Egiptenii au planuri cu adevarat marete

Dupa ce au cumparat 24 de aparate Rafale F 3R, egiptenilor le-a placut atat de mult aparatul de generatia 4++ francez incat au mai comandat inca 30 de bucati. Astfel Egiptul, cu 54 de aparate comandate deja, va deveni al doilea cel mai mare utilizator de Rafale dupa Franta, iar India se tot uita si ea pentru o comanda de inca 36 de avioane.

Dar achizitia celor 30 de noi aparate Rafale nu este singura pe lista, se mai are in vedere cumpararea de aparate Airbus MRTT de alimentare in aer cam doua bucati. Cel putin pentru inceput. 3,75 miliarde de euro, bani care vor veni din imprumuturi garantate de guvernul de la Paris prin banci franceze.

Daca mai adaugam si sateliti cumparati din Franta – pentru comunicatii militare, ca si intentia de a detine sateliti de recunoastrere optica sau radar putem observa ca Egiptul arunca cu miliardele de dolari in stanga si-n dreapta, cumpara lucruri faine. De vazut insa cum le vor opera, montarea de sisteme AA Avenger pe puntea unei Mistral fiind deja de notorietate publica. Avengerul este un Humvee dotata cu cateva rachete sol-aer Stinger.

Adevarat ca Humveeul parea bine ancorat cu cabluri de puntea Mistralului dar intelegem cu totii ca aceasta idee nu este tocmai ce-i trebuie unei astfel de nave.

Pana una alta Egiptul tocmai ce a primit in dotare patru radare Ground Master 400, produse de Thales in colaborare cu Raytheon. GM 400 este un radar terestru de supraveghere aeriana cu raza lunga, dar care – in functie de amplasare – poate supraveghea spatiul aerian la orice inaltime si impotriva oricarui tip de amenintare aeriana. Raza sa este de 450km.

Avantajul GM 400 este ca poate fi mutat relativ repede dintr-un loc in altul, sau poate fi folosit pe post de radar fix. Incape intr-un container standard.

Evident este un radar 3D AESA si mai este si de ultima generatie.

Asa cum scriam intr-un alt articol, egiptenii arunca cu banii cum aruncau faraonii la constructia de piramide si – la fel precum stramosii lor – si egiptenii de azi au gusturi fine si nu cumpara decat lucruri de cea mai buna calitate.

GeorgeGMT

53 de comentarii:

  1. Ce m..e incepe sa-si ia sultanul ? astia se inarmeaza cu ce-i mai bun, iar firmele occidentale stau ciopor pe ei, pe cand buncafleții osmanlai cu rapciugi. Imi place tare! Mamaaa, grecii Rafale, astia Rafale, turcioflenderii cu F16 fara piloti si fara cauciucuri. Frumos!

    17
    • Ce treaba are sultanul cu faraonul? In afara de adversitati politice personale, Egiptul si Turcia chiar nu au nimic de impartit, nici macar ZEE din M. Mediterana.
      In al doilea rand, cu 30 de avioane in plus, chiar daca sunt moderne, nu castigi razboiul. Ca sa castigi un razboi iti trebuie economie care sa duca acel razboi. Trebuie sa ai o economie care sa inlocuiasca pierderile (armele in razboi sunt consumabile), si mai ales sa depinzi cat mai putin de furnizori externi. In aceasta privinta distanta dintre Egipt si Turcia este imensa. Egiptul aproape in totalitate depinde de importuri. Nu are o industrie militara de anvergura Turciei. Egiptenii daca lanseaza o bomba, trebuie sa importe alta in loc.
      Pe Viasat History se difuzeaza o serie de documentare despre WW2. De ce au pierdut razboiul Germania si Japonia? Ptr ca economiile lor nu au putut sustine acel razboi. Nu au fost rusii sau americanii mai viteji decat nemtii sau japonezii. Au castigat ptr ca au produs mai mult decat nemtii si japonezii.

      11
      • da, economia Turciei duduie, rupe pamantul. pentru ca nu au nici un pic de inflatie si lira este puternica, industria lor de armament, pe langa celelalte ramuri high tec, produce motoare de tancuri pe banda rulanta, dupa ce le-au terminat pe-ala de elicoptere de atac. Acum vad ca au portavioane de drone facute din piese luate de pe Amazon, ok… e bine! F35 au, ok, am bifat, S400 le merge numai cand si cum vor rusii, ok, am bifat-o si pe-asta. Bun, stau bine baietii. Unde mai pui ca in caz de poc-poc, egiptenii s-ar putea sa primeasca un pic mai mult de ajutor de la varul Itzik, prietenii cunosc de ce… 😉

        8
        • Vorbesti prostii. Citeste cu atentie comentariul meu.

          1
        • Inteleg sarcasmul dar totusi colegul mai sus avea un pic dreptate 🙂
          hai sa nu fim rai, nu se numara turcii printre favoritii mei dar diferenta dintre ei si egipteni este de la cer la pamant 🙂

          4
  2. Cam au trecut in barca franceza Egiptenii. Poate nu au suficienta incredere in echipamentele US sau de ce? Francezii fac lucruri calitative in mod sigur. Iar Rafale nu degeaba e din ce in ce mai dorit.

    4
  3. Toate astea la un PIB nominal per capita in 2020 de vreo 3800$ (cam de trei ori mai mic ca al Romaniei) si fiind pe locul 114 la indexul dezvoltarii umane (Romania e pe 54). Pe de alta parte populatia a crescut de la 73 de milioane in 2006 la peste 104 in 2021. In situatia asta cheltuielile faraonice de inzestrare par tichie de margaritar, mai ales ca sunt pe credit, ca sa nu vorbim de costurile de operare sau dificultatile de a produce personal specializat competent in conditiile de mai sus. Comandamentul egiptean are insa probabil predictii strategice sumbre pe termen mediu si lung.
    Franta isi ia si ea un risc cu garantarea imprumuturilor pe care, bineinteles, il va suporta populatia, in contextul in care Ministerul Apararii Francez tocmai a secretizat raportul privind rata de disponibilitate a echipamentelor militare (raport pana acum public).

    5
    • astia sunt renumiti ca iau de la gura populatiei ca sa bage in armament. asa ca in caz de ceva prin Mediterana, fii sigur ca Rafalele egiptene vor zbura, chiar daca populatia le va umbla desculta. Ca nu sunt stat social.

      4
  4. Parcă era vorba că faraonii au ghiveci de arme. Acu admirați că se dau în barcă cu francii. Egipt este o țară săracă la nivel de popor. Trăiesc mai rău ca săracii noștri (aproape jumătate din ei). Banii ăia ori vin din altă țară, ori arăbeții urmași ai faraonilor (așa se dau ei) au niște vise și jupoaie bugetul. Mai rămâne de văzut cine o să zboare avioanele astea frumoase.

    3
    • o sa le zboare pilotii aia aruncati de Erdogan la gunoi 😉

      9
      • Turcii nu au Rafale. Mai degrabă cred că se bagă grețile. Dacă au tot ca romanii, 1,5 piloți per avion, le-ar surâde să îi antreneze moka. Plus legături din antichitate. Plus biserica copta. Plus același Șalanger (adică Erdo). Plus că îs la fel de broneți. Eu vad mai multe legături și interese ale Egipt cu Grecia decât cu Turcia.

        3
  5. capatu satului

    la mintea mea, Rafale F3R chiar second este la ani lumina de F 16 A/B third hand,
    alta incarcarea, alta capacitate de lupta si alte performante,
    Rafale F3R ar putea sa lupte impotriva avioanelor ruse actuale,
    F16 A/B mlu 5.3 xyz este depasit – de aia ne fac politie aeriana altii,
    noi cu factoru uman la somn,
    singura lupta a conduiceriui armatei este cu parada de ziua nationala si cu parada de ziua marinei,
    cinste lor generalilor, merita recunostinta noastra,

    mai bun decat Rafale ar fi F35,
    dar noi nu ne trezim decat cand ne ataca inamicu
    si atunci oricum e tarziu,

    noi speram ca luand orice gioarse vom indupleca pe americani sa ne asigure securitatea in costu echiparii si inzestrarii F 16 cu munitie, upgrade,
    asta arata ca la ministeru de somn, semege si ceseate e somn,
    da de mult,

    si pana la urma ce nevoie avem, noi de bimotoare scumpe,
    mai bine trecem la IAR 80/81, tucano si alte chestii de astea

    5
    • Investitia in Fortele aeriene romane trebuie vazuta in ansamblu. Daca ne uitam la detaliii o sa observam ca se face destul cu banii care sunt. Acum sunt urmatoarele programe ( cheltuieli) : upgrade F16, upgrade IAR Soim, plata pentru sistemele Patriot. Ca prioritare ar urma drone si elicoptere de transport. Pe langa astea, pregatirea pilotilor la standarde NATO si partea romana de investitii in bazele aeriene. Cati bani credeti ca sunt totusi ca sa mai visam pe termen scurt la nu stiu cate zeci de avioane noi? 🙂 Fortele navale nici nu au inceput invrstitiile iar la fortele terestre mai sunt f multe goluri de umplut 🙁

      1
      • capatu satului

        Fără supărare, astea cu upgrade F16 third hand la care a început canibalizarea și nu ai muniție decât pt doua aplicații, nu stam bine deloc

        Arma aviatie dacă o vrei și pretinzi ca o ai
        Ca sa poți sa te pretinzi suveran si independent
        Tb mai mult decât o bifa intr-un PDF

        Actualele aparate nu fac fata la ce au rușii
        Sigur pe hârtie stam bine
        Dar realitatea ar putea fi ceva diferit fata de ce visează la conducere
        Ca in 40

        Lănceru este din alt timp trecut
        Ca și t 55
        Dar asta este capacitatea conducerii noastre militare avansate la excepțional
        Atâta pot generalii nostrii

        Patriotu singur nu valoareaza mare lucru
        Ar trebui completat cu THAAD, shorad, sateliți militari etc etc

        2
  6. Egiptul doreste sa se impuna in fata Turciei si Iranului.Unii ar zice ca incearca sa recupereze terenul pierdut in fata Israelului.
    Costa mult, tehnica militara achizitionata de egipteni insa pe termen lung costa si mai mult exploatarea si intretinerea tehnicii de calcul.
    Presa elvetiana speculeaza ca Rafale va fi castigatorul in Elvetia.F/A 18 E/F ar fi fost depunctat de pretul prea mare cerut de americani . Se pare ca rezultatul oficial al selectiei va fi pe data de 23.06.2021.Nu mai este mult pana atunci.Vedem ce aleg si finlandezii.

    3
  7. Nimic nou sub soare! Egiptul cred ca este tara care a cheltuit cel mai mult pe inarmare, dar fără rezultate. A nu se uita ca și în ’67 și în ’73 (tocmai ce ne-a adus aminte WW prin Carul de lupta) aveau cea mai nouă tehnica sovietica, dar degeaba. Daca gasesc un oponent foarte motivat, nu îi vad bine. Sincer, am emotii pentru ei într-un eventual conflict cu Etiopia. Asa ca nu discutam de Iran sau Turcia.
    El-Sisi este un general devenit dictator. Si la astia fala este foarte importanta.

    8
  8. Eu cred că s-a tranșat în NATO ca franța se ocupă de securitatea mediteranei. Odată liniile astea trasate, văd firească felia producătorilor francezi de armament. Ca atare văd țări riverane mediteranei cu achiziții de armament francez. Grecia, Croația, Egipt, sunt doar începutul….

    12
    • capatu satului

      fara suparare, astea povesti pt sambata noaptea,
      ca alea date de cei care spun ca noi eram obligati sa luam fregate rujinite mai scumpe ca alea noi,
      ca noi avem bani multi si conducatori capabili,
      nu se poate sa spui ca avem conducatorii pamant de flori,
      pai cum sa spui asa ceva,

      nu exclud un acord intre diverse tari pt impartirea pietelor
      dar nu la armament,
      pt ca acolo nevoia strategica iti spune ce cumperi,

      ca la armata, aia de la semege tb sa spuna in functie de strategia ce o vrei, ce dotare are potentialu inamic, ce tehnica ai nevoie,
      la nevoia strategica nu merge ca la agricultura ca daca nu ai tractor, e bun si aratu cu calu sau cu ce ai, sau daca nu ai nimik incepi cu harletu sau cu sapa,
      daca nu ai inzestrare cat de cat inamicu nu duce cu tine un razboi militar sau lupta armata, ci iti produce direct genocid,

      egipteni au luat atat Rafale cat si Su 35 (se prea poate sa mai insel),
      pt ca au nevoi strategice diferite si dusmani potentiali puternici,

      inzestraea noastra la arma aviatie are legatura doar cu parada de ziua nationala,
      de aia politia aeriana este de la extern,
      ca la intern nu exista capacittae pt a asigura aceasta nevooie strategica,
      pe masura capacitati conducerii din ultiomi 30 de ani de la semege, ceseate, etc.

      1
  9. Cand a fost ultimul război câștigat de Egipt ? Asa mă gândeam si eu… Sunt doar niste scheme financiare.
    Ca și poziție, Turcia e mult mai importantă pentru US decât Egipt si cred ca si dpdv militar turcii sunt mult mai agresivi.

    3
  10. Sunt curios daca Israelul si-a dat aprobarea pentru furnizare de Rafale catre Egypt.

    Altfel nu-i vad bine pe egipteni.

  11. ” Adevarat ca Humveeul parea bine ancorat cu cabluri de puntea Mistralului dar intelegem cu totii ca aceasta idee nu este tocmai ce-i trebuie unei astfel de nave. ”
    Hi,hi,hi…… tot mai bine decat Strela lansata de pe umar de la pupa unei fregate de 5000 T…

    13
  12. Forțele Aeriene egiptene, care ocupă locul 10 în lume, dețin 1.053 de aeronave, din care 250 avioane de luptă și interceptare, 88 de avioane de atac, 59 de avioane de transport militar, 341 de avioane de antrenament, 11 avioane pentru misiuni speciale și 304 de elicoptere, din care 91 de atac.
    Chiar nu inteleg de ce baga astia atatia bani pe aviatie,doar nu au nici un dusman natural,plus ca au garantii de securitatea din State,le mai dau americanii si subventii de miliarde in fiecare an,numai sa stea linistiti.Deh,Suezul ..In fine,se viseaza si ei putere regionala.
    Discutam odata cu un ofiter de aviatie american.Om discret,dar de,la bautura se mai dezleaga limbile.Zicea ca dupa parerea lor,pilotii arabi nu sant de top,le lipseste ceva.Ori ezita putin inainte de atac,ori se arunca ca berbecii,cum faceau japonezii in WW2.

    3
  13. Tovarăși. ?
    Stați liniștiți.
    Egiptul e o dictatura militara. Cu rol strategic in regiune.
    Ca urmare, fiind mari prieteni cu saudiții, primesc de la aceștia miliarde dolari anual și nerambursabili.
    Suplimentar , după Israel , sunt pe locul II in finanțare militară americană.
    Deci, cu banii saudiților cumpăra de la ruși , francezi.
    Cu banii americanos , doar din USA.
    Sunt multi egiptenii, frăția musulmană e extrem de difuza , șeful statului e un general școlit în USA.
    Ce vă mirați ?
    Mirarea ar fi alta.
    Rafale are acum comenzi dar nu are producție pe măsură cererii.
    Problema groasa e in Franța. Cum livrează ” marfa” zburătoare ceruta de ce clienți fara să reducă flota autohtonă de Rafale ?

    4
  14. Hunter (Scythia Minor)

    Turcia și Rusia sunt prin Libia (oficial sau nu)…tot astea sunt și prin Siria. În plus, planul Ankarei de a redesena platforma continentală în Mediterană a îngrijorat pe toată lumea. Egiptul e vulnerabil pe mare…practic Turcia e o sperietoare și d’asta toată lumea își ia măsuri de precauție. La capitolul experiență de luptă mi-aș pune banii pe egipteni, care spre deosebire de turci au tot purtat războaie în perioada războiului rece. Și chiar dacă au pierdut, s-au păruit cu una din cele mai bune armate din lume. Sincer, nu știu dacă-i putem număra pe degete pe cei care se puteau descurca mai bine (într-un conflict cu Israelul). În plus, cu sau voia lor…au învățat lucruri din toate astea.

    Legat de experiență de luptă…nu pot să nu mă gândesc la Vietnam. Aștia după ce i-au alungat pe japonezi, i-au bătut pe francezi, americani și… pe chinezi. Sincer nu mai știu pe nimeni care să bată 4 super puteri într-un secol.

    Experiența de luptă cântărește la fel de mult ca dotarea și logistica…
    După războaiele din Iugoslavia, consideram că Serbia e cel mai puternic vecin al noștru. Acum cred că Ucraina are un avantaj considerabil față de noi.

    8
  15. Hunter (Scythia Minor)

    “Boss”…mai pune și tu mâna pe o carte (da’ nu ca să alergi tânțarii prin casă) și o să vezi chestii ce nu s-au petrecut prin filmele de la PRO TV. O să observi de pildă, că toată societatea americană a recunoscut pierderea războiului din Vietnam.

    4
    • De fapt in ciuda filmelor americanii nu au fost batuti in Vietnam. Pe langa faptul ca factorul politic a obligat armata sa lupte cu o mana legata la spate decizia de retragere a fost luata dupa ce s-a ajuns la concluzia ca razboiul de acolo era o fundatura iar SUA are si alte baze in zona care fac eficienta politica de imprejmuire. Oricum toata Indochina colcaia de comunisti iar mentinerea doar a Vietnamului ar fi implicat costuri prea mari. NVA a ocupat sudul dupa retragerea trupelor americane si nu prin cine stie ce victorii contra lor.

      11
  16. Megalomani cu 3 mii de usd pib pe locuitor. Mai bine îl invocă pe Ra.

  17. Ăștia cumpara de toate pe principiul: las sa fie acolo decât sa lipsească. Și iese ghiveci ca la indieni. Apropos, India vrea IAR 99 pentru antrenament avansat.

  18. Egiptenii au motive sa se inarmeze:
    – situatie neclara privind delimitarea ZEE in estul Mediteranei;
    – pretentii exagerate ale Turciei care blocheaza inclusiv proiectele egiptene de a aduce gaz spre Europa, prin conducte Egipt-Israel-Cipru-Grecia;
    – zona instabila in sud, Sudan etc;
    – zona instabila (si bogata in petrol) la vest, in Libia vecina.

    4
  19. Hunter (Scythia Minor)

    @Anla’shok

    Nu mai bate câmpii…americanii au pierdut războiul. Pentru că Vietnamul de nord – comunist – a rămas stăpân pe tot teritoriul Vietnamez.

    Una din regulile războiului zice că cel care stăpânește câmpul de luptă la final, e universal acceptat ca și învingător.

    1
    • dupa logica asta atunci si noi am castigat toate razboaiele ca suntem tot aici

      9
    • Vietnamul de Nord a ajuns sa controleze sudul dupa plecarea americanilor. Cel mult poti spune ca Vietnamul de Sud a pierdut razboiul. Nici Vietminh-ul nici NVA nu au reusit sa-i bata si sa ia sudul de la americani. Ca le-au dat batai de cap este alta discutie. Pur si simplu factorii decizionali americani au hotarat ca atat in interior ca si pe teren costul continuarii razboiului depaseste beneficiile. Nu-mi amintesc sa fi fost o capitulare a fortei expeditionare americane cum s-a intamplat cu fortele franceze la Dien Bien Phu.

      5
  20. Hunter (Scythia Minor)

    Fac pariu că dacă suni la ambasada USA, până și ăia de-ți răspund la telefon, vor spune că au pierdut în Vietnam!

    Eu înțeleg că sunteți pro americani și că ei sunt aliații noștri, dar nu puteți rescrie voi istoria…

    Kkt urile astea pe care le făceți pe pagina asta, când vă contrați de dragul contratului… nu face decât să-i scadă calitatea. Sunt sigur că sunt mulți cititori care doar urmăresc postările, pentru că au văzut că sunt unii printre voi care nu știu ce-i aia logică și dacă dau niște contraargumente, sunt de râsul lumii.

    Ori am supărat pe cineva și a sărit de cur în sus, că “m-am luat” de americani?
    Nu de alta, da’ faptul că sunt 5-6 tipi care susțin o imbecilitate (prin like uri) mă neliniște teribil.

    PS: N-o mai postez niciodată nimic. Nu se merită osteneala.

    • Au te-ai suparat ca te-am contrazis. Acum ce vrei sa nu te contrazica nimeni ca arunci soparla cu „suparatul americanilor”? Poate tu ne servesti aici clatita propagandei sovietice despre razboiul din Vietnam, la asta nu te-ai gandit?
      Poate in pauza pe care o iei inveti sa vorbesti romaneste.
      Se spune „nu merita osteneala” nu „nu se merita”.

      7
  21. @Anla’shock
    Și matale ai dreptate, și Hunter are dreptate. Americanii au pierdut războiul în Vietnam, dar nu la Saigon ci la Washington. Pe teren, cu forțe mai puține, băteau în comuniști cu drag și spor. Frustrați sunt și acum pe motiv de Vietnam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *