E bomb Romania. Arma cu puls electromagnetic romaneasca!

Ce este o arma cu puls electromagnetic?! Un generator cu compresie de flux pompat exploziv, spune definitia. In engleza, explosively pumped flux compresion generator ( EPFCG). De fapt un dispozitiv folosit sa produca un impuls electromagnetic prin comprimarea unui flux magnetic (produs de trecerea printr-o bobina a unui curent de mare intensitate generat de aproape instantaneu de o baterie de condensatori) folosind o incarcatura exploziva cu mare viteza de detonare.

Prin ce este valoros acest impuls electromagnetic ca aplicatie militara? In timpul experimentarii primelor arme nucleare s-a observat un fapt: puternicul impuls electromagnetic generat a indus tensiuni in retelele electrice ale zonelor invecinate, mai mult, generandu-se avarii in reteaua de comunicatii de atunci, sau distrugandu-se aparate de radio.

Asta in conditiile in care curentii folositi atunci in electronica erau enorm de mari fata de valorile utilizate astazi. Cu atat mai mult astazi distrugerile vor fi mai mari, cu cat microprocesoarele sunt omniprezente in absolut tot.

Iar daca tehnica militara este relativ protejata, retelele civile de comunicatii sau pur si simplu intregul mod de viata actual vor fi aneantizate. Cum ia nastere acest impuls? Wikipedia da o foarte buna reprezentare principiala a acestui fenomen. Pornim de la situatia ipotetica in care un flux magnetic traverseaza o spira inchisa realizata dintr-un material conductor ideal.

Cand diametrul inelului se reduce, fluxul magnetic care traverseaza inelul,

reprezentat prin cele 5 linii de camp, este redus in acelasi raport cu cel al reducerii suprafetei spirei. Variatia fluxului magnetic induce un curent in spira, care la randul lui creeaza un nou camp magnetic, astfel ca fluxul total in interiorul spirei este mentinut ( cele 4 linii circulare verzi adaugate celor 5 linii albastre dau cele 9 linii de camp initiale).

Insumand campul magnetic extern si campul magnetic indus, configuratia finala dupa compresie poate  fi obtinuta: campul magnetic total prin spira a fost conservat (chiar daca distributia fluxului magnetic a fost modificata), si un curent a fost creat ( indus ) in spira.

Wikipedia descrie 3 tipuri de asemenea dispozitive. Ne vom limita doar la 2, care seamana mai mult cu cel realizat de specialistii romani. Curiosii pot vedea intreg articolul la adresa web notata la bibliografie.

De notat ca la data realizarii lor au fost gandite ca surse de curent de mare intensitate in vederea realizarii fuziunii nucleare controlate, in fosta Uniune Sovietica, la VNIIEF Sarov. Generatorul cu cavitate tubulara a fost realizat si testat intre 1951-1952.

Functioneaza dupa urmatorul principiu:

Un camp magnetic longitudinal este produs in interiorul tubului metalic prin descarcarea unei  baterii de condensatori in solenoidul ( bobina ) care inconjoara cilindrul. Pentru a asigura penetrarea rapida a campului in cilindru, exista o fanta practicata in cilindru, care se inchide rapid pe masura imploziei cilindrului.

Incarcatura exploziva plasata in jurul cilindrului este detonata astfel incat compresia cilindrului sa inceapa in momentul in care intensitatea curentului prin solenoid este maxima. Unda de soc cilindrica convergenta produsa de explozie  produce o contractie rapida ( mai mare de 1 km/s a cilindrului), comprimand campul magnetic si creand un curent indu .

 

Generatorul elicoidal

A fost realizat si testat intre 1952-1956, fiind conceput in principal ca un generator de curent pentru un alt dispozitiv, situau la o distanta de siguranta. In general se foloseste ca prim etaj intr-un generator multietajat, unde curentul generat este folosit pentru a produce un camp magnetic de mare intensitate in al doilea generator.

Functioneaza dupa urmatorul principiu :

Un camp magnetic longitudinal este produs intre un conductor metalic tubular si un solenoid exterior prin descarcarea unei baterii de condensatori. Dupa initiere, unda de detonatie se propaga de-a lungul incarcaturii explozive plasate in interiorul tubului central (in figura, de la stanga la dreapta). Sub efectul undei de soc ( de detonatie ) tubul se deformeaza si devine un con care vine in contact cu spirele solenoidului elicoidal, scurtcircuitand progresiv spirele, pe masura inaintarii frontului de detonatie cu cca. 7 km/s, comprimand fluxul magnetic si creand un curent indus. In momentul atingerii nivelului maxim de compresie a fluxului, intrerupatorul de suntare a sarcinii se deschide, furnizand curentul maxim acesteia.

 

Dar care sunt realizarile la nivel national ?

Prima arma romaneasca cu impuls electromagnetic, a fost experimentata la data de 18 august 2008, orele 13.15, in poligonul unei fabrici de munitii.

A fost un model experimental care folosea o baterie de condensatori de capacitate redusa, utilizat pentru a verifica sincronizarea intre momentul transferului de energie in solenoid si momentul detonarii. Impulsul rezultat a avut o valoare extrem de redusa, fiind necesare 2 antene pentru a-l capta si transfera catre cele 2 osciloscoape.

Bomba

Sursa, www.fabricade bani.ro afirma ca generatorul ar fi fost de tip elicoidal, fotografia confirmand aceasta, tubul conductor interior neprezentand fanta caracteristica  generatorului cu cavitate tubulara. La momentul luarii imaginii incarcatura exploziva nu era montata,locul montarii acesteia oferind un indiciu net asupra tipului.

Experimentul a fost incununat de succes. De la prima incercare. Altora le-au trebuit ani si ani de experimente. Au ramas cateva detalii de finisat, dar experimentul a dovedit ca se stapaneste tehnologia. La realizarea modelului experimental au participat cercetatori de la Academia Navala Mircea cel Batran, Academia Tehnica Militara, ICPE-SA, ICPE-CA si Universitatea Politehnica Bucuresti. S-au investit …10 000 de euro, si multa  munca si inteligenta, concretizate in  doua teze de doctorat.

Si nu numai. Dar sa-i dam cezarului ce-i al cezarului: declaratiile cercetatorilor se pot citi pe www.fabricadebani.ro, cu tag-urile mentionate la bibliografie. Dupa datele gasite pe Internet, o arma de acest tip valoreaza 700 000 – 800 000 de euro. De aici inainte, e alta poveste.

Imi amintesc ca in Statele Unite  timp de vreo 10 ani dupa certitudinea posibilitatii de realizare, nu s-a mai auzit nimic despre motorul SCRAMJET, pentru ca apoi sa apara bang-uri sonice ciudate si dare de condensare la fel de ciudate, de tip sfoara cu nodur. Semn ca motorul prinsese viata, propulsand misteriosul avion AURORA.

La noi, nemaiauzindu-se nimic despre bomba E, s-ar putea sa fie diferit: sa fie trecuta in uitare. A mai fost vazuta o data la Expomil 2011, la standul ANMB. O sa o cumparam si pe aceasta de te miri unde pe bani grei, asa doar 2-3 bucati pentru prezentari si parazi, ca nu sunt bani?

Sau doar o sa zicem ca o sa o cumparam, cum se face cu multirolul de vreo 10 ani?

 

Punct de control zbor, mobil

 

Bibliografie

– http://en.wikipedia.org/wiki/Explosively_pumped_flux_compression_generator

– www.fabricadebani.ro   tags : explozie electromagnetica , ICPE , ANMB ,ATM , CDI

– http://www.rft.forter.ro/15_galerie/20110922_expomil/originale/02_interioare/012_expomil_2011.jpg

– http://www.rft.forter.ro/15_galerie/20110922_expomil/originale/02_interioare/013_expomil_2011.jpg

 Nicusor

29 de comentarii:

  1. Uneori,mi-e ciuda ca merg la vot!Dar e o provocare pentru mine!Oare o sa il „ghicesc” pe cel „bun”?Sincer,l-as ghici daca:
    1) M-ar face sa ma simt mandru ca sunt ROMAN!!!
    2)M-ar lasa sa muncesc si sa creez locuri de munca si pentru altii!!!
    3)Mi-ar garanta securitatea,indiferent unde as merge,ca si cetatean ROMAN!!!
    4)Mi-ar crea un cadru LEGAL dupa care sa ma ghidez,sa traiesc si chiar sa mor si eu,dar si vecinul meu!!!
    5)AMIN!!!

    • Sioldea octaviu

      Acum cu tunuri de presiune produse în România la Icmet Craiova și Ejectoare tip Coandă de la Aerodin buc și condensatoare 30uF la 40kv din Polonia performanta poate fi îmbunătățită cu mult. Nu se va produce distrugerea cilindrului de cupru, refolosirea și emitere chiar în impulsuri de diferite frecvente

  2. Salut.
    Teoretic ar functiona.
    Practic este imposibil de implementat. Din foarte multe motive.
    Acest gen de „arme” au fost studiate peste 50 ani si nu este nici o noutate ca inca cineva a vrut sa verifice teoria.

    Pur si simplu nu poti crea un camp de intensitate asa de mare incat sa prajesti circuitele in electronica inimaicului ori ce ai face. Nici macar EMP-ul unei deflagratii nicleare nu reuseste tot timpul asa ceva.

    Un simplu exemplu ar fi urmatorul : In electronica radio , se folosesc ecranele ( ecranajele) acele cutii care infasoara complet circuitele electronice pentru a le scuti de perturbatii. De fapt un EMP ( electro magnetic puls ) are ca finalitate inducerea unor curenti in circuitele conductoare si semniconductoare daca au fost supuse acestui camp. Tinand cont de fatul ca numai cu o asemenea „cutiuta metalica” in jurul circuitelor electronice se poate obtine o atenuare e 40 db ( adica de 100 de ori in tensiune !) un camp care ar induce 1 V intr-un circuit dupa ce stranbate acest ecran , o sa induca numai 10mV !!! Cu alte cuvinte pe partea digitala de smnal imposibil sa schimbe starea logica din punctul respectiv. La acest lucru nu mai luam in calcul si un alt factor important cum ar fi atenuarea spatiului !!! Sa spunem ca un emitator radio de 100W poate produce un semnal care in final induce in antena receptorului aflat la 50Km 1uV ( adica 10 la – 6 V) .Daca am vrea sa inducem un volt puterea necesara la emisie ( nevoile ar creste patratic ! ) af fi de sute MW !!!!! Daca mai tinem cont si de cutiuta noastra care atenueaza is ea in tensiune de 100 de ori…. o sa constatam ca am obtinut un cuptor cu micounde care ,eventual, ne poate juata sa incalzim mancarea la cateva zeci de metrii de el. Bineinteles daca energia a fost tota directionata acolo acesta fiind alt aspect CRITIC in cazul radiatiilor ( nu vorbim de radiatii izotopice omnidirectionale pentru aceasta „arma”).

    O zi buna,
    Cristian.

    • „…o sa constatam ca am obtinut un cuptor cu micounde care ,eventual, ne poate juata sa incalzim mancarea la cateva zeci de metrii de el. ”
      Sincer,se scrie „zeci de metri”,nu metrii…Ma rog,gramatica,la unii,este a opta minune a lumii!!!
      Citesc cu multa placere acest blog.Dar mor incet cand vad cum limba romana este stalcita!Pacat!MARE PACAT!!!
      Cu scuzele de rigoare si sperand ca a fost doar un accident,al dv. fan,Allan Babos!

    • Cristi, nu totul este ecranat. Priveste interioerul oricarui dispozitiv electronic, inclusiv al unui telefon mobil. Cnd despre PEM, cauta date despre cel idus de exploziile solare din 1859 cand s-au prajit retele intregi de telegraf, primitive, fara nimic electronic in componenta.
      Si mai cauta despre posibilele efecte ale exploziilor nucleare in stratosfera.
      Cu drag, Adrian

  3. La cat am scis acolo tu te legi ca am scapat un „i” ??? Asta e capacitatea ta de analiza ?
    Incredibil ! Si da , daca crezi ca a fost un accident de ce mai tii neaparat sa faci tam tam de asta ?

    Scuzele nu-s acceptate .

    1
    • Hahaha, nu-i bai 🙂

      Poate vezi ca apar americanii sa ne zica ca sunt smecheri cum au facut canadienii cand au gasit „material” pentru bomba atomica pe meleagurile noastre.

    • 🙂 Si eu mai fac dastea….asa ca. Se-ntampla, mai ales ca autorul cometariului nu are posibilitatea sa-si corecteze textul dupa publicare, ca pe alte formate. Nu asta e problema. Multam Cristi pt info.

  4. Daca ar fi adevarat, poate Romania are o strategie diferita.

    Neavand posibilitatea de a face achizitii care sunt in acest moment vitale si scumpe pentru armata probabil au zis : „daca tot nu putem sa luam avioane, tancuri etc, atunci folosim banii care ii avem pentru 1-2-3 bucati „bombe” mai mari de mai multe feluri, si dupa folosire/”curatare”, sa fie posibil atacul la baioneta” 😀

    Posibil posibil.

  5. Astept cu nerabdare aparitia bombei romanesti cu clabuci! Bomba asta, cu siguranta, este ideala, fiindca ar spala mizeria, coruptia si incompetenta, incepand de jos si pana-n varful Puterii. M-as face imediat „Sanitar”, ca sa-i adun pe toti intr-o groapa comuna, si-apoi, cum bine a spus M.C, pornim „atacul la baioneta” -asta, daca mai este cazul. Inainte, tot inainteeeeee!

  6. Posibil adevarat :).
    Din pacate, specialistii ramasi pe aici pot face cel mult analiza pe propozitie si corectura la gramatica dupa cum am vazut si mai sus.
    Astea sunt „teme” de cercetare in care se baga foarte putini bani si in urma lor se mai scriu cateva lucrari de doctorat care ,la o examinare mai atenta, se scriu tot din alte carti. Toate institutele noastre e cercetare in domeniu sunt la pamant si eu stiu doua din interior.
    Indivizi trecuti de a doua tinerete care inca mai cred ca electronica se face cu lampa PL500 din TV-ul lu mamaia de la tara. Ca sa cumperi doua integrate faci 3- rapoarte de necesar ! Intr-o luna poate le ai !!!!!
    Achzitii de milioane de euro zac in depozitele lor fara a fi folosite ( nici nu stiu cum sa o faca ) din teama de a nu le strica….

    Trist Domnilor, trist.

    1
  7. lansator cu 2 bucati rachete at spike.

  8. Pan la urma se supara Soarelesi mai da o eruptie solara cum fu cea de pe la sfarsitul secolului XIX parca. Atunci au luat foc si stalpii de telegraf, desi erau dispozitive electrice arhaice, iar noaptea a devenit aproape zi. Problema e nu daca, ci cand. La noi mai e cum mai e, dar ia sa ne gandim cum ar fi intr-un megalopolis gen NeW York sau Mexico City fara curent, pentru multe zile, poate chiar saptamani, cand stim bine ce s-antamplat intr-o singura noapte de bezna.

  9. sunt curios, oare ce se poate intimpla daca jucaria asta se loveste de umbrela de contramasur electronicei a unei nave de razboi……?
    probabil nimic………..dar sunteti siguri?

  10. Daca statu RO ar finanta sa dezvoltam sistemu asa cat de cat sa zicem ca, ar produce un Nou tip de motor sa combine campu magnetic cu campu electric sa optina o fuziune ………… ce ar fi masinile ar zbura …………… da cine crede asa ceva defapt nici acest prototip despre care este vb nu crede ee Sf :)) asta cred majoritatea oamenilor

  11. Tesla a pus la punct asemenea minunatii doar ca noi nu suntem capabili sa pricepem fenomenul. Nici macar nu stim ce este o dioda electromagnetica.
    Sunt aparate electrotehnice folosite acum 150 de ani despre care un electronist nici nu a auzit, ca sa nu mai adaug faptul ca definitia curentului electric este total gresita. Dar de bobina tensoriala ati auzit?

  12. Brevetul de inventie a fost acordat la data de 29.11.2013 , iar denumirea oficilala este de ” Sistem de generare a pulsului electromagnetic in explozia controlata ”
    http://www.anmb.ro/ro/files/premii/premii.html

  13. Bateriile de condensatoare ar putea fi inlocuite de un proiectil de NEODIUM care este proiectat printr-un solenoid ( imersat in azot lichid ) la viteze cit se poate de mari cu ajutorul unui exploziv chimic foarte puternic tras printr-o teava lisa ……. la capatul tevii fiind amplasat solenoidul generator …..

    Viteza maxima ar putea fi obtinut prin vidarea tevii pt minima rezistenta aerodinamica a proiectilului ….. estimez o viteza de peste 2500 m/s la capatul tevii …… garantez un impuls electric de milioane 🙂

    Solenoidul generator de curent va fi pe aceiasi axa cu conductorul tubular si generatorul final de microunde … de asemenea toate acestea imersate in azot lichid .

    Intrucit un singur device nu este suficient , cascadarea acestor dispozitive se impune , tensiunea si intensitatea crescind prin transfer electric de la un dispozitiv la altul …..

    EMP imbunatatit by Buzu … in timp scurt , la botu calului 😉

    • @ Buzu eu zic sa te apuci serios si sa studiezi posibilitatea ca Romania sa dispuna si in realitate de laseru lu Coanda din 68, ca tot citii iar articolul lu WW.
      Citind ce-ti basneste mintea, si lauda-ti aduc astfel, nu pot totusi sa nu cred ca Romania dispune de creiere cu mult peste media mondiala, dovada si medaliile de la olimpiade si chestii de inventica!
      Buzule, tu esti pe cont propriu sau esti inmatriculat undeva!? Ca nu e normal in vremurile avide de tehnologie care este sa fii lasat sa zburzi liber si fara lant ,asa cum pare ca faci!
      Din doua una, ori scrii cele de mai sus imbracat intr-un halat alb, inconjurat de instalatii sofisticate , ori scrii inconjurat de multi tipi imbracati in halate albe si esti legat la multe instalatii! 🙂

      • @ wandoo N

        Din cite am remarcat in evolutia laserelor de-a lungul anilor, perspectivele pe viitor nu sint imbucuratoare ca arma de lovire pe distante mari din cauza ca descreste mult intensitatea energiei pina in punctul de impact .

        Raminece cealalta posibilitate si anume a transporta EXTREM DE REPEDE ( viteza INALT HIPERSONICA …. adica intre 3,5 – 8,5 km/s ….10 – 25 MACH ) sau FOARTE INALT HIPERSONICA ( peste 8,5 km/s ) un ” device militar ” pina in apropierea tintei si acolo declansata ” RAZA ” ( LASER sau/si PLASMA FIERBINTE ) care sa execute un canal prin tinta , restul vehicolului va impacta cinetic tinta .

        Asemenea viteze ( care ar permite atingerea si chiar depasirea orbitei primare circulare cu o singura treapta ) nu pot fi atinse fara noi caracteristici :

        – existenta unei sectiuni tubulare ( PT O MINIMA REZISTENTA AERODINAMICA ) a platformei de transport …. ( Sears – Haack tubular )

        – cavitator plasmotronic inelar ( care sa micsoreze densitatea aerului , inaintea si in jurul vehicolului , prin temperatura f mare …. de zeci de mii de grade ) pentru generarea efectului de INVIZIBILITATE AERODINAMICA

        – controlul stratului limita si eliminarea aripioarelor de control al zborului

        – efectul de butelie magnetica pt protectie termica ( mentine plasma la distanta de peretii exteriori si interiori ai vehicolului )

        – generator MHD pe sectiunea de ejectie a reactorului inelar FRONTAL pt generarea energiei electrice

        – motor racheta cu plasma , camera de ardere cu presiuni de sute de atmosfere si viteze de ejectie de zeci de km/s cu ajutorul unui accelerator MHD

        – putere si viteza uriasa de calcul prin inlocuirea tehnologiei electronice cu tehnologia fotonica ( bazata pe tranzistoare fotonice …” caramida ” de baza a viitoarelor procesoarelor fotonice multicore )

        – acumulator solenoidal inelar superconductor imersat in azot lichid alimentat inainte de lansare de ….. generatorul platformei de lansare si pe parcursul zborului de ….. generatorul MHD al vehicolului pentru „pulsul” LASER sau PLASMA FIERBINTE declansat inainte de atingerea tintei .

        – tun inelar vidat si proiectil inelar din NEODIUM pentru superpulsul final … va avea si rol de frinare a vehicolului inainte de tinta pt a mari precizia loviturii

        – etc ….

        Adica trebuiesc inventate o serie de tehnologii inovative comparabile cu cele dezvoltate , a long time ago , pentru contruirea BLACK BIRD SR-71 .

        Adica o fabrica inelara subterana alcatuita din-un nucleu multicore de design inconjutat de laboratoare specializate si care la rindul lor sint inconjurate de mici fabrici specifice pt fiecare element nou care trebuie imaginat , construit , testat , livrat , asamblat .

        Adica ceva cu totul nou .

  14. Toți specialiștii sint împotriva la început dar ulterior după experimentari se scuza ca au greșit la calcule. Face-tu și voi ceva și după aceea sa, criticați. Just do IT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *