HQ-22/FK-3 in Serbia

FK-3, vehicul de lansare, in Serbia

Pe 9 aprilie sase aeronave de transport chinezesti Y 20 au livrat Belgradului cele trei sisteme antiaeriene FK-3 (varianta de export a HQ-22) comandate de Serbia in aprilie 2019.

FK-3/HQ-22 este un sistem anti-aerian cu raza lunga si poate angaja tinte pana la o distanta de 100km si o altitudine maxima de 27 km. Sistemul este dezvoltat in jurul unui radar de tip PESA (Passive Electronically Scanned Antenna). Lansatoarele au la baza camioane 8×8 cu cate patru rachete per masina.

Conform cu ce sustin chinezii, FK-3 poate duce lupta anti-aeriana cam impotriva la toate cele, de la avioane multirol si bombardiere cu raza lunga, pana la drone, elicoptere, rachete de croaziera etc.

O baterie HQ-22/FK-3 are in componenta un radar si trei masini-lansatoare, fiecare baterie putand angaja simultan pana la sase tinte, dar trebuie tinut cont de faptul ca FK-3 este o varianta mai slabuta a HQ-22, destinata doar exportului.

Si cu aceasta achizitie, sistemul anti-aerian sarbesc si-a cam facut planul, dupa achizitiile anterioare de Buk M1 si M2 din Rusia sau rachetele Mistral 3 din Franta, la care se adauga sase sisteme rusesti Pantsir achizitionate inca din 2020.

Acum, vorbeste lumea, Belgradul ar fi in discutii cu Franta pentru 12 aeronave Rafale sau chiar cu Marea Britanie pentru 12 Eurofighter Typhoon, desi aici lucrurile ar putea deveni sensibile pentru ca sarbii au declarat ca vor conditiona compania castigatoare de livrarea rachetelor aer-aer Meteor, ori asta ar insemna sa dai Meteorul direct pe mana rusilor, cu avionul lansator cu tot.

Belgradul nu a numit efectiv Meteorul dar a sustinut ca se asteapta ca aparatele sa vina cu rachete aer-aer cu o raza de 300km, asadar ce poate sa fie decat Meteor. Ori aici s-ar putea sa apara probleme mai ales daca tinem cont ca Serbia este un aliat de nadejde al Rusiei in Balcani, iar o livrare de Rafale/ET cu Meteor ar putea sa irite anumiti membri NATO/UE aflati prin zona.

Se poate observa cu ochiul liber ca in zona Balcanilor a inceput sa se desfasoare o mini-cursa a inarmarilor, cu Serbia si Ungaria in prim-plan, ambele tari avand programe de dotare ambitioase, poate un pic prea ambitioase fata de teritoriul lor si de situatia lor geopolitica.

Atrage atentia, in primul rand, Ungaria, o tara care la o armata relativ redusa investete masiv in MLI-uri (+200 Lynx), artilerie grea (20 de PzH 2000 + posibila achizitia a obuzierelor HX 3 de 155mm de la Rheinmetall), 12 aparate de antrenament avansat L 39NG din Cehia etc.

Ori in acest context, cam la ce se gandeste Bucurestiul? Ceva obuziere, drone cat mai multe, rachete AT cu raza scurta (netotilor, ati vazut cum se duce lupta anti-tanc in Ucraina? De la ce distante?), MLI-uri poate, tancuri, sistemul SHORAD care nu mai vine, sistemul VSHORAD care nu este nici macar in discutie?

Si apropo de Ungaria, tot respectul pentru modul cum fac ungurii contractele. Ati auzit voi de licitatii, caiete de sarcini, contestatii?! Nu, ungurii sondeaza piata, cauta informatii, se hotaresc si semneaza imediat, iar lucrurile demareaza in tromba.

La noi, in imbecilitatea sa seculara si proverbiala, MApN nu invata nimic din repetatele esecuri in privinta dotarii si tot lanseaza competitii, rezultatul fiind evident: cu rusii aproape de Sulina noi nu avem nave de lupta (tocmai ce am fost informatii ca mai pe la toamna, poate), aviatie, nu avem TAB-uri, MLI-uri moderne, artilerie, nu avem drone. Si cu toate acestea nimeni nu-i scoate pe imbecili din birourile pe care le ocupa, cu suturi in gura.

Si apropo, mai nerozilor de generali, Lynxul unguresc va avea in dotare un sistem activ de protectiv, noi pe Pirahna 5 n-avem nici macar rachete AT. Sesizati diferenta, dragi nerozi?

GeorgeGMT

104 comentarii:

  1. „Si apropo de Ungaria, tot respectul pentru modul cum fac ungurii contractele. Ati auzit voi de licitatii, caiete de sarcini, contestatii?! Nu, ungurii sondeaza piata, cauta informatii, se hotaresc si semneaza imediat, iar lucrurile demareaza in tromba”
    Asta este solutia..ai nostrii nu au mai invatat asta . Toti fac asta , si cehii si polonezii . Numai noi insistam in prostie si asteptam cu anii dupa contestatii si hotarari judecatorestii .
    YO , douchebags wake the fuck up !!!!

    26
    • Yosemite Sam

      „Numai noi insistam in prostie si asteptam cu anii dupa contestatii si hotarari judecatorestii .”

      Sau mai degraba insistam in tradare? ?

      14
    • Treaba cu licitatia e clasica, cand nu vrei in realitate sa dai banii pe arme, faci licitatie si asteptii cu anii sa se materializeze. Apoi intorc banii la buget, dupa ce raman necheltuiti. Cand vor ceva, au demonstrat ca fac asta, chiar daca incomplet. Ex: PV.

      5
    • Ce naiv esti…

  2. Daca va aloca pentru aparare 2-2.5% din PIB, Ungaria are toate sansele sa castige aceasta cursa a inarmarii din zona:
    – Serbia, Slovacia au nr. similar de trupe dar PIB nominal, implicit buget semnificativ mai mic, lucrurile sunt clare aici;
    – Romania are PIB nominal cu vreo 30% mai mare, nr dublu de soldati si o flota inexistenta care necesita investitii. Pe parte de forte terestre maghiarii ar putea sa cheltuiasca dublu per capita de soldat ca sa zic asa fata de noi;
    Iar pana acum s au miscat f bine cu achizitiile, daca le vand US HIMARS/Patriot/F35 devine nasol pentru noi, dar personal cred ca asta nu se va intampla…

    16
    • Romania trebuie din bugetul acela sa plateasca si o multitudine de pensii si alte drepturi.

      23
      • Si ceilalti platesc pensii de serviciu/speciale fostilor militari, probabil impact pe buget e similar, la noi e cam 0.4% din PIB, 20% din bugetul actual…

        12
      • „Romania trebuie din bugetul acela sa plateasca si o multitudine de pensii si alte drepturi.”

        Adi, ai impresia că celelalte țări NATO nu plătesc salarii (sau plătesc salariul minim) și nu plătesc pensii de serviciu?
        Ungaria își plătește militarii foarte bine, de exemplu. Și au pensii de serviciu țepene, pe model nemțesc. Măcar ai idee ce înseamnă un militar „pe model nemțesc”? Inclusiv creșe, grădinițe și magazine „pentru ei” (dacă nu știi, interesează-te, eu efectiv am rămas uimit).
        Eu am lucrat toată viața în privat (în România sau străinătate) și nici nu am neamuri in sistem (singurele neamuri apropiate la stat sunt un profesor și un medic) , dar nu înțeleg de unde ați vrea voi militari profesioniști cu salariul minim pe economie și 500 de lei pensie.

        21
  3. Dacă adaugi ca Serbia vrea sa introduca serviciul militar obligatoriu( IgorTs a comentat ca i se pare normal ), te intrebi dacă nu cumva se pregătesc vecinii de ceva bubuiala si noi suntem singurii care nu stim sau nu ne pasă. Meteor are nevoie si de acceptul germanilor ca sa ajunga in Serbia, nu cred ca se va întâmpla asta.
    https://www.g4media.ro/croatia-condamna-remarcile-lui-viktor-orban-care-a-afirmat-ca-parti-din-coasta-marii-adriatice-au-fost-rupte-din-ungaria.html
    Surprinzător sau poate nu, ultimul scandal in zona este intre Ungaria si Croaria, Orban afirmând ca parti din coasta adriatica au fost rupte din Ungaria, chiar nu ma asteptam la asa ceva.

    9
    • Cum se numește Croația oficial? Hrvatska. Mie îmi sună ungurește.
      Cred că americanii au fost singurii Care s-au prins că se duce draq Europa dacă rușii înving Ukraina. Piesele de domino (granițe) se vor prăbuși cu ajutorul sârbilor, ungurilor și idioților ca Micron.

      26
      • Îți suna greșit. Hrvat înseamnă altceva, da și tu un google, sigur te descurci și singur

        26
      • Horváth is a common Hungarian surname. „Horváth” is the 2nd or 4th most common surname in Hungary as well as the most common in Slovakia. Its origins are thought to derive from the Hungarian horvát („Croat”) in old orthography. The related Croatian surname Horvat, which is derived from an older version of the noun „Hrvat” („Croat”), is the most common surname in Croatia or the Croatian diaspora
        https://en.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1th

        2
      • „…și idioților ca Micron”

        Eu la Macron am crezut că nu e prostie inițial ci calcul de campanie (să mai rupă din pro rușii lui Zemour pentru turul doi). Dar se pare că e pur și simplu prostie și inadecvare pentru această funcție, de președinte al Republicii. El încă are mintea de mic funcționar de Curte de Conturi.

        Cât despre „Horvath”, nu e termen împrumutat din maghiară în croată ci invers, pur și simplu înseamnă „croat” în ungurește. Ca și Nemec (neamț, german), Olah (valah, român), Lengyel, (polonez), Cseh (ceh) etc.

        Și noi avem nume derivate din numele diverselor nații: Grecu, Turcu, Sârbu, Ungur, Rusu, Leahu, Cerchez, Bașchir, Neamțu etc.

        16
    • Hai ca mâine poimâine ne trezim ca Ungaria are teritorii și pe coasta Atlanticului în „Spanglia” pierdute acum mulți ani ????mama lor de paraziții (cei ce au gândirea asta cu teritorii pierdute)

      25
      • Au teritorii pierdute prin mongolia, asa ca ii rog sa isi ia catrafusele si sa se care acolo.

        41
        • Da, cu tot neamu…

          16
          • John za Best

            de fapt lucrurile sunt mai complicate baieti . Transilvania cindva a fost locuita de daci numai ca la venirea triburilor maghiare in Panonia in anul 895 Transilvania era o zona slab populata si mai ales romanii NU mai erau majoritari . de ce ? pentru ca uite ce sa intimplat dupa Retragerea Aureliana:

            in 535 – 536 avem eruptia vulcanului Ilopango in America Centrala care a adus un fel de „iarna vulcanica” pe glob timp cam de 2 ani de zile – in Transilvania sa murit pe capete atunci mai ales ca era zona impadurita – incapabila sa sustina populatii numeroase – dovada sunt solurile din Trasilvania care sunt predominant soluri podzolice de padure si nu cernoziom de stepa. defrisarile au inceput masiv in Transilvania cam dupa anul anul 1350.

            intre 541 – 549 avem ciuma lui Justinian care a decimat la greu o populatie bolnava si subnutrita

            incepind cu 565 – 567 avem de-a face cu Invazia avarilor care au trecut ca un iures peste Transilvania si s-au stabilit in Panonia – dupa ce au luat multi sclavi cu ei din Transilvania. sunt numeroase urme de asezari proto-romane in Panonia de Vest care se explica prin transmutarea masiva a unei populatii de origine dacica – apoi avem invazia bulgarilor si a slavilor apoi a pecenegilor (acestia de fapt i-au si impins pe maghiari in Panonia dinspre nordul Marii Negre)

            intre anii 560 si 895 cele mai numeroase cimitire si vetre de sat sunt cele ale avarilor si bulgarilor – in toata aceasta perioada populatiile originare dacice si ulterior proto-romane sunt in permanenta minoritate ….. stiu ei ce zic ungurii ca atunci cind au intrat in Transilvania au dat mai ales de popoare de stepa ca ei cu care s-au inteles din prima clipa si cu care NU au purtat lupte – adica au dat de bulgari (popor turcic) si pecenegi (tot de origina turca – oguza) si mai ales de urmasii avarilor (si astia veniti tot din zona Muntilor Altai )

            DA – Transilvania este pamint romanesc pentru ca a apartinut vechilor daci si ulterior o perioada proto-romanilor numai ca la sosirea lui Arpad in Panonia aceste popoare originare si vechi NU mai erau majoritare. o dovedesc urmele arheologice extrem de putine – in schimb vetrele de sat de avare sunt omniprezente.

            asta explica si de ce maghiarii au cucerit asa de usor Transilvania cu armate ridicol de mici – uneori si de 2,000 de oameni – pentru ca pur si simplu NU au avut cu cine sa lupte – din prima clipa ei s-au inteles bine si cu urmasii avarilor si cu bulgarii si cu pecenegii care toate 3 popoarele astea veneau din Asia Centrala .

            de ce nu au reusit maghiarii sa iasa in afara arcului carpatic si sa cucereasca si Moldova si Muntenia ? simplu – pentru ca zonele alea aveau populatii numeroase de origine dacica, pentru ca erau foarte multi urmasi ai cumanilor de care maghiarilor le-a fost mereu frica, pentru ca ambele tari au fost zone de tranzit si pentru bulgari si pentru slavi care s-au stabilit sporadic pe aici si care oricum au fost rapid asimilati de populatiile proto-romannesti . practic cit erau ei de grozavi maghiarii au fost totusi prea putini din punct de vedere numeric sa lupte cu armatele locale conduse mai ales de capetenii cumane.

            asa ca este un simbure de adevar si in ce spun maghiarii si mai ales documentele vremii.

            • Citeste si tu Gesta Hungarorum tradusa de Pop -Lisseanu si ai sa vezi ca ungurii spun ca Transilvania era locuita de blachi,parca asa ne ziceau , ca ungurii nu si recunosc cronica proprie e doar politica.

              37
            • Si cum de au devenit romanii majoritari?

              16
            • @John za Best
              Mars in Rusia, celovek.

              15
            • @John za Best
              Ce spui e o insailare de prostii fara nici o noima si afirmatii fara nici o baza.
              Ciuma lui Iustinian a omorat prin Transilvania, dar nu s-a atins de Tara Romaneasca si Moldova? Avarii la fel?
              De unde stii tu cine era majoritar intre 560 – 895? Sursa?
              Eu inteleg ca esti trol (adica sper, altfel esti doar idiot) dar fii si tu mai subtil, asa se face o treaba buna!

              21
            • Vetre avare majoritare? Ia zi cate situri atribuite avarilor sunt in Transilvania.

              9
            • ba baiatule….
              hai gata 🙂

              1
              • După ce a c..at această „mărgică”, sunt convins că Za Best asta, pe care toți îl credeam troll rus e de fapt un biet troll ungur.

                6
            • La mine in satul natal e o biserica de curte a cneazului Balea care e mai veche decât primele hoarde ale hunilor. Populația locală din Transilvania făcea parte din civilizația vestica și erau deja creștini. De aia nu erau învățați cu lupta și praduiala. Iar migratorii de stepa cam ocoleau munții și pădurile.

              3
  4. Iohannis a zis că România e un stat eșuat ? A zis.
    Armata e precum statul.
    La minister, sportul național e ” timpul trece , pensia vine”.
    Toți așteaptă 1 decembrie cu avansările și pensionările de rigoare.
    Iar guvernul in ansamblul lui face echilibristica financiara.
    Se îndatorează in draci pentru a hrănii înfometații bugetari , pensionați de lux și clientela.
    Cumva repetarea anilor interbelici .
    Când pentru împrumuturi și incapacitatea de a rambursa ceva , statul a oferit niste monopoluri celor care au împrumutat statul.
    De la chibrituri , la telefonie.
    Acum vă pare divers ?
    Ministrul apărării e o jenă de politician.
    In septembrie va găsii alta scuza la amânarea corvetelor.
    Cum fac mereu de când șeful lor ( fost) Dragnea , a anulat decizia lui Ciolos.
    Toți patrioți , toți cu cărămidă in piept . Practic Rusia are cei mai buni colaboraționiști în România multilateral coruptă.
    Hai cu șpaga neamule !
    Înainte cu plagiatul șefule !
    O să vedeți deficitul bugetar pe 2022 și să vă puneți inima in pace.
    După noi potopul.
    ( 1 milion lei / an câștig la stat și taxat cu fantasticul 9 virgula ceva la suta, doar in Romania eșuată e posibil în indiferenta generalizată)
    Da o flintă la standard NATO, nu se poate cumpăra ? In loturi de 10.000- 15.000 anual și din 2004 încoace , furnizorul de securitate la Marea Neagră avea MACAR asta in comun cu colegii din aleanta.
    Nu a fost sa fie. ” interesul național” a fost altul. ☹️☹️

    9
  5. Ungurii platesc taxa de protectie nu se inarmeaza.Vu un batalion de Leo si 20 de pzh uri ai armata de parada, de apreciat totusi contractul pentru Lynx.

    13
  6. e cam groasa pentru noi. nu mai e fe mult vorba de icompetenta sau inconstienta. e chestie premeditata = tradare. MAPN e infiltrat de rusi pana sus, este evident.

    20
    • Nope, nu cred ca este inflitrat de rusi pana sus, cred ca pur si simplu romanii sunt problema asa cum au fost de obicei. Cat de greu este sa dai un contract direct pentru sisteme AT si AA VSHORAD si o noua arma de asalt?
      Inteleg ca nu sunt bani pentru Leopard sau artilerie (desi nici aici nu cred ca nu avem bani de 48 de CAESAR + munitie) si avem contracte scumpe in derulare (Piranha, Patriot, HIMARS, NSM si banii blocati la corvete) dar totusi…wtf?
      Parca SUA, mai mult din frustrare zic eu, au pus pe unu consultant la achizitii… s-a concretizat rolul lui pe undeva?

      15
      • Ce sa faci cu o nouă armă de asalt ?
        Rezervele armatei sunt pline , la începutul anilor ’90 am exportat AKM 63 în India la 120 $ bucata , peste 100000 de bucăți , practic au fost date de pomană .
        Desigur , acele AKM 63 ( noi noute , dar demodate ) au fost înlocuite cu PA mult mai moderne , în cal 5,45×39 .

        Faci parte din grupul bocitoarelor manelisto-feisbuciste care nu au ținut în mână arme de asalt ?
        Avem o dotare de invidiat din punct de vedere cantitativ , aproape de neimaginat pentru vecinii noștri .
        Dacă chiar nu te duce mintea , poți sa te intrebi de ce de aproape 30 de ani nu a fost nevoie sa intre în producție fabrica de pulberi , în condițiile în care noi exportam permanent munitie ?
        Bine , muniția de export este cu pulbere sârbeasca ( ieftină ) de la Prvi Partizan , dar cea din stocul de război e cu pulbere românească , mult mai bună din punct de vedere al stabilității la temperaturi extreme și al constanței .
        Vezi și tu review-urile armelor si muniției de razboi produse în RSR pe piața civila din Statele Unite .
        Faptul că nu se vede activitatea burtosilor nu înseamnă că ea nu există , iar unii pe aici sunt agenți provocatori sau doar culegatori de informații , desigur renumerati , iar restul ( corul bocitoarelor ) sunt simpli analfabeți funcționali , care nu înțeleg provocările inamicilor dar ii ajută inconștient primii .
        Dacă pe primii ii înțeleg că muncesc pe bani , pe bocitoare … nu .

        31
        • Nene @ habarnist.
          O armă în calibru NATO și încărcător la norma STANAG , permite să folosești muniția și direct încărcătoarele colegilor din aleanta.
          Asa și doar așa, poți sa ai SI depozite comune de muniție pe teritoriul RO. Fundamentale in un război.
          Ca sa nu mai vina americanul, englezul sau francezul cu muniția lor care implica multe transporturi și multe camioane.

          Daca pricepi ce însemna asta in un război bine.

          Când a intrat RO in NATO , a semnat niste angajamente. NERESPECTATE.
          Daca in schimb și conform realității , intrarea în NATO a fost doar in scop electoral, înainte cu muniția și încărcătoarele standard sovietice.

          PS
          Mai lasă moale cu muniția aia enormă care e prin depozite.
          Depozitul Jucu a fost desființat.
          Ai fost vreodată înăuntru sa vezi ce era depozitat și în ce cantități ?
          Pe cele două laturi deservite de cele doua linii ferate .
          Dar pe lîngă București , ai văzut vreodată vechile depozite și ce era în ele cindva ?
          Ști cite zeci de camioane cu remorca ieșeau de acolo pline ochi cu de toate ?
          In timp a fost cumva vândut tot ? Și banii tocați ? Sau distrus ca ” muniție expirata” ?

          Nu rezultă că infanteristul român face trageri săptămânale cu zeci de cartușe/ soldat. Și nici artileristul , tanchistul nu folosește anual prea multe proiectile.

          Atunci DA , la consumul minim anual de muniție și pe zeci de ani, ce a mai rămas în depozite e suficient.
          Doar că un război ca în Ucraina
          se consumă muniție in cantități industriale . Și zilnic.
          PS.
          Dacă vrei să te învăț cum se trage cu AK , Beretta , să fi sigur că nu te împuști singur, te instruiesc. Gratis.
          Tine minte :
          Prima tragere ( de noapte) am făcut la vârsta de 6 ani. Cu pușca ZB că AKM nu era încă peste tot in armata RSR.
          Și prima grenadă defensiva REALA aruncata la 12 ani. In poligon la Cincu.
          Daca ai umblat pe acolo și ști cam
          cat e de mare.
          Când eram eu cu tanchiștii la Babadag (cu trageri reale) , poate inca strigai : „uite mama militarii „.

          Sa vezi problemele GRAVE nu e de bocitoare.
          Sa refuzi a vedea realitatea din timp de pace , se plătește cu multe vieți la război.

          Oricum sunt prea bătrân pentru mobilizare. Cel mult le carat răniții, ingropat mortii .
          Eventual consolat văduvele. ??

          19
          • @Domn’ Fane , gata , chiar m-ai convins ca ” știi ” și cu lădița comandantului , având ortoprisma atașată cu magnet pe cutia mecanismelor și sunt absolut convins ca stii sa explici plutonului ce este constanța ochirii sau precizia tragerii .
            Nu sunt genul care insist să am ultimul cuvânt , deoarece confirmarea sau infirmarea unor ” pareri ” se fac pe alte criterii .
            Rog ca @Vlad și @Sharky să nu intervină , acest lucru trebuie sa aibă o aură de mister .
            @Tov Luch , nu mă refer la armele construite în prezent
            in mod special pentru redneck-ii trăitori prin America de Nord , ci la stocurile anilor ’70 , vândute până când un fost ambasador a devenit șeful fondului Proprietatea și stăpânul absolut pe Cugir .
            De atunci nu mai merge bine treaba cu arme construite in țară , compatibile cu standardele generale MIL STD ( STANAG , KeyMod , M-LOK , Picatinny și altele ) de care probabil că nu ai auzit încă , ce implică o armă cu functii ambidextre sau cu personalizare ergonomica .
            Dar cei care aveau ca atribuții în fisa postului asemenea cunostiinte , chiar aveau habar .
            Respectivii probabil au trecut în rezervă la împlinirea termenului ” legal ” de activitate , dar nu a mai venit alta generație din urmă , asa ca totul a rămas pe undeva , pe hârtie sau in format electronic , intr-o arhivă a unei biblioteci tehnice .
            Dacă ați afla adevărul …
            Noroc că nu o sa-l aflați niciodată .
            V-ar lăsa un gust amar .

            9
        • hai ca nu ti-a scapat nimeni,ne-ai tavalit pe toti MAESTRE.

          14
        • Ti-ai ales un nickname potrivit….
          Armele alea exportate in SUA numai de razboi nu sunt.
          Ce sa facem cu o noua arma de asalt? ….
          Corect, si JLTV-urile alea sunt degeaba cat timp mai aveam ARO functionale si produceam Dustere cu vopsea de camuflaj.
          Nu a fost nevoie de pulbere si cartuse produse in tara pentru ca avem stocuri gigantice sau pentru cu MAI merge in poligon o singura data pe an sa traga 3 cartuse si jumate de persoana si MAPN de trei, patru ori pe an?
          Sincer, sper sa ai dreptate si sa gresesc eu, dar de 25 de ani traiesc in Romania si nu sunt cel mai prost sau cel mai naiv om.

          8
      • eu cred ca romanii nu sunt prosti, dimpotriva, sunt destepti, atat de destepti incat lasa orice principii morale si patriotice sa piara in numele chivernisirii personale. adica, mai pe romaneste, sunt cumparati (sau santajati cu ceva, metoda predilecta a serviciilor rusesti, compromiterea si santajarea factorilor decizionali ai unei tari).

        16
    • Te simti bine sa jignesti gratuit mii si mii de miltari ai Armatei Romane?

      3
  7. Nou atac hacker pe Romania military ?
    Așa ” se vede” de la mine.

    1
  8. Problema nu este ce fac altii ci ceea ce nu facem noi. Daca Romania ar actiona corect restul nici n-ar mai conta.

    37
    • De ce te mai stresezi sa faci AVC? Ai aici pupatorul de serviciu al trustului și al menestrului soci-olog sau -pat și de fiecare data debitează cat de tari și mari sunt ghinărarii și politicienii vremelnic ajunși pe funcții. Numai ciolanul ii interesează, chit că e doar salariul ăla de 10k Ron pe lună pt care trebuie doar sa dea din gura fara sa depună alt efort. De ce să gândești, să te stresezi sa analizezi oferte tehnice, să intri in negocieri când iei tot aceeași bani nefăcând nimic ?
      Noi suntem „prostii” în ecuația asta, nu ei!

      3
    • Prostia e infinita si la politicieni dar cand e cusuta cu ata rosie se cheama altfel !

      3
    • Cred ca este si o secretomanie la MAPN pe care nu o inteleg …..in orice caz cam mare brambureala pe acolo . Chestia cu licitatiile astea trebuie sa inceteze…De ce dracu nu or lua exemplu de la polaci , cehi si de la altii, nu inteleg ..Ne cramponam de licitatii si de fiecare data o luam peste bot..

      7
  9. Noi iar am amanat corvetele….
    In caz de razboi, desi as vrea sa lupt, sa se duca Dancu si mortii aia de pe langa el sa lupte, io-mi bag pla in kalasnicoavele lor ruginite !

    1
  10. neamtu tiganu

    Serbia este un aliat de nadejde al Rusiei in Balcani,

    Si totusi sirbii sunt un popor viteaz, care nu se lasa ingenunchiat, partizanii din ww2 au fost, poate, cei mai robusti luptatori contra nemtilor.
    Pe vremuri, cind aveam contacte strinse cu sirbii, mi-au lasat impresia ca nu sunt deloc prorusi, din contra, erau chiar f prooccidentali.
    Desigur bombele NATO le-a mai ponderat entuziasmul pt Europa, dar nu-mi pot imagina ca ar fi devenit prorusi.
    Cred ca se inarmeaza avind in vedere relatiile cu vecinii, nu cu Romania. Si de altfel sistemele cumparate sunt sisteme de aparare, nu de atac. Pe vremuri romanii erau oarecum simpatizati, chiar daca unul sau altul incerca sa bage strimbe!
    Sunt, comparativ, cei mai buni vecini afara de Marea Neagra.

    21
    • Pai i-au batut croatii…pe vremea fanaticului Milosevici. Si-au distrus tara cu mana lor

      21
    • Noi am fost preteni cu sarbi cand era Tito, dupa el a venit un tampit ca Milosevici care nu a stiut sa aibe grije de toata iugoslavia si sa vazut rezultatul.

      3
    • Intre timp s-au convins ca e de preferat un dusman cinstit ca ungurii decit un prieten parsiv ca romanii.

      2
      • Yosemite Sam

        Lolz… cine a incercat anexarea militara a Banatului de doua ori intr-o suta de ani? Noi sau ei? Noi Romanii, am renuntat la pretentiile teritoriale asupra Banatului de Vest(zis si Sarbesc) si asupra Timocului, desi la timpurile respective, populatia Romaneasca era mult mai sanatoasa d.p.d.v. numeric in acele zone! Astazi au disparut aproape complet! Cel putin 60% din Sarbi au stramosi Romani get-beget! Ii gasesti dupa numele de familie Sarbizate! Pulitica de stat Sarbeasca, care a refuzat pana mai de curand, sa recunosca drepturile lingvistice si religioase ale tuturor „Vlahilor”…. ahem, pardon… Romanilor din Serbija?! De aia n-ai auzit pana acum? ?

        16
      • Daaa ungurii prieteni cinstiti. Gluma zilei.

        12
    • Sarbii sunt foarte Pro rusi, va spun din experienta proprie. Inclusiv vlahii din Timoc sunt la fel. Propaganda rusa a avut mare efect acolo.

      7
  11. sarbii si ungurii sunt patrioti,nu ca urmasii dacilor ,romanilor,pecenegilor si cumanilor.Negru voda adica Thocomerius=Tihomir.Dar noi suntem un lider zonal, facem submarine ,avem deja corvete. un sistem Patriot din alea 7, e plin de Himarsuri si NSM, jde’de mii de F35 …

    6
  12. Se poate si mai bine aia ii drept. Dar daca vin Patriot combinat cu Hawk is alta Liga vs fkurile, buk si pantsir. Himars iarasi sunt in alta Liga iar cu 3 escadrile de f16 la aviatie o sa aratam de nota 7.
    Avem si jltv pentru fos, camioane construite/asamblate in tara.

    16
  13. Sârbii tac și fac. Ultima oară am trecut pe la ei în 2019. Fusesem și anul precedent. Într-un singur an au dat în exploatare vreo 30-40 de km de autostradă până la granița cu Macedonia. Tuneluri lungi de 2-3 km si relief ca pe valea Oltului. Nu știu dacă porțiunea respectivă făcea parte din vestita autostradă construită de chinezi, dar s-a facut. Și nu lucrau de zeci de ani acolo, urme vizibile de șantier au apărut cu vreo trei ani înainte. Acum zece ani când tranzitam această țară vedeam o mulțime de Yugo și Zastava, acum au dispărut ca și la noi Daciile 1300 sau Solenza. Prin 2017 te cazai la un hotel de 4 stele cu 30 de euro pe noapte un apartament si o cină de patru persoane te costa la un restaurant de clasă comparabilă maxim 10 euro de persoană cu tips inclus. Acum s-au dat și ei pe brazdă, aproape la fel de scump ca și la noi, dar măcar nu te fură la calitate sau notă. Mă gândesc la faptul că nici în domeniul achizițiilor militare trendul nu a fost diferit…

    7
  14. ce de bocete pe aici…pe bune, am ajuns sa consideram Serbia tara model… no comment
    Mai bine dati un search pe google sa vedeti cam ce bani castiga oamenii de pe acolo, cum traiesc si cam care este opinia lor fata de coruptie si bandele mafiote fata de care ai nostrii par bieti pisoi. Cititi despre investiile alea care cu chiu cu vai le au cu ce au venit la pachet pe partea de facilitati oferite exploatarilor chineze si cam ce impact au in mediu si sanatatea locuitorilor. O tara in care clasa medie se uita cu invidie la „fratii” croati cum traiesc si ce bani fac.
    Legat de cele cateva sisteme, hai sa fim seriosi cu un sistem AA chinezesc evoluat din S300, in varianta „downgrade” si de care nu stie nimeni ce este in stare, cateva drone chinezesti, 6 Pantsir + o mana de Mig 29 V9.13 stock + ceva blindate home made in cantitati farmaceutice si ceva donatii de rable rusesti, astea v-au facut sa cadeti pe spate… Daca e asa, atunci armata ucrainiana unde o puteam incadra?
    Inteleg critica, dar e bine sa pastrati un echilibru si asupra laudelor…

    47
  15. Și eu cred că Serbia și mai ales Ungaria vor deveni periculoase pentru România în cel mult cinci ani.
    DAR nu doar prin nivelul de înarmare. CI ȘI, SAU MAI ALES, prin calitatea resursei umane care deservește asseturile fizice, resursa sensibil peste ce avem noi: ungurii ne bat la toate sporturile de echipă, handbal, fotbal, polo, you name it, la atletism, natație. Dar nu numai dpdv al performanțelor fizice.
    Intelectual, generațiile succesive ieșite din școlile de tot felul după 1990 au tins asimptotic spre nivelul de idioți puri și duri. Nu îmi spuneți ce tari sunt softistii noștri, nu este o contra dovada la ce am scris inainte.
    Cred că și sârbii ne sunt cel puțin egali fizic și intelectual, daca nu peste.
    Așa că, cine să opereze Patrioatele, HIMARSurile, Furile și alte alea? De unde stamina la infanteriștii noștri care trebuie sa se bata prin noroaie și zăpadă? Apropo, ați observat că toate filmele dela pregătirile și manevrele noastre arată că ne batem (cică!) doar pe vreme însorită, camp uscat și fără urmă de noroi? Când ați văzut ultima oară militari români tarandu-se in noroi? Dar militari români ‘vopsiti’ pe față cu noroi și nu cu mascarale împrumutate dela neveste?

    14
    • Yosemite Sam

      Asta am mai scris si eu pe aici, dar iarasi nu mi-au aparut comentariile… de aceeasi parere sunt si eu, cam in 5-10 ani de acum incolo, cel putin d.p.d.v. militar, Serbija + Hungarija === LOVE & pericol militar real pentru Rumanija!!!

      Stiu… este o perioada relativ lunga, ca sa te hazardezi sa faci prognoze militare de genul asta, dar la cum merg lucrurile la ora actuala, daca o tin tot asa si noi din ce in ce mai mult la fund ne tot ducem… nu stiu… nu este deloc de bun augur pentru noi!

      2
    • sa ne bata ei la sport, noi ii batem net la sportul de dat la taste. Hai sa vedem cine ajunge mai bine.
      Incercati sa nu-i mai supraestimati pe altii. Am fost in Serbia si Muntenegru anu’ trecut, arata ca Ro de la inceputul anilor 2000. Lume amarata, saracie si smecheri fata de care ai nostrii par pisoi nevinovati.

      8
      • Foamea te face mai agresiv și mai agil.
        Care ‘taste’? Cei mai buni absolvenți de academie tehnica militară pleacă la absolvire in mediul civil privat, armata noastră rămâne ancorată, in ciuda vorbăriei sforăitoare despre ce tari suntem noi romanashii in cyberwar, in aceleași tipare doctrinare, strategice, operaționale și tactice ale Academiei Frunze 1970 toamna.

        6
        • Nu omu’, foamea te face umil. Nu vorbeam de armata sau cyberwar ci despre maaaarea masa de lucratori la taste din Ro, Acum dupa ce ucrainienii sunt pe front iar belarusii fugiti din tara sau scosi din joc, am ramas cea mai mare comunitate de developeri de prin zona.

          2
  16. Achizitiile sarbilor ,ne indica faptul ca ,Putin nu se va opri, pana nu-si va atinge obiectivele anuntate in preambulul invaziei!

    Schimbul de informátii sarbo rus, este fluid si actualizat, sarbii cunoscand intentiile Kremlinului.

    Acelasi lucru este valabil si pt Ungaria.

    Sbordonarea /anexarea totala a Ukrainei si expulsará NATO din Ro ,Bulgaria….cu consecinte imprevizibile pt noi….

    Victoria Ukrainei este VITALA pt Europa,
    Ajutorul militar acordat Ukrainei trebuie intensificat atat dpdv cantitativ cat si calitativ ,URGENT!

    Vrea nu vrea ,NATO nu poate evita un conflict cu Rusia, insa poate alege, locul, unde se poate desfasura acesta!

    Cine mai crede in demagogia si minciunile Kremlinului? MACRON!

    Dupa discutiile Macron -Putin ,Franta a decis sa loveasca moralul populatiei ukraniene,facilitandu-i din aroganta, prostie,misiunea lui Putin….

    Hienele de la Moscova au simtit ca exploatand ambitiile irealiste ale Frantei pot lovi si distruge coeziunea UE/NATO /USA/UK….

    NOTA bene pt secretismul MAPN,agresorii trebuie susprinsi /loviti ,rapid si DECISIV!

    10
  17. Nu vreau să fiu greșit înțeles. Remarcam doar faptul că în ultimii câțiva ani sârbii au progresat vizibil economic, social și mai ales pe parte de infrastructură. Au facut-o cu chinezii sau rușii, cu cine li s-a permis. Ușile UE erau cam inchise. Nu cred că au intrat într-o cursă a inarmarilor. În definitiv majoritatea vecinilor sunt membri NATO. Au niște frustrări de ordin istoric. Să nu uitam ca s-au bătut cu NATO pentru un stat eșuat, dar nici cu sovieticii nu au fost departe de un război în anii 60. Noi romanii avem niște preconceptii legate de vecini. Să vezi ce răi sunt croații, dar sârbii îi întrec. Asta povesteau unii care au primit vreo amendă de circulație pe la ei și se considerau nedreptățiți. Si care nu ezită să își ponegreasca propriul popor în fața unui străin fără să le-o ceara nimeni.

    5
    • Este adevarat fiecare are o opinie si mai ales o anumita experienta cum ai mentionat si tu
      doar ca, cam toti vecini nostri au luat ceva pamanturi de pe la noi…

      5
    • The European Union is the largest donor in the Republic of Serbia. Since 2001, the EU has provided, through several various instruments and funds, more than EUR 3 billion in grants to the Republic of Serbia in order to support the reforms.
      https://www.mei.gov.rs/eng/funds/eu-funds/

      12
    • Exagerezi cu dezvoltarea Serbiei. Din 2008 tranzitez aceasta tara cu escale de 2 sau 3 zile in diferite orase .Raman in urma fata de vecinii membrii UE.De la an la an se vede diferenta.

      14
  18. Situația cu achizițiile e simplă. Nu armata face achizițiile. Liderii politici decid și alocă fonduri. Și ei nu vor să supere electoratul care nu consideră prioritară achiziția de arme. Cam așa stă treaba.

    6
  19. bati campii cu sarbii. am fost acum 2 luni. tot zastava, tot drumuri inguste, cu gropi, neasfaltate. tot tigari la 10 lei si motorina peste noi, tot preturi mai mari la haine de firma decat la noi/ oameni tristi si saraci pe strazi. m am simtit f mandru cand am reintrat in tara. ei sunt cam an anii 90 noi. ca de, mandrii, independenti djokoivici hotul, presedintele lor libi, etc. prefera sa stea in zdrenta dar sunt mandrii si independenti. hai, lasati ma cu astia!

    34
  20. The author of this article has completely lost the plot. The article was supposed to be about the air defense system FK-3, which was bought by Serbia. It is not explained what a battery consists of, how many radars there are and what type of radar. What are the similarities with the Patriot system, and what are the similarities with the S-300 system.
    The article talks about Hungarian procurement, which really has nothing to do with the FK-3 air defense system.

    10
    • Serbia is the only country that Hungary can actually do something about because they are not in EU or NATO.
      Ever asked yourself why are both Serbia and Hungary arming latelty? You the only non-nato non-eu country around them.
      Will russia help you and ruin their friendship with their pawn in EU and NATO ? Or maybe this is why Serbia is pivoting towards China ? 😉

      We shall see…

      7
  21. FK-3 and his technical characteristics are interesting, I wrote about this, https://inf.news/en/military/54d28d2fc12347b2de4dc13b12646e17.html,
    about S-400 for Serbia,
    https://rs.n1info.com/english/news/a628258-russian-media-suggest-serbia-behaves-as-divided-personality/
    https://www.rumaniamilitary.ro/s-300-pentru-croatia-o-afacere-incalcita,
    but for us it’s looks like Serbia and Hungary have been starting an arms race, and this is more important.

    4
    • I honestly do not see any arms race in neighboring countries, in our region.

      You know what an arms race looks like?
      Croatia has announced that it will buy multi-barrel rocket launchers with 300km missiles, which can reach Nis (a city in southern Serbia). Which means he can get to Belgrade without any problems.
      Serbia announces that it will introduce the Sumadija missile system with the Jerina 1 (300 km) and Jerina 2 (75 km) missiles.
      Due to such a move, the surrounding countries feel threatened and announce the purchase of similar systems.
      This set of events is called the arms race.
      Luckily for all of us, the Americans have given up selling such weapons to Croatia.

      3
      • It looks like this
        https://warontherocks.com/2021/12/whats-behind-the-arms-buildup-in-the-balkans/
        Hrvatska has very old planes Mig21, Bradley IFVs that didn’t want because they are not digitized ,Serbia has Zastava ,Nora,Alexander , Lazar etc. Hrvatska had a very unpleasanr surprise from hungarian PM Orban , who claimed that Croatia took Hungary’s sea. And Hungary still pretends friend with Hrvatska.
        https://www.total-croatia-news.com/politics/62730-viktor-orban
        With friends like this, who needs enemies?
        So,I think that Serbia is safe now and in the near future..

        2
        • It is quite logical that Croatia has at least one squadron of modern supersonic aircraft. Air Policing is performed with these planes. This is very important.
          President Orban told the truth. Dalmatia was once part of Hungary, in the past. But that does not mean that Orban has some territorial pretensions towards Croatia. That’s nonsense.

          2
          • So, we are lucky that turks don’t say nothing about former teritories of Ottoman Empire , like Serbia and Hungary.

            4
            • There have been statements by Turkish officials in that direction in the past. But the statement of one politician does not reflect the intention of the whole country.

              2
              • can you be more naive? orban is not one politician he’s the leader of that country. he is the one that decides the direction.
                besides that it’s clear that hungary is following a revisionist policy since ww1 and they are looking at all countries around them for thouse territories they dream about.

                6
  22. Sesizeaza diferenta pe dracu sa-i ia! Sesizeaza doar cand se schimba secretara ce sta macar un sfert de zi pe sub birou, sau cand protocolul schimba vinul si friptura din meniuri.

    Ii doar in p*** pe ei de angajator sau de fisa postului. In frunte cu Ciuca care acum trebuia sa rupa muntii in doua in calitate de Prim Sinistru si cu 2,5% din PIB la aparare. Cred ca nu mai stie cum sa mareasca pensiile si salariile, sa mai beneficieze si camarila de ceva mariri.

    La cat dureaza sa aprimesti sistemele de armament si sa le ai functionale, din momentul in care le platesti, nu cred ca mai are rost sa discutam de faptul ca ‘iarasi’ ne-a prins scandalul cu pantalonii in vine…si iarasi suntep dezbracati in fata aceluiasi violator in serie. plm…

    6
  23. Lol, corul bocitoarelor s-a activat în stil mare aici în comentarii. Mersi, chiar am ras cu pofta.

    7
  24. 1. Da, sistemul fanariot din Romania din pacate afecteaza grav eficacitatea apararii in ciuda calitatii bune a personallui (nu trebuie sa ma credeti pe mine, uitati-va la mediile de admitere la ATM si la cum sunt apreciati militarii nostrii de catre „licuriciul mare”.) Din pacate de la un anumit nivel in sus „oamnenii de casa” devin reprezentativi pentru esaloanele de comanda.
    2. Asta nu insemna insa ca suntem vulnerabili fata de actori regionali minori precum Ungaria sau Serbia. Achizitia sistemelor AA este o majorare minimala a capacitatilor Serbiei prin comparatie cu Romania care a contractat (impinsa de la spate cei drept) 7 sisteme PATRIOT (alta clasa fata de „chinezarii”) cu undeva spre 200 de rachete. cat despre unguri, ei ar trebui sa vorbeasca despre cursa inarmarilor declansata de Romania, deoarece noi avem sisteme HIMARS cu care putem lovi tinte din zona Budapesta (multumim SUA ca ne-ai impins si aici de la spate). Ca sa fim corecti pana la capat sistemele HIMARS/ATACMS nu sunt destinate lovirii tintelor strategice cu Ungaria si pentru a da lovituri in adancime impotriva liniilor logistice ale unui „agresor din est” dar capacitatea exista. In ceea ce priveste aviatia, cred ca la 48 de aparate F16 vom avea mai mult decat Serbia, Ungaria, Bulgaria si Moldova la un loc.
    3. In ceea ce priveste montare de rachete AT pe Pirania 5, se pare ca razboiul din Ucraina da dreptate celor ce au decis sa nu. Pana la urma se pare ca nu e intelept sa expui ditamai MLI-ul pentru misiuni AT.

    20
    • @Bloomberg
      Avaaaaiiii, dar ce blasfemii ai putut să debitezi???
      Cum îți permiți să te pui contra corului de analiști, strategi, tacticieni, buni cunoscători ai artei războiului, licențiați în tactică și strategie de la West Point( o denumire mai savantă a termenului „bocitoare”)?
      Am rămas șocat!!!
      Părerea mea, hâc…

      13
    • 3. Nu e chiar elevant, din mai multe motive:
      – ucrainenii au montat rachete AT doar pe vehicule noi, gen BTR-4 + Kozak 4×4, care sunt putine. Majoritatea celor vechi au fost modernizate limitat, fara adaugari majore, deci fara rachete AT.
      – au fost putine lupte intre blindate, iar cele care au fost s-au desfasurat pe stradute, la distante de pana in 200m
      – majoritatea armamentului ucrainean e portabil, pentru infanterie, deci au utilizat ce au avut.

      – O racheta Spike LR 2 care bate la peste 5 km, nu baga de obicei vehiculul in raza ripostei directe a tancurilor inamice.
      – Cand detectezi tinte pentru atacat cu rachete la distanta, s-ar putea sa nu poti intotdeauna sa desantezi imediat grupa (locatie nesigura, in curs de deplasare urgenta in alta pozitie, etc), sau ca aceasta sa fie deja prinsa in lupta cu infanteria inamica. Pe cand vehiculul poate fie trage din deplasare redusa, fie sa se opreasca cateva secunde, sa traga si apoi sa plec. La grupa ai si timpii de punere in pozitie si cerecetare dacazona din jur e sigura pentru grupa de tragere.

      In fine, variante si variante…

      1
      • „– O racheta Spike LR 2 care bate la peste 5 km, nu baga de obicei vehiculul in raza ripostei directe a tancurilor inamice.”

        O singura remarca. Trebuie sa ai si solutie de tragere nu doar raza maxima la racheta. De multe ori solutie de tragere inseamna in raza vizuala. Razele astea maxime de nu stiu cati km rar intra in ecuatie la MLI-uri.

        1
        • intra daca primesc drone quadricopter de mici dimensiuni – vezi binomul Parrot – MMP la francezi, sau daca ne amintim clipul cu trageri in Norvegia al Piranha5, filmat exact cu asa ceva. Asta e deja prezentul pentru unii, deci ar fi trebuit sa gandim deja integrarea a asa ceva in sistemele pe care le achizitionam.
          Apoi cu Spike poti face un pic de cercetare pe mod operator in bucla, daca primesti informatii de la terti ca pe directia respectiva ar fi tinte. Exact in asa ceva e deosebit de restul.

          1
          • Dilema prezentata de mine nu era daca se pot pune rachete AT pe P5 si daca acestea ar mari eficacitatea blindatului. Aceasta e evidenta.
            Dilema ar suna asa:
            – e obligatorie dotarea P5 cu rachete AT astfel incat sa-l stransformam in vanator de tancuri in misiuni defensive.
            -nu, e preferabil sa folosim vehicule dedicate luptei AT, mai mici, sau mai mult, sa facem precum ucrainenii cu echipe de infanteristi dublate de drone si de artilerie de precizie.
            Intre aceste optiuni, nu cred ca asigurarea capabilitatilor antitanc prin plasarea in pozitii avansate a unui autobuz blindat care costa 4 milioane de euro e cea mai practica solutie.
            Poate ma insel, imaginile din Ucraina sunt evident selectate dupa nevoile de propaganda.

            4
            • deocamdata ucrainenii au folosit AT in actiuni majoritar defensive si au putine vehicule dotate cu AT.

              Un sistem AT si pe autobuz ar putea sa-i dea o sansa si in confruntari de oportunitate cu vehicule mai greu blindate sau alte structuri intarite si care nu intotdeauna pot fi tocate din unghiuri avantajoase cu tunul de 30mm. Rolul sau principal nu e vanator de tancuri (aici suntem de acord), ci doar poate juca rol secundar de asa ceva, in caz de nevoie. Nu intotdeauna iti poti alege bataliile…

              1
  25. In legătură cu achizițiile de avioane ale sârbilor, cel mai bine ne uităm la calendar când au fost făcute declarațiile, in preajma căror alegeri, și de cine.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *