Fabricile din industria de apărare, de la Ministerul Economiei, la cel al Apărării Naționale

Fabricile din Brașov, Zărnești, Victoria și Făgăraș, care țin de industria de apărare vor trece (n.r. – posibil) din subordinea Ministerului Economiei, în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Este o inițiativă legislativă a senatorilor Marius Dunca și Florin Orțan și a deputaților Roxana Mînzatu, Viorel Chiriac și Mihai Popa, împreună cu mai mulți parlamentari social-democrați. 

Trecerea se va face prin modificarea și completarea Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, dar și a altor acte normative. Ministerul Apărării Naționale va exercita, în numele statului român, drepturile și obligațiile ce decurg din calitatea de acționar la operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat. Schimbarea este impusă de necesitatea revitalizării rapide a industriei de apărare. Aceasta ar trebui să asigure transformarea, modernizarea și înzestrarea capabilităților/structurilor Armatei României conform Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026. Asigurarea coordonării și evidenței industriei de apărare, cu capital de stat sau privat, de către Ministerul Apărării Naționale este în spiritul principalelor documente care fundamentează planificarea apărării la nivel național: Strategia națională de apărare și Programul de guvernare.

”Industria de apărare din România trebuie revitalizată. Trecerea acesteia în subordinea Ministerului Apărării reprezintă o normalitate și o șansă ca în aceasta să se investească masiv pentru a se putea respecta standardele la care ar trebui să fie Armata Română. Industria de apărare din România a fost o componentă esențială a economiei, cu forță de muncă înalt calificată și producție la cele mai înalte standarde. Avem posibilitatea să revitalizăm o mare parte din aceasta și astfel să asigurăm numeroase locuri de muncă în anumite comunități. Județul Brașov a fost un județ cheie în ansamblul industriei de apărare și trebuie să găsim soluții pentru a revitaliza această componentă – este un angajament asumat în campania electorală, angajament care începe să devină realitate. Această inițiativă legislativă este un prim pas pentru a valorifica, moderniza și dezvolta ceea ce mai există astăzi din industria de apărare, motiv pentru care va fi dezbătută în procedură de urgență”, declară senatorul Marius Dunca, președintele PSD Brașov.

Sectorul industriei de apărare reprezintă un domeniu strategic implicat în realizarea efortului de apărare a țării prin furnizarea de produse militare și prestarea de servicii conexe pentru forțele sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
După 1989 scăderea drastică atât a exporturilor, cât și a numărului contractelor atribuite de instituțiile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională operatorilor economici români a dus la reducerea continuă a volumului activităților din industria de apărare și a slăbit potențialul de producție și cercetare-dezvoltare al acestui sector.

Per ansamblu, acest sector stagnează, înregistrează pierderi, operatorii economici confruntându-se cu lipsa contractelor, din cauza liniilor de fabricație învechite, depășite fizic și moral, cu costuri/regii mari, afirmă parlamentarii PSD Brașov.

Fabricile din județul Brașov care se fac parte din industria de apărare sunt: Metrom SA Braşov, S.C. Carfil SA Braşov, S.C. Tohan SA Zărneşti, S.C. Uzina de Produse Speciale Făgăraş SA Făgăraş, S.C. Fabrica de Pulberi Făgăraş SA și S.C. Pirochim Victoria SA.

Sursa: D.G. – CoronaPress

_____________________

Romania Military – repostam legatura cu emisiunea „Banii vorbesc”, de vineri 23 martie, care a tratat timp de o ora jumatate situatia industriei de aparare din Romania, inclusiv avantajele dar si dezavantajele trecerii acesteia din proprietatea MEc la MApN, merita s-o urmariti:

https://emisiuni.realitatea.net/743_2018_03_23_18_30_00.mp4

_____________________

31 de comentarii:

  1. In sfarsit, o sa putem sa ne producem singuri pulberi de care avem nevoie… si sa-i lasam pe srpski cu ochii-n soare… 🙂

  2. Tara lui Andrei

    Din curiozitate noi stim in mare doar de programele majore de inzestrare si modernizare dar restul… ?

    Cum e in cazul fabricilor astea. Ceva transparenta exista ? Ceva planuri pentru a le revigora si da de lucru ? Au bani planificati pentru asa ceva inca de anul asta ?

  3. Dar de restul fabricilor, nimic? Moreni, Mizil, UMB, IAR Craiova, Santierul maritim militar Mangalia, Cugir, Arsenal Resita?

  4. Se stie de ce doar cele din judetul Brasov sunt vizate? E oare un fel de pilot: daca merge bine extindem programul si la restul fabricilor / uzinelor?

    Personal nu am mare incredere in miscarea asta, daca se dorea performanta cred ca se putea face indiferent sub egida carui minister. Acum, ca sunt la MApN, va da armata mai multe comenzi? Cu ce bani va face reutilarea respectivelor fabrici. Ma rog, timpul va arata daca e bine sau rau.

    In alta ordine de idei, cred ca e utopic sa speram ca vom reface capacitatile de productie pierdute. Greu de crezut ca vom mai face tancuri, avioane sau nave de lupta in tara, cel mult asamblare dupa proiecte / licente din afara. Pur si simplu nevoile armatei nu sunt suficient de mari sa justifice costurile cu cercetarea si proiectarea unui tanc sau a unui avion autohton. As vedea un viitor pe parte de munitii, in special cele mai high end: rachete, proiectile ghidate, lovitura termobarica etc. O alta zona unde ar fi o paine de mancat e zona de armament usor, unde costurile de cercetare proiectare sunt relativ mai mici, si cererea chiar numai pe piata interna ar putea fi consistenta (arma de asalt?!?!).

  5. Si scapam de coruptie ? De incompetenta crasa ? De nepotism ?

    Cativa in MAPN isi freaca deja mainile de bucurie la ce cadeaux le-a cazut in cap…back to business e noua deviza.

    Se va mulge acum aceste intreprinderi si se vor deturna fonduri tot nu o sa aiba habar saracii salariati ..de ce.

  6. nu sunt convins de metoda asta ,nu stiu ce presupune această trecerea in subordonea mapn,nu stiu de cand adevenit acest minister un exemplu de eficientă…economica sau altceva.
    vorbim doar de specializarea militară sau si de cea civilă la aceste fabrici?
    pot exista aceste fabrici fara dezvoltarea unui portofoliu civil?
    …e de vorbit aici si nici nu am timp sa vad filmul.

  7. Asta-i un fel de plimba mortul… Nu ma asteptam la altceva de la un partid de comunisti. La o privatizare a companiilor dublata de management privat nu s-ar fi gandit. Evident cu statul avand decizia finala in cazuri strategice, altfel nu cu statul majoritar in societatile cu pricina.
    Ce pregatire de management poate sa aiba MAPN-ul? Aia-s militari, nu manageri si muncitori…

  8. eu pana nu vad lucrurile facute nu cred nimic

  9. Pai este simplu, nu au bani pentru paza si alte lucruri ce tin de conservare, ca productia nu prea au, asa ca le transfera la MAPN unde sunt obligati sa dea 2% din buget. Bineinteles ca nu or sa mareasca bugetul armatei ca sa includa banii cheltuiti pe aceste unitati, asa ca aceste unitati noi vor fi intretinute din acei 2%, cum a mai zis cineva, daca vroiau sa le aduca pe linia de plutire nu conta ministerul.

  10. Oare nu vede nimeni ca sunt fabricile de munitie..adica unde se facea munitia propriuzisa , pulberile si focoasele
    Si e normal sa fie la mapn
    Restul nu au ce cauta , solutiile ce sunt vehiculate pana acum sunt bune

  11. Daca sunt doar munitiile si pulberile este OK pana la un punct …. sunt curios ce generali pun la conducere si ce contracte vor incheia pentru achizitia de materii prime, componente, servicii etc …. capusare controlata sau ca pana acum? Cat se va investi in munitie de calitate?

    In mod normal fabricile trebuie sa existe doar daca sunt competitive ….. sa aiba si oferta de produse civile nu doar militare daca vor sa supravietuiasca.

    Conservarea fabricilor este o tampenie imensa care a acoperit doar incompetenta. Poti sa conservi o fabrica de roboti … si aia pana la un punct. Cum aduci oameni inapoi. Ucraina in cat timp si-a activat industria de aparare? …

    Tot spectrul politic a contribuit la distrugerea acestor companii si a pietelor de desfacere.

    Romania nu mai poate realiza decat arme de infanterie si cateva carcase … lipsa oameni, tehnologie, viziune, coordonare cu nevoile interne si pietele externe.

    Doar prin fabricarea sub licenta sau de componente/subansamble pentru marii producatori mai pot face ceva care sa acopere lipsa de comenzi a statului si sa impuna calitate, tehnologizare si know-how.

    Un produs romanesc de la A la Z nu are cum sa iasa in urmatorii ani. …. poate produse cu valoare mica …

    Sunt curios ce masuri s-au implementat de la preluarea Institutului Cantacuziono. Au prins paduchii care au gonit oamenii cu valoare (daca au fost)? Cum ii scot din inertie pe vechii angajati?

    Doar daca vor fi hotarati sa schimbe SISTEMUL se va intampla ceva.
    Le urez minte multa celor de la MAPN …. daca se vor trezi in ograda cu acele fabrici si ….buzunare mici si onoare directorilor ce vor fi numiti.

  12. Cam ruseasca solutia cu fabricile de armament in subordinea Armatei.

  13. plantarea de santinele la intrare nu rezolva nimic.
    seamana cu ceva in stilul nostru,spoiala la suprafata ca sa aratam ca se lucreaza si ca suntem aplecati pe subiect…jocuri de lumini si umbre.

  14. In mod normal asa ar trebui si in US se indrepata spre aceeasi solutie, fabricele aflate in „subordinea” armatei se maresc si modernizeaza din multe motive.

    Problema la noi este ca MAP a sabotat cum a putut mai bine producatori interni (Saur ori Roman camioane) asa ca nu stiu cum este mai bine…

  15. Salut. Eu prefer intreprinderi private pe model Aerostar

  16. Si uite asa se bate ultimul cui la sicriul industriei de aparare.
    Acu sa te tii de numiri , pile, nepotisme, licitatii inlocuite cu atribuiri directe. Cum, cat vor fi la anu datoriile? pai vor exploda, atat sper ca doar la figurat! Apoi le stergem de la buget, trecem totul la deficit, ca e bun fraieru care munceste la privat sa-i mai creasca taxele, impozitele si sa-i scata ce mumu mai primeste pe ele de la buget.
    O idee absolut magistrala pentru manariile spre care deschide calea!

  17. Eu nu am probleme legat cine-i proprietarul ind. de apărare, de preferat macar o parte importanta sa fie in proproetatra statului , dar nu prea cred ca o uzina mecanică poate rezista sau evolua doar cu productia de produse militare, cred ca e neaparat nevoie de o productie mixtă.

    Pe de alta parte cred ca cel mai ok ar fi ca uzinele din componenta ROMARM sa lucreze ca furnizori de componente iar intrgrarea/asamblarea finala sa fie facuta dupa modelul Aerostar, in felul asta n-as mai avea nevoie de mai multe turnătorii, mai multe secții pt prelucrarea prin aschiere, presaj, injecție mare plasrice etc., in condițiile in care multe uzine mecanice cam stau degeaba din lipsa de comenzi.

  18. Si 2% din PIB se va imparti si la amaratii astia, la intretinere, salarii, etc.? Pai pana le pui pe picioare nu mai cumperi nimic! Or sa produca peste 50 de ani! Si uite asa scapi de cheltuielile cu inzestrare, ca de, dai 2% din PIB pe fiare vechi si salarii umflate la directori si directorasi, ca la Tarom! Si care, sa nu ne miram, vor avea si grad, pentru pensii babane la 50 de ani!

  19. Full control of the Ministry of Defense, over industrial plants can really end badly … mixing competence and lack of control of the real arms trade market, can reduce the competitiveness of companies on a free market. Another curiosity, part of the second fire division module Regina, 24 x Krab in preparation
    https://pbs.twimg.com/media/DZN04zfXkAE3ImN?format=jpg

  20. Accesarea banilor publici , non competenta manageriala, coruptie , nepotism, joburi bine platite, MAPN devine sub aura creata „Armata poporului” care „apara” , „cunoaste” este fara „gres” are „cadre pregatite” face pina si ‘ vaccinuri” in fel de brat forte made in Teleorman ultimul bastion trecut la genul „cireasa de pe tort”. Amin.

  21. Tara lui Andrei

    Fratilor, firmele astea n-au trecu de la privat la stat. Ele au fost timpul la stat. Eu trecut de la un Minister la altul. Ca o sa fie bine sau nu, nu stiu, sper doar ca o sa mearga mai bine lucrurile. Sper…

  22. Tara lui Andrei

    SecDef Mattis reveals Russia was able to get pro-regime Russian mercenaries that had been amassing east of the Euphrates River, near US troops in Syria, to pull back following talks between the Chairman of the Joint Chiefs, Gen. Dunford & his Russian counterpart, Gen. Gerasimov

    Cu alte cuvinte mureau si mai multi daca nu incepeau sa se planga rusii ca-i doare.

  23. Ma rog, pana una alta… ar fi oare Romania capabila sa echipeze si sa intretina o armata de 100.000 de oameni, sa zicem dupa ce au parcurs 10 ani de la reunificarea cu Rep. Moldova? 🙂

    • Tara lui Andrei

      In 10 ani da, acum probabil ca nu. Nu uita ca noi suntem in plin proces de modernizare/inzestrare. Nu numai Patriot si corvete ne trebuie. Mai sunt camioane, mai sunt uniforme, ne trebuie o arma de asalt mai de Doamne ajuta… (nu ce ar vrea sa ne produca Cugir).

  24. Să treacă, să ne organizăm, să se dea comenzi de către stat, să se producă armament. E foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *