Doar publicitate?

Varsovia s-a angajat cu catel si purcel intru sustinerea Ucrainei in lupta sa dreapta contra Rusiei lui Putin. Nu exista neintelegeri despre cine este aici baiatul bun si cine agresorul. In cam orice conflict, Rusia este agresorul si mincinosul de serviciu, iar in acest caz particular, Ucraina este victima.

Astfel ca Polonia, ajutata si de geografie, este principala ruta de tranzit atat pentru refugiatii ucraineni cat si pentru ajutoarele militare ale NATO catre Ucraina. Pana aici totul normal, totul in bun simtamant crestin, doar ca exista si unele confuzii, sau macar miscari ale polonezilor ce ar necesita unele explicatii mai amanuntite.

In primul rand, Polonia a fost – pana cand americanii au inchis discutia cu o usa trantita fix in nasul Varsoviei – in prim-planul discutiilor despre ce avioane ar putea tarile NATO sa doneze Ucrainei. Se discuta despre numai putin de 70 de aparate (un numar dement de mare si cu totul nerealist), desi noi am scris pe RoMilitary ca de fapt nu sunt disponibile decat o mana de avioane si acelea reprezentand mai mult un ajutor simbolic decat ceva ce ar putea sa faca diferenta.

Am explicat pe site ca de fapt MiG-urile 29 poloneze nu prea sunt compatibile – de pe o zi pe alta – cu ceea ce stiu pilotii ucraineni, mai au si motoarele down-gradate, nu prea pot duce lupta aer-sol, iar in fata Suhoi Su 30SMT par a avea putine sanse.

Bulgarii saracii au respins de la inceput ideea (in mod foarte onest) pe motiv ca nu au avioane suficiente pentru ei daramite sa doneze altcuiva ceva acolo, Slovacia la fel si intr-un final Polonia a fortat mana americanilor, anuntand ca este gata sa trimita toate cele 28 de MiG 29 catre baza aeriana Ramstein din Germania, sa faca americanii ce-i duce capul cu ele.

Germanii, luati cu totul prin surprindere, au spus ca nu sunt de acord cu asa ceva, americanii au declarat ca oferta poloneza este cu totul surpinzatoare si au refuzat-o destul de ferm.

Cert este ca “oferta” n-avea sorti de izbanda si atunci de ce a incercat Varsovia sa forteze mana Washingtonului? Pai din doua motive: primul – mai oneros sa spunem – vrea sa scape de batranele MiG-uri si sa prinda poate o oferta avantajoasa pentru F 16 C/D (la mana a doua) de la americani, avioane care in mod evident sunt cu mult peste “29le sovietic si pentru care au deja baza de intretinere, poate si ceva piloti. Si uite-asa, s-ar fi aranjat un schimb “echitabil” de MiG 29 contra F 16 C/D.

In plus – al doilea motiv – imaginea Poloniei de tara ajutatoare a Ucrainei s-ar fi consolidat puternic, vedea lumea ce “sacrificiu” sunt dispusi polonezii sa faca intru sprijinirea vecinului greu incercat de la est. Americanii insa n-au muscat momeala, iar polonezii au ramas doar cu imaginea publica, batand din buze dupa F 16 C/D, chiar si la mana a doua.

Dar cel mai probabil ca a fost doar o manevra de imagine pentru ca pe 1 martie, presedintele polonez, Andrzej Duda, a fost foarte clar, de ce nu se poate, citam: “We are not sending any jets to Ukraine because that would open a military interference in the Ukrainian conflict. We are not joining that conflict. NATO is not a party to that conflict.”

Pe 8 martie polonezii fac anuntul-surpriza desi stiau bine ca nu se poate…

O singura curiozitate mi-a mai ramas, relativ la acest subiect, care ar fi pretul pe care polonezii se gandeau sa-l plateasca pentru F 16. Probabil ca se asteptau sa fie recompensati cu un pret redus, pe masura curajului aratat si devotamentului in fata agresiunii rusesti…

Dar Varsovia merge mai departe si premierul polonez, cel al Cehiei si cel al Sloveniei, fac o tura cu trenul in Ucraina unde se intalnesc cu presedintele Zelensky. Ce-au discutat pe nimeni nu intereseaza a fost doar o intalnire cat o poza de mare si strict atat. Cele trei natiuni nu au vreo mare influenta in NATO sau UE (aici cel putin polonezii sunt la un pas sa ramana fara fondurile europene la brat cu Ungaria), iar Cehia (cea pro-rusa inainte de razboi) nu cred ca este luata in serios de cineva. Slovenia este probabil confundata mai mereu cu Slovacia si de pe indepartata coasta a Marii Adriatice nu face mare impresie nici la Moscova, nici la Washington.

De la stanga la dreapta: Janez Jansa – Slovenia, Mateusz Morawiecki si adjunctul sau Jaroslaw Kaczynski – Polonia si Petr Fiala – Cehia, studiind o harta, probabil cautau drumul spre Kiev

Ce-au cautat “cei trei” in Ucraina?! Sa arate solidaritatea UE/NATO in fata agresiunii rusesti? Poate ca da, dar ca un astfel de gest sa conteze cu adevarat componenta delegatiei ar fi trebuit sa fie un pic alta si sa contina premieri ai unor state care chiar conteaza. Nu cred ca “cei trei” au fost acolo in numele Uniuneii Europene cu atat mai putin al NATO si atunci, in afara unei actiuni de imagine (Public Relation) care ar fi scopul?

Poza pentru care au batut atat drum…

Polonia insa a mai bifat o casuta, premierul de la Varsovia fiind cel mai important demnitar occidental intrat in Ucraina dupa inceputul razboiului. S-a obtinut ceva? Nu, doar cateva poze…

Dar lucrurile merg mai departe si chiar escaladeaza, vice-premierul guvernului de la Varsovia, domnul Jaroslaw Kaczynski, solicita nici mai mult nici mai putin ca trupe ale NATO sa intre in Ucraina sub forma unor trupe de mentinere a pacii, dar care trupe sa fie foarte bine echipate si sa se poata apara in fata unor posibile atacuri rusesti.

”Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”, a spus politicianul polonez dupa intrunirea celor patru de la Kiev (cei trei premieri plus presedintele Ucrainei).

Ramai cu degetele in aer deasupra tastaturii nestiind daca aceasta declaratie este una serioasa sau ceva haios. Adica guvernul polonez indeamna NATO sa trimita trupe in Ucraina?

Eu personal nu cred ca cineva din NATO se gandeste la o astfel de propunere si tocmai de aici rezida ipocriza vicepremierului polonez: stie ca asa ceva nu este realizabil, ca daca s-ar face Polonia ar deveni linia frontului intre NATO si Rusia, stie ca de fapt Varsovia nu ar accepta niciodata, dar cu toate acestea face propunerea, asteptand ca NATO, evident, s-o respinga.

Polonia va iesi din nou castigatoare la nivel de imagine: “uite domne noi am fi gata dar ceilalti nu sunt destul de barbati!”, cand in realitate, Varsovia striga cat poate de tare, mult mai tare decat Bucurestiul sau decat cele trei tari baltice:”Sa vina americanii!”

Pai la ce sa vie americanii daca tu vrei razboi deschis intre NATO si Rusia?

Ce doreste sa spune domnul Kaczynski prin “…sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”? Adica despre ce misiune internationala vorbeste dansul, care tratat si dupa tratat cine sa puna la dispozitie trupele? Kenya, Brazilia, Pakistanul sau tot batranul NATO? Ca sa trimiti trupe de mentinere a pacii iti trebuie o rezolutie si steag ONU, ori aici asa ceva nu se poate, asadar despre ce vorbim?

Cine opreste Polonia sa-si trimita trupele direct in Ucraina? O astfel de masura nu ar implica absolut deloc NATO.

Dar Varsovia pluseaza cu o alta propunere aiuritoare, de aceasta data a premierului Mateusz Morawiecki. Acest cere nici mai mult, nici mai putin decat un embargo total asupra comertului cu Rusia pe mare si pe uscat: „Poland is proposing to add a trade blockade to this package of sanctions as soon as possible, both for seaports – a ban on entering Russian-flagged ships with Russian goods – but also a ban on land trade.” Discutam aici si despre gaze sau petrol? Premierul polonez nu a dat amanunte dar o astfel de propunere este facuta cunoscandu-se deja rezultatul: va fi respinsa, dar Polonia si-a facut datoria, a aratat ca Ea ar dori, ceilalti nu sunt de acord…

Totul pare a fi despre imagine, dar despre una care se intentioneaza a fi castigata nu intr-un mod foarte onorabil si oricum mai mult la nivel declarativ.

Asadar, nu trece saptamana si Varsovia are o initiativa, deocamdata de nimeni luata in seama, dar la imagine, Polonia este mereu pe LED-urile televizoarelor si in gura analistilor militari.

Pai e frumos?!

PS Iar exemplul Poloniei face pui, Slovacia – prin ministrul apararii, Jaroslav Nad – ar fi gata sa ofere Ucrainei sistemul sau S 300, impreuna cu toate rachetele pe care le are, dar, pentru ca exista un “dar” mai mereu in astfel de cazuri, oferta este supusa unor termene si conditii. Spune domnul  Jaroslav Nad : “We are ready to do this immediately, when we have a suitable replacement system.”

Saritori de felul lor, olandezii si germanii au anuntat ca sunt gata sa trimita sisteme Patriot in Slovacia, dar oferta le-a fost respinsa, Slovacia nu doreste o solutie temporara ci una permanenta, adica ar fi optim ca americanii sa ofere o baterie de Patriot Slovaciei.

In fata unei astfel de “oferte”, americanii au dat-o la intors si au spus ca problema nu este numai una americana ci una NATO. Il citam pe Secretarul American al Apararii Lloyd Austin: “I have no announcement to make to you this afternoon. These are things we will continue to work on with all of our allies. And it’s certainly not just an American problem, it’s a NATO problem.”

Cu alte cuvinte sa le dea europenii o baterie de Patriot sau SAMP/T daca au placerea. Ei, americanii adica, nu au de dat nici F 16 C/D si nici baterii Patriot la schimb cu vechituri sovietice, asta ca sa fie treaba oabla…

Cu alte cuvinte, mai lasati bai fratilor vrajeala ca F 16C/D si Patriot ca sunt chestii scumpe. Nu putem insa sa nu admiram imaginatia polonezilor si a slovacilor: niste rapandule de MiG 29 contra F 16C/D si niscai S 300 vintage pentru Patriot…

PPS Oare Bucurestiul ce sa ceara pentru MiG 21 Lancer si bateriile de S 75 Volhov?! Niste F 16 A/B si NASAMS, pentru ca noi avem deja platite sapte baterii de Patriot si vom avea 49 de F 16 MLU… Sau poate, cu mult tupeu,  F-35?

Dar pe cele doua fregate Type 22, poate corvetele?! Poate Delfinul sa le trebuiasca ucrainenilor via The U.S., dar ce sa cerem pe Delfinul? Io zic ca macar un LCS…

GeorgeGMT

165 de comentarii:

  1. Pai se pare ca caile lui Allah cel Preamilostiv sunt mai incurcate decat par. Grupul acela de la Visegrad poate ca nu a fost creat doar impotriva UE si a Germaniei in particular.

    Roman Giertych caută de fapt explicaţii pentru atitudinea guvernelor ungar şi polonez faţă de UE, punând-o în legătură cu războiul ruso-ucrainean izbucnit la 24 februarie. Conform teoriei toate mişcările politice ungare şi poloneze din ultimii ani au fost de fapt părţi ale unui singur proiect, în cadrul căruia după atacul rus Polonia şi Ungaria urmau să atace teritoriile vestice ale Ucrainei: primul ar fi luat cu sine Ucraina de Vest, iar cel de-al doilea Transcarpatia.

    În preambul fostul viceprim-ministru dezvăluie că în urmă cu 11 ani s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orbán în cadrul unei conferinţe ce a avut loc în zona Romei, iar conform spuselor sale acesta îi explicase deja proiectele sale geopolitice.

    Suna a teoriea conspiratiei, atata ca autorul e fost vicepremier polonez.

    5
    • Oare Polonia a uitat ce a pățit după ce a dat apă la moară altui deranjat mintal in 1938 ?
      Dacă e așa, iar îi mănâncă pielea.

      Zic și io….

      19
    • Seamana izbitor cu intelegerea Ribbentrop-Molotov din 1939. Devoalata acum, dupa vizita recenta a lui Orban la Putin si declansarea razboiului in Ucraina, stirea (chiar daca ar fi adevarata) se incadreaza perfect la manipulare/dezinformare.

      3
    • Polonia nu dorește teritorii de la Ucraina ci o Ucraina independenta, orientata politic și economic spre Vest, care sa fie un tampon intre ea și Rusia.

      9
    • Iar ai aparut, ma trolule, cu tampeniile tale?

      2
      • Herr Von Renn Weg

        Mie polonezii mereu mi s-au parut mai saraci cu duhul…
        @moto Du-te si ia-ti pastilele, apoi te culca! Nu de alta, dar o sa plezneasca ceva in capsorul tau, precum a bubuit Vadim Tudor!
        La cat te agiti, se simte panica in care ati intrat pe front pt ca v-o luati in freza de la ucrainieni!

  2. Polonia si-a reamintit că a fost si ea odată mare. S-ar infrupta bucuroasă din vestul catolic al Ucrainei venit la pachet dacă de poate si cu „neprotejata” Lituanie.
    Dacă ar lua singuri problema în mână nu cred ca i-ar opri careva.

    11
    • Fiecare tre sa stea pe curu’ lui. Altfel care este diferenta intre noi si rusi? Ohh, vai, momentul sa ne luam teritoriile istorice noi si ceilalti. Pai poate vor si altii teritorii istorice de la noi. Incepe bubuiala majora…dar vreau sa va vad pe toti astia care faceti gargara si eroisme – in prima linie. E usor sa dai din gura.
      In momentul in care se vehiculeaza asa ceva, cu ocupare a nush ce teritorii – nu misc un deget si o sterg frumos din tara. Nu particip la asa ceva.
      Daca o sa fim noi atacati, invadati…asta e alta treaba.

      Eu zic sa joci niste HoI (Hearts of Iron) mai Victore sa iti satisfaci poftele de cuceritor.

      33
  3. https://www.g4media.ro/bloomberg-din-cauza-razboiului-declansat-de-rusia-ue-renunta-la-intentia-de-a-taia-fondurile-pentru-ungaria-si-polonia-ca-sanctiune-pentru-derapajele-anti-democratice.html

    Cei 2 rebeli au scapat de taierea alocatiei de la mama UE.

    Daca SUA a aprobat 13 miliarde pt ajutor, ar putea sa faca si schimb de jucarii cu ex-comunistii. Poate nu asa pe fata gen Patriot ultimul racnet pt un S300 dar sa mai lase de la ei. Sau Germania sa le dea una veche si sa ia alta dupa renuntarea la MEADS? S-ar putea gasi ceva daca discuta corect.

    6
    • Germania a renuntat la MEADS si are de gand sa-si modernizeze Patriotul…

      4
      • Si sa ia vreo 8 – 10 baterii THAAD. Ce zic e ca ar putea da acum nemodernizat pt S300 iar Slovacia sa modernizeze. Germania oricum o sa comande o caruta de sisteme noi, poate da unul. Slovacia voia sa dea una bucata baterie. Daca nu s-ar mosmondi toti asa mult si ar renunta la PR si pretentii aiurea, ar putea gasi o solutie echitabila pt toate partile.

        1
  4. eeee….politichie ieftină europeană.
    am auzit luna asta de razboi tot felul de idei si propuneri mai mult sau mai putin oficiale și crețe,te doare mintea nu alta.inclusiv zelensky a fortat niste realitati dar asta o pot intelege,e in ochiul uraganului.

    15
  5. Salut. Interesant articol, pai sa facem si noi gura mare, ba va dam mig 21 cu tehnologie de top la bord iar tu unchiu Sam ne dai 32 f-35 moca ca si asa noi nu o sa reusim sa le cumparam dacat cand vor deveni batrane. Vad ca ivanii sau inpotmolit rau de tot, eu incep sa pregatesc parastasu pentru Putinel si maica rusie.

    6
    • nu avem voie, nu ne lasa israelienii. In plus ucrainenii nu sunt formati pentru asa ceva.

      2
      • Piloti kamikaze pentru Slava Ucrainei ! Ar fi ok sa dam din tehnica veche sovietica rachete,radare.etc ukrainienilor si sa luam de ” NATO”, mai exact de la nemti ghepardurile si de la SUA, ceva artilerie auto propulsata, poate niste elicoptere black hawk Sh, asa sa nu sarim calul cu pretentii mari ca polonezii si slovacii. Plus ca in caz de bubuiala la moldoveni sa i putem ajuta cu cate ceva. Ar fi bune si niste javelin sau stinger, daca luamsa dam si la fratii nostrii moldoveni…. Ce bune erau niste drone inarmate pentru noi si moldoveni…

        5
        • Vad ca prinde repede pomana la este europeni, dar nu uitati ca ingrasa! 🙂 Pai Uncle Sam saracul gandeste in termeni capitalisti, nu de milostivenie, ca doar sunt multi protestanti s evrei acolo. Alta mentalitate! Pentru arme marca banul si iti dau aia aproape orice, mai putin arme chimice si bombe nucleare. Si ar mai fi niste ‘Topoare’, nu cred ca pupam nici din alea chit ca am vrea, dar o rezolvam cu francezii la o adica. 🙂

          Voi vad va v-ati gandit la Programul Rabla la armament! :))) Niste Offset indirect si productie loco cu transfer de tehnologie nu doriti, ca doar ‘bestiile’ sovietice sunt de Top! Merita schimbul. 🙂

  6. Patriotii au ajuns in Slovacia de doua zile au fost convoaie filmate in Cehia spre Slovacia.

    https://nltimes.nl/2022/03/19/dutch-patriot-missiles-delivered-eastern-europe-next-month

    Exista confirmari pe mai multe surse.(nexta, oryx. osint technical) Din cate se pare este solicitare Nato, dar nu are legatura cu schimbul de S300.

    Pe de alta parte, in acest punct imi pare ca retorica poloneza cu aratatul batului prin gard, imi pare prea mult. Si imi pare ca da apa la moara unor retardati care mai au putin si apa butonul tactic.

    Din acest punct de vedere, pare mai mult ca nici in al doispelea ceas, nu invatam ca nu poti face contracte cu un idiot si nici ca tre sa-l omori pe idiot ca sa traiesti tu bine si fara griji. Pur si simplu tre sa te asiguri ca in caz de scandal ai o bata mai mare ca a lui si ca stii sa o folosesti. Adica preventiv. Zgandarirea ursului care sade deocamdata la distanta in propria cusca, nu face decat sa justifice retorica acestora.

    Ieri spre exemplu, a fost o informatie falsa pe anumite siteuri, combinata cu interpretari retardate a flight radar, acu dupa ce toti ne-am dat jos masca de medic, ne pricepem si la trafic aerian, care fals are in prim plan tot Polonia. Un Tu-22 backfire a penetrat fara probleme spatiul aerian al Poloniei se sustinea. Au aparut tot felul de postaci cu Eurofightere in regim scramble. Dar a fost deajuns ca majoritatea comentarii sa inceapa cu Nato n-are oua, samd, multe invartite si azvarlite patriotic si cu pieptul curajos. Si misto facut de Romania cu drona care a zburdat 3 minute pe deasupra spatiului adormirii nationale. Aseara a iesit modul Poloniei si a dezmintit fabulatia, dar cam tarzior, oricum pare ca tehnicile de manipulare merg foarte bine la prietenii nostri.

    Consider si am spus-o de la inceput se doreste bataia asupra unui cadavru care nu este nici pe departe in acest stadiu. Toate statele din zona au aratat umanitate si asta este cel mai important. Piruetele politice nu fac decat sa minimizeze ce popoarele au aratat solidar si deschis.
    Si cred ca dupa vizita presedintelui Biden, nu vor mai exista iesiri din astea. Este doar o presupunere.

    18
  7. Cooperarea cu Polonia este vitala si trebuie sa continue pe toate palierele si la toate nivelurile, aici nu exista echivoc, dubiu sau alternativa…

    DAR

    Dincolo de realitatea geopolitica nu trebuie sa uitam ca si ei traiesc cu nostalgia unui imperiu, din pacate culmea patetismului este ca nu e un imperiu pierdut acum 30 de ani ca urss sau 80 ca marea britanie, e la cateva sute de ani distanta.

    Din punctul acesta de vedere al mentalului colectiv, are multe similitudini cu Ungaria. Trecand peste preambulul acesta, ei manifasta doua obiective, 1. Utilizarea Rusiei ca oponent al lumii occidentale pentru a atrage cat mai multe resurse in polonia si 2. Proiectarea unei arii de influenta care se va manifesta asupra viitoarei foste periferii ruse (ucraina, belarus) indirect chiar si asupra tarilor baltice.

    Dincolo de aceste doua obiective, de regula manifesta un provincialism care il depaseste chiar si pe al nostru. Incapacitatea de a vedea dincolo de Minsk si Kiev, modul in care au dorit sa intermedieze mereu relatia noastra cu ucraina prin prisma intereselor lor, sustinerea ambigua pentru Republica Moldova atunci cand Romania a solicitata ajutorul lor in aceasta privinta, lipsa completa de interes pentru Georgia si in general lipsa acuta de viziune pentru orice depaseste periferia descrisa mai devreme, ii poate face un element perturbator pentru modul sub care va exista Europa pe viitor (federatie, uniune, imperiu intergalactic, asociatie comunala…)

    Putini stiu ca genul acesta de atitudine a fost manifestata si inainte de al doilea razboi mondial. Ocuparea vilniusului si participarea la partitionarea cehoslovaciei, modul in care ne incurajau in a recunoaste dreptul ungariei asupra slovaciei pentru ca aceasta sa nu emita pretentii asupra Transilvaniei, i-a adus din actor pasiv intr-unul activ. In 38 presa din polonia se puneau intrebari retorice vis a vis de cooperarea economica si militara cu Romania… in 39 stim in ce directie se indreptau coloanele de refugiati.

    Polonia priveste trecutul sau ca o datorie pe care occidentul o are fata de ea, dar in aceasta logica aceasta datorie este pentru toti cei care au ramas in bezna in 45. Totusi cinic, lumea nu se ghideaza dupa datorii inchipuite, marile tragedii ale unei natiuni sunt vina altora, dar tinand cont de unde a cazut polonia si unde a ajuns la a nu exista pe harta europei in termeni de sute de ani, da si dovada unei inadaptari la realitatile ce au trecut peste ei.

    Din pacate inca nu au ajuns la punctul unei introspectii serioase vis a vis de rolul lor in lume si nu doar rolul lor intr-un colt de europa.

    Trecând peste acestea, toate formele de cooperare ale Romaniei sunt atat necesare cat si vitale. Poate totusi tinem cont si de aceste aspecte cand discutam cu ei, pentru ca noi insine sa ramanem ancorati in realitate si sa nu ne iluzionam.

    38
  8. Singurii care pierd în ceea ce privește imaginea și statutul în regiune sunt ungurii. Au refuzat să ajute Ucraina, o perioadă au blocat inclusiv accesul refugiaților iar când i-au primit i-au primit ostil, cu honvezi înarmați până-n dinți nu cu jucării și ajutoare. Nu vom ști niciodată ce i-a propus Putler lui Orban în cadrul acelei vizite la Moscova însă nu a ieșit *conform planului* căci Rusia pierde (și Ungaria o dată cu ea).
    Până și polonezii se dezic de ei.
    https://m.dcnews.ro/polonia-acuza-ungaria-de-atitudine-prietenoasa-cu-rusia-andrzej-duda-refuza-sa-se-intalneasca-cu-omologul-de-la-budapesta_862784.html?fbclid=IwAR3LXctCYn7xdaBIsjL0kiHSP5tjBw16dyUMd4QzoQq9EodvkqRRakEUMAk
    Și persistă în prostie. Abia ce au acceptat câteva sute de croați pe teritoriul lor sub mandat NATO. Ce este cert, Ungaria va fi paria in Europa pentru câțiva ani.
    Au punctat foarte mult la imagine Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, țările baltice și România. Orban, nefiind primit de nimeni, se vizitează cu Vukic al Serbiei, dar se merită unul pe altul.

    35
    • Helsingør Habitans

      In scenariul programat si dorit de Putin si Orban, Rusia ar fi ocupat rapid Ucraina. Clar ca atunci UE ar fi protestat formal, cum a fost cu Crimeea si Donbassul, dar ar fi continuat business as usual. Avand noi rusii vecini pe granita terestra, ar fi trecut la miscari de intimdare puternice sustinute de Orban. Si nu as fi exclus, apropo si de intalnirea lui Orban cu sarbii, sa ne trezim ca suntem atacati concomitent de rusi, unguri si sarbi. Rusia ar fi putut lua Moldova, ungurii Transilvania iar sarbii Banatul pe care l-au ocupat militar in 1918, incercand sa isi impuna dominatia, au fost dati afara insa de francezi. De aceea iluzia cum ca daca cade Ucraina noi ne vom recupera fostele teritorii de acolo plus Republica Moldova este o minciuna periculoasa. In Orban nu putem avea incredere desi suntem pe hartie aliati. Dar daca Ucraina rezista pana la capat si nu vom avea granita terestra cu Rusia, atunci va fi o lovitura puternica pentru Ungaria. Ucraina va intra la un moment dat in UE, chiar daca nu in NATO si vor fi oricum pro americani. Asta ar putea crea o viitoare axa Bucuresti, Kiev, Varsovia in UE si pro USA. Ceea ce ar duce la izolarea Ungariei daca vor persista in prietenia cu rusii. Pentru ca am putea avea o infrastructura directa cu vestul prin Ucraina si Polonia daca ungurii vor face scandal. Deci nu vom mai depinde de ei. Vor deveni brusc mici. Vor putea fi mari dar doar prin soft power in tarile unde au minoritati si daca vor deveni pro vest si pro NATO. Dar adio Putin si revizionisme.

      14
      • De unde o scoti ? Cand o tara din NATO va ocupa o tara din NATO,sau UE…. Adica ceilalti stau pasivi ? Si sarbii ce sa faca? Ii spulberam si pe unii si pe altii !

        9
        • Helsingør Habitans

          Daca ne uitam ce combina rusii in Bosnia si ce intentii declarate are Putin, adica alungarea NATO din fostele tari comuniste, si adaugam la asta comportamentul lui Orban si aluia sarb, cred ca sunt sanse mai mari de 10% ca in cazul in care rusii ajung in Transcarpatia la granita cu ungurii, acestia sa o dea la intors in schimbul a ceva. Este doar o presupunere, nu am dovezi. Care oricum nu va fi valida daca ucrainienii vor respinge asaltul rusesc.

          4
    • Vukic si Orban sunt doi oameni ce au un caracter mizerabil. Revizionisti, hapsani si perfizi. Sarbii fac bani din comertul cu UE si din fonduri de preaderare, apoi ii cheltuiesc in Rusia. Joaca precum ungurii la doua capete mimand democratia. Daca Orban nu pierde alegerile, dupa criza ucraineana, cred cu tarie ca trebuie gasita o solutie de banare a prostiilor care le face guvernul sau. Arsi la posnar, ca acolo ii doar cekl mai tare pe tirani. Si asta si Vukic se viseaza dictatori si se iubesc unii pe altii.

      Sa nu uite dansii ca ambii sunt revizionisti si au ceva de impartit unii cu altii. Or sa ajunga sa isi dea unul la altul in cap dupa ce vor termina de pradat ce au conveit, apoi vor pierde tot. Cat despre sarbi, astia nu merita ever in UE, nu avem nevoie de alti unguri. Nici fonduri UE, nici liber schimb. Pana si vizele le reinstauram. Sa mearga in Rusia la munca si sa faca business cu ei!!!

      2
  9. 1) Cand au alegeri?
    2) Poate chiar se asteptau sa cada Ucraina rpd. Si de aia urmau un plan de mega galagie. La finalul caruia s-ar fi produs o interventie in Ucraina.
    Numai ca atunci cand muscalii se impotmolira, galagia a ramas… galagie.
    In fine, pare un plan usor sarit de pe fix. Polacii par tari acum, dar fara spatele NATO si UE, time and time again, si-au luat-o pe coaja. E riscant rau.

    8
    • Polonia a avut mereu relații foarte bune cu Ucraina. Au avut multe colaborări industriale și în zona industriei de apărare.

      3
    • Poll-urile in Ungaria tot pe Orban il dau castigator – chiar daca la diferenta mica. In Ungaria oamenii se informeaza ca in Rusia de la televizor si cred ceea ce le spun liderii – e in cultura lor.
      Am avut cateva experiente stupefiante cu colegii maghiari de la Szegedcare executau orbeste ceea ce le spunea seful. Mi s-a zis ca in Ungaria daca seful spune ceva tu faci – ca e responsabilitatea sefului. I-am zis ca in Romania noi cateodata mai si gandim deoarece participarea la o infractiune se numeste complicitate iar ceea ce zice seful nu e niciodata o scuza impotriva gandirii.

      26
      • Si ce are de-a face cu Polonia?….

        2
      • Adică în Ungaria, șefii le cer angajaților sa comita infracțiuni?De regula?
        Cu excepția săvârșirii infracțiunilor, normal ca este doar responsabilitatea șefului dispozițiile pe care le da.

        2
        • Incalcarea si instigarea la incalcarea cu buna stiinta a unor termeni si conditii a unui contract comercial cum ai numi-o? Deci daca accepti sa faci o magarie – de exemplu sa folosesti un soft fara licenta intr-o institutie cand stii ca e ilegal cum se numeste? Nu infractiune?

          2
    • Salut Marian!
      Nu stiu daca are legatura cu prima intrebare, dar ucrainienii au un impact demografic in Polonia pe care nu cred sa-l aiba altii, sau ei in alta parte.
      M-am intors recent din Polonia dintr-o fabrica in care o treime din personalul direct era din Ucraina (recent insemnand totusi inainte de conflictul actual). Am discutat cu prietenii mei lesi (o mica glumita, apropo de etimologia unor cuvinte romanesti) , si-mi spuneau ca in acest caz particular, cifra este oarecum mincinoasa, pentru ca o parte din directii polonezi sunt fosti ucrainieni, iar cativa responsabili de diverse de pe acolo, mi-au spus ca si in plan profesional, si in plan personal, sunt tare incantati de chestia asta.
      Ca sa nu judecam prin exceptii, ne putem uita pe datele demografice generale, dinaintea conflictului. Astfel, putem afla ca ucrainienii din Polonia:
      – 98% din lucratorii straini temporari (>100k);
      – `90% din permisele de lucru sunt pentru ucrainieni (>1300k!);
      – daca cifra de sus e mare, sau pare doar o chestie recenta, ei bine, sunt cam 300 pe an.
      – majoritatea rezidentilor sunt de origine ucrainiana (adica vreo 250k);
      Le-am pus in ordine, pentru ca din ce-mi spusera lesii, cam asta e parcursul ucrainienilor de la ei, de la granita pana la buletin de leah.
      Ce vreau sa spun cu textul asta plictisitor, este ca s-ar putea ca pentru polonezi sa conteze mai mult ucrainienii decat pentru alte state (de fapt cred ca sunt chiar importanti), si deasemenea, s-ar putea ca in opiniile exprimate de anumiti polonezi, sa se auda si un pic din vocea unor fosti ucrainieni,
      E o chestie specifica Polonie, si ar putea explica poate o mica parte din chestiile care par ciudate la prima vedere, unuia ca mine.

      15
  10. Noi am putea să le dăm americanilor la schimb câteva sute de generali iar ei să ne ofere vreo mie de luptători seal și încă pe atatia delta force. Deși mă tem că se vor ‘aclimatiza’ repede și n-am făcut nimic…

    27
    • @Blatula. Pe la 1945 generalul britanic J.F.C. Fuller a teoretizat „factorul tactic constant” – o inovatie militara e contracarata mai devreme sau mai tarziu de o contra-inovatie, ceea ce determina transferarea alternativa a avantajului intre ofensiva si defensiva. Desi Fuller vorbea mai mult de inovatii in echipament, conceptul se aplica si la tactici. Articolul pus de tine sesizeaza adaptarea tacticilor rusilor la realitatile terenului, dar principalele lor probleme sunt strategice, anume:
      -lipsa unui obiectiv strategic clar, concis si realizabil in practica
      -dimensiunea redusa a a fortei raportat la magnitudinea operatiunilor
      -dispersia strategica – o harta utila (https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiqk4kAF5p7QUCQq_E5se1LUSX8UISHbRyiPkywVzYk5e6GyegHX1YfhwmpkK62uzgWRRwY_s94oELWP9STetJAIA-cycfHgRHpCEvkBinsYdQEhWmHLVITawt3Ht5U-lAgXjCefOLfJvkCpWJnn_UfSIJRkCV0vROIHaFinremuPWDLZIdC7hHHLfe=s1497)
      -logistica deficitara
      -rezervele insuficiente.
      Eu cred, din contra, ca timpul joaca in favoarea Ucrainenilor, care in practica pot mobiliza un volum mai mare de trupe in conditiile in care pierderile lor umane sunt net inferioare celor rusesti, beneficiaza de livrari constante de material militar european si american, au moral superior datorita pozitiei lor (isi apara tara) si succeselor defensive, iar sanctiunile incep sa afecteze grav economia rusa.
      De altfel harta practic n-a mai miscat de doua saptamani, iar Rusii adopta treptat o postura defensiva. Daca reusesc sa-si creeze o rezerva puternica, Ucrainenii pot contempla o contraofensiva localizata, eventual un cleste in jurul uneia din patrunderile rusesti.

      22
      • Stagnarea rușilor, cu excepția zonei Mariupol, s-ar putea datora:
        1.Rusii nu mai au resurse umane.Sunt incapabili sa continue o acțiune ofensiva.
        2.Au trecut în defensiva pentru a-i determina pe ucraineni sa treacă la ofensiva.In defensiva, dacă sunt organizați foarte bine, rusii pot cauza pierderi importante ucrainenilor în oameni și blindate, tancuri, piese de artilerie si apoi, pe fondul slăbirii capacității de lupta a ucrainenilor, sa treacă la ofensiva.
        Mi-a trecut prin cap și posibilitatea ca rusii sa mimeze ca vor sa cucerească Kievul pentru a determina importante forte militare ucrainene sa nu intervină în Donbas și zona de litoral a Ucrainei.

        10
        • Tot ce e posibil. Aveam totusi impresia ca mai degraba Kievul acapareaza resursele Rusilor mai mult decat pe ale Ucrainenilor. Evenimentele si imaginile ultimelor doua saptamani par sa indice o concentrare masiva de personal si material rusesc in zona Kiev, actualmente uzate de atritie si imposibil de dezangajat fara rezerve (Rusii par intr-adevar subtirei la rezerve umane). Cred ca daca-i ducea capul mai mult, la Kiev faceau doar demonstratie si atac de diversiune dand impresia fortei fara sa o aiba, ca sa lege cat mai multe rezerve ucrainene acolo, in timp ce resursele suplimentare le foloseau ori ca sa incercuiasca Harkovul si s-o ia spre Donetk ca sa izoleze estul ori sa incercuiasca Mykolaivul ca apoi s-o apuce spre sudul Transnistriei. Acum insa cred ca e prea tarziu. Vom vedea.

          4
    • Ha, Task & Purpose – Chris Cappy. I like the dude, and already subscribed to his Youtube channel. He has some fun and informative videos.

      Stim ca Rusia e un colos…sa vedem, are picioare de lut au ba. Cred ca articolul/videoul vine sa ofere o perspectiva mai realista si sa calmeze spiritele dupa ce multa lume a ramas uimita cat de incompetenta si slaba e armata rusa. Parca se laudau ca in 2 zile sunt la Berlin? 2 ore la Bucuresti….cum era propaganda?!

      Am zero cunostinte despre strategie, tactica (doar ce citesc din istorie) dar…intuitia imi spune ca timpul joaca in favoarea Ucrainei. @Andreas explica mai bine:)

      8
  11. Daca planul de partitie a Ucrainei de care vorbea Roman Giertych chiar era pe bune si risca sa ajunga pe mana presei, nu-i de mirare ca guvernul polonez se da cocoș.

    6
  12. Unele comentarii sunt de-a dreptul halucinante,sa nu zic ca ele duc spre conspirație.
    Domnilor,Polonia este aliatul și vecinul cel mai vocal și de nădejde al ucrainienilor deoarece:
    1) o buna parte din teritoriul Ucrainei a fost al ei iar orașele precum Lvov găzduiesc etnici polonezi;
    2)Ucraina este o piata de desfacere enorma pentru Polonia;
    3)ca sa faci afaceri in siguranța ai nevoie ca partenerul sa fie stabil;
    4)se agita enorm polonezii și faptele lor nu vor fi uitate de Ucraina;
    5)vor dori sa participe cu firme la reconstrucția post război;
    6)au nevoie de o țara buffer și nu de încă o țara ostila pe lângă Belarus și Kaliningrad ;
    Cum am mai scris trebuie mers pe premisa ca vecinului meu sa-i fie bine deoarece și mie imi este bine:nu ma fura,nu-mi da in cap,nu ma invidiază,ba ma mult ma ajuta sa prosper și eu.
    De la cele enumerate mai sus și pana la ideile unora care acuza Polonia de revizionism este cale lunga.

    45
    • Poza aia cu toti aplecati spre harta pare usor ridicola, da pare un exercitiu de imagine, am vazut imediat la noi cum

      De acord, mi se par si mie exagerate acuzatiile de revizionism la adresa Poloniei; nu numai ca au un interes economic/militar sa aiba un vecin ca Ucraina dar au si o serioasa migratie de forta de munca ucraineana si e ultimul lucru care vrei sa-l faci, sa ostilizezi asa ceva.

      Cred ca Polonia urmareste mai degraba o strategie soft power si in tarile baltice, Belarus sau Ucraina, nicidecum revizionism

      Ungaria lui Orban da, revizionism pe fata aproape, chiar si moderatii se stramba acolo cand aud de Trianon si dupa cum s-a miscat Viktoras e clar ca ce visau aia pe forumul htka, o ofensiva rusa spre Europa, nu neaparat militara dar diplomatica, economica, intimidare etc. si o „retragere” a US ar fi pus in discutie fara doar si poate ceva modificari de frontiere, de aia arunca ei cu rahat in ventilator in Balcanii de Vest sprijinind o secesiune a Srpska si eventuale schimbari de granite.

      Nu numai ca au astfel de intentii, dar si acum cand a inceput razboiul baga batul prin gard, uite ceva recent:
      https://www.agerpres.ro/politica-externa/2022/03/22/pe-masa-nato-se-afla-propuneri-periculoase-cu-privire-la-ucraina-spune-viktor-orban–888577

      Pe de alta parte sunt sigur ca-s si cu ochii pe noi si uneori, daca ocazia apare, se manifesta plenar, ma gandesc la treaba cu pretul motorinei/benzinei unde printre vectorii de transmitere a mesajului erau numerosi maghiari cunoscuti in comunitatile locale, de pilda un cunoscut pastor, destul de respectat si de romani dar cu un evident discurs segregationist si revizionist, insa nu asa, pe fata.

      Ce-ar trebui sa facem noi?

      Pai in primul rand Moldova, poate ne-am reconfigurat politica dupa strategia dezastruoasa de a-l sustine pe Plahotniuc, conectarea energetica cat mai rapida, a mers treaba cu sistemul de electricitate sub „umbrela” conflictului din Ucraina si trebuie continuat cat mai rapid.

      Apoi o politica de asigurare a „spatelui” in zona, cred ca e o fereastra de oportunitate in a avea legaturi mai stranse cu Bulgaria (in lumina intentiei americane de a crea infrastructura care sa lege Gdansk de Salonic), s-a facut un pas cu BRUA insa e nevoie de mai mult. Evident, si cu Grecia.

      Apoi o politica activa in Balcanii de Vest, cu focus pe Albania si Croatia

      Nu in ultimul rand, intarirea legaturilor cu o Ucraina ca cea de azi, am vazut ca totusi oamenii aia au trecut niste praguri in perioada asta, alegeri libere, schimbare de putere, extremistii de dreapta nu au intrat in Parlament, zic eu ca-s semnale bune sa incercam sa ne cream un prieten din aceasta tara pentru ca avem si noi nevoie de piata de desfacere, imigratie, colaborare chiar in afara UE/NATO

      https://umbrela-strategica.ro/kievul-avertizeaza-budapesta-vecinii-ucrainei-vor-fi-urmatoarele-tinte-ale-rusiei/#

      deja ucrainenii au trimis niste semnale Budapestei si nimeni nu cred ca o sa-i condamne pentru asta.

      18
    • Ai uitat un lucru :Polonia a primit compensatii grase in schimbu Liovului ,teritorii dezvoltade din Germania si dupa razboi i-au expulzat pe germani ,nu se vorbeste despre asta.Polonia de azi inseamna teritoriu ocupat de germania nazista+compensatii din germania ,e un stat facut de Stalin pentru ca Polonia a avut garantii de securitate de la britanici ,si astea au contat.

      5
  13. Eu văd toate mișcările astea cam așa, NATO în formula de azi e împărțit între facțiunile pro-americane, pro-vestice, independenți și nehotărîți
    Pro-americani sunt britanicii, canadienii, balticii, polonezii, cehii, slovacii și românii, pro-vestici (de fapt pro-germani) ar fi olandezii, danezii, italienii, ungurii și balcanicii, independenții ar fi Franța și Turcia, nehotârâții fiind ibericii si norvegienii
    Interesul Washingtonului este să prindă Rusia într-un conflict de lungă durată, pe care să nu-l poată câștiga și care să facă Rusia o putere de mâna a doua. Bonus ar fi dacă independenții și Berlinul ar fi puși cu botul pe labe și n-ar mai avea interese divergente cu cele americane. Grupul pro-american din tratat la asta lucrează, de aici și declarația aiuritoare a polonezilor cu mig-urile 29 care să plece din Polonia în Germania de unde americanii să le dea ucrainienilor, modalitate de a strica eventualele relații germano-ruse. Grupul pro-german încearcă să nu escaladeze sancțiunile și să nu agraveze situația și mai mult și s-ar întoarce mai degrabă la status-quo-ul de dinainte de război.
    Vedem că Franța și Turcia au inițiative proprii și se visează jucători de talie mondială și cam joacă jocul lor propriu.
    La cacofonie se adaugă China, India, Brazilia, Arabia Saudită Brazilia, fiecare cu interesele proprii.
    Interesant e faptul că saudiții se fac că nu aud telefonul de la Washington, asta e nasol și asta face ca războiul ruso-ucrainean să aibă miză geopolitică planetară.

    21
  14. Helsingør Habitans

    Nu cred ca Polonia ar complota la dezintegrarea Ucrainei. Pur si simplu nu se potriveste cu reactia lor ca popor si obiectivele lor asumate. Sunt foarte solidari cu ucrainenii si ma refer incepand cu poporul de rand. Insa Orban si Putin ar fi in stare de asa ceva. Sa nu uitam ca De ce Polonia impinge propunerile la extrem? Cine stie, poate pentru a presa USA/NATO/UE sa ofere cat mai mult sau poate pentru a fi cei care testeaza reactia Federatiei Ruse.
    Revenind la articol in mod concret, pai nenea asta Roman Giertych face parte dintr-un partid care este in competitie cu PiS aflat la guvernare si mai recent este apropiat al lui Tusk care este exponentul opozitiei poloneze si reprezentantul UE. Deci tot ce spune are ca scop denigrarea actualei guvernari de la Varsovia pentru ca UE nu ii are in gat. Se amesteca in mod gresit Orban cu PiS. Orban da, face o politica anti UE dar pro Putin si cumva a fost apropiat si de Trump. Faptul ca este pro Putin s-a vazut concret si din politicile sale comericale si energetice, plus ca oricand ar deveni revizionist daca ar avea ocazia. De asemenea Ungaria s-a opus ca teritoriul ei sa fie tranzitat de arme in favoarea Ucrainei, spre deosebire de Polonia. Plus ca Fidesz a facut parte din EPP iar acum este neafiliat la nivel european. PiS in schimb este un partid conservator, face parte din ECR la nivel european, nu este in sine anti UE dar este total impotriva liniei neomarxiste si a crearii unei SUE, adica sunt suveranisti dar vor sa existe UE. Sunt total si asumat anti Putin, spre deosebire de Orban, si sunt pro USA,mai ales pro Trump si pro republicani, fiind ei un partid de factura crestin democrata, au legaturi stranse cu cercurile conservatoare din USA.
    Ce vreau sa spun este ca ungurii si polonezi la nivel politic sunt diversi, atat ca au in comun atitudinea anti UE pe anumite teme dar din motive diverse. Cum spuneam, polonezii nu sunt anti UE in sine, ci anti neomarxism si a politicii promovate de lobby-ul LGBTQ. Diferenta asta s-a vazut si la noi cu Terhes din PNTCD, adica partidul care corespunde lui PiS. El a fost invitat de PiS la Varsovia inainte de razboi, si spre deosebire de alti asa zisi nationalisti romani prieteni cu Putin, el imediat a adoptat o linie dura anti Putin, exact ca polonezii cu care a discutat.
    Deci exista doura categorii de eurosceptici, unii pentru ca sunt prieteni cu Putin, altii pentru ca nu agreaza anumite politici care vin de acolo, dar ar dori sa mentina o UE in care sa existe alte politici de inspiratie crestin democrata. Ultimii sunt pro atlantisti si pro USA. Primii nu. Primii sunt de asemenea revizionisti.
    Deci articolul ofera o interpretare eronata asupra unor posibile evenimente. Eu cred ca Polonia nu va face nimic impotriva Ucrainei, dimpotriva o va sustine pana in panzele albe si va continua sa aibe o atitudine maxim anti ruseasca. Daca insa Rusia va incepe sa cucereasca Ucraina pe bune, cu tot sprijinul primit, mi se pare normal ca Polonia sa doreasca sa salveze cat poate din Ucraina si in acest caz sa intre cu trupe in Ucraina macar in zonele istorice controlate de ea. Probabil ca Orban ar face si el cu Transcarpatia dar din total alte motive decat polonezii. In plusTranscarpatia a facut parte din Cehoslovacia. Sunt convins ca polonezii daca ar face acest protectorat l-ar face cu acordul ucrainienilor. In acest sens daca se va ajunge la asa ceva, si ar fi rau pentru ca avem nevoie de o Ucraina puternica in coasta rusilor, am fi cei mai mari fraieri daca nu am discuta cu ucrainienii sa facem acelasi lucru pentru fostele teritorii romanesti, ma refer la protectorat, deci nu pentru a recupera teritorii impotriva vointei lor, gen sa ii ataci pe la spate cand sunt slabi. Dar noi nu suntem in stare sa avem asemenea discutii, asa banuiesc. Vreau sa spun ca exista o mare diferenta intre a avea Bugeacul controlat de ucrainieni, fie si sub protectorat romanesc si il a avea sub ocupatie ruseasca. Daca ai rusii la Reni si la gurile Dunarii va fi foarte greu de contracarat un viitor atac rusesc in Dobrogea sau in zona Focsanilor, chiar daca ai aici NATO! Prin urmare guvernantii nostri ar fi bine sa discute aceasta problema cu Ucraina. Intre timp insa trebuie ajutati la maxim.
    Ca sa inchei, eu as dona la ucrainieni tot echipamentu sovietic de la noi, sau pe calibru sovietic, acum sau postconflict, la schimb cu echipamente donate, prepozitionate sau cu discounturi semnificative din partea NATO/USA.

    11
  15. Helsingør Habitans

    https://www.vistieria.ro/Istoria-romanilor-Articole/Articole-Perioada-contempoarana/1918-1920-Romania-refuza-sa-ocupe-Ucraina.html
    Polonia a propus Romaniei sa ocupe amandoua Ucraina, dar in trecut, dupa primul razboi mondial, si s-a stabileasca o tara condusa sub egida Natiunilor Unite, deci nu anexata la Polonia sau Romania. Noi am refuzat. poate polonezii au avut dreptate, avand in vedere ce a urmat cu armata rosie.
    Oricum astazi suntem intr-o alta situatie si sunt convins ca Polonia nu intentioneaza sa fure teritoriu de la ucrainieni.

    3
    • Romanii au refuzat atunci pentru ca resursele armatei erau epuizate, iar noi eram focusati pe consfintirea Marii Uniri si avea mari batai de cap cu vecinii. De la unguri, la sarbi si bulgari. Probabil faceau treaba asta in cazul in care aveam aceasta posibilitate. Si atunci, ca si astazi, carnea de tun ar fi ramas in Ucraina, nu la noi si la polonezi. Problema este ca pentru a consolida un stat ucrainean puternic care sa faca fata rusilor, trebuie sa ‘investim’ puternic si nu cred ca aveam de unde.

      Ce ar fi urmat apoi din partea rusilor, cred ca ar fi fost mai urat de cat a urmat in 1939 si 1940. Just dpdv strategic, dar extrem de greu de realizat. Poate doar daca URSS pierdea WW2, iar noi si polonezii am fi iesit castigatori printr-un miracol, naiba stie cum! Atunci eram un stat functional, nu mai aveam grija unirii administratiei, integrarii noilor teritorii s.a.m.d.

      Asta e…nu a fost sa fie!

  16. probabil ca nu ati lucrat pana acum cu polonezi, slovaci si croati. Daca romanii au dablaua autocriticii sa vaicarelii, astia sunt la polul opus, au o parere extrem de buna despre ei, se lauda mai mereu dar in realitate sunt superficiali si foarte departe de ceea ce spun ca sunt. Si in domenii tehnice trateaza totul superficial si policianist, asuma chestii dar de multe ori dau fail. Cu ei am invatat sa pun intrebari exacte ca sa primesc raspunsul corect, altfel iti expun de fiecare data o poveste pompoasa.
    Romanii si cehii se comporta similar, fac chalenge la orice, ca nu se poate, ca e greu dar sfarsim prin a face lucrurile.
    De ex. trebuia implementata o functionalitate noua, noi si cehii ne-am chinuit sa implementam pentru 100% business ceea ce era greu si evident ca am depasit termenele. Ceilati au implementat pentru un % mic din business care se preta si au raportat done in termen, pe urma au mai muncit pe burta mult dupa noi ca sa termine.
    Cam asta este modelul de lucru policianist.
    Asa ca nu ma mira deloc abordarea asta de PR, acesta este stilul lor. Prefer stilul nostru mai prudent de tac si fac chiar daca nu suntem vizibili, la final avem rezultate mai bune.
    Si in razboiul asta Ro a avut o abordare buna, nu am facut show ci ne rezumam sa actionam atat cat ne tin curelele si in paralel am prins culoar bun pentru a baga in fata Moldova in paralel cu pregatirea nostra pentru situatia post conflict. Daca observati Ro nu a facut loby pentru ajutoare militare ci doar pentru protectia refugiatilor, intarirea capacitatii nostre de aparare si cresterea independentei energetice, ceea ce este o cu totul alta abordare fata de polonezi si slovaci.
    Ca tot vorbim de vecinii estici, sa nu ajungeti vreodata sa aveti un sef bulgar, cat este coleg e cel mai de treaba om, cand ajunge sef devine zbir. E doar o opinie personala, dar am ceva experiente la activ 🙂

    37
    • Helsingør Habitans

      Nu stiu ce experienta ai avut tu cu polonezii, dar cred ca maxim se aplica la ce ai facut tu. Adica faptul ca ei nu ar face si noi am fi cei care tac si fac este total opus realitatii. Cred ca oricine merge in Polonia vede cu ochiul liber ce infrastructura si-au facut pe fonduri europene, rutiera, feroviara, aeriana etc si ce am facut noi, cu tacutul si facutul, adica tocmai pe dos, noi tot ne-am laudat si am facut mai nimic. Si nici nu exista termen de comparatie intre economia Poloniei, care oricum au salvat tot ce au putut din comunism, de exemplu aveau o industrie petroliera mai slaba ca a noastra, dar si-au pastrat-o si e controlata de ei acum, mai mult decat atat, au cumparat si s-au extins in tarile din jur (au peste 500 de benzinari in Germania, au cumparat cam tot in Cehia si Lituania si au upstream in Marea Nordului si in Canada), fata de noi care am privatizat fara o strategie si am renuntat la industrii strategice pe care aproape le-am distrus. Polonia chiar a facut ceva, spre deosebire de noi, care am facut dar mult mai putin. Plus ca polonezul in general chiar lucreaza, chiar daca si bea, si are o cu totul alta cultura si educatie. Ajunge sa te plimbi prin satele lor ca sa vezi cat sunt de ingrijite si de curate fata de ale noastre. Am fost in Polonia de multe ori si am lucrat cu ei. Au si ei defecte, se lauda, vor mult, nu fac poate cat doresc, fac erori si isi vad poate prea mult de propriul interes, dar in niciun caz nu putem zice ca noi tacem si facem si ei sunt aia care se lauda si nu fac!!! Sugerez oricui sa viziteze Cracovia, Varsovia, Gdansk, regiunea statiunilor de langa muntii Tatra, sa se plimbe cu masina prin tara si va realiza ca sunt la zeci de ani inaintea noastra, tocmai pentru ca au muncit, au avut o strategie nationala de care s-au tinut iar coruptia, care evident exista ca peste tot, nu a afectat semnificativ interesele nationale, cum este la noi. Ca sa nu mai spun ca influenta ruseasca este minimala, spre deosebire de noi care suntem plini de conserve sovietice! Poate si pentru ca nu au un complex de inferioritate fata de rusi, au cucerit Moscova de doua ori! Da, in Evul Mediu, dar nu le este frica de rusi! La noi cunosc o gramada care ar pleca imediat capul, crezand ca rusii vor fi blanzi daca o vom da la intors. Chiar si in politica, zilele trecute la Realitatea TV l-au promovat pe Calin Georgescu care tot insista ca noi trebuie sa fim neutri!

      26
      • helsingor

        mare parte din infrastructura poloneza a fost facuta nu pe banij UE , ea exista in 1990 , fiind doar modernizata si extinsa.

        3
        • Helsingør Habitans

          Păi da, dar de noi se roagă UE de multa vreme sa facem ceva pe banii lor și noi nu prea suntem în stare. Au făcut foarte mult pe bani UE în comparație cu noi, absorbție de fonduri peste 90%.

          4
        • Si noi am avut acces la banii europeni. Rezultatul? Aproape de zero.

      • Nu ti-am spus despre cum arata tara lor ci despre mentalitatea lor, si te rog sa ma crezi ca lucrez cu multi de pe acolo de minim 10 ani si nu sunt diferente mari intre oameni. Am uitat sa spun de conceptul de trupa, daca unul ajunge sef in afara undeva, apai sa stii ca vei gasi dupa cativa ani minim X 10 din aceeasi tara in acea echipa. La romani nu exista individualismul asta nationalist cu aer de gasca.
        Tara lor arata mai bine ca la noi din simplul motiv ca ei in ’89 erau cu 20 de ani inaintea nostra, sa nu uitam de unde am plecat cu totii. In aceeasi situatie sunt si cehii sau ungurii, cand noi ne bucuram daca aveam apa calda sau o paine in plus pe zi astia se plimbau prin lume. Dupa ’90 noi am orbecait 6 ani in socialism-nationalist cand astia erau copii teribili ai estului de la care a cazut comunismul, deja aveau investitii de afara si candidau la UE si NATO, vorba lui Clinton la Madrid, romanii sunt ok dar asteapta pe linia de start de 8 ani fara sa faca nimic.
        Spui ca noi avem conserve, te contrazic nu sunt conserve ci doar idioti utili, orice natie are uscaturile ei.

        16
      • Ar trebui sa vezi cum arata Varsovia in 1990 si cum arata Bucuresti in 1990. La noi zici ca a venit un razboi si ca a fost bombardata capitala saptamani intregi. In acelasi timp, in Varsovia erau deja zgarie nori si o multime de investitii americane.

        Crezi ce vrei, dar noi i-am prins din urma puternic pe Polonezi. Ei erau intr-o stare incredibil de buna in comparatie cu noi post-comunism. Ce dracu, in anii 1990-2000 noi eram in fel de fel de situatii de razboi civil, in Polonia veneau garla investitiile.

        10
        • Helsingør Habitans

          Veneau garla pentru ca ei au stiut sa le atraga si inca stiu, plus ca nu au avut „mineriade” care sa sperie investitorii. Oricum o dam la intors, sunt mai inteligenti ca noi cand vine vorba de politica, economie sau armata. Cel putin pana acum. Viitorul este nescris.,

          5
    • La margine de perceptii , despre o natie , sau alta , pozitia noastra de pana acum e corecta.

      1
  17. capatu satului

    La mintea mea nepriceputa e complicat
    Si prea devreme pt a trage concluzii intr-o anumită direcție

    Totuși, cred ca anumite informații trebuie analizate mai in profunzime
    Polonia este sancționată de UE pt ca statul (politicienii jegosi) au reușit sa controleze autoritatea judecătorească si sa pună autoritatea judecătorească sub control politic
    Apoi sancțiunile UE împotriva polonezilor vin si pt ca au declarat orașe întregi libere de poponauti, identitate de gen, etc etc
    Iar asta nu prea pică bine pt unii ca ca premieru olandez si alți care declara sus si tare ca elevii din clasele primare au dreptul la a fi poponauti, lgbt etc etc

    Asta nu înseamnă ca noi stam mai bine
    Noi oricum stam rău pt ca la noi se fura mai mult ca la la polonezi –
    La noi furtu e legalizat si sprijinit de stat

    Au avut grija Iliescu si altii cu democrația originala cu zeci de mii, sute de mii si milioane de euro cărați cu valiza – dar minune împărătească toți îs nevinovați, sau in cel mai fericit caz primesc pedepse cu suspendare sau maxim 10 ani ca sa iasă după doi ani
    La noi corupția este la un nivel superior fata de Polonia

    Polonezii sunt catolici
    Dar diferit data de ortodoxia noastră
    La noi, in cea mai mare parte, ortodoxia este legata de moștenirea transmisă in familie,
    La polonezi catolicismul înseamnă si studiu
    Ca au avut câțiva care au scris ceva in catolicism

    Polonezii încă se tem de rusii
    Poate unii au uitat începutul anilor 80 in care sindicatul Solidaritatea se naștea iar rusii se pregăteau, din nou, sa invadeze Polonia
    Armata si generalul iaruzelski au preluat conducerea Poloniei
    Si su făcut mai mult rău decât ar fi putut face rusii
    Așa ca rusii când au văzut câte a făcut iaruzeski au renunțat sa mai invadeze Polonia

    Totuși, polonezii sunt la ani lumina de noi in domeniu militar
    Avioanele F16 c/d poloneze sunt de departe superioare fata de ce avem noi F16 a/b
    Plus dacă pui si offestu primit polonezi au luat F 16 mai ieftin ca noi
    Totuși diferența de tehnologie e mare
    Nu mai vorbim de F 35
    Modalitatea in care produc tehnica de lupta la ei in tara

    Plus polonezii au strategii clare in toate domeniile inzestrarii
    Au depășit de mult faza pedefe iar de la aia cu factoru uman cred ca au lipsit

    Ca noi cu factoru uman eram si pe vremea lui Ștefan cel Mare
    Alte scoale si probabil alta educație militara fata de ce se face la noi
    Dar de la Ștefan cel Mare pana azi n-au trecut decât vreo 550 de ani

    Totuși, polonezii au menținut Migu 29
    N-au avut generali obosiți ca noi
    Care au dat la tăiat Iar 93
    Iar mai recent, dacă am înțeles bine, si mare parte din carcasele de t55
    Trebuiau generalii nostrii sa fie siguri ca nu ne putem apăra in caz de conflict

    9
  18. Bun articolul. Realist spus. Acum serios. Credeti ca Ciuca al nostru n-ar fi zis si el ceva? Vrem si noi sa ajutam cu MiG-uri, etc. Dar ce s-a gindit omul: Ba, vine CNN-ul si imi i-a interviu in engeza si eu abia stiu sa citesc de pe hirtii, plus, poate ma intreaba si de plagiat. Mai bine nu. Cred ca cam asa e la noi. Mai bine tacem ca destepti raminem.

    12
    • Ucraina nu a folosit MIG-21 și deci nu știu să le piloteze. Și chiar dacă foloseau, una e MIG-21 clasic și alta MIG-21 LaceR ca și cockpit. De ce mai insistați cu prostiile astea cu MIG-urile noastre?
      Ai impresia că un avion de luptă reactiv e autoturism să treci de la unul la altul de pe azi pe mâine?

      8
    • Ciuca al nostru l-a laudat astazi pe Bode caruia ii multumeste pentru activitate intr-un gest pt a-l sfida pe Catu… te ia capul efectiv!
      Adica lauda un zero barat slugarnic ca sa contreze un mitoman penibil… totul in jurul unei zarve de 2 ruble la cursul de azi.

      asta este nivelul, noi in liga asta jucam.

      17
  19. Helsingør Habitans

    In contextul articolului: https://www.g4media.ro/dmitri-medvedev-acuza-polonia-de-rusofobie-politicieni-mediocri-cu-semne-clare-de-dementa-senila.html adica Medvedev ii acuza pe polonezi ca sunt rusofobi, nazisti, si au uitat ca armata rosie i-a eliberat de nazisti.

    3
  20. Cum bine a punctat Claudiu mai devreme, noi trebuie sa tinem aproape de polonezi, mai ales ca nu ne-au fost inamici niciodata.
    Trebuie sa ne vedem interesul, sa ajutam Ucraina cit putem umanitar si nu numai, sa incercam sa ne desprindem de dependenta de gazul rusesc si sa gasim alternative si sa-i ajutam cum putem si pe R.Moldova, care a fost recent conectata cu succes la reteaua de electricitate din UE, diminuind f. mult dependenta de Tiraspol – de unde le venea electricitatea.
    Noi ne furma singuri caciula, nu trebuie sa se oboseasca vreun vecin „binevoitor” sa ne sape, au grija de asta marii nostrii politruci..
    In loc sa producem local elicopere, nave, mentenanta avioane, amfiii / transportoare blindate, noi cersim pe la unii si latii, pe bani buni, diverse cantitati minuscule sau servicii supra-apreciate ca pret.
    Trebuie ca guvernantii sa inteleaga ca daca nu dai de lucru si nu cumperi de la industria locala ceeace ai nevoie pentru armata – la ce se poate face aici, local – nu o sa poti mentine sau dezvolta industria de aparare.
    Peste tot sint baieti destepti, care lucreaza cu statul, dar la noi astia nu se mai satura, iau de pe bursa de aici gazul si il vind in afara sau la populatie la super-preturi… asta e specula, plain and simple, specula cu produse de importanta strategica si nationala, care ar trebui protejate de catre legea romana.
    Cea mai tare forma de sclavie, iti pui proprii cetateni sa-si plateasca gazul, apa, aurul, electricitatea, etc la super-preturi, curat independenta si securitate nationala.
    Pina nu ne rezolvam problemele grave interne, nu putem emite pretentii sau critica statele din jur.
    Avem razboiul la granita – aproape – si astia se cearta pe ciolan, cine ce minister ia …
    Noaptea mintii….

    19
    • Helsingør Habitans

      Cred ca diferenta dintre noi si Polonia, atat in ceea ce priveste economia, infrastructura, armata dar mai ales industria de aparare, este data de faptul ca la noi sunt inca o gramada de conserve sovietice care saboteaza totul. Un prim pas sa ne dezvoltam armata, economia si infrastructura, ar fi sa le identificam si sa le eliminam din ecuatie. Prin asta ma refer sa le dam afara de la butoanele de unde saboteaza interesele nationale. In rest pot sa se ocupe cu orice altceva doresc dupa, pentru ca majoritatea sunt cetateni romani, deci nu poti sa ii dai afara din tara.

      13
    • Da. polonezii nu ne-au fost inamici în istoria recenta. Nu niciodată. Au fost vremuri când veneau peste noi cu chef de creștere în teritoriu.

      13
      • Lasa-i frate, ca ei nu stiu de astea, n-au citit „Sobieski și românii” la scoala!

        13
      • Helsingør Habitans

        Pe vremea aia, adica in Evul Mediu, nu exista conceptul de stat national, regatele erau fie intemeiate de Papa de la Roma fie cu girul Imparatului bizantin sau ulterior al turcilor. Era un sistem feudal. Deci invaziile nu erau pentru ca era un razboi intre natiuni ci intre feudali sau religii. Cu alte cuvinte polonezii nu au atacat Moldova pentru ca ar fi avut ceva impotriva vreunui stat national romanesc care nu exista.

        1
        • Răspunsul a fost la afirmația ca polonezii „nu ne-au atacat niciodată”, iar raspunsul meu a fost pentru corectitudinea istorică. Si tot pentru corectitudinea istorică, au fost vremuri când aveau apucături de mare putere.

          4
          • Helsingør Habitans

            Păi erau o mare putere.

            1
            • Erau …..
              În această perioadă, Rusia a fost ocupată de Rzeczpospolita în timpul războaielor „Dimitriade”, a suferit o serie de răscoale ale claselor defavorizate și a trebuit să facă față unui val impostori.

              Trupele polono-lituaniene au traversat granița cu Rusia și au asediat fortăreața Smolenskului. După ce forțele ruso-suedeze au fost înfrânte în bătălia de la Klușino. Șuiski a fost forțat să abdice. În schimb, impostorul Dimitrie nu a reușit să ocupe tronul, pentru că magnatul polonez Stanisław Żółkiewski l-a încoronat țar pe fiul regelui Sigismund, Władysław. O parte a populației Moscovei i-a jurat credință lui Władysław, cu condiția ca acesta din urmă să le asigure anumite previlegii și să mențină ortodoxia. În aceste condiții, trupele poloneze au reușit să intre în oraș și să ocupe Kremlinul.

              Regele polonez s-a opus însă compromisului, hotărând să ocupe el tronul Rusiei și să convertească țara la catolicism. Aceste decizii au făcut să crească sentimentele antipoloneze și anticatolice în rândul rușilor. În același timp, decizia poloneză nu a fost nici pe placul suedezilor, care au declanșat războiul pentru controlul țărmului baltic și l-au sprijinit pe propriul lor pretendent la tronul Rusiei, cel de-al treilea impostor „Dimitrie”.

              Rusia era din nou într-o situație vecină cu dezastrul. La conducerea țării nu se afla un lider legitim. Facțiunile boierești se luptau între ele pentru putere. Patriarhul Hermoghen era întemnițat. Polonezii catolici ocupau Kremlinul din Moscova și Smolenskul, iar suedezii protestanți ocupau Novgorodul. Raidurile de jaf ale tătarilor din Crimeea depopulaseră și pustiiseră regiunile din sudul Rusiei[4], iar cetele de răufăcători atacau pe tot întinsul țării. Numeroși ruși muriseră în timpul luptelor și răscoalelor. Soldații polonezi și mercenarii germani au înăbușit în perioada 17 -19 martie 1611 o răscoală în Moscova, masacrând 7.000 de locuitori și au incendiat orașul.[5] Numeroase alte orașe au fost devastate sau puternic slăbite. De exemplu, pe 22 septembrie 1612, trupele polono-lituaniene au masacrat populația și clerul din Vologda.[5]

              https://ro.wikipedia.org/wiki/Timpurile_tulburi

              Deci cam PUTOARE de putoare, cat pe ce sa faca din Rusia regat polonez ……

              A! A! Nu , nu ma luati cu „moral” si alte de din astea .. pur si simplu asta este istoiria. Cateodata cam ciudata cf cantlui „Pusca si cureua lata mai ce pani eram odata!”

              E si in epoca aia toata lumea ataca pe tioata lumea si era cel mai firesc lucru din ;lume. Tin minte un film polonez – Cavaerii teutini. Inainte sa inceapa macelul in fata ambelor armate preotii catolici se roaga in latina ….

              3
              • Helsingør Habitans

                Da. Cam așa a fost istoria. Doar că unele popoare au evoluat un pic între timp, altele au rămas tot cu mentalitatea veche, gen rușii. Din păcate daca in trecut tehnologia nu permitea distrugeri foarte mari în termen scurt, acum putem distruge foarte mult repede.

                • Au evoluat ?

                  Acum vreo 30 de ani aia de al Schalke opareau canm veniti din Papua …
                  Ultrasii egelzi amintesc de vechii picti samd .

              • smiorc, ce sa spun ce ii vaieta unii pe rusi de Timpurile tulburi…dar ei cate timpuri de astea au adus pentru multi altii?

                Pana la urma a fost o criza dinastica si vecinii au incercat sa profite…insa rusii au reusit sa-si revina, ceea ce altii precum polonezii nu au reusit cand au avut crize asemanatoare.

                Se face mult prea mult caz de grija rusilor ca se vor reedita acele vremuri. Pana la urma, cauzele care au dus la invaziile suedeza/poloneza si la pustiirea sudului de tatari au fost interne

                Discutiile astea sunt bune doar sa stim cum gandesc rusii, ce spune istoria lor, nu ca scuza in modernitate ca uite, se simt nesiguri si amenintati ca au facut si-au dres polonezii acu 500 de ani

        • Nu, veniseră in vizita. Ca turcii si ungurii. Si austriecii, nemtii, bulgarii . Bine c-ai plecat din tara, a crescut iqul

          8
          • Helsingør Habitans

            Când creștinii veneau în genul ăla de „vizite” era o chestie feudală, nu avea nimic de a face cu popoarele. Sa nu uitam că moldovenii cu muntenii au avut o grămadă de războaie între ei, pe același principiu feudal. Ungaria când a atacat Tara Românească și Moldova a fost nu pentru că ungurii au atacat românii ci pentru că statul senior, adică Ungaria, la inițiativa cariera au fost înființate Tara Românească și Moldova că state vasale prin descălecat, au vrut să îsi impună cu forța stăpânirea după ce vasalii au vrut să fie independenți. Deci o chestie medievală. Turcii însă au venit pe criterii religioase, să răspândească islamul. Oricum, invaziile nu erau pe criterii naționaliste. Ideea cu națiunile apare după Revoluția Franceză.

            5
  21. Guvernul polonez vrea sa profite de actuala situație și merge mai departe cu „reformele „, în timp ce UE este atenta la Ucraina. În scurt timp, regimul Orban din Ungaria, o sa fie parfum fata de ceea ce fac ăștia în Polonia.
    Toată lumea e incantata de implicarea Poloniei, de cât investesc ei în armata, dar pe termen scurt Polonia se îndreaptă către iliberalism pur.

    3
  22. WHEN GERMANY MOCKING TRUMP BACKFIRED BADLY (LOL)

    La ONU

    https://www.youtube.com/watch?v=QBvCCTzTzuk

    2
  23. Priviti problema din alt unghi.

    Ukraina cere Israelului Iron Dome cu mult inainte de a se ajunge la razboi. Ieri cred, Presedintele s-a adresat parlamentului Israelian si printre altele, le-a batut obrazul ca nu le-au dat Iron Dome. Bun, asta nu se poate se pare… ce-ar fi sa incercam cu Patriot? Asa ca Slovacia cere tocmai asta, insa il vrea permanent. De ce? Stie ca vor veni rusii si vor sa aiba ce sa le ofere? Pentru ca pe rusi ii intereseaza in principal cum sa neutralizeze Iron Dome. Ukraina este doar un posibil mijloc… daca Ukraina nu poate, incearca prin alti intermediari.

    Occidentul nu pune botul… cel putin, Biden nu risca sa devina prea evident… Tehnologia occidentului nu e disponibila decat tarilor de incredere.

    Intre timp, Israel renunta sa mai incerce sa convinga pe Biden-Obama sa nu incheie acordul cu Iran si se intruneste cu Egipt si UAE, mai mult ca sigur pentru planificarea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene in timp ce Iranul infiinteaza ” IRGC Nuclear Command” cu sarcina de a securiza aceste instalatii.

    Popcorn anyone?

    3
  24. Cred ca aceste declaratii nu sunt intelese prea bine din punct de vedere al obiectivului urmarit. Aceste ”propuneri”, dupa parerea mea, urmaresc un singur scop: Refuzul NATO de a interveni direct in acest razboi. Astfel se poate evita vreo escaladare a conflictului, iar orice amenintare nucleara din partea Rusiei nu se mai justifica. Sunt din aceiasi categorie cu declaratiile lui Boris Johnson cu privire la sansele nule ale Ucrainei de a fi primita in NATO. Bineinteles, state membre NATO vor livra tehnica militara si informatii Ucrainei (si bine fac), dar Alianta in sine nu intervine. Si o spune cu voce tare. Sunt convins ca deja in presa rusa s-a scris de propunerile polonezilor si de refuzul SUA si al NATO, iar asta este tot ce conteaza, pentru ca este una dintre tintele unor astfel de actiuni. Refuz sa cred ca sunteti asa de naivi incat sa credeti ca propunerea Poloniei vis-a-vis de MIG-uri a fost nascuta la Varsovia, de exempu. Iar daca-i credeti pe polonezi asa de naivi incat sa profite de acest razboi si sa-si recupereze vreun teritoriu pierdut in trecut, probabil atunci ar trebui sa ramaneti pe domeniul strict militar, deoarece geopolitica este o chestiune ceva mai complexa fata de datele tehnice a vreunei rachete hipersonice. Iertati-mi ironia ! Pe langa conflictul militar declansat de Rusia, avem si un razboi psihologic presarat cu tot felul de ”informari”, dezinformari si manipulari, intentionate si neintentionate, si de o parte si de alta(Rusia vs NATO). Nu urmariti doar tabla de sah, ci si mana care muta. O seara placuta !

    19
    • @RaM

      În sfârșit cineva care gândește. OTAN (US) nu se teme de Rusia și de ruginiturile nucleare a lui Putin. Problema de fapt e alta – OTAN (US) nu vrea să dea pretext rușilor să-și cheme aliații la război. Atât cât ofcial e meci Rusia – Ucraina – CSTO nu poate interveni, iar China primește peste mâni doar pentru că îi apar gânduri de a tremite rușilor de mâncare.

      Partea tristă/riscantă a acestor ”dansuri” diplomatice e că fac să pară ”slabani” în ochii lui Putin și îl fac să se gândească la folosirea mârșăviilor chimice/nucleare.

      Anyway, intrarea trupelor OTAN în Ucraina sub o formă sau alta e o chestie de timp. Doar că timpul ăla încă nu a venit. Pe de altă parte, e amuzant să vezi cum se zbat trolacii moscalești prin comentarii. Sărmanii încă nu au conștientizat că dragul lor Putin e mort deja de 3 săptămâni. Singura necunoscută e factura cu vieți nevinovate pe care urmează să o plătim ca să vedem și înmormântarea.

      14
    • @RaM. ” Nu urmariti doar tabla de sah, ci si mana care muta. ” Corect. Doar că „mâna care mută” nu e o entitate ci un interes – noi vedem o mutare a unei piese dar nu înțelegem scopul mutării decât dacă îl asociem cu scopul jucătorului. Ca să fie mai complicat pentru noi, trebuie să privim tabla de șah cu mai mult de doi jucători. Cam asta înseamnă lume multipolară …
      Spuneai că interesul Occidentului este exclusiv evitarea escaladării. Nu, nu este un obiectiv la nivel strategic ci doar o armă tactică de a menține în limitele rațiunii dacă nu pe un Putin disperat, atunci măcar pe un Shoigu sau Gherasimov.
      După mine, cel puțin acum, Putin nu speră la mai mult decât să se mențină la putere, și pentru asta crede că are nevoie de o semi-pace cu Occidentul (ceva să meargă pentru oligarhi Mastercardul la amante și service-ul la iahturi) și o halcă mai consistentă din Ucraina – el având o mentalitate teritorialistă – cred că s-ar mulțumi și doar cu regiunile Crimeea, Kherson, Zaporojie, Donetsk și Lugansk. Toate celelalte zone ocupate cred că pot fi monedă de schimb la negocieri, alături de durata ocupației teritoriilor deja acaparate care va curge în favoarea lui.
      Zelenski vrea totul – are dreptatea, dreptul internațional, suferințele poporului, notorietatea pozitivă și victoria militară dpdv mediatic de partea lui. Problema lui e că nimeni nu-i poate spune oficial că va rîmâne cu buza umflată, și de aceea războiul va continua …
      SUA, adică establishment-ul serios și acum unit și nu dementul de Biden, vrea o Rusie docilă la dorințele Vestului, inclusiv în scopul unei viitoare încercuiri a Chinei cu ajutorul Rusiei. De aceea au mentalitatea „let’s bleed the bear till will fall to knees” – puteau să le dea ucrainenilor un băț mai lung decât al rușilor – drone de ghidaj și artilerie sau rachete cu rază peste 10 km (poate greșesc – TOW, Brimstone, Spike-ER, chiar și NSM, JSM) și acum vedeam contraofensivă ucraineană. Dar situația de acum e perfectă pentru ei – au armata ucraineană care le servește integral interesul pe banii altora, au o UE disperată să le cumpere gazele de șist pe termen lung și mai au niște ruși care se afundă mai mult în noroi crezând în fiecare minut că sunt la ieșirea din mocirlă, ca peste ceva săptămâni / luni să constate că sunt în genunchi, epuizați de atriția fizică, financiară și morală a războiului.
      UE, adică Germania, vrea back to business as soon as possible indiferent de cine pierde sau câștigă pe front. Din acest motiv nu m-ar mira să fie capabili de compromisuri morale pe care cel puțin SUA le va taxa ca atare, mai ales când îl vor presa pe Zelenski să accepte pierderi teritoriale.
      Polonia e un stat prea matur ca să mai viseze la ambiții teritorialiste, mai ales știind că nu vor putea avea justificări pentru o Galiție alb-roșie. Ce face acum e construirea unui atașament emoțional al ucrainenilor pe care să construiască în viitor un leadership economic.
      Ungaria lui Orban – ăștia sunt în stare să renunțe și la NATO chiar și doar pentru Transcarpatia, nu mai vorbesc de Ardeal – n-aș vrea să-l mai văd pe Viktor la putere la Budapesta simultan cu tancuri rusești pe Prut.
      Republica Moldova – chiar n-o-nțeleg pe Maia Sandu – nu e struț dar se poartă ca struțu’ – în loc să pozeze panica și să ceară protecție militară de la Vest – de la NATO pe motive de costuri militare în caz de invazie, de la UE pe motive de liberte, egalite, fraternite, de la Românica pe motive de unire – ce face ? Tace. Mâlc.
      Românica ? Ce-i aia Românica ? Un Herr Mămăligă peste o șleahtă de pesedei trădători și corupți aliați cu o altă șleahtă de penelei corupți și udemeriști revizioniști și corupți cu o opoziție de spălați pe creier și ăia corupți și de bagabonți de cartier trădători care vor să fie corupți da’ nu-i bagă nimeni în seamă decât la bâze cu botnița. Românica – în loc să cânte din scripcă la masa lu’ Macron „dă șî mie-o rachetă-n loc de corvetă, da’ dă-mi-o repede și ieftin că-i răzbel”, în loc să sufle-n trombon la masa lu’ Bidon „dă bă moca orice că-i răzbel”, în loc să-i șoptească duios lu’ Scholz „Hermanstadt, Kronstadt, Akerman, BRUA, Romgaz, da’ zi un jawohl la Basarabia” – ce face Românica ? Cântă serenade cu povești duioase despre refugiați și se uită la știri cu mentalitatea mioritică de „ce-o fi o fi”. Ce am comenta dacă am vedea la știri ceva cu ” … atac cu bombă în Chișinău împotriva cotropitorilor ruși. Armata rusă acuză teroriștii pregătiți de România cu banii CIA-ului … „. Suntem pregătiți să susținem un război de gherilă care cert va avea loc în toate zonele ocupate de ruși ? Asta pentru că dacă acum zicem „ce-o fi o fi” trebuie să ne pregătim și pentru scenariul maxim defavorabil nouă.

      5
      • Poti sa explici te rog ce intelegi prin „victorie militara din punct de vedere mediatic”?
        Iar la capitolul cu batul lung pot sa spun ca Brimstone nu prea are ce cauta avioanele ucrainene cate or mai fi nu pot lansa asa ceva, nici JSM. Au cateva bete destul de lungi ca SPG Pion cu raza de pana la 40 km si MLRS Vilkha o varianta ucraineana a Smerch care poate lovi pana la 130 km.

      • Comentariul tău redă realitatea cruntă.
        Eu sunt pregătit să lupt,și nu aș lupta pentru politicieni,manelari,și alte specimene.
        Aș lupta și aș muri pentru ceea ce cred eu,pentru cum vad eu țara asta.

        1
  25. Sa vina rusii.
    Suntem la fel de nepregatiti cum am fost mereu.

    Daca vin, sper sa ii ia la m–e intai pe astia de ne conduc.

    Vai de capu nostru. Asa as zice

    1
    • Pana sa-i ia la m**e rusii, astia care ne conduc vor fi demult plecati in state sau america de sud. Nu degeaba am mai scris, acum vre-o doua saptamani, ca habar nu aveti cat de multe persoane din Romania sunt deja cu bagajele facute si au intentia sa o stearga, cat mai repede, in caz ca lucrurile se precipita.

      9
      • Si foarte bine ca au bagajele pregatite. Ideal sa fie pregatite cum trebuie – bug out bag (urban, outdoor mix). Am pregatit pentru sotie si pentru cele 2 fete mici. Eu voi ramane aici ca prostul:) iar cei care vor ramane ii vor intampina pe rusi cu paine si sare si vor dansa hora impreuna. Ca la ucrainieni. Trebuie sa fim si noi la fel de primitori, nu ne putem lasa mai prejos.

        14
  26. „PPS Oare Bucurestiul ce sa ceara pentru MiG 21 Lancer si bateriile de S 75 Volhov?! Niste F 16 A/B si NASAMS, pentru ca noi avem deja platite sapte baterii de Patriot si vom avea 49 de F 16 MLU… Sau poate, cu mult tupeu, F-35?”

    Pai nu mai vreau ucrainienii armament sovietic. Acum vreau F-15 si F-16 pentru ca pilotii lor vor sti sa le foloseasca in maxim 3 saptamani: https://umbrela-strategica.ro/fortele-aeriene-ale-ucrainei-sustin-ca-pilotii-sai-vor-reusi-sa-se-invete-sa-utilizeze-avioane-de-lupta-f-16-si-f-15-in-doua-trei-saptamani/

    1
  27. @Helsingør Habitans a concluzionat corect. Vezi din ce cauze am ajuns sa importam EE desi acum 7-8 ani inca exportam. Va aduceti aminte ca prima decizie a lui Ilici iliescu& in ’90 a fost stoparea lucrului la Cernavoda ?! La fel si Monta si Dragnea > nimic n-au facut pt energie ! Nici o centrala, niciuna si nici gaz ! Grija lor atunci si acum >> subjugarea justitiei ! Patriotul a fost impus mai ales pt protectia vestului ! eF-urile portugheze la mana III-a !!!
    @Lt(rez) a documentat cum NU se pregatesc noi ofiteri pt eF-urile norvegiene si pt tancuri ! Corvetele ? Ar fi fost gata in 2021 si azi erau functionale dar gasca psd care a luat puterea in 2017 a anulat tot ! Din ianuarie ac se stia ca rusii vor ataca. Si ce daca pt politicienii dela butoane, care chiar bine s-au nimerit, usl si udmr ?! De asta ne deosebim de polonezi ! Ei, politicienii lor, sunt patrioti !

    7
    • a fost stoparea lucrului la Cernavoda ?? „Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie, anul 2007. „

      4
  28. ?!!!???!!!!

    George cu tit respectu te avertuzez ca ganditu pe cont propriu risca sa fie f costisitor

    –––––––––––––––––––––––––––––––––
    In rest nornal ca oferta poloneza ar fi fots un Mig 29 contra unui F 16 . Mai ales daca acel F 16 era nitel uzat .

    Dar ,,,,, „porcariile” sunt altele ……
    Cica ca cum “…sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina”? Unde in Ucraina nu a zis Kraczynski da nu stiu de ce ma gandesc mai ales la cea vestica adica Lwów adica Galitia … fara sa puna in discutie zona Wrocław sau Szczecin (adica Breslau und Stettin)

    Nici cu Morawiecki. nu imi este rusine …. „„Poland is proposing to add a trade blockade to this package of sanctions as soon as possible, both for seaports – a ban on entering Russian-flagged ships with Russian goods – but also a ban on land trade,” Cine va fi cel mai parlit ? Nu Polonia!!!

    Si uiote asa isi fac „imagine” si in plus incearca marea cu destu .;.. ca poate tine …

    Si noi?

    ai de cate opri ma zis pe aici pe Rumania Military ca in ziuia Z a momendtului D de la Deveselu noi am facut un imnes serviciu americanilor ? Cehia si Ungaria „declinasera onoarea” . Acel „mic serviciu” ne inreptatea la „ajutoare militare” .. Da noi dame nobile o facem poe gratus cu aia cui bani. Bani cerem doar la saracani!
    Adica proaste de din alea de se …. pe nasturi !!!

    A .. Si ce ai dom’le cu Type 22 ? Ca platfiorme , adica doar ca nave ar trebui sa fie excelente (standarde Royal Navy!) .. Ceva armament le trebuie …

    Da noi prea finuti …..

    4
  29. Helsingør Habitans

    https://twitter.com/i/status/1506347979673939972 puteti vedea aici o „cu..va” de om vorbind. scuzati expresia, oricum este un cuvant de origine slava. Cei mai mari mincinosi de pe planeta, istoric vorbind, sunt rusii. Imi amintesc si de declaratia aceluiasi Peskov cum ca Rusia nu a atacat pe nimeni in toata istoria lor: https://adevarul.ro/international/rusia/realitatea-alternativa-kremlinului-peskov-rusia-nu-atacat-niciodata-nimeni-occidentul-nu-bun-istorie-1_62123ba55163ec427138b0a1/comment/3837251.html .
    Imi pare rau sa o zic, dar daca vrem liniste si dezvoltare economica, o putem avea in primul rand daca Ucraina invinge si vom dezvolta relatii excelente cu ei si cu polonezii, pe langa USA si anumite grupuri parlamentare din UE.
    In vederea acestui lucru ma astept ca presedintele si premierul Romaniei sa devina mai vocali, nu zic neaparat ca polonezii, dar in criza asta majora in care marginal este implicata si Republica Moldova, noi suntem prea tacuti! De ce nimeni din Romania nu se intalneste acum cu Zelenschi? De ce nu discutam cu ei despre Transnistria, despre cum sa ii ajutam, in afara de chestia umanitara si cum vom colabora post conflict? Zelenschi deja isi face planuri post conflict? Unde suntem noi? Vom ajunge de rasul Europei iarasi, sa nu uitam ca in cazul Republicii Moldova in anii trecuti ne-au luat fața nemtii si ungurii prin interesele lor legate de Chisinau! Iar ce am facut am facut gresit, apropo de Plahotniuc! Chiar avem nevoie de ucraineni! Si de polonezi! E bine ca a venit presedintele Poloniei la Bucuresti! Ma gandesc ca la nivel guvernamental deja se stiu motivele politicii externe poloneze recente, obiectul acestui articol! Sper ca si Iohannis sa iasa din amorteala si sa devina mai activ! Nu neaparat in presa dar acum e momentul in care interesele Romaniei sunt in joc!

    3
    • Interesul nostru e ca Ucraina sa isi pastreze partea de est intacta.
      Sa isi salveze parte din industrie.
      Sa isi dezvolte infrastructura in zona asta cand va fi timpul.
      Toate astea beneficiaza Romania si Moldova.
      Dincolo de chestiile emotionale provocate de razboi si sprijinul acordat populatiei , trebuie vorbit si de chestii concrete.
      Pe astea se vor consolida relatiile.
      Pe astea va veni respectul si convietuirea intre comunitatile locale.
      Acum trebuie sprijiniti , vocal ..sau pe sub masa , sa isi pastreze teritoriile.
      Rusia , militar urmareste anihilarea capacitatilor ucrainienilor de a fabrica arme nucleare.
      Sunt pusi intr-o dilema mare.
      Pe teren pierd. Nu au capacitatea de a tine ocupate zone strategice importante ptr ei.
      Ptr viitor dilema e mare.
      Daca Ucraina nu intra in NATO(nu mai repeta ei greseala sa creada in hartii semnate , drept garantii de securitate) si le ramane posibilitatea de a fabrica nucleare…in ceva timp e posibil ca sa asistam la un nou membru in club. De aici vedem , de ce insista rusii sa ocupe anumite zone(asta pe langa aspectul , de a tine energetic Ucraina in sah). Ptr ca o Ucraina ostila si cu nucleare langa ei ..e mai rau decat cu NATO la granita.
      De aici si presiunea pe Belarus sa intre in joc.
      Numai ca de aici se poate deschide cutia Pandorei ..si calea catre un conflict global.
      Ptr ca la margine de NATO, Polonia si alte tari , pot actiona unilateral impotriva Belarusului. Prin lovituri punctuale.
      Moment in care rusii ar fi pusi in situatia de a lovi „strategic” fortele ce vor ataca Belarusul. Ptr ca nu mai au capacitatea de a riposta tactic.
      Moment in care NATO va fi pus sub presiune ptr a adopta o pozitie si riposta.
      Daca nu riposteaza …NATO va valora fix cat garantiile de securitate ale Ucrainei.
      Daca riposteaza se deschide calea catre un conflict global.

      Eu as spune ca e momentul de stat in transee cu degetul pe tragaci. Sa se astepte un moment de detensionare si lucrat cu cine mai e capabil in Moscova sa duca spre dezescaladare.
      Cine spunea ca Zelensky e un clovn , care doar tine discursuri si spune chestii exagerate…as zice ca e in grava eroare si sa isi tina parerile acasa.
      Cine credea ca jocul lui Putin tine doua zile , cand vorbea de provocari la adresa NATO si isi imagina ca astea sunt niste chestii abstracte ..genul …gata rupem hartiile semnate , se inseala .
      Nu e un general de armata …ci un fost KGB-ist , crescut in subsolurile oculte ..cu lectii despre maica Rusie si underground-ul occidental.

      Cea mai buna chestie ptr NATO , in momentul de fata , e exact lectura lui Zelensky. Cu un nivel mai jos.
      Sa mute infrastructura militara cat mai in fata , sa puna preventiv presiune si sub amenintare Belarusul , ptr a limita miscarile adversarului si a impiedica o miscare gresita a unei tari , care si asa traieste sub opresiune.
      Odata limitate miscarile tarului …sa se astepte reasezarea puterii in rusia.

      Miscarile poloneze nu imi par de maniera sa duca spre o dezescaladare. Trebuie multa precautie ptr o situatie deja volatila.

      5
      • „Interesul nostru e ca Ucraina sa isi pastreze partea de est intacta.”
        Pai din start obiectivul asta e irealizabil. Obiectivul minimal al rusilor (Crimeea deja a lor) este sa ia partea aia de est ca sa castige un minim de zona tampon fata de o Ucraina occidentalizata + industria si zona miniera + Marea Azov interna. De unde efortul pe Mariupol.
        Restul, cu Kievul neutru, bla-bla-bla. Celalalt obiectiv ar fi sa le ia o fasie cat mai mare din malul Marii Negre.
        Cu astea 2 obiective au handicapat pe termen lung orice dezvoltare a Ucrainei.

        8
        • Odata inlocuita administratia existenta prin forta militara ..noul statut trebuie recunoscut.
          De moment , nici una din conditii nu e data ..ptr rusia , in estul Ucrainei.
          Sa ii spunem pe romaneste ..obiectivele au fost prea ambitioase ptr pretentiile rusiei. Nu a existat un obiectiv „strict teritorial” , cum invoca propaganda.
          Scopul a fost , crearea unei diversiuni militare in est , ptr a permite preluarea puterii in Kiev.
          Au esuat si s-au repozitionat.
          Au trecut pe santajul prin forta ..ptr a forta o solutie la masa negocierilor.
          Au esuat , ptr ca pierderile umane si de tehnica ii fac sa piarda initiativa pe multe fronturi.
          Daca pierd initiativa si pe fronturile principale(se pare ca pe Kiev nu mai pot pune presiune militara ) risca sa fie impinsi inapoi.
          Pierderile lor sunt foarte mari.
          Refacerea Ucrainei va fi grea si cu un port si fara.
          Problema va veni dupa terminarea conflictului , ptr ca vor veni ani grei si cu o tara dificil de guvernat in conditiile astea.
          Daca nu sunt ajutati.

          9
          • „Președintele Zelensky a declarat într-un interviu că este gata să negocieze cu Moscova problema limbii ruse în Ucraina. A amintit că această chestiune a folosirii limbii materne este ridicată și de Ungaria (fără să menționeze România și drepturile lingvistice ale românilor). Zelensky a spus că nu este de acord cu conceptul de „minorități”, el preferând să-l folosească pe cel de „comunități”; s-a declarat de acord cu deschiderea de școli în care să fie folosită limba rusă sau ucraineană, dar a atras atenția că va fi nevoie de modificări legislative pentru așa ceva.”

            Deci deja nu exista minoritati (parca am mai vazut asta undeva) si apoi ar fi nevoie de modificari legislative… Deci nu alinierea la normele UE le-ar impune asa ceva ci doar o invazie militara…

            12
            • Probabil limba ungara nu ucraineana. Si pana la urma asta-i solutia in diplomatie? Sa urli cat mai mult si mai agresiv? Vorbesc de Ungaria carora vad ca toata lumea le canta in struna.
              I

            • https://youtu.be/kdJUZPbtv6U
              Nu stiu daca asta e interviul ptr ca nu s-a indicat sursa, dar aici vorbeste de minorități de 27:20 la 29:35

              Nu spune nimic despre modificări legislative (!!)

              De Ungaria pomenește într-un context mai mult negativ, spune că dacă cineva ridică problema minorității ungurești, sau rusești, sau alta, atunci relația ar trbui sa fie „in oglinda”, bazată pe respect „in oglinda” si trebuie să se asigure că si scoli ucrainesti exista in capitalele țărilor lor…. nu stiu de ce in capitale, logic ar fi acolo unde există acele comunități, omul vorbeste cam încurcat, o fi nedormit ..
              Nu am tradus mot a mot, cine vrea poate cauta traducerea în engleză

            • Daca vor sa intre in UE vor trebui sa se plieze pe cerintele UE.
              Nu vor impune ei propriile reguli.
              Daca UE cere ca anumite comunitati sa aiba reprezentare politica , asa va fi.
              Si pozitia Poloniei , legat de problema LGTBI , mi se pare o exagerare , impinsa spre extremism.
              Stim foarte bine ca segregarile , bazate pe orientari , de orice fel sunt ele ..sunt rele ca si principiu.
              Adica , nu ma intereseaza pe mine ce orientare are X …cat timp nu afecteaza negativ , in mod direct , drepturile altui individ.
              La nivel de individ , trebuie sa ai aceleasi drepturi , indiferent.
              Problema in UE e depasirea principiului de egalitate si inlocuirea lui (cel putin la nivel de imagine/uneori si legislativ) cu cel de echitate. Adica colective mai „slabe” sa fie puse pe picior de egalitate , fortat. Un fel de comunism mascat …si impunerea vointei unei minoritati.
              Legal , indivizii trebuie sa aiba aceleasi drepturi si sa se aplice legea ptr discriminari , acolo unde se produc.
              Nu sa impui cote si standarde diferite in institutii ..doar ptr a avea reprezentare si „echitate”.

              5
              • Helsingør Habitans

                Cu segregările țin să te contrazic. Nu poți amesteca cu forța comunități, este nedemocratic. Dar la fel de nedemocratică este și discriminarea minorităților de orice fel. Ce faci insa daca o comunitate își alege un mod de viață diferit de majoritate și nu dorește să fie deranjata? Ii obligi să trăiască că tine? Ii obligi să aibă în mijlocul lor pe alții care îi vor bate la cap toată ziua că sunt nebuni? O soluție poate sa ceea ce americanii și cred că și olandezii au făcut cu comunitățile Amish. Adică au primit dreptul ca in comunitățile lor să trăiască cum vor ei. In cazul ăla nu este segregare. Dar care este limita între segregare și libertatea de a trai în comunitate după cum îți dictează conștiința? Asta este întrebarea!

                1
                • Nu era vorba de amestecat.
                  Ca nu ii obliga nimeni sa se „imperecheze” impotriva vointei lor.
                  Ci sa nu ai prevederi legale explicite , care sa favorizeze , segregarea , „ghetoizarea” anumitor „comunitati”.
                  Ptr ca ..e mult spus comunitati.
                  Oameni ce au orientari diferite ..nu trebuie tratati discriminatoriu , din punct de vedere legal.
                  Ptr ca orientarea sexuala nu are nimic de a face cu locul de munca , nu are a face ..cu ..cui vrea unul sa ii lase mostenire masina , sau cui ramane in urma unei uniuni(recunoscuta , sau nu).
                  Ca si principiu , nu accept chestii legale , ce pot afecta terte persoane , sau persoane ce nu pot decide (minori , boli, etc) ptr ei.
                  Adica , nu as fi de acord cu adoptia de catre cupluri LGTBI , doar in baza unui principiu juridic ci pe cazuri studiate individual.
                  Dau un exemplu:
                  Un cuplu vrea sa adopte un copil ..ptr a „isi” implini viata.
                  Nu sunt de acord. Un copil nu e un catel de companie. Ca si principiu , „dorinta” ta afecteaza un tert(copilul) , care nu isi poate exprima vointa , din pct de vedere juridic.
                  Alt exemplu.
                  Un copil isi pierde parintii in urma unui accident. Singura familie ramasa in viata sunt un cuplu LGTBI. Daca isi exprima optiunea de adoptie , trebuie sa fie prima optiune(daca indeplinesc conditiile) ptr ca se pastreaza legatura familiara ..si e benefica minorului.
                  Pozitiile generale , ce tind spre extremism ..exprimate de Ungaria si Polonia , bazate pe niste prejudecati ale societatii ..nu trebuie sa primeze ca si principiu juridic.
                  Nici pozitia UE cu „cote impuse” privind reprezentarea.
                  Trebuie cautat un echilibru , unde se reflecta exact proportia existenta in societate , fara a discrimina pe nimeni.
                  Asa ..nici o minoritate , nu isi impune punctul de vedere impotriva unei majoritati , nici nu va exista discriminare ..care sa duca la segregare.
                  Principiile enuntate de tine ..au stat la baza politicii ..ce a dus la exterminari si genocid in multe conflicte de la ww2 incoace.
                  Nu trebuie incurajat comportamentul si convingerile extremiste ..ori ca vin din partea unei majoritati ..ori minoritati.

                  1
                  • Helsingør Habitans

                    Daca păstrezi echilibrul și negociezi in buna credință, atunci totul poate fi ok. Extremele sunt greșite. Pe principiul asta de acord cu ce spui.

              • „Daca vor sa intre in UE vor trebui sa se plieze pe cerintele UE”
                Esti sigur? Si noi nu suntem UE, exact pentru a pune pe masa cerintele alea?

                Unde sunt Serbia cu cerintele pentru minoritati?
                Dar Bulgaria sau Grecia, demult intrate in UE?

                3
                • „Daca vor sa intre in UE vor trebui sa se plieze pe cerintele UE”
                  Esti sigur? Si noi nu suntem UE, exact pentru a pune pe masa cerintele alea.
                  Pai si eu ce spun?
                  Intr-o negociere , daca nu ai ce da la schimb ..nu ai ce obtine.

                  1
                  • Am subliniat asta pentru ca inseamna sa fim prezenti de acum, sa cerem clar si raspicat… nu sa ne punem speranta in coridoarele Bruxelles-ului.

                    Pana una-alta, documentul semnat de ei cu noi, bilateral, pentru tratatul de frontiera are niste clauze, pe care trebuie discutat, pana sa vorbim de procesul de integrare europeana, care o incepe cine stie cand. Altfel stam iar niste ani fara sa facem nimic.

                    2
                    • Nu spun in nici un moment , ca negocierile dintre noi si ei trebuie sa stea in altii.
                      Spun doar ca va exista mai multa deschidere din partea lor si ca negocierile trebuiesc abordate pragmatic.
                      S-au convins ca nu suntem un vecin , care le infinge cutitul pe la spate , cand sunt intr-un moment dificil …sunt o multime de cai benefice ambelor parti , asa ca se pot gasi puncte in comun mult mai usor.

            • Se cauta relocarea productiei de tractoare a doua fabrici ucrainiene din est , undeva langa Iasi.
              Ptr a salva ce pot din activele mobile.
              In conditiile de fata , chiar de vor fi incadrate de personal ucrainian , e o chestie benefica si ptr noi si ptr ei.
              Chiar si pe termen lung , odata cu terminarea conflictului.
              De genul asta de abordare vorbesc.
              Daca ne „intepenim” in probleme minore nu e atitudine constructiva.
              E de asteptat sa isi schimbe pozitia privind minoritatile ..ptr ca vor intelege , prin exemple concrete , in momentul in care cetateni ai lor vor beneficia de conditii similare , pe teritoriul altor state , precum celor cerute lor.
              Ptr ei e o oportunitate de a isi salva parte din industrie , de a stabili relatii si intra pe o piata mare. Ptr noi e o oportunitate de a stabili relatii si reconstrui sectoare abandonate.
              Plus posibilitatea de a avea in piata produse mai ieftine , dar pe un principiu robust..care au cautare.

              8
              • „E de asteptat sa isi schimbe pozitia privind minoritatile ..ptr ca vor intelege , prin exemple concrete , in momentul in care cetateni ai lor vor beneficia de conditii similare , pe teritoriul altor state , precum celor cerute lor.”

                Nu e chestie de inteles ci de atitudine, daca erau sa inteleaga, o faceau demult. Cetatenii sau minoritatea lor deja beneficiaza demult in Romania de conditiile pe care le cerem reciproc lor.

                Iti reamintesc ca eu am scris despre colaborarea industriala cu ei, investitii, etc.

                Doar ca sunt 2 chestii diferite.

                Ca sa accepte tratament corect pentru minoritatea noastra, nu se poate face decat punand punctul pe „i”.

                Abordari de genul „e de asteptat”, „sa speram ca”, „cand vor fi in Ue vor…” , „datorita interesului vor” sunt doar amagire. Daca vrei un lucru, il ceri clar si raspicat, si il negociezi, punct. Altfel nimeni nu va face nimic.

                Cat timp nu exista o astfel de abordare, e doar „damf” sulfuros in vant.

                „Daca ne „intepenim” in probleme minore nu e atitudine constructiva.”

                Daca pentru tine supravietuirea minoritatii romane din Ucraina e o problema minora… Pentru mine nu. Ce fac acolo e genocid lingvistic
                https://www.encyclopedia.com/international/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/linguistic-genocide

                Reamintesc ca anul asta trebuie rediscutat si aprobat tratatul de frontiera cu Ucraina. Uite un subiect de pus pe masa, cu data limita de realizare a obiectivului.

                14
                • Cum am mai zis ucrainienii , adica malorusii nu au organ ptr „intelegere” cu doar ptr „inhatare”. Escat preceum legendaerul Rurik varegul …

                  6
                • Pai e simplu.
                  Exprimarea mea e asa , ptr ca nu sunt eu factor de decizie.
                  Dar se arata optiunile si asta e.
                  Dorinta de integrare e la ei. Vreti inauntru??
                  Astea sunt conditiile.
                  Trebuiesc controlate si respectate???
                  Se face.
                  Ca sa vorbesc putin pe sleau …cam toate tarile de origine slava , au un comportament usor extremist , legat de minoritati ce nu le „apartin” , sau nu se simt identificati cu ele.
                  Tipul asta de comportament/politica…nu trebuie incurajat , ca tinde sa degenereze.
                  Trebuie respectata identitatea , ca si conditie de integrare in societate(sa te simti in largul tau , sau ca acasa , sa nu fii discriminat) ..nu ptr a crea enclave si ghetouri(cam ..cum e pozitia ungara) , ptr revizionism ..cand se aliniaza astrele.
                  Pozitia si conditiile comuntatilor romanesti trebuie exploatata pragmatic de catre statul roman.
                  Nu ptr a ne umple gura de fraze patriotarde.

                  4
        • @Marius, fasia aia pe care o vor intre Crimea si Dombas este foarte expusa cu spatele la mare si greu de tinut pentru rusi. La cum arata acum mareata armata rosie eu nu cred ca vor reusi sa tina zona asta.
          Daca ucrainienii resusesc sa depresureze Kiev-ul rusii vor avea o mare problema, citisem ca grosul armatei regulate ucrainiene este in zona Kiev si la granita cu Belarus. In Mariopol si Harkov se lupata Azov (undeva la 10k) si trupele teritoriale. La cata incrancenare au ucrainienii si la numarul de peste 1 mil de luptatori care il au acum, rusii nu li se pot opune daca ucrainienii primesc armament din vest. Deja au inca un lot de 10k de AT doar de la Suedia si UK. Sa vedem deciziile de azi, se zvonea ca vor primi tehnica blindata usoara si rachete cu bataie mare.
          Multi se intreaba cum se va sfarsi, eu vad o singura solutie, rusii ii vor da jos pe Putler&co si vor reveni la o logica de colaborare cu vestul. Tot ce a vrut Putler e fail pe linie si ii duce in o fundatura economica si militara care de la un punct va insemna desfintarea federatiei lor.

          1
  30. Pina una alta , pe cerul Poloniei e aglomeratie mare ( sau a fost) astazi in partea de EST. Transport la greu Boeing C-17A Globemasterer….Hercules…. radare zburatore si diverse pasari.
    Ce ma intristat au fost si zboruri ( nu putine) Medical evacuation ….US Army helicopters .
    Pe la noi cisterna PECO de serviciu , un macaronar Italian de vede tot , ce a preluat stafeta de la UK , un ciudat zbor de la Tel-Aviv pina la Chisinau , Hercules transport…US helicopters la plimbare pe litoral. Forte 11 sau 10 au lipsit astazi de la apel.
    O zi buna va doresc.
    Chestia e clara , sunt cu ochii pe Ivan si in cesul al 12 lea NATO ingrasa porcu 🙂

    9
  31. Ce vorbeam mai sus despre Ungaria. Două chestiuni care îmi dau dreptate:
    1. președintele Poloniei a refuzat să se întâlnească cu președintele Ungariei cu ocazia sărbătorii *zilei prieteniei polono-maghiare*. Fusese o întâlnire programată din timp iar anularea acesteia de partea poloneză este mai mult decât un semnal clar. În limbaj diplomatic înseamnă *sunteți nefrecventabili în acest moment*. În schimb, prezidentul polonez a venit la București în ziua care fusese programată inițial întâlnirea cu omologul ungur. Este o resetare mai mult decât clară a polonezilor către noi, concomitent cu o delimitare evidentă de unguri.
    2. cehul Jakub Janda, o voce foarte respectată în Cehia, directorul Centrului pentru politică de securitate European Values, a postat ieri pe Twitter o poză cu ministrul de externe ungur Péter Szijjártó cu un *Z* pe frunte adăugat în Photoshop spunând despre el că este omul rușilor în UE.
    Toate astea,pentru Ungaria, în traducere simplă înseamnă că iar au fost de partea greșită a istoriei.

    28
  32. Helsingør Habitans

    Percepția ucrainienilor despre anumite țări, inclusiv Polonia, Romania și Ungaria:

    More than 90% of Ukrainians believe that Ukraine will defeat Russia in the ongoing war, almost half of respondents hope that Ukraine will win in a matter of weeks. https://t.co/JoS6lkCMfi pic.twitter.com/caD1A9kcQU— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 23, 2022

    3
  33. Ce părere aveți despre saitu german defence and freedom?
    Acolo spune că conceptul de ifv-mli e greșit și că Romania are o armata cu prea multe tipuri de armament

  34. Helsingør Habitans

    Interviu cu Trump despre multe subiecte, inclusiv Ucraina și NATO: https://rumble.com/vy2sb1-president-donald-j.-trump-joins-varney-and-co.html . Merita ascultat. Spune că nu trebuia să se ajungă la război dar acum Putin face crime acolo și USA face prea puțin și sunt prea fricoși. Și spune că Putin trebuie oprit și USA au destulă putere militară sa îl oprească. Și că poate fi oprit și economic. Și spune cum poate USA sa ajute mult mai mult militar Ucraina fara sa intre in conflict. Avem mâine summitul NATO. Până la urmă cum se va termina conflictul și cum se va reconstrui Ucraina depinde și de implicarea concretă a Vestului. Și asta ne privește și pe noi.

    2
    • Portocaliul vorbește prostii! Din fericire a pierdut alegerile căci nu ar fi ridicat un deget pentru Ucraina sau Europa. Fără ajutorul SUA, Ucraina nu cred că ar fi rezistat. Așa că americanii au făcut destule. Și eu eram sceptic vis a vis de Biden, dar felul cum a gestionat criza l-a facut să arate a om de stat. A reușit să bată Rusia *în deplasare* fără a se implica în conflict. În plus, felul dur în care tratează Rusia e Reagan style. Nici nu bagă în seamă Rusia, nu discută nu negociază. Pur și simplu se raportează la Putin ca la un *criminal de razboi*. Putin l-a subestimat, însă mosu’ e cunoscător bun al zonei. Trump ar fi avut conversații interminabile cu Putin (ca Macron) și nu ar fi făcut nimic concret. Biden, în schimb, știe că Rusia respectă doar *parul*.

      16
      • La cum i-a abandonat Trump pe kurzi , se prea poate sa nu se fi băgat nici in Ucraina …

        5
        • Trump vorbea liber despre *retragerea din Europa*, ba chiar o și începuse. Căci, conform lui, Putin era un *baiet* cuminte și pe treaba lui iar Rusia nu mai era un pericol pentru Europa. Iar europenii să facă bine să se descurce singuri, că nu-l privește pe el de peste ocean. Și acum o face pe lupul moralist. Mișto, ce sa zic!

          6
          • Trump este un imbecil, un Becali ajuns unde nu trebuie. Pe langa o totala incorenta el este cel care a provocat ruptura euro-atlantica, Biden a refacut unitate exact la timp.
            Un maimutoi bun de nimic, pe care armata americana nu-l mai asculta in ultimile zile de mandat, un prostanac.

            15
  35. am putea sa le donam ucrainenilor niste duster army (poate ne da unchiu sam niste jltv sau mrap pe ele)
    https://www.youtube.com/watch?v=7JhTgkaycHs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *