S-300 PENTRU CROATIA, O AFACERE INCALCITA

In 2017 apare in ziarul Vecernji List din Croatia un articol care genereaza o furtuna mediatica.

Vedem in continmuare despre ce era vorba.

Faptul că ambasadorul Federației Ruse la Zagreb, Anvar Azimov, care în urmă cu două luni a făcut presiuni severe asupra guvernului croat și a anunțat că haosul se va pravali peste compania Agrokor, rămâne acum în umbra a ceea ce se întâmplă cu Agrokor – asta nu înseamnă că aceasta companie este si inactiva. Zilele acestea, l-a invitat la ambasada pentru discuții pe Zvonko Zubak , un om de afaceri croat implicat în comerțul cu arme, membru într-un grup în timpul Războiului Patriei, care era principalul furnizor de arme pentru Croația prin compania  Winsley Finance Limited. Discutia era în întregime despre armele de origine rusă, așa că Azimov l-a sunat pe Zubak pentru a întocmi o listă cu toate armele care au ajuns în Croația din 1992 până în 1997. Și anume, Azimov este evident încă supărat pe Croația, cu orientarea ei geopolitică și se pare că nu era de acord cu modul în care prim-ministrul croat – Andrej Plenković – rezolvă problema Agrokor, pe care două bănci de stat rusești sunt foarte interesate să o rezolve.

Într-o conversație cu Zubak, Azimov a spus că Rusia a fost dezamăgită de comportamentul Croației și că croaților ar trebui să li se reamintească cine i-a înarmat și i-a salvat în timpul embargoului internațional. Prin urmare, a cerut o listă cu toate livrările. Este probabil ca Rusia să știe ce a furnizat Croației aflate în război în acei ani, dar avea nevoie și de o confirmare suplimentară. Lista, care se află în posesia listei Vecernji, enumeră cantități uriașe de armament.

Lista include și faimosul sistem de rachete S-300 PMU, care a fost livrat parțial Republicii Croația în ajunul Furtunii (Operatiunea Oluja-1995,recucerirea Krajnei Nota Redactiei)) și care a servit apoi drept frână psihologică pentru forțele aeriene ale FR Iugoslavie pentru a-i descuraja să intervină în timpul Furtunii cu forte aeriene. Potrivit lui Zvonko Zubak, sistemul nu a fost niciodată rambursat, așa că, incepand din 2001 Rusia solicită plata, rambursarea sau decontarea. Toate guvernele croate au evitat rezolvarea directa a problemei și s-au angajat într-un proces fără sfârșit. Totuși, această atitudine ar putea complica acum viața Croației. Este un secret deschis că sistemul, se pare, a părăsit Croația in 2004 și că a fost livrat celor mai interesați – SUA și Israel. Deoarece nu au existat confirmări ferme în acest sens, Rusia s-a prefăcut că nu este îngrijorată în toți acești ani. Dar acum, cel puțin după cum se poate citi din acțiunea lui Anwar Azimov, Rusia ar putea deveni brusc interesată să întrebe Croația – unde este sistemul de rachete pe care ți l-am livrat!?”

“Cert este că Rusia datora foarte mult Croației în anii 1990, într-un moment în care era cel mai rău. Zubak, în calitate de coproprietar al unei companii fondate în Insulele Canalului – în spatele căreia s-au ascuns apoi aproximativ 20 de fondatori, diverși oameni de afaceri din Anglia, Finlanda, Canada, Elveția, Cehia, Germania – a intrat în discuții la Zagreb cu partea croată pentru a încerca să achiziționeze arme. Alți furnizori nu au reușit să le procure, cererea vizand în principal avioane de luptă, elicoptere, diverse rachete antiaeriene și antitanc.

Ideea inițială a fost ca comercianții cu amănuntul să apeleze la Statele Unite pentru achiziții. Iar primele contacte, între Crăciun și Anul Nou 1991, au arătat că americanii doreau să ajute. Unul dintre consilierii pe probleme de aparare ai președintelui de atunci al Statelor Unite, George Bush senior a venit la Zagreb și se părea că Republica Croația va primi avioane (F-15 revizuite). Dar la câteva săptămâni după Zubak, consilierul a cerut o întâlnire la Paris și i-a spus că Statele Unite, din păcate, „nu pot permite încălcarea embargoului”. Cu toate acestea, el a oferit o altă soluție pentru Republica Croația pe filiera ruseasca, americanii recomandand (si fiind de acord) ca finlandezii sa se foloseasca de foarte bunele relații cu generalii ruși la acea vreme.

În Croația, au existat mari suspiciuni față de acest aranjament, deoarece opinia predominantă era că rușii erau legați de Serbia și că nu va fi nimic din acel acord, că rușii vor lua banii și nu ne vor livra nimic. Winsley Finance Limited intră în acțiune cu banii săi, urmat de o călătorie la Moscova, prin Finlanda. Acolo au fost convenite detalii și când înțelegerea a fost aprobată de președintele rus Boris Elțin, a început prima livrare atentă a două elicoptere de transport Mi-8. Deoarece zborul peste alte țări, în special Ungaria, a atras prea multă atenție, s-a convenit în curând că armele vor fi transportate de uriașe avioane de transport civil rusești AN-124 (Antonov) și IL-76 (Ilyushin). Rușii au spus că controlul zborului va fi dificil pentru că toată lumea ar ști că acestea nu sunt zboruri civile și că cel mai greu va fi în timpul zborului deasupra Ungariei, unde se aflau americanii cu AWACS care controlau spațiul aerian iugoslav, iar rușii se temeau ca avioanele lor vor fi fortate sa aterizeze.

Cu toate acestea, Zubakov a mers cu partenerii săi la o întâlnire cu secretarul general al NATO de atunci, Manfred Werner, ceea ce a avut ca rezultat ca toată lumea în viitor să „închidă ochii” la transportatorii ruși care transportau arme pentru Republica Croația. Marile transportoare rusești au început să decoleze regulat și de la baza militară aflată la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova. Din 1992 până în 1997 au fost organizate aproximativ 160 de zboruri cu o medie de o sută de tone de arme din Rusia către Republica Croația. Au început să sosească și cele atât de necesare MiG-21, care fusesera reconditionate și  care aveau o vechime între zece și 12 ani. Avioanele de transport, pe de altă parte, au început să aduca mii de proiectile de artilerie de diferite calibre, sute de lansatoare antitanc de tip „Fagot” cu rachete asociate, precum și muniții, rachete și bombe pentru forțele aeriene croate. Transportatorii ruși au zburat prin spațiul aerian ungar.

Când aparatele Antonov și Ilyushin intrau în spațiul aerian croat, mai ales noaptea, piloții ruși au raportau de obicei o defecțiune tehnică și solicitau controlului aerian din Zagreb să efectueze o aterizare de urgență pe un aeroport din apropiere. Au fost trimiși în mare parte la aeroportul din Pula, într-un număr mic de cazuri la aeroportul Rijeka. Croații se miscau atat de repede încât reuseau să descarce avioanele fe traansport noaptea în doar patru ore. Aeronavele de luptă – MiG-21 și MI-24 – au fost transportate cu camioane la Zagreb la Institutul Tehnic Aeronautic din Velika Gorica și asamblate, ceea ce a fost posibil deoarece rușii au livrat unelte, motoare de rezervă și piese în plus.

Pentru nevoile de instruire a piloților pe elicopterele Mi-24 „fortărețe zburătoare”, au sosit instructori ruși și i-au antrenat pe toți piloții în șase luni. La acel moment, 54 de aeronave au fost vândute Croației prin intermediul rușilor, adică două escadrile de 21 de MiG-uri, escadrila de elicoptere de transport și 11 elicoptere de luptă Mi-24. Toate aceste arme au ajuns la prețuri foarte decente, MiG-urile costa aproximativ 700.000 de dolari bucata, elicopterele MI-24 între 1,5 milioane și 2 milioane de dolari, iar kalașnikov-urile, de exemplu, costă aproximativ 140 de dolari. Operațiunea, care s-a soldat cu 160 de zboruri de transport, a avut loc sub numele de cod „Pero”, iar singura pierdere a fost prăbușirea unui An-124 deasupra Iranului, în apropierea orașului Kamran. Neoficial, avionul a fost doborât de o rachetă, ucigând un întreg echipaj de 16 membri ale cărui familii au primit despăgubiri de la Winsley. Spre sfârșitul anului 1994, un grup de soldați și ofițeri fusese deja format în Croația și începuse să se antreneze pentru a primii sistemul de rachete S-300.

În 1995, au început să sosească componentele primei baterii. Toți protagoniștii sunt de acord că o baterie completa nu a ajuns niciodată în Croația. Zubak și partenerii săi vor spune că aproximativ 80% din sistem a fost livrat (cu excepția modulului de comandă cu radare principale), în timp ce diverse servicii MOD în procedurile judiciare ulterioare vor spune că 25% până la 40% din sistem a ajuns. Zubak a subliniat întotdeauna că Republica Croația datorează aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Toată lumea este din nou de acord că șase rampe de lansare ale sistemului (pe vehiculul de transport ZIS) au ajuns în Republica Croația, fiecare cu patru cilindri, adică un total de 24 de rachete. Ulterior, sistemul a fost separat, rampele de lansare au fost depozitate la Pula, iar cilindrii cu 24 de rachete în Kerestinec, lângă Zagreb. Când prim-ministrul Ivo Sanader a venit la putere, aproape că a izbucnit un scandal internațional pentru că rușii auziseră deja că croații le-au permis americanilor și israelienilor să arunce un ochi și, mai rău, să copieze schemele tehnice ale sistemului.

Din câte se poate deduce din diverse surse care comenteze pe marginea acestei afaceri secrete – la adapostul anonimatului –  Croația a decis în 1997 să nu finalizeze sistemul și în anii următori a încercat să găsească un cumpărător.Iranul ar fi fost luat in considerare dar livrarea a fost împiedicată de Statele Unite. Ulterior, Turcia a devenit interesată, care avea de gand să folosească S 300 croat pentru a răspunde faptului că Grecia a intrat in posesia S-300 via Cipru. Nimic nu s-a concretizat si in cele din urma sistemului  S 300 i s-a pierdut urma in 2004, când toate echipamentele ar fi fost încărcate pe o navă din Rijeka și ar fi navigat în direcția Statelor Unite. Divizia 1 de rachete a Brigăzii 205 de rachete RS S-300, comandată de Vilko Klasan , a fost apoi desființată în Republica Croația .”

Sursa: AICI

Pe scurt e vorba de o lista care cuprinde armamentul livrat de Rusia catre Croatia intre anii 1992-1997, 16000 tone de armament,incluzand munitie, rachete, 300 de lansatoare Fagot,3000 de rachete Fagot, 24 MIG 21,18 MI-17,11 MI-24 si a unui sistem incomplet S-300.Sunt mentionati si instructor rusi in Croatia .Se afirma ca S-300 nu a fost platit,de unde si un litigiu juridic , iar S-300 ajunge in 2004 in SUA.

Un alt articol interesant este publicat in 2019,cand au aparut presiuni americane asupra Croatiei sa-si mareasca cheltuielile militare.

“Este momentul potrivit ca Statele Unite să ne răsplătească pentru că în 2004 i-am „donat” un S-300 rusesc.

Pentru mulți din Croația, cererea NATO și a Statelor Unite de a veni cu un plan concret de creștere a cheltuielilor militare în șase săptămâni pentru a ajunge la două procente din PIB sună ca un ultimatum. Mai degrabă este un semi-ultimatum pentru că se doreste îndeplinirea cererii pe termen scurt, dar nu s-a făcut nicio amenințare cu privire la ce se va întâmpla cu noi dacă o ignorăm. Oricum, o putem înțelege ca atare pentru că evident că vine momentul când NATO nu va mai putea funcționa ca înainte, așa că americanii cheltuiesc pentru toți ceilalți. Este posibil ca cei care nu-și îndeplinesc obligațiile să primească un adevărat ultimatum cu amenințarea excluderii din apărarea comună.

Croația este aproape de cele doua procente, dar este cu mult în urmă în atingerea obligației de a cheltui 20 la sută din acești bani pentru modernizare, adică achiziționarea de arme și echipamente, iar acum cheltuim 11,6 la sută pentru asta. Deși Croația este de vină pentru acest lucru, deoarece economisește cel mai mult pe armata de ani de zile, acest semi-ultimatum pentru parteneriatul nostru cu Statele Unite vine într- un moment ciudat . Chiar într-un moment în care Serbia se înarmează zi de zi, iar partenerul său rus trimite la Belgrad cel mai bun sistem antirachetă și antiaerian S-400. Când în același timp sosesc mesaje de la Belgrad că rușii le-au împrumutat un sistem care poate ajunge la toate aeronavele către Viena și Ljubljana și, prin urmare, în toată Republica Croația (n.r. – este strict opinia autorului articolului citat), și primim de la partenerul nostru doar critici și donații militare modeste, este de înțeles că croații îl percep ca pe o palmă.

Și deși un astfel de semi-ultimatum a fost dat tuturor membrilor NATO care au devenit leneși cu cheltuielile de aparare, croații tot nu meritau un astfel de tratament. Mai ales că ne-am arătat intenția de a ajunge la acei 2% procurând o escadrilă de luptă, într-o afacere care tocmai a fost oprita SUA (n.r. – F 16 C/D din Israel) și nu ne-a oferit încă o alternativă. Când vine vorba de donații, este momentul potrivit să-i reamintim partenerului nostru strategic de serviciul neprețuit – pe atunci – oferit de Croația de după război. În anii 1990, o minune mai mare decât vestitul S-400 a fost predecesorul său, sistemul S-300. A fost o enigmă majoră pentru SUA și Occident și au muncit din greu pentru a-și da seama cum să-și salveze aeronavele de rachetele rusești care distrug tot ce se afla în 300 de kilometri (n.r. – iarasi avem opinia stricta a autorului articolului citat).

De asemenea, au vrut să dezvăluie secretul modului în care rușii au reușit să producă un sistem mai puternic decât Patriot-ul lor, deoarece este gata să tragă în cinci minute și Patriot într-o oră (N.R. – evident ca nu este opinia RoMilitary). Cumva, în 1993, au reușit să achiziționeze o parte din sistemul mai vechi S-300 de la cooperanta de atunci Belarus, dar fără electronica asociată. Și apoi, în 1995, într-o paradă in Jarun( Zagreb), croații au surprins lumea arătând că dețin un S-300. Mult mai târziu, s-a aflat că sistemul a sosit din Rusia într-o duzină de zboruri secrete de noapte, unele au ajuns la Pula, altele pe continent, iar pregătirea echipajului a început. Livrarea nu a fost finalizata pentru că nu a fost plătit, ceea ce face încă obiectul unei dispute juridice între Zvonko Zubak și stat, și se estimează că a sosit între 25 și 80 la sută din întregul sistem. Ulterior s-a aflat că în 1997, la sugestia Statelor Unite, sistemul din Republica Croația a fost declarat „nepromițător” și nu a fost finalizat. În acel an și în anul următor, 1998, sistemul a fost pus la dispoziția experților militari americani și israelieni, iar aceștia au primit treptat documentație tehnică originală, atât de detaliată încât tehnologia putea fi copiată de pe aceasta. Documentele divulgate în timpul afacerii WikiLeaks arată că americanii și israelienii au folosit aceste cunoștințe pentru a dezvolta a cincea generație de avioane de luptă și noi sisteme antirachetă. În noiembrie 2003, în ajunul sosirii secretarului american al Apărării Donald Rumsfeld, ambasadorul de atunci Ralph Frank l-a informat despre progresul „achiziției S-300”. El scrie că miniștrii apărării croați Rados și Antunovic au promis livrarea, dar nu au făcut-o încă posibilă. El mai precizează că „sistemul croat este incomplet, dar foarte dezirabil”. Documentul mai precizează că Statele Unite au găsit o „soluție de soluție”. Și anume, croații nu puteau să vândă sau să cedeze în mod legal sistemul pentru că nu au plătit pentru el și apoi pentru că nu ar obține un permis de export din Rusia. Americanii au numit această soluție legală „transferul posesiei, nu al proprietății”, ceea ce înseamnă în esență împrumut. Când prim-ministrul Sanader a venit la putere, sistemul a fost încărcat pe o navă în Rijeka și trimis în Statele Unite. Era vorba despre șase lansatoare, 24 de rachete, două rampe de comandă și un radar „surplus” care a detectat și Tomahawk-uri americanilor. Rușii tac despre asta pentru că altfel ar admite că au încălcat embargoul. Boris Elțin a semnat că utilizatorul final este o țară nord-africană, dar avioanele cre trasportau sistemul au raportat o „defecțiune tehnică” și au aterizat la Pula și Rijeka. Istoria relațiilor interstatale arată că Israelul nu a uitat darul nostru până în prezent, dar Statele Unite au uitat. Acel vechi S-300 încă costă aproximativ 500 de milioane de dolari. A meritat mult mai mult pentru SUA atunci, deoarece F-35- ul său are acum protecție împotriva S-300. Prin urmare, croații ar crede că datoria a fost rambursată, astfel încât Statele Unite să ne permită să achiziționăm o escadrilă F-16. Ei bine, l-au numit și „transfer de posesie”.”

Sursa: AICI

In acest articol se detaliaza “transferul de posesie” al S-300 din Croatia catre SUA si se bate obrazul americanilor ca au uitat cine i-a ajutat sa dezvolte F-35 .

 

Apare o confirmare despre S-300  croat in WikilLeaks

“8. (S/NF) Acquisition of Croatia’s S-300. Two successive Croatian Ministers of Defense have promised, yet not delivered on facilitating the transfer to the USG of Croatia’s incomplete, yet highly desirable S-300 (SA-10 Grumble) surface-to-air missile. MOD Antunovic worked closely with our Defense Attache to orchestrate transfer of this system to the USG, but she ran out of political support and time before the parliamentary elections brought a halt to the transfer. Elements of this system are intended for use by the U.S. Air Force in testing and validating future generation aircraft. An ongoing legal dispute between the GoC and arms purveyor Zvonimir Zubak over S-300 ownership has the system locked up in civil court proceedings. Ceding possession rather than ownership is a possible workaround for the GoC. Department of State, OSD and Air Force staffs are actively involved in this foreign material acquisition case. FRANK”

 

S-300 apare intr-o parada militara  Jarun(Zagreb) 1995 la 1:03:55  https://youtu.be/VzR49zc8HKc  si la youtuberul sarb Silja Pluton  https://youtu.be/GxoZu1dZjy8 ,unde apar documente si alte detalii ale afacerii.

Ca o umilinta maxima la adresa sarbilor, in 1996, Eltin il decoreaza pe presedintele croat Tudjman cu Medalia Jukov pentru contribuția sa activă la victoria în lupta împotriva fascismului . Pe Tudjman, care a fost arhitectul razboiului croato-sarb, arhitectul epurarii entice a sarbilor din Croatia, care cu usurinta ar putea fi descris  ca fascist croat, daca nu murea in 1999 ar fi fost acuzat de crime de razboi.

Putem mentiona si decorarea presedintelui croat Stipe Mesic in 2005 de catre Putin. https://cfsp.rs/2019/12/05/moscow-does-not-believe-in-tears/

Desigur ca Ambasa Rusiei la Belgrad neaga afacerea: „Russia has always „strictly complied with its international legal obligations.” 

Presedintele sarb Vucic s-a facut ca ploua, el declarand in 2017: “totul este clar pentru mine. Am auzit o explicație precisă și fără echivoc de la ambasada Rusiei.

Oficialitatile croate evita sa comenteze afacerea, interesant e ca nu neaga prezenta S-300 in Croatia. Fostul președinte Josipović (2010-2015) nu a vrut să detalieze despre sistemul de rachete disputat. Întrebat dacă toate armele au fost livrate Croației și unde a ajuns sistemul, el a spus că, prin natura lucrurilor, în calitate de fost președinte, cunoștea foarte multe despre întreaga poveste, dar că este un secret de stat și militar si nu poate vorbi.

Singurul personaj care e interesat de mentionarea afacerii e Zvonko Zubak, intermediarul afacerii si care pretinde de la statul croat 200 mil USD sau sistemul S-300 inapoi, judecandu-se cu statul croat.

2007 – avocatul german al lui Zubak afirma: “Croatia va plati pentru S-300 mai devreme sau mai tarziu.” 

2008 – Zubak pierde procesul

2019  – Zubak propune fara succes o noua afacere statului croat, cumpararea a 12 avioane Mirage 2000 pentru 75.9 mil USD

2021 – Zubak pierde din nou procesul   

Interesant ca nu se contesta existenta S-300.“Și anume, instanța a concluzionat că cererea lui Zubak a fost prescrisă.”    “Pârâtul, statul, care a acceptat o parte din sistemul S-300 prin Ministerul Apărării, a aratat sistemul S-300 ​​prin televiziunea publică la Parada Festiva a Forțelor Armate Croate din 30.05. 1995, chiar daca operatiunea Furtuna (Oluja -recuperarea Krajnei 4-8 .08. 1995-Nota Redactiei) nu incepuse inca, nu a decis să cumpere sistemul S-300 intr-o situație de urgență, ci să ia în considerare ce ar aduce un astfel de sistem statului croat în continuarea eliberării teritoriului ocupat”, se arată în hotărâre.”

 

Las la latitudinea cititorilor credibilitatea informatiilor Vecernji List, am citat cat mai mult din articole pentru o interpretare cat mai corecta a acestora, in sprijinul credibilitatii se poate mentiona ca afacerea S-300 Croatia ar putea explica anumite actiuni precum :

-afirmatiile presedintelui croat Milanovic de retragere a trupelor croate din NATO, daca Rusia va invada Ucraina, te duce cu gandul la o datorie catre rusi;

-achizitia IFV Bradley de catre guvernul croat, americanii au fost foarte rabdatori, i-au asteptat 5 ani sa se hotarasca si au marit si donatia catre guvernul croat de la 45 mil USD la 51.1 mil USD, de parca le erau datori croatilor;

-achizitia sistemului antiaerian chinezesc FK-3 de catre Serbia, spre deziluzia rusilor, care au venit si cu un sistem S-400 in Serbia la niste manevre comune;

-cererea miltarilor sarbi de a achizitiona Rafale, nu Suhoi, din nou aceasta achizitie ar evita armamentul rusesc.

 

Caudillo

 

KRK ,INSULA Krk,unde se afla aeroportul Rijeka

Jarun-un cartier al Zagrebului,unde a avut loc parada din 30.05 1995

remontni zavod na Plesu – Pleso,un cartier din Velika Gorica unde este un institut/ Uzina de reparatii/Scoala de pilotaj ?  a Ministerului Croat al Apararii https://youtu.be/X4MM-g_p160,eu am trecut Institutul Tehnic Aeronautic

 

Cateva precizari:

1.PRESEDINTELE CROAT(1990-1999) FRANJO TUDJMAN

Tudjman a fost un om lipsit de scrupule, pentru a separa Croatia de Yugoslavia prin forta a calcat pe cadavre,in primul rand ale croatilor, din care enumeram:

Josip Reihl-Kir sef al politiei din Osijek ,Croatia. Pentru ca reusea detensionarea conflictelor sarbo-croate fara violenta a fost ucis la un punct de control de un politist in rezerva croat, care  a tras un incarcator intreg in masina lui Kir, l-a ciuruit cu 16 gloante. Vaduva lui Kir sustine ca cel care i-a ucis sotul primise Kalasnikovul de la sotul sau cu cateva zile inainte. Cu o zi inaintea uciderii sale, Kir ii ceruse ministrului politiei sa-l mute din zona motivand ca viata sa era pusa in pericol de catre oameni apropiati ministrului apararii Susak . Care Susak era apropiat cu Tudzman, juca tenis cu el. Acelasi Susak impreuna cu  oamenii sai atacasera cu rachete un sat sarbesc pentru a escalada ostilitatile.   https://en.wikipedia.org/wiki/Josip_Reihl-Kir .                           Documentarul BBC The Death of Yugoslavia  https://www.youtube.com/watch?v=tauQkygtHoI  minutele 50-57.

 

Tudjman a sacrificat militarii si civilii croati din Vukovar, a preferat sa fie macelariti de catre sarbi pentru a castiga simpatia si sprijinul international. https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vukovar

The Croatian government was criticised for its approach to the battle. Surviving defenders and right-wing politicians accused the government of betraying and deliberately sacrificing Vukovar to secure Croatia’s international recognition. The only explanation that many were willing to accept for the town’s fall was that it had been given up as part of a conspiracy. The Croatian commanders in Vukovar, Mile Dedaković and Branko Borković, both survived the battle and spoke out publicly against the government’s actions. In an apparent attempt to silence them, both men were briefly detained by the Croatian military police. The Croatian government also suppressed an issue of the newspaper Slobodni tjednik that published a transcript of a telephone call from Vukovar, in which Dedaković had pleaded with an evasive Tuđman for military assistance. The revelations caused public outrage and reinforced perceptions that the defenders had been betrayed.

Asa ca americanii aveau motive  ca Tudjman sa nu dispuna de S-300 complet, mai ales ca primele incercari de a vinde S-300 au fost catre Iran si Turcia.

 

2.RELATIILE RUSO-SARBE

In 2019 rusii aduc S-400 in Serbia la niste manevre comune cu intentia de a-l vinde sarbilor.Mare a fost deziluzia cand presedintele Vucic l-a vazut si a declarat ca Serbia nu si poate permite pretul S-400 si i-a luat si la misto, declarand ca Serbia e gata sa accepte S-400 cadou, asta era principala problema, daca rusii ofereau cadou S-400, mai trebuia acceptat cadoul de sarbi. https://tass.com/defense/1087242                                                                                                     After examining the S-400s, the Serbian leader said that one day Serbia would be able to buy these systems but currently the country lacked 500 million euros for their purchase. At the same time, Vucic said Serbia was ready to accept S-400s from Russia as a gift.

Apoi au dat vina pe americani, ei fiind de vina pentru esecul vanzarii S-400, cu amenintarile cu sanctiuni la adresa Serbiei.

Situatia se schimba in mass-media rusa dupa cumpararea de catre Serbia a sistemului chinezesc FK-3.   https://rs.n1info.com/english/news/a628258-russian-media-suggest-serbia-behaves-as-divided-personality/

 

A majority of the Russian media were surprised with Serbia’s decision to buy the Chinese anti-aircraft FK-3 rocket system instead of the Russian-made S-300, the Balkan Security Network website reported on Monday.

The reports followed media claims in Serbia that the choice to acquire the Chinese instead Russian system was a done deal.

„Several media (in Russia) reports show a feeling of betrayed expectations and disappointment about Serbia portraying itself as a divided personality because it nourishes friendship with Russia while striving to join the West and buying arms from China,“ the website wrote.

Some Russian websites like lenta.ru and AEX.ru reported that Serbia „despite the wish of the majority of the population,“ would buy the Chinese rocket system instead of S-300, although according to unnamed and unofficial sources from Moscow, the purchasing of S-300 system in the next year was discussed.

Deja Serbia e descrisa  ca „divided personality” din cauza achizitiei de FK-3.

Urmeaza si raspunsul chinezilor:                                                                                                                   ”In fact, even if the FK-3 ground guide we sell is cheaper than S-300PMU2/S-400, the combat and tactical tasks it undertakes are slightly more specialized than S-300PMU2/S-400, but it is not It does not mean that FK-3 is a „cheap product” in terms of performance.” https://inf.news/en/military/54d28d2fc12347b2de4dc13b12646e17.html

Nu stiu de ce rusii s -au simtit tradati, chiar au crezut ca daca Vucic a pus batista pe tambal in privinta vanzarii S-300 catre Croatia, sarbii nu s -au uitat la parada croata din 1995, unde a aparut S-300 sau nu citesc Vecernji List. Numai daca luam Silja Pluton, https://www.youtube.com/watch?v=GxoZu1dZjy8 ,sunt acolo o gramada de date, preturi, documente despre afacere, la 3;49 se afirma in subtitrare ca documentatia tehnica din Croatia cantarea cam 4 tone si valora 18-20 mil USD, pretul din fabrica.

 

3.PRESEDINTELE CROAT MILANOVIC

Declaratiile lui Milanovic despre retragerea trupelor croate din NATO sunt surprinzatoare.

Preşedintele croat a afirmat clar că în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Croaţia îşi va retrage trupele „până la ultimul soldat” din NATO. „Croaţia nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei. Dimpotrivă, îşi va retrage toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a declarat Milanovic, citat de TASS și preluat de Adevărul.ro

https://www.g4media.ro/croatia-ameninta-ca-isi-va-retrage-toate-trupele-din-nato-daca-rusia-va-invada-ucraina-presedintele-milanovic-ucraina-nu-ar-trebui-sa-intre-in-nato-asa-cum-sunt-neutrele-finlanda-austria-si-suedia.html

Inainte de aceasta declaratie avusese loc un razboi crancen intre Milanovic si guvernul croat pentru achizitia de IFV BRADLEY. Cu acuze catre guvernul croat Plenkovic:

„The conduct of the Government and the Prime Minister in this case sends a message to other potential partners and investors that no important decision can be made without the personal engagement of the Prime Minister. This disrupts the work of institutions. Reconsidering the US offer at the eleventh hour, as the Prime Minister is now doing, undermines the partnership with the US and the impression is being created that the US is trying to take us for a ride and dump the scrap iron on us,”                                                          https://www.predsjednik.hr/en/news/president-milanovic-bradley-fighting-vehicle-satisfies-the-needs-of-croatian-armed-forces-and-solves-the-problem-of-equipment-of-croatian-ground-forces/  ,

ca sa citam de pe pagina oficiala a lui Milanovic.

Cu acuze de cea mai joasa speta intre Milanovic si ministrul apararii Banozic, asa ceva credeam ca e posibil numai pe plaiurile mioritice, dar croatii ne-au depasit. Ministrul apararii cerea public demisia  „Chief of the General Staff Admiral Hranj„  pentru ca furnizase informatii lui Milanovic si ar fi incalcat legea.

„ In the Ministry of Defence’s press release of the same day, he even more clearly accused the President of the Republic and the Chief of the General Staff of breaking the law.”

https://www.predsjednik.hr/en/news/why-does-plenkovic-not-declassify-the-defence-inspectorates-report-and-protect-the-chief-of-the-general-staff-from-false-accusations/

 

Milanovic il acuza pe premierul Plenkovic ca strica relatiile cu USA refuzand oferta americana de Bradley si il mai acuza ca daduse 200 mil Euro mai mult pe cele 12 Rafale decat suma de 999 mil Euro anuntata si ca a ramas fara bani pentru achizitia de Bradley. Milanovic parea un sustinator al relatiei Croatia -USA, surpriza e cu atat mai mare in cazul declaratiei sale fata de NATO. Era un sambure de adevar in  afirmatia privind pretul Rafale.

https://hr.n1info.com/english/news/pm-i-wont-publish-sales-contracts-for-rafale-jets-or-remove-defence-minister/

“The contracts are confidential, such contracts don’t get published, but we can provide all information that the public has to receive,” Plenkovic said after a government session, asked about the government’s readiness to publish the contracts it had signed for the purchase of fighter jets, which President Zoran Milanovic is calling for.

 

He also responded to the president’s claims that the price of the fighter jets had non-transparently risen by €200 million, explaining what the rise from the initial €999 million referred to.

France’s offer at a price of €999 million was compared with offers from Israel, Sweden and the US, and this was the best offer, but those prices did not include VAT, the prime minister explained.

“VAT amounts to €110,642,467, and MORH will transfer that to the Ministry of Finance, which is paying for the jets. We are paying this money to ourselves, so it isn’t very relevant, except for bookkeeping,” Plenkovic said.

Price indexation was not included

The offer did not include price indexation for 2020-2026, and the prime minister noted the same would have happened had we chosen the Swedish or US jets, while the estimate amounts to €44,129,000.

He also listed the other costs to be added to the basic offer — €1,219,000 (VAT included) for interoperability with NATO, the cost of infrastructure facilities of €23,271,510 (VAT included) and €3,310,000 for crew training in France.

When the jets arrive in 2024, €67.5 million has been earmarked for their operational costs for 2024, 2025 and 2026, VAT included.

The prime minister recalled that the president, for unknown reasons, had not assigned formal representatives to the commission tasked with the selection process.

He also said it was “convenient” that the president had said that €200 million disappeared in the purchase of Rafale fighter jets on the anniversary of the founding of the Croatian Air force (HRZ) after this government had signed the contracts for the purchase of multi-purpose fighter jets and paid the first instalment of €316 million.

 

E vorba de 110 mil euro TVA, asta nu se pune, Ministerul Apararii din Croatia( MORH )  platea aceasta suma ministerului de finante croat, deci banii ramaneau la guvern, dar mai erau:

44,1 mil euro – indexare preturi  2020-2026;

1,2 mil euro – costuri interoperabilitate cu NATO;

23,2 mil euro – infrastructura;

3,3 mil euro – instruire echipaje in Franta;

67,5 mil euro costuri operationale 2024,2025,2026, avioanele Rafale urmand sa soseasca in Croatia in 2024, toate aceste costuri suplimentare avand TVA inclus.

E bine de stiut cam care sunt costurile suplimentare in cazul cumpararii de avioane, ne facem o idee.

Intr-un final, premierul Plenkovic a reusit sa incheie si cumpararea de Bradley in ianuarie 2022, 89 vehicule, 145,3 mil USD a platit Croatia si USA a facut o donatie de 51,1 mil USD, dupa ce i-a asteptat pe croati 5 ani si a marit donatia initiala de 45 mil USD, dupa cum am zis, foarte rabdatori americanii.

Inchei cu o declaratie din 18.06.2021 a presedintelui Milanovic cu ocazia  cumpararii de Rafale, luata de pe site ul oficial al presedintelui croat https://www.predsjednik.hr/en/news/president-milanovic-were-purchasing-rafale-fighter-jets-to-make-croatia-and-those-who-fly-them-more-secure/

 

The President recalled that in the past Croatia had to procure its fighter aircraft under totally different circumstances. Referring to the procurement of fighter aircraft during the Homeland War (Razboiul de Independenta al Croatiei 1991-1995 ) , he said: “At that time it was possible to procure such things only thanks to the competence, ingenuity, even insolence of the people who led Croatia and who defended it from the aggressors and occupying forces. That was the only way to lead the country and all the praise goes to those who succeeded during conditions of an unfair and dishonourable embargo that was forced upon Croatia. Croatia and its leaders had to be ingenious for something that meant the difference between life and death, freedom and lack of freedom. Thanks to them for that”, the President said.

 

Las la aprecierea cititorilor ce ar putea sa insemne  ”even insolence of the people who led Croatia”, cand se referea la conducatorii Croatiei care au trebuit sa procure avioane in timpul embargoului din anii 1990-1995.

Caudillo

 

37 de comentarii:

 1. o palmă pe obrazul comunitatii internationale acest razboi civil iugoslav.
  mapamondul se oripila la tv iar puterile euroatlantice asistau cointeresat si defazat.
  un razboi fara eroi si final fericit,doar genocid…eram copilandru si mi-au ramas intiparite pe retina acele imagini si intamplari.

  17
  • N-au fost toate puterile dezinteresate .
   https://www.youtube.com/watch?v=tauQkygtHoI
   1:17:21 Comentatorul BBC „Croatia had one friend in Europe, Germany” – Germania lui Kohl, cine altcineva
   se observa primirea calduroasa a lui Tudjman de catre Kohl
   1:17:28 Tudjman:”Croatia was almost alone in the world,searching for recognition.
   That problem lasted until sebs closed in on Vukovar”
   1:18:02 Comandantul croat al Vukovarului afirma ca i-a cerut personal lui Tudjman intariri si nu a primit nimic.
   1:19:02 Comentatorul BBC The agony (of Vukovar) gave Germany perfect argument inside European Community.
   A urmat recunoasterea internationala a Croatiei.
   Germnia nu a uitat nici dupa 50 de ani ca sloveniii si croatii au luptat alaturi de trupele germane pana la sfarsitul razboiului, croatii au avut 60000- 200000 de oameni executati de partizanii lui Tito, nu i-a uitat desigur nici pe sarbi,de aia sarbii au ajuns asa de rau.

   7
  • in spatele discursurilor sforaitoare toti au facut bani iar in fata genocidului onu a ridicat din umeri,un fiasco de la cap la coada.

   13
  • Da, dar la final slovenii, croatii si bosniecii au fost liberi, iar Iugoslavia, acest URSS al Balcanilor, a disparut.

   1
 2. * Multumim 🙂 Istorie recenta 🙂
  „cine nu vorbeste ce vrem noi este impotriva noastra ”
  „cine nu e parte a solutiei , e parte a problemei ”
  1)Toata lumea vorbeste de gaz , nimeni nu sufla o vorba de padurile Ucrainei [vedeti poze din satelit Haiti versus republica Dominicana]
  https://adevarul.ro/economie/business-international/xi-jinping-interzis-taierea-padurilor-timp-99-ani-chinezii-cumpara-lemn-belgia-revand-europenilor-1_620124565163ec4271ac1304/index.html
  2)Ce sa zica/gandeasca rusii cand citesc asta 🙂
  https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-25278775-analiza-foreign-policy-rusia-nu-are-conditiile-demografice-necesare-pentru-sustine-razboi.htm
  3)Rusii au vandut armament si in Coreea de sud „The KM-SAM stems from cooperation with Russia dating back to 1992, when Seoul first acquired radar technology from Moscow. By 1998, South Korean firms including Samsung and LIG Nex1 began developing the KM-SAM based on design elements of the formidable Russian S-300 and later the S-400 surface-to-air missile systems, though Cheongung is a shorter-range system.”
  PS din gandirea mioritica „toate medicamentele au contraindicatii” , vaccinul nu …deh vaccin ieftin , curent scump 🙂 firmele implicate , strict secret de importanta deosebita …

  7
 3. bun articol, felicitari!

  Si noi le-am vandut armament croatilor, APRA. Si sarbilor, zic gurile rele, rachete Neva/Pechora, aveam o versiune mai noua, similara cu a lor.

  7
  • Multumesc pentru apreciere

  • Rachetele Neva au plecat la evrei. Iar aia le au vandut unor cimpanzei din Africa aflati sub embargou.

   5
  • Complexele de rachete Neva au fost vandute in Israel .
   Mai departe , intrebati .

   APRA-40 chiar exista intr-un muzeu in Croatia .
   Exista destule imagini pe net .
   Si ciudat , armata romana a furnizat gratuit scolarizare , in conditiile in care plateste bani grei pentru asa ceva .
   Nici nu mai dezvolt aici subiectul banilor civili cheltuiti , sau care vor fi cheltuiti pentru ” training ” prin PNRR .

   4
  • noi livram combustibil ,insitutiile euro-atlantice de siguranta interna stiu mai bine.
   toate lumea se lamenta dar in culise se faceau afaceri…mi-e scârbă.

   5
 4. România a mancat papa bun de pe urma razboiului iugoslav.

  3
 5. Ce surpriza, rusii si-au vandut fratii ortodocsi pt 2 copeici in plus

  22
 6. Foarte interesant acest articol mai ales in lumina ultimelor evenimente din Croatia, declaratia sefului statului fata de NATO, achizitia de MLI Bradley si elicoptere Kiowa din State.
  Mai face un pic lumina…

  16
 7. Hah! Rusii pare ca mai au o cartita in UE si NATO. Din fericire,aceasta nu pare f importanta (si e mult mai putin zgomotoasa ca Ungaria lui Orban).
  MA intreb daca sarbii cunosc aceste detalii, ca rusii i-au ajutat intr-un mare fel pe rivalii lor. Ca poate prietenia aia la catarama cu federatia nu e ceva pe care sa poti buzui.

  11
 8. Pfff, complicat tare! Dacă așa a fost în fosta Yugo. mă întreb dacă nu la fel de complicată și încâlcita e și în Ukraina, cu Haholii la încasare.

  9
 9. @Caudillo
  Felicitări pentru articol! Bună lectură!
  Chapeau!
  Părerea mea, hâc…

  10
 10. @Caudillo, bun articol si inedit fata de imaginea publica oficiala. Felicitari ?
  Ce ai lamurit:
  – ivanii ca de obicei neseriosi, pe fata au simulat sprijin politic fata de sarbi, pe la spate au dat arme inamicilor;
  – ungurii au participat la deal si au dat drept de survol;
  – vesticii au stiut dar nu vedeau nimic;
  – noi eram nefrecventabili;
  – sarbii au dreptate cand spun ca acel embargo a fost doar contra lor;
  Ce nu am aflat inca este cine e papusarul care a orchestrat toata actiunea:
  – cum a ajuns acel dealer sa negocieze cu Eltin in numele croatilor? Cineva a dat asigurari ca nu va fi divulgat deal-ul.
  – de unde au avut croatii bani, rusii sigur nu au dat pe datorie.
  – de ce vesticii si ungurii pur si simplu jucau acest teatru ieftin cu mii de cargo rusesti care plecau catre Africa si aveau defectiuni tehnice?
  Toti banuim raspunsul, dar ai cumva material si pentru asta?
  Poate lamurim si motivul acelor balcaniade repetate, eu personal nu am inteles niciodata care a fost scopul sustinerii acelor razboaie, dupa 25 de ani nu vedem pe nimeni sa se fi imbogatit din asta.

  15
  • De la o anumita suma in sus, nu mai este vorba despre bani ci de influenta si networking. Faptul ca la un simplu telefon dat, ai rasturnat o tara, inseamna ceva in cercul ala mic de initiati, vanitosi, orgoliosi si psihopati pana la urma.

   La fel cum dupa o anumita suma de bani si varsta, trebuie neaparat sa ai/iti iei o „trophy wife”, altfel nu ai ce cauta la petrecere.

   P.S Ai putea sa te uiti in Top 10 cei mai bogati indivizi in perioada si urmatorii 5-10 ani dupa fiecare razboi – poti incepe cu WW1, Razboiul din Rusia (Albi vs Rosii – care dupa 100 ani s-ar putea sa aiba un remake), Razboiul civil din Spania, WW2 si celelalte. Exista totusi posibilitatea ca baietii sa prefere anonimatul si ssa nu apara in top.

   7
   • stii ca toate conflictele enumerate au in comun Germania ca si initiator/instigator/sustinator ?.
    Si la fiecare nemtii au luat cate o teapa.
    Deci mai e si varianta de calcul eronat.

    4
  • Iti multumesc pentru apreciere, atat tie, cat si lui Sharky, cat si tuturora celor care apreciaza articolul.
   Voi incerca sa lamuresc anumite lucruri.Au fost mai multi dealeri in Winsley, Zubak a ramas pana la sfarsit sa incerce sa ia banii guvernului croat,la Eltin probabil s-a ajuns prin finlandezi, cred ca finlandezii au fost in afacere cam ce eram noi intre israelieni si arabi.
   Tito a fost croat, in timpul conflictului Tito-Stalin s-a dezvoltat economia in partea de vest a Iugoslaviei,(Croatia si Slovenia) , ca masura de prevedere in cazul unui atac sovietic.Coasta dalmata era foarte apreciata de turistii occidentali(deci valuta!),in documentarul BBC se vede ca turismul mergea foarte bine chiar si in 1991, asta era marea problema a lui Tudjman, Krajina sarbeasca bloca accesul catre Split si incurca turismul , ca sarbii puneau copaci pe drumuri si izolasera Split.Asa ca Hrvatska nu o ducea rau nici pe vremea lui Tito , nici in 1991.
   Desi am vrut sa evit neaparat un subiect istoric, pana la urma tot acolo am ajuns, asa ca imi voi expune opinia, chiar daca nu va conveni probabil unor cititori, dar dupa cum obervi, lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par la prima vedere.

   RELIGIA- croatii sunt catolici, in ww2 statul croat condus de Pavelic a avut obiectiv o treime sarbi expulzati, o treime sarbi eliminati fizic, o treime sarbi catolicizati.
   Vaticanului i-a convenit ultima parte , ca si formarea unui stat catolic nou atat in 1941 cat si in 1991.. Dupa ww2 liderii croati s-au refugiat in Vest, Spania , America de Sud cu ajutorul Vaticanului si americanilor, ca erau anticomunisti catolici.

   EMIGRATIA CROATA- a fost foarte activa in 1945-1990., ura dintre croati si yugoslavi/sarbi s-a materializat ca exemplu prin asasinararea ambasadorului iugoslav In Suedia in 1971, asta ca raspuns la numeroasele asasinate facute de UDBA, politia secreta yugoslava, in perioada 1045-1990 , emigratia croata sustine ca au fost mai mult de 100 morti, raniti croati facuti de UDBA, chiar si in Europa de Vest.Cum Tito era frecventabil, vesticii au inchis ochii la toate crimele, asa ca nu le-a fost greu sa inchida ochii si la traficul rusesc, nu era ceva nou.

   FACTORUL ISTORIC-aici nu voi detalia excesiv, sunt multe documente care atesta ce sustin eu.In anii 1933-1941 Hitler a garantat granitele Yugoslaviei , a sustinut energic aceasta garantie la Roma si la Budapesta.Asa ca s-a incheiat in 1940 tratatul de eterna prietenie dintre Ungaria si Yugoslavia, se incheiase si un acord cu croatii,ramaneau croatii in interiorul Iugoslaviei.Si in 1941 cand sa se alature Yugoslavia Axei, englezii si rusii isi baga coada, are loc o lovitura de stat si Yugoslavia incheie un tratat cu URSS. Iti dai seama cum a reactionat Hitler, a urmat atacarea Yugoslaviei si bombardarea salbatica a Belgradului.Doar ca a intarziat invaziei URSS si nemtii de pe vremea lui Kohl ii blamau pe sarbi pentru pierderea razboiului cu URSS.Plus ca slovenii si croatii au luptat impreuna cu trupele germane pana s-a sfarsit razboiul.Asa ca dupa 50 de ani s-au intors sa-si plateasca datoriile.

   „Precizia cu care mi-a vorbit despre „un aranjament clar şi categoric” intervenit între Iugoslavia şi Germania, şi care mă face să cred că există chiar un instrument scris, necunoscut nouă şi pe care am fi în drept să-l cunoaştem. ” – asta transmitea ambasadorul roman din Germania catre ministrul Victor Antonescu in 1936, dupa o intilnire cu Goering.Dar istoria e scrisa de invingatori,asa ca adevarul a fost bagat sub pres.
   .

   18
   • Între atentatele croaților a fost și explozia de la bordul cursei JAT567 (DC-9 pe ruta Stockholm-Belgrad în 1972) cunoscut azi mai mult prin faptul că o stewardesă a supraviețuit exploziei și picajului de la 10000 metri (https://en.wikipedia.org/wiki/JAT_Flight_367 – o notă de subsol precizează că naționaliștii croați sunt la originea a 128 de atacuri în intervalul 1962-1982)

    4
  • „Păpușarul”
   https://www.youtube.com/watch?v=tauQkygtHoI
   1:17:21 Comentatorul BBC „Croatia had one friend in Europe, Germany” – Germania lui Kohl, cine altcineva
   se observa primirea calduroasa a lui Tudjman de catre Kohl
   1:17:28 Tudjman:”Croatia was almost alone in the world,searching for recognition.
   That problem lasted until sebs closed in on Vukovar”
   1:18:02 Comandantul croat al Vukovarului afirma ca i-a cerut personal lui Tudjman intariri si nu a primit nimic.
   1:19:02 Comentatorul BBC :”The agony (of Vukovar) gave Germany the perfect argument inside European Community.”
   A urmat recunoasterea internationala a Croatiei.

   1
  • ” Poate lamurim si motivul acelor balcaniade repetate, eu personal nu am inteles niciodata care a fost scopul sustinerii acelor razboaie, dupa 25 de ani nu vedem pe nimeni sa se fi imbogatit din asta.”
   Poate este cazul să înveți să joci șah și go.

   „Noi eram nefrecventabili”
   Ce chestie, pe vremea aia hotelurile din București erau pline de jurnaliști străini, iar după ce Iliescu a adus minerii, în următoarea zi toți au plecat în Yugoslavia unde a început războiul.

   Da loviluția din decembrie ’89 ce scopuri a avut?
   Întreb și eu pentru un prieten.

 11. Daca as fi Novak…l-as baga in …ma-sii pe rusnac
  Daca as fi Hrvat… l-as baga in … ma-sii pe amerloc
  Daca as fi Rumun(cum ar zice Belo) i-as baga pe toti in… ma-sii

  5
 12. Excelent! Eu am o problema cu articolele lungi, dar pe asta nu l-am lăsat din mana. Istorie pura, eram mic când a început războiul din Iugoslavia și eram mirat ca oameni care au trăit împreună atâta timp se pot extermina unii pe ceilalți cu o ura nemaivăzuta. De fapt, nu era singurul caz din istorie.
  Asta cu livrarea de arme rusești către croați, este tare de tot. Eu credeam ca Migurile 21 sunt din cele iugoslave, iar de S-300 nu auzisem.
  Americanii nu s-au băgat ca lui Bush senior încă ii era vie în minte ancheta congresului din ’86 când cu acordul lui și a lui Reagan, au fost livrate arme Iranului.
  Oricum articolul cum nu se poate mai nimerit, în condițiile a ceea ce se întâmplă zilele astea. Ma uit la un Macron, ghiocel în fata lui Putin….. asta ca să vorbesc frumos. Napoleon cred ca se învârte în mormântul lui din Domul Invalizilor. Îmi e teama ca conducatorii europenilor vestici, nu includ aici Marea Britanie, nu mai au oua, dar ce vorbesc, rar au avut… ciudat este ca soldații au luptat admirabil de fiecare data… trădați fiind de conducători.

  17
 13. Foarte interesant, mulțumesc lui Caudillo și la RM pentru găzduirea articolului.

  Sper să nu aveți probleme, că e cam toxică problema asta.

  4
 14. Rusia și Germania au un plan si se țin de el.

  5
 15. Felicitări @Caudillo pentru articol!
  Eram student anii ăia la Poli, apoi o vreme a lucrat nevastă-mea că și corector la Renașterea, ziar local…
  Până prin ’95, oficial-neoficial, i-am sprijinit pe sârbi. Rușii, bulgarii și noi. Nu vorbim doar despre combustibil! Se făcea trafic cu di’tătii, securiștii știu cel mai bine!
  Croații erau sprijiniți de nemți, austrieci și unguri.
  Apoi a venit la putere Convenția Democrată. Schimbarea de direcție.
  Au apărut radarele americane la TM și Craiova. Care vedeau peste Adriatică.
  In ’99 au început să apară în grădinile oamenilor de pe lângă granița de vest rezervoare de combustibil căzute din cer. Erau rezervoare suplimentare de F-16, pe care le largau in zbor spre sârbi. Radarele nu mai vedeau tot ce mișcă pe Adriatică. Iveco dă lovitura! Elțin aterizează la Belgrad! A amânat puțin inevitabilul. La distanță, se auzeau peste graniță bombardamentele din Novi Sad.
  Urmarea o știm cu toții; am intrat în NATO. Sârbii miorlăiau că i-am trădat. Interesul purta fesul.
  Deja ungurii aveau două baze americane. Ne întrebam dacă nu cumva am ratat un tren…
  A venit 2001, invazia din A-stan.
  Ungurii au rupt-o cu yancheii, ne-am trezit ‘portavionul România’.
  2007 – am intrat în UE. Apoi trădiceanu, recesiune…
  2014, anexarea Crimeei, ne-a întărit poziția în raport cu americanii.
  În doar 30 de ani, de la socialismul cu față umană al lui taika ilici, ne-am trezit într-o cu totul altă lume!
  Securicii de atunci sunt acum mari patroni de fabrici, malluri și depozite. La vremuri noi, tot noi!

  10
  • Sârbii miorlaiau că i-am trădat.
   Oh, da!
   În 1919 după stoparea ofensivei trupelor bolșevice ungurești în Ardeal, marele stat major a elaborat planurile contraofensivei.
   În acel moment trupele sârbe aveau o poziție statică iar în fața lor pe o lungime de 80km nu erau trupe bolșevice care să aibă poziții de apărare.
   Au fost rugați doar să avanseze 50-60km fără să angajeze nici o luptă, doar ca amenințare potențială din flanc pentru trupele bolșevice, care să aloce unități pentru apărare din acea direcție.
   Asta făcea ca să fie mai puține unități împotriva armatei române.
   Statul major a făcut planuri pentru mai multe variante, iar sârbii au ignorat cererea, ceea ce a făcut ca armata română să aloce trupe suplimentare pentru o nouă direcție de atac și să sufere pierderi umane ca o consecință a acestui fapt.
   Deși cererea făcută nu implica armata sârbă în nici o luptă, aceștia nu au rămas datori și mai târziu au ocupat Timișoara și o parte din Banatul romanesc.

   Când Hitler a cucerit Yugoslavia a oferit lui Antonescu ocazia să recupereze partea de Banat care a rămas la sârbi ca urmare a tratatelor de după ww1, însă acesta a refuzat.
   După WW2, pe granița sârbă, au fost uciși mulți grăniceri români de către trupe speciale sârbești, au fost și atacuri de aviație. Perioada de la începutul anilor ’50 in relația între România și Yugoslavia a fost foarte încordată.
   După declarația lui Ceaușescu despre „excursia de la Praga” în care i-a criticat pe ruși în 1968, au fost purtate negocieri cu Yugoslavia pentru cazul în care România este atacată.
   Răspunsul lor a fost simplu, Ceaușescu poate să vină cu avionul și primește imunitate iar dacă dorește poate să plece în altă țară, însă armata română sau refugiați nu se primesc.
   Sârbii fac tot posibilul să reducă populația românească din Banatul sârbesc prin asimilare forțată.
   Statele nu au prieteni, doar interese.
   Cine a spus asta a avut dreptate.

   20
  • De acord dar mai laso moale cu securistii. Aia erau ofiteri. Problema e partidul comunist.
   Asta e tot inventia lui Iliescu. A dat vina pe securitate pentru tot ca sa se spele el si cu spuma comunista. De parca secu face de capul ei ceva.

   1
  • Timisoso ,
   Cum stii sa le explici !

   Dar hai sa fac completarile de rigoare , sa stie cum a fost si cei ce nu erau nascuti pe atunci .

   De fapt cele cinci radare AN/FPS-117 fost contractate de ministrul Gheorghe Tinca , Ion iliescu presiding , inainte de 1996 .
   Tin minte cum a sarit presa ” hanticomunista ” impotriva achizitiei de radare americane, sub cuvant ca e linguseala pe langa americani .
   Americanii aceia care tocmai erau de acord sa ne transfere licenta Dracula si ne invitasera sa participam la dezvoltarea F-35 pe partea de cercetare si productie de subansamble , ba si finantare .
   Cercetare aveam , capacitati de productie aveam , cu banii stateam mai rau .
   Acuma stam rau la toate .
   Apropo, am pe undeva harta Romaniei ( print screen ) cu amplasarea AN/FPS-117 acolo pe unde spuneai dumneata , partea de supraveghere la joasa altitudine trebuia sa fie bazata pe START-1M ,cu componente Marconi , program oprit de CDR .

   Schimbarea de directie catre UE s-a facut cand Iliescu a realizat ca suntem singuri in zona gri , si s-a dus fuguta la Paris fara programare si unde a fost primit .
   Faceti diferenta cu linge-blide din diplomatia romanesca actuala .
   Mitterrand, bolnav in faza terminala , l-a primit pe Iliescu in halat , l-a ascultat , a pus mana pe telefon si l-a sunat pe cancelarul german , care a fost de acord sub rezerva primirii si a Bulgariei in UE , si intrarii acesteia in sfera de influenta germana .
   Acesta a fost startul , a fost nevoie si de pozitia ferma a Marii Britanii dupa 2001 ( fregate bonus , dar cu folos ) , plus de ciubucul Petrom pentru Austria .

   Ca era in floare contrabanda in Clisura , asta o stim toti .
   Ba cu barcuta noaptea , ba cu slepurile pe timpul zilei .
   Tin minte ca americanii ne dadusera trei vedete rapide , cu care ai nostri faceau rondouri in fata barjelor iugoslave care treceau netulburate pe senal .

   Cand Romania a trecut de partea NATO aceasta s-a facut pe baza unui acord national , semnat inclusiv de taika ilici cum ii spui dumneata .
   In 1996 am votat impotriva lui , scandalizat de faptul ca acceptase renuntarea la 30 % din industrie , dat in gat la confruntarea televizata cu Tapul .
   Greseala vietii mele .
   Mizerie mai mare decat ” privatizarea ” CDR nu am vazut.
   Pana in 2005 .

   In rest , aproape cum spui dumneata .
   Diferenta ca la Radio Erevan : ne-am trezit cu securistii si plozii lor abonati la buget , dar fara industrie de varf : optoelectronica , optica de precizie , electronica , motoare aero si tanc , aviatie , chimie de varf , adica tot ceea ce e esential pentru aparare .
   Si fara 4,5 milioane de romani .

   8
   • Hihi ,gura pacatosului adevar graieste,pe acelasi calapod am luat patriot si in 2 ani inalt plimbatoru de kgbisti sirieni a ajuns din neica nimeni presedinte de partid si astfel inalt intemeietoru de partid poa sa doarma linistit fara sa intre in panteonu cu mao stalin hitler himler heyndrich polpot si viitorii putin assad lukashenko

 16. Am citit articolul in diagonala dar nu vad legatura intre a aloca 2% pt aparare si faptul ca le-au trimis un S300 acum nu stiu cati ani.
  Daca noi le trimitem Delfinul la studiat, gata suntem absolviti, nu mai trebuie sa dam nici un leu pt aparare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *