Drona din US Navy ce foloseste hidrogen lichid a realizat un nou record de zbor – 48 de ore

poza1

 

Iron Tiger (Tigrul de Fier) este o drona dezvoltata de Marina Americana. Proiectul s-a dovedit un succes, Tiger reusid sa zboare 48 de ore. Secretul sau este sistemul de propulsie ce foloseste un rezervor criogenic pentru a putea imagazina hidogen lichid, care la randul sau alimenteaza o celula de combustie (fuel cell-pila de combustie pe baza de hidrogen).

Acesta nu este singurul avantaj al noului aparat, inginerii au implementat un motor electric ce produce un zgomot redus si il face sa emita mai putina caldura comparativ cu actualele drone aflate pe piata.

MQ-9 Reaper poate avea un zbor fara intrerupere de maxim 30 ore, dar volumul mare si capacitatea de a incorpora munitii, il face dependent de combustibil pe baza de hidrocarburi, fapt ce il face foarte zgomotos si uneori poate compromite misiunile de spionaj.

 

poza2

 

Iron Tiger a fost realizata de NRL ( Naval Research Laboratory ),  ramura de cercetare-dezvoltarea Marinei Americane. Primul zbor al ,,Tigrului” a avut loc in 2009 si a durat 26 de ore. Pe atunci folosea un rezervor de 5.000psi cu hidrogen gazos. In luna aprilie 2009, inginerii au decis sa schimbe rezevorul si sa implemente un nou sistem de propulsie.

 

poza3

 

Alte metode folosite la drone pentru a prelungi durata de zbor continuu sunt: reincarcarea acestora in zbor cu tehnologia land-based laser, sau instalarea de panouri solare. Drona QinetiQ Zephyr, un proiect britanic, zburat 14 zile in Arizona.

 

poza4

QinetiQ Zephyr

 

Sursa:  RT

NeroFlash

 

2 comentarii:

  1. jmecheria trebuie sa mearga si cu hidrogen sulfurat. MNeagra are resurse inepuizabile.Ceausescu a vrut sa faca o centrala unde sa arda hidrogenu sulfurat ,niste fizicieni de la Magurele au propus sa faca pile sa le scufunde acolo unde este hidrogenu.Americanii daca aveau MNeagra faceau un submarin care se alimenteaza direct .Ar avea autonomie nelimitata.

    • tehnologia exista de mult am citit pe net la sectia de criogenie de la vilcea da cine da 1 milliard sii simpla teava pina la adincime trage apa scoate hidrogenul sulfurat si da apa inapoi in mare atunci gazelle de sist sau cele rusesti costa 1 cent si nare nimeni interes si oricum se vor concesiona cu redevente de kakat la omv noi nu sintem finlanda si nici de ppdd nu nea placut asa ca luam usl pe piine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *