservate, dar nu ai oameni sa le opereze 1 schimb pe toate, dapai 3-4 schimburi…

    4
  33. Cred ca cel mai versatil manpad pentru armata ar fi CHIRON .

  34. Din tot caietul ala de sarcini ma intriga cele 12 masini de reîncărcare. De ce 12 ptr 18 sph uri? Daca ar lua tandemul k9/k10, toti care l au cumparat au luat 18 cu 9. Sau la norvegieni 28 cu 14. La ABCT urile muricane sistemele(de la ei au preluat termenul??) au 3 M109A7 cu 3 M992 de reincarcare. Ar fi culmea ca dupa o licitatie cu scandal(ca de obicei) sa apara decizia G2G ptr M109A7. Iar la fiecare baterie de 6 sph uri sa aloce 4 masini de reincarcare!!! ???Decizia nu ar fi chiar neinspirata penca in primul rand am avea acelasi sph ca ei, plus ca daca le iese experimentul cu ala nou cu teava de enspe m nu este greu de modificat A7.

  35. de la 8:30 testele de la Yuma proving ground

    https://www.youtube.com/watch?v=hIA-x1vZYvQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *