Lazanski Yugoimport 8×8 IFV cu tun AU-220m de 57mm

Producător: Yugoimport SDPR, Velika Plana, Serbia.
Dimensiuni și masa:
Lungime: 8,00 m
Lățime: 3,20 m
Masa: 26-36 tone în funcție de echipament și blindaj
Viteza rutieră: – – –
Raza: 800 km (n.r. – hmmm, aici intru la banuieli)
„Fording”: la 1,6m adâncime
Motor: CUMMINS ISM500 750 CP, cutie de viteze ALLISION 4500 SP.

Protecție de bază:
Protecție balistică pe toate părțile vehiculului (nivelurile 5 și 6 în dezvoltare STANAG 4569), impotriva celor de 25mm, dar si 30 mm APFSDS (Armor-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot) si AP (Armor Piercing) la 500 m.
Protecție balistică în partea din față a vehiculului (nivelul 4 STANAG 4569), deci impotriva celor de 14,5mm.
Protecția minelor, podea in „V” (nivelurile 4a și 4b STANAG 4569), adica la 10kg de TNT sub roti si in centru.

Arme:
Poate fi echipat cu diferite tipuri de arme, cum ar fi:
– Stații de luptă cu telecomandă (DUBS) Top 57 mm
Elevatie -5 / +60
Trage până la 80 de gloanțe / min, verticală de 7,5 km, lungime de 14,5 km
– Mitralieră 7.62mm 6P7K până la 500 de gloanțe / min.

Echipaj:
Șofer (mecanic-conductor), comandant, trăgător + 10 soldați;
Total: 13 militari.

Este echipat cu 4-6 lansatoare de fum, 6 camere IR integrate cu acoperire de 360°,  ecrane de 10″ and 12″ pt. echipaj si infanteristi,  Inertial Navigation System, Battle Management System, CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear), aer conditionat, intercom.

99 de comentarii:

  1. Frumoasă sculă! Aduce puțin cu Eitan-ul israelian.
    Alăturarea lui Lazanski cu Lazar arată originile lui Lazar, și diferențele între concepția rusească și cea occidentală, referitor la transportoare.
    Felicitări vecinilor sârbi pentru consecvența, ambiția și adaptabilitatea demonstrate.
    Părerea mea, hîc…

    27
    • „Felicitări vecinilor sârbi pentru consecvența, ambiția și adaptabilitatea demonstrate.”

      Mai degraba as zice determinarea, cu care isi urmaresc scopurile! Intr-adevar bravo lor!

      Ceea ce demonstreaza, ce am scris mereu… ESTI CEEA CE GANDESTI! Sau mai pe indelete, universul(energia) din jurul tau, se pliaza conform(dupa) modului in care gandesti, judeci(asa cum isi inchipuie fiecare dintre noi, ca ar trebui sa fie lumea)… nu in mod instantaneu… evident! Dar urmarindu-ti scopurile cu rabdare si determinare, intr-un bun final, ajungi cu ele la buna indeplinire!

      Si ca fapt secund, reusita sarbilor, mai demonstreaza ca poti sa fii si „rupt in fund”(sarac) si tot sa poti scoate ceva decent pe poarta fabricii, daca iti pui in cap sa o faci! In ciuda, tuturor embargourilor si refuzului alora mai mari, de ati vinde tehnica de top…

      Acum, va rog frumos sa nu ma intelegeti gresit… nu sugerez faptul ca Lazanski, s-ar ridica d.p.d.v. calitativ la nivelul Piranha 5! Pur si simplu, nu are cum sa fie realitate asa ceva! Chit, ca sunt dependenti de motorizare de americani…

      Dar oricum, sunt mai buni ca altii, care efectiv nu infaptuiesc nimic si culmea, care cel putin teoretic, au potential economic, cat si tehnologic, mult peste ei, adica mai bine zis noi, Romania… ☹

      6
  2. Are garda la sol reglabila? Ca mi se pare bun pt sosea….. daca intra in noroaie – sleauri sau zapezi …. ar deveni bun de tinta fixa. De oglinzile retrovizoare ale soferului nu mai zic ca poate are camera .

    4
  3. Pe aceeasi linie
    https://www.defenseromania.ro/industria-sarba-de-aparare-a-dezvoltat-o-noua-versiune-a-tancului-m-84_613300.html
    Despre ce vorbeam. Noi am ramas cu T55 si cu versiunea din 1996 alui TR85.Ei dezvolta si produc transportoare de la zero voinicii nostri s-au trezit ca nu-s in stare sa asambleze partea din comanda de Piranha prevazuta in contract.Asa-i cand esti prost si-ti distrugi baza pe care o aveai. „Gramada de fiare vechi” putea fi restructurata si modernizata. Au preferat s-o distruga ca sa se imbogateasca burtosii imobiliari cu conexiuni in politica si administratie. Acum stam si salivam cand vedem la altii.

    30
    • „Asa-i cand esti prost si-ti distrugi baza pe care o aveai.”

      Mai degraba habotnic si fanatic! Dar la randul lor, acestea practic, tot o forma de prostie sunt!

      Cand eram mai tanar… auzeam pe multi din jurul meu, vorbind despre un fel de „fatalitate” pe care poporul nostru ar avea-o-n vene… ei la randul, nestiind sa se exprime mai clar, la timpul respectiv, nu prea intelegeam, la ce anume fel de fatalitate se refereau… sau mai bine zis, poza nu-mi era destul de clara!

      Acum, ani mai tarziu, mi-a picat fisa… se refereau la faptul ca noi ca Romani, ne place la nebunie, sa ne dam mai Stahanovisti decat Stahanovistii insisi sau mai Papa decat Papa de la Roma! Ne plac extremele la extrem!

      Nu avem niciodata obiceiul, sa ne uitam la noi insine si sa analizam, cum sa adaptam un concept sau orice alt mod de gandire, ce provine din afara Romaniei, tipicului si specificului nostru de a fi, dupa care sa ne apucam de executie intr-un mod echilibrat!

      Pur si simplu efectuam operatiunea de copy-paste, dupa care calcam pedala pana la podea… nepasandu-ne de faptul ca ne facem rau noua insine si ca distrugem propriul fel autentic de a fi… ne doare-n fund si calcam pe cadavre efectiv!

      Plus, multa, multa tradare! Soarta fostei Unitati 110 si cazul Virgil Sahleanu(si nu numai), taierea padurilor, etc, spune mai mult decat de ajuns! ?

      3
  4. Remarc scaunele care NU sunt fixate pe podea.
    Ci pe tavan.
    Adică cum e acum regulă. Că sa nu fi nenorocit când explodează mina dedesubt.
    57 mm trebuie să aibă un recul zdravăn. Curios cum îl reduc.
    Bravo lor. Se chinuie și produc.
    Nu taie tot sa vanda ca vecinul de peste Dunăre.

    9
  5. @Răzvan Mihăeanu
    Dacă se permite o corecție minoră, nivelul 4 e protecție contra 14,5. Contra 25 mm e nivelul 5.
    Părerea mea, hîc…

    5
  6. Bravo lor! Ne uitam cum altii mai mici ca noi se misca cu talent in productia si conceperea de tehnica militara…Ce rost are sa mai facem comparatii, noi nici praf de pusca nu mai facem! O sa tragem de Bizon, Jder, TAB si resapate sovietice pana pica natural, apoi mai vedem! Ca doar facem fata tuturor provocarilor!??

    14
  7. P5 ale noastre in varianta IFV cu 30mm si fara rachte AT deocamdata…no comment…
    La calibrul astra perforeaza aproape orice except frontal MBT

    Daca or sa o poata produce in numar mare o sa aiba ceva batai de cap si croatii si albanezii…

    3
  8. Hunter (Scythia Minor)

    Îmi place mult ultima variantă de modernizare a tancului M84 (AS1).
    Sârbii sunt popor serios, care în ciuda bugetului mic, ne demonstrează că dacă vrei se poate.

    5
  9. Are putere de foc mai mare decat tancu regimului corupt . Kazacstanu a scos cu 10 ani in urma Barys ,un tab echipat cu aceeasi turela

    2
  10. Buna ziua , am si Eu o curiozitate daca se poate : Ok ma inteles ce fac uni altii dar Ai Nostri ! nu mai primesc Nimic ? se mai aude ceva de la blindate , camione dustere , … nu stiu orice ! Multumesc

    5
  11. Romania nu mai se face bine niciodata.In 19 Octombrie fac 28 de ani.Ce mi-ar fi placut sa lucrez intr-o fabrica care sa produca asa ceva. Asa lucrez intr-o fabrica care produce piese forjate pt. Caterpillar si un producator german de componente auto intr-o fabrica care altadata avea 3000 de angajati.Acum are 150 dupa privatizarea din 2004.Ne meritam soarta.

    13
  12. Serbia merita aplaudata in picioare!

    25
    • Corect.Ce industrie de armament ar fi avut Serbia, dacă ar fi avut oportunitățile României, în calitate de membru NATO și UE.Industria sârbă de armament ar fi fost ceva de vis.La noi, datorita corupției generalizate și dezinteresului politicienilor fata de industria națională de armament, situația este asa cum este.

      2
  13. Tot timpul si peste tot s-a vorbit despre mareata industrie romaneasca, capacitatile acesteia si in pofida faptului ca MApN-ul a solicitat celor de la Moreni prin 2010 (sau asa ceva) productia unui prototip care sa fie testat nu am obtinut decat Saur 2 derivat din prima lui versiune derivat la randul lui din Zimbru care la baza este TAB clasic derivat la randul lui din BTR-ul rusesc ce-si are originea prin anii 50 ai secolului trecut (deci antic!).
    Saur 2 a iesit cu o protextie STANAG 1, pe alocuri avea protectie 2 in timp ce Lazar „on the stock” are protectie de nivel 3 cu toate ca este mai vechi decat Saur chiar daca are o greutate substantial mai mare (cca 24 tone fata de 17). In privinta lui Lazanski ce sa mai spun? La o greutate similara cu baza lui Lazar are protectie stock ce incepe de la nivelul 4 in partea frontala si poate ajunge la 6 (aproape imi vine rau!).
    Nu mai spun ca de vreo 5-6 ani incercam sa cream o arma de asalt care sa inlocuiasca PM-ul ce are la baza tot ceva rusesc (AKM-ul) si cu totata evolutia tehnologica, noile materiale disponibile acum, ne-a iesit o arma mai grea decat e AKM-ul si atunci ne intrebam de ce ne mai trebuie o industrie militara, doar sa platim cuiva salarii?
    Mai bine importam ceva, inclusiv cartusele ca tot iesim mai ieftin cu toate teoreticele probleme de aprovizionare in caz de ceva-ceva…

    7
  14. #babaietii care se radea de corul bocitoarelor vedeti ce se intampla prin vecini?!…romani autentici,mandri si verzi ce sunteti cu cincinalul in doi jumatate facut prin condei.

    8
  15. Probabil ca tunul este derivat din vechiul ZIS-2. Ai nostri ar putea incerca o transformare pt tunul a.a. de 57 mm in sensul sa-l puna pe un sasiu blindat de TAB , SAUR sau MLI. Cred ca s-a zis ceva in acest sens si pe acest site. Turela ar trebui sa fie mai spatioasa ca sa poata fi alimentat cu incarcatoarele acelea de 4 lovituri.. Este drept ca nu ar avea caracteristici a.t. la fel ca cel sarbesc dar cred ca ar face fata onorabil altor blindate. Pt. misiuni a.a. este depasit ( 120 lovituri/min. ce-i aia ) Poate doar sa se mai bata cu elicopterele. Am impresia ca undeva, acolo sus, cineva se teme sa ordone transformarea acestor pise in tunuri de camp. Ca daca Doamne fereste, vine o zburatoare din vecini si se sparcaie pe o instalatie de importanta strategica cine raspunde ca n-au avut cu ce sa zvarle in ea ?

    1
    • Tunul S-60 de 57mm nu are stabilitatea necesara sa traga serie de pe roti de la 1.5 m inaltime. Calat, tragea undeva la 5-7 m/1000 metri distributia de lovituri. Pus la 2.5 m inaltime e si mai rau. Deci nu poate trage in regim automat cu precizie suficienta. Poate daca reusesti sa-i pui in stabilizator electronic mai castigi ceva dar, dupa cum vezi mai jos, nu merita.
      Eu sper ca S-60 ul nu mai e in dotare. O baterie de tunuri are nevoie de ~100 de oameni, intra in pozitie in 30-60 de minute si e mai putin capabila decat o OSA. De CRT- 1M (cine stie cunoaste) nici nu mai vorbesc, tehnologie radar a anilor 1950.
      Sa-i fie tarana usoara,

      4
  16. @Razvan „Fording” – capacitate de trecere prin vad de 1,6 m
    Sirbii sunt aia de la care cumparam pulbere, nu? 🙂
    57mm… 148 de proiectile gata de tras
    Ar fi interesant de facut o comparatie 57 vs 30, inclusiv cata munitie poate sa care fiecare.

    2
  17. 1. Arata bine
    2. Dincolo de forma exista si tehnologiile necesare?
    3. Iar revine tema tunului de 57 (calibru mediu). Toata lumea ignora ca nu poate penetra blindajul unui tanc modern decat in conditii extrem (imposibil) de favorabile, are cadenta varza, logistica e un cosmar fata de un tun de 25-30 mm, iar platforma pe roti nu asigura stabilitatea necesara unor trageri de precizie dincolo de 1500-2000 m, adica acolo unde are singurul avantaj – penetreaza blindaje usoare la distanta mai mare decat poate un tun calibru mic. Solutia civilizata tot aia e: tun 25-30 mm insotit de ATGM.
    4. Si noi am avut prototipuri, ei cate au fabricat? Ca daca te uiti la datele publice privind dotarea Serbiei cu armament nu te mai agiti asa tare.

    11
  18. Serbia a tras invataminte dupa razboiul intern si extern de acum 20 + de ani. Iti faci jucariile la tine in garaj si nu depinzi de nimeni. Dai de lucru si la oameni plus basca ca iti mentii technicienii si inginerii ocupati + capatind experienta si propia ta industrie de armament.
    Incet dar sigur nu prea ne mai putem compara cu nici o tara vecina ( – Bulgaria? ).
    Bravo lor.

    4
    • Cam greu sa nu depinzi de cineva.

      Motor: CUMMINS ISM500 750 CP, cutie de viteze ALLISION 4500 SP

      În rest arată binisor, seamănă pe undeva cu carcasa aia testată la explozie acum ceva ani.

      5
    • „Iti faci jucariile la tine in garaj si nu depinzi de nimeni.”

      Toate bune si frumoase, dar srpski nu sunt inca 100 la % independenti!

      „Motor: CUMMINS ISM500 750 CP, cutie de viteze ALLISION 4500 SP.”

      Daca americanii decid sa-ti taie macaroana… pardon, motorul si cutia de viteze(si/sau piesele de schimb), T.A.B.-ul sarbesc rugineste in garaj!

      Si ma indoiesc ca altii ar fi dispusi sa le ofere o alternativa la motorizare si cutie de viteze, dintre putinii care mai sunt in stare sa fabrice ceva cat de cat decent…

      2
    • Poate cam asa ar fi trebuit sa arate TBT 8×8/SAUR-3…..?! Chiar in conditiile actuale este foarte greu de prezis ce se va intampla cu dotarea tehnica a ArmRo si cu industria romaneasca de aparare. Actualmente este aproape dezastru total dtpdv!!!! Cu cateva rachete HIMARS, Patriot, Spike, Hawk-3, poate NSM si NASAMS, LAROM, cu 17 F-16 ABM Falcon si blindate Piranha-3/-5, o panoplie infima de jeep-uri blindate si neblindate + un manunchi de MRAP-uri iar restul fiind armament vechi si vetust partial modernizat nu poti face o armata moderna, performanta si eficace!!!!!
      Felicitari vecinilor sarbi!!!! Personal i-mi place la ei si cum au modernizat BVP M-80 AB1 care ar putea fi un ipotetic model pt modernizarea MVVM sau chiar MLI-84…daca si daca si iar daca….?!.
      https://en.wikipedia.org/wiki/BVP_M-80

  19. Acum, că le vedeti unul lîngă celălalt, faceți o comparație între Lazar si Lazanski, pe de o parte, si Saur 1 si Saur 2, de cealaltă, si vedeti nivelul real la care ne aflăm.
    A doua la mînă, când a fost postat articolul despre Lazar, a iesit o ditamai discuția despre crenelurile de tragere din interior, cu o grămadă de argumente, pro sau contra. Ei bine, sârbii au rezolvat și disputa aia.
    Părerea mea, hîc…

    7
    • Sharky,

      1.) Deci comparam 2 produse aparute prin 2005 respectiv 2008 cu altele aparute in 2013 respectiv 2021?

      2.) Nu comparam si din ai cui bani au fost facute cercetarea si prototipurile?

      3.) Stim ca nu crenelurile de tragere au fost impedimentul major. Da, rezulta si aranjare scaunelor in interior, dar de la prototip la o versiune de serie, eliminarea fantelor respective nu ar fi fost o problema insurmontabila, simplificand si ieftinind si procesul de fabricatie, ca nu mai era nevoie de operatiunile de decupare, ranforsare si instalare a fantelor.

      4.) De acord cu avansul sarbilor fata de noi, si stim si de ce: modul cum au fost alocati banii de cercetare pentru TBT 8×8 si suma modica alocata, reducerea continua a bugetului si schemelor de personal in uzine, managementul defectuos al programului in sine. La asa interes, de ce ne-am mai compara cu sarbii. Pe noi nu ne intereseaza de fapt sa facem ceva util in domeniul asta. Pacat de cei de la Moreni care au fost fraieri si au investit din banii lor – niste idioti!

      4
      • MZ , i-ti bati capul degeaba, milutaurii stie intotdrauna mai bine decat civilii, Ma Ciuca’s rules…

        Industria noastra nu poate fiindca nu e in stare si atat, cauzele insa pe militauri nu-i intereseaza , ei vor doar mercedes si bembeu intr-o tara cu wc in fundul curtii si cu un salariu minim putin peste 200 €

        1
        • Nu-i chiar asa Serghey. Vine poate fi comuna, dar nu este exclusiv a militarilor. Cine isi risca viata are tot dreptul sa aleaga ce-i mai bun de pe piata in limita bugetului alocat.
          Nu este treaba lor sa se ocupe de rentabilizarea industriei militare de stat, aia-i treaba ministerului de resort.
          Cine trebuia sa se ocupe de deschiderea fabricii de pulberi? MApN sau Min. Econ.? Pai fabrica-i la Min. Econ., aia de la MApN nu au competenta. Pe de alta parte, au mai rasuflat stiri cu tot felul de ghenerali care au „aranjat” unele achizitii.
          Este un subiect foarte amplu aici si este nevoie de o rearanjare a lucrurilor care nu poate fi decisa decat de politic.

          7
          • Stiu ce spui si sunt de acord cu afirmatiile tale si nu din pura complezenta totusi exista cativa de totusi, un totusi ar fi ca nu-i ok sa faci achizitii de cateva miliarde de euro iar la intern sa faci investitii de doar cateva milioane de euro in ind nationala, meapeneul trebuie sa inteleaga ca e chestiune de siguranta nationala sa nu-ti poti produce macar pulberi pt munitii, n-am vazut niciun gheneral sa se planga si mai ales Ciuca care e ministru, pur si simplu nesimtitii de militari si de politicieni nu au dat nicio sansa Moreniului sa faca un TBT 8×8 cum trebuie, refuzand propunerea constructorului de a achizitiona un lot de transportoare , bani cu care acesta ar fi construit un produs superior, era vb de retehnoligizare neparat necesara pt a putea scoate un alt produs.

            Al doilea totusi e ca, daca contribuabilul merge cu Logan nu poti sa-i dai bugetarului doar mertan, pe ici pe colo mai poti baga si cate-un Logan, ma refer strict la faptul ca economia nationala nu-si permite sa doteze o armata doar cu bunaciuni scumpe de afara in cantitati rezonabile, este nevoie si de cantitate nu doar de calitate, ma refer strict la capacitatea de inlocuire in urma pierderor suferite, deci tot siguranta nationala.

            Al treila totusi e cu riscatul vietii e mai mult decat relativa, in situatie de conflict ne vom risca toti viata nu numai ei , sau iertare acum am priceput, ei sunt speciali, ei cu mertanu restul pulimii cu dacia 1300 din 75……cred ca corect ar fi fost daca dezideratul lor era macar la un produs de mijloc gen Logan.

            Sunt foarte dezamagit de militari, nu fac nota discordanta de restul bugetarilor, interesul poarta fesul iar populimea tace si plateste .

            2
            • Toata problema in cazul multor comentatori de pe site pleaca de la premisa gresita ca industria romaneasca de aparare de stat, inclusiv cercetarea de stat in domeniu mai sunt in stare de ceva. Nu, nu mai sunt, vor fi fost candva, dar acum sunt o mare gramada de rahat, pardon my french.
              Orice discutie despre ce putem si ce nu putem face in tara trebuie sa plece de aici. Visam la avioane – IAR-99 catre India ca sa dau un exemplu concret recent, afirmatie facuta de un deputat si de un lider sindical (parca) dar ignoram faptul ca: (i.) proiectul e al lui INCAS si (ii.) Avioane Craiova S.A. e de ani de zile cu un picior in groapa, cu forta de munca pe minim si cu capitaluri proprii negative ceea ce o face foarte greu bancabila.
              Este armament care a ajuns la un nivel extrem de ridicat de sofisticare si unde producatorii (si asa limitati la numar) investesc miliarde – rachete AA, AN, avioane de lupta, tancuri etc Nu poti concura cu ei decat daca iti asumi investitii echivalente sustinute pentru o perioada lunga de timp, 15 – 20 de ani.
              Am mai spus-o, pana nu facem o evaluare cinstita a tot ceea ce inseamna industrie de armament de stat si privat, ne limitam la ceea ce ne este accesibil dpdv sofisticare tehnica – uniforme, casti, veste antiglont, armament individual, masina 4×4, 8×8, munitie – ca sa dau cateva exemple, nu decidem investitii sustinute si nu ne asumam pierderi economice pentru ca asta nu-i intotdeauna profitabila iar noi avem sanse foarte mici la export n-o sa vezi mare lucru schimbandu-se.
              Nu-mi place de Ciuca dar omul a spus clar ca, desi doresc sa ia „chestii” din productia interna – exemplul loviturii de 122mm cu raza extinsa, fabrica – Tohan parca, nu a omologat respectivul produs la standarde NATO – whatever that means. Motiv pentru care a amanat o licitatie pentru munitii.
              Povestea fabricii de pulberi este iarasi un exemplu graitor de incompententa si nepasare duse la extrem. De cine apartine Fabrica de Pulberi Fagaras? De Min. Econ.
              No shit, asta „cu riscatul vietii e mai mult decat relativa”… Man, ai fost tu in Afganistan? Nu cred. Atitudinea pe care o ai denota necunoasterea vietii de militar.
              Da, militarii sunt si ei alti bugetari dar sunt acea categorie de bugetari care merita sa primeasca in materie de dotare tot ce avem mai bun. Evident, cu mentiunea ca trebuie sa fie sustenabil raportat la bugetul alocat si nu dpdv cost de achizitie cat dpdv cost de intretinere si utilizare.
              Am mai explicat pe aici ca militarii nu au voie prin lege sa comenteze public astfel de lucruri. Eu am zis, eu am auzit.
              Desigur, lunga lista de ghenerali condamnati nu ajuta la scaderea perceptiei cum ca si militarii sunt doar alti bugetari…

              5
              • ,,….armament individual, masina 4×4, 8×8, munitie…” da-le sa ke vad ca ke mananc acuma , manca-le-ar tata sa le mamance, ai vazut vreu sfant investit in arma de ast, 4×4, 8×8?!!!

            • @serghey boss ai vazut cum arata iar 99 td ? tu daca ai avea bani de investit intr-un avion si ti-ar veni unii cu macheta aia tu ai baga bani in proiectul ala?

              https://www.rumaniamilitary.ro/proiectul-iar-99-td-prezentat-la-inventika

              vrei sa ne uitam pe ce se duc banii in institutele romanesti de cercetare ? baloane extra atmosferice si alte balarii din astea s.f.
              scopul este doar sa scoata hartii inutile pe banda si sa toace bani.

              eu sunt de acord cu faptul ca o industrie de aparare e necesara mai ales pe lucruri consumabile precum munitii,pulberi etc. poate produse de nisa spre export dar nu ai cum sa faci asa ceva cu institutele de azi oricati bani ai baga in ele ar fi in zadar.
              sa incerci sa faci curatenie in ele e inutil ca sunt putrezi pana la temelie.
              trebuie inchise si deschise altele unde iei de la zero si angajezi pe bune. orice bani arunci in ele acum e in zadar.

              4
        • @Serghey
          Atîta timp cît militaurii sunt cei care își riscă viețile cu produsele respective, și nu inginerii ăia care le proiecteaza din birouri, fara sa fie interesați de nevoile luptătorilor, nu ți se pare normal să aibă și ei un cuvînt de spus?
          Suie-te si tu într-un TAB, pleacă într-o patrulă știind că ai șanse 90% să dai peste o mină sau un IED, și vorbim pe urmă despre sentimentele la adresa inginerilor.
          Părerea mea, hîc…

          11
      • @M.Z.
        Revenind la punctele 1 si 2.
        Ce nu știi tu, și nici multă lume, este faptul.că în timp ce lucrau la,Saur 1, o delegație de la Moreni a venit la noi în Afghanistan, la început de 2006, să ne repare un TAB care călcase pe o mină
        TAB-ul s-a comportat excelent, a crăpat doar pe la suduri, au rezultat doar o fractură de calcaneu și o tasare de coloană.
        Mina fiind antitanc, cu o greutate de 7 kg de exploziv. Din aceasta cauza am avut meciurile cu @nicusor si acecetetemeul lui, care nu au reusit să faca nimic in plus, dupa ce au cheltuit niste bani si timp aiurea.
        Revenind la Moreni, cît au stat la noi, aproape o lună, să repare TAB-ul respectiv, noi am tot vorbit cu ei, si le-am spys ce ne durea despre taburi, si ce anume am fi dorit îmbunătătit la ele.
        Protectie, mobilitate si confort. Le-am dat si soluții, asa cum le vedeam noi, aia care ne riscam viata zi de zi in ele.
        Chestia frumoasă e că, în afara de motor mai puternic si de bot modificat, nu a aparut nimic din ce vorbisem noi cu ei, nici in Saur 1, nici in Saur 2.
        Acum, tu daca ai un Trabant, si vrei ceva mai bun, si vin eu si iti promit ceva mai bun, si eu vin cu un alt Trabant cu motor de Golf 3 stilizat puțin, si cu caroserie din fibră de sticlă în loc de carton presat, tu l-ai cumpăra?
        Părerea mea, hîc…

        16
        • Și ce or zis ei?Ca de făcut am înțeles,nu or făcut.Dar măcar ce spuneau tete a tete?

          A-stan e oricum istorie antica.Prezentul ii cum sa nu te tragă în poza.
          Nu văz ce mare jmekerie ar fi între Piranha și Saur din pdv mascare și protecție la foc indirect.

          3
          • @Mihais
            In pfincipiu, ne dădeau dreptate. Unii au luat notițe, bănuiesc că de complezență, că de văzut nu s-a văzut nimic.
            Aceeași chestie s-a întîmplat când am recepționat MLI-urile. Ne-au lăsat vreo lună să ne jucăm cu ele, apoi a venit o comisie formată din 2 colonei si câțiva maiori, toți ingineri, și ne-au cerut impresii, pro și contra.
            Bănuiesc că erau cei care s-au ocupat de modernizarea MLI-ului.
            Când am început să vorbim, pe rând, și să ne e punem punctele de vedere, coloneii s-au înnegrit la față, iar maiorii, mai tinerei, ne-au râs în nas, „ce vrèți, băi, Bradley sau Warrior? Asta aveți, cu asta luptați”.
            Apoi coloneii ne-au luat pe câțiva mai bătrâni in alt birou, și au început sa noteze ce le-am spus noi. Mai departe…
            Părerea mea, hîc…

            12
            • Bun așa. Ce e drept,pe la putini chiar se tine cont de ce zic talpasii.Sau ajunge unde trebuie după 10 ani.

              Cred ca pricep de unde vine putina ta simpatie pt autobuze.

              Combinat cu diverse genii la comanda…

              Dar,sa fim optimiștirealisti,Toyota si Mitsubishi fac mașini bune și pe toate drumurile se găsesc.

              Mai scăpa aliații un C17 cu Stinger și Javelin și suntem unde trebuie.Un os în gatul unora care vor sa ne înghită.Era bun sa fim o gheata pe gat,dar vorba maiorilor,cine ne credem…

              4
            • a ajuns macar ceva din feedback in modernizarea mli ?

              1
        • Saur 1 a fost din start pentru irakieni, nu cred sa mai fi mers inglobate chestii in 2006-2007, depinde ce ati cerut. Erau focalizati pe ce voiau irakienii, probabil intr-un pret cat mai redus.
          Saur 1 este un Zimbru cu repozitionarea motorului si trapa de acces spate.
          Ca BTR-87 rusesc.

          1
      • @M.Z.
        Referitor la fonduri, si la cercetare.
        Banii, care oricum sunt puțini, sunt cheltuiți și aiurea. V-am mai spus, intrați pe pagina ACCTM si vedeți ce cercetează.
        Când la noi amenințările erau formate din mine, IED-uri și lovituri de AG-7, si trimiteam rapoarte si lectii invatate din Afghanistan, ei cercetau compozitul care sa mareasca protectia la 7,62 mm AP. Kitul de protectie antima l-au rasolit, iar compozitul respectiv, după cum am mai spus, deja il purtam pe veste de cativa ani, produs de Stimpex.
        Apoi, cresterea protectiei la MLI si TR-85M1.
        Referitor la MLI, proiectul dupa care am.luat noi licența, BMP1, asigura protectia impotriva proiectilelor de 20 mm, frontal, si a rezistat hiar si la 23 mm. Al nostru MLI, desi are bli dajul mai gros frontal, asigura protectia doar contra 12,7mm, asa zice producătorul.
        Ori producatorul minte, ori blindajul românesc e mai slab decît cel rusesc. Coroborat cu informația că Obuzierul autopropulsat de 122mm a fost abandonat din cauza rupturilor carcasei in timpul tragerilor, rezulta ca blindajul ar fi cam de cacao.
        Acum, Acctm-ul s-a scremut sa ii creasca protectia, fabulos, la…14,5, in conditiile in care rusii pun pe tot ce prin de la 30 de mm in sus.
        E de porc? Este…
        Referitor la TR85, tanc proiectat sa incaseze proiectile de T72 si sa reziste, cu placa frontala realizata dintr-o placa initiala de 80mm si cea de baza de 100mm(blindaj mai performant decit al T-72 contemporan, teoretic), vine Acctm-ul si realizeaza un studiu in care sa-i marească protectia frontala la…nivel 5 Stanag 4596. Adica la 25mm AP. Hopa-henț! Cum vine asta??? Ceva e putred în Danema…ăsta, la Bucuresti.
        Ori e tanc, ori transportor, dar mai greu?
        Acum înțelegi afirmațiile mele legate de inginerii care nu livrează, și doar cercetează ca sa se afle in treaba?
        Mă opresc aici, că deja am plictisit lumea si pariez ca am provocat o grămadă de migrene.
        Părerea mea, hîc…

        18
        • Da, stiu, le-am citit, unele de mai multe ori.
          Intrebare: de cine tine ACTTM (cred ca asta ai vrut sa scrii, nu ACCTM)?
          Si daca MApN vrea altceva, de ce ACTTM studiaza ce studiaza?

          1
          • @M.Z.
            Mă depășește, total, răspunsul la această întrebare. Ca să-ți formezi o idee, uită-te la fețele distinșilor generali când studiază produsele Ace etetemeului. Spune-mi ce impresie ți-au lăsat, te rog.
            Părerea mea, hîc…

            3
            • Din ce stiu eu, ACTTM tine de MApN. Sunt UM-uri

              1
              • Știu asta, Marius! Doohhh…
                Asta era limpede ca lumina zilei. Eu iti raspunsesem la întrebarea cu „de ce cercetează ce cercetează”.
                Părerea mea, hîc…

                1
                • Am scris acolo ca si restul lumii sa inteleaga, nu doar noi doi 🙂
                  Pai in cazul TBT 8×8 cercetarea s-a oprit dupa testarea solutiei de blindaj, fara a mai integra drivetrain-ul. Ceva ce amaratii de la Moreni reusisera pentru Saur1 si Saur2 fara ACTTM, daca am retinut corect. Ce nu au putut cei de la Moreni, a fost implementarea unor solutii mai complexe de protectie si alte chestii, exact acolo unde ACTTM ar fi trebuit sa contribuie.

                  La urma urmei, Moreni e uzina constructoare, nu designer. Tocmai din perspectiva asta, Saur1 si Saur2 au fost niste realizari exceptionale, chiar daca nu indeplineau tot ce voia armata romana, desi tinta lor initiala au fost clienti la export.

                  Tocmai de aia misterul scopului cercetarii ACTTM imi pare si mai bizar… In plus fata de expresia de pe fetele ofiterilor MApN de care vorbeai, fata cu rezultatele „exceptionale” de cercetare ale altor ofiteri, colegi de MApN, dar ingineri.
                  Si poate de aia probabil ce ati cerut in Afganistan nu s-a putut implementa de Moreni… ca ACTTM trebuia sa studieze inainte de a oferi solutia catre uzina, care nu avea capacitatea sa faca cercetare dincolo de niste chestii relativ simple.

                  2
                • inca niste aspecte:

                  1.) Pentru Yugoimport SDPR, care sunt de stat, mare parte din cercetare o fac astia – ACTTM-ul lor, care apartin de Min Apararii
                  https://en.wikipedia.org/wiki/Military_Technical_Institute_Belgrade

                  2.) Yugoimport e tot de stat, dar pare subordonata direct guvernului.

                  3.) Prototipurile Lazar au fost testate de min. apararii la
                  https://en.wikipedia.org/wiki/Technical_Testing_Center

                  4.) Armata sarba a comandat 6 Lazar 2 in diverse configuratii, pentru evaluare, iar jandarmeria lor a comandat 2. Apoi au luat 20 de Lazar2.

                  2
          • Scuze ca intervin.
            Asta-i una din marile ineptii locale: separarea cercetarii/proiectarii de unitatea de productie. O fi avut sens in comunism – economie centralizata, cand toate dadeau raportul in acelasi loc, dar nu are sens intr-o economie de piata.
            Armata e si ea oglinda societatii in care traim astazi. De la drona pierduta, recuperata din Marea Neagra pana la aia care l-au pierdut pe „Vasilica”.
            Se fac si pasi in directia cea buna, dar cum nu prezinta doza ceruta de senzational si nici nu se incadreaza in zona „acum scuipam pe astia” trece neobservat: https://sg.mapn.ro/app/webroot/files/project/HG%20documenta%C8%9Bii%20tehnice.pdf
            Problema noastra majora e ca nimeni nu asculta pe celalalt, e un soi de dialogul surzilor.

            6
  20. Ce sunteti bei rei, nu ne-a zis noua Ma Ciuca ministru’ lu’ peste zvarcolit ca el e nemultumit ca nu se cumpara armament de la intern si ca el o sa faca si o sa dreaga si se va rezolva priblema, n-ati vazut si cu a rezolvat-o cu Cantacuzino?!!….fiti pe pace , pucioru’ si cu pulonu-s total stabile chiar daca in caz de bubuiala noi probabil nu mai fabricam nici fulminatul de mercur.

    Vecinilor sarbi, BRAVO!!

    3
  21. Nu zic nimic, nu compar cu nimic doar atat: am ajuns la nivelul de curge uleiul din TAB”uri pe strazi la aplicatiile din strainatate (Germania). Ne indreptam vertiginos spre productia de arcuri, sageti si sulite. Traiasca Romanica fanariot-marxista!

    10
  22. Si eu zic la fel , Bravo lor ! Se tin tare bine sarbii !

    3
  23. Nu știu de ce dar parca nu as invidia Serbia. Îmi e ciuda rău însă, pe tot felul de idioți din România care puteau continua proiecte, eventual in asociere cu vestici, cu israelieni, cu japonezi, cu cine doriți, proiecte care acum trebuiau sa aducă bani frumoși….

    2
  24. Lasa-i incolo pe ” fericitii si destoinicii” sarbi!
    Foarte ” inteligenti si patrioti”, au pierdut teritoriu la greu si-l vor recupera ….niciodata!

    E suficient sa tranzitezi Serbia si observi nivelul de , dezvoltare …. tiganie, mizerie la greu!!

    PS.intram in linie dreapta spre un conflict major, sper sa ne prinda PREGATITI din toate PDV!

    4
  25. Off topic. La noi s-a anuntat de 2-3 zile castigarea licitatiei de elicoptere medii de catre Sikorsky made in Poland, nu a vazut nimeni stirea?

    1
  26. 8×8 maghiarul german va sosi în curând

  27. 57mm il vad util ca o solutie ieftina ptr combaterea dronelor si helicopterelor.

    1
  28. 57mm ar fi util ca artilerie AA, ca tun pe transportor nu-i vad locul. In fata unui tanc n-are nici o sansa, in fata oricarui MLI/TAB este mult prea mare, 35/40mm sunt arhisuficiente.
    Nu vad ce au in cap sarbii cu 57mm pe un MLI pe roti.

    5
  29. @M.Z.
    Hai să le luăm pe rând, și metodic.
    1. Pe Saur 1 l-au scos la sfârșit de 2006, l-au prezentat in 2007, iar pe Saur 2, in 2008.
    Familia Lazar a aparut in 2008, și oricum, de atunci se vedea diferența de concepție si execuție.
    2. Cercetarea si prototipurile s-au facut din banii uzinei și ai angajaților, care ghici ce…nu-s privați, tot de statul românesc sunt bugetați și plătiți.
    La temele astea o să revin cu un comment separat.
    3. Faza cu crenelurile este total neimportantă, arata doar lipsa de adaptibilitate la condițiile actuale și încremenirea în timp a mirobolantei industrii de apărare.
    4. Faza cu banii iar e nesemnificativă.
    Mă îndoiesc că sârbii sunt mai bogați ca noi, și alocă mai mulți bani cercetării.
    Problemă e că ei îi cheltuiesc cu cap, iar noi cercetam cercetarea reinventării apei calde și a mersului pe jos.
    Și asta nu e numai problema uzinei, desi si ei ar trebui sa fie mai implicati, ci si a acececetetemeului care este.
    Si aici revin cu un coment separat, sunt convins ca pe 90% dintre cititori i-am pierdut deja pe drum.
    Părerea mea, hîc…

    10
    • De curiozitate am cautat pe net despre finantarea sarbeasca si surpriza:

      The director of the PE Jugoimport-SDPR, Jugoslav Petkovic, stated that the company had made a profit of RSD 2.5 billion in 2019.

      This is the arms factory’s third best result since 2012.

      In an interview for Blic, Petkovic said that the company had paid RSD 5.5 billion in profit between 2012 and 2018, which means that, in seven years, it paid five times more than in the previous 12 years.

      At the same time, EUR 98 million was put into investments, whereas, in the previous 12 years, it invested EUR 5.8 million in the production capacities of its subsidiaries, Petkovic said.

      He specified that most investment had been made in the Uzici facility, Kovački centar, Borbeni složeni sistemi, Kapislana, Precizni liv in Ada… Petkovic also said that Jugoimport-SDPR had employed 660 people at the end of 2011 and 1,414 at the end of 2019 and added that the number of employees had only increased in the production sector, whereas, in the administration, it had been reduced.

      He also pointed out that SDPR had never asked or received state aid from the budget for either itself or any of its subsidiaries.

      https://www.ekapija.com/en/news/2762444/jugoimport-sdpr-makes-profit-of-rsd-25-billion-in-2019

      pagina 1 tabelul cu indicatori

      http://www.uamoreni.ro/anual2020.pdf

      4
      • @robi
        Diferență de mentalitate! Ăia se zbat să facă ceva, și chiar fac. Ai noștri nu fac nimic, stau cu mîna întinsă, și tot ei se plîng că nu li se cumpără produsele, care-s cam aceleași de mai bine de 30 de ani.
        Noi, cu Miorița, la apus de soare vine sa ne omoare, baciul ungurean…
        Părerea mea, hîc…

        5
  30. Ii mananca in kur pe astia ca si pe rusalai mania de a baga calibru mare pe orice. Vedem ce fac cu reculul.
    Nu le mai bateti din palme, dai in plm au fost parliti rau prinsi cu usa acum ce pot face e sa faca tanculete si ” biatlon cu tancuri „.
    Industria lor militara e sublima desigur merita apreciati pentru efort. Dar mai mult ma intereseaza economia si calitatea de membru Nato asta e mai imporat decat niste Lazarusi facuti local.
    Noi avem GDP mai mare decat grecia in pana mea Dac cresteam anul cu 0,1 procentul din PIB alocat pt aparare in 10 ani avem 3% si la ce PIB voma avea atunci putem cumpara si produce local orice vrem. Important sa avem politicieni vizionari nu prostovanii astia.
    Noroc de la Chisinau.

    11
    • Parliti neparliti la ce produse scot ne arata cum este o industrie de aparare functionala. Copacii nostri doar vand terenuri pentru „imobiliare”. Nu ca industria asta n-ar fi utila, doar ca o mare parte s-a facut pe oasele unei industrii disparuta si datorita unor interese meschine nu doar din cauza ineficientei.

      4
  31. Vad ca cenzurati comentariile
    Bogdan foloseste un limbaj inadecvat dar probabil este in asentimentul vostru si il publicati
    Trist

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *