Editoral – Dezastrul economic romanesc…ultimele clipe, ultimii euro

images

In primul rand nu puneti baza pe statistica oficiala, nu neaaparat ca aceasta ar fi mincinoasa, dintr-o vointa dubioasa, ci doar pentru faptul ca folosirea programelor de cuantificare si corectare impuse de INS-ul de la Bruxelles ne ofera o imagine mult mai buna asupra economiei decat realitatea, datorita calibrarilor facute special pentru economiile europene puternice.

Astfel, indicatori ca: evolutia PIB, somajul, crearea bruta de capital s.am.d. ar trebui serios corectate in Romania, dar din pacate toata lumea este multumita, desi se vede cu ochiul liber ca principalii indicatori macro-economici nu sunt precum in statistica oficiala.

Nu ma duc foarte des prin piete si supermarketuri si habarnuam de preturile cu amanuntul, dar se poate vedea cu ochiul liber ca inflatia anuala este mult mai mare decat cifra oficiala, se poate de asemenea observa ca nivelul somajului este macar dublu fata de cifra oferita de catre guvern, in timp ce asa-zisul salariu mediu pe economie este doar o facatura, atata timp cat in calcularea lui se tine cont de salarizarea sectorului bugetar si cel al companiilor cu capital de stat, acolo unde cuantumul veniturilor n-are nici o treaba cu realitatile economice generale sau ale respectivei companii sau institutii de stat. Adica mai clar veniturile de la stat n-au nici in clin nici in maneca cu productivitatea muncii sau performanta economica a respectivei companii si sunt platite fara nici un fundament economic.

Iar inflatia se calculeaza pe baza unui asa numit „cos” de consum, care poate fi construit in foarte multe variante, in functie de interesul de moment al guvernului. Pentru ca sa fim seriosi, este imposibil ca inflatia anualizata sa fie macar pe aproape de cea oficiala…

Mai mult decat atat din 2008 incoace, de cand guvernul Boc si Traian Basescu au declarat ca trebuie sa strangem cureaua, sa micsoram cheltuielile guvernamentale, lucrurile s-au intamplat tocmai pe dos: cheltuielile institutilor de stat au crescut, mai exact cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii au fost semnificativ majorate cu procente formate din doua cifre, iar angajarile in companiile de stat au explodat.

Practic pe fondul crizei economice o slujba la stat a devenit un deziderat dorit de multi, astfel ca numarul de angajari creste, ca si politizarea accelerata a posturilor bugetare sau mascat bugetare, cea mai accelerata de la revolutie incoace a structurilor companiilor cu capital de stat. Clientelismul politic s-a transformat astazi intr-o imensa lipitoare care efectiv ingenuncheaza bugetul central dar si pe cel al companiilor cu capital de stat, unde angajarile sa fac strict pe criterii de pile si relatii. De primarii, prefecturi sau agentii descentralizate ale statului nici macar nu mai amintesc, la nivel local familii intregi ocupa cate o primarie sau agentie locala, fiind de facto o feudalizare a aparatului local al administratiei publice, iar numarul celor anagajati creste si iar creste…

Ca sa intelegeti cum se fac lucrurile o sa va dau un exemplu…fictive J , of course. Sa zicem ca o companie sau regie de stat, Fictivia RA,  isi schimba directorul general. Ei bine noul director incepe sa faca loc amicilor politici, obligatilor, cunoscutilor, etc, etc, adica sa plateasca haraciul catre protectorii sai. Cum?! Pai foarte simplu, prin modificarea organigramei respectivei institutii. Daca in functia de sef serviciu achizitii directorul nou numit gaseste pe cineva indezirabil, care saracu’ n-are pile si relatii, trebuie sa-l dea afara, insa nu poate atata timp cat respectivul nu a facut nimic rau, asa ca domn’ director schimba organigrama (mana-n mana cu consiliul de administratie), mai précis serviciul de achizitii isi schimba numele in serviciul de contracte, va dau aici doar un exemplu.

Astfel vechiul sef de serviciu, neincadrat politic si fara relatii (sau facand parte din “vechea garda”), ramane fara post, prin desfiintarea serviciului sau, iar odata cu infiintarea unui nou serviciu, de fapt tot ala vechi dar cu nume nou, se numeste un nou sef, care sef la randul lui isi numeste proprii oameni, ca doar este un serviciu nou.

Nemaivorbind aici ca pentru a face loc la cati mai multi politruci, amici, amante, rude, etc, un serviciu se poate impartii in 2-3 servicii mai mici, care la randul lor vor avea trei sefi, trei adjuncti, trei contabili sefi, etc, etc. Astfel din 2010 pana astazi sunt cazuri de institutii sau regii de stat care si-au crescut personalul cu peste 25% si bineinteles ca noii angajati beneficiaza de o incadrare salariala maxim permisa pentru functia detinuta.

La acest cancer se mai adauga si impredictibilitatea guvernelor si aliantelor din ultimii ani. Astfel daca un director general era numit la inceputul mandatului noului guvern si stia ca are la dispozitie cam patru ani sa-si faca si el o situatie personala decenta, adica avea patru ani la dispozitie sa fure linistit, acum, datorita impredictibilitatii, cum vine unul nou, cum se pune pe furat, pe viata si pe moarte, pe bani facuti cat mai repede.

Nu se mai gandeste nimeni la viitor, la solutii de dezvoltare, ci efectiv cum intra pe poarta intreprinderii se uita dupa ce se poate vinde, ce contracte se pot face, la ce comisioane se pot percepe, iar pe de alta parte vechile contracte, semnate de predecesorii sai, sunt trase pe dreapta, nu se mai respecta, lasand firmele private in blocaj financiar total. Insa puii-de-politruci angajati pe posturi mai modeste de fostul director, raman pe loc si peste ei sunt angajati alti amici, alte obligatii, alti pui –de- politruci, ai noului sef, etc, etc, iar organigrama si personalul cresc exponential, concomitent cu tragerea pe dreapta a adevartilor specialisti din respectiva institutie, care ori sunt dati afara direct, ori sunt trasi pe linie moarta.

Si daca am amintit de blocaj financiar, ei bine acest adevarat tsunami economic este din ce in ce mai mare si ucigator. Mai clar si ca sa intelegeti ce vreau sa spun va voi da exemplul unei companii care are contracte cu statul in domeniul infrastructurii rutiere sau feroviare, companie a carei situatie interna o cunosc personal foarte bine si care, atentie, este una dintre cele mai mari din tara.

Compania respectiva castiga contractul, cu spaga de rigoare, incepe constructia, dar este obligata sa cumpere materiale de la anumite firme “amice” cu cei care au dat contractul, la preturi uneori si triple fata de pretul pietei, dar pe langa acest adevarat rapt, ceea mai mare problema este cea a finantarii.

Ministrul sau primaria care gestioneza contractul nu plateste la timp lucrarile efectuate, compania este obligata sa se imprumute de la banci si sa  continue lucrarile pe banii ei, cu dobanzile aferente- care inseamna alte cresteri de costuri, dar una peste alta daca statul nu-si achita obligatile la timp, si sunt intarzieri cu zecile de luni, respectiva companie micsoreaza ritmul lucrarilor din lipsa de bani – alte costuri in plus, nu plateste salarile la timp sau in totalitate, nu plateste taxele si impozitele catre buget, nu-si plateste furnizorii privati, etc.

In acelasi timp compania privata nu poate sa puna piciorul pe gatul ministerului sau al primariei, pentru ca daca face acest lucru se linge definitiv pe bot de contracte cu statul, fiind astfel obligata sa taca si sa se descurce cum poate, insa rezultatul final este o lucrare de slaba calitate, foarte mult intarziata, daca va fi finalizata vreodata, la costuri de 3-4 ori mai mari decat contractul initial, iar banii ii platim noi, si inseamna de fapt pierderi financiare si slujbe, salarii foarte mici si una peste alta este o hemoragie financiara care dreneaza bugetul de stat de sume colosale.

Ori in aceste conditii previziunile ministerului finantelor cu privire la incasarile bugetare sunt mereu prea optimiste, mai ales ca Statul este principalul obstacol in calea unei economi fluide, prin imensul blocaj financiar pe care el singur il generaza, astfel ca “singura” sanse este creasca din nou taxele.

Singura sansa din punctul lor obtuz de vedere. Astfel economia este cocosata de taxe si impozite, evaziunea creste si ea, guvernul se imprumuta la extern si intern, nu pentru investitii ci pentru cheltuieli curente, pensii si salarii, iar Tara abia mai respira, fiind efectiv plina de paraziti si tumori canceroase.

In realitate, situatia economia nationala este foarte aproape de colapsul total si singurul lucru care mai sta intre incetarea de plati interna si noi este dat de imprumuturile cu care guvernul inca isi mai finanteaza activitatea. Din pacate aceste imprumuturi sunt de fapt o amanetare a Tarii si generatilor viitoare, pentru ca bani nu sunt directionati spre investitii si creare de locuri de munca, ca sa avem de unde sa dam banii inapoi, ci sunt folositi exculsiv pentru acoperirea deficitului bugetar, adica pentru plata salarilor, pensilor si cheltuielile de functionare ale aparatului de stat, fiind din acest punct de vedere extrem de nocive.

Atunci cand robinetul imprumuturilor externe sau interne se va inchide sau va deveni prohibitiv din cauza cresterii dobanzii, aparatul de stat se va gripa, iar mai apoi vom asista la o incetarea de plati catre economia interna, lucru care este deja in desfasurare.

Din pacate situatia economica este foarte rea iar starea financiara a natiunii se agraveaza pe zi ce trece. Slujbele sunt din ce in ce mai putine si mai necalificate, prost platite si fara siguranta zilei de maine. Nu sa mai gasesc slujbe mediu calificate, dar in aceeasi masura nici un investitor privat nu mai gaseste muncitori calificati de calitate (EX. –sudori calificati in argon nu se gasesc pur si simplu prin Bucuresti, oricat am cautat), prin disparitia complexurilor industriale, locul unde pana la urma un tanar invata meserie si unde avea posibilitatea, daca era serios si muncitor, sa-si creeze un viitor pentru el si pentru familia lui.

Majoritatea slujbelor nou create sunt astazi in domeniul servicilor: paznici, vanzatori, agenti de vanzari, etc, dar aceste slujbe sunt in primul rand foarte volatile, iar in al doilea rand foarte prost platite, lasand la o parte ca si viitorul unui astfel de serviciu este cu totul nesigur. Este foarte usor sa-si faci o agentie imobiliara si la fel de usor s-o inchizi, pe cand o fabrica necesita investitii mari, personal calificat si ofera asadar o stabilitate mult superioara locurilor de munca nou create. Doar intr-o astfel  de structura economica un tanar se poate gandi serios la viitor, poate sa-si faca curaj sa acceseze un credit imobiliar, isi poate intemeia o familie, poate avea copii.

Ca agent de vanzari nu prea iti arde de planuri de lunga durata, de unde si caderea constructilor, lipsa creditarii si una peste alta lipsa increderii romanilor in viitorul lor economic.

Dar ar putea fi altfel?! Are Romania oportunitati economice, poate avea un viitor economic stabil si prosper?! In urmatorul articol vom vorbi exact despre posibilitatile de dezvoltare economica, posibilitati ignorate cu totul de catre politicenii romani…

GeorgeGMT

55 de comentarii:

  1. @Ionut Pontist sau basist,unele lucruri se vad cu ochiul liber chiar si de pe nava Soyuz.Daca s-ar organiza un Campionat Mondial pentru debitat minciuni,astia doi ar ajunge in finala.Si,cum la orizont nu se intrevede nici un Mesia ptr Ro,nu ne ramane decat sa ne acuzam reciproc de „afinitati” basiste sau pontiste.Spunea Ion Ratiu:”Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă”, semenului tău care luptă pentru tara. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el”.

  2. Excelent articolul… Partea cu solutiile e apa de ploaie, cand sistemul e plin de bube orice orice imbunatatire de bun simt devine o solutie.
    Marea problema e prin ce dinamica sociala persoane bine intentionate sa primeasca capitalul de putere si incredere necesara pentru a implementa aceste masuri de bun simt.

    Ca o concluzie in plus la articolul de fata, marea Reforma a Statului afirmata de seful statului e o catastrofa.

    Singurele mari schimbari sunt legate de crearea unui sistem represiv format din jandarmi politisti procurori judecatori si servicii. Acest sistem va asigura exploatarea gazelor de sist si succesul proiectului Rosia Montana pentru corporatii.

    • @watcher

      „Singurele mari schimbari sunt legate de crearea unui sistem represiv format din jandarmi politisti procurori judecatori si servicii. Acest sistem va asigura exploatarea gazelor de sist si succesul proiectului Rosia Montana pentru corporatii.”

      Aici sunt mai multe dude:
      -una ca la modul general pe masura ce omenirea creste nu in calitate ci doar ca numar, nivelul de trai o sa cam scada. Jardarmerie, politie, servitzii (salutare bae’ti 🙂 o cafelutza, o tigarica? ceva interesant azi pe blog?) vor avea treaba sa tina prostimea sub control.

      Ca se va face si ce spui matale, corect. Asta pe langa impunerea magariilor puterii (santaje, dosare, dosarele si alte dude).

      Asa ca vrei nu vrei, nivelul de trai in principiu o sa scada pe masura ce creste populatia si se imputineaza resursele. Acum depinde ce vrei, revolte, haos, bande inarmate ale baronilor locali sau bataie, gloante si ordine de la guvernul central. Daca ai timp sa observi ce dictatura fascista se cam instaureaza acum in America, FEMA, Homeland Security, Patriot Act, abuzuri de orice fel, la aia practic orice drept din Constitutie au avut si l-au cam pierdut…

      -a doua e ca agresiunile incep la nivel informativ si destabilizarile se incearca de jos, la nivel de grupuri etnice. Inainte sa inceapa bombardamentele in Libia cineva i-a zgandarit, motivat, organizat si inarmat pe ‘rebelii’ aia. Abia dupa aia ‘jmecherii’ AU AVUT MOTIV sa-si traga o rezolutie si sa bombardeze Libia pana l-au asasinat pe tanarul cela cu bodyguarde virgine.

      La noi sunt bozgorii care ar destabiliza imediat situatia daca ar putea. Si daca s-ar lasa cu omoruri prin HarCov sa vezi ce rezolutie s-ar trage si pt Romania.

      Rusii incearca si aia sa destabilizeze. Probabil si germanii. Si Dzeu mai stie cine. Ca toti ar prefera o Romanie sparta in bucati, ca pe bucati te fut mai bine.

      Stiu ca au fost incercari de destabilizare prin Oltenia cu tiganii parca; prin 90 si ceva a iesit Seful Statului Major al Armatei de atunci si a spus pe sleau intr-o conferinta de presa de au amutit ziaristii ca sunt incercari de destabilizare dar noi STIM de ele si luam masurile corespunzatoare. Ca a doua zi a fost mazilit, traiasca Iliescu sau cine era vita de la conducere de atunci. Probabil omul ala se astepta la asa ceva dar totusi a ales sa o spuna pe sleau.

      Asa ca redimensionarea serviciilor si jandarmeriei sunt necesare sa acopere aria asta. Lucrezi la nivelul ala ca sa fie liniste si ca sa nu le dai motive sa te democratizeze.

      Ca vor face si magarii, asta e…coruptie, trafic de influenta si alte dude sunt peste tot in lume…

      • nu be asa mean cu agenturili, sunt baieti de salon 🙂

        http://www.sri.ro/galerie-multimedia?cautavideo=video

        watch-aiti „21 decembrie 2012 Force of Intelligence”

      • Probabil mai e si partea cu acoperirea informativa care se incearca pt Republica Moldova, probabil si asta justifica cresterile la Servicii.

      • @gsg9

        FEMA DHS si restul institutiile asigura exact ce zici, trecerea de la un nivel mai scazut de trai. In cadrul acestui proces nu trebuie sa treaca toti… Bill Gates a zis-o pe sleau…. cu cat se califica mai putini cu atat mai bine o vor duce mai bine castigatorii.

        Toata constructia se bazeaza pe o teorie a jocurilor in care relatiile intre indivizi sunt bazate pe frica si competitie dar in care se pot stabili strict relatii de cooperare in vederea atingerii unor obiective.

        La noi situatia e un totusi diferita… populatia scade, resurse inca exista in combinatie cu un nivel de trai foarte scazut acceptat de populatie.

        Cresterea aparatului represiv in conditiile in care economia se prabuseste se cheama bani aruncati pe fereastra.

        Sistemul sufera de coruptie, endemica vezi cazul Berbeceanu.

        Sistemul este cronic incapabil sa protejeze obiectivele economice detinute inca de stat. (vezi CFR Marfa, Oltchim, CFR Calatori)

        Fara un sector economic de stat relativ sanatos sistemul nu se poate finanta doar din taxe si impozite.

        Rezultatul va fi ca aparatul va fi finantat din surse externe(FMI) si implicit va raspunde cu prioritate la comenzi externe. (vezi interventiile ambasadelor occidentale in frunte cu US) Deja clasa politica isi justifica legitimitatea mai mult pe afara decat prin tara. Cand nu mai avem nimic de oferit(vorba lui Friedman) nu vor mai veni nici bani si se va incheia cu un game over.

        Problema disparitiei teritoriale va fi o etapa naturala in conditiile continuarii meltdown-ului economic, social, cultural si identitar inceput in 89.

  3. Pana la urma nu e vorba aici de cat de supravietuire!
    Intr-un mediu social si economic cum e cel din tara asta e firesc ca fiecare sa incerce sa-si tina capul deasupra.
    Si mai ales e vizibil ca cei care dau tare din coate inca mai au o constiinta morala si isi trag dupa ei si rudele ,prietenii,etc.ceea ce inca este bine! ,Ia sa vedeti voi cum va fi peste inca ceva timp cand situatia se va radicaliza in asemenea masura ca nici pe frati-tu nu-l mai cunosti.
    Da de fapt ce vrei bre cu articolul asta!? Ca toate se stiu, adica le stiu cei interesati!
    Si spui ca vei vorbi de oportunitatile economice care salveaza tara si sunt ignorate de politicieni.
    Pai nea George si eu as ignora oportunitatea care ma defavoreaza ,mai ales ca stiu ca un altul va profita de ea.
    Trebuie lucrat pe etape si primul lucru care trebuie facut e stabilirea profilului noului tip de politician care sa se ocupe de aceste oportunitati :specialist in domeniul respectiv si neaparat patriot. Altfel e sucks!
    Doar nu pe jigodiile de acum vrei sa le convingi sa schimbe yala de la casa cu bani.
    Sa va povestesc si eu una cu un „asfaltator”. Se face ca un rege de’asta de asfalt isi face-modifica-renoveaza o casa prin zona operei.Da’ saracu nu gaseste pe nimeni sa-i lucreze pe motiv de ”io am bani si vreu sa modific legile fizicii” .Asa ca merge omu’ asta la un turn inalt unde lucrau oameni buni, meseriasi adica sa-i tocmeasca la lucrare.Aia nu si nu! De-astia-mi sunteti zice regele? Si se pune pe trr trrr la Viena, la un alt imparat.Si imparatu de la Strambtiobag isi ia de urechi niste subcontractori care lucrau la turn , si in doua miscari si mai putin de 48 de ore o echipa de mesteri mari calfe si zidari a poposit direct la obiectivu’zero a lu regele asfalt.Motivul a fost spus de la obraz : voi mesteri mari calfe si zidari, daca nu lucrati acestui rege cum vrea el , atunci in vecii vecilor nu mai veti lucra pe vreun santier, asa ca mars pe plantatie.Si n-au marait mesterii nici pas, ca e criza in tara si daca nu esti nas cu cineva ,macar cumetri sa ramaneti!
    Asa ca parerea mea personala, la economii noi trebuie si oameni si moravuri noi.Altfel,inegrim ”hartia” degeaba.
    Eh da pana la urma ai dreptate, ne mai defulam si noi.
    Aha ca mi-a mai venit una, daca vorbesti de politicile alea economice care salveaza tara, pune-le te rog in tandem cu oamenii care vor face asta.Ca nu de idei bune duce lipsa poporul ci de coloane vertebrale si patrioate!
    Hai noroc!

    • M-am saturat sa fac odata la cateva luni inventarul masurilor care ar putea repune economia pe picioare: le stie oricine este interesat, doar din timp in timp mai simt nevoia sa le demasc minciunile si acesta este sensul acestui articol – demascarea minciunilor oficiale: inflatie, crestere economica, etc, etc.
      In partea a II-a nu ma voi apuca sa scriu cu cat sa scada taxele sau in ce sa investim ci doar voi face un mic inventar al avantajelor competitive ale Romaniei, sa inteleaga toata lumea ca ne-a dat Dumnezeu o tara unde nici macar nu trebuie sa muncim prea mult ca sa traim bine, dar cu toate astea o vom duce din rau in mai rau…
      Noi nu suntem Suedia unde creste cartoful cat piru, la noi daca arunci la misto o mana de grau pe pamant, in primavara rasare ceva si cu toate astea Romania importa legume din Africa de Nord, zona desertica si destul de improprie agriculturii. Noi nu am fost nevoiti sa caram pamant cu vaporul sa ne facem si noi o gradina, evreii au facut asta in tara lor plina de pietroaie, unde au fix un rau, iar noi importam din Israel rosii si morcovi… La ei este in mod natural tot timpul seceta, noi cu o tara plina de rauri nu stim sa irigam culturile.
      Cam asta vreau sa spun, ca ne meritam soarta cu varf si indesat! Nu meritam sa avem o astfel de Tara!

  4. E mai mult un an de cand spun ca Romania este in faliment din cauza proastei administrari. Daca ne uitam la articolele de atunci, ma cam luai la misto GMT. Oare nu se vedea de atunci?

    BTW somajul real se invarteste pe la 28%.

    II readresez o intrebare lui Flogger. Prima oara l-am intrebat pe la jumatatea anului. Acum un an spunea ca mizeaza pe „o trezire seculara a poporului roman” din punct de vedere economic in cursul anului 2013. Trecuse jumatate din an si acum s-a dus tot anul. La ce s-a referit? Nu-l condamn ca nu s-a intamplat, dar nu inteleg ce se astepta sa se intample.

    Niciun program facut de tine sau altcineva, bun sau rau, nu poate fi aplicat in Romania. Comentam si noi sa ne aflam in treaba si sa ne facem sange rau. Aici am acelasi punct de vedere ca si watcher. Intai „curetenia” si pe urma programele. Altfel, vom merge pe acelasi drum…

    • Misto?! In mod sigur nu. Nu suntem amandoi in aceeasi opinie privind poate masurile, insa falimentul statului roman ca si motivele ajungerii in aceasta stare sunt un factor comun de intelegere.
      Solutile sunt simple, nu va voi mai plictisi cu ele, doar ca din cand in cand voi mai scrie astfel de dari de seama despre realitatea economica adevarata, despre ce inteleg politrucii prin „reforma statului” si despre cum arata intradevar economia.
      Romania, financiar vorbind, traieste, ca sa folosesc o expresie din mecanica cunatica pe „timp imprumutat”.
      In privinta „trezirii seculare” eu o vad posibila doar sub forma de rascoala… Numai ca sunt extrem de constient ca nu am rezolva aboslut nimic prin forta, ci dimpotriva la putere ar ajunge alti „emanati”, cei cu gura mare, „lideri” de ocazie, care ar face cam la fel.
      Din acest motiv nu sunt foarte de acord cu masurile total aiuristice catodata propuse pe alt site, stii tu care, dar in acelasi timp au fost zone unde si eu si ei gandeam la fel, dar numai pe anumite segmente strict delimitate, de unde si comentarile mele afirmative.

    • Adrian-

      Aștept să se confirme. Între timp investesc timp, efort, bani și alte resurse în România.
      Nu pot să spun mai bine decât maestrul Rațiu, parafrazat sau citat (exact?) de colegul Mândrean mai sus:
      >>Nu aduce nici o critică, nici măcar “constructivă”, semenului tău care luptă pentru tara. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el<<
      Hai să vedem încheierea de an și vorbim prin ianuarie-februarie. Până acum mi-am tot atras critici, probabil cu motiv, însă economic o cam nimeresc. Revezi comentariile vechi legate de dinamica PIB, curs, ISD șamd.
      Mizez pe creștere în continuare, însă dacă mă voi afla în eroare sper să acționez prompt în funcție de situație. Până atunci însă nu am motiv să îmi schimb opinia semnificativ.

  5. Nu foarte pe subiect dar adiacent acestuia un articol foarte interesant aici:
    http://www.gandul.info/stiri/lovitura-de-doua-miliarde-de-euro-a-baietilor-destepti-din-energie-de-ce-a-crescut-factura-la-curent-a-romanilor-raport-al-curtii-de-conturi-11669807
    Asta s-a intamplat la companiile de energie electrica, ma intreb ce-o fi la cele doua Distrigazuri privatizate cu E-ON si GDF Suez.
    Poate fi asta unul din motivele pentru care nemtii si francezii maraie cu prvire la Schengen (adica poate renuntam la procese) ?
    Daca e asa, mai bine fara Schengen acum dar sa ne recuperam banii.

  6. Si asta cu pamantul de vanzare catre straini de la 1 ianuarie 2014: http://www.evz.ro/detalii/stiri/fermierii-acuza-usl-vrea-sa-controleze-terenurile-agricole-1067601.html

    Era o stire mai detaliata si neutra (ca sa nu zica cineva ca e subiectiva-EVZ), am vazut-o ieri-aseara, dar nu mai stiu unde s-o gasesc…

  7. Cu cat ne diulam mai tare cu atat suntem mai hoti, mai lenesi mai etc…Trasaturi specifice solventului”. Nu poti sa faci din kkt bici.

  8. Nemultumiri sunt peste tot,dar in alte parti,un demnitar prins cu matza in sac isi da demisia de onoare.Pe astia ai nostri ii doare in cot.Nu mai departe azi,abia instalatul la sefia LPF, Gino Iorgulescu este la aceasta ora anchetat de DIICOT, pentru evaziune fiscala. Hai sa ii uram „La multi ani”! Sau tot azi,procesul prin care nenea Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului a început, la ICCJ.La procesul asta cel mai mult vor avea de lucru groparii:trebuie sa ii aduca la tribunal pe toti martorii apararii.Sau Madam Ridzi, cand gravida, cand grav bolnava (de o boala care nu i-a spulberat ambitiile politice), cand suspinatoare pe patul de suferinta al mamei, a facut tot ce a putut ca sa intarzie ancheta si sa nu impartaseasca soarta lui Bombonel.Si dintr-astia sunt cu sutele(sau mai multi?) in cloaca politicii romanesti.Si atunci,”…eu cu cine votez…”?Ca vorba aia:”pleaca ai nostri,vin ai nostri”!

  9. Solutiile exista – Rosia Montana si gazele de sist. Singurele solutii viabile in paradigma in care se afla acum Romania.

    • Cu ce e prin Marea Neagra ce s-a mai intamplat?
      A mai ramas ceva ne-pradat?

      Si ce e pe la Rosia Montana, inafara de aur si argint, daca e ce se spune, cred ca ar ajuta mai mult decat auru’…

      • Si ce e prin Marea Neagra. Tot ce inseamna materii prime. Inclusiv terenurile agricole vandute strainilor. Romania se intoarce la stadiul sau natural de anexa a unor state puternic industrializate. Ne vom avea foarte bine cu Germania. Poate asa vom cumpara si niste tancuri Leopard.

    • RM este o pacaleala. Ce castiga statul acolo?! 200 milioane de euro pe an si 500 de slujbe?! Gazele poate…

      • @George

        Te referi la contractu’ care a facut scandal sau indiferent cum l-am face tot acelasi ar fi castigu’ ?

      • @George GMT

        Se estimeaza ca proiectul va contribui 5 mlrd de $ la economia Romaniei. Miliardele de aici, niste miliarde din exporturile de gaze, niste exporturi de la Dacia, niste fonduri UE, o posibila relansare a agriculturii odata cu instrainarea terenurilor agricole, niste remitente de la muncitorii romani de afara (numarul lor va creste)…. cosmelia nu se va prabusi.

        • @Vector

          Cica Ceausescu are vreo 100 mld dolari prin Canada 😀

        • 5 Miliarde in 20 de ani…hai sa fim un pic seriosi.

          • @George GMT

            Pare putin dar esentialul e ca sunt bani de luat nu de dat. Daca „statul” putea sa faca ceva acolo facea in 25 de ani. „Statul” nu mai face nimic, nu mai suntem in anii 80. Si cum capital autohton nu prea avem, trebuie sa vina altii sa investeasca, evident luandu-si partea leului. Asta e paradigma de dupa 1989, ne place sau nu.

            • Acolo, ma refer la RM, se poat scoate mult mai multi bani si infinit mai multe locuri de munca daca faci turism si atragi fonduri europene. 250 milioane euro pe an este o gluma si reprezinta cam 0.2% din bugetul actual de 40 de miliarde. Banii astia ar putea fi obtinuti de guvern doar daca ar cumpara hartia pentru copiatoare cu 15 lei baxul-pretul pieteii si nu 35 cu cat o cumpara acum in urma unor „licitatii”.
              Chiar nu merita sa ne distrugem cateva mii de hectare pentru 500 de slujbe, cam cat doua hypermarketuri si 250 de milioane pe an, adica zero barat…

              • @George GMT

                „Se poate” e un termen vag. Ce s-a putut timp de 25 de ani? Cate investitii in turism sunt „pe teava” acolo? Cat turism se face acolo? Cred ca nici de 25,000 de euro pe an. Si eu sunt de acord cu banii europeni, reprezinta e o mina de aur de n-ori mai mare decat RM, dar sunt sigur ca cei de la butoane nu au nici un motiv sa lase RM in ideea ca o vor inlocui cu fonduri UE. Vor merge pe ideea „si-si”. Cel mai probabil RM va fi lasata in aer pana dupa alegerile europene si prezidentiale de la anul. Dupa aia incep lucrarile.

        • Orice economist serios nu da doi bani pe miliarde, important este modul cum sa fac acestea. Mai clar Dacia face miliarde prin angajarea directa si indirecta a zeci de mi de romani, oferindu-le slujbe stabile si salarii peste medie.
          Secretul unei economii prospere rezida din locurile de munca create: cat mai multe si cat mai bine platite.

  10. Robert Ionut says:
    November 15, 2013 at 8:02 am
    off topic: Avand in vedere ca pe celalalt site sunt banat din nu stiu ce motive…

    Sa ii spuna cineva lu George GTM ca tocmai ce am avut cea mai mare crestere din UE, unele salarii cresc, investitiile straine cresc, se dau banii inapoi luati ilegal acum 2 ani, si el face un articol cum ca vezi domne ne asteapta dezastrul economic… 🙂 ))) Oare acest personaj viseaza? Eu nu stiu ce sa cred, a devenit cumva “prezidential”

  11. Daca esti investitor privat sau daca iti deschizi un ABC la coltul strazii,mai nou,guvernul nu te lasa sa respiri minim un an ca sa incepi sa ai profit.Daca te plangi,nu o poti face decat la Doamne-Doamne.Iar daca mergi sa faci o petitie la Guvern,trebuie sa o faci pe calculator,sa ai un windows legal,un office legal,etc.Ok,ai facut petitia si cand e sa vina raspunsul,vezi ca Guvernul foloseste tot sistemul de operare DOS in relatia cu tine.Dar,keep calm si pay taxes!Mai ca imi vine sa dau ctrl+C/ctrl+V la guvernul Boc.

  12. „In evaluarile UE privind competitivitatea tarilor membre, Romania se inscrie in grupa 4, cu competitivitatea cea mai scazuta, atat la indicatorul PIB/locuitor, cat si in ceea ce priveste intensitatea tehnologica, ceea ce scoate in evidenta, potrivit sursei citate, decalajul substantial de competitivitate pe care Romania inca il are in economia UE.”

    http://www.finantistii.ro/macroeconomie/exporturile-romaniei-trebuie-orientate-catre-rusia-china-sua-si-tarile-arabe-80690

    • Pai la competitivitate, sunt cativa fatori care contribuie:
      nivelul de expertiza
      „intensitatea tehnologica”, adica nivelul de tehnologie si „densitatea” (cat de intalnita este ea in procesul de lucru)
      costuri vs pretul final
      Calitatea, care este impactata si de primele doua…

  13. da ce-a mai mare crestere economica pe care o are acum romania nu stiu ce sa cred

    da crestere economica pe ce, insa un lucru este cert aceasta crestere economica sa facut pe privatizari frauduloase exemplu romgaz hidroelectrica si vanzariile resurselor naturale ale tarii vindem aurul ,petrolul gazul carbunele si cine mai stie ce resurse naturale sau vandut sau se vor vinde in continuare pentru asa crestere economica aceasta crestere economica miroase a jaf la drumul mare si cine pierde in continuare santem noi romanii ca de 23 de ani incoace numai de suferit am avut .

  14. P.Preda-
    „da ce-a mai mare crestere economica pe care o are acum romania nu stiu ce sa cred ”
    Nu trebuie să crezi, e statistică – îți faci propria idee pe ce anume vezi în ea.

    „insa un lucru este cert aceasta crestere economica sa facut pe privatizari frauduloase exemplu romgaz hidroelectrica si vanzariile resurselor naturale ale tarii vindem aurul ,petrolul gazul carbunele si cine mai stie ce resurse naturale sau vandut sau se vor vinde in continuare pentru asa crestere economica aceasta crestere economica miroase a jaf la drumul mare ”

    Ce ți s-a părut fraudulos la privatizarea Romgaz?
    Hidroelectrica nu a fost privatizată, dacă excluzi participația Fondului Proprietatea.
    Ce sau cine anume te-a împiedicat să cumperi și tu o parte din Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz (că tot zici că e fraudă) sau în viitor Hidroelectrica?
    Ce anume te oprește să cumperi de luni încolo participații la companii românești de valoare și să beneficiezi de prosperitate?
    Să fie mentalitatea?
    Odată ce răspunzi și răspundeți la întrebările acestea, se va face lumină și se va atinge soluția – consider eu.

    • ” Ce sau cine anume te-a împiedicat să cumperi și tu o parte din Petrom ”
      Saracia .

      • Saracia plus absenta unui sistem juridic normal , care te face sa devii din actionar minoritar pagubit cu acte in regula .
        Multumesc pentru idee , dar eu am incercat . Povesti , la fel ca si articolul 16 din Constitutie : Nimeni nu este mai presus de lege .
        Dar , cine spunea ca depinde de noi sa schimbam totul avea dreptate .
        Cu conditia sa nu scoata iarasi tancurile in strada .Jandarmii i-au scos .

    • domnule flogger

      o sa incersc sa-ti raspund poate dumneata nu mai inteles

      ma referam ca aceste obiective precum am mai scris inainte hidroelectrica ,romgaz aurul petrolul si carbunele nu trebuie vandute pentru a face crestere economica
      deoarece sant obiective strategice intrun stat decent nu cum a ajuns romania la momentul de fata

      sau poate stilul tau domnule flogger este pur si simplu materialist afirmand aceste lucruri prin intrebarile puse de dumneata.

  15. Bade George ,
    La articol subscriu , in fata e prapastia si onor palatele ,cand au timp liber intre doua balacareli ,ne conduc ” tot inainte ” .
    Dar , cel putin in ceea ce priveste sudorii in argon, nu te mai lua dupa Barny : probabil omul doreste sa-i lucreze angajatii pe degeaba si dupa aceea sa-i spuna si” saru´mana ” .
    Lui Cornel ( prieten din copilarie , sudor cu 30 de ani de experienta + mecanic bun ) i-au oferit un salariu de 10 ( zece ) milioane . Firma straina , investitor strategic cu hala de tabla . Nu s-a lasat si dupa 6 luni i-au oferit 14 . S-a dus , ca i s-a terminat somajul si vine iarna .
    Asta in Rromanica .
    Dincoace , anul trecut , in vara , cu ore suplimentare cat incape , sambetele lucrate toate( termen de predare a lucrarii presant , e drept ) , Stelian a luat 2 600 de euro , Gogu si Ionel cate 2 100 . Relax, nu e vorba de Stelian al nostru , StelicaRomanianstinks . 🙂
    Nu te mira asadar ca nu gasesti sudori in argon , cel putin din cei care sa lucreze pe margele colorate , sau pe o litra de cucuruz . Salariile de 1 000 de euro pentru sudorii in argon in Rromanica , sunt la fel de imaginare ca si crucisatoarele antiaeriene de Dunare ale varului Bula .

  16. Toti cauta un job la stat pentru ca la patron nu e munca e sclavie. Bagi lejer peste 8 ore, cam peste tot sambata inclus, uneori si duminca, salariu cat sa ai de azi pe manie, si, pe langa toate astea te mai si fute* sefu tot timpu la cap, tot timpu baga placa „nu-ti convine? pleaca!”.

    Patronul nu o sa te plateasca niciodata pentru cat ai muncit, el vrea sa faca profit, nu si-a deschis firma ca sa ai tu de lucru.
    Deci pentru un job de 10 mil in mana tu trebuie sa muncesti practic de vreo 30-40, ca boieru vrea sa fie boier, vrea vila, limuzina si femeie cu silicon.
    Mai auzi si chestia „te platesc pe cat muncesti” nu zau?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *