Irakul isi diversifica sursele de armament

MIG-29M2

Dupa contractul de achizitie de 15 mld.$ cu SUA, pe diverse domenii, pornind de la avioane F16, si cel cu transportoarele facute in Ucraina, acum irakienii sunt la cumparaturi in Rusia (5mld. $).

Astfel pe 10 octombrie o delegatie destul de mare va vizita Moscova, pe agenda aflandu-se si achizitia de tehnica militara. Irakul urmareste se pare diversificarea tipurilor de armament detinute si a furnizorilor, iar Rusia poate vinde catre Bagdad elicoptere, radare cu raza lunga sau chair avioane de vanatoare MIG 29 M/M2, 30 MI28N, 42 complexuri AA Shell S1 tun+rachete.

Valoarea contractului + 5 miliarde de dolari. Dupa “democratizarea” tarii, Irakul a inceput cu mult sarg si responsabilitate sa-si recladeasca fortele armate, distruse in cursul celor doua razboiae din Golf. Iar dupa ce au cumparat ce au cumparat din SUA, tinand cont si de experienta lor cu tehnica de lupta sovietica, se pare ca acum s-au reintors la prima dragoste.

Din pacate noi romanii nu putem beneficia de pe urma reinarmarii Irakului, desi partea irakiana a solicitat foarte insistent transportoare amfibii blindate produse la Moreni. Ba mai mult decat atat, contractul era deja batut in cuie din punct de vedere tehnic si financiar, irakienii deschizand chiar si un acreditiv de peste 120 de milioane de dolari, in favoarea Moreniului.

Numai ca, politicul de la noi nu a stiut sa-si vada de treaba si sa lase industria militara sa-si poarte singura de grija, contractul ajungand in cele din urma in Ucraina. Iar ca  ironia sortii sa fie maxima, dupa ce primul lot de transportoare ucrainiene BTR-4 au ajuns in Bagdad, irakienii au constatat ca nu sunt chiar asa de bune si iar au luat legatura cu Romania, poate, poate, ne vom trezi si noi din somnul lung al ratiunii…

BTR-4

Bineinteles ca si a doua venire a irakieniilor a fost tot degeaba…Ce ar fi insemnat un contract pentru 400 de transportoare, cu banii dati in avans?! Pai fabrica de la Moreni ar fi putut sa-si dezvolte noul TBT 8×8 pe banii ei, s-ar fi retehnologizat, ar mai fi angajat oameni, una peste alta, s-ar fi pus pe picioare foarte bine.

Respect pentru Irak si pentru politicienii lor, care desi au o tara inca distrusa de razboi si o economie subreda, reusesc sa vada interesul pe termn lung al tarii lor si inteleg importanta unei armate cat mai bine pregatite si dotate.

 

Punand datele cap la cap, se poate usor deduce ca irakienii au deja un plan de cumparaturi de peste 22 mld.$. Iar daca ne gandim la datoria Irakului catre Romania anulata la cererea stim-noi-cui, tabloul e complet.

 

Dincolo de esecul industriei militare romanesti de a onora o parte a acestei comenzi, si nu din cauze tehnice ci pur politice, se poate lejer observa ca irakienii isi fac inzestrarea fortelor armate in cadrul unui plan la scara mare si durata medie. Intr-adevar, nimic nu transpira deocamdata in cazul irakienilor despre posibil offset.

 

Aici ar trebui sa tragem si noi, romanii, anumite invataturi, si anume ca un plan coerent de inzestrare a armatei se face negociind achizitii la scara mare, cu mai multe categorii de tehnica inglobate, si nu prin achizitia a 9 sau 12 avioane de la unii si apoi cateva rachete si munitii de la altii, etc. In cazul unei astfel de planificari exista o alta putere de negociere, chiar daca achizitiile in sine se pot sparge in contracte independente supuse la licitatii si offset negociate separat.

 

Asa cum spuneam in articolul despre un posibil program Lancer pentru F16, un plan de inzestrare si tehnologizare realizat in cadrul unor parteneriate strategice cu Israel, SUA, Coreea, Suedia, Franta sau Germania ar fi o necessitate, avand in vedere ca Romania pentru a-si inzestra armata are nevoie in urmatorii 10 ani de sume asemanatoare cu cele cheltuite de Irak.

 

 

Surtse: armyrecognition & Ziuaveche

 

GeorgeGMT & Marius Zgureanu

 

 

8 comentarii:

  1. Am postat la alt articol fara sa-mi dau seama…

  2. vad ca handicapatii astia cumpara de rup.din pacate nici un bou de politician roman nu sa dussa-i intrebe de datoria de 1,3 miliarde de dolari care o au catre noi.

  3. pai….parca au renuntat la datorie(oficial)

  4. Daca Basescu si USL-ul ar fi interesati de soarta industriei noastre de armament, aflata acum pe butuci, ar trebui sa incerce sa o reanimeze, cautand clienti pentru produsele noastre.
    Irakienii ar trebui sa se orienteze acum, in special spre instalatiile radar rusesti, de ultima generatie, cu raza lunga de actiune,avionul SU 35, si in viitor, PAK FA T50(ma rog, daca rusii ar fi dispusi sa le vanda aceste avioane), noul tanc Armata , viitoarele blindate rusesti, instalatiile de rachete sol-aer S400-S500(nu stiu daca rusii le-ar vinde asa ceva)RPG32, instalatia portabila antitanc 9K115-2-M Metis, submarinele din clasa Lada, corvete si fregate multirol.

  5. totusi, l-a scos cineva pe dreapta pe desteptul ala care a facut pierdut contractul cu Irakul?

  6. Se pare ca s-a semnat pana la irma un contract de 4,2 mld.$ cu Rusia:
    http://karadeniz-press.ro/kara/rusia-vinde-armament-de-42-miliarde-de-dolari-irakului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *