General de brigada erou Stan Poetaș

Nu întâmplător fac aceasta evocare, recent am primit de la o cunoștință cartea domnului colonel (rtr) Macovei cu privire la acest ofițer de excepție al Armatei Regale Romane. Pe dl colonel Macovei l-am mai citat în diferite articole scrise de-a lungul timpului pe site si mă bucur că domnia-sa recidivează in a ne oferi cărți de o valoare istorica deosebita, documentări, fără de care nu putem pricepe complexitatea zilelor prezentului. Cine nu-si cunoaște istoria neromanțată, va fi obligat sa o retrăiască.

La fel va spun stimați cititori ca nu întâmplător îl evoc pe generalul Poetaș in această serie nu tocmai scurtă a personalităților militare române care mă simt obligat să vi le aduc in fata, ci văd că încetul cu încetul dispare o mențiune din istoria noastră: generalul Poetaș a fost primul ofițer superior roman ucis de bolșevici, 1919. Un fel de uvertură a ceea ce va urma, cei 45 de ani de întuneric.

Fac această afirmație din capul locului deoarece regăsesc tot mai multe, hai sa le spunem “analize” istorice, de o proveniență dubioasa, care ne plasează într-o relație excelentă cu URSS prin anii 30 si eventual o pledoarie spre opțiunea diplomatică a marelui Titulescu spre sfârșitul carierei sale. Categoric Titulescu a fost un mare om de stat, însă viziunea sa la momentul respectiv este greu de înțeles iar gâlceava noastră cu rușii nu a început in 1940. Relațiile au fost tensionate in toată perioada interbelica.

Cum nu acțiunea lui Titulescu face obiectul acestui articol să trecem în revista marilor personalități militare românești pe generalul Stan Poetaș.

Stan Poetaș s-a născut in 1870 in satul Ulmu, județul Brăila. Devine absolvent al scolii primare si apoi gimnaziale. Este admis la scoală de ofițeri si in urma absolvirii primește gradul de sublocotenent, activând in structura regimentului de Infanterie Nr 11, Râmnicu Sărat. Prima evaluare a țăranului ofițer prevede viitorul strălucit al acestuia, comandantul regimentului, col. Schaletti menționează ca este “character disciplinat, servește cu activitate, promite a fi bun ofițer”.

Parcurge toate treptele ierarhiei militare ofițerești pana la gradul de maior in 1913, fiind observat si notat inclusiv de Inspectorul General al Cavaleriei, Principele moștenitor Ferdinand, cel care istoria Romaniei il va retine ca Regele Ferdinand I Întregitorul.

Începutul Primului Război Mondial il găsește pe colonelul Poetaș la comanda regimentului 40 Infanterie “Călugăreni” si ulterior conduce bătălia de la Neajlov-Argeș, sau bătălia “Bucureștilor”, cum o mai găsim in literatura de specialitate unde in prima faza respinge atacul german. In 1917 îl găsim încă pe colonelul Poetaș unde altundeva decât la Mărășești, alături de Eremia Grigorescu, comandând Brigada 17 Infanterie. În fapt unul din artizanii punerii in opera a celebrului dicton “Pe aici nu se trece”.  Pentru modul excepțional de conducere al oștilor pe câmpul de lupta, este avansat la gradul de general de brigada. Regele Ferdinand îl decorează de asemenea cu Ordinul Coroana Romaniei  în grad de comandor cu panglica de Virtute Militara.

Bucuria este de scurtă durată deoarece aliatul rus al armatei române se dezintegrează. Urmând acțiunile revoluției din 1917 armata rusa se retrage. Obligați de circumstanțe si lipsiți de orice aliat, ostilitățile cu Puterile Centrale se încheie prin Pacea de la Buftea.

Desigur ca la scurt timp după semnarea Păcii de la Buftea, toamna anului 1918 înseamnă implicit si victoria Antantei in prima conflagrație mondiala. Din păcate aici se încheie istoria “main stream”, aia care nu caută nici oameni si nici fapte pre si post un eveniment. Mie personal aceste aspecte mi s-au părut istoricește vorbind cele mai importante, poate mai importante decât evenimentul in sine pentru ca ne explica circumstanțele si mecanismele cauzării unui eveniment istoric si apoi efectele sale.

Așadar revenim in 1919, iar ieșirea din joc a Rusiei din 1917 si apariția leninismului nu a fost un eveniment linear, liniștit. Ieșirea din conflagrație ar fi trebuit sa însemne revenirea unităților militare rusești pe teritoriul Rusiei si demobilizarea. Reținem desigur si faptul ca rușii, cel puțin in mod teoretic, erau aliații noștri, deci s-au retras de pe teritoriul unui stat aliat. Nu a fost așa, retragerea a fost una plina de jafuri, violuri, crime si toate lucrurile “bune” practicate de “aliații” noștri de la est spre sfârșitul primului război mondial. Nu doar aceste aspecte de o indisciplina militara ieșită din comun au caracterizat ieșirea Rusiei din război dar si ca in zonele de frontiera bande de bolșevici, unii foști militari combatanți, jefuiau la drumul mare ca in evul mediu.

Generalul Poetaș primește misiunea de a opri atacurile bandelor de bolșevici din zona Hotinului. Având o vasta experiență in lupta, generalul apreciază necesitatea întăririi frontierei de stat romanești, frontiera care era strict orientativa pentru cei care începuseră deja să achieseze la bolșevism, în fapt o forma de anarhie până la instaurarea regimului sovietelor. Regimentul 34 infanterie asigura această misiune si începe sa producă reale probleme bandelor rusești din zona. Întâlnind o situație strategica complexa, in care detașamentele romanești erau uneori atacate din spate din zonele unde existau sate majoritar rusești, generalul se încăpățânează sa conducă operațiunile din mijlocul militarilor, si din mijlocul zonelor de risc, așa cum făcuse toata cariera sa. In 18 Ianuarie 1919, generalul cu un detașament mic aflat in deplasare intre doua unități, este urmărit si prins într-o ambuscada, fiind împușcat in spate de către o banda de ruși. Corpul generalului a fost batjocorit intr-un mod barbar de-a dreptul fiind ulterior găsit de o patrula românească. Așa se încheie din păcate poveste unui erou, care a supraviețuit primei conflagrații mondiale si a contribuit decisiv la unul din momentele de glorie ale poporului roman.

Nu voi pune o concluzie la acest articol si închei povestea unui militar de excepție al Armatei Regale Romane cu un citat al celui pe care am avut onoarea sa vi-l prezint:

“Voi fi sau nu in viată, ultima mea dorința este Victoria” General Stan Poetaș

Mă semnez al vostru lt(rez)

Bibliografie:

Gusti, Dimitrie: Țara Românească, vol. II. 1938.

Dumitru Dan Crâșmarul, Elita militara românească in timpul lui Carol I (1866-1914) – Ed. Militara 2017

Col(r) Remus Macovei –Stan Poetaș – Generalul Nepereche – Cariera Militara si faptele de arme din Campania 1916-1919. – Ed. NB Constanta 2020

Revista Arhivelor Militare Naționale

Revista Gândirea Militara Românească.

30 de comentarii:

  1. Multumesc. Sper sa continue aceasta serie – sa nu ii uitam.

    6
    • Continua si consider asta obligatoriu. Am inca un articol „pe teava”. Har Domnului ca am avut multi oameni despre care ar trebui sa scriem.

      9
  2. Salut.E foarte greu de explicat cum o armata ca cea tarista sa dezintegrat in acel mod,in timpul retrageri lor au facut praf totul,isi omorau propri ofiteri nu puteau fi controlati decat cu arma,la fel e grau de explicat cum armata romana a ramas unita,cum soldatul roman nu a fost vrajit de ideile revolutionare,oare nemtii nu au incercat sa-i convinga si pe ai nostri,cum iau comvins si pe rusi.Unde sunteti voi ce laudati comunismul ca doar atunci un taran putea deveni general cu 4 clase,macar Poetas avea scoala.

    8
    • Cred ca exista mai multi factori, unul find si comunicarea, desi circulau pamflete suficiente inca de prin 1900 cu ideile socialismului. Un altul era si intelectualitatea romaneasca, puternic educata in in universitatile din Vest. Sigur putem face liste de motive aici.

      1
    • in primul rand alor nostri li se promisese ca primesc pamant dupa razboi.

      12
    • Poti cauta documentare despre modul cu se purta tarul (opulenta scarboasa in timpul marii foamete cand au murit de foame sute de mii de rusi) si ura generala ce s-a creat impotriva lui. Lucrurile s-au acumulat nu au aparut brusc. Pacat ca am avut de suferit si noi desi nu aveam nici o implicare.

      6
      • Nu cred ca problema a fost doar opulenta ci faptul ca in epoca discutilor despre monarhii constitutionale, limitarea puterilor discretionare a monarhilor, Nicoale al II-lea era inca Autocratul Rusiei, asa cum spune si titulatura lui completa: Imparat si Autocrat al Rusiei. Duma era un organ consultativ si de parca asta nu-i destul a mai casapit armata „In numele sau” niste oameni.
        Problema cu autocratia este ca atunci cand sunt probleme, boborul nu are o figura electiva pe care sa o suduie si sa o schimbe la vot. Nu, si-o ia in freza ala pe care boborul il vede cel mai puternic si il asimileaza cu esecul statal. Ca poporul nu se rascoala pentru orice impozit pus aiurea sau chestii relativ soft.

        5
      • Le cauti scuze , rusi e antioameni, o demonstreaza de atata timp

    • Ghita Bizonu'

      macar Poetas avea scoala”

      Ce-i cu macar ala robule ? Esti dintr-o anume minoritate care nu prea agreaza taranii?

      Asa ptr tine si cei ca tine …
      in interbelic
      1) la liceul Manastirea Dealul se intra cu numerus clausus : jumatate erau fii de tarani

      2) cam aceiasi proportie se regasea si in randul ofiterilor activi. Fii de tarani!

      9
      • Salut.Ma refeream la faptul ca dupa abdicarea fortata a regelui multi fruntasi,caporali si alti ca ei au devenit ofiteri,cu patru clase,eu nu am nimic cu taranii,eu sunt nascut,crescut la sat,incearca sa intelegi si un pic de adevar si ironie.

        2
    • @robu, este simplu de inteles de ce soldatii romani nu au aderat la propaganda bolsevica.
      1. marea masa nu au avut access la intoxicare, asa cum era in Rusia. La noi educatia era abia la inceput atunci iar multi se bazau pe invatatori si preoti care nu propovaduiau bolsevismul.
      2. Ferdinant a dat decret in 1916 de improprietarire cu pamant, deci obtinusera ce doreau.
      3. Casa regala modernizase Romania mult in ultimii 50 de ani si nu dicta in politica, spre deosebire de Rusia care era autocrata.
      4. peste jumatate dintre ai nostrii aveau casele ocupate de nemti&bulgari, aveau ganduri sa-si recupereze terenul nu visau la pescarusi din fituici de 2 bani.
      5. si nu ultima, romanii dintotdeauna au fobie fata de orice vine din est…pur si simplu resping ideile. Au invatat din istorie ca una spun si alta fac, realitatea fiind aceeasi si dupa 100 de ani.
      Si atunci ca si acum, in anii premergatori ww1, armata se pregatea sa aibe Rusia ca inamic si Germania + Austria aliat, a fost confuza alianta cu Rusia care ne-a adus dealtfel la marginea unui dezastru. Pentru soldatul de rand alianta cu rusii nu era vazuta bine si circula vorba ca dupa razboi vor uita sa mai plece de pe aici…
      Nu sufera comparatie soldatul rus/roman din acea perioada. Ofiterii au mai defectat, dar soldatii sau gradatii nu.

      9
    • Ai nostri sunt, doar ca nu e oficial

      3
    • Da, stai linistit. Se poate si mai rau. Se poate sai aeroi romani fara o placa funerara si fara o mentiune cazuti in RM1 si mai ales in RM2 in Rusia.
      Nimic, si-au dat viata pentru tara si…. nimic.
      Acum lucrez cu niste oameni care inca mai au respect pentru asa ceva pentru ceva placi funerare regimentale pt RM2. Dar este o munca de arhiva greoaie. Le razbim pe toate ce sa facem.

      4
      • @lt(rez), cred ca mai simplu ar de facut o pagina web cu un design decent in care sa fie promovati eroii, in care sa ii poti gasi prin niste filtre din UI. Acum am vazut ca sunt pe niste fis excel ca la magazie. Nu ar fi greu de facut un UI decent in Angular, nu stiu in schimb daca se pot utiliza acele date. Eventual poate exista un edit mode pentru a adauga povestea reala a fiecaruia dupa o validare de admin, datele alea sunt super seci si pur statistice.
        Asa si copii de acum vor avea access la istoria nostra ascunsa din ultimii 70 de ani. Zic si io ..

        6
        • ADR ai solutia tehnica propusa de tine este foarte buna. Lucrezi java din cate imi dau seama, my bad daca gresesc.
          Si mie mi s-a parut ceva odios, sa pui eroii asa pe coloane intr-un excel de parca ii gestiunea pe luna curenta.
          Problema este ca ceea ce am reinceput sa fac eu de ceva timp cu niste domni activi si rez este strict voluntariat din partea mea. Nu am factor de decizie acolo si nici nu doreste ministerul oricate maini le-am intins solutii de digitalizare. Nu vor. Din pacte nu pot da aici multe detalii insa va trebui sa crezi acel „nu vor”.
          Pe de alta parte la proiectul rzv, eu pe tine si pe ceic a tine ii vad ca oameni ideali. Adica, ma gandesc ca nu te deranjaza sa tragi cu arma 2 saptamani si in rest astfel de posturi as scoate ca sa poti incadra pe cei ca tine. Tu ai ideea asta, ti-as creea conditile sa o pui in opera si sa te siguri periodic de functionalitate. Ca fcia sta ina cele 2 saptamani active pe an, si apoi periodic la cteva weekenduri, ramane de vazut.
          Din nou, crezi ca vrea ministerul? Raspunsul il ai in faptul ca in 5 ani au scos 90% posturi de soldati.

  3. Ghita Bizonu'

    In 1917 rusii nu s-au retras ca o armata ….. ci ca o adunatura inarmata si debandata…..
    De ce?
    Ani de zile de lupte ,cam prost conduse si de pierderi mari .
    Atitudinea ofiterilor rusi fara de soldati – de multe ori „salbateca” .
    Propaganda rervolutionara … aia rusa.
    Propaganda rervolutionara .. aia germana si austriaca.
    Atmosfera generala „revolutionara” din Rusia . Sper ca ati auzit de 1905 …..
    Si , in fine decretu’ lu’ Lenin „Pace acum! Pamanturile sunt ale voastre!”

    Si o armata debandata este …. este o „plaga” de proportii biblice ….
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Dar cum de a rezistat aermata romana? Armata romana care a „supravietut” unei retrageri „halucinante” , incapacitii si ineptiei desturor comandanti …. privatiunilor samd etc? Si sa nu uitam 1907 …
    Pai sa zicem ca afara de rusi care luptau „ptr Tar” .. romanii luptau ptr neam….
    Si, important, faptului ca Feridnad nu uitase nici el de 1907 . Asa ca el a promis pamant. Dupa razboi veti primi pamant!
    Asa ca soldatu roman nu a rezistat doar homeric pe canpul de lupta .. ci si porpgandei narho-bolsevizante , tentatiei de a da cateva superiorilor sai ba chiar a sarit sa isi apere ofiterii de „revolutionarismul” rusilor … uneori ofoterii agresati trebuind sa potoleasca soldatii romani

    4
  4. Titulescu a făcut destule greșeli, chiar dacă a avut inițiative strălucite

    2
  5. multi romani destoinici avem,majoritatea necunoscuti ca si EROUL.

    1
  6. Abia acum am apucat sa citesc tot articolul.

    Respectele mele lt. O initiativa exceptionala!

    2
  7. Mulțumim @leftentent pentru întreaga serie! Avem eroi, dar ne este rușine să vorbim despre ei, că i-au călărit pe ruși! E valabil și în ziua de azi.
    Oficial generalii noștri eroi îs sexkuriști, jendari și melițieni.
    Ăia de au ajuns la Cotul Donului și în Caucaz nu există în istoria României. Noroc cu arhivele nemțești și italiene. Să nu mai zic ce soartă au avut, nici acum nu se știe în ce gropi le-au fost aruncate trupurile…
    Fericiți cei care nu s-au mai întors de pe front. Nu i-au mai putut batjocori.

    7
    • Da, d-le @timisoso, unul dintre sutele de mii de eroi este și unchiul meu, „dispărut” la Cotul Donului!
      Ar trebui pentru cei care dețin datele, cel puțin pentru posteritate, să aibă inițiativa și să publice o listă și cu dispăruții din RM 2.

      1
      • Bumar, Dumnezeu sa-l odihneasca pe unchiul tau si cred ca este langa unchiul meu, ofiter de infanterie de asemnea disparut. Dumnezeu sa-i odihneasca pe Eroii Romani care si-au dat viata pentru tara, si nu se cade dar o voi face, bat obrazul autoritatilor romane care nici pana in prezent nu is in stare sa ne spuna punctual ce s-a intamplat cu ei.
        Ultima informatie despre unchiul meu, 1942, capturat si nu figureaza pe receptile la lagare de prizonieri facute publice de rusnaci. Estimarile mele, a fost executat ceea ce constituie o crima de razboi. Dar ce mai conteaza, nu?
        @timisoso Multumesc. Pentru cei care au murit unde spui tu, pentru cei care au suferit in comunism dupa ce au aparat Tara cred ca trebuie sa crecetez si sa scriu in continuare.

        1
  8. Lt. Number one! Cine uita trecutul, nu-și merita viitorul.

    1
  9. Frumos articol si ca de obicei date pe care nu le stiam. Revin cu rugamintea de a trece poate scurt prin niste reprezentanti ai armei graniceri. Si despre serviciile de informatii ale armatei din interbelic ar fi interesant. Am citit ce a scris Iulian si Lt mai de mult pe subiect, foarte interesant si sigur ca pofta vine mancand.

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *