INTERVIU. Ambasadorul Poloniei la București: ”Gazprom încearcă să dividă și să conducă UE”

hh

Ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, crede că Rusia “va încerca să folosească Transnistria, care se află sub controlul Moscovei, ca instrument de presiune pentru a face drumul Republicii Moldova spre Europa cât mai dificil”. Diplomatul polonez spune că Varșovia și Bucureștiul au relații “excelente”, iar parteneriatul strategic dintre ele se testează în această perioadă de “criză”de la granițele celor două țări.

Din punctul lui de vedere, România și Polonia se află la adăpost de orice eventuală agresiune a Rusiei, datorită umbrelei NATO: în plus, Varșovia își propune să cheltuiască “în jur de 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani pentru înzestrarea militarilor cu echipamente tehnice, inclusiv dintre cele foarte sofisticate de apărare aeriană, echipamente moderne pentru nave de război, dar și pentru forțele de uscat”.

Ambasadorul Marek Szczygiel se așteaptă ca toate statele europene să-și crească bugetele de apărare la minimum 2 la sută din PIB. Polonia mai încearcă să convingă toate statele UE să negocieze cu Gazprom pe o singură voce, astfel încât compania rusească să nu mai poată folosi gazul ca instrument politic, dar lucrurile sunt complicate: de pildă, “multe companii germane au relații și foarte strânse cu întreprinderile rusești din domeniul energiei. Poate din acest motiv Germania este cea mai puțin entuziastă în realizarea pieței comune de energie”.

Ambasadorul Szczygiel argumentează că în acest moment “Gazprom încearcă să ne divizeze și apoi să ne conducă, divide et impera”. Astfel, “România și Polonia cumpără gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa”, mai spune ambasadorul Poloniei la București.

După toate măsurile și asigurările luate de NATO la ultimul summit, credeți că Europa de Est ar trebui să se mai teamă de Rusia?

M.S.: Ceea ce vedem acum dinspre Rusia este o încercare de a submina toate măsurile pe care noi încercăm să le punem în aplicare. Politica agresivă a Rusiei, tonul imperialist pe care îl auizim dinspre Moscova ar trebui să țină de trecut, nu de relațiile secolului 21, bazate pe parteneriate, respect mutual și respect față de integritatea teritorială și frontierele existente. În Europa de Est noi avem încă proaspete în amintire evenimentele dramatice care au avut loc înainte de cel de-al doilea război mondial, în timpul acestuia, dar și ceea ce s-a întâmplat după. Ne-ar plăcea ca Rusia să fie o democrație modernă, care să respecte aceleași valori și principii ca și noi, fără să încerce să recreeze zone de influență sau să refacă, așa cum spun unii analiști, Uniunea Sovietică. URSS a fost un imperiu care a asuprit regiunea în care ne aflăm și am trăit prea mult timp sub această dominație, fără libertate, fără democrație, fără economie de piață. Ne-am dori să lăsăm în urmă toate acestea. Glorificarea lui Stalian, a simbolurilor comuniste și a epocii trecute sunt lucruri pe care polonezii, de pildă, le consideră ca făcând parte din una dintre cele mai negre perioade din istoria lor.

Acum însă e mai puțin vorba de Stalin, cât mai degrabă despre Putin.

M.S.: Da, dar când l-am auzit pe Vladimir Putin vorbind după ocuparea și anexarea ilegală a Crimeii despre URSS pentru a-și argumenta acest gest, am avut un sentiment de déja-vu. Noi nu ne temem de o agresiune militară în sensul pur al cuvântului, pentru că Polonia și România sunt membre ale NATO, cea mai puternică organizație militară din istorie, și suntem acoperiți de garanții de securitate. În același timp, nu putem ignora ceea ce se întâmplă în Ucraina, o țară care a optat în mod democratic pentru direcția europeană și care suportă din acest motiv intervenția militară a Rusiei. Vedem că situația ei se destabilizează de la o zi la alta, că este șantajată să renunțe la opțiunea ei democratică și europeană și avem deci toate motivele să fim îngrijorați. De aceea am încercat să le arătăm aliaților noștri din NATO și UE că ceea ce se întâmplă în Ucraina ne afectează direct securitatea. Polonia și România au cele mai lungi frontiere cu Ucraina dintre statele UE. Uniunea Europeană trebuie să rămână credibilă și puternică, fiindcă este vorba despre relația dintre UE și Ucraina și, bineînțeles, între UE și Georgia și UE și Republica Moldova. Cele trei state trebuie protejate de Rusia pentru a putea implementa acordurile semnate cu UE. Relațiile lor cu UE trebuie decise fără implicarea unei a treia părți.

Recent, Rusia a redus exporturile de gaz spre Polonia și spre alte state est-europene din UE. Polonia resimte acest lucru ca pe o nouă amenințare înainte de venirea iernii?

M.S.: Să sperăm că este vorba doar despre motive tehnice. Nu acceptăm folosirea gazului și a energiei ca instrument de presiune politică, mai ales în această perioadă instabilă și fragilă. Ar fi încă un semnal negativ referitor la credibilitatea Rusiei, mai ales că este principalul furnizor de gaz al Europei. Este în interesul nostru reciproc să avem predictibilitate și siguranță în ceea ce privește alimentarea cu gaz a UE. Pe de altă parte, acest lucru ne confirmă ceea ce spuneam la începutul acestui an: crearea unei piețe comune de energie la nivelul UE. Păstrarea în cadrul Uniunii a 28 de politici diferite de energie ne face pe toți vulnerabili. Trebuie să stabilim la Bruxelles un mecanism al solidarității privind energia.

Altfel spus, UE ar trebui să negocieze cu Gazprom în numele celor 28 de state membre, în așa fel încât să existe un preț unic la nivelul Uniunii.

M.S.: Ar fi o soluție ideală.

Când credeți că ar fi posibil să se creeze acest mecanism prin care Bruxelles-ul să poată obține un preț unic pentru gazul importat din Rusia, iar Gazprom să nu mai poată să-și folosească resursele ca instrumente de presiune?

M.S.: Probabil că încă e prea devreme, dar lucrurile merg în această direcție. S-au făcut deja multe interconexiuni între statele membre, a început diversificarea resurselor, cu toate că UE cumpără încă din Rusia 40 la sută din gazul necesar. Dar, din păcate, sunt țări care sunt 100 la sută dependente de Rusia. Polonia lucrează intens la desprinderea ei de gazul rusesc și și-a construit deja un terminal LNG (Gaz Natural Lichefiat) la Marea Baltică, avem planuri de conexiuni cu toate statele vecine pentru a ne putea susține reciproc, în caz de necesitate și sperăm încă să reușim la Bruxelles să convingem toate statele să adopte o viziune comună față de gazul rusesc.

Cine se opune în acest moment unei negocieri comune Bruxelles-Moscova pentru gazul pe care statele europene îl importă în condiții diferite și la prețuri diferite din Rusia?

M.S.: Gazprom încearcă să ne divizeze și apoi să ne conducă, divide et impera. De exemplu, România și Polonia cumpără gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa. Alte state cumpără însă la prețuri mai mici.

De ce România și Polonia nu au o strategie comună pentru crearea unui pachet comun de negociere Bruxelles-Moscova?

M.S.: Poate că vocile noastre nu sunt destul de puternice încă, dar poate că în viitor toate statele UE vor acționa împreună. În fond, UE este cea mai mare piață consumatoare de gaz și ar putea să negocieze “ca un singur cumpărător” față de Gazprom. Există și anumiți oponenți, fiindcă sunt țări care vor să aibă politici mai liberale, altele, dimpotrivă, preferă să aibă o piață bine reglementată etc. Cel mai important lucru este să nu începem să concurăm unii împotriva altora, lăsând Gazprom să poată să juca împotriva noastră.

Germania agreează această idee de a avea un singur negociator la nivelul UE cu Gazprom?

M.S.: Multe companii germane au relații și foarte strânse cu întreprinderile rusești din domeniul energiei. Poate din acest motiv Germania este cea mai puțin entuziastă în realizarea pieței comune de energie.

În cartea sa “Următorii 100 de ani”, șeful agenției Stratfor, George Friedman, a prevăzut că Rusia se va extinde spre vest, că Polonia va deveni principalul aliat al SUA în regiune și că în același timp va deveni principala putere regională. Credeți că toate acestea s-au întâmplat deja?

M.S.: Am fost într-adevăr suporterii unei relații transatlantice foarte strânse și suntem ferm convinși că Statele Unite trebuie să fie implicate în securitatea europeană. Ultimul summit NATO a confirmat acest lucru.

Socotiți că Polonia este o putere regională?

M.S.: Nu știu, nu avem această ambiție. Ambiția noastră este să putem să ne dezvoltăm în pace, să avem o situație stabilă în zonă și să avem asigurată securitatea țării. Nu suntem total dependenți de garanțiile de securitate din afară, fiindcă am făcut tot ce puteam pentru a avea o armată performantă și bine echipată. Polonia pune în aplicare în această perioadă unul dintre cele mai ambițioase planuri de modernizare a armatei. Ne propunem să cheltuim în jur de 40 de miliarde euro în următorii 10 ani pentru înzestrarea militarilor cu echipamente tehnice, inclusiv dintre cele foarte sofisticate de apărare aeriană, echipamente moderne pentru navele noastre de război, dar și pentru forțele de uscat.

Este cel mai mare buget de Apărare din regiune.

M.S.: În acest moment, așa este, pentru că noi nu vrem doar să cerem ca alții să ne apere, ci suntem conștienți că în primul rând contează să ne putem baza pe propriile noastre capabilități militare. Suntem un contributor net în regiune și în Europa și credem că și celelalte state trebuie să-și țină promisiunea de a da bugetelor de Apărare un minimum de 2 la sută din PIB. În fond, situația actuală ne reamintește că istoria nu s-a sfârșit încă, iar viitorul este impredictibil.

Cine este principalul aliat al Poloniei în această regiune?

M.S.: Avem relații foarte bune cu toate stat din zonă. Avem relații foarte bune cu statele baltice, avem relații excelente cu țările central-europene din Grupul de la Vișegrad și avem un parteneriat strategic cu România. Ultimul summit NATO ne-a demonstrat că toată această regiune poate fi pusă la adăpost și că divizarea artificială a Alianței s-a încheiat: să ne aducem aminte că de la intrarea Poloniei în NATO, acum 15 ani, nu au fost niciodată în această zonă trupe ale Alianței. Avem astăzi aici atât trupe, cât și o infrastructură militară modernă.

Credeți că între România și Polonia ar putea fi o relație mai bună decât cea de astăzi?

M.S.: Relațiile noastre sunt excelente și avem o cooperare intensă atât în interiorul NATO, cât și al UE. Colaborarea nu este doar la nivel politic, ci și pe tărâm economic și social. Există o rețea extrem de densă de cooperare, între autorități locale, instituții culturale și organizații neguvernamentale. Situația de la granițele noastre cu Ucraina face acest parteneriat și mai valoros, fiindcă suntem țări de frontieră ale NATO și UE și suntem direct afectate și expuse. Anul acesta contactele noastre au fost, astfel, mai numeroase și mai intense ca oricând. Nu există nici un deficit în relația noastră bilaterală. Relațiile economice se dezvoltă foarte dinamic, comerțul dintre Polonia și România crește de la an la an, iar în 2014 se apropie de 4 miliarde de euro. Investitorii polonezi sunt activi pe piața românească și mi-ar plăcea ca și companiile din România să fie interesate să investească în Polonia, dar probabil că e o chestiune de timp. Fiind cele mai mari țări din regiune, Polonia și România sunt obligate să aibă strategii comune, iar parteneriatul strategic va trece și testul crizei în această perioadă. Pe de altă parte, avem și cooperarea trilaterală Polonia-România-Turcia, foarte importantă pentru flancul estic al NATO. În viitor cred că rolul Poloniei și României în regiune va crește; în plus, România este un potențial furnizor de energie. Sperăm că descoperirile din Marea Neagră ar putea face ca România să schimbe jocul energetic în regiune. Chiar dacă nu va rezolva toate problemele, va reuși să crească securitatea energetică pentru ea și pentru vecinii ei.

Rusia pare să fi obținut deja mai mult decât și-a propus, dar, cu toate acestea, merge mai departe. Credeți că Vladimir Putin va câștiga confruntarea în Ucraina?

M.S.: Nu știm care sunt intențiile reale ale Moscovei. Noi nu putem decât să le cerem să respecte suveranitatea și integritatea teritorială ale vecinului nostru comun, Ucraina. Nu înțelegem logica confruntării, nu ne putem aștepta de la Ucraina să ia decizii riscante, dar UE poate face câte ceva. Există deja sancțiuni aspre pentru tot ceea ce a făcut Rusiat în Ucraina.

După ce Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta, statele vestice au reacționat destul de slab. Credeți că anexarea Crimeii, care este teritoriu ucrainean de către Rusia, fără ca marile puteri occidentale garante să reacționeze, ar putea deveni un precedent și pentru dezmembrarea altor state?

M.S.: Sper că nu, dar aveți dreptate, a fost un semnal defavorabil. Dar dacă Rusia va continua pe acest drum costurile pentru Moscova vor fi semnificative. În cazul României și Poloniei, noi avem articolul 5 din Tratatul NATO, care ne oferă garanții și nu cred că Rusia va dori să testeze aceste garanții. Facem apel la raționalitatea Rusiei, la proporția dintre costuri și beneficii: nici o țară nu poate trăi în izolare, nici o țară nu poate încălca regulile internaționale.

Credeți că Republica Moldova se află în pericol?

M.S.: E greu de spus. Sper să nu fie într-o situație apropiată de cea a Ucrainei, mai ales că R. Moldova a pus deja în practică unele reforme, și-a întărit economia și pare să se folosească de acordurile semnate cu UE. Chișinăul a făcut mari progrese pe drumul european.

Republica Moldova are totuși o enclava pro-rusă, Transnistria, dar și alte regiuni, cum e Găgăuzia, care încearcă periodic să destabilizeze țara.

M.S.: Probabil că Rusia va încerca să folosească Transnistria, care se află sub control rusesc, ca instrument de presiune pentru a face drumul R. Moldova spre Europa cât mai dificil. Singura “apărare” a R. Moldova este să implementeze cât mai repede reformele cerute de UE, să elimine vulnerabilitățile din sistem, cum este corupția spre exemplu, să fie mai apropiată de UE și să facă în așa fel încât drumul ei european să devină ireversibil, chiar dacă Partidul Comuniștilor ar veni la putere.

Sursa: Romania Libera

47 de comentarii:

  1. Mi-au dat laciemile de emotioe citind ca cum Politica agresivă a Rusiei, tonul imperialist pe care îl auizim dinspre Moscova ar trebui să țină de trecut, nu de relațiile secolului 21, bazate pe parteneriate, respect mutual și respect față de integritatea teritorială și frontierele existente. Parca ar fi Ceausescu dom;le Ca numa Nae credea atat in palavre despre nemaenstec, egalitate si alte prostii …

    • gogu de la pascani

      bine dom’le hai sa ne intoarcem atunci la vremea cand toata lumea dadea cu ratul prin vecini. Cel putin in Europa de dupa 2000, odata incheiate razboaiele din fosta Iugoslavie, se rezolvau lucrurile cu discutii si relativ calm. Inclusiv tara noastra si-a rezolvat diferendul cu UA in instanta.

  2. Vai! Slavofilia occidental-catolica in contradictie cu pravloslavnicii greco-slavi! Hai sa fim carne de tun pentru cel mai nou stat fantoma creat in Europa! In plus, tovarasul ambasador are o gandire marcata de planul Valev in care vede Romania doar ca furnizor de materii prime(energie ieftina). Deci, sprijin total pentru ucrainieni care nu fac nici o concesie : fara regionalizare, cu romanii impartiti in doua nationalitati, fara limba oficiala si cu multe sicane din partea securistilor locali. Avem diplomati! Avem diplomati crescuti la scoli straine pe bani grei in care costul studiilor fac cat bugetul unei primarii rurale pe 10 ani! Dar ei nu stiu sa negocieze, ei nu stiu sa puna conditii, ei doar urmeaza un ordin ca roboteii.
    Daca dai ceva (sprijin total la ordinul Inaltei Porti UE) e normal sa pui macar o conditie elementara ca sa multumesti multimea de acasa……..

    • @DF
      Dar Romania deja e furnizor de materii prime. Exporta cherestea si importa mobila, exporta cereale si importa carne de porc/vita/pasare etc…. Si cum consumul industrial de energie a scazut foarte mult, va exporta si din ce in ce mai multa electricitate, gaze naturale. 🙂

      • Mai oameni buni, hai sa mai vedem si lucrurile bune din tara asta, ca ele exista sa stiti! (cu speranta ca nu aveti ca scop sa evidentiati doar lucrurile rele…)
        Spuneti-mi voi mie, Dacia tot materii prime exporta? Toata industria aia pe orizontala de la Mioveni tot materii prime? Continental la Timisoara tot materii prime?
        Fabrica de cutii de viteza de la Sebes, ce face? Exporta materii prime???
        Fabrica de la Cugir, tot subsidiara Daimler, ce face?
        Aerostar Bacau? Toata industria asta IT, si asta exporta materii prime??
        Mai baieti, sa stiti ca si mobila se exporta! N-or mai fi toti mutantii aia comunisti activi, dar sa stiti ca sunt foarte multe initiative private care vand mobila: in Rusia, in China, in Turcia… Doar prostii de romani cumpara mobila straina si se plang ca noi nu producem mobila…
        Si as putea continua asa, inclusiv pe domeniul agricol…
        Si sa mai stiti si voi ca, fara gaze naturale se mai poate trai, dar daca ramai fara electricitate, lumea moderna asa cum o cunoastem noi acum, va disparea foarte rapid… Sa-ti dau un exemplu simplu si stupid: centrala de apartament, daca ramai fara curent electric ramai si fara caldura chiar daca ai gaze naturale…
        Si da, este o prostie ca inca nu suntem interconectati suficient ca sa exportam curent electric pentru ca momentan avem excedent. Si inca o chestie: capacitatea de a asigura securitatea energetica proprie dublata de capacitatea de a exporta iti da putere, asa cum ii da si Rusiei.
        Asa ca mai terminati cu prostiile astea, sper din tot sufletul ca involuntare si in necunostinta de cauza.

        • @nicolae
          Asa e, sunt si povesti de succes, nu sunt printre cei care exagereaza zicand „nu mai e industrie deloc.”
          La agricultura – in topul exporturilor sunt graul si porumbul, iar in topul importurilor carnea de porc si produse procesate din cereale. In privinta lemnului, exporturile de lemn (nu mobila) au ajuns sa fie de 5 ori mai mari decat importurile (date ZF).

        • Da draga avem excedent de buleftrica da si platim subventii la producatiro,. Adica subventii ptr ca latuii sa traiesca mai bine ca noi suntem bogati nu ca cacairsoii aia cu salari de vreo 300=-400 euroi la „baza”

          • La ce subventii va referiti? La certificatele verzi sau la altele?

            • Certificate. Ca nu le zice subventie – ei si? Tot aia este!!
              Si vezi ca fondurile alea UE e halite mai ales de marii explpataori de terenuri. Cam multi dintre ei .. straini
              A inca ceva .. ce intelegi prin”mutanti” comunisti? Pri ce este un CIL „mutant”?

              • Certificatele verzi au avut un scop… „verde”. Marile companii de utilitati doar colectau. Asa ca fraza dvs. de final mi se pare tendentioasa si atat.
                Marii propritari din agricultura sunt romani, nu straini. Primii in top ca suprafata sunt romani din cate stiu eu.
                Orice economie planificata de tipul celei romanesti comuniste este un mutant pentru ca nu tine cont de o regula elementara, cea a cererii si a ofertei.
                Parerea mea.

        • @Nicolae: Asta e capitalul strain foarte volatil care la o marire de impozite dispare pe directia China, India sau Pakistan! Atata timp cat capitalul local se reduce la exporatori de materii prime (cherestea) cum sunt cei de la P2 din Portul Constanta nu se poate vorbi nici de capitalism dar nici de un regim socialist -Venezuela. Acum daca vrei sa modernizezi Delfinul trebuie sa cumperi baterii germane, radare americane, cabluri din Italia, contactori si relee din Olanda,parame din India, scaune din Finlanda, cratite din Turcia, uniforme din Londra(materiale de firma si nu de made in Bangladesh) care intr-o tara normala ar fi alcatuit sute de firme platitoare de impozite .

          • „Asta e capitalul strain foarte volatil care la o marire de impozite dispare pe directia China, India sau Pakistan!” – nu e chiar asa. Sunt industrii unde nu poti sa faci asta pentru ca pur si simplu, in ciuda reducerilor pe care le faci cu pretul fortei de munca ori alte facilitati fiscale, devine prea scump d.p.d.v. al costurilor de transport si al taxelor vamale + alti factori. Apoi sa nu uitam ca, cel putin China, produce orice, oricum, oricand. Ca sa dau exemplu din automotive, cum ar fi ca Daimler sa-si faca cutiile de viteza in China pentru fabrica din Europa? Nu mai spun ca natia chineza este celebra datorita faptului ca reuseste sa copieze totul… India, nu stiu… Pakistan? Really? Tu daca ai fi CEO de multinationala ti-ai deschide o fabrica acolo? Adica tu ai face motoare sau mobila sau subansamble acolo? Nu cred. Daca vrei sa exploatezi cine stie ce zacaminte sau sa faci o banca, da! Dar esti oricum la concurenta cu investitorii asiatici: China, Japonia, Singapore etc.
            Capitalul volatil este dat de fondurile de investitii speculative care administreaza miliarde si fac banii vanzand si cumparand orice le aduce un venit de natura a multumi investitorii, dar oricum marje mari de profit pe termen scurt. Inclusiv jocul cu valutele. Sa nu uitam cum si-a facut Buffet banii.
            „Acum daca vrei sa modernizezi Delfinul trebuie sa cumperi baterii germane, radare americane,….” – Rombat produce baterii pentru Renault – Dacia, PSA si Nissan – Rusia. Este o nisa prea mica sa se apuce sa faca baterii pentru submarine.
            Radare n-am fost niciodata in stare sa facem, ca si alte chestii sensibile, gen motoare de avion. Si ne-am straduit din cate stiu eu… Sper sa nu ma insel.
            Nu ai cum sa faci totul in tara si oricum lumea este globalizata, fiecare ia ceva de la cineva. Trebuie sa gasim doar nisele potrivite.
            Cat despre Gazprom. Nu au inventat rusii apa calda, folosesc Gazprom-ul asa cum folosesc si altii astfel de companii. Vezi confesiunile unui asasin economic.
            Sau cat de mult aprecia SunTzi sa cuceresti o tara fara folosirea armelor.

        • Respect @nicolae

          Ai perfecta dreptate.Foarte multi romani trebuie sa renunte la „noi nu avem pentru ca altii ne-au furat” sau „noi nu avem pentru ca altii sunt lenesi sau incompetenti”
          Si eu cred ca se simte o usoara adiere de mai bine,dar trebuie sa ne asumam tot si bune si rele,nu doar sa aruncam cu noroi in noi insine

      • Timp de 25 de ani au avut liber la taierea padurilor si pe google Maps ai sa vezi un adevarat culuar Satu Mare-Baia Mare-Bistrita -Reghin -Sovata. E o coincidenta? Nu cred ca doar esti intre Bosnia si ww1 (mai lipsesc atacurile la baioneta) din Ucraina si intr-o padure mai ai cum sa te camumflezi dar intre cioturi.. …sanatate!

        • Taierea padurilor este intr-adevar o tragedie si cred ca este foarte clar ca nu s-ar fi putut face fara complicitatea institutiilor statului, de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel. Dar, deh, toate partidele au nevoie de bani de campanii electorale s.a.m.d.
          Un exemplu simpatic si hilar (oarescum asemanator) mi se pare cel cu calea ferata de „mare viteza” de la Bucuresti la Constanta, cale ferata pe care trenurile nu o puteau folosi la intreaga capacitate pentru ca, vezi dom’le, veneau unii si furau semnalele, macazele etc… Iar autoritatile statului nu erau in stare sa faca nimic… Dupa care, la un moment dat, totul s-a rezolvat brusc si fara prea multe comentarii. Iar acum se merge cu 160 km/h pana la Constanta si, cel putin eu, nu am mai auzit de niciun furt. Ce lovitura trebuie sa fi fost asta pentru cei cu transportul rutier.
          Cu putin noroc poate vom vedea cateva condamnari si in ceea ce priveste furtul de lemn din padurile patriei.

          • Esti sigur ca se merge acum cu 160km/h de la Bucuresti pana la Constanta?
            Anul trecut, e adevarat cu inter-regio, abia treceam de 80km/h… pe anumite protiuni.

            • Se fac doua ore. Fata de 6 cate se faceau la un moment dat cand se tot furau diverse. Am cunoscuti care au facut 2 ore pana la Constanta, fara ca trenul sa aiba intarziere. Si cu CFR si cu privati. Am facut o greseala (mea culpa, din cauza vitezei 🙂 ) totusi: „se merge SI cu 160 km/h. Este viteza maxima nu viteza medie.

          • @ Nicolae ai mare dreptate…vezi si in metalurgie „firmele mari Romanesti” sunt defapt straine iar interesul lor este acela de a inchide (de cele mai multe ori) cele romanesti astfel incat productia firmelor din tarile de origine sa produca-vanda sub forma de monopol (Mechel Campia Turzii – falimentata) iar bani din profituri merg in Iandia-Luxemburg (ArcelorMittal), Rusia (Mechel), etc…. Mare prosti am fost sa vindem la comanda UE ca altfel nu suntem acceptati in mUE…De parca sub AVAS sau FPS nu se puteau conduce (desigur trebuia pusi oameni CAPABILI). Cu stima.

  3. Toata lumea stie asta mai putin guvernul nostru….

  4. Gazprom încearcă să ne divizeze și apoi să ne conducă, divide et impera.
    Gazprom ?
    Cine este Gazprom ?! Cu cine imparte patul?! Une facu armata?!
    Gazprom este guvernul rus:50.23% ! Plus Rosneft Rosneft : 10,7 %, adica tiot guvernul rus. restu actiunilor la particualri – multi dinter ei angajati ai Gazprom .. A sa ne aducem aminte .. inanii 90 cand Gaprom era conus de Cernomardin asta era prezentat de presa derpt propretaru – aiurea era doar directoru angajat . Care cernomardin avea unele idei mai .. rusesti. Adica e vreo 2 opri cand era Rusia sa caza Gazporm a scos rubla. Si tot Mutraneagra avea o lege cu Sa nu furi de la Gazprom!Sa furi pentru Gazprom!!
    (acu sa nme inchipuim ca noi am fi folost la fel Petrom ,,, si am fi foat actori majori in Ungaria si Austria ..)
    Deci cine crede ca Gazprom încearcă să ne divizeze apia greseste grav …
    De exemplu, România și Polonia cumpără gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa. Alte state cumpără însă la prețuri mai mici A se vedea mai sus.
    Si care alte state? Germanika draga de ea ? Adica Federlanaya Gazpromaya ?
    Da.. Si Bertha cea grasa se mai gandeste si la alte bunatai siberiene nu numa gaze …. Si nu trebe sa vina rusu sa dezbine .. ca de cand se strie Bertaj are o mica fixatie imperiala ca cica ea este coana Oiropa …

  5. http://adevarul.ro/moldova/actualitate/tezaurul-romaniei-ramane-moscova-1_5506631a448e03c0fd989d0f/index.html
    Interesant articolul asta scris de un rus pentru naivii de romani. Tezaur…luati- va gandul! Si mai presus de toate, nu aveti niciodata incredere in ce va primit rusii vis a vis de Basarabia! 🙂

  6. Polonia are o gandire sanatoasa si actioneaza pentru binele ei.

    Romania incearca si ea sa faca ceea ce Polonia a facut deja acum 20 de ani, adica sa scape de sobolanii rosii si puii lor. Din pacate la noi sobolanii rosii si puii lor si-au facut de cap si inca sunt la putere, indiferent de partid.

    • ,,sobolani rosii” -interesant mai ales ca in tara asta spionajul se face in familie din generatie in generatie(!): unii pe tancuri sovietice si altii cum ar fi unul care coordona bombardamentele anglo-americane , cu fi-su bagat si in povestea fregatelor…..Din ambele parti traditia s-a mentinut in familie!

  7. Secretary General Jens Stoltenberg welcomed Moldovan Prime Minister Chiril Gaburici to NATO on Monday (16 March 2015) for talks on strengthening the partnership between the Alliance and Chișinău. Calling Moldova “a valued NATO partner”, the Secretary General underlined that “all NATO Allies support Moldova’s sovereignty, independence, and territorial integrity”, and respect its constitutional neutrality.

    http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_118181.htm?utm_source=facebook&utm_medium=smc&utm_campaign=150316+moldova

  8. Poate totusi scrieti cateva articole mai incisive la adresa generalilor armatei. De remarcat mai jos unul dintre putinele articole pe aceasta tema. Eu stiu… poate picatura chinezeasca are vreun efect si mai sparge lasitatea, lejeritatea si lipsa de coloana vertebrala specifica generalilor mioritici. Ne mai laudam ca ne tragem si de la acel imperiu care i se spunea „Romania” aka „Basileia Romaion” aka „Byzantine Empire”
    http://adevarul.ro/news/eveniment/tacerea-generalilor-1_55069aef448e03c0fd9a22b5/index.html

    • Din punct de vedere genetic suntem daci. Aia erau ocupantii.

      • DPV genetic Ulpius Trajan era spaniol . Sevresu era injurat ca era „pun”. Regalianus care scurt timp a fots imparat paralel cu nu mai stiu cine se lauda ca era urmas a lui Decebal (Regalian era si el dac) Mama lui maxentiu (coimprata cu Dioceltian) era o geta care nu irbea latina .. asa ca scal;avie i trebuiau sa invete getica . Justin si Justinian erau traci . I multrime deimporatai din sec III-VI erau tarci sau macedoneni sau iliri. De fpta la Roma nu prea se maigaseau romani „curati”
        A da.. Si dup decretul lui Caracala tot individu care locuia i Dacia si pltea capitatia putyea sa zica cu mandrie „sunt cetatean roman” chiar daca era un bracattus …

        • …” DPV genetic Ulpius Trajan era spaniol” ….iber bre bizoane..nu spaniol 🙂

          • Era latin nici macar iber chiar daca s-a nascut in Spania. „Gens Ulpia” este italica si nu hispanica. Ca familia in cauza a ajuns in pen Iberica este alta poveste.

      • Din punct de vedere genetic, daca ai avea curajul sa te lasi testat, s-ar putea sa descoperi vreo 12-13 etnii in gena ta.

  9. Pai nu erau polonezii aia care au ‘mostenit’ fabrica de reparat MIG-29 de la dederisti?! Nu ei is aia de opereaza cu succes ‘delfinul’ si in ziua de azi?
    Colaborati baieti! 20 de MIG-29 fac mai mult decit 12 F-16…
    Iar Delfinul nostru e de o varsta cu al lor…
    http://en.wikipedia.org/wiki/ORP_Orze%C5%82_(1986)

  10. E .. sunteti fericiti?

    A reaparut Putin. Sanatos si se pare bine dispus. De manevrele din Nord presupun si valul de agitatie „unde e Putin?!” . Cum unde la locu lui!!!

    Ia incendiul de la Kremlin nu era la Kremlin ci la Novodevicie. Adica pe unde intarca dracu copii ca mai usor ajungi la Palatu Cotroceni la Mandravela decat de la Kremlin la Nododevicie. Ma rog la dimneisunile Moscovei este doar „destul de aproape” (a da. La Moscova nu este cazul sa zici ca ptr 2 statii de troleu mergi pe jos … Prea lungi!!)
    De vreo bataie in strada nu se poa citi nimic . Incendiul stire minora – au ars niste schele de la turnu mansatirii. Deci cam nimic politic , poa golaneala, poa neglijenta …

    Insa daca asta e tit ce poa prodduce ‘rezistanta” internationala fata de manevrele rusesti – adica zvonuri despre Putin si incendii accidentale – „stam bine” .. sis a speram ca va si cu vaselina nu si cu Vasilina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *