Israelul face o miscare interesanta

Israel retrage bateriile Patriot

Yahalom MIM-104D Patriot

Practic, israelienii vor renunta definitiv la sistemele anti-aeriene Patriot, conform ziarului “Times of Israel” care scrie ca fortele armate israeliene vor retrage din serviciul activ de lupta toate bateriile Patriot. Ziarul citeaza un articol publicat pe un site militar oficial pe 30 aprilie si in care se sustine ca toate sistemele Patriot ale IDF vor fi retrase in urmatoarele doua luni.

Deja operatiunea a fost demarata din luna februarie a acestui an, echipajele fiind deja trimise la scolarizare pe “Iron Dome”. “We are currently in the process of reducing the [number of] batteries until the entire system is closed. We realized that we need to move forward and improve our defense methods. The innovations in the [air defense] array bring a better operational and maintenance response,”   a declarat comandantul batalionului 138 de aparare anti-aeriana, unitate care opera pana acum Patriot.

Stirea poate parea uimitoare in conditiile in care cererea pentru sisteme Patriot este in crestere, iar americanii fac fata cu greu comenzilor si din aceasta cauza o linie de fabricatie pentru rachete PAC 2 GEM T se va deschide in Germania.

In acelasi timp, performantele Patriot in Ucraina s-au dovedit a fi foarte bune, atat in lupta impotriva avioanelor si rachetelor de croaziera, cat mai ales (aici lucrurile au fost chiar surprinzatoare) impotriva rachetelor hipersonice rusesti Kinjal, rachete care teoretic nu faceau parte din meniul Patriot si conform rusilor sunt imposibil de interceptat de catre orice sistem anti-racheta de pe fata Pamantului.

Cu toate acestea, israelienii renunta la Patriot si o fac in favoarea unui sistem de aparare anti-aerian si anti-racheta stratificat bazat pe sisteme proprii sau dezvoltate in colaborare cu americanii de la Raytheon.

Astfel, vom avea:

  1. Sisteme anti-aeriene si anti-racheta:
  • Raza scurta/medie – Iron Dome. Sistem care initial a fost proiectata ca C RAM, are si valente anti-aeriene dar principala lui sarcina ramane lupta impotriva rachetelor tactice, proiectilelor de artilerie si dronelor. Raza de interceptie este una foarte respectabila intre 4 si 70km. Sistemul foloseste racheta “Tamir”si radarul EL/M-2084. Racheta odata lansata este ghidata de radarul bateriei pana cand senzorii opto-electronici de la bord “prind” tinta. Eficienta Iron Dome este una exceptionala, peste 90% din tintele luate in vizor fiind distruse. Pretul unei rachete “Tamir” s-ar situa intre 100 si 150 de mii de dolari;
  • In mijlocul apararii anti-aeriene se afla “David’s Sling”, un sistem anti-aerian si anti-racheta capabil sa angajeze tinte intre 40 si 300km, fiind proiectat impotriva avioanelor, rachetelor de croaziera si a rachetelor balistice tactice sau a dronelor. Racheta utilizata este “Stunner”, o racheta in doua trepte care foloseste pentru distrugerea tintei lovitura directa – “Hit-to-kill”. Radarul sistemului este un Elta EL/M-2084, similar celui folosit de “Iron Dome”. Israelienii au dezvoltat David’s Sling impreuna cu americanii de la Raytheon iar sistemul este desemnat pentru a inlocui in inventarul israelian sistemele americane MIM-23 Hawk si MIM-104 Patriot. De remarcat ca se ia in considerare ca racheta “Stunner” sa fie integrata in sistemul Patriot (asa-numitul Patriot PAAC-4), mai ales datorita pretului mult mai redus fata de GEM T sau PAC 3 MSE. “Stunner” s-ar vinde cu un milon de dolari bucata, fata de 4-5 milioane pentru rachetele americane. “Stunner” sau “Sky Ceptor” sunt una si acceasi racheta.
  1. Sisteme anti-balistice:
  • Arrow 2. Sistem folosit impotriva rachetelor balistice, este destinat sa le intercepteze in atmosfera inalta, are o raza maxima de 90km si o altitudine maxima operationala de 50km. Sistemul foloseste o racheta cu incarcatura de lupta cu fragmentatie, interceptand tintele balistice in faza terminala a traiectoriei;
  • Arrow 3, pe de alta parte, este un sistem anti-balistic proiectat sa intercepteze rachetele balistice in spatiu, inainte de reintrarea in atmosfera si foloseste un sistem “hit-to-kill” pentru distrugerea tintei. Raza Arrow 3 este de cel putin 2400km si poate fi folosit si ca arma anti-satelit.

Israelienii sustin ca ambele sisteme Arrow sunt eficiente si impotriva rachetelor balistice intercontinentale – ICBM.

Asadar, Patriotul va fi retras accelerat din dotare si aici sunt mai multe posibile motive. Pe de o parte “Iron Dome” si “David’s Sling” sunt deja sisteme mature care si-au dovedit eficienta, dar in acelasi timp nu trebuie uitat nici factorul costuri, atat timp cat rachetele “Tamir” si “Stunner” au preturi mult mai mici decat omoloagele lor Patriot.

Pe de alta parte, israelienii au sisteme Patriot cam batraioare (PAC 2/GEM+) achizitionate in anii ’90 si desi ele au fost modernizate de-a lungul timpului nu prea si-au gasit de lucru. De cand au devenit operationale au doborat o mana de tine aeriene, majoritatea drone, din care doua avioane siriene in 2014 si 2018. Ori sa tragi cu rachete de milioane de dolari dupa drone nu prea este rentabil, mai ales daca ai “Iron Dome” disponibil.

Si mai trebuie spus ca Patriotul israelian este in configuratie anti-aeriana, ori sansa ca Israelul sa fie atacat de catre forte aeriene inamice este probabil ultima grija a Ierusalimului, astfel incat mentinerea unui sistem destul de vechi, care poate dobora si drone dar la preturi astronomice efectiv nu mai renteaza.

Despre Stunner-SkyCeptor se discuta si pe la noi, Electromecanica Ploiesti avand semnat cu Raytheon un memorandum de intelegere privind productia rachetei in Romania. Nu stim care este stadiul implementarii productiei la noi, nu stim nici macar daca se face ceva in acest moment, cert este ca pretul foarte mare al unei rachete PAC 2 GEM T sau al PAC 3 MSE poate duce la cautarea de alternative.

Deocamdata sistemele israeliene nu au fost foarte exportate, “David’s Sling” fiind contractat de Finlanda, in timp ce “Iron Dome” a fost comandat de Azerbaidjan.

Acum, lucrurile par a fi in favoarea sistemelor israeliene si atunci de ce este coada la Lockheed Martin/Raytheon cu al lor Patriot si nu la poarta israelienilor de la Rafael?! Nu stim inca, dar putem specula si considera ca israelienii si-au proiectat sistemele pentru nevoile lor specifice, pentru habitatul lor natural, pentru potentialele amenintari asupra teritoriului lor (iar aceste amenintari nu justifica sa platesti 5 milioane de dolari pe o PAC 3+ MSE cand poti da 100k pe o Tamir), iar aceste cerinte s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor, sa nu se plieze neaparat pentru teatre de razboi clasic in care si adversarul are cu ce sa lupte dincolo de mortiere, drone si atentatori sinucigasi.

Israelul se afla intr-un ecosistem de securitate destul de unic si are in consecinta anumite nevoi operationale specifice, asta nu inseamna insa ca respectivele cerinte sunt similare cu situatia intalnita, de exemplu, pe frontul din Ucraina. Una este Hamas, Hezbollah & friends si alta s-ar putea sa fie situatia in fata unui adversar statal viguros cu capabilitati similare. Mai avem bineinteles si situatia politica, Israelul nu este membru NATO, nu are niciun fel de aliante cu cineva si de aici incolo nesiguranta lantului logistic ar putea sa aduca puncte in defavoarea achizitiei unui sistem anti-aerian israelian, desi lucrurile par sa se fi dezghetat un pic: Ungaria, Finlanda, Cehia si Slovacia fiind patru tari membre NATO care isi construiesc apararea anti-aeriana pe o arhitectura israeliana: Ungaria cu achizitia a 11 radare ELM-2084, Iron Dome – Finlanda, Cehia – radare  ELM-2084 (acelasi radar folosit de Iron Dome si David’s Sling) si sistemul anti-aerian cu raza medie “Spyder” de la Rafael, in timp ce Slovacia a ales sistemul anti-aerian Barak MX de la IAI.

Ramane sa vedem doar ce vor face israelienii cu sistemele lor Patriot dar cel mai probabil ca le vor pastra in rezerva. Cate baterii detine Israelul? La momentul finalizarii modernizarii la standardul PAC 2 GEM T (aprilie 2010) se pare ca existau zece baterii.

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. ..sau cand elevul isi depaseste profesorul.
    patriotul e la mare cautare si in ucraina ,cine stie cum se gandeste israelul sa foloseasca aceasta noua parghie de negociere inclusiv cu russia.

    10
    • daca isi depasea elevul profesorul nu trebuia Germania sa ceara autorizatie de la SUA pt a achizitiona Arrow 3 in loc de Thaad si Germania achizitiona alt model inferior Arrow 3 in loc de Patriot nu inca 4 baterii in plus sa inlocuiasca ce a trimis in Ucraina ,aia cu depasit tehnologia cu ceva produs mai iefitin din ce altii faceau acu 20 de ani prima data e cam fumata ,si e baza pt achizitii care sunt doar sa fie facute de niste rupti in fund zgarciobi,sa aiba si ei la numar ca daca ar fi dupa ei nu ar lua nimic ca strica fengshuiu primului ministru cu deficitu

      4
      • Nu i asa exact:
        Sistemele sunt concepute si facute
        in intregime in Israel in afara de cateva
        piese care sunt ansamblate in US ca de
        exemplu lansatoarele hydraulice.
        Ca rezultat de finantarea partiala americana care obliga folosirea banilor
        alocati acolo s a facut cu Rheyteon ca companie de cooperatie si totul cu ei
        in acord cu agreemente li se da dreptul
        de export prin ei. Conceptia e israeliana
        neto.

        18
        • niste cacaturi hidraulice erati in stare de ele, mie ca e ghidajul si interceptia extraatmosferica, ca nemtii au cerut ceva la americani cu ceva ani inainte pt programul initial si ori nu le-au dat ori a fost prea scump si nu era urgent

          5
      • Coscogeamitea

        E clar ca SUA au cele mai extinse posibilitati sa actualizeze semnaturile si scenariile tactice pt sistemele antiaeriene, macar pt ca-s implicate pe atatea fronturi. In acelasi timp SUA au interesul sa tina UE in ansamblu pe o pozitie de subordonare pt industria indigena de armament, vanzand extrem de scump si de selectiv si limitand transferurile de tehnologie.
        In contrast cu interesele industriei, administratia doreste, pana la proba contrarie, o apropiere de Europa. In linia asta au acordat licentele de export pt Arrow, ca proprietatea intelectuala e a poporului american care a finantat cercetarea, nu a actionarilor industriei de prin paradisuri fiscale.

        Strategia europeana impotriva abuzului de pozitie dominanta e cea clasica: diversificarea pietei. Au ales sa sustina industria din Israel pt ca oferta acoperea domeniul extra-atmosferic si hipersonicele pe de o parte, pe de alta parte optiunea politica pentru business cu „statul evreu” e mai usor de inghitit de electoratul european decat achizitia de arme de la un concern care nu ii include pe toti europenii.
        Pentru MAMBA, capabilitatile impotriva hipersonicelor sunt abia in stadiul de dezvoltare, in plus o achizitie atat de importanta din Franta si Italia nu s-ar fi putut realiza sub patronaj german din cauza rivalitatilor nationaliste „care este”. Daca voiau sa aiba o minima sansa, francezii trebuiau sa investeasca cu ani de zile inainte sa isi extinda productia in toate tarile care conteaza politic in Europa.

        Eu cred ca avem noroc cu totii, ca europeni, ca asa ceva a fost posibil.

        In perspectiva, firmele europene de armanent, alimentate de razboaiele din ce in ce mai dese si mai intense in care suntem implicati, se vor extinde sa contrabalanseze influenta Lockheed, Raytheon si Boeing, pentru ca altfel economia de piata e doar o ideologie care favorizeaza chiar si neintentionat hegemonia unuia singur. Asta alimenteaza resentimente de care nu are nimeni vreme cand dusmanii pare ca s-au pus de acord sa ne-o traga.

        5
        • Coscogeamitea
          Nu inteleg dar si nu ma astept la un
          raspuns la faptul ca vezi totdeauna,
          dar totdeauna lucrurile invers.
          Lucrurile sunt asa:
          Initiativa Israel.
          Planificarea Israel.
          Conceptia Israel.
          Productia mai mare de 70% Israel.
          Integratia sistemelor Israel.
          Americanii au finantat partial proiectele
          si facut o parte din productie precum am
          spus si nu degeaba. Atata tot.

          13
          • Coscogeamitea

            Multumesc Dov, precizarile sunt interesante. Excelenta cercetarii e un motiv justificat de mandrie pentru orice tara si apetitul pentru inovatie genul de import cultural de care Romania are nevoie cel mai mult.

            Legat de cum stau eu stramb ca sa gandesc drept, nu la costurile generale m-am referit ci la detaliile tehonologice care depind de patente americane. Pe langa astea, o parte din componente sunt produse de Boeing. Poate e doar o decizie politica, poate are legatura cu disponibilitatea diferita a materialelor si sublansambelor in SUA si in Israel sau poate e pur si simplu mai ieftin, n-am de unde sa stiu:
            https://defensearchives.de/editorials/germanys-acquisition-of-arrow-3/

            E clar ca THAAD, ca alternativa la Arrow 3, nici prin eficienta interceptiilor (atacurile din Arabia Saudita) si nici prin costuri nu oferea o solutie fezabila.
            https://www.armscontrol.org/act/1997-03/arms-control-today/patriot-arrow-pass-thaad-fails

    • În Ujraina se folosesc ca sant GRATUITE în COLONII e OBLIGATORIU sa le cumperi chiar daca sant DEPASITE tehnic

      5
      • Asta inteleg rusii ? Ca sunt depasite ? )
        Orice aparare AA tine cont de pericolul aerian concret.
        In cazul Israelului, pericolul vine de la ce au talibanii din jur. Adica drone, rachete de croaziera cu aburi, si chestii ciocanite in garaj de barbosi. E scump sa dai cu Patriotul dupa ele.
        Daca amenintarea pt tara ta o reprezinta rachetele de croaziera mai rasarite, hipersonicele, aviatie si chestii mai avansate, tot Patriot e cel mai indicat.
        Si nici Israelul nu cred va renunta la ele. Probabil vor intra in depozite si vor fi reactivate daca amenintarea se va schimba in viitor.
        Acum cam someaza.

        24
      • Nu sunt gratuite. Visezi. Vor fi plăti sub alte forme etc

        4
      • Marin, dormi , in continuare , si lasa gogoritele astea AUR-isto rusofone!

        21
      • Băi nea marine, vezi bre de corcodușe, aici e cu detalii tehnice mai complexe decât cazanul de țuică lipit cu mămăligă! Te pricepi și la balistică acum?!

        14
  2. StefanCampiaT

    Le doneaza americanilor care la randul lor o sa le doneze ucrainienilor 😏

    13
  3. Ca si cum n as fi scris asta aici 😆
    Merci pt atentie George🙂
    In orice caz luna trecuta toate sistemele din vorba impreuna cu avioane au lucrat intr un ansamblu
    filarmonic ca o opera de arta si au doborat toate „jucariile”, in total 340
    de diferite tinte. Tintele au inclus, rachete balistice, rachete de croaziera, drone de cateva feluri, etc.
    Cu asta, multumind idiotilor din Iran
    s a pus stampila finala de „combat
    proven” 😃
    Si nu numai: a fost organizata cu
    CENTCOM o coalitie extraordinara
    care a lucrat si ea in tandem cu aceste sisteme AA impreuna cu avioane de tot felul, adica inca un fapt fara precedent.🙂
    Si….toate astea intr o singura noapte.

    25
    • Din toate, gheseftul final e ca multi stau la rand pt achizie de sisteme, partial sau intregi, totul dupa adancimea buzunarului celui potential client.
      Castigul: Israel isi ramburseaza cheltuielile dar si americanii isi ramburseaza bugetele alocate Israelului si mai mult prin utilizarea fortelor de munca la ei.
      In felul asta nimeni nu pierde cand face o coproductie cu Israel, nici
      Romania care si ea e oarecum implicata in proces.

      17
    • Operațiunea iraniană e mai mult simbolică și destul de mult în favoarea persilor. A fost în mod practic pentru ei un antrenament real. A lipsit factorul surpriza, dar ei au putut vedea concret care e dimensiunea apărării antiaeriene adversare, ce vectori au fost doborâți ușor, care au fost deviați mai greu.
      Un atac real nu va mobiliza atât de repede aviația aliată. (Să nu uităm, vectori iranieni au fost loviți inclusiv de avioane bazate temporar pe MK).
      E un succes comercial pentru industria de armament AA în special israeliană, dar militar Israel nu a câștigat nimic, dimpotrivă, a creat o hartă de vulnerabilități disponibila Iranului. (Desigur, daca Iranul a putut avea in cap așa ceva și nu s-a mulțumit cu latura politică a aventurii cu rachete)

      9
    • @Dov
      Si la cate alte valuri de balistice/croaziera/drone ar mai fi putut face fata sistemele AA ale Israelului? Inca 1-2? Si dupa aia…? Iar Iran nici nu s-a sinchisit sa-si bage papusele Hezbolah in schema asta de joc…
      Idiotii fanatici iranieni au comis un act fatis de razboi impotriva Israelului iar raspunsul a fost destul de timid!!!
      Din pacate devine evident ca Iranul e o nuca foarte tare pe care atat USA cat si Israel ezita (de ceva vreme) sa incerce sa o sparga!
      Cred ca trebuie sa ne pregatim psihologic pentru posibilitatea unui Iran dotat cu arme nucleare…

      1
      • Parerea mea, iranul n au sa mai incearca.
        1. O incercare nu merge fara sa fie observata din inainte.
        2. De data asta Israel a facut numai pasi
        de aparare care in data viitoare pot sa se schimbe in pasi de atac fara scrupule. Israel stie sa joace un joc desfranat si nici
        un acord nu l retine. Nu suntem membrii
        la NATO si respectam numai respect din
        partea adversa.

        5
        • @Dov
          Stiu si apreciez cat de dur e statul Israel!
          E foarte bine sa fie asa! Foarte bine!
          Super Israel!
          Numai ca de data asta, vazuta din afara Israelului, reactia Israelului a parut foarte timida.
          Sper sa-i fi descurajat voi pe ei, nu ei pe voi! Asta o sa se vada daca le mai loviti ofiterii in Siria. Daca nu, v-au descurajat ei pe voi.

          2
          • WTF timida ?
            1. Au dovedit potential de aparare
            perfecta adresata la sute de tinte.
            Cel mai bun poligon de tir.
            2. Au lovit o baterie AA in apropierea
            facilitatii nucleare iraniene.
            Da, a lipsit sa bagam o racheta balistica
            Jericho in ceva important, dar asta aducea
            la un razboi cu Iran dar si poate mondial.
            La asta te ai gandit ? Si nu vorbesc aici de potential nuclear precum media globala presupune.

            5
            • @Dov
              Adica Iranul lanseaza 120 de rachete balistice impotriva Israelului (fara precedent), si nu e razboi… dar ar fi fost razboi (ba chiar poate mondial) daca Israelul ar fi raspuns cu o racheta balistica Jericho (sau alte variante proportionale)…?

              Da, nu prea inteleg logica asta a la Chamberlain.
              Acum ar fi fost momentul ca Israel & USA sa loveasca dur Iranul.

              In privinta raspunsului… a lovi un radar S300 sau ce o fi fost acolo… da, e chiar timid.
              Puterea Iranului nu rezida intr-un sistem AA redutabil. Se stia ca sunt slabi la capitolul asta, iar lovitura (oricum minora) nu i-a durut deloc.

              1
  4. cel mai interesant este pentru Ucraina, ca tot e penurie de lasatoare Patriot

    7
    • Chiar donate la ukrainski si tot ramane vesnica poveste a munitiei. Cum la unchiu a durat o vesnicie pt aprobarea ultimului pachet de ajutor, chiar daca le doneaza, raman rapid fara rachetute, care stim ca sunt scumpe in draci. Ori cum ukrainski clocesc se pare sa distruga total podul peste balta, le golesc dint-o salva si apoi se uita la ele. Munitia a ajuns mai valoroasa sau la fel de valoroasa ca si sistemele in sine. Daca o ai, faci fata, daca nu, ti-o iei. Cat despre sistemul stratificat evreiesc, am mai scris pe aici, ne-ar pride bine de tot cateva prastii din alea.

      4
      • clar ramane problema munitiei, care se mai poate atenua daca se incepe fabricarea industriala a Stunner. Dar macar au lansatoare, acum cauta prin EU

        1
  5. Aceeasi greșeală repetată la nesfarsit. Israelienii cand spun de raza de actiune nu este vorba de distanta la care intercepteaza racheta. Este vorba de distanta de la care vine ținta. Adica Tamir intercepteaza tinte lansate de la max 70km,Stunner tinte care vin de la 300km,etc. Este imposibil ca o racheta mai mică (si infinit mai ieftina) ca o Mica Ng sa aiba o rază dubla.Vorbesc de Tamir. La fel Stunner ul care la dimensiuni comparabile „s ar duce” la distante de 2,5X mai mari vs concurenta. Stunner care este o incercare a Raytheon(producatorul sist Patriot) sa scoată din lansatoare racheta PAC3MSE a „inamicului” Lockheed. Cât despre intrebarea „de ce se inghesuie toti la pomul laudat Patriot” raspunsul este :De prosti”. Si se leaga si de retragerea asta subită din dotarea IDF. Căci Patriot, se pare(dupa ce a dat din casă @Dov luna trecută), nu prea a prestat la nivelul asteptarilor
    in recentul atac persan. Așteptări care mai au fost spulberate si in timpul razboaielor din Golf cand a interceptat doar o parte din batranele(si cârpite de camilari pe deasupra) Scuduri. De asta s au si apucat evreii sa isi facă propria aparare anti rachetă.

    7
  6. Ce va mai complicati viata cu amatorii astia de israelieni si americani, luati aminte la profesionistii nostri mioritici. Nu la Electomagnetica ca acolo e Top Secret, vedeti noutatile la Pilda Fiului Ratacitor reantors din Americii. Acum au trecut de la cucerirea spatiului la inspaimantarea dusmanului ivanesc!

    Dati un ban dar stati in fata, luat notite cum se construieste un inteceptor balistic! Fiecare cat il tine posnarul, restul va uitati moka pe You Tube sau Porn Hube. 🙂 Vise umede la kg!

    https://www.youtube.com/watch?v=6BTjGYW-Owg

    https://www.arcaspace.com/

    Noroc ca inca mai au ucrainenii rachete de aertilerie, ca altfel cumparau de la maestri spatiului ca mai nou fac si din alea. Pentru ceva armate europene. Parol!

    @Dov, Eu zic sa aveti grija ca isi fac iranienii abonament premium si ati dat de dracu, va ‘sparg’ aia sistemele voastre AA de nu va vedeti. Isi mai si fac aia scut mai tare decat al vostru! 🙂 Nici musca nu trece, da pai racheta….

    Viitor Hypersonic scrie pe noi. Am trecut de la avionul invizibil IAR 111 la Star Treck. Cred ca si Putin a inghetat la juramantul de astazi doar cu gandul la viitoare arma romaneasca!

    7
  7. Eu zic să nu vă mai faceți filme cu Patrioturile israeliene. Ei au ținut Merkava Mk.2 în rezervă până acum 2 sau 3 ani, încă au Mk.3 la unele unități de rezerviști, și voi visați că vor da imediat Patrioturile alea…
    Evreii nu-s români, să vândă,dea la fier vechi sau să doneze scule imediat ce le scot din dotare.
    Părerea mea, hâc…

    18
    • Off. Vorbind de Merkava, simplul motiv ca nu sau debarasat de Mk II
      e ca este costisitor sa antrenezi zeci de mii de rezervisti de la Mk II
      la Mk IV. In afara de asta nu cred ca
      sunt de gasit clienti pt Mk II ca nu s chilipir. Daca asta i cazul vor cumpara tancuri de un model mai avansat, daca exista undeva.

      2
  8. Sunt ~10 zile de la interviul sefului Raytheon care spunea ca are in lucru 5 sisteme pt. Elvetia. Atit . Alte contracte nu au ajuns la ei, nici ale polonezilor. A tinut linia deschisa (cu pierderi mari) asteptind comenzi de la Ucraina, de la UE, de la US/. Canci .

    2
    • Iti garantez eu ca in UKR n au sa ajunga cu toate ca Raytheon vor.

      1
    • interesant🤔

      2
    • https://www.rtx.com/news/news-center/2024/04/23/rtx-reports-q1-2024-results

      Backlog and Bookings
      Backlog at the end of the first quarter was $202 billion, of which $125 billion was from commercial aerospace and $77 billion was from defense.

      Notable defense bookings during the quarter included:

      $1.6 billion of classified bookings at Raytheon
      $1.2 billion for Germany Patriot production at Raytheon
      $818 million for NATO GEM-T production at Raytheon
      $623 million for international GEM-T production at Raytheon
      $282 million for Ukraine NASAMS production at Raytheon
      $251 million for international GEM-T production at Raytheon

      imi explici si mie ce inteleg astia prin termenii astia contrabili scosi de mine de prin link ,ca mi se pare ca coada pt Gem-t e cam mare

      4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *