Formarea personalului – cifrele de școlarizare pentru 2022

După cum v-am obișnuit in fiecare an stimați cititori, să comentam locurile disponibile pentru formare anul acesta.

Din capul locului pot spune ca locurile sunt similar cu cele de anul trecut, de parca nimic nu se întâmpla pe mapamond, iar in Ucraina se joaca laptenis si mai departe ne pregătim de paști căutând încă trifermentul după Crăciun, revelion si toții sfinții. Așadar locuri, pentru formare, personal militar de care vom beneficia in 2-3-4 sau chiar 5-6 ani daca vorbim de medicina militara. Mă așteptam la un influx de personal pe mult hulita filiera indirecta si realizarea măcar in 12-lea ceas ca acest sistem nu a fost inventat ca sa dam grade militare după 6 luni rudelor si afinilor, ci este un sistem omniprezent in armatele NATO de formare a personalului. Atipic pentru mine sa spun asta, având in vedere ca sunt un susținător al învățământului militar și îl consider absolut necesar  însă problema mea nu a fost niciodată filiera indirecta în sine, ci accederea pe acesta filiera in sistem a unor persoane incompatibile cu ceea ce putem numi cultura organizaționala militara. Nu s-ar fi supărat nimeni daca prin acesta procedura de recrutare am fi obținut, la fel ca in armatele tarilor cu apa calda permanenta din NATO, oameni capabili, experți si specialiști, adică acei oameni care au deja o cariera civila si doresc sa pună umărul la Armata Romaniei. De unde mentalitate futuristo-occidentala când un fost șef de stat major general al Armatei Romaniei ne explica dacopatia in trei pași, și altul, despre care aveam o părere foarte bună ne-a dat încă o măsura a plagiatului. La rece, întreb doar cat ne va costa chestia asta in contextul actual de securitate.

In acesta logica as dori sa citez un distins forumist, care ne-a dat esența problemei: Cat timp mentalitatea este “mai am 100 la poarta ca tine”, vom bate pasul pe loc in acesta politica deficitara de recrutare.

Mai deranjant este sa blamam societatea in continuare cu acel “nu se vrea”, si sa nu observam managementul resurselor umane ca fiind aferent anului 1980. Si am fost foarte indulgent.

Sa discutam pe cifre, acel mirobolant fișier Excel fiind din prezent „split”-uit in mai multe bucatele, ca sa ști sigur ca nu vei găsi ceea ce cauți:

https://dmru.mapn.ro/pages/view/162

Doctorate  si masterate

Aici nu prea am mare lucru de comentat si adăugat doar mă întreb, retoric, de ce este necesar sa duplicam sistemele de formare civile? Formarea sau educația militara ar trebui sa fie o forma de instruire vocațională și de specialitate complementara educației civile.

Iarăși eterna mea obsesie, tarile cu apa calda permanenta, Anglia spre exemplu:

https://www.army.mod.uk/who-we-are/our-schools-and-colleges/#:~:text=The%20Royal%20Military%20Academy%20Sandhurst,%3A%20’Serve%20to%20Lead‘.

https://www.army.mod.uk/people/join-well/career-enhancing-qualifications/

Unde găsiți domnilor masterate si doctorate la „engleji”? Nu le găsiți deoarece au un program special pentru ofițerii care doresc sa urmeze cursuri de formare la nivel de masterat sau doctorat, însă le faci la universități de prestigiu nu in cazarma. Oricum actualul șef al statului major a forțelor terestre britanice nu a avut timp de doctorate, omul(general Sir Mark Carleton-Smith) era ocupat comandând o unitate pe care istoria a reținut-o ca „22 S.A.S.”.

Sa încheiam deci, nu am ce informații sa adaug la cele existente deja, rămân la remarca de mai sus la care adaug că nu pricep de ce există acest sistem, altul decât a  asigura locuri de munca unora si altora.

Ofițerime, pe filiera directa, adică „Academiile” popular vorbind:

Bun, aici ar fi ceva de dezbătut așadar la AFT vedem aproape tot ce însemna arme si specializări pentru ForTer, însă lipsește arma parașutiști in mod ciudat. De asemenea la Facultatea de științe militare, informații si ordine publica (ha ? ordine publica?) aflam ca 10 infanteriști vor fi repartizați la „Vânători de munte”. In trecut atât VM cat si Infanterie Marina aveau locurile lor separat. Nu înțeleg personal logica si nici faptul ca vânătorii nu au locuri însă cercetarea da. Reținem ca si in anii trecuți ca infanteriștii sunt „Lideri militari” conform descriptio pedefeum si restul sunt „manageri militari”.

Mai departe, facultatea de management militar, toate specialitățile ramase si aflam in mod interesant ca unele specializări au durata studiilor de 4 ani, fiind argumentabil tehnice. Si aici apare problema ca nu vorbim de inginerii AThM ci de ofițeri teoretic de comanda. Cine ce înțelege de aici?

Subliniez numărul redus de ofițeri de tancuri. Un număr mai mare aici ar fi însemnat o posibila achiziție in orizontul de 3 ani, după cum se prezinta situația as spune ca nici o șansa. Subliniez un principiu pe care l-am menționat aici de multe ori, daca aduci tehnica noua sau mărești efectivele pe o parte, este obligatoriu nevoie sa vi si cu resursa umana aferenta. Din ce vad eu aici, nu se preconizează nici o schimbare majora in viitorii 2-3 ani ci tot ceea ce vedem aici este o simpla compensare a dinamicii naturale de personal. Avansări, ieșiri din sistem respectiv eliberarea bazei ierarhiei si atât.

Pe final la AFT, științe administrative. O specialitate ilogica, aflam din nou ca ofițerul contabil trebuie sa fie absolvent de academie, si nu contabili civili  cu serviciu militar, așa cum era pe vremuri. Logistica nimic, eventual la București, si surpriza, au mutat aici o specialitate a infanteriei, adică Politia Militara.

La ultimele discuții purtate la un CMJ, nici ei nu înțeleg nimic, drept urmare oricât ai fi fost conex cu domeniul, oricât ai încerca sa înțelegi logica de personal din spatele deciziilor, ajungi inevitabil sa te declari înfrânt, când afli ca infanteristul de ieri, polițist militar, a devenit coleg cu intendentul, si este personal administrativ conform studiilor.

Mai departe AFA, multe specialități si extrem de puține locuri. Personalul navigant format îmi pare a fi înspăimântător de puțin raportat la achizițiile(declarativ plănuite) de tehnica de zbor. Unde apare un plus este la RAA, desigur explicabil tot in contextul achizițiilor. As pune ca in acest punct ministerul a procedat corect, eu as suplimenta si cu rezerviști aici, voluntari desigur.

Academia Navala, mult mai puține locuri ca anul trecut. Observam prezenta si unui program supus autorizării in limba engleza.

Estimativ as spune ca la aceste efective nu este întrevăzuta o achiziție de nave moderne in orizontul 3-4 ani. Efectivele trebuie sa fie conexe direcției strategice in care te îndrepți si implicit conexe echipamentelor pe care le achiziționezi. Explicam asta si in cazul tancurilor mai sus.

Academia Tehnica Militara urmează, cam aceleași locuri ca si anii trecuți  si observam cum este de așteptat un număr mare de IT-isti. Lucru logic oarecum însă in opinia mea si acel număr este infim având în vedere gradul de digitalizare prezent în armatele NATO.

Am mai spus in trecut, o parte dintre ei vor fi încadrați la companii civile după ce companiile vor plăti fără probleme costurile de școlarizare. Pentru ca paradigma opțiunilor personale se poate schimba in cei câțiva ani de facultate/academie si mai ales ca vorbim de copii pe care încă realitatea adultă nu i-a lovit. Nu prea găsesc termene de comparație in armatele NATO, pentru ca nu exista învățământ tehnic specific militar, însă la noi chiar daca exista ar trebui schimbata paradigma integral. Ministerul se bazează pe faptul suma cheltuita de stat pe formarea unui individ si de plata in cazul in care individul părăsește sistemul mai repede decât perioada contractuala îl va bloca sa nu părăsească sistemul militar. Faultul logic al acestei afirmații este însuși economia de piață. Daca acest sistem funcționa cândva în prezent în loc de atractivitatea serviciului militar zic sa mărim sumele. Așa sigur vom benefica de serviciile unui om care nu vrea sa fie acolo.

Academia de Politie, eternele 10 locuri pentru justiție militara. Sesizez deja fractura logica, politia militara o formezi la AFT, științe administrative, juriștii ii formezi la Academia de Poliție, aceeași academie care are locuri pe parte de științe administrative pentru „arma” politie. Ok. Iară ne-am dat cu logica in genunchi.

Filiera indirecta, ofițeri, nu avem nevoie, eventual 10 persoane pentru educație fizica militara si atât. Specialiști nimic.

Maiștrii militari un corp uitat in timp.

Destul de multe locuri de maiștrii si in acest an si eu personal consider relaționarea militarilor integral cu acest corp fundamental eronata. Maistru militar al sec 21 ar trebui sa fie un „guru” sau specialistul ala la care te duci ca nu mai înțelegi nimic din nimic. Maistrul ar trebui sa fie statutar similar cu un ofițer inferior si locurile de maiștrii accesibile subofițerilor cu vechime si specialitate in anumite domenii tehnice. Desigur accesibile si pentru civili, specialiști.

Da, fix la noțiunea de  warrant officers fac referire.

La noi, maiștrii sunt priviți ca si subofițerii, statutar superiori teoretic însă practic niște simple extensii ale unor subofițeri cu vechime. Și atât. Situația asta a fost și cimentată prin statutul polițistului, cel care din motive inexplicabile logic însă pragmatice financiar a considerat de bun augur să echivaleze gradele militare cu cele profesionale de poliție. În statut scrie negru pe alb că subofițerul se echivalează cu maistrul militar în agent de poliție. Beton.

Locuri, multe desigur specialități tehnice cum este si normal. Nu am nimic de comentat aici, eventual plusul pentru aria IT.

Subofițerii si școlile de subofițeri.

Aici nu voi insista mult ca si in ani trecuți deoarece este bine si trebuie sa vorbim de o larga paleta de subofițeri. Am observat niște creșteri pentru IT&C, ceea ce este bine însă nu sunt de acord cu modul de formare. Piața oferă încă oameni entry-level care lucrează chestiuni de baza in sectorul IT si ar putea fi interesați de domeniul militar. Aici ar trebui sa primeze formarea pe filiera indirecta, însă indirecta a fost si va rămână cea mai buna metoda de a-ți băga tot neamul in sistem, independent de skill-set. Si așa feisbuccista devine „operator sistem de calcul”.

Refac iarăși precizarea din articolele similare din anii trecuți- filiera indirecta pentru subofițeri a ajuns sa reprezinte un mijloc de formare și avansare a soldaților și gradaților profesioniști. Aici am argumente de ce acest lucru este bun dar și de ce are anumite sincope. Voi dezvolta tematica într-un articol separat dedicat integral subofițerilor, cei care sunt de fapt baza si funcționalitatea armatei.

Avem totuși pe indirecta din civili, muzici militare, sanitari si FOS. No’ fain cum zice ardeleanul, băieții cu aspirații de FOS, poarta este deschisa, dar rețineți va rog la Tg. Mureș ajung doar cei mai buni dintre cei mai buni fără aluzii la filme cat. B din anii 90. Un loc unde se face performanță cu adevărat și fără discuție.

Colegii militare, adică liceul militar.

Ce utilitate are acest sistem este pentru mine de neînțeles, dar m-am lămurit de mult ca nu trebuie sa înțeleg eu totul. Întreb practic desigur, de mulți ani de zile, si in afara limbajului de lemn nu am reușit sa înțeleg nimic. Mult mai practic ar fi cu curs de 1 an de zile, la orice liceu civil din Romania. O materie, opționala, pentru clasa a XII, cazarmare o perioada chiar, si acordarea la sfârșit a unui grad in rezerva. Am uitat când se stătea in internate la licee bune, la oraș? Da, am uitat. Revenind la idee, ai un bazin de selecție  a mult mai multor tineri cu potențial si chiar pot fi îndrumați cei cu reale calități spre cariera militara. La liceul militar, preiei niște copii in clasa a IX-a si apoi asta iți este baza de selecție.

Lipsesc desigur locurile pentru sgp și pentru rezerviști voluntari, măcar anunțate și planificate să știe omul ce are de făcut pe anul în curs.

Concluziuni caragialiene:

Toata acesta încârlibătură aparent imposibil de înțeles devine clară si simplă in momentul in care înțelegem că atunci când creezi o catedra la o universitate/școală, formezi niște multe locuri de munca. Prin acest magic concept înțelegem instituții ale căror atribuții se suprapun, instituții cu obiect de activitate redus si completat de alta instituție si tot așa. Sigur, nu este acest minister singurul depozitar al procedurii, avem politii economice si gărzi financiare, avem politii rutiere si control trafic de la transporturi, avem de toate. Fericirea multora se numește Republica Bugetara Romania.

Sa fim sănătoși draga minister, vad ca si in al 12-lea ceas suntem in același punct de inflexiune si încheiam apoteotic cu vorba domnului Fota intr-un interviu de presa: „Vacanta s-a terminat”, vezi Ucraina.

Mă semnez al vostru lt(rez)

 

sursa foto – antena3.ro.

 

81 de comentarii:

  1. nu stiu, frate, ce mai trebuie ca sa ne invatam si noi minte! Razboaie la granitele tarii vad ca nu sunt suficiente. Imi pun si eu intrebarea ca oricare de pe acest site: Cum ne-am fi comportat noi daca intrau rusii peste noi? Cozi la pasapoarte? Mana pe arme si ii lua mama dracu?

    4
    • Cozi la pasapoarte, unii ii primeau cu sare si paine ca atat am inteles noi de la poporul sub mana caruia am stins becurile democratiei 45 de ani. Bun, democratie cu probleme, asa cum au fost toate la inceput istoric vorbind dar nu primeam ordine in telefon de la Moscova.

      8
  2. Atat timp cat Armata e denigrata pe toate planurile, mira-m-as ca s-ar ocupa si cele cateva locuri din unitattile de invatatmant.

    4
  3. Dorelul initial

    Am o mica observatie legata de invatamantul superior IT in Romania la civili. De vreo cativa ani observ tot mai multi oameni buni care se lasa de facultate in ultimii ani.
    N-as putea sa dau un motiv anume dar eu vorbesc de oameni buni, care stiu meserie nu de lepre.
    Am lucrat anul trecut cu un manager de proiect super bun, a coordonat un proiect de vreo 80 de oameni si 25 milioane de euro fara probleme, am incasat si prime la final de proiect. La fotbalul nostru saptamanal i-a spus seful din Romania, mai in gluma, mai in serios, sa termine si el facultatea sa-i poata da deducerea aia de impozit. Omul a zis ca isi baga organul in ea de facultate ca nu-l ajuta cu nimic. Si omul are PMP, PRINCE si o gramda de alte certificari, nu are greata sa invete.
    Mai stiu si cativa programatori pe la alte departamente care sunt printre cei mai buni din Romania pe bucatica lor. Doar la mine in companie.

    Astia nu-i poti angaja la stat conform pregatirii ca n-au facultatea terminata dar ar face o treaba super buna oriunde ar lucra la stat.

    As fi curios daca si la academii se observa trendul asta.

    8
    • Dorel, ca de obicei ai deschis un punct al discutiei foaaaarte interesant. Si eu la recrutare dau peste multi oameni doxa, si chiar recent la un absolvent de liceu de infromatica i-am facut din ochi o suma a certificarilor. Deci la o prima strigare, omul avea pe el pe la 20000 de $ + la purtator, inclusiv ITIL Master level Certif, ala de 4000$, expert in standardizari de procese. Am avut inclusiv unul cu cretificarea de arhitect CISCO acum 2 ani cred.
      La fel ca si invatamantul militar, invatamantul public din Ro este blocat in timp. Nu cred ca mai raspunde, daca a raspuns vreodata, dinamicii pietei. Pe de alta parte cred eu sunt satui tinerii seriosi de figurile din mediul universitar, nepotismul dovedit si rasdovedit, la care mai aduagi si ifosele unor profesori. Costurile aberante ale educatiei de stat(!) in raport cu ceea ce ofera. Lipsa oricaror parteneriate seriose la universitati cu firme mari.Ba din contra firme mari isi fac propriile programe de internship din lipsa de optiuni.Daca schimbi placa si mergi pe certificarile profesionale, pe langa faptul ca in mod cert sunt invatate intr-un mod aplicat, mai si garantia ca vei avea o paine. Cu un Python certif chiar si entry, Java, orice certificare de SAP, de PM sau metodologii de reducere si standardizare a proceselor gen Lean Six Sigma sau ITIL sigur vei manca o paine alba de undeva. Si una buna, din aia cu ceapa ca la Auchan.
      Acum 4 luni am angajat un baiat care a plecat de la sts 🙂 . Motivul career change-ului a fost „oportunitati de dezvoltare profesionala”.

      8
    • Normal ca iti bagi organu in ea pt ca e inutila.Am inteles valoarea timpului si ce se intampla in facultatile pe zona it in Romania.Totul este o gluma proasta cu profesori habarnisti si informatii inutile.

      10
  4. Si episodul doamnei universitare…. nu puteam sa primesc o mai buna confirmare la articol.
    Doamna, medic de profesie, a trecut de la stetoscop la un master la SeRei. Dintr-o data a lasat meseria onorabila de medic si si-a amintit bă! ce tare as fi eu pe securitate. Si s-a facut prof la universitatea de aparare, preda militarilor de cariera unii, altii la inceput de drum cum sta treaba. Ca ei nu stiu saracii si tre sa explice medicul la soldat cum sta treaba. Desigur acest traseu de cariera este cel putin plin de semne de intrabre ca avem o gloata de oameni calificati care nu ar pupa poarta instiutilor de stat, cu atat mai putin una reputata si din sistemul national de aparare.
    Onor doamnei desigur daca ajuta la devoltarea conceptului de medicina militara in contextul actual, dar desigur nu este cazul.
    In rest traiasca doctoratele…
    Explicatia acestui tip de comportament rezida in tot ceea ce vedem ca atitudine la stat. Obisnuinta, nonsalanta, si fascinatia de sine care ne permite sa comentam lucruri in afara celor care fac obiectul muncii noastre, daraderea in care luam fisa postului de angajat al M.A.I sau M.Ap.N. Daca vrei sa te faci parerolog, lasa bre banii de la stat, treci in rez, demisionezid aca esti civil, si apoi dai din gura.
    Si pentru femeia asta, mare cadru universitar –
    ”Prin instrucţiunile amintite, sunt impuse standarde etice cu privire la exprimarea opiniilor în spaţiul public de către personalul militar şi civil din MApN, dintre care amintim: În mediul online, personalului MApN îi este interzis: a) să folosească reţelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfăşurare poate fi periclitată de conţinutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate; b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaţilor independenţi pentru funcţii publice; c) să susţină organizaţiile şi grupurile extremiste, ale căror programe şi activităţi contravin legislaţiei naţionale şi normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip şi încurajarea comportamentelor antisociale; d) să exprime opinii contrare intereselor României şi ale Armatei României; e) să susţină culte religioase ale căror activităţi, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesiei militare şi exercitarea acesteia; f) să susţină participarea la demonstraţii, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical”, a mai transmis MApN.
    Vy ponimayete, „duamna”?

    12
  5. Carte multa, meserie putina.

    Va mai zic odata inima problemei ? Cerere si oferta.
    Oferta e de cacao atunci nu atragi competenta si nu ii ti pe aia competenti.
    Aici incepe cu salariul, spaima acestui site. Continua cu coruptie, nepotism, cultura organizatiei de rahat, mimarea muncii etc.
    Cei din sistem le-au zis pe aici.

    Va mai dau eu un exemplu ?
    https://cnap.unap.ro/docword/CV/CV_muresan_ro.pdf
    sotie de general. Habar nu are de nimic, citeste cuvant cu cuvant din laptop la cursuri.

    4
  6. Foarte bun articol ca de obicei, felicitarile mele. Vin cu o completare daca-mi permiteti, legat de recrutare.
    Imi fac cont pe https://www.recrutaremapn.ro/ in februarie. Cu gandul sa ma inscriu la rezervisti cand se anunta locurile. Pun CMJ sec 1, pentru ca locuiesc aici, cu toate ca nu am mutatie, toate bune.
    Peste vreo saptamana ma suna un domn de la CMJ, foarte amabil, de apreciat, ma intreaba ce si cum, de ce am pus CMJ aici daca nu sunt de aici, ii explic situatia, „ok, si unde vreti sa candidati” rezervisti raspund, „am inteles, pentru rezervisti locurile vor fi anuntate luna viitoare, insa nu va putem ajuta aici, trebuie sa mergeti la dvs. in judet, aici va putem face dosar pentru scolile militare; si sa va stergeti contul pentru ca este doar pentru formele de invatamant” ok, multam frumos, incheiem discutia.
    Acum, nu pot sa inteleg de ce procesul de recrutare este altul, o categorie de personal poate fi deservita de toate CMJ indiferent de unde te alfi, altele nu? Daca ne mutam toti in Bucuresti, oamenii astia preiau toata munca? Dar ce nu se pupa, pentru rezervisti probele fizice, psihologice si contra-vizita medicala se efectueaza in garnizoana aleasa mai nou, poate chiar in unitate. Ce era atat de greu sa-i recrutezi in acelasi mod? Ba chiar era in avantajul tau, oamenii nu trebuiesc tinuti pe drumuri, astfel incat sa li se faca lehamite si sa renunte, vreti rezervisti, vreti militari pe care sa-i chemati la apel, dar nu facilitati deloc procesul, anunta frate locurile pe unitati, oamenii se inscriu, iti vin cu adeverinte medicale, direct in poarta unitatii, ii pui la alergat la ce vrei tu, faci o comisie medicala, si iti chemi mai nou rezervistii voluntari psihologi, ca ai si din aia, iar la finalul zilei mai strigi odata lista, sa vezi cu cati ai ramas, faci asta de 2-3 ori pe an, bagi acolo 2-3 mii de oameni pe rol, in contextul actual nu m-ar mira sa se ocupe toate locurile pentru rezervisti, ca-n ianuarie.
    Imi pare rau daca am divagat de la subiect, dar chiar avem nevoie sa-mi impartasesc punctul de vedere. Numai de bine.

    6
    • Nu ai divalgat deloc, asta-i un exemplu excelent. Un feedback cum nu se poate mai clar, probleme evidente, punctuale.
      Ai o platforma cat de cat functionala, ai prins un om interesat, pai tine-l bai nene(minister) in sistem, ajuta-l, gaseste-i ceea ce cauta.
      Bai frate…

      3
  7. Din cele 16 locuri pentru MApN, 10 locuri sunt alocate pentru piloți aeronave cu motoare reactive, 5 locuri sunt alocate pentru piloți elicoptere și 1 loc este alocat pentru piloți elicoptere pentru Republica Moldova. Pentru ocupare prin concurs, sunt alocate câte 2 locuri pentru piloți aeronave cu motoare reactive și, respectiv, pentru piloți elicoptere. Locul alocat pentru Republica Moldova va fi
    ocupat de cătrte personalul nominalizat de partea moldoveană, cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate.
    Cele 9 locuri pentru alți beneficiari sunt alocate MAI – 7 locuri și SRI – 2 locuri Din cele 7 locuri pentru MAI, 2 locuri sunt alocate pentru piloți aeronave cu motoare reactive și 5 locuri sunt alocate pentru piloți elicoptere. Cele 2 locuri pentru SRI sunt alocate pentru piloți elicoptere.

    Din 15 locuri piloti MApN, numai 4 sunt ocupate prin concurs. Restul sunt PileCunostinteRelatii, ca nu se specifică cum se ocupă.
    Un pilot de linie cheltuiește cam 100000 euro cu școlarizarea, nu va veni in veci la aviatia militară ca nu si scoate banii.
    O variantă ar fi Aeroclubul Roman , ca sa ai de unde selecta piloți militari in caz de conflict si iti mor pilotii in luptă, mai scurtezi pregătirea.
    Nu imi dau seama cine se ocupă de drone, cei de la Război electronic, importanța dronelor a crescut enorm, ar trebui sa fie specializare separată.

    2
    • Da Caudillo, dar noi ar trebui sa socotim cu achizitiile de aeronave si inevitabila dinamica de personal. Nu sti cand la unu ii sare mustaru si primeste o geanta de pani de wizz si pleaca. Mai primeste si aplauze la aterizare…

      2
      • Asa ziceam si eu. Sunt cam putini piloti pentru MApN, plus criterii netransparente de selecție. MAI sta mai bine la piloți are in scolarizare inclusiv piloti reactoare, desi MAI nu are decat Cesna si Piper , ii putea forma la Școală Superioară de Aviație ., nu stiu ce căuta la MApN.

        MirceaS descria la un moment dat pregătirea piloților militari francezi si spunea de niște economii făcute de statul francez.

        „Ba da, trec direct de la turboprop (Pilatus PC-12) la supersonic, fiindcà Alphajet-urile sunt/vor fi retrase.
        Costul asa de redus este datorat simulatoarelor si mai ales lui Pilatus PC-12 care are un emulator atât pentru avionul care îl simuleazà cât si pentru amenintàrile posibile, apar printr-un logiciel dedicat pe ecranele pilotului. Practic este un simulator care zboarà.
        Pe avioane cu elice (motoare cu piston sau turbopropulsor) zboarà numai 275 de ore.
        Pe Mirage 2000 sau Rafale nu am numàrul de ore, dar iar intrà în cauzà simulatoarele.
        Formatia initialà se desàvârseste la BA de la Cazeaux în cadrul Escadron de transition opérationnelle [ETO] unde pilotul deja brevetat aviator zboarà pe supersonice înainte de a fi dirijat spre unitatea operationalà.”

        La noi după ce ca sunt putini , formarea piloților militari dureaza 3 sau 4 ani ,in caz de conflict n ai cum sa formezi alti piloti.

        2
        • Au prioritate cei de la liceele militare. Asta dacă trec testele, care sunt dificile

          2
        • MAI…reactoare :)))) au doar elicoptere colegii. Ce reactoare, poate te referi la unitatea de protecție de la cernavoda

          2
          • MAI are in dotare Piper turbopropulsor si Cessna turbofan, ambele motoare cu reacție. Avioanele fiind civile puteau sa si pregătească pilotii la scolile civile, dura mai putin. Am văzut ca există un colegiu militar cu profil de aviație, nu mi se pare normal sa aibă locuri asigurate, au un absolvent de colegiu admis la Academia Forțelor Aeriene USA. Dacă sunt buni se duc oriunde, e pacat ca se discrimineaza multi pasionați de aviație.

            1
  8. Trebuie făcute lucrurile din mers. Nu ne așteaptă nimeni încă 20 de ani.
    De ce nu aducem contra-cost instructori occidentali (Franța/Uk) ?
    România ar putea dezvolta lejer o armată profesionistă.Mintea ne duce si nu suntem nici cei mai sensibili din lume. In plus, bineînțeles achiziții de arme moderne. Avem o mare problemă cu Constanța.

    2
    • Ca ar da afara un sfert din personal in prima săptămâna. Si mai apoi unii vorbesc engleza, franceza sau germana in fine orice de circulatie internationala de-i dor mainile…

      14
    • Sunt de multa vreme. 98. Primii au fost din Grecia, anii 80, la Sibiu, când s-au imbatat si au mâncat citez paine cu paine

      2
  9. Ne apără NATO, ce vă tot agitați atât, hai toată lumea la culcare!

    6
  10. Domnule lt(rez), ar fi bine sa faceți o comparatie între modul cum este organizat învățământul militar în România, inclusiv cifra de școlarizare pe arme, la ofițeri, subofițeri și maiștri militari versus învățământul militar din Marea Britanie, Franța, SUA și Israel.Sau Polonia.
    Din câte știu, în SUA se urmează cursurile scolii de ofițeri pentru infanterie și apoi se trece la arma parasutisti.
    La aviație, anul asta, în România, poate ca cifra de școlarizare este mai mica și pentru faptul ca personalul tehnic existent, care are în fata ani buni de cariera, va fi specializat pe F16 și deci va asigura necesarul de personal tehnic pentru aviația militara.
    La tanchisti probabil este suficient personal care mai are mulți ani pana ce iese în pensie asa ca este suficient personalul existent.Din aceasta cauza cifra de școlarizare este mica.

    5
    • Sa traiesti domnule Vlad, imi voi da silinta insa este un lucru foarte greu prin prisma diferentei de abordare, bazine de selectie si formare efectiva. Incercam pe anul vitor cand vin locurile pe 23′. Asta da ca nu facem intre timp toti un curs aplicat, crash course cu studiu de caz pe armamanet rusesc.
      Scuzati gluma nereusita, proasta si total neadevarata insa am ajuns sa cred ca orice este posibil.

      2
  11. Salut lt(rez)
    Bun articol, trist da’ bun…
    Mă tot gândesc cum sa dau un răspuns optimist pentru acest articol, încerc să găsesc ceva pozitiv…..și îmi este imposibil…exact cum mi-ai spus tu cu ceva timp în urma „este ca și cum ai încerca să legi trifazic la 220”
    Excepție FOS…restul „sunt subțire îmbrăcați”…cu foarte mici excepții…
    S-a schimbat ceva în ultimii 30 de ani … „creed ca nu dar se pare ca da”…s-a trecut de la 5 boabe..la un sector …pentru santinela în postul de pază…gardul însă e din aceasi sârmă ghimpată în care se legau cutii de conserve goale…la fel de ușor „de sărit” ca în vremuri de trista amintire…ce ne mai miram că unu cu ochiul vânat și 2 dinți lipsa strigă din foișor… băăăă Țugurlane, dă băăă arma încoace, tu n-a auzi mă, dă bă arma înapoi….iar pe „Țugurlan” îl doare la basca și pleacă cu arma așezată regulamentar pe umăr și iese pe poartă fără sa îl întrebe nimeni de sănătate…
    Fără un sistem de învățământ sănătos și bine pus la punct, o sa fie tare greu cu o armata saturata de generali doctori la apelul bocancilor…îmi pare rău să o spun nu doresc sa jignesc pe nimeni, dar asta este realitatea… și este valabil pentru întreaga societate nu numai pentru armată..
    P.S. As vrea sa vad, sa citesc și articole mai optimiste sa spun asa…exista și lucruri bune, bine făcute, puține dar există, așa cum și eu am cunoscut ofițeri de o inalta valoare morala, bine pregătiți…putini, foarte putini este adevărat dar ei există…și culmea proveneau din acest sistem de învățământ…

    7
    • Multumesc, va salut cu respect de asemenea. As vrea sa vad si sa anlizez si eu altceva insa din pacate analizez crunta realitate.
      Ar mai fi locuri unde se face performanta buna. Rezultatele din teatre confirma. Acei oameni ne-au integrat in nato si nu altcineva. Si din cauza lor, acelor oameni care ne-au bagat sub unbrela nato, acum Putin zice bai tovarasi la romanasi nu ne bagam.
      Realmenete dupa ceea ce a facut si face in continuare il vad in stare de orice.

      1
    • De 206 ai auzit?

      3
  12. Vin cu o completare, in ceea ce priveste rezerva armatei. As merge pe model britanic daca cel polonez nu ne place.

    Batalioanele de infanterie le tranformi in regimente, ai batalionul tau de profesionisti(regulars) cu care iesi la parada si ti trimiti pe unde vrei; plus unu, doua, trei(!) daca este cazul de rezerva, pe care ti le detasezi astfel incat sa acoperi toate judetele cu cate un batalion, din actualii SGP, iti formezi o baza de subofiteri dispusi sa fie detasati (si vei gasi, sunt judete ca Gorj, Mehedinti, Teleorman unde nu ai nicio unitate militara, insa ai destui candidati anual) o baza nominala cu 50-80 de cadre per unitate, plus 250 de rezervisti permanenti(territorials) in unitate, fara cei pe care i-ai format si trecut in rezerva si sunt gata la apel(active reserve). Da batalion de manevra cu 300, companie de sprijin(cadrele si elemente de geniu, transmisiuni, logistica, medical) + 1, 2, 3 dupa caz de infanterie usoara, sunt destui avand in vedere ca acolo trebuiesc doar pregatiti; si cooperare neaparata cu profesionistii, unde-i inveti cum e cu Stinger, Javelin, tehnologia, chestii din astea mai exotice.

    Recrutare pe tot parcursul anului, avand in vedere ca sunt civili, sa aibe timp sa-si rezolve oamenii treburile si sa parcurga selectia, si odata la 4 luni incorporezi.

    La restul armelor, RoAF, Marina, arty, tancuri, rachete AA, nu cred ca e cazul de rezevisti (poate doar la aparare AA clasica, cu tunuri AA insa poti face un element separat per batalion); cu toate ca ai unitati sub-incadrate poti selecta din rezerva oameni dispusi sa ramana in armata, si ii incadrezi unde este nevoie(cum se face defapt pe hartie, in practica…)

    In cazul medicinei militare, fiecare medic rezident sau asistent medical dupa ce a absolvit, sa poata opta pentru pregatire militara de specialitate, il scoti la o tragere, dupa care il initiezi in medicina militara dupa care il treci in rezerva la unitatile mai sus mentionate, dupa cum doreste.

    Gradele. Ofiteri, ok 4-8 cu grad de sublocotenent care sa-ti devina comandanti de plutoane, aici iti trebuie oameni pasionati si responsabili buni manageri, oameni care sa stie sa lucreze cu oamenii, una alta si o pregatire mai indelungata, apoi dupa incadrare si respectiv liberare, sa fie responsabili de pluton, sa tina legatura, evidenta subordonatilor, ii cheama la bere in decurs de 24 de ore in cadrul garnizoanei sa vada cat de repede si cati se prezinta. Subofiteri, la fel, 4-5 sergenti, sergenti majori la un sublocotenent. Maisti militari, aici e mai mare deranjul, lasati asa. Inca ceva, subofiterii sa fie avansati, nu incadrati direct pe grad, iar ofiterii temeinic selectati.

    Resursa umana, ai 47 de judete si sectoare, 300 x 47 vin vreo 15k militari rezervisti permanent in uniforma, nu-i rau deloc iar la 4 luni incorporezi altii, intr-un an grosso modo incadrezi 40k, in 5 ani ai 200k(atentie, ai oameni care au cunostintele militare destul de proaspete, iar conditia fizica inca le permite functionalitatea).

    Plata, ok, le dai 1800 de lei solda, sunt 108 milioane de lei pentru un contingent de 15k cu durata de 4 luni, plus un bonus asa cum se vehicula in presa de 18.000 RON x15k = 205 milioane plus ce mai cheltui cu ei, norma de hrana lunara 800 lei x 15.000 = 12 mil RON + norma de echipare (care aud ca ar fi 3000 de lei, s-ar putea sa ma insel, va rog sa ma corectati) = 45 mil RON.
    Recapitulam 108 + 12 + 45 + 205 = 370 milioane RON per ciclu de 4 luni de zile, cu 15 mii de rezervisti, mai adaugi cheltuieli cu cazarmarea + munitia, carburant, servicii medicale, te duce undeva la 500 de milioane (am luat din burta suma, consider ca este decenta).

    Si concluzii, banii nu ar fi o problema, sunt 100 hai zi 120 de milioane de euro x 3 cicluri 360 de milioane de euro pe an. Ok, avem 240 miliarde euro PIB pe 2021, din care armata ia 9.6 miliarde anul asta… unde e problema? e cum unde, ai avea 3% din bugetul armatei pentru rezervisti, stiti cat poti lua cu 3% din bugetul armatei… aproape 3 F35 cu tot cu pregatire…

    Ok, poate chiar citeste cineva cu putere de decizie acest forum, hai sa ne gandim ca nu prapadim niste bani pe civilii cu ifose de Rambo, ci pregatim populatia pentru apararea tarii, da ok, au impresia caprarii majori si plutonierii adjutanti principali si tinerii sublocotenenti ca isi pierd timpul pretios al carierei instruind populatia, dar hai totusi sa mai facem si armata, nu doar cariera, armata inseamna popor, popor care apara tara, popor care trebuie pregatit, mai ales in aceste vremuri, ai 33 de mii in fortele terestre, dintre care cati infanteristi, adica oameni care vor lupta pe front? Suna urat da, dar asta este realitatea, mai bine faceti asa decat sa chemati oamenii de-a cu sila cand veti fi cu sula-n coaste, oameni pe care trebuie sa-i ai deja instruiti sa ai timp sa-i formezi pe altii, nu sa le imparti PM-uri pe semnatura si buletin.

    V-am salutat, astept reactiile dumneavoastra.

    12
    • Flo, te felicit pentru un comentariu lung, si cu idei bune. Sesizez ca ai ceva tangenta cu ministerul sau ai avut in trecut.
      Da, sistemul de care vorbesti tu este bun si poate fi aplicat in Romania. Singura problema pe care eu o vad este ca atunci cand creezi acest sistem de rezervisti, respectiv de completare a unor unitati active, obtii o legatura stransa de structuri. Si atunci cum bine spui, in anumite judete nu ai unitati sau unitati care pot fi incadrate doar de anumite persoane. Spre exemplu nu poti face un ofiter de RAA din unul cu studii in bilologie oricat potential ar avea. Asadar eu as lasa sistemul de care spui tu in functiune, este nevoie si de asa ceva si as mai creea acolo unde se poate inca o structura tinand cont de faptul ca nu ma mai leg teritorial de anumite unitati. As dubla chestia asta cu un model de garda nationala si la CMJ-uri as adauga macar un batalion de infanterie teritoriala, o companie in orasul a, alta in b si tot asa in functie de unde sunt si posibilitati. Avantajul la acest sistem este ca l-am mai avut, unitatile de dorobanti spre exemplu, si ca ar fi deschis la oricine deoarece doar arma infanterie cu specialitatile ei poate primi pentru formare orice persoana, si pentru ofiteri sunt acceptate studii superioare in orice domeniu. Asta-i teoria cel putin. Acolo unde sunt centre univeristare mari, politehnici, medicina putem discuta si de alte structuri pe alte arme, si chiar visuri umede precum… companie medicala de urgenta. Ce mai, avioane si vise umede.
      Pana una alta ceea ce descrii tu este un „how it should be”, un agnajament onest cetatean/rezervist – institutie de forta, cu oameni onesti de ambele parti. Nu se pune problema la noi, unii chiar rezervisti vor sa-si ia banii si apoi sa bage medical cand trebuie sa-si fac instructia, iar pe parte instituionala vorbesc de parca iti fac ei tie un favor ca te primesc, dar te primesc asa la intrare numai sa nu bagi capul mai departe de hol ca nu-i voie. Sta coloneleasa in budigai si nu ai voie sa o vezi. Nu mai vorbesc de noi astia cu rez la coada, adica rezervistii nevolunari. De multe ori am mentionat la cmz-ul de care apartin, bre, in lege avem obligatia sa ne mai pregatim un pic… la care rasul celor de la centru mi-a dat masura penibilului pe care l-am scos pe gura. Penibil sa respectam legea, nu?

      5
      • Nu am nicio tangenta cu sistemul si nici nu am avut, prima a fost cea amintita mai sus, m-am autoeducat pe aceasta tema. Perfect de acord cu partea institutionala, ei iti fac tie un serviciu, in mintea lor MApN este o casta selecta, elita a tot ce se poate, ca doar ei poarta epoletii. O casta in care nu ai voie sa intri, au secretele lor „famigliile” lor, nu trebuie sa-i tulburi linistea.
        Partea cu nerespectarea angajamentelor de catre viitorul militar in termen, nu pupa plata, ba chiar e bun de plata, vrea medical? sa treaca prin comisie la Spitalul Militar din zona, iar dupa ce face bine daca e cazul, sa-si faca armata, dar cum ati spus, suntem fraieri sa respectam legea? Mai ales cand avem si noi veri, cumnati, amante care au nevoie de banuti.
        Nu ti s-au prezentat oameni la inscrieri? Foarte bine, sistem hibrid ca-n Danemarca, ai de ocupat 30k posturi de rezervisti pe an, inca suntem vreo 18 milioane ai de unde, iar aia 18 mii de lei sunt destul de motivanti(dar ai grija pe cine incorporezi obligatoriu daca se ajunge la asta, nu-i trage pe raboj doar sa umpli locurile ca nu stii ce scelerat incadrezi). Dupa ce i-ai liberat, nu ii ti legati cu 500 de lei pe luna, iti dau pe semnatura ca sunt rezerva activa, sau nu mai pupa miile alea bune.
        Cum ati spus si dvs.regandite structurile actuale de infanterie astfel incat sa sustina diferite subunitati in diferite localitati, vreti si traditie ca la brits baieti?
        Reinfiintezi Regimentul Olt No. 3 la Slatina, Regimentul Mihai Viteazul No. 6 la Bucuresti, Regimentul Ștefan cel Mare No.13 la Iasi, si tot asa, si le dai denumirea de dorobanti, subunitati in toate orasele care inca au o cazarma decenta. Batalioanele acestor unitati sa poata fi incadrate in brigazile de infanterie deja existente, si nu numai, chiar si in cele de VM, vezi exemplu ucrainenilor si UK, si ce ramane in brigazi teritoriale, ca la polonezi, sau cum vreti voi, numai sa faceti.
        Atat, infanterie teritoriala, fara arme care nu sunt necesare doar elementele de sprijin, oameni care sa-si cunoasca zona operativa, orasul, judetul in lung si-n lat.
        A da, si catedra militara ca in RM, sau ROTC care sa deserveaza noua structura(vis umed again), dar cred ca mergem prea departe deja…
        Mda, pana una alta astept sa vad ce a spus stimabilul domn ministru Dancu Vasile saptamanile astea, poate ne da o veste buna sper eu cat de curand, dar nu-mi fac iluzii.

        5
    • Medicii militari nu au voie sa aibă arme

      1
      • Da asa era. Ma refeream la arme/specialitati militare ca arma medicina militara ii la pamant la noi. A demonstrat-o pandemia. Si desigur alte arme mai tehnice spre exemplu transmisiunile. Si aici este destul de greu sa gesesti personal daca ai pune o companie la Baia Mare spre exemplu. Daca o pui la Cluj/Timisoara, ehe… are mama doua fete, una-i frumoasa si alta-i la poli :))))

        2
        • asa este peste tot e in conventia de la geneva. medicii nu au voie sa fie combatanti.

          cu toate astea in mai multe zone gen irak, afganistan, mali, coasta de fildes etc aveau arme pentru ca babuinii nu tin cont de conventii…

          3
          • @robi
            Corect, și in Afgha, și Iraq, și în Kosovo, sanitarii noștri mergeau înarmați în patrule.
            Părerea mea, hâc…

            2
            • Mergeau si in Arabia, si li s-a atras atenția sa nu mai poarte arme. Când a fost incidentul cu fetele alea.

            • Ca mergeau e una, ca n-au voie e alta. Sunt convențiile alea, Haga, Geneva, noua ne-a dat crucea rosie o revista, nu aveam regulament. Si erau sute de regulamente, dar niciunu despre convenții. Se făceau doar la dim.Eu știam de ele de la rei/ase. Erau niște chestii gen nu împuști civilii. Si ca toți trebuie sa poarte un semn distinctiv in civil, dacă e militar. Banderole minim.

        • Cred ca te referi la transmisiuni cu relee. E munca grea ce fac ei.

  13. Bine punctat. Se misca destul de greu lucrurile. Pe placa festina lente.

  14. „însă lipsește arma parașutiști in mod ciudat”… Comando? 🙂

    apropos de ce postasem aici
    https://www.rumaniamilitary.ro/industria-romaneasca-de-armament-opinii#comment-480446

      • Aici spre exemplu: https://www.rumaniamilitary.ro/formarea-personalului-cifrele-de-scolarizare-2020 – aveam la Fac. de Stiinte militare aveam Infanterie, Para, Cc, VM.
        Acum avem inf cu mentiunea ca 10 sunt pentru VM:


        Vald eu nu te contrazic Doamne fereste, daca sti ceva zi-mi ca sa corectez in articol.
        Ce Dumnezeu s-au apucat sa faca ca vad si eu ca cifrele pentru infanterie sunt cumulate parca pe tot ce prinde pe tabel in grupa de specialitati ale armei infanterie. Sa-i bage pe trunchi comun si pe ani ii trimite pe specialitate? Sau cum? Dar nu mi se pare aia corect deoarece tu ca recrutor tre sa-i spui candidatului si asta trebuie sa reiese din documente.

        2
        • Salutari si de la mine domnule lt(rez). Perfect de acord cu Garda Nationala(dorobanții) care ar asigura un plus de forța oricand si intr-un timp f.scurt. Bazine de recrutare avem,ceva ofiteri recrutori cu stiinta de carte exista dar tot de factorul politic ne lovim. Vom intampina la nesfarsit aceleasi probleme. Exemplul cel mai recent,baiatul ala,( militar nu-i pot spune),care si-a „donat” PM-ul si munitia unui civil. In timp ce executa serviciul de garda. Sincer,am inteles ca la ancheta ar fi motivat clipa de neatentie,prin faptul ca spunea rugaciuni. Vobeste-unuia de genul asta despre consemn particular si/sau general. Chiar daca le-a primit ,le-o fi uitat saracu’.Asadar,parerea mea e ca fara bani si vointa (politica) reala de a schimba ceva vom mai avea de asteptat.Aa,in plus o maniera draconica de selectie. Si o bila alba pentru@Flo.. . In rest va astept prin iunie pe la BA Boboc,pe la ziua Portilor deschise. Si s-auzim de bine.

          4
          • urmarea slujba,deci mor…

            1
            • Eu mor de nervi. Toate cele intamplate in ultima luna pri armia romana,sunt de natura sa ma descumpaneasca. Asta ca sa nu folosesc un limbaj vulgar. Sa o luam pe rand:in judetul Buzau(unde si locuiesc)3 autocamioane Iveco au intratunul in spatele celuilalt. Rezultatul:pagube materiale,fara victime. A urmat catastrofa aviatica in care am pierdut aeronave si oameni. Multi oameni. Apropos,pe planificatorul celor doua misiuni(patrula aeriana respectiv cea de salvare) nu l-au deranjat prea tare cu intrebarile. Apoi subofiterul care a incercat sa dirijeze un tanc dintr-o pozitie care i-a adus moartea. Un minim de instinct de conservare l-ar fi pozitionat in spatele blindatului,nu in lateral. In fine,baiatu’ cu p.m.-ul si munitia. Sunt multe incidente care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Sunt constient ca nu toți putem lucra sub stres,indiferent de natura lui dar in mediul asta prima greseala poate fi si ultima plus un lung șir de consecințe. Asta e realitatea căreia trebuie sa-i facem fața. Si sa o schimbam,in masura in care putem.

              6
              • bullshitul mistico-religios-militar de care am mai scris .
                unitati militare cu nume din calendarul ortodox,biserici pe la toate gardurile garnizonelor,soboruri cu toate ocaziile ivite,sfintiri de tehnica… chiar ne-am tampit de tot?!sa inceapa sa vanda si mir,icoane ,carti de rugaciuni pe la intrarea in unitati daca is asa de credinciosi domle,sa intocmeasca acatiste si pelerinaje .
                tot tacâmul,să fie in subordinea BOR sa stim una si buna.
                jalnic,evul mediu.

                2
                • eh, daca toate astea ar fi venit cu rigoarea, motivatia si maiestria unei caste razboinico-religioase, in genul templierilor, ospitalierilor sau teutonilor… 🙂
                  Astia au reformat comertul, imobiliarele (constructii si imbunatatiri funciare), finantele, au organizat spitale, case pentru sarmani.

                  3
          • Nu avem se unde sa stim ce s-a intamplat acolo. Poate fi implicat chiar militarul in furt.
            Daca nu e asa, chestia cea mai naspa e cum a sarit ala gardul fara sa fie vazut…
            In rest, daca nu ai cartus pe teava (si nu ai) de la 7 metri un individ pregatit cu un cutit „te face” inainte sa-ti pui p.m.-ul in pozitie de tragere, sa dezasiguri, sa bagi glont pe teava si sa tragi. In 9 cazuri din zece, aia e..

            4
            • Salut AdiG. Adevarat,noi nu stim cum arata campul infractional si nici care a fost dinamica atacului. Astea sunt informații pe care doar anchetatorii le au si nu cred ca vor fi facute publice. Darcu arma in mana,credema ca faci fața cetațeanului cu cuțitul fara sa fi nevoit sa dechizi foc neaparat. Daca presupunem ca ostașul mai avea si un minim de pregatire fizica plus rudimente de tehnici de autoaparare nu am mai fi auzit la tv despre situația asta. De asemenea e posibil sa fi fost si el implicat dar eu personal cred ca ar fi recunoscut asta. Nu mulți rezista la un interogatoriu facut ca la carte. Sunt sigur ca a spus si cat a platit pentru postul ala,daca ar fi fost intrebat. Dar,dicutia era despre factorul uman si modul de slectie al acestuia complet depasit,in opinia mea. De aici trebuie inceput,altfel vom mai vedea in mass media stiri de genul.

              2
          • @Alt lt(rez)
            Da, așa am înteles și eu de la niște băieți din zonă, că urmărea o slujbă religioasă pe telefon.
            Noaptea minții…
            Părerea mea, hâc…

            8
            • are voie cu telefon la garda ?

              1
              • @robi
                Nu are voie cu nimic. La intrarea in post sunt controlați de comandantul pazei și caporalul de schimb. Sau ar trebui sa fie.
                Vezi ultimul alineat de la commentul meu cu posibile cauze.
                Părerea mea, hâc…

                7
              • da’ polițaii cu telefoanele personale pline de documente oficiale si cu care comunica la munca?!
                am spus si repet,este o problema structurala in tot sistemul de aparare-siguranta si totul pleaca de la centru si conducere in jos.totul e după ureche,nu se respecta niciun regulament militar ,conducerea e blazata si plafonata si nu se mai poate impune in fata subordonatilor.
                totul e de la foarte bine in sus pe hartie,avansarile merg,banii vin si ei,toti apartin sau tin de o “bisericută….disolutie totală.
                am ajuns tara fara corupti,malpraxis,abuz in serviciu,trafic de influenta…totul e minunat in gradina Maicii Domnului.

                1
            • cu castile in urechi ca sa nu se auda ce asculta probabil

              1
  15. Smaranda Florin

    Propun ca pe drapelul national sa se inscriptioneze cu litere de aur noua deviza nationala: „Atat s-a putut”. In loc de stema României sa se puna o coliva si niste baterii de vin

    23
  16. Excepţional ! Apropos,cea mai dotată,pregătită şi echipată entitate din Armata Română este fanfara reprezentativă…………

    8
  17. salut imi place ca spui lucrurilor pe nume ,acum sa fim seriosi armata nu e un obiectiv pentru guvernele care au trecut dupa 2010 sa spunem perioada mai scurta de timp, nu inteleg de ce risipim resurse mari pentru altii, noii acordam burse unui numar de 5000 de bursieri anual din Republica Moldova, am acordat 6.000 tone de motorina pentru agricultura Republici si noii uitam ca agricultura noastra e de subzistenta,scade populatia tarii lunar si nu avem o politica demografica .Armata nu are politica de a atrage tineri,am fost la CMJ si mi-a spus un sergent ca nu se face comisie pentru 30 de cereri pentru rezervist voluntar,desi in Arad UM aproape sunt 60 la suta. A nu se intelege ca am ceva contra celor din Republica , dar prea acordam atatea lor si ei ne cam hulesc, si e trist ca uitam de romanii din afara si nu se face nimic pentru cei din tara si daca nu sunt in universitati studenti sa se inchida , nu e nevoie de atatea univ de stat.E nevoie de economie de a crea locuri de munca de industrie de a produce in tara ,dar nu exista interes din partea clasei politice. E o mare problema parca sau obisnuit cu razboiul din Ucraina ai nostri fruntasii si nu misca un deget. Ne bazam pe NATO . E nevoie de resursa umana in crestere , de specialisti , dar cine vine pentru 540 lei rezervist.?. F multi tinerii emigreaza si numai se intorc.

    1
  18. https://www.defenseromania.ro/vasile-dincu-armata-romaniei-are-70-000-de-militari-profesionisti-suplimentarea-nu-este-o-prioritate_615689.html

    ,,Vrem de asemenea să aducem oameni cât mai buni în armată, un proces de selecție și de atragere pentru meseria militară, pentru profesia de militar a celor mai buni studenți, a celor mai buni elevi, absolvenți, deci mergem în zona aceasta de calitate,”

    Ce ma? ce vrei sa atragi? sa atragi cum, pentru ce, si de ce acum, nu asa faci mereu?

    „Cantitatea nu trebuie lasata deoparte”, neica, vei avea 30 de absolventi in promotia 2025 la ATF, iar la ATM vei avea in 2026 42, care by-the-way locurile sunt rezervate absolventilor de colegii militare, deci vrei sa adaugi „cei mai buni elevi,cei mai buni absolventi” unde, ce le oferi; ai fost vreodata sa-l intrebi pe vreunul cu 10 in bac daca vrea in armata?
    Ti-ai intrebat studentii din politehnici daca doresc sa devina ofiteri prin filiera indirecta, nu sa le imparti pliante cu poze frumoase, si fete dragute, sa le spui ce functii pot ocupa, ce au de facut, pentru ce ai nevoie de ei nu „angajam IT-isti, ofiteri ingineri constructori, specialisti comunicatii” ca asta iti face oricine, le comunici, „ba poti ajunge colonel, poti comanda structuri, te trimitem in afara sa inveti si sa-i invati pe altii, implementezi tehnologii noi, dezvolti, iti ajuti tara” ca asa fac corporatiile si privatii care cauta „calitate nu cantitate”, sa le prezinti PDF-uri ca ai destule, iar la final sa le pui in fata un formular de recrutare de care sa ti cu dintii ca tu ai nevoie de ei.

    ,,Sunt unele țări care au încercat și au specificat în ultima vreme în strategiile lor despre suplimentarea numărului de militari. Deocamdată, noi lucrăm în altă zonă, pregătirea din ce în ce mai bună a resursei umane din armată, la nivel de experți, de expertiză. De asemenea, vrem să mărim retenția în cadrul resursei umane din armată’’ cam cati asa, 15-20 pe an, sa le maresti retentia adica ce, nu-i mai treci in rezerva dupa 4-6 ani, ii treci dupa 6-8?

    ,,Sigur că aici se adaugă și rezerviști și alte forme, dar acestea nu intră în armata regulată. Armata regulată a noastră este în jur de 70.000, una din cele mai importante din Europa” fata de cine, de baltici, Benelux, bulgari, fata de cine? Iar rezervistii nu intra in armata regulata bine spus, intra direct in retragere, vorba lui @lt(rez).

    „Ministrul Apărării precizează că suplimentarea numărului de militari nu este o prioritate”
    Adevarat ca nu e, in 2020 ai recrutat 2810 SGP, in 2021 1516, ati facut suprasaturatie in 2020 din greseala, sau si-au dat demisia multi in 2019 cand au vazut ca e cam gata treaba cu Afganu’? Iar cu ofiterii am scris mai sus.
    Ce-i drept ca un contrapunct, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, ai 90 de locuri de subofiteri de PM, catalogati mai nou ordine publica, ordinea pe care o fac ei in cazarmi de cand e publica, sau vreti sa-i intoarceti la origini, uniti PM cu Jandarmeria? Si 100 la arty si rachete, banuiesc ca la noi MANPATS-urile si MANPADS-urile intra aici, altfel nu vad rostul acestei inflatii.

    Concluziile? va astept pe dumneavostra sa le tragem impreuna daca mai avem ce adauga.

    P.S. A se nota, nu este un atac asupra ministrului apararii in functie, cu toata ca o lungeste cu silogisme „pentru meseria militară, pentru profesia de militar”, „la nivel de experți, de expertiză”, „a celor mai buni studenți, a celor mai buni elevi”, dar e de inteles, e de formatie sociolog; ci asupra modului de abordare al MApN in general, vrea, intentioneaza, doreste, dar a ramas in urma cu aproape 2 decenii.

    Hai ca ma duc sa gust muraturile puse-n toamna, si sa vad sa nu fi prins gemu floare, o duminica frumoasa va doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *