Meteor curand si in India

Fara sa cunoastem prea multe amanunte, India a semnat se pare un contract cu MBDA pentru achizitia de rachete aer-aer Meteor [Active-Radar homing Beyond Visual Range Air-To-Air Missile (BVRAAM)] odata cu achizitia de Rafale si de aici incep indienii sa fie veseli.

Meteor este omoloaga europeana a AIM 120D AMRAAM, dar, sustin europenii (si indienii odata cu ei) ar fi superioara sub toate aspectele rachetei americane, desi nu ni se explica prea clar cam unde ar superioritatea asta totala, mai ales daca tinem cont ca Meteor este totusi la prima generatie, AMRAAM la a patra, plus alte cateva „subgeneratii”. Meteorul are o raza de +150km, nu pierde energie spre „marginea” razei, este proiectata sa poate lupta intr-un mediu unde inamicul duce un foarte intens razboi electronic.

Indienii se uita la AIM-120C-5 AMRAAM pakistaneze si isi rad in barba – au si de ce macar prin prisma razei – se mai uita si la ce au chinezii pe zona rachetelor BVR si iar se simt mandri, una peste alta o decizie buna, nimic de comentat aici, doar ca…

Meteorul este o rachete BVR de ultima generatie, ultra-moderna si va fi probabil o arma de toata calitatea doar ca indienii au acum „tepoasa” misiune s-o si integreze pe avioanele lor.

Suhoi 30MKI in primul rand fiind in acest moment cel mai avansat si mai numeros avion din dotarea IAF. Cum ”or integra si cu ce costuri, Meteorul pe Suhoi – si mai ales in cat timp, ramane sa vedem, mai ales ca daca te apuci sa integrezi o racheta vestica pe un avion…sovietic ar putea aparea unele „mici” probleme de siguranta. Racheta trebui sa lucreze cu radarul avionului si viceversa…

De integrare pe Jaguar, MiG 29, MiG 29K sau Mirage 2000 nu stim daca va fi cazul, Mirageul probabil ca o va primi, pe MiG 21 si MiG 27 nu credem, in cazul MiGului 29/29K ramane sa stam aproape.

Rafale. Ei bine si aici problema este (in mod ciudat) spinoasa, Meteorul este integrat, dar deocamadata aparatul francez are un sistem de comunicatii intr-o singura directie, adica poate transmite date catre racheta dar nu poate primi.

Pentru viitor avem Gripen. Aici nu sunt probleme aparatul suedez a fost primul din lume pe care racheta MBDA a fost integrata, daca indienii vor alege Gripen primesc la pachet si Meteorul gata ambalat.

F 16. Daca americanii castiga lucrurile devin din nou problematice. Nu sunt multe avioane americane cu arme straine integrate. Sunt ceva exceptii, NSM/JSM, dar sunt…exceptii. La fel in cazul SuperHornetului.

Una peste alta sa le uram succes indienilor cu noua lor rachete cu raza lunga de actiune. Au cumparat un lucru de foarte buna calitate, ramane sa vedem cum il vor folosi.

 

GeorgeGMT

13 Comments:

 1. e secundara problema utilizarii,indienii cumpara ca pot si ca vor…atat.

 2. Gogu' de la cazane

  Asta este… ai Rachete – ai Probleme, n-ai rachete – n-ai Probleme frate….
  Lumina Divina sa ne lumineze sufletele !

 3. hristos a-viat mai baieti nu fiti rautaciosi cu indieni macar astazi totusi sau ales cu o scula de calitate

 4. Meteor nu e integrata si pe Rafale? MBDA spune ca e integrata sau in curs de integrare si pe Rafale
  The weapon system will equip Eurofighter Typhoon, Rafale and Gripen.
  citat de pe site-ul producatorului

  • Am spus ca Meteor este integrata pe Rafale dar sistemul de comunicatii avion-racheta functioneaza intr-un singur sens, de la avion la racheta nu si invers. Pe Gripen schimbul de informatii merge in ambele sensuri.

 5. Domne, daca, pana la urma, nu reusesc s-o puna pe niciun avion, ii pun in coada un motor de IMI Extra, pe post de booster, si obtin o scula mai performanta decat 40N6 al rusilor. Pai nu?

 6. Ma tot intreb de ce ofera vesticii tehnologie de ultima generatie indienilor. Chiar asa multa incredere au in ei?

  • Pai cine sa le plateasca cheltuielile cu dezvoltarea si punerea in vanzare ? Aceeasi problema o au de decenii americanii cine le plateste produsul finit daca guvernul lor interzice vanzarea.

 7. India a anuntat ca MiG21 si Jaguar vor fi retrase treptat din serviciu. Deci nu se pune problema integrarii pe acestea.

 8. Racheta este superioara AIM 120 AMRAAM fiindca nu pierde energie cinetica si astfel se mareste no escape zone- ul rachetei. Sigur conteaza si cum o folosesti, nu tot timpul castiga avioanele cu raza cea mai lunga a rachetei lor.

 9. Erau bune niște Gripen -uri făcute pe plaiuri mioritice -uite cu ce bijuterii puteai sa le decorezi … Da nu îmi mai amintesc ca iarăși ma oftic.

 10. probabil vor pt rafale o aa superioara lui mica

Germanos.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *