Turcia se pregateste sa vanda elicoptere de atac T-129 in Arabia Saudita

Sauditii au facut o cerere de informare catre Turcia privind o posibila cumparare de catre sauditi de elicoptere de atac T-129. Bineinteles ca turcii ar fi incantati sa vand la export acest elicopter, care a avut primul sau zbor in urma cu o luna si conform unor surse turcesti, cele doua parti s-ar afla in negocieri.

T-129

T-129 este varianta turceasca a A-129, Mangusta si se pare ca nu doar sauditii sunt interesati de el, ci si  Malaysia, Iordania si  Pakistan, scrie cotidianul turc Sabah.

Iar acum imi aduc aminte de AH-1 Dracula, care trebuia facut la Brasov. In aceea perioada se auzea ca si Turcia ar fi fost foarte interesata sa cumpere elicopterul produs in Romania. Bineinteles ca nu putem sti daca acest zvon era adevarat, dar uitandu-ma la piata potentiala pe care turcii o au in fata, ma gandesc ca si noi am fi putut vinde cateva Dracula. Dar ca sa vinzi ceva, mai intai trebuie sa-l si produci.

 

Astazi cred ca afacerea cu Bell, pentru elicoptere de atac, este ceea mai mare ratare a industriei romanesti de aparare! 1.5 miliarde de dolari pentru 96 de elicoptere noi si foarte performante, basca piata de export care s-ar fi deschis probabil pentru noi.

Nemaivorbind aici ca AH-1 este mult peste A-129, iar potentialul de dezvoltare ulterioara, plus integrarea industriei romanesti in proiect, ar fi adus beneficii enorme. Doar ca un exemplu, motoarele pentru Dracula urmau sa fie facute la Turbomecanica. Stiti voi ce a mai ramas astazi din Turbomecanica?!

Revenind la elicopterul in sine…imi lasa gura apa! Dintre toate elicopterele de atac de pe piata, favoritul meu este A-129 Mangusta. Motivul?! Este un elicopter de atac usor, ieftin, mult mai ieftin decat Tiger, Apache sau  AH-1 Z, foarte usor si ieftin de tinut operational, versatil.

Este un elicopter foarte decent pentru o tara medie, fara pretentii de mare putere, dar care poate fi folosit intr-un numar mult mai mare decat cele mai cu nume. Ca nivel de pret este mai ieftin cu ceva mai mult de jumatate fata de capul de serie, al elicopterelor de atac, faimosul Apache american.

Dar mie mi se pare foarte potrivit pentru Romania si ma repet: ieftin, versatil, nu foarte scump la ora de zbor, adica exact ce ne-ar trebui noua acum pentru a inlocui treptat Puma Socat.

Sursa: asian-defence

 

GeorgeGMT

31 de comentarii:

  1. http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/daniel-daianu-da-cartile-finantelor-pe-fata~nif9u

    un articol mai vechi , referitor la elicopeterele de atac apache.
    din paragraful „Conform lui Daianu, realizarea contractului cu Bell Helicopter Textron presupune alocarea unor sume care nu se jusifica, in conditiile in care „gradul de integrare a productiei in economia romaneasca, de 70%, vehiculat de unii, nu este garantat de nimeni”.”

    sa inteleg ca s-ar fi asigurat in proportie de 70% productia in tara si Daianu a refuzat acest lucru??

  2. Imi aduc aminte cand in 1999 le povesteam cunoscutilor despre Dracula, ce ar insemna pt Romania ca tara sa isi produca propriul elicopter de atac si mai ales sa il exporte. Tot atunci vorbeam de Turcia ca si viitor client care dupa cum bine zici, se aratase foarte interesata sa-l cumpere. Era vorba de cifre mari (96 pentru noi, la pretul si vremurile alea cine stie cate pt Turcia, minim 128 avand in vedere ca avea o populatie si o armata de 4 ori cat noi), plus alti clienti potentiali. Tot dupa cum bine zici, motoarele puteau fi fabricate la Turbomecanica, intreg elicopterul la IAR iar optoelectronicele de catre aceleasi firme care s-au ocupat de SOCAT (tot autohtone).

    Dar nu, nu asta e partea incredibila… incredibil e ca toti romanii care ma ascultau ramaneau cu gura cascata, nu de mirare ci de soc: sa producem noi elicoptere, noi nu producem nici hartie igienica (idee veche de altfel, pe atunci neadevarata, astazi, devenita realitate…), sa exportam in Turcia, dar de ce? De ce sa exporti? De ce sa produci? De ce sa nu importi Apache, imi spuneau toti la unison. Si sa dam 1,3 miliarde de dolari pentru elicoptere de atac, dar cine ne ataca?? Emisiunea „Chestiunea Zilei” cu Florin Calinescu a emanat ideea asta cateva zile mai tarziu la nivel national, radeau si curcile de mine cand mai aduceam vorba despre subiect. Nu lipsea mult si ajungeam sa fiu poreclit „Dracula”…

    Cred ca e ceva extrem de putred in mentalul comun al poporului astuia, au trecut 13 ani si toate ideile s-au pastrat intacte, ba chiar au devenit si mai puternice:
    – de ce sa produci, cand poti sa importi ?
    – daca tot produci, deocamdata, atunci de ce sa exporti ? ce, aia is fraieri sa ia de la tine ?
    – ce sa facem noi cu elicoptere de atac, ne ataca cineva ?
    – ce nevoie avem de armata, nu mai bine o desfintam ? unde mai sunt razboaie in ziua de azi ?
    – eu n-as zbura in viata mea intr-un aparat de zbor fabricat in Romania
    – etc etc etc

    Toate aceste idei, si multe altele, le gasim la fel de bine infipte azi in mintea tuturor romanilor, ba de vreo 4 ani incoace de cand cu criza ele au devenit mult mai incoltite si risti sa fii injurat daca aduci vorba de economie, armament, export, productie… citez: „ce, de-alea ne trebe noua ?” Nu, nu, importante sunt ajutoarele, medicamentele, sa dea bani la pensionari, sa ne dea case, sa ma ajute si pe mine…

    Sa vina si sa ne dea… Ce repede trece timpul, au trecut 13 ani… si totusi parca a fost azi-dimineata. Pana la urma e inevitabil sa ajungi la concluzia ca fiecare popor isi merita soarta, fiindca si-o face cu mana lui ! Iar la romani e a treia oara cand ii prind vremurile nepregatiti. Sa fie atenti sa nu fie si ultima…

    • Tot din aceea perioada imi aduc aminte de intentia celor de la New Holland, divizia agricola a FIAT, de a cumpara Semanatoarea si de a produce acolo utilaje agricole…I-au luat la bataie angajatii, care strigau isterizati: ” Nu ne vindem tara!” Apoi au ramas toti pe drumuri, Semanatoarea a fost demolata.
      Prostia maselor, peste 85% din populatie se invata in scoala, problema este ca, teoretic, de aceea ai elite politice si intelectuale! Ca ei sa ia decizii bune pt viitorul prostimii, dar daca si elitele sunt doar spoite si de fatco sunt la acelasi nivel cu restul…ajungi ca Romania!
      Sincer nu-mi este mila de cei care acum, la 55-60 de ani, sunt muritori de foame si someri! Ei sunt generatia care zbierau ca nu-si vand tara. Nu au vandut-o cui a vrut sa cumpere cinstit, au dat-o celor care au vandut-o pt ei insisi. Eu n-am probleme, doar ca doare sufletul pt cei nevinovati, adica pt cei care in anii „90 aveau 20 si ceva de ani si pentru toate generatile de dupa ei.
      Nici pensile nu ar merita sa le platim acestor imbecilizati, Sa le dea Iliescu bani, ca doar pe ala l-au votat.

      • Pana la un punct nu e nici vina lor. Daca ai trait pana la 40 de ani cu o mentalitate, e greu de devii pe urma capitalist. Mai ales ca nu ai nici modele, nici traditie, nici informatie.

        Cu atat mai grave au fost faptele celor care au preluat conducerea dupa 89. Pentru ca ei chiar au avut acces la informatie, au avut modele si au avut si puterea de decizie.

        • Inteleg ce spui, dar ganditul este gratis intodeauna! Si nici macar nu este dureros. Sti ce i-a facut sa faca ce au facut?! Frica de schimbare….Frica de a risca catusi de putin. Iar mie nu-mi plac fricosii, dar inteleg ca in esenta ai mai multa dreptate practica, decat dreptatea mea teoretica!

      • George eu cred ca acei oameni erau foarte usor de manipulat , nu cred ca acei prieteni comunisti ( care de fapt traiesc si azi printre noi ) nu au influentat „prostimea” .
        Si acum pentru o galeata sau un kg de zahar voteaza prost pentru viitorul lor, al copiilor, nepotilor …..

        • In mod sigur daca stiau ce urma sa se intample, ii duceau pe brate pe italieni, insa…si atunci, aveam 23 sau 24 de ani, erau destui romani care gandeau si vedeau spre ce ne indreptam. Astfel unii am reusit sa ne miscam mai bine, pe baza mintii noastre, din pacate cei mai multi au luat-o in bot. De fapt toti am luat-o in bot, mai mult sau mai putin.

    • Am scris si eu de cateva ori despre atitudinile de genul asta. Incepusem sa cred ca am o problema de perceptie. Macar nu ma mai simt singur 😐

    • Perfect deacord , dar am un singur lucru de adaugat , unul foarte mare – eu cred ( 99% – sunt sigur ) ca acel proiect nu a iesit si pentru ca …… nu au iesit negocierile de comisioane , cineva nu a primit cat trebuia sau ceva de genul acesta ….

  3. T129 este versiunea modernizata a Mangustei.Stiu ca nu este posibil, din punct de vedere politic, insa ca si robustete ar merge pentru noi foarte bine si MI28 care este mai ieftin ca aparatele occidentale si nu este pretentios la exploatare, lucru foarte important pentru o tara ca si Romania.
    Pumele noastre sunt total depasite.Daca se doreste inlocuirea lor, nu vad de ce nu am cumpara T129 de la turci, partenerii nostrii din NATO.

    • daca tot nu producem asa ceva,ce alternativa avem in conditiile actuale.
      Insa stai ca o sa vina un alt ‘Daianu’ care sa zica ca nu vede necesitatea unei astfel de achizitii ,ca nu avem bani (zau)….ca ne pazeste americanu in caz de ceva…ca vom avea scut…
      trebuie sa stam linistiti ca daca spun unii dati cu toate alifiile ca e in ordine,trebuie sa-i si credem…

  4. Parerea mea este ca la noi este destul de greu sa alegi altceva decat TIger ( sau altceva de la Eurocopter ) oricum un Tiger facut la noi si cu ceva componente din productia interna poate cobora bine pretul , plus ca o parte din bani se intoarce in economie .
    Spun asta pentru ca nu stiu daca e un semnal bun pentru alti investitori sau alte intelegeri ( fie si pe un eventual program de offset ) in care tu preferi sa aduci pe altcineva in tara decat sa lucrezi cu cineva care a facut o investitie ( avand in vedere produsele de care vorbim , la masini ar fi mai simplu ,ai zice ca e concurenta – dar aici produsele au alte carcteristici )
    Oricum e trist ca am dat , dam si vom da cu piciorul la multe oportunitati foarte bune , sa speram ca nu va mai dura mult ….

    • nu prea se poate reduce simtitor costul cu productie la noi. Daca n-ai productie mare, nu-ti renteaza transferul de tehnologie => s-ar putea sa iesi mai scump pt. 24-48 de aparate produse in tara decat daca le importi!

      Tigre e f.scump la achizitie vs capabilitati si la fel de costisitor de operat in Romania…

    • Parerea mea ( buna sau rea 🙂 ) e ca cea mai buna varianta pentru noi este un Tiger ( sub alt nume – ex : Dracula , sa stie lumea ca este asemanator ca performante cu Tiger dar este un produs in Romania si este mai ieftin – asta ca diferentiator de marketing ) si negociat o participatie de ( ex : 49 % – asta pentru ai lasa lui puterea de decizie ) din Eurocopter Romania + condita sa nu inchida „investitia” mai repede de 30 de ani , sa nu faca schimbari majore care pot influenta in defavoarea mea „investitia” si inginerii romani sa fie direct implicati in procesele de cercetare ….
      E adevarat ca poti pierde un profit de 51 % din acest proiect ( asta pe termen scurt ) dar ai toate sansele sa castigi 49 % din toate eventualele exporturi din urmatorii 30 de ani si sa ai acces la cea mai performanta tehnologie ( pe care o poti folosii evident si in alte domenii – unde e posibil ) .

      • CostThe system cost (helicopter, armament, support) depends on number and version (da pa Wiki 🙂 ):
        Tiger HAP US$35–39 million
        Tiger ARH US$36 million
        Tiger HAD US$44–48 million
        Tiger UHT US$38–43 million

        Unit cost AH-1W: US$10.7 million
        Unit cost Ah-1Z US$27 million; US$31 million (new built)

        Unit cost AH-64A: US$20 million (2007), AH-64D (AH-64A upgrade): US$18 million (2007)

        TAI/AgustaWestland T-129 Unit cost, $40 million

        Noi nu reusim sa luam multiroale la pret apropiat… chiar si daca reusesti, prin absurd sa zicem, sa reduci costul cu 10-15% tot e f. scump!

        Pentru comparatie, un AH-1 Dracula era estimat la un pret de 13 mil $, refolosind o parte din componentele de pe Puma Socat.

        • Sunt deacord cu tine , dar totusi ar fi ideal sa multumesti cumva pe cineva care a investiti deja in tara , evident sa obtii si tu beneficii nu numai el .
          Adevarul e si ca altcumva te poti intelege cu unul pe care il aduci si portnesti de la 0 ( adica interesul lui e clar foarte mare si e dispus la mai multa negociere ) , altfel poti sa negociezi preturi, participatii ….. si acesta e un adevar , plus ca probabil e destul de dificil sa vorbesti de offset cu unul care e deja aici si te poate ” ameninta” ca-ti da oamenii afara (cazul Bechtel – cand era o discutie mai aprinsa repede ameninta ca primi dati afara vor fi romanii)
          Sunt multe aspecte

        • Ce parere ai despre NH-90 ( inclusiv NH-90 Naval ) – astea ar avea un raport buna pret/capabilitati ?

        • Eu as merge pe linia EC-725 Super-Puma/ Surion (eventual si Rooivalk sau reactualizarea si semnarea contractului cu Bell) si as alege un elicopter mai mic, monomotor, pentru a suplini lipsa celui dedicat AT – vezi un urmas al Gazelle…:

          http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/02/17/iar-s-a-brasov-o-situatie-fara-iesire/

        • NH-90 este un elicopter cam greu sa-l faci de atac si mai este si al dracului de scump. Poate ajunge si la 100 milioane de euro bucata.

    • Cred ca Tiger este un pic prea scump si complex pentru noi dar de asemenea mai cred ca varianta autohtona a lui SuperCobra ar fi fost minunata pentru nevoile noastre (si posibilitatile noastre).

  5. Industria Nationala de aparare este la pamant.
    Orice incercare de a ne imagina ca se mai poate face ceva cred ca nu este realista din urmatoarele motive:

    1. Institutele de cercetare/proiectare sunt distruse.
    2.Tehnologia existenta in cele mai multe institute care” se taraie” la propriu este tehnologia anilor 80 cel mult.
    3. Nu mai exista personal calificat, oricat de mult am crede asta.
    4.Pregatirea unei noi generatii de ingineri care pot face asha ceva dureaza intre 10 si 20 de ani.
    5.Nu exista politicieni sificient de capabili sa inteleaga cat de profitabila poate fi aceasta industrie.
    6.Invatamantul nu mai livreaza ingineri competenti cu exceptia carora sunt talentati nativ si vor ei din pasiune sa invete si sa faca ceva. Un bun exemplu este BAC-ul de anul acesta.
    7.Nu vom fi lasati sa facem asta deoarece daca facem pe nebunii nu mai primim „transa” de la FMI sau UE.

    Restul e poveste, parerea mea.

    O zi buna,
    Cristian.

  6. In general omul gandeste asa cum a fost el invatat, dupa 25-30 de ani, este foarte greu sa mai schimbi modul de gandire. Doar in situatii de exceptie mai poti face ceva dupa varsta asta (in sensul sa iti schimbi modul de gandire si perceptie)- gen sa o iei de la 0 pe undeva prin UE sau Americi, fara nici un ajutor.
    Ce am avut noi dupa ’89 ?
    Intelectualii, formatori de opinie, s-au dus in Canada si alte tari mai calde dupa corectia aplicata de minerii adusi de Iliescu sa calmeze democratia. Rand pe rand marile fabrici/uzine au fost falimentate si desfiintate, vandute la bani marunti. Profitul a mers in buzunarele unor baieti destepti. La toate astea s-au adaugat interesele „prietenilor” din afara care au grija sa nu ridicam capul prea mult, sa nu devenim incomozi. Este ciudat cum romanul care iese din tara si se apuca de lucru serios, scapa de mass media neo-comunista, devine un capitalist si face performanta, ba mai mult, isi da seama rapid ca in Romania e o porcarie ceea ce se intampla, economic si politic.

    Ce vreau defapt sa zic: vina nu o poarta doar oamenii aia care au acum 50 ani, o vina mult mai mare o au cei care „imping” zi de zi minciuni la televizor si radio, scot ziarele din comert (sunt orase unde nu gasesti un ziar sa cumperi, fara vrajeala) si isi bat joc de Romania si de noi romanii spunandu-ne ca suntem niste idioti, ca nu suntem capabili de nimic bun, etc. Se vede foarte bine la jurnalele de stiri marca ProsTV, Antene, iRealitatea etc. Singurul care a fost decent – TVR – incepe si el sa o ia la vale.
    Eu nu ma mir ca s-a ajuns ca romanul mediu, din tara, sa creada ca nu suntem capabil sa creem nimic bun sau performant cand li s-a repetat ani de zile ca tot ce e romanesc nu e bun, sau e prea scump si neperformant.

    Romania are inca capacitatea de a produce orice, ramane sa decidem noi daca vrem sau nu.

    • Laserul de la Magurele , e un proiect de cercetare ! la nivel mondial ( cel mai mare laser construit vreodata ) deci se poate , dar cum zici si tu , trebuie sa scoatem capul din nisip 🙂

  7. Imi aduc aminte ca ziarul Adevarul condus de CTP a dus o campanie impotriva incheierii acestui contract.El „ctp” se pricepe-pricepea la toate,”lider de opinie”ce sa-i faci…………………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *