La ce sa ne asteptam in 2012, militar si economic.

Militar nu putem decat spera ca in sfarsit se vor porni cateva programe ce treneaza de prea mult timp. Vedeta ar fi, bineinteles, avionul multirol! In 2012 este OBLIGATORIU luarea unei decizii privind tipul aparatului si graficul livrarilor, de asemenea si sistemul de finantare. Problema ar fi ca aceste discutii necesita mult timp intr-o tara normala, pe cand la noi s-ar putea sa dureze foarte, foarte mult timp! Asta daca nu cumva problema este deja rezolvata, asteptandu-se doar un moment propice pentru anuntarea vesti. Daca va fi asa, cel mai bun moment mi s-ar parea primavara viitoare, undeva pe la sfarsit!

Tinand cont ca in noiembrie vor fi alegeri, iar 2012 nu va fi un an de bum economic, anuntarea unei investitii (poate mai multe), in urma offset-ului legat de achizitia multirolului, asezonata cu batai de tobe pentru mii de noi locuri de munca, sute de milioane intrati la buget, etc, etc., ar putea fi viabila.

Al doilea proiect extrem de important este Marina Militara, prea mult timp lasata in paragina. Anul acesta una din fregatele tip 22, va participa la operatiune Atlanta a UE, privind stoparea pirateriei in Oceanul Indian, in jurul Cornului Africii, beneficiari…piratii somalezi! In premiera absoluta pentru noi, un IAR 330 Puma Naval, va fi operational la bordul fregatei! Si va si inarmat…

Un IAR 330 Puma Naval, in hangarul uneia dintre fregate

Dar tot in 2012, DpA  a anuntat ca doreste, ceva mai ferm de data asta, sa atribuie contractul de modernizare a celor doua fregate, iar modernizarea propriuzisa sa inceapa cel mai tarziu la inceputul lui 2013. Tot la Fortele Navale se doreste si demararea contructiei celor patru corvete si patru vanatoare de mine, si de asemenea, modernizare submarinului Delfinul. Ideea ar fi ca in 2012 sa se intocmeasca planurile, sa se aleaga tipul navelor si constructorii, iar in 2013 sa porneasca efectiv constructia.

Racheta STAR 80L

Tot in 2012, odata cu desemnarea companiei pentru modernizarea fregatelor,  vom putea in sfarsit sa ne dam cu presupusul asupra directiei spre care se uita marina, pentru inzestratre cu rachete antinava, antiaeriene, ce tipuri de sisteme AA doreste sa cumpere, si prin extensie ne putem face o idee si pentru urmatoarele etape de inzestrare, nu numai in marina, ci si pentru trupele de uscat.

Ca un exemplu, sistemul de rachete cu raza scurta montat pe fregate, va fi un foarte bun indicator pentru sistemul cu raza scurta si medie pe care fortele terestre il au in vedere. Va fi  VL MICA de la MBDA, asa cum era preconizat?!

Fortele Terestre au si ele un an definitoriu pentru inzestrare! Noul transportor amfibiu blindat (TBT) SAUR 3, se asteapta sa fie in sfarsit vazut pe roti si full option, gata sa intre in productia de serie in 2013. Si aici extrem de importante vor fi sistemele de armament ce vor fi montate pe el. SAUR 3 va avea doua configuratii extrem de…indicative, pentru modul cum gandesc ai nostri viitorul, si anume varianta dotata cu rachete AA, ce tip vor fi, si daca STAR 80 mai intra in vederile de dezvoltare a SMG-ului.

La capitolul rachete AT misterul nu prea exista: vor fi Spike si cu asta basta!

Tot prin 2012 speram sa vedem, in sfarsit, noua arma de asalt, versiune finala, a Armatei.

Tot pe langa Fortele Terestre ar fi si alegerea macar, a sistemului de rachete AA cu raza lunga. Zic macar alegerea daca nu si semnarea vreunui contract, lucru destul de putin probabil de altfel, si poate lansarea modernizarii Hawk! In rest la sol nu ma astept la ceva spectaculos, la ceva care sa ne lase cu gurile cascate, cu toate ca ar avea destule domenii de acoperit.

Fortele aeriene…in afara de mult discutatul avion multirol, 2012 va aduce in mod sigur inca doua( daca nu cumva pe toate patru ramase)  aeronave C27 J Spartan utilate full, din care unul cu un modul MEDEVAC cu tot, si doua cu sistem de realimentare in aer. De asemenea ar trebui ca cele patru Hercules C-130 sa-si primeasca noile sisteme defensive pentru medii ostile.

Iar la nivel de zvonuri, tot anul acesta s-ar putea lua in discutie, la nivel de concept, achizitia unui nou tanc modern pentru acoperirea gaurilor create de dotarea cu T-55 si TR 580. Asta inseamna ca daca anul acesta se vor hotara asupra unui nou car de lupta, il putem avea undeva la sfarsitul decadei. Importat, construit in tara, nu se stie nimic sigur, doar ca ultima oara cand s-a discutat ideea unui nou tanc, importul la cheie a fost scos din calcul primul!

Elicoptere de lupta, un nou avion de antrenament (XT sau alta varianta), elicopetre de transport, nave auxiliare pentru Flota, masini 4X4 inlocuitoare ale ARO, camioane noi, ATROM, LAROM cu rachete EXTRA…toate acestea sunt pentru moment in ceata. Nici anulate, dar nici nu au un orizont clar de timp. Ba pentru cateva din ele nici nu stim sigur daca mai intra in vederea Armatei.

 

Dar asa cum am spus mereu, definitoriu pentru inzestrarea viitoare, este blestemattul de avion! Si aici nu numai din cauza alegerii cu care mal al Atlanticului facem afaceri, ci mai ales din cauza bugetului. Armata nu se poate gandi la altceva pana nu-si rezolva cea mai stringenta problema, si abia apoi in functie de banii ramasi sa se uite imprejur si sa-si mai faca niste calcule. Asadar pana nu vedem semnat contractual pentru avion, nu are prea mai are rost sa ne uitam dupa alte aranjamente pentru inzestrare sau modernizare…

 

 

 

37 de comentarii:

  1. Astazi s-a anuntat contractul prin care MBDA furnizeaza Indiei 490 de rachete MICA in valoare de 950Mil Eur.
    La aproape 2Mil EUR per bucata, VL Mica este extrem de scumpa, practic nu se poate justifica pretul asta atat timp cat exista alternative mai ieftine. Poate asta a fost un motiv pentru anularea tranzactiei de acum cativa ani.
    Ar fi fost o teapa mai mare decat HAWK-ul, dpdv financiar, dar macar MICA ar fi fost functionale.
    Oricum, de atunci nu s-a mai auzit nimic.

    • Halucinant de scumpe. La banii astia nu prea mai vad VL MICA la noi. Stiu ca initial Romania ar fi platit 280 milioane de euro pt rachete. Nu stiu insa cate bucati.

    • Nu ii chiar asa simplu tot. Contractele au mult mai multe chestii nu doar rachetele (training stuff, adaptare, sisteme de tintire -update etc).
      Tre vazut exact pe tabel ce contine acel contract.

      • Poate o fi vorba si de ceva transfer tehnologic? Atunci o parte din pret ar avea alta conotatie. Sunt insa extrem de curios ce urma sa primim noi pt cei 280 milioane de euro?!!!!!

      • Contractul este legat de cel de modernizare al Mirage 2000 in valoare de 1.47Miliarde Euro (conform articolului) iar miliardul de euro pentru rachete este peste aceasta suma, asa ca nu ar trebui sa includa nici un alt element, in mod normal lucrarile necesare sint acoperite de contractul de upgrade.

      • Un comentariu foarte interesant legat de modul de a negocia al francezilor:

        „Dassault Aviation has played it smart by charging extensively high for the Mirage deal which it had in its bag since the start.”

        „The Indian Air Force’s plans to upgrade its fleet of 51 Mirage-2000 H to Mk-2 standards for a whooping $2.2 billion has come across lot of criticism. Even certain IAF staff feel that the upgrade should not go ahead. Primary reason for the same is the high price charged by Dassault Aviation. Some argue that India is better off buying new fighters at this price. Other reasons include no structural changes and improvements or new engines. Also India will have to buy the MBDA MICA missile (450 of them) for around Rs.5000 crore which is not included in upgrade price.”
        „France is a very smart country who plays her cards right (but still rarely wins the game), they know that India will have to upgrade the Mirage-2000′s.”

        http://blogs.defenceaviation.com/aoa/mirageupgrade.html

        Cel mai probabil, francezii i-au prins pe indieni la inghesuiala si i-au pus sa plateasca si dublu (in cazul MICA) pretul normal al pietei pentru asemenea echipamente.
        Dar asta e inca un „avantaj” de a fi client captiv al Dassault.

  2. Sa vedem:

    -„In 2012 este OBLIGATORIU luarea unei decizii privind tipul aparatului si graficul livrarilor, de asemenea si sistemul de finantare.”

    O fi ‘obligatoriu’ la noi, ca ne-am plictisit sa aberam pe bloguri, asteptand un avion care nu mai vine , si cedam psihic. Intrucat nu avem access la informatiile absconse din cercurile puterii, putem sa ne dam cu presupusul.

    Nu stim ce a discutat matrozul cu blondul la Va-Shing-Tan.
    Ce angajamente ‘ne-am luat’…

    Stim ca finantarea nu e inca asigurata.
    Mai stim ca se discuta de metode alternative pt asigurarea temporara a suveranitatii aeriene.
    Asta poate insemna orice. Poate insemna o escadrila de F16 americane/NATO la Turda, cateva F15 la Fetesti, si F16 cumparate in 20-‘some-number-here’ toamna. Pregatim pilotii pe IAR99 pt trecerea pe IS28B2.

    Nu se spune direct asta, se mai arunca pastila cu ‘achizitia’. Adica se ‘discuta’.

    – inarmare fregate: si de astea se discuta se ani de zile.
    S-or mai moderniza vreodata? Cu ce fonduri.
    Problema e ca sunt costuri mari sa modernizezi/inarmezi fierataniile alea.
    D’aia se tot modernizeaza de cativa ani buni…

    -„In premiera absoluta pentru noi, un IAR 330 Puma Naval, va fi operational la bordul fregatei! Si va si inarmat”

    Big deal. Un Puma dezarmat, navalizat, in hangar la o fregata dezarmata.
    Inarmat cu ce? Cu Vasile cu AKMul pe usa laterala?
    Ca nu vad de ce sa tragi cu torpile si Exocet dupa barcile alora.

    Ce-om fi cautand noi dupa pirati in Africa…chioru stie…

    – „Tot la Fortele Navale se doreste si demararea contructiei celor patru corvete si patru vanatoare de mine, si de asemenea, modernizare submarinului Delfinul.”

    S-au alocat fonduri? Daca nu, vise taica vise…

    „Se doreste”…so? Si eu doresc castel pe Valea Loarei si 70 de fecioare sa ma serveasca.
    Nu mi le ofera nimeni 🙂

    – Saur-3: Doamne ajuta macar asta. Macar sa inceapa sa-l fabrice, fie si numai 10 bucati pe an acolo, sa ne facem de lucru…

    STAR-80L – n-am mai auzit nimic, rest in peace.
    Spike – bune, macar sa mai cumpere.

    -„Tot pe langa Fortele Terestre ar fi si alegerea macar, a sistemului de rachete AA cu raza lunga”

    O baterie de Patriot sau ASTER costa undeva la o juma de miliard.

    Aster 30 Block 1 SAM: ~$2.5-3 million
    SM-3 Block IA: $10 million – (based on US/Japanese acquisitions)
    THAAD Missile: $12 million – (based on this source and likely export costs)
    PAC-3 Missile: $4.5 million, $4 million for reloads – (based on recent contracts)
    Patriot GEM-C/T: ~$2.5 million new, $600,000 as upgrade of existing missiles – (based on Korean buy)

    Si cu o baterie nu acoperi Romania, iti trebuie mai multe.
    Deci si astea se incadreaza tot la vise erotice.

    Macar de ar moderniza/cumpara radare pt Hawk sa-l faca HAWK-XXI, ca tot ne-am pricopsit cu ele. De ar moderniza Kuburile, ca sunt destule.

    – tanc nou romanesc:

    Din cate TR85 or fi(mai avem 350, sau 350 sunt toate, cu tot cu TR580?) s-au modernizat 54(?) Restul pt ce le pastreaza? Prefera TR580?

    Nu cred ca vom mai produce noi vreun tanc. Efort cred ca prea mare pt ce a mai ramas din industria de aparare, industria pe orizontala si pt bugetul armatei. S-a vandut pana si presa aia de turele, singura din tara. Asa ca daca vor sa faca turele le trebuie fie alta tehnologie, fie alta presa, fie le importa facute de altii. Propabil va fi ceva sub licenta. Sa fim fericiti daca vom face ceva subansamble si le asiguram intretinerea.

    Armament trebuie sa cumperi constant in baza unei strategii de aparare.
    Cum nu s-a cumparat mai nimic in ultimele 2 decenii, au ajuns in groapa cu toate categoriile de armament si ne costa zeci de miliarde sa le cumparam acum. Bani care nu-s, sau nu-s pt asa ceva, ca trebuie sa fure si clasa conducatoare…

    Asa ca…trageti voi concluzia.
    Eu prevad ca infanteria fara prea multe pretentii si mijloace tehnice, cateva duzine de tancuri importate/facute sub licenta, 2-300 de SAUR, vreo 2-3 fieratanii pe apa, elicoptere si cateva avioane de transport: astea vor fi baza tehnica a armatei romane.

    Economic 2012 va fi jale in UE. Probabil si in State. Posibil si in China.

    Peace 🙂

    • Bree, pai tu esti un mare pacatos! 🙂 Cine dracu sa-ti ofere 70 de fecioare, si ce sa faci cu ele, sa le inveti pe toate cum se…..?! Obositor bre! Vrei fecioare?! Ai gresit religia 🙂 ! La islamism cu tine, te faci sinucigas dinala…poate, poate, daca prinzi cativa americani gura casca si le-o tragi….poate. Da castel nu crez! Nu apare in oferta islamistilor, acu nu ca vreau sa-ti stric optimismul, da, castel sigur nu! Poate vreun cort mai rasarit… 🙂 🙂
      OK IAR 330 inarmat cu mitraliera de 7,62, sau 12, montata pe una din laterale.
      In rest bre domnule 🙂 🙂 :), cu toata situatia naspa prezentata de matale, am ras cu multa pofta! Ai un talent teribil sa-i spui omului ca i-au murit toti cai, da sa i-o spui de sa-l faci si pe amaratul ala sa rada!
      Peace!!!!!! 🙂
      PS Mai vedem noi….crunta-mi va fi razbunarea daca Chioru'(sa-ti fie rusine ca de la tine m-am molipsit), adica domnul presedinte, anunta prin primavara-vara, odata cu noile colectii de vara-toamana Armani, si achizitia de F-16 camuflate in stil off cuture!
      O sa-ti faci la autocritici…. 🙂

      • Breh, daca situatia pute a kk, macar sa radem…

        Da, adevarul ca la fecioare mai aburesti doar islamistii.
        In Europa, cam greu gasesti sub 12 ani, si intri la codul penal…
        Era acolo o figurina de stil 🙂

        Castel pe Valea Loarei, eu tot mai sper 🙂

        Breh, macar sa cumpere Chioru avioane si sa raman eu Jiji pesimistu’…
        Si daca le cumpara la pret de EF, se mai poate discuta 🙂

        • „In Europa, cam greu gasesti sub 12 ani, si intri la codul penal…”

          peste 12 ani, vroiam sa spui 🙂

        • Cere castel pe valea Muresului, in Harghita – Covasna, ca poti obtine cu hartii false si retrocedari de cateva zeci de ha de padure, pe langa castel! Vorbeste cu Verstoy sau cu care o mai fi in carti pe acolo, ca pe langa astea poate te rezolva si cu fetele alea, unguroaice, ca tot vrea UDMR sa faca un program de relansare a natalitatii!

          Incearca, ca sunt sanse mai mari decat sa cumparam noi de toate pentru armata…

  3. Bre io a-și fi mai mult decât fericit dacă ar anunța americanii că ne donează măcar o parte dintre alea 60 de MaxxPro,59 de fapt pt că unul a fost bușit anul trecut.

    Sau măcar dacă ar schimba vechiturile alea de mașini ARO,numai anul trecut cred că am văzut 10 la marginea drumului cu capota ridicată,și poate o parte dintre autobuze în fiecare dimineață trece un autobuz dăsta al armatei prin fața blocului meu,domne lasă un fum…dacă nu or să le înlocuiască or să fie puși în fața situației de a nu mai avea cu ce să aducă oamenii la unități,deci ce multirol,tanc,corvete :))))

    Achiziții la anul..este an electoral deci ori trag un ultim tun de genul F-16 sh/noi la preț de Eurofightere ori toți banii or să fie băgați în campanie,în mod indirect desigur prin capitalizarea firmelor de partid care construiesc biserici de lemn în orice unitate(mai bine făceau bordeluri),firmele de pază,cumpărat de calculatoare,hârtie igienică la prețuri astronomice,doar bugetul militar trebuie să pună și el umărul ca chiormandantul suprem să mai stea 50 de ani la putere.

    • Puschea pe limba ta derbedeule 🙂 !

    • Breh, ‘chiormandatul suprem’ e trademark, ar trebui sa-mi platesti licentza 🙂 🙂

      „dacă nu or să le înlocuiască or să fie puși în fața situației de a nu mai avea cu ce să aducă oamenii la unități”

      Romanul e inventiv: fiecare sa-si aduca autobuzul de acasa.

      Sau se trece pe eco: biciclete, trotinete, role…

      Parca vad la 1 Decembrie 2015:
      „Stimati telespectatori, intra la defilare Batalionul 1 Role de Asalt 🙂

      Urmeaza Brigada de Interventie Rapida pe Trotinete(produse autohtone de inalta performanta, la Tohan)

      In departare se zaresc mijloacele de lupta ale Regimentului de Prashtii AA de la Medgidia”

      Bine macar ca ‘hârtie igienică la prețuri astronomice’ e asigurata de Minister, cu fasolea asta … 🙂

      • 🙂 🙂 🙂 Bre te vede Alah si o sa-ti dea…fix 70 de pumni, direct in masele! Pacatosule si hulitorule care esti matale, si care, evident, nu esti credincios.
        Iar pt porecla pusa lu domnu El Prezidente….te iert, ca intradevar parca are ochii strambi. Peace!!! 🙂

        • Breh, stii bancul ala cu ‘era unu la o cafea cu Jesus si il intreaba Jesus’vrei o cafea?’, ala zice ‘da’ si atunci ‘Alah, adu 2 cafele!’ ‘

          Alah e inofensiv, nebunii cu iatagane si curele de TNT sunt mai periculosi 🙂

      • RomaniaTricolor

        😀 M-am stricat de ras (da’ vai de rasu’ nostru), bine ca n-ai zis si ceva tuber(g)mane pe skateboard-uri…cat despre cucuietele alea, parca erau 72…

  4. Asta-i marele nostru „noroc”! Faptul ca suntem condusi de tampiti, hoti si incompetenti -scuzati, de fapt, numai „elite”. Puteam avea de mult o armata, cel putin la nivelul Poloniei, dar nu s-a vrut! Chestia cu nu sunt bani este vrajeala, fiindca „minune”, se gasesc imediat bani atunci cand „elitele” ii pot…fura. Mai deunazi l-am auzit pe unul de la UNPR spunand: „sa ne fie rusine!”. Hai sictir, papagalule! NOUA, de ce ne-ar fi!? Dar VOUA, de ce nu v-ar fi? Mama lor de muhaiele politice! Adevarul este ca ne-am saturat cu totii de promisiuni; promisiuni pe care oricum doar credulii si cei slabi de inger, le mai baga in seama. VREM FAPTE, NU VORBE! Ar fi extraordinar ca MINUNEA sa se-nfaptuiasca in 2012, fiindca prea mult, exagerat de mult, s-au taraganat achizitiile pentru MApN. Dar, este OK ca nu le lipseste hartia igienica, fiindca emotia guvernarii poate crea disconfort gastric!

  5. Mă bucur să văd că alții încă se mai așteaptă la „chestii”, că eu nu prea mă mai aștept la nimic 😛

  6. M-as multumi cu arma de asalt intrata in productie de serie (evident , sa o si comande armata) si cu,nu stiu cum sa numesc,anuntarea multirolului si inceperea procedurilor de achizitie(la modul, in luna X din anul Y va intra in dotare primul avion de timpul Z).
    Directorul Romarm a zis ca in 2013 se asteapta prototipul TBT(si nu ma astept sa apara mai devreme, adica anul asta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *