India ar dori sase submarine de atac nucleare…

… in loc sa cheltuie banii pe un al treilea portavion.

Ne mai aducem aminte ca planurile marinei indiene aveau in vedere ca cel de-al treilea portavion sa fie unul clasic de tip CATOBAR, cu catapulte, dupa ce au cumparat din Rusia unul de tip STOBAR si au mai construit unul din aceasi clasa, ambele doate cu sisteme rusesti si avioane MiG-29K.

Insa comanda marinei insista pe langa guvernul federal ca banii alocati sa fie folosti pentru dezvoltarea si constructia locala – santierele navale din Vizag – a sase submarine de atac cu propulsie nucleara.

INS Arighat

Se estimeaza ca pretul unei astfel de nave n-ar fi sa fie mai mare de Rs 15000 crore, aproximativ 2,2 miliarde de dolari, iar proiectul ar fi la indemana industriei locale, asta dupa ce au fost deja construite si lansate la apa doua submarine lansatoare de rachete (SSBN) – INS Arihant si INS Arighat in 2021.

Desi rachetele balistice indiene cu incarcatura nucleara au o raza foarte mica (K-15 doar 750 km) se asteapta intrarea in dotare a mult mai puternicei K-4 cu 3500 km raza de actiune.

Astfel, ca ceva experienta ar fi, fonduri sunt, iar constructia de submarine nucleare pare mai ieftina decat inchirierea lor din Rusia (INS Chakra), unde India plateste pentru un contract pe zece ani peste trei miliarde de dolari.

Pentru ca daca stiu sa construiasca SSBN-uri de ce nu le-ar iesi si submarine de atac nucleare (SSN)?

In acest moment flota indiana de submarine nu sta foarte bine – fata de asteptarile si planurile lor – si detine cam 12 submarine diesel-electrice destul de batraioare rusesti, trei submarine noi Scorpene si inca trei in constructie, doua submarine SSBN nucleare si un singur SSN care este insa inchiriat de la rusi.

Ideea de a construi submarine de atac nucleare nu este deloc noua, planul de dotare cu nave noi, aprobat in 1999, prevede construirea a 18 nave clasice, diesel-electrice si a sase submarine de atac nucleare.

Constructia de submarine nucleare lansatoare de rachete este un program separat si are in vedere, pe langa cele doua nave deja lansate la apa (6000 de tone deplasament), constructia a inca doua (deplasament – 7000 to) dotate cu aceeasi racheta K-15 cu raza de pana in 750 km.

Dar exista si planuri pentru o clasa de nave mult mai mari (15 mii de tone deplasament) care sa fie dotate cu racheta balistica K-4 cu raza de 3500 km, dar deocamadata inca se lucreaza la racheta, pentru ca in cazul submarinelor lansatoare de rachete este oarecum similar cu dezvoltarea unui nou avion de lupta: la avion mai intai faci rost de motor si avionul il proiectezi apoi, la submarine, mai intai trebuie sa ai racheta si abia apoi te apuci de nave.

Si desi am tot ras de ei, le doresc sincer foarte mult succes cu atat mai mult cu cat dusmanii naturali ai Indiei sunt Pakistanul si mai ales China, tari carora speram ca India va putea sa le tina piept in viitor.

GeorgeGMT

9 comentarii:

  1. Chiar că s-a râs de ei. Ba țigani, ba pirande, dar când îs mulți și conduși oricum mai bine ca altă țară (nu dăm nume) încep să aibă rezultate.

    5
  2. hehe, India este in ascensiune, nu cat China, dar mult mai dinamic decat EU. Nu ii mai subestimati, in 30 de ani au trecut de la o tara cu principii feudale de caste la o societate moderna. Cam toate firmele mari au acolo hub-uri IT, iar entitatile sunt de ordinul miilor de oameni, poate zeci de mii. Bine, calitatea este cum este, 1/10 medii si maxim 1/50 buni, dar pentru ei ca societate este bine, isi ridica nivelul de educatie. Copii crescuti la tara in familii sarace au ajuns dezvoltatori/BA, care acum 30 de ani nu aveau nicio sansa sa paraseasca satul lor si ramaneau cu vaca pe islaz. Si nu au salarii mici, cam 1/2- 2/3 din noi. Au si ei acelasi problema ca noi, coruptie, politicieni incompetenti etc. dar merg inainte. Imi spuneau ca chiar au partid comunist in legislativ local 🙂
    Ei spre deosebire de noi nu pot spune de ce acum 35 de ani stiau sa faca ceva si acum nu.

    5
    • asa cum sint ei dar nu i-as subestima de loc pe indieni….pe partea de stiinte sint o gramada de studenti indieni in programele doctorale aici in state…as spune probabil 30% ai indieni si 30% chinezi…o parte dintre ei merg inapoi…cu tot cu stiinta acumulata aici…
      in partea de chimie de exemplu o gramada dintre facilitatile de productie sint relocate in india…iar in zona asta de industrie nu chiar iei omul de pe strada si il pui la butoane…
      sint foarte mandri de tara lor, destul de uniti si se ajuta unii pe altii…
      daca in 10-15 ani va fi un fel de noua china nu as foarte surprins…

      2
  3. Legat tot de submarine, astea sunt necesare pt toți care au ceva mare teritorială
    Silentiozitatea acestei arme justifica achiziția și operarea ei
    Totuși dacă nu poți sa iei submarine cât de cât de viitor nu are rost sa te apuci numai ca sa bifezi pe hârtie

    Pe de alta parte, sunt destule tari aproape de tovarășii de la rasarit, cu ieșire la mare, dar fără submarine: Finlanda, Danemarca, etc

    Acuma recent am înțeles ca a fost lăsat la apa spaniolu S 81 primu din clasa S80
    Se zice ca are un AIP mai diferit fata de ce mișuna prin apele globului
    Durata mai mare in imersiune – cam 1 luna de zile
    Tot așa cum se zice ca shortfin 1a era proiectat cu un sistem inovator de propulsie

    Mie personal îmi place smx 31 de la DCNS
    Nu știu dacă și in ce măsura informațiile corespund reclamei

    2
  4. Pai si ce fac cu ele fara butelii de oxigen? 🙂 Le tin pe post de salupe?

  5. Nu pricep de ce îi trebuie Indiei portavioane in lipsa unei forțe maritime seriiase. Un portavion nu poate evolua decât in cadrul unui grup de luptă care să îi asigure protecția in toate cele trei medii, cel puțin protecția apropiată. Portavionul este in esența un mijloc de atac sau de proiecție a forței la mare distanță, iar India nu pare a avea așa pretenții. Ea are câte ceva de împărțit chiar in zona de graniță.
    Chiar și amplasarea geografică face din India un uriaș portavion.
    Dimpotrivă, o grupare serioasă de submarine și moderne și funcționale și cu personal instruit ar reprezenta un atu mult mai serios și mai de luat în seamă de către competitorii regionali. Iar submarinele dotate cu rachete (chiar și cu o limită de 700km) sunt o armă de temut. Dacă se mai adaugă si propulsia nucleară..

    3
  6. Nu prea ma pricep eu la submarine dar submarinele de atac trebuie sa fie foarte silentioase comparativ cu cele lansatoare de rachete, asa ca nu le va fi usor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *