Editorial – Romania in contextul european dupa 1989 – pareri neortodoxe

images

Intamplator Romania nu este lumea si nici nu este situata pe Luna. Ci in Europa, mai pe la centrul ei de greutate (Europa incepe de la Urali!!). Asa ca daca zic Romania trebe sa ma refer si la alte puteri .

 

Stim cu toNtii “adevarurile” despre Romania in contextul european dupa 1989: ca am fost priviti cu neincredere, ca suntem comunisti, ca Ilici, neo cripto, securitatea, daca castiga Ratiu, daca venea regele pe tron daca si cu parca erau intr-o barca. Sau ca “lumea” era scarbita de cum l-am tratat pe Ceausescu. Asa cum bine “stim” ca Ilici a vrut neaparat cu Rusia, ca “boboru” ortodox si fratia ortodoxa si marea noastra sansa ce s-a numit Constatinesc,  care punand la dispozitie spatiul aerian roman ne-a deschis poarta spre NATO, care trebuia sa ne dea noua carne, lapte, lana, branza, oua si si apoi mai marea sansa numita Optimus Traian stramosul lu’ Noutzy Gaina lu’ Cocos care ne-a bagat in UE cu forta.

Insa parca unu Verheugen zicea ca “Nimic n-a lovit mai tare Uniunea decat integrarea Romaniei”, care s-a facut pentru ca “Uniunea si-a satisfacut nevoia de a “ocupa” economic”. Deci din motivele lor, al naibii de pragmatice nu din mila crestina ori ca sa ne bage democratia pe gat!! N -a mai interesat nici morala crestina, religia, securitatea si alte asemenea fleacuri ci doar necesitatea lor .

Deci sa ma intorc la “90. Atunci lumea era extaziata de caderea sistemului comunist (chestie la care nu facusera referire nici Asimov, Brunner, Clarke ori Spinrad – totusi scriitori de SF!) si de incheierea Razboiului Rece (adica adio teama ca exploziile nucleare is mai calde ca iadul!!). Insa Romania era cam la index . “Stim” de ce, nu? Mai priviti inca odata ce zice Verheugen! Va inchipuiti ca asta ar da doi bani pe “motivele” invocate de noi, daca poa castiga 3 bani de la neo cripto?

 

Insa “atunci” nu conta pentru PSA ca avea la Craiova juma’ din cea mai moderna uzina de autoturisme din Europa mai la Est de Viena . Nici pentru Renault ca putea sa se extinza comod si usor (ba chiar era rugat) in Romania! Nici pentru  Sud Aviation. Pentru nimeni nu conta nimic !

Si nitel mai tarziu disparea RDG prin absorbtie. Mai precis RFG a cumparat RDG si sovieticii au binevoit sa se retraga! Muscalii sa se retraga?! De buna voie?!

Asta fiind o posibiliate care nu se poate inseamna ca li s-a promis ceva. Nu numai bani !

 

Si ma intorc din nou la Take Gura de Aur care scris-a Dusmanul Natural. Ce putea sa intereseze atat Rusia sa vanda RDG?!

Ati ghicit, Romania! Romania este buturuga mica in drumul spre Bosfor … visul milenar al rusilor de pre vremea varegilor !

Si acu’ mai injurati-l pe Ilici ca in “90 a semnat in viteza un acord cu URSS … cand numa cu cateva luni inainte URSS fusese “invitata” de puterile occidentale sa vina aici sa termine cu Securitatea lu’ Ceasca si sa ne elibereze! Cand sa fim cinstiti, puterea era aprig contestata si tara cam in fierbere. Faptul ca Iliescu a rezistat nu este o dovada a puterii pe care ar fi detinut-o ci o masura a abilitatii sale.

 

Sa ne mai aducem aminte ca era vremea lunii de miere a lui Gorbaciov cu Occidentul. Ca URSS era prezentata ca fiind viitor partener de incredere al SUA, asigurand in mod loial condominiul asupra lumii. Adica ca-n Roma ori Bizant Augustul (amerlocan) si Caesarul (moscovit).

Am zis Gorby ? Apai el i-a zis verde in fata lu’ Ronnie: o sa-ti fac ceva ingrozitor, o sa te las fara dusman!! Ma rog lu’ Ronnie i-a placut, Tina* a fost entuziasmata si pupat piata endependentei …

Insa, ma rog, URSS s-a prabusit din cauza prostiei si betiei unor nostalgici si entuziasmului lu’ Boris ce se dorea presedinte de tara (am scris Asimov? Are un personaj asemanator intr-unul din volumele Fundatiei: iau ce pot si restu’ duca-se naibii!!). Nu o sa fiu eu ala sa planga dupa imperiul muscalesc, doar consemnez.

Insa Rusia continua sa fie menajata… Nu era cazul sa fie trezit Boris din starea bahica. Banii – miliarde-  intrau in Rusia ca “ajutor” si in 2 saptamani ajungeau in bancile occidentale. In conturi “noilor rusi”. Si nu ieseau singure, ci impreuna cu diferite fleacuri precum peste 1000 tone de aur si numa vreo 16 de platina… plus ca 1/3 din intreaga cantitate de dolari emisi circulau in Rusia in valize. Aveai nevoie de sa zicem 50 vagoane pline cu aluminiu? un petrolier plin ochi? O singura problema aveai – sa cari valizele !!! Afacere buna, dadeai hartie** si primeai bunuri! (ma refer la faptul ca circulau pe piata rusa, in afaceri rusesti intre rusi). Nu era cazul sa contrariezi Rusia primind Romania in NATO, mai ales cand jumuleai Serbia!

Si la fix asa din intamplare apare marele bestseller “Ciocnirea Civilizatiilor”. Si Rusia se vede recunoscuta ca “nucleu” al proaspat inventatei civilizatii ortodoxe din care facea parte si Romania… ba si Grecia. Adica pe sleau ce mi-e Malta ce mi-e Ialta.

 

D’aia Constatinescu a ramas cu buza umflata dupa ce a taiat tortul NATO. Ba mai inainte, ametit de vorbaraia fara sens a acceptat sa semneze un tratat cu Ucraina care cam statea in suspensie pe motiv de delimitare a granitei maritime – sa nu zic ca Insula Serpilor, dat fiindca era nelocuita si modul in care fusese data URSS … ei bine putea fi revendicata! Insa ni s-a zis fara incurcaturi cu vecinii! Si noi ne-am executat facand pe placul Kievului si in mod auxiliar linistind inca odata Rusia: voi cereti si noi dam! Si cica noi am fi urmasii Bizantului – n-as crede!

Si sa ne aducem aminte de modul in care a fost tratata Romania in timpul regimului Constatinescu. FMI era gata sa ne scufunde, noroc cu Imperiul Celest care a depus 100 milioane dolari la BNR pentru sase luni cu optiune sa-i mai tina inca sase luni si mi se pare ca nu s-a interesat de dobanda … Sa ne aducem aminte cum se stropsi la noi coana Europa pentru contractul cu Bell (ce se mai face la Ghimbav habar n-am. Voi?), insa nici azi nu avem alea 96 elicoptere de atac – oare cine se simte bine? Si Renault poftit la Colibasi zicand altadata si s-a aratat interesat numa dupa ce a pierdut Skoda si noi am facut o intelegere cu Hyundai sa montam la Colibasi cateva zeci de mii de Accent . Ma rog Renault invatase lectia germana. N-o stiti? Dupa unificare, capitalistii nemti (adica aia din RFG) nu prea se inghesuiau sa cumpere firmele scoase la privatizare in Est. Le lasau sa “putrezeasca” sa dea pe ele o marca sau asa ceva (nu stiu daca primeau si lumanarea *** ca ei au alte obiceiuri). Insa cand se gasea un Ausslander cu bani – de exemplu un francez – iute sarea  ein Kapitalist cu teancu-n mana sa nu ia veneticu’ .

Ma rog a fost si ultima incurcatzea din Serbia si bombardamentele NATO. Si Emil a pus spatiul la dispozitie si totul s-a schimbat, da?

Insa deja in 1999 aparuse din neant, sau cam asa ceva, un polcovnic KGB, unu’ Putin care se facu’ premier la Moscova si apoi “presedinte interimar”. Baiat bun, polcovnic, cekist si cam nebautor! Insa atent. Se anunta sfarsitul marii mahmureli!!

 

Si Romania brusc incepe sa devina mai… frecventabila … ma rog dam si noi din coada si coate, trimitem soldati in Irak, devenim mai catolici decat papa (in NATO!) ca oricum eram mai filoamericani decat este in general vestul Europei.

In timpul asta polcovnicu revine in forta in arena international… si lumea isi da seama ca inca unul in plus la prajitura e prea mult.

Asa ca cu toate pacatele noastre – si nu sunt putine desi nu sunt cele “stiute” si cu toate ca suntem compatibli cu UE ca fecioria cu bordelu’ (pai ia uitati numa care este procentul populatiei ocupate in agricultura in Romania si care in cele 15 state ale Pietei Comune?! ) am intrat si in UE. Fiindca deh …. Trebuiau sa ne ocupe economic . Ca sa nu ne ocupe altii. De exemplu niponii ori coreenii …Fiindca sub atenta lor indrumare am facut ca feciorii de boieri din Turloaiele blendei … si am reformat de aproape n-a mai ramas nica din pospaiul de industrie ce am avut!

 

Asa ca sa nu ne mai punem cenusa in cap… Nu conteaza nici meritele noastre (care nu prea sunt ), nici defectele noastre (care nu sunt asa de grave cum se tot zice) conteaza interesele lor.

 

* That Is Not Altenative Thatcher

** hartie. Cand banul hartie emis de tara A circula in tara X ca Romania – Romania in contextul european dupa 1989 – parerea neortodoxa locala este, din punct de vedere al emitentului doar o hartie! Devine ban cand se intoarce la emitent adica da-mi ceva pe el. De exemplu eu pot sa scriu o hartie pe care sa scriu ca dau un bou si sa v-o dau dumneavoastra pentru sa zicem o vadra de tuica, dumeavoastra o dati altuia, ala altuia si pana cand nu vine unu’ la mine sa zica ba Bizoane acu’ da boul n-am nice o durere…

*** adica de pomana

 

Ghita Bizonu

85 de comentarii:

  1. sculati voi oropsiti ai capitalismului si pune ti mina pe pari cit o sa mai muncim pe 300 euro in loc de 3000 hai macar 1500 euro ca sa NE PLATIM gazu nostru si curentu si benzina si casa la straini CEZ,GDF.EON ETC si acu o sa sara idiotii ca nu meritam ca navem productivitate vrajeala da sa platim totul la pret european putem?mai avem 15 ani si murim cit o sa mai suportam JOS CAPITALISMUL VEROS FUTUI sau se reformeaza si el si traim cu totii si vladica si opinca .

    • asa e sus comunismul painea pe cartela ca doar tarile comuiste au un nivel de trai mai mare

    • Mandrean Paul

      @gigi
      A citi almanahe nu este suficient,crede-ma.S-ar putea sa-ti scape anumite subtilitati din textele citite.S-au mai intalnit cazuri.Cratima este o enigma care,probabil,depaseste Piramida lui Keops.Iar virgula s-ar putea sa fie o noua Minune a Lumii.Conceptele se discuta.Doar regulile se respecta,zau asa.

      • mai copii inainte sa sariti pe gigi ia ganditi un pic
        – la preturi egale e normal ca omul sa ceara plata egala , chiar asa copii sunte-ti sa crede-ti ca patronii vest europeni lucraza in pierdere numa ca sa dea acolo salarii mari ? sunt si ei oameni de afaceri si daca nu ar fi rentabil ar inchide pravalia , nu ma luati cu imm-urile ca si in vest sunt de astea si nu platesc salar de 200 euro
        – in romania nu e productivitate ca-n vest ,adevarat dar oare de ce e asa ? va spun eu pentru ca patronii de aici au preferat sa investeasca profiturile in vile , masini tari la tat neamul , vacante scumpe , amantlacuri cat incape in loc sa investeasca in echiparea propriilor firme cu echipamente cu care sa poata sa tina pasul la productivitate cu cei din vest
        – poate insistand pe salarii decente toata lumea poate le fortam mana sa mai bage bani si in echiparea propriilor firme sa avem si noi productivitatea vesticilor sau macar pe aproape
        – nu uitati ca la volum de munca romanul munceste sensibil mai mult decat un vest european si asta nu o spun eu ci eurostatul .

    • @Jiji. O moarte cat mai placuta! Oricum ai ramas mult in urma, comunismul s-a dus dracului de mult! Du-te si tu fuguta dupa el 🙂 .

      • esti rau bre dece si ii doresti moartea lui Jiji chiar si usoara ca doar te-a facut sa razi si pe multi alti care au citit comentariul lui
        bre Jiji iti doresc nu o moarte usoara ci sa te intalnesti cu nea Jiji si va doresc dezlegare la dusuri si scapare la sapun sanatate si toate alea

    • Capitalismul inseamna coca cola,mcdonalds,carrefour…capitalismul inseamna afaceri. Afacerile inseamna bani,locuri de munca si optiuni de a alege intre mai multe produse si servicii.
      Capitalismul inseamna concurenta care la randul sau inseamna preturi reduse si produse de calitate.
      Eu zic sa te duci in corea de nord si sa ne lasi sa ne bucuram de internet,youtube,pizza si iphone precum si de alte „placeri pacatoase” ale capitalismului.

  2. Mandrean Paul

    @Ghita
    Primul Dv comentator este mai mult decat fascinant.Spunea:”pune ti mina pe pari cit o sa mai muncim…”Apoi:” nu meritam ca navem productivitate „!!!Va „urez” raspunsuri pe masura!
    Nenea Bizonu sa nu te superi,dar sunt curios ce o sa ii raspunzi.Cred ca este un proaspat absolvent de liceu.Normal ar fi sa te descurci.In cazul lui,conceptul bate ipoteza.

    • Ghita Bizonu'

      Nu stiu daca merita raspuns…
      Indivizi de teaapa lui ma fac ceva mai integetator in ce priveste „euygenia activa” si praca as recomanda ceva vitamina C 96 (aia aprobata si de CEKA si de RSHA )
      Insa mie mi se pare ca gigel a dorit sa fie sarcastic si sa ma acuze pe mine de comunism. Asta findca am zgandarit credintele lui cele simple

  3. Mandrean Paul

    Cat priveste Tratatul cu Ucraina,suntem de aceeasi parere.Doar ca mie imi este „dor” de zilele in care ei ne sicanau cu „Bastroie”.Ei erau in forma atunci.Noi nu am comentat.Doar le-am „luat” platoul.Asa,ca sa nu spuna ca episodul Krivoirog a ajuns la final.

  4. :))))))) alo comunistu cine mama naibi a fortat fabrica de la Craiova sa nu performeze ?? FMI a impus privatizarea FABRICILOR SI UZINELOR CARE NU PERFORMAU SI AVEAU DATORII URIASE , stiu este greu de inteles pt un comunist care era multumit ca avea un salariu asigurat de catre stat , fabricile si uzinele privatizate , devalizate , dezmembrate si vandute , nu UE si nici FMI nu a facut asta , ci noi care cu hotia smecheria si comunismul nostru nu am inteles ce inseamna sa performezi , trecerea de la un salariu asigurat pt nimic am trecut la concurenta si competivitate , a fost un dezastru pt economie si pt societatea invatata sa primeasca bani si un loc de munca asigurat chiar daca frecai surubu toata ziua , in fine sunt unii comunisti care se dau intelectuali si care mai si scriu articole despre ce bine era in comunism , comunismul nu a insemnat decat asistarea sociala a unei tari , ce a luat comunismul acestei tari ??? Dupa parerea mea a luat dreptul individual de a performa , de a fi diferit de altii

    • Sunt multi smecheri interesati de fabrica de la Craiova… 🙂 Cei mai mici smecheri sunt interesati de terenuri.. 🙂

    • @Kasapu

      Adica dupa tine se primea salariu pentru nimic si se freca surbul toata ziua! Deci ai impresia ca s-a frecat menta in comunism.

      Iar locul de munca asigurat e un lucru foarte important si apreciat in toata lumea normala, cel putin de la o varsta incolo. Sper sa nu fi dat afara la 50 de ani (sa zicem) sa te convingi pe pielea ta.

      • @vector era o vorba in comunism.
        Nu poti ei sa ne plateasca suficient de prost pe cat de incet putem noi muncim

        • @robi

          Asta nu inseamna ca nu se muncea si se lua salariul pe frecat surubul. Poate asta faceau parintii si bunicii celor care scriu bazaconiile astea. E problema lor. Eu din cate stiu in familia mea se muncea serios. Si nu cred ca eram noi marea exceptie.

    • @kasapu
      „FMI a impus privatizarea FABRICILOR SI UZINELOR CARE NU PERFORMAU SI AVEAU DATORII URIASE”
      Revino-ti draga… FMI nu e decat un cioclu financiar international… Ce spui tu acolo e gargara oficiala… Statistic vorbind FMI a facut mai mult rau decat bine pe unde a intervenit… Deschide ochii lucrurile sunt mai complexe.

      • FMI a lucrat si pe timpul com unismului cu Romania , in fine sa sti ca nu-s pe invers asa ca mai usor cu draga ca nu sunt dala , da FMI a lucrat cu Romania pe timpul comunistilor si totusi a fost bine pana la un punct , FMI nu finanteaza asistarea de stat , nu da bani pt politica si megalomanism notoriu , pe prostie si incompetenta cam asa merge treaba

        • pe unde a trecut FMI-ul s-a ales praful!Datorita FMI-ului Romania a intrat in incapacitate de plata in 1982 sau 1984 si au inceput nebuniile in Romania cu cartele si taieri de energie electrica si toate cele!Comunismul ca orice oranduire are si partil bune dar si rele!Problema e ca in Romania nu a fost comunism ci socialism!Comunismul se dorea sa fie o oranduire superioara socialismului! Un fel de ,,rai ,, -toti oamenii fiind egali si muncind cu spor !Dar s-a uitat un lucru-dracii care au fost multi!
          Lucruri bune as putea enumera-invatamantul-pana la cel universitar-aici se mergea mult pe teorie dar mai putin pe practica-
          constructiile in domeniul hidroenergeti -iti recomand sa vezi hidrocentrala de la ciunget -cea mai mare din raurile din tara 550MW-o minune a tehnicii si mai sunt destule!

  5. Numai naivii credeau ca ca occidentul ne va primi cu paine si sare… Bineinteles ca erau interese, multe interese atat politice , cat si economice. „Prietenii” din vechiul bloc comunist (Ungaria, Cehia) se vroiau premiantii clasei, noi trebuia sa stam la coada si sa luam lectii si sa fim o piata de desfacere, nu un concurent economic capabil.
    Din pacate, privatizarea a fost mana cereasca pentru toti neavenitii , profitorii de toate categoriile de aici si aiurea, incompetentii , lacomii si prostii cu staif. Au reusit ce poate nici un razboi nu ar fi reusit : distrugerea industriei, fabrica cu fabrica. Fabrici ce au rezistat un secol sau mai mult, ori construite cu eforturi mari ale tuturor au fost puse la pamant ca sa lase loc mall-urilor…
    Ceea ce ma intriga este cum de comunistii au pastrat si dezvoltat capacitatile de productie preluate cu forta de la capitalisti, iar capitalismul , cu noa noastra democratie, le-a distrus cu veselie in suflet…
    O tara fara industrie nu poate fi puternica, este doar dependenta de altii.
    Ref. „…marea sansa numita Optimus Traian stramosul lu’ Noutzy Gaina lu’ Cocos care ne-a bagat in UE cu forta.” (??)
    Negocierile pentru aderarea la UE au fost incepute si finalizate de catre A.Nastase, iar „Optimus Traian” a venit la masa pe care era deja pus tratatul pentru semnare, ba ar mai fi vrut sa si renegocieze..Platoul continental a fost castigat la Haga tot din initiativa lui Nastase.

    • Mandrean Paul

      @Airson aka „mandri ca suntem romani”
      Comentariul tau este demn de http://romanian.ruvr.ru/
      ” noa noastra democratie”,asa cum este ea,rea sau buna,nu ar trebui sa te intrige.Obsarv ca tu ai certitudinea ca A.Nastase,idolul tau,”nea” adus doar bunastare.El a negociat,a renegociat si,surpriza,a avut chiar si initiativa.Oare ai mai auzit pana acuma de Bogdan Aurescu?Spre dezamagirea voastra,omul asta nu este afiliat politic.

      • Poate n-ai inteles…mai cisteste o data ce am scris ca ma intriga. Nu plang dupa comunism cum malitios lasi sa se inteleaga. Cand tu iti luai salariul intreg, eu eram „legat de glie” cu 1/2 de salariu, fara sa am voie sa plec de acolo,.ca aduceam milioane statului.Cand zic „noua noastra democratie”, ma refer la cei ce au lasat sa moara aceste fabrici, ca sa fie privatizate pe nimic si ca apoi sa ajunga mall-uri.
        In mandatul lui Nastase a fost sesizata Curtea de la Haga. Bogdan Aurescu are merite pe care nu i le contesta nimeni.
        Cat despre idoli, chiar si base (idolul tau?) a spus despre Nastase ca a fost cel mai bun prim ministru…

    • a fost cel mai spagar prim-ministru
      e cel mai bogt roman la ora aceasta-neoficial
      un moment de reflectie
      Daca TRUICA -seful sau de cabinet este miliardar in EURO Nastase cum o fi?

  6. Multumesc patrioti romani cu studii superoare am inteles daca in tinerete am supto de la est acu trebuie de la vest, cu sau fara cratima,traiasca colonia sinteti tari.

    • Mandrean Paul

      @gigi
      Nu fi suparat.Sper ca stii de gluma.Poate o palinca de prune te-ar mai calma.Vorbesc serios.Mi-ar face placere sa beau un detz cu tine si sa palavragim.Dialogul este de 1000 de ori mai bun decat monologul.

  7. Comunismul este o porcarie demonstrata de istorie. Un proiect social esuat.
    Toti care tanjesc dupa comunism sunt niste milogi care asteapta sa le dea statul case si joburi. La munca !

  8. Ghita Bizonu'

    Hm … unde dau si unde crapa…
    Nu imi cer scuze pentru remarcile ce vor urma.

    Mintile reduse au nevoie de „certitudini” simple : comunism, RPD Coreana sau „Capitalismul inseamna concurenta care la randul sau inseamna preturi reduse si produse de calitate.”.
    Insa lucrurile nu sunt asa de simple. De ex . RPD Coreana era , in 1977, deja o exceptie in lagarul socialist . Toti cei care au trecut pe acolo au venit ingroziti „ba aiai la noi e LIBERTATE ba!!” .
    Sau unii zic „capitalism= bunastare”. Insa si Haiti a fost si a rams o tara capitalista. Insa nu stiu de ce nimeni nu emigreaza in Haiti da multi prefera RFG care totusi este destul de „paternalista” sau „sociala”. Sa nu mai zic ca auzind niste vesti din Canada am exclamat „dom’le aia chiar sunt in comunism!”. Beneficile sociale din Canda fiind de neimaginat in RSR …ca in URSS daca erai „fara ocupatie” intrai la vagabondaj si iti gasea statu sovietci niste copaci de taiat prin Siberia…
    Multe lucruri „stiute” aratauia dracului de fiferoit in relaittae. De ex relatiile intre „tarile fratesti” erua uneori cam ca relatia dintre Cain si Abel. De ex in regiune aUsuri troele sovietice si cele chinezsti s-au lupata folosind siu armanet greu (cel putin odata „Grindina” sau asa ceva. Si nu oteaza doua ci cam un batalion tragand o salva care a treminat cel putin o brigada- 2 regimenre chinezesti) Sau raazboiul sino-vietnamez (cestii care si azi sunt trecute sub tacee de d;alde Tiosmaneni. Pesemne din „pudoare” ideologica)

    Cat despre sustinerile ca nu se muncea in socialism .,.Uf Doamne. Pesemne ca hidrocentralele au crescut salbatec precum buruineile. Idem platofrmele industriale. Idem cartierele de blocuri. Si multe altele au aparaut spontan fara sa munceasca nimeni.
    Din expereinta proprie aia care zic cestia asta erau nniste putori ordinare care trageau chiulul masiv .. ma rog mai umblau cu vorba, periaau sefii samd . Si apoi erau nemultumiti ca nu primeau .. prima!! Insa pe vreme aiai ca cand nu mundea nimeni produceam si chiloti, si sapun, si locomotive. Azi ne laudam ca dupa 24 de ani Electroputoare a mai produs o locomitiva!!

    Sa nu mai zic de matretele realizari ale capitalsimului a la roumaine. De ex cautai pe net strandul Foradex. De cand a a fost privatizat sta inchis. „Produce” bozii si sobolani. Atat.

    Si in final.
    Nu a fost comunism. Dect in capatel;e seci ale iditotilor transtatalantici.
    Aici a fots doar regim „socialist”. Sau cel mult evoluat in „socialism multilateral dezvoltat”. Comunismu urma sa vina la o data neorecizata. Ca cand d’alde Tismaneanii s-ua prins ca „comunismu” nu sta pe vine au invenatat „socialism multilateral dezvoltat” sdi s-a vorbit tot mai putin de „comunism”. Care cum am zis era meru la orizont. Cestie ce a provocat destule bancuri politice
    De genu
    – ce e aia orizaont tovarase propgandist?
    – Orizont este linia imgaianra de care cu cat te apropii cu atat se departeaza!!

    Sau
    – Si copii nowstri vor trai in comunism! Si o babauta
    -Ca bine le faceti maica ca tare sunt obraznici!!

    Curios cum cei mai aprigi lupatori „anticomunisti” raman repetenti la capitolul bancuri politice …

    • Centralele cu care ne laudam azi sunt depasite si au fost construite pe foamea si sangele poporului la propriu.
      Canalul Dunarea Marea Neagra a fost construit literalmente pe oasele bunicilor nostri iar pentru a isi multimi ego-ul ceasca a infometat 23 de milioane de romani pentru a construi casa poporului.

      Esti penibil pentru ca nu intelegi ca tu poti sa lauzi acum comunismul tocmai pe un produs al capitalismului numit internet. Esti cinic si ipocrit vi cu placa aia veche domne comunismul a fost prost inteles….
      Comunismul este o utopie daca erai mai citit stiai ca Marx spre sfarsitul vietii a scris o carte numita Comuna din Paris ce se bazeaza pe evenimentele comunei din Paris unde recunoaste ca dragul lui comunism este o idee utopica.
      Comunismul nu a fost prost inteles, asta este cand il aplici. Foame,cartele,2 ore de curent,frica,securitate,1 partid condus de niste criminali.
      Capitalismul nu il intelegi pentru ca se bazeaza pe MERIT pe MUNCA pe INOVATII pe CONCURENTA. In loc sa te vaiti ca s-a produs o locomotiva in 24 de ani mai bine intreaba-te cate locomotive ai produs tu de esti asa ingrijorat?
      In capitalism nu te mai ascunzi dupa stat si dupa altii esti tu si doar tu. Daca vrei locomotive produ tu. Fa-ti un plan,cauta finantare si dai bice.
      Nimeni nu i-a oprit pe romani sa faca decat mentalitatile astea invechite cu care vi tu azi. Generatia razboiului rece e inghetata si armortita atat fizic cat si psihic vad.

      Ma p*s pe stat si pe realizarile lui daca traiesc in frica si in foame.
      Iti mai zic un singur lucru Desteapta-te romane !

      • Subscriu!
        Apropo de mărețele realizări ale comunismului: prin optzeci si ceva proful de fizică ne-a povestit că văzuse o celulă fotovoltaică made in Romania. Meseriașă, la nivel mondial. Doar că era de câteva zeci de ori mai scumpă decât cele produse in Vest.
        Și iarăși, subscriu la cele scrise!

        • dle sebi

          este adevarat ca se duceau tirurile rusesti incarcate
          cu unt si cu ce o fi fost , si la sibiu treceau trenuri cu mancare
          spre export.
          si perioada asta a fost spre sfarsitul dictaturii comuniste
          cand sa introdus cartela de ratie incepand din 82 cred.

          acuma unde este romania fara fabrici fara nimic si pamantul
          ni-l vor lua de sub noi
          care este diferenta? acuma strigi si nu te baga nimeni in seama

      • Felicitarile mele domnule , intradevar un om care intelege ce inseamna comunismul , un om care traieste in prezent si nu vrea sa fie asistat de catre stat , felicitari pt ca intelegi ce inseamna capitalismul si democratia , unde fiecare este ce poate , eram cam singur in zona si ma bateam cu aceasta hegemoniea aduceri aminte ce bun a fost comunismul vopsi te alti in Socialism , si tot socialism se chema cand PCR a facut colectivizarea si a jefuit Romania

        • bai kasapule

          dar tot in regimul odios cum descri tu comunismiul
          sau platit datoriile romaniei pt ce ca generatile viitoare
          sa nu fie sclave
          iar in capitalism si democratia pe care tu o ridici in slavi
          ce ai castigat nimic doar dreptul de a striga cat vrei ca nu te baga
          nimeni in seama
          unde resursele tarii sant vandute pentru protectie !!

          si nu sant nostalgic al comunismului
          dar macar atuci oameni aveu de lucru si fabrici astazi ce au?
          cand 3 milioane de romani sant plecati prin tari straine inclusiv tu
          fi pragmatic si realist !!!

        • Da, dle Preda, aveau de muncă și aveau fabrici . Pentru ce? Pentru ulei, zahăr și carne pe cartelă? Pentru libertatea de a sta acasă iarna, fiindcă se interzicea circulația ? Pentru 2 ore de programe laudative? Pentru cinematografele cu filme nord coreene? Pentru magazinele cu rafturi ticsite cu hartie igienică și borcane cu mazare? Ești tare? Unde plecau resursele noastre? Să-ți povestesc cum treceau tirurile rusești spre Albița , pline cu unt sau confecții românești? Ce mișto era când primeam învoire de la internat, dar n-ajungeam acasă deoarece autobuzul nu circula !

        • s-a muncit in comunism si furat dupa cadere pentru a aparea clasa de imbogatiti dupa revolutie care se dau mari capitalisti-

      • Ghita Bizonu'

        Si de cine au fost construite daca NIMENI nu muncea?
        Si te mai dai „destept”.
        Si mai esti si mincinos in plus – unde am scris eu ca „comunismul a fost prost inteles”?
        Numa gura e de tine …

        • @ghita Asa o fi doar gura de mine dar nu eu sunt ala care sta pe net si se plange ca e capitalismul rau pentru ca nu ii indeplineste lui doleantele fara ca el sa faca ceva.

          Daca vrei ceva facut fa tu.
          Nu e prima oara cand spui prostii de genul ca ai epura ofiterii armatei romane a la stalin….acum esti si anti-capitalist.
          Eu cred cred ca esti o relicva comunista ca pustan teribilist nu pari.
          Dupa tine si ce faceau sclavii pe plantatie e munca….

          @preda paul l-ai votat pe iliescu ? ai facut ceva impotriva lui iliescu ? poporul roman a primit doar ce a meritat…cucuveaua aia batrana si toata sleata de comunisti fsn-isti care au venit dupa au ruinat tara cu acordul cetatenilor sai si investiti prin vot de cetatenii sai.

      • dle robi

        referitor la comentariul in care te adresezi pt mine

        nu nu , l-am votat pe iliescu
        am votat PARTIDUL ROMANIA MARE !!!!!!

        • Sa raspund ce am castigat in capitalism ??? Am castigat un trai bun muncit am castigat libnertatea sa fac ce doresc , eu in 2001 plateam 10 milioane chirie pt spatiu comercial , dadeam si la altii sa pape , tu ce faceai in 2001 ? Crezi ca are rost sa vb despre ce mi-a dat capitalismul mie si tie nu ??? Poate ne intalnim si ai sa vezi ce mi-a dat mie capitalismul , poate discutam si asa afli si tu ce trebuie sa faci sa ai o viata indestulatoare , eu sunt dispus sa discut daca pt mine capitalismul a fost bun , si pe timpul comunismului am trait bine , dar in capitalism si democratie traiesc si mai bine

      • @robi

        Ghita ti-a dat exemplu ca s-au construit lucruri multe in comunism. Adica si muncea contrar legendelor urbane cu frecat surubul.

        „Capitalismul nu il intelegi pentru ca se bazeaza pe MERIT pe MUNCA pe INOVATII pe CONCURENTA.”

        Asta suna de parca ai scos-o direct din manualul micului capitalist sau de la intalnirea judeteana a partidului capitalist roman. 🙂

        • Sunt romani de succes in lumea asta care nu au facut afaceri cu statul , unii lucreaza la microsoft altii la nasa altii au deschis afaceri pe bani europeni si tot asa. Daca tu nu te numeri printre ei e doar vina ta. In comunism era vina sistemului ca nu aveai posibilitatea de a te ridica peste un anumit nivel decat daca erai turnator sau membru.
          In comunism s-a muncit pe frica, in comunism s-a folosit munca silita, in comunism s-a folosit tortura, in comunism au fost omorati oameni doar pentru ca gandeau diferit sau nu vroiau sa isi „doneze” pamantul.

          Daca tu sau oricare altcineva vrea sa sustina un astfel de sistem criminal e optiunea si dreptul lui dar in acelasi timp e dreptul meu sa il contrazic si sa ma opun cu sau fara argumente. ( desi v-am adus destule argumente anti-comuniste)
          Capitalismul in tara asta nu merge pentru oameni care nu sunt capabili sa faca. Cum zicea si ghita ca nu s-au facut trenuri sau cum zic altii ca avem datorii….Pai ce mai asteptati oameni buni ? Construiti trenuri voi, platiti datoria voi. Nu mai te ascunzi dupa stat. Poti face tu sau oricine altcineva lucrurile astea. Eu inteleg ca unii inca au mentalitatea de acum 30 de ani.
          Mentalitatea din comunism e sa faca statul. Mentalitatea care ne trebuie noua acum este „fac eu”.
          Uite cum sunt oamenii cu site-ul asta. Scriu niste articole incearca sa atraga atentia asupra unor probleme in armata romana. Se implica, fac ceva. Daca fiecare roman s-ar implica si nu ar mai fi pasiv ca o mortaciune atunci departe ar fi tara asta…

        • @robi

          Bre, pune si tu un @…. si precizeaza cui i te adresezi. Ce ai scris mai sus era pentru mine sau pentru altcineva?

  9. Nu vreau sa intru in polemica comunismului …dar, cum ne-a „eliberat” capitalismul asta pe noi…fascinant! o tara plina de datorii, cu active ale statului „privatizate” vesticilor pe nimic, exportam doar materii prime si alea ieftin, dar e bine ca avem Armani la mall…si iphone-uri 5 la suprapret…deh, asta e cultura care „ridica” Romania.

    • snatch

      stai linistit ca sar astia pe tine cand incerci sa spui ceva etic, cultural patriot samd.
      ti se pune eticheta de extremist cam asta este capitalismul crud si salbatic

    • Dai și un link , ceva, spre o structură a exportului românesc, să vedem ce materii prime exportăm?
      Și cum se face că economia de azi, distrusă , demolată etc exportă de 5 ori mai mult decât performanta economie comunistă?

      • Structura exportului romanesc este, paradoxal pentru o tara condusa de pogonicii astia, una buna si care creste calitativ vorbind cu fiecare an. Exportam inca cherestea si forta de munca ieftina.

      • busteni, fier vechi, berbecuti si dacia domnilor, cam atat in rest prafu de pe toba…

        • Berbecutul este produs cu valoare adaugata medie! Ar fi bine sa nu exportam deloc cereale – si astea tot materii prime sunt de fapt – si sa exportam animale in viu. Ideal ar fi sa le exportam abatorizate, ba chiar sa exportam produse finite: salamuri, carnati, etc, etc. Da tot e bine, fata de busteni si fier vechi.

      • Ghita Bizonu'

        Pai cum de ce?
        Pai ce dolaru mai este ala din 1980? Cat era atunci un cia de aur si cat azi?
        Cat costa atunci o masina „medie” si cat azi? Pai atunci cu 20.000 $ cumpari o maisna de lux. Azi? (la meisiune aaua 5th gear ma pauca ameteala cand aia zicau e masinim popilare la vreo 10.000 lier sterline! Mai multe decvat un Dimler Soverian Vam der Plass!! A mai extra dupa Bentley!!)
        Pai d;aua de 5 orti mai mult! fiindca au crescut preturile! In 1980 un progarmator cdin SUA catiga 20.000 USD, salariu bun. Azi ? Asta e cam leafa minima! Atunci un automobil amercan V8 costa numa vreo 6.000 (level entry). Azi …

        Si cestia cu perfromanta este.. cam trasa de par., Nu chiar atat de performanta.

        • ghita nici lira sterlina nu mai e ce a fost in anii 80 , 10000 lire sterline acum fac cam 12000 euro de aceea masinile populare sunt 10000 lire sterline .

        • plus ca masinile de acum au o gramada de gizmo-uri care ridica pretul , cele din anii 80 nu le aveau .

      • trebuie sa cunosti putina economie
        in anii 80 la nivel global raportul masa monetara -produse si servicii erea 1 la 1
        1n anul 2000 acest raport ajunsese la 3-1
        datorita acestui surplus de masa monetara toate preturile au crescut
        pentru ati da un exemplu din capitalismul american vezi in aceste zile pe protv -filmul cadere libera-este acolo o scena in care eroul principal intra in magazin cu o bata si incepe sa faca comparatie cu preturile din anii 70-care au fost mult mai ieftine!
        asa se explica!

  10. Pentru cei care inca nu au inteles bine treaba cu rivolutia noastra sa arunce un oki la ukraina.
    Vedeti cum stau lupii la panda sa ia teritorii ?
    Cam asa a fost si la noi .
    Doar ca okii au stat pe economie .

  11. la finalul discursului cu ponta, Biden a zis:” va multumesc d-le PRESEDINTE”

    o fi vrun samn? ca daca da…

    • E un semn: Biden s-a ramolit 🙂

      • Ghita Bizonu'

        Bre Ponta e presedinte . De partid.
        C’asa=i in democratie m- care pesedinte de tara, care de companie, care de partidm care de bloc sau scara .. presediunti du totii! Sau cum zicea un presedeinte de CAG cand a fost uncis JFK „asta e soarta noastra a presedintilor”

      • la cum arata doamna biden ramane singur nenea daca se ramoleste

    • vrajeala, de fapt asta e o manipulare crasa ceea ce spui tu

      s-a adresat de fapt „viitorului presedinte” in fata unei sali pline de „prezidentiabili” 🙂

      fiecare s-a simtit, evident 🙂

      „”””La începutul discursului său de la Palatul Cotroceni, în faţa a zeci de persoane, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, vicepreşedintele SUA Joe Biden a spus că poate se adresează şi viitorului preşedinte. În sală s-au aflat, printre alţii, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mugur Isărescu,Cătălin Predoiu, Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană, Mihai Răzvan Ungureanu, şefii serviciilor secrete.””””

      http://adevarul.ro/news/politica/joe-biden-cotroceni-adresez-viitorului-presedinte-afla-sala-1_537ca5940d133766a8d85f87/index.html

      • @FN SCAR H

        I-a spus lui Ponta „mister president”, la guvern, in cadrul declaratiilor oficiale. Probabil nu ai vazut, erau unul langa altul si Biden se uita la el.

        p.s. Ce am observat e ca nu s-au luat intrebari de la presa deloc. Nici la Cotroceni, nici la guvern, nici ieri, nici azi. Cam bizar si neobisnuit.

        • @vector

          E posibil, nu am vazut! Oricum e explicabil, parca a mai fost o data aceasta discutie in presa, tot cu un oaspete strain adresandu-se unui prim-ministru cu „president”, cica avea insemnatatea de „presedinte al guvernului” 🙂

          Oricum, nu am vazut si nu stiu contextul, oricum Biden vorbeste cam neortodox de obicei, insa cu siguranta nu a fost o gafa de genul unui … „semmnal” (cum spera unii) 🙂

      • ‘mi pare rau, eu nu manipulez nimic! am semnalat un fapt petrecut.

        gizas…

  12. Ghita Bizonu'

    E .. de dragul adevarului ….

    Sunt lucuri care raman la fel. Indiferent ca e comunism, fascism , , capitalism, democratie samd daca bagi destele in priza te curentezi.
    La fel si interesele raman……….
    De exemplu sa zicem Romania ….
    Romania a fost de sute de ani la periferia economiei zonale, mondiale, samd. Adica furnizoare de materii prime …si impota produse fabricate.
    Si in anii 60 a fots un rus sovietic unu Valev care a avut o idee ciudata rau.
    Spre cinstea lor stabii comunisti au refuzat planul si au dezvoltata industria.
    Desi contraveneau intereselor „centrului”

    Dupa 89 „centrul” s-a schimbat.
    Si noi singuri nep0ma paucat sa demo9lam industria samd. Adica nep-0ma aplicat planul Valev.

    Acu ia ziceti si voi sub acest aspect kakaya diferenta intre „comunism” si „capitalism” ?
    Ca interesele „centrului” (indiferent de prefixu’ ce precede ismu) erau/sunt sa fim zona periferica. Mai mult cei care au fots fifelutze Moscoveu si ar fi vrut sa aplicam planul Valev au servit cu credinta noul „centru”

    Asta zice si Verheugen. Ca UE si-a satisfacut o necesitate economica.
    Este comunist Verheugen?
    Sau este comnist ala care observa ca daca ala si-a satisfacut o necesitate nu ar fi cazul sa ii si mai mmultrumesc in genunchi?!

  13. Mda…..
    Si imi ziceati mie grumpy cat.

  14. Hai s-o lamurim pe asta cu „inceputurile” capitalismului in Romania post ’89. Cei mai verosi „capitalisti” post’89 sunt tot comunistii si securistii ante’89. Vreti nume, deschideti orice ziar si veti vedea: Adamescu, Voiculescu, Copos, Dinel Staicu, Netoiu, Nicolae Badea, Ioan Niculae, etc. Peste astia au venit „capitalistii” de carton care de fapt nu aveau o letcaie, dar au devalizat cohorte de banci cu complicitatea STATULUI. Unii au intrat la bulau, altii care aveau niste informatii bine conturate, au stat la umbra. Dupa aia au venit aia care au „cladit” imperii din rahat, dar facand afaceri cu STATUL, gen Sebastian Ghita, Umbrarescu, Cocos, etc.
    Foarte putini dintre capitalistii post’89 si-au facut averile in mod cat de cat legal.

    De ce s-a intamplat asta? Sa-l intrebe Ghita Bizonu’ pe nensu’ Iliescu. Cea mai mare PIEDICA a dezvoltarii normale a Romaniei post ’89 a fost Iliescu cu regimul sau pana in 1996. Dupa aia au venit alti prosti. Si altii, si altii. Hotia s-a generalizat si a ajuns doctrina de partid pe vremea lui Nastase. Doar ca asta micu’ cu ochelari il va intrece pe Nastase.

    Capitalismul in sine nu are nimic in comun cu ce s-a intamplat in Romania post’89. De ce in alte tari foste „socialiste” s-a putut numai la noi nu?

  15. Ai amestecat merele cu pere si ti-a iesit… salata de andive.Articol fara substanta fara cap si coada.Ce ma frapeaza e nr de comentarii pe langa asta deoarece subiectul lipseste cu desavarsire.

  16. E ciudat totusi cum ne plangem ca UE ne-a „integrat” din interes (ca sa ne „ocupe economic”), in vreme ce noi, idealistii, voiam sa ne integram ca sa….traim mai bine! 🙂 As zice ca era interes de ambele parti, nu? Mai apoi, ca s-au suit calare pe economia noastra – e ca la fotbal: „interesul lor si-a dorit mai tare victoria ca interesul nostru”. Polonia si-a aparat interesul mult mai bine si iata ca a fost lasata. Deci nu e chiar o conspiratie mondiala impotriva tarilor mici: putem sa-i zicem o jungla (ceva mai ordonata) in care nu supravietuiesc decat cei care in primul rand lupta pentru supravietuire. Nu cei care spera la mila si bunele intentii ale pradatorilor.

    Occidentul de azi, asa interesat cum e el, e totusi o societate in care e loc si pentru interesele altora (cu conditia sa le aiba!).

  17. Ghita Bizonu'

    CosminC

    in primul rand ce este de mirare nu este ca „fostii” au devenit primii capilatlisti. Ca aveau informatii si influenta … si contacte cu strainii (Voiculescu, Catarama de ex)
    Ce este de mirare este ca in URSS sistemul socilaist a rezistat 70 de ani. Fiindca in mod „natural” bastanii doreau sa isi asigire pozitiile castihgate. Ori asta inseaman sa aceada la statulul de proprietari. Ca un stab comunist nu lasa prea mare lucur copiilor sai (de ex cine mai stie de ficele lui Dej? Da de copii mlui Stalin?) insa unu caere a debeit capitalist .. ei lasa si nepotilor sai!!
    Hm .. asta imi aduce aminte de un fots secreatr de comitet pe care”l-am avut” . Baiat desptept , bun profesional, barbat frumos (ziceau muierile) ginere a lu Uon Teleaga. Dicstam prin martioe aprilie 90 si uni mai pustani si mai tampitei (mersi am fots si eu pustan! tampitel adica!) tipau ca ala nuj ar vrea capitalism. Le-am zis ca ala va fi capitalist. Pustanii au ras. In toaman cand le-ma arata ziarul in care scria ca ala avea o facere au inceput sa zbiere „nu are voie! A fpacut Stefan GHioergiu”. hm.. tipul era desept, bine pregatit samd ins anu era comunist convins ci doar oportunist. Azi este in top 300 .. in 2008 era estimat la 150-160 milioane de euro, in 2011 numa 70-75 de milioane …
    Sau cum zicea Sile Balamuc „orice caft incepe cu un croseu de stanga si se termina cu o directa de dreapta”. Acu se aplica directa …

    IS .. subecti de fapt te enerveaza. Adica de fpoat ca tot ce ganagaviti voi „anticomunism”, „comunism” nu are relevanta atunci cand este vorba de INTERESE. De ex China este cica „comunista” . Sigur nedemocratica. Ins aare insvetitii occidentale din plin!! Sau Vietnam: si el „comunist” . O duce destul de bine cu investitiile capitaliste. Mai bine decat regimurile „anticomuniste” din Romania!!

    • Vezi, te fapt imi intaresti spusele. Exemplul lui Badea (ca de el vorbesti, din cate imi dau seama) este elocvent. Intr-o tara normala la cap si nu smintita ca Romania, asta nu ar fi ajuns niciodata unde a ajuns. Si nici Voiculescu, nici Catarama, nici Netoiu (ultimu’ bodyguard al lui Ceausescu), nici cine vrei tu. Prostia am facut-o noi pentru ca ne-am lasat manipulati in anii aia aiuriti de dupa ’89. In Cehia sau Polinia lucrurile astea nu prea s-au intamplat. De ce? Pentru ca acolo sistemul s-a schimbat cu totul, inclusivi oamenii. Bine, aia aveau si lideri ca Havel sau Walesa, nu politruci ca Iliescu, Dan Martian sau Barladeanu (remember FSN dec 1989?).

      La noi in fruntea bucatelor s-au infipt unii ca Iliescu, care de fapt nu doreau sa darame sistemul, ci numai liderul sau (ne aducem aminte cum zicea Ilici ca Ceausescu a intinat idealurile sfinte ale socialismului?).

      D’aia la noi capitalismu’ are fata de sindrom Dawn, „parintii” avand tare genetice.

      • Ghita Bizonu'

        Ba p[ardon nu vorbesc dupa Miciulica.
        Cap si informatii am si eu!! Si prefer sa gandesc eu decatr altu pytr mine!!

        Cat despre Badea… Acum vreo 7 ani aveam imprsia ca de fsapta Badea se l;ua dupa mine.. Ca la revista presei din ce zicea Badea cam 40% sra ce scriam eu pe forumu JN .. si cam in stilul lu mandel. As mai zice ca el se cam retrasese de lqa emisune matinala cu Teo Trandafir care era altceva asa ca poa se mai inspira de la un muscat de politica rau de gura, cinci, sarcastic si in fleul lui orijinel

        • Ghita Bizonu'

          A da. Iar despre recilcarea fostilor activiosti in noi capitalsiti.. bre asta este cam in linai lu Marx , gehel (dialectica . negarea negatiei) si a lu Chauteubriand Mempir4s d’outre timbe. Pe ultimul l-ma citit …

        • Ghita Bizonu'

          A scuze. S epare ca te-ai prins cvine era fostiu secreatr de comite de partid!!!
          Din pcate nu ma cunoaste destul de bine .. ca auzeam ca pe un marat pe care il stia de la fostu loc de munca l-a „descurcat”. Adica i-a gasit ceva sa lucreze nu cine stioe ce da oricum …

    • vezi ca sunt doi gineri-si Badea si Popoviciu sunt in top 300 si au facut la greu afaceri cu statul!

  18. Lista intreprinderilor romanesti distruse.
    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/05/27/lista-intreprinderilor-romanesti-distruse/

    Cat de mult ne mai milogeam la FMI, BM, UE daca macar 50% din ce e aici era retehnologiza si pus pe picioare?

  19. Doamne,ce a ieșit pe aici. Mai,diferența dintre capitalism si comunism este-în capitalism există exploatarea omului de către om iar in comunism este invers:-D. P.s. Este o glumă

  20. Din punctul meu de vedere comunismul a avut consecinte economice, sociale si culturale negative (per ansamblu) care se vor rasfrange asupra societatii romanesti zeci de ani de acum incolo. Colectivizarea care intr-adevar a condus la o productivitate agricola mai mare dar a dezradacinat taranul si i-a luat ceea ce si-a dorit de secole si obtinuse de abia dupa primul razboi mondial (si ca urmare a rascoalei din 1907), epurarea la toate nivelurile societatii romanesti postbelice in baza principiului egalitatii, doar ca in loc sa ne faca pe toti „destepti” ne-a facut pe toti „prosti”, realizarea „planului” – toti directorii de intreprinderi erau disperati sa faca „planul”, aproape ca nici nu mai conta cu ce si de ce calitate. Produceam in exces fara a avea cui sa vindem dar indeplineam „planul”. Au facut din tarani oraseni, toti adusi la oras sa devina muncitori si asa am asistat la transformarea definitiei cuvantului taran care in ziua de azi mai inseamna si altceva, nu doar omul simplu din mediul rural care se ocupa cu agricultura… Cat despre cultura cred ca nu mai e nimic de zis – daca nu avea „conducatorii” in continut nu mai conta. Si sa nu uitam ca pe acelasi principiu prima doamna era doctor honoris cauza in chimie! Nici acum nu suntem mai breji! Au fost si lucruri bune, nimeni nu le contesta (metroul, canalul, transfagarasanul, hidrocentralele s.a.m.d.) dar cu ce pret? Cititi „Fenomenul Pitesti” sa vedeti ce inseamna comunismul. Iar de ultimii ani de comunism, eu personal nici nu vreau sa-mi aduc aminte! Si a venit „revolutia”… Cand esalonul doi din partid a devenit brusc esalonul intai iar marea masa a populatiei habar nu avea ce inseamna cu adevarat democratie si capitalism, cuvinte pe care rar le intalneai in manuale si atunci ca definind pe Scaraotchi insusi, indoctrinarea fiind masiva. Si au inteles prost ambii termeni! Am pierdut generatii intregi din cauza lipsei de educatie si inca o sa mai pierdem! Dar macar in capitalism exista dreptul la libera initiativa, in orice domeniu si pe orice plan, libertatea de a spune ce vrei fara sa te inchida a doua zi si multe altele. Forme fara fond cum bine zicea un om mai demult, si atunci ca si acum, exceptii existand intotdeauna. Faceti un articol despre comunism sa inteleaga si cei nascuti dupa revolutie de ce plaga nenorocita am scapat!

  21. Da domnule ma enerveaza cumplit.Ma enerveaza cand spuneti ca pe timpul comunistilor s-a facut de parca sub alt regim in Romania nu s-ar fi facut nimic.Ma enerveaza cand puneti in balanta comunismul cu capitalismul adica o societate nenaturala cu o ordine mult mai aproape de tipologia umana(cum poti nivela inteligenta si aptitudinile oamenilor?)Mostenirea educatiei comuniste isi spune inca cuvantul.nu vrem sa evoluam nu vrem sa ne adaptam ramanem lipiti de expresia „ce bine era „.De altfel societatea comunista a dat cel mai mare numar de semidocti oameni care se pricep la toate si au pareri despre orice.

    • Democratia este tirania majoritatii-daca peste 50% au dus-o bine in comunism este normal sa zica ca acolo a fost mai bine!

  22. Occidentul nu a fost cinstit cu România, dar cei puternici au întotdeauna dreptate. În 1989 România şi Bulgaria trebuiau să rămână în sfera de influenţă a Rusiei. Occidentul şi-a atenuat mult consecinţele crizei transformând estul Europei în sursă de materii prime şi piaţă de desfacere. Fără să vrea Occidentul a făcut un mare serviciu Rusiei distrugând economia Europei de Est. La momentul oportun România va fi scoasă din UE şi NATO şi vândută Rusiei cum s-a întâmplat în 1940, 1945 şi 1989. În ochii Vestului doar Ungaria şi Polonia sunt socotite ţări occidentale, iar România, Bulgaria şi ţările baltice ţări de gunoi. Nu avem nici un drept decât cel simplu de viză turistică şi nu vom fi primiţi în SCHENGHEN şi nici nu vom intra în SUA fără vize. Ca spion rus Iliescu a executat ordinele Moscovei lăsând ca mafioţii să distrugă economia românească. Constantinescu, un profesor de bolovani a fost cel mai slab preşedinte, iar Băsescu are minte dar nu e pentru ţară, căci dacă ar fi fost ar fi făcut ceva să oprească dezastrul spre care se rostogoleşte ţara, sau nu a putut, nu ştim încă. Reculul Rusiei a dus la intrarea României în UE dar fără ca românii să fi fost doriţi cu adevărat. Interesul SUA spre ţările arabe a dus la intrarea noastră în NATO. După ce vom fi storşi vom fi aruncaţi precum o cârpă nefolositoare. La conducerea ţării sunt doar trădători. Am pierdut 25 de ani degeaba. Dacă din 50 în 50 de ani distrugem tot nu o să ne fie bine. Suntem o naţiune muribundă, dar nu trezim nici în ceasul al 12 -lea.

  23. Romania si neamul din ea a fost vanduta in primul rand de cei ce trebuiau s-o apere. Pentru bani, avantaje de tot soiul, turme de privilegiati si ai lor urmasi „au muscat mana care i-a hranit” aratand ca perversiunea morala, minciuna rostita fara clipeli, lingusirea ” mai marilor zilei” (cei adevarati, nu cei aflati in spatele gardului vopsit cu sangele si suferinta naivilor animati de cauze nobile), sunt ceea ce v-a forma poleiala subtire a acelui lucru caruia ii vom spune: viitor… Tropotesc pe masa noastra venetici si ne scuipa in mancare iar noi zambind slugarnic le pupam dreapta gata sa le lustruim si papucii. Unii vor numi asta, demnitate altii vor scuipa gustul amar al vremurilor traite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *