Manifestări dedicate Zilei Eroilor

Ministerul Apărării Naționale desfășoară joi, 10 iunie, în marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.

Dintre locațiile importante unde vor fi organizate astfel de ceremonii, amintim: Monumentul Centenarului Independenței de la Calafat (în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență), Mausoleele de la Mărăști, Mărășești și Oituz – în județul Vrancea și de la Comana, județul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostașului Român de la Carei și de la Satu Mare – jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliș – jud. Arad și de la Oarba de Mureș – jud. Mureș (care comemorează jertfa ostașilor căzuți în Al Doilea Război Mondial).

La activitățile organizate în memoria eroilor se vor alătura, în acest an, în premieră, mai multe instituții, astfel:

Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare, organizează și desfășoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituțiile/unitățile de învățământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecții deschise, având ca tematică cultul eroilor, sau alte activități cultural-educative, după caz.

Ministerul Afacerilor Externe organizează – prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare – activități specifice pentru comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state: depuneri de coroane și, în unele locații, ceremonii religioase, pe timpul cărora vor fi rostite, simbolic, nume de eroi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremoniale militare și religioase, serviciul religios în unitățile și instituțiile militare de învățământ unde sunt lăcașuri de cult și va asigura ordinea publică la locul de desfășurare a activităților comemorative.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza, în această zi, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, în principal la mausoleele eroilor, precum și la cimitirele și parcelele de onoare, în care vor fi, de asemenea, rostite numele celor căzuți la datorie.

În București, manifestările vor avea loc după următorul program:

– Ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori.

– Ora 12.00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.
În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostașului Necunoscut, pe lângă momentul religios „Ecleziastul” și recitarea poemului „Nu-l uitați”, de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanți ai conducerii MApN vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect și prețuire, aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor survola Parcul Carol I.

– Între orele 13.30 și 18.00, la același monument, persoanele care își vor exprima dorința de a-i omagia pe eroi o vor putea face în cadrul „Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuți la datorie”.

– Începând cu ora 18.00, concert de muzică patriotică susținut de Muzica Reprezentativă a MApN, pe platoul din fața Mormântului Ostașului Necunoscut, Parcul Carol I.

– Ora 21.00, pe fațada Palatului Cercului Militar Național va fi realizată, cu sprijinul Asociației „Alături de Eroi”, o proiecție video mapping 3D dedicată Zilei Eroilor.

– Ora 21.10, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În mod simbolic, torțele detașamentului de militari ai Brigăzii 30 Gradă vor fi aprinse de veteranii răniți în teatrele de operații, membri ai Invictus România. În prealabil, aceștia vor aprinde o torță de la flacăra veșnică care arde la Mormântul Ostașului Necunoscut (ora 18.00) și se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul – Monumentul Eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului – Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” – Monumentul Eroilor Geniști din fața Palatului Cotroceni – Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor – Monumentul Eroilor Ceferiști din fața Gării de Nord – Arcul de Triumf de pe Șoseaua Pavel Kiseleff – Monumentul Eroilor Aerului de pe Bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Național (cu sosire la ora aproximativă 20.45).

– Ora 21.30, pe fațada Palatului Parlamentului (dinspre Piața Constituției) va avea loc o proiecție video mapping 3D dedicată eroilor României, eveniment realizat cu sprijinul Asociației „Alături de Eroi”, al Primăriei Municipiului București, prin CREART, și al Camerei Deputaților.

– Ora 22.00, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse, de studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, candele aprinse, panglici tricolore și coronițe de flori.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să participe la toate evenimentele de comemorare a eroilor, organizate cu sprijinul companiilor Jidvei, Next Generation Business SRL (nGeneration), Pink Post, Profi Rom Food (Profi), Trencadis, Optimeat, Bithat Solutions (Documenta), IT Embassy, Cima Data Analytics, Smart Construct Agency, Q-East Software, Pukka, Neo Vision.

* * *

În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Toate manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în Capitală și în țară, se vor organiza și desfășura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, stabilite de autoritățile naționale și locale, aplicabile la data desfășurării acestora.

Activitățile care vor fi organizate în străinătate se vor desfășura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilite de autoritățile naționale din statele respective.

* * *

Mai multe informații despre veteranii de război ai Armatei României pot fi găsite pe pagina oficială dedicată lor: https://veteraniiromaniei.mapn.ro/.

Lista eroilor căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României poate fi consultată pe pagina de internet a MApN: https://bit.ly/2T6VsgG.

* * *

În atenția jurnaliștilor!

Menționăm că pentru activitățile desfășurate la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I) Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723200878 și 0747069955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.

* * *

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak. Pierderile totale ale Armatei României în aceste acțiuni militare au fost estimate la peste 1,4 milioane de morți, răniți, dispăruți și invalizi.

MAPN – Biroul presă

17 comentarii:

 1. sa le fie tarana usoara,respectul vesnic si sangele nu degeaba varsat.
  psin rest festivism cu popi,uniforme si politruci…azi deja era agitatie prin comune,stresati si apasati nevoie mare de eveniment.

  15
 2. Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
  lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,
  ca şi cum ar fi viu între noi,
  ca şi cum s-ar fi întors acasă.
  De fapt el s-a întors dintre noi întâiul,
  numai că s-a întors puţin mai ostenit
  şi pe un pat nevăzut şi-a aşezat căpătâiul
  lângă veniţii acasă din mit.
  El şi-a făcut lucrul lui acum
  poate că îi e sete, o sete arzând
  ora până la noi ca un fum.
  Deci lăsaţi pentru el să cadă vin pe pământ.
  Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
  strigaţi-l din când în când pe nume,
  ca şi cum ar fi viu printre noi
  …şi atunci el va surâde în lume.

  Nichita Stănescu

  19
 3. Sa le fie țărâna ușoară ce bine că sunt uni că voi care își mai amintesc sau ne amintește cate o zi importantă din trecutul nostru ! Toată stima pt voi !
  Și ceva pe lângă subiect întâlnirea dintre Biden și Puțin !
  Am văzut că se cere că sa se verifice Romania și Polonia și Rusia sa ne de-a accesul la Kalingrad dar nu as opta numai pt aceea insula și pe Crimeea !!! Daca tot vor sa fie corecți sa fie până la capăt !!! Sper dar sper sa se întâlnească și ea fie de data asta sinceri și serioși !!! Dumnezeu sa fie cu noi toți !

  2
 4. Dumnezeu să-i odihnească în pace!
  Recunoștință veșnică eroilor neamului românesc!
  Cinste și onoare numelor lor!

  9
 5. Sa le fie tarana usoara. Pacat ca astia de acum, si cei in unfirome si cei fara nu iau aminte de sacrificiul acestor oameni si de taria lor de caracter. Eroii sunt ceva de ce ne aducem aminte asa in „batch”, si din cand in cand, nu modele care sa ne inspire in fiecare zi.

  5
  • Il cunosc pe tip, l-am mai citat pe aici de cateva ori, este dl Boboescu, muzeograf al muzeului militar national si cred ca cel mai bun expert pe parte de uniformologie din Romania. Ne-am intersectat de cateva ori cercetarile in domeniul militar, este un tip de nota 10, cu doctorat in Franta.
   De ce-i pe afis? Asta nu stiu, uniforma ochiometric imi pare a fi model 1877, infanterie, o referinta eroilor care au adus independenta Romaniei. Cred si sper ca asta-i substratul.

   2
 6. Mă Ciucă, vezi, când trimiți pupezele alea să depună coroane de flori la Carei, să le spui tutelor care e monumentul românilor. În fine, azi e sărbătoarea Înălțării Domnului, îi iertăm pe rușii care au crăpat pe aici. Dar nu uităm, așa cum nici tu, Mă Ciucă, nu ar trebui să uiți pentru ce dracu ești plătit.

  5
 7. Glorie eroilor cazuti in lupta in toate timpurile si in toate locurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *