K9 Thunder o noua speranta

Conform publicatiei sud-coreene Hankyung, in luna iunie (in perioada 17-21 iunie) ministrul coreean al apararii – Shin Won-sik, are programat un turneu european cu discutii in Romania si Polonia, dar conform jurnalistilor sud-coreeni, cu o atentie sporita asupra Bucurestiului.

Vizita inaltului demnitar sud-coreean este strans legata de negocierea si semnarea contractului care priveste livrarea catre Armata Romana a 54 de obuziere K9 Thunder si a 36 de vehicule de aprovizionare cu munitie K10.

Contractul este evaluat la putin peste un milliard de dolari iar compania producatoare – Hanwha Aerospace’s – este macar optimista in privinta semnarii unui contract ferm in prima jumatate a anului 2024.

Ca detalii generale, K9 Thunder are un tun L 52 si are o raza cuprinsa intre 10 si 50km, in functie de munitia folosita. Poate sustine o cadenta maxima de tragere de 6-8 proiectile pe minut, cu un maximum de 3 proiectile in 15 secunde. La nivel mondial este unul dintre cele mai bine vandute obuziere pe senile, fiind bine reprezentat si in Europa, nu mai putin de cinci membre NATO avandu-l in dotare astazi, Romania urmand sa devina (daca lucrurile se vor concretiza) a sasea tara europeana care se bazeaza pe K9 Thunder.

Ne ramane doar sa tinem pumnii stransi pentru ca macar la jumatatea anului sa vedem un contract semnat pentru ca in rest: sisteme anti-aeriene SHORAD/VSHORAD, tancuri, MLI etc, lucrurile arata rau daca ne uitam la bugetul statului si la deficitul sau enorm pe primele patru luni ale anului.

Dar speranta ramane, cu toate acestea problema trebuie privita in perspectiva si ne aducem aminte ca cei de la Hanwha Aerospace’s erau foarte optimisti si se asteptau ca inca din luna martie contractul sa fie semnat. N-a fost sa fie asa.

Lista de cumparaturi are in vedere achizitia a trei batalioane de obuziere, fiecare batalion avand urmatoarea componenta:

  • Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe senile – 18 unitati;
  • Teava cal. 155 mm, de rezerva – 9 buc;
  • Masina specializata de transport si incarcat muniții – 12 vehicule;
  • Post de observare de artilerie auto propulsat – 9 unitati;
  • Autostație meteorologica – 1 bucata;
  • Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC) – 3 unitati;
  • Sistem de cercetare acustica – 3 unitati.

Ca termene de livrare, primele 18 obuziere ar trebui sa vina dupa doi ani si jumatate de la semnare, al doilea lot de 18 dupa 40 de luni si al treilea lot dupa fix cinci ani.

 

La nivel de munitie, contractul prevede:

  • Lovitura 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil fumigen – 324 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil de iluminare – 324 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire) – 720 buc.

 

 

Progrmamul de modernizare a artileriei romane este impartit in doua etape, prima dintre ele este cea la care ne referim acum – 54 de obuziere autopropulsate pe senile, dar dupa inchiereia acesteia, la orizontul anului 2028, urmeaza achizitia a inca doua batalioane de obuziere auto-propulsate, de aceasta data se pare ca vor fi pe roti, valoarea contractului s-ar ridica la aroximativ 900 milioane de dolari.

GeorgeGMT

53 de comentarii:

  1. 🤣 Vedeti sa nu se razgandeasca sefii.

    25
    • Intodeauna se razgandesc, mai ales intr-un an super electoral ca acesta…circ si paine la plebe !!

      19
      • Artileria este baza iar 54 bucăți sunt chiar puține și vin toate în 5 ani .Armata ar trebuii sa comande din timp mult mai multe nu numai pe senile și pe roti .Caesar foarte bun spun ucrainienii vreo 200 ne-ar trebuii și noua plus obuziere de 155 cred ca vreo 400-500 dar este greu cu armata română care se mișcă greu de tot la achizitii

        9
        • Putine nu sunt de loc:
          Fiecare tun are puterea de tragere
          la fel cu 4 tunuri incarcate manual..
          Acest lucru e egal cu o baterie de artilerie.
          Avantajele lui in plus sunt micsorarea
          echipajului la numai 3-4 si calculator de
          telemetrie independent la fiecare tun.
          Vasazica 56 de bucati fac cam 200 de
          tunuri M109 . Bineinteles toate astea vin
          bine numai daca exista experienta combatanta cu ele, fapt care in momentul
          de fata nu au.

          17
  2. Deja să u răzgândit șefii..am impresia .deficit enorm in prima jumătate a anului..alte priorități ,gen salarii ,pensii,investiții în infrastructură.
    Asta e..ne pregătim coasele,furcile și topoarele in caz de..

    17
    • În caz ca nu măresc pensiile? 🙂

      4
      • In cazul acestui tun o sa se faca economie precum arata, un sfert de echipaj de baterie manipuleaza un complement de
        baterie intreaga, adica 75% economie care
        fireste se va exprima la pensii. Asta
        inseamna eficienta fara sa atinga pensiile
        cum exista azi. Asi face aceeasi socoteala la MR la care inteleg si mai bine daca mi se va exprima o dorinta.😉

        11
    • Marasesti, Marasti si Oituz!

  3. Nu uitati de Trophy ! Dronele ataca si ( mai ales) artileria ! La ora asta, cred ca nicio structura de artilerie ( baterie, batalion, etc), nu are viata lunga pe front, fara o protectie AA proprie, integrata si permanenta. Deci, o achizitie ar trebui sa prevada sisteme AA incluse. Articolul anterior este o introducere perfecta pentru prezentul articol.

    17
  4. Joi tapule ,joi ,joi te taie si pe tine, joi ma f……e si pe mine

    8
  5. Si daca v am stricat dispozitia, inca
    una:
    Sa spunem ca un acest K9 v a trage
    leger in timp de o saptamana 1000 de obuze, nu e logic sa se faca achizitie de cel putin o teava de rezerva pt fiecare tun ?
    Dupa asta nici nu ma mai bag la socoteala de munitii relevante…..
    Mai bine nu ar anunta cantitati.

    19
    • La cum se pare ca se trage prin Ukraina, lejer lejer 1000 pe saptamana, calculeaza cate tevi spare parts iti trebuie sa rezisti macar 3 luni, timp in care sa te reculegi putin sa te pui la punct cu productia de piese. E, productie…

      6
    • La fiecare 18 țestoase sunt și 9 țevi de rezervă.Citește mai sus că scrie negru pe alb.

      5
      • Am scris tevi, ca n ai de ajuns. Pe
        ce limba vrei sa ma exprim ?

        5
        • tevile, la mai toate cele din curte, va trebui sa le putem face in tara…era combinatul de oteluri speciale odata….ala trebuie repornit….faci 20 pe luna sau cate faci, da-i drumul si fa stocul dispersat….ca la cum arata lucrul la ucrainieni va trebui sa lucram cantitativ…

          2
          • Nu s multe fabrici in lume care au stiinta
            si posibilitatea sa produca tevi de lungimea asta si de rezistenta adecvata.
            Acuma esti nevoit sa stai mulr la rand
            pana primesti o comanda, nu uita ca
            lungimea e de 52 cal, ghintuita.

          • ca sa ai un combinat de oteluri, trebuie sa ai o cerere sustinuta si pe termen mediu si lung pentru el.
            Ia vezi de cate tevi si blindaje are nevoie MApN… sau de cat otel in alte santiere? Sau speram sa ne bazam doar pe export?

            A mai fost la un moment dat discutie si despre producerea de fier beton, care nici ala nu se mai producea, ca investitiile in infrastructura si locuinte erau prea reduse…

            3
            • mai, cu stiinta chiar daca nu le prea avem, poate ca am putea aduce pe unii care se pricep sa deschida ‘o sectie’ pe la noi…le dam ‘exculsivitate’ pe tot ce e ‘teava’ in armata romana…iar de facut bani din combinat…la cati bani se fura in tara asta, poate ne-am putea permite un ‘combinat mai micut’ pe pierderi…
              daca nu si nu, atunci ar fi bine de ne-am apuca iute de facut stocuri….da ai de unde sa le cumperi maine cu banii jos? ca la 9/18 cate vor ai nostri nu ne ajunge nici de o parada mai serioasa, nu mai vorbesc de o trosneala cu rusii 🙂

              4
            • @marius zgureanu…in mod evident otelul pt. armatura nu e acelasi cu cel din care se fac tevi de tun. Ca veni vorba de otel, in Romania ar avea de lucru un combinat doar pentru o reabilitare serioasa a cailor ferate incluzand cai de rulare si manevra, poduri, tuneluri, gari, samd. Ca sa nu mai adaugam necesarul de otel-beton pt constructii, samd.
              Otelurile speciale cum sunt cele pt guri de foc sau industria aeronautica sau nucleara sau industria chimica se fac oricum in sarje mici in sectii specializate, sper ca nu-si imagineaza cineva ca se produc in cantitati de milioane de tone pe an.

              6
              • Se produc si ti le livreaza cand se strange o cantitate suficienta de comenzi pentru a face rentabila sarja de material elaborat. Unde lucrez comandam otel special facut dupa normele interne Caterpillar la Cognor Polonia, Riva Acciaio Italia. Ti le livreaza si dupa 5-6 luni de la comanda depinde ce mai au de facut de la alti clienti. Problema nu ar fi la otel in sine ci la prelucrarea lui, ai nevoie de oameni specializati si „cu mana” nu de oameni „buton rosu/verde”. Sa nu mai zic daca faci autofretare si nu fretare clasica cu inele…polonezii au deschis o astfel de sectie la Huta Stalowa Wola cu utilaje SMS Group Germania. Da’ trebuie investitii cu bataie lunga nu garagara damboviteana!

                8
            • Nu e dicutie, chiar se pregateste Carlo Beltrame sa dea drumul la productie. Romania a avut prin 2020 un consum de 1 milion de tone de fier beton ( https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24304240-business-report-romania-importa-milion-tone-otel-beton-adica-100-din-necesar-controale-inspectia-muncii-aspecte-vor-viza-inspectorii-castiga-mai-bine-stat-decat-privat-cum-echilibram-balanta.htm ) Sa nu-mi spui ca nu rentabil basca mai dai si la export. Problema e cu personalul ca nu mai gasesti metalurgi….ne rugam la Donalam Calarasi unde era un domn metalurg sa ne faca si noua analizele metalografice…dar el nu era specializat pe piese forjate care au alte proceduri…am facut cu chiu cu vai. In Romania manelizata si tik-tokerizata e cam „grele” cu edukeishan. Recent a murit patroana firmei unde lucrez( 79 de ani RIP )…..saptamana viitoare vin copiii si vom afla daca mai merge forja sau iau astia la ras tot si baga un cartier „rezidenz” in Oradea,,,,Statul ca de obicei in loc sa ajute se face ca ploua…nu ne trebuie noua forja ci LIDL si Kaufland…..asa tara de dobitoace mai rar. Se laudau astia cu reactoarele SMR….forjate la Doosan Enerbility in Coreea de Sud ca deh IMGB-ul s-a dus pe plua….luati cu paine!

              15
  6. Nu mai zic nimic până nu le văd in curte. Dacă nici într-o chestie atât de importantă ca artileria nu se misca nimic, guvernantii merita acuzati de tradare!

    P.S. sper sa ajungem sa facembib tara macar tevile de schimb si munitia!

    11
  7. Nu e nici o speranta cu 54 de obuziere in 2028 (daca semneaza si PLATESC !!!! acum ). Speranta e in Ucraina (sa nu cada peste un an din lipsa de oameni), NU in politicienii nostrii care mint, dezorganizeaza, fura si se imbogatesc de 34 de ani !
    Cred ca niste Himaris/MRLS(sau echivalente coreene) sunt mai urgente+o fabrica de munitie(macar partiala) pt ele. Din perspectiva invaziei rusesti din Ukr armata terestra trebuie impartita in 1/2 infanterie moto si 1/2 artilerie. Acoperirea aeriana ramane pt aliati.
    Asa cum vedem in Ukr rusii palpeaza linia frontului in cautarea unei aparari mai slabe. Ori daca Polonia s-a ingrijit, cel putin de 10 ani si are cea mai puternica armata din Europa, Ro a devenit veriga slaba si va fi cautata. Ajutoare prin „pacifista” Ungarie-canci !!
    Deci artilerie care sa bata masiv si dincolo de cei max 50 km ai lui K9 este mai mult decat necesara ! QED =>Himaris/MRLS
    In ciuda „gorganilor” nostrii dati tot ce trebuie Ucrainei ca poate n-o sa mai avem nevoie sau castigam timp !

    15
    • Polonia are cea mai mare armata terestră. Franța e mai potenta maritim și aerian, nu atât prin număr cât mai ales, prin calitate. Daca adăugăm și legiunea străină și jandarmeria…atunci scorul e mai strâns.

      5
    • Mda, putini se gandesc ca in caz de conflict mare pe la granita de est a RO, e posibilitatea ca ungurii sa inventeze scuze si sa nu permita tranzitia de material militar pe la ei.

      Si-atunci o sa fim un pic ‘fked’. Vor fi rute altaternative dar care o sa slabeasca conaiderabil fluxul de material.

      12
      • https://www.hotnews.ro/stiri-international-27186743-interviu-oamenii-sunt-dezgustati-dupa-saselea-scrutin-parlamentar-trei-ani-bulgaria-model-romanesc-esuat-mogul-care-arbitreaza-alegerile.htm

        Sunt probleme mari si la bulgari.
        Singurul coridor pe care se poate pune baza e legat de Polonia prin Ucraina. Presupunand ca zona va ramane libera. E bine sa pui si raul in fata.
        Ungaria e caz pierdut. Bulgaria e pe muchie.
        Mari probleme sunt si la noi in curte. Infrastructura nu ne ajuta si politicienii sunt de-a dreptul orbi.
        In rest, ma uit si eu in jur si sunt sigur ca Polonia o sa lupte. Daca ajungem la concluzia ca are rost sa luptam si noi, o legatura cu polonezii e logica. Vestul Ucrainei nu e nici el iubitor de rusi. Cu ungurii si bulgarii am dubii mari. Si cu politicienii nostri de fapt.
        Greu ne miscam .
        Si cu obuzierele, cat a trecut ? E un an jumatate de cand tot vorbim de ele. Daca in loc sa vorbim semnam de atunci, acum in cateva luni le aveam pe primele.
        Inclusiv pe datorie se putea.
        Sa vedem acum cand o sa vina coreanul. Sper sa nu-l puna pe drumuri o jumatate de glob ca sa semneze ceva maculatura

        6
      • Poti fi sigur ca si Austria si Slovacia o sa blocheze tranzitul de ajutoare catre Romania.
        In discutiile intre Putin, Orban, Fico si altii, Polonia si Romania sunt deja impartite intre ei.
        E un motiv clar pentru care Ungaria se inarmeaza masiv, in timp ce vorbeste despre pace si isi construieste centrale nucleare rusesti.

        7
      • Ce pot face ei Romaniei?!? Poate sa ne s_-a. Daca ne mai santajeaza mult austriecii, ajunge armata romana in 2 zile la Bécs, nu la Buda…

        3
  8. Contract semnat pentru K9…nici macar nu ma obosesc sa rad, sincer…fac o lista care sa arate de ce nu se va semna nimica? Da, un PDF, o RFI, o chestie, o intentie, oho, semnam, ca avem pixuri…coreenii o sa fie doar urmatorii care o sa isi bage pixul in seriozitatea Bucurestiului…

    5
  9. Doamne ajută! Ar veni destul de rapid și ar fi niște arme pe care le-am avea în curte.

    3
  10. Again wet dreams!! La ce deficit avem pe primele 5 luni(dublu față de anul trecut,care oricum a fost catastrofal) semnam o dudă și un pic. Și abia acum incepe sarabanda alegerilor cu bani pompați în partide la greu . Dar poate vine dl sud coreean cu un meleard in valiza(împrumut off curse) și le facem vânzare. Anul asta,bugetul armiei române e back up de rezerva ptr salvarea situației la sfârșit . Mai ales că,fiind alegeri, Bideul senil nu poate apăsa pe butoane.

    4
  11. De ce sa cumparam obuziere? Avem destul armament de calitate, chiar suntem excedentari ca doar de aceea o sa dam un sist. Patriot ucrainienilor ca avem prea multe. De ce naiba avem un ministru al apararii pui de securist, nu doar ca sa nenorocim armata iar in caz de ceva….Dumnezeu cu mila ca pui de securist sau printisor de politician nu o vedem ca sangereaza pt tara!

    6
  12. Usor off-topic, dar la subiect 🙂
    PZH2000 se fabrica din nou, comenzi de la armata germana si ucraineana. Se pare ca problemele de la inceput tineau de lipsa de experienta a echipajelor. KNDS se gandeste sa-i adauge o turela telecomendata pt o mitraliera de 7:62 pe acoperis, un tun modernizat care sa permita o cadenta de tir mai mare rezistenta si protectie mai buna pt atacuri de sus.
    https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/pzh-2000-self-propelled-howitzer-reenters-production-in-germany/

    PS cred ca diferenta o fac datele de livrare, la nemti mai devreme de 2026-2027 nici vorba de livrari

    4
  13. Cucurigu pisicut

    Eu consider că industria proprie de apărare ar fi cel mai corect ,eficient pentru economie și popor .Eu cred că povestea cumpărăm armament este o palavragiala propagandistică ferească Dumnezeu de război fara apărare vom fi,așteaptă serviciul militar obligatoriu sa aibă cane de tun ieftina .Cine au furat bani vor pleca cei săraci vor fi măcelăriți in numele patriotismului și datoria față de patrie sub amenințarea legi martiale

    6
  14. Deci vine nenea asta….aaaa,Shin Won-sik …el stie ca este an electoral ?
    Pun pariu ca au sunat de la guvern la Muzeul Satului sa se pregateasca de oaspeti :))))

    3
  15. soldatul Sveik

    Contractul nu prevede si proiectile cu focoase de proximitate.
    De ce ?
    Ca sa omori sobolanii sunt numai bune.

    1
  16. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/romania-achizitioneaza-echipament-militarcoreean-2366694.html
    t
    deja e la greu fortaju spre achizitie,de ce traiesc eu cu impresia ca contractul asta pt unii e capital si probabil unii au garantat contractul pt ei contra ceva,si posibil ca altcineva sa fi garantat ceva altcuiva si deja sa fi primit un angajament clar cu contract garantat de o entitate europeana, altu decat spaga si sa numai poata da inapoi ai nostri ,si de aici isteria cu fraza asta repetata la infinit de 6 luni de zile in toate canalele media ” Hanwha Aerospace, compania producătoare a obuzierelor K9, este singura rămasă în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale vara trecută.” ca doar si Naval group trebuia sa semneze un contract pt 1,2 miliarde si MBDA era cea mai buna alegere la Siml

    1
    • Titlu:
      „România, investiție de 1 miliard de dolari pentru „Tunetul coreean”.

      Articol:
      „România intenționează să achiziționeze 54 de obuziere autopropulsate K9, fabricate în Coreea de Sud, printr-un contract în valoare de peste 1,4 trilioane de won (aproximativ 1 miliard de dolari).”

      deci investitie in economia sud-coreeana.

      9
  17. Ce-mi place gargara asta…”achizitioneaza/are in vedere/ urmeaza/e interesata/e in ultima faza/va avea/se va face…”. Stati sa treaca alegerile, o sa vedem rapid „lucrul bine facut”! A trecut BSDA…Si? NIMIC consistent! Astept explicatiile savante ale sefului de la inzestrare, alea cu „dureaza/nu se fac peste noapte/sunt in negociere/avem in vedere bla, bla”. Contractul pentru K9 era dat drept „cert, gata de semnat” dar lunile au trecut…Doar polonezii stiu cum sa faca contracte hocus-pocus, noi incet si cu grija tot pe loc, pe loc, pe loc pana n-o mai fi deloc! Mi-am luat gandul de la F-35 anu’ asta si-n cei care urmeaza…Partide multe, buget mic, pensii speciale ” binemeritate”…

    4
    • …seful de la inzestrare nu-ti poate spune ca nu primeste bani pentru inzestrare. Si cand bani nu, contracte si inzestrare p… aaa… PDF. Indiferent cine ar fi seful de la inzestrare.

      3
      • Ar putea chiar dacă asta l-ar costa funcția! Cu un pic de curaj ar putea spune că toate negocierile sunt înghețate din motivele x și y, indiferent cât de dur ar suna. Probabil că nu ar schimba cu nimic percepția covrigarului și „covrigăriilor” politice dar ar fi un gest de onoare și curaj! Cred că domnul Incicaș e un bun profesionist și nu are de ce să înghită cu polonicul mizeriile politice.

        1
        • @WW pe acest principiu enuntat de tine, intregul personal militar sau civil al Armatei romane ar trebui sa-si inainteze demisiile sau cererile de trecere in rezerva, pentru ca este o metoda mai directa de a ajunge la acelasi rezultat dat de epurarea ce ar urma unui astfel de gest de curaj (ii spui tu) prostesc (ii spun eu – poate gresesc).
          Cred ca o dovada de profesionalism a g-ralului Incicas este tocmai rezistenta si rabdarea in fata mizeriilor politice, pentru ca in momentele de oportunitate sa poata face atat cat se poate face bine pentru Armata romana in contextul dat. Este ca atunci cand te retragi de pe o pozitie de lupta nefavorabila pentru a-ti proteja fortele cu care sa ataci ulterior intr-un moment ce-ti este oportun. De probitatea profesionala a g-ralului Incicas nu avem a ne indoi, iar rabdarea in scopul atingerii obiectivului de intarire a apararii tarii este (din pacate) singura politica pe care o poate face militarul roman in momentul actual.
          MApN nu are alocarea bugetara necesara pentru necesitatile actuale ale Armatei romane, s-au adunat prea multe in zecile de ani de nefacut nimic, iar in contextul actual cu credite de angajament nu prea poti face mare lucru.

          2
        • …scuze, m-am enervat.

          1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *