Ucraina post-conflict

Cum arata Ucraina post-conflict? O intrebare care pare sa nu puna probleme nimanui. Se discuta in media despre razboi, despre distrugeri, despre sanctiunile aplicate Rusiei, adica discutam prezentul, dar viitorul?

In primul rand nu stim cum va arata Ucraina de dupa razboi, macar din punct de vedere politic si teritorial. Cele doua sunt definitorii pentru “restul” viitorului acestei tari. Rusia nu va ceda fara ca anumite cerinte sa-i fie satisfacute si nici nu va renunta la o parte a teritoriului ocupat deja.

Vedem cu ochiul liber ca sudul Ucrainei, linia de coasta, pare a fi obiectivul central al acestui razboi. Coridorul terestru intre Crimeea si Rusia, accesul Crimeei la raul Nipru (prin canalul Crimeei de nord), poate chiar portul Odessa.

Ori daca in privinta Odessei mai putem discuta, teritoriul aflat la est de Crimeea nu pare sa mai poata fi scapat de rusi din mana si nici accesul catre raul Nipru, singura sursa viabila de apa a peninsulei.

Ucraina post-conflict va fi un stat cu imense probleme economice, majoritatea generate de conflictul in sine. Orase devastate, mii, poate zeci de mii de locuinte distruse, sute de mii de oameni ramasi fara slujbe, mici afaceri, poate – in mod indirect – milioane de ucraineni aruncati intr-o saracie lucie, fara mijloacele de trai strict necesare, capacitati de productie distruse.

Infrastructura civila avariata destul de grav: poduri, retele de alimentare cu apa, poate chiar statii de tratare, reteaua de gaze, electricitate, centrale electrice, puncte termice, sosele si una peste alta, o parte semnificativa din infrastructura avariata sau distrusa.

In plus, numarul mare de refugiati, oameni pe care societatea ucraineana ii pierde, si pe care probabil ca nu-i va mai recupera in totalitate, inseamna o hemoragie de forta de munca imensa intr-un timp foarte scurt. Acesti oameni nu pot fi inlocuiti.

Mai adaugati si trauma nationala prin care Ucraina va trece: razboi, oameni ramasi fara nimic, teritorii pierdute, distrugeri.

Ce va fi daca Ucraina va pierde portul Mariupol? Cum va mai reusi agricultura ucraineana sa exporte cereale? Daca va pierde si Odessa, sau macar daca portul va fi distrus? Pe unde si cu ce costuri adiacente? Este infrastructura rutiera sau feroviara capabila sa preia sarcina transportului naval? Sa nu uitam, caile ferate ucrainene sunt pe ecartament mare, tipic sovietic, nefiind compatibile cu caile ferate europene.

Pana acum, Ucraina isi dezvoltase o infrastructura cerealiera cu baza in Odessa si Mariupol. Cel din urma este acum probabil in ruine si nu stim daca va mai fi, in viitor, sub controlul Kievului. Nu se cunoaste nici soarta Odessei, nici daca singurul oras-port ramas deocamdata sub control ucrainean poate prelua traficul de import-export ucrainean. Pentru ca lucrurile nu sunt deloc simple.

In privinta Constantei, port favorit care sa preia fluxul de import-export ucrainean, sau macar o parte importanta din el, astea sunt bancuri. Romania si Ucraina nu au decat prea putina infrastructura de transport comuna, asadar un astfel de aranjament este, pe termen scurt si mediu, cu totul imposibil. Nu poti lua sinele de tren care merg spre Odessa si sa le reasezi spre Constanta. Astazi, 20 martie, in dana exterioara a portului Constanta – zona de containere – s-au format liste de asteptare pentru navele de transport ce ar fi trebuit sa descarce in Odessa. Platformele danelor de descarcare sunt pline de containere si este foarte dificil sa fie trimise in Ucraina. Cu ce, cu cine, pe unde si mai ales in ce cantitate in 24 de ore? Romania si Ucraina nu au fost niciodata prea bune amice astfel ca nu avem prea multe cai de comunicatie intre noi si ei…

Revenind la economia post-conflict, am vazut o prima estimare a efortului de reconstructie al Ucrainei iar cifra este colosala, peste 550 de miliarde de euro. Indiferent de cata simpatie se bucura acum Kievul nu trebuie sa fim naivi, nimeni nu va pompa sume macar vag apropiate de nevoile de reconstructie. Vor fi ajutoare, vor fi planuri de redresare, vor fi alocate miliarde de euro, dar sa nu uitam ca Ucraina nu este chiar o tara europeana, cu o economie functionala ci mai mult o tara condusa de oligarhi, corupta si pe cale de consecinta, cu o administratie publica de slaba calitate.

Toate aceste lucruri indica faptul ca reconstructia tarii va fi lunga si dureroasa, totul garnisit cu plecarea a milioane de oameni.

Inchipuiti-va cate firme mici, afaceri de familie au fost facute una cu pamantul. Cate credite bancare vor ramane neplatite, care va fi valoarea reala a grivnei ucrainene, cum va arata bugetul statului de dupa razboi, cat va fi somajul, care puterea financiara a Kievului?

Un europarlamentar roman – Daniel Buda – avertizeaza ca vine sfarsitul lumii – foamete in Europa pentru ca, sustine domnia-sa: “Am fost acum 3 zile, în Ucraina, cu ajutoare și nici o palmă de pământ nu este lucrată. Deși acolo se puteau lucra pământurile în această perioadă dat fiind faptul că temperatura permitea acest lucru. Deci ne va paște o criză alimentară severă în perioada următoare și Dumneavoastră de la Comisie stați blocați în niște hârtii și vă gândiți că poate o să vină o boală în Uniunea Europeană. Nu o să vină o boală, o să vină foamete în UE dacă nu sunteți conștienți și dacă nu luați măsurile necesare și suficiente pentru a preveni acest lucru!”

Cel mai probabil ca nu va fi foamete in Europa ci doar cresteri de preturi la alimente, UE este un mare exportator de cereale iar daca preturile chiar o vor lua razna, s-a evocat deja posibilitatea limitarii exporturilor. De asemenea este foarte greu de crezut ca in Ucraina intreaga productie agricola este compromisa, declaratia ministrului ucrainean adjunct al agriculturii, Taras Dzoba, este mai putin alarmista: „În ceea ce priveşte noua recoltă – culturile de iarnă sunt într-adevăr în stare bună în întreaga ţară. Şi, în ciuda dificultăţilor în care trebuie să se desfăşoare lucrările de câmp, Ucraina va avea pâine. Desigur, potenţialul de export este subminat semnificativ de acest război, ceea ce va duce la creşterea preţurilor.”

Asadar, grija principala a guvernului ucrainean este, ca si a mea, nu atat productia in sine ci capacitatea tarii de a exporta. Vor mai avea pe unde sa exporte: infrastructura terestra (drumuri, poduri, cai ferate) si portuara? Cum arata astazi danele de cereale din Mariupol, sistemele de incarcare, triajul din port?

Si, una peste alta, cum arata infrastructura rutiera si de cale ferata din Ucraina? Nu va ganditi numai la caile ferate in sine, acestea sunt usor de reparat, dar ganditi-va la nodurile de comunicatii feroviare (triaje, gari, sistemele care incarca/descarca vagoanele), la cate locomotive o mai avea Ucraina, cate vagoane, cati mecanici de locomotive, ingineri, mecanici de intretinere?

Rusia pare sa fi schimbat strategia si nu mai urmareste cucerirea/supunerea intregii Ucraine ci alte doua scopuri:

  • Primul ar fi ocuparea anumitor teritorii-cheie si aceste par a fi situate in sudul tarii. Litoralul Marii Negre, blocarea accesului Ucrainei la mare. Pana acum, efortul maxim pare sa fie pentru culoarul terestru intre Crimeea si Donbass, scop aproape realizat, desi in Mariupol luptele continua;
  • Al doilea tel este din ce in ce mai clar – distrugerea Ucrainei prin colapsare economica. Vedem la stiri cum orasele sunt bombardate, tinte civile luate in colimator. Lucrurile sunt crunte dar armata rusa a realizat probabil ca va inregistra pierderi mari daca va continua sa lupte in mod direct cu fortele ucrainene si atunci incearca aducerea Kievului la masa negocierilor (in conditiile impuse de Moscova) prin ingenuncherea populatiei civile. Distrugerea infrastructurii strict necesare pentru supravietuirea civililor va atarna greu in strategia ucraineana. Cand oamenii nu vor mai avea apa, mancare, un acoperis deasupra capului, este posibil ca rezistenta sa scada iar Ucraina sa fie adusa la negocieri si sa dea dovada de ceva mai multa “deschidere”.

Daca nu poti infrange militar o natiune, atunci ii ataci populatia civila, vulnerabila si, intr-un mod deloc onorabil, poti face progrese.

Daca Ucraina va pierde litoralul tara va fi practic schilodita si oricate ajutoare financiare ar primi tot nu se va putea redresa la un nivel acceptabil. Citeam prin presa ca peste 35% din fabricile ucrainene au fost lovite de bombardamente, peste 50% din micile afaceri au fost cu totul inchise.

Si atrageam atentia intr-un articol precedent ca rusii – desi s-au facut de ras din punct de vedere militar – au totusi imensul avantaj ca lupta pe teritoriul ucrainean si astfel pot lovi si distruge “spatele frontului”, adica pot face zob o parte importanta din economia locala, infrastructura, mijloacele de trai de zi cu zi ale civililor.

Nu este vorba doar de distrugerea locuintelor ci de subminarea viitorului economic a milioane de ucraineni, oameni care nu vor mai avea unde sa lucreze, vor ramane cu pagube imense aduse infrastructurii civile, ceea care face diferenta intre oras/tara cat de cat functionale, apte pentru reconstructie si un pustiu apocaliptic care nu ofera nimic altceva decat varianta parasirii sale de catre populatie.

Cu cat razboiul continua cu atat reconstructia va fi mai scumpa si se va intinde pe o perioada mai mare. Ori daca la sfarsitul conflictului, Kievul nu va reusi intr-un interval de timp rezonabil sa-si repuna pe picioare economia, va urma exodul in masa generat de foame, de lipsa slujbelor, de lipsa unui viitor care sa ofere macar cele necesare traiului de pe o zi pe alta.

Apocalipsa inca nu a venit, ucrainenii au sindromul omului ranit grav dar cu corpul plin de adrenalina, cand lucrurile se vor linistii un pic, durerea va lovi naprasnic.

Moscova se asigura ca Ucraina nu va intra in UE in urmatorii multi ani, transformand tara intr-o adevarat gaura negra economic si sociala, intr-un dezastru umanitar gata sa explodeze. In ruine, Kievului ii vor trebui multi ani pentru a-si reveni cat de cat, iar eventualele fonduri pentru reconstructie vor duce la o explozie a coruptiei intr-o tara care inainte de razboi era condusa tot de oligarhi, altii decat cei rusi, dar din aceeasi specie de daunatori.

Fondurile vor veni la inceput, apoi incet-incet vor fi reduse din varii motive: coruptie, amintirea dezastrului se va estompa si simpatia populara pentru Ucraina va fi la randul ei din ce in ce mai vaga, europenii vor avea lucruri mai presante de facut pe acasa, iar strigatele de ajutor al Kievului vor ajunge sa enerveze.

Asa se intampla intotdeauna. Un plan Marshall pentru Ucraina va fi probabil discutat dar de la discutie la implementare este cale lunga si uneori imposibil de strabatut.

Pentru ca in Ucraina pare sa se duca mai mult un razboi al conductelor de apa si canal, al fabricilor distruse, al locuintelor facute una cu pamantul, al podurilor si porturilor, al cailor de comunicatie. Mai mult un razboi economic purtat cu tancuri decat un razboi clasic.

Cinic?! Poate realist…

PS Ganditi-va cum ar fi aratat Regatul Romaniei dupa pacea de la Buftea (mai 1918), daca Antanta nu ar fi castigat razboiul. Cam asta-i si viitorul Ucrainei.

GeorgeGMT

362 de comentarii:

  1. Daca lucrurile asa stau vor apare resentimente fata de Sua si Ue la nivelul populatiei .Iar pe rusi nu i vor ierta in veci

    9
  2. Ucraina are o pârghie importanta, și anume sprijinul lumii democratice care este dezvoltată tehnologic. Cu cât Rusia se va întinde mai mult și va rupe din teritoriul Ucrainei, cu atât statutul de stat paria al Rusiei se va permanentiza. Până la urmă vor pleca și ultimii investitori care se încăpățânează să rămână (Renault, Ocean, Leroi Merlin, Koch etc), iar daca va trece la nationalizari va urma și eșecul definitiv al economiei de piata in Rusia. Costul economic și de dezvoltare va fi foarte dureros iar faptul că vor deveni un satelit economic al Chinei va fi iarăși o mare problemă. China nu va sprijini refacerea URSS 2.0. strategic nu au de ce sa sprijine campania de achiziții a Rusiei. E rău pentru business. Plus că dacă Rusia trece la nationalizari, nici macar China nu va investi in industria lor. Se va rezuma la a le vinde bunuri dar nu tehnologie.
    Personal cred că Rusia încă nu știe cum să dreagă rahatul in care au intrat. Mașinăria de tocat cu războiul de uzura ii că obosi și pe ei, nu numai pe Ucraineni. Daca mai e vreun strateg întreg la cap in Rusia, va căuta o soluție în care să poată ieși onorabil din conflict, fara a permanentiza statul de satelit al Chinei și paria pe scena internațională, și atunci cred că vor lăsa reconstrucția Ucrainei în cârcă occidentului și se vor retrage din cea mai mare parte din teritorii. Șansa 50-50 vad între un scenariu maximal rus, sau o retragere și o pierdere la masa verde in schimbul reîntoarcerii la normalitate.

    33
    • Pe langa investitorii rusi mai ales cei chinezi, în toate domeniile de activitate, abia așteaptă sa ia locul celor occidentali.Cu sprijinul statului rus și în asociere cu firme chineze, s-ar putea înființa firme mixte ruso chineze sau doar rusesti care sa înlocuiască cele occidentale.
      McDonalds va fi înlocuit de Unchiul Vanea.
      Rusia va nationaliza doar punctele de lucru al firmelor occidentale.
      India nu vrea sa renunțe la relațiile comerciale și economice pe care le are cu Rusia.Tarile bogate din Golf, la fel.

      8
      • 🙂 Sa vada si rusii cum ea sa aiba sovromuri ruso-chineze…

        57
        • Ipoteticile societati mixte ruso chineze, vor avea alte efecte economice asupra Rusiei decat sovromurile care au existat la noi si au supt cat au putut mai mult, resursele naturale si economia tarii noastre.
          Opinia mea este ca locul firmelor occidentale din Rusia va fi luat de firmele chineze care pot acoperi toate nevoile economice și sociale ale Rusiei.
          Mărcile auto chinezești chiar dacă la modul general, nu sunt calitativ la nivelul celor occidentale, japoneze sau sud coreene, vor oferi Rusiei parcul auto de care are nevoie.Asa va fi în toate domeniile de activitate.

          8
          • Nu poate o tara, fie ea si china sa suplineasca toate economia occidentala pierduta de rusi. E aberant. Dar vor trage si pielea de pe ei. Nu vad bine relatiile lor in max 5 ani.

            14
          • Nu-i vorba de inlocuirea companiilor vestice ci de modul cum va intelege China sa faca acest lucru.
            In primul rand companiile occidentale sunt companii de piata, nesubordonate guvernelor din tarile lor. Sunt companii care au in vedere profitul nu scopuri politice.

            In al doilea rand, Rusia (si companiile sale) negocia, inainte de razboi, de pe picior de egalitate, in noua paradigma economico-militara, Rusia va fi cu spatele la zid, nu va avea loc de negociere, ori cu chinezii, ori cu nimeni.
            Iar unde pune China piciorul numai creste iarba, vezi Africa, vezi Muntenegru sau Serbia. In secolul XIX acestei metode ii se spunea colonialism economic.

            Asadar nu-i totuna sa faci afaceri cu mii de companii vestice sau cu cu una singura chinezeasca – guvernul de la Beijing.

            11
        • putin dispare, mai devreme sau mai tarziu. si partidul lui. mai e un partid in parlament, comunistii. exporturile ucrainei se pot face pin basarabia

          2
      • Cand o tara se apuca sa nationalize active si sa incalce tratatele comerciale e compromisă iremediabil. China cu siguranță are anumite linii roșii în sprijinul lor pentru Rusia. Ce garanții au ei daca Rusia va decide să încalce acele linii roșii? Cine mai are curaj să se expună riscurilor economice în fața unei Rusii agresive și imprevizibile? Țările bogate din golf au o legătură mult mai puternică cu aliații vestici decât cu Rusia. Mai degrabă țările sărace din golf (Syria, Iran) dar și acolo se poate lucra. Rusia nu poate rezista unui efort concentrat al lumii civilizate de a o izola. Costul pe care îl implică chestiunea asta va fi enorm, iar Rusia este o țară îmbătrânită, greu de ținut în stare de funcționare (e un coșmar logistic) și cu o economie puțin diversificata. Rusia nu e URSS. URSS avea o populație tânără, care credea într-o idee și avea un set de alianțe economice și politice semnificativ. De la a doua economie a lumii la a 12 a e cale lungă, și nici rusul de rând nu va mai trage cu același entuziasm. Sărăcia, furat de oligarhi, îmbătrânita Rusia e în situația unui alcoolic de 50 de ani înarmat, cu pretenții de mare june. Prea mult zgomot și prea putina putere să mai poată îngenunchea o lume întreagă.

        23
        • După ce occidentul a luat masurile economice/comerciale împotriva Rusiei, pe buna dreptate, și cam târziu, ce ar avea Rusia de pierdut dacă va naționaliza punctele de lucru a firmelor occidentale și va nesocoti flagrant , dreptul de proprietate al firmelor unor tari occidentale care au blocat activele bancare ale Rusiei și unor cetățeni rusi ?De ce ar trebui ca Rusia sa dea dovada de pasivitate în acest razboi economic?
          Pentru ca Rusia sa fie îngenunchează economic, obligatoriu trebuie îngenunchează economic și China comunista

          12
          • Iar China ştie deja asta. Şi situaţia escaladează uşor. După Rusia urmează ea.

            10
          • In situatia nationalizarii, tot Rusia iese in dezavantaj. Va nationaliza niste cladiri, linii de productie si stocuri si apoi ce? Cine va ma investi in Rusia in urmatorii cativa zeci de ani?

            Companiile vestice isi pot permite sa piarda o linie de productie pe care o pot replica intr-o alta locatie in decurs de un an. Dar urmarile asupra economiei Rusiei vor fi mai lungi de un an.

            4
      • Vise sorine vise. Daca era profitabil si calitativ facea putler demult alianta economica cu china si nu mai avea nevoie de china, dar uite ca pana si rusul de rand vrea whirpool si nu chinchen, vrea reanult si nu saihen si tot asa.
        Sa vedem daca se deschide maine bursa din moscova, dar eu cred ca sunt slabe sanse. Cum crezi ca o sa arate economia maine dupa 3 saptamani de bursa inchisa?

        12
        • Pana acum conducerea Rusiei si-a pus ouăle în mai multe coserci.Acum, de nevoie, Kremlinul va dezvolta și întărirea relațiile economice cu China, India, anumite tați din Golf, Iran, Coreea de Nord, Vietnam, dar și tari din Africa și America latina.Mai ales cu Cuba, Venezuela, Bolivia.

          8
          • Nu știu cât de mult ar putea ajuta Cuba Venezuela și Bolivia transporturile aeriene din Rusia. MC21 cât și Comac au nevoie de tehnologie și patente occidentale că să poată zbura, și nu în ultimul rând de certificări. Că să poată sparge duopolul Boeing și Airbus mai au nevoie de niste ani buni de zile și zeci de miliarde de euro investite în cercetare și patente. Mai mult, nu știu cine mai poate vinde in condițiile actuale avioane și asistență Rusiei. Și asta e numai un mic exemplu. Ca sa te lupți cu tot arsenalul lumii vestice o poți face, dar lasi in momenruk ala orice pretentii de superputere la o parte. Iar eu cred ca China nu va sprijini inglobarea de teritorii in noul URSS si nici maskirovka cu teritoriile separatiste.

            9
        • Scuze dar nu ce vrea sa cumpere rusul de rand va fi problema Rusiei. Unde va lucra rusul de rand, cu ce salariu , in ce conditii, asta va fi problema dupa ce retragerea companiilor occidentale si inlocuirea cu cele chinezesti. Si ce va vinde Rusia in afara si cui? Ca un Logan rusesc vindut in afara (culmea chiar in Ucraina) tot export rusesc era chiar daca vinzarea o facea Renault.

          1
    • Nu cred că știe cineva acum, cum va arăta normalitatea pentru Rusia. Sancțiunile impuse nu se vor ridica repede nici măcar după încheierea războiului. Un diplomat european sublinia că sancțiunile au fost luate ca să ramână, chiar dacă Putin nu va mai fi președinte…

      11
    • Nu este nimic adevarat din ce spui! Pierderile cele mai mari le vor avea economia europeana si companiile transnationale, lucru care il vom simti rapid si pe piela noastra. Rusii pot sa circule, la o adica si cu Popeda sau cu Volga, sau cu Mazda.
      Din pacate se simte in mass media in general, dar nu numai, ca unii au fost spalati pe creere. Nu este nici jignire si nici altceva. Oamenii au inceput sa repete ca papagalii ce i-au manipulat altii.

  3. Ca sa discutam viitorul Ucrainei trebuie sa pornim de la pivotul politic si strategic.Iar adevarul este ca americanii au acum ocazia nesperata de a-i prinde in ofsaid pe rusi si nu o vor rata.Practic,din cei 2 adversari,Rusia e cea mai mica si mai slaba.Daca o pun acum in genunchi pentru o generatie,pot apoi sa-si concentreze fortele pe China.
    Deci Ucraina,acum si in viitor are asigurat tot sprijinul american.Si-l va avea mereu daca ramane aliatul USA care sta vigilent cu ochii pe rusi.
    Cand vorbin de ajutorul american vedem doar varful unui iceberg,ce conteaza cu adevarat e ce nu se stie decat ce se vede.
    D-l George porneste de la premiza ca pe tot ce reusesc rusii sa puna laba in Ucraina al lor ramane.Eu am auzit ca acum,dupa stabilizarea frontului ucrainienii analizeaza posibilitatea unui contraatac,pe care americanii nu-l prea agreaza.Au pierdut si ucrainienii multi soldati si tehnica,iar un contraatac nu ar aduce garantat un succes,dar ar insemna pierderi mari.
    Americanii doresc in continuare aceeasi tactica de hartuire care sa macine tehnica rusilor.Tehnica rusilor care e distrusa poate fi inlocuita doar intr-o mica masura in lunile urmatoare,dealfel si munitiile.
    Abia cand se atinge un punct critic de distrugeri se pot gandi ucrainienii la un contraatac.Pana atunci instruiesc noi contingente de recruti si primesc suvoaie de armament usor.
    Este adevarat ca rusii pot mobiliza imediat milionul de rezervisti+recruti.Insa fara armament modern,doar cu pusti si tunuri raman carne de tun.Dealfel sant tot mai multe semnale ca Putin se cam teme de o mobilizare masiva.Nu e sigur cum va reactiona gloata cand primeste arme.
    Ce vreau sa spun e ca partida din Ucraina e departe de a fi jucata.Politicienii doresc pace cu sacrificii,dar militarii si americanii nu.Incurajati de americani,militarii ucrainieni cred ca pot castiga razboiul si sa-si intregeasca granitele.Americanii,fireste,doresc epuizarea totala a
    Rusiei in acest razboi si sant gata sa plateasca pentru asta.
    Intrebarea cheie este daca economia Ucrainei poate rezista unui razboi de durata.Hai sa discutam despre asta.

    56
    • Economia ucraineana nu prea mai exista in acest moment, vedem ce mai ramane din ea atunci cand va fi pace.
      Rusii par sa evite acum contactul direct si piseaza de la o distanta cat mai sigura orasele si infrastructura.

      23
      • Rusii procedează asa cum afirmi, pentru a limita drastic pierderile de vieți omenesti în rândul militarilor rusi si evita decimarea unitatilor sale de elita.Daca mor prea mulți rusi, societatea rusa se inflamează și risca sa provoace o explozie sociala, cu efect letal pentru cei care acum conduc Rusia.
        Statul major al armatei ruse a schimbat planurile de acțiune, adaptandu-le realității și își bazează acțiunile ofensive terestre, pe mercenari originari din OE, Africa și ceceni.In momentul când vor fi suficienți mercenari, rusii vor trece la ofensiva.Aviatia și artileria vor rade localitățile de pe suprafața pamantului iar mercenarii susținuți punctual de aviație și artilerie, vor ocupa localitățile.

        10
        • Mercenarii aia nu sunt buni de nimic. Sunt oameni neinstruiti pt o armata mecanizata precum cea rusa, sunt indisciplinati, nu pot fi amestecati cu trupele ruse. Au fost adusi doar pt ai speria pe ucrainenii de rand, pentru a crea o stare de frica in randul populatiei civile.

          Armata ucraineana n-are motive de spaima.

          4
          • La cum au ajuns ucrainienii profesioniști în ale ambuscadei, după trei-patru ambuscade rămân Assad, Haftar sau cel din Rep. Centrafricană fără cine să-i apere de furia opozanților la ei acasă. Și cred că știu și ei asta. Așa că nu vin mare lucru, doar au născocit rușii o mărgică propagandistică, o sperietoare. Cică deja cecenii pleacă acasă, căci Kadîrov se plimbă prin Groznîi într-un MRAP (a dovedit slăbiciune și în lumea lui asta e o condamnare).
            Oricum naiv și disperat. După ce ucrainienii au pulverizat unități temute (VDV, Spetnaz, OMON), nu se sperie de ăștia.

            6
        • Wagner nu mai participa la lupte, iar cecenii au inceput sa plece (trimisi) acasa din cauza rezultatelor slabe de pe campul de lupta. Daca ucrainienii distrug companii de VDV si le sparg nasul celor din Spetsnaz, ce crezi tu ca pot face niste sirieni obisnuiti sa lupte la 45 de grade si doar cu armament usor?

          Analizele de felul asta sunt doar vise umede care nu au nici o legatura cu ce se intampla de fapt pe campul de lupta. Nu degeaba rusii sunt opriti pe toate fronturile (mai putin Mariupol), iar in unele zone au fost impinsi chiar inapoi (Kiev si Mikolayv).

          6
    • Mai intai,este avansata cifra de 550 mrd pt. reconstructie.Studiile arata ca e nevoie de mult mai putin.Se iau in calcul refacerea totala a infrastructurii,lucru care nu e necesar intotdeauna.Un pod avariat de exemplu trebuie inlocuit in totalitate,dar un km de autostrada bombardata nu,e suficient sa-i astupi gropile.Dar in calcule se prevede refacerea in intregime.La fel,o cladire bombardara poate fi renovata daca si-a pastrat intacta structura de rezistenta,dar se trece ca si cum ar trebui daramata si reconstruita de la zero.
      Pe scurt,daca te limitezi la carpeli,cat sa faci infrastructura critica sa functioneze,se estimeaza ca 1/3 din sumele calculate ar fi necesate in prima faza.Dar si alea impartite pe 2-3 ani cat dureaza lucrarile.Deci din cele 550 mrd te poti descurca cu transe anuale 60 mrd timp de 3 ani.
      Revenind la economia ucrainiana,o putem imparti in 2,cea la vedere,fiscalizata si cea la negru.Din fericire cea subterana predomina la ucrainieni si ea este incredibil de rezistenta.Americanii se minuneaza cum de reusesc sa mai subziste cei din Irak ori Siria.Practic,reusesc cumva sa supravietuiasa,in asteptarea unor vremuri mai bune.Iar est-europenii au o traditie veche in a se descurca pe cont propriu.
      Daca populatia vrea sa reziste agresiunii rusilor va gasi resurse de supravietuire,fireste sprijiniti si de stat.
      Cu economia fiscalizata e altceva si aici e nevoie de interventia statului.
      Probabil ca cereale nu vor mai fi la export,dar statul poate sa cumpere integral cantitatea si sa o distribuie subventionat.In zonele de conflict activitatea economica inceteaza fireste,dar 9/10 din teritoriu este in afara acestei zone iar aici economia merge mai departe.Fireste ca economia scade,oamenii devin chibzuiti si renunta la nimicuri,dar economistii zic ca o asemenea scadere e de 15%.In Ucraina sant oameni saraci,care in genere cumpara doar putin peste strictul necesar,asa ca scaderea nu va fi mai mare.
      In privinta aprovizionarii,lucrurile sant clare.Si la noi,cand s-a discutat o situatie de razboi retailerii au spus ca pot aduce oricat,oriunde,daca armata le asigura caile de transport.La fel si industria,daca au caile de transport si utilitatile asigurate,au promis ca lucreaza pana le bate razboiul la poarta.
      Mai sant multe de spus despre economie,minereurile,dar mai ales productia finita va avea nevoie de subventii,perturbarile razboiului cresc costurile si statul va trebui sa plateasca aceste costuri suplimentare pentru toti care exporta,ca sa ramana competitivi.
      Vedem ca transportul si utilitatile sant vitale.Poti opri transportul aerian,poti avaria pe cel feroviar,dar nu poti opri transportul rutier,oricat te-ai stradui.Chiar daca distrugi huburi logistice si bombardezi autostrazi,transportul rutier nu poate fi oprit,e mult prea flexibil.Doar ca va fi mai scump.
      Despre utilitati,curent,gaz,carburant s-au scris carti intregi.Pe scurt,in situatia de fata,avarii semnificative si care nu pot fi reparate se petrec doar in zonele de lupta.Este incredibil de scump sa paralizezi spatele frontului privind infrastructura,daca nu ai armata de sabotori acolo trebuie sa tragi cu rachete scumpe si ai nevoie de MULTE rachete in prima salva(specialistii zic 1200 pt. Ucraina,dar nu-s siguri ca e suficient).
      Ideea este ca in spatele frontului economia va continua sa functioneze,mai greu,mai scump,dar va merge mai departe.Daca mai adaugam un 10 % scadere datorata refugiatilor iesiti din tara si un alt 10% economiei oprite in zonele de razboi,ne oprim la 35% scadere pe anul asta fata de 2021.Aici trebuie sa adaugam si cresteri mari la tot ceea ce priveste armata si industria militara,dar per total economia ucrainieana nu are motiv sa scada cu mai mult de 30% daca razboiul nu se intinde si in alte zone ale tarii.
      Cifra este enorma,desigur,e un minus de minim 40 mrd euro la bugetul tarii si aici ne punem intrebarea daca are Ucraina bani.Cum am putin timp discutam si despre asta.
      P.S. -Scuze pentru ca trec de la una la alta,scriu in mare viteza,printre picaturi.

      35
      • Ai avansat durata de 3 ani pentru reconstrucția Ucrainei – pune mai bine minim 10 – 10 ani este o durata extrem de optimista pentru a repara ce s-a distrus – iar sursa banilor este la fel foarte importanta – nu cred ca cineva :UE, SUA , va oferi Ucrainei bani pentru reconstrucție de ordinul zecilor de miliarde de € nu a sutelor de miliarde . SUA oferă sprijin de ordinul miliardelor de dolari in acest moment pentru ca oferă armament american , deci banii sunt dați firmelor americane , banii rămân in SUA . Dacă cineva crede ca UE și SUA vor finanța reconstrucția totala a Ucrainei este foarte , foarte naiv … După acest episod va fi necesară reconstrucția economiei UE – bani tipariti de BCE și injectați in economiile UE, mai ales ca se așteaptă 3 ani , poate 5 foarte grei din punct de vedere economic care vor curata economiile europene … Nimeni , într-adevăr nu știe ce urmează in Ucraina , dar fără ingenunchierea Rusiei , cu scopul de a accepta sa suporte reparațiile de război , banii pentru reconstrucția Ucrainei vor fi foarte putini …

        20
        • John Connor,am spus ca 3 ani ar fi necesari pentru a face infrastructura critica sa functioneze,o reconstructie de asemenea amploare poate sa dureze si 15 ani,platesti primele imprumuturi si cu setul 2 de creditare termini treaba.
          Odata ce s-a luat decizia politica ca Ucraina sa fie primita in UE,depinde doar de ei sa indeplineasca criteriile tehnice.Si da,reconstructia poate fi finantata in mare parte de EU.Vor fi mari ocazii de afaceri pentru firmele europene.
          Banii se vor aduna dintr-un mix,aur si rezerve de la Banca Ucrainei,imprumuturi straine,vanzari de active,investitii directe prin BEI si altii,o inflatie contolata care va lua bani pe tacute de la toti ucrainienii,etc ..

          5
          • Cel mai corect punct de plecare , legat de situația viitoare a Ucrainei va fi felul in care se va finaliza acest conflict militar – unde vor fi forțele armate ruse la momentul încetării ostilităților , pentru ca acest fapt va determina viitoarea evoluție politica a Ucrainei iar de acolo și evoluția economică … Legat de intrarea in UE – rămâne sa vedem calendarul de integrare – totuși , vorbim de Ucraina , o țara extrem de corupta …

            4
        • Ucraina in materie de bani e junk. Are rating mic. O sa se împrumute cu dobânzi mari, poate vand ceva uzine. Germanii au băgat sute de miliarde in rdg. Si tot a durat reconstrucția. Japonia la fel, după ww2.

          9
      • Nu-ti trebuie rachete scumpe cand te poti plimba in voie prin tara. Rusii folosesc artileria chioara si rachetele sol-sol Grad, neghidate, ne nimica. daca tragi sufciente ii scoti din joc.
        Ministrul agriculturii din Ucraina ne spune ca agricultura nu mai functioneaza deloc: oamenii nu mai ies la camp, fermele nu mai pot livra/primii nimic, furaje numai sunt, motorina de unde?

        37% din fabrici au fost distruse, restul s-au inchis.

        Nu-i chiar asa simplu.

        14
        • Cred ca îți scapă pe undeva judecata:in text ai citat un oficial din ministerul agriculturii ca nu se pune problema agriculturii ci capacitatea de a exporta,dar in comentariu ca agricultura nu mai funcționează.
          Toată reconstrucția Ucrainei se va face cu firme străine,așa cum s-a făcut in Irak și ceva din Afganistan,ori astfel banii europeni-americani ajung tot la firmele lor deci nu văd de ce aveți temeri ca banii vestului nu ajung unde trebuie.
          După părerea mea,ucrainienii sunt mai brutali decât rușii astfel nu vor capitula,pana ce rușii nu vor ajunge recif.
          Despre Rusia trebuie discutat ce se va întâmpla cu ea,deoarece tot timpul vestul a dorit o Rusie europenizata sa nu ajungă pe mâna Chinei,dar exact acest lucru se va inatampla:va fi doar brelocul Chinei.

          5
          • Nu mi-a scapat nimic, ambele declaratii apartin ministerului agriculturii ucrainean, dar sunt facute la cteva zile distanta. Le gasesti pe net…

            6
            • @Claudiu – Cred că îmi scapă ceva. Cele două exemple date de tine Irak – nu pe acolo se întindea acum 3-4 ani jumatate din Califatul ISIS și Afganistanul – țara unde conduc azi talibanii. Pe bune !?

              2
            • Sunt ale ministrului ucrainean,dar le împărtășeai pe ambele și de aici nedumerirea.
              @nimeni Irakul a fost invadat in 2003,de atunci s-a reconstruit cât s-a putut.
              Acum 3-4 era 2018-2019.

              1
        • D-l George,tocmai ca-ti trebuie rachete scumpe daca vrei sa lovesti in profunzime infrastructura ucrainiana.De aia se si straduiesc atat sa-i tina pe rusi la + 20 km de centrul capitalei,ca sa nu loveasca cu proiectile nedirijate.
          In rest eu zic sa fim foarte critici la tot ce spun oficialitatile ucrainiene.Cum poate ministrul agriculturii sa spuna asemenea bazaconii apocaliptice ?
          Unde nu se duc lupte lumea-si vede de treaba,poate ca unele pamanturi vor ramane nelucrate..dar abia peste o luna ar putea avea estimari mai realiste.Iar in privinta motorinei nu vad de ce se smiorcaie ..primesc o multime de valuta,nu depinde decat de stat sa comande motorina si sa o distribuie.
          Eu inteleg ca oficialitatile ucrainiene incearca sa sensibilize cat mai mult opinia publica.Dar cum poti crede ca 37% din fabrici au fost distruse.Pai atat mai aveau nemtii functionale la sfarsitul WW2.Hai sa fim seriosi ..
          Un oficial de la Mariupol zice ca 80% din imobilele sant lovite,30% distruse definitiv..pai ce e Berlin in 45 ?
          Tot de la Mariupol,un altul de la primarie,dupa ce zile intregi spusese ca orasul e bombardat fara oprire,scapa si o cifra,cica 50-100 proiectile si rachete arunca rusii zilnic asupra orasului.Pai in cadenta asta e nevoie de un an de bombardamente ca sa ajungi la 80% din cladirile orasului avariate ori distruse ..
          Sigur ca tragediile petrecute acolo sant adevarate,lipsurile,gropile comune,teatre bombardate ..Dar cand ai zilnic 100-200 de civili morti zilnic in bombardamente poti socoti si singur cat de intens e tirul rusilor.
          Dat fiind ca am studiat efectele razboiului asupra economiei pot spune ca situatia economica a Ucrainei este grea,dar in nici un caz catastrofala,cum incearca sa ne induioseze oficialitatile lor.
          Agentii economici au o mare rezistenta la dezastre.Au fost fabrici germane facute una cu pamantul de bombe americane de 500 livre.Dupa ce au dat deoparte molozul,au vazut ca ,mare parte din utilaje erau intacte.S-au racordat iarasi la utilitati si au unceput sa produca mai departe ..
          Dar ca unul care a trebuit sa studiez efectele

          5
          • Poti sa lovesti cu artileria chioara si la 40km. Ucraina nu are un numar de fabrici egal cu cel al Germaniei, pe de alta parte, cea mai mare concentrare industriala se afla in zona de est, Harcov, acolo unde se duc si cele mai grele lupte, in zona Kievului.
            Nu sunt distribuite egal in tara…

            8
        • George, ministrul Agriculturii din UA pare mai optimist acum
          https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/ministrul-agriculturii-din-ucraina-romania-prin-portul-constanta-este-un-partener-strategic-pentru-exporturile-noastre-1878219
          ,,Andreea Stroe: Pe cât din suprafață credeți că veți face agricultură anul acesta?
          Roman Leșcenko: Acum avem 70 la sută.
          Andreea Stroe: Poate fermierii vor avea nevoie de bani pentru a-și acoperi cheltuielile și va fi nevoie să exportați cerealele, la un moment dat. V-ați gândit cum s-ar putea face asta? Prin portul Constanța sau pe calea ferată?
          Roman Leșcenko: Deja operăm cu rute diferite folosindu-le pe cele din Moldova, România, Polonia, Slovacia pe calea ferată. De asemenea, punem la punct un terminal, iar România în această privință este un partener strategic prin folosirea celui mai mare port, Constanța, prin folosirea infrastructurii lor, iar prin Cernavodă vom exporta produsele noastre în viitorul apropiat. Toate, bineînțeles, cu partenerul nostru, România.”

          2
      • Am înțeles că doar banca centrala a Rusiei are vreo 300 mld $ blocați în vest. Acești bani ar trebui redirecționați spre reconstrucția Ucrainei. Dar dacă mare parte ar fi sifonați de tot felul de băieți deștepți, nu s-ar rezolva mare lucru.

        6
  4. Deci sansa ucrainei este sa loveasca rusia ( ei sau restul tarilor) asa tare incat rusia sa ceara pace. La ora actuala rusia evita actiunea si loveste de la distanta. Bun articol care arata crudul adevar

    9
  5. Cristian IONITA

    Vezi totul in negru …. si inteleg de ce …. importanta este vointa politica si bineinteles capacitatea finaciara a UE (si SUA) de a continua procesul de reconstructie … infrastructura pentru exportul la Marea Neagra este cu adevarat importanta … dar nu este unica optiune … se poate exporta prin vest (via Polonia ) prin porturile de la Marea Baltica si de ce nu chiar Marea Nordului.
    Acum cativa ani cand a inceput podul de peste Dunarea intre Braila si Galati ne minunam cu totii de cat de eficient se deruleaza investitia pentru prea putin trafic estimat …. ei uite ca acum estimarile se dovedesc a fi „pe subiect” …. bineinteles ca trebuiesc corelate si cu alte investitii …. autostrada pana la Constanta …. si de ce nu silozuri la Tulcea (si alte porturi de pe Dunarea maritima).
    Spui ca ar putea sa dureze … sigur ca o sa dureze … dar atat timp cat se acorda prioritate am putea avea totul gata in mai putin de 1 an sau …. sa bajbaim inca dupa 10 ani, depinde de cat interes si resurse vor fi acordate.
    Avem cumva exemplu istoric … cand in anii ’90 au fost tari din fostul bloc comunist care au fost integrate rapid … RDG, Slovenia si cumva Cehia …. si restul care au mai lalaito „original” inca multi ani … unele (Serbia) sunt inca pe lista de asteptare

    16
    • Eu zic sa nu comparam liliputani precum Cehia si Slovenia sau RDG (acolo unde RFG a bagat peste o mie de miliarde de dolari) cu o tara de marimea Ucrainei.

      7
      • Cristian IONITA

        Si asta este adevarat … diferentele sunt colosale … dar principiul ramane …. atat timp cat exista vointa politica si disponibilitate financiara lucrurile pot fi facute rapid si eficient.

        3
        • Cristian IONITA

          nu stiu cum sa uti zic da singira vointa …. sau cum zicea una la dovort „Somana judecatiare una e vointa alta putirinta!”

          Sau i mai bine .. vezi o gaica misto .. da misti! Ai o pitirinta .. de genu 7 0ri pe nopate , ai si o ditai ereectia cand te uiti la ea … intrearea de baza – aia vea si ea?
          Daca ea nu vrea …….

          Iri pana acu dsiar UE nu s-a aratat prea entuziasta iar lady America nici ea … ince proveste deschilotarea de fondurile necesare …..

          2
      • În plus, RDG avea o infrastructura etalon în raport din lagărul comunist și nu a fost distrusa de război, ca Ucraina.

        2
    • In primul si in primul rand, ti-ai pus vreodata intrebarea… „Cu ce sunt datoare U.E. & S.U.A., Ucrainei? Si de ce? Pentru ce?”

      N-am inteles niciodata cum unii oameni, pur si simplu gandesc in felul de, „daca vecinului meu ii arde casa pana-n temelii, mie ‘in mod automat’ mi se atribuie responsabilitatea, de a-mi ajuta vecinul sa o refaca complet din temelii…”

      Te-a trasnit vreodata capul, ca poate eu am propriile mele beleli si sunt efectiv in incapacitate de a-mi ajuta vecinul??!

      Bine, o galeata cu apa, un mic dejun, o butelie mai veche cu gaz, o lopata mai veche, etc. ce mai am la imediata dispozitie prin gospodarie, poate mai pot sa-i daruiesc vecinului, dar nici intr-un caz saci intregi cu bani…

      16
  6. Dacă EU și USA, vor adopta un plan Marshall de reconstrucție a UKR, vor avea grijă ca distributia banilor să fie controlată strict de către ei.
    Poate ca ar trebui să discutam și despre contracția economică a rusiei, unii economiști o estimează undeva de până la 20%. Este enorm. O să vedem cum reacționează rușii și cât de repede reușesc să stabilizeze asta, cât de mult vor fi dispuși oamenii de rând să înghită.
    Cu siguranță că după razboi, va exista și o migrație economică a ucrainenilor, dar magnitudinea va depinde de modul de implementare a planului de reconstrucție.
    Sunt multe semne de întrebare, la care acum este prematur să răspundem.
    Un lucru este clar: rusia nu s-a așteptat la multe din câte i se întâmplă.

    25
    • Rusii sunt o nație formata în cea mai mare parte din mujici betivi ignoranți, care duc vieți nemernice în sărăcie și nevoi, ca tot neamul lor din ultimii 700 de ani. Sa zic ca vreo 30 – 40 de milioane poate poate au o anumita calitate a vieții și vor simți diferențe în calitatea vietii, au mai văzut lumea, au mai călătorit, dar rămân cei 100 de milioane pentru care sancțiunile nu vor însemna mare lucru. Viata ăstora va rămâne la fel de mizera ca și pina acum. Ăștia sunt baza lui Putin, cei cărora le trebuie tătucul… bun, rău cum o fi, da tătucul lor sa fie! Probabil termenul pina la care cuțitul va ajunge la osul majoritatii rușilor se măsoară în ani buni. Asta dacă nu se întâmplă vreo minune în cercul intim a nebunului, și scăpăm naibii de el.

      22
      • Daca te uiti in tara noastra ai sa zici ca suntem frati cu rusii

        3
        • Hai hai hai… comparatia este putin cam fortata! Nici cel mai sarac taran din Romania, nu duce lipsurile celor 100 mil de Rusi betivi si violenti, cu mentalitate de kholkhoz! ?

          Nu mai forta comparatii netrebnice, ca face rau la ficat! ?

          Iar faptul ca unii tin mortis, ca anumite lucruri sa fie neaparat adevarate, asta nu inseamna ca si sunt in realitate! Cel mult in capul lor meschin doar…

          10
  7. După WWII , statele distruse au reînviat.
    O soluție pentru Ucraina democratică ( sau ce rămâne occidental din ea ) se va găsi.
    Nu e problema de bani.
    Pentru mine personal alta e întrebarea.
    Ce va face Rusia , Putin cu gașca lui după încheierea războiului ?
    Cine va mai asculta vreodată părerea rușilor , cine va mai investi un euro în economia rusă ?
    China va închide fabrici la ea acasă și deschide in Rusia ? ??

    Se redefinește întreaga ordine planetara, se rescriu strategiile europene pe termen mediu și lung.
    Și da, preturile vor creste peste tot.
    Adică alte milioane de europeni vor ajunge in sărăcia statistica. Indiferent de tara.

    Incepe o perioada extrem de dificila pentru toți europenii.
    Nici Rusia nu va fi scutită. Indiferent de rezultatul războiului, bani mai multi vor destina armatei , miliției, securității . Pe seama altor voci bugetare civile reduse masiv. Evident progres, strategii mărețe. ☹️☹️??☹️☹️

    „Putin și poporul rus sărăcie au adus. „

    26
  8. Este un port la Giurgiulești și unul la Galați care au căi ferate cu ecartament mare.

    3
  9. Foarte bun articol. Ar fi interesant de vazut cine pierde si cine castiga de pe urma acestui razboi. Ukr sigur nu, Rus prea putin…

    1
  10. Ucraina isi va reveni cu sprijinul masiv al occidentului. Exemple avem in Germania, Japonia.
    Problema este Rusia. Cum va arata Rusia. Acum Rusia este la degetul mic al occidentului. Occidentul nu se va lasa pana nu ingenuncheaza Rusia.

    ,, Sa nu uitam, caile ferate ucrainene sunt pe ecartament mare, tipic sovietic, nefiind compatibile cu caile ferate europene.”
    Asta este cea mai mica problema. Pur si simplu se schimba osiile/boghiurile vagoanelor. Vagoane ucrainiene circula sau circulat pana la inceperea razboiului, binemersi pe caile ferate romanesti. La fel au circulat si vagoanele romanesti pe liniile ucrainiene. Ecartamentul nu reprezinta o problema.

    3
    • Germania si Japonia si-au revenit datorita mentalitatii si disciplinei acestor natiuni. Nu este cazul Ucrainei. Pe de alta parte trebuie sa fim cinci, are UE/SUA interesul sa sustina dezvoltarea Ucrainei peste nivelul de dinainte de razboi?!
      Ecartamentul nu este o problema cand ai un trafic de un tren pe zi, dar cand ai mii de vagoane cu cereale, schimbarea boghiurilor devine deja un banc bun. Iar daca mai adaugam si alte bunuri de export, sau importurile necesare Ucrainei totul se schimba dramatic.
      E ca in bancul ala, poti sa scoti apa dintr-o galeata folosind o sfoara de un metru? Poti, daca ai apa putina…

      16
      • Judecati ucrainienii dupa prejudecati. Au dovedit ca sunt un popor unit, solidar si pro occidentali. De ce nu ar sustine UE si SUA dezvoltarea Ucrainiei la un nivel superior celui dinaintea razboiului? Cu ce suntem mai buni noi decat ucrainienii?

        16
        • Eu judec Ucraina dupa ce a arata in ultimii 30 de ani, nu dupa ce cred eu ca vor face ei in viitor. Pro-occidentali? Pana in 24 februarie Ucraina nu era cu nimic pro-vest, o tara extrem de corupta, nereformata nici economic, nici social, condusa de oligarhi. Iar inainte de 2014 era o tara profund anti-europeana si foarte pro-rusa. Crezi ca s-au schimbat fundamental in opt ani si 24 de zile de razboi?!

          Nici un popor nu este mai bun decat altul, cu toate acestea sunt mari diferente intre spanioli si olandezi, germani si italieni etc

          42
          • Sa fim seriosi. Nu stiu daca noi putem bate obrazul altora in privinta coruptiei. Oligarhi avem si noi. La noi se numesc baroni.
            Daca s-a schimbat optica politica a ucrainienilo? Se vede cu ochiul liber. Numai faptul ca lupta cu indarjire impotriva invadatorilor rusi spune multe. Si la noi sunt multi care il sustin pe putin. Putini dar vocali. Avem si in parlament asemenea specimene. Asta nu inseamna ca romanii sunt pro rusi.

            14
            • Unde anume am dat eu exemplu Romaniei? Aveti fixatia asta, cand cineva spune ca unul e prost, pai si noi suntem destepti, zice corul? Ce-are Romania cu Ucraina? Absolut nimic, ce spun eu sunt fapte concrete, cunoscute de toata lumea. Trecutul Ucrainei nu-mi da mari sperante pt viitorul sau. Faptul ca si Romania este o tara corupta nu face Ucraina mai putin corupta.
              Ca poate ucrainenii au intrat in razboi cu mentalitate rusesca si vor iesi cu una elvetiana, ramane de vazut, dar greu de presupus…

              31
            • Sile , cred ca gresesti .
              Noi nu avem oligarhi , nici macar baroni.
              Noi avem gaini . Ciugulesc farimiturile . Mai de la buget , mai un training la PNRR , mai un studiu de fezabilitate , mai o afacere pe seama persoanelor cu handicap .
              Adica linge-blide .

              14
              • Ai dreptate parțial. Îl uiți pe Băsescu cu flota și restul de FSN-iști cu primele privatizări grele, CDR-iștii, eroii anilor 2000, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Sechelariu, manechinul ăla de la Vrancea cu toată averea pe numele mamei, apoi iar Băsescu, Udrea și gașca lor, Ponta și cu amicii. Cu trecerea anilor a scăzut nivelul pentru că au scăzut și oportunitățile.

                1
            • Cum am mai spus, dintr-o populatie de 44 milioane de locuitori, lupta circa 200.000 de cetateni ucraineni.
              Ce nu am spus pana acum, dar o fac acum, este ca doar datorita naționaliștilor ucraineni care folosesc localitățile și clădirile cu destinație civila, ca scut, localitățile ucrainene sunt devastate și rase de pe suprafața pamantului, de război.
              Dacă îți pasa de poporul tău, nu intenționezi sa porți lupte în localități.Pe naționaliștii ucraineni, ca și pe jihadisti, nu ii interesează suferințele la care sunt supuși civili din cauza lor, pentru ca transforma localitățile și clădirile de uz civil, inclusiv spitalele, școlile, grădinițele, în puncte de rezistenta, depozite de armament si munitii, hrana, cazărmi, puncte de comanda, șamd.
              Când îți pasa de poporul tău nu iti plasezi inclusiv baterii de rachete sol sol, sol aer, piese de artilerie, printre clădirile cu destinație civila.
              Dacă îți pasa cu adevărat de poporul tău, îti retragi forțele armate din localități.Daca ar fi procedat asa, rusii nu ar fi avut motiv sa decupleze de la energia, gaz, apa, alimentarea cu hrana, carburant, și sa bombardeze localitățile și marile orașe ucrainene.
              Ca și jihadistii, nationalistii ucraineni se folosesc în scop propagandistic, de localitățile bombardate sau rase de pe suprafața pamantului, de ruși, în lupta lor cu naționaliștii ucraineni si mercenarii străini angajați de unele guverne occidentale ca să lupte alături de naționaliștii ucraineni.Sq vadă lumea ce atrocități fac rusii.Fata de americani, rusii nu au sensibilități sa bombardeze un spital, la demisolul căruia funcționează un comandament, centru de comunicatii, se afla un depozit de armament sau sa atace o baterie de artilerie sau rachete sol aer, situata la câțiva zeci sau sute de metri de spital, gradinita, scoala, chiar dacă știu ca prin bombardarea acelui obiectiv militar vor afecta negativ, cu consecințe negative, si spitalul sau o grădiniță, școală.
              Știu ca în câmp deschis, datorita superiorității sale în putere de foc și trupe (numerica vorbind), rusii sunt superiori ucrainenilor.

              12
              • E un plan bun asta cu cladirile civile. Vad ca s-au prins si rusii ca n-au nicio sansa cu tancurile in orase.
                Orice invadator merita macelarit pana la ultimul si asta o sa pateasca rusii tai din transee!

                11
                • În egala măsură mi se falie atât de ruși cât și de ucrainenii tai.Sa se decimeze reciproc.
                  Îți doresc sa lucrezi sau sa locuiesti într-o clădire civila folosita în scop militar pe timp de război.

                  4
          • au sosele brici

          • George, nu stiu cat s-au schimbat in 8 ani si, hai rotunjim, o luna de razboi. Dar cu siguranta s-au schimbat. Din 2014 pana azi, s-au schimbat. In ultimii 10 ani au fost mai invadati de rusi decat noi in 100 de ani. Nu cred ca asa ceva nu lasa urme adanci rau in constiinta colectiva. Si e clar ca au vazut cine le sunt prietenii, si cine dusmanii. Ca inca sunt in curs de cristalizare a unui stat viabil… Da. Din pacate, si noi tot pe acolo suntem, in curs de. La ei e mai naspa, si cel putin partea de constiinta nationala e acuma pe foarte repede inainte, intrucat e a naibii de inundata de sange. Dovedesc zi de zi ca sunt o natiune. Si… E naspa, o natiune deocamdata incoltita de ivani. Ce va fi… E absolut imprevizibil. Dar o natiune incoltita asa, nu iese nimic bun. Rusii pur si simplu au calculat atat de prost, ca nu vad cum naiba ar putea iesi. Nici macar onorabil.

            2
        • O minoritate nationalista care a reușit să se impună și care controlează statul ucrainean, este pro vest.Este pot vest, de nevoie, din cauza Rusiei.
          De frica naționaliștilor ucraineni, capabili de orice, ceilalți cetățeni ucraineni, mai ales care nu sunt etnici ucraineni, nu își exteriorizează adevăratele sentimente.
          Din circa 44 milioane de locuitori, sunt sub arme, circa 200.000 de cetateni ucraineni.Raportat la totalul populației, este o cifra foarte mica.
          De partea naționaliștilor ucraineni lupta cel puțin câteva mii dacă nu, chiar zeci de mii de mercenari plătiți de anumite tari occidentale, Turcia, șamd.
          Războiul din Ucraina este un război prin interpuși, al SUA, UK și anumitor tari membre UE, Turcia, probabil și Israel, Australia, Canada, Japonia, care de câțiva ani consiliază militar Ucraina și o sustin cu tot ce este necesar pentru a putea purta acest razboi.
          Nu sunt fanul Rusiei dar nici al naționaliștilor ucraineni nu sunt.
          România este un stat mafiot și corupt însă fata de Ucraina, este o tara model.

          14
    • Adevarat. Problema de unde luam osiile/boghiurile ? mai facem la Resita? sau sa dus dracului si fabrica aia vinduta la un oligarh destept de catre un stat prost.

      6
  11. Nu inteleg logica de a distruge Mariupol si Kherson in totalitate , in ambele orase sunt predominant rusi si 80 % vorbitori de rusa. Ok incercuiesti orasele si pui presiune , dar de ce sa le distrugi in totalitate ? ?? la Mariupol au distrus cea mai mare fabrica de otel azovstal.
    Rusii merg pe principiul „eu te am facut, eu te omor ” . Nu cred ca vor ocupa o Tara distrusa.

    10
    • N-au nimic cu oamenii, ei distrug infrastructura. Inca nu sunt siguri ca orasul va fi al lor, asa ca prevenitv il fac zob. Rusia n-are absolut nici un interes in Mariupol.

      12
      • Nu au nimic cu oamenii ? 🙂
        „Now grateful descendants have demolished monuments to Lenin in Ukraine. This is what they call de-communization. Do you want de-communization? Well, this quite suits us. But you must not stop halfway. We are ready to show you what genuine de-communization means for Ukraine,” Putin said in his address to the nation over the situation in Ukraine’s
        Planul lui Putin este sa ii dea pe Ucrainieni cu 70 de ani inapoi, pe toti ! Nu doar armata.
        Putin stie ca Ucraina este o Tara pierduta, nu va mai avea niciodata control asupra ei asa ca s-a decis sa rada tot.
        Omuletul nostru atomic a trait o drama emotional extrema la caderea Urss-ului, iar de-alungul timpului toate aceste frustrari s-au acumulat in 22 de ani de putere . Eu nu cred ca mai este in toate mintile , are atat de multa ura acumulata ca nu mai este in stare sa discearna intre armata si populatia civila. Cadavrele soldatilor rusi cazuti la datorie zac neridicate in santurile din campia Ucrainei. Nu le pasa nici de soldatii lor, vor Ucraina rasa with all costs. Vor face praf tot estul industrializat, urmeaza sa pune la pamant si orasul Dnipro unde este ceva industrie , ,centrale nucleare, capacitati nucleare din zona, centre de cercetare etc, tot acolo am impresia ca s a facut racheta nucleara RT23 MOLODETS .probabil ca centralele nucleare deja aflate in posesia lor le vor dezmembra si le vor transfera in Rusia pe model Stalinist. Dupa ce planul este gata si ucrainienilor nu le mai ramane decat agricultura atunci vor striga ca cer pace in schimbul ridicarii sanctiunilor , simple as that. Cu siguranta nu se gandesc sa controleze si sa ajute la reconstruire o Tara aflata in ruine.

        1
    • Crezi ca ii intereseaza ? Povestea cu „aparam” vorbitorii de limba rusa ce traiesc un cosmar in Ucraina e doar o poveste..
      Tot ce se misca in Ucraina,ce traieste acolo..trebuie distrus.
      De ce ? pentru ca nu au vrut cu Rusia,au fost impotriva lor,s-au ridicat ..iar Putin nu va accepta niciodata ca o tara din fosta URSS sa fie mai mare ca Rusia.

      12
      • ,,Povestea cu „aparam” vorbitorii de limba rusa ce traiesc un cosmar in Ucraina e doar o poveste..”

        ,,— Am renunţat să mai vorbesc ruseşte.
        — De ce? Ţi-e teamă c-o să te ia ucrainenii la bătaie?
        — Nu, c-o să vină ruşii să mă apere ”

        Banc care circula prin Odessa in 2015 , conform scriitoarei S Fati care a facut ,,Ocolul M Negre in 90 de zile”

        17
    • Mariupol este distrus in proportie de 80%. Nu inteleg deloc strategia rusilor de a distruge cladiri civile . Inteleg sa distruga puncte strategice, capacitati nucleare, fabrici si uzine dar de ce naiba repeta scenariul din Grozny si Aleppo in Ucraina imi este greu de inteles. Pur si simplu se grabesc sa rada tot. Eu m am temut de acest razboi, am fost si in Rusia si in Ucraina si in Lituania, Polonia , Estonia. Ucraina avea capacitatea sa ajunga din urma restul tarilor estice , au inca mostenirea sovietica , dar din urma vine o generatie tanara , deschisa , inteligenta si pro europeana. De asta s-a temut Rusia, de un succes economic odata cu aderarea la Ue , poate Nato si semnalul ar fi fost extrem de neplacut pentru rusii de rand. Guvernul rus nu accepta ideea de Crestere si consolidare economica = apropierea de Vest.
      „Daca in 2-3 ani nu reuseste sa scape de sanctiuni, va trebui sa porneasca un razboi cu cineva, altfel ramane fara bani si se prabuseste regimul” citiz din Eroul Bula 2017, Rusia intr-o ‘sclavie tehnologică’ păguboasă. Apropo, nu l-am mai vazut pe forum ? A disparut ?
      Astia distrug totul de ciuda 🙂 incapacitatea rusilor de dezvoltare economica le-a intunecat mintea si nu concep o Tara „surora” fara resurse naturale sa traiasca mai bine decat rusii. Ucraina avea capacitatea sa ii intreaca pe rusi Pib / cap locuitor in 10 ani daca intra in Ue. 10 ani le mai trebuiau , uk , turcia , us deja investeau masiv in capacitatea militara a ucrainei, alta era discutia daca Putin nu ataca acum.
      Plus de asta ma gandesc ca Ucraina inca mai avea capacitatea de a produce bombe nucleare pe viitor, asa ca razboiul a fost cumva inevitabil, numai oribii si ignorantii nu l-au vazut.
      Romania nu a scapat nici dupa 30 de ani de fostii securisti si mentalitatea sovietica, sa nu ii judecam prea dur pe Ucrainieni ca inca sunt corupti si guvernati de oligarhie dupa doar 10 ani de privit cu adevarat spre Vest.
      Nu stiu cum se va termina acest macel , rusii nu pot ocupa Ucraina in totalitate la fel cum au facut in Cecenia. Probabil vor toca marunt toata tara, se vor asigura ca nici in 50 de ani nu vor recupera paguba produsa si apoi o sa deschida dialogul. Tu ti operatiunea speciala, chiar mi a fost draga tara asta ca si tourist, cu toate problemele ei. Chiar ii vedeam un viitor maret pe termen lung. Pacat . Cel mai mult imi este teama ca intr o zi vom lupta chiar contra lor daca cad in totalitate sub rusi.

      21
      • Mariupol ca și celelalte orașe ucrainene au fost transformate de naționaliștii ucraineni si mercenarii straini care lupta pt ei, în puncte de rezistenta armata.
        Clădiri civile sunt folosite și în scop militar.
        Populația a fost indemnata la începutul conflictului, sa nu își paraseasca localitatea și sa reziste.

        8
        • ,,Mariupol ca și celelalte orașe ucrainene au fost transformate de naționaliștii ucraineni si mercenarii straini care lupta pt ei, în puncte de rezistenta armata.
          Clădiri civile sunt folosite și în scop militar.”
          Vorbesti de parca il citezi pe Putin.

          31
          • Spun lucrurilor pe nume, in totalitate.Precizez adevarul chiar daca pentru unii este neplacut și faptul ca fata de americani, rusii nu au complexe de constiinta ca să bombardeze un spital/scoala aflat/a în functiune, la demisolul căruia funcționează un obiectiv militar(centru de comanda, comunicații, depozit de armament și munitii,alimente) sau tehnica militara dispusa la zeci sau sute de metri de un bloc cu zeci de etaje, chiar dacă și acel bloc va fi grav afectat.
            Eroii tai, naționaliștii ucraineni, sunt mari criminali pentru ca cu buna stiinta sacrifica viețile poporului lor multienic.Daca naționaliștii ucraineni ar fi pus accentul pe poporul lor, ar fi eliminat total din localități, prezenta militara ucraineana, situație în care localitățile nu ar fi fost afectate în mod direct de razboi(lăsate fără apa, curent, gaz, alimente, clădiri bombardate, transformate în camp de lupta).
            Germanii și italienii au evacuat militar Roma, în iunie 1944, ceea ce a scutit acest mare oraș sa fie transformat în câmp de război și distrus de luptele de strada.
            La fel au procedat germanii și cu Viena.

            10
            • Tu cred ca nu intelegi ce inseamna razboiul urban. Acest tip de confruntare se duce in orase, asa ca unde anume ai vrea sa lupte ucrainenii, in parcuri si pe centura?
              Criminalii nu sunt cei care se apara, asa cum pot, ci cei care ataca.
              Daca Kievul ar fi declarat orasele deschise (adica nu le-ar fi aparat) razboiul era de mult terminat in favoarea Rusiei.
              Ucraina lupta cum poate si cu ce are la indemana, nu poate sustine o linie a frontului clasica.

              18
        • In fiecare comentariu facut de tine apare povestea asta cu nationalistii si mercenarii straini. Oare cati mercenari or fi in brigada aia de infanterie marina ucraineana care lupta la Mariupol. Mai schimba si tu placa ca se strica discul.

          4
      • Esti optimist in privinta sanselor Ukr de a ajunge din urma Vestul. Generatiile alea mai tunere sibvioaie emigreaza, nu stau sa se certe cu mosi si uitatii tranzitiei. Vezi cazul nostru.

        8
    • Rusii doresc anihilarea punctelor de rezistenta, tehnicii militare, comandamentului militare, depozitelor de armament, munitii, hrana, amplasate în orașe asa ca , fata de americani, nu au vreo reținere sa rada tot de pe suprafața pamantului, ca să își atingă scopul.
      Rusii sunt interesați sa facă legătură, terestru între Crimeea și Donbas asa ca nu își permit sa lase un oraș port la Marea Azov sa fie controlat de nationalistii ucraineni.Ca și alte regiuni din Ucraina, Mariupol va fi incorporat la Rusia.
      Mariupol ca și Harkov sau alte localități ucrainene, au fost transformate de naționaliștii ucraineni, in puncte de rezistenta iar trupele rusești au obligația sa distrugă acest puncte de rezistenta.
      Dacă naționaliștii ucraineni si mercenarii straini care lupta alături de ei, nu ar fi fost prezenți în orașe, aceste localități nu ar fi fost afectate în mod direct de război.Atat pentru ucraineni dar și rusi, scopul scuza mijloacele.Ucrainenii folosesc localitățile și populația civila, inclusiv din motive propagandistice, ca scut(in mod repetat, oficialii ucraineni a cerut populației sa nu își părăsească locuința și localitatea-ca sa ii folosească xa scut, în mod propagandistic) iar rusii ca să ii anihileze pe cei care lupta împotriva lor, rad tot de pe suprafața pamantului.La început, în primele 48 de ore, rusii au acționat finuț, insa ulterior, au procedat la atacarea tehnicii militare dispusa în vecinatatea clădirilor civile, chiar dacă realizau ca atacul lor va afecta/distruge cladiri civile.

      6
      • Tu iti dai seama ce scrii? Ii blamezi pe ucrainenii ca-si apara orasele? In primul rand este dreptul lor sacru la aparare, il doilea rand este singura tactica pe care o au la indemana.
        Rusii de ce au luptat la Leningrad, Stalingrad, Harkov etc?!
        Pt ca orasele ii ofera celui aflat in aparare o sansa in plus. Criminalii de rusi nu-si evacuau oarsele ci dimpotriva.

        23
  12. Salut. E adevarat ca Ucraina va avea mult de suferit si vor dura ani pentru a se pune pe picioare, dar ce vor face rusii, cum vor reusi sa reconstruiasca sa spunem teritoriile care le vor avea, nu cred ca se vor comporta ca in anii 30 lasind oameni sa moara de foame, ivanii vor avea aceasta putere?, Putin si Russia vor avea cel mai mult de suferit si cred ca acest razboi va fi cantecul de lebada al Rusiei.

    5
  13. capatu satului

    Mișcările de populație sunt mult mai mari decât se spune in articol
    Dacă am înțeles bine, la începutul acestei săptămâni, miscarile de populație in interiorul Ucrainei erau de 6,7 milioane – înseamnă ca 6,7 milioane de oameni se mutaseră la rude, prieteni, cunoștințe, in interiorul Ucrainei
    Afara de aia 6,7 milioane mai sunt cei care au părăsit tara, poate tot pe atâta

    Cei care au părăsit tara Ucraina au capacitatea sa ajute tara mullt

    Ne amintim si noi cu plăcere ca romanii plecați in străinătate au trimis o buna perioada de timp fluxuri mari de valuta in tara si trimit in continuare – perioade lungi de timp mai mari decat investițiile străine directe

    O tara exista si se dezvolta prin lege si aplicarea ei. punct.
    Dacă ucrainienii vor da legi si vor asigura respectarea lor tara se va reconstrui si dezvolta – vor avea un viitor
    Dacă vor face ca șleahta de neo comuniști si puii lor de la noi : pesede, penele, ude mereu, usere si haur – sa facem legi pt infractori si drepturile infractorilor – atunci in Ucraina nu va fi bine oricâți bani va baga Evropa

    De vreo doua mii de ani se știe ca romanii au cucerit lumea cu sabia si cu legea

    Existența unor legi bune, predictibile pt viitor, si respectarea lor va asigura un viitor
    Smenu, corupția, hoția, tâlhăria sunt căile sigure spre dezastru
    Același drum cu sens unic spre tunelu infinit vine cu drepturile pt identitatea de gen, poponauti, si alte comportamente deviante
    Apoi tb sa existe autorități publice care sa își facă datoria
    Dacă am înțeles bine, la ucrainieni corupția e in floare la Miliția lor si la grăniceri – dacă ai bani si plătești nu ai nici o problema, poți sa faci ce vrei

    O tara in care legile nu se aplica sau se aplica doar in favoarea infractorilor
    In care nu exista predictibilitate si stabilitate legislativă
    Tara aia ii distrusă mai repede ca de un război

    Norok la noi cu pensionarea anticipata la 25 de ani vechime a magistraților
    Si a milițienilor si securiștilor înainte de termen
    Cu pensii mai mari ca ultimu salaru
    Cu avansarea la cele mai înalte poziții din sistemu judiciar a tuturor persoanelor implicate in cazuri grave de încălcare a legii
    Ca oricum au adus tara la sapa de lemn

    18
    • Ieri am aflat ca un magistrat cu vârsta de 47-48 de ani, membru și la CSM, va avea o pensie de 37000 lei, net/luna.Aproape 8000 euro/luna.O pensie de invidiat oriunde în lume.Un venit pe care nu îl au marea majoritate a angajaților în occident

      13
      • Si vile de protocol, mancare aproape gratis, vacante moca etc

        9
      • capatu satului

        Dacă exista vreun spor pt autoritatea judecătorească ei făceau un proces sa îl primească
        Nu degeaba au fost câteva decizii ale CCR pe tema asta, cu sporuri inventate pe calea acțiunilor in justiție, inclusiv retroactiv
        Si au fost sume mari, am auzit cazuri de persoane, poate ma insel, care au primit la un moment dat după in proces de asta cu sporuri retro, o suma Cash de 1.000.000 de ron/persoana
        Asta a fost un proces
        Îți dai seama ca o prima de asta imensa nu primesc nici judecatorii Înaltei Curți a US
        Normal ca US nu se compara cu judecatorii de la noi
        La noi e alt aluat
        Si o tara care își permite

        Normal tara noastră nu își permite înzestrare militara necesara
        Medicamente inovatoare pt bolnavi de cancer si boli incurabile
        Infrastructura si legi predictibile

        In loc sa vedem ca tara are un viitor prin pedepsirea infractorilor vedem cum infractorii au drepturi
        Vedem si auzim de amărâți pedepsiți exemplar
        Iar cei care fura zeci, sute de milioane de euro primesc pedepse modice

        Clanurile mafiote controlează sau sunt deasupra ministerului de intern, a autoritățții judecătorești si a serviciilor secrete incapabile
        Problema este in incapacitatea sistemului judiciar de a elimina vulnerabilitățile din sistem și a face performanță
        Lipsa de performanță sau incapacitatea sa duce țara la anarhie
        O țară in care nu se aplicâ legea modelul devine fărădelegea, infracțiunea

        Bine ca a ajuns ăla care la albit pe spagoveanu la cecere
        Spagoveanu care descoperise de putin timp ce credincios este criminalul rus putin

        Asta e modelu de justiție de tip rusesc
        Nu exista lege suficientă pt cât pot ei si prietenii lor fura
        Modelu aplaudat si impus de pesede cu al sau ciodache ordonanța 13 la consiliu legislativ
        Modelu impus de nevinovatu rector al universității de la capitala vechii Moldove
        Modele condamnate clar de CEDO
        Dar apuca sa citească deciziile CEDO si sefu de la cecere care descoperă ca n-are nici un stres ca aduce tara la sapa de lemn

        Aia de la pesede si prietenii lor din penele, usere, ude mereu si haur sunt oricum nevinovati
        Cred ca vinovați sunt cei care ii voteaza
        Dar asta e alta discuție

        3
  14. Cum era Germania dupa WW2? Si cum a ajuns sa sustina fosta RDG la 40 ani distanta?
    Un plan Marshall ptr.ucraina e perfect posibil si se va face .Problema e cata Ucraina vom mai avea.Ptr. noi e vital sa avem o Ucraina libera, chiar daca neutra dar in UE.Si ei sunt mistreti ca la Crimeea ar putea sa renunte ca ei acolo sunt ocupanti.La fel pot renunta la o parte din Donbas.Apoi neutralitate ca Austria si Suedia dar in UE.America le poate oferi statut de aliat major non NATO. O Ucraina occidentalizata si inarmata macar la nivel Suedia multiplicata de 2-3 ori e perfect posibila in 10-20 ani

    2
  15. Ma intreb cum o fi cu cele cca 300 miliarde USD, „rezerve internationale” ale Rusiei, inghetate de sanctiuni.

    https://www.agerpres.ro/economic-extern/2022/03/13/cu-jumatate-din-rezervele-valutare-blocate-rusia-mizeaza-pe-legaturile-cu-china–883464

    Inghetate pe afara, ca asa e mecanismul: Basel, conventii, diverse chestii; out of record, de aia are Isarescu cosmaruri cum ca daca rezerva de aur depaseste 15, vor fi probleme…
    Basel, directive (pardon, recomandari), etc.

    Asa, de ranchiuna, mi-as dori sa guste si Rusia aroma senzatiei de ati disparea din „tezaur” si sa il caute cu comisia de istorici.

    Rational ma intreb daca nu se poate implementa un mecanism legal, rezervele alea, sau o parte majoritara, sa mearga in reconstructia Ucrainei….
    Macar intr-un fond cu rambursare undeva spre anul infinit :), si o copeica anual dobanda…

    14
    • Ca acest lucru sa se intample ar trebui ca Rusia sa fie de acord sa plateasca reparatii de razboi catre Ucraina. Dar in Ucraina nu este razboi ci operatie militara speciala 🙂 …
      Sigur, banii pot fi confiscati dar nu cred ca cineva va face acest lucru.

      10
      • Ma intreb daca s-a discutat vanzarea teritoriilor catre Rusia, ca si compromis intre a nu lasa nimeni de la el. Cum platise SUA pt California si mai ce Mexicului si Spaniei dupa razboaiele din sec XIX. Acolo clar aveau suportul popular pentru separare. Desi ar deschide si asta o cutie a Pandorei, probabil ca ar incerca si altii mari metode similare.

        E o enigma si cum va evolua atitudinea fata de noi, ne vor considera mamaligi ca i-am ajutat sau se mai indreapta oleaca? Aici trebuie presat, cu dezvoltat infrastructura portuara versus drepturi, pot fi stransi putin de oua. Arme presupun ca pe la noi nu se livreaza (in afara de minusculul ajutor in munitie si casti), doar hub umanitar suntem nu? Daca reusesc sa incapaciteze livrari dinspre Polonia/Slovacia, la granita noastra nordica e mai greu de ajuns cu trupele si probabil ca o sa fim presati de Unchiu’ sa prestam si noi.

        1
  16. Salut. De praf vor fi praf ucrainienii…
    Ce pare ca se ignora vad si cred /…

    Putin este gata .. . Nu are cum sa ramana.. O face sa ii faca praf pe ucrainieni si sa incheie razvoiul cu castig cat de cat…
    Cred ca pe undeva pa le Kremlin un nou lider rus , o alta fata cat de cat acceptabila pt vest dar tot de kgb st sau militar este pus la incarcat …

    Cineva curat o sa preia fraiele…(cu aceiasi linie, nu va faceti iluzii…) Acel cineva o sa discute cu vestul, o sa vina sa discute, UE si USA nu au cum sa refuze…O sa fie alt om… Si pana se lamuresc ce vrea si ce poate mai trec 5-10 ani…

    In rest fiind deja un paria Rusia daca pierde imens o sa inceapa cu … Cine vrea o bomba.. doua… la reducere.. ca avem de unde…. Pt bani desigur…
    Cretini explozivi si dementi sunt fara numar… chiar si la ei…

    Situatia este urata total…. China este factorul care poate actiona pozitiv sau negativ….
    Daca este negativ am belit’o toti ca planeta…
    Cand politica dice la foame… foamea duce la razboi.. razboiul ne fute pe toti..
    Sa speram ca nu apucam sa vedem ofilite florile de pe balcon de la radiatia nucleara.
    Sper ca ukrainienii sa nu atace pe teritoriul rusesc … (desi sunt indreptatiti)
    Rusii o sa ii vada ca amenintare existentiala si gata .. le raspund cu nuclear clar…
    Si toata lumea o sa o suga …. Sper sa fie cineva cu capul pe umeri la Kremlin… De ukrainieni vad ca au americanii grija sa nu o comita…

    13
    • Sunt de acord cu ceea ce ai scris tu..
      Din pacate,si mare pacat..(de oamenii simpli) ca Ucraina să atace ceva locatii importante prin Moscova,sa sara rusul in aer cum au sarit si ucrainienii..sună dur,dar e adevarat..Rusia incearca sa rupa cat mai mult din Ucraina,sau total..iar daca nu va reusi si vor atacati,probabil vor incepe cu amenintarile vestite de nucleare.
      Ii vad in stare ca pentru 2 ucrainieni ce comit atentate,sa distruga intreaga Ucraina pentru a elimina „tot” raul..
      Dumnezeu să ne pazeasca si sa vedem ce iese..America are grija de Ucraina,China de Rusia..China o va da frumos,si cu stanga,si cu dreapta,si cu America,si cu Rusul.

      3
      • Ce ar castiga ucrainenii daca ar omora si ei civili rusi nevinovati? Tocmai atunci rusii ar avea motive sa loveasca si mai rau…

        14
        • Trezirea populatiei ruse ? incetarea razboiului din Ucraina ? E greu de spus cand ma gandesc la copii morti,la parinti morti ,ca mama,ca tata..sa iti moara copilul in Ucraina datorita Rusiei nu crezi ca ura a patruns in suflete ? Crezi ca nu va fi o zi cand un parinte ucrainian va face o nedorita prin Rusia ? Nu imi doresc,nici nu vreau..dar ura adunata in ei va dura multi,foarte multi ani..si pentru Rusia,si pentru Belarus,sa lasam timpul sa decidem,ca altfel n-avem cum.

          7
          • Asa si daca omori si tu un copil rus, la fel de inocent, cu ce te alegi?

            13
          • Dacă s-ar face ce zici tu, s-ar ajunge la radicalizarea unei populatii de circa 145 de milioane cât are Rusia, fata de etnicii ucraineni.In acest moment, milioane de ruși sunt apți pentru serviciul militar. Ar începe o vânătoare a ucrainenilor , bazata pe atrocități, ca în evul mediu.
            Stalin și liderii URSS, au ascuns și cenzurat, atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni împotriva etnicilor rusi, polonezi și evrei, în perioada 1940-1945, pt a evita o radicalizare a populațiilor non ucrainene fata de toți ucrainenii și din motive propagandistice, perfide, a pus faptele odioase comise de banderisti,în circa germanilor care tocmai pierduseră războiul.

            12
  17. Întrebarea corecta este cum va arată Rusia după acest conflict?
    Cât de mult o sa fie afectată conducerea actuala, cât de afectată o sa fie economic și pe ce perioada, ce fel de relație va exista între Rusia și China pe viitor, vor face un nou pol de putere, opus Europei- Americi?
    Dacă in următorii 10-15 ani Rusia o sa-și revină economic, după aceste sancțiuni ( oare cât timp vor fi ținute aceste sancțiuni?), Ucraina in următorii 20- 40 de ani o sa dispară!
    Au trecut aproape 80 de ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial și 30 de ani de ca căderea comunismului in Rusia și dacă va uitați la mentalitatea liderilor ce o conduc… e cam rămasă in urma.

    9
    • „in Rusia și dacă va uitați la mentalitatea liderilor ce o conduc… e cam rămasă in urma.”

      Sunt efectiv incremeniti in timp, ce tot sa mai speculam atata… ?

      Vorba lui Andrei Plesu… la cealoveci… „Maretia si grandoarea, sunt egale cu prostia!”

      Ei inca gandesc in termeni tribali, primitivi de oameni ai pesterilor… tot ce conteaza la ei este sa fie „balshoi”… maret, grandios… mai bine zis imperiul! Pur si simplu nu le pasa de nimic altceva!

      Au ramas incremeniti in timp, datorita complexului de inferioritate mare pe care-l au! Si despre care transmit mesaje restului lumii, printre buze asa… sunt constienti ca poseda acest complex de inferioritate, dar le este rusine sa recunoasca in fata lumii asa ceva! E un subiect tabu in societatea lor!

      Romanii si imperiile antice bata-i-ar vina! ?

      10
  18. Rusii pot avea dificultati tactice si totusi sa-si atinga obiectivele strategice. Care sint ocuparea estului si sudului tarii cu schimbarea compozitiei etnice – 6, 7 milioane de refugiati care putin probabil sa se intoarca, distrugerea potentialului militar al Ucrainei chestie aproape bifata. Cel mai important, au aratat statelor din zona de interes care cochetau cu vestul cit de putin pot face astia din urma daca lucrurile se imput. Militar vorbind timpul ales pentru invazie i-a inghesuit pe reteaua de drumuri unde au suferit pierderi importante, oricum cred ca o saptamana cu temperaturi potrivite o sa schimbe situatia. In general se putea mai bine pentru rusi, totusi concluzia e ca situatia ucrainienilor se degradeaza constant si ireversibil.

    10
    • Gluma zilei….

      10
    • Deja la negocierile asa zis de pace, conform mai multor surse intelligence, rusii au plusat cu conditionarea Ukr sa ceara Occidentului sa si retraga sanctiunile. Adica intr un timp foarte scurt si au dat seama ca au calcat pe bec grav. Aceasta conditionare de tip nou inseamna ca pacea nu va fi restabilita curand pentru ca nimeni nu crede posibil asa ceva nu pe timp scurt si mediu. Cu toate piruetele turcilor de pace. Pe de alta parte lasati timpul sa curga, cei care vor fi primii sa renunte la sanctiuni, vor fi si cei care au manjite prin proxi , buzunarele de sangele nevinovatilor.

      Cred ca oricat de greu va fi Ue , lumii sau ma rog intereselor noastre mioritice si meschine sa traim, avem datoria sa nu uitam secole de ce au facut rusii in lumea moderna asa zis civilizata. O intoarcere in neanderthal, pentru ca un individ acompaniat de o camarila rupta de realitate si de o majoritate analfabeta functional, pot la orice ora din zi si din noapte sa faca genocid.
      Iar daca asta ne este confortabil sau ne permitem sa uitam, este doar vina noastra.

      21
      • Astea-s bancuri, rusii nu negociaza cu ucrainenii, n-au facut-o niciodata, ei asteapta un semn din partea americanilor, spera ca Washingtonul sa puna presiune pe Kiev…

        Haioasa mi se pare cerea lui Zelensky privind garantiile de securitate. Pai Ucraina a primit garantii de securitate de la marile puteri cand a fost de acord sa renunte la armele nucleare. Si la ce i-au folosit?!

        3
  19. O analiză corectă,eficientă din punct de vedere al omului ce vede războiul de la distanță.
    Părerea mea umilă este că refacerea Ucrainei nu este o problemă ,sunt sigur că se vor găsi state „binevoitoare” să aloce bani în viitorul Ucrainei și să mulgă de acolo pentru sute de ani(dacă vom mai apuca în aceeași formă de omenire).
    Cred că problema cea mai mare este granița acestei țări.Rușii vor vrea să rămână cu RPD și RPL,ceea ce au făcut din 2014..iar acum se vor întinde și mai mult,practic încercând să distrugă Ucraina ca și stat.
    Să ne gândim căt timp a fost pus la cale acest război,timp de un an Putin și-a trimis trupele,nu a ieșit deloc cum a vrut..și de dat înapoi nu mai poate..ori ia o bucată cât mai mare ca să demonstreze cine este rusul și „puterea’ lui..ori va fi sfârșitul Rusiei in modul actual.
    Trebuie să recunoaștem,”puterea”Rusiei nu constă nici în tehnologie,nici în oameni de calitate,ci în cantitate,asta pentru că Armata lor e prea puțin profesionistă,este în continuare obligatorie,copii născuți in 2002-2003 pe front..
    Ucraina,prin ajutorul Americii și a altor state,rezistă de aproape o lună,atunci cum ar putea Rusia să mârăie la America ? Doar din amenințări și bombe nucleare,căci altfel sunt la pământ.
    1.America 2. China 3.Rusia datorită spălării pe creier,dar nu va mai fi mult topul acesta mondial,o să vedem cine se va ridica,(India,Franța?ceva stat cu mare populație va surclasa Rusia.

    8
  20. E greu să anticipezi ce va fi după acest conflict. Sunt multe variabile care nu le putem lua în calcul.
    Cert este ca economia ucraineană este praf și pulbere, 25% din populație pe drumuri iar acest procent continuă să crească.
    Așa cum scrie in articol, va fi un exod masiv din cauza distrugerilor masive, oamenii vor pleca din cauza nevoilor de tot felul. Ucraina sau o mare parte va fi un No-Man Land, un teritoriu post-apocaliptic năpădit de vegetație și animale.

    6
  21. Ar trebui subliniate niste chestii:

    1.) Zonele ocupate de rusi sunt estul Industrial si accesul la Marea Neagra si Azov pentru exporturi (inclusiv agricole) dar si platforma continentala cu resurse energetice precum si traseul uneia din conductele majore catre Europa. Kievul va fi incapacitat economic pentru niste ani datorita distrugerilor provocate de lupte.

    2.) Fluxurile economice de dinainte de razboi nu vor putea fi refacute decat partial, pentru ca o parte din firmele din lant dispar (mai ales in zona separatista, dar si in Estul afectat de lupte). Trebuie sa avem in vedere ca Rusia avea un aport major in schimburile economice, chiar si dupa episodul Crimeea, pentru ca era natural avand in vedere lungimea frontierei si tot istoricul de pana atunci. Probabil aportul s-a injumatatit in aproape 10 ani, dar totusi… Reconfigurarea economiei ucrainene va lua niste ani, poate mai mult de un deceniu.

    3.) Infrastructura ucraineana era deficitara si inainte de razboi, disparitia unor porturi si rute comerciale nu pot fi suplinite in urmatorul deceniu de infrastructura terestra. Densitatea de sosele este relativ redusa comparativ cu tarile aflate la Vest de Ucraina. Sa creezi alte rute de transport ia decenii…

    4.) Statul ucrainean nu are organizarea si eficienta pe care o aveau germanii la sfarsitul razboiului (si dupa razboi, aliatii au refolosit mare parte din reteaua si functionarii de dinainte), existand multa incompetenta si coruptie. Cu tot sprijinul institutiilor occidentale si vointa ucraineana va lua mai mult de un deceniu sa se curete cat de cat. Chiar si de s-ar pompa cate 10-15 mld. euro anual in Ucraina, s-ar putea sa nu poata folosi banii in ritmul respectiv. Sa ne uitam la Romania, care nu e capabila sa foloseasca fondurile UE aflate la dispozitie, chiar daca mecanismul e ceva mai complex decat ajutorul de reconstructie.

    5.) Demografic, Ucraina era pe declin rapid si inainte de 2014, de atunci s-a accentuat iar razboiul de acum duce la relocarea catorva milioane spre vest + exod extern de cateva milioane. O parte vor reveni dupa razboi, insa exodul va continua si in urmatorii ani pentru ca efectiv se va trai foarte greu in Ucraina. E posibil ca populatia totala rezidenta in Ucraina, dupa exod si pierderi de teritoriu sa scada sub 35 de milioane. Nemtii dupa razboi nu prea au plecat, pentru ca nu erau simpatizati in occident, si in plus au primit si valuri de refugiati din germanii din toata Europa de Est, de unde aveau comunitati istorice.

    25
  22. Articolul de mai sus s-ar fi putut numi fiarte ine si „Romania post-conflict”. Pentru ca in fond ne priveste ce se intampla acolo. Eu am zis, daca eusii ataca Ucraina, cat de cinici am fi, asta va fi o sansa mare pentru Romania. Sansele insa trebuie valorificate. De ce, de ex., o parte din banii ptr. reconstructia Ucrainei sa nu vina in Romania pentru a derula prin Constanta-Tulcea importexporturile ucrainiene?! De ce sa nu fie asta un prilej de a extinde prezenta militara NATO cu investitiule adiacente? De ce sa nu fie un prilej de a ne duce la standard infrastructura feroviara si rutiera cu bani europeni pe motiv ca e nevoie oentru deplasare raouda de mijloace in caz de ceva? De ce sa nu fie un prilej de a ne contrui o forta armata moderna si bine inzestrata? Toate sanse, dar sansele depinde cum profiti de ele!

    21
  23. In sfarsit citesc ceva perspective de calitate. Realiste. Chiar daca unii spun ca sunt pesimiste, eu spun ca au ceva optimism in ele pentru ca nu trateaza intransigent subdezvoltarea sau incetinirea dezvoltarii occidentale (in mod special a UE) fara resursele rusesti. Pot sa vina investitii chineze in partea orientala a Ucrainei. Refugiatii trag in jos occidentul pentru ca acestia trebuie hraniti si incalziti cu resurse tot mai scumpe si dificil de procurat. Franta devine un nou motor (mai mult singur) economic al Europei, tot mai in detrimentul nemtesc?

    3
  24. Porturile din Galați sunt destul de mari și în general cu cereale operează.

    6
    • Si pe unde sa ajunga cerealele sau alte exporturi in vrac ucrainene la Galati? Plus ca la Galati pot ajunge doar nave de mica capacitate, nu ca la Constanta. Galatiul este dimensionat pt comertul nostru, mai poate creste dar nu exista infrastructura din Ucraina pana la Galati, in plus daca pierd si Odessa s-a zis cu calea ferata spre Dunare. Care cale ferata nici nu cred sa existe.

      Iar ca sa se duca spre nord-vest, via Polonia si apoi Marea Baltica si aici sunt probleme. Nu stiu ce infrastructura portuara au polonezii, dar in nici un caz nu exista infrastructura feroviara si rutiera suficienta. Iar ca sa ocolesti cu navele cerealiere intreaga Europa pt a ajunge in Orientul Mijlociu costa bani, timp si nave…

      5
      • Pînă la Brăila Dunărea se numeste Dunărea maritimă, asta pt că intră nave maritime. Calea ferată este, vedeți gară larga și linia largă pînă în portul vechi, mai e și transbordarea dar nu știu dacă mai lucrează (Se schimbau boghiurile în transbordare). România exportă mult în urss acum 30 de ani infrastructură ezita dar nu știu în ce. stare este.

        4
        • Adevarat ca Dunarea maritima dar nu poti sa intri cu nave de 200 k de tone, asta am dorit sa spun. M-am gandit si eu la vechea infrastructura, n-am nici o idee daca ar face fata unui trafic foarte mare.

          3
          • https://m.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/ministrul-agriculturii-din-ucraina-romania-prin-portul-constanta-este-un-partener-strategic-pentru-exporturile-noastre-1878219

            Domnule George văd ca nici cum nu vreți sa ii dați o șansa Ucrainei.Ministrul menționează pe la Constanța și Cernavodă.Spuneti-mi va rog cum o sa facă exportul prin Cernavodă?Credeti ca nu au luat legătura cu autoritățile,cu privatii și sa-i întrebe dacă se poate?
            Eu tot timpul am plecat de la premisa ca vecinului meu trebuie sa ii fie bine pentru ca astfel și mie imi este bine:nu imi da in cap,nu ma omoară,nu ma invidiază dacă lui ii este bine.Ba mai mult învăț și eu de la el cum sa prosper.Astfel eu cred cu tărie ca locul Ucrainei este in UE și ar trebui sa ne uitam la polonezi ca fiind Vecinul cel mai implicat in susținerea Ucrainei.Și ei au avut aproape un sfert din teritoriul Ucrainei dar nu au resentimente,nu sunt revizioniști;ar trebui sa luam exemplu de la ei și sa susținem Ucraina așa cum facem cu Republica Moldova.

            2
        • De dragul discuției, cînd crezi că s-a facut ultimul dragaj pe Dunarea martimă ?

          7
          • De dragul discuției, răspunsul este: ultimul dragaj pe Dunăre s-a făcut înainte de monopolizarea lui de către firma înregistrată în Elveția a familiei Năstase – ăla cu fularul. Cam tot pe atunci când Centrofarmul a intrat tot în mână acelei familii.

            6
      • La Galati nu intra nave de mica capacitate.
        Poate cu pescaj mic.
        Dar barjele care ajung la portul mineralier nu sunt „mici”.
        Plus , ca un convoi de barje e „modular”.
        E linie de cale ferata , prin Giurgiulesti , Reni , cu schimb de ecartament si la nord de Barlad , via Moldova.
        Ptr viitor se poate reinvia ideea tunelului pe sub Dunare , ptr o legatura mai scurta si rapida cu Tulcea/Constanta.
        Problema de acces pe Dunare tine de perioadele anului si cred ca sunt anumite limitari ptr anumite nave.

        3
  25. Ucraina ar putea beneficia de multe ajutoare din partea Rusiei. Gaze, petrol,energie in general diverse resurse oferite ca si despăgubiri de „operațiune specială” dar trebuie să rămână fidelă Moscovei. Din păcate , Ucraina este ca o nevastă frumoasă a unui șef de mafie.
    Va fi turtită în bătaie si nimeni nu ii va lua apărarea.

    8
  26. În opinia mea Ucraina va arăta mult mai bine peste câțiva ani decât înainte de acest război. Pentru asta ar trebui satisfăcute niște condiții: pace rapid, chiar dacă în condițiile rușilor: neutralitate, demilitarizare, renunțarea la Crimeea, Donetk și Luhansk. Important va fi sa îi fie garantată securitatea de marile puteri inclusiv China și perpetuarea unui regim democratic. Chiar dacă Zelenski va fi schimbat, daca vor fi alegeri libere ucrainienii nu vor mai alege niciodată un prorus.
    Cu ajutoare și investiții occidentale de minim 10 md. de euro pe an, intr-un deceniu Ucraina va arăta cu totul altfel. Sa nu uitam si de potențialul de dezvoltare intern. Cu condiția să dispară oligarhii lor iar corupția să fie controlată. Au forță de muncă, voința să reconstruiasca, daca sunt distruse deja își pot reface capacitățile industriale din siderurgie, metalurgie, ciment, utilaje etc. Si cu eforturi proprii dublate de investiții externe. Vor avea de muncă mult, dar somaj nu. Iar infrastructura si industria de până acum erau la nivelul celor din România anilor 90…

    4
    • „Cu condiția să dispară oligarhii lor iar corupția să fie controlată.”
      Exact de asta nu se va intampla.

      10
    • Rusii nu pleaca pana nu distrug toata industria, demoleaza toate centralele nucleare aflate sub controlul lor , infrastructura deja este distrusa in mare parte de ucrainieni cu scopul de a incetini avansul rusilor. Dupa ce isi termina rusii treaba , doar agricultura se va mai face in Ucraina.

  27. Domnul tau Putin este un criminal.

    12
  28. George ,o gramada de experti chiar si multi dintre noi ne asteptam ca dupa ce Rusia isi asigura coridorul terestru spre crimeea sa revina la masa negocierilor cu oferte concrete de pace , insa sincer nimeni nu stie ce e in capul lui putin, daca chiar doar el decide ce se intampla cu armata rusa in viitor si cu acest razboi ,pana cand sanciunile vestice nu vor lovi cu adevarat in interesele ruse ,cum ar fi extinderea lor la tari si firme care ofera ajutor rusiei chiar incalcand actualele sanctiuni , vorbim basme ,si rusia nu se va opri decat la Prut

    1
  29. Bună ziua, în privința Ucrainei,cred că vom asista în următorii ani la o depopulare masivă.Ma hazardez să afirm că în 3 ani va pierde între 5-7 milioane din populația actuală.Reconstructia ei va fi o glumă..se va transforma într-un stat agrar..Europa are nevoie de hrană ieftină.Industria distrusă de ruși acum nu va mai fi refăcută.. În privința Rusiei sancțiunile vor fi ridicate din mai multe motive..1 pe motiv de resurse energetice( Europa realizează că electricul nu are aplicabilitate în agricultură,industrie și mai ales în domeniul militar),2 pe motiv de China (China se va extinde înspre est.. atât prin investiții în spațiul rus, cât și prin acapararea Mongoliei),3 nimeni nu-și dorește o Rusie fărâmițată în mai multe republici autocratice (acum negociezi cu un singur nebun,ce te faci când ai de negociat cu mai mulți, și toți cu arsenal nuclear?). Ucraina va fi reconstruită cu bani europeni,dar cu firme paravan rusești și chineze..
    China la ora actuală realizează că are nevoie de Rusia mai mult că oricând că aliat militar cât și ca asociat economic.

    13
  30. 1919-1921 e la indigo. Istoria spune ca rusia se va impune in ucraina. Prin mecanisme testate si retestate cum ar fi ‘gastele lui stalin’, deportare, sovietizare.

    Planul lui putin e pe 10-12 ani si va viza refacerea urss. Rusii au puterea sa il mentina, nu ii subestimati.

    Vom avea ceva ce va resembla urss-ul, o entitate statala sau trans-nationala.

    Daca putin vrea urss-ul, il va avea. Asteptati pana se stabilizeaza solul si vor dezlantui tancurile.

    Dupa axioma arhi cunoscuta “rusia nu e asa de puternica precum vrea ea, dar nu e asa slaba precum vrem noi”

    Va rezulta intr-un urss relativ mai bine decat cel trecut, pt ca acum daca au ramas fara occident, au racordari stranse la colosul chinez.

    Va fi un imperiu de tip nou, al bazelor militare si al unei piete de liber schimb si zone schengen. Unii vor intra rugati altii siliti altii de buna voie (pt asia centrala rusia a insemnat dezvoltare si alfabetizare)

    Va fi vechiul urss in noua forma in care si-au dorit-o batranii lideri dar pe care au avut scapat-o din mana. (Infiintarea ctso, csi, etc) un urss capitalist.

    Forma politica a noului imperiu va fi ceva de genul unei federatii de state cu o armata sub comanda comuna.

    Putin nu are nevoie de exportirile vestice de tehnologie, va dace reverse enfineering.

    Cititi comentariul meu peste 10 ani.

    9
    • daaaaa l´am pus in rama si stau cuminte cu creionu´asteptind sa bifez anii. „istoria ne spune…Putin nu are nevoie de exportirile vestice de tehnologie, va dace reverse enfineering”
      Intrebarea nu e de unde ti au dat drumul, mai baiatule, ci mai degraba unde tii mortis sa nu te mai intorci. of, of..

      24
      • Baietul pare cam sărac cu duhul … Nu înțelege sau poate nu știe ca Rusia , cu un PIB mai mic decât Italia nu are capacitatea sa susțină financiar o legătura strânsă cu state satelit și nici o armata foarte puternica , si ca Rusia pana acum a stat pe reputația armatei URSS … cu siguranța armata rusa nu este foarte slaba și nu ar trebui ridiculizata , dar nu se poate compara cu armatele de top occidentale …

        4
    • Nici Georgia, nici Azerbaijan si nici macar Armenia nu vor sa devina prea Integrate cu Rusia. Au agende proprii de dezvoltare și nu vor să fie trase în groapa cu sancțiuni alaturi de Rusia. Cel puțin în Azerbaijan și Georgia tineretul îl urăște cu pasiune pe Putin. Vor lupta împotriva unei anexări sau vor emigra. În privința Ukrainei cred că în cazul unei invazii și cuceriri complete ale teritoriului marea majoritate a populației tinere și adaptabile va alege sa plece definitiv. Rusia nu oferă un model atractiv ci doar frica și teroare. Componenta de soft power funcționează doar la cei 50+ pentru care informația vine de la tv, și care păstrează nostalgia URSS. Orice balet în groapa cu Rusia va însemna decuplarea de la o lume globalizată. Va fi greu de impus în fostele republici sovietice. Iar dacă Rusia va porni la 2 ani cate un nou război va fi în final trimisa și de China la plimbare. Nu prea se poate altfel.

      14
    • Si daca nu se indeplineste ce scriu acolo, ce-mi dai in 10 ani? 🙂

      7
    • Bă, iar apărusi? Incepi să mă calci pe nervi. Din toate pseudonimele disponibile, pe al meu iti cașună? Mai scrii si prostii – de fapt as paria ca esti troll:
      -„Daca putin vrea urss-ul, il va avea.” Nu putu sa ia nici 20% din Ucraina
      -„Asteptati pana se stabilizeaza solul si vor dezlantui tancurile.” Incotro si cu ce? Si cate vor mai fi functionale? Pana atunci o sa ai 50 de Javelin/MBT-LAW pe cap de blindat furajer.
      -„Rusii au puterea sa il mentina (URSS), nu ii subestimati.” Pana sa-l mentina, n-au puterea sa-l faca
      -” Vom avea ceva ce va resembla urss-ul, o entitate statala sau trans-nationala.” Riscul e mai degraba sa se desfaca federatia actuala
      -„Va fi un imperiu de tip nou, al bazelor militare si al unei piete de liber schimb si zone schengen.” Mai degraba troc la piata cu bunuri de prima necesitate.
      -„urss capitalist”. Ati incercat. V-a iesit o cleptocratie.
      -„Putin nu are nevoie de exportirile vestice de tehnologie, va dace reverse enfineering.” Macar simtul umorului nu-ti lipseste. Cel al ridicolului insa da.

      Ii instiintez pe comentatorii obisnuiti de pe site ca ăla de mai sus nu e Andreasul care posteaza de obicei pe aici, dar individul postează din cand in cand sub pseudonimul meu (poate si al altora). Ii rog in acelasi timp pe admini sa ia masuri impotriva uzurparilor de identitate, ei isi pot da seama cand acestea au loc cu datele noastre de inscriere. O sa incerc sa-mi pun si o emblema, poza, ceva, dar nu prea stiu cum se face.

      22
    • Asa e. Rusia o sa fie cea mai tare tara de pe pamant. Vor lansa rachete pe marte, vor coloniza soarele. Darpa, tesla, boston dynamics, bosch, etc… Toate mintile luminate vor vrea sa mearga in rassia. Io zic sa incepem sa ne ploconim de pe acum si sa ne miram toti de maretia rusiei. Pt ca reverse engineering. Dar pana acum… De ce nu au facut? Sa nu ne impresioneze asa repede? Pana fac astia reverse engineering lumea o sa avanseze. O sa faca ei reverse enginnering la windows 95.
      Si nu, nu ii subestimam, brutalitatea de care sunt capabili e cunoscuta. Peste 10 ani putler o sa fie pa, da l in ma sa.

      8
    • @Andreas(nou și fals)
      Nu-i așa că tu gândești în rusă și scrii în română?
      Părerea mea, hâc…

      15
  31. Cristian IONITA

    Din pacate pentru ei pe langa fire (vointa) mai trebuie si putinta … iar cu ocazia asta au dovedit ca sunt deficitari la acest capitol.

    2
  32. https://www.youtube.com/watch?v=Q_pu1KxNr1k
    Evaluare facuta de fostul sef de Stat major al Apararii de aici din Spania

    2
  33. George vede lucrurile realist. În negru le văd eu. Eu spun că este departe de a se fi terminat. Eu cred, este o părere personală, că vom vedea în Ucraina prima folosire a armamentului atomic tactic de după Nagasaki. O să fie un obiectiv situat în apropiere de granița cu Polonia. Obține în felul ăsta și o securizare a graniței cu Polonia. O să fie un atac anunțat în prealabil pentru a evita escaladarea la un război mondial nuclear. Așa ceva are toate șansele să ducă la divizarea N.A.T.O. – după atac vei avea țări care au armament nuclear și țări care nu au. Vei asista la divergențe și nuanțări în discursul N.A.T.O..Tipul ăla cinic de la Kremlin și oamenii din jurul lui au propria agendă și se țin de ea. Am privit multă vreme determinarea lui Douglas MacArthur de a folosi armament atomic în Coreea ca fiind nebunie. Astăzi îmi dau seama că era vorba doar de determinare. Ce sens are să dispui de astfel de armament, să menționezi potențiala lui utilizare, dacă nu ai determinarea de a-l folosi? În cel mai bun caz ai fi privit ca fiind slab. Iar noi vom fi atrași în nebunia care va urma. Azi mi-aș dori să avem măcar jumătate din capacitatea de producție a industriei de apărare din 1989.

    6
    • Nuclear e prea spectaculor.
      Chimic… Poate. Depinde ce minunatii au mai cocit rusii prin laboratoarele fostei uniuni. Ca cv imi spune ca Novichok e doar varful aisbergului.

      2
      • Nuclear este singurul care-l va reașeza la masă în poziția pe care o dorește. Pentru că data viitoare cînd va spune că ajutoarele militare sunt privite ca o coparticipare la război alături de Ucraina, țările care ajută militar se gîndi de două ori. Am explicat mai sus de ce și cum.

  34. Ministrul agriculturii din Ucraina – intr-un interviu pt Agrojurnal, Digi24 – spunea ca situatia agriculturii din tara sa este aproape de dezastru. 50% din PIB tarii vine din agricultura (enorm) iar situatia din ferme este disperata. Fermele de animale au probleme mari cu furajele si numai pot livra carnea (produsele adiacente) catre beneficiari, iar fermele care produc cereale sunt si ele intr-o situatia foarte grea; nu se mai munceste, nu exista combustibil plus pierderi in echipamente si utilaje.
    Fluxurile de transport s-au oprit.

    In privinta comertului exterior, ministrul spunea ca porturile lor sunt prcatic scoase din uz si se incearca acum devierea traficului – ca singura solutie cat de cat viabila – catre Constanta, dar si aici este nevoie de mari investitii de ambele parti.
    Portul romanesc ar putea teoretic sa preia in plus cateva milioane de tone, nu stiu cate, dar are nevoie de silozuri de cereale mai mari si mai multe. Nu se poate prelua trafic de zece milioane de tone pe an (poate mai mult) in cateva spatamani. In acest moment capacitate in silozuri nu poate acoperi foarte mult o eventuala colaborare cu Ucraina.

    In Romania infrastructura de transport cereale se bazeaza pe rutier, feroviar si fluvial. Sunt cateva porturi dunarene care strang productia agricola din zona lor si mai apoi o trimit pe Dunare catre Marea Neagra, ucrainenii nu au decat varianta feroviara, pt ca sosele prea multe intre noi si ei nu sunt si oricum nu ar face fata.

    Ministrul ucrainean isi punea nadejdea in portul Constanta desi nici acesta nu cred ca ar putea sa preia intregul export ucrainean.

    O alta varianta, complementara, ar fi portul italian Trieste, prin Ungaria dar si aici trebuie pregatire, investitii si bineinteles colaborarea Ungariei.

    4
    • Mai frate, de (Atentie la LImbaj!!) sa mai vorbească și cu ungurii lui putler și cu italieni când pot sa vorbească doar cu romanii. Uita te pe harta și vezi câte Dunăre este granita cu ei unde se pot face rapid silozuri ( acum sunt din tabla nu mai sunt buncărul alea gen Anghel Slaigny din port) in plus nu toate drunurile duc pe la Bucilesti, vezi ca pe la Isacea și Brăila sunt doar 200km pana la Constanța și mai este și Varna și Burgas la Bulgari care vor lua din felia ucrainiana. Și sunt și cai ferate care degeaba sunt utilizate în Dobrogea pentru 3 personale besinoase care pot sa care unde vrei tu în orice port sau oriunde în Europa.

      Dacă sunt băbi și nici măcar nu trebuiesc mulți IT apar peste noapte terminal de cereale pe Dunăre so flote de vagoane de tren și barje care sa care orice!

      Potențialul de expansiune logistica este aproape infinit și sunt și bani și este și voința.

      Îți faci prea multe griji.

      2
      • Mare parte din granita Ro- Ukr in sud este Delta Dunarii, pe unde treci cu trenul pe acolo? Nu exista nici o linie ferata/sosea in Buceag, cu exceptia unei sosele care trece prin Odessa.
        Linie ferata este in nord sau prin Basarabia. Lucrurile nu sunt atat de simple. Practic Constanta ar trebui sa-si tripleze capacitatea de incarcare-descarcare in cateva luni.

        8
        • @ George portul Constanța are circa 30 % capacitati de depozitare /operare cereale nefolosita in campanie si dupa, iar in cursul anului cam 50 % din capacitate este NEFOLOSITA !
          In medie sub operare circa 30-40 nave zilnic, iar noi avem 137 de dane de operare !
          Constanta are capacitatea sa opereze 30% din ce opera Ucraina fara probleme ! Mai avem capacitati de depozitare /incarcare in portul Midia (circa 100 mii tone /luna), iar in portul Constanta (la Socep se construieste un siloz nou cca 100 mii tone). SOLUȚII EXISTA ?

          13
    • Același ministru declara ca au stocuri de grâu, porumb sau ulei pentru doi ani:)

      3
    • Ai dreptate. Din păcate sunt foarte mulți care ii încurajează pe ucrainieni, complet aiurea. Nu pot face nimic fără sprijin NATO căci rușii abia acum scot la înaintare armele moderne. Puține sau nu la număr, vor turti absolut toată infrastructura Ucrainei și nu va rămâne în urmă decât cenușa. Putin nu va lovi țări NATO deci mingea este la domnul Biden & Co.
      Ori la bal ori la spital.

      2
    • Îți aduci aminte de un cântec in care ziceau ca e mai ieftin sa cumperi o tara în ruina?

      8
  35. „Era asa de simplu sa-i spuna domnului Putin ca renunta la aderarea la NATO, si nu se intampla nimic.”

    Principalul motor al acestui conflict e dorinta lui Putin de a tine Ucraina in sfera de influenta a Rusiei cu orice pret.

    Asa ca a renunta la dorinta de a intra in NATO nu e suficient, pentru ca:

    1. criza nu a inceput cand Ucraina si-a exprimat dorinta de a adera la NATO ci cand a fost pe punctul de a semna un tratat de asociere cu UE in 2013! Deci pentru Putin linia rosie nu e doar NATO ci orice apropiere de Vest si iesire din sfera rusa.

    2. Rusia nu cere doar renuntarea la dorinta de aderare la NATO ci „denazificarea”, adica un drept de ingerinta in formarea guvernului de la Kiev. Pentru ca cine va decide ce inseamna „denazificare”? Evident, Rusia. Care se va opune intrarii in guvern a celor care vor sa scoata Ucraina din sfera rusa (evident doar nazistii ar vrea asa ceva).

    3. Rusia mai cere si „neutralitate” si demilitarizare/dezarmare. Asta inseamna ca Ucraina va trebui sa-si limiteze si relatiile politico-militare bilaterale cu alte tari membre NATO.

    Deci nu, nu era simplu si suficient sa spuna ca renunta la aderarea NATO si nu se intampla nimic. Pentru ca la mijloc e mult mai mult decat atat.

    Tinand cont ca dupa tine capul plecat nu ar fi fost taiat de sabia lui Putin, inchei spunandu-ti: Mamaliciki, go home! 🙂

    29
    • Tot felul de naivi care cred ca bătăușul scolii o sa ii lasa în pace dacă ii dau telefonul. O sa-i lase în pace daca îl rup în bătaie de fiecare data când este cazul. Se va liniștii doar de frica și nu ca îi cumperi bunăvoința.

      31
  36. “Am fost acum 3 zile, în Ucraina, cu ajutoare și nici o palmă de pământ nu este lucrată. Deși acolo se puteau lucra pământurile în această perioadă dat fiind faptul că temperatura permitea acest lucru. ”

    Cand ne-au dat pamanturile inapoi , acum vreo 30 de ani am infiintat o asociatie agricola familiala , ca pe la noi atunci era rusine sa lasi pamantul nelucrat.

    In ce zona a fost domnul parlamentar ?
    Unde a ramas BTR-4 impotmolit in camp tractorul nu se impotmoleste , dar batatoreste si face ogasuri de-ti vine acru pe urma .
    Graul si orzul de toamna au fost semanat din toamna , ingrasamintele se dau cat e inghetat , pe zapada , fitosanitarele dupa ce se usuca campul un pic , sa poti intra fara sa faci paguba, de aceea se fabrica acum masinile de ierbicidat tractate sau autopropulsate cu cauciucurile celea inguste sa strice cat mai putin .
    La cucuruz , trebuie sa fi arat din toamna , sa degere brazda . .In primavara , trebuie sa discuiesti si dupa sa semeni . Nu poti baga discul pe pamantul umed , noroios ,ingrasamintele sa administreaza odata cu semanatul .

    17
  37. Cu ceva timp în urmă, George Friedman punea europenilor o intrebare- ușor ironică dar perfect adevărată : sunteți gata să muriți pentru Europa?
    Uite că poporul ucrainean a răspuns DA!
    Nu știu cum va arăta Ucraina mâine, dar lupta lor va schimba Europa!

    30
    • Din circa 44 milioane de locuitori, circa 200.000 de oameni lupta pt Ucraina.Sunt net superiori, ca procent, cei apți militar pentru serviciul militar, care nu lupta decat cei care lupta.
      Pentru Ucraina lupta mii sau zeci de mii de mercenari angajați de unele tari occidentale, Turcia, șamd.

      4
  38. Oricare carte de economie spune ca: nu se fac investitii, de unde nu se va obtine profit. In cazul Ukr post razboi acest profit nu trebuie privit exclusiv pecuniar. Ridicarea cat mai rapida a Ukr post razboi, va reprezenta cea mai puternica arma impotriva rusiei aflata in genunchi dpdv economic.
    O necunoscuta critica in aceasta ecuatie este cum va arata dpdv geografic harta Ukr post razboi.

    32
    • O idee de luat in seama…

      8
    • Razboiul a fost dintotdeauna o sursa de bogatie pt unii. Japonia și Germania sunt niște exemple. Chiar dacă au pierdut războiul, au crescut economic. La scara mai mica România după 45. Elveția nu se pune, aia n-au avut razboi de sute de ani. Islanda e un caz interesant. Si Irlanda.

      6
    • Opinia mea este ca teritoriile ocupate de ruși, vor fi anexate la Rusia.Acele teritorii rămân la Rusia atâta timp cât aceasta tara va deține arme de nimicire în masa.

      6
  39. @Carstea „Era asa de simplu sa-i spuna domnului Putin …” NU, nu era simplu ! Indiferent ce ziceau si faceau ucrainienii, Rusia-rusii ii beleau ! Lozinca ruseasca cu NATO este prima fatada putinista ! Iar problema deznazificarii inseamna :
    a) schimbarea conducerii si a regimului democratic cu alegeri libere si
    b)Ucraina si ucrainienii reprezenta tot ce e mai rau pt rusi, dovada ca intr-un sistem cat de cat democrat se poate trai mai bine decat in Rusia ! Cel mai prost exemplu pt rusi ca frati de ai lor pot trai mai bine fara dictatura !
    Pt sprijinul Ucrainei, dupa arme si pe termen lung TREBUIE ca rusii, toti rusii imbalsamati – indobitociti de putin, sa afle adevarul despre razboiul din Ucraina ! Si asta este treaba primordiala a Occidentului, azi, nu maine ! Daca lucrurile s-au schimbat in Europa de Est in anii ’90 a fost pt ca oamenii au aflat cum se traieste in Vest, in democratie, nu in tiranie ! Nu este perfect(mai ales la noi) dar este incomparabil cu tirania rusesca ! Trebuie reinfintate surse de informare in limba rusa, repede !
    Putin-Rusia vrea sa dea un exemplu poporului rus(nu numai) ca cine nu se supune kremlinului este distrus. Daca nu reuseste distrugerea Ucrainei, se prabuseste kremlinul ! De aceeia se distruge tot, inclusiv oameni ! Daca rusia n-ar fi aproape in corzi nu cred ca ar folosi hipersonicele(nu cred ca au multe) si amenintarile A. Este o problema cu stocurile de armament, in vest timpul intre comanda si reazlizare este muuult mai lung decat intr-o tirania rusesca.
    Dupa, cand va fi, trebuie facute socotelile cu max 30 mil de ucrainieni, restul : morti, emigrati, fugiti si evacuati-disparuti in Rusia. Ce va ramane din Ucraina va fi 100% etnic. ucr.
    Daca Occidentul se inmoaie la amenintarile cu bomba A este totul pierdut pana la Atlantic, asa cum ar fi vrut si stalin. Tot nu cred ca rusii vor ataca cu Bomba tactica !
    Ucraina isi poate reveni cu conditiile : sa fie ajutata sa nu fie infranta acum si sa fie democrata after, asta ii va aduce si ajutoarele necesare dupa.
    Doi-trei ani nu se va pune problema exporturilor ucrainiene, doar importuri. Deci va fi timp pt refacerea principalelor cai de comunicatii si chiar a Odesei daca va mai exista.
    A, sper ca Vestul si in special Germania sa lase Rusia sa se prabuseasca definitiv apoi poate renvia (poate) peste 20 de ani ca un popor pasnic !? In 300 de ani am avut ocazii sa cunoastem Rusia si rusii prin cele 10-12 ocupatii !!! Admir determinarea polonezilor !
    Felicitari pt analiza RM

    12
  40. @George GMT
    „In privinta Constantei, port favorit care sa preia fluxul de import-export ucrainean, sau macar o parte importanta din el, astea sunt bancuri.”
    Nu am terminat de citit articolul, dar la faza asta esti în eroare grav. Dar GRAV de tot!
    Navele cu marfă pentru Ucraina au prioritate la descărcare, iar pe Canalul Dunăre-Marea Neagra au apărut nave portcontainer, ceea ce nu am vazut până acum. Și trec cel puțin 4 pe zi.( sau atâtea văd eu când trec prin zonă)
    Nu mai spun de calea ferata, trenurile cu containere care trec spre Cernavodă și/sau Tulcea s-au dublat, dacă nu mai bine.
    Și astea-s observații în 2-3 ore când trec prin zonă, dacă aș sta o zi întreagă să număr probabil procentul ar crește…
    Părerea mea, hâc…
    P.S. Nu mai spun de prieteni nemulțumiți că nu le vine marfa comandată, deoarece navele cu mărfuri pentru noi sunt puse în așteptare.

    31
    • Deci nu avem capacitatea de procesare si pt Ucraina si pt noi? Dar daca rusii intra si in Odessa?

      3
      • Capacitatea portului Constanta este de peste 100 mil tone/an, mult mai mare decat Odesa. Suntem acum undeva pe la 70 mil tone. Plus Galati, Braila etc ar mai fi ceva capacitate disponibila.

        6
      • Vezi că centura de sud a Capitalei e blocata pe timp de zi de basculante încărcate cu cereale și prelata deasupra. Toate au număr de Constanta și merg spre Giurgiu. Stau 2 ore să parcurg 3 km să traversez centura in fiecare zi spre munca. Deci e forfota mare in Constanta și nu au Oameni să manipuleze navele care vin la încărcare descărcare. Asta e problema protului Constanta acum după pandemie și cu războiul la ușă. Oameni lipsa.

        4
      • @GeorgeGMT
        Poi la Odessa nu mai ajunge nimic, de când a început distracția. Toți descarcă la Constanța.
        Capacitate este…tradiționala eficiență românească e una din cauze.
        Părerea mea, hâc…

        6
  41. Eu cred cu tărie in dreptul popoarelor din componenta federatiei ruse la auto-determinare. Sa traiasca si uigurii in Uiguria ?, cecenii in Cecenia, osetinii in Osetia și tot asa. Le doresc tuturor tarilor din sus numita federație sa se scuture de jugul rusesc care ii sufoca de secole, ii jefuiesc, le iau tinerii si ii trimit departe la razboi pentru a tine in lux „cururile” rusilor din moscova sau st petersburg.
    La lupta popoare oropsite din federatia raului ! : )

    15
  42. Rusii au distrus hq bg 36 inf marina. De obicei in timp de razbel hq se muta în general in autospeciale, corturi, bineînțeles cu c4i.

    4
  43. Ce va fi cu Ucraina e o necunoscuta. Sunt doua posibilități. Clar e ce va fi cu Rusia. Aceasta se va rupe cvasitotal de Europa și SUA. Bine-nțeles ca vor avea in loc de mc Donald s un fel de Moș Vanea cu carne de șobolan și muci de capra. Bine-nțeles ca va avea China grija de Rusia dar nu cum cred rusii. Ce va face China e ceea ce deja face in Africa sau in Serbia și Coreea de nord. O Rusie plină de sclavi cu doi trei satrapi rusi și restul trimiși chinezi. Le vor lua toată tehnologia furată de rusi din vest, le vor exploata resursele, le vor cumpara ogivele nucleare pe nimic iar mâncare vor avea rusii din ceea ce le vor lasa chinezii din ceea ce tot ei au produs. Exact ca in Coreea de Nord susținută acum de China și supusa, atenție, unor sancțiuni mai mici decât Rusia. Și da, Ucraina dacă va fi cucerita, ucrainienii vor trai precum ceilalți din Rusia iar dacă va rămâne chiar și parțial liberă rămâne de văzut. Cel mai sumbru viitor îl au trolii rusi dar știu ei chinezii ce vor face cu acestia

    13
  44. Ucraina atat cat va ramane dupa razboi va fi ajutata asa cum a fost Germania,Japonia sau Corea de sud din simplul motiv ca ei si noi vom fi granita lumi civilizate si este in interesul SUA si UE ca aceasta granita sa fie puternica.
    Rusia in schimb nu mai are alta solutie decat sa se alinieze cuminte in spatele Chinei si sa accepte conditiile impuse la Beijing sau sa faca o noua revolutie care il va da jos pe Putin si gasca lui,dar care nu va insemna neaparat ceva mai bun tinand cont de falimentul moral in care se afla societatea rusa

    5
  45. Cred ca odesa este cheia viitoarei formatiuni statale din vest.

    1
  46. Era să uit: cu fonduri din vest dar fără directive UE stupide și constrîngătoare vor crește ca Făt Frumos…

    1
  47. Ma uit peste ce zice lumea..si ma intreb, oare pe unde este zilele astea Stu Wilson?
    Care ne invata cat de infailibila este armata rusa si cum daca vrea rusii ii bate in 3 zile pe americani..

    21
  48. Eu nu sunt ucrainean, nu am ce să le spun despre ce ar trebui să facă, este la latitudinea lor să facă o alegere. Cu toate acestea, eventuala lor alegere de a continua să reziste nu ar trebui să fie motivată doar de considerente pe termen scurt, ci are consecințe decisive pentru viitorul pe termen lung al națiunii ucrainene. Națiunile sunt construite și susținute de narațiuni, reale sau imaginare. Probabil că acum se scrie una dintre narațiunile fondatoare ale națiunii ucrainene: cea a unui popor care a rezistat în unanimitate agresiunii gratuite a vecinului moscovit dotat (teoretic) cu a doua armată din lume, cea a unei rezistențe care a reunit vorbitori de limbă rusă și ucraineană, slavi și tătari. Sunt perfect conștient că această poveste este prea simplistă pentru a fi adevărată, dar națiunile se hrănesc cu povești care inspiră, nu cu descrieri complexe și exhaustive ale faptelor. Dacă ucrainenii continuă să reziste, chiar dacă întreaga lor țară cade sub controlul Moscovei, dacă transmit mai departe povestea rezistenței lor, este mai probabil ca moștenitorii lor să lupte pentru a restabili o Ucraină independentă decât dacă armata ucraineană s-ar fi prăbușit într-o săptămână, iar Zelinski ar fi fost exfiltrat după două zile de către americani.

    31
    • Este criminal ce fac naționaliștii ucraineni, transformând cu buna stiinta, orașele, inclusiv cele mari, în câmp de război unde se vor da sângeroase lupte de strada.Pentru naționaliștii ucraineni, scopul scuza mijloacele.Din motive propagandistice, este băgată la înaintare și sacrificata cu buna stiinta, populația civila care suferă enorm în zonele de conflict.

      7
      • criminal e ce fac rusii atacand un stat independent si impiedicand poporul ucrainian sa isi aleaga calea de urmat singur si in libertate ,fara ingerinte externe si noi trebuie sa respectam dreptul popoarului ucrainian la autodeterminare si independenta si sa il sustinem in lupta lui cu invadatorul opresor rus condus de putin si clica lui de stalinisti

        50
        • Rusia a invadat militar un stat independent, încălcând legislația internațională în vigoare.
          Dacă folosești localitățile ca puncte de rezistenta, clădirile civile, ca puncte de comanda/comunicații, depozit de armament/munitie, hrana, cazărmi, amplaseze tehnica militara, mai ales instalații AA lângă clădiri civile, inclusiv dpitale, blocuri de locuit, îți asumi anticipat consecințele faptei tale, știind foarte bine ca inamicul va încerca să distrugă acele obiective, și consecințele care decurg din acțiunea de distrugere.Daca acele localități nu erau folosite ca puncte de rezistenta nu ar fi vizate de tirul forțelor armate rusești.
          Eu nu as vrea ca localitatea unde domiciliul sa fie transformata în punct de rezistenta, distrusa în urma unor bombardamente soldate cu mulți morți în rândul populației civile iar supraviețuitorii sa emigreze, unii chiar definitiv.
          Respect dreptul ucrainenilor la rezistenta, insa nu în detrimentul populației civile care este ucisa, își pierde agoniseala de o viata iar supraviețuitorii emigrează.
          Da, în acord cu NATO și SUA, România trebuie sa ajute Ucraina.

          1
      • Si ce presupui? Sa predea ucrainenii toate orasele ca sa nu le demoleze ivanii? Hai sa predea si satele, ca si acolo locuiesc oameni… Unde in istoria militara ai mai vazut tu asa ceva? Cum crezi ca poti castiga un conflict daca te retragi la primul glont trecut printr-o fereastra?
        Bre, vii cu niste idei tampite.
        Deci ucrainenii sunt de vina ca rusii bombardeaza la hectar, orbeste, orasele Ucrainei? Americanii in Afganistan si Irak nu au demolat cartiere intregi cu artileria de la distanta doar pentru ca cei care ocupau respectivele cartiere nu s-au retras si au oferit rezistenta. Chiar si in Mosul, oras devenit ruina, distrugerile au fost provocate de lupte directe si de bombardamente care macar au incercat sa fie cat de cat de precizie, nu de demolari la gramada cum practica rusii pentru ca nu sunt in stare sa cucereasca un oras.
        Eu zic ca bombardamentele rusilor sunt criminale, nu rezistenta „nationalistilor” ucraineni (observ ca in mintea ta, daca-ti aperi tara, esti nationalist – in sensul diferit de „patriot”). Rusii au pornit acest razboi, ei sunt agresorii, ei suporta vina morala pentru TOTI mortii acestui conflict (militari, civili, rusi, ucraineni etc.).

        41
        • Consider ca naționaliștii ucraineni sa își asume consecințele faptelor lor.Au dorit sa transforme orașele în fortărețe și sa folosească populația civila ca scut?Au amplasat tehnica militara de lupta in vecinatatea cladirilor civile iar în urma distrugerii acelei tehnici militare subt distruse și clădiri civile locuite de civili îndemnați sa nu își părăsească localitatea? Este doar problema lor.
          Rusii sunt mari ticăloși dar la fel sunt și ucrainenii.Pentru Romania, Ucraina este raul cel mai mic dar tot un rău rămâne.

          5
          • Explica-mi te rog cum poti apara un oras fara sa ai soldati in el, sau cum pot soldatii aia sa nu-si puna tehnica militara langa cladiri civile, cand intr-un oras ai un bloc la fiecare 50 de metri. Tu cum ai apara un oras fara sa ai soldati langa cladiri civile?
            Inca o data, razboiul a fost pornit de rusi si ei sunt vinovati pentru mortii din zilele astea. Nu poti sa arunci vina pe ucraineni pentru ca-si apara orasele. Pe considerentul asta, ar fi trebuit sa se predea din prima zi si atunci nu ar mai fi murit nimeni… Tu ce ai zice sa facem noi daca ne ataca rusii? Ne luptam cu ei numai pe campuri si orasele le predam cand ajung cercetasii lor la periferie? Asa intelegi tu ca se apara eficient o tara?

            19
      • Extraordinar ! Te rog lumineaza-ma :
        Cum drku se autobombardeaza „nationalistii ucrainieni” ? Cum si-au bombardat singuri adapostul cu 400 de femei si copii dela teatrul din Mariupol ? Si cum drku rezista Mariupol cu 45% populatie ruseasca, rusilor ?

        21
        • Nu am afirmat ca ucrainenii si-au bombardat clădirile civile deși în război, din eroare este posibil orice ci și criticat și critic folosirea populației civile ca scut și localitatilor în puncte de rezistenta armata, știind foarte bine care sunt consecințele pentru asa ceva.

          1
      • Bre, te crezi la Moscau ? Doar acolo poti sa borasti propaganda din asta statuta, putind a stalinism clocit. Si sa crezi ca cineva te crede. Nu iti e rusine, sa scrii ce scrii, cand Putler al tau omoara copii si civili zilnic ?

        31
      • nationalisti? bai, sorin troll, cei care si apara tara de invadatori sunt patrioti inclusivi azov ii ,prostule~ in tara lor ar putea face orice, doar nu v a invitat nimeni sa i eliberati, rusnacule…. inca mai sperati ca lumea va crede { operatiunea speciala de dezanificare}? bleah!

        22
  49. Eu as zice ca atata vreme cat centralele nucleare sunt in mana rusilor ,si cu asta , la indemana zmintitului din buncarul de la kremlin absolut orice fel de predictii cu privire la viitorul Ucrainei au cam 50 / 50 sanse sa devina realitate …nu mai mult .
    Am putea povestii daca se ajunge la un acord sau la o oarecare stabilizare mai de durata a frontului …Pana atunci , cu cat mai mult distrug rusii , cu atat mai mult vor avea ei o piatra de moara si perspectiva colapsului daca vor reusi sa cucereasca Ucraina , Daca vestul va reusi sa si-o mentina de partea lui , ar avea cele mai mari resurse si piete de integrare din care sa isi amortizeze investitiile de dupa razboi …deci ar fi un lucru firesc si ca vestul sa sustina Ucraina si Ucraina sa aleaga vestul .
    Mai multe lucruri cred ca este prea devreme sa le putem anticipa la ora asta pt. ca nimeni nu poate anticipa ce se poate schimba in urmatoarele ore sau zile …Posibil , planeta se va mai incalzi cu o sutime de grad , deci va fi o vara calda cel putin in zona aceea …si va fi din cand in si cand luna plina

    2
  50. Vezi că te lasă nervii, Sorinaș. Dacă până acum făceai propagandă putinistă mai cu perdea, deja folosești expresia lui nentu Putin la fiecare trei fraze. Mai lipsește expresia operațiune specială. Ucrainenii luptă pentru casele lor, pământul lor. Vezi că cei care țin frontul de est la Sumî și Harkov din prima zi sunt cam etnici ruși. Care nu au vrut binefacerile domnului Putler. De curiozitate, că nu am chef sa verific, nu tu ne abureai în dimineața primei zile, când nimeni nu știa exact ce și cum, că rușii au luat Kievului, Odesa și Harkovul? Așa o fi fost în scenariu. Ai dat și tu *publică comentariul* cum au dat aia de la RT articolul cu marea victorie în 48 de ore. PS: Apropo, *Rossia* a pierdut deja acest război, chiar dacă încă nu acceptă. Militar. Economic l-au pierdut din ziua 3. Când era clar că ucrainienii nu se lasă cuceriți pe tăcute in 48 h.

    39
    • Mi se falie în egala măsură de ruși și ucraineni care sunt mari gunoaie.Sa crape cu toții Dacă războiul nu ar afecta negativ și Romania, mai ales economic, din partea mea sa se lupte din greu, cel puțin 30 de ani de acum în colo.
      Vad tare multă prostiela unii, pe acest blog.Mare păcat ca nu exista funcția block.
      Înainte sa faci afirmatii la adresa mea, verifica ce am postat și ce a postat presa din România, în primele 3 ore de la inceperea invaziei rusești în Ucraina.

      4
      • Nu mai molfăi propagandă rusească gogonată și nu te bag in seamă. Și chiar aș vrea să mă blochezi, măcar nu-mi mai zgârii retina cu aberații marca RT și Sputnik. Rușii tăi au pierdut războiul și vor avea un PIB cât Olanda în vreo doi ani. Iar la ce nenorociri fac in Ucraina, fără un proces gen Nuremberg nu-i mai spală nici toată apa Volgăi în fața lumii civilizate două generații. Oricum erau singurul imperiu care nici nu a plătit și nici nu și-au cerut scuze pentru nenorocirile făcute. Parcă ca o flegmă dată civilizației, orașul Soci (palatul lui Putler, olimpiada faraonică) a fost construit pe locul unui genocid: masacrarea în masă a poporului ciuvaș (ubîh). Au scăpat o mână de etnici, spre Imperiul Otoman, ultimul vorbitor de ubîhă s-a stins acum 30 de ani în Turcia. Asta e Rusia dragă ție. Seară bună!

        19
  51. Cred ca lucrurile nu sunt chiar ata de simple
    Va renunta Ucraina la teritorii? Daca da, la care? Si daca da, cum vor reactiona cetatenii ucrainieni, oamenii de rand la o astfel de decizie a, actualei conduceri a tarii lor?

    Pe de alta parte nu exclud, ca tarile occidentale, sa le ceara sa reziste, avand acum o oportunitate unica sa puna jos Rusia (poate nu atat Rusia cat mai pe Putin) , care altfel daca va anexa si mai multe teritorii, o va lua ca si o victorie si restul lumii va scapa de Putin doar pe cale naturala.
    Occidentalii le pot promite fonduri sa-si reconstruiasca tara, insa sa reziste. Actuala conducere a Ucrainei va avea niste decizii si alegeri greu da facut (e posibil ca rusii sa le faca viata mai usoara, daca nu mai lasa prea multe orase cu caramida, peste caramida: daca tot au tara distrusa, vor incerca sa provoace si ei rusilor pierderi cat mai mari)

    Am scris cred ca acum vre-o saptaman, ca sunt curios cum vor juca US cartea Chinei, pt ca acolo e una din principalele chei: atat in conflicat cat si postconflict Rusia va avea nevoie de ajutorul Chinei? US va trebui sa alterneze cu iscusinta morcovul si batul, ca Chinezii sa-i lase din brate pe Putin & Co.
    Pe piata energiei e nebunie totala. Rusii vor sa raman in carti, insa cu cat se prelungesc sanctiunile, alti tari vor creste productia de titei, si vor prelua din cota lor de piata (rusi produc grosso modo 10% din titei pe plan mondial si vand cam jumatate din acesta). Chinezii vor avea nevoie de energie sa relanseze economia dupa pandemie, asa ca vor avea nevoie de alternative (Iran, si Venezuela sunt si ele sub sanctiuni, iar cresterea productie nu se face ca la robinetul din baie, direaza luni sa faci ramp up)

    La cca 1/3 din populatie dislocata, si peste 6 milioane de refugiati, azi maine, ucrainieni vor ajunge in situatii in care vor prefera lupta cu orice pret, mai ales daca sunt sustinuti, si eventual mai rau, nu este exclus ca poate deveni un conflict proxi: US vs China daca China decide sa sustina Rusia.
    Exista si actori pe plan secundar: Emiratele Arabe, Arabia Saudita si Israelul care inca prin pozitia lor favorizeaza regimul lui Putin

    11
  52. Domnilor, știu ca sunt total pe lângă subiect cu întrebarea ce urmează, daaaarrr mai știe cineva ceva de achiziția avioanelor din Norvegia! Nu mai apare nimic pe nicăieri. Au intrat la apa?

    2
  53. În general prefer doar să citesc pe aici, nu să comentez, din postura de civil neinstruit. Dar, totuși. Băi Sorine, ție nu-ți este un pic jenă să regurgitezi propaganda moscovită, în peste 10 replici pe un singur topic? Mai taie dracului din coada ursului, că au mai citit și alții povești cu naționaliștii ucraineni ce n-au sânge să se bată parte-n parte cu eliberatorii și se ascund prin maternități și-n orașe, iar bieții ruși sunt practic obligați împotriva voinței lor să radă obiective civile. Erau penibile în original, sunt penibile și în interpretarea țuțerilor autohtoni. Și legat de „Nu sunt fanul Rusiei dar nici al naționaliștilor ucraineni nu sunt”, ți se potrivește perfect un anume citat : „My brother once told me that nothing someone says before the word “but” really counts.”

    Sper sincer că o faci din motive mercantile și nu din convingere. Altfel, sincere regrete…

    45
    • Pe acest blog fiecare avem dreptul la propria opinie pe care trebuie sa o exprimam în mod civilizat.
      Ma acuzi de propaganda ruseasca, din ignoranta.
      Ce am afirmat eu:
      Nationalistii ucraineni folosesc localitățile ca puncte de rezistenta, au îndemnat populația sa nu părăsească localitatea și locuința lor, au amplasat tehnica militara în vecinătatea clădirilor civile, exista clădiri civile folosite ca puncte de comanda, comunicații, depozite de armament si munitie, cazărmi, puncte de rezistenta armata.Este adevărat ce am afirmat.
      La fel de adevărat este ca rusii ataca cu artileria și aviatia militara, obiectivele civile mentionate de mine , cu toate consecințele nefaste pt civili și ca dacă localitățile nu ar fi folosite în scop militar, nu ar fi fost distruse de tirul armatei ruse.
      Doar un mare gunoi își expune populația civila la tirul inamicului, condamnand-o la moarte sau foarte multa suferință.
      Pentru mine rusii și ucrainenii sunt mari gunoaie.Daca acest razboi nu ar afecta negativ , economic, Romania, din partea mea sa lupte intens și 30 de ani.Cand vad orașele distruse, simt compasiune pt civili.Daca localitățile alea nu ar fi fost folosite ca puncte de rezistenta, nu ar fi fost distruse.
      Tu crezi ce vrei .

      9
      • Armata ucraineana are tot dreptul sa-si apere orasele asa cum crede de cuvinta. Nu ei au atacat Rusia. Daca ar parasi orasele ar fi pierdut deja razboiul.

        26
        • Nu vad nicio logica sa rezist chiar si 14 zile in orasul meu care apoi este transformat in moloz, populatia ucisa sau traumatizata, si apoi, cine scapa, pleaca in exil.Unii definitiv.Daca vreau sa am un viitor in tara mea, ca popor, nu ma sinucid.
          Viitorul unei tari este poporul sau.Daca poporul este ucis sau obligat sa plece in exil, se alege praful de acea tara care va fi apoi colonizata de inamic.
          In anul 1940, Franta a preferat sa nu transforme Parisul in camp de lupta.La fel a procedat Franta si cu alte mari orase franceze.Olandezii au dorit sa procedeze la fel, insa destinul a avut alte planuri cu Rotterdam.In anul 1944, pentru a evita distrugerea Romei , germanii si italienii s-au retras din acest oras.La fel au procedat germanii si cu Viena, in anul 1945.
          Daca vrei sa opui rezistenta armata, sunt destule zone in afara localitatilor medii si mari, unde poti opune rezistenta armata, cu succes.Daca situatia militara ma obliga totusi sa folosesc orasul ca fortareata, din timp, evacuez toata populatia civila.Nu cer populatiei civile, asa cum au procedat liderii ucraineni, sa nu isi paraseasca localitatile si locuintele.
          In anul 1945, la final de razboi, martie-aprilie, zice ofiterul tanchist de top Otto Carius, in cartea sa, cu multa amaraciune si indignare, ca populatia civila germana cerea trupelor germane sa isi paraseasca pozitiile situate in localitati sau chiar le indicau americanilor, pozitia exacta a dispozitivului defensiv german si capacitatea sa de lupta.Opinia mea este ca civiliii germani procedau asa deoarece nu doreau ca localitatile lor sa fie distruse de lupta iar ei sa fie ucisi, ca victime colaterale.Fata de nationalistii ucraineni, alti oameni, alte idei.
          In cateva zile Mariupol, facut praf de lupte, va fi cucerit de rusi.Daca orasul nu ar fi fost transformat in fortareata, populatia civila nu ar fi fost afectata in mod direct de razboi.
          In alta postare mi-ai dat exemplul unor orase sovietice Stalingrad, Leningrad.Eu adaug la exemplele tale, Berlinul.S-a ajuns la rezistenta armata pentru ca asa au dorit doi dictatori, Stalin si Hitler.Pentru populatia civila a fost iadul.Daca acele orase ar fi fost deschise, populatia nu ar fi suferit asa de mult.Pentru dictatori si nationalistii ucraineni nu conteaza populatia civila ci doar ce isi doresc ei.Nu mai dezvolt ideea cum a decurs asediul Leningradului si WWII.
          Cand iti folosesti orasele ca fortarete, pastrand populatia civila in orase, obligatoriu trebuie sa iti asumi si responsabilitatea pentru civili.Orice om stie ca este doar o chestiune de timp pana ce se ajunge la vedem acum in Ucraina.

          Atat pe acest blog cat si in mediul online romanesc, daca nu esti fan Ucraina, automat esti rusofil, trol rus, samd.Eu nu sunt nici fanul Rusiei, a lui Putin si gastii sale de mafioti dar nici a gunoaielor de nationalisti ucraineni.
          Despre ce se intampla in Ucraina, urmaresc pe anumite situri occidentale.
          Pe subiecte ce tin de Ucraina, ma voi abtine in viitor la comentarii.

          5
          • Orasele sunt noduri-cheie de cultura si civilizatie locala, dar si motoare economice. Daca le abandonezi, nu poti spue ca si castigat.
            Iar treaba unei armate e sa castige razboaie. Atat. Nu sa le castige moral.

            5
      • Nu ai inteles nimic, adevarul istoric e simplu, daca vrei sa nu-ti risti orasele ai pierdut din start razboiul. Nu exista razboi fara sa risti localitati.
        Vezi diferenta dintre Franta si UK&URSS in ww2, francezii au vrut sa protejeze Parisul si au ramas la mana aliatilor pentru eliberare. Pana si sovieticii au revenit de la un Stalingrad.

        11
        • ADR, omulețul cred că înțelege foarte bine. Durerea lui e ca ucrainienii rezistă și câștigă în fața tâlharului care le-a intrat în casă.
          Dacă recitești reacțiile propagandei ruse din prima zi, vezi cu alți ochi mizeriile astea: rușii erau siguri că ucrainienii nu vor lupta, că armata se va retrage, că vor intra în orașe nestingheriți, că vor schimba primarii cu unii fideli (vezi ce au încercat la Melitopol), că vor aresta și bate oamenii care vor protesta pașnic (vezi ce se întâmplă zilele astea la Berdyansk). De asta, multe dintre camioanele ambuscate în primele zile de ucraineni nu conțineau hrană și suport logistic militar ci echipament polițienesc anti-revoltă. Și de asta VDV și Spetsnaz au mers în primele zile la moarte sigură, crezând că simpla lor prezență va fi suficientă pentru cucerirea orașelor. În Harkov in prima zi au intrat Spetnaz ca la nuntă și au fost ambuscați din casă în casă de apărarea teritorială (au fost destule videoclipuri cu Spetnaz abandonând GAZ-Tigr pe străzi și baricandându-se în case, hăituiți de localnici).
          Deci, domnul Sorin e supărat că rușii nu au defilat în 48 de ore până la Liov iar ucrainenii au devenit *naționaliști* din ăia răi pentru că au pus mâna pe par când a venit tâlharul. Recunoști pe cineva care citește și crede sau face propagandă rusă în momentul în care abuzează de expresia *naționaliști ucrainieni*.

          17
      • bai prostule!nationalistii de care tot scrii sunt patriotii ukrainieni, doar putler i a numit asa ca tine… deci date in plua mea de rus koklit!

        9
  54. De la euromaidan a apărut povestea cu federalizarea Ucrainei și toată lumea bună din regiune a început să viseze la recuperarea teritoriilor istorice, ideea fiind reluată de Putin când a declarat că acolo sunt teritorii ocupate ilegal. Cred totuși că e doar propagandă rusă de dezbinare la care doar Ungaria a pus boticul încercând să nu se bage, doar doar le iese ceva… Cred că Rusia mizează în continuare pe varianta asta de dezbinare împotriva Ucrainei. Cred că am putea vedea o Ucraina destrămată in interesul Rusiei dar nu cred că pot fi retrocedate teritorii ale căror populații nu vor asta. Deci dacă Ucraina pierde putem avea alte entități statale la granița de N.E.

    9
    • „dar nu cred că pot fi retrocedate teritorii ale căror populații nu vor asta.”

      Teoretic vorbind, asta n-ar trebui sa fie asa mare problema…

      Au venit ca hoardele de invadatori, in vagoane si camioane de marfa, atunci cand a decis tatuca Stablin sa-i „teleporteze” in zona, la fel de bine pot face cale-ntoarsa, de unde au venit, la fel cum au venit… care e probleme??!

      Daca nu mai dispun de vagoane si camioane de marfa, ca pe timpurile lui Stablin… „cu pe josul” e gratis amigo… eventual o bicicleta sau o caruta, autostopul chiar… nu vad de ce ar fi problema noastra, cum anume se „teleporteza” inapoi de unde au napadit…!!!

      6
  55. Încă ceva, domnule Sorin, măreața Armata Roșie a pierdut în nici o lună 60 de aparate de zbor și 1643 de vehicule (confirmate vizual de Oryx). Și în jur de 300 de soldați pe zi, estimarea cea mai prudentă. Bașca 5 generali din 20 și peste 25 de colonei din vreo sută, adică 25% din eșalonul inițial de comandă. Și au lăsat și 1000 de POW. Și nu există unitate în stare de luptă pe teritoriul rus din Kaliningrad la Vladivostok care să nu aibă oameni în Ucraina. Plus cei speciali: Rosgvardia-Garda Națională, VDV, Alfa-FSB, SOBR-antitero al jandarmeriei, Spetsnaz-GRU, OMON-specialii poliției. Și într-o lună au luat un singur oraș-Herson. N-au reușit să ia nici Harkov sau Sumî peste gard de graniță, locuite în proporție de 60-70% de etnici ruși. Așa că au pierdut războiul.
    O armată invadatoare care a încercat să cotropească a doua oară în 8 ani o țară independentă și suverană. Și să-i înjurăm pe ucraineni că se apără? Să le fi cedat orașele la primul foc de armă? Ce glumă!

    48
      • Da, adjunctul flotei militare ruse din MN. Dezertor în anii ’90 din marina ucrainană, reangajat la ruși. Și-au adus aminte de el în 2014 când l-au condamnat în lipsă la 30 de ani de închisoare. Probabil era trecut pe răboj de la început. O fi făcut prostia să vorbească la telefon.
        Și dacă îl mai punem la socoteală pe autointitulatul general cecen zdrobit de SOF ucrainian cu suită cu tot în primele zile, imediat ce a pus piciorul în Hostomel, sunt niște lovituri puternice.
        Nu fără efect. Cecenii lui Kadîrov se filmează penibil cum luptă ei cu copacii la vreo 10 km de Mariupol în cartierul turistic (au fost geolocati pe Twitter la cârciuma Black Corsar din districtul turistic al Mariupol unde se filmau simulând o luptă împotriva nimănui și ziceau că sunt în Mariupol) iar SOBR trageau peste un gard după găini pe lângă granița cu Belarus in timp ce ziceau că luptă cu ucrainieni (dar un moșulică se plimba agale cu o bicicletă pe drum). Penibil!
        Așa zisele trupe se șoc ruse au ajuns armate de Tik-tok cu filmări fake în timp ce trimit recruții pe post de carne de tun.
        Dacă asta e măreața armată rusă, Rusia își trăiește ultimii ani în această formulă.
        Sute de Spetnaz au fost decimați la Harkov, Buthka și Irpin, unități întregi VDV decimate peste tot – temuții Pskov au fost tocați la Hostomel în prima zi, VDV-ul karelian la Harkov samd. Problema rușilor este că rămân fără trupe de elită, iar formarea unui operator VDV și Spetsnaz decent ia câțiva ani. Din moment ce aceste trupe sunt tocate în Ucraina iar alde SOBR și cecenii din Rosgvardia se fac de râs pe cu filme pe Tik-tok unde se luptă cu copacii și găinile de după gard, unii de prin *republici* se vor gândi că au o fereastra de oportunitate. Își vor pune întrebări gen: de ce să meargă banii din resurse la Moscova iar ei să trăiască în sărăcie lucie? Mai ales că vor suferi cele mai mari lipsuri o dată cu sancțiunile. Încă de pe vremea URSS, pe timp de criză aprovizionarea se face preferențial la Moscova, Sankt Petersburg și marile centre industriale.

        31
    • Cu adevărat chiar nu îmi pasa de pierderile militare ale gunoaielor de ruși și ucraineni.Cu cat sunt mai mari de ambele parti, pe termen lung, cu atat este mai bine pt România.In egala măsură, rusii și ucrainenii au o percepție negativa despre romani. Simt doar compasiune fata de civili care datorita unor gunoaie de politicieni naționaliști, sunt victime colaterale și suferă enorm.
      Dacă naționaliștii ucraineni nu ar fi decis sa transforme localitățile în puncte de rezistenta, acele localități nu ar fi fost distruse, civilii nu ar fi avut de suferit iar supraviețuitorii, obligați sa emigreze.

      5
      • „Dacă naționaliștii ucraineni nu ar fi decis sa transforme localitățile în puncte de rezistenta, acele localități nu ar fi fost distruse, civilii nu ar fi avut de suferit iar supraviețuitorii, obligați sa emigreze”

        Omule, e război. O țară democratică (de după maidan Ucraina este la fel de democratică precum noi in anii ’90, învăța democrația pas cu pas) a fost invadată de o așa zisă super-putere din vecini total autocratică, nerușinată și hărpăreață. A doua oară în ultimii 8 ani.
        Când ești cotropit militar lupți pentru fiecare metru. Iar ucrainienii luptă. Neamurile de cazaci, etnicii ruși, rutenii. Foștii corporatiști, foștii zugravi, foștii ș.a.m.d (apărarea teritorială și rezerviștii). Ce spui tu era cam ce voiau rușii: să defileze până la granița de vest nesupărati de nimeni. Doar întreb, tu ești serios, troll rusofil sau ai ciugulit prea multă țuică? Prima ar fi de neremediat dar de compătimit, a doua ar fi perversiune iar ultima ar fi de iertat și de remediat (după un pahar țeapăn de zeamă de varză). PS: iar abuzezi de expresii putinofile. Vezi că ai uitat să menționezi disciplinat *operațiunea specială de de*azificare*.

        24
    • Oryx nu are cum sa confirme vizual. Doar ce vede cu osint. vizual înseamnă să observi cu binoclul, luneta, avn, asta la sol. În aer uav, avioane cc.

      4
      • Vlad, da, așa este, mulțumesc pentru completarea tehnică. Numărat *băbește* din surse OSINT a făcut Oryx (filmări, poze). A avut ceva treabă turcul, greu de ținut pasul cu pierderile rusești. Cât mănânci un sandwich mai sare turela la două T-72 și e abandonat un BTR-82.

        14
  56. Stiu ca nu are legatura cu articolul si imi cer scuze,dar ceva se intampla in zona insula serpilor,chilia…..Se auzira explozii puternice si mult zgomot de elicoptere.Scuze de offtopic.

    2
  57. Oare cat costa reconstructia Irakului sau a Libiei ?
    Ca sa ne facem o idee despre cat ar costa reconstructia Ukrainei.

  58. O aerocisterna deasupra Poloniei.
    Două deasupra României.
    Sunt niste chestii in zbor care sigur nu apar pe fligthradar dar care trebuie realimentate. ?
    Și sunt mai mult de una.

    4
  59. Prima întrebare: supraviețuiește Ucraina sau nu acestui conflict? Chit că într-o formă ciuntită.
    Atunci a doua întrebare: își permite UE și SUA sa lase din brațe Ucraina, după război?
    De ce întreb: până la acest război, Ucraina era cel mai întins stat european în afara Rusiei. Avea și are potențial enorm pe parte agricola și industrie grea.
    Problema nu o sa se pună strict contabiliceste ci de interese geo-strategice.
    Daca UE și SUA nu investesc in Ucraina după război, exista riscul să-i înrăiască, prin dezamăgirea de a fi abandonați și să-i arunce în brațele celui mai perfid și viclean dușman al omenirii: CHINA.
    Pentru China să bage câteva sute de miliarde de dolari și să-și treacă Ucraina pe răbojul imperiului nu este greu.
    Greu va fi cu baze chinezești și porturi cu nave militare chineze la porțile Europei. Pot suplini depopularea Ucrainei foarte ușor cu omuleți cu ochi oblici și să își facă baza industriala langa Europa, să practice preturi de dumping și mai abitir când reduc costurile și timpii de transport foarte mult, ducând în timp la pierderi și înlocuirea produselor europene cu made in Ukr by Chinese. La cat fer și cărbune e in Ucraina s-au scos chinezii, pot să meargă numai pe termocentrale, oricum nu dau 2 bani pe încălzire globală și Green deal.

    9
    • Nu are cum China sa ajunga sa reconstruiasca UA, si nici nu pupa baze navale la M.Neagra pentru transportul resurselor, nici rusii si nici UE/USA nu-i va lasa sa intervina – parerea mea.
      UC va fi reconstruita, cu credit pe 50-100 de ani, de US si UE, asta daca accepta, daca nu vor ramine sub influenta si obladuirea rusa, vrind-nevrind.
      Fara sa-si cedeze economia catre UE/USA, UA nu vor reusi sa iasa la liman, si nici ajutor masiv nu vor primi.
      Eu cred ca vor ramine doar cu Odessa, ca port de intrare-iesire si daca vor putea mentine si Harkov-ul – pentru industrie, atunci va fi OK.
      In rest, cred ca rusii vor rade complet Mariopol, doar ca sa aia acces inland la regiunile separatiste si sa anuleze iesirea la marea Azov a UA.
      Nu-i intereseaza sa mentina orasul functional, rusii doar vor acel oras, idifernt de starea lui. Reconstructia va dura, minim 10-20 de ani, nu se pot face minuni in 3 ani, nu se muta US sau nemtii in UA sa reconstruiasca.
      Daca economic UA nu vor ceda reonstructia, atunci o sa ramina la stadiu de tara agrara… si aia cu ajutor, fara nu vor putea reconstrui nimic.
      Ce au noroc UA este ca au multe centrale nucleare, pentru electricitate, deci ei sigur isi pot asigura securitatea energetica, si nici nu pot fi distruse, ar insemna dezastru si pentru rusi si belorisu si restul europei.
      Daca pica si Odessa, atunci singura cale de export va fi prin Polonia si R.Moldova / Romania, dar asta e de durata si doar ca ultima solutie de export.
      Lucrurile nu arata bine pentru UA, fara bucati din ea nu cred ca va scapa neatinsa, altfel razboiul ca continua, pina cind tot sudul si estul vor cadea sub rusi, si atunci UA va fi nevoita sa ceara pace …
      Nordul se va dezvolta majos, ca sa poata sustine reconstructia din sud si est. In rest, agricultura cit cuprinde si un trai cit mai laic, mai aproape de natura.
      Pentru rusi, factorul uman nu a contat niciodata, este doar carne de tun si masa de manevra.
      Ne apropiem de 1 luna de conflict si cred ca incep sa se intrezareasca ceva sanse de pace. Banuiesc ca rusii vor incerca un forcing saptamina asta, sa termine jonctiunea cu Donbas, Crimeea si sa ia si Mariopol-ul, si apoi vor sta pe pozitii, sa negocieze.
      Dar poate ma insel, si ucrainienii ne fac o surpriza in sud…

  60. Pe 19 rusii au folosit o racheta hipersonica. Au confirmat și francezii

    1
      • Probabil kinzhal. Sau vreun prototip.

        1
      • Vlad, hipersonică e și Iskander. De fapt, Kinzhal asta este. O Iskander adaptată să fie lansată de pe TU-22 sau MIG-31. Ei spun că atinge match 10. Poate că da, poate că nu. Dacă e adevărat că Iskander atinge match 6 lansabilă balistic de pe platformă terestră, fizica ne spune că ar putea atinge match 10 lansată de la 13 mii de metri de pe TU-22 sau +15 mii de metri de pe MIG-31. Mai ales că pică gravitațional până la 10 mii de metri, de unde îi pornește motorul. Ei spun că are acuratețe de 1 metru și face manevre evazive. Nu face manevre evazive, că Iskander nu știe, în plus la match 10 nu prea ar ține materialul asemenea forțe. Despre acuratețe pot spune doar că în singura filmare certificată (un test din februarie) a ratat ținta cu 50-100 de metri. Ținta fiind un fost bloc de locuit, undeva în câmp. A fost o filmare de propagandă, nu stau să o mai caut, se găsește pe internet. Deci au lansat un Iskander din aer, nu cine știe ce armă minune.

        22
    • @Vlad
      Da, Kinzhalul ăla…
      La ditamai hypersonica ce lovește un depozit de muniții, explozia aia nu prea face obiectul.
      Subțire rău! Ar fi trebuit să fie mult mai mare deflagrația. Ce se vede acolo e doar explozia rachetei, si ce a mai rămas din combustibil.
      Pe alte site-uri se vorbește că ar fi deviat cu cca 1 km de la țintă, și ar fi lovit un grajd dintr-o fermă. La cum arată explozia aia, pare mai plauzibilă chestia asta.
      Părerea mea, hâc..

      12
  61. On Thursday evening, Roman Giertych, former Deputy Prime Minister of Poland (2006-2007), shared an interesting theory on Facebook called Orbán’s Plan. The article has since been picked up by several Polish newspapers.

    In his reflection, Giertych seeks an answer to the reasons for the anti-EU alliance between the Hungarian and Polish governments and also offers a new perspective on the current Russia-Ukraine war.

    According to Giertych, there was a Hungarian-Polish-Russian secret plan to partition Ukraine.

    According to the plan, the Russian army in the current war would have had to rush very quickly to seize the largely Russian-speaking half of Ukraine east of the Dnieper. In a few days, they would have marched into Kiev without any meaningful resistance, overthrowing President Zelensky and his government. However, they did not want to invade the areas west of the Dnieper, because they expected substantial resistance from there, which would have required a much larger operation with many more troops.

    The plan would have been for the Polish and Hungarian armies to enter the western part of Ukraine as peacekeepers, fearing a flood of refugees. Giertych even imagined that this might have been requested by the politicians in western Ukraine themselves, so that they would have soldiers from NATO members rather than having to go to war with the Russians. The Poles could have taken control of most of north-western Ukraine from Lviv, while Hungary could have secured peace in Transcarpathia. Under the plan, the partition of Ukraine would then have been perpetuated, giving Polish and Hungarian leaders the chance to become heroes at home by enriching their countries, cementing their power forever.

    According to Giertych, this conquest was prepared by the Hungarian and Polish governments’ constant search for conflict with the US and the EU. They have engaged in endless debates about the role of the EU court and castigated US influence so that when the time comes to take territory, Western disapproval and cooperation with the Russians will not be such a bizarre turn of events, either at home or abroad. Giertych speculated that the anti-Western gestures were also signals to Moscow that the Hungarian and Polish governments were controlled by reliable allies. Moscow’s interest would have been to create a neutral zone between Russian-controlled territory and Germany.

    According to Giertych, Orban discussed war plans with Polish leaders at meetings of far-right European parties in Warsaw last December and in Madrid at the end of January this year, including Le Pen, who is running for president of France – this time on a Hungarian bank loan rather than a Russian one – and who is campaigning with a Hungarian bank loan.

    By then, European leaders had already been informed by the US government that the Russians would certainly go to war against Ukraine, with warnings to that effect having gone out as early as November. The final touches to the plan are theorised to have been put in place during Orban’s visit to Moscow on 5 February, when he held five hours of talks with Putin, only to announce that MVM and Gazprom might sign up for some more gas with each other in April. Putin said after the meeting that NATO had been expanded after 1997 at the cost of lies. Viktor Orbán took note without a word of the Russian president’s claim that his country should not be a member of the Western military alliance.

    Only the secret plan failed, according to Giertych, because Ukraine unexpectedly resisted the Russian onslaught with a fierce resistance, and Russian-speaking eastern provinces and cities are still fighting heroically, even after three weeks. Seeing this, public opinion in the West and in Poland became strongly pro-Ukrainian, and the Polish government let go of the partition plan. In fact, it not only let it go, but even took the lead in defending the Ukrainian cause. Kaczynski, the chairman of the ruling party, and Prime Minister Morawieczki showed with their visit to Kiev on Tuesday that they now believe in a completely different scenario.

    Giertych has moved from the extreme right to the centre
    Giertych said the migrant crisis on the Belarusian-Polish border in November was already a window dressing to allow the Polish army to line up on the eastern border and prepare the public for military action to prevent a refugee crisis. This is also why the Hungarian army was mobilised towards the eastern borders, which was ordered by Defence Minister Tibor Benkő on 22 February, two days before the outbreak of the war. At the time, he had already said that armed groups might drift into Hungary, i.e. the Hungarian military leadership expected the Ukrainians to suffer a total defeat in a war that had not even begun, and that armed men would flee across the border.

    Giertych is an odd figure in Polish public life, for example, Endre B. Bojtár, a prominent expert on Polish politics, called him a „fascist gone right” in an article last year. He became a member of parliament as chairman of the Polish League of Families, an EU-sceptic party, and after Kaczynski’s election victory in 2005 he entered a coalition with them, serving as deputy prime minister and education minister for a year. At the time, he pursued hard right-wing policies, including proposing that homosexuals should not be allowed to teach in state schools. Then he broke with his allies and after ten years he appeared in Brussels as a lawyer alongside Donald Tusk. Since then, Giertych has been fiercely attacking the PiS government. Recently, it emerged that his phone was hacked with Pegasus software, which he claims was spied on by the Polish government, causing a major scandal in Poland.

    In his recent essay, Giertych writes that in 2011, at a church event in Rome, he had already discussed Ukraine with Orban, who had used very harsh words to berate his eastern neighbour.

    Giertych does not present any evidence to support his theory, but argues that the plan follows so logically from the foreign policy pursued by the two governments for years that no further explanation is needed.

    Perplexing circumstances
    Giertych’s idea may be the product of a wild imagination, and it may not even have a kernel of reality. However, there are some circumstances which, if fictional, can easily be supported by real events.

    On Tuesday, for example, Viktor Orbán made a speech in Kossuth Square that would lead an unprepared listener to believe that Hungary is a neutral state and is not a member of NATO or the EU. The Prime Minister also proclaimed equal distance from Moscow, Brussels and Washington – as if the new neutral zone between Russia and Germany had already been created, as Giertych said it should have been after the partition of Ukraine.

    The Slovak press had also raised the possibility of a secret Orbán-Putin deal immediately before the war. Karel Hirman, energy expert and member of the board of the Slovak Foreign Policy Association, wrote about this on 6 February, explaining that the previous day Viktor Orban had discussed the redrawing of borders with Putin in Moscow. Hirman was formerly an energy adviser to the Ukrainian government, and his article was protested by the Hungarian ambassador in Bratislava and the chairman of the Party of Hungarians in Slovakia.

    In 2014, the world was already buzzing with a similar theory
    In March 2014, when the Russians occupied Crimea, Vladimir Zhirinovsky, the deputy speaker of the Russian parliament, wrote a letter to the Hungarian, Polish and Romanian governments, allegedly suggesting that Ukraine should be divided and Hungary could have Carpatho. The letter was reported by a Polish TV station, but Zhirinovsky’s party denied that it contained any specific reference to partition. In the summer of 2014, Zhirinovsky raised the issue again, and then openly said that Carpathian is not Ukrainian territory, but part of Hungary. Zhirinovsky is officially an opposition politician in Russia, but that doesn’t really matter much there, you can’t be in the front line for decades against Putin’s wishes. Zhirinovsky predicted the current war almost to the day last December when, in a speech to parliament, he predicted an attack on Ukraine at 4 a.m. on 22 February. The Russians finally attacked at 4 a.m. on 24 February.

    On 6 May 2014, at the inaugural session of the new Hungarian Parliament, Viktor Orbán paid particular attention to Transcarpathia: „The Hungarian question has been unresolved since the Second World War. The Hungarian cause is a European cause. Hungarians in the Carpathian Basin have dual citizenship, they have community rights and they also have autonomy. This is our position, which we will represent in international politics. The situation of the 200,000 Hungarian community living in Ukraine, which must be granted dual citizenship, must be granted the full range of community rights and must also be given the opportunity for self-government, gives all this a near topicality. This is our clear expectation of the new Ukraine that is taking shape, and which otherwise enjoys our sympathy and support in its work to build a democratic Ukraine.”

    Apart from the vagueness of the first sentence, this claim does not seem too bold, but for some reason it has caused a great deal of reluctance, not in a neighbouring country with a significant Hungarian minority, but in Poland. A week later, Donald Tusk (then Prime Minister of Poland) brought up Orbán’s speech at a press conference and said that the idea of Hungarians in Transcarpathia was not uttered at the right time and in the right place, because:

    „Today, when we are witnessing the dismantling of Ukraine, the attempt to tear the country apart, such a statement is worrying.”

    A few days later in Bratislava, Tusk raised the issue again in Orban’s presence, essentially accusing his Hungarian counterpart of spreading Russian propaganda.

    For some reason, Orbán’s speech demanding autonomy for the Hungarians of Transcarpathia stuck with the Americans. „Now is not the time to open a debate on the autonomy of Hungarians living in Ukraine,” he said, although at the time the Hungarian government did not even raise the issue.

    András Simonyi, the former Hungarian ambassador to Washington, gave an interview to the weekly newspaper Weeks on 31 October 2014, where he was asked, among other things, what bothers the Americans so much about the Orbán government’s policy on Russia. He ended his answer by saying:

    „So I suspect there are a lot of things at stake here. It includes unrealistic dreams that this will bring us a positive outcome when Ukraine is carved up by the Russians and we get Carpathia. It will not. But sadly and defencelessly we may be left alone, leaving the Hungarian people of Transcarpathia in a much worse situation than they are in now.”

    Also in the autumn of 2014, former Polish Foreign Minister Radislaw Sikorski said in an interview that he was aware that Russian President Putin had offered Poland to partition Ukraine as early as 2008, and that he would have ceded the city of Lviv to the Poles. The interview caused a huge scandal, with the Kremlin calling it a fantasy and former Polish Prime Minister Donald Tusk strongly denying it. In the end, Sikorski backtracked, although he did not retract the allegation itself, only that the conversation he had re-enacted did not take place in 2008, and not between Tusk and Putin.

    Viktor Orbán’s speech in Tuscany in the summer of 2014, in which he proclaimed an illiberal regime and praised, among other things, the strengthening of Russia, ended like this:

    „The question now is, Ladies and Gentlemen, but the answer is not for me, should we be afraid of such a situation, where anything can happen, or should we be filled with optimism? Since the current world order is not exactly to our liking, I think we should rather think that the era of anything can happen that we are facing now, although many believe that it brings uncertainty and that it can be a bad thing, at least it also holds so much opportunity and chance for the Hungarian nation. So, instead of fear, cowering and retreating, I propose courage, forward thinking, rational but courageous action to the Hungarian community in the Carpathian Basin, and indeed to the entire Hungarian national community scattered around the world. It could easily be, after anything, that our time will come.”

    Hop si noi în Bugeac dacă armia română era pregătită cum ar fi trebuit.

    2
    • Nu veni cu gunoaie d-astea.
      Nimeni din vest n-o sa ia o palma de pământ de la Ucraina. Nici măcar Ungaria. Doar rusii au pretenții de cotropitori astăzi.

      40
    • Helsingør Habitans

      Polonia în niciun caz nu va sabota Ucraina. Iar Orban posibil sa fi avut vise umede, dar dacă Ucraina va rezista până la capăt, atunci le va pierde definitiv.

      13
    • Ce sa facem în bugeac?! Nu e vreun luxemburg

      14
    • Cum am maui scis in anumikote conditii am fi putut incerca sa „acoperim: Buceagul . Ma rpg sustinad ipocriy ioicirt ca doar vrem sa prtejam populatia de oeice eorigine si limba ori religie , ca vem pace langa granita noastra si ca ce esre pe celalat mal nu ne intereseaza . Si ca du[a conferinat de pace … (v harta) Paoate .. poate . \Si chiar daca ma fi zis scuzati ne tretahem in biteza .. lumew ar fi matcat ” titusi aveti gtija de romani .. e si ei pe harta!!!

      Insa chiar daca ce scrie ala Roman Giertych, imi adice aminte cam ce betivi sunt polinezii (rusii pot trece drept moderati*)

      Dar totusi ar fi motive „geopolitice”

      Polonezii duc dorul Reczpopolitei ca cand ei regugalu rusini (v prin Foc si Sabie) ba mai rau …. Mai e si ca linia Curzon le0a fots bagata oe gat ca ei doreau cat mai mult oinspre Kiev . Ca Lioovul , totusi este polonez
      SAMD.

      Ungurii la fel…

      e o cestie cam incurcatita … si in plus mai sunt complicatii catolice … cu „natiuonalistii” din Liov care ar fi mai „eiropenei” decat ucraneneii din Kiev (orytodocsi)

      * am baut cu rusi, cu ucraininei si polonezi pe vremea cand 1 sticla de votca (o,5 litri) de 45 grade nu era motiv sa ma imbat … M ioresasc aici ca urmatorele amaunate sunt de-a dreptu osbcene

      5
      • Helsingør Habitans

        Mă îndoiesc că Polonia sau alte state europene au dorinte revizioniste. Poate Orban. Popoarele europene demonstrează acum o solidaritate umană extraordinară față de ucrainieni și aceștia apreciază aceste gesturi și descoperă că au prieteni. Soluția pentru minoritățile etnice este intrarea Ucrainei în UE și în Schengen. Și să învățăm să trăim unii langa alții cu respect reciproc. Schimbările de granițe sunt in afara discuției, probabil cu excepția cazului în care două țări de buna voie agrează la așa ceva. Însă Rusia de câțiva ani alimentează retorica revizionistă iar Putin a spus că el nu este împotriva ideii de a discuta schimbarea granițelor. Probabil că el și prietenii lui speră să creeze tensiuni în UE/NATO pe temele revizioniste. Bugeacul ar fi cumva bine să revină României dar nu pe criterii etnice sau istorice, nu se mai aplica azi, ci dpdv strategic ar fi mai bine pt UE/NATO sa fie la noi. Dar de ce sa agreeze Ucraina la așa ceva de buna voie? Macar Republica Moldova ar putea să le dea Transnistria la schimb. Bine, unele țări și-au vândut bucăți din teritorii, apropo de Alaska, și-ar vinde însă Ucraina Bugeacul și dacă da am avea noi bani să îl cumpărăm? Oricum, discuțiile despre redesenarea frontierelor sunt neconforme cu realitatea în UE/NATO și total nepotrivite acum când Ucraina are nevoie de ajutor nu de astfel de lucruri.

        6
        • Cedarea Buceagului ar insemna si cedarea apelor teritoriale pana la Odesa ceea ce ar insemna sa piarda dreptul de explorare a depozitelor de gaze gasite acolo, eu nu vad asta intamplandu-se prea curand

          3
          • Helsingør Habitans

            Poți face un acord de concesiune economică pe o perioadă de timp rezonabilă către ei sau cumperi valoarea în bani.

            2
            • Da da, cum sa nu… acelea sunt resursele noastre fiindca e pamantul nostru! Sa se linga pe bot de absolut tot! Inclusiv insula Serpilor si apele din jurul ei!

              Pe langa faptul ca au invadat ca barbari brutali & samavolnici, au omorat si deportat populatia Romaneasca autohtona, acum mai vor si bani sau alte tipuri de drepturi sau concesii economice…!

              Pai nu le-a ajuns cat au jefuit deja de la WWII incoace? De „nebunica” cu canalul Bastroe au uitat?! De jafurile sovietice imediat de dupa razboi de pe teritoriul actualei Romanii au uitat? Uraniul? Petrolul? Minereurile? Si ce or mai fi luat si nu stim noi…

              5
              • Helsingør Habitans

                Nu cei de azi au invadat ci strămoșii lor. Și nu putem folosi istoria ca baza de reproș și revendicări că atunci incepe un război mondial al tuturor împotriva a tuturor, dat fiind că toți cumva au migrat într-un fel sau altul la un moment dat in istorie și de cele mai multe ori este imposibil sa avem state naționale strict pe criterii etnice. In plus Romania și-a asumat la intrarea în UE/NATO că nu are pretenții de la vecini! Că să nu mai zic că suntem toți oameni, indiferent de etnie! Deci singura cale rațională și în interesul nostru este sa ii ajutam acum fara reproșuri și să facem tot ce putem sa intre in UE! Daca in paralel cu asta, cu acordul părților și în mod nesilit, se pot adăuga anumite compensări sau schimbări, este un alt subiect! Epoca schimbării granițelor prin violenta a trecut! Indiferent de motivație! Doar rușii nu au înțeles asta și insistă! Comportamentul asta va aduce mereu drame umanitare!

                3
                • „Epoca schimbării granițelor prin violenta a trecut!”

                  Am reiterat destul de clar ca nu sunt adeptul schimbarilor prin forta armelor!

                  2
              • Helsingør Habitans

                Jafurile sovietice nu au fost făcute de Ucraina ci de URSSul condus de Rusia. Frecușurile cu canalul au fost făcute de o administrație pro rusă care numai este, adică metode sovietice. A postat ceva zilele trecute Elon Musk despre întreruperea unui ciclu al reproșurilor și răzbunării! Plecând de la un citat biblic! Trecutul este trecut! Nimeni nu îl mai poate schimba și oricât ai reproșa nu poți rezolva nimic! Și nu e momentul sa reproșezi cuiva care se lupta pentru viața lui! Din contra, avem o mare oportunitate aici sa ne reconciliem cu ucrainienii și să avem un viitor comun cu ei in UE! Morții cu morții, vii cu vii! Daca ne vom reconcilia și ajută reciproc vom avea un viitor bun împreună și într-un fel sau altul erorile trecutului se vor îndrepta!

                5
                • doar o chestie simpla, tot ce faci acum, in minutul urmator devine „trecut” 🙂
                  Asa ca a o rupe total cu trecutul este extrem de idealist…

                  5
                  • Helsingør Habitans

                    Probabil nu am fost foarte explicit. Nu spun că trecutul nu s-a intamplat și că nu are efecte, inclusiv negative, in prezent. Ce vreau sa spun este că ambele părți pot alege, daca vor, să își asume erorile și să construiască un altfel de viitor împreună, unul mai bun, in care sa putem colabora în buna credință. Cred că acest război nenorocit ne-a arătat că pentru ucrainieni este mai bine să aibă vecinii, inclusiv românii, de partea lor, in înfruntarea cu rușii, iar noua că o Ucraina membra in UE ar fi o garanție de securitate foarte importanta, in confruntarea cu aceiași ruși. Deci am putea găsi o motivație comuna de colaborare în perioada post conflict. Chestia asta este pragmatica nu doar idealistă. Dar nu se poate face decât dacă ambele părți înțeleg asta.

                    1
    • „Hop si noi în Bugeac dacă armia română era pregătită cum ar fi trebuit.”

      Nu merg treburile chiar asa… „hop am sarit gardul si gata…”

      Nu stiu ce fel de reactie ar fi avut lumea(comunitatea internationala), la asemenea evenimente, dar cu siguranta cred ca ONU, cat si intreaga lumea le-ar fi condamnat!

      Mie unul nu mi-ar place sa vad Romania condamnata d.p.d.v. moral & politic de catre intreaga lume.. si in public la O.N.U.!!!

      Atunci chiar ca m-as simti stigmatizat pe buna dreptate ca Roman! Si nici nu prea as avea ce sa reprosez…

      A doua la mana…

      Cu ce anume esti tu mai bun decat un hotz ordinar, din moment ce te comporti exact ca el?? ? Nu uita… hotzul intotdeauna striga alt hotz!

      Faptul ca evenimentele din 1940, s-au petrecut cum le stim, asta nu ne confera si noua Romanilor, in mod automat dreptul de a proceda la fel cum au facut-o ei in trecut!

      Vorba aia… cu ce te deosebesti de un psihopat si criminal ordinar ca Stablin sau Putler, din moment ce te comporti exact la fel??! Atunci cand procedezi ca o fiara feroce, devii practic acea fiara feroce! Nu e ok! Chiar deloc! Totusi suntem oameni!(cel putin asa imi place sa cred, macar noi Romanii, daca nu restul lumii…)

      Nu! Nu sunt deloc de acord ca Romania sa-si foloseasca armata, ca sa intre cu forta pe teritoriul Ucrainei si sa efectueze un rapt teritorial violent & brutal in stil sovietic!

      Este pur si simplu prea barbar asa ceva! Ar trebui sa fie de domeniul trecutului! Din pacate nu este asa, datorita Rusiei zilelor noastre… dar asta-i Russija, nu Romania!

      Sunt de parere, ca retrocedatrea fostelor teritorii nationale ale Romaniei(cat si ceva mai bine de atat), ce la ora actuala, inca mai fac parte din Ucraina atacata de Ruznacii cei barbarici, trebuie sa se petreaca intr-o maniera moderna, civilizata si pasnica, lipsita de brutalitate & barbarie!

      Cum asa?

      Pai in mod natural, Ucrainenii trebuie sa accepte si sa inteleaga faptul, ca ei nu sunt nativii autentici, ai fostelor teritorii ce au apartinut Romaniei Mari, cat si la sud, de intregul curs al Nistrului!

      Ei au fost adusi in vagoane & camioane de marfa cu gloata si stabiliti cu forta pe teritoriile in discutie, de catre tatuca Stablin, in detrimentul populatiei autohtone originale, ce asemeni lor, a fost deportata cu forta in vagoane de marfa in directia opusa, in gulagurile din Siberia! Cu scopul final de a-si da duhul acolo!

      In caz de boceli, smiorcaieli sau revolta, ar trebui in mod frumos pusi in fata dovezilor istorice… din simplul motiv ca acela este adevarul si asta-i realitatea! Le place sau nu, vor trebui sa o accepte!

      Ca sa nu mai mentionam despre faptul, ca destui Ucraineni au luat parte la exterminarea brutala a populatiei Romanesti, de pe teritoriile in discutie, atat atunci, impreuna cu Stablin, cat si dupa, pe perioada ocupatiei Sovietice(1945 – 1991) cat si in zilele noastre… incepand cu razboiul din Transnistria din Martie – Aprilie 1992!

      Nu vad ce drepturi si pretentii ar mai putea emite domnii Ucraineni, avand in vedere „frecusurile” ce au inceput din Iunie 1940, inclusiv cu ajutorul initiativei lor, cat si a celei Rusesti!!! Basca, avand in vedere si situatia in care se afla Ucraina la ora actuala si perspectiva economica destul de sumbra ce se contureaza la orizont… tisk tisk… ar trebui sa-si pazeasca tonul! Nu se stie cat de rau va fi, in cazul in care unul(sau mai multi) dintre vecini, vor refuza sa te mai ajute, din cauza ca esti un porc ordinar & grobian!

      Sa vezi atunci colaps economic, nu gluma…

      Cu alte cuvinte… la fel de bine cum au venit(cu grauitate si ca descultii) cu mare bucurie & veselie in inimi si s-au mutat pe pamanturile si in casele altora… la fel de bine sa-si stranga catrafustele si cramaba!!!

      Unde anume, va intrebati? Prea putin imi pasa…

      Idem pentru etnicii, Rusi, Ucraineni, Gagauzi si Bulgari, de pe teritoriul Rep. Moldova, inclusiv Transnistria! Mama Rusie va asteapta cu foametea in brate! ?

      Bon voyage! And may you never return! ?

      14
      • Începi cu „cu ce te deosebește de un criminal ca Stalin” si termini ci ideea de a deporta sute de mii de oameni…. păi, cu ce te deosebești?

        11
        • Nu mai vorbiți prostii despre rapt teritorial, deportări și alte asemenea, că nu vă deosebiți cu nimic de gândirea rusă sau a extremiștilor unguri.
          România este membră UE și NATO și în cea mai bună poziție din istorie. Noi avem nevoie de o mai mare relevanță economică (pentru că se poate în poziția noastră de acum) și de o armată puternică pentru descurajarea rușilor (sau a altor*prieteni*), nu de *pământ*.
          Nimeni nu se va atinge de un metru din teritoriul Ucrainei câteva generații de acum înainte, căci altfel nu va fi cu nimic mai presus decât sălbaticii de ruși.
          Iar poporul ucrainean dovedește zilele acestea că e un popor nu un teritoriu (cum spuneau rușii).
          Pentru noi un câștig ar fi o relație foarte bună cu Ucraina în viitor (și faptul că românii sunt oameni cu ei în aceste momente va ajuta la asta), o participare la reconstrucția de după război și relații economice strânse.
          Iar noi avem de crescut (economic și demografic) cei 238,397 km2 pe care îi avem. Când vom ajunge cu PIB/capita la nivelul Portugaliei sau Republicii Cehe vom putea spune că putem fi cu adevărat mulțumiți.
          Ucraina probabil nu va intra în UE până în 2030 dar după război presupun că va avea anumite facilități din partea UE, iar poziția noastră ne ajută foarte mult, mai ales în faza de reconstrucție. Singura țară membră UE ostilă Ucrainei în acest moment este Ungaria (și va pierde mult din acest punct de vedere, deci nici o pagubă). Noi, polonezii și slovacii ne dovedim niște vecini umani și săritori în ceea ce privește refugiații ucrainieni, ceea ce ar trebui să ne facă mândri și să deschidă și o nouă eră de colaborare economică România – Ucraina. După război vital ar fi interconectarea infrastructurii rutiere și feroviare.

          15
          • Helsingør Habitans

            Pagina unei ucrainience care a fost ajutată in Romania și a plâns: https://www.facebook.com/chernitskayajulia. A se citi comentariile (se poate face click pe translate in engleză) ucrainienilor despre cum au fost ajutați în diverse țări unde au ajuns și cum au descoperit că vecinii lor, inclusiv românii, sunt niste oameni buni. Posibil ca zeci de ani de ocupație sovietică sa le fi inoculat alte idei. Oricum aceste gesturi nu vor fi uitate. Interesul nostru este sa avem o relație cat mai buna cu Ucraina! Discuțiile despre teritorii și reproșuri istorice sunt total nepotrivite și lipsite de umanitate acum! Nu te duci la cineva care este in spital și se lupta pt viața lui sa îi scoți ochii cu greșelile făcute! Este momentul să fim solidari cu ei! Toate disputele se pot rezolva după pe cale pașnică dar singurele soluții viabile și de viitor au legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și intrarea lor în Schengen! Atunci se pot rezolva toate. Despre Bugeac nu mai ai ce retroceda cu procentul ăla de români. Dar m-aș asigura că ucrainienii respecta drepturile românilor din Ucraina și aș face un acord sub umbrela NATO că, deși ei nu sunt in NATO, in caz de viitor război în Bugeac sa poată intra trupe NATO care să îl apere, dar fiind interesul strategic major legat de controlul gurilor Dunării de către NATO/UE. Deci rămâne al lor dar va fi apărat și de NATO, sau tari din NATO, deci fara NATO, gen USA și Romania, in caz de viitoare agresiune.

            10
            • „Nu te duci la cineva care este in spital și se lupta pt viața lui sa îi scoți ochii cu greșelile făcute!”

              Ei cum au procedat in Iunie 1940, atunci cand au stiut ca noi vom trebui sa ne impartim o armata prost echipa in doua, datorita pactului Ribbentroappa-Molotoava??

              Nu e cam acelasi lucru, ca si cum ai pune cutitul la gatul unui bolnav pe patul de spital?? ?

              Eu zic ca da…

              Nu ca as fi adeptul sa intoarcem „favorul”…

              5
          • unu, i am depasit la pib pe cehi si portughezi, stam langa danemarca, despre ce naiba scrii?

            2
            • E greu de citit *pib/capita*? Acolo abia i-am depășit pe ruși și ne chinuim să-i depășim pe unguri. Eu știu despre ce vorbesc, dar tu știi?

              3
        • Arata-mi unde am scris ca o sa-i deportez??? ? Tu stii sa citesti sau intelegi doar ce si cum vrei tu?

          Nu deportam noi absolut nimic samagonezule! Noi nu avem bani de deportari… se vor deporta singuri inapoi cu zambetul pe buze si o sa le placa! La fel de bine cum le-a placut si au avut zambetul pe buze, atunci cand s-au „deportat singuri” in zona!!!

          Am scris mai sus, „cu pe josul” este absolut gratis! ?

          7
          • „Pana ce Rep. Moldova(inclusiv Transnistria), nu va fi complet epurata(in sensul de deportare) etnic[…]”

            prostia si xenofobia merg ținându-se de mână

            8
      • Eu ti-as sugera sa iti duci pisicu la un medic specializat …. „stii nene eu aud ingerii cantand!”
        Ucrainenii trebuie sa accepte si sa inteleaga faptul, ca ei nu sunt nativii autentici,” Cu ceva efort , cu nagaica si nagant (merge si Stechkin sau late chesti mai moderne) pot sa accepte ca … da fiind rusi din aia de a lui Hrørikr nu au fost dotati cu organ de intelegere … ci dpoasr de apucare!
        Si ingerii pe care ii auzi candtnad ar trebui sa faca distinctia intre „detinatior de buna credinta” so „tainuitor ( Art 270 ) Adevarata lor fata (in limbi rusesti „jopa”) poti sa o admiri la :
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_%C8%98erpilor#Perioada_contemporan%C4%83
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Maican
        Iar subliniez – este viorba de reritorii nepopulate , „transferate” URSS pe baze …. bizare care , ar fi putut fu usor returnate „scuzati da nu stiu cum au ajuns la mine!” precum un cleste vechi de 60 de ani …
        Nu draga .. „ce am gasita al meu sa fie”!
        Plus mi se pare ca un Ucrainica ta cea draga insa se mai invata despre https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolta_de_la_Hotin ca cand miticii invadatori mitici au macelarit populatia salva „progresista” (adica cica in curs de bolsevizare) .

        Su eu eu am zis sa le dam cu toporu-n spate precum Stalin Poloniei in 40 (si ucraineneii tai beneficiaza si azi de …. rapt!) ci doar „sa acoperim teritioriul”. Adica dacva cade Rgoiuneaa Odesa daca fortele ucrainiene di Gugeag timd catre zero , noi sa „acoperim”. Aidca „ba baieti ba hai lasati in pace zona asta, Bun, inteleg ca vreti sa mai bateti cativa ucrineieni insa stiti noi vrem sa ocortim avifaina Deltei Dunarii ca sarcii pelicai si legedele ce vina au?” Stiu e ipocrizie pura …. egala cu cea ruseasca (fie ea malo sau velico rusa) da de ce nu?
        Si daca nu tine … retragere!!!! Si anuntat World Wild Fond !
        E ma rog daca pe urma zaru cade …. si nu exista nici i lunuie direct de comunicatie cu Ocarina …. se poate incerca o discutie „ba eu ma retrag. Domnu Biden esti si ca ii vrei pe muscali aici ? Ca i-ai arajat sa foie din npou prerzenti in Insula Serpilor!”
        Cat despre cestia ca cum „Ei au fost adusi in vagoane & camioane de marfa cu gloata si stabiliti cu forta pe teritoriile in discutie,” esti complet pe dinafara! Sau ma rogt nu fumezi titun ci altceva cu multa „cafea alba” (votca de dimineata. Eu am rams credincis naravului din anii 80 ai RSR – produsele de doaga doar dupa 11 AM!) Putroile imperiale, fie ausyticata fie muacleasca au colonizat „rutenei” in Bucovina, in Basarabia . Partial din mot9ve „imperiale” (alterarea caracterului etnic prin ametesc al populatiilor, aducerea unei populatii mai vechi in imoeriu care sa devina un sprijin local al imperiului si … si prin aducere de mana de lucru mai ieftina decat cea locala!!!) Nu tcucule nu .. Ei au inceput sa fie colonizati dupa ce a fots luata Bucoviona de austricati si basaraboia de muscali . Apoi au mai venit si imnsguiri „ca leiberatori” . Cum zicea unu „am vazut ca limba e mai balnda decat acasa, pamantul mai rodnic, sunt fructe, livezi, vii , viata e mai buna!” Plus a fots „aucerea specialistilor” .. slavi in timp ce tinerii modpveni cu studii erau angajati in Karaganda sau Ufa.

        Matale cum ziceam …. meri la un medic de pisici ..
        Si in rets Cantati, cantati arhangheli/Lasati ca urlu eu!

        De exmeplu ca in 1997 Ucraina avea o mut mai bina relatie la Wasgington decat Romania…
        Si azi la fel ….

        A da. Candf am zis nagaica si nagant nu ma gandeam sa plaic populateie existente acum asa un regim. Ci doar sa zic ca sunt „greu de convins” si ca kinteeg greu argiumentele verbale, logice, morale . Expreia naganaica i ngagant am invat-o de la un emigrat rus .. alb gardist fots in Ohrana

        8
        • „Putroile imperiale, fie ausyticata fie muacleasca au colonizat „rutenei” in Bucovina, in Basarabia . Partial din mot9ve „imperiale” (alterarea caracterului etnic prin ametesc al populatiilor, aducerea unei populatii mai vechi in imoeriu care sa devina un sprijin local al imperiului si … si prin aducere de mana de lucru mai ieftina decat cea locala!!!) Nu tcucule nu .. Ei au inceput sa fie colonizati dupa ce a fots luata Bucoviona de austricati si basaraboia de muscali . Apoi au mai venit si imnsguiri „ca leiberatori” .”

          Imperiile Austriac si Tzarist, nu au reusit sa reduca sufiecient de mult procentul de etnici Romani din zona, indeajuns incat ei sa devina minoritari pe propriile pamanturi!

          Marea performanta a reusit-o Stablin si cu Uniunea Sovietica! Dupa 1945, procentajul de etnici Romani a scazut atat de drastic in Bugeac & Bucovina de Nord, in urma masacrelor si deportarilor in Siberia, incat Romanii abia dupa 1945 au devenit minoritari sub 50% in acele teritorii!

          Deci ramane o istorie destul de recenta si nu vad motiv de ce nu am incerca sa inversam procesul…!!! Repet prin intermediul diplomatiei & a negocierilor pasnice, nu prin forta bruta!

          Pai daca o tinem tot asa, la fiecare 100 de ani, se va mai tot ivi un razboi, ba in est, ba in vest, ba la sud, sud-vest, etc si de fiecare data cand suntem prinsi pe picior gresit(cu armata slaba sau intr-o situatie economica precara), se va mai cioparti o bucatica din tara noastra, Romanii de acolo vor fi masacrati sau deportati cu forta…!!!

          La fiecare 100 de ani tot asa, pana cand nu va mai ramane nimic din noi, vor trai altii aici in locul nostru, dupa cum foarte multi ar pofti, inclusiv la ora actuala…

          5
        • Bizoane, Bizoane … tot bizon rămâi și nu-nțelegi de ce …
          Acum, când această umanitate visează să colonizeze planeta Marte și când încearcă să treacă de la civilizație de grad 0 la civilizație de grad 1, chiar pe cel mai evoluat continent al umanității, avem un război oribil. Atât de oribil încât îi face pe oameni să-și schimbe modul de a gândi într-o secundă – din momentul în care au început să se audă primele explozii în Ucraina avem o nouă civilizație – civilizația care consideră în noțiunea de stat definitorie și cvasiexclusivă comuniunea umană și nu teritoriul pe care se află, adică nivelul unui stat va fi definit de nivelul de dezvoltare al relațiilor sociale, economice, tehnologice dintre cetățenii săi pe care eu l-aș denumi societalism.
          Evident că, în opoziție cu acest nou mod de gândire societalist vom avea în continuare modul de gândire teritorial, dar cine va gândi așa ? Putin, Lukashenko, Erdogan, Ilham Aliyev, Xi Jinping, Kim Jong Un, Bashar Al-Assad și încă alte fosile ale vechiului mileniu. Uite că până și Viktor Orban începe să treacă de la modul de gândire teritorialist (visele cu Ungaria Mare) la cel social (banii pentru echipele de fotbal ardelene).
          Până acum o lună puteam și noi să gândim teritorialist (vise despre Bugeac, Basarabia, Bucovina de Nord, Dobrogea de Sud, Timoc, Maramureșul de Nord) pentru că nu era incriminant. Dar de acum este un mod de a gândi profund reprobabil unei enorme majorități din lumea în care vrem noi să trăim. Dacă vrem să trăim alături de ruși, kazahi și mai știu eu ce, da, suntem chiar invitați să gândim teritorialist – cam asta ne tot îmbie propaganda rusă – și știe bine să ne gâdile, chiar dacă se auto-blamează – Insula Șerpilor dată printr-o HG, Bucovina de Nord desenată după cum au mers în ’40 tancurile sovietice, etc.
          Neamțu’ de rând nu mai gândește teritorialist la ce grozăvii s-au făcut în numele lui – chiar dacă a mârâit Helmut Kohl, Germania a acceptat mutarea graniței cu Polonia cu 100 km, iar acum neamțu’ nu-și pune problema că au densitatea populației 250/kmp, își pune problema că nu mai are o generație mai tânără care să-i ducă mai departe cultura și tehnologia și caută emigrație compatibilă cultural cu el – după ce s-a prăjit cu sirienii, acu’ se uită lung după ucraineanca aia cu 200 de lei și ai ei patru copii (adevăru’ e că nu mai apărea știrea dacă nu arăta cum arată …).
          Are vreo dorință teritorială Olanda ? Acu’, în epoca impactului ecologic, nici măcar de la Marea Nordului, deși sunt 350/kmp … da’ au PIB-u’ de 100 ori mai mare decât Mongolia …
          Cum ar fi ca noi sau polonezii să gândim acu’ teritorialist ? Să zicem că am avea 500 de tancuri Leclerc, 400 de F16 și am produce ieftin 1000 de drone și 10000 de rachete ghidate pe lună. Cum ar fi dacă le-am da acu’ o perversă ucrainenilor ? În 3 zile am ajunge la Nistru și Ceremuș și Tisa Neagră fără mare stress și cu zero pierderi. Și ? Ce-ar zice UE Ne-ar scoate imediat din UE și ne-ar da exact sancțiunile rușilor, da’ nu pe 5 ani, ci pe 50, că noi n-avem gazele și mineralele Siberiei …
          Concluzie : la modul de gândire macro-politic s-a mai adăugat o axă : lângă axa democratism – autarhism, axa stânga – dreapta, axa progresism – conservatorism, axa libertarism – iliberalism, axa consumerism – ecologism sau axa intervenționism – marketism a mai apărut o nouă axă – axa teritorialism – societalism. E o nouă lume ! Înțelegi asta ?
          P.S. Am cam comis-o cu niște Gagu-isme dar sper să-mi înțelegeți ideea … Macron face macronisme pe care toți se prefac că i le înțeleg … da’ eu nu-s însurat cu profa din liceu și nici n-am candidat în politichie …

          5
          • Cap ai minte la ce naiba ti-ar trebui ?!!!

            Azui la tine ….. cica ca cum „când această umanitate visează să colonizeze planeta Marte” te crezi deste[t ma ? Eu sunt cointemporan cu cursa cosmica … eu chiar am crezut ca pana prin 1990 va avea loc amartizarea (oamreni de stiinta „seriosi” prgniozau)… pana acum trebuia sa fie statii permamente in spatiul, pe luna .. Mda ia de cauta „2001: A Space Odyssey” … in anul aparitiei sale nu parea chiar asa fantezist cu mai degragba „de popularizare” …. Si ? Si ?!
            Adevarul se pare ca va fi Reealitatea Virtuala si vieti vortualizate gen „metavers” in sensul romanului „La Capătul curcubeului (Rainbows End) de Vernor Vinge … adica fara romantismele lui Vinge triesti intr0o cocioaba impartita cu lati j’ esti imbracat nu chiar in zdente ci intr0i unoforma sa zicem Mao, manaci ceva doar cu nitel mai granitor ca cacatul insa totul il percepi „virtual” caci esti „augmentat” sa te evzi intr0-un palat, imbrcatat in aur si rubine si mancand cele mai exravagante trudandale. Ca cum ziea PLUSerista aia Oana B „Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”, sau „Bine ați venit în anul 2030. Nu dețin nimic. Nu dețin o mașină. Nu dețin o casă. Nu dețin aparate sau haine. Tot ceea ce consideram în trecut un #produs a devenit acum un #serviciu: transport, cazare, mâncare și toate lucrurile de care avem nevoie în viața noastră de zi”
            Personal, desi ma fots membru al PCR , eu sunt ptr proprietate – vreau casa mea! Vreau biblioteca mea!! vreau hainele mele!!! Casa mea, casteleul meul barlogul meu. Cartile mele – iau una in mana .. imi aduc aminte .. cand am cumporata-p, sau cine mi-a daruit-o, senzatioa de la prima lectura…Vreau hainele mele! Nu prea mai port cravate .. dar am ditai snopu. Dspre jumatate pot pvestei de la cine le-ma primit, cadn le-am cumparata, cand le-am purtat. Am o camsa pe care o mai port 5-6 zile pe an (adica o spal) doar de 2 ori) .MIsto camasa .. are „numai” 54 de ani (eu 70). Verile tineretii mele, a maturitatii mele .. amintirea mamei mele (cadou de la ea… Nu asa fi indeaznit sa cer ceva asa de scump!)
            {ledoarai ta este doar o scarbavnica de pledoarie pseudibolsevica .
            Nu cuntinui ca deh cei ca mine nu prea sunt tolerati.

            Si nu indraznai sa zici prostii bolsevice doar pentru ca durerea parintilor mei ma doare si pe mine!

            Ţine minte, fiul meu
            Că există Dumnezeu
            Uite cum a fost şi cum va fi
            Și un jurământ te leagă
            Țara noastră nu-i întreagă
            Însă asta doar până-ntr-o zi
            Când vei fi şi tu bărbat
            Să te simţi mereu soldat

            Doamne, ocroteşte-i pe români
            Pentru vechile hotare
            Pentru România Mare

            Doamne, ocroteşte-i pe români

            11
      • Helsingør Habitans

        Nu ne putem întoarce la Traian și Decebal și să cerem pe cale de consecință tuturor din țările din jur sa plece! Plus că cei de azi sunt alții, nu sunt aia de ieri veniți. Și odata ce te-ai născut pe un pământ, pentru tine acel pământ este acasă! Cam in toate tarile daca te naști acolo devii automat cetățeanul acelei tari! Ceea ce este logic! Noi nu trăim sute de ani ci în acest corp avem o viață. Nu putem reproșa celor de azi greselile celor de ieri decât dacă se comporta la fel! De exemplu Putin se comporta la fel cu cei de ieri. Singura soluție viabilă pentru viitor este sa avem o relație cat mai buna și de încredere cu ucrainienii!

        6
        • „Plus că cei de azi sunt alții, nu sunt aia de ieri veniți.”

          Aici si acum este… suntem o reprezentare in spatiu tridimensional a noi insine din trecut, prezent si viitor! Doar peisajul si aspectul se schimba, eurile raman exact aceleasi! Este un concept mai avansat, in care trecutul, prezentul si viitorul se imbina intre ele, il gasesti prezentat in unele Anime-uri produse de Japonezi sau in filmul Cloud Atlas, cu Tom Hanks & Halle Berry…

          Plus ca trecutul si viitorul sunt doar concepte abstracte a prezentului, create de oameni, cu scopul de a tine evidenta evenimentelor din trecut si pentru a face planuri de viitor…

          Trecutul si viitorul nu exista! Intotdeauna este doar aici si acum!

          Este enorm de abstract ceea ce am scris, stiu! Dar daca ai sa decizi sa reflectezi asupra acestui fapt, incetul cu incetul te vei obisnui cu ideea…

          5
          • Helsingør Habitans

            Cunosc ce spui, dar deocamdată sunt doar speculații. Iar dacă sunt adevărate se referă la alt nivel de conștiință afterlife care nu este aplicabil realității juridice de aici. Revenind la subiect, vreau sa spun că avem o oportunitate acum in prezent să închidem un trecut nu tocmai reușit cu ucrainienii și să putem crea împreună un viitor mai bun. In acest sens putem lăsa partea nefericită din trecut în urmă și să alegem altceva. Bineînțeles in măsura în care ambele părți își doresc. Ar fi in avantajul tuturor! Iar pe ruși i-am lasă fără obiectul muncii.

            1
  62. Helsingør Habitans

    Cum in statele democratice exista un minim nivel de transparență, apar din când în când cursuri sau informații pe teme militare din surse credibile. Apropo de războiul hibrid, operațiuni psihologice și propaganda, exista un clip bun pe internet pentru cine are răbdarea să îl urmărească: https://youtu.be/N02SK9yd60s. Da este vorba despre un exemplu din USA, dar Mr. Giordano spune că lucruri similare se întâmplă și în Rusia și în China. Concluzia este că ne găsim nu doar într-un război clasic pe teren dar mai ales într-unul psihologic și din punctul asta de vedere propagandiștii ruși sunt activi și la noi. Unele dintre metode sunt explicate in clip. Din acest punct de vedere viitorul Ucrainei post conflict depinde și de rezultatul războiului propagandistic. Din cate se poate vedea până acum Rusia este pe cale să piardă poate definitiv pe zeci de ani acest război, fapt sesizat și de nepoata lui Hrușciov: https://m.adevarul.ro/international/rusia/stranepoata-nikita-hrusciov-despre-razboiul-ucraina–nu-poti-natiune-iubeasca-bombardand-o-1_62376ee25163ec427174531e/index.html. Adică și dacă îl vor câștiga prin absurd pe teren, îl vor pierde definitiv pentru că vor pierde cum se spune sufletele ucrainienilor. Nu poți impune dragostea cu tancul. Prin urmare dacă Ucraina va supraviețui ca stat independent, vor avea voința și șansa istorică sa scape de conservele sovietice și să dea afara once and for all propaganda rusă. Ceea ce înseamnă că vor reuși să își refacă tara daca vor avea sprijinul consistent al occidentului. Nu va fi ușor dar vor putea realiza asta. Poate fi și pentru noi o șansă să ne descotorosim de conservele sovietice. O Ucraina refăcută membra a UE ar însemna o garanție de securitate în plus pentru noi in fața lui Putin, care și-a pus pe stadion artistul propagandist sa cante despre măreață Rusie care cuprinde și Moldova! Că să nu mai spunem că intrarea Ucrainei în UE ar ajuta enorm la rezolvarea problemei Republicii Moldova!

    9
  63. George

    felicvitatri.

    Regret ca ma „desoperit” prea traziu articolul …..

    Innfine un autor care gandeste dincolo de „Putler” , „civilizatie”, democratie” si alte , scuze cacaturi*

    Da .. Marea problema ar fi „ce facrm cu tata asta in plus?” ..
    Csa , scuzati, Ucrian este „in plus”.
    Adica comncuenta si nimeni nu iubeste concurenta .. Poa doar in sport …
    Uraina … este un pree mare producatir agricol.. Ontr-o Europa cu eceente agricole!
    Are exces de siderigie si metalkurgie. Samd samd etc .
    Intr-o Europa ce se doreste „verde” depinde prea mult de carbune …
    Motive motive ….

    Si mai „interesant” este ce va fi cu Odesa. Ucraina are nevoie de Odesa. Portul Odesa este esential ptr Ucraina. Ptr asa ceva s-au dat batalii care s-au intins pe secole … Zau asa ptr assa ceva .. merita ca Z sa se lase filmat tarndu0se si pupand pantofii lu Putin … Proiectiile cu Odesa inlocuita de Constnta sau de porturi baltice …. nu prea tine . Portul odesa va ramane „plamanul Ucrainei” dar nu neaporat sub contril malorus . V Danzingul .. care ca „Iras Liber” peutea subzusta dar ca iras german sub conducerea belrineza … „sufoca” Polonia. Pe langa importanta Odesei … zone intinse din E ucrianei (alea cu sidergie samd) pot fi cedate cu ipocrita „iusurare” „luati voi ruginele astea nu amj ce face cu ele!!!”

    Mdee . E cam nasgpa ptr malorusi .
    Strategia e acuma Rusiei arata ca de fapt .. renunta la Ucraina . Ca nu poti pretionde un drept storic asupra Kievului „tatal oraselor rusesti si sa il bombartdezi asa … si daca chiar nu ai noroc boestenata de staistica (eroare) paradeste catedrala Sfanta Sofia din Kiev si mormnantul lui Iaroslav cel Intelept … Ar fi ca si cum ai dori sa „refaci Romania” distrugand manastirea Cozia si mormantul lui Mircea cel Batran!!!

    Si daca renunta .. distrug!

    at despre plan Marshal ptr Ucraina … refacere .. samd .. hm …. hm …. lucuriole s0ua imputit fiindca Uxriona avea neviie de un credit de niste milairde . Unicii care au acordat creditul au fots muscalii …..

    O!
    Se puteau cae multe ptr Ucraina. Dar concurenta . S-ua muptumit sa ne sileasca sa renunatm la ommica comopensatie de parada- Insula Serpilor – ins aua laassat IUcraona sa vegeteze la mila Ruiei Marim(Velico Rusia… – ptr unii sunt 3 tari care iompartesesc nukele r’hos : Rusia Alba, Rusia Mica (Kiev) si Rusia Mare (veloko_ a muscaleasca)

    Dar „deranja” …. prin potential ….

    In rest .. se putea „finlandiza” .. nu stiu daca ati observta da Finlanda o duce minunat – u PIB per capita de cca 48.000 $ .. pbtinuiti in mare parte din folosirea resurselor rusesti si din export pe piata rusa … U Ucraina mai „potenta” fian nciar .. ar fi avit si cu ce sa isim apre neuritattea …

    Dar asta „deramnja” Atii aveau nevoie d ebanii astia.

    A da. va rog ..

    Fara „mirala”, Putelsr, ruble si alte cacaturi .

    Eu discut „geopolitica” care este complet amorala . Adica facui ce esti silit sa faci – politica geografiei tale!!!! Si considerentele „morale” sunt pe ultimul loc al „inaltelor consideratii politice”. Nu credeti ? ia cauati pe net „femei iazide” si ce au ajuns in urma „democratizarii” prin „Pormavara araba” ! DAca suntei cinstiti .. veti zice i voi ca „in inaltele sfere” nu exista morala ci doar „opirtuitati”

    Si in final Bin articol!

    7
  64. Da’ de teoria conspirației nu discuta nimeni ?
    Șoaptele alea , pe la colturile internetului .
    Care șoapte spun , încă din 2010 ca totul a fost planificat de un oarecare Igor ( Garry ) Berkut , ca să se formeze o nouă țară , denumita Noul Ierusalim ( ??? ) iar războiul ar fi trebuit să aibă loc , conform teoriei conspirației între 2022 și 2029 , incluzând doar Ucraina , Moldova și România .
    Scopul inițial presupunea împărțirea in 5 regiuni : sudul Ucrainei sa devina NI iar rușii sa aibă zona lor de influența în E .
    Dacă doriți să citiți un scenariu SF despre o istorie alteranativa despre viitor , merita să căutați ciudățenii de genul ăsta .

    E captivant .

    3
    • Era o teorie ca Duca a fost ucis de legionari pentru ca acceptase stabilirea evreilor din Germania in Basarabia și ar fi urmat crearea unui stat/ autonom? evreiesc in Basarabia. Teorie neconfirmata, Duca a murit probabil din cauza interzicerii participarii la alegeri a legionarilor si a represiunii îndreptate împotriva lor.

      8
    • Asta este doar o perdea de fum, pentru conspiratia adevarata…

      Intotdeauna se procedeaza asa… o „contra-conspiratie”, defapt multiple, lansate dintr-o data, ca sa faca „perdea de fum” conspiratiei principale!

      Evident ca in mod natural, majoritatea le clasifica fiind drept aberatii(majoritatea asta si sunt!) si nu baga de seama… spre dezavantajul lor bineinteles!

      6
  65. Comentarii faine si pareri diverse , necenzurate , sunt sarea si piperul acestui batrin forum al entuziastilor ROMANIAMILITARY . Hell yes !!
    FORTE11 este viu si nevatamat…. se plimba mult si ia aminte. Un batrin pasaroi UK prin zona . Zona de EST , Moldova nu mai zboara nmic pe acolo in seara asta.
    Ivan da cu buzduganu supersonic…. precautie mare.

    13
    • Pe 21 am vazut un mic avion, fara numar, detinut de rusky, care a plecat de la Moskva, a urmat traseul avioanelor civile spre marea Caspica, apoi spre Istambul, in jos spre sud, spre Cairo, dupa care a cirmit brusc si a aterizat la Tel Aviv. Cam 3 ore a durat tot drumul.
      Si altul interesant, inregistrat la turci, tot fara numar, plecat de la Moskva, prin Belarus, Letonia, Polonia, RO, si apoi la Istambul.
      Si a mai fost o cursa privata, care a aterizat la Chisinau, de la Tel Aviv, trecind prin RO.

  66. Astept cu interes momentul cand ucrainenii vor incepe contra- atacul pe teritoriul rusesc ?. Ceva imi spune ca nu e departe ziua aia si-i vor impinge inapoi pe linia de unde au plecat

    12
    • Vor trebui sa-si aleaga tintele cu grija… cele mai simple la inceput(Mykolaiv de ex.) si care nu necesita eforturi & resurse prea mari ca sa fie indeplinite… altfel risca sa-si risipeasca resursa umana si materiala prea mult si vor pierde tot avantajul castigat in defensiva!

      6
  67. Nu critic articolul in sine dar se pierd cateva aspecte din vedere.
    Ucrainenii sunt cat de cat scoliti (si in fostul URSS zona Ucrainei era aia mai „desteapta”) nu niste ciobani cu camila prin desert. investitiile post razboi vor tine seama de chestia asta.
    O sursa de bani post razboi pentru Ucraina vor fi si celebrii „capsunari” nu doar ajutoarele vestului.
    Daca chinezii sunt baieti destepti si par a fi , dupa razboi vor incerca si ei sa se infinga prin Ucraina. Chiar si acum se observa ca incearca sa lase cat mai multe porti deschise pentru Ucraina- macar la nivel diplomatic.
    Asa ca daca isi pastreaza Odesa si nu vor avea o atitudine aroganta dupa razboi („ne-am luptat cu rusii pentru voi – vrem bani si favoruri „) eu cred ca au sanse sa-si revina rapid.

    Poate dupa razboi Ucraina isi va aduce aminte si va actiona cum trebuie vis-a-vis de Romania. Au nevoie de prietenia si parteneriatul economic cu noi (suna ca dracu stiu) mai mult decat avem noi nevoie de ei. Si razboiul le-a demonstrat asta.

    13
  68. Bre!

    Acum mi-a picat fisa !

    Ucraina mare exportatior de .. grau? Pprumb? Floarea soarelui ?
    Rusia exportatior de .. grau? Zau asa?!!

    Acu 50 de ani URSS era mare importator de grau, porumb, flarea soarelui samd . URSS adica Rusia si Ucraina plus productia RSS Moldoveneasca …. Nu mai tim minte anul … insa a fots un an bun si ptr fermierii americani si ptr depozitu de la Fort Knox. Nu stiu cate vagoane de aur … si gluma anului erwa ca capitalismul este condamnat saa dainuie .. pentr ca comunismul sa nu moara de foame!!!!

    9
    • Kirrill_kgbistul

      nu ti-a picat nici o fisa,toata productie e realizata doar cu produse occidentale+americane,nimic rusesc.Daca va pun interdictie la hibrizi,pesticide si motorizare,va intoarceti la subzistenta si la cal.

      4
    • fort knox e o baza militara de langa depozitul de aur. bullion numai stiu cum ii zice.

      • https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Bullion_Depository

        Am facut eu cautarea. Bulionul (sau bulioanele?) de aur sunt stocate langa baza Fort Knox dar informal locul se numeste tot Fort Knox. (Bullion = lingou). Nu stiam. Zi de zi inveti ceva.

        1
        • Bulionul . ala de la FK este un good bulion bar … de 25 lbs (cel mai greu lingou de uz bancar) cu titlu de 24 carate (99,999)
          SI locu chiar este Fort Konx …… construit pe o bucata de teren al bazei. United States Bullion Depository este doar cladirea si terenu din Fort Konx . desrinat depozituului de aur…

          Intanplatir cica doar din intamplare construiot exact langa fort …. La o adica chiar nu este locul in care sa dai o lovitura ….. au alauri j;de miii de gagii cu AH 64, tancuri si ce mai incape . Adica iti trerbuieste minimun corp de armata ptr un hold up!

          Ma copii ai direrii nenea e mai pueisan si a vaziut mai multe. Si mai tine minte .

          Kirrill_kgbistul …. la cine te referi ca cand scrii „Daca va pun interdictie ” ?
          Adevarul este de l;-am scris eu . Acum 60, 50 de ani URSS imporita grau, pporumb si soia din US … Camtitati mari …si ineori platote cu aur .

          6
  69. https://www.rumaniamilitary.ro/ucraina-post-conflict#comment-481011
    Hopa !
    A zis cineva ceva de drujba Ungaria – Rusia, a sarit purtatorul de griji sa-i ia apararea .
    Da ` pana amu `unde ati sta pititi Bloomberg/ Hohenstaufen / Mircea SAS ( + 1 cu efortul ) si alti soldatei guralivi si insultatori ai Ungariei ?
    Nu ati spus nici un cuvant despre atitudinea prorusa a Ungariei .
    Acum se vede clar pentru cine lucrati .
    Uite , sponsorul vostru si-o ia .
    https://evz.ro/ungurii-implicati-intr-un-scandal-urias-tensiuni-mari-la-granita-romaniei-polonia-a-luat-pozitie.html
    Si-o ia pe moment . Ca dupa aceea ca si curvele , si-o spala si e ca noua .

    Ceea ce ma uimeste sunt cele 31 de like-uri, inseamna ca s-a reactivat reteaua .
    E cel mai prostesc dar si mai evident mod de a arata pentru cine a lucrat .

    Si cand ma gandesc cum se urla pe aici sa dam gratis Ungariei gazul din Marea Neagra .
    Sau cu laserul de la Magurele , faza a 2-a .

    Apropo baieti , pe limba voastra : cum sunteti platit , in forinti ?
    Si care e cursul de schimb ? Forint- rubla ?
    Pe limba voastra .

    6
    • Ungaria pierde pe gura ei. Momentan Orbănel al lor mai e băgat în seamă în Europa doar de Vukic al Serbiei (care la rândul lui e băgat în seamă doar de Orban). E un fel de onanism în doi. Apropo despre beneficiile unei poziții corecte în relația cu Ucraina: tocmai am citit un articol precum că uzina de utilaj agricol din Vinița și fabrica de tractoare din Harkov își relocă producția și inginerii în județul Iași. Ceea ce ar fi un mare câștig. Două uzine de tradiție care mereu au avut clienți. Îmi cer scuze dacă s-a mai pus și nu am observat.
      https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/fabrica-de-tractoare-de-la-harkov-isi-muta-productia-la-iasi-din-cauza-razboiului-din-ucraina–318251.html

      14
      • Multumesc pentru link .
        Nu ma bucur de nacazul altuia ,
        Dar si noi nacaz destul avem fara fabrica de tractoare .
        Totusi ma intreb cum vor tranfera fabrica pe vreme de razboi , am citit de convoi cu paza militara .
        Prelucrarile mecanice mai usor , la partea de turnatorie / tratamente termice ma refer .
        Nu e imposibil .
        Totusi , dupa punerea in functiune avem nevoie de un sistem bancar care sa sprijine mecanizarea agriculturii .

        3
        • Cu diplomatu!
          Tot ceea ce ai nevoie este documentația tehnică care se poate stoca pe stick – uri de memorie sau SSD.
          Cu trenul sau camioanele poți aduce sdv-uri și utilaje.
          Dar dacă ai documentația și oamenii, echipamentul se poate recupera prin cumpărarea unor utilaje moderne în locul celor lăsate în urmă.
          Evident, este mai ieftin să aduci utilajele decât să cumperi altele noi, dar ai avantajul unei fabrici noi cu echipamente moderne care permite o producție de calitate și cantitate mai mare.

  70. https://www.dcnews.ro/biden-va-vizita-polonia-pentru-a-discuta-despre-situatia-din-ucraina_862759.html
    Deci POTUS merge in Polonia sa discute despre conflict si post-conflict .
    Sa-si fi dat seama ca la noi nu are cu cine discuta ?

    4
    • la noi au venit aia care aproba unde se cheltuie banii contribuabilului american

      1
      • Si in Polonia au fost, si inca de mult .
        S-a discutat aici pe RoMil .
        Totusi ,lipsa vizitei e o problema de vizibilitate a Romaniei .

        4
    • probabil ca se discuta planul Poloniei de intervenție a unor trupe membre NATO în Ucraina (de vest cel mai probabil). trupe care sa asigure capacitatea de alimentare a rezistentei Ucrainei prin frontiera polono-ucrainiana. România nu are de ce sa fie vizitată motivul fiind unul geografic.

      insa președintele Poloniei se întâlnește azi cu Iohannis pentru a-i transmite concluziile discuțiilor de ieri cu Biden în acest sens.

      lucrurile se precipita pentru ca se preconizează intrarea armatei Belarusului de parte Rusiei în război, tăind partea de vest a Ucrainei pe unde se furnizează armament. Polonia vrea sa preîntâmpine și sa între în partea de vest a Ucrainei înainte de a face Belarusul asta. Pentru Polonia a critic ca Putin sa nu ocupe partea de vest a Ucrainei.

      Romania ar putea veni și ea cu o contrapropunere acolo unde o doare, în Bugeac. Sau poate ca nu.

      2
  71. Mai bine va intrebati cat va putea supravietui Putler&co in o tara care va geme sub sanctiuni? Orice perspectiva de dezvoltare business este nulla, abia daca mai pot spera sa vor avea ceva contracte pentru iarna viitoare. Cum credeti ca vor reactiona toti baietii lor destepti cand vor termina banii de zile negre? Ma gandesc numai la Ceasca cu cata viteza i-au facut toti vant pe tobogan cand au avut prima ocazie.

    6
    • ?Cum credeti ca vor reactiona toti baietii lor destepti cand vor termina banii de zile negre?
      Cateva zeici de hoitimanimjumatate .. de lata religie ?
      Vezi tu mai este o solutie : 1917 !!!!!

      4
    • De[inde de cat alcool bei, de ce dumezi in loc de tabac si poate de cate masterate ai …Na exemplul ca prea multe diplome strica India a avut o îndelungată dispută cu URSS pe care Federaţia rusă a moştenit-o, legată de delimitarea frontierei în Himalaya.

    • Între 1829 si 1834 pe timpul Guvernatorului Kiseliov/Kiseleff ?!

  72. O informatie de la Komsolaskaia Pravda, repede retrasă de pe net, indică pierderile rușilor la 9861 uciși și 16153 răniți.
    Se pare cà a fost o „greșeală” că a fost publicată, fiindcă informația venea de la ministerul apărării rus.
    Link-ul din web.archive
    https://web.archive.org/web/20220321121337/https://www.kp.ru/online/news/4672522/

    Pare plauzibil, se apropie de estimările americane.

    4
  73. Vasie Băcăuanul

    Milioanele de rusi care vor pleca afara vor sustine alte milioane ramase in tara. Vor aparea multe firme infiintate in Cipru, cu capital din Madagascar si cu actionari din Liberia care vor i tra in forta in reconstructia Ucrainei( dar care firme vor mirosi a vodca si pirosti). Oligarhii in final isi vor recapata banii de afara cu scuzele de rigoare, ca doar bancile helvete, britanice si cine stie chiar americane sunt firme care respecta clientul( banii n-au miros). Tare ma tem ca putin si ai lui vor suferi cel mai putin. Multimea indobitocita va duce greul sanctiunilor. Sunt sigur ca toata aceasta parada cu sanctiunile este un spectacol, nimic mai mult. Nu se ia nimeni de gasca de la putere ca sa nu le vina si lor randul. Cei ce conduc, de oriunde se considera dumnezei, uitati-va la beizadele „marilor familii” care conduc politica si economia mondiala, care studiaza in scolile de elita, ce comportament de stapani arat[.

    5
  74. ,,Ucrainenii susțin că au capturat „Frumusețea-4”, cel mai nou sistem rus de bruiaj al sateliților-spion și avioanelor-radar NATO”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ucrainenii-sustin-ca-au-capturat-frumusetea-4-cel-mai-nou-sistem-rus-de-bruiaj-al-satelitilor-spion-si-avioanelor-radar-nato-1881289

    2
  75. ,,Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei a declarat că din cauza problemelor privind furnizarea de componente către Rusia, activitatea întreprinderilor specializate în repararea tancurilor a fost momentan suspendată.”
    https://www.defenseromania.ro/singurul-producator-de-tancuri-din-rusia-compania-uralvagonzavod-si-a-oprit-activitatea-din-cauza-lipsei-de-componente_615621.html
    In articol se precizeaza, printre altele, ca ,,întregul sistem de control al focului instalat pe tancurile rusești modernizate se bazează pe camere cu termoviziune de fabricaţie franceză, care au fost furnizate Rusiei prin Belarus pentru a evita sancțiunile economice impuse după 2014.”
    Rusinos pt francezi, dar sa nu uitam si de scandalul Mistral!

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *