De astăzi, moldovenii pot circula fără viză în UE

Începând de astăzi, 28 aprilie, cetățenii Republicii Moldova pot circula fără viză în UE, notează UNIMEDIA.

Un paşaport biometric valabil, 50 de euro pentru fiecare zi de şedere şi cel mult 90 de zile de călătorie. Sunt condiţiile care le vor permite moldovenilor să intre fără viză în spaţiul Schengen.

de-astazi--moldovenii-pot-circula-fara-viza-in-ue-1398632899

În următoarea perioadă, autorităţile se aşteaptă la o creştere cu până la 15 la sută a fluxului de pasageri, dar şi la o majorare a numărului de cereri privind perfectarea paşapoartelor biometrice.

În acest sens Serviciul Vamal a simplificat la maximum procedurile de control vamal, astfel încât cetățenii să traverseze nestingherit frontiera vamală. Mai mult a fost suplimentat numărul de colaboratori vamali, iar dacă se va atesta un număr sporit de mijloace de transport, vor fi utilizate și alte piste de control vamal.

Poliţistul de frontieră v-ar putea întreba care este scopul vizitei sau v-ar putea cere bilet tur-retur, rezervarea la hotel, cartea verde, în cazul călătoriei cu automobilul, ori datele de contact ale persoanelor care v-au făcut invitaţia. Totodată, trebuie să aveţi bani suficienţi pentru a vă întreţine şi a reveni acasă, dar şi asigurare medicală.

Republica Moldova devine, astfel, prima ţară membră a Parteneriatului Estic, care obţine liberalizarea regimului vizelor. Parteneriatul a fost încheiat în 2009, de către Uniunea Europeană, cu 6 state din fosta URSS, cu scopul de a contrabalansa influenţa rusă.

14 comentarii:

 1. Cumnatul meu a trecut primul granita, la miezul noptii, pe la Sculeni. La ora 01:10 era la mine si ne cinsteam . Din pacate, ca sa vina mai des e costisitor, o carte verde pe 15 zile il costa 60 de euro.

 2. Astept domnisoare tinere ,cazare gratis, ne-ntelem vorba cantecului! Aproape central, facultati, parcuri,bamboo la 5 minute pe jos, eu 35/1,76/79kg.Nu e problema cu nationalistele moldovence , eu vorbesc si moldoveneasca foarte bine.
  Profitati, sunt o rampa de lansare catre occident.Am mana buna, 95%din basarabenii pe care ii cunosteam cu 3 ani in urma sunt deja prin tot occidentu. Pe multi ii suspectez un pic de legaturi cu oarece servicii ca prea usor le mergeau toate in tara starina.
  Da’ ce sa zic , brava lor! 🙂

 3. Senatul a adoptat tacit, luni, o iniţiativă care prevede că etnicii români din alte state, care cunosc limba română, li se poate acorda la cerere cetăţenia română.
  Modificări la acordarea cetăţeniei române, adoptate tacit de Senat politica interna

  http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/modificari-la-acordarea-cetateniei-romane-adoptate-tacit-de-senat-228449.html

  Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 21/1991 a cetăţeniei române, iniţiată de un grup de parlamentari, printre care Viorel Badea (PDL) şi Eugen Tomac (neafiliat), ar fi trebuit dezbătută şi supusă votului senatorilor cel mai târziu în 24 aprilie. În urma adoptării tacite, ea va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională în privinţa acestui proiect.

  Etnicii români din alte state care vor să dobândească cetăţenia română trebuie să îndeplinească doar o parte dintre condiţiile prevăzute de legea în vigoare, respectiv să dovedească prin comportare şi atitudine loialitate faţă de statul şi poporul român, să aibă vârsta de 18 ani şi să fie cunoscuţi cu o bună comportare, să nu fi fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îi face nedemni de a fi cetăţeni români.

  Prin acest proiect, etnicii români din afara graniţelor ar urma să fie exceptaţi de la celelalte condiţii valabile altor aplicanţi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, locuieşte în mod legal, continuu şi statornic pe teritoriul statului român de cel puţin 7 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român de cel puţin 5 ani şi are asigurate mijloacele legale de existenţă.

  Alte condiţii cerute în prezent prin Legea cetăţeniei române sunt ca solicitanţii să cunoască limba română şi să posede noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsura suficientă pentru a se integra în viaţa socială şi să cunoască prevederile Constituţiei României.

  Iniţiatorii propunerii legislative au susţinut în expunerea de motive că, potrivit Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, statul român a acordat un tratament preferenţial naţionalilor din afara graniţelor, cu sau fără cetăţenie română, însă fără a prevedea posibilitatea acordării unui regim preferenţial în materie de acordare a cetăţeniei române.

  Aceştia au menţionat că politica de acordare preferenţială a cetăţeniei pe criterii istorice poate fi regăsită atât în legislaţia unor state membre vechi ale Uniunii Europene, precum Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie, cât şi în ţări care au aderat recent la blocul comunitar, cum sunt Bulgaria, Polonia şi Ungaria.

 4. Foarte tare. Te amprentezi ca un criminal? Calatoresti in UE fara viza! Nu vrei sa te amprentezi si sa dai informatii biometrice, nu calatoresti. Fain troc.

 5. Un off topic legat de calatorii, despre unul din blogeri, Bradut Florescu: Povestea ROMÂNULUI ajuns în finala pentru „CEL MAI TARE JOB DIN LUME” după ce a fost ales din 700 de persoane

  http://www.romaniatv.net/povestea-romanului-ajuns-in-finala-pentru-cel-mai-tare-job-din-lume-dupa-ce-a-fost-ales-din-700-de-persoane_141495.html?utm_source=YAHOO_NEWS&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post

  Si doua adrese, ca sa-l cunoastem mai bine:
  http://www.tedoo.ro/
  http://bradut-florescu.blogspot.ro/

  Ia sa-l citam putin, cred ca nu se supara 🙂

  I’m from

  Răspoimâinia
  Pizdamăsia
  Cineștinia
  Spercămâinia

  Morțiimătiia
  Bapeaimăitia
  Vreibătania
  Bădărania

  Teiubescia
  Dordetinia
  Dormicumamia
  Tacicutatia

  Căpșunaria
  Piersicaria
  Mielușelia
  Ursuleția.

  Dumnezenia
  Șigrijania
  Cepăcatia
  Nocommentia
  Continuaria.”

  • pai tipu asta a postat pe site acu vreo 2 -3 zile sub nicuku de bradut si cu poza lui.ia-uzi mah, Bai Gerge, avem si ministru al turismului daca castiga partidul asta ”de pe net” alegerile!

 6. Pai sa-i tinem pumnii si sa vada iar strainii ca la nivel de individ suntem pe val! Hai Bradut!!!

 7. In categoria asta intra si transnistrienii? Daca da, e o conditie necesara pentru preluarea controlului de catre Chisinau in regiune, daca nu e un semn de rusificare pe depopulare prin procente. Problema e ce impact demografic va avea in regiune daca nu e valabila si pentru Transnistria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *