Incheiem un an greu, incepem altul plin de necunoscute

A trecut un an de cand un grup de crima organizata, cunoscut sub numele de PSD, a castigat alegerile si s-a instalat la conducerea Romaniei.

Programul electoral cu care a castigat era o tampenie, fara nicio legatura cu bunul simt economic, dar a prins la un electorat zombificat care nu scoate capul din Antena3, Romania TV, DCNews, Stiripesurse, Luju. Nu au fost multi, doar 18% din electoratul roman, dar prezenta scazuta la vot i-a facut sa castige alegerile.

Dupa ce au castigat si s-au instalat la guvernare, toti eram curiosi sa vedem cum vor pune in aplicare programul electoral fara sa darame economia.

Doar ca ei aveau alte probleme de rezolvat: aveau un presedinte de partid, condamnat definitiv pentru frauda si inculpat in alt dosar, aveau o multime de alti colegi de partid (parlamentari, ministri, primari, presedinti de consilii judetene) cu probleme penale, iar principala lor preocupare a fost sa modifice legislatia penala pentru a-si face scapati colegii infractori.

Dupa esecul Ordonantei 13, s-au repliat doar pentru a-si pregati mai bine atacul.

Au revenit in forta, in toamna, adoptand pe banda rulanta modificari la statutul magistratilor, codurile penale, codul administrativ, legea ANI si la orice lege care le-ar fi pus probleme.

Unele modificari au fost atacate la Curtea Constitutionala, altele au plecat sau urmeaza sa plece la promulgare dar nu-mi fac iluzii in privinta deznodamantului, chiar daca presedintele le va intoarce la parlament.

 

In plan economic, ne indreptam spre dezastru.

Banii au plecat in pensii speciale, majorari de salarii pentru demnitari.

S-a optat pentru o crestere economica de tip “mancam bine, infundam closetul apoi mai vedem”, practicata si pe vremea lui Tariceanu. A crescut accelerat salariul minim pe economie, va mai creste si la anul, fara niciun studiu de impact.

S-au redus contributiile la bugete, se trec contributiile de la angajator in sarcina angajatului.

Rezultatul este ca a crescut inflatia, a crescut deficitul balantei de plati, a crescut cursul euro (cel mai mare din istorie), a crescut deficitul bugetar, a crescut datoria publica, au crescut dobanzile la imprumuturi, s-au prabusit investitiile in infrastructura, fondurile europene sunt invizibile.

 

Cum au reusit o asemenea “performanta”?

Simplu: au promovat in guvern, in ministere, agentii guvernamentale si in deconcentrate tot felul de filfizoni, amante, nepoti, copii de sponsori si alte bâte cu ochi care habar nu au pe ce lume traiesc.

Rezultatele catastrofale nu doar afecteaza dezvoltarea viitoare a statului dar pun in pericol siguranta nationala pentru ca nu vom avea bani pentru programele de modernizare a dotarilor armatei, intr-o perioada cand mai toata lumea din jurul nostru isi creste cheltuielile militare.

 

Ce s-a intamplat in Europa in perioada asta?

Prinsi cu razboiul nostru intern, am inceput sa uitam ca se petrec si alte lucruri, mai aproape sau mai departe.

Razboiul est-vest continua in interiorul UE, cu atacuri mizerabile la adresa Poloniei care se chinuie sa-si reformeze justitia capusata de casta judecatorilor, cu amenintari la adresa est-europenilor care refuza in continuare sa primeasca imigrantii din Africa, Siria, Afganistan, Pakistan etc.

Continua presiunile pentru crearea unui sistem european de aparare, chipurile complementar NATO dar, de fapt, se incearca indepartarea SUA de spatiul european.

Se declara pe fata ca se va trece la Statele Unite Europene, cu comanda in Germania-Franta-Olanda, iar tarile care refuza transformarea UE vor fi nevoite sa paraseasca uniunea.

 

Unde e Romania in toate aceste dezbateri?

Nicaieri. Iohannis repeta ca papagalul dupa Merkel, fara sa inteleaga nimic, asta cand nu e plecat prin vreun concediu.

Ministerul de Externe este invizibil.

Nu stim ce se discuta la diversele intalniri ale ministrilor europeni, nici macar nu stim daca ministrii nostri se duc sau, daca se duc, ce pozitii adopta. Istoria trece pe langa noi.

 

Tot in 2018 ar trebui sa sarbatorim Centenarul Marii Uniri.

Ce sa organizezi si cu cine pentru ca toti sunt ocupati sa fure, sa se certe sau sa darame economia si sistemul de justitie.

Probabil va fi o incropeala pe ultima suta de metri, ceva penibil cum numai primarita Bucurestiului e-n stare sa organizeze.

 

Din nefericire, timpul nu mai are rabdare cu noi, sa ne coimanim pana luam o decizie.

Anul 2018 trebuie sa fie anul in care punem punct nebuniei numite “guvernare PSD” pentru ca nu e o guvernare ci un jaf la niste proportii nemaintalnite din perioada lui Adrian Nastase.

Indiferent cum, va trebui sa scapam de ei.

Nu putem sa asteptam pana in 2020, sa-i debarcam prin alegeri, pentru ca, pe calea pe care au pornit-o, alegerile din 2020 vor semana cu cele din Rusia.

Ca vom iesi la manifestatii si vom determina guvernul sa demisioneze sau vom recurge la greva generala, ca vor trimite scutierii in strada si ne vom parui, nu stiu dar nebunia asta trebuie incheiata pentru ca ne va ingropa ca tara.

Ca vom face anticipate sau instalam un guvern tehnocrat, nu pot spune acum cum va fi dar, cel tarziu la jumatatea lui 2018, trebuie sa avem un guvern capabil sa corecteze cat mai multe din prostiile facute de grupul de crima organizata PSD si sa reporneasca investitiile publice.

 

In special, noul guvern va trebui sa ia decizie majore de politica externa si de securitate.

Va trebui sa decidem daca urmam, pe post de tari de mana a doua, Germania si Franta, indepartandu-ne de umbrela SUA si oferind concesii Rusiei, sau ne cautam propria cale, cu Polonia si balticii, poate si scandinavii, cu sprijin economic si militar american.

 

Cum spuneam, in 2018 avem de luat o multime de decizii majore pentru ca istoria nu mai are rabdare.

Imi doresc din tot sufletul sa nu ne facem de rahat tocmai in Anul Centenarului Marii Uniri.

 

Eroul Bula

PS Pana la urma care este esenta democratiei, stalpul ei de baza, „lucrul” fara de care chiar nu se poate?! Dreptul la libera exprimare? Nu, pentru ca acesta poate si este restrictionat cam peste tot, din varii motive. Dreptul la libera circulatie, la libera asociere, la viata, la munca etc? Nu, pentru ca si acestea, precum multe altele pot fi si chiar sunt, ori restrictionate ori – in conditiile legii – chiar anulate.

Esenta democratiei este reprezentata de un drept inalienabil, un drept care sub nici o forma nu poate fi nici restrictionat, nici suspendat, nici amendat si acesta se numeste DREPTUL LA UN PROCES CORECT. Fara o justitie corecta niciunul dintre drepturile de baza nu sunt respectate, nu avem o economie normala ci una corupta, nu vom avea niciodata dreptul la libera exprimare, nu vom avea de fapt niciun drept decat acela de a pleca capul in fata coruptilor, a exceselor, a nepotismului, a distrugerii economiei, a Tarii, a Armatei etc.

Cu alte cuvinte o societate democratica are la baza – sau nu are si atunci nu mai este democratica – o justitie corecta, accesibila, egala pentru absolut toti cetateni, o justitie cu totul independenta de factorul politic. Ori tocmai in acest stalp fundamental loveste astazi gasca de infractori cocotati la conducerea Tarii. Nu sustin acum ca justitia de pana la alegeri ar fi fost perfecta dar existau semne ca lucrurile merg pe o cale normala si sanatoasa, acum ne vom reintoarce in negura aniilor ’90, in saracie, intr-un posibil nou val imigrationist, intr-o noua baie de namol…(GeorgeGMT)

154 de comentarii:

  1. Ma doare sa o spun dar tara asta e fara absolut nici o speranta.suntem aici de peste 2000 de ani si mereu am fost cei mai fraieri.popularia e imbecilizata total,rupti de realitate fricosi,lasi ,care mai de care mai meschini si perversi.ce pretentii sa avem cand majoritatea romanilor se vinde pe o punga de faina?psd u nu conduce intamplator romania,e oglinda perfecta a tarii.ca sunt 5 la suta oameni normali,asta e irelevant.in 2018 nu are cum.sa fie un an bun.tara e i. Asa mare rahat ca nici cel.mai competent guvern nu are ce sa faca si oricum eventualele masuri n ar fi pe placul gloatei,ca gloata nu intelege cum functioneaza economia,societatea si viata in general.

    • Daca mereu am fost cei mai fraieri, atunci cum s-a facut Romania Mare? Cum am obtinut independenta? Cum de mai existam ca popor intr-un stat suveran?

      • Pentru ca astia de langa noi au fost cam la fel de fraieri,divizati si mai.mici.am fost in proximitatea unor imperii dar n am avut granita cu ei,astfel ca in momentul prabusirii lor am capatat o pseudoondependenta.si despre care romania nare vorbiti,ca toti vecinii nosyri,astia mai fraieri sau mai mici sunt stapani pe pamanturile noastre

      • Romania Mare a fost facuta de francezi si de englezi ca sa ii pedepseasca pe austro-ungari.

        • Dar si romanii au contribuit cu cateva sute de mii de morti si raniti in razboiul mondial, plus un pic de noroc in cazul Basarabiei.

        • „On 17 August, a convention was signed by which France and Russia bound themselves to reward Romania, at the peace, with Transylvania, the Bukovina, the southern tail of Galicia, and the Banat, the south-west corner of Hungary; in secret, the two great powers had previously agreed not to honour the convention when the time came. That the Romanians could not have known the treaty was made in bad faith does not excuse their entering into it.” The first world war – John Keegan

        • Romania Mare a fost facuta cu sangele soldatilor nostri. La finalul ww1 ne-am impus cu arma in mana pretentiile teritoriale, si nici macar Antanta nu a avut curaj sa zica ceva. Realitatea era ca nu ar fi putut sa faca nimic, nu aveau multe trupe in zona, si mai important trupele lor erau obosite si cu moralul jos, cum s-a vazut si mai tarziu in Rusia, unde au cam refuzat sa lupte.

          Si sa zici ca nu ar fi fost de acord, ce puteau sa ne faca? Sa trimita corpul expeditionar de la Salonic peste noi? Sa fim seriosi, pe ala il invingeam usor, mai ales ca Marina noastra controla Dunarea, si noi aveam o armata mai puternica, mult mai motivata sa lupte

          Opiniile publice din Franta si UK nu ar fi sustinut o campanie masiva impotriva noastra, care ar fi fost scumpa si dificil de organizat logistic.

          Am profitat de faptul ca Rusia si Austro-Ungaria se prabusisera si armata romana era prima forta militara din zona. Din cauza asta si-a permis Bratianu sa fie intransigent la tratatele de pace, pt ca noi deja controlam militar teritoriile respective si chiar mai mult (Budapesta si jumatate din Ungaria)

  2. Iar solutia este sa ne prezentam la vot si sa nu mai votam aceleasi partide. Sunt sanse mici sa se organizeze alegeri anticipate, asa ca vom mai suporta inca trei ani de PSD-ALDE,

    • Tocmai asta explicam in articol: ca nu putem sa asteptam trei ani pentru ca vor darama tara cu totul iar alegerile din 2020 vor fi un simulacru pe model rusesc sau transnistrean.

      • Iar solutia este ca armata si fortele de ordine sa treaca de partea poporului pentru ca Parlamentul si Guvernul sa poata fi dizolvate, iar actualele partide mafiote sa fie eliminate. Altfel va trebui sa asteptam inca trei ani si sa mergem la vot.

        • Asta cu armata si fortele de ordine de partea poporului este la revolutii. Eu vorbesc despre manifestatii si /sau greva generala.
          Cand vom iesi in strada cu sutele de mii, niciun comandant sanatos la cap nu-si va pune trupele sa traga in noi. Ca vor trimite scutierii sa ne mai imbrancim cu ei e alta discutie dar, de la sute de mii de manifestanti incolo, nimeni nu-si risca nici cariera, nici propria viata si nici pe a familiei pentru a sustine o gasca de hoti.
          Cum iti imaginezi ca armata va interveni cand tocmai hotii astia le fac praf programele de achizitii de echipamente moderne?

          • Mai indicata este greva generala. Au fost vreo 500 000 de manifestanti in intreaga tara iar Piata Victoriei era plina iarna trecuta cu ocazia Ordonantei 13 iar PSD-ALDE a ramas la putere.

            • Cred ca ai uitat ca in iarna trecuta NU LI S-A CERUT DEMISIA. Mesajul de atunci a fost: „Ati castigat alegerile, puneti in aplicare programul electoral, lasati alte prostii.”

              • Ca nu s-a cerut demisia guvernului a fost o grava eroare din partea celor din strada. Era clar ca guvernantii deviasera de la programul de guvernare cu Ordonanta 13 deci nu mai se putea avea incredere in PSD-ALDE. Inca de atunci trebuia dat jos guvernul si dizolvat PSD-ul.

                • Nici acum nu ar trebui cerută demisia guvernului. Asta ar fi adevărata eroare.

                  Și ca demonstrație as vrea să recapitulam programul economic aplicat de PSD:

                  Faza1) instant după alegeri măriri de pensii, salariu minim pt. motivarea electoratului propriu. Efectiv s-a donat la rupere, deficitul ajungând spre 3%.
                  Faza2) atacul asupra justiției. Nu e vorba de independentă, e vorba de încălcare. În viziunea PSD independenta însemnând controlul politic asupra justiției.

                  Ce urmează?

                  Faza3) Fuga de guvernare, formarea unui GUVERN TEHNOCRAT (exact ce sugerați dvs ca solutie – care să deconteze măsurile de Oana acum). Odată justiția incalecata, banii se fură în teritoriu, în umbra, nu la guvern. Guvernul doar ii trage în jos electoral. Cum poți să promiți în 2020 dublarea socialului dacă ești la guvernare? Povestea PSD va fi: am încercat să dăm la oameni dar nu am fost lăsați!!! În realitate, cu deficitul la 3% nu mai e ceva mult de dat în perioada următoare. Ba, dacă vrei investiții, autostrăzi, e de tăiat.

                  Soluția sunt demonstrații împotriva parlamentului, nu a guvernului (că nu guvernul a dat legile astea ) și menținerea PSD la guvernare pt. a deconta măsurile economice luate. Indiferent ce manevre vor face: și aștept cu nerăbdare simularea unui scandal cu ruperea alianței PSD-ALDE pentru a justifica intrarea în opoziție.

                  • Eu sugerez ca solutie nu doar guvern tehnocrat, ci si inlocuirea actualelor partide mafiote cu alte partide noi, ca daca vom vota in 2020 tot PSD, PNL, UDMR, PMP, nu am rezolvat nimic.

                    • Da. Și eu la fel. Doar că eu sunt mai realist 🙂

                      Nu există acel ceva numit înlocuirea partidelor mafiote cu unele cinstite din pix sau cu Doamne-ajută. Acum serios vorbind, chiar e utopic.

                      Cine poate sa le schimbe totuși? Populația prin vot. Cum poate fi educată populația să nu mai voteze promisiuni fără acoperire? Lăsând partidele populiste să deconteze măsurile lor electorale. Să vadă tot votanții ca degeaba îți mărește guvernul salariu minim dacă ești șomer, ca degeaba îți creste salariu ca banii se duc în inflație, că nivel de trai crescut înseamă defapt infrastructura (vezi Moldova) și creștere economică (taxe mici pt. IMM)

                      Concluzionând, dacă vrei să scapi de PSD, lasă-i să guverneze. Vor ajunge rapid la fundul sacului.

                      Oricum un guvern tehnocrat cu un parlament de hoți, nu e nicio victorie. Cum spuneam banii se fură în teritoriu. Nu am avea decât o guvernare de hoți care își decontează electoral furturile în contul opoziției.

                      Presupunând ca aveam acum guvern tehnocrat se schimba ceva? Nu mai putea parlamentul să dea legile astea? Nu mai putea Firea să jongleze bani cu companiile alea prin București? Era ceva schimbat? Da, PSD nu mai scădea în sondaje și atât.

                    • Nu este utopic. Pe buletinul de vot sunt si alte partide, nu doar PSD, PNL, UDMR, PMP. Trebuie doar ca cetatenii sa se uite pe toate paginile buletinului de vot si sa voteze, mai ales tinerii.

                    • Deci sugerați că soluția este să votam partide la întâmplare de pe buletinul de vot???????

                    • Nu. Soluția nu este să votezi partidul A sau B. Soluția este să scapi de populism. Să votezi programe, nu partide.

                    • Nicidecum, In campania electorala cetatenii trebuie sa se informeze si despre alte partide, nu doar cele mari, si sa le voteze pe acelea chiar daca sunt partide mici.

                    • Cred că e momentul să cădem de acord ca nu suntem de acord.

                      Dvs. credeți ca problema e ca oamenii nu votează „alte partide”, eu nu cred ca asta este în sine o soluție. Cred că problema României este populismul. Atâta timp cât electoratul este dispus sa voteze partidul care promite cel mai mult fără să justifice cum va realiza cele promise poți să votezi și tabelul lui Mendeleev, tot în lumea a 3-a ești.

                      Ce naiba ar mai fi de studiat la „ce zic partidele” dacă subiectul zilei este un partid care promite creșterea salariului minim și livrează legi anti-justitie?

                    • Singura solutie pt a sparge repede si sigur caracatita, este renuntarea la alegeri, si orice functie publica sa fie obtinuta prin examen!

                  • Zoro
                    Ideea de a-i lasa la guvernare are o mare hiba:
                    Nu traim intr-un acvariu, izolati de restul lumii.
                    Anul asta se vor lua decizii de o extrema importanta pentru viitorul Uniunii Europene si, implicit, al nostru.
                    Nu ne putem permite sa lipsim sau sa fim inactivi in acest moment.
                    Avem nevoie de o conducere credibila, de un minister de externe credibil, de diplomatie activa si performanta.
                    In momentul asta nu mai vorbeste nimeni cu papagalii astia.
                    Ii latra Merkel un ordin scurt lui Iohahnis iar el executa sau repeta ca papagalul spusele ei, fara ca macar sa le inteleaga.

                    • Un guvern tehnocrat sustinut de PSD nu rezolva nici una din aceste probleme.

                      Un guvern tehnocrat sustinut de PSD nu are nici macar credibilitatea oferita de alegeri pe care o are acum guvernul Tudose. Ar fi un guvern cu care poti sa semnezi/ vorbesti ce vrei tu ca daca nu ai discutat in paralel si cu PSD tot degeaba, o sa cada maine dimineata la primul stranut (motiune de cenzura).

                    • ba da,poate fi o solutie.

                    • Nu te-ai prins.
                      Nu vorbesc de un guvern tehnocrat sustinut de PSD ci de unul sustinut de strada.
                      Iar PSD va trebui sa voteze cu atentie maxima ca sa nu se trezeasca aruncati pe fereastra, din Parlament.

                    • 🙂 M-am prins eroule, doar ca nu exista asa ceva.

                      Guvernul e investit de parlament nu de strada. Motiunea de cenzura e votata de parlament, nu de strada.

                      De la alegerile trecute, pana la alegerile viitoare nu exista guvern nesustinut de PSD. Ca poate fi neasumat, cum a fost guvernul Ciolos, asta da. Insa doar cu un scop bine definit (la Ciolos a fost sa ii prinda alegerile in opozitie – altfel merg promisunile de acolo) si doar in niste limite foarte bine stabilite in spatele usilor inchise. Ciolos a avut mana libera doar la comisia de taiat hartii, in rest tot ce a contat a fost cu aprobarea PSD, care il putea demite dealfel „a 2-a zi dimineata”

                    • Si daca PSD ar avea cea mai mica teama ca pot fi aruncati pe feastra parlamentului nu vedeau cu toate legile alea….

                    • Atunci sa-i facem sa se teama ca vor fi aruncati pe geam.

                    • mda, doar ca nu e nevoie sa se teama de strada ca sa lase guvernarea pentru un guvern tehnocrat. Au mai facut miscarea asta cu guv. Ciolos cand interesele au dictat asta. Si asta in urma unor demonstratii MULT mai mici decat OUG13 (~35.000 oameni fata de ~650.000). Nu a fost vorba de „frica de a fi aruncati pe geam”. Nu au avut frica aia nici la OUG13, desi cred ca erau aprape de cota de alarma.

                      Nu pierderea guvernului e teama lor. Teama lor este sa piarda Parlamentul. Romania e stat parlamentar, parlamentul insemna puterea nu guvernul. parlamentul pune guvernul, nu invers. Guvernul este doar foarte vizibil si foarte injurat si cand pica curentul, si cand ninge afara, si cand se scumpesc gazele. De asta sustin ca teama lor este sa ramana la guvernare pana la alegeri, si sa le piarda (alegerile sunt mult mai greu de castigat cand esti la putere).

                      Pariu cu oricine de aici ca in aprox 1an indiferent de motiv (as estima ca simuleaza o cearta cu ALDE, dar ar putea fi orice, inclusiv o demonstratie de 20.000 oameni) PSD va trece in opozitie. Cel mai probabil viitorul guvern se va numi Ciolos 2, alta logica nu are refuzul repetat al lui Ciolos de a intra in USR (sau PNL sau altceva). Se apropie jumatatea guvernarii PSD si va fi nevoie de un tehnocrat sa simuleze tehnocratia pana la alegeri, iar PSD sa simuleze opozitia. Ciolos cam stie asta, deh experienta.

                      In privinta aruncatului pe geam … nu se va intampla. PSD e singurul partid competent din Romania. Nu economic :)) ca manipulare zic !!! Acum de exemplu este vizibil un joc foarte inteligent de demotivare a demonstatiilor. Un haos aparent (in realitate foarte bine coordonat) al propunerilor legislative scandaloase, care apoi sunt retrase (gen, „da’ nici eu nu le sustin chiar pe toate de acolo”) apoi vin alte propuneri, altele sunt schimbate in comisii, ceata totala …. Nu poti sa iesi in continuu pe strada. Pana la urma lumea va obosi. Pana sa mobilizezi oamenii sa iasa in strada propunerea fost deja modificata de 2x sau retrasa. Prire ele, cu scandal si protestele ambasadelor, intra si 2-3 muscaturi. Apoi fum din nou. Este razboiul celor 1 milion de taieturi de cutit. Nu poate fi castigat. Am infrant.

                      Singura solutie, repet, e sa fie tinuti la guvernare ca niste teroristi cu capul in apa. Se vor sufoca. Sacul de cadouri pentru electorat este gol si va fi din ce in ce mai gol. La fel si ei. In razboiul asta, singurele cartuse le are Iohanis. Pe persoana fizica.

                    • Mai spun o data: nu pe permitem sa-i tinem la guvernare si sa lipsim de la luarea deciziilor majore din Europa.

                    • Pesemne vorbim de lucruri diferite. Eu nu vb de ce ne permitem sau nu. Nici despre ce ne-am dori. Nici despre cum ne-ar placea sa-i speriem bine.

                      „Un guvern tehnocrat sustinut de PSD nu are nici macar credibilitatea oferita de alegeri pe care o are acum guvernul Tudose. Ar fi un guvern cu care poti sa semnezi/ vorbesti ce vrei tu ca daca nu ai discutat in paralel si cu PSD tot degeaba, o sa cada maine dimineata la primul stranut (motiune de cenzura).”

                      Iar „Guvern nesustinut de PSD-ALDE nu există atâta timp cât PSD-ALDE are majoritate în parlament.”

                      Uite, ți-am argumentat din nou de ce un guvern de orice culoare politica vrei tu nu înseamnă nimic atâta timp cât nu are susținere politică (parlamentul e rosu). Ce nu înțelegi?

                      Poți să contraargumentezi sau o sa îmi repeți ca trece istoria pe lângă noi? Ca dacă vrei să îmi spui asta află că știu. Și nici nu e prima oara. Exemplu concret: Transnistria separată de Ruși, cu Rusii implicați în alte conflicte mult mai importante pt. ei. Reacția nostră? Zero. Și nu ma refer prin reacție la invazii sau alte tâmpenii.

  3. Tovarasi.Inainte de toate LA MULTI ANI,articolu-l e corect,dar cred ca sa pierdut momentul februarie cand societatea civila avea mari sanse sa obtina alegeri anticipate,acum dupa atatea lovituri pe care statul de drept lea primit e ceva mai greu.Am putea acum sa-i cerem explicati lui alde TARICEANU,DRAGNEA, BASE,cum e cu drepturile celor care au furat aceasta tara,care nu pot fi arestati,plimbati cu catusele la maini,dar li sa ofera posibilitatea sa fuga cu tot cu bani si sa ne rada in fata.Parerea mea e ca nu trebuie sa cerem doar alegeri anticipate trimiterea la parnaie a tuturor celor care neau distrus tara,si DEMILITARIZAREA S.R.I.punerea sub controlul societati civile a acestu-i serviciu.Daca cineva imi explica cum dupa 30 de ani, din punct de vedere economic suntem distrusi iar de prosperat au prosperat doar cei care au avut acoperirea si protectia acestui serviciu

    • Cred ca lansezi o tinta falsa. SRI-ul a lucrat foarte bine sub Maior care, culmea, era pesedist. Daca trebuie schimbat ceva este pacaliciul care-l conduce acum.
      In rest, ii debarcam pe astia care darama Romania apoi, cu anticipate sau cu guvern tehnocrat, ne apucam de reparat pentru ca nu are nimeni rabdare sa ne astepte 3 ani.

      • „cu anticipate sau cu guvern tehnocrat”

        Mai degraba cu guvern tehnocrat, dar si cu alte partide in Parlament, ca daca vor fi votate aceleasi partide mafiote, atunci n-am rezolvat nimic.

        • Cand vorbesti despre „cu alte partide in parlament” deja e un interval de cativa ani care trebuie parcurs, cu alegeri si tot tacamul.
          Nu avem timpul asta la dispozitie.
          Inlocuit guvernul, eventual votat cu Parlamentul inconjurat cu manifestanti.
          Daca parlamentarii se simt sa demisioneze ca sa dizolvam parlamentul si sa organizam anticipate ok. Daca nu, guvernul tehnocrat va trebui sa guverneze cu ordonante si cu asumare de raspundere si cu noi, din nou, in jurul Parlamentului.
          Asta e.

          • Am inteles, dar asta nu garanteaza distrugerea clanurilor mafiote din partidele vechi si nici eliminarea securistilor din aparatul de stat. In plus exista riscul ca la alegeri anticipate poporul sa aleaga tot partidele mafiote (PNL, PMP, PSD) mai ales ca tinerilor le este lene sa voteze s vor vota tot pensionarii si cei trecuti de 50 de ani.

          • Ordonantele trec pana la urma prin parlament, asumarea tot prin parlament, iar oamenii, se simte deja, si-au mai pierdut din entuziasm. Eu continui sa cred ca vremea manifestatilor pasnice a trecut de mult, jigodiile s-au prins ca pasnic nu prea avem ce sa le facem…
            Daca ei ne distrug prin forta si noi tot prin forta trebuie sa reactionam. Si singura institutie respectata de romani este Armata. Cel mai probabil chiar si UE/SUA ar inchide ochii, semnalele externe conduc spre o astfel de concluzie.

            Sa nu uitam ca tot pasnic fascistii au castigat in Italia, iar nazistii in Germania si tot pasnic ne putem duce atat de rau dracului ca nu vom mai vedea lumina zeci de ani de acum incolo.
            Daca legile justitiei trec, urmeaza altele si ne vom trezi brusc intr-o societate totalitara de tip ucrainean sau pe model erdogan.
            Cand talharii iti intra in casa incerci sa-i convingi sa plece cu vorba buna si amenintarea, conform legii autoapararii, dar mai apoi tragi in plin, de doua trei ori sa fi sigur ca nu mai misca unu”…

            • Da, e obositor dar daca la fiecare asumare de raspundere ne ducem in jurul parlamentului, mi-e greu sa cred ca vor avea balls sa faca de-a-n doaselea.
              Si nu-i vorba ca-i aruncam pe geam dar, daca isi peird mandatele de parlamentari, vor fi din nou nimeni iar asta-i de neimaginat pentru niste nulitati ca ei.

            • Bine, cand iti intra in casa ii impusti direct, nu stai la somatii.
              Nu stii cati sunt, unde sunt, cu ce sunt inarmati. Ii cureti pe loc.

          • degeaba inlocuiesti guvernul. Cu actuala majoritate parlamentara va veni un nou guvern care va continua ce face actualul.

      • SRIul a lucrat si n-a prea lucrat, dpmdv daca SRIsi DGIA isi faceau treaba bine astazi dragnea, tariceanu si altii ca ei nu ajungeau la putere. Economia a fost distrusa fara ca SRIul sa faca ceva, armata este cum este fara ca DGIAul sa-i i-a de gat pe corupti.

        Toti astia au enorma lor parte de vina…

      • maior este o jivina periculoasa,lucreaza dupa un plan bine gandit…este in derulare.

        • Divulga-ne si noua cateva detalii ale planului lui Maior. Ne-ai facut curiosi.

          • repet doar ce am scris…
            ce iese din pisica soareci mananca.
            maior,ponta,sarbu,dragnea,kovesi si ghita sunt legati ombilical intre ei.
            acum isi scot ochii pentru ca unii dintre ei recte mustată si jegul de ghita trebuie sa cada .marinarul a fost lucrat profesionist pe la spate si habar nu avea ca demersul lui pentru justitie independenta si servicii puternice va fi deturnat .
            dincolo de propria ineficienta opozitia a fost ajutata de sri sa dispara.
            singurul partid care se reinventeaza in mod repetat este pesedeul si asta nu pentru ca au lideri providentiali.
            la momentul potrivit maior,ponta ,rus,sarbu, diaconescu si altii vor fi prezentati ca solutia potrivita pentru romania.
            ?

    • Din pacate „societatea civila” nu are nici un „proiect de tara” asa ca nu avem ce asteptari sa avem de la „ea”. Si e normal sa fie asa, o gloata amorfa (care e societatea civila la ora asta) nu are cum sa manifeste leadership (scuze de barbarism dar nu exista un termen in romana care sa acopere corespunzator sensurile din engleza).
      Nu ma sperie atat PSD-ul, borfasi exista pe toata planeta, (desi cumva ma mira „frenezia hranirii” pe care il manifesta). Ma sperie lipsa de solutie (si lipsa in general) a tuturor celorlalti, a asa-zisei opozitii.
      Unde dracu’ e PNL-ul, partidul istoric al c–lui, si ce face la ora asta? Nici mesaj de Anul Nou nu mai sunt in stare sa genereze.
      Unde sunt alde PDL, PMP, buldogul vietii, Boc, samd?
      USR sunt singurii despre care mai auzi sporadic. Mult prea putin fata de buldozerul PSD/ALDE si mult prea putin fata de datoria pe care o aveau fata de poporul asta. Ei sunt partidul caruia i s-a dat un cec in alb in urma catastrofei de la Colectiv. USR n-au venit la putere ci au fost pusi, cred ca si ei s-au mirat de scorul obtinut pe valul emotiei „Colectiv”. N-au avut macar bunul simt sa incerce sa accelereze lucrurile in privinta procesului/anchetei sau a schimbarii legislatiei in domeniu. La 2+ ani de la catastrofa nu exista rapoarte finale publice, procesul are viteza unui melc beat iar legislatia in domeniul PSI a deveni inca mai permisiva.
      Societatea civila si intelectualitatea romana au tradat si tradeaza rusinos poporul care ii tine in spate (inclusiv pe moldovenii aia puturosi si betivi care au plecat aproape toti in Occident la carat saci de ciment/sters la cur mosnegi/facut trotuarul sau furat ca sa se mire toti prostii de ce consuma mult Moldova pe ajutoare sociale – le dau un „hint”: cele mai multe „ajutoare” sunt pt. familiile surogat care cresc copiii ramasi in tara a celor plecati la munca sau la produs – aia de la Protectia Copilului sunt cel mai mare angajator din Jud Iasi) refugiindu-se fie in conformism politic (aia de s-au dat cu pesedeii) fie in activism ieftin pe teme facile (gen gay marriage, transportul cu bicicleta, samd) sau pur si simplu si-au bagat shutul, ca de pensie s-au rezolvat. Eu n-am mai auzit pe canalele media pe nimeni sa vorbeasca de Romania de peste 5 ani sau de Romania lui 2030. Totul e carpit sa tina pana luna viitoare, daca trecem iarna suntem boieri. Ne miram ca in situatia asta borfasii isi fac de cap?
      Inclusiv dezbaterile de pe forumul asta sunt simptomatice… s-a pierdut timp pretios in dezbateri sterile. Is 10 ani de cand tot spun „trebuia bai fratilor sa cumpere Leo-2 de la nemti”. Nu buei, noi facem TeRe nush cat c-au ramas aia de la KMW prosti ce blindaje stim noi sa facem. Faceti fratilor prin 2100 si ceva. Bine ca am luat si F-16 alea cate sunt. E bun ca intre timp s-au prins si „greii” saitului cum e si cu offset-ul, ca nu avem capacitatea nici administrativa nici manageriala sa-l ducem la bun sfarsit. Cel putin nu pentru produse hipercomplexe cum sunt avioanele supersonice sau tancurile de prima linie sau altele de felul asta. Si cam am pierdut 10 ani de „vreme frumoasa” fugind dupa cai verzi pe pereti.

      In fine…sper sa-mi dea 2018 mai multe motive de optimism.
      La multi ani!

  4. salarii,pensii si pensii speciale in tot sectorul public…de la sofer la ministru.
    nu facem decat sa platim pacatele trecutului si nici nu ma refer la fsn si anii ’90.
    dupa criza din 2009-2010 romanii au inteles ca psd si usl sunt caile de urmat si acum ne plangem de psd-alde?!…mai rau ne trebuie,poate cand vom intra in faliment vom intelege sa fim responsabili si sa nu votam cu stomacul si paharul.
    eu nu am sa ies la nicio demonstratie pentru ca sectorul public se simte lezat si pacalit de cei pe care i-a votat in mod constant .sa-si sparga ei capul cu ceilalti colegi de „suferinta” jadarmii plus aruncatorii de caschete peste gard la cotroceni.
    unirea si crestrea reala a nivelului de trai pentru a reduce cumva migratia romanilor peste hotare ar trebui sa fie proiecte de tara asumate la nivel inalt dar cine sa o faca la noi? un profesor ajuns presedinte fara sa vrea care tai panglici la jean monet ca sa nu-si murdareasca pantofii prin scolile de la tara cu wc in curte?!
    are viziunea si impactul lui emil”m-a invins sistemul ” constantinescu ,alt intelectual rasat fara nicio legatura cu romania reala.
    personal cred ca ar trebui sa luam o pauza de la presedinti care provin din sectorul public.
    in fine…Doamne ajuta si sa fim sanatosi?

  5. Bla,bla bla…Nu vor pleca de buna voie…..Doar armata poate face ceva,ca pe Daddy il doare in fund ca faceti voi greve si manifestati !!! Au puterea si majoritatea deci au imunitatea completa,doar un fel de „putch” ar schimba totul,acuma sa vedem de armata !

  6. Se uita ca nu avem partide care sa reprezinte interesele natiunii.
    Toate partidele au sustinut ajutoarele sociale.
    Toate partidele au dat pensii speciale si bugete mari fortelor de interventie interna.
    Toate partidele au acceptat spaga in contractele publice si le-au dat directionat.
    Care partid a finantat real sistemul de sanatate si de invatamant? Suntem fara medici / asistente si din ce ince mai multi copii iau bacul. A trebuit sa scada nivelul examenului sa creasca numarul absolventilor.
    Cati ziaristi mai practica real meseria si nu sunt mercenari?
    Cati dintre noi platim toate taxele si suntem cinstiti?
    Cati dintre cei care sunt de buna credinta si au un venit bun / afacere proprie vor sa renunte sa intre in parlament? Eu am vorbi cu cativa. Nu ii intereseaza.
    Cati avem propria opinie documentata pt care sa militam si nu reactionam strict dupa sloganuri/ titluri/ alb si negru?
    Ce merge bune in tara asta si ce nu? Argumentati-va.
    Daca PSDul este raul absolut, cu cine il putem inlocui?
    Eu nu vad pe nimeni. Altfel o sa ne trezim cu o alta ,,revolutie” in care noi ne agitam si guvernul se stie deja – nu va avea nici o legatura cu ce vrem noi.

    Oare a guvernat cineva dupa revolutie pentru si in interesul natiunii romane?

  7. Trist constat.

    Foarte bine spus si în articol si în post scriptum. Subscriu.

    Sà-l ajutàm pe Dumnezeu sà ne ajute !

  8. Salut.Eroule,scuza-ma dar trebuie sa-ti explic cum sta treaba cu tovarasi de la S.R.I. tu crezi ca astia au lucrat bine dar nu au putut face nimic impotriva politicienilor,mergand pe principiul ca noi prostimea am ales,ca au fost alegeri corecte.Insa iti scapa cel mai important detaliu, SRI prin puterea legi care ia fost conferita de parlament poate desfasura activitati economice,deci acesti baieti destepti prin intermediul unor firme care in teorie nu sunt de la SRI, pot participa la licitati pe bani statului adica a prostimei pentru tot felul de lucrari publice sau dotarea unor instituti publice,ex armata.Icearca sa intelegi ca in alte tari dezvoltate serviciile secrete sunt civile si nu desfasoara activitati economice.Deci atunci cand ai puterea de a influenta anumiti factori politici,dar mai ales cand din punct de vedere legal ai acces la bani fara numar,ai tot interesul ca lucrulile sa nu se schimbe si sa te doara in basca de propasirea tari pe care trebuie sa o aperi,si te rog explicami de ce PSD-ALDEcere la fiecare minut dau cu SRI-ULde pamant le-au marit bugetul

  9. Solutie simpla:

    1. Vot obligatoriu.
    Cu tot cu vot anticipat, vot prin corespondenta si vot electronic. Cu posibilitatea ca cei 5 milioane de romani din diaspora sa poata vota de la distanta si pentru alegeri locale si parlamentare, nu doar la cele prezidentiale.

    2. Votati numai candidati independenti.
    Nu mai votati partide/mafii politice deloc. Ideal ar fi ca partidele sa piarda toti consilierii, primarii si parlamentarii din toate circumscriptiile electorale. Atentie la falsii independenti.

    • In cazul votului obligatoriu, tinerii vor protesta, lor de obicei le este lene sa se duca la vot.

    • 1. Nu as fi pentru vot obligatoriu dar, in mod sigur, as fi pentru vot anticipat, vot prin corespondenta si vot electronic.
      Asta cu „nu e sigur” e o golanie. Internet bankingul merge de rupe si nu-l mai pirateaza nimeni dar tocmai votul electronic sa nu mearga…..
      2. Votati candidati credibili, figuri noi sau nu, independenti sau nu. Desi as merge o tura de votare doar pe independenti ca sa le dau un electrosoc partidelor.

    • Votul e obligatoriu in Grecia, a facut minuni acolo… ?

  10. schimbarile trebuie sa fie politice si/sau electorale nu cu armata pe strazi.
    ne place sau nu astea sunt regulile jocului democratic,aveti grija ce va doriti.

    • Avem obligatia sa ne aparam drepturile prin orice mijloace. Banda de infractori care domneste acum in Romania nu va pleca de la putere gonita cu vorbe si luminite. Ei inteleg doar de frica, si folosirea violentei impotriva lor e indreptatita si morala.

  11. atata timp cat cei care i-au potentat nu-i lasa din maini situatia ramane la fel pana la alegeri.

  12. Ca un PPS:
    „Democraţia însemnează o înţelegere că omul este în centrul societăţii şi totul se învârte în jurul lui. Democraţia însemnează că-l asculţi pe om şi pe urmă îi respingi punctul de vedere. Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!” – Ion Rațiu

  13. ne-au topit astia intr-un an si urmeaza unul si mai si…..

  14. Prima data zic sa va fie rusine pentru articol .Inca o data ,sa va fie rusine .Prima data impartiti tara n doua , cei cu antena 3 , luju , care mai ziceti si cei 18% , care nu accepta ca fiind mai putini , chiar destepti in comparatie cu cei multi , ca daca le place democratia si libertatea , fara sa respecte cea mai simpla regula a democratiei ,rezultatul alegerilor nu poate exista societate libera si democratica ! Las la o parte tema crimei organizate , a coruptiei , a hotiei .Despre asta cel mai bine vorbeste Basescu in inregistrari pe care le recunoaste ca fiind reale si in care spune cum a fost facut Voiculescu penal, luptator de incredere cu aceste fenomene pus de voi zece ani , zece ani in care nu va zis nimeni ca cei care ati votat cu Basescu santeti prosti iar ceilalti destepti. De asemenea si Elena Udrea , tot o persoana beneficiara de votul celor „destepti ” zece ani , ne vorbeste despre fenomenul crimei organizate reclamate de inteligentii neamului , (citez din memorie ) „Nu Basescu l a bagat pe Voiculescu in puscarie si Coldea” !!! .Oare ati ascultat cum face Portocala (elita ) oameni nevinovati penali ? Si pe mine ma revolta ceea ce voi numiti oameni in mainile carora puneti destinele Romaniei .Printre ei , uni cer de cate ori pot sanctiuni impotriva tari lor in parlamentul european ! Totusi , nici pentru acest motiv macar nu m am gandit ca cei care au o alta optiune politica sant prosti , suboameni ,etc .Chiar cand cel ce ne a lasat fara flota l ati pus presedinte .De asemenea nu va banuiesc nici de naivitate , nestiinta .Sant convins ca stiti foarte bine ca marile schimbari suferite de Romania au fost hotarate de altii in afara tarii si sustinute de romani care au impartit tara in doua ,adica uni care stiu si alti care nu stiu ce sa aleaga .Acestia la randul lor fiind uni tradatori de tara ,stiind pentru ce manipuleaza ,atltii creduli .De asta va mai spun o data , sa va fie rusine !

    • Nu va cer sa publicati comentariul , se vede ca vin doar dintr o parte .Oricum, nu cititorilor le era adresat .

      • Stai linistit, n-o sa-ti sterga nimeni comentariul.
        Chiar aveam nevoie de un exemplu de alegator zombificat care nu scoate nasul din Luju, Antena3, DCNews etc.
        Multumim pentru cooperare.

        • Permiteti, va rog, un citat din blogger-ul de mare succes EDITAT:
          „Nivelul de bășini elitiste din preajma băieților anti-PSD este atât de mare încât, efectiv, puteți verifica, a scăzut drastic prețul gazelor naturale în toată Europa. Zic că ăia pe la țară sunt proști și vor vota oricum cu PSD, ceea ce ne pune în situația dificilă de a nu-i deosebi deloc cu cei de la oraș care-s proști și vor vota oricum cu PSD. Dacă-i iei un pic și-i scuturi de geacă nu rămâne nimic din ei, doar statusuri de Facebook, n-au o idee clară, sunt toți doar gargară. Uită-te doar ce a dat Clujul, pe putoarea aia adormită de Goțiu sau pe repetentul ăla de Dohotaru care crede că țara se apără cu slogane „tinerii români vor pacea”, că atunci când s-a predat istoria de-a XII-a el era prea preocupat să-și facă laba în toaleta liceului gândindu-se nu la femei ci la cât de mișto e el și cum îi pasă de oameni.”

          • Si EDITAT unde are marele succes? N-a auzit nimeni de el.
            Inca unul care e mandru ca e pesedist.:-)
            Va multumim si dumneavoastra pentru cooperare.

            Fara dvs si altii la fel de curajosi, romanii n-ar putea intelege cum arata un zombi spalat pe creier de Antena 3, Luju si alte site-uri de cacat.

            • Domnule erou, mancati turkish delight cu polonicul.
              Daca aveti ceva sa-i reprosati lui EDITAT, va invit pe blogul lui, sau pe site-ul times new roman. Atat doar, ca s-ar putea sa numai fiti asa de incisiv si de ironic pe blogul lui…
              N-am inteles de unde concluzia cu Antena3,RTV,PSD si spalarea pe creier…De la un simplu citat, al unuia de la Times new Roman, care numai de psd-ism nu poate fi banuit? Logica de fier…o sa aveti mare succes sa-i convingeti pe spalatii de creier sa numai voteze cu PSD-ul.

              • Caline, turkish delight mancati tu
                De unde ai tras concluzia ca mi-as propune sa-i conving sa nu voteze PSD tocmai pe spalatii pe creier despre care vorbesti?
                N-au decat sa voteze pana le iese pe nas.
                Pe mine ma intereseaza sa facilitam votul celor plecati afara si care chiar inteleg in ce directie trebuie sa mearga Romania si, in egala masura, ma intereseaza coagularea unui partid care sa scoata la vot electoratul educat, de varsta tanara si medie, care acum simte ca nu are pe cine sa voteze.
                Astea sunt lucrurile care ma intereseaza, nu reabilitarea zombificatilor vostri.

                • Legat de votul celor de afara, sunt vreo 3 milioane inregistrati probabil, Nu ar trebuii sa aiba oamenii astia o reprezentare mai mare sau macar egala in parlament decat sa zicem minoritatea maghiara?

                  • Daca s-ar introduce votul electronic sau votul prin corespondenta, ar trebui sa poata vota pentru parlamentarii care candideaza in judetul lor de origine si care ar trebui sa preia si problemele lor.
                    Hai sa fim realisti si sa spunem ca nu e fezabil sa ai parlamentari de diaspora decat unde ai comunitati foarte mari, gen Italia, Spania, Germania, SUA-Canada, dar nu poti avea parlamentari de diaspora pentru toata lumea. Nu e fezabil nici tehnic nici economic.

                  • cam da, ma si vad reprezenta(n)t 🙂

                • Editat
                  Hai, ia-ti turkish delight-ul, neamurile si votantii pesedisti si canta la alta masa. Sunt satul de hazul vostru.

              • #Calin & Eroul. Nu discutati de cineva care nu ia parte la discutie, nu-i nici corect, nici elegant.

      • Dar cui!!!!?????????

  15. Andrei Cristinel Negru

    Creșterea salariului minim nu este o măsura rea . Romania este într-un blocaj a forței de munca . Pe de o parte avem nevoie de forța de munca , pe de alta parte avem un milion de oameni care nu muncesc .

    • Este rea daca nu este corelata cu realitatea economica iar rezultatul cresterilor de pensii, salarii si scaderea TVA au dus la cresterea euro, cresterea inflatiei si explozia importurilor.
      Asadar n-a existat nici o corelare.
      Eu vreau sa vad salarii mari in Tara, dar acest lucru il realizezi cel mai usor, si fara nici un risc inflationist, prin cresterea investitiilor. Astfel va creste cererea pt forta de munca si salariilor o vor urma.

      Ce-au facut ei va disparea prin inflatie si curs in mai putin de un an.

    • Cresterea salariului minim se face in baza unui studiu de impact in care trebuie evaluat riscul ca, in unele domenii de activitate, cum ar fi industria textila, firmele sa migreze spre tari vecine cu salarii minime mult mai mici. De ex. Ucraina are salariul minim pe economie de 5 ori mai mic decat la noi.
      Inainte de a face o astfel de majorare, mai evaluezi ce investitii se vor deschide in ramuri cu valoare adaugata mai mare (gen industrie auto), ce poate face statul pentru a incuraja astfel de investii si organizezi cursuri de recalificar epe domeniile acestea si/sau organizezi scoli profesionale/de ucenici pentru a acoperi cerea de munca.
      Apoi nu te opreste nimeni sa ridici salariul minim pentru ca stii ca forta de munca disponibilizata prin plecarea firmelor de confectii (sa zicem) nu va fi o povara asupra sistmeului de asistenta sociala ci o sursa de venit pentru buget, prin reangajare.

      • Andrei Cristinel Negru

        Eroule sincer mi se rupe de firmele de textile . La mine in Focsani se fabrica haine care se band cu 500-600 euro bucata iar angajații lucrează cu minimul pe economie . In plus firmele de textile mai fac si o grămada de evaziune fiscală . Nu sunt adeptul economiei cu forța de munca ieftină . Avem o populație mult prea mică pentru asa ceva . Economia noastră trebuie sa se bazeze pe tehnologie .

        • Nimeni nu este fanul intreprinderilor textile, mai ales al celor care lucreaza pe lohn. Avem si noi la Tulcea si toata ziua apar cu anunturi de angajari de zici ca le-a explodat productia. De fapt, ofera salarii de mizerie iar muncitoarele pleaca pe capete.
          Problema este cum sa faci ca plecarea lor sa nu te lase cu cateva sute de mii de someri in plus.
          Iar aici trebuia sa intervina politicile pentru atragerea investitiilor cu valoare adaugata mai mare (am dat exemplu industria auto) si dimensionarea invatamantului profesional, a scolilor de ucenici si a cursurilor de recalificare exact pe ramurile acestea de activitate pentru ca investitorii sa poata gasi mana de lucru calificata, macar la un nivel de baza.
          La noi toata lumea se face coafeza, brutar si patiser.
          Intr-o astfel de situatie, iti poti permite sa le dai mxxx astora cu lohnul pentru ca stii ca-n cateva luni, pana intr-un an, mana de lucru va fi absorbita in alte ramuri de activitate, cu salarii mai bune.
          La noi nu se intampla nimic din toate astea si, daca pleaca astia cu textilele, ne vom trezi cu 150-200.000 someri in plus.

          • Andrei Cristinel Negru

            Problema este ca nu exista oportunitatati . Iar oportunitățile le crează primaria si mai puțin guvernul .

            • Corect! Un bun exemplu in acest sens este Oradea.

              • P.S. Exista fonduri UE pentru dezvoltarea de business in zona rurala, dar trebuie corelat cu reducerea ajutoarelor sociale…

              • Nu cred ca chiar corect. Poate depinde partial in functie de nivelul la care privesti lucrurile si de primarie, dar tot nu este o afirmatie corecta

                Guvernul este institutia cea mai abilitata sa creeze oportunitati economice, sa negocieze si sa atraga investiori. Ca exemplu, in Ungaria Guvernul si industria auto, Sau Romania, cu Ford (guvernul este cel care e negociat investitia si angajamentul Ford de a realiza o productie de minim 200.000 masini /an). Tot guvernul este institutia care poate analiza niste probleme socio-economice si sa declare o anumita zona defavorizata cum a facut pe Valea Jiului.

                Urmeaza Parlamentul, care poate si chiar face tot posibilul pentru a creea oportunitati economice: de exemplu http://adevarul.ro/economie/afaceri/legea-Serban-nicolae-merge-inainteafacerea-belina-primeste-scutiri-taxe-impozite-1_59ef68ad5ab6550cb8729c14/index.html

                Primariile pot sa scada taxele locale care oricum nu sunt definitorii cand alegi locatia pentru o afacere. Si impreuna cu Consiliul Local poate sa creeze anumite oportunitati cum ar fi construirea unor parcuri industriale dar cam atat si doar cand vorbim de marile orase.

    • Problema o reprezintă discrepantele dintre regiuni.

      Pentru regiunea de vest e o măsură bună (generează consum și creștere economica) si sustenabilă (firmele își permit). Pentru regiunea Moldovei și Oltenia nu prea. Aici ar putea să genereze mai mult șomaj și muncă la negru.

      O măsură cu adevărat bună (creștere economică pentru suma investită) ar fi fost finanțarea unei autostrăzi care să lege Moldova de granița de vest…

      • Putem sa avem salarii minime diferite pe regiuni, asa cum e in Japonia sau China, dar despre asta n-am auzit pe nimeni vorbind…

      • Exact. Discrepanțele regionale actuale uriașe actuale fac imposibilă luarea unor decizii pozitive pentru toți. Prioritatea 0 trebuie să fie uniformizarea măcar cât de cât a regiunilor.

      • Andrei Cristinel Negru

        Am spus doar ca acea măsura este Ok . Ca avem nevoie de un plan complex in care măsurile fiscale sa fie corelate cu investițiile , cu reducerea birocrației etc este alta mancare de peste .

  16. Ghita e fugar la vecini si nu reusim sa il aducem in tara.
    Mazare fuge in Madagascar fara sa aiba habar nimeni ( ce control judiciar e ala unde unu merge unde vrea ? Cumva imitatie de luat ochii prostilor ?)
    Evident tara asta are groase probleme.
    Cam peste tot dar dupa maretul profesor universitar Toader (fost CCR , fost procuror RSR) problema e doar Kovesi si legile care baga la puscarie borfasii .
    Cu asa ” experti” , sefi la ministere cheie ( si duduia de la MI tace chitic) , ce stat de drept poate implementa Romania ?
    Un condamnat penal definitiv e parlamentar , sef de partid si camera a deputatilor. Propune , abroga ,modifica legi dupa bunul plac dar acest colosal conflict de interese nu e vazut nici de Dorneanu (alt procuror din RSR) de la CCR si nici de Toader sau primul ministru Tudose.
    Si voi vreti armata , inzestrare , eficienta si profesionalitate ? E cazul da va treziti din vise.
    Nici o republica bananiera ( conform definitiei wiki) nu e stat de drept, nu are economie autohtona puternica, nici politie eficienta sau armata puternica. Deoarece coruptia loveste peste tot si in toate.

    • ghita a fugit, mazare a plecat legal.

      • Ghita a fugit, Mazare a mers incet 🙂 ))))

        Mancati beti si va veseliti pentru ca la anul avem multe lucruri de reparat.

        La multi ani !

      • Doar in Ro e posibil ca fiind sub control judiciar , sa pleci din tara. Oriunde in vest ar fi avut nevoie de o aprobare judiciara prealabila pentru a iesii din tara. Ca de aia e ” control judiciar”.
        Dar in tara unde pedeapsa maxima e ” inchisoare pe viata” dar cu ceva articole mai incolo e specificat ” privarea de libertate poate dura maxim 30 de ani ” nu ma mai mira nimic.
        Noroc ca italienii nu au asa „experti” in justitie ca Romania.
        Altfel de mult timp Riina si Provenzano erau liberi ,eventual si parlamentari. Adica sefii supremi ai mafiei italiene. Morti in puscarie in izolament dur , fara posibilitate de gratiere , admistie , eliberare pe motiv de boala.
        Evident macaronarii prosti si ai nostri destepti.

    • Vai de capul lor… după ciumă sa-u procopsit si cu Mazăre.

  17. Sunt total deacord cu Zoro. Mi se pare cel mai realist de pe aici. Amintiti-va ca si dupa primul mandat al lui Iliescu, tara era prastie, neocomunistii ndfacand nicio reforma in economie.
    A castigat Constantinesvu cu cei de dreapta, care s-au expus nemultumirilor prin masurile dure de reforma economica care le-au facut si care trebuiau facute. Rosii nu le-au facut sa nu cada rau la electorat.

  18. Mie frica dar. a sa cada definitiv PSD trebuie ca Romania sa intre adanc in cacat. In incapacitate de plata. Sa fim varza. Sa vada pensionarii cum e cu Ingineru, iar tinerii sa tipe de foame. Asta e… romanu din pacate se trezeste numai cand cutitu e la os sau ma insel??!!!

    • Oricat de prost vom ajunge economic, tot vor avea un nucleu de spalati pe creier care sa-i voteze.
      In plus, nu pe permitem sa pierdem atat timp si sa ne ingropam pana la incapacitate de plata sau sanctiuni UE.
      Trebuie sa scapam de ei anul asta, sa ne apucam de reparat si sa decidem directia in care vom merge pe plan extern. Daca intarziem mult, s-ar putea sa fim in menu.

      • Daca vin sanctiunile de la UE nu mai scapam de psd, se victimizeaza si arunca vina pe UE pentru toate problemele economice. Trebuie sa scapam de ei anul asta altfel ne asteapta un viitor intunecat.

        • Evident ca trebuie, nu este chiar o constatare remarcabilă. Întrebarea este: cum? Nu am auzit niciun răspuns serios la asta.

          Demonstrații? Nu impresionează. La cifre mari vor face un pasulet înapoi și vor relua înaintarea când se mai liniștește treaba.
          Violențe? Îți dai în cap cu jandarmii, nu cu corupții. Și nici necesar, când creste numărul de protestatari se retrag oricum și păzesc doar instituțiile.
          Ocuparea clădirii parlamentului. Asta da, ar fi un semn. Însă e foarte greu de realizat și nu înseamnă câtuși de puțin alegeri anticipate. Nu clădirea înseamnă parlamentul, parlamentul se va putea reuni unde vrea el inclusiv în Teleorman și oricum chiar dacă poate fi ocupat nu poate fi menținut.
          Greva generală sau fiscala nici măcar nu merită comentat..

          Presupunând ca am trecut cu vederea varianta care declanșează anticipate. Dacă organizam mâine anticipate tot PSD-ALDE formează majoritatea. Electoratul lor a primit bomboane și cadouri sociale. Nu vor vota cu altcineva.

          Variante ar putea apărea doar când economia o va lua la vale. Și nici măcar atunci. Cele mai bune informații despre economie guvernul le are. Nu vor sta de papagali la Palatul Victoria contemplând cum se duc la vale. O să lase guvernarea ca în 2015 unui guvern Ciolos2 care va acumula toate frustrările populației (cu ajutorul A3 fireste). Iar în 2020 vor câștiga din nou alegerile.

  19. A trecut si anul acesta, mai mult cu rele decat bune, dar asta e, sa speram ca noul an v-a fi mai bun

    La Hamster ii doresc sa-l manance Pisica

    Lu Tradiceanu ii doresc sa aiba si el soarta Hamsterului

    Lui Iohaniss ii doresc un an nou nelinistit, ca prea s-a relaxat!

    Lui Ciordache, astuia nu-i urez nimic, e batut de soarta oricum!

    La multi ani si tuturor penalilor din parlament ! (Cu executare)

    Voua dragilor v-a doresc un an nou plin de speranta si realizari, cat timp vom avea speranta acest stat nu v-a fi ingenunchiat!

    La multi ani!!

  20. I would like to ask a great request for an objective opinion of the current situation in Romania, yes I read the posts and try to understand but I have the impression that I miss something. Thank you in advance

    • Briefly, we are governed by a organised crime group, oficially known as Social Democratic Party.
      Since they took power, one year ago, their main concern was to reverse the reforms in justice system, Penal Code, anticoruption legislation a.s.o. They have hundreds of high rank members in trouble for different crimes and they want to save them and their money.
      That’s what they did in 2017 and that’s why people is on the streets for one year now.
      From the economic point of view, they are a disaster, like any socialist party, they don’t understand anything about economics, they debalanced the budget, grew deficits, inflation, public debt, loans rates and they have no fucking idea what to do to stop the disaster. Actually, they don’t seem to understand they are doing wrong and they will bring the economy to colapse.
      We are loosing money and we-ll be unable to follow our programs for army modernisation and equipments aquisitions.
      In the foreign policy, we are nowhere. Very important decisions will have to be made in the EU and our president is nowhere, our diplomacy is nowhere, we don’t know what will happen with EU and our leaders don’t know either.
      This is the perfect formula for disaster.

      We have to get rid of them before is too late.

  21. La multi ani tuturor !!
    Din pacate PSD-ul este peste tot. Controleaza , Armata, Internele, SRI, Externele, Justitia..etc.
    Ce sperante mai sunt in 2018??
    0:(

    • „Ce sperante mai sunt in 2018??”

      Greva generala.

    • Uite asta e o atitudine de care trebuie sa scapam! Nu m-a mir! Cred ca 80% dintre romani sunt resemnati sau dezinteresati! Cu o asa atitudine nu o sa dam de pamant cu PSD-ul niciodata !

      Solutii sunt tot timpul! Chiar greva generala cum zice Musoiu, dar generala!

      La multi ani !

      • Fazele cu greva generala…ce usor e sa aruncam cu vorbe mari. Uite de exp lucrez intr-o multinationala. Salariul e absolut OK pt ceea ce fac si pentru conditiile economice ale Romaniei, sa zicem cu 30-50% mai mare decat as avea intr-o firma romaneasca similara. Conditiile de la locul de munca sunt mult (dar mult) peste ceea ce ofera majoritatea firmelor din Romania. Absolut tot ce facem noi la birou e „de export” si are o valoare adaugata la care nici nu vreau sa ma gandesc. N-are rost sa scriu aici cu cat se calculeaza ora/om in bugete. Aducem destui bani in tara, in primul rand prin salariile platite unde ultimul banutz e pe fluturas si virat pe card in banca si apoi prin impozitele platite de firma. De ce naiba as face „greva generala”?
        Ca sa plece si astia si sa trebuiasca sa plec din tara sau sa ma duc sa lucrez prin vreun service de masini (nu ca ar fi ceva rusinos in asta) ori sa-mi incerc norocul pe net ca freelancer alaturi de indieni si chinezi?
        Sa va mai zic o poanta…ca orice multinationala, lucram si cu indieni. Anu’ trecut au avut vreo 3-4 opriri intempestive ale lucrului: intr-una au avut nush ce muson (asta n-a fost vina lor), dupa aia au avut nush ce tulburari sociale ca guvernul le-a anulat un fel de concurs intre vacile sfinte si n-au mai venit 3 zile la birouri, dupa aia s-au luat la nush ce bataie cu indienii din statul vecin si iar n-au venit 2 zile, le-a mai murit nush ce conducator si de durere iar n-au mai trecut pe la birou vreo 2-3 zile. Ia ghiciti…munca care s-a transferat de la ei la noi in acele zile, la noi a ramas. Iar ei au avut disponibilizari anul asta. Asta in conditiile in care nu va mai spun ce negociaza guvernul indian pentru aducerea de contracte in India…pe guv roman il doare la bascheti de adusul de contracte in Ro. La indieni ai un mare bonus daca vrei sa le vinzi chestii trebuie sa produci in India. Pe ai nostri ii doare la smecherie. Cine are noroc are, cine n-are, n-are.
        Asa ca de ce sa fac greva daca eu n-am nimic de impartit cu shefimea din DE?
        Ca sa fim la fel de indieni ca indienii si sa pierdem si locurile de munca pe care le avem?

        • Atunci greva fiscala.
          https://revista22.ro/70267306/liderul-uniunii-patronatului-greva-fiscal-ultima-soluie-la-msurile-lansate-de-guvern.html
          „Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Ioan Lucian, spune că semnalele din țară transmise de firmele private față de modificarea făcută de guvern Codului fiscal arata că acestea vor fi direct afectate iar dacă guvernul nu-și va schimba poziția se poate ajunge la grevă fiscală.”

          • In mod evident firmele private sunt afectate si inca foarte nasol de noile reglementari. Nu mai spun de PFA. Si guvernul si ANAF-ul sunt pline de prosti care cred ca ratiunea de a exista a firmelor este sa plateasca impozite, si se comporta ca atare. A spus odata mosh Djuvara ca guvernele romanesti se comporta ca guverne de ocupatie si in mare a avut dreptate. Poate excluzand anumite politici populiste, in rest a avut mare dreptate. Nu te ajuta cu nimic sa faci greva contra guvernului intrerupand lucrul intr-o firma privata. Si asa majoritatea firmelor romanesti is cu rahatul la barbie mai tot timpul, subfinantate cronic, in lipsa de personal calificat de la zidari pana la manageri, greve le mai trebuiau.
            Aceeasi situatie la PFA. Cum faci greva daca esti PFA sau esti un butic sau o firma de mobilier din PAL sau montat geamuri termopan compusa din „patron” si 3-4 angajati din care unul e nevasta?
            E nasol si cu greva fiscala pt. ca dupa noile reglementari, tot ce asimilam noi cu greva fiscala e bagat in penal si cand ai rate la casa si copii la scoala numai de dosar penal n-ai nevoie.
            Eu sunt adeptul lasatului PSD-ului sa se inece in propriul kkt (ooo, de mult imi doresc sa vad ca partidul lui Iliescu/Nastase/samd se duce pe copca, desi stiu ca e foarte riscant si pt. tara), asa poate se mai lecuieste lumea de votat cu posteriorul iar hipsterimea de aerele „sunt prea bun ca sa votez”.
            Din pacate, repetandu-ma la ce-am scris si in alt comm., nu prea vad alternativa…n-avem proiecte fratilor, asta ne omoara. Opozitia e praf – pulbere fina, nu faci opozitie cu interminabile discutii despre biciclete si ce e casatoria cand la putere ai borfasi pur sange si in dreapta hartzii se umfla buboiul unui potential razboi mondial. Sa ne-ajute D-zeu!

            • Stelian daca nici greva generala nici cea fiscala nu sunt alternative viabile, nu mai ramane decat votul.

              • Da, votul e cam singura varianta viabila. Si cea mai putin costisitoare. Sper sa invetam candva ce valoare are votul.
                Eu unul nu prea-i suport pe prostii cu un pospai de carte, ca in Ro stim cam toti cum se obtin diplomele oricum, genu’ „smecher de Facebook” care tot ii dau cu „nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara”.
                Romania nu e nici pe departe Coreea de Nord si Romanii nu prea au scuze pentru ce tot aleg de vreo cateva legislaturi incoace.
                Naspa e ca am o presimtire ca ni se cam termina norocul, situatia internationala nu prea e buna si nu stiu cat o sa mai aibe lumea timp de prostelile noastre. Timpul tot are cu noi rabdare (copyright Marin Preda 🙂 ) de vreo 10-12 ani in care tot ne-am ridicat fustele in cap dar tare am impresia ca e pe cale sa si-o piarda.

        • Un punct de vedere just.

  22. Structura viitorului este destul de clara.
    Flota britanica se duce la fund,
    India trece pe locul cinci ca forta economica.
    Romania e democratie …

  23. Esenta legilor Justitiei : un penal NU poate fi gestionar sau paznic, ii trebuie cazierul ! Dar poate fi parlamentar, primar sau ministru si sa gestioneze miliarde ?! Asta vrem ? NU !

    Multumesc Romania Military ! LA MULTI ANI !

    2018 sa fie un an cu care sa ne mandrim !

  24. La multi ani ROMILITARY Toate cele bune tuturor Sper sa avem un 2018 mai bun .

  25. Te inseli grav, Romania nu este o DEMOCRATIE AUTENTICA. Este o semidemocratie, nu avem o traditie a democratiei ci avem experienta comunismului si a reg totalitare.
    Polonezii ne-au luat-o chiar inainte, la ei legile antijustitie au fost adoptate deja. Se pare ca tarile est europene se departeaza de democratie si luberalism. Ganditi-va ca toate razb mondiale au pornit de la probleme izbucnite din Europa de est!
    La multi ani romani!

  26. Foarte multe pareri subiective. La multi Ani.

  27. Mai oameni buni, sistemul de vot este gresit! Acum esti obligat sa votezi, la parlamentare, ca la primari! E absolut gresit! Au legat de glie, studenti din centrele universitare, muncitori plecati prin tara, DIASPORA, etc.! E o nebunie. 3 milioane de oameni aleg 2 senatori si patru deputati, ca teleormanul! Alegerea primarilor in doua tururi, , iarasi un lucru absolut necesar, sa stim ce dracu votam! Asta trebuie urgent! Schimbata legea electorala! Apoi mai vorbim!

  28. Eu va spun doar La Multi Ani si va multumesc tuturor ca existati si scrieti pe acest site.
    Un An Nou Fericit plin de liniate, bucurie si Multe achizitii bune.
    Sa ne vedem si sa ne scriem cu bine in noul an

  29. La Multi Ani, oameni frumosi ! Va doresc ca in anul 2018 s-aveti parte de 12 luni de sănătate si nitel mai mult CURAJ
    !

  30. mereu dezbatem aici vrute si nevrute si desi ne mai contrazicem suntem majoritatea o mana de patrioti. la multi ani baieti! multa sanatate la toata lumea.

  31. Un An Nou Fericit , tuturor -din Tara sau din Diaspora ,
    Multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi voua !

  32. An nou fericit !
    2018 plin de bucurii.

  33. La multi ani de Centenar si Re-Unirea!

  34. La Multi Ani Romania Mare!
    Vom invinge,tu-le muma-n cur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *