Nave ruseşti în largul Siriei – s-au învolburat apele în Mediterana

Nave de război ruseşti din cadrul a trei flote – de la Marea Baltică, Marea Nordului şi din Marea Neagră – au ieşit în larg, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic pentru manevre navale, însă vor intra şi în portul sirian Tartus pentru alimentare, a relatat miercuri postul public de televiziune din Rusia Pervîi Kanal. Oficial, Moscova neagă că aceste aplicaţii ar avea vreo legătură cu războiul civil din această ţară, comentează joi presa rusă.

 Distrugatorul Smettlivy in stramtoarea Bosfor

Navele din componenţa Flotei Nordului constituie nucleul acestui grup, printre care figurează nava antisubmarin ‘Amiral Ceabanenko’, navele de debarcare ‘Aleksandr Otrakovski’, ‘Gheorghi Pobedonoseţ’ şi ‘Kondopoga’, precum şi vasele de alimentare ‘Nikolai Ciker’ şi ‘Serghei Osipov’. Flota rusă din Marea Baltică este reprezentată de nava ‘Iaroslav Mudrîi’ şi petrolierul ‘Lena’. Flota de la Marea Neagră participă la aceste manevre de amploare cu nava antisubmarin ‘Smetlivâi’ cu escortă.

Informaţiile despre ‘marşul’ navelor ruseşti spre coasta siriană au apărut în contextul în care media internaţionale au informat că în partea de est a Mediteranei se îndreaptă un grup naval al NATO, compus din fregate germane, turceşti şi franceze. Misiunea acestora, potrivit datelor oficiale, are un caracter antiterorist, dar unii analişti ruşi au presupus că NATO intenţionează în acest fel să intimideze puţin Damascul. Anterior, fregatele respective s-au aflat într-o misiune în largul coastei somaleze.

Intrarea în portul Tartus pentru realimentarea cu apă, alimente şi combustibil este motivul oficial evocat de militarii ruşi pentru prezenţa escadrei navale de război ruse în largul coastei siriene.  ’Tartus nu este o bază navală în sensul deplin al cuvântului. Este doar un punct pe hartă, de unde putem să ne realimentăm cu apă, alimente şi combustibil şi să efectuăm eventuale reparaţii urgente. Este de fapt un centru de mentenanţă. Personalul de aici nu numără mai mult de 50 de persoane‘, a declarat, sub rezerva anonimatului, un responsabil din Ministerul Apărării de la Moscova.

O parte din mass-media occidentale şi ruse susţin că la Tartus pot fi ancorate submarine cu propulsie nucleară şi prin acest port se efectuează livrările de armament rusesc către Siria.

Tartus este al doilea oraş port ca mărime din Siria. Nu o dată reprezentanţi ai instituţiei de apărare a Rusiei au declarat că Tartus este utilizat de partea rusă strict ‘în scop de aplicaţii navale’. Populaţia principală de aici este compusă din musulmani alawiţi, care îl susţin cu fervoare pe preşedintele alawit Bashar al-Assad. Portretele cu acesta de aici le depăşesc ca dimensiune chiar şi pe cele de la Damasc, remarcă un reporter al Pervîi Kanal.

Zvonuri privind trimiterea unor nave de război ruseşti cu trupe la bord pe coasta Siriei au apărut şi înainte. La începutul verii, media iraniene relatau că este vorba de aplicaţii de anvergură la care vor participa nu doar nave ruseşti, ci şi vase siriene, chineze şi iraniene. În total, după cum anunţau acestea, urmau să participe circa 90.000 de militari reprezentând forţele terestre, maritime şi aeriene, precum şi aproape 400 de avioane şi mii de tancuri, reaminteşte portalul rusesc newsru. Ministerul rus al Apărării a catalogat evaziv aceste informaţii drept ‘dezinformare’, menită să ducă la escaladarea în continuare a situaţiei din Siria şi care nu reflectă realitatea.

Articol Ziuaveche

8 comentarii:

  1. Ca intotdeauna se scrie si prin presa aiurea deci am avut un articol cum ca nava amiral Chabanenko si altele se indreapta spre Syria , probabil un fel de replica de tip balsoi teatr la cele 3 fregate nato dar articolul de azi care face identificarea navelor din acest task force te baga in ceata cu formularea ca navele respective vor desfasura manevre navale in Atlantic urmand a intra si in portul Tartus pt realimentare ( aici pt unii ar putea intelege ca portul asta e in Atlantic) Ce manevre poti face cand in componenta ai nave de debarcare si aprovizionare decat de debarcare dar pt asta nu formezi un grup de nave din 3 flote decat cand nu vrei decat sa formezi o alta flotila destinata unei anumite actiuni fara a afecta celelalte flote . Deci nu cred ca se invart aia prin Atlantic ci vin direct in apele siriene respectiv Tartus care are doar 50 de oameni cum sunt eu popa Ori vin pt aplicatia cu chinezii si iranienii ori cara armament la greu ,ar fi buna o poza a lor in timpce navgheaza pt a vedea cat calca apa si a vedea deci cat sunt de incarcate, daca-s pana-n linia de plutire is full cu incarcatura si nu cred ca si plimba rusii acele nave de desant degeaba pt exercitii , iar in cazul exercitiilor musai au si infanterie marina . Oricum asa cum am postat ieri in cele 3 linkuri Rusia nu va renunta la Syria chiar si cu pretul iritarii nato.

    • RomaniaTricolor

      Da. Din acest motiv ( multisecular 🙂 ) de increncenare a Rusiei cu privire la Mediterana o sa fim mereu noi Romania-Rep.Moldova in planurile lor. Reafirm inca o data faptul ca Rusia are o baza „umanitara” la Nis in Serbia, ceea ce pt. mine e echivalent cu crearea de urgenta (vise taica, vise…) la Craiova a macar unei escadrile (Deveselu e doar la vreo 50-60 km).

    • Pai bre…rusii spun ca navele merg in Atlantic. Noi nu-i credem, pana nu-i vedem dincolo de Gibraltar, dar deocamdata asteptam.

  2. Am mai spusoo a cam trecut timpul cand rusia putea sa intre peste noi acum e nitel mai complicat pt ca stiu ca suntem deja colonia altora ue si nato astia de tipa acum sa respectam legile da cand se taiau salrii si se protesta in piata universitatii ni se spunea sa fim multumiti ca putem protesta si nu suntem impuscati ca–in Syria . Asa, si nu mi spune de crearea unei escadrile la Craiova fata de Deveselu fostul aerodrom militar dupa ce asta a fost inchis (am zburat si sarit langa el ) dupa ce cele 3 mari unitati de armata au fost desfiintate in CAracal una de tancuri, una de infanterie mecanizata si cea de parasutisti ; obiectivele pricipale ale acestor unitati fiind podurile peste OLT si sudul Romaniei noi ,para aveam tabara de alarma la 30km fata de granita cu Bulgaria. Si de ce la Craiova si nu la Giarmata , a, pt ca est d-ta oltean . Sa fim sanatosi si om vedea ce o mai fi da deocamdat Romania nu mai cumpara armament cum cumpara Syria si nici companii rusesti care sa faca mari afaceri pe la noi nu prea sunt ,in afara de lokoil care doar comercializeaza nu si extrage de la noi ceva , da lasa ca-i bine ca de asta se ocupa omv .
    Parea mea este ca nu trebuie sa ne uitam istoria si cele de care am suferit in trecut dar daca o sa ne cramponam de ele ca vai astia o ne faca mereu ca atunci nu vom face nimic asa de ce polonezii si cehoslovacii (care s-au despartit) nu au intors spatele la ue si nato dupa ce au luptat alaturi de aliati dar au fost abandonati rusilor . Sanatate si cer senin.

    • RomaniaTricolor

      Da mai ofticosule, la Craiova, ca-s oltean bagacios cu coate ascutite mostenite de la Nea Marin si pt. ca-i la o aruncatura de bat de Deveselu, doar nu vrei sa pierzi intr-un atac si silozurile de rachete si escadrila daca le pui pe acelasi aeroport. Cat despre Giarmata, cu parere de rau, e cam departe, mult prea departe.
      In rest, gandeste-te ca Nis e doar la 50-60 km de bucatica aia de american wild east real estate numita Kosovo, si cu toate astea ii doare in oci ciornaia pe rusi. Nu m-ar mira in curand sa auzim si de niste moldoveni de peste Prut, proaspeti facuti cetateni romani, ca vor tam-nesam sa se stabileasca in Caracal. 🙂

    • NU uita aluminiul de la Slatina :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *