“Magia Coreeana”

tehnologie militara sud coreana

Magie adevarata, nu din aceea “vanduta” la colt de strada de diferite cetatene, cu fuste lungi si colorate, de o anumita etnie originara din Asia.

Si cand spunem magie apai stati sa vedeti.

In urma cu aproximativ doua luni Polonia si Coreea (evident ca cea de sud) au semnat un mega-contract care vizeaza tancuri, obuziere, avioane etc si, sa vedeti comedie, pe 19 octombrie, sud-coreenii au anuntat ca primele 24 de obuziere autopropulsate K-9PL Thunder sunt gata de livrare catre Varsovia.

Ba ca lucrurile sa fie si mai magice, la momentul anuntului toate cele 24 de obuziere, impreuna cu vehiculele de reaprovizionare – K-10, au defilat prin fata unei asistente ramase probabil mute de o foarte placuta uimire.

Pai daca nici asa nu-i magie, 24 de obuziere plus vehiculele de reaprovizonare in doua luni apai nu stiu ce ar mai putea fi!

Si nici macar nu este singura “lucratura” magica a coreenilor, la capitolul tancuri Hyundai Rotem n-a vrut sa ramana in urma fratilor de la Hanwha Aerospace Co. si tot pe 19 octombrie au scos si ei din uzina 10 tancuri nou-noute K2PL Black Panther. Pana la jumatatea acestei decade, 180 de tancuri vor ajunge in Polonia si discutam aici, repet, de tancuri nou construite, nu modernizate, nu din stocuri, nu din desert.

tehnologie militara sud coreana

Pana in 2025, inclusiv, coreenii vor mentine o rata de livrare de +56 de tancuri per an (170 de bucati in total) pentru polonezi, la care se adauga tancurile K-2 Black Panther care vor fi fabricate pentru propria lor armata.

Evident ca nu avem de-a face cu magie, dar aceasta exceptionala adaptabilitate [de a construi tancuri si obuziere pentru doi clienti, pe doua specificatii (poate usor) diferite], arata cat de puternica si versatila este industria militara sud-coreeana. In acest context, ne intrebam daca industria europeana ar fi capabila de o astfel de flexibilitate, stiind deja ca in cazul europenilor comanzi astazi si primesti peste 3 ani.

De adaugat si faptul ca in cazul contractelor cu Polonia, Seul-ul depune un efort considerabil si ca, o parte din tancuri si obuziere vin de fapt din vehiculele care erau initial destinate armatei coreene, dar chiar si asa, o cadenta de +55 de tancuri per an pentru piata externa, productia si mai apoi transferul de tehnologie pentru fabricare in Polonia a K9-Thunder (212 bucati deja comandate) arata o flexibilitate a capacitatii de productie cu totul nemaintalnita in industria militara, poate cu exceptia Statelor Unite.

Fantastica aceasta mica, pana la urma, tara asiatica si demna de intregul nostru respect, cu atat mai mult cu cat pana prin anii ’70, Coreea de Sud nu era cine stie ce mare natiune industrializata, “eruptia” a avut loc la inceputul anilor ’80.

P.S. Si pentru ca, cel mai probabil, polonezii sunt foarte placut surprinsi de ritmul in care sud-coreenii isi onoreaza contractul se aude ca Varsovia s-ar uita cu seriozitate si la MLI-ul celor de la Hanwha, o masina de lupta propusa deja australienilor, AS-21 Redback.

GeorgeGMT

140 de comentarii:

  1. Buna dimineața domnule George. Eu cred ca nu trebuie sa fim invidioși,nici pe polonezi,nici pe coreeni. Si noi ne echipăm forțele armate; nu mai departe de ieri,CSAT-ul a hotărat achiziția a 2(doua) elicoptere H215 . Problema e la preț si anume 150 mil.euro ambele,in conditiile in care aceleași surse spun in interorul aceluiași articol ca prețul per bucata e de 18 mil.dolari.Diferența probabil o face avionica aparatelor și/sau șpăguța. Dincolo de ironie,amară de altfel,noi cumparam 2 elicoptere,15 laptopuri,ș.a.m.d.,in timp ce alții se echipeaza la modul serios. Eu personal astept cu interes maxim urmatoarele achiziții.

    35
  2. Ca unu care lucreaza in industria de masini grele da.. Si in Romania sunt fabrici private care pot scoate cate 1-2 tancuri pe zi. No big stress, trebuie doar calibrata industria pentru produse militare. Sunt o groaza de firme mici care produc senile pt CAT, pe partea de turela si carcasa blindate iar sunt enorm de multe firme care le pot scoate gata sudate , prelucrate si vopsite, fabrici de rulmenti avem, fabrici de cablaje avem. Deci da, se poate lejer, dar industria europeana e adaptata produselor civile nu produselor militare spre deosebire de Corea de Sud care trebuie sa fie pregatita de razboi.Chiar am umblat in cateva fabrici din tara si am vazut capabilitatile lor si dotarile..

    44
    • Daca tu ai impresia ca asa, deodata, exista firme care scot 2 tancuri pe zi….lumineaza-ne, alea 2 tancuri pe zi din ce materiale compozite ar fi fabricate, si mai exact cum le sudeaza firmele alea? Pui senile de cat la motoare de 1000 de cai cel putin, cuplu spre 2000? Si de unde motoare si cutii??? Pe partea de turela zi-ne si noua una bucata firma capabila de asa ceva…ce SCF pui pe el, la ce armament? Avem fabrici de rulmenti…bun, care din alea se baga sa faca rulmentul turelei??? A propos, lucrez la JCB, World HQ, deci cred ca am ceva idee despre utilaje…va treziti sa vorbiti aiurea in pasune…

      17
      • @Val printre cele mai mari excavatoare din lume gen LBH 9600 CAT 6060,6040, etc partile metalice sunt facute in Romania(partea de senile, de ghidaje a senilelor, traversa, boom, stick, cupele, etc), Sennebogen partea de structura metalica e facut in Romania cam in 80% din cazuri. Materialele sunt S900+ sudate si verificate 100% US, plus MT in multe cazuri. Comanii de tratamente termice in care sa incapa aceste structuri sunt in Cluj si Bucuresti( or mai fi dar nu le stiu eu toate comaniile din tara de TT) JCB e o glumea proasta, pe langa CAT si LBH, te rog nu ma insulta cu jcb..nici nu merita majusule. Pe partea de turnatorii de aluminiu sunt cateva care pot face blocul motor prin turnare sub presiune( TG Mures si Pitesti). Pe partea de electronica sunt multe firme care pot face(Zollner, Marquad, Plexus,.Continental sectia din Timisoara), ideea e sa dai comenzi. JCB sa faca jucarii din plastic ca sunt mai rezistente decat alea a lor adevarate :))

        25
        • Deci, iei tabla de la Sidex, o sudezi, pui senile de cat si ai tancul. Pardon, doua pe zi. Coreeni sunt prosti gramada, fac doar 60 pe an. Italienii, nemtii, britii, francezii, prosti si ei, nu s-au gandit la solutia ta. Dai cu pila, iese tancul… :))))

          7
          • culmea ironiei lucram cu materiale din Franta sau Germania de multe ori iar materialul de adaos e din Germania sau Coreea de sud. Hai zi ceva de JCB.. Pe tabla groasa ai fi surprins ca sidex e foarte buna.. Hai zi ceva de CAT 6060 -6090, Komatsu 3000-4000-7000. Curaj, te provoc. Cand vrei iti dau poze cu ele in diferite faze de asamblare..dar te costa 1 Euro /poza pt ca furati knowhow 😉

            2
            • Joint Manufacturing Systems Center are capabilitatea de a produce 2,5 tancuri pe zi. Asta se intimpla intr-o uzina de 150.000 de metri patrati. Unde exact in Romania exista asa ceva?

              Programul de asigurare al calitatii unde il punem?

              Pachetele de armura cine le dezvolta? Romania nici macar nu are o traditie in cercetarea stiintei materialelor, deci ce sa mai vorbim de productie.

              Armamentul principal banuiesc ca il fabricam cu chinezariile de la Resita care „sunt in conservare” nu?

              Numai de curiozitate, dar cum ai de gand sa fabrici inelul turelei? Ai nevoie de un strung specializat. Cine face investitia capitala in ciurucul asta a carui valoare este de ordinul milioanelor.

              Daca vrei acest fel de capabilitate trebuie sa te uiti la Huta Stalowa Hola. Guvernul polonez a luat o decizie de a investi capital in productia de vehicule blindate si a subventionat crearea de capabilitati de productie din propriul buzunar fiind perfect constient ca nu isi va recupera vreo data investia.

              9
              • ” Ai nevoie de un strung specializat. Cine face investitia capitala in ciurucul asta a carui valoare este de ordinul milioanelor.”
                Intreprinderea de rulmenti grei Ploiesti , producatorul rulmentilor de turela ai TR-urilor .
                Astazi Timken Ploiesti .
                https://marianradulescu55.wordpress.com/2015/11/29/rulmentistii/
                https://www.listafirme.ro/timken-romania-sa-3196778/rulmenti-grei-sa/

                Despre compartimentele AQ / QA din firmele din Romania despre care iti povesteste omul ai cel mai mic habar ?

                Gura bate …glanda gandirii , Bobita .

                4
                • Ce are sula de a face cu prefectura? Realizezi ca diametrul inelului este in exces de 2 metri nu? Realizezi ca ai nevoie de un „strung turela” conceput specific pentru asemenea aplicatii nu? Realizezi ca un astfel de strung costa de ordinul milionelor nu? Cine suporta investitia ? Popa Cioaca nu?

                  Inteleg ca ai o mare dileala in cap cu mareata industrie autohtona, dar poate dai si tu mai putina dovada de prostie asociata cu scurgerea scuipatului din gura.

                  4
              • @Alex pe partea de productie te pricepi cum ma pricep eu la strategia militara. Chiar iti dai parerea la chestii care nu te pricepi. Pentru amorul artei utilaje CNC care sa ti prelucreze ce vrei tu se fac la Emsil Oradea, partea de sudura se poate face la Gormet Cluj( care fac structuri asemanatoare tancurilor ;;)) ), Comelf Bistrita, si cu niste investitii Unio Satu Mare, oteluri seciale se pot produce si la Donasid Calarasi cu mici modificari pentru partea de turnare continuaa( ce au ei acuma e ideal pentru tevi de tun) Ca sa aflii si tu, inele mai mari decat cele de tanc se fac si acuma pe Volver sau pe freze mari cu cutit zburator. Te rog rezuma te la arta si strategia militara. Deocamdata eu sunt inginer si am vizitat mai multe fabrici decat tine. Iti respect experienta militara dar la prodcutie chiar nu te pricepi si vorbesti balarii. Deocadmata eu am o diploma de iginer sudor international si am colaborat inclusiv un pic cu Rheinmetall pentru autorizarea unor sudori si proceduri de sudare pentru echipamente militare, tu nu!

                8
                • BS Systems Engineering USNA class of 1998. In mare parte am uitat totul mai putin chestii din astea care tin de WBS, BOE, LOE, BOM, etc. etc. Ce propui tu aici nu a facut-o nimeni in lume si este demna de Planeta Talaforme. Realizezi ca investitia guvernului polonez in Huta Stalowa si un intreg ecosistem de furnizori se ridica la $2,2 miliarde nu? De asemenea contribuabilul american a cheltuit $3 miliarde pentru a construi si mentine o uzina de tancuri in Egipt. Ca ai colaborat cu Rheinmetall nu conteaza nici cat o ceapa degerata daca nu ai nici cea mai mica idee ce inseamna costurile aferente. Alfel noi scoatem 1-2 tancuri pe zi? Bazat pe ce? What is the level of effort per vehicle? How many man hours to have a vehicle rolling off the assembly line? What is the value of the bill of materials and the basis of estimates? Simple questions to which I doubt you have the answers.

                  5
                  • Fratele meu iti trimit poze cu niste chestii faine facute in Romania, cu inele de 3 metrri in diametru prelucrate, cu carcase asamanatore cu tancurile doar ca au 80 de tone . Singura parte care nu poate fi produsa in Romania e partea de electronica si motorul mai bine il cumperi de la un producator consacrat. In rest partea metalica linistit o faci aici in Romania cu sudori vietnamezi evident :)) si pe CNC-uri romani sau indieni. Dar la partea de sudura si prelucrari mecanice Romania e cam peste toata europa de est plus Ungaria si Polonia.. Da sunt cateva firme in Cehia care produc CNC-uri bune peste ce gasesti in Romania dar pe partea asta de industrie chiar stam extrem de bine. Ca firmele de stat is de rahat e una, dar sunt firme mari private care au dotari foarte bune si ingineri buni, care nu sunt platiti cu 1000 de euro pe luna ci muuuult mai bine.

                    8
                    • Voi nu sunteti in stare sa sudati o amarata de carena pentru un LAV, dar alfel suntem numarul unu. Oricum acest talmes balmes pe care il insiri aici nu face nimic altceva decat sa eludeze un raspuns la intrebarile de mai sus. Deci:

                      Cum construim 1-2 tancuri pe zi? Bazat pe ce? What is the level of effort per vehicle? How many man hours to have a vehicle rolling off the assembly line? What is the value of the bill of materials and the basis of estimates?

                      Hai nu bagi si tu macar o amarata baza de estimari, evantual cu categorii de munca si sarcini? Alfel tu construiesti 1-2 tancuri pe zi cu un minim de investitii cand altii au cheltuit miliarde pentru o asemenea capabilitate. Bravos!

                      4
                    • „Voi nu sunteti in stare sa sudati o amarata de carena pentru un LAV”

                      Din pacate asta e realitatea restul sunt basme de adormit copii si vise umede cu brosuri.

                      7
                    • De dragul adevarului,nu firmele menționate au primit sarcina sa sudeze,ci statul lu peste.
                      Sigur,în mod normal nu ar trebui sa fie făcute asa precizări, dar în tara noastră statul e la distanta de ani lumina de restul societatii și nu lucrează pt binele ei.

                      7
                    • Robi , ajunge un prost cu bota la un car de oale .
                      Moreniul chiar ” e in stare ” tehnologic .

                      Bonus , ca sa prinzi ceva :
                      Ambuscada sud Padurea Buhii 🙂
                      https://images.okr.ro/serve/product/5b9653b6ef989199d9b96617d7f4a8de-399900-1000_1000

                      1
                    • Cred ca îmi amintesc discuția și cazul din Ucraina.Cum zice și bancul,viata nu-i ca-n poze,Ninja!

                      Hai sa discutam pe poza.Cate puncte obligate de trecere ai?La ce distanta fata de forțele principale merg cercetarea și avangarda?Cât timp ia apărătorilor sa pregătească aceasta ambuscada?Cât timp ia unei forte mecanizate sa străbată 20km pe aceasta ruta?Cât timp ia cercetarii de geniu sa inamice sa dea târcoale pe ruta?Cum acționezi când ii vezi pe flăcăii ăștia?
                      După ce răspunzi corect(nu e greu,în carte ai și răspunsuri 🙂 ) mai trebuie cântărite și implicațiile acelor răspunsuri și posibile cursuri de acțiune,lucru la care în cartea cu pricina nu găsești răspuns.
                      Concluzia e ca în carte se vine cu o varianta ideala,pt a da unora care au trecut ca gasca prin apa(se exista încă ofiterasi care au probleme în a organiza o ambuscada pe harta,darmite acum 40 de ani în armia recoltei de porumb) un punct de pornire.

                      După ce te mai distrezi un pic,afli ca îs multe soiuri de ambuscade,doua din ele fiind cea pregătită în timp și cea pregătită în graba.In Ucraina,aia de se arunca în șanț au acționat corect pt ca începutul ambuscadei nu s-a făcut prin blocarea capetelor coloanei,continuarea ei nu a fost 30 de secunde de iad pe pământ(nu era deci una apropiata)iar dacă nu plănuise rusul atât lucru, cu atât mai puțin avusese timp și resurse sa mineze partea stânga de drum,fie cu MON-50.

                      La ambuscada îndepărtată răspunsurile corecte sunt fie te acoperi cât de rapid, fie depășești în viteza zona morții. La ambuscada apropiata răspunsul corect e sa iei cu asalt linia atacatorilor,pt ca în acest caz sunt la maxim o aruncatura de grenade,deci îți ia câteva secunde sa fii printre ei.Evident,în toate cazurile ai undeva la 0.5 secunde sa te prinzi ce se întâmplă și maxim 3-4 sa începi sa acționezi.Ai toate spetele în exemple din Ucraina,puse și discutate pe aci de Sharky și Robi,care din ce îmi dau seama au avut parte la viata lor de suficiente ambuscade îndepărtate live.

                      4
                    • @nicusor discutia de ambuscada a fost acum ceva timp. iar iti petreci timpul citind manuale sa ai ce spune ? ti-a luat cateva saptamani sa gasesti o poza. esti dincolo de orice penibil…

                      p.s. daca tu crezi ca din desene inveti meserie mai baga o fisa..desi la cat esti de redus mental poti sa bagi tot sacul de fise.

                      7
                    • Lasa-l în lumea lui. El știe totul, inclusiv de ce n-are ursu coada

                      3
                    • Mihais , Hai sa vad daca te inteleg .
                      Adica vine Mr.Spume la gura / romanian stinks, vorbeste prostii , ii pui in fata link-uri despre rulmentii grei fabricati in tara si el tine ca gaia matzul .
                      Dupa care vine si prostul site-ului , si baga si el o duma .
                      Cu ambuscada , a fost batjocura , Padurea Buhii , lucru pe care bineinteles nu l-a inteles
                      Fiind autorul nedovedit al unei dizenterii in materie de securitate nationala , sau dizertatie , cam acelasi lucru , are pretentia ca raspunsul la ambuscada sa fie dupa manual , dar dupa manualul lui .
                      Gen duma ca trebuiau sa continue deplasarea desi blindatul lor era facut zob pe dedesubt de mina , le vuia capul si nu isi dadeau seama daca se trage si de unde se trage . Si tot oameni erau si ei si voiau sa traiasca si a doua zi .
                      PS. Or fi vazut ambuscade cei doi pomeniti , dar si in prima si in ultima au patit exact la fel . Nu au invata nimic . Noroc ca la americani li s-a facut mila de vietile lor si si-au facut pomana de le-au dat MRAP-uri cu imprumut .

                      Daca vrei sa continuam pe panta aceasta , se poate .

                      1
                • Sa punem problema altfel.Poti produce în tara țevi de tun care sa reziste la 760MPa?

                  3
                  • Tevi de tun de care? Armament principal pentru tancuri? Obuziere? Ce? La ce ti-ar folosi asemenea „chamber pressure”? Cred ca simplul raspuns la intrebarea ta este nu. Iar acest nu cred ca este valabil si pentru restul lumii.

                • Ma distrati. Ca unul care a dat bani la companii ce au produs chestiuni cu utilaje military grade este total distractie ce faceti aici. Daca ai tot de la flux tehnologic pana la oameni cu experienta si flux de aprovizionare setat tot iti trebuie intre 3 si 5 ani sa produci o piulita corect. Daca nu stiti de ce treceti pe la cele 2 fabrici private din Prahova ce produc cu utilaje de acest tip si intrebati pe ei de ce a durat intre 5 si 8 ani sa aiba flux de productie corect dpdv calitate, eficienta etc.

                  Ca sa va dau un hint spuneti-mi in ce fel trebuie torni fundatia pe care asezi CNC-ul military grade sa zicem un fanuc in 4 axe sau alea in 6 axe ce trebuie in anumite domenii care sa scoata un ansamblu acceptat la orice motor de avion modern?

                  Pentru a scoate carcase in primul rand trebuie sa stii tehnologia de fabricatie, sa ai materialele si inca un milion de detalii critice.
                  Se poate face. Trebuie insa sa ai un capital si niste oameni care sa investeasca, timp sa dezvolti o productie matura si un stat care sa cumpere daca produsul este ok. Din ecuatie lipsesc major 2 elemente: oameni care sa investeasca si un stat care sa cumpere.
                  Aici poti face Asamblare in romanica noastra. Si poate, daca isi scot capul din fund baietii din Tech ce au facut bani, sa facem drone. Prietenii stiu de ce, aia cu AI-ul.

                  4
            • Hai zi ceva de JCB… copilule, suferi de bapeamatii??? Roman neaos cult…na, e bine asa???

      • @VAl, compania infintata de mine a fost furnizor JCB 😉 dar cantitatile erau mici si faceam doar sport cu ce va livram..

        6
    • Pt mine, ritmul in care coreenii reusesc sa fabrice tehnica de lupta este impresionant.

      13
    • Da ai dreptate, daca s-ar dori, nu ar fi misiune imposibila.

      5
  3. Salut. Nasol, si eu care pana ieri stiam ca sud coreenii fac parte din tarile desculte alé planetei.

    3
    • Daca ieri e 1960, poate.
      Acum aproape ii ajung din urma pe japonezi

      12
      • @Marius. Z . De ce nu s au luat doua Black Hawck S 70 de la polonezi ? Ca tot am luat pentru MAI si se va face intretinerea si echiparea lor in tara ? BH S70 le consider mult mai bune si mai bine echipate decat H 215 M si pret mai bun . Asta nu e decat o alta hotie, care sigur are legatura cu licitatia la corvete, pentru care s a cumparat si sonare tractate, turbinele au fost schimbate deci scad cheltuielile , pentru castigatorii licitatiei… De cand au facut val cu trimiterea de tehnica blindata franceza , a zis ca o sa ne bage pe gat cate ceva, desi nu aveam nevoie de tehnica blindata, cu nu vine niciun rus cu tancu la noi….sa fim seriosi… rusii nu au fost in stare sa sustina logistic blindatele lor sa ajunga la Kiev la inceputul razboiului..dar acum.Daca intram in razboi cu rusii ne vor lovi cu rachete si aviatie…. Asa ca e un mare „Santaj de la Natiunea Cadru” Ce au trimis Spania , Portugalia, inclusiv Franta , avioane , radare, sisteme antiaeriene…

        5
        • Ce au trimis tarile enumerate mai sus sunt mai eficiente si mai necesare pentru flancul nostru.

          3
        • S-70 nu este versiune marinizata, trebuia luat tot un MH-60R, care pe sudcoreeni i-a costat in 2020 suma de 878 mil.$ pentru 8 elicoptere. Deci peste 100 mil.$/ elicopter.
          https://www.rumaniamilitary.ro/un-nou-seahawk

          Cred ca noi aveam nevoie de doua marinizate adevarate in locul Pumelor Naval (care ar putea fi aduse inca la o capacitate apropiata de H215 navale cu conditia sa le instaleze mai intai turbine Makila)… de unde oferta franceza.

          4
          • Dar ce configuratie au astea doua cumparate, ce sisteme si ce armamente? Se stie? Sa stim si noi, ce pot ele concret sa faca?!

            1
          • E al naibi de scump, dar la ce va oferi Airbus , fata de PZL cu BH, se merita ? sau am facut rabat la calitate si performante, in buna traditie romaneasca. Am vazut un pod cast de la aviatianews cand se vorbea de achizitia celor 16 buc min,pentru a se fabrica la noi si e criticat,ca nu e spectaculos pentru categoria sa, defapt un super puma actualizat si nici nu e cautat de nimeni,daca ar fi sa il fabricam…Deci l am face doar pentru noi,,,

            2
          • Pe site la Sikorski un MH60R e cotat la 47,7 milioane ! De unde diferenta asta enorma ? E cineva in masura sa intrebe armata, ce justificare are pentru banul contribuabilului? Sa spuna de ce costa atat si nu se poate mai ieftin? S au e ca la credite, Romania se imprumuta la dobanzi duble fata de vecini….

            3
          • Ai dreptate in in mare parte, dar nu per total , ai nostri vor ASUW ! Pe cand MH 60R face si ASW-NSW si de aici si pretul mai mare, una e sa vanezi la suprafata si alta e sa cauti submarine cu sonar si balize acustice…etc…

            1
          • @ Marius Zgureanu . Ai informatii ce racheta antinava ar putea pune Airbus pe H215M? Exocet, Sea Venom ? Sau ar fi frumos daca s ar integra NSM, desi sansele sunt zero. Cu toate ca NSM daca am vazut bine e cu 260 kg mai usoara ca Exocet, la 2 buc usurezi cu 520kg elicopterul….i daca tot mergem pe NSM la aparaea de coasta…..

          • Preferam 2 laptopuri și 15 elicoptere, dar merge și așa

            Posibil să ajungă ambarcate pe cuplul regal și dacă vor avea pe piloni 2 exocet și alte 8 in canistre, plus ceva antiaerian, îmi convine pretul

          • Eu nu pot sa inteleg cum s au gandit doar la 2 buc…cand unul e la revizie ce fac ?
            Trebuiau cumparate minim 3-4. Poate mai iau ulterior.
            Daca luau vreo 8 ASuW si 8 ASM era o treaba…poloneza…

            2
            • ” Eu nu pot sa inteleg cum s au gandit doar la 2 buc…cand unul e la revizie ce fac ? ”
              Vad ca dumneata esti preocupat de problema .
              Ei nu .

              4
        • Indiferent ce ar fi ArmRo trebuie sa aiba alea maxim 300 de tancuri moderne cu tun de 120 mm, 90 TOAP de 155 mm pe senile si pe roti, macar inca 120 MLI senilate si 120 VTB pe shenile si 400 TAB-SAUR-2/-3 8×8, 6×6 pe roti, 20 AAV-7 A1, 20 M-88, radere de artilerie si infanterie, dorne, armament usor si greu de infanterie tip NATO-west, toate tipurile de elicoptere, avioane de lupta, transport, cercetare, etc. In concluzie este bie sa avem lucrul,nostru in cantitati suficiente si sustenabile.

  4. Au o industrie pregătită pentru război.
    Împotriva cui, se știe.
    In anii 90 invadau țările ex comuniste cu mașini de spălat , video, tv, in barba producătorilor europeni.
    Acum au decis să arate doritorilor că nu sunt mai prejos nici în domeniu militar.
    Se cheamă marketing. ( aplicat și la ” scule” militare. Ca americanii)
    Publicitate cu contracte ferme.

    Eu apreciez polonezii.
    Știu unde să privească, analizeaza și compara .
    Adoptând decizii reale.
    NU vizite moka.
    NU scrisori de intenții.
    Nu memorandumuri.
    Contracte ferme cu valuta aferentă pregătită .
    Tara serioasa nu esuata .
    Rapiditatea livrărilor coreene confirmă atât seriozitatea coreenilor cât și flexibilitatea industriei. Cu un vecin ca Corea de Nord și o China periculoasă aproape de ei , nu mă mir.

    Și noi ne pregătim.
    Se fac primele liste pt. avansările de 1 decembrie. ☹️

    31
  5. Magia coreenilor si seriozitatea polonezilor . Deci domnii din Polonia nu au mers in Coreea doar intr-o plimbare ci s-au dus cu banu si pixu si au semnat contractul.Scrurt clar si la obiect. Si au mai obtinut si transfer de tehnologie , in timp bineinteles .In schimb al nostru domn filozof a mers si el in Coreea asa, doar intr-o plimbare lansand invitatii…A mers si in Israel , unde domnii de la firma Elbit i-au prezentat o gramada de lucruri , incliziv un tun autopropulsat pe care domnii respectivi spuneau ca vor sa-l fabrice la noi , tranfer de tehnologie , etc . Ba mai mult i-au prezentat si un tun autopropulsat cu incarcare automata .Si ca sa vezi autoloader-ul ar fi fost conceput si fabricat pe la noi . Asta este diferenta ..unii semneaza contracte si pleaca cu tolba plina acasa in schimb ce noi .vizitam , lansam invitatii, facem CSAT-uri si doar discutam despre ce ne-ar place sa avem . Cateodata nici nu stim ce avem nevoie dar asta e alta treaba …Probabil ca va veni un ministru al Apararii la fel de flower power ca domnu sociolog si o vom lua de la capat . Pana in 2040 mai avem timp…Sper ca urmatoru ministru sa nu fie agronom sau horticultor la baza . Poate il transferam pe nea Petrica Daea la Aparare

    13
    • Salut. Mai in gluma mai în serios,nea Petrica Daea ar face mai multa treaba si mai bine decăt predecesoru’,cu toate lipsurile lui. Și ar fi atent și la ce scoate pe gura.???

      17
      • Nea Petrică Daea este un profesionist, poate singurul din guvernul României. Scuze, i-am uitat pe Aurescu și Rafila.
        De-ar fi mai mulți că Nea Petrică!

        9
        • Ce standarde scăzute avem ?

          29
        • :)))

          :)))

          Ce gluma buna – Petre Daea, profesionist. E o panarama comunista, de-o incompetenta fara margini.

          22
          • Daea, panaramă? Înțeleg că dv. sunteți un profesionist. Rușine atunci dacă calificați pe cineva astfel, fie acela și Daea. Ce e aia panaramă? Dacă nu puteți să îi faceți o caracterizare profesionistă, fie ea și negativă, mai bine tăceți.
            Și ‘comunista’? Eu am văzut și comuniști competenți. Nu multi, dar într-adevăr competenți.

            8
            • O afirmatie pozitiva nefundamentata este la fel de neprofesionista ca una negativa nefundamentata, deci si ce ai spus tu are valoare „0”. 😉

              3
        • Mă scuzi da să nu aud de Rafila. Tatăl său a fost șefu securității din Arad pe vremea când făcea Secu ce vroia (adică omora). Îmi închipui ce educație a primit ficiorașul…

          23
          • Tatăl lui Rafila nu este in guvern. Și propun sa nu ne mai bazam discuțiile pe baza ipotezei ‘securist, deci criminal’. O astfel de afirmație nu poate avea decât o valoare morală, dar asta nu face sens aici. Întrebarea corecta ar trebui sa fie ‘a fost competent în atingerea obiectivelor de ofițer de intelligence?’ In marea majoritatea cazurilor răspunsul corect trebuie sa fie ‘nu, a fost un dobitoc, un impostor, și-a încasat solda degeaba’. Pentru asta trebuie să îi râdem pe acei securiști, nu pentru acțiuni imorale. Este adevărat și că mulți dintre ei nici nu au avut sarcini și obiective de ofițeri de intelligence, ci de milițieni și torționari. Și pentru că s-au complăcut in postura asta, respectivii trebuie să și-o ia.
            Revin: sa nu-l judecam pe ministrul Rafila pentru taică-su milițianul.

            5
        • wtf !?…ai intrat in tulburel coane.

          6
        • La reyna, comentariul asta e bun de Posta Redactiei la Urzica.

          11
      • Programul tomata cu turelă dotată cu rachete anticormorani?

        16
  6. Nu sant surprins de loc….am avut colegi sud coreeni, sint extrem de seriosi si de muncitori

    1
  7. Soluția pentru rezolvarea problemelor ce țin de înzestrarea în cantități farmaceutice de la noi este simplă. Desfășurarea ședințelor CSAT săptămânal. Și de fiecare dată să se aprobe o nouă achiziție. Astăzi două elicoptere, data viitoare trei tancuri, următoarea săptămână două obuziere, apoi un avion si tot așa. Desigur de fiecare dată modele diferite, ca să avem din toate câte puțin ?

    15
  8. Nu sant surprins de seriozitatea sud coreenilor, ba din contra, ma astept la rezultate mult mai spectaculoase!

    Acolo nu exista spaga si linguseala pt a promova!

    Am avut onoarea si privilegiul sa lucrez 9 luni in Seúl !

    Frumos popor unde meritrocratia primeaza.
    Nu cumparau un produs daca nu era construit in tara lor….
    II numeau pe japonezi „animal economic” pe care trebuie sa-l depaseasca …

    Aruncati o privire asupra produselor tehnologice hi-tech care invadeaza lumea .

    Au cei mai redutabili /capabili studenti .

    Elevul sud coreean pleaca dimineata la colegiu si se intoarce seara , cu temele facute ,asistat in permanenta de profesor…..

    Aproopo de cadenta /ritmul ametitor in care fabrica armamentul prezentat de dvs.,

    Programul de lucru in Coorea de Sud era (si este)repartizat in 2 turnuri:
    De la 8 dimineata la 22 seara si bineanteles de la 22 la 8….
    La fiecare 2 h ,10 min pauza, la pranz 1 h , la 17-17.30 pauza pt „over time”…si se lucreaza intr-un ritm ametitpr!
    Adaugand si tehnologia ….succesul lor este explicabil!

    Acoloo,coordonatorul ,maistrul nu sta cu mainile in buzunar si nici inginerul ….

    Cand te gandesti ca romanul a fost in Coreea de Sud nr 1 din cinci natiunii(polonezi ,chinezi, indieni…. ,dpdv al priceperii si atitudinii fata de activitatea pe care o desfasura …ramai mut la succesul polonezilor.

    Pe acest demn site ,s-a prezentat cu f mare curaj ,cum stam la capitolul meritocratie…

    Ps.
    Totusi lucrurile s-au schimbat in bine si in Romania, desigur, nu in ritmul pe care l-am dori noi….

    12
    • „Elevul sud coreean pleaca dimineata la colegiu si se intoarce seara , cu temele facute ,asistat in permanenta de profesor…..”
      Elevul sud-coreean este interesat sa invete. La noi 80 de procente viseaza doar sa-si ia Audi A6 la 18 ani. Plus disciplina din scoli care la noi a devenit specie disparuta.

      15
      • Elevul romanesc nu rămâne repetent,iar d-na directoare nu le spune unor părinți cu Audi ca dacă fraieru nu pune pe carte sa învețe va rămâne în școală primara și la 16 ani,după care fie e un geniu autodidact, fie are în fata o cariera de sapator de șanțuri.
        E un mesaj pe care pana și cei mai maneliști îl pricep după 2-3 ani.Astia nu știu decât de bătaie.
        Nu știi,te învățăm,nu poți te ajutam nu vrei…
        Școală nu vrea sa facă nici una,nici sa învețe,nici sa ajute,nici sa oblige.

        14
        • Daca doamna directoare le spune asta parintilor respectivi ce zici tu aflam asta de la jurnalele de stiri. Si in plus mai aflam si ce sanctiuni o pasc pe doamna directoare pentru ca traumatizeaza plodul.
          Ce vrei tu Mihais este imposibil in conditiile din societatea romaneasca de azi. Nici deviza enuntata de tine nici bataia( asta sub nici o forma). Daca ti-as spune ca la multe clase de a 8-a preocuparea de capetenie a majoritatii parintilor(si nu sunt misogin daca spun ca mai ales a mamicilor) este banchetul de absolvire a clasei si mai putin evaluarea nationala si inscrierea la liceu sau scoala profesionala. Si cei mai vocali si activi in directia asta erau parintii elevilor pentru care 1+1=11 dar veneau cu cel putin 100 de lei zilnic ca bani de buzunar. Aia mai saraci dar cu acelasi succes la adunare ersu mai ocupati cu alocatiile si bursele sociale.

          7
          • Dar prin regulamente făcute cu cap poți să exmatriculezi plodul lui A6 ?

            Dacă e prost sau leneș îl lași repetent….

            Dar dacă deranjează orele pt ceilalți,sau le ia banii de pufuleți colegilor, mergi în etape.
            1 săptămână, 1 lună, 1 semestru exmatriculare….la strike 4 îl ia A6 acasă și să facă ce vrea cu el, că învățământ o să vadă in continuare doar în privat sau condiții speciale la stat(internat cu cei de teapa lui la un fel de școală de corecție varianta soft)

            Oricum nu cred că vom găsi ministrul educației care să implementeze așa ceva….

            Zic și io….

            6
            • Pai deocamdata legile care stau la baza regulamentelor le sufla in panze celor ca ei. Pana in clasa a 8–a era interzisa exmatricularea, permisa la liceu dar chiar si acolo greu de aplicat. . Cu legile campene nici acolo. Este un cursus al pedepselor pt situatiii dar rezumand cea mai dura ramanea scaderea notei la purtare si indirect in functie de cat s-a scazut repetentia. Si ei nu mai pot de asta.

              3
        • Esecul scolar al fiecarui copil trebuie investigat si corectat intr-o tara normala de autoritatile publice. Ca e promovat de scoala, de familie, de comunitate sau de prieteni, statul trebuie sa aiba mijloace sa investigheze si sa salveze copiii astia. Sa se salveze pe el insusi pana la urma.
          Spre ex: sistemul de asistenta sociala compenseaza scoala – copiii care „nu vor” trebuie scosi din mediul toxic al familiilor care le alimenteaza dezinteresul/aversiunea fata de scoala.
          Sigur ca asta inseamna bani in plus pentru familii adoptive si mult mai putini pentru „cresteri” si „actualizari in ritmul inflatiei”. Demografia si nivelul mediu de calificare – sa nu zic de competenta – al absolventilor nu au contat oricum niciodata.
          Romania, statul si societatea impreuna, a ajuns o hoasca buhaita de botox, sterila si corupta, care nu mai poate gasi alte solutii s-o lungeasca pe lumea asta decat si mai mult botox.

          • Daca s-ar aplica ce spui tu, chestia cu extragerea din familia toxica, am ajunge o tara de adoptati. In cvasitotalitatea scolilor din mediul rural ar insemna, cu aproximatie, ca dintr-o clasa de 20 de elevi sa fie despartiti de familie cam 17 elevi, iar in mediul urban cu unele exceptii numarul sa scada la 10.Inmulteste cifrele astea cu numarul de clase din Romania din invatamantul primar si gimnazial si vezi ce proportii ar lua o astfel de masura.

            3
          • Giza Craist,ești pe bune?Statul sa investigheze cum își cresc unii copiii?
            Statul trebuie redus atât ca număr de birocrați cât și ca putere la maxim 20% din ce e acum,pt ca oricum e imbecil și va rămâne imbecil.Iar imbecilii ăștia pupincuriști sa vina si sa decidă ca tre sa-l învăț pe prichindel vreo aberație la moda.

            Cum sa zic cât de politicos,dar pe o scara de 1 la 10,care crezi ca e șansa să fii dus la o plimbare numai dus dacă te bagi în viețile oamenilor în halul asta?

            Fiecare e răspunzător pt viata lui,nu societatea.

            Statul ala minimal și presupus mai puțin cretin nu are decât sa adapteze educația la deceniul asta,pt ca nu mai e 1960.Nu zic 1890,atunci era un nivel înalt de educație în scoli.

            Ai o gramada de practici utile de implementat pt a face învățământul interesant.In primul rand sa ii învețe pe tineri ce-i interesează pe ei,în al doilea ce e cu adevărat folositor și practic și în al treilea rand câteva noțiuni generale din restul domeniilor.
            Iar cine nu pricepe ca tre sa învețe,nu-i place nimic,atunci e liber la lopată.

            6
            • Multumesc pentru raspunsuri si multumesc pentru ca nu m-ati cenzurat.
              Anla’schok, ai dreptate, scara problemei depaseste orice posibilitati de a o corecta din scurt cel putin cu mijloacele tarii din prezent, in cadrul organizatoric actual. Un plan multianual ar putea miza insa pe efectul de descurajare a sanctiunilor, de pilda in cazul in care odata ajunse cazurile in instanta judecatorii ar accepta sa faca din sanctionarea responsabililor esecului in educatie al pustiului X exemplu si nu sa se ascunda dupa principiul sansei parintilor la reabilitare. Interesul copilui primeaza, chiar daca inca nu voteaza. De coordonarea implicarii autoritatilor statului depinde eficienta si viteza procesului.
              Cu tine Mihais nu sunt de acord, chiar daca citesc articolele pe teme militare cu interes – cum sa condamni un copil sa plateasca pentru greselile parintilor?! Constitutia „garanteaza” dreptul la demnitate – cu generatii intregi de capsunari condamnati la lopata de lipsa de educatie a parintilor, functionand de ani de zile complet pe dinafara cadrului constitutional, pentru tara asta Kurdistanul e un model de non-stat ca macar aia au o unitate de valori (ceea ce individual nu le face bine la sanatate, dar rezista ca grup).

              Sunt cateva principii care nu sunt respectate in Romania iar consecinta e o bula care nu „se fasaie”, ci bubuie, iar noi toti odata cu ea:
              – esecul scolar trebuie investigat de autoritatea publica centrala;
              – consecinta identificarii esecului unui copil trebuie sa atraga raspunderea juridica a factorilor implicati – familie, scoala, primarie, comunitate, medic de familie, bucatareasa la cantina etc – sau dupa caz, propunerea de modificare a legislatiei responsabile astfel incat interesul copilui sa prevaleze;
              – odata constatat si investigat esecul scolar al unui copil, statul trebuie sa isi asume costurile recuperarii copilului, chiar daca inseamna sa il mute 800 de km la o familie sociala si sa ii tina rudele la distanta cu bratari electronice;
              – responsabilii esecului scolar al unui copil trebuie sa suporte costurile salvarii copilului, fara sa aiba posibilitatea sa influenteze vre-odata in vre-un fel evolutia acestuia. Daca nu au bani, sa sape santuri pentru infrastructurile nationale ca oricum e nevoie de sisteme de irigatii si de tevaraie noua in toate orasele. Daca au prea multi copii si nu se pot ocupa de ei sa li se ia si sa plateasca pentru ei din puscarie, fara drept la „vizite conjugale”;
              – daca responsabil e statul ca nu asigura in mod realist „cosul minim” celor care au dreptul sa il primeasca, parintii sa poata solicita daune civile – in mod sigur ar aparea si ONG-uri care sa ii asiste sa isi pledeze cauzele. Copii majori sa poata primi compensatii proportionale cu anii pierduti din viata. Sper sa nu crap inainte sa vad primul copil care castiga un proces impotriva statului ca nu a putut invata pentru examene ca era prea frig acasa, sau ca era tot timpul flamand;
              – daca responsbil e singurul profesor de la scoala din sat, scoala aia trebuie desfiintata dupa condamnarea penala a profesorului si a alora care au semnat autorizatia de functionare a scolii (ARACIP, primarie etc).
              – UAT-urile care nu pot administra nici macar o scoala in care sa nu fie distrusi copii trebuie desfiintate iar tot personalul angrenat in treburile primariei in ultimii 3 ani trebuie sa isi piarda dreptul de a mai lucra vre-odata in serviciul public. Copiii-victime si familiile lor trbuie sa poata obtine despagubiri civile in justitie de la acesti functionari.
              – serviciile comunitare de asistenta sociala trebuie recentralizate, astfel incat sa existe posibilitatea monitorizatii, alocarii resurselor si coordonarii in interesul copiilor indiferent de nivelul de dezvoltare al comunitatilor din care provin.
              – Corelarea bugetelor comunitatilor locale cu structura piramidei demografice, luand bugetul per copil ca unitate de masura. Localitatile cu multi copii vor primi mai mult – cele cu mai putini copii dimpotriva, mergand pana la desfiintarea lor prin integrarea in UAT-uri invecinate…

              As putea povesti toata noaptea daca nu mi s-ar incalzi berea langa monitoare. De cat de important e pentru societate si pentru sistemul de aparare ca scoala sa functioneze… scrie cate cineva pe forum in fiecare zi. Chiar azi Nicolae a tras la sfarsitul articolului despre materialele anti-radiatie o concluzie inrudita. Cercetarea si invatamantul se leaga de situatia copiilor. Neglijarea copiilor e un rau sistemic iar repararea lui poate fi decat sistemica. Orice crestere a parametrilor de dezvoltare a societatii e falsa daca nu sunt luate in calcul perspectivele pregatite de noile generatii. Cresterile de salarii si de pensii fara cresterea ratei se succes la iesirea copiilor „de pe poarta scolii” e cel jenant indicator al lipsei de umanitate din Romania europeana.

      • Pt ca ELITELE il indruma
        pe elev sa procedeze asa!

        Degeaba ii vorbesti de cinste, corectitudine, meritrocratie daca viata de zi cu zi II arata ca „plicul si pila” rezolva situatia lui profesionala….

        Am stat o saptamana in Ro si am intrat in contact pt rezolvarea unor probleme cu 5 institutii ale statului roman.

        Va spun sincer ca lucrurile sau schimbat in bine ,dar rezultatele pozitive, se vor vedea in 15 -20
        de ani .

        Am gasita amabilitate si dorinta de a ajuta….mai putin la „Pulitzie” astia inca mai in „dotare” dinozauri cu ranjet abject…..si n-ai unde sa sesizezi!

        Ps.Faci sesizare ca-ti este distrusa propietaria si se ascund…

        6
        • “Pt ca ELITELE il indruma
          pe elev sa procedeze asa!”
          Corect. La noi notiunea de elita s-a diluat atat de mult incat a ajuns apa chioara.

          5
  9. Helsingør Habitans

    Polonezii a inteles cateva lucruri esentiale:
    1. nu mai este timp deci inzestrarea trebuie facuta cat mai repede
    2. daca nu mai este timp este ok diversificarea surselor pentru a primi echipamentele cat mai repede
    3. diversificarea surselor trebuie sa includa transferul te tehnologie
    4. mai bine comanzi mai mult intr-un contract cadru ca sa primesti ceva din acel mult 5. decat sa comanzi putin si sa primesti mai nimic
    6. mai bine sa ai o cantitate mai mare decat ai nevoie in conditiile in care vei putea sa produci macar o parte din munitie acasa
    7. inzestrarea este un factor de descurajare si un furnizor real de securitate
    industria de aparare poate fi un factor de dezvoltare tehnologica industriala.

    Coreenii au inteles urmatoarele:
    1. cu dusmanul pe granita ai nevoie de o armata profesionista si superechipata
    2. cu dusmanul pe granita, oricat de mult ai fi prieten cu americanii, ai nevoie de o industrie de aparare puternica si capabila sa produca rapid
    3. dezvoltarea industriei de aparare se face prin parteneriate cu alte tari, gen USA, dar intr-un final vei avea produsele de conceptie proprie

    Noi insa ce am inteles fiind cu dusmanul pe granita maritima?

    25
  10. Noi am avut nenumarate ocazii, sa producem in Ro diverse, sau sa cumparam – tancuri, elicoptere, obuziere, nave, etc.
    Dar nu se vrea, nu iese spaga.
    Aceste capete patrate nu inteleg ce pericol avem la granita….

    Polonezii, baieti destepti, au dat cu pixul pe hirtie, au marca avansul de bani si au inceput sa primeasca echipamente noi si SH (de la US).
    Asa se fac, nea ciuca !!! Da’ ce sa mai invete dolofanu’ chestii noi ? E pagubos pentru neuronul singuratic …

    Mai nou, francii vor sa ne bage pe git contract cu corvete g2g …
    Si ne mai miram ca majoritatea Olandeza au zis nu Ro in Shengen…

    Dar nu e panica, man … ce ne trebuie nave ? Ce ne trebuie elicoptere sau blindate ?
    Ne ataca cineva ?
    Avem Nato in tara, avem o parte din div.101 aici … la granita, linga insula serpilor …
    Deci stati chill…

    Si a mai fost si ziua armatei Ro… fara dotari, fara planuri concrete in viitorul apropiat, transparenta 0, sifonare de bani …
    Mie imi e rusine, sa vina US sa ma pazeasca in propria tara, ca sintem incapabili si avem generali de mukava .. si armata yok.
    N-avem piloti suficienti, nu avem material uman capabil sa lupte, doar plimbam hirtii si defilam cu faclii….

    Rusine, ciuca !!!
    Rusine generalilor numiti politic si care nu fac nimic !!!
    Rusine draknea, pontake, toti fostii, actualii si viitorii puscariasi, rusine psd si pnl !!!!

    19
  11. Raspuns…sa ne ob is nuim cu ei..adica cu rusii..nu e dtaku asa negru precum pare..

    2
  12. sa mor daca inteleg strategia „panilor”.daca le ies socotelile in maxim 10-12 ani vor avea 1650 MBT uri ultramoderne(249 leo2,400 abrams +1000 pantere negre), 800 SPH uri senilate si vreo 800 mlrs uri(himars+sud coreene).ca fapt divers, TOATE tarile nato europene au cam 1500 MBT uri(franta 400,germania vreo 300,italia si uk cam 200,spania tot pe acolo+restul lumii) si aproape 400 SPHuri.si vorbim de armatele unor tari cu economii in top 10 mondial.polacii sunt parca nr 22 . iar us army(40% din bugetul militar MONDIAL) are 2600 active.bugetul lor militar anual e undeva la 14 miliarde din care probabil 5-6 ptr achizitii(40%).primele 180 de pantere vor costa 3,4 miliarde coco.celelalte 820 probabil inca vreo 15.ptr primele 212 K9 platesc 2,4 miliarde$,urmatoarele 450 probabil vor mai costa vreo 6.cele 23 de baterii a-a din progranul narew vor costa intre 12 si 17 miliarde.nici nu ma gandesc cat vor costa sutele de himars dorite.asta in conditiile in care economia poloniei a avut in 2020 o crestere de doar2%,in 2021 aproape 6,anul asta se asteapta la un 3,9 iar la anul este asteptat un catastrofal 1,6.in plus au trecut de la importuri masive de gaz rusesc in anii trecuti(peste 50%) la importuri exclusive de lng cu 40% mai scump.adica preturi de productie mai mari.practic,in 2035,armata poloneza o sa fie no.1 in europa si probabil 3 sau 4 in lume!!! iar faza ca se inarmeaza de frica rusilor e ,in acest moment,explicatie de cresa grupa sugari.cu ce au acum si vor primi anul viitor ajung la moscova in doua saptamani,la cat de praf au aratat rusii ca sunt.

    1

    8
    • Helsingør Habitans

      21 de miliarde, au crescut la 3% din PIB. Au scapat de dependenta energetica ruseasca in conditiile in care nu au resursele noastre, noi nu. Au creat un colos energetic, cel mai mare din partea asta europeana is printre cele mai mari din lume (fuziunea Orlen-Lotos-PIGNiG-Energa), deci nu doar ca isi vor asigura securitatea energetica pentru ei dar vor exporta resurse. Pe plan militar de asemenea vor putea asigura protectia si pentru alte state. Asta inseamna ca din punct de vedere economic vor castiga multe afaceri in tarile pe care le vor proteja energetic si militar. Deci asta impreuna cu industria lor de aparare care chiar exista, inseamna ca o mare parte din acei bani investiti se vor intoarce inapoi in Polonia. Avantajul: prin aceste investitii isi creaza o industrie de aparare reala, industria civila se va dezvolta datorita inovarii care va veni de la industria militara, isi creaza o sfera de influenta soft power in regiune, adica oportunitati de dezvoltare economica majore in viitor, plus ca alte tari neprietene nu isi vor permite sa ameninte Polonia si isi vor avea interesele strategice protejate! Pe scurt au o viziune pentru viitor si lucreaza in directia asta! Noi nu avem viziune, suntem zero! Doar ne laudam ca suntem pe locul 11 in lume ca putere militara: https://www.mediafax.ro/social/ciuca-de-ziua-armatei-romania-este-a-11-a-forta-militara-a-ue-si-a-14-a-a-nato-21267902 . Vai de capul nostru! Doar vorbele sunt de noi! Sa nu aud teza ca polonezii nu sunt perfecti, nu sunt, dar nimeni nu e perfect! Macar ei fac ceva concret! Ah, facem si noi: 14 calculatoare si 2 elicoptere!!!

      12
      • „Ah, facem si noi: 14 calculatoare si 2 elicoptere!!!”

        Fantastic! A disparut deja un calculator! Frate, cum intorci capul si te uiti pe altele, cum incep sa dispara obiectele…

        7
    • Nici mie nu imi par realiste numerele pentru polonezi. Se mai spunea pe aici ca nu toate ar fi pentru polonezi ci cumva si pentru ucrainieni…Oricum ar fi numerele nu sunt sustenabile de o economie ca cea poloneza.

      6
    • Helsingør Habitans

      O sa incerc sa fiu mai explicit. Polonia nu are resursele noastre energetice si minerale. Daca noi am fi gandit ca ei, am fi creat in energie mai multe firme controlate de statul roman. Noi insa am dat petrolul rusilor sau unor firme controlate sau influentate de rusi. Ce s-ar fi intamplat daca am fi fost independenti energetic si cu parteneriatele corecte (gen Shell, Exxon, Chevron) care sa aduca un plus tehnologic sa fi inceput extragerea gazelor din Marea Neagra si extragerea onshore din cele pentru care noi nu mai avem tehnologie? Plus terminarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda? Plus retehnologizarea si neinchiderea minelor? Cum au facut multi altii in UE? Pai acum am fi fost exportatori de energie si in vremurile astea de criza cum se spune ne-ar fi mancat din palma cel putin cei din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Serbia si Bulgaria. Minim. Plus ca am fi putut avea un impact serios in UE in aceste vremuri de criza. De asemenea cu banii din energie si cu viziune am fi putut avea o armata performanta de care sa se teama cei care ar dori sa ne ameninte. Ceea ce inseamna ca am fi putut sa ne promovam interesele politice, economice si militare in regiune si in UE fara probleme! Am fi fost garantat si in Schengen si fara viza in USA printre altele! Dar asta ar insemna sa ai viziune, sa ai un acord de dezvoltare la care sa adere partidele principale, sa dai afara din sistem toate conservele sovietice si sa elimini orice dependenta de Moscova! Pentru ca sovieticii nu vor aici o concurenta pe piata energetica, nici o putere militara care sa le puna probleme, nu vor o poveste economica de succes si nici o tara prea pro UE si NATO. Cu alte cuvinte daca vom dori, vom putea! Daca nu dorim vom gasi pretexte si motive care sa justifice ca nu putem si vom arata cu degetul spre cei care incearca sa faca ceva!

      17
      • Aia cu Boss pe buze ajunși în politică nu au materie cenușie între urechi încât să fie capabili să înțeleagă darămite să mai conceapă o strategie de dezvoltare în Energie. Ei nu știu, nu vor să-și asume, ei nu semnează. Totul e blocat în Energie și fără investiții sau riscuri asumate, se duce naibii orice capacitate de producție. In plus vorbim de sume și perioade de timp îndelungate. Numai pt. a te ocupa de parte de finanțare și obținere aprobări, avize ai nevoie de cel puțin 2 ani și minim 4 pe parte de construcție și dare in exploatare a unei facilități abur/gaz. Vezi vreun politician să vadă mai departe de următorul salariu? Vezi vreunul capabil să conceapă, conducă și să fie implicat într-un astfel de proiect? Vezi pe vreo piluta, ruda din astfel de companii sau ministere capabil(a) să poată purta o negociere cu finanțatori mari din afara, neapărat să cunoască engleza scris, citit, vorbit la nivel profesional? Dă-mi exemplu dacă știi.

        2
    • Treaba asta cu cheltuielie astea exagerate, o sa i traga in jos, economic cum a tras razboiul rece URSS-ul… O sa fie vai de curu lor… Sa faci asa cheltuieli , cand esti sub umbrela NATO ? Vine pe dracu rusii peste ei.. cu ce sa vina ?, afara de rachete si bombardiere ? Au luat o pe aratura, sa vedem cheltuieli cu pregatirea personalului,cu marirea nr de militari, plus cheltuieli logistice.. Romania daca ajunge la 3% din pib pentru armata si cheltuie cu cap ajungem la o armata echipata si dotata ca a israelienilor. moderna,echilibrata,sustenabila. Trebuie sa fim pragmatici, ca nu ne vom bate cu rusii unul la unul nicodata ! Vom avea mereu NATO sau alti aliati in spate.. ca si polonezii,dar ei se pare ca nu realizeaza asta .se cred singuri, sau nau incredere in NATO ?

      5
  13. De competitia norvegiana se stie ceva ?

  14. Poate nu ar fi rau sa ne asociem cu polonezii pentru productia de arme si armament, asa cum o fac polonezii si cum o faceam noi odinioara cu israelienii si cum ar mai vrea ei sa o facem. Cred ca au multe de oferit, inclusiv transfer tehnologic si de know how consistent. Dar ai nostri vor 2 elicoptere si 15 laptopuri….lol

    8
  15. In acest moment Coreea de Sud este singurul stat din „lumea libera” (capitalism & democratie) care are economia pe picior de razboi, implicit poate produce cantitati semnificative de tehnica si munitie, „magia” se datoreaza in mare parte vecinilor din Nord (atat coreeni cat si chinezi)

    As zice ca raportat la PIB si populatie sunt no 1 printre democratii, pe 2 evreii…bravo lor ! Si unii si altii fac bani buni in perioada asta (pe langa americani bineinteles)

    3
    • Military export 2021: S.Korea – $7+ billion, Israel- $11.3 billion. This forecast 2022: S.Korea $10+ billion, Israel- $13+ billion, catch up with… It should be noted too that S.Korea is supporting many times more workers. Is an amazing country, has close ties with the Israel. PS. In the AC-21 Redback а combat uninhabited module „from Israel”,
      this scares them. But without it, he doesn’t get protection and it’s not Redback… Regards.

      8
  16. noi cei din partea asta mai intunecata a Europei ne minunam si ne miram la o asemenea veste.

    Insa asta reprezinta normalitatea pentru statele sanatoase, cu un nivel minim de coruptie, state care nu si fura caciula.

    Asa cum sunt Coreea de Sud si chiar Polonia.

    Tin bine minte, ca doar cu vreo 2 luni in urma, s-a scris chiar aici despre afacerea polonezilor si coreenilor si destui comentatori priveau cu scepticism intentia polonezilor de a cumpara tancuri K2, K9 Thunder howitzer sau K10 ARV Fully-automated Robotic Ammunition Resupply Vehicle.

    Unii comentatori de aici nu doar si-au manifestat scepticismul insa i-au luat si in deradere pe polonezi zicand ca polonia nu are nici bani si ca e imposibil sa le fie livrate comenzile in viitorul apropiat, ca o sa intampine un cosmar logistic si de aprovizioanare avand in inventar echipamente de la coreeni si de la americani si ce mai au ei de sorginte sovietica.

    Ei uitati ca deja incep sa primeasca jucariile. In privinta logisticii: lasati-i pe polonezi sa aibe grija asta.

    Sincer sa fiu, si mie mi-ar placea ca si noi, romanii, sa avem grija asta: ‘cosmarul’ logistic al Poloniei.

    Nu am decat admiratie pentru Polonia. Jos palaria !

    Ce pot sa zic in schimb despre noi, despre Romania si despre armata romana ?

    Mai bine ma abtin.

    Apropo, Dîncu a fost recent in Israel. Stiti cumva ce afacere a fost parafata acolo ? Am semnat ceva cu Israelul ? a obtinut Romania ceva de acolo ? am achizitionat vreun sistem ? vom produce ceva la noi in colaborare cu Israelul ?

    Nu doar ca a facut ala o vizita total inutila pe acolo si armata romana nu s-a ales cu nimic insa a si plecat individul ala din pozitia de ministru.

    O sa vina altul acuma cu alte promisiuni si cu alte PDF uri.

    Si circul se repeta la infinit.

    Acum ganditi-va la comparatia Polonia cu Romania.

    Noi ramanem cu intentiile, cu promisiunile, cu PDF urile si cu dumnezeu inainte.

    10
  17. Ziua buna la toata lumea
    Mie personal, reactia coreenilor nu mi se pare o asa mare minune. Mai degraba este un raspuns corect la solicitarea unui client serios sub toate aspectele ( cantitate solicitata, asigurarea platii si perspective de amplificarea colaborarii). Apoi cum sa pierzi un asemenea client ? Depinde foarte mult si de felul cum a fost proiectata fabrica. Daca a avut o linie de fabricatie in conservare, si un stoc de piese tampon in magazii, au detasat lucratori de la linia aflata in functiune, i-au numit sefi post de lucru, le-au dat in subordine noi angajati sau oameni mai putin calificati si s-au apucat de treaba. Cum spunea cineva pe aici: coreienii sunt seriosi si muncitori ca altfel nu evoluau tehnic asa de repede in 30 de ani. A conserva o instalatie, nu inseamna doar sa opresti curentul si sa pui lacatul pe usa. Periodic ( uneori chiar lunar ) lucratorii trebuie sa intre acolo si sa verifice tot ( sigilii, integritatea utilajelor, gresare, starea cablurilor, a contactelor, porniri de verificare, completare ulei ). In felul asta repornesti linia in cateva zile. Si in Europa se lucra asa. Dar dupa 1990, cand au scazut comenzile pt armata au trecut de la lucrul pe banda de montaj ( posturi de lucru, timpi tacturi ) la lucrul pe echipe. Au oprit cei mai buni lucratori si pe ceilalti i-au trimis acasa. D-aia acum onorarea unei comenzi dureaza ani. Si patonilor le convine pt ca daca au incasat si ceva avans, banii aia ii ruleaza de N ori.

    4
    • Helsingør Habitans

      Partea importanta din articol este asta: „Cel mai important aspect care trebuie remarca este că acest buget militar are ca obiectiv dezvoltarea armatei poloneze – creşterea numărului de trupe. În special, prin înzestrarea Diviziilor 18 și 16 mecanizate, care sunt responsabile pentru zonele de frontieră cu Belarus și Rusia.

      Varșovia plănuiește să cheltuiască 36,61 miliarde de zloți, aproximativ 7,65 miliarde de dolari, direct pe programe de înzestrare în 2023. Dintre acestea, 5,6 miliarde de dolari sunt alocate pentru „modernizare tehnică”, alte 1 miliard de dolari – pentru construcții, 0,82 de dolari pentru „achiziția de materiale şi alte echipamente” și 137 de milioane de dolari pentru programe de investiții NATO.

      Fondurile pentru programele de „modernizare tehnică”, dacă analizăm sumele cele mai mari, sunt distribuite după cum urmează:

      8,326 miliarde de zloți (1,74 miliarde de dolari) – pentru achiziționarea de echipamente militare
      4,44 miliarde PLN (928 milioane de dolari) – pentru sistemul de apărare aeriană;
      3,54 miliarde PLN (740 milioane USD) – pentru elicoptere de luptă și alte tipuri de elicoptere
      2,21 miliarde PLN (462 milioane USD) – pentru repararea echipamentelor militare
      2,09 miliarde de zloți (436 milioane de dolari) – pentru modernizarea sistemelor de rachete și a artileriei;
      1,29 miliarde de zloți (270 milioane de dolari) – pentru sisteme automatizate de comanda si control C4ISR;
      1,13 miliarde PLN (236 milioane USD) – pentru combaterea amenințărilor pe mare;
      1,02 miliarde PLN (213 milioane USD) – pentru recunoaștere prin satelit;
      720 de milioane de zloți (150,4 milioane de dolari) – pentru modernizarea trupelor blindate și mecanizate;
      556 milioane PLN (116,2 milioane USD) – pentru simulatoare și instruire;
      508 milioane PLN (106,1 milioane USD) – pentru avioane F-35;

      Separat, trebuie menționat că Varșovia închiriază dronă de recunoaștere și atac MQ-9A pentru 53,26 milioane de dolari. Alte 393,9 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru achiziționarea de muniție, alte 198,6 milioane de dolari pentru alte tipuri de muniție, 167 milioane de dolari pentru combustibil.

      Separat, există costul salariilor și al altor tipuri de sprijin material pentru personalul militar, inclusiv pentru Forțele de Apărare Teritorială, rezerviști și personalul civil, în total, 272 de mii de persoane, ceea ce presupune alocarea a 16,8 miliarde de zloți (3,51 miliarde de dolari) din buget.”

      6
  18. Degeaba avem bugetul marit , daca nu stim ce sa facem cu banii. Jumatate se va duce pe pensii , salarii si studii PDF. Trebuie umblat la creieras , acolo e buba. Mai bine platesti o firma serioasa / colaborare cu o tara NATO in care sa te ajute sa faci dracu ceva un plan o strategie. Nu inteleg ce se invata in Academia aia Militara .

    5
  19. Tot vorbiram de modul haotic de achizitii. No acuma vor sa cumpere drone de la turcaleti si ceva small Kamikaze .

  20. Treaba e simpla. În liga mare Polonia cu :M1A2 Abrams, K9 Thunder, K2 Black Panther, K239 Chunmo, F35, KF 50, Apache Guardian, Himars cu nemiluita, toate noi țiplă, bașca transfer de tehnologie iar în grupa mica „trântorașii” de la Mapn S. R. L cu: 15 laptopuri, mâncare și bautură moca în Israel + PDF urile de rigoare, potol și beutură moca în Coreea + ceva hârtii și scrisori de intenție. Acu ne trezim cu Airbus M215 la peste 70 mil bucata și căutări asidue pt drone kamikaze (la ce ne o trebui asa ceva nu înțeleg, în situația în care soldatu roman umbla cu uniforma decolorata și cu PM din anii ’70). Suntem fără scăpare!

    19
  21. Oameni buni, nu mai luati in calcul doar Polonia in programele sale de inzestrare. O buna parte din echipamente cred ca vor lua calea Ukr.
    Cel putin eu asa inteleg cantitatie impresionante de echipamente pe care le vor cumpara.

    6
  22. Mda o terminat lumea cu dragorul si acu’ toti mesteca prin masele 15 laptopuri si doua elicoptere.

    7
  23. Helsingør Habitans

    Eu nu am o parere proasta despre Ciuca. Are o imagine buna in NATO, e ok, poate ca vrea ceva. Dar nu stiu ce consilieri are si cine ii face discursurile, pentru ca sunt total aiurea: https://www.mediafax.ro/social/ciuca-de-ziua-armatei-romania-este-a-11-a-forta-militara-a-ue-si-a-14-a-a-nato-21267902. Cum te poti lauda cu un global fire power ranking cand clasamentul ala e frectia la piciorul de lemn, fiind doar o clasificare statistica. Adica statistic avem sute de tancuri. In realitate nu avem. Poate bizoanele, alea vreo 50, are face cumva fata la ceva. Restul sunt pe hartie doar. Deci statistic stam bine, in realitate nu! La fel si rusii statistic stateau foarte bine inainte de acest razboi, in realitate s-a vazut ca nu! Ciuca si onor MApN ar trebui sa inteleaga niste lucruri simple deca vor sa se laude:
    1. nu mai au timp de taraganari deci sa se inarmeze si sa dea rapid comenzi pentru ca oricum echipamentele nu vor sosi instant.
    2. sa semneze nu pdf-uri si scrisori de intentie ci contracte cadru, dupa care aceste contracte cadru vor fi executate in timp, oricum nimeni nu iti poate da cantitati mari peste noapte.
    3. sa selectioneze prioritar armament din USA sau compatibil NATO cu productie locala cat mai mare.
    4. Sa invete ceva de la polonezi. Adica iei din USA de exemplu tancuri, pentru ca sunt foarte bune, pentru ca in caz de ceva americanii iti pot trimite din stocul lor dar in acelasi timp, pentru ca oricum nu mai este timp si ai nevoie si de industrie de aparare, cumperi si de la un producator care poate face transfer tehnologic. Deci ai win-win. In caz de ceva poti produce si local si poti de asemenea primi din stocurile US Army. Asta e valabil pentru toate categoriile de arme.
    5. Nu cumperi la cheie decat de la americani. Din motivul de mai sus, adica in caz de ceva vei putea primi.
    6. Pentru productia in tara cauti firmele care ofera calitate si productia in tara cu transfer tehnologic cat mai ridicat, gen coreenii.
    7. Nu mai exista timp de licitatii! Te duci si cumperi!
    Daca citeste cineva din MApN prin absurd, oameni buni, treziti-va!
    Luati exemplu de la polonezi! Explorati pista coreeana pentru ca pot produce repede iar noi nu mai avem timp!

    13
  24. Helsingør Habitans

    Mai adaug, pe langa achiziti la cheie din USA sau cu transfer tehnologic din USA/Coreea. Daca tot ai in curte Elbit, General Dynamics, Iveco, Rayethon, Damen, Fincantieri, pai nu mai pierde vremea fratele meu, gata cu licitatiile. Iveco pe langa camioane iti poate da transportoare blindate amfibii, Iveco Super AV. Faci un acord sa le faca macar partial la Moreni. La Damen si Fincantieri le dai comenzi pentru fortele navale, etc. La toti le poti da comenzi, plus la coreeni si ce mai e de la USA. Semenzi direct contracte cadru si lansezi primele comenzi. Se poate face. Este simplu, doar sa vrei. Dar daca incepi cu licitatii iti tragi singur un glont. Nu mai este timp! Experienta a aratat ca licitatiile in Romania pentru achizitii militare sunt un dezastru! Lucreaza cu ce ai in curte, plus USA si producatorii care pot sa iti produca repede si iti pot face transfer tehnologic, gen coreenii! Si asa vei avea armata sa te lauzi dupa!

    12
    • Iveco super AV ?
      Pai noi NU am vrut să fim primii clienți, că oferta a fost, parcă…

      Io cred altceva….
      să devenim serioși din seara asta, noi, ca stat, din noaptea asta, și să avem cele mai sincere intenții de achiziții, colaborări șamd,
      NU ne mai crede nimeni….

      2
  25. Despre miracolul de pe raul Han s-a tot discutat. Ce ar mai fi de spus. Oameni serioși care au o amenințare imensa, dar au ales ca pana la urma sa își vadă de treaba și sa dezvolte tara pana la un nivel incredibil.
    Polonia, o tara extraordinara cu o conducere admirata de majoritatea comentatorilor. O tara în care propaganda ia proporții înfiorătoare, conducerea tarii amplificând amenințarea reala ruseasca în beneficiul propriu, usurandu-si misiunea de a conduce din ce în ce mai discreționar tara. Totul este fascinant în Polonia, vor avea cea mai tare armata din Europa, cea mai tare economie și se va ..PIS… cu bolta pe toată UE. Războiul asta este mănușă pentru PIS. Adevărații prieteni sunt V Orban și A. Vucic, cu toate ca acum se mimează o îndepărtare, precum și Le Pen și probabil Meloni. Pai dacă e asa de bine înseamnă că ar fi trebuit sa fim nostalgici după Năstase și Drăguța. Poate suntem și nu ne dam seama.

    8
  26. Iar s-a activat corul bocitoarelor online ( la ordin ? ) …

    Printre blestemele clasice , au reapărut cuvinte fără sens , uitate de câțiva ani : Nastase , Ponta , Dragnea … mai nou Daea .
    Dar se vehiculează mituri de aurolaci gen Schengen , olanda , corvete și submarine , elicoptere de atac , tancuri etc .
    Mai schimbați placa , ca de aia nu mai crede nimeni în schimbare , mulțumiți in fiecare dimineață din suflet usere și penenereului antiromânesc ( !!! ) pentru distrugerea ideii de schimbare , din nou fmm usere .

    Veșnicia s-a născut în România .

    Cât despre Coreea , a avut la dispoziție S300 și T72 în anii 90 , direct de la sursă .
    Cred că intre timp au descoperit vulnerabilitatile acestor vechituri sovietice .
    Bine , polonezii le cunosc și ei , dar … le lipsea un mix de tehnologie din ” aia ” pe care americanii , evreii sau francezii nu o dau nimănui .
    Nemții , hmm , nu poți avea încredere iar în curând nu vor mai avea cu cine ( fix la fel ca noi ) , că resursa umană va fi zero barat .
    Ce era de menționat cu adevărat era noul tanc american .
    De aia nu se palpită nimeni de cantitățile uriașe polono-coreene menționate mai sus .
    Pe la colturile internetului se șoptește că este cu adevărat modern , datorită concepției cu 3 operatori și blindajului revolutionar .
    De aia e mai ușor decât predecesorul …
    Sunt curios cum s-ar desfășura o întâlnirea amicală între noul tanc american și varianta Kornet E , aia care are încărcătură cumulativă cu diametrul de 150 mm și probabil are actionare tandem ( încărcătură cu fragmentatie și termobarica ) în afară de cumulativa clasică Kornet …
    Dar nici pe americani nu-i putem încadra la începători , sigur au pregătit ceva deosebit .
    Dacă e așa cum se aude , majoritatea tancurilor americane actuale vor fi disponibile pe măsură ce noul tanc american va fi produs in cantitati suficiente pentru inlocuirea stocurilor .
    Probabil că ne vor ferici și pe noi cu câteva , deci vom fi în rând cu lumea bună .
    Vă mai amintiți șocul psihologic pe care l-ati avut când Marines au renunțat la tancuri ?
    De fapt au renunțat doar la tancurile vechi , cumva ei știau că urmează o noua generație .

    Noi putem doar spera la un viitor luminos .

    15
  27. Herr Von Renn Weg

    @Val, se poate si mai rau, poate o sa cumparam jumatatea din spate a turelei!
    Cat despre koreeni… sunt absolut fantastici! iar secretul lor cred ca este educatia si munca! muncesc aia pe rupte si baga scoala in copii de dimineata pana seara, literalmente! se vad la ochi numai seara!

    3
  28. Corée : pourquoi les jeunes fuient le pays ?

    80% dintre tineri vor sa emigreze, tineri cu studii superioare invata sa sudeze, iar medici si informaticieni vor sa culeaga…conuri !🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *