I-Derby ER – teste incheiate

Cei de la Rafael au finalizat dezvoltarea rachetei sol-aer Improved-Derby Extended Range cu o serie de teste, cu lansare de la sol.

Rafael I-Derby ER

In imaginile de mai jos este vorba de un test de tragere de la sol a variantei modificate a rachetei cu raza de actiune de peste 100km in mod aer-aer:

Testele au fost efectuate la mijloc de februarie in sudul Israelului, Rafael finalizand versiunea antiaeriana a rachetei ghidate I-Derby ER, modificata pentru a fi lansata de la sol. Au fost testate capacitatile de comanda si control, navigatia si traiectoria de zbor a rachetei.

In mod aer-aer, I-Derby ER poate angaja tinte la distante de peste 100 km (Beyond Visual Range), fiind propulsata de un motor rachetadublu puls, cu un cap de cautare radar activ, si capacitate Lock On Before Launch/ Lock On After Launch.  Racheta are ambarcat si un sistem de contramasuri electronice (ECCM), care o ajuta in urmarirea si discriminarea tintelor in mediu ostil.

Racheta lansata de la sol are aceleasi dimensiuni ca si surata Derby aer-aer: lungime 3,62 m si greutate 118 kg.

I-Derby ER, este integrata in sistemul Rafael Spyder LR, care asigura protectia antiaeriana la distante de la 20 la 60 km. I-Derby ER lansat de la sol poate intercepta tinte la distante de pana la 40 km (versiunea fara etaj booster) si 80 km (cu un motor booster).

miC4ad (Modular Integrated C4I Air Defense)- sistemul stratificat integrat al Rafael

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Competitorii-pentru-shorad-ul-romanesc

Surse:

https://www.edrmagazine.eu/rafael-marks-another-milestone-in-the-development-of-the-i-derby-er-air-to-air-missile

26 de comentarii:

  1. https://m.defenseromania.ro/sistemele-israeliene-barak-au-doborat-rachetele-iskander-in-nagorno-karabah-in-noiembrie-2020_608727.html Cica astea au doborat Iskander rusesti una din principalele rachete ce ameninta teritoriu Romaniei daca aveam ratiune si viziune si investeam in apararea Ro cu orce pret si cost acum pe loc se comanda sistemu!!!!!! Da nu in cantitati farmaceutice de la 8 10 sisteme in sus?Orce arma care combate dovedit sisteme rusesti in real conflict ar trebui sa ne faca cu ochiu da noi tot cu somnu domne tot cu merge si asa?

    14
    • Am cumparat Patriot care face acelasi lucru, poate chiar mai bine

      12
    • cele 7 bateri patriot pe care leam luat au rolul de a dobora iskander
      cel putin rachetele pac 3 mse 168 de rachete inpartit la 7 baterii pe care leam luat
      dar si barak 8 ii un sistem bun

      3
    • Noi suntem mai smecheri, ce sa mai dam banii sa doboram Iskanderul, il lasam sa cada unde vrea, rezultatul e cam acelasi (pentru Iskander, zic). Pe de alta parte, cat costa Iskanderul asta fata de Pac 3, mai ales daca ii trimiti 3 interceptoare ca la carte, sa fii sigur ca-l nimeresti? Asta e durerea noastra, sculele pe care ni le-ar putea trimite-‘n cap „vecinii si pretinii” risca sa fie mai ieftine decat alea cu care am da noi dupa ele.

      1
      • Comparatia corecta nu e intre cost PAC 3 vs. Iskander ci intre Iskander si tinta aparata de PAC 3, ex Cernavoda. E de preferat ca intercptorul tau sa fie cat mai ieftin dar mult mai important e sa nu rateze interceptia…cam asta e matematica…

        33
        • La prima vedere asa ar parea, dar nu cred ca asta e ecuatia reala. Daca utilizatorii de Iskander de la Rasarit vor sa rada Cernavoda sau alta tinta de valoare, e razboi cald si in practica tot nu le vei putea apara (foarte putin probabil ca se va ajunge acolo). Pana una alta, dai 4 miliarde de dolari pe 7 baterii de Patriot cu 224 de rachete fata de 9 baterii de Iskander cu 216 rachete la vreun miliard de partea cealalta. Pierzi cursa economica a inarmarii, nu-ti mai raman resurse financiare pentru celelalte categorii de arme si in practica esti incapabil in contextul mult mai probabil al unui conflict de mica anvergura in zona ta de interes (inclusiv pe mare). Iar tintele de valoare tot nu le protejezi daca rata de schimb e 1 la 4 (sau 1 la 12). De aceea cand esti sarac prioritizezi la sange intr-un plan de achizitii, in functie de scenariile cele mai probabile pentru tine.

          4
          • Chiar si asa…desi e fortata comparatia…ar trebui sa vezi cat costa 2 PAC 3 missile vs. 1 Iskander missile…adica cost munitie nu cost sistem…deja e cam echilibru, iar economia noastra asa „subdezvoltata” cum e poate duce (raportat la populatie evident) peste ce poate duce rusky…my 2 cents pe Patriot…iar daca avem in vedere ca se mai duce si in decor cate un Iskander si nu trebuie interceptat deja am castigat cursa economica a inarmarii 😉

            Faptul ca Patriotul deranjeaza atat de mult inseamna ca a fost o achizitie foarte buna 😉

            4
      • Daca actualizam softul la Mig 21 Lancer-C, putea opera racheta I-Derby ER.
        Oricum mai tinem in exploatare Mig-ul cativa ani.

        Totusi operam AMRAAM-120 pe F16 dar am achizitionat parca… sub 20 rachete??

        1
  2. Nu va mai lungiti mustatile, nu e si pentru noi! 🙂

    • nu as fi asa sigur, depinde ce se intampla si cu Iron Dome, oferit pentru productie si la noi.
      https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2020/12/18/army-plans-next-steps-for-iron-dome-missile-defense
      „In November, the Defense Department announced that two air defense artillery batteries at Fort Bliss, Texas, will be testing and evaluating Iron Dome. The units will be converted from a Terminal High Altitude Area Defense battery and be funded with resources from the Army Air Defense Artillery School, according to the statement. The Army plans on deploying the first system by late 2021. ”

      Apoi noi avem deja 4 radare EL/M-2016 ATAR AESA, care sunt si integrate cu Spyder SR/MR. Si suntem utilizatori de Python…
      https://www.rumaniamilitary.ro/competitorii-pentru-shorad-ul-romanesc
      Iron Dome e o componenta C-RAM diferita si complementara de ce cautam noi deocamdata la SHORAD/VSHORAD. Israelienii o considera VSHORAD, si probabil asa ne-o ofera.

      4
      • Mai e un articol gata de publicat apropos de VSHORAD

        3
        • am si eu o intrebare stupida
          daca cei care fac mistral 3 si RBS 70 tot leau facut prea grele sa fie trase de pe umar si au nevoie de tripod pt lansare
          atunci de ce nu leau facut si mai mari sa aiba o raza de actiune si mai mare cam egala cu raza vizuala de la care poti vedea cu ochiul liber un avion cam 10-12km zic eu intro zii senina poate chiar mai mult
          genu asta de sisteme aa sant aproape imposibil de detectat de drone deci greu de distrus
          nu au radar deci nu emit radiati radar, nu sant cocotate pe vehicule din nou greu de detectat si foarte mobile deci nu stii niciodata unde apar
          de exemplu RBS 70 sa poate folosi aceasi racheta ca si RBS 23 care are raza de 20 si plafon de 15 care de fapt ii o RBS 70 cu booster si alt cap de ghidare

          • pentru ca RBS 70 e ghidata LASER (beam-riding, adica e indrumat de un ghidaj LASER, nu merge pe LASERUL reflectat de iluminarea tintei) pe baza datelor furnizate de senzori (radar), iar pe vreme buna ala bate la distante mai mari.
            Astea IR/IIR sunt dependente de diametrul si sensibilitatea senzorului, si la peste 6-7 km s-ar putea sa nu vada. Ar trebui un senzor cu diametru mai mare, cum e la AIM-9 sau Mica. Si chiar si asa, dincolo de 10-12km trebuie ghidat prin datalink, BLOS.

            In plus, la peste 5-6 km terestru, senzorul poate sa nu aibe linie directa de vedere cu tinta la lansare, ca sa faca lock-on, daca asta zboara jos.
            Pe mare nu e problema asta, si atunci se poate lansa pana spre 7-8km pentru MANPAD.

            1
            • detalii tehnice …
              alea se pot rezolva

              • nu ai ce sa rezolvi, astea trage si uita nu vad la distantele alea. Daca adaugi datalink ca sa il coordonezi pe datele radarului, iti salta pretul.
                Déjà avand senzor IIR, pretul e mult mai mare decat al munitiei ghidate pe ghid LASER, care nu are decat senzorul de ghidare pe unda + cel de proximitate, detectia si urmarirea tintei facandu-se permanent de statia de la sol.

                • „Astea IR/IIR sunt dependente de diametrul si sensibilitatea senzorului, si la peste 6-7 km s-ar putea sa nu vada.”
                  se poate pune un senzor mai mare daca se justifica economic sau se poate face o solutie hibrid primi 5-6km ghidata laser beam si ultimi km senzor IR/IIR
                  „In plus, la peste 5-6 km terestru, senzorul poate sa nu aibe linie directa de vedere cu tinta la lansare, ca sa faca lock-on, daca asta zboara jos” problema asta o poate avea orice sistem AA
                  sau se poate folosi aceasi solutie de pe rbs70 cu laser beam dar pe toata distanta de 10-12km
                  astea depind de parametri economici si razele de detectie a senzorilor pe care tu si eu nu le stim
                  cum am spus detali tehnice pe care daca se vrea se pot rezolva
                  si ai sistem aa la fel de portabil ca mistral sau rbs70 cu raza pe care o poti folosi dar imposibil de distrus de drone la pret decent si in nr suficient in cazul in care pierzi cateva

  3. da’ volkhovul ce-are?! cum ne-a tinut 50 de ani, nu ne mai tine 50?

    8
  4. Si Barak 8 si Spyder au o gama larga de rachete, de diferite raze si acopera o plaja mare de amenintari. Sincer cred ca depasesc cerintele noastre de Vshorad si Shorad. Oricum de la israelieni ne mai alegem si noi cu cate un surub de strans. Sunt foarte curios ce si cum vom alege, cand va fi cazul.

    1
  5. acest sistem anti-aerian, se afla si in dotarea marinei istraeliene?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *